Shahbudin…

Berbicara Tentang Hitam Putih Malaysia

ISMAIL SABRI PERLEKEH MAHIADDIN…

Walaupun Mahiaddin Md Yasin nampaknya gembira dengan perlantikannya sebagai Pengerusi Majlis Pemulihan Negara atau MPN, tetapi sebahagian mereka dalam Bersatu tidak begitu perasaannya yang mereka alami.

Beberapa pemimpin dalam Bersatu merasakan Mahiaddin telah diperlekeh dan direndah-rendahkan di sebalik diberikan jawatan Pengerusi MPN bertaraf menteri oleh Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob.

Ini kerana, kata mereka, perlantikan Mahiaddin tidak diumumkan sendiri oleh Ismail Sabri Yaakob selaku Perdana Mentero atau Pejabat Perdana Menteri, tetapi hanya oleh Ketua Setiausaha Negara.

Apa kena-mengena KSN dalam perkara tersebut?

Kata beberapa pemimpin Bersatu itu, perlantikan menteri atau mereka yang bertaraf menteri adalah dalam bidang kuasa atau hak prerogatif Perdana Menteri, maka Perdana Menteri atau Pejabat Perdana Menteri yang harus mengumumkannya.

Sebab itu selama ini, sebagaimana perlantikan menteri atau jawatan lain yang bertaraf menteri, ia biasanya diumumkan oleh Perdana Menteri atau Pejabat Perdana Menteri, jelas pemimpin-pemimpin Bersatu itu dengan penuh semangat.

Kata mereka, perlantikan Ahmad Faizal Azumu sebagai penasihat khas bertaraf menteri kepada Perdana Menteri sebelum ini diumumkan sendiri oleh Mahiaddin mengenainya.

Begitu juga dengan perlantikan duta-duta khas Perdana Menteri bertaraf menteri sebelumnya oleh Mahiaddin iaitu Hadi Awang, Tiong King Seng dan Richard Riot, semuanya diumumkan melalui kenyataan media oleh Pejabat Perdana Menteri.

Bahkan ketika Ismail Sabri melantik semula ketiga-tiga mereka itu baru-baru ini, ia juga diumumkan melalui kenyataan media oleh Pejabat Perdana Menteri.

Tetapi, soal pemimpin-pemimpin Bersatu itu, mengapa apabila Mahiaddin dilantik sebagai Pengerusi MPN bertaraf, ia tidak diumumkan oleh Perdana Menteri atau Pejabat Perdana Menteri?

Mengapa KSN yang diminta mengumumkannya?

Kalau pelantikan semua Hadi Awang, Tiong King Seng dan Richard Riot boleh dilakukan melalui kenyataan media Pejabat Perdana Menteri, kenapa perlantikan Mahiaddin tidak boleh dilakukan oleh Pejabat Perdana Menteri juga?

Apakah Mahiaddin lebih rendah nilai dan tarafnya di mata Ismail Sabri berbanding Hadi Awang, Tiong King Seng dan Richard Riot?

Apakah juga semua komputer di Pejabat Perdana Menteri telah rosak sehingga untuk menaip sehelai kenyataan media berkaitan perlantikan Mahiaddin tidak dapat dilakukan?

Atau sebenarnya, tambah mereka lagi, tindakan itu dilakukan kerana Ismail Sabri ingin “main selamat” dan masih dibayangi ketakutan terhadap Najib Razak dan Zahid Hamidi atas perlantikan Mahiaddin itu?

Bagaimanapun kata mereka, jika itu gambarannya, ia bukan saja menunjukkan Ismail Sabri telah memperlekeh dan merendah-rendahkan Mahiaddin sebagai bekas Perdana Menteri dan perlantikannya sebagai Pengerusi MPN itu, malah ia lebih jelas memperlihatkan kegagalan Perdana Menteri sendiri dalam menyerlahkan kewibawaannya.

Bagaimana rakyat boleh berharap beliau mampu melakukan pembaharuan-pembaharuan lain yang lebih besar untuk negara kiranya dalam hal seperti ini pun masih dibayangi sindrom ketakutan yang masih tebal dalam dirinya? – ShahbudinHusin 07/09/2021.

5 5 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Subscribe
Notify of
guest

43 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
43
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x