BUKAN KERJA MAHIADDIN SIBUK2 MEMIKIRKAN SIAPA ORANG LAIN ADA MAJORITI ATAU TIDAK UNTUK MENGGANTINYA

Dalam perutusan khas bersalut pelbagai tawaran berbentuk rasuah politik petang semalam, Mahiadin Md Yasin berkata, beliau tidak akan meletakkan jawatan kerana tiada sesiapa Ahli Parlimen lain yang ada sokongan majoriti untuk menggantikannya.

Sambil mengakui keabsahannya kini menjadi pertikaian kerana ada beberapa Ahli Parlimen menarik sokongan terhadapnya, tapi tambah beliau, tiada sesiapa yang lain pula memiliki majoriti.

“Saya memikirkan dalam keadaan tiada seorang pun Ahli Dewan Rakyat lain yang mendapat sokongan majoriti pada masa ini, Perdana Menteri yang baru tidak boleh dilantik menurut Perlembagaan.

“Apabila Perdana Menteri tidak boleh dilantik, maka kabinet pun tidak boleh dilantik dan kerajaan baru tidak dapat dibentuk,” katanya.

Kesimpulan mudah dan nyata daripada kedegilan Mahiaddin untuk berundur, meski menyedari keabsahannya dipertikaikan dan tawaran-tawaran yang dikemukakannya secara tidak langsung pula menunjukkan beliau memang tiada lagi sokongan majoriti, kononnya ialah kerana bimbang tiada pemimpin lain memiliki sokongan majoriti untuk menggantikannya.

Apa yang Mahiaddin perlu faham dan sedar dalam hal ini, soal siapa Perdana Menteri selepas dirinya dijatuhkan bukan lagi urusan beliau untuk memikirkannya.

Walaupun Parlimen boleh menjatuhkan Perdana Menteri atau mengabsahkan kedudukan Perdana Menteri, tetapi Parlimen tidak ada kuasa melantik seorang Perdana Menteri baru melalui undi majoriti.

Kuasa melantik Perdana Menteri adalah hak mutlak Yang Dipertuan Agong berdasarkan mana-mana Ahli Parlimen yang pada hemat baginda ada memiliki sokongan majoriti.

Siapa calon Perdana Menteri biarlah Agong memilihnya berdasarkan penilaian dan kebijaksanaan baginda atas pelbagai faktor untuk membuat penentuan mengenainya.

Jadi, kenapa Mahiaddin perlu sibuk-sibuk memikirkan orang lain ada majoriti atau tidak?

Apakah Mahiaddin cuba mahu merampas dan mengambil alih hak Agong yang telah termaktub dalam Perlembagaan?

Lebih afdal sebenarnya beliau memikirkan tentang nasib dirinya sendiri yang tidak majoriti lagi ketika ini.

Selain dirinya yang tiada majoriti, yang penting juga harus disedari oleh Mahiaddin ialah undi untuk menolak dan menjatuhkannya memang memiliki majoriti yang mencukupi.

Dirinya yang tiada majoriti dan usaha menjatuhkannya yang memang memiliki majoriti setakat ini sudah cukup untuk membuatkan rakyat boleh bergembira menempuh hari-hari seterusnya selepas ini berbanding kebimbangan Mahiaddin tentang tiada calon Perdana Menteri lain yang yang didakwanya tiada sokongan majoriti.

Lagi pun, menjatuhkan Perdana Menteri yang tiada majoriti serta selama ini takut menguji sokongan dimilikinya jauh lebih penting untuk ditunaikan perlaksanaannya lebih dahulu daripada memikirkan siapa calon Perdana Menteri baru yang ada sokongan majoriti. (ShahbudinHusin 14/08/2021)

4.6 5 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 August 2021 — 10:30 am
Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 August 2021 3:39 am

Reply to Wau Bule 15t Aug 2021 – 1.40pm Hang bole tlg diam tak?Aku sumbat mujot hang dgn kasot jamban kang! Kau jgn lupa ya ularmak idola kau si Hadi Bawang dan Pas pun dah hilang jawatan. Padan muka. Karma. Taqdir hangpa masok pintu belakang, samun kuasa. Lani bkn umno bukan PH samun kuasa. Tpi ex PM MooCirit terpaksa letak jawatan-agong suroh. sbb rayuan dia tak laku pd umno danditolak PH. Sokongan majoriti ilek. Tu pasai kena letak jawatan PM. TPi yg lucu nya dia lah Tuan Director dia juga pelakon. Producer film org Istana lantek Moo terus jdi pengarah… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 August 2021 3:34 am

Reply to Anonymous 13th Aug 2021 – 12.07 pm

Pala bapak hang!. Penjilat tegar telor Moodin, PN dan Pas, Sejahtera dan harmoni lah. sampai naik mecanak kes covid, 10 ribu mati kerana covid, yg bunoh diri lagi. Rakyat hilang punca pendapatan, jatoh miskin, nak makan pun takede kena angkat bendera putih. Lagi kaulata PM prihatin. Babi la kau pencacai JKOM

Wau bule
Wau bule
14 August 2021 7:46 pm

To muhyiddin, serves you right
Ketulahan you can never fight
To anwar stop day dreaming
You are forever PM in Watiing

With no one leader could secure majority
YDPA realises politic is not practical indicators
To ensure rakyat’s well being and security
Need a team of experts and administrators

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 August 2021 3:22 am
Reply to  Wau bule

Hang bo;e tlg diam tak?. Kau jgn lupa ya ularmak idola kau si Hadi Bawang dan Pas pun dah hilang jawatan. Padan muka. Karma. Taqdir hangpa masok pintu belakang, samun kuasa. Lani bkm umno bukan PH samun kuasa. Tpi ex PM MooCirit terpaksa letak sbb rayuan dia tak alku pd umno , tak laku pad PH. SOkongan majoriti ilek. Tu pasai kena letak jawatan PM. TPi yg lucu nya dia lah Tuan Director dia juga pelakon snn Producer film org Istana lantek Moo terus jdi pengarah pentas lakonan. Agong sayang sgt kat Moo, beruntung Moo dilantik jawatan PM Interim. Pi… Read more »

Tawil Godang
Tawil Godang
14 August 2021 5:42 pm

Tak mustahil selepas pertemuan dengan pemimpin PN … Mahiaddin akan ‘UP’ lagi tawaran.

Mahiaddin jadi PM dengan bermacam tawaran pada MP-MP dan ketua Parti.

Selepas ini senang memilih PM ia itu siapa yang boleh bagi tawaran yang lebih baik dan gila babi punya tawaran maka dia lah jadi PM.

Anonymous
Anonymous
15 August 2021 6:20 am
Reply to  Tawil Godang

Bukan kah dia sudah menjadi Ketua Parti sabelum masa pemilihan itu?

Apa lagi tawaran nak di beri?

zunnun
zunnun
14 August 2021 3:37 pm

petang ini, mahiadin mengadakan mesyuarat menteri2 kabinet dan di hadiri oleh timbalan2 menteri selai ketua whip parti di putrajaya, utk pemberitahuan penting….

dlm masa 24/48 jam ini akan menentukan samada kerajaan penjenamaa tuak #melayuisle dan penjenamaan tuak mua”FUCK’at blh menyatukan omNO/bersatu/pAs ….

Anonymous
Anonymous
15 August 2021 6:24 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

DIA MENYEBUT “FUCK”, MAKA PUKIMAK LAH DIA.

zunnun
zunnun
14 August 2021 2:58 pm

ternganga rakyat dgn permainan #melyu2omNO mengkianati mahiadin yg terdahulu mengkianati pH ..

maka, omNo kmbali berkuasa, dgn majoriti sebanyak 115….

sama2 kita rakyat melihat dari se ekor babi yg di babikan oleh tauk todi hadi awang kpd tok mat sebagai pM terbaru, yg akan sentiasa berhati2 mendekati hadi & lebai2 nya…

zunnun hanya menelek2 teropong dari jauh sj….

Anonymous
Anonymous
15 August 2021 6:26 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

MENEROPONG MELALUI LUBANG BELAKANG DIA.

MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH DIA.

zunnun
zunnun
14 August 2021 2:49 pm

mamak kutty aka #sinyanyuktua95 ketika meletakan jawatan, pH telah hilang majoriti…

tapi, dgn tok mAt mengadap singgahsana dgn membawa sokongan 15 SDs terabru menyokong kerajaan pN dgn mail sabri sebagai PM, maka pN kekal majoriti mereka…

dgn ini, perletakan mahiadin sebagai pM tidak mengegaskan majoriti mereka, dan kerajaan pN masih blh di pertahankan oleh bingai2 terbaru #melayu omNO pula…

omNO berjaya mengambil alih kuasa kerajaan tapi mahiadin/zahid/najib/hadi perlu menerima tampar dari tok mAt utk menjayakan nya…

Anonymous
Anonymous
15 August 2021 6:30 am
Reply to  zunnun

kerajaan pN masih blh di pertahankan ” –

TERSENGEH AJER LER KAMU, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

zunnun
zunnun
14 August 2021 2:33 pm

tekanan demi tekanan mahiadin berhadapan dari pengkianatan yang di lakukan nya….

satu bentuk neraka dlm ‘syurga’ yg di nikmati, dari sokongan2 #melayu2isle yg hadi bina

kini terakhir, dikatakan mahiadin, meletak jawatan sebagai PM sekali gus, segala 72 Kabinet Dapur nya runtuh bersama…

berakahir sudah episode #melayu2isle dengan tuak todi #melayu2isle dari kawah hadi, yg membawa bencana kpd siape yg menunggang nya…

dari atuk tua saka aka #sinyanyuktua97 ke zahid/najib dgn mua”FUCK’at mereka, dan mahiaddin dgn kerajaan serba bingai2 yg di anggotai oleh menteri2 taraf sampah semua nya….

Anonymous
Anonymous
15 August 2021 6:37 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK YANG AKAN MASUK NERAKA SBB MENUDUH SECARA LIAR, TAKDA BUKTI, FAKTA ATAU PENERANGAN PUN.

SUKAKAN PERKATAAN “FUCK” KOT SBB EMAK BAPAK DIA TAK MEMBIMBING DIA DI MASA KECIL, ASYIK “FUCK” PAGI PETANG SIANG MALAM.

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 1:59 pm

UMNO BN DIBAWAH PIMPINAN TUN M, PAK LAH HINGGA NAJIB, MASA SEDANG BERKUASA, MEREKA PERSETANKAN TENTANG REFORMASI INSTITUSI. TUN M, BILA BERKUASA KEMBALI DAN MEMIMPIN PH, TETAP JUGA PERSETANKAN UTK LAKSANAKAN REFORMASI INSTITUSI. SEMUANYA KERANA MEREKA NAK KEKALKAN LOMPONG & KELEMAHAN INSTITUSI YG ADA UTK MEMUDAHKAN PUTAR BELIT DEMI KEUNTUNGAN PERIBADI, KELUARGA & KRONI SENDIRI. DGN KATA LAIN, AGAR KESALAHAN YG DILAKUKAN ADA JALAN KELUAR DARI DISABITKAN BERSALAH AKIBAT KELEMAHAN SISTEM URUSTADBIR SEDIA ADA SEJAK LAMA DULU. TU SEBAB SEJAK BERDEKAD DULU LAGI, KETIRISAN & KEBOCORAN KEWANGAN NEGARA MENCECAH BILLION TIAP TAHUN, YANG DICEKUP CUMA IKAN BILIS SAJA. HASIL MAHSUL… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 August 2021 3:27 am
Reply to  Anonymous

Betul. Mereka ni memang tamak takde sempadan. CUkop2 lah dah tibai dana negara dan songlap dana awam. Kasi prg lain dan parti lain pula memerintah. Tgk dulu klu sa,a juga klepto mcam PN dan BN. Kita undi pula org2 yg lebih muda dari Parti Bebas di PRU 15 nanti.

zunnun
zunnun
14 August 2021 1:07 pm

kini mahiadin termenung tidur mengigau sakan setiap mlm…. zahid/najib tak kurang juga termenung, ape kah pH yg kini di terajui oleh anwar, akan memberi laluan utk membebaskan mereka dari tuduhan…. dgn ketiga2 badut, mahiadin, zahid & najib yg sebelum ini memperkasakan pN, hingga membawa 15 badut2 omNO keluar dari pN dan tidak lagi menyokong mahiadin, maka kerajaan bingai #melayu2isle akhir nya tak ubah kebabian sj bentuk nya… tetapi, tok mat merasakan perlu berdamai, tapi dgn menghantar SD2 ke Istana, kemudian menghantar pula SD2 utk menyokong pN semula…. akan membuat singgahsana murka di permainkan oleh mereka… lalu tok mat, mula kan… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 August 2021 6:44 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK LEBIH DARI MENGGIGAU – DIA MERACAU, KIRI KANAN, ATAS BAWAH.

ASYIIK MEMFITNAH, KEPALA NYA KECIK, OTAK NYA MENANAH, MANA LAH DIA BOLEH CAKAP BETUL.

BENCIKAN PAS TAPI DIA MELESING SEMUA MELAYU. MAKA KENA LAH MUKA NYA DI BALING TAIK, SEMEMEH SANA, SEMEMEH SINI, BAU BUSUK MERATA TEMPAT DIA BERADA.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 August 2021 3:30 am
Reply to  zunnun

Hahaha, si tua serban ular tu, tak usah ditempeleng. Patut disekeh kepala dan terajang muka tua tak guna tu.

Selumbar
Selumbar
14 August 2021 12:51 pm

Ketika Mahiaddin tidak mahu meletakkan jawatan perdana menteri atas alasan tiada ahli parlimen dari mana-mana parti mempunyai sokongan majoriti menunjukkan kuasa mutlak perdana menteri yang digubal oleh pemimpin UMNO dan kemudian disambung oleh pemimpin UMNO baru selama lebih 60 tahun lalu benar-benar berfungsi kebal.  Sepatutnya kekebalan itu digunakan oleh pemimpin UMNO dan UMNO baru tapi diguna sepenuhnya oleh Mahiaddin dari PPBM.  Nasib pemimpin UMNO dan UMNO Baru memang sial.  Tiada siapa yang boleh menyentuh belia kecuali mampu menyalak…. Mahiaddin sila letak jawatan…. Mahiaddin sila letak jawatan kerana kamu tidak ada sokongan lagi… Bila peguam negara mengutamakan kepentingan peribadi perdana menteri…. YDPA jadi… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:07 pm

Saya ni memang ‘respect’ & ‘salute’ lah kat ‘abah’. Bukan saja dia seorang PM tapi dia seorang rakyat yang prihatin & bertanggungjawab ke atas kesejahteraan, kedamaian, ketenteteraman & keharmonian negara tercinta.

Dia tak rela melepaskan jawatan PM bila dilihat tiada calon dari pembangkang diketengahkan untuk jadi PM pengganti. Tidak seorang pun dari tokoh2 pembangkang mempunyai majoriti atau sokongan sebulat suara untuk diterima sbg PM oleh pihak pembangkang.

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:09 pm
Reply to  Anonymous

‘Abah’ risau sekiranya pihak pembangkang mengambil alih teraju pemerintahan dan jadi KERAjaan baru nanti, KERA2 dlm KERAjaan PH gila kuasa tu nanti akan bercakaran berebut jawatan PM seperti mana yg telah berlaku sblm ini. Bila ini berlaku, segala program PPN yg telah disudi akan jadi kacau bilau, huru hara, lintang pukang dan akhirnya punah ranah. Dek perebutan jawatan itu & kemelut politik yg tiada penghujung, kebajikan rakyat kelak akan terabai. Yg akan menderita nanti sudah pastilah rakyat. ‘Abah’ yg prihatin & berhati mulia itu tidak rela melihat rakyat lebih sengsara nanti kalau dia melepaskan jawatan PM. Syabas ‘abah’, seorang pemimpin… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:32 pm
Reply to  Anonymous

LIHATLAH INI, APA YG ‘ABAH’ KATA, SBG SEORANG YG BERTANGGUNGJAWAB, MENGAMBIL BERAT, PRIHATIN, CAKNA AKAN NASIB, KESELAMATAN & KESEJAHTERAAN RAKYAT:

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

Muhyiddin Yassin berkata dia tidak meletakkan jawatan kerana ketika ini tiada seorang pun ahli parlimen dapat membuktikan mempunyai majoriti cukup untuk menjadi perdana menteri baru. “Saya memikirkan dalam keadaan tiada seorang pun ahli Dewan Rakyat lain yang mendapat sokongan majoriti pada masa ini, perdana menteri yang baru tidak boleh dilantik menurut perlembagaan. “Apabila perdana menteri tidak boleh dilantik, maka kabinet pun tidak boleh dilantik dan kerajaan baru tidak dapat dibentuk,” katanya dalam ucapan khas yang disiarkan tadi. Sebelum itu Muhyiddin – yang kini berdepan pertikaian mengenai keabsahan jawatan perdana menteri dan kerajaan PN – menyatakan rasa dukacitanya atas perkembangan politik… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:37 pm
Reply to  Anonymous

Errata (12:09 pm):

segala program PPN yg telah disusun akan jadi kacau bilau,

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:44 pm
Reply to  Anonymous

KALAULAH SI DARA TERBACA SOKONGAN INI, PASTI DIA AKAN BERGEMBIRA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 12:59 pm
Reply to  Anonymous

INI KATA2 TERAKHIR SI DARA, KIRA2 SEBULAN YG LALU:

__________________________________________________
Nadia
6 July 2021 3:23 pm
Reply to Nadia

nadia TEGUH di belakang mahiaddin. ABAHKU.

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 1:00 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Mmg terbaik lah, jawapan atau ABAH punya ayat
Nk calon PM dari pmbangkang..depa mcm gayat
Sedang ABAH pula..disenangi di kalangan rakyat
Si dara pun, mmg nk ABAH jer hingga akhir hayat
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🏵️🏵️🌹💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 1:01 pm
Reply to  Anonymous

__________________________________________________
Nadia
6 July 2021 4:37 pm
Reply to Nadia

Nadia yang cantik akan sentiasa bersama pimpinan mahiaddin. Sampai hujung nyawa. Tak mau yang lain dah…

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 1:02 pm
Reply to  Anonymous

😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
Situasi ‘Covid’ kian parah, kita kena bersiap sedia
Pelbagai varian bahaya dtg dari UK Afrika & India
Kejora sentiasa mendoakan kesejahteraan Nadia
Semoga, tak da sesuatu yg buruk menimpa si dia
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🏵️🏵️🌹💐
🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 August 2021 3:33 am
Reply to  Anonymous

Pala bapak hang!. Penjilat tegar telor Moodin, PM dan Pas, Sejahtera dan harmoni lah. sampai naik mecanak kes covid, 10 ribu mati kerana covid, yg bunoh diri lagi. Rakyat hilang punca pendapatan, jatoh miskin, nak makan pun takede kena angkat bendera putih. Lagi kaulata PM prihatin. Babi la kau pencacai JKOM

Wau bule
Wau bule
14 August 2021 11:21 am

Bukan kerja Anwar dan PH sibuk2 minta penentang MY memenangkan PH dan lantik Anwar sebagai PM.

No way my PM would be an ex-convict of sodomy

To Warisan, Pejuang, Muda, Mazlee, you may oppose MY but never ever give face to an ex sodomist…period

Anonymous
Anonymous
14 August 2021 5:46 pm
Reply to  Wau bule

August 14, 2021 JAW-DROPPING MOMENT FOR MALAYS – SUDDENLY DAP & ANWAR ARE NOW ‘HALAL’ – FOR ‘MALAYS & MUSLIMS ONLY’ PAS & UMNO’S CABINET CLUSTER – AS THEY REVEAL THEIR HYPOCRISY IN LAST GASP PLAN TO CLING TO POLITICAL POWER https://www.malaysia-chronicle.com/?p=209114 Mother of superficiality breeds hypocrisy, Moo took a leaf out of Atok Saka playbook to offer Anwar, Senior Minister and PH many concessions to save their burning asses. In May 2018, Atok Saka had to uturn on No DAP, No Anwar and No Sodomy and bribed Anwar with sharing PM in order to enter, win and become PM… Read more »