“PROKLAMASI DARURAT PERLU JADI AGENDA UTAMA UNTUK DIBAHAS, BUKAN CUMA DITAKLIMATKAN”

1. Sejak Januari 2021 Malaysia telah berada dalam keadaan Darurat untuk melawan covid 19.

Parlimen yang bertanggungjawab melakukan semak imbang telah digantung menyebabkan dasar melawan Covid kerajaan PN semakin menuju ke arah kegagalan yang nyata. Apakah Darurat Covid berkesan?

2. Isnin 26hb July ini adalah tarikh lambang demokrasi dikembalikan. Terimakasih rakyat yang mendesak dan semua MP yang berikirar memelihara demokrasi berparlimen. Titah Istana dipertahankan supaya Parlimen dibuka.

3. Isu besar Proklamasi Darurat dan ordinan-ordinan perlu dibahas dan tidak cukup sekadar laporan yang diletakkan atas meja MP jika hendak dibuat penilaian.

Perlu perbahasan kesan selama 6 bulan perlaksanaannya, siapa yang perlu dipertanggungjawabkan dalam kecuaian menasihati YDPA sehingga tujuan Darurat Covid tidak tercapai malah krisis semakin memuncak.

Kegagalan perlaksanaan dan penguatkuasaan di mana silapnya perlu dibahas supaya rakyat dapat penjelasan tuntas.

4. Speaker perlu tunaikan janji supaya perbahasan diizinkan ke atas Proklamasi Darurat bagi memelihara kehormatan Perlembagaan Persekutuan.

Semua MP termasuk Speaker terikat dengan janji mempertahankan Perlembagaan.

Tidak ada sesiapa yang terlepas dari ikrar mempertahankan kedaulatan Perlembagaan Persekutuan khususnya dalam Perkara 150 dan semua peruntukan dibawahnya.

Perbahasan Proklamasi Darurat perlu menjadi agenda utama sebelum Parlimen diberikan Penerangan Menteri-Menteri dan itu adalah tugas Speaker yang terpenting pada 26hb July nanti.

Yb DS Dr Mujahid Yusof Rawa

Ahli Parlimen Parit Buntar

Naib Presiden Parti AMANAH

Pengerusi PH Perak.

25hb July 2021.

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 25 July 2021 — 12:32 pm
Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
27 July 2021 11:59 am

KESIAN PHD4PIG DARURAT DAH BATAL RUPANYA… DORAEMON DAH RESTU TOK MUDIM JADI PM TAK PERLU TUKAR ALJUBON…….. UMNO TARIK BALIK SEBAB DARURAT TAK JADI SAMBUNG……. Has Najib Now Been Reduced To Spreading Fake News?……… Instead of spreading fake news, Najib should be spending his time advising Malaysians to obey the rules. If people obey the rules, many more lives could be saved. Today, Malaysia is number 85 out of 155 countries. Malaysia can do even better if Malaysians become less bodoh-sombong. (FMT) – Malaysia has reached a new low becoming the country with the highest number of new Covid-19 cases… Read more »

zunnun
zunnun
25 July 2021 7:25 pm

jika pemabuk minuman keras betul2 keinginan utk merasakan keenakan mabuk yg tiada bandingan nya, baik syorkan. minuman keras jenama #melayu2isle…

minuman keras yg amat mabuk bukan sj mampu membuat peminum memegangkan cangkul , parang dan kapak sambil melaung2 “allah’ mereka yg serba pekak …

malah mabuk yg tak segan2 melacurkan agama dan kini sedang mabuk kuasa memerintah negara yg terjebak dgn kegagalan demi kegagalan hingga penyularan covids mencecah 1,000,000 …

sial punya kerajaan #melayu2isle…

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:34 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

MENUDUH MELACURKAN AGAMA, “melaung2 “allah”, MAKA PUKIMAK LAH KAMU.

Minuman keras puak kamu seperti toddy dan samsu lagi kuat kesan nya – hingga terbaring di tepi jalan.

Puak kamu tak dapat pegang kuasa hanya boleh menuduh secara liar tanpa bukti, fakta atau penerangan pun.

Hingga Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

.

Wau bule
Wau bule
25 July 2021 4:54 pm

TODAY
———–
Today Confirmed: 17,045
Total Confirmed: 1,013,438
Total Recovered: 834,858
Total Deaths: 7,902

You blame it on DAP for all that happened
You grabbed PM seat you do not deserved
You worked with court cluster against TDM’s advice
You are now leading a failed government
Ketulahan at door steo, “You reap what you sow”

zunnun
zunnun
25 July 2021 3:53 pm

atuk saka tua aka #sinyanyuktua97 is a spent force, a liability to the political order . as per se

best he spend time nursing his epilepsy instead hurting his ego where it doesnt belongs….

mungkin, kulit biawak seperti juga lidah biawak nya ketika betjanji bersama pH

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:36 am
Reply to  zunnun

You should spend time cleaning your mouth of shit.

zunnun
zunnun
25 July 2021 3:45 pm

bila anwar felt he has the number to lead, idiots said, ….

anwar mengiler utk jadi PM …

tapi bila atuk saka tua,aka #sinyanyuktua97 yg tergiler xtg menyembah kod snwar utk. menjawat PM tapi keutamaan di beri kpd WAWI oleh singgahsana,….

kini jelas, atuk saka tua aka #sinyanyuktua97 masih. tak habis2 berhasrat menjawat PM semula dgn Mangeran pula

kedian atuk saka tua aka #sinyanyuktua97 masih tak sedar diri, rakyat dah muak dgn penyakit sawan babi nya

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:41 am
Reply to  zunnun

Kamu yang ada sakit sawan babi.

Puak kamu tak pernah dan tak akan dapat pegang kuasa.

Kalau anwar felt he has the number to lead, apasal dia tak tak minta undi di buat di Parlimen?

Kamu mengarut.

zunnun
zunnun
25 July 2021 3:36 pm

There are times atuk saka tua felt he is akways right….

but, this time around, the people & MRR felt, atuk saka tua aka #sinyanyuktua97 is totally wrong with his epilepsy state of mind to make a come back on his ridiculous Mageran idea.

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:45 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

You have no proofs, facts or even solid arguments. Only wild accusations.

Maka Pukimak lah kamu.

Wau bule
Wau bule
25 July 2021 2:43 pm

Crazy PM seat seeker and crazy politician is not what we want To address current pandemic and other pressing issues in hand A non political administration is what the rakyat should be hopeful To plan, do, check and act on initiatives, inshaa Allah successful Rafidah andJomo were proposed to be included in the NRC To sit with other clueless politician ministers who lack acumen They woud not be effecrtive with Muhyiddin at the top to oversee They need experience administrator to lead and implement MAGERAN woild still be the best bet YDPA may consider Even Sec Gen of Veteran Umno… Read more »

Wau bule
Wau bule
25 July 2021 2:45 pm
Reply to  Wau bule

YDPA should seriously give MAGERAN due consideration

Wau bule
Wau bule
25 July 2021 2:46 pm
Reply to  Wau bule

If results are what the rakyat expect and mostly prefer

zunnun
zunnun
25 July 2021 1:20 pm

bagaimama pula dgn di atuk saka aka sinyanyuktua97, dgn Proclamasi bahawa dia mengarahkan agar Konsortium Perkapalan di bail-out dgn mengunakan kekayaan khazanah negara…

ngape tidak ada pengdakwaan terhadap nya, supaya atuk saka alias sinyanyuktua97 merasakan masam manis status banduan seperti mana di lakukan nya terhadap anwar sebelum nya….

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:48 am
Reply to  zunnun

Tunggulah puak kamu pegang kuasa bagi pendakwaan nya.

Kalau beratus tahun pun, tunggulah.

Patience is a virtue.

hehe

Anonymous
Anonymous
25 July 2021 1:19 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 silalah tampil, utk membuat coretan tinta
Tapi sentiasa lah jaga, adab sopan dan tutur kata
Jgn le asyik dipamir kebodohan, serupa dgn unta
Hal bontot berak & tahi..tak usahlah dibuat cerita
Kebodohan spt pak Kadok usah le dibuat senjata
Usah le tampil, nak jadi hero taik kucing semata2
Bkn ler apa, kot kwn marah, depa luku kepala kita
Nanti..kita terpaksa lari dek tk tahan seksa derita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 July 2021 1:20 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Yg kat atas & bawah itu..adalah pantun2 nasihat!
Kalau ada yg mari terjah, mmg lah orang itu jahat
Sewajarnya kepala org itu kena dipaku dan pahat
Siapa penyangak yg nak terjah kita tunggu & lihat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 July 2021 1:20 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

PANTUN2 DI ATAS DAN BAWAH ITU ADALAH PANTUN NASIHAT UMUM, TAK ADA SEBUT NAMA SESIAPA.

KLAU ADA YG TERASA, NASIB LAH..

BAGI YG TAK BERKENAAN, ABAIKAN SAJA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:52 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla asyik mengajak pembaca menulis komen. Tapi kasi amaran “luku kepala .. terpaksa lari dek tk tahan seksa derita.”

KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK DIA, kata aku yang tak berpangkat.

Anonymous
Anonymous
25 July 2021 1:16 pm

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN,

Anonymous
Anonymous
25 July 2021 1:16 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Assalamu’alaikum kpd kwn2 muslimin muslimah
Salam, Kejora hulurkan, sebgai pembuka kalimah
Izinkan, serangkap pantun, menjadi muqaddimah
Ianya sekadar peringatan, bkn le nak berceramah
Sila le berkomen dgn beradab sopan & berhemah
Tak kesah le, kita dari PN atau PH punya khemah
Tapi klau takda idea, lebih baik diam je kat rumah
Bkn apa, kot kwn taji, debu lantai kita kena jamah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 July 2021 1:17 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dimulakan dgn lemah lembut..nasihat didendang
Tapi, org yg memberi nasihat pun, bleh meradang
Tengok juga le, bagaimana komen balas dihidang
Bergantung juga kpd keadaan musuh bertandang
Bak kata org rancak tarian tu ikut rentak gendang
Kejora amik pakai apa yg seorang pernah cadang
Kata org itu..pisau lwn pisau, pedang lwn pedang!
Klau penyepak dtg, balik nya mungkin penendang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 5:56 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla asyik mengajak pembaca menulis komen. Tapi kasi amaran “luku kepala .. terpaksa lari dek tk tahan seksa derita.”

KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK DIA, kata aku yang tak berpangkat.

zunnun
zunnun
25 July 2021 1:15 pm

bilamana amanat hadi awang di sahkan sesat dan songsang oleh majlis fatwa kebangsaan (MFK) ape kah perlu satu pendakwaan agar hadi awang di bawa ke muka penghakiman, agar mereka2 yg tergolek2 mati dapat pengadilan dan pampasan….

selain Proclamasi bahawa Amanat Seketul Daging yg Hadi sarankan, dan telah Sahid sesat dgn satu Proclamasi dari MFK maka…

perlu ada pendakwaan supaya amanat kedua nya yg membawa kpd istilah #melayu2isle tidak di salah gunakan dan meneruskan dalih dan helah utk berkuasa hingga membawa kerosakan kpd negara….

Anonymous
Anonymous
4 August 2021 6:02 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

Selalu menyebut “mereka2 yg tergolek2 mati”, merujuk kpd rusuhan di Memali.

Tapi dia gerun, tak berani sebut peristiwa 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah nebgawal keadaan dan depa gunakan SOP Tentera, menembak yang melanggar arahan berkurung, termasuk anjing2 nya.

zunnun
zunnun
25 July 2021 12:55 pm

proclamasi darurat perlu di bahaskan dan semua ahli parlimen perlu mengundi samasa proclamasi itu sahih di terima pakai atau mempunyai kecacatan dari segi perlaksanaan nya…. tapi ketika rais yatim di perkatakan telah merogol pembantu rumah nya kemudian terpaksa ‘membayar ganti rugi’ kpd keluarga mangsa di indonesia, ape kah dgn sedemikian, satu taklimat telah tersurat, bahawa kes tersebut selesai tanpa perlu di siasat dan di bawa ke muka pengadilan utk di bahas…. . …kesundalan ape kerajaan #melayu2isle yg beriya2 berkehendakan darurat dan membuat bermacam2 alasan utk menyakinkan Pihak Singahsana, kini dlm ketakutan utk berdepan dgn ahli2 parlimen samada Perlaksanaan Darurat dapat… Read more »

Last edited 1 month ago by zunnun