BOLEHKAH ISMAIL SABRI JADI PERDANA MENTERI?

Berikutan perlantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri seperti tidak begitu diraikan berbanding semua pemimpin yang pernah dilantik ke jawatan itu sebelum ini, ada yang melontarkan persoalan, bolehkah Ismail Sabri Yaakob jadi Perdana Menteri?

Di hari-hari awal perlantikannya pada 7 Julai lalu, bersama desakan oleh UMNO agar Mahiaddin Md Yasin segera meletakkan jawatan, terdapat beberapa pemimpin parti itu yang menyebut nama beliau sebagai bakal pengisi jawatan Perdana Menteri.

Seolah-olahnya dengan penarikan sokongan oleh UMNO itu, Mahiaddin akan jatuh tersemban dan Ismail Sabri boleh terus memangku jawatan tersebut.

Tetapi, selepas beberapa hari berlalu dan perkara itu tidak berlaku sehinggalah ke hari ini di mana Mahiaddin terus kekal di persada kuasanya, tidak kedengaran lagi nama Ismail Sabri disebut-sebut sebagai bakal Perdana Menteri.

Lalu, berpeluang atau tidak sebenarnya beliau jadi Perdana Menteri?

Meskipun rezeki mendapat jawatan adalah ketentuan yang hanya Tuhan saja tahu rahsianya, namun secara umumnya perlantikan seseorang untuk mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri biasanya didorong oleh sekurang-kurangnya dua faktor.

Pertama, untuk membantu Perdana Menteri dan kedua, dipersiapkan sebagai bakal Perdana Menteri.

Tetapi, Ismail Sabri tidak didorong oleh kedua-dua faktor itu sebagai sebab mengapa beliau dilantik oleh Mahiaddin bagi mengisi jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Oleh kerana sudah ada empat menteri kanan, Mahiaddin sebenarnya tidak memerlukan langsung Ismail Sabri untuk membantunya sebagai Timbalan Perdana Menteri dalam mengurus pentadbiran kerajaan.

Jauh sekali dengan melantik Ismail Sabri itu merupakan persiapan untuk Mahiaddin meletakkan Ahli Parlimen Bera itu menggantikan tempatnya sebagai Perdana Menteri.

Sebab utama Mahiaddin melantik Naib Presiden UMNO itu adalah semata-mata untuk memecah-belahkan UMNO dan bagi memastikan beliau dapat bertahan lebih lama lagi bersama kuasanya di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

Itulah sebabnya beliau ditawarkan jawatan nombor dua dalam kerajaan itu hanya beberapa jam sebelum MT UMNO bermesyuarat pada 7 Julai lalu yang jadualnya pada malam tersebut ialah untuk menentukan kedudukan parti itu dalam kerajaan PN.

Jika Ismail Sabri dilantik kerana kelayakannya untuk menjadi pengganti Perdana Menteri, pastilah sudah lama sebelum ini lagi Mahiaddin melantiknya sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Lagi pula, memandangkan Mahiaddin adalah daripada Bersatu dan kini secara rasminya telah dimusuhi oleh UMNO melalui keputusan menarik sokongan terhadapnya, tidak ada logik sama sekali beliau mahu menyerahkan kuasa secara percuma kepada pemimpin daripada parti yang sah bermusuh dengannya.

Meskipun mesyuarat MT UMNO pada 7 Julai lalu tetap mengambil ketetapan menarik sokongan terhadap Mahiaddin, tetapi ia tidak disertai dengan penarikan diri UMNO secara rasmi daripada kerajaan.

Malah, Ismail Sabri yang baru dinaikkan pangkat, sebagaimana audio rakamannya dalam mesyuarat MT yang tular di media sosial, telah mempertahankan pendirian tidak perlunya untuk waktu ini UMNO menarik diri daripada kerajaan.

Di sinilah terserlahnya muslihat Mahiaddin dalam melantik Ismail Sabri itu kerana akhirnya terbukti dengan perlantikan itu beliau tidak dijatuhkan, walaupun setelah UMNO menarik sokongan kepadanya.

Sebaliknya, sokongan Ahli-Ahli Parlimen UMNO yang diberi pelbagai kedudukan dalam kerajaan kekal kukuh terhadap Perdana Menteri, termasuk Ismail Sabri sendiri yang terlihat tidak mahu melepaskan peluang memegang jawatan yang mungkin selama ini tidak terfikir mampu digenggamnya.

Jika tiada perlantikan Timbalan Perdana Menteri oleh Mahiddin sebelum mesyuarat MT itu, tidak mustahil UMNO akan membuat keputusan menarik sokongan terhadap Mahiaddin bersekali dengan keluar daripada kerajaan sepertimana itulah yang sebenarnya diputuskan dan dikehendaki oleh perwakilan PAU2020, Mac lalu.

Dengan demikian, kemungkinan Mahiaddin tumbang adalah besar sekali.

Pun begitu, selain dengan memberi jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada UMNO telah membolehkan Mahiaddin terus kekal, beradanya Ismail Sabri di jawatan nombor dua dalam kerajaan itu juga dengan sendirinya akan menyebabkan pengaruh Zahid Hamidi bakal dikurangkan secara beransur-ansur.

Berdasarkan kedudukan sebagai Timbalan Perdana Menteri mempunyai peruntukan pembangunan sebanyak RM600 juta setahun dan mustahil Ismail Sabri tidak tahu memanfaatnya , beliau pastinya akan menjadi “ibu gula baru” dalam UMNO yang menyebabkannya lebih dikerumuni dan dijulang berbanding Presiden dan Timbalan Presiden yang tiada apa-apa jawatan dalam kerajaan.

Dengan yang demikian, kedudukan Zahid Hamidi dan Mohamad Hasan secara beransur-ansur akan terus tersisih, malah tidak mustahil ada yang mendesak agar Ismail Sabri diletakkan sebagai calon Perdana Menteri bagi UMNO dalam PRU15 akan datang nanti.

Persoalan utama sekali lagi, ada peluangkah untuk Ismail Sabri jadi Perdana Menteri?

Apatah lagi dengan kunjungan Najib Razak ke pejabat Timbalan Perdana Menteri dua hari lalu, ramai yang melihatnya sebagai pengiktifaran terbuka UMNO terhadap kedudukan Ismail Sabri, di sebalik parti itu telah menarik sokongan terhadap Mahiaddin.

Mungkin UMNO ada perkiraan sendiri melalui Ismail Sabri, tetapi mengambil kira perlantikannya adalah untuk memecah-belahkan UMNO, tidak mungkin Mahiaddin akan berundur daripada jawatannya dalam waktu terdekat ini untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada timbalannya.

Selagi mampu bertahan, Mahiaddin akan terus bertahan dan kiranya dijatuhkan pun, beliau pasti akan memilih untuk membubarkan Parlimen atau meletakkan jawatan yang bermakna seluruh kabinet akan tergugur dengan sendirinya.

Menyerahkan jawatan Perdana Menteri tidak mungkin sama sekali kerana ia bukan saja bererti menyerahkan kuasa kepada UMNO yang bermusuh dengan Bersatu, malah ia seperti Mahiaddin membubuh racun kepada partinya sendiri.

Ismail Sabri barangkali hanya berpeluang menjadi pemangku Perdana Menteri jika sekiranya umur Mahiaddin tidak panjang dan dipanggil mengadap Tuhan dalam waktu terdekat ini.

Itu pun belum tentu beliau berpeluang menjadi Perdana Menteri yang sah selepas itu, melainkan jika kumpulan Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin daripada Bersatu sedia memberi sokongan kepadanya.

Tetapi, sokongan kumpulan Azmin dan Hamzah itu tentunya perlu dibalas oleh UMNO dengan memberi laluan dan sokongan kepada mereka untuk terus bertanding di kerusi-kerusi Parlimen mereka sedia ada dalam PRU akan datang yang sekaligus bermakna UMNO perlu bekerjasama dengan Bersatu, suatu tindakan yang bercanggah dengan ketetapan PAU2020.

Sediakah UMNO? (ShahbudinHusin 23/07/2021)

5 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 23 July 2021 — 6:57 pm
Subscribe
Notify of
guest
106 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:24 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Ini adalah sebuah cerita yang lawak & lucu sekali
Kisah TN anjing badut yang buat hati kita sgt geli
Mmg lah lawak anak haram ni tk dapat dijual beli
TN anjing jalang serupa dgn kerbau liar putus tali
Hal politik, anjing jalang tu dah tidak ambil peduli
Sbb, di blog ini, anjing tu teruk kena jdi bahan buli
Anjing tu pula lemah BM..tak tahu apa itu ‘mangli’
Ada ker dia tanya, ‘bahasa apa tu, bahasa Bg Ali?’
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:25 pm
Reply to  Anonymous

INI KATA2 BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 DUNGU TUH:
________________________________________________
Anonymous
26 June 2021 7:44 am
Reply to Anonymous

mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

“kenapa asyik buat karutan”?

Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

Reply
________________________________________________

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:25 pm
Reply to  Anonymous

Kamus dewan mangli => carian umum => https://prpm.dbp.gov.my
________________________________________________

Kamus Bahasa Melayu

mangli

[mang.li] | مڠلي

Definisi : Kd kalis, kebiasaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:26 pm
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YG BODOH DUNGU DAN TERSESAT TERUK MENGATAKAN
“MANGLI” ITU BAHASA BANG ALI DAN BAHASA PELACUR?

MARI KITA LIHAT SATU PETIKAN ARTIKEL DARI “EJOURNAL UNIVERSTI KEBANGSAAN MALAYSIA”:
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:27 pm
Reply to  Anonymous

PEMIKIRAN POLITIK DAN EKONOMI BARAT

JAMSARI ALIAS, NORAZILA MAT

ABSTRACT

Pandangan dan pemikiran tokoh-tokoh falsafah Barat tetap menjadi panduan pengkaji-pengkaji sehingga ke hari ini. Khazanah pemikiran dan legasi kefalsafahan mereka kekal malar segar dalam jilid-jilid yang majoritinya berbahasa Inggeris. Oleh itu, sebagai sebuah buku yang berjaya dalam rangka menghuraikan pandangan dan pemikiran tokoh-tokoh Barat ini dalam medium Bahasa Melayu, penerbitan buku ini sememangnya sangat dialu-alukan.

…bersambung/…

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:27 pm
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

Dalam kesibukan dan kemanglian kita mendakap serta merujuk bahan-bahan berbahasa Inggeris, ahli akademik dari Universiti Malaya ini telah menghidangkan kepada kita sebuah buku yang sesuai pada masa kini yang dapat membuka akal fikir serta mengolah sudut falsafah asas pemikir-pemikir Barat tersebut. Bertitik Bertitik tolak dari kesedaran inilah, buku “Pemikiran Politik dan Ekonomi Barat” yang ditulis oleh Prof Madya Dr Makmor Tumin ini diangkat untuk diulas dalam Jurnal MALIM edisi 2018 pada kali ini.

https://ejournal.ukm.my/malim/article/view/29203/0
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:28 pm
Reply to  Anonymous

BUKAN ISI KANDUNGAN ARTIKEL ITU YG KITA NAK TUMPU!

TAPI, CUBA LIHAT DLM BARIS PERTAMA PERENGGAN KE-2 ARTIKEL ITU, ADA PERKATAAN “kemanglian”…

Kemanglian ini datang dari kata pokok “mangli” yg bermaksud “kebiasaan” atau “terbiasa” atau atau “dah biasa sangat” atau “tidak asing lagi”.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:29 pm
Reply to  Anonymous

“MANGLI” BUKANLAH “BAHASA BANG ALI” ATAU “BAHASA PELACUR” SPT YG DIKATAKAN OLEH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YG BODOH DUNGU LAGI TERSESAT ITU…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:29 pm
Reply to  Anonymous

LAWAK.. LAWAK.. LAWAK..
MENGALAHKAN MAHARAJA LAWAK MEGA…

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 KATA “WISENESS” YG DIGUNAKAN OLEH SHAKESPEARE DAH MATI BILA SHAKESPEARE DAH MATI…

ADAKAH ANJING🐕 INI AKAN KATA “MANGLI” MATI BILA Prof Madya Dr Makmor Tumin MATI NANTI?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:31 pm
Reply to  Anonymous

EEIII… MALU NYERR…
MMG SEPATUTNYA MALU…

TAPI, ANJING🐖 JALANG JENIS YG TAK RETI MALU….
MUKA ANJING🐕 TU LEBIH TEBAL DARI 10 KEPING KULIT BABI🐖 TUA… HANG MALU SAT SAJA HARI TU…

LEPAS TU, ANJING🐕 TU TAMPIL SEMULA MENYALAK DGN MUKA KULIT BABI🐖 DIA TU, MAI NAK TUNJUK JUAH MENDABIK DADA…

HA HAH HAA.. PEMBACA SEMUA TAU LAH PERANGAI BABI🐖 BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:11 pm

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 PERSOAL PASAL BAHASA?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:12 pm
Reply to  Anonymous

OH.. BM KITA KENA CEKAP BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI..

KALAU TIDAK, ORG BOLEH TERTAWAKAN KITA…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:12 pm
Reply to  Anonymous

HANG INGAT TAK INSIDEN INI, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 ?

AKU BAGI SATU PANTUN KAT HANG:
________________________________________________
Anonymous
26 June 2021 7:17 am
Reply to Anonymous

Nek TN 6:18 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tajuk posting blog, seperti Nek tidak ambil peduli
Tak pernah lekang dari mulut, kekasih Nek, Bg Ali
Tapi kenapa asyik buat karutan tadika setiap kali?
Ejekan kebudak-budakan nek tu Kejora dh mangli
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:13 pm
Reply to  Anonymous

HANG JGN BUAT2 LUPA PULAK NO, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

HANG JAWAB LAGU NI:
________________________________________________
Anonymous
26 June 2021 7:44 am
Reply to Anonymous

mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

“kenapa asyik buat karutan”?

Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:13 pm
Reply to  Anonymous

AWAT HANG KATA “MANGLI” TU BAHASA BANG ALI, HAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖?

KOT BANG ALI PERNAH KATA KAT HANG MASA DIA TUTUH PUKI HANG TUH:

“BANG ALI DAH MANGLI, DOK KERJA TUTUH PUKI LUAS HANG NI TN OI.. TAK BERASA APA PUN… MCM DOK JOLOK PELIAQ MASUK DLM LUBANG KETAM SAJA..”

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:14 pm
Reply to  Anonymous

LEPAIH TU, HANG TERKANTOI BILA AKU TUNJUK DEFINISI “MANGLI” DARI KAMUS DEWAN (KD):

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:14 pm
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Anonymous
26 June 2021 7:57 am
Reply to Anonymous

Nek TN 7:44 am,

Maksud mangli
by Abdul Rahman A Samad
Mei 9, 2019

mangli dalam bahasa Inggeris: mangli

Maksud perkataan ini:
[mang.li] | مڠلي

Definisi : Kd kalis, kebiasaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Nak cari makna perkataan lain? Gunakan ruangan di bawah.
https://makna.online/mangli/

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:15 pm
Reply to  Anonymous

HARI TU, AKU INGAT LAGI, 26 June 2021…

HANG MALU DAN CABUT LARI TERUS MENINGGAL BLOG BUDIN BELUM SAMPAI PUN JAM 8:00 PAGI.

TEGHUIH HANG TAK MASUK DAH BLOG HARI TU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:15 pm
Reply to  Anonymous

HA HAH HAA…

AWAT JADI LAGU TU, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

JAWABNYA, SEBAB HANG LEMAH BM. DULU HANG SJK, DOK BERKAWAN DGN CHINA HINDU SANGAT. KURANG BERKAWAN ORG MELAYU DAN MALAS MEMBACA.

SEBAB ITU HANG LEMAH BM DAN TAK PERNAH DENGAR PERKATAAN “MANGLI”.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:16 pm
Reply to  Anonymous

MALU… MALU.. MALU..

EEIII… MALU NYERR…
MMG SEPATUTNYA MALU…

TAPI, HANG ANJING🐖 JALANG JENIS YG TAK RETI MALU….
MUKA HANG LEBIH TEBAL DARI 10 KEPING KULIT BABI🐖 TUA… HANG MALU SAT SAJA HARI TU…

LEPAS TU, HANG TAMPIL SEMULA DGN MUKA KULIT BABI🐖 HANG TU, MAI NAK TUNJUK JUAH MENDABIK DADA…

HA HAH HAA.. PEMBACA SEMUA TAU LAH PERANGAI BABI🐖 HANG TU WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 OI…

KAH KAH KAH.

zunnun
zunnun
24 July 2021 11:26 am

siape yg jelas kemarok utk menjawat PM hinggakan umor dah mencecah 97 tahun masih beriya2 utk di lantik sebagai PM dlm keinginan Nya membentuk kerakaan Megeran pula…

jika di bandingkan yg si tua 97 tahun dan anwar yg cuba mendapatkan keabsahan menjawat PM, siape yg lebih memaksa hingga menghantar Daim ke Penjara dan dia sendiri melawat Anwar di Hospital utk mendapatkan kerjasama utk berkuasa….

zunnun
zunnun
24 July 2021 11:20 am

bagaimana pula nenek tua yg asyik mengangkang puki nya sambil menghitung2 bulu uban puki nya….

sambil menghitung2 lalu bertanya akan Diri Nya kpd Nya….

ngape che lah atau al seberang takiri atau moktar al senik tak berahi dgn puki yg kerap di belek2 dan di jaga depan cermin setiap hari……..

adakah lubang puki nenek tua yg TN utamakan hingga bebal bingai sepanjangan….

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:16 am

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA KONON NYA NAK MENGAGAR BM DI BLOG INI.

KEPALA BAPAK DIA.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:58 am
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 KONON NYA NAK LAGAK HEBAT DI BLOG INI TAPI LEMAH BM SEBAB DULU SJK.

KEPALA BUTUH PAK DIA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:05 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN-RAKAN BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UNTUK KEJORA TIRU DAN PINDA KARANGAN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 DAN GUNA BALIK UNTUK LUKU KEPALA ANJING🐕 DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:14 am

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA OTAKNYA SENGET.

SIBUKKAN ISTILAH BAHASA DALAM BLOG POLITIK.

KEPALA NYA KECIK OTAK NYA SEMPIT.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:00 pm
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 OTAKNYA SENGET.

NAK SIBUK DALAM BLOG POLITIK TAPI LEMAH BM SEBAB DULU SJK.

KEPALA NYA BESAR TAPI OTAK KECIK OTAK NYA SEMPIT.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:05 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN-RAKAN BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UNTUK KEJORA TIRU DAN PINDA KARANGAN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 DAN GUNA BALIK UNTUK LUKU KEPALA ANJING🐕 DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

zunnun
zunnun
24 July 2021 11:14 am

lalu zunnun bertanya kpd hadi awang & atok tua saka…. di mana kamu,,? lalu atuk saka tua & hadi pendeta ajaran seketul daging babi mengangkat tangan2 mereka…. lalu zunnun berkata ‘bukan kah itu tangan2 kalian semua’ lalu zunnun bertanya lagi, ‘di mana kalian semua…? lalu atok saka tua dan hadi awang pendeta ajaran seketul daging babi menepuk2 dada… lalu zunnun berkata, ‘bukan itu bahagian dada dari jasad kalian’ . ape kah tua2 mereka, tua2 yg serba bingai2 sesat pengetahuan ketuhanan mereka..? bingai kerana dlm mereka mengatakan Tuhan Yg Maha Esa, dan Meliputi Segala Nya…. ini kah ketrampilan tua2 saka kedua… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:54 am

Anonymous
24 July 2021 7:14 am

“DIATAS”…??? …. “DI MAKSUDKAN”…???

“ATAS” TU PERBUATANNYA MCM MANA

MCM HANG KULUM BTG PELIAQ BG ALI KA? ATAU MCM BG ALI JILAT BIJI KELENTIT HANG TUH?

KALAU DICANTAS KER ATAU DIPINTAS KER ATAU DITETAS KER.. ITU ADA LER AKU PERNAH DENGAR…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:56 am
Reply to  Anonymous

“DIATAS”…???

“ATAS” TU PERBUATANNYA MCM MANA BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

MCM HANG KULUM BTG PELIAQ BG ALI KA? ATAU MCM BG ALI JILAT BIJI KELENTIT HANG TUH?

KALAU DICANTAS KER ATAU DIPINTAS KER ATAU DITETAS KER.. ITU ADA LER AKU PERNAH DENGAR…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:57 am
Reply to  Anonymous

“DI MAKSUDKAN”…???

“MAKSUDKAN” TU TEMPATNYA DI MANA, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KALAU DI SANDAKAN KER ATAU, DI SILABUKAN KER ATAU, DI PEKAN KER ATAU , DI KEDAI MAKAN KER.. ITU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:58 am
Reply to  Anonymous

YG KENA RENGGANG DARI ‘DI’, ANJING🐕 TU RAPATKAN.
YG PATUT RAPAT DGN ‘DI’ PULAK, DIRENGGANGKAN DEK ANJING🐕 DUNGU TUH…
TERBALIK KUANG.. !!!

APA PUNYA TAHAP DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK LER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TUH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:58 am
Reply to  Anonymous

KEJORA RASA DAH LEBIH 5 BULAN YG LALU, KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU:

1) MENGGUNAKAN IMBUHAN ‘DI’ DGN BETUL.
2) MENGEJA PERKATAAN ‘HA NYA’ DENGAN BETUL.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:59 am
Reply to  Anonymous

‘DI’ KENA RENGGANG DARI PERKATAAN
BERSIFAT TEMPAT / KEDUDUKAN / MASA.

‘DI’ KENA RAPAT DGN PERKATAAN BERSIFAT PERBUATAN.

TAPI BENDA YG SEMUDAH ITU PUN TAK BOLEH DIFAHAMI OLEH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT TUH..

DIN REMOS KATA, LEBIH TERUK DARI MENGASAH BELAKANG PARANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:59 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:00 am
Reply to  Anonymous

MASA DIN REMOS TEGUR TU, 3 March 2021 10:02 am.. DAH SEBULAN LEBIH KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TUH.. KIRA-KIRA DLM BULAN FEBRUARI KEJORA MULA MENGAJAR ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM DUNGU TU.

SEBULAN DIAJAR, TAK RETI-RETI, ITU YG MEMBUAT DIN REMOS BENGANG & TAMPIL MENEGUR.

TAPI KINI, DARI BULAN FEBRUARY SAMPAI JULY DAH 5 BULAN LAH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:00 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

MASA TU, DAH SEBULAN LEBIH AKU DOK AJAQ HANG IMBUHAN ‘DI’ DAN MENGEJA PERKATAAN ‘HANYA’.. TAPI HANG BUKAN SAJA BENAK BEBAL TAK MASUK DIAJAQ, HANG JUGA BIADAB DAN KURANG AJAQ!

DIN REMOS TAK TAHAN TENGOK PERANGAI HANG.. DIA KOMEN KAT AKU, DGN TUJUAN NAK SINDIAQ HANG:

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:01 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:01 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DIN REMOS, MCM JIGIT JUGA, DARI SEGI IDEOLOGI POLITIKNYA ADALAH PENYOKONG ATOKSAKA & PENENTANG BG NON, MCM HANG JUGA.

DARI SEGI POLITIK, DIN REMOS & JIGIT SEHALUAN DGN HANG, TAPI DARI SEGI PEKERTI PERIBADI & BUDI BAHASA, DEPA MEMUSUHI DAN MELUAT KAT HANG.

WALAU PUN AKU PENENTANG ATOKSAKA, DIN REMOS & JIGIT SUKA KAT AKU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:02 am
Reply to  Anonymous

ITULAH BEZANYA ORG BERHATI BUDIMAN DGN ORG HATI BERKUMAN TAK BERIMAN, WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT YG ANGKUH, JAHAT, MUNAFIQ DAN BERHATI KOTOR,!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:02 am
Reply to  Anonymous

HANG DIBENCI OLEH RAMAI PESERTA BLOG WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖.

ANTARA YG AKU INGAT JIGIT, ETON, DIN REMOS, NBR, ZUNNUN, ANE BO LUI..RAMAI AKU TAK INGAT NAMA.
TAPI RAMAI JUGA ‘ANON’ YG BENCI DAN TAMPIL TIBAI HANG BUKAN KERANA IDEA POLITIK, TAPI KERANA PERANGAI BABI🐖 HANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH.. KESIAN TN ANJING🐕
PERANGAI BABI🐖 DIBENCI ORANG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
‘Why is myself being hated’ old TN keep thinking
“Why is TN anjing, so stupid” people keep asking
Poor upbringing not becoz parents busy working
But her poor idiot parents were too busy fucking!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

zunnun
zunnun
24 July 2021 10:43 am

maka, di mana Tuhan ? jika Tuhan di Sana, maka Tuhan bukan di Sini…. can we breach our innate faculty or felt contented by the product of memorizing theologians and their passing to say and to accept…. God is in Heaven, not in Hell, thus rendering A Semi Omnipresence God, to be obedient with …. Is God there in Heaven Or is God Here and everywhere. around us…. so what is God? Essences, Attributes, Forms, Names? Is The Prime Essence Encompassing All ? if God is everywhere, an omnipresence, are we an embodiment of God… Is it A Deja Vu… Read more »

Last edited 1 month ago by zunnun
Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:56 am
Reply to  zunnun

Semua dah tahu Tuhan untuk orang2 Islam dan yg bukan Islam.

Jangan kamu nak menghasut disini.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT AIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

SEKARANG KAMU MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH KAMU.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:24 am
Reply to  Anonymous

“disini”…???

“sini” TU PERBUATANNYA MCM MANA BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

MCM HANG KULUM BTG PELIAQ BG ALI KA? ATAU MCM BG ALI JILAT BIJI KELENTIT HANG TUH?

KALAU DISINDIR KER ATAU DISIHIR KER ATAU DISIRAM KER.. ITU ADA LER AKU PERNAH DENGAR…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:24 am
Reply to  Anonymous

YG KENA RENGGANG DARI ‘DI’, ANJING🐕 TU RAPATKAN.
YG PATUT RAPAT DGN ‘DI’ PULAK, DIRENGGANGKAN DEK ANJING🐕 DUNGU TUH…
TERBALIK KUANG.. !!!

APA PUNYA TAHAP DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK LER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TUH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

KEJORA RASA DAH LEBIH 5 BULAN YG LALU, KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU:

1) MENGGUNAKAN IMBUHAN ‘DI’ DGN BETUL.
2) MENGEJA PERKATAAN ‘HA NYA’ DENGAN BETUL.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

‘DI’ KENA RENGGANG DARI PERKATAAN
BERSIFAT TEMPAT / KEDUDUKAN / MASA.

‘DI’ KENA RAPAT DGN PERKATAAN BERSIFAT PERBUATAN.

TAPI BENDA YG SEMUDAH ITU PUN TAK BOLEH DIFAHAMI OLEH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT TUH..

DIN REMOS KATA, LEBIH TERUK DARI MENGASAH BELAKANG PARANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:27 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

MASA DIN REMOS TEGUR TU, 3 March 2021 10:02 am.. DAH SEBULAN LEBIH KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TUH.. KIRA-KIRA DLM BULAN FEBRUARI KEJORA MULA MENGAJAR ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM DUNGU TU.

SEBULAN DIAJAR, TAK RETI-RETI, ITU YG MEMBUAT DIN REMOS BENGANG & TAMPIL MENEGUR.

TAPI KINI, DARI BULAN FEBRUARY SAMPAI JULY DAH 5 BULAN LAH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

MASA TU, DAH SEBULAN LEBIH AKU DOK AJAQ HANG IMBUHAN ‘DI’ DAN MENGEJA PERKATAAN ‘HANYA’.. TAPI HANG BUKAN SAJA BENAK BEBAL TAK MASUK DIAJAQ, HANG JUGA BIADAB DAN KURANG AJAQ!

DIN REMOS TAK TAHAN TENGOK PERANGAI HANG.. DIA KOMEN KAT AKU, DGN TUJUAN NAK SINDIAQ HANG:

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DIN REMOS, MCM JIGIT JUGA, DARI SEGI IDEOLOGI POLITIKNYA ADALAH PENYOKONG ATOKSAKA & PENENTANG BG NON, MCM HANG JUGA.

DARI SEGI POLITIK, DIN REMOS & JIGIT SEHALUAN DGN HANG, TAPI DARI SEGI PEKERTI PERIBADI & BUDI BAHASA, DEPA MEMUSUHI DAN MELUAT KAT HANG.

WALAU PUN AKU PENENTANG ATOKSAKA, DIN REMOS & JIGIT SUKA KAT AKU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:33 am
Reply to  Anonymous

ITULAH BEZANYA ORG BERHATI BUDIMAN DGN ORG HATI BERKUMAN TAK BERIMAN, WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT YG ANGKUH, JAHAT, MUNAFIQ DAN BERHATI KOTOR,!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:33 am
Reply to  Anonymous

HANG DIBENCI OLEH RAMAI PESERTA BLOG WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖.

ANTARA YG AKU INGAT JIGIT, ETON, DIN REMOS, NBR, ZUNNUN, ANE BO LUI..RAMAI AKU TAK INGAT NAMA.
TAPI RAMAI JUGA ‘ANON’ YG BENCI DAN TAMPIL TIBAI HANG BUKAN KERANA IDEA POLITIK, TAPI KERANA PERANGAI BABI🐖 HANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:33 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH.. KESIAN TN ANJING🐕
PERANGAI BABI🐖 DIBENCI ORANG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
‘Why is myself being hated’ old TN keep thinking
“Why is TN anjing, so stupid” people keep asking
Poor upbringing not becoz parents busy working
But her poor idiot parents were too busy fucking!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

zunnun
zunnun
24 July 2021 9:43 am

ape kata, instead of ‘stick/carrot’ ita nya satu pengertian ‘Persatuan’ & ‘Perpisahan’….

dgn pengeryian ini, Syurga/Neraka bukan di SANA tapi sedang berlaku di SINI…..

hidup/mati/hidup/mati sepertimana yg di perkatakan oleh Nya, membuat ‘conditioning’ akan perjanjian yg di menterai….

‘alastu mirab bikum….kolubala syahid Nya’

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:57 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT AIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

SEKARANG KAMU MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH KAMU.

Wau bule
Wau bule
24 July 2021 9:40 am

Many talked about Mirzan’s alleged financial bail out
When you can only speculate and condemn from without
Konsortium Perkapalan staff would have appreciated
For many would have been out of job and neglected

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:49 pm
Reply to  Wau bule

Another superficiality breeds hypocrisy from an Atok licker, should STFU as LNG was out of the loop of KPB shopping list of crony business handouts from the Petronas stable of companies. Thanks to Atok outright patronage, Petronas was the golden goose that laid the easy eggs for KPB. The bail-out was not meant to save the staff, as KPB was already in deep shit PN17, Mirzan had one other major PN17 also in DHB then. It was to save the major shareholder Looi and the FOC golden-handshaked Mirzan from the embarrassment of a public delist reprimand. Old fart, it is… Read more »

zunnun
zunnun
24 July 2021 9:37 am

Adakah syurga/neraka satu penjenamaan ‘stick/carrot of God’ …..

atau stick/carrot berbentuk penjenamaam God dari sudut Dog bernama Dogma.

zunnun
zunnun
24 July 2021 9:34 am

what is the obvious fallacy to theologian interpretation of Syurga/Neraka ? If therein among the Dwellers dlm Syurga meminta Tuhan agar, Kesemua yg ada di Neraka segera di masukan ke dlm Syurga oleh kerana Sifat Kasih Sayang Nya melewati segala2 Sifat Nya…. bukan kah ape sj yg di minta oleh penghuni2 di Syurga, segera di sediakan oleh Tuhan mereka….. maka, secepat mana Neraka di bukakan secepat juga Neraka di tutupkan…. unless those Dwellers in Paradise are Selfish breed, lost every sense of yheir compassion dok syiok memuki2 dgn bidadari kemabukan bahawa ‘Syurga’ mereka sejenama lagi hebat pusat2 pelacuran di Bumi….… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:59 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT AIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

SEKARANG KAMU MENGARUT PASAL SYURGA NERAKA.

MAKA PUKIMAK LAH KAMU.

zunnun
zunnun
24 July 2021 9:12 am

ketika anak kesayangan nya, #simirzan meraung2 akan jatuh muflis, ape kah biji nonok puki hasmah tersentap atau terbujur…

hinggakan atok saka sinyanyuktua97 mengarahkan anwar & hassan merican keluar dari kepompong deja vu mereka utk melakukan bail-out

yg zunnun ingin menasihati atok saka si nyanyuktua, berhenti2 lah sibuk nak jadi PM yg terkini melalui Mageran dan Majlis Tindakanz Negara yg di tolak mentah2 oleh MRR….

dan jgn pula berani nak jadi jagoan utk SS sebagai saksi, baik viralkan penjelasan ankara2 keburukan yg atok saka sinyanyuktua97 telah lakukan kpd negara melalui konsep perswastaan yg melahirkan croni2 di sekeliling nya…

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 11:02 am
Reply to  zunnun

PUKI EMAK ZUNNUN THE PUKIMAK TERSENTAP ATAU TERBUJUR.

MENUDUH LIAR TANPA BUKTI, FAKTA ATAU PENERANGAN YANG MUNASABAH.

Wau bule
Wau bule
24 July 2021 8:46 am

What good is a new Prime Minister if he is without capability What good would it bring if the people suffer in perpetuity Changing a new PM for the sake of changing basis normality A sheer superficiality enabling the highest degree of hypocrisy Many were against NOC type of administration mooted by TDM Which was surprisingly supported by Sec Gen of VETERAN umno Steering back the nation to her original path instead of led by PM It is an interim, inshaa Allah successful, you can never know To all PM aspirants, I have only this to say to you, “Better… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 9:40 am
Reply to  Wau bule

July 16, 2021 YOU DON’T NEED A DUBIOUS GRAND RECOVERY COUNCIL HEADED BY MAHATHIR – ALL IT TAKES IS SOME COMMON SENSE BUT EVEN THAT ‘TOO BUSY POLITICKING’ MUHYIDDIN & ‘TURTLE EGGS’ ISMAIL SABRI DON’T UNDERSTAND – GO BY DISTRICTS BEFORE THE WHOLE COUNTRY STARVES, NAJIB TELLS PN GOVT TO MODIFY RECOVERY PLAN – WHILE PKR MP CALLS FOR SECTORS TO BE REOPENED ‘BASED ON RISK ASSESSMENT’ https://www.malaysia-chronicle.com/?p=207697 July 21, 2021 WHO KNOWS WITH FORK-TONGUED MAHATHIR: MUHYIDDIN ‘COPY CAT’ MY IDEA – MAHATHIR LAMENTS & YET IN NEXT BREATH – ‘TO GIVE PN GOVT THE BENEFIT OF DOUBT’ – SO… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 9:42 am
Reply to  Wau bule

Dalam blog terbaru Tamrin Ghaffar beliau gariskan sifat2 Munafik dan balasan yang dijanji Allah. Sifat2 ini tepat dgn Atok Saka. Minggu lepas di hari jadi 96 tahun Atok Saka, dia mohon maaf dari mereka2 yg dia buat dosa. Semoga dihari Arafah ini, Atok Saka ambil iktibar, mohon kemaafan dan ubah. 14. 4 tanda – tanda SIKAP DAN SIFAT ORANG MUNAFIK : i. Apabila diberi AMANAH – Khianat ii. Apabila BERBICARA atau BERCAKAP – Bohong iii. Apabila BEJANJI – Tidak Di Penuhi atau Mungkir Janji iv. Zalim Terdapat beberapa JANJI ALLAH SWT di dalam Al Quran terhadap orang – orang MUNAFIK… Read more »

Utuh Pengulir
Utuh Pengulir
24 July 2021 10:51 am
Reply to  Wau bule

For each (such person) there are (angels) in succession, before and behind him: They guard him by command of Allah. Verily never will Allah change the condition of a people until they change it themselves (with their own souls). But when (once) Allah willeth a people’s punishment, there can be no turning it back, nor will they find, besides Him, any to protect. (Ar-Ra’d 13:11)

zunnun
zunnun
24 July 2021 8:17 am

syed Saddiq berjaya mengutip 700k ++ setelah viralkan penjelasan kes pendawaan nya di social media…. ini akan mengundang teguran dari pendakwaraya kerana sebutan kes di adili kpd umum. akan tetapi, perkara ini dah menjadi satu bentuk akademik utk di hujah oleh semua.. hanya yg zunnun merasakan adakah anwar berani tampil ke hadapan melepAskan inggauan deja vu nya ketika ‘terpaksa’ mengikut arahan boss nya ketika itu, bapak nya si mirzan, yg mengarahkan anwar utk bail-out anak kesayangan siti hasmah… ape kah tiada, siape yg berani utk kemukakan seperti mana SS lakukan…. ..utk meletakan status atok saka aka #sinyanyuktua97 se ekor penjenayah… Read more »

Last edited 2 months ago by zunnun
zunnun
zunnun
24 July 2021 8:03 am

ape kata tiba2 mahiadin mati mengejut dan sedemikian, dgn default mail sabri di angkat PM …..

ketika itu lebai2 akan bertandang ke zahid dgn hantar, betina2, pornpuan2 & lebainita2 sebagai penyedap….

pAs akanembuka lambaran pula, ‘instead’ melacurkan agama mereka melacuran betina2 mereka kpd omNo….

apekah akan terlahir #melayu2isle species terbaru pula….

seperti virus covids yg sentiasa mutate, #melayu2isle penjenamaan pAs tidak asing juga…

zunnun
zunnun
24 July 2021 4:03 am

apekah #melayu2isle bingai serasi dgn #melayu2omNO ? ape yg jelas dapat di lihat, #melayu2isle hanya terdiri dari #melayu2 bingai Bersatu dan Pelacur2 #isle2 lebai2 & lebainita pAs sj… mereka berdua sepadan sekata, yg mempelopori kebabian2 #melayu2isle2 utk melariskan auta donggeng mereka kepada rakyat jelata…. ape kah #melayu omNO bernama ismail sabri menyelerakan #melayu2isle yg mana kelihatan lidang bercabang penjenamaan nya ? ismail hanya penerimaan ad hoc bagi #melayu2isle, ….. tapi siape #melayu2isle boleh di nobat PM sesuaian mengantikan mahiadin atau lebih tepat siape #melayuisle mahiadin rasakan sesuai utk menganti nya…? hadi awang ? mahiadin tertawa dlm hati…. assmin ali? mahiadin… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 6:59 am
Reply to  zunnun

Apasal kamu sibukkan melayu2isle serasi ke tidak dgn #melayu2omNO ?

Kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

SEKARANG KAMU MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH KAMU.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:48 am

ITU HARI KOJOLLA NAIK DAHAN BERAK
BARU SEPARUH TORPEDO KLUAR DIA TERSENTAK
PENGUMUMAN PEJUANG LULUS MACAM NAK RAK
TORPEDO MASOK BALIK,BETOL TAK?

DILIHAT KAT AIR KEMANA PERGINYA TORPEDO
BELUKANG DAH RATAH KE? ATAU DAH HANYUT
JENAKA BETOL KELAKUAN KOJOLA BAPOK BODO
LAGI PELIK, KAT LOBANG BONTOT RASA BEDENYUT

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee…ptuih

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:59 am
Reply to  Anonymous

ITU HARI KERA KONGKANG NAIK DAHAN
TORPEDO NAK KELUAR DI WAKTU SUBUH
APA ADA, “PEJU-WANG” PARTI MURAHAN
PADAN LAH, UNTUK KERA TELOQ LABUH

DILIHAT KAT AIR MANA GI TORPEDO DLM SUNGAI
BELUKANG MAKAN KE? ATAU MASUK DLM LUMUT
LAWAK BETUL KERA KONGKANG BAPOK BINGAI
LAGI PELIK, KAT LOBANG JUBOR RASA MENGEMUT

eeeeeeeeeeeeeeeeeeee…ptuih

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 1:01 am
Reply to  Anonymous

RAKAN-RAKAN PESERTA BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UTK KEJORA TIRU DAN PINDA PANTUN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM KERA🐒 KONGKANG BONGOK @ BANG RIANI AUW AUW DAN GUNA BALIK UTK LUKU KEPALA KERA DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 7:05 am
Reply to  Anonymous

TAKDA KESAN PUN YANG LAIN KENA LUTU.

TAPI KAMU KENA LUTU BUNYI BERDETUS DETUS.

BENJOL DI KEPALA SEMUA ORANG NAMPAK.

DATANG DEKAT SESIAPA, ORANG NAMPAK DAN SEPAK.

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 7:02 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

KOJOLLA “KAT LOBANG BONTOT RASA BEDENYUT.”

AKIBAT RAPAT DENGAN BANG ALI.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:34 am
Reply to  Anonymous

TAKDA KESAN PUN YANG LAIN KENA LUTU.

TAPI KAMU KENA LUTU BUNYI BERDETUS DETUS.

BENJOL DI KEPALA SEMUA ORANG NAMPAK.

DATANG DEKAT SESIAPA, ORANG NAMPAK DAN SEPAK.

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:35 am
Reply to  Anonymous

RAKAN-RAKAN PESERTA BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UTK KEJORA TIRU DAN PINDA PANTUN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH DAN GUNA BALIK UTK LUKU KEPALA ANJING🐕 DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:37 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 “KAT LOBANG PUKI LUAS RASA BEDENYUT.”

AKIBAT KENA TUTUH DENGAN BANG ALI.

KAH KAH KAH.

Selumbar
Selumbar
23 July 2021 9:15 pm

Selama Mahiaddin jadi pemerintah kerajaan Perikatan Nasional, pernah kah kita dengar Mahathir mengakui kesilapannya meletakkan jawatan perdana menteri PH secara mengejut tanpa berunding dengan ketua parti PKR, DAP dan PAN ? Tidak ada. Maknanya pengkhianatan meletakkan jawatan secara mengejut itu sememangnya dirancang dan dilaksanakan.  Mahathir memberi alasan “…Saya tidak faham kenapa peletakan jawatan saya itu (secara mengejut) sukar difaham oleh orang ramai. Parti Bersatu yang saya menjadi pengerusi telah tolak nasihat saya supaya tidak tergesa-gesa keluar dari Pakatan Harapan…  (makna nyanakan lakukan khianat juga tapi lambat sikit).  Walaupun saya minta supaya Bersatu tangguh keputusan keluar dari PH, tetapi pada malam 23 Februari 2020… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 9:28 pm
Reply to  Selumbar

mahathir bukan gila jawatan PM lah pekak.Dah partinya belot,hanya tinggal 6,macam mana tak letak jawatan,Rasional dan sangat-sangat perlu letak jawatan,kecuali ada sokongan dikemudian untuk beliau perolehi mandat lain.Bila cadangan untuk kerajaan Perpaduan di tolak oleh kepentingan peribadi masing-masing,maka sehingga kini pergolakan politik terus,tak dak kesudahan.MENILAILAH DENGAN BIJAK,JANGAN MACAM BUDAK TAK LULUS SRP MASA DULU!

lepastu si anak pulak kena turun MB….sandiwara lagi ka

RAMAI YANG PEKAK MENILAI POLITIK!!!

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 9:32 pm
Reply to  Anonymous

KOJOLLA SORANG LAGI PON PEKAK!

situa 80 !

nak ke gadis muda seperti riani dan nadia

sekali budak-budak naik minyak,masa kawin,
mati atas katillah ko,

SARANG TEMPUA SAMPE LUTUIT

BERAYON-AYON ATAS DAHAN

kah kah kah

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 11:15 pm
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM KERA🐒 KONGKANG BONGOK @ BANG RIANI BAPOK AUW AUW SORANG LAGI PON PEKAK!

situa 90 !

nak ke jantan muda seperti syed saddiq

sekali bang ali naik minyak, masa tutoh juboq, mati atas katillah ko,

TELOQ PELIAQ SAMPE LUTUIT

BERAYON-AYON CELAH KANGKANG.

AUW.. AUW… AUW…
TAK KUASER I TAU…!

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 11:17 pm
Reply to  Anonymous

sama mcm Kera🐒 Kongkang Bapok…………pekak berpolitik, kerja jadi tukang jilat ludah gelema kahak hijau pekat Atoksaka yg diludah tepi mangkuk jamban.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 7:11 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BARANG NYA TAK BERAYUN.

SEBAB DIIKAT NYA DI KEPALA LUTUT NYA.

PANJANG TAPI BESAR LIDI.

HAHAHA HOHOHO HIHIHI/

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 7:07 am
Reply to  Anonymous

KOJOLLA DAPAT TENGOK AJER GADIS MUDA.

LEPAS TU LARI KE BILIK AIR MAIN SABUN.

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 10:06 pm
Reply to  Anonymous

sama mcm Kejora…………pekak berpolitik

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:00 am
Reply to  Anonymous

Setuju setuju setuju

HAHAHA HOHOHO HIHIIHI

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 10:03 pm
Reply to  Selumbar

Out of topic……..rubbish

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 11:19 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UTK KEJORA TIRU DAN PINDA KARANGAN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM KERA🐒 KONGKANG BONGOK @ BANG RIANI AUW AUW DAN GUNA BALIK UTK LUKU KEPALA KERA DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
23 July 2021 11:31 pm
Reply to  Anonymous

SI TUA 90AN TELOQ PELIAQ LABUH KERA🐒 KONGKANG BONGOK @ BG RIANI AUW AUW TUKANG JILAT LUDAH GELEMA KAHAK HIJAU PEKAT ATOKSAKA TERLUPA YG DIA JUGA IKUT ATOKSAKA JILAT BTG PELIAQ BENGKOK BG NON & JILAT JUBOQ KIT SIANG & JUBOQ GUANG ENG DAPigs YG ATOKSAKA KATA KOMUNIS DULU TUH…

SEDAP KA TAIK PALAT PELIAQ KOMUNIS KULUP TAK KERAT TU WAHAI KERA🐒 KONGKANG TUA BONGOK?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:04 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MERADANG.

HINGGA MENJILAT TAIK PALAT PELIAQ KOMUNIS KULUP TAK KERAT TU

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:01 am
Reply to  Anonymous

Modal zaman tondan.

Dah bengkrap akal ke?

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:26 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

SI TUA 90AN TELOQ PELIAQ LABUH KERA🐒 KONGKANG BONGOK @ BG RIANI AUW AUW MERADANG BILA DIDEDAH DIA MENJILAT TAIK PALAT PELIAQ KOMUNIS KULUP TAK KERAT TU BERSAMA ATOKSAKA DEWA DAN NABI DIA…

KAH KAH KAH.H

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:28 am
Reply to  Anonymous

Setuju setuju setuju

Sekali dgn jilat punkoq hitam AtokSaka.

HAHAHA HOHOHO HIHIIHI

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 12:28 am
Reply to  Anonymous

RAKAN-RAKAN BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UTK KEJORA TIRU DAN PINDA KARANGAN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM KERA🐒 KONGKANG BONGOK @ BANG RIANI AUW AUW DAN GUNA BALIK UTK LUKU KEPALA KERA DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 7:14 am
Reply to  Anonymous

KOMEN DIATAS INI DI MMAKSUDKAN UNTUK WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 7:16 am
Reply to  Anonymous

KOMEN 24 July 2021 12:28 am YANG DI MAKSUDKAN.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:39 am
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 KELENTIT NYA TAK BERAYUN.

SEBAB DIIKAT NYA DI TEPI PAHA NYA.

PANJANG TAPI BESAR LIDI.

HAHAHA HOHOHO HIHIHI/

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:41 am
Reply to  Anonymous

KOMEN DI ATAS INI DIMAKSUDKAN UNTUK BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 July 2021 10:42 am
Reply to  Anonymous

RAKAN-RAKAN BLOG,

MUDAH SAJA KAN, UTK KEJORA TIRU DAN PINDA KARANGAN “BODOH TAIK” BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 DAN GUNA BALIK UTK LUKU KEPALA ANJING🐕 DUNGU TUH…

KAH KAH KAH.

Utuh Pengulir
Utuh Pengulir
24 July 2021 4:21 pm
Reply to  Selumbar

“Mahathir menyalahkan Lim Kit Siang dan DAP kononnya puak itu telah berpihak pada Anwar Ibrahim menyebabkan dia hanya mampu perolehi 62 pencalonan” Mestilah, kerana gabungan PH telah lama berjuang bersama. Siapa yang menyokong Mahathir dari kalangan 62 orang itu? Saya kira ramai dari MP UMNO tidak setuju kerana mereka masih setia kepada DSN. Dendam mereka kepada Mahathir lantaran kejatuhan DSN/UMNO masih membara. Ye ke Mahathir tidak gila jawatan? (1) Mahathir mungkin telah tersilap perhitungan apa bila meyakini beliau boleh menang mengalahkan Anwar (2) Kalau beliau sudah tidak mendapat sokongan kerana partinya belot tinggal 6 kenapa beliau bertanding melawan Anwar. Sewajarnya… Read more »

Last edited 1 month ago by Utuh Pengulir