JIKA KEHADIRAN CUMA 80 – SEKALI LAGI – BOIKOT SAJA SIDANG PARLIMEN 26 JULAI INI

Pada 16 Julai lalu, saya menulis satu artikel di blog ini menggesa agar blok pembangkang memboikot sepenuhnya sidang khas Parlimen selama lima hari bermula 26 Julai depan.

Ia berikutan sidang khas itu hanya dipenuhi dengan taklimat menteri semata-mata.

Tidak pernah di dunia ini sidang Parlimen hanya dipenuhi dengan taklimat menteri saja kerana sebagai tunjang semak dan imbang dalam sistem demokrasi, ruang berbahas, bertanya soalan dan mengundi adalah asas utamanya.

Jika hanya taklimat semata-semata, hanya membuang masa Ahli Parlimen menghadirinya dan ia tidak lebih seperti mendengar ceramah sehala saja.

Adakah itu peranan Ahli Parlimen dan adakah untuk itu juga mereka dibayar gaji lumayan?

Sebab itu, bagi saya lebih baik blok pembangkang memboikotnya saja bagi memperlihatkan kepada rakyat dan dunia betapa teruk dan tidak bergunanya kerajaan PN yang sedang memerintah negara melalui pintu belakang ini.

Meski kemudian Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hassan mengatakan ruang berbahas akan tetap dibuka, tetapi kebanyakan Ahli Parlimen meragui kenyataan beliiau itu.

Melihat kepada tingkah laku Mahiaddin Md Yasin yang sejak tujuh bulan lalu sentiasa saja mencipta pelbagai helah untuk tidak membenarkan Parlimen bersidang, realitinya macam-macam boleh dilakukan oleh mereka melalui kerakusan kuasa yang sebenarnya telah tersimpul mati dalam jiwa bagi tujuan memastikan Parlimen tidak berperanan dengan sewajarnya.

Kemudian daripada itu, belum pun menjadi kepastian sama ada ruang perbahasan benar-benar dibuka atau sekadar auta, terpacul pula kenyataan Timbalan Speakar Parlimen yang menyebut kemungkinan kehadiran Ahli-Ahli Parlimen dalam sidang khas kali ini akan dihadkan.

Katanya, berikutan ancaman Covid19, sidang khas Parlimen itu nanti mungkin hanya dihadkan kepada kehadiran seramai 80 Ahli Parlimen saja.

Dalam 80 orang itu, sudah tentulah jumlah Ahli Parlimen kerajaan yang dibenarkan hadir melebihi wakil daripada blok pembangkang.

Ternampak di sini kerajaan tiada keabsahan dan tanpa majoriti ini sentiasa saja mencari helah dan akal jahat untuk kepentingan nafsu rakus mereka.

Di mana logiknya jika hanya 80 saja dibenarkan hadir, sedangkan semua Ahli Parlimen sudah pun menerima dua suntikan vaksin?

Apakah Ahli Parlimen hanya disuntik kosong atau air suam dan bukan vaksin ke dalam tubuh mereka?

Lebih daripada itu, kakitangan Parlimen juga telah diberi kemudahan oleh kerajaan untuk diberi suntikan vaksin awal sebelum bermulanya sidang Parlimen 26 Julai ini.

Jadi, kenapa masih takut untuk mengadakan sidang dengan kehadiran penuh?

Tambahan lagi, sepertimana yang diketahui umum, semalam juga Mahiaddin berpeluang menunaikan solat sunat Aidil Adha bersama 300 jemaah di Masjid Negara, Kuala Lumpur.

Kalau di masjid boleh berkumpul seramai 300 orang dan dalam keadaan bukan semuanya sudah menerima suntikan vaksin, tentulah tidak masuk akal 220 Ahli Parlimen yang sudah menerima vaksin tidak boleh bersidang semuanya.

Tetapi, jika kerajaan PN yang hijab perasaan malunya telah ditarik Tuhan ini masih juga berdegil dengan pelbagai alasan untuk memandulkan Parlimen, sama ada dengan mengekang perbahasan atau menghadkan kehadiran, pilihan bagi blok pembangkang dan kluster UMNO yang turut tidak setuju cuma tinggal satu – boikot sepenuhnya tanpa ragu-ragu.

Tidak perlu lagi kerajaan ini terus diberi muka, malah perlu ditunjukkan kepada dunia wajah kehodohan sebenar mereka.

Kiranya blok pembangkang pun tiada keberanian untuk bertindak demikian rupa, sebaliknya sekadar berani menceceh di media sosial, mereka juga sebenarnya bersekongkol dengan kedurjanaan yang rata-rata menyebabkan kemarahan dan kebencian rakyat ketika ini.

Titah Agong pun selamba saja mereka derhakai dan perkotak-katikkanya, mahu tunggu apa lagi?

Ketidakberanian blok pembangkang dalam hal ini tidak mustahil akan turut menerima hukuman sewajarnya daripada rakyat di kotak undi nanti. (ShahbudinHusin 21/07/2021)

4.6 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 21 July 2021 — 7:32 am
Subscribe
Notify of
guest
49 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
22 July 2021 10:01 am

MEMANG PHD4PIG SESUAI JADI PEMBANGKANG SEMUANYA TAK KENA PADA KERAJAAN……… PESAN SAYA KEPADA REPUBLICANS DORAEMON TINGGAL KAN PERJUANGAN YANG SIA2……. SEMUA POLITIKUS2 DAN POLIKATAK ADA KEPENTINGAN………. ELOKLAH SAKI BAKI PHD4PIG DAN KLEPTOKRAT UMNO BERAMBUS SEGERA BIAR PEJUANG HUDUD KE HARAPAN……… The Golden Age Of Umno Is Gone……….. People like Tajuddin Rahman, Annuar Musa and those other veterans are on a mission. And their mission is to save Umno. But it will be an Umno as a component of a bigger Malay bloc. There will be resistance, of course. But resistance is futile because history has taught us that empires come,… Read more »

Utuh Pengulir
Utuh Pengulir
21 July 2021 4:24 pm

Tuan Budin said “Ketidakberanian blok pembangkang dalam hal ini tidak mustahil akan turut menerima hukuman sewajarnya daripada rakyat di kotak undi nanti”

Saya sokong supaya jangan keluar mengundi, biarkan kotak kosong sahaja yang diangkut ke pusat pengiraan undi. .

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
21 July 2021 3:41 pm

HADIR JE PARLIAMENT TUNAI AMANAT RAKYAT……… PHDAPIG KERAJAAN BANGKRAP GAGAL ELOKLAH RAKYAT SEDAR KOMUNIS LTTE REGIME TAK BOLEH DIHARAP……… How Come Mahathir Was Good Enough For DAP In 2018?………. The real issue is this: Pakatan Harapan needed Mahathir to bring down Prime Minister Najib Tun Razak and Umno-Barisan Nasional in May 2018. And now Pakatan Harapan needs Mahathir to also bring down Prime Minister Muhyiddin Yassin and PPBM-Perikatan Nasional at the end of this month. This Ramasamy bugger is talking a lot of hogwash (READ BELOW). Today, Tun Dr Mahathir Mohamad is no good. But in 2018, Mahathir was the… Read more »

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
21 July 2021 2:54 pm

ELOK SEMUA TINGGALKAN PERJUANGAN PARTI MARI SOKONG PEJUANG HUDUD………. PENDAPAT JIBENG TENTANG TABUNG HAJI PATUT DISOKONG……… ADAKAH UK GAGAL DENGAN KES COVID 10 KALI GANDA NOW BACK TO NORMAL……. PESAN SAYA KEPADA REPUBLICANS DORAEMON TINGGAL KAN PERJUANGAN YANG SIA2……. SEMUA POLITIKUS2 DAN POLIKATAK ADA KEPENTINGAN………. ELOKLAH SAKI BAKI PHD4PIG DAN KLEPTOKRAT UMNO BERAMBUS SEGERA BIAR PEJUANG HUDUD KE HARAPAN……… The Golden Age Of Umno Is Gone……….. People like Tajuddin Rahman, Annuar Musa and those other veterans are on a mission. And their mission is to save Umno. But it will be an Umno as a component of a bigger Malay… Read more »

zunnun
zunnun
21 July 2021 1:07 pm

bila kehadiran ahli2 dewan utk sidang parlimen di perkecilkan, maka ini satu perstrukturan yang membawa maksud kpd kepenting bentuk nya….

seperti juga pembelanjaan, bila mana berlaku perstrukturan, yg penting sj akan di beri keutamaan…..

dengan ini, selain kerajaan #melayu2isle gagal dlm pengurusan hal ehwal negara, kerajaan #melayu2isle juga gagal utk memperkasakan institusi parlimen…

…#melayu2isle tidak akan membuka pekung kegagalan nya utk di periksa dan amat takut jika berhadapan pengundian kepercayaan ke atas mereka…..

ini taraf #melayu2isle yg mana di perjuangkan oleh mereka….

taraf cibai2 belaka…

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
21 July 2021 12:55 pm

MEMANG TIADA SIAPA SOKONG PARTI KUNYIT LGBT ELOK BUBARKAN SAHAJA…….. PARTI KUNYIT ELOK BUBARKAN SAHAJA KERANA SEMUA OTAK MERENG……… APA JENIS PEMIMPIN PARTI KUNYIT LGBT KAKI SONDOL BELAKANG………. BUAT APA LANTIK PEMIMPIN MAIN BELAKANG ELOK BUBARKAN SAHAJA PARTI KUNYIT………. BAIK LIWAT ATAU SEMBURIT KEDUANYA TIDAK LAYAK JADI PEMIMPIN………. BILA LAGI ALBONTO NAK BERHENTI DAH TERLALU BANYAK ISYARAT BENCI RAKYAT…….. ELOK SANGAT DINASOUR2 POLITIK LETAK JAWATAN…..RAMAI LAGI YANG BELUM DIKAITKAN DENGAN APA2 SKANDAL……… …. PN JADI BODOH DOK IKUT APA KATA PHD4PIG………… Are The Covid-19 Tests A Scam To Make Tons Of Money?……….. It is puzzling that so many people with… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 1:23 pm

Parti lebai kaki burit pimpinan cheif lebai tedarah gaji buta juga patut diharamkan kerana sudah terlalu lama menunggang agama dan memperbodoh2 kan walaunta walauntit dgn tawaran syurga penipu….. jika tidak pemimpin PAS PIS PUS bersama lembu2 mereka akan ke neraka dan melepaslah peluang nak merasa pantat 72 bidadari….

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:41 pm

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 kalau ada pendapat, silalah tampil & luah
Tapi jgn jadi ‘hero taik kucing’ mau samseng juah
Bkn apa kot kita kena tibai..terpaksa makan kuah
Sakit dan malu yang dapat tercalar pulak maruah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:43 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH NAK JADI “HERO TAIK KUCING” MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YANG HARI-HARI ASYIK MAKAN KUAH TERCALAR MARUAH DEK NAK BUAT BLOG INI JADI HARTA KEPALA BUTUH PAK DIA!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:39 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Benda kita tak tau jgn pula dibuat terlajak pandai
Nanti, org akan nampak diri kita, mcm dgn keldai
Di lembah kehinaan pula nanti, kita akan tersadai
Jadi mcm Pak Kadok..menang sorak kg tergadai!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH NAK TERLAJAK PANDAI JADI KELDAI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖, DIA KATA “MANGLI” TU BAHASA BANG ALI DAN DIA KATA “WISENESS” TAK UJUD DLM BI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:38 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing sangat jahat..mcm dgn Yakjud Makjud
Rasa nya..dgn Allah Taala dia tk pernah bersujud
Kebodohan anjing tu..membuat ramai jdi terkejut
Anjing jalang itu kata, dlm BI, “wiseness” tak ujud
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:38 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

DALAM YOURDICTIONARY.COM

https://www.yourdictionary.com/wiseness

“WISENESS” DIGUNAKAN JUGA OLEH WILLIAM SHAKESPEARE.

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YG MENGAKU DLM BI DIA LEBIH HEBAT DARI WILLIAM SHAKESPEARE.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:36 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berkomenlah secara beradab dan jaga tatasusila
Tk kisah le, PN/PM nak ditentang atau nak dibela
Tapi, jgn pula komen dibuat sengaja nak cari bala
Biar cukup ilmu di dada klau org lain kita nak tala
Perkataan tk pernah dengar..jgn kata tk ujud pula
Jgn asyik jadi munafiq yang dilaknati Allah Ta’ala
Bkn apa, kot sakit dan malu kita kena luku kepala
Nanti kot kita tersandar..tercungap2 nafas dihela
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:37 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 , DIA TAK PERNAH DENGAR PERKATAAN “WISENESS”, DIKATA “WISENESS” TAK UJUD DLM BI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:35 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Sila le komen samada prosa atau brpantun sajak
Tapi klau boleh, paradigma kita, selalulah dianjak
Mcm tanah jugak le kena selalu dibaja dan bajak
Usah jadi spt kiambang hanyut akar pun tak jejak
Jgn ghairah sangat, diri sendiri cuba nak dilonjak
Misalnya, terjah orng nak tunjuk diri terlebih bijak
Orang nanti akan nampak, diri kita bodoh terlajak
Dngn sebab itu, kepala kita nanti mudah org pijak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:36 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH NAK TERLEBIH BIJAK TAPI JADI BODOH TERLAJAK MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 , DIA KATA “MANGLI” TU BAHASA BANG ALI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:34 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Yg kat atas & bawah itu..adalah pantun2 nasihat!
Kalau ada yg mari terjah, mmg lah orang itu jahat
Sewajarnya kepala org itu kena dipaku dan pahat
Siapa penyangak yg nak terjah kita tunggu & lihat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:35 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

TAK PAYAH NAK BERKIAS LAH KOT..

PENYANGAK DUNGU YG AKAN TRJAH ITU TAK LAIN TAK BUKAN IALAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG KEBODOHAN KEBODOHAN TAK DAPAT DIPISAH ITU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:32 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 silalah tampil, utk membuat coretan tinta
Tapi sentiasa lah jaga, adab sopan dan tutur kata
Jgn le asyik dipamir kebodohan, serupa dgn unta
Hal bontot berak & tahi..tak usahlah dibuat cerita
Kebodohan spt pak Kadok usah le dibuat senjata
Usah le tampil, nak jadi hero taik kucing semata2
Bkn ler apa, kot kwn marah, depa luku kepala kita
Nanti..kita terpaksa lari dek tk tahan seksa derita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG KEBODOHAN ASYIK DIBUAT SENJATA, ASYIK LARI AWAL TAK TAHAN SIKSA DERITA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:31 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dimulakan dgn lemah lembut..nasihat didendang
Tapi, org yg memberi nasihat pun, bleh meradang
Tengok juga le, bagaimana komen balas dihidang
Bergantung juga kpd keadaan musuh bertandang
Bak kata org rancak tarian tu ikut rentak gendang
Kejora amik pakai apa yg seorang pernah cadang
Kata org itu..pisau lwn pisau, pedang lwn pedang!
Klau penyepak dtg, balik nya mungkin penendang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:31 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YANG KOMEN BIDAB DIA SELALU HIDANG, HARI-HARI ASYIK DEBU LANTAI DIA MAKAN PENENDANG!

KAH KAH KAH.

BCI
BCI
21 July 2021 11:08 am

Saya cadangkan agar blok pembangkang meboikot dgn semua keluar dewan jika PN teruskan dgn mainan dan derhakai titah YDPA. JIka memboikot dgn tidak menghadirkan diri, kemungkinan speaker yg takde hati perut akan meluluskan kertas2 yg patut dibahas dan undi di kemukakan di dewan. Jika ini berlaku, PN akan mendapat kemenangan by default saje.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:20 am
Reply to  BCI

Sidang Khas Parlimen Melanggar Perlembagaan Oleh: Hassan Abdul Karim ULASAN: Proklamasi Darurat akan berakhir pada 1 Ogos 2021. Sidang Khas Parlimen dalam tempoh Darurat ini bermula dari 26 Julai hingga 2 Ogos 2021. Manakala Dewan Negara bersidang dari 3 Ogos hingga 5 Ogos. Sepanjang tempoh Darurat dari 12 Januari 2021 hingga 1 Ogos 2021 beberapa Ordinan Darurat telah dibuat di bawah Perkara 150 (2B). Sidang Khas Parlimen bermula 26 Julai ini merupakan minggu terakhir sebelum Proklamasi Darurat tamat. Di dalam surat Pemberitahu Sidang Khas bertarikh 15 Julai 2021 yang dikeluarkan dan ditandatangani oleh Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bin Bacha… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 1:52 pm
Reply to  BCI

Alasan wajib boikot: 1. Spt nota pemerhatian oleh MP Hasan Karim PKR, Persidangan Khas tidak sah kerana tidak ikut peruntukan dan bersanggah dgn Perlembagaan 2. Titah YDPA supaya semua hal diusul, dibahas dan diundi oleh MP2 sbg peranan check and balance Parlimen 3. Kerajaan PN berhajat utk hadkan hanya 80 MP2 hadir. Jika semua MP2 yg boikot dah melebihi jumlah 111 kerusi dah sah petanda Kerajaan PN kehilangan majoriti mudah sebelum Persidangan Khas. Tindakan susulan demokrasi sepatut berlaku Persoalan cepu mas yalah adakah semua MP yg tidak bersetuju dgn Kerajaan PN dan Persidangan Khas ini termasuk dari UMNO hanya pandai… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 10:40 am

Wak Gontol Kejora Kojolla lagi menulis hal peribadi di blog politik.

Tak sopan.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 10:41 am
Reply to  Anonymous

Hal gufreng.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:02 am
Reply to  Anonymous

Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 lagi menulis hal dendam peribadi di blog politik.

Tak sopan.

KAH KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

Hal POLITAIK palat puki dia, nak buat blog ini jadi harta kepala butuh pak dia.

Tak guna punya Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 nih..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:18 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla tak peduli apa orang kritik.

Menuduh dendam peribadi pulak.

Dah nak jadi gengster.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:29 am
Reply to  Anonymous

Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 tak peduli apa orang luku kepala.

Tak mengaku dendam peribadi pulak.

Dah nak jadi jalang jual puki.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

INI BUKTI, TN ANJING🐕 JALANG TU NAK JADI POLIS NAK PACAK KAWAL BLOG INI:
_____________________________________________________
Anonymous
5 July 2021 7:52 am
Reply to Anonymous

Banyak berkhutbah nampak nya kali ini, wahai Wak Gontol Kejora Kojolla.

Komen blog post ajer ler.

Aku? Aku hanya nak jadi Polis sikit di sini.

Nak nentukan peserta komen berpatutan.

Reply
_____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

INI, ANJING🐕 TU NAK JADI “HERO TAIK KUCING” DEK BERDENDAM PERIBADI DGN KEJORA:
_____________________________________________________
Anonymous
10 July 2021 10:21 am

BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA TAK FAHAM2 BAHAWA YANG UTAMA IA LAH MENGARUTKAN KARUTAN2 NYA DI SINI.

SELEPAS ITU SEMUA, BARU MENGKOMEN BLOG POST.

WAK GONTOL FEDAP ASYIK DI SONTOL. MAKA DIA CARI PASAL NAK DIGRESS DARI BALUNAN TIBAIAN DAN HANTAMAN KE ATAS DIA.

Reply
_____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:36 am
Reply to  Anonymous

JGN HARAP LAH, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TU NAK JADI POLIS PACAK ATAU HERO SAMSENG TAIK KUCING, NAK BUAT BLOG INI JADI HARTA KEPALA BUTUH PAK DIA…

DIA KENA LUKU KEPALA DAN MAKAN PENERAJANG LAGI, ADA LER…

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 11:53 am
Reply to  Anonymous

Dah nyata nampak bahawa Wak Gontol Kejora Kojolla dah sedar kesalahan dia.

Dia masih coba nafikan. Lantak lah dia.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 12:30 pm
Reply to  Anonymous

Dah nampak nyata bahawa Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 nak kawal blog ini jadi harta kepala butuh pak dia…

Jgn harap ler…

Dia dapat luku benjol kepala dan penerajang menyembam jilat lantai ada ler..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 8:35 am

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Memboikot parlimen ini adalah buruk punya cara
Bila berlarutan, ia boleh membawa kpd huru hara
PN & PM dah pun buat yang terbaik untuk negara
Sbb itulah PM @ ‘abah’ sentiasa disokong si dara
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️☘️🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌿🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 8:35 am
Reply to  Anonymous

__________________________________________________
Nadia
6 July 2021 4:37 pm
Reply to Nadia

Nadia yang cantik akan sentiasa bersama pimpinan mahiaddin. Sampai hujung nyawa. Tak mau yang lain dah…

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 8:36 am
Reply to  Anonymous

DIK🌷NADIA🥀PUTERI🌹SRIKANDI💐,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Bagus kalau mcm itu, duhai Nadia ku yang cantik
Kelihatan nya..dinda mmg matang, dlm berpolitik
Dlm menilai kita kena rasional..bukan nya fanatik
Tapi entah kenapa, di hati abg mcm rasa berdetik
Bagai ada haruman kembang yg sedang berputik
Harapnya, tak spt sblm ini, memuja bunga plastik
Adakah, bunga di jambangan itu orang dah petik?
Masih ada peluang lagi ke utk ini cgu matematik?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 8:15 am

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Budin ini, spt mabuk sireh pinang, terlebih gambir
Pagi-pagi raya ini bukannya dia ingat nk bertakbir
Kerja menghasut, sentiasa sja kat dia punya bibir
Biar le PN bagi taklimat, depa kjaan yg mentadbir
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 9:34 am
Reply to  Anonymous

kamu apa ubah nya?

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 9:35 am
Reply to  Anonymous

Sekurang kurang nya Budin menulis blog.

kamu mencacah saja.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 8:14 am

Amende nak boikot?

Nak makan durian pun tak dapat.

Kebun durian ada, pokok durian ada, buah durian pun ada.

Di kebun. Tak boleh pigi ambik.

Sengeh saja ler.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 10:19 am
Reply to  Anonymous

kamu apa sibuk dgn durian nya?

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 10:21 am
Reply to  Anonymous

Sekurang-kurangnya Budin menulis blog.

kamu mencacah membebel mengomel saja.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 7:31 am

Jangan boikot. Tak dapat apa.

Biar Parlimen bersidang. Boleh balun, tibai dan bantai apa saja di dewan.

Sekurang kurang nya rakyat boleh tahu apa yang korang mahu. Atau tak mahu.

Mintak MP korang kluarkan pendapat korang tuh.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 7:35 am
Reply to  Anonymous

Boikot boleh berkesan jika ramai yang bertempiar kesusahan.

Tapi takda apa yang bertempiar jika boikot Parlimen.

Mesej korang tak sampai kpd rakyat dibanding dengan kalau balun tibai dan bantai di dewan masa Parlimen bersidang.

Anonymous
Anonymous
21 July 2021 7:41 am
Reply to  Anonymous

DAP saja yang selalu nak boikot itu ini.

Tengok lah apa yang DAP dapat selama ini.

Terkenal sebagai Pembangkang saja.

Korang teruskan dapatkan wakil2 korang membangkang di Parlimen.

Cari jalan supaya rakyat tertarik dengan berita korang.

Kalau takda jalan lain, coba lah berdiri di atas kepala.

hehe