SANGGUP DIPERGUNA MAHIADDIN, KLUSTER MENTERI SUDAH JADI MUSUH PARTI SENDIRI

Semalam terdedah satu lagi rakaman audio mesyuarat MT UMNO yang diadakan pada 7 Julai lalu, dengan kali ini melibatkan suara Ismail Sabri Yaakob yang baru dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Dalam audio itu, beliau antaranya bercakap mengenai perlantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri, tentang masa yang sesuai untuk UMNO keluar daripada kerajaan dan kedudukan kerajaan PN yang menurutnya tidak akan jatuh kiranya UMNO menarik diri pada waktu ini.

Selain membangkitkan tentang darurat yang masih berkuatkuasa sebagai hujah kerajaan tidak jatuh, beliau juga menyebut berkenaan CSA atau perjanjian kepercayaan dan belanjawan yang didakwanya berlaku antara Mahiaddin Md Yasin dengan PH sekiranya UMNO mengambil tindakan menarik diri.

Kata beliau, dengan adanya perjanjian itu, meskipun setelah UMNO menarik diri, kedudukan kerajaan PN dan Mahiaddin sebagai Perdana Menteri tidak mungkin jatuh berikutan sokongan gantian telah diperolehi daripada PH.

Dalam audio seorang lagi ahli MT, Tajuddin Abdul Rahman yang viral sebelum ini, beliau juga menggunakan hujah yant sama sebagai sandaran ketidakperluan untuk UMNO menarik diri daripada kerajaan pada waktu sekarang.

Katanya, dengan sokongan baru daripada DAP kepada Mahiaddin di dalam Parlimen melalui CSA, penarikan sokongan oleh UMNO tidak memberi kesan apa-apa kepada kerajaan PN.

Berdasarkan dua audio yang terdedah setakat ini, tidak mustahil lebih ramai sebenarnya ahli MT yang menggunakan hujah CSA sebagai alasan dan kebimbangan UMNO tidak perlu menarik diri daripada kerajaan.

Soalnya, benarkah ada CSA antara kerajaan PN dengan PH?

Sebelum penafian Saifuddin Nasution Ismail semalam, sebetulnya telah beberapa kali pemimpin PH mengeluarkan kenyataan sebelum ini bahawa mereka sama sekali tidak akan bekerjasama dengan Mahiaddin, walau dalam ada keadaan sekali pun.

Blok pembangkang lain seperti Pejuang dan Warisan juga turut mengeluarkan kenyataan yang sama.

Jadi, kenapa pemimpin UMNO, termasuk yang berjawatan Timbalan Perdana Menteri, masih suka menggunakan hujah CSA itu?

Adakah mereka tiada pengetahuan mengenainya dan tidak mengikuti perkembangan semasa, walaupun dengan kedudukan sebagai anggota kabinet dan pemimpin parti di hireaki tertinggi, mereka sepatutnya sentiasa ke depan dengan maklumat di hujung jari?

CSA sebenarnya hanyalah helah semata-mata kerana alasan dan faktor sebenar ialah keinginan untuk pemimpin UMNO terbabit terus kekal menikmati habuan dan kedudukan, termasuk dengan jawatan baru sebagai orang nombor dua dalam kerajaan.

Nikmat jawatan itu terlalu sukar untuk mereka lepaskan, tambahan lagi setelah memperolehinya walau dalam keadaan UMNO tidak menang pilihanraya dan beberapa pemimpinnya sendiri sedang menuju ke penjara.

Dalam keadaan ini, mereka merasakan inilah peluang merembat habuan, sambil menyimpan impian kalau-kalau ada peluang menjadi pemimpin masa depan bagi menggantikan kepimpinan sedia.

Realitinya, dengan terus berada di dalam kerajaan yang paling dibenci rakyat ini, meski nikmat diperolehi, pemimpin UMNO yang takut kehilangan jawatan serta kedudukan itu secara automatik sudah masuk dalam perangkap “scheme of things” yang menjadi amalan Mahiaddin untuk mengekalkan jawatannya.

Lantaran keseronokan dengan habuan dan jawatan itu, mereka kini sudah tidak kisah menjadi musuh kepada parti sendiri.

Dan setiap kali Mahiaddin terasa kedudukannya terancam, ada saja “scheme of things” baru ditawarkan.

Sebab itu, di sebalik UMNO sudah menetapkan penarikan sokongan secara serta-merta terhadap Mahiaddin, kluster menteri dalam parti itu tiada perasaan malu sama sekali mempertahankan lagi Presiden Bersatu itu untuk terus kekal sebagai Perdana Menteri.

Perlakuan mereka itu bukan saja menimbulkan kehairanan kepada rakyat, malah barangkali isteri dan anak-anak di rumah yang sudah dewasa pun turut sama terasa peliknya.

Entahlah Labu, langsung tak berjenis mereka ini, ayam dan itik pun tahu memilih mana makanan yang perlu.

Keadaan ini sekaligus menjadikan tindakan UMNO menarik sokongan terhadap Mahiaddin hanya sia-sia dan tidak bermakna kerana umpan “scheme of things” lebih mudah untuk mengena sasaran berhanding jerit pekik tentang perjuangan.

Berkaitan CSA, PH dan blok pembangkang lain yang telah dikhianati oleh Mahiadin melalui Langkah Sheraton, ikut logik apa sekali pun, mustahil sanggup bekerjasama dengan PN untuk mengekalkan kerajaan sedia ada ini.

Jika itu yang sanggup PH lakukan, bermakna mereka juga tiada bezanya dalam konteks khianat kepada pengundi dan rakyat seluruhnya.

Akhirnya, tindakan itu akan membangkitkan kebencian rakyat dan memungkinkan tidak lagi menjadi pilihan pengundi bila pilihanraya diadakan.

Apakah itu yang mahu PH terima dengan percuma dalam perjuangan mereka? (ShahbudinHusin 17/07/2021)

3.8 10 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 17 July 2021 — 7:52 am
Subscribe
Notify of
guest

145 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
19 July 2021 9:29 am

UMNO TAHU LAGI TERUK KALAU ALJUBON JADI PM…….. YANG TENTU GAGAL PHD4PIG KERANA BAWA IDEOLOGY KOMUNIS……… MEMANG PATUT SAKI BAKI PHD4PIG DAN KLEPTOKRAT UMNO DIHUKUM RAKYAT…BIAR PEJUANG HUDUD JADI PENGUASA NEGARA…….. MEMANG SAH PHD4PIG BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ HARTA UMAT ISLAM DILELONG DAN DIGADAI……… “Reinvent Umno” Macam Mana Lagi?…….. . Yes, I agree with Mariam’s suggestion. Turn Umno into a multi-racial party and let all the Malay nationalists leave Umno and join PPBM. Guess what will happen after that? That’s right, PPBM will turn into the largest Malay political party and will transform into ‘Umno Baru Lebih Baru’. Here we… Read more »

zunnun
zunnun
17 July 2021 7:54 pm

kerajaan musibat #melayu2isle kini berdepan dgn permasaalah yg mereka sendiri lakukan…

tapi yg terlebih musibat nya, adakah kerana #melayu2 yg serba bingai atau pejenamaan #isle ala agama pelacuran dan tunggangan

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 2:07 pm

TIME TO MOVE ON.

THANKS FOR THE REGULAR DAILY FUN AND ENTERTAINMENT ON AND OUT OF YOU, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 2:45 pm
Reply to  Anonymous

Atok Saka got suckered by PN Last week bila Zafrul jumpa Atok Saka dah riuh ecstasy dan euphoria Atok dan penjilat2 seolah dah victory, Atok dah mission accomplished can grab power backdoor melalui oldies council. Last2 semalam, Atok terkejut dog deal lulus ROS registration Pejuang in return for Atok Saka + Warisan total 13 seats kena sokong PN. Yg so-called idea brilliant Atok Saka on MAGERAN sebenar dari suggestion by Ibrahim Ali 3 bulan lepas, memang dah dilaksana PN bila declare Darurat dari Jan dulu. Tinggal PN rename sahaja Cabinet Task Force on Recovery kpd National Reconciliation Council bawah Dictator… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:38 pm

PAHAL BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TU KOPIPES SAMPAI 7 KALI TUH.

SUDAH RABUN KE? DAH 90 TAHUN LEBIH UMUR KE? KOT NYANYOK SAMA.

SERONOK MENGEJEK TN ANJING🐕 NIH.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:40 pm
Reply to  Anonymous

SERONOK NYA IA LAH DIA MESTI JAWAB.

KALAU KATA POK DIA KOKKAK MAK DIA PUN DIA MESTI JAWAB , BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 NIH, HE HE.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

TAK PAYAH JAWAB LAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 OI..

ORANG TAK CAYA MUNAPIG🐖 MCM KAMU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:02 pm

TIME TO MOVE ON.

THANKS FOR THE MORNING FUN AND ENTERTAINMENT ON AND OUT OF YOU, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:35 pm
Reply to  Anonymous

FAHAM.. FAHAM…

FAHAM SGT DGN ENGLISH-SWAHILI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TU.

FUN = TERUK DAN SAKIT KENA LUKU
ENTERTAINMENT = KANTOI MALU TERKEDU

CUMA TUNGGU ANJING🐕 TU KATA:
I REST MY CASE
(= DPD TERUK LAGI KENA LUKU, BAIK CABUT LARI DULU)

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:55 pm

PAHAL BERUK TUA WAK GONTOL KPOIPES BANYAK KALI TUH.

SUDAH RABUN KE? DAH 90 TAHUN UMUR KE? KOT NYANYOK SAMA.

SERONOK MENGEJEK WAK GONTOL NIH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:57 pm
Reply to  Anonymous

SERONOK NYA IA LAH DIA MESTI JAWAB.

KALAU KATA POK DIA KOKKAK MAK DIA PUN DIA MESTI JAWAB, HEHE.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:58 pm
Reply to  Anonymous

TAK PAYAH JAWAB LAH. ORANG TAK CAYA KAMU.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:21 am

KEMUNAFIQAN BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TERUS TERSERLAH & MENYERLAH LAGI:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:22 am
Reply to  Anonymous

INI KOMEN BINATANG ANAK HARAM ANJING🐕 JALANG TU KE ATAS KEJORA PASAL KOPIPES:
__________________________________________________
Anonymous
17 July 2021 10:13 am

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA JUARA PENGKOPIPES KOMEN DIA.

ADA YANG HINGGA 5 KALI DIA KELUARKAN KOMEN YANG SAMA.

KEPALA KECIK, OTAK NYA SEMPIT.

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:23 am
Reply to  Anonymous

TAPI, MARI KITA TENGOK, APA YG BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TU BUAT INI:
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:24 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
17 July 2021 9:51 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Reply

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:24 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
17 July 2021 9:53 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Reply

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
17 July 2021 9:54 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Reply

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
17 July 2021 9:56 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Reply

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:26 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
17 July 2021 9:57 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –\
“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR

Memang lah

Reply

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

(ATAS TU DAH 5, BARU SAMA DGN KEJORA KLAU IKUT KATA ANJING TU)
Ini ada lagi:

Anonymous
17 July 2021 10:01 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Reply

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

(ITU YG KE-6 & INI YG KE-7):

Anonymous
17 July 2021 10:04 am
Reply to Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
17 July 2021 9:10 am

Reply to Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah …

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:37 am
Reply to  Anonymous

KOMEN BINATANG ANAK HARAM ANJING🐕 JALANG TU KE ATAS KEJORA PASAL KOPIPES TADI TU, KEJORA PINDA SIKIT:
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:37 am
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TU JUARA PENGKOPIPES KOMEN DIA.

ADA YANG HINGGA 7 KALI DIA KELUARKAN KOMEN YANG SAMA.

KEPALA KECIK, OTAK NYA SEMPIT.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:42 am
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TU BUAT KOMEN PASAL KEJORA KOPIPES TU JAM 10:13 AM.

DIA BUAT 7 KOPIPES SAMPAH TU DARI JAM 9:51 AM HINGGA 10:04 AM.

BERMAKNA ANJING🐕 TU KENEN KEJORA BUAT 5 KOPIPES SELEPAS DIA SENDIRI BUAT 7 KOPIPES!

TIDAKKAH RAKAN2 NAMPAK YG TN ANJING🐕 YG BERUMUR 90 TAHUN TU DAH NYANYUK TERUK?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:44 am
Reply to  Anonymous

Errata:

TIDAKKAH RAKAN2 NAMPAK YG TN ANJING🐕 YG BERUMUR 90 TAHUN LEBIH TU DAH NYANYUK TERUK?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:50 pm
Reply to  Anonymous

kopipes menjawab kamu tak sama kopipes sebagai komen baru yang kamu buat, ngol.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:04 pm
Reply to  Anonymous

Jilake Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖!

Dia dah rampas dari Kejora title “RAJA KOPIPES”!

Kejora setakat 5 kali jer keluarkan komen yg sama (ikut kata Anjing🐕 tu), tapi Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 tu sampai 7 kali!

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:29 am

KAH KAH KAH

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 MULA RASA TERKEDU DAN MALU BILA KEJORA TERUS MENGELUARKAN SEMULA BAHAN2 YG MENELANJANGKAN

1) KEJAHATAN TN ANJING🐕
2) KEMUNAFIQAN TN ANJING🐕
3) KEANGKUHAN TN ANJING🐕
4) HATI KOTOR BUSUK TN ANJING🐕
5) KEBODOHAN TN ANJING🐕 TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 1:06 pm
Reply to  Anonymous

TAK KASI BUKTI, HUJAH, FAKTA ATAU PENERANGAN PUN.

HANYA TUDUHAN MCM BUDAK KECIK.

AMAT BODOH WAK GONTOL UMUR 80AN NIH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 2:19 pm
Reply to  Anonymous

DAH KASI BUKTI, HUJAH, FAKTA DAN PENERANGAN PUN, MASIH MENYANGKAL LAGI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 NUH.

HANYA MERACAU BEBEL MCM NENEK KEBAYAN.

AMAT BODOH DAN NYANYUK BINATANG TN ANJING🐕 UMUR 90AN NIH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:13 am

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA JUARA PENGKOPIPES KOMEN DIA.

ADA YANG HINGGA 5 KALI DIA KELUARKAN KOMEN YANG SAMA.

KEPALA KECIK, OTAK NYA SEMPIT.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:25 am
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 JUARA “ANGKUH TAPI BODOH”.

ADA YANG HINGGA BERPULUH KALI DIA KELUARKAN KEBODOHANNYA MENGATAKAN “WISENESS” TAK UJUD DLM BI.

KEPALA BESAR OTAK KECIK, OTAK NYA SEMPIT SBB ITU DIA ANGKUH BONGKAK TETAPI BODOH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:01 am

LAWAK.. LAWAK… LAWAK…
MENGALAHKAN MAHARAJA LAWAK MEGA..

BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 MASIH ANGKUH DAN JUAH MENDABIK DADA MEMNATAKAN “WISENESS” TAK UJUD DLM BI.

INI HAH, KEJORA BUKTIKAN KEWUJUDAN “WISENESS” DLM BI, BUKTI DARI WEBSITE:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:02 am
Reply to  Anonymous

1. GOOGLE DEFINITION

__________________________________________________
Google definition

Definitions of wiseness. the quality of being prudent and sensible. synonyms: soundness, wisdom. Antonyms: unsoundness. not mentally or physically healthy.
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:02 am
Reply to  Anonymous

2. WEBSTER’S DICTIONARY:
__________________________________________________

Wiseness
Webster’s 1913 Dictionary

Wise´ness
n. 1. Wisdom.
WordNet Dictionary
Noun 1. wiseness – the quality of being prudent and sensible
Synonyms: soundness, wisdom
2. wiseness – the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight

Synonyms: wisdom

Related Words
advisability, good, goodness, reasonableness, soundness, wisdom
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:03 am
Reply to  Anonymous

3. THESAURUS:
__________________________________________________

wiseness

Also found in: Thesaurus, Medical, Idioms, Encyclopedia.

wise 1

(wīz)

adj. wis·er, wis·est

1. Having the ability to discern or judge what is true, right, or lasting; sagacious: a wise leader.

…continue/…

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:04 am
Reply to  Anonymous

…/continuation…

2.

a. Exhibiting common sense; prudent: a wise decision.

b. Shrewd; crafty: made a wise move selling the house when he did.

3. Provided with information; informed. Often used with to: I’m wise to your tricks. We were none the wiser after reading the report.

4. Slang Rude and disrespectful; impudent.

Phrasal Verb:

wise up Slang

To make or become aware, informed, or sophisticated.
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:05 am
Reply to  Anonymous

4. THE CENTURY DICTIONARY ETC
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:06 am
Reply to  Anonymous

wiseness

Definitions
from The Century Dictionary.
noun Wisdom.

from the GNU version of the Collaborative International Dictionary of English.
noun obsolete Wisdom.

from Wiktionary, Creative Commons Attribution/Share-Alike License.
noun The state, quality, or measure of being wise; wisdom.

from WordNet 3.0 Copyright 2006 by Princeton University. All rights reserved.
noun the quality of being prudent and sensible

noun the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

5. VOCABULARY.COM
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

https://www.vocabulary.com/dictionary/wiseness#:~:text=Definitions%20of%20wiseness,not%20mentally%20or%20physically%20healthy

Definitions of wiseness

noun
the quality of being prudent and sensible
synonyms:soundness, wisdom
see less

Antonyms:unsoundness
not mentally or physically healthy

types:advisability
the quality of being advisable
reasonableness
goodness of reason and judgment
sensibleness

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:08 am
Reply to  Anonymous

…/continuation…

the quality of showing good sense or practical judgment
type of:good, goodness
that which is pleasing or valuable or useful

noun

the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight
synonyms:wisdom
see less

Antonyms:folly, foolishness, unwiseness
the trait of acting stupidly or rashly

types:show 6 types…type of:trait
a distinguishing feature of your personal nature
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:09 am
Reply to  Anonymous

6. YOURDICTIONARY.COM
__________________________________________________
https://www.yourdictionary.com/wiseness

Wiseness meaning

Filters

The state, quality, or measure of being wise; wisdom.

Yet have I something in me dangerous, Which let thy wiseness fear. ― Shakespeare, Hamlet.
Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:11 am
Reply to  Anonymous

WOWW… RAKAN2 BLOG!!!

“WISENESS” ADA DEFINISINYA DLM BERPULUH-PULUH ENGLISH DICTIONARY!

WILLIAM SHAKESPEARE PUN PERNAH MENGGUNAKAN PERKATAAN “WISENESS”!

TAK KAN BINATANG ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM PUKI LUAS MUNAFIQ MUKA BABI🐖 TU, BI NYA LEBIH POWER DARI WILLIAM SHAKESPEARE?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:15 am
Reply to  Anonymous

CUBA BAYANGKAN, ANDAIKATA WILLIAM SHAKESPEARE MASIH HIDUP… DIA MASUK BLOG BUDIN& BAGI KOMEN:

“Yet have I something in me dangerous, Which let thy wiseness fear.”

LEPAS ITU, BINATANG ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM PUKI LUAS MUNAFIQ MUKA BABI🐖 TU TERJAH SHAKESPEARE DGN BERKATA:

“Wiseness? You damn stupid bloke Shakespeare, there’s no such thing as ‘wiseness’ in English..”

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:17 am
Reply to  Anonymous

MALU.. MMG MALU.. DAN SEPATUTNYA MALU…

TAPI BINATANG PENYANGAK DUNGU ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALAN PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU MANA ADA RETI MALU?

DIA MASIH TAMPIL ANGKUH BONGKAK & JUAH MENDABIK DADA MENGATAKAN DIA HEBAT, LEBIH HEBAT DARI SEGALA DICTIONARY YG ADA DI DUNIA & LEBIH HEBAT DARI WILLIAM SHAKESPEARE.

KULIT MUKA ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM PUKI LUAS TU LDBIH TEBAL DARI 10 KEPING KULIT BABI🐖 TUA!

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:23 am
Reply to  Anonymous

DARIPADA KAU MENCARUT, BAIK KAU COBA JAWAB APASAL “WISENESS” TAK ADA DALAM OXFORD ENGLISH DICTIONARY YANG TERKENAL DI HULU HILIR TUH.

JANGAN BODOH SANGAT LAH. MALU NYA TAK TERHINGGA.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:16 am
Reply to  Anonymous

AWAT TAK SEBUT DICTIONARY COLOT?

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:18 am
Reply to  Anonymous

BODOH DIA NAK SEBUT WEBSITE.

MCM2 WEBSITE ADA, TERMASUK WEBSITE TAHI BERUK TUA WAK GONTOL.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:32 am
Reply to  Anonymous

BODOH BINATANG PENYANGAK DUNGU ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALAN PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TAK RETI RUJUK WEBSITE.

WEBSITE YG DIA ADA, IALAH WEBSITE “POLITAIK” PALAT LUBANG PUKI LUAS BUSUK DIA TU SAJA LAH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:33 am
Reply to  Anonymous

MALU.. MMG MALU.. DAN SEPATUTNYA MALU…

TAPI BINATANG PENYANGAK BODOH DUNGU ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALAN PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU MANA ADA RETI MALU?

DIA MASIH TAMPIL ANGKUH BONGKAK & JUAH MENDABIK DADA MENGATAKAN DIA HEBAT, LEBIH HEBAT DARI SEGALA DICTIONARY YG ADA DI DUNIA & LEBIH HEBAT DARI WILLIAM SHAKESPEARE.

KULIT MUKA ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM PUKI LUAS TU LDBIH TEBAL DARI 10 KEPING KULIT BABI🐖 TUA!

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Tawil Godang
Tawil Godang
17 July 2021 9:50 am

MP UMNO tidak yakin negara akan pulih dalam masa terdekat. Banyak yang perlu di buat untuk memulihkan negara.

Mana-mana parti akan menghadapi masalah kewangan untuk pru nanti.

Kerana masa hadapan negara yang tidak menentu untuk beberapa tahun maka kesempatan di ambil dengan terus memegang jawatan dalam kabinet.

Mereka lah di antara rakyat Malaysia yang terakhir yang menderita kelaparan atau kesusahan pada masa-masa mendatang.

Kehidupan anak bini dan keluarga adik beradik selamat ada lah keutamaan mereka. Parti … apa parti boleh buat? Dalam PN parti se kadar nama termasuk lah parti hadi marang..

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:23 am

Di ulang –

Istilah Mangli tak ada, Manglish ada –

Manglish – Wikipediahttps://en.wikipedia.org › wiki › Manglish

Manglish is an informal form of Malaysian English with features of an English-based creole principally used in Malaysia. It is heavily influenced by the …
Malaysian English and Manglish

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:07 pm
Reply to  Anonymous

“Di ulang”…???

“Ulang” tu tempatnya di mana, Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖?

Di tepi telur pelir Bg Ali ker, atau kat celah lubang puki hang tepi bijik kelentit tuh?

KALAU DI TULANG, DI DULANG, DI ALANG, DI TG TUALANG.. TU AKU PERNAH DENGARLAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI…

DI TEPI TELUR PELIR BANG ALI KER ATAU DI CELAH LUBANG PUKI HANG TEPI KELENTIT PANJANG TU?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:08 pm
Reply to  Anonymous

KEJORA RASA DAH LEBIH 5 BULAN YG LALU, KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU:

1) MENGGUNAKAN IMBUHAN ‘DI’ DGN BETUL.
2) MENGEJA PERKATAAN ‘HA NYA’ DENGAN BETUL.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:10 pm
Reply to  Anonymous

‘DI’ KENA RENGGANG DARI PERKATAAN
BERSIFAT TEMPAT / KEDUDUKAN / MASA.

‘DI’ KENA RAPAT DGN PERKATAAN BERSIFAT PERBUATAN.

TAPI BENDA YG SEMUDAH ITU PUN TAK BOLEH DIFAHAMI OLEH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT TUH..

DIN REMOS KATA, LEBIH TERUK DARI MENGASAH BELAKANG PARANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:11 pm
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:13 pm
Reply to  Anonymous

MASA DIN REMOS TEGUR TU, 3 March 2021 10:02 am.. DAH SEBULAN LEBIH KEJORA MENGAJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TUH.. KIRA-KIRA DLM BULAN FEBRUARI KEJORA MULA MENGAJAR ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM DUNGU TU.

SEBULAN DIAJAR, TAK RETI-RETI, ITU YG MEMBUAT DIN REMOS BENGANG & TAMPIL MENEGUR.

TAPI KINI, DARI BULAN FEBRUARY SAMPAI JULY DAH 5 BULAN LAH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:15 pm
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

MASA TU, DAH SEBULAN LEBIH AKU DOK AJAQ HANG IMBUHAN ‘DI’ DAN MENGEJA PERKATAAN ‘HANYA’.. TAPI HANG BUKAN SAJA BENAK BEBAL TAK MASUK DIAJAQ, HANG JUGA BIADAB DAN KURANG AJAQ!

DIN REMOS TAK TAHAN TENGOK PERANGAI HANG.. DIA KOMEN KAT AKU, DGN TUJUAN NAK SINDIAQ HANG:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:15 pm
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:16 pm
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DIN REMOS TU MACAM JIGIT JUGA, DARI SEGI IDEOLOGI POLITIKNYA ADALAH PENYOKONG ATOKSAKA & PENENTANG BG NON, MCM HANG JUGA.

DARI SEGI POLITIK, DIN REMOS & JIGIT SEHALUAN DGN HANG, TAPI DARI SEGI PEKERTI PERIBADI, DEPA MEMUSUHI DAN MELUAT KAT HANG.

WALAU PUN AKU PENENTANG ATOKSAKA, DIN REMOS & JIGIT SUKA KAT AKU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:17 pm
Reply to  Anonymous

ITULAH BEZANYA ORG BERHATI BUDIMAN DGN ORG HATI BERKUMAN TAK BERIMAN, WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT YANG ANGKUH, JAHAT, MUNAFIQ DAN BERHATI KOTOR,!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:18 pm
Reply to  Anonymous

HANG DIBENCI OLEH RAMAI PESERTA BLOG WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖.

ANTARA YG AKU INGAT JIGIT, ETON, DIN REMOS, NBR, ZUNNUN ANE BO LUI..RAMAI AKU TAK INGAT NAMA. TAPI RAMAI JUGA ‘ANON’ YG BENCI DAN TAMPIL TIBAI HANG BUKAN KERANA IDEA POLITIK, TAPI KERANA PERANGAI BABI🐖 HANG TU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:19 pm
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI..
KESIAN TN ANJING🐕 PERANGAI BABI🐖
DIBENCI ORANG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
‘Why is myself being hated’ old TN keep thinking
“Why is TN anjing, so stupid” people keep asking
Poor upbringing not becoz parents busy working
But her poor idiot parents were too busy fucking!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:08 am

maaf keluar tajuk –

sedih nak makan durian di kebun pun tak dapat, nak prgi ambik di kebun pun tak boleh.

siapa tahu cara tlg kasi tahu TK

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:49 am

UNTUK MAKLUMAN RAKAN2 PEMBACA,

DAH DUA POST YG LEPAS, KEJORA BERPANTUN IKUT POST & TAK ADA KACAU BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH.

TAPI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TU TETAP TAMPIL MENERJAH KEJORA SECARA BIADAB & KURANG AJAR.

JADI, ALANG2 MENYELUK PEKASAM & BERPERANG, DLM POST INI KEJORA MULA DGN MENERJAH ANJING🐕 GILA TU AWAL LAGI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:10 am
Reply to  Anonymous

BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:25 am
Reply to  Anonymous

BILA DAH BIASA BIADAB & KURANG AJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH, ORG KOMEN BIASA PUN DISALAK CARA BIADAB & KURANG AJAR.

MAKLUMLAH ANJING🐕 DAH BIASA DGN MENYALAK.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:51 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:35 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –
__________________________________________________
Anonymous
17 July 2021 9:25 am
Reply to Anonymous

BILA DAH BIASA BIADAB & KURANG AJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH, ORG KOMEN BIASA PUN DISALAK CARA BIADAB & KURANG AJAR.

MAKLUMLAH ANJING🐕 DAH BIASA DGN MENYALAK.

KAH KAH KAH.

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:38 am
Reply to  Anonymous

DIN REMOS KATA BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 NIH TAK ADA BUDI BAHASA:
__________________________________________________

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:42 am
Reply to  Anonymous

DIN REMOS JUGA MELUAT DGN BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YG ASYIK KELUAR MENGARUT DGN KARUTAN TAHAP BUDAK TADIKA:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:43 am
Reply to  Anonymous

__________________________________________________
Din Remos
15 March 2021 9:36 am
Reply to Anonymous

Itulah nenek. Ramai orang dah bagi amaran supaya nenek jangan suka menunjuk pandai, mahu komen semua orang di sini, nak jadi pak pacak lah itu ini. Sedangkan pengetahuan nenek tu cetek. Bahasa Melayu lintang pukang, nak tulis English pula terkial-kial merujuk Pakcik Google. Dapat sepatah dua phrases, itulah yang diulang-ulang, sekadar mahu dilihat orang kononnya dia pandai. Walhal semua orang tahu akal nenek cetek, fikiran nenek tidak matang setaraf budak tadika.

…/ bersambung …

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:44 am
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

Nenek tahu, orang lain juga buat salah ejaan dan kesalahan nahu sebagainya termasuk Din…… tapi ada orang pick up benda tu/. Sebabnya orang lain tidak pernah nak tunjuk pandai dan bermulut celupar seperti nenek. Dalam bahasa mudah, hanya nenek yang dibenci oleh pengunjung blog.

Semoga nenek dapat menghadapi kenyataan ini dengan tenang dan sentiasa tabah. Jangan terlalu mengikut emosi menjawab kritikan ini, nanti menggeletar jari, buat kesalahan ejaan lagi dan terus kena belasah….kah kah kahhhhh

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:44 am
Reply to  Anonymous

DIN REMOS JUGA MELUAT DGN PERANGAI JAHAT BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YG ASYIK GANGGU KOMEN ORG DGN CARA BIADAB & KURANG AJAR:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:44 am
Reply to  Anonymous

__________________________________________________
Din Remos
21 May 2021 8:58 am
Reply to Anonymous

Bior la dia nak muji diri ka nak pantun ke… yang nenek nak sakit hati buat apa. Nenek pun kalau nak cerita apa nenek buat dgn Bang Ali nenek malam tadi…. silakanlah…. cerita kisah intim nenek bersama bangali nek tu tidak menyakitkan hati sesiapa….
Hidup ini lebih indah kalau tak cari pasal dengan orang….

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:46 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DIN REMOS, MCM JIGIT JUGA, DARI SEGI IDEOLOGI POLITIKNYA ADALAH PENYOKONG ATOKSAKA & PENENTANG BG NON, MCM HANG JUGA.

DARI SEGI POLITIK, DIN REMOS & JIGIT SEHALUAN DGN HANG, TAPI DARI SEGI PEKERTI PERIBADI DAN BUDI BAHASA, DEPA MEMUSUHI DAN MELUAT KAT HANG.

WALAU PUN AKU PENENTANG ATOKSAKA, DIN REMOS & JIGIT SUKA KAT AKU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:46 am
Reply to  Anonymous

ITULAH BEZANYA ORG BERHATI BUDIMAN DGN ORG HATI BERKUMAN TAK BERIMAN, WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT YG ANGKUH, JAHAT, MUNAFIQ DAN BERHATI KOTOR,!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:47 am
Reply to  Anonymous

HANG DIBENCI OLEH RAMAI PESERTA BLOG WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖.

ANTARA YG AKU INGAT JIGIT, ETON, DIN REMOS, NBR, ZUNNUN, ANE BO LUI..RAMAI AKU TAK INGAT NAMA.

TAPI RAMAI JUGA ‘ANON’ YG BENCI DAN TAMPIL TIBAI HANG BUKAN KERANA IDEA POLITIK, TAPI KERANA PERANGAI BABI🐖 HANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:47 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH.. KESIAN TN ANJING🐕
PERANGAI BABI🐖 DIBENCI ORANG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
‘Why is myself being hated’ old TN keep thinking
“Why is TN anjing, so stupid” people keep asking
Poor upbringing not becoz parents busy working
But her poor idiot parents were too busy fucking!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla komen takda isi.

Hanys menuduh, mengarut, mengkalut.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:27 am
Reply to  Anonymous

Dia takda jati diri. Hanya sebut rng lain kata. Dia sendiri takda pendirian. Otak bengap sebab selalu makan tahi.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:00 pm
Reply to  Anonymous

Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 komen takda isi.

Hanya menuduh, mengarut, mengkalut dgn hujah “POLITAIK” palat lubang puki dia hingga membusukkan blog ini.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 12:02 pm
Reply to  Anonymous

Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 takda jati diri. Hanya terjah apa orng lain kata. Dia sendiri takda pendirian. Otak bengap TAHAP TADIKA sebab selalu cakap pasal kentut, berak dan tahi.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:44 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 kalau ada pendapat, silalah tampil & luah
Tapi jgn jadi ‘hero taik kucing’ mau samseng juah
Bkn apa kot kita kena tibai..terpaksa makan kuah
Sakit dan malu yang dapat tercalar pulak maruah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:45 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH NAK JADI “HERO TAIK KUCING” MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YANG HARI-HARI ASYIK MAKAN KUAH & ASYIK MALU TERCALAR MARUAH!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:12 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla nak jadi ‘hero taik kucing’ samseng juah

Maka kena tibai dia terpaksa makan kuah
Sakit dan malu yang dapat tercalar pulak maruah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:28 am
Reply to  Anonymous

Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 nak jadi ‘hero taik kucing’ samseng juah, nak buat blog ini jadi harta kepala butuh pak dia.

Maka kena tibai dia terpaksa makan kuah.
Sakit dan malu yang dapat tercalar pulak maruah setiap post & setiap hari.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:53 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:52 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –
__________________________________________________
Anonymous
17 July 2021 9:25 am
Reply to Anonymous

BILA DAH BIASA BIADAB & KURANG AJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH, ORG KOMEN BIASA PUN DISALAK CARA BIADAB & KURANG AJAR.

MAKLUMLAH ANJING🐕 DAH BIASA DGN MENYALAK.

KAH KAH KAH.

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:54 am
Reply to  Anonymous

DIN REMOS KATA BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 NIH MMG BIADAB & TAK ADA BUDI BAHASA:
__________________________________________________

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:55 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DIN REMOS, MCM JIGIT JUGA, DARI SEGI IDEOLOGI POLITIKNYA ADALAH PENYOKONG ATOKSAKA & PENENTANG BG NON, MCM HANG JUGAK.

DARI SEGI POLITIK, DIN REMOS DAN JIGIT SEHALUAN DGN HANG, TAPI DARI SEGI PEKERTI PERIBADI DAN BUDI BAHASA, DEPA MEMUSUHI DAN MELUAT KAT HANG.

WALAU PUN AKU PENENTANG ATOKSAKA, DIN REMOS & JIGIT SUKA KAT AKU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:56 am
Reply to  Anonymous

ITULAH BEZANYA ORANG BERHATI BUDIMAN DGN ORANG HATI BERKUMAN TAK BERIMAN, WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT YG ANGKUH, JAHAT, MUNAFIQ DAN BERHATI KOTOR,!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:58 am
Reply to  Anonymous

HANG DIBENCI OLEH RAMAI PESERTA BLOG WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖.

ANTARA YG AKU INGAT JIGIT, ETON, DIN REMOS, NBR, ZUNNUN, ANE BO LUI..RAMAI AKU TAK INGAT NAMA & AKU MALAS NAK PERGI SELONGKAR CARI.

TAPI RAMAI JUGA ‘ANON’ YG BENCI DAN TAMPIL TIBAI HANG BUKAN KERANA IDEA POLITIK, TAPI KERANA PERANGAI BABI🐖 HANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:59 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. KESIAN TN ANJING🐕
PERANGAI BABI🐖 DIBENCI ORANG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
‘Why is myself being hated’ old TN keep thinking
“Why is TN anjing, so stupid” people keep asking
Poor upbringing not becoz parents busy working
But her poor idiot parents were too busy fucking!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:43 am

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Benda kita tak tau jgn pula dibuat terlajak pandai
Nanti, org akan nampak diri kita, mcm dgn keldai
Di lembah kehinaan pula nanti, kita akan tersadai
Jadi mcm Pak Kadok..menang sorak kg tergadai!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:44 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH NAK TERLAJAK PANDAI JADI KELDAI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖, SAMPAI DIA KATA “MANGLI” TU BAHASA BANG ALI DAN DIA KATA “WISENESS” TAK UJUD DLM BI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:14 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla memang keldai, di tunggang Bang Ali selalu.

Frust, dia masuk sini nak coba lepaskan geram.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 memang keldai, di tunggang Bang Ali selalu.

Frust, dia masuk sini nak coba lepaskan geram dan alih tiang bila dia termalu besar sbb angkuh & bongkak kata “mangli” tu bahasa Bg Ali.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:36 am
Reply to  Anonymous

HANG JGN BUAT TAK INGAT, INSIDEN INI, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 :

AKU BAGI SATU PANTUN KAT HANG:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:37 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________

Anonymous
26 June 2021 7:17 am
Reply to Anonymous

Nek TN 6:18 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tajuk posting blog, seperti Nek tidak ambil peduli
Tak pernah lekang dari mulut, kekasih Nek, Bg Ali
Tapi kenapa asyik buat karutan tadika setiap kali?
Ejekan kebudak-budakan nek tu Kejora dh mangli
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:38 am
Reply to  Anonymous

HANG JGN BUAT2 LUPA PULAK NO, BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DISEBAB HANG ANGKUH BONGKAK TAPI BODOH DUNGU, HANG JAWAB LAGU NI:

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:39 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Anonymous
26 June 2021 7:44 am
Reply to Anonymous

mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

“kenapa asyik buat karutan”?

Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:41 am
Reply to  Anonymous

HANG BODOH DUNGU BINATANG TN ANJING🐕 OI.. “MANGLI” PUN HANG TAK PERNAH DENGAQ & TAK PERNAH TAU…

LEPAIH TU, HANG TERKANTOI BILA AKU TUNJUK DEFINISI “MANGLI” DARI KAMUS DEWAN (KD):

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:42 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
Anonymous
26 June 2021 7:57 am
Reply to Anonymous

Nek TN 7:44 am,

Maksud mangli
by Abdul Rahman A Samad
Mei 9, 2019

mangli dalam bahasa Inggeris: mangli

Maksud perkataan ini:
[mang.li] | مڠلي

Definisi : Kd kalis, kebiasaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Nak cari makna perkataan lain? Gunakan ruangan di bawah.
https://makna.online/mangli/

Reply
________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:42 am
Reply to  Anonymous

HARI TU, AKU INGAT LAGI, 26 June 2021…

HANG MALU DAN CABUT LARI TERUS MENINGGAL BLOG BUDIN BELUM SAMPAI PUN JAM 8:00 PAGI.

TEGHUIH HANG TAK MASUK DAH BLOG HARI TU.

EEEIIII… MALU NYERRR…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:19 am
Reply to  Anonymous

MALU.. MMG MALU.. DAN SEPATUTNYA MALU…

TAPI BINATANG PENYANGAK DUNGU ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALAN PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU MANA ADA RETI MALU?

DIA MASIH TAMPIL ANGKUH BONGKAK & JUAH MENDABIK DADA MENGALIH TIANG PASAL “MANGLI” & BAHASA BANG ALI TU.

KULIT MUKA ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM PUKI LUAS TU LDBIH TEBAL DARI 10 KEPING KULIT BABI🐖 TUA!

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI).

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:54 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:01 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan pun kamu mmg biadab dan kurang ajar –
__________________________________________________
Anonymous
17 July 2021 9:25 am
Reply to Anonymous

BILA DAH BIASA BIADAB & KURANG AJAR BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 TUH, ORG KOMEN BIASA PUN DISALAK CARA BIADAB & KURANG AJAR.

MAKLUMLAH ANJING🐕 DAH BIASA DGN MENYALAK.

KAH KAH KAH.

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:02 am
Reply to  Anonymous

DIN REMOS KATA BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 NIH MMG BIADAB DAN TAK ADA BUDI BAHASA:
__________________________________________________

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
__________________________________________________

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖!

DIN REMOS TU MCM JIGIT JUGA, DARI SEGI IDEOLOGI POLITIKNYA ADALAH PENYOKONG ATOKSAKA DAN PENENTANG BG NON, MCM HANG JUGAK.

DARI SEGI POLITIK, DIN REMOS DAN JIGIT SEHALUAN DGN HANG, TAPI DARI SEGI PEKERTI PERIBADI DAN BUDI BAHASA, DEPA MEMUSUHI DAN MELUAT KAT HANG.

WALAU PUN AKU PENENTANG ATOKSAKA, DIN REMOS DAN JIGIT SUKA KAT AKU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

ITULAH BEZANYA ORANG BERHATI BUDIMAN DGN ORANG HATI BERKUMAN TAK BERIMAN, WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG DUNGU TOLOL LEMBAM BODOH BIOL BAHALOL BINGAI BENAK BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG PEKAK BADAK PUKIMAK SIAL BARUA BANGSAT LAHANAT KEPARAT YG ANGKUH, JAHAT, MUNAFIQ DAN BERHATI KOTOR,!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

HANG DIBENCI OLEH RAMAI PESERTA BLOG WAHAI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖.

ANTARA YG AKU INGAT JIGIT, ETON, DIN REMOS, NBR, ZUNNUN, ANE BO LUI..RAMAI AKU TAK INGAT NAMA & AKU MALAS NAK PERGI SELONGKAR CARI.

TAPI RAMAI JUGA ‘ANON’ YG BENCI DAN TAMPIL TIBAI HANG BUKAN KERANA IDEA POLITIK, TAPI KERANA PERANGAI BABI🐖 HANG.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

HA HA HA.. KESIAN TN ANJING🐕
PERANGAI BABI🐖 DIBENCI ORANG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
‘Why is myself being hated’ old TN keep thinking
“Why is TN anjing, so stupid” people keep asking
Poor upbringing not becoz parents busy working
But her poor idiot parents were too busy fucking!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhhh kaaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:42 am

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing sangat jahat..mcm dgn Yakjud Makjud
Rasa nya..dgn Allah Taala dia tk pernah bersujud
Kebodohan anjing tu..membuat ramai jdi terkejut
Anjing jalang itu kata, dlm BI, “wiseness” tak ujud
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:42 am
Reply to  Anonymous

P/S:

DALAM YOURDICTIONARY.COM

https://www.yourdictionary.com/wiseness

“WISENESS” DIGUNAKAN JUGA OLEH WILLIAM SHAKESPEARE.

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YG MENGAKU DLM BI DIA LEBIH HEBAT DARI WILLIAM SHAKESPEARE.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:33 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Wak Gontol Kejora Kojolla tak tahu bahawa “language is a living thing”, ada yang hidup, ada yang mati:.

Berpuluh puluh istilah yang di guna Shakespeare dah tak diguna lagi.

“Wherefore art thou,” Wak Gontol Kejora Kojolla, kata Penggoncang Lembing.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:16 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla tak mahu terima bahawa “wiseness” tak ada dalam Oxford English Dictionary yang biasanya di guna bila menentukan betul tidak nya istilah BI.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:45 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 tak mahu terima bahawa “wiseness” ada dalam berpuluh-puluh English Dictionary yang biasanya di guna bila menentukan betul tidak nya istilah BI, malahan “wiseness” juga digunakan oleh WILLIAM SHAKESPEARE.

Tapi Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 ni kata, dia lebih hebat dari WILLIAM SHAKESPEARE.

Ptuiiihhhh….

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:56 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:07 am
Reply to  Anonymous

HANG PUN MAIN KOPIPES JUGA YER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

HANG MMG PURE PUNYA MUNAFIQ!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:40 am

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berkomenlah secara beradab dan jaga tatasusila
Tk kisah le, PN/PM nak ditentang atau nak dibela
Tapi, jgn pula komen dibuat sengaja nak cari bala
Biar cukup ilmu di dada klau org lain kita nak tala
Perkataan tk pernah dengar..jgn kata tk ujud pula
Jgn asyik jadi munafiq yang dilaknati Allah Ta’ala
Bkn apa, kot sakit dan malu kita kena luku kepala
Nanti kot kita tersandar..tercungap2 nafas dihela
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:41 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 , SAMPAI DIA TAK PERNAH DENGAR PERKATAAN “WISENESS”, DIKATA “WISENESS” TAK UJUD DLM BI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:18 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla  puki nya tak kering sebab puki nya di belakang.

Bodoh bangang Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla tak mahu terima bahawa “wiseness” tak ada dalam Oxford English Dictionary yang biasanya di guna bila menentukan betul tidak nya istilah BI.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:46 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 tak mahu terima bahawa “wiseness” ada dalam berpuluh-puluh English Dictionary yang biasanya di guna bila menentukan betul tidak nya istilah BI, malahan “wiseness” juga digunakan oleh WILLIAM SHAKESPEARE.

Tapi Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 ni kata, dia lebih hebat dari WILLIAM SHAKESPEARE.

Ptuiiihhhh….

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:57 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –\
“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR

Memang lah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:07 am
Reply to  Anonymous

HANG PUN MAIN KOPIPES JUGA YER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

HANG MMG PURE PUNYA MUNAFIQ LAKNATULLAH!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:38 am

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Sila le komen samada prosa atau brpantun sajak
Tapi klau boleh, paradigma kita, selalulah dianjak
Mcm tanah jugak le kena selalu dibaja dan bajak
Usah jadi spt kiambang hanyut akar pun tak jejak
Jgn ghairah sangat, diri sendiri cuba nak dilonjak
Misalnya, terjah orng nak tunjuk diri terlebih bijak
Orang nanti akan nampak, diri kita bodoh terlajak
Dngn sebab itu, kepala kita nanti mudah org pijak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:39 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH NAK TERLEBIH BIJAK TAPI JADI BODOH TERLAJAK MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 , SAMPAI DIA KATA “MANGLI” TU BAHASA BANG ALI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:22 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla tak mahu terima bahawa “wiseness” tak ada dalam Oxford English Dictionary yang biasanya di guna bila menentukan betul tidaknya istilah BI.

Mangli takda, Manglish ada –

Manglish – Wikipediahttps://en.wikipedia.org › wiki › Manglish

Manglish is an informal form of Malaysian English with features of an English-based creole principally used in Malaysia. It is heavily influenced by the …
Malaysian English and Manglish

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 9:46 am
Reply to  Anonymous

Bodoh bangang Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 tak mahu terima bahawa “wiseness” ada dalam berpuluh-puluh English Dictionary yang biasanya di guna bila menentukan betul tidak nya istilah BI, malahan “wiseness” juga digunakan oleh WILLIAM SHAKESPEARE.

Tapi Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Tua Puki Luas Perangai Monyet🐒 Muka Babi🐖 Gila Babi🐖 ni kata, dia lebih hebat dari WILLIAM SHAKESPEARE.

Ptuiiihhhh….

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:00 am
Reply to  Anonymous

Kamu yang kata TN lebih hebat dari Shakespeare.

Nati kamu di lembing dek Penggongcang Lembing.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:37 am

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Yg kat atas & bawah itu..adalah pantun2 nasihat!
Kalau ada yg mari terjah, mmg lah orang itu jahat
Sewajarnya kepala org itu kena dipaku dan pahat
Siapa penyangak yg nak terjah kita tunggu & lihat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:37 am
Reply to  Anonymous

P/S:

TAK PAYAH NAK BERKIAS LAH KOT..

PENYANGAK DUNGU YG AKAN TRJAH ITU IALAH TAK LAIN TAK BUKAN IALAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG KEBODOHAN KEBODOHAN TAK DAPAT DIPISAH ITU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:01 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:08 am
Reply to  Anonymous

HANG PUN MAIN KOPIPES JUGA YER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

HANG MMG PURE PUNYA MUNAFIQ LAKNATULLAH!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:35 am

RAKAN2 PESERTA BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 silalah tampil, utk membuat coretan tinta
Tapi sentiasa lah jaga, adab sopan dan tutur kata
Jgn le asyik dipamir kebodohan, serupa dgn unta
Hal bontot berak & tahi..tak usahlah dibuat cerita
Kebodohan spt pak Kadok usah le dibuat senjata
Usah le tampil, nak jadi hero taik kucing semata2
Bkn ler apa, kot kwn marah, depa luku kepala kita
Nanti..kita terpaksa lari dek tk tahan seksa derita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:36 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 YG KEBODOHAN ASYIK DIBUAT SENJATA, ASYIK LARI AWAL TAK TAHAN SIKSA DERITA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:34 am

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dimulakan dgn lemah lembut..nasihat didendang
Tapi, org yg memberi nasihat pun, bleh meradang
Tengok juga le, bagaimana komen balas dihidang
Bergantung juga kpd keadaan musuh bertandang
Bak kata org rancak tarian tu ikut rentak gendang
Kejora amik pakai apa yg seorang pernah cadang
Kata org itu..pisau lwn pisau, pedang lwn pedang!
Klau penyepak dtg, balik nya mungkin penendang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:34 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖 YANG KOMEN BIDAB DIA SELALU HIDANG, HARI-HARI ASYIK DEBU LANTAI DIA MAKAN PENENDANG!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 10:04 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak nafikan kamu biadab dan kurang ajar –

“Anonymous
 17 July 2021 9:10 am

 Reply to  Anonymous
BILA DITERJAH TENTULAH NATE’ KEJORA KEJOLLA ITU BIADAB & KURANG AJAR.

Memang lah …

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 11:09 am
Reply to  Anonymous

HANG PUN MAIN KOPIPES JUGA YER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖?

TADI HANG KUTUK AKU PASAL KOPIPES?

HANG MMG PURE PUNYA MUNAFIQ LAKNATULLAH!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:32 am

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Assalamu’alaikum kpd kwn2 muslimin muslimah
Salam, Kejora hulurkan, sebgai pembuka kalimah
Izinkan, serangkap pantun, menjadi muqaddimah
Ianya sekadar peringatan, bkn le nak berceramah
Sila le berkomen dgn beradab sopan & berhemah
Tak kesah le, kita dari PN atau PH punya khemah
Tapi klau takda idea, lebih baik diam je kat rumah
Bkn apa, kot kwn taji, debu lantai kita kena jamah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 July 2021 8:33 am
Reply to  Anonymous

P/S:

JGN LAH JADI MACAM BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG TUA PUKI KERING LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 GILA BABI🐖, AKIBAT KOMEN BIADAB TAK BERHEMAH, HARI2 DEBU LANTAI DIA KENA JAMAH!

KAH KAH KAH.