KEPUTUSAN MT UMNO SEMALAM LEMAH, KERIS UNTUK MENIKAM MUSUH SEPERTINYA SEDANG TERTUSUK DIRI SENDIRI

Sebagaimana dijangka dan ditulis dalam artikel pagi tadi, Mahiaddin Md Yasin akhirnya terus memperlihatkan sikap tiada maruah, tiada harga diri dan tiada perasaan malu berhubung kedudukannya sebagai Perdana Menteri.

Dengan UMNO sudah menarik sokongan terhadapnya dan dari segi moral sudah tidak lagi layak menjadi Perdana Menteri, beliau kini berselindung di sebalik tafsiran undang-undang bersifat melindunginya oleh Peguam Negara.

Dalam kenyataan media oleh Peguam Negara, Idrus Harun lewat petang tadi setelah pergi ke rumah Mahiaddin pada paginya, beliau mengatakan, penarikan sokongan oleh UMNO tidak membuktikan dari segi fakta yang jelas bahawa Perdana Menteri sudah kehilangan sokongan.

Menurut beliau, berdasarkan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, penentuan sama ada seseorang itu mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat hendaklah ditentukan oleh mereka sendiri, bukan kenyataan media oleh parti atau pemimpin politik.

“Oleh itu, dari segi undang-undang, Perdana Menteri dan jemaah menteri sedia ada ternyata masih kekal untuk terus menjalankan kuasa eksekutif persekutuan,” katanya.

Dalam hal ini, sedarkah Idrus bahawa ketika dilantik sebagai Perdana Menteri dahulu, Mahiaddin juga tidak pernah mendapat sokongan secara jelas daripada Ahli-Ahli Dewan Rakyat?

Pada waktu itu, yang menyokong dan mengesahkan beliau mempunyai sokongan majoriti hanyalah ikrar oleh ketua-ketua parti saja.

Misalnya Mahiaddin yang merupakan Presiden Bersatu memberi gambaran semua Ahli Parlimen Bersatu pada ketika itu menyokongnya, walhal antara lima atau enam Ahli Parlimen parti itu yang memihak kepada Tun Mahathir memang diketahui umum tidak memberi sokongan kepadanya.

Lebih daripada itu, Mahiaddin tidak pernah sama sekali cuba mengabsahkan sokongan majoritinya yang dimilikinya di dalam Dewan Rakyat.

Paling dahsyat, kerana takut dijatuhkan, beliau kemudian turut menggantung Parlimen yang berselindung di sebalik Covid19 dengan mencadangkan perlaksanaan darurat.

Hakikatnya, darurat sejak Januari lalu bukan saja gagal dan tidak berfungsi untuk membendung Covid19, bahkan kes makin bertambah hari demi hari sehingga segala jenis PKP telah dilaksanakan dan sejak beliau menjadi Perdana Menteri juga, buat pertama kalinya umat Islam tidak boleh balik kampung menyambut Hari Raya selama dua tahun berturut-turut.

Kalau jadi Perdana Menteri pun hanya dengan sokongan ketua-ketua parti, maka di mana salahnya untuk menjatuhkan juga melalui kenyataan media ketua parti?

Tambahan lagi, kalau mahu ditunggu mahu dibuktikan dengan fakta yang jelas di Parlimen, sediakah Mahiaddin bertukar menjadi berani dengan membenarkan usul percaya atau usul tidak percaya dibentangkan dalam waktu terdekat ini?

Melalui sidang Parlimen yang ditetapkan selama lima hari bermula 26 Julai ini, apakah ada jaminan usul tersebut akan diberi laluan?

Kiranya usul terus tidak diberi laluan, bilakah kejelasan sokongan Ahli-Ahli Parlimen kepada Mahiaddin ada peluang untuk dibuktikan?

Begitu pun, dengan tafsiran Peguam Negara bagi tujuan mempertahankan Mahiaddin ini, ia juga sebenarnya menyerlahkan kelemahan UMNO dalam keputusan MT yang dibuatnya lewat malam semalam.

Keputusan MT UMNO yang sekadar menarik sokongan terhadap Mahiaddin, tetapi tidak mengarahkan Ahli-Ahli Parlimennya yang berada dalam kerajaan untuk meletakkan jawatan, akhirnya membuatkan ketetapan itu seperti tidak berguna.

Ketetapan UMNO itu nampaknya tidak menggugat langsung kedudukan Mahiaddin, kabinet dan kerajaan yang sedang diterajuinya.

Desakan Zahid Hamidi bersama keputusan menarik sokongan itu agar Mahiaddin meletak jawatan juga hanya sia-sia saja.

Ini kerana hanya pagi tadi, selang beberapa jam setelah keputusan MT itu diumumkan, Ismal Sabri Yaakob yang baru dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Hishammuddin Hussein yang dinaikkan sebagai Menteri Kanan sudah pun pergi ke rumah Mahiaddin bersama Peguam Negara yang dipercayai untuk membincangkan bagaimana untuk menyelamatkan diri berikutan ketetapan UMNO itu.

Tidakkah ini pelik, UMNO buat ketetapan tidak lagi menyokong Mahiaddin pada sebelah malam, tetapi dua pemimpin UMNO sendiri menunjukkan mereka bersama dan menyokong Mahiaddin pada sebelah pagi kemudiannya?

Hari-hari seterusnya pula, sementara pemimpin UMNO yang tiada jawatan dalam kerajaan terus mengkritik dan membalun kerajaan PN serta Mahiaddin, tetapi pemimpin lain yang berjawatan dalam kerajaan terus bersama dan mempertahankan Perdana Menteri.

Kiranya keputusan menarik sokongan yang dibuat MT itu turut disertai dengan arahan meletak jawatan daripada kerajaan, pasti apa yang berlaku sekarang tidak berlaku dan Mahiaddin akan jatuh dengan serta-merta.

Jika diimbas kembali, Zahid Hamidi dalam ucapan penggulungan PAU2020 Mac lalu setelah pewakilan memberi mandat kepada dirinya dan MT untuk menentukan masa yang sesuai bagi menarik sokongan daripada kerajaan PN, turut mengatakan ia akan disertai dengan penarikan diri menteri dan timbalan menteri daripada kerajaan.

“Kalau inilah menjadi keputusan mereka, saya yakin rakan-rakan kita dalam MT yang mandatnya diberi kepada kita semua terutama menteri dan timbalan menteri, pengerusi GLC, malah seluruh ahli Parlimen akan 100 peratus akur dengan keputusan parti untuk menarik diri daripada ketajaan PN,” demikian antara petikan ucapannya.

Persoalannya, kenapa sekarang, setelah mengumumkan menarik sokongan terhadap Mahiaddin, tetapi ia tidak disertai dengan penarikan diri atau meletak jawatan daripada kerajaan?

Dengan kedegilan Mahiaddin yang terpamer ingin terus berpaut pada kuasa, sementara UMNO pula didapati lemah dalam keputusan yang dibuatnya, disertai dengan pemimpin UMNO dalam kerajaan sendiri lebih mementingkan jawatan daripada perjuangan dan enggan meletak jawatan, silap-silap Mahiaddon akan terus kekal untuk beberapa waktu lagi atau sehingga Parlimen dibubarkan.

Apa jadi kepada Zahid Hamidi dan UMNO ketika itu nanti?

Dalam waktu yang sama, dengan kuasa, helah mentafsir undang-undang yang berterusan dan ditambah dengan pelbagai “scheme of things” yang mampu ditawarkan oleh Mahiaddin, bukan saja hasrat UMNO untuk menjatuhkan Perdana Menteri tidak menjadi kenyataan, malah tidak mustahil keris yang dihunus untuk menikam musuh akhirnya membuatkan Zahid Hamidi sendiri yang akan terpelanting dan tersemban entah ke mana sebelum detik PRU15 ditetapkan. (ShahbudinHusin 08/07/2021)

4.8 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 8 July 2021 — 9:37 pm
Subscribe
Notify of
guest
74 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Wau bule
Wau bule
9 July 2021 9:27 am

Umno sekarang tak macam Umno dahulu Keris keramat Umno hanya cantik pada hulu Umno bergerak tanpa penghulu dan hala tuju Pemimpin Umno rebut kuasa tanpa segan silu Muhyiddin umpama hidup dihujung tanduk Seperti mangsa menunggu untuk dipatuk Ada jalan keluar jika ada sekelumit kejujuran Minta pada Allah pasti datang pertolongan Ingatlah diri pernah berbuat khianat, ada karmanya Umno dan Pas diajak berkonspirasi, misi tumbang Maka tersungkurlah kerajaan PH pimpinan Si Tua Sebab tamak dan haloba rela diri jadi petualang Umno diambang perpecahan kini hanya menunggu masa Selagi pemimpin kluster mahkamah terajui kepimpinan Pasti ada jalan keluar untuk teruskan perjuangan demi… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 10:48 am
Reply to  Wau bule

Wau Bule, kat rumah ada cermin tak? Masa AtokSaka dulu pun bukan rebut kuasa tanpa segan silu? Ingat lagi tak, AtokSaka bawa cawangan tak berdaftar masa pemilihan lwn Ku Li dulu, sbg perisai? Kalau dia kalah dia akan kata “pemilihan tak sah sebab ada cawangan tak berdaftar”. Tapi nasib baik dia menang. Itu pun bila diprotes nak bawa ke mahkamah, dia singkirkan ketua hakim dan 5 org hakim yg tak menyebelahi dia. Dia buat bagi Umno jadi haram & tubuh UMNO BARU. Dia lucutkan kekebalan raja. DewaSaka yg kau puja itu adalah bapak perpecahan Melayu yg telah menyebabkan munculnya parti… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 10:49 am
Reply to  Anonymous

Wau Bule, kat rumah ada cermin tak?

Masa AtokSaka dulu pun bukan rebut kuasa tanpa segan silu?

Ingat lagi tak, AtokSaka bawa cawangan tak berdaftar masa pemilihan lwn Ku Li dulu, sbg perisai? Kalau dia kalah dia akan kata “pemilihan tak sah sebab ada cawangan tak berdaftar”. Tapi nasib baik dia menang.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 10:50 am
Reply to  Anonymous

Itu pun bila diprotes nak bawa ke mahkamah, dia singkirkan ketua hakim dan 5 org hakim yg tak menyebelahi dia. Dia buat bagi Umno jadi haram & tubuh UMNO BARU. Dia lucutkan kekebalan raja.

DewaSaka yg kau puja itu adalah bapak perpecahan Melayu yg telah menyebabkan munculnya parti serpihan Umno spt SEMANGAT46, PKR, BERSATU, PEJU-WANG, MUDA dll..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 10:52 am
Reply to  Anonymous

Tapi yg paling malunya bila DEWASAKA yg kau puja tu sanggup jilat ludah gelema kahak pekat hijau demi BOBOI.

Dia sanggup jilat kote “peliwat” & jilat jubor “komunis”…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 10:54 am
Reply to  Anonymous

Umno zaman kukubesi Mahafiraun tu lagi teruk perebutan kuasa tanpa segan silu, Wau Bule oi..

Sampai sanggup gadai bangsa sendiri (itu pun kalau betul dia Melayu).

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

Wau Bule,

Tok Wan Kejora belah ayah, Kedah & Tok Wan belah mak, Perlis (aruah) kedua-duanya sebaya AtokSaka dan org lama dlm Umno ada ceritakan perebutan kuasa presiden Umno 1988.

Depa kata AtokSaka menang tipis saja. Itu pun dgn menipu, ditolong oleh perwakilan tak berdaftar dari Kedah yg ditaja oleh Sanusi Padi Atas Bumbung.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:38 pm
Reply to  Anonymous

Juga DewaSaka kau tu menang dgn dibantu oleh team Najib yg saat terakhir belot kpd Ku Li bila disogok oleh AtokSaka.

Klau Najib & team tak belot kpd Ku Li & menyokong team B, dah tentu AtokSaka bungkus & tak jadi PM.

ATOK DEWASAKA YG KAU PUJA TU MENANG DGN CARA MENIPU!

Kemelut perebutan kuasa zaman Atok DewaSaka kau tu bkn saja tanpa segan silu lagi tapi penuh dgn kekotoran. Jgn kau buat2 tak tahu pulak, Wau Bule no…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 9:14 am

KEJORA DAH CAKAP TAPI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU TAK MAHU PERCAYA…

SELAGI MANA DIA TAK BUANG HASAD DENDAM DENGKI DAN CUCI SEGALA KEKOTORAN TAIK BABI🐖 BUSUK DI HATINYA TU, SELAMA ITU DIA TIDAK AKAN AMAN BER’BLOGGING’ DI BLOG INI…

DAN JUGA, “HASRAT & IMPIAN KEMARUK” NYA NAK JADI POLIS NAK BUAT BLOG INI JADI HARTA KEPALA BUTUH PAK DIA TU, ELOK DILUPAKAN SAJA…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 9:00 am

ITU, KEJORA BARU CITER PASAL KEDUNGUAN BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU DEK “KEMARUK NAK JADI POLIS” DAN PERGI TERJAH SALAH ORANG..
DIA DAH CABUT LARI…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 9:03 am
Reply to  Anonymous

BELUM LAH LAGI KEJORA BAWAK KELUAR CITER BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU KATA

“WISENESS” TAK UJUD DLM BI, DAN DIA KATA

“MANGLI” TU BAHASA BANG ALI!

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:36 am

PADA POSTING BUDIN 7 JULY 2021 DGN TAJUK “PERLANTIKAN TIDAK IKHLAS MAHIADDIN TERHADAP ISMAIL SABRI..”
KEJORA BUAT KOMEN 100% IKUT TAJUK POST BERKENAAN.

KEJORA BUAT 20 RANGKAP PANTUN SEMUA BERKAITAN PERLANTIKAN DS ISMAIL SABRI SBG TPM OLEH TSMY.

TAPI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU TERJAH JUGAK!

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:39 am
Reply to  Anonymous

TAPI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU TAK TERJAH LE PANTUN2 YG 20 RANGKAP ITU, SEBAB SEMUANYA MENGIKUT POST.

DIA PERGI TERJAH KOMEN SEORANG ANON YG DIKATANYA KEJORA.

ANJING2 JALANG ANAK HARAM YU CARI JALAN JUGA NAK TERJAH KEJORA, KONON NYA.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:43 am
Reply to  Anonymous

NAMUN ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM TU TERKANTOI…

SEBABNYA, ANON TU MEMBIDAS ATAU MENYINDIR HUBUNGAN ATAU KERJASAMA & PERSEFAHAM TSMY DGN UMNO SEDANGKAN PANTUN2 KEJORA MEMUJI HUBUNGAN TSMY-UMNO!

BERCANGGAH! MAKA JELASLAS YG ANON YG DITERJAH OLEH ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM TU YG DIA ANGGAP KEJORA TU BUKAN KEJORA.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:48 am
Reply to  Anonymous

LEPAS ITU, ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM TU SECARA BODOH DUNGU BAGI ALASAN INI:
“DIA KATA ANON ITU ADALAH PEMBENCI KEJORA YG MENYAMAR UNTUK MEMBUSUKKAN KEJORA.”

LAWAK.. LAWAK.. MMG LAWAK…
MENYAMAR LUBANG PUKI DIA APANYA?
ANON TU GUNA ID “Anonymous” SAMA DGN KEJORA DAN SAMA JUGA DGN TN ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM TU…

KESIAN BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU..

DAH LE JAHAT & MUNAFIQ, BODOH DUNGU PULAK..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:51 am
Reply to  Anonymous

JADI, KESIMPULANYA,

KALAU KEJORA BUAT KOMEN 100% IKUT KANDUNGAN POST PUN, BINATANG PENYANGAK DUNGU ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU TETAP AKAN CARI JALAN UNTUK SERANG DAN TERJAH KEJORA JUGAK.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:53 am
Reply to  Anonymous

MAKA, ALANG2 NAK GADUH.. ALANG2 MENYELUK PEKASAM..

KEJORA NAK MUAT NAIK KE SINI SEBANYAK-BANYAK PANTUN YG MENCERITAKAN SIFAT BURUK BINATANG PENYANGAK DUNGU ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU, TAPI TANPA MENYEBUT NAMA DIA…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:17 am

KEJORA PERHATIKAN KOMEN2 DARI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU SEHINGGA JAM 8:00 AM, ADA 10 KOMEN SEMUANYA:

Anonymous, 9 July 2021 6:14 am
Anonymous, 9 July 2021 6:21 am
Anonymous, 9 July 2021 6:25 am
Anonymous, 9 July 2021 6:29 am
Anonymous, 9 July 2021 6:33 am
Anonymous, 9 July 2021 6:37 am
Anonymous, 9 July 2021 6:40 am
Anonymous, 9 July 2021 6:43 am
Anonymous, 9 July 2021 6:51 am
Anonymous, 9 July 2021 6:56 am

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:21 am
Reply to  Anonymous

TAK ADA SATU PUN YG IKUT POST (Keputusan MT Umno), TAPI SEMUA IKUT DIA PUNYA PUKI MENOPOS!

TAK ADA SATU PUN HUJAH POLITIK, TAPI SEMUA HUJAH “POLITAIK” PALAT LUBANG PUKI LUAS DIA!

SEMUANYA KERANA “KEMARUK NAK PACAK JADI POLIS BLOG” SEPERTI YG DIA CAKAP KAT BAWAH TUH…

LAWAK.. LAWAK.. MMG LAWAK…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:03 am

Nampak nya hampir kesemua yang di tulis Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖 di bawah ini ada lah yang tidak mengikut post.

Dia ini ada masalah hidup. Antara nya, tidak mengikuti norms and decency manusia biasa kerana KEMARUK SANGAT NAK JADI POLIS BLOG. Nilai hidup nya nampak berlainan dari biasa. Maka cara2 da pun simpang siur lah.

Kita doakan lah supaya dia digerakkan Allah SWT bertabiat dan bertindak sebagai manusia biasa.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:56 am

HA HAH HAA.. LAWAK.. LAWAK…

TN ANJING🐕 MASIH DGN CITA2 MUSTAHIL DIA NAK JADI POLIS KAT BLOG INI..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:57 am
Reply to  Anonymous

KAT BAWAH NIH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 MENGAKU DIA NAK JADI POLIS KAT BLOG INI:

_____________________________________________________
Anonymous
5 July 2021 7:52 am
Reply to Anonymous

Banyak berkhutbah nampak nya kali ini, wahai Wak Gontol Kejora Kojolla.

Komen blog post ajer ler.

Aku? Aku hanya nak jadi Polis sikit di sini.

Nak nentukan peserta komen berpatutan.

Reply
_____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:00 am
Reply to  Anonymous

HA HAH HAA..

Kejora ni pulak suka luku kepala dan terajang pollis kat blog yg mcm BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 nih.

KAH KAH KAH.

Reply

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:01 am
Reply to  Anonymous

JANGAN HARAP LE BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 TU NAK JADI PENGHULU ATAU POLIS NAK BUAT BLOG INI JADI HARTA KEPALA BUTUH PAK DIA, SELAGI KEJORA ADA KAT SINI!

ANAK HARAM ANJING🐕 JALANG TU DAPAT PENERAJANG LAGI, ADA LER…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:51 am

Nampak nya hampir kesemua yang di tulis Wak Gontol Kejora Kojolla di bawah ini ada lah yang tidak menyenangkan hati.

Dia ini ada masalah hidup. Antara nya, tidak mengikuti norms and decency manusia biasa. Nilai hidup nya nampak berlainan dari biasa. Maka cara2 da pun simpang siur lah.

Kita doakan lah supaya dia digerakkan Allah SWT bertabiat dan bertindak sebagai manusia biasa.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:56 am
Reply to  Anonymous

Maka cara2 dia pun simpang siur lah.”

Termasuk susah nak tidur malam – hingga 2:59 am tak boleh tidur.

Kita doakan yang baik2 saja lah untuk dia. Termasuk boleh tidur awal.

Moga2 mood dia sentiasa baik btla blogging.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:13 am
Reply to  Anonymous

TAK MENYENANGKAN HATI LAH BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI SEBAB SEMUA SIFAT BURUK DLM PANTUN2 AKU TU KAU ADA..

KAU TERASA YER ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM?

KAU KENA TEMPIAS YER BINATANG ANJING🐕?

KAU PANAS PONGGONG YER ANJING🐕 JALANG MUKA BABI🐖?

BAGUS!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:48 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Padan mukaTN anjing jalang yg tak mandi hadas
Mulut anjing tua ni busuk, srupa mangkuk tandas
Anjing tua tu, dah kena jerat Kejora yg membidas
Dia udah makan cili tentu sekali lah terasa pedas
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:49 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing jadi badut lawak bikin hati pmbaca geli
Semua org, tertawakan dia..betina kekasih Bg Ali
Marah punya hal, anjing tu terjah, malu tak peduli
Anjing tu terasa pedas lah, sbab dia termakan cili
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:50 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing kelentit panjang kecik2 dulu tidak kerat
Dia bodoh toloi bingai benak dungu otak berkarat
Umur dia dah 90 lbih, nak berfikir pun dah tk larat
Asyik jer, anjing biol ini, masuk Kejora punya jerat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:51 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing tak da ilmu politik hanya banyak cakap
Dalam bahasa Melayu, imbuhan ‘di’ dia tak cekap
Zunnun kata, depan cermin puki dia solek mekap
Dek bangang..asyik msuk Kejora pnya perangkap
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 2:59 am

😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
Ntah knapa..nak tidur mata ini sukar nak dipejam
Lara kesepian bagaikan panahan di hati merejam
Duri-duri kerinduan pula bgai menusuk dgn tajam
Terasa bgaikan hati ini si dara srikandi dh pinjam
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:14 am
Reply to  Anonymous

Pergi exercise berjalan di luar dsb nya lah, Kejora Kojolla.

Tak baik mengarut hal peribadi di blog politik ini.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:47 am
Reply to  Anonymous

Aku mmg rajin excersise Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖 oi..

Aku jogging & main futsal!

Kau tu yg kurang excercise, asyik bersila main congkak dgn batu selemban jer..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 1:37 am

RAKAN2 BLOG YANG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Semua yg kat bawah itu, adalah pantun2 nasihat!
Kalau ada yg mari terjah, mmg lah orang itu jahat
Sewajarnya kepala org itu kena dipaku dan pahat
Siapa penyangak yg nak terjah kita tunggu & lihat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 1:37 am
Reply to  Anonymous

P/S:

PANTUN2 NASIHAT KAT BAWAH TU UMUM, TAK ADA SEBUT NAMA SESIAPA.
TAPI, KALAU ADA YG TERASA, NASIB LAH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:21 am
Reply to  Anonymous

Cakap begitu bermakna niat hati kau busuk, Wak Gontol Kejora Kojolla.

Jangan begitu lah, kau tak perlu tulis komen di atas. Tujuan nya nyata nak menyakitkan hati pembaca.

Berpendirian bertanggung jawab lah. Buktikan kamu tidak biadab dan kurang ajar, ada di bimbing emak bapak di masa kecil

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:17 am
Reply to  Anonymous

Kau terasa yer Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖? Sebab semua sifat buruk dlm pantun2 tu kau ada yer?

Kau kena tempias yer Binatang Anjing🐕?

Kau panas ponggong yer Anjing🐕 Jalang Muka Babi🐖?

Baguslah!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:21 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing itu, puki emak dia mcm mulut sumbing
Masa kecil TN anjing tu, emak bapak tak bimbing
Hidup lah dia, dalam keadaan terumbang ambing
Yg jadi bodoh tu sbab dia kutip mkn taik kambing
🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 1:35 am

RAKAN2 BLOG YANG DIHORMATI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kpd rakan2..sekali lgi Kejora ingin nk beri nasihat
Tak usah berkomen dgn niat buruk & bermuslihat
Kebodohan diri kita, jgn ler selalu sgt kita perlihat
Org akan kata, yg kita mental dan jiwa tidak sihat
Buang lah dari diri kita perangai dengki dan jahat
Lebih2 lagi kalau diri tua tak jauh dari liang lahad
Bukn apa..kot kwn marah, kepala kita kena pahat
Nanti..tak tahan sakit, kita terpaksa awal berehat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:25 am
Reply to  Anonymous

Lagi tujuan nak menyakitkan hati pembaca.

Sedar lah bahawa kamu perlu berniat baik bla blogging di sini.
Kalau tidak, kamu di hamput pembaca secara diam2 di hati, 1-2 menyuarakan nya di sini.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:23 am
Reply to  Anonymous

KAU JER YG SAKIT HATI BINATANG ANAK HARAM TN ANJING🐕 JALANG PUKI LUAS PERANGAI MONYET🐒 MUKA BABI🐖 OI SEBAB SEMUA SIFAT BURUK DLM PANTUN2 AKU TU KAU ADA..

KAU TERASA YER ANJING🐕 JALANG ANAK HARAM?

KAU KENA TEMPIAS YER BINATANG ANJING🐕?

KAU PANAS PONGGONG YER ANJING🐕 JALANG MUKA BABI🐖?

BAGUS!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:25 am
Reply to  Anonymous

Kau yg makan cili dah terasa pedas yer Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:27 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Padan mukaTN anjing jalang yg tak mandi hadas
Mulut anjing tua ni busuk, srupa mangkuk tandas
Anjing tua tu, dah kena jerat Kejora yg membidas
Dia udah makan cili tentu sekali lah terasa pedas
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 1:10 am

RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 klau ada hujah bleh le muat naik skarang
Tapi biarlah ada isi berguna bahan yg kita karang
Usah le tampil spt nenek kebayan terlajak garang
Atau, mau jadi polis, sana sini nak ditegah larang
Jgn ler suka main tuduh-tuduh nak serkap jarang
Buruk akibatnya, klau kita pegi terjah salah orang
Bkn apa..kot kita kena balun bila kwn naik berang
Nanti kita dapat malu spt muka terconteng arang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:29 am
Reply to  Anonymous

MENGKOPIPES KOMEN2 LAMA KAMU TIDAK MEMBAWA FAEDAH KPD KAMU.

HANYA MENGELUARKAN SUASANA MURAM DAN SAKIT HATI DI PAGI HARI.

TUKAR LAH TABIAT KEJI KAMU ITU, WAHAI WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:31 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Anak haram TN anjing jalang, persoal ttg kopipes
Sebab peluru dari Kejora..dia tk mampu nak tepis
Anjing kurap jalang puki luas itu dungu otak nipis
Lagi pula..otak dia dibalut taik babi berlapis-lapis
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:33 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Wahai anjing jalang, kulit puki macam katak puru
Aku kopipes pun bahan sendiri bukannya aku tiru
Hang akn kata kopipes juga..klu aku buat yg baru
Pasai hang dah tua umor 90 lebih, nyanyuk keliru
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:48 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Komen dari rakan2, mmg le dialu-alukan sentiasa
Tulis sjalah pantun madah atau dlm bentuk biasa
Tapi klau Islam, nak komen fikir juga pahala dosa
Jgn le asyik dipamir kebodohan, sepanjang masa
Kalau nama kita tidak disebut jgn ler pulak terasa
Tak usah ler kawal sana sini spt nak tunjuk kuasa
Bkn le apa, kot kwn luku kepala kita klau terpaksa
Nanti kita terpaksa lari, dek tak tahan derita siksa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zahari bin mahmud
zahari bin mahmud
9 July 2021 1:01 am
Reply to  Anonymous

buddin dah makin giler kuat menghasut mcm mamat sakit otak(mso) jugak..lebih kurang giler dgn suara kita hebat..eloklah tu pakat2 masuk hospital gila tak lame lagi..hehe

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:33 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla kata, “kot kwn luku kepala kita ..”

Betul, ramai yang luku diam2 dihati, 1-2 .menyuarakan nya di sini.

Kan dah tak sedap bila kamu baca.

Gunakan masa kamu menulis yang berfaedah lah, Wak Gontol.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:34 am
Reply to  Anonymous

Kau dah terasa pedas sebab dah makan cili yer Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:37 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing jadi badut lawak bikin hati pmbaca geli
Semua org, tertawakan dia..betina kekasih Bg Ali
Marah punya hal, anjing tu terjah, malu tak peduli
Anjing tu terasa pedas lah, sbab dia termakan cili
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:35 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 silalah tampil, utk membuat coretan tinta
Boleh nak komen pos, atau nak bawa apa2 berita
Tapi sntiasalah dijaga adab sopan dan tutur kata
Jgn lah bawa komen, yg bleh mencetus sengketa
Atau..asyik tunjuk kebodohan diri srupa dgn unta
Blog ini pula, jgn lah cuba dibuat kita punya harta
Bkn apa, kot kwn tak tahan, depa luku kepala kita
Nanti kita terpaksa lari dek tak tahan siksa derita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:37 am
Reply to  Anonymous

Kamu tak memasal memuramkan keadaan bila mengata,
sntiasalah dijaga adab sopan dan tutur kata”.

Jangan lah buat begitu, Wak Gontol Kejora Kojolla.

Biarlah pembaca membaca blog ini dengan aman dan suasana ceria.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:39 am
Reply to  Anonymous

Kau terasa yer Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖? Sebab semua sifat buruk dlm pantun2 tu kau ada yer?

Kau kena tempias yer Binatang Anjing🐕?

Kau panas ponggong yer Binatang Anjing🐕 Jalang Muka Babi🐖?

Baguslah!

Kau dah masuk jerat Kejora…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:40 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing kelentit panjang kecik2 dulu tidak kerat
Dia bodoh toloi bingai benak dungu otak berkarat
Umur dia dah 90 lbih, nak berfikir pun dah tk larat
Asyik jer, anjing biol ini, masuk Kejora punya jerat
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:13 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Komen dari rakan2, memang lah sangat dialu-alu
Tapi jgn le merapu, smpai org nk baca pun tk lalu
Jgn asyik terjah org, nak jadi polis atau penghulu
Klau nak terjah org..bagi diri kita cukup ilmu dulu
Tak usah pula asyik nak tunjuk kebodohan selalu
Berubah lah diri, klau asyik kena tibai bertalu-talu
Bkn apa kot sakit nanti klau kepala kita kena palu
Megah tk dapat yg dapat tercalar maruah & malu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:40 am
Reply to  Anonymous

Komen2 kamu banyak yang berupa biadab dan kurang ajar, Wak Gontol Kejora Kojolla.

Tukarlah tabiat keji kamu, supaya semua boleh membaca blog ini dengan aman dn ceria.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:41 am
Reply to  Anonymous

Kau terasa yer Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖? Sebab semua sifat buruk dlm pantun2 tu kau ada yer?

Kau kena tempias yer Binatang Anjing🐕?

Kau panas ponggong yer Binatang Anjing🐕 Jalang Muka Babi🐖?

Baguslah!

Kau dah masuk Kejora punya perangkap…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 7:43 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
TN anjing tak da ilmu politik hanya banyak cakap
Dalam bahasa Melayu, imbuhan ‘di’ dia tak cekap
Zunnun kata, depan cermin puki dia solek mekap
Dek bangang..asyik msuk Kejora pnya perangkap
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:12 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Komen dgn elok jgn kacau org itu yg dikehendaki
Buanglah dari diri kita dendam dan hasad dengki
Cuci lah, dari hati kita, segala kekotoran dan daki
Tak bawa ke mana, hujah klau cercaan caci maki
Tidak menolong pun keangkuhan yang kita miliki
Klau diri pempuan, jgn nak terlebih kuat spt lelaki
Perangai buruk klau ada, blm lewat utk diperbaiki
Bkn apa, kot teruk ditaji kita terpaksa angkat kaki
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 6:43 am
Reply to  Anonymous

Lagi mantun mantat Wak Hontol Kejora Kojolla yang tidak membawa suasana baik.

Dendam, hasad, dengki, caci maki ia lah antara istilah2 yang di keluarkan nya untuk kita baca di pagi hari.

Di kata biadab dan kurang ajar, marah.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 8:09 am
Reply to  Anonymous

Lagi KOMEN POLITAIK PALAT PUKI Binatang Anak Haram TN Anjing🐕 Jalang Perangai Monyet🐒 Puki Luas Muka Babi🐖 yang tak ikut post dan tidak membawa suasana baik.

Dendam, hasad, dengki, caci maki ia lah yang di keluarkan nya di awal pagi hari.

Dia biadab dan kurang ajar sebab terasa dgn sifat2 buruk yg ada dlm pantun2 Kejora tuh..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:11 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Sila le komen samada prosa atau brpantun sajak
Tapi klau boleh, paradigma kita, selalulah dianjak
Mcm tanah jugak le kena selalu dibaja dan bajak
Usah jadi spt kiambang hanyut akar pun tak jejak
Jgn ghairah sangat, diri sendiri cuba nak dilonjak
Misalnya, terjah orng nak tunjuk diri terlebih bijak
Orang nanti akan nampak, diri kita bodoh terlajak
Dngn sebab itu, kepala kita nanti mudah org pijak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:11 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Benda kita tak tau jgn pula dibuat terlajak pandai
Nanti, org akan nampak diri kita, mcm dgn keldai
Di lembah kehinaan pula nanti, kita akan tersadai
Jadi mcm Pak Kadok..menang sorak kg tergadai!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:10 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Pandai2lah berkomen atau bawak diri dlm majlis
Org boleh menilai diri kita dari apa yang kita tulis
Tak usah le dibuat karutan, kalau idea dah muflis
Atau nak berlagak jerung, sdg diri kita hanya bilis
Komen biasa dah le, usah jdi penghulu atau polis
Kalau tak mampu jadi malaikat, jgn pula jadi iblis
Sampai nasihat & ayat Quran pun, bebal tak kalis
Bkn le apa..kot kita terpenyek mcm kena lori gilis
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:09 am

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berkomenlah secara beradab dan jaga tatasusila
Tk kisah le, PN/PM nak ditentang atau nak dibela
Tapi, jgn pula komen dibuat sengaja nak cari bala
Biar cukup ilmu di dada klau org lain kita nak tala
Perkataan tk pernah dengar..jgn kata tk ujud pula
Jgn asyik jadi munafiq yang dilaknati Allah Ta’ala
Bkn apa, kot sakit dan malu kita kena luku kepala
Nanti kot kita tersandar..tercungap2 nafas dihela
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:09 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Benda kita tak tau jgn pula dibuat terlajak pandai
Nanti, org akan nampak diri kita, mcm dgn keldai
Di lembah kehinaan pula nanti, kita akan tersadai
Jadi mcm Pak Kadok..menang sorak kg tergadai!
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:08 am

RAKAN2 BLOG YANG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora ingin beri nasihat secara madah gurindam
Saling berpesan sesama kita dri keturunan Adam
Nasihat ini, sama-samalah kita ambil dan hadam
Walaupun bagi sesetengah ia pahit seperti jadam
Kalau org tampil beri nasihat jgn pula kita godam
Tak usah lah, simpan hasad & berdengki dendam
Jika ada, api kejahatan di hati, elok le kita padam
Kerana di akhirat nanti hanya syurga yg kita idam
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:07 am

PANTUN NASIHAT DARI KEJORA,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora tidak lupa juga persembah pantun nasihat
Berbicaralah dgn cara beradab matang dan sihat
Usah berkomen, bentuk provokasi & berniat jahat
Jgn buat tohmahan atau fitnah dgn tipu muslihat
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Hendaklah kita selalu dekatkan diri dgn Al-Quran
Buang je..segala sikap keangkuhan & ketakburan
Tidak membawa ke mana pun, sikap bebal baran
Yg paling mmbantu dlm hidup ialah akal & fikiran
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:06 am

RAKAN2 BLOG YANG DIKASIHI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 kalau ada apa2 pendapat silalah kemuka
Nak tulis biasa ke atau pantun syair boleh belaka
Klau idea dah muflis, jgn lah pulak karutan direka
Tak usah dibawak ke mari karangan tahap tadika
Usah le berperangai budak2, klau dah tua bangka
Jgn le kita, jadi munafiq atau Melayu penderhaka
Klau kwan pelangkong kepala, tentu kita tak suka
Nanti kot kita terpaksa lari, tak tahan sakit & luka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 July 2021 12:05 am

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Assalamu’alaikum kpd kwn2 muslimin muslimah
Salam, Kejora hulurkan, sebgai pembuka kalimah
Izinkan, serangkap pantun, menjadi muqaddimah
Ianya sekadar peringatan, bkn le nak berceramah
Sila le berkomen dgn beradab sopan & berhemah
Tak kesah le, kita dari PN atau PH punya khemah
Tapi klau takda idea, lebih baik diam je kat rumah
Bkn apa, kot kwn taji, debu lantai kita kena jamah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

QAnon
QAnon
8 July 2021 11:36 pm

Kalau ko faham politik, jawapan kepada sifir itu mudah saja Budin. Maknanya tiada siapa dengar kata2 pak jahit. Jadi macam mana nak kata PM jatuh kalau tiada satu pun MP yg tarik balik sokongan? Hanya kata2 sahaja yg di ucapkan oleh si president. Ko mungkin faham tapi buat2 bodoh. Ko kata PN gagal tangani pandemik…. Ko bileh garenti ke dalam keadaan macam ini kalau bos ko tu yg jadi PM dia boleh buat lagi bagus? Atau lagi teruk…. Alaaaa…meroyan lah ko sekarang Budin bila apa yg ko harapkan tak menjdi semalam