SURAT KU LI KEPADA SPEAKER PARLIMEN

TRH/U/31 BH.4

25hb Jun, 2021.

14hb Zulqaedah, 1442.

Yang Berhormat Datuk Azhar Azizan Harun,

Yang di-Pertua Dewan Rakyat,

Parlimen Malaysia,

Bangunan Parlimen,

Jalan Parlimen,

50680 KUALA LUMPUR.

Dengan tangan

Yang Berhormat Datuk,

MUNGKIR JANJI TERHADAP SUMPAH JAWATAN

Saya merujuk kepada Perlembagaan dan Sumpah Jawatan (2) yang termaktub di dalam Jadual Keenam:

“2. Sumpah sebagai Ahli Parlimen dan Sumpah Setia

“Saya, Tengku Razaleigh Hamzah, setelah dipilih sebagai seorang ahli Dewan Rakyat dengan sesungguhnya bersumpah bahawa saya akan dengan jujur menunaikan kewajipan-kewajipan saya sebagai yang demikian dengan segala upaya saya, bahawa saya akan menumpahkan taat setia yang sebenar kepada Malaysia, dan akan memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaannya.”

2. Seperti YB Datuk saya juga telah melafazkan Sumpah Jawatan seperti tertera di atas selaras dengan perlembagaan sebagai pra-syarat menjadi Wakil Rakyat kawasan pilihan raya saya dan ahli Dewan Rakyat. Sumpah Jawatan tersebut memerlukan kami mempertahankan Perlembagaan dan menjunjung Kedaulatan Undang-Undang dengan setia.

3. Dewan Rakyat adalah paksi kepada Perlembagaan kita. Sekiranya Dewan Rakyat gagal, Perlembagaan juga akan gagal dan pastinya negara tercinta ini akan terancam. Dewan Rakyat akan gagal sekiranya ia tidak lagi dapat menjalankan tugas sebagai Dewan kepada “wakil-wakil” rakyat yang dipilih dan diberi mandat ketika berlangsungnya pilihan raya.

4. Wakil yang dipilih ke Dewan Rakyat diberi gelaran yang berhormat kerana mereka diharap berhemah tinggi di samping mempertahankan integriti dan menghormati janji mereka kepada pengundi. Sekiranya janji ini tidak ditepati, ia adalah penipuan terhadap perlembagaan dan Sumpah Jawatan.

5. Apa yang tersebut di atas ialah asas sistem demokrasi berperlembagaan kita. Ia adalah janji kesetiaan kepada rakyat dengan jaminan terhadap penghormatan kepada perlembagaan dan integritinya. Satu-satunya tugas penting yang diliputi janji ini ialah memastikan calon Perdana Menteri, jawatan keperlembagaan terkanan dengan pelbagai kuasa, disokong Dewan Rakyat dan bersih daripada korupsi politik.

6. Perdana Menteri sekarang ini tidak mempunyai mandat Dewan Rakyat untuk mendapat hak keperlembagaan terhadap jawatan beliau. Dewan Rakyat pula tidak diberi hak melaksanakan tugas keperlembagaannya untuk menentukan sama ada beliau berhak menjadi Perdana Menteri yang bersih daripada korupsi politik. Usul-usul yang dikemukakan ke Dewan Rakyat tidak berguna kerana Yang di-Pertua tidak melaksana tugasnya sebagai Speaker dengan membenar seorang menteri kabinet menentukan sama ada usul itu boleh dibahas atau tidak. Ini bermakna tugas Dewan Rakyat tidak dihirau dan sekaligus bercanggah dengan Sumpah Jawatan.

7. Maka dengan itu timbullah kemelut lompat melompat parti. Keadaan ini memalukan Dewan Rakyat; ia seolah-olah dipersenda. Di samping itu rakyat menganggap dewan yang mulia ini sudah kehilangan maruah.

8. Orang ramai tidak percaya wakil rakyat yang mungkir janji terhadap ikrar mereka dipilih berasaskan sesuatu sebab atau prinsip tertentu. Umum mempercayai wang dan ketakutan mempengaruhinya.

9. Keadaan Dewan Rakyat yang semakin tidak dihormati rakyat hendaklah diatasi demi maruah negara. Caranya ialah dengan memastikan Dewan Rakyat menjalani tanggungjawabnya seperti tercatat di dalam Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 yang memberi kuasa kepada YB Datuk sebagai Yang di-Pertua untuk mengambil tindakan penentuan sama ada ahli-ahli dewan ini bertindak bertentangan dengan Seksyen 8(d) yang menyatakan:

“the offering to or acceptance by … be submitted to the House or any…”

10. Mengikut bekas Yang di-Pertua Tan Sri Dato’ Mohamed Ariff Mohamed Yusof di muka surat 42, perenggan (23.023), bab 23 “Undang-Undang, Prinsip dan Amalan di Dewan Rakyat:

“Undang-Undang amat penting ini kadangkala tidak dihirau oleh pemerhati sambil lewa Parlimen walau pun ia mengandungi kuasa luas yang biberi kepada Parlimen untuk menyokong kedudukan keperlembagaan parlimen sebagai badan terutama dalam kerajaan.”

11. Saya terpanggil untuk menambah bahawa di masa-masa lampau badan kehakiman telah gagal mempertahankan proses demokratik menentukan keadaan lompat melompat parti oleh Ahli-ahli Dewan Rakyat yang telah diberi kepercayaan oleh pengundi dengan memilih mereka; bahawasanya mengikut perlembagaan Ahli-ahli Dewan Rakyat adalah wakil pengundi. Malangnya pada suatu ketika dahulu badan kehakiman tidak memahaminya secara begini. Akibatya kita kini berhadapan dengan krisis keyakinan diri berkaitan proses demokratik dan perlembagaan. Keputusan badan kehakiman mengenai tugas Dewan Rakyat telah mengakibatkan kesan negatif. Maka itu keputusan tersebut seharusnya diterbalikkan demi memastikan demokrai berperlembagaan Malaysia terus selamat.

12. Dalam hal ini, saya merujuk kepada kes Dewan Undangan Negeri Kelantan lawan Nordin Salleh pada 1992 yang membenarkan lompat parti dan kes perlembagaan Perak di mana mengguna akuan berkanun itu sah. Sila maklum bahawa Akta Akuan Berkanun wujud bukan kerana maksud politik, jauh sekali berkaitan keputusan politik di dewan undangan negeri, di dewan rakyat mahu pun untuk meyelesai apa-apa isu berkaitan dengan perlembagaan.

Ini bermakna Mahkamah telah mengesahkan penyalahgunaan akuan berkanun. Khususnya ia telah campur tangan dalam tindakan undang-undang oleh Dewan Undangan Negeri dan Dewan Rakyat.

a] Kes tersebut memberi pengesahan kepada proses membuat keputusan di luar Dewan Undangan. Kini ia diberi keutamaan oleh Perdana Menteri kita dalam membuat keputusan di luar Dewan Rakyat bagi isu memerlukan kelulusan Dewan. Kedua-duanya salah daripada segi perlembagaan. Undang-Undang bukannya ditentukan oleh Hakim. Ia ditentukan oleh apa yang termaktub di dalam perlembagaan atau undang-undang dan apa yang diputus oleh Parlimen.

13. [a] Khususnya saya merujuk kepada kes Dewan Undangan Negeri Kelantan lawan Nordin Salleh pada 1992. Keputusan oleh Mahkamah Persekutuan, dengan berpandukan kepada Perkara 10 Perlembagaan, membenarkan tindakan lompat parti sebagai kebebasan berpersatuan. Mahkamah tidak mengendahkan proses demokratik, mandat pengundi, mahu pun persoalan integriti politik. Keputusan tersebut juga tidak memberi pertimbangan kepada kemungkinan ia boleh meleluasakan korupsi politik dan memusnahkan sistem demokrasi berperlembagaan kita.

[b] Satu lagi kes yang memusnah proses demokrasi kita di Dewan Undangan Negeri dan Dewan Rakyat ialah kes keperlembagaan Perak yang menghalalkan, dari segi perlembagaan, penggunaan Akuan Berkanun dan bukannya undi di Dewan Undangan Negeri dalam menentukan soal undi percaya.

[c] Kedua-dua keputusan ini salah di sisi perlembagaan dan telah mengkorup proses perlembagaan demokratik serta Kedaulatan Undang-Undang Malaysia. Undang-Undang bukannya apa yang selesa kepada hakim atau apa yang dikatanya. Ia ditentukan oleh perlembagaan, Undang-Undang sedia ada dan oleh Parlimen.

[d] Proses demokrasi berperlembagaan termusnah oleh amalan politik korup atau oleh keputusan buruk bukanlah demokrasi berperlembagaan berasaskan perlembagaan. Ia adalah demokrasi punah.

14. Sebagai ahli Dewan Rakyat sekiranya saya merasakan badan kehakiman bersalah dari segi perlembagaan maka adalah menjadi tanggungjawab dan hak saya, berasaskan Sumpah Jawatan yang saya lafaz, untuk bersuara dan mencari jalan memperbetulkan kesalahan yang telah berlaku. Kesetiaan saya kepada Sumpah Jawatan itulah mendorong saya menulis surat ini kepada YB Datuk sebagai Yang di-Pertua dan pelindung kepercayaan kita terhadap betapa pentingnya integriti Dewan Rakyat dikekalkan.

15. Saya juga berpendapat bahawa rasuah politik mengganggu tugas Dewan Rakyat. Ia juga mengganggu kedudukan dan tugas ahlinya sebagai Wakil kawasan pilihan raya mereka. Gangguan ini meliputi mandat perlembagaan dan tugas yang diamanahkan melalui mandat tersebut dengan berlakunya lompat melompat parti.

16. Selain itu pada pandangan saya mengguna akuan berkanun salah mengikut Perkara 62(3) Perlembagaan yang menyata dengan terang bahawa “setiap Majlis Parlimen hendaklah, jika tidak sebulat suara, membuat keputusannya mengikut majoriti biasa ahli-ahli yang mengundi”. Tidak merujuk kepada Perkara ini ketika memilih Perdana Menteri adalah kegagalan besar Dewan Rakyat.

17. Demokrasi berperlembagaan hanya dapat berfungsi sekiranya pengundi percaya kepada calon yang hendak menjadi wakil rakyat mereka. Rasuah politik seperti musuh dalam selimut dan lompat melompat parti memberi kesan buruk kepada kepercayaan terhadap demokrasi berperlembagaan kita. Ia akan menjahanam negara kita dan menderitakan rakyat. Pilihan raya demokratik tanpa integriti tidak guna satu sen. Maka itu kita harus bertindak sebelum terlambat.

18. Sebagai ahli Dewan Rakyat kita berkewajipan, mengikut Sumpah Jawatan, mempertahankan perlembagaan dan Dewan Rakyat. Sumpah Jawatan serius ini yang mendorong kita “dengan jujur menunaikan kewajipan-kewajipan” semestinya diberi makna politik sekiranya kita mahu meneruskan demokrasi berperlembagaan kita, mempertahan kedaulatan undang-undang dan integriti negara kita.

19. Apa yang diluahkan di atas adalah permohonan saya, sebagai ahli Dewan Rakyat, kepada YB Datuk. Semua yang dinyatakan bersabit dengan keprihatinan orang ramai. Oleh itu saya berkewajipan untuk menyibar surat ini kepada semua ahli Dewan Rakyat dan orang awam.

Yang benar

(Tengku Razaleigh Hamzah)

Ahli Parlimen Gua Musang

Updated: 26 June 2021 — 9:26 am

133 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWARp IP

  PHDAPIG DAN KLEPTOKRAT UMNO TAKUT PRU15 NANTI HILANG KUASA……MAIN PINTU BELAKANG NOMBOR EKOR……..

  KALAU IKUTKAN PHD4PIG LANGSUNG TAK ADA PKP KATANYA MATI DI JALAN RAYA LEBIH RAMAI DARI COVID NAK MASUKKAN 2 JUTA PELANCUNG CINA SIAP BAGI DISKAUN HARGA RUMAH SEPARUH HARGA
  ……….

  “Kerajaan Gagal” Is A Brilliant Campaign………..

  Hence that is why PPBM wanted PAS, the most successful party in Malaysia. PAS is a winner. PAS did NOT lose the general election. Barisan Nasional, however, lost. And PPBM also won GE14. So PAS the winner joined PPBM the winner to form the new government when DAP and PKR collapsed the old Pakatan Harapan government. Now tell me one thing, am I the only intelligent Malaysian out of 32 million Malaysians who can see this?

  Whoever came out with the “Kerajaan Gagal” campaign should be commended because it is a brilliant campaign.

  Success and failure are subjective, and it depends on what criteria you use to measure success and failure. There is no standard yardstick which you can use to measure success and failure and it is influenced by your perception of what is success and what is failure.

  Hence it is a game of perception and is guided by your value system plus open to interpretation. In such a game, it is all in your mind and opinions would differ from one person to another.

  When the anti-government people say Kerajaan Perikatan Nasional is a “Kerajaan Gagal” they do not need to explain why and how it is “Kerajaan Gagal”. They raise so-called “examples” regarding how badly the government is handling the Covid-19 coronavirus pandemic and the vaccination program.

  Then, how should it have been handled? Give an example of a country that is doing fantastic and has achieved zero Covid-19 infections and deaths and 100% vaccinations? None!

  Some countries may be doing better than other countries, but to a large extent it is because of the obedience and discipline of the people. Countries where the people are not obedient and not disciplined do worse than other countries.

  So, is it the government that gagal or the rakyat that gagal?

  In the past, a farmer who managed to send all five of his children to university would be seen as a success, even though he is poor and his five children went to university on a government scholarship because they were star students.

  Today, you would be seen as a success only if you live in a multi-million-ringgit home in a gated-community, have five kereta mewah, fly to UK for the summer holidays to shop, and fly to Switzerland during Christmas to ski.

  As I said, success and failure are subjective and are open to interpretation and is mere perception. Hence the “Kerajaan Gagal” campaign is brilliant because it is all in the mind and depends on how you look at things.

  Society is actually very strange. A woman who sleeps around is a perempuan sundal while a man who sleeps around is macho. Hence success and failure are also subject to the same prejudices.

  DAP is screaming “rakyat susah” and is asking the government to give more handouts and grant a moratorium on loan repayments. But online sales are up. Food takeaways are up. Car sales are up. Read what https://paultan.org/ says:

  “The Malaysian Automotive Association (MAA) has released vehicle sales date for the month of May 2021. It announced earlier today that a total of 46,663 vehicles were delivered last month, which is 11,249 units (or 19.4%) less than the 57,912 units sold in April.

  Nonetheless, last month’s total was nearly double that of the corresponding month in 2020, when 23,366 units were shifted, making for an improvement of 23,297 units (99.7%) this year. As for year-to-date numbers, the 245,932 units managed in the first five months of the year is 117,142 units (90.9%) more than the 128,790 units that were recorded in the same period last year.”

  “Kerajaan Gagal”, they say. But then certain businesses are going through the roof. As I said, it all depends on your interpretation and what yardstick you use to measure success and failure. A farmer is gagal when five of his children go to university but a millionaire berjaya because he got rich through his political connections.

  The anti-government people love playing this perception game. Last year they called the Perikatan Nasional government a “Backdoor Government” that, kononnya, is bullying Barisan Nasional.

  The Perikatan Nasional government is led by PPBM and PPBM ensured that Pakatan Harapan won the general election in May 2018. Without PPBM, Pakatan Harapan would not have won GE14.

  Barisan Nasional, however, lost the general election. So it is Barisan Nasional that is the one who came in through the “Pintu Belakang”, not PPBM. PPBM came in through the front door in May 2018 during GE14.

  PAS was not in Pakatan Harapan or Barisan Nasional. So PAS did NOT lose the general election. In fact, under the circumstances, PAS did quite well in GE14. And when PPBM invited PAS to participate in the government based on “perpaduan ummah”, they accepted. What is wrong with that?

  PAS was NOT kicked out in GE14. In fact, PAS won the same number of votes as PKR and DAP did. Yes, PAS, PKR and DAP won the same number of votes and just 25% votes less than Umno won. PAS won far more votes than MCA, MIC, Gerakan, and all the Sabah and Sarawak parties.

  Umno was number one in votes and PAS tied with PKR and DAP for number two. And everyone else was not even 50% of PAS. In that sense PAS can be said to be THE MOST SUCCESSFUL INDEPENDENT POLITICAL PARTY IN MALAYSIA.

  Hence that is why PPBM wanted PAS, the most successful party in Malaysia. PAS is a winner. PAS did NOT lose the general election. Barisan Nasional, however, lost. And PPBM also won GE14. So PAS the winner joined PPBM the winner to form the new government when DAP and PKR collapsed the old Pakatan Harapan government. Now tell me one thing, am I the only intelligent Malaysian out of 32 million Malaysians who can see this?

 2. RUMUSAN DARI POST BUDIN KALI INI:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Nek TN bodoh bingai, tampil ingin tunujuk pandai
  Dia tak sedar, yang dirinya itu bodoh tahap keldai
  Jadi sperti Pak Kadok, menang sorak kg tergadai
  Jam baru 9:00 am lebih Nek terpaksa tutup kedai
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH.

 3. INI PUN KEJORA NAK ULANG BHGN KE-2 NEK TN LRG HJ TAIB KANTOI “MANGLI”:

  1. BAGI MENGUATKAN LAGI BUKTI KEPADA NEK TN ‘USTERJAH’ JALANG MENOPOS LRG HJ TAIB ITU TENTANG KEWUJUDAN PERKATAAN “MANGLI”, KEJORA PETIK SATU RENCANA TAHAP UNIVERSITI IAITU DARI “EJOURNAL UKM”.

   1. Anonymous
    26 June 2021 1:39 pm
    Reply to Anonymous

    INI KEJORA PETIK SATU RENCANA DARI “EJOURNAL UKM”:

    Reply

    1. PEMIKIRAN POLITIK DAN EKONOMI BARAT
     JAMSARI ALIAS, NORAZILA MAT

     ABSTRACT

     Pandangan dan pemikiran tokoh-tokoh falsafah Barat tetap menjadi panduan pengkaji-pengkaji sehingga ke hari ini. Khazanah pemikiran dan legasi kefalsafahan mereka kekal malar segar dalam jilid-jilid yang majoritinya berbahasa Inggeris. Oleh itu, sebagai sebuah buku yang berjaya dalam rangka menghuraikan pandangan dan pemikiran tokoh-tokoh Barat ini dalam medium Bahasa Melayu, penerbitan buku ini sememangnya sangat dialu-alukan.

     …bersambung/…

     1. …/sambungan…

      Dalam kesibukan dan kemanglian kita mendakap serta merujuk bahan-bahan berbahasa Inggeris, ahli akademik dari Universiti Malaya ini telah menghidangkan kepada kita sebuah buku yang sesuai pada masa kini yang dapat membuka akal fikir serta mengolah sudut falsafah asas pemikir-pemikir Barat tersebut. Bertitik Bertitik tolak dari kesedaran inilah, buku “Pemikiran Politik dan Ekonomi Barat” yang ditulis oleh Prof Madya Dr Makmor Tumin ini diangkat untuk diulas dalam Jurnal MALIM edisi 2018 pada kali ini.

      https://ejournal.ukm.my

      Reply

      1. DAN KEJORA MINTA PEMBACA BERSAMA,-SAMA PERHATIKAN PERKATAAN ‘KEMANGLIAN’ YG ASALNYA DARI KATA POKOK “MANGLI” SAMBIL MENYINDIR NEK TN:

       1. Anonymous
        26 June 2021 8:31 am
        Reply to Anonymous

        Isi kandungan rencana ini tidak berkaitan sangat dengan tajuk post, tetapi ada sesuatu yg menarik yg berkaitan dgn apa yg ada dlm post ini.

        Cuba kita perhatikan baris pertama perenggan kedua, ada perkataan “KEMANGLIAN” dari kata pokok “MANGLI”

        Apa benda “MANGLI” nih? Bahasa Swahili ker? Ada orang pernah bertanya begitu!
        _______________________________________________

        Reply

        1. KEJORA TERUS MENYINDIR NEK TN LAGI:

         Anonymous
         26 June 2021 8:34 am
         Reply to Anonymous

         Owhh…silap silap, bukan dia tanya bahasa Swahili, tapi bahasa Bang Ali, orang yg dia selalu bersembang setiap hari:

         Reply

         1. KEMUDIAN, KEJORA TAYANG KEMBALI APA YG NEK TN KATA DGN ANGKUH & BODOH SEBELUMNYA SPT DI BAWAH INI:
          ________________________________________________
          Anonymous
          26 June 2021 7:44 am
          Reply to Anonymous

          mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

          “kenapa asyik buat karutan”?

          Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

          Reply

          1. KEJORA TERUS MENYINDIR NEK TN KERANA, SBLM INI, BEGITULAH JUGAK DIA TERJAH DGN ANGKUH DAN BODOH BILA KEJORA GUNAKAN PERKATAAN “WISENESS”:

          2. Anonymous
           26 June 2021 8:38 am
           Reply to Anonymous

           Tentu rakan2 kenal kan, teman rapat Bang Ali, 26 June 2021 7:44 am di atas tuh?

           Orang ini juga pernah bertanya, bahasa apa “WISENESS” ni, Swahili ker? Afrika ker? Eriteria ker,?

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

           Reply

          3. KEMUDIAN KEJORA BAGI SINDIRAN LEBIH BERAT DGN MENAYANG SEMULA PANTUN AWAL KEJORA. MASA ITU KEJORA DAH CAKAP KAT NEK, JGN BERKASAR & CABAR KEJORA, KOT NANTI NEK DAPAT MALU BESAR:

          4. Anonymous
           26 June 2021 8:45 am
           Reply to Anonymous

           KEJORA DAH BAGI PERINGATAN KAT DIA TADI:

           Reply

          5. Anonymous
           26 June 2021 7:26 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 6:30/6:31/6:34 am,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Kejora berpantun madah naper Nek risau & gusar?
           Takda ganggu sesiapa, naper Kejora ni Nek sasar
           Nampak mcm Kejora ni Nek cabar bermain kasar
           Jgn Nek..klau terpaksa, Nek akan dpt malu besar!
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           Reply

          6. SETERUSNYA, KEJORA NAK REHAT & KEJORA TINGGALKAN SATU LAGI SINDIRAN TAJAM KAT NEK TN:

          7. Anonymous
           26 June 2021 8:47 am
           Reply to Anonymous
           ________________________________________________

          8. TAPI DIA RIAK DAN ANGKUH, MERASAKAN DIRINYA TERLALU HEBAT.

           APA KATA KALAU KEJORA BEREHAT SEKEJAP DAN BAGI RUANG UNTUK ORANG ITU MENGELUPOR MELEPASKAN DIRI DARI JERAT KEANGKUHAN DAN KESOMBONGAN DIRINYA ITU,

           SEBAGAIMANA DIA MENGELUPOR UNTUK MELEPASKAN DIRI DARI JERAT “WISENESS” BERERAPA HARI YG LEPAS…

           KITA TUNGGU DAN LIHAT, APAKAH DIA AKAN MUNAFIQ LAGI?

           SELAMAT BER’BLOGGING’.

           KAH KAH KAH.

           Reply

          9. DAH SEJAM LEBIH DARI MASA NEK KELUARKAN KENYATAAN ANGKUH DAN BODOHNYA ITU…NEK TN TAK MUNCUL JUGA… DIA MASIH DLM KEADAAN MUKA MERAH PADAM, AIRMATA BERGENANG, PERUT KEMBUNG KEMPIS TERCUNGAP-CUNGAP MENAHAN KESEDIHAN, KEMARAHAN DAN MALU…

           JAM DAH 9:00 AM LEBIH..

           KEJORA KEMBALI KE BLOG DAN LEMPARKAN SATU LAGI SINDIRAN DGN MENAYANGKAN BALIK SATU PANTUN AWAL KEJORA:

          10. Anonymous
           26 June 2021 9:08 am
           Reply to Anonymous

           Owhh lupa, Kejora ada juga bagi pesanan ini tadi:
           _______________________________________________

          11. Anonymous
           26 June 2021 7:36 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 6:37 am,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Apa kah Nek demam, atau diri agak kurang sihat?
           Awal pagi Nek mari nak menerjah pantun nasihat
           Jgn lah nanti mcm tiap hari Nek kena taji & pahat
           Adakah hari ini jugak, Nek rasa nak awal berehat?
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           Reply

          12. Anonymous
           26 June 2021 7:36 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 6:37 am,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Apa kah Nek demam, atau diri agak kurang sihat?
           Awal pagi Nek mari nak menerjah pantun nasihat
           Jgn lah nanti mcm tiap hari Nek kena taji & pahat
           Adakah hari ini jugak, Nek rasa nak awal berehat?
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           Reply

          13. Anonymous
           26 June 2021 7:36 am
           Reply to Anonymous
           _______________________________________________

          14. Nek TN 6:37 am,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Apa kah Nek demam, atau diri agak kurang sihat?
           Awal pagi Nek mari nak menerjah pantun nasihat
           Jgn lah nanti mcm tiap hari Nek kena taji & pahat
           Adakah hari ini jugak, Nek rasa nak awal berehat?
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           Reply

          15. Kejora tunggu &:terus menunggurespon Nek…tapi sepi…
           Tunggu.. tunggu.. dan tunggu lagi…

           NEK TN ‘USTERTERJAH’ MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB TU TOGHUIH TOSONYAP MONYOPI BISU KAKU KOLU TOKOSIPU TOKODU KANTOI MALU PILU SILU HATI BAGAI DIHIRIS SOMBILU…

           TOGHUIH DIYO LOSAP MONGHILANG TAK MASUK LAGI KE POST ITU, WALAU PUN MASA ITU MASIH AWAL LAGI, BARU SEKITAR JAM 9:00 AM LEBIH JER..

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          16. YANG PALING MANIS BAGI KEJORA DLM.POST ITU IALAH BILAMANA KANDUNGAN KEDUA-DUA PANTUN DI ATAS ITU MENJADI NYATA/REALITI:

           1) NEK TN DAPAT MALU BESAR BILA MENCABAR KEJORA BERMAIN KASAR…

           2) NEK TN KENA TAJI & PAHAT SEHINGGA TERPAKSA AWAL BEREHAT…

           KAH KAH KAH.

 4. INI KRJORA NAK ULANG BALIK SKETSA NEK TN KANTOI “MANGLI” TU:

  1. Nek TN sering bersama kekasihnya Bg Ali tapi Nek kuat berleter, sehingga Bg Ali buat pekak ‘dono’ saja.

   Nek merungut: “Abg tak dengar ke apa yg TN cakap nih?”
   Bg Ali jwb: ” Abg dah MANGLI dgn leteran kamu”.

   Nek tercengang, dlm hati dia berkata, “apa nate ni MANGLI?”. Nek pelik dgn perkataan MANGLI tu, tapi dia tak bertanya atau perli, takut kecil hati pulak kekasih yg disayanginya itu

   1. Nek masuk blog ini & ternampak pantun Kejora.
    Seperti biasalah, terus diterjahnya dgn bebelan & leteran.

    Kejora lalu jawab secara berpantun yg Kejora dah MANGLI dgn bebelan Nek TN tu:

    1. Anonymous
     26 June 2021 7:17 am
     Reply to Anonymous

     Nek TN 6:18 am,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Tajuk posting blog, seperti Nek tidak ambil peduli
     Tak pernah lekang dari mulut, kekasih Nek, Bg Ali
     Tapi kenapa asyik buat karutan tadika setiap kali?
     Ejekan kebudak-budakan nek tu Kejora dh mangli
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     Reply

     1. Sekali lagi Nek tercengang bila perkataan MANGLI yg disebut Bg Ali dulu, kini disebut pula oleh Kejora.
      Dulu dia tak terjah Bg Ali sbb dia sayang.

      Kini org yg kata MANGLI ialah Kejora, org yg paling Nek dendam & benci. Lalu, Nek pun terjah:

      1. Anonymous
       26 June 2021 7:44 am
       Reply to Anonymous

       mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

       “kenapa asyik buat karutan”?

       Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

       Reply

       1. Kejora terkejut juga. Betul lah, dia pernah dengar perkataan itu dari Bg Ali, sebab itu dia tanya,
        “mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?’

        Rupa2 nya, si munapig ego muka tebal yg tak tahu perkataan “WISENESS” ujud dlm BI sblm ini, juga tak tahu, perkataan “MANGLI” ujud dlm bahasa Melayu.

        Kejora ambil definisi dari ‘website’ dan bagi kat Nek:

        1. Anonymous
         26 June 2021 7:57 am
         Reply to Anonymous
         ________________________________________________

         1. Nek TN 7:44 am,

          Maksud mangli

          by Abdul Rahman A Samad

          Mei 9, 2019

          mangli dalam bahasa Inggeris: mangli

          Maksud perkataan ini:

          [mang.li] | مڠلي

          Definisi : Kd kalis, kebiasaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

          Nak cari makna perkataan lain? Gunakan ruangan di bawah.

          https://makna.online/mangli/

          Reply

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:10 pm
          Reply to Anonymous
          Seterusnya, Kejora sindir (pulang paku buah keras) dgn menggunakan balik perkataan2 yg Nek gunakan terhadap Kejora:

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:11 pm
          Reply to Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 8:03 am
          Reply to Anonymous

          Nek TN 7:44 am,

          Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

          DLM BI, ‘WISENESS’ NEK TAK PERNAH DENGAR… DLM BM PULAK, “MANGLI” DIA TAK PERNAH DENGAR JUGAK..

          TUHAN TU KAYA..

          KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          Reply

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:11 pm
          Reply to Anonymous
          Nek terdiam tak dapat berkata-kata, mukanya merah padam, perutnya kembong kempis, tercungap-cungap..

          Kejora sindir lagi…dgn Oxford Dictionary spt masa peristiwa “WISENESS” dulu:

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:12 pm
          Reply to Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 8:05 am
          Reply to Anonymous

          Kot nanti Nek jawab,

          “Mana ada perkataan MANGLI dlm Oxford Dictionary’

          KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          Reply

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:14 pm
          Reply to Anonymous
          Kejora tunggu respon Nek…tapi sepi…
          Tunggu.. tunggu.. dan tinggu…

          NEK TN ‘USTERTERJAH’ MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB TOGHUIH TOSONYAP MONYOPI BISU KAKU KOLU TOKOSIPU TOKODU KANTOI MALU PILU SILU HATI BAGAI DIHIRIS SOMBILU…

          TOGHUIH DIYO LOSAP MONGHILANG TAK MASUK LAGI KE POST ITU, WALAU PUN MASA ITU MASIH AWAL LAGI, BARU SEKITAR JAM 9:00 AM LEBIH JER..

          KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:18 pm
          Reply to Anonymous
          Kalau orang lainlah terkantoi teruk sebegini, spt aruah Wak Seman bekas kekasih Nek tu, mau 2-3 bulan tak jejak kaki lagi ke sini…

          TAPI NEK TN ‘USTERJAH’ MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB NI MUKA TEBAL TAK TAHU MALU…MASUK MENDABIK DADA LAGI DGN KEANGKUHAN YG DIBAWA BERSAMA KEBODOHAN KEKALNYA ITU…

          KESIAN…

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:21 pm
          Reply to Anonymous
          KEADAAN YG LEBIH KURANG SAMA TERJADI, NEK KANTOI TERUK MASA PERISTIWA “WISENESS”… TAPI MCM TU JUGAK, SI JALANG MUNAPIG DUNGU INI MASUK MENDABIK DADA DLM POSTING BERIKUTNYA, SEPERTI TAK ADA APA TELAH BERLAKU KE ATAS DIRINYA…

          ADAKAH DIA MUKA TEBAL ATAU NYANYUK?

          Reply
          Anonymous
          Anonymous
          26 June 2021 1:26 pm
          Reply to Anonymous
          KEJORA TERFIKIR JUGA, KEADAAN SI ‘USTERJAH’ JALANG LIDAH BIAWAK INI MUNGKIN:

          1) MMG MUKA TEBAL TAK PERNAH RETI MALU SPT YG KEJORA CERITAKN KISAH LRG HJ TAIB ITU…

          ATAU:

          2) MMG NYANYUK SBB UMUR YG MELEBIHI 80 TH MENGHAMPIRI 90 TH, DIA BUKAN INGAT APA YG BERLAKU DLM POST SEBELUM INI.

          TAPI, NAMPAK MCM KEDUA-DUANYA SEKALI…

          KAH KAH KAH.

          1. Silap teknik..

          2. Nek TN 7:44 am,

           Maksud mangli

           by Abdul Rahman A Samad

           Mei 9, 2019

           mangli dalam bahasa Inggeris: mangli

           Maksud perkataan ini:

           [mang.li] | مڠلي

           Definisi : Kd kalis, kebiasaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

           Nak cari makna perkataan lain? Gunakan ruangan di bawah.

           https://makna.online/mangli/

           Reply

          3. Seterusnya, Kejora sindir (pulang paku buah keras) dgn menggunakan balik perkataan2 yg Nek gunakan terhadap Kejora:

          4. Anonymous
           26 June 2021 8:03 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 7:44 am,

           Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

           DLM BI, ‘WISENESS’ NEK TAK PERNAH DENGAR… DLM BM PULAK, “MANGLI” DIA TAK PERNAH DENGAR JUGAK..

           TUHAN TU KAYA..

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

           Reply

          5. Nek terdiam tak dapat berkata-kata, mukanya merah padam, perutnya kembong kempis, tercungap-cungap menahan sebak dek sedih malu dan marah..

           Kejora sindir lagi…dgn mengguna “Oxford Dictionary” spt masa peristiwa “WISENESS” dulu:

          6. Anonymous
           26 June 2021 8:05 am
           Reply to Anonymous

           Kot nanti Nek jawab,

           “Mana ada perkataan MANGLI dlm Oxford Dictionary’

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

           Reply

          7. Kejora tunggu respon Nek…tapi sepi…
           Tunggu.. tunggu.. dan tinggu…

           NEK TN ‘USTERTERJAH’ MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB TOGHUIH TOSONYAP MONYOPI BISU KAKU KOLU TOKOSIPU TOKODU KANTOI MALU PILU SILU HATI BAGAI DIHIRIS SOMBILU…

           TOGHUIH DIYO LOSAP MONGHILANG TAK MASUK LAGI KE POST ITU, WALAU PUN MASA ITU MASIH AWAL LAGI, BARU SEKITAR JAM 9:00 AM LEBIH JER..

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          8. Kalau orang lainlah terkantoi teruk sebegini, spt aruah Wak Seman bekas kekasih Nek tu, mau 2-3 bulan tak jejak kaki lagi ke sini…

           TAPI NEK TN ‘USTERJAH’ MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB NI MUKA TEBAL TAK TAHU MALU…MASUK MENDABIK DADA LAGI DGN KEANGKUHAN YG DIBAWA BERSAMA KEBODOHAN KEKALNYA ITU…

           KESIAN…

          9. KEADAAN YANG LEBIH KURANG SAMA TERJADI, NEK KANTOI TERUK MASA PERISTIWA “WISENESS”… TAPI MCM ITU JUGAK, SI JALANG MUNAPIG DUNGU INI MASUK MENDABIK DADA DLM POSTING BERIKUTNYA, SEPERTI TAK ADA APA TELAH BERLAKU KE ATAS DIRINYA…

           ADAKAH DIA MUKA TEBAL ATAU NYANYUK DEK TERLALU TUA?

          10. KEJORA TERFIKIR JUGA, KEADAAN SI ‘USTERJAH’ JALANG TUA LRG HJ TAIB LIDAH BIAWAK INI MUNGKIN:

           1) MMG MUKA TEBAL TAK PERNAH RETI MALU SPT YG KEJORA CERITAKN KISAH LRG HJ TAIB ITU…

           ATAU:

           2) MMG NYANYUK SBB UMUR YG MELEBIHI 80 TH MENGHAMPIRI 90 TH, DIA BUKAN INGAT APA YG BERLAKU DLM POST SEBELUM INI.

           TAPI, NAMPAK MCM KEDUA-DUANYA SEKALI…

           KAH KAH KAH.

 5. INI PERLU DI ULANG:

  1. Kalau orang lainlah terkantoi teruk sebegini, spt aruah Wak Seman bekas kekasih Nek tu, mau 2-3 bulan tak jejak kaki lagi ke sini…

   TAPI NEK TN ‘USTERJAH’ MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB NI MUKA TEBAL KULIT BABI🐖 TAK TAHU MALU…MASUK MENDABIK DADA LAGI DGN KEANGKUHAN YG DIBAWA BERSAMA KEBODOHAN KEKALNYA ITU…

   KESIAN…

   1. KEADAAN YG LEBIH KURANG SAMA TERJADI, NEK KANTOI TERUK MASA PERISTIWA “WISENESS”… TAPI MCM TU JUGAK, SI JALANG MUNAPIG DUNGU INI MASUK MENDABIK DADA DLM POSTING BERIKUTNYA, SEPERTI TAK ADA APA TELAH BERLAKU KE ATAS DIRINYA…

    ADAKAH DIA MUKA TEBAL KULIT BABI🐖 ATAU NYANYUK?

    1. KEJORA TERFIKIR JUGA, KEADAAN SI ‘USTERJAH’ JALANG LRG HJ TAIB LIDAH BIAWAK INI MUNGKIN:

     1) MMG MUKA TEBAL TAK PERNAH RETI MALU SPT YG KEJORA CERITAKN KISAH LRG HJ TAIB ITU…

     ATAU:

     2) MMG NYANYUK SBB UMUR YG MELEBIHI 80 TH MENGHAMPIRI 90 TH, DIA BUKAN INGAT APA YG BERLAKU DLM POST SEBELUM INI.

     TAPI, NAMPAK MCM KEDUA-DUANYA SEKALI…

     KAH KAH KAH.

 6. WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA OTAK DAH MERENG, KEPALA DAH PUSING, ASYIK NAK KELUARKAN SEMULA TULISAN2 YANG LALU.

  TANDA NAK KE HOSPITAL GILA TG RAMBUTAN ATAU TAMPOI

  1. Maaf Nek…

   Kejora dah MANGLI dgn karutan tadika Nek spt ini. You don”t have WISENESS….

   KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

   1. RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kejora singkap post yg lepas..Nek TN iblis marah
    Tapi, kita kena belajar dari hal yg lps atau sejarah
    Mukanya yg mcm kulit babi tebal, turus jdi merah
    Begitulah org yg hatinya kotor, jiwanya akn parah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Kejora nak ceduk dan edit sikit karutan tadika Nek TN Menopos Munapiq Jalang Tua Lrg Hj Taib tu:

     NEK TN MONYET TUA BETINA JALANG LRG HJ TAIB OTAK DAH MERENG, KEPALA DAH PUSING, ASYIK TERKANTOI MALU BILA KEJORA KELUARKAN SEMULA TULISAN2 MENYINGKAP KEBODOHAN DIA YANG LALU.

     TANDA NAK KE HOSPITAL GILA DI TG RAMBUTAN ATAU TAMPOI.

     KAH KAH KAH.

 7. BAGI MENGUATKAN LAGI BUKTI KPD NEK TN ‘USTERJAH’ JALANG MENOPOS LRG HJ TAIB ITU TENTANG KEWUJUDAN PERKATAAN “MANGLI”, KEJORA PETIK SATU RENCANA TAHAP UNIVERSITI IAITU DARI “EJOURNAL UKM”.

  1. INI KEJORA PETIK SATU RENCANA DARI “EJOURNAL UKM”:

   Reply

   Anonymous
   26 June 2021 8:24 am
   Reply to Anonymous

   1. PEMIKIRAN POLITIK DAN EKONOMI BARAT
    JAMSARI ALIAS, NORAZILA MAT

    ABSTRACT

    Pandangan dan pemikiran tokoh-tokoh falsafah Barat tetap menjadi panduan pengkaji-pengkaji sehingga ke hari ini. Khazanah pemikiran dan legasi kefalsafahan mereka kekal malar segar dalam jilid-jilid yang majoritinya berbahasa Inggeris. Oleh itu, sebagai sebuah buku yang berjaya dalam rangka menghuraikan pandangan dan pemikiran tokoh-tokoh Barat ini dalam medium Bahasa Melayu, penerbitan buku ini sememangnya sangat dialu-alukan.

    …bersambung/…

    1. …/sambungan…

     Dalam kesibukan dan kemanglian kita mendakap serta merujuk bahan-bahan berbahasa Inggeris, ahli akademik dari Universiti Malaya ini telah menghidangkan kepada kita sebuah buku yang sesuai pada masa kini yang dapat membuka akal fikir serta mengolah sudut falsafah asas pemikir-pemikir Barat tersebut. Bertitik Bertitik tolak dari kesedaran inilah, buku “Pemikiran Politik dan Ekonomi Barat” yang ditulis oleh Prof Madya Dr Makmor Tumin ini diangkat untuk diulas dalam Jurnal MALIM edisi 2018 pada kali ini.

     https://ejournal.ukm.my

     Reply

     1. DAN KEJORA MINTA BERSAMA,-SAMA PERHATIKAN PERKATAAN ‘KEMANGLIAN’ YG ASALNYA DARI KATA POKOK “MANGLI” SAMBIL MENYINDIR NEK TN:

      1. Anonymous
       26 June 2021 8:31 am
       Reply to Anonymous

       Isi kandungan rencana ini tidak berkaitan sangat dengan tajuk post, tetapi ada sesuatu yg menarik yg berkaitan dgn apa yg ada dlm post ini.

       Cuba kita perhatikan baris pertama perenggan kedua, ada perkataan “KEMANGLIAN” dari kata pokok “MANGLI”

       Apa benda “MANGLI” nih? Bahasa Swahili ker? Ada orang pernah bertanya begitu!
       _______________________________________________

       Reply

       1. KEJORA TERUS MENYINDIR NEK TN LAGI:

        Anonymous
        26 June 2021 8:34 am
        Reply to Anonymous

        Owhh…silap silap, bukan dia tanya bahasa Swahili, tapi bahasa Bang Ali, orang yg dia selalu bersembang setiap hari:

        Reply

        1. KEMUDIAN, KEJORA TAYANG KEMBALI APA YG NEK TN KATA DGN ANGKUH & BODOH SEBELUMNYA:
         ________________________________________________
         Anonymous
         26 June 2021 7:44 am
         Reply to Anonymous

         mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

         “kenapa asyik buat karutan”?

         Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

         Reply

         1. KEJORA TERUS MENYINDIR NEK TN KERANA, SBLM INI, BEGITULAH JUGAK DIA TERJAH DGN ANGKUH DAN BODOH BILA KEJORA GUNAKAN PERKATAAN “WISENESS”:

          1. Anonymous
           26 June 2021 8:38 am
           Reply to Anonymous

           Tentu rakan2 kenal kan, teman rapat Bang Ali, 26 June 2021 7:44 am di atas tuh?

           Orang ini juga pernah bertanya, bahasa apa “WISENESS” ni, Swahili ker? Afrika ker? Eriteria ker,?

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

           Reply

          2. KEMUDIAN KEJORA BAGI SINDIRAN BERAT DGN MENAYANG SEMULA PANTUN AWAL KEJORA. MASA ITU KEJORA DAH CAKAP KAT NEK, JGN BERKASAR & CABAR KEJORA, KOT NANTI NEK DAPAT MALU BESAR:

          3. Anonymous
           26 June 2021 8:45 am
           Reply to Anonymous

           KEJORA DAH BAGI PERINGATAN KAT DIA TADI:

           Reply

          4. Anonymous
           26 June 2021 7:26 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 6:30/6:31/6:34 am,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Kejora berpantun madah naper Nek risau & gusar?
           Takda ganggu sesiapa, naper Kejora ni Nek sasar
           Nampak mcm Kejora ni Nek cabar bermain kasar
           Jgn Nek..klau terpaksa, Nek akan dpt malu besar!
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           Reply

          5. SETERUSNYA, KEJORA NAK REHAT & TINGGALKAN SATU LAGI SINDIRAN TAJAM KAT NEK TN:

          6. Anonymous
           26 June 2021 8:47 am
           Reply to Anonymous

           TAPI DIA RIAK DAN ANGKUH, MERASAKAN DIRINYA TERLALU HEBAT.

           APA KATA KALAU KEJORA BEREHAT SEKEJAP DAN BAGI RUANG UNTUK ORANG ITU MENGELUPOR MELEPASKAN DIRI DARI JERAT KEANGKUHAN DAN KESOMBONGAN DIRINYA ITU,

           SEBAGAIMANA DIA MENGELUPOR UNTUK MELEPASKAN DIRI DARI JERAT “WISENESS” BERERAPA HARI YG LEPAS…

           KITA TUNGGU DAN LIHAT, APAKAH DIA AKAN MUNAFIQ LAGI?

           SELAMAT BER’BLOGGING’.

           KAH KAH KAH.

           Reply

          7. DAH SEJAM LEBIH DARI MASA NEK KELUARKAN KENYATAAN ANGKUH BODOHNYA ITU…NEK TN TAK MUNCUL JUGA… DIA MASIH DLM KEADAAN MUKA MERAH PADAM, AIRMATA BERGENANG, PERUT KEMBUNG KEMPIS TERCUNGAP-CUNGAP MENAHAN KESEDIHAN, KEMARAHAN DAN MALU…

           JAM DAH 9:00 AM LEBIH..

           KEJORA KEMBALI KE BLOG DAN LEMPARKAN SATU LAGI SINDIRAN DGN MENAYANGKAN BALIK SATU PANTUN AWAL KEJORA:

          8. Anonymous
           26 June 2021 9:08 am
           Reply to Anonymous

           Owhh lupa, Kejora ada juga bagi pesanan ini tadi:
           _______________________________________________

          9. Anonymous
           26 June 2021 7:36 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 6:37 am,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Apa kah Nek demam, atau diri agak kurang sihat?
           Awal pagi Nek mari nak menerjah pantun nasihat
           Jgn lah nanti mcm tiap hari Nek kena taji & pahat
           Adakah hari ini jugak, Nek rasa nak awal berehat?
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           Reply

          10. Kejora tunggu respon Nek…tapi sepi…
           Tunggu.. tunggu.. dan tinggu…

           NEK TN ‘USTERTERJAH’ MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB TU TOGHUIH TOSONYAP MONYOPI BISU KAKU KOLU TOKOSIPU TOKODU KANTOI MALU PILU SILU HATI BAGAI DIHIRIS SOMBILU…

           TOGHUIH DIYO LOSAP MONGHILANG TAK MASUK LAGI KE POST ITU, WALAU PUN MASA ITU MASIH AWAL LAGI, BARU SEKITAR JAM 9:00 AM LEBIH JER..

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          11. YANG PALING MANIS BAGI KEJORA DLM.POST ITU IALAH BILAMANA KANDUNGAN KEDUA-DUA PANTUN DI ATAS ITU MENJADI REALITI:

           1) NEK TN DAPAT MALU BESAR BILA MENCABAR KEJORA BERMAIN KASAR…

           2) NEK TN KENA TAJI & PAHAT SEHINGGA TERPAKSA AWAL BEREHAT…

           KAH KAH KAH.

          12. LATAR BELAKANG KISAH BAGAIMANA KEDUA-DUA PANTUN ITU BOLEH KELUAR, AKAN KEJORA CERITAKAN DLM.SKETSA SETERUSNYA, INSYAALLAH JIKA ADA KELAPANGAN & JIKA NEK TN MASIH LAGI ANGKUH BODOH MENDABIK DADA…

           KAH KAH KAH.

          13. DAN JUGA, JIKA ADA KELAPANGAN, SKETSA ‘NEK TN KANTOI “WISENESS” JUGA, AKAN KEJORA SIARKAN SEMULA, INSYAALLAH…

           KAH KAH KAH.

 8. SKTSA NEK TN KEKASIH BANG ALI KANTOI “MANGLI”:

  1. Nek TN sering bersama kekasihnya Bg Ali tapi Nek kuat berleter, sehingga Bg Ali buat pekak ‘dono’ saja.

   Nek merungut: “Abg tak dengar ke apa yg TN cakap nih?”
   Bg Ali jwb: ” Abg dah MANGLI dgn leteran kamu”.

   Nek tercengang, dlm hati dia berkata, “apa nate ni MANGLI?”. Nek pelik dgn perkataan MANGLI tu, tapi dia tak bertanya, takut kecil hati pulak kekasih yg disayanginya itu

   1. Nek masuk blog & ternampak pantun Kejora.
    Seperti biasa, terus diterjah dgn bebelan & leteran.

    Kejora lalu jawab secara berpantun yg Kejora dah MANGLI dgn bebelan Nek TN tu:

    1. Anonymous
     26 June 2021 7:17 am
     Reply to Anonymous

     Nek TN 6:18 am,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Tajuk posting blog, seperti Nek tidak ambil peduli
     Tak pernah lekang dari mulut, kekasih Nek, Bg Ali
     Tapi kenapa asyik buat karutan tadika setiap kali?
     Ejekan kebudak-budakan nek tu Kejora dh mangli
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     Reply

     1. Sekali lagi Nek tercengang bila perkataan MANGLI yg disebut Bg Ali dulu, kini disebut pula oleh Kejora.
      Dulu dia tak terjah Bg Ali sbb dia sayang.

      Kini org yg kata MANGLI ialah Kejora, org yg paling Nek dendam & benci. Lalu, Nek pun terjah:

      1. Anonymous
       26 June 2021 7:44 am
       Reply to Anonymous

       mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?

       “kenapa asyik buat karutan”?

       Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

       Reply

       1. Kejora terkejut juga. Betul lah, dia pernah dengar perkataan itu dari Bg Ali, sebab itu dia tanya,
        “mangli? Bahasa Bang Ali ker tu?’

        Rupa2 nya, si munapig ego muka tebal yg tak tahu perkataan “WISENESS” ujud dlm BI sblm ini, juga tak tahu, perkataan “MANGLI” ujud dlm bahasa Melayu.

        Kejora ambil definisi dari ‘website’ dan bagi kat Nek:

        1. Anonymous
         26 June 2021 7:57 am
         Reply to Anonymous
         ________________________________________________

         1. Nek TN 7:44 am,

          Maksud mangli

          by Abdul Rahman A Samad

          Mei 9, 2019

          mangli dalam bahasa Inggeris: mangli

          Maksud perkataan ini:

          [mang.li] | مڠلي

          Definisi : Kd kalis, kebiasaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

          Nak cari makna perkataan lain? Gunakan ruangan di bawah.

          https://makna.online/mangli/

          Reply

          1. Seterusnya, Kejora sindir (pulang paku buah keras) dgn menggunakan balik perkataan2 yg Nek gunakan terhadap Kejora:

          2. Anonymous
           26 June 2021 8:03 am
           Reply to Anonymous

           Nek TN 7:44 am,

           Ever heard of the very relevant answer, “You only get what you ask for”?

           DLM BI, ‘WISENESS’ NEK TAK PERNAH DENGAR… DLM BM PULAK, “MANGLI” DIA TAK PERNAH DENGAR JUGAK..

           TUHAN TU KAYA..

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

           Reply

          3. Nek terdiam tak dapat berkata-kata, mukanya merah padam, perutnya kembong kempis, tercungap-cungap..

           Kejora sindir lagi…dgn Oxford Dictionary spt masa peristiwa “WISENESS” dulu:

          4. Anonymous
           26 June 2021 8:05 am
           Reply to Anonymous

           Kot nanti Nek jawab,

           “Mana ada perkataan MANGLI dlm Oxford Dictionary’

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

           Reply

          5. Kejora tunggu respon Nek…tapi sepi…
           Tunggu.. tunggu.. dan tinggu…

           NEK TN ‘USTERTERJAH’ MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB TOGHUIH TOSONYAP MONYOPI BISU KAKU KOLU TOKOSIPU TOKODU KANTOI MALU PILU SILU HATI BAGAI DIHIRIS SOMBILU…

           TOGHUIH DIYO LOSAP MONGHILANG TAK MASUK LAGI KE POST ITU, WALAU PUN MASA ITU MASIH AWAL LAGI, BARU SEKITAR JAM 9:00 AM LEBIH JER..

           KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          6. Kalau orang lainlah terkantoi teruk sebegini, spt aruah Wak Seman bekas kekasih Nek tu, mau 2-3 bulan tak jejak kaki lagi ke sini…

           TAPI NEK TN ‘USTERJAH’ MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB NI MUKA TEBAL TAK TAHU MALU…MASUK MENDABIK DADA LAGI DGN KEANGKUHAN YG DIBAWA BERSAMA KEBODOHAN KEKALNYA ITU…

           KESIAN…

          7. KEADAAN YG LEBIH KURANG SAMA TERJADI, NEK KANTOI TERUK MASA PERISTIWA “WISENESS”… TAPI MCM TU JUGAK, SI JALANG MUNAPIG DUNGU INI MASUK MENDABIK DADA DLM POSTING BERIKUTNYA, SEPERTI TAK ADA APA TELAH BERLAKU KE ATAS DIRINYA…

           ADAKAH DIA MUKA TEBAL ATAU NYANYUK?

          8. KEJORA TERFIKIR JUGA, KEADAAN SI ‘USTERJAH’ JALANG LIDAH BIAWAK INI MUNGKIN:

           1) MMG MUKA TEBAL TAK PERNAH RETI MALU SPT YG KEJORA CERITAKN KISAH LRG HJ TAIB ITU…

           ATAU:

           2) MMG NYANYUK SBB UMUR YG MELEBIHI 80 TH MENGHAMPIRI 90 TH, DIA BUKAN INGAT APA YG BERLAKU DLM POST SEBELUM INI.

           TAPI, NAMPAK MCM KEDUA-DUANYA SEKALI…

           KAH KAH KAH.

 9. DISEBABKAN NEK TN JALANG MENOPOS LRG HJ TAIB MUKA TEBAL MASIH MENDADIK DADA DAN ANGKUH, KEJORA NAK BAWA DUA SKETSA BAGAIMANA SI MUKA KULIT BABI🐖 LIDAH BIAWAK🦎 ITU TERKANTOI TERUK:

  SKETSA 1 – “MANGLI”
  SKETSA 2 – “WISENESS”

  KITA AKAN SAKSIKAN BERSAMA KEJAP LAGI.

  KAH KAH KAH.

  1. Kejora,

   KEPALA BAPAK KAMU.

   Cukup sesuai kata2 Najib Klepto wal Jibo itu untuk kamu.

   1. Nek TN Idiot Menopos Munapig Jalang Lrg Hj Taib,

    Kejora dah “MANGLI” dgn ungkapan KEPALA BAPAK dari kamu itu.

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

    1. Hahaha…Nek TN Jalang Lrg Hj Taib,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Mula tu sprti lembut & wangi dia membuka tapak
     Kmudian terbit ler sedikit demi sedikit bau hapak
     Lepas keluarlah isi hati yg sebenar ‘kepala bapak’
     Itulah dia Nek TN Lrg Hj Taib si syaitan berkepak
     😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 10. RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Hairan yer pantun2 bwh tu..baris last ulang 2 kali
  Ia agak “unik”..sebab gunakan perkataan “mangli”
  Tapi, tu bukan bahasa Swahili atau bahasa Bg Ali
  Klau nak tau, pergi ke post sblm ni terakhir sekali
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  P/S:

  Rakan2 boleh ikuti kisah “MANGLI” yg cukup menarik dlm post yg terakhir sblm post ini.

  KAH KAH KAH.

  1. Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla memang biasa dengan bahasa Bang Ali.

   1. Monyet Tua Nek TN Idiot Menopos Munapig Jalang Lrg Hj Taib Muka Kulit Babi punya karutan ni Kejora dah “MANGLI”….

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

    1. TENGOKLAH MUNAFIQ NYA NEK TN ‘USTERJAH’ TUA MENOPOS JALANG LRG HJ TAIB INI PUNYA MUNAPIG!

     KEJORA PANTUN BERKAITAN TAJUK POS PUN DITERJAHNYA JUGA…

     JELAS MENUNJUKKAN DIA TERJAH BUKAN KERANA TAK IKUT POST ATAU PANTUN CINTA, TAPI KERANA “KEJORA”…

     KAH KAH KAH.

     1. Hahaha..Sian Nek TN Jalang Lrg Hj Taib,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Siaan Nek TN, Peju-Wang punya macai pendedak
      Walau bengap nak tinjuk juah juga tidak dpt tidak
      Dek kantoi malu dada dia sebak terbatuk tersdak
      Lalu, mngejek lah dia, serupa tadika punya budak
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 11. RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Politik tanah air..kadang lawak, bikin hati kita geli
  Kerna wang & harta, prinsip depa boleh dijual beli
  Ada yg pak turut spt lembu yg hidung dicucuk tali
  Namun bagi rakyat..semua itu, kita sudah mangli!
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  P/S:

  By the way, rakan2 tahu ker apa itu “MANGLI”?

  KAH KAH KAH.

  1. Belakang Wak Gontol Kejora Kojolla memang Bang Ali punya = MANGLI.

   1. Monyet Tua Nek TN Dungu Menopos Munapig Jalang Lrg Hj Taib Muka Kulit Babi punya karutan ni Kejora dah “MANGLI”….

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

    1. TENGOKLAH MUNAFIQ NYA NEK TN ‘USTERJAH’ MENOPOS JALANG TUA LRG HJ TAIB INI PUNYA MUNAPIG!

     KEJORA PANTUN BERKAITAN TAJUK POS PUN DITERJAHNYA JUGA…

     JELAS MENUNJUKKAN DIA TERJAH BUKAN KERANA TAK IKUT POST ATAU PANTUN CINTA, TAPI KERANA “KEJORA”…

     KAH KAH KAH.

     1. Hahaha..Sian Nek TN Jalang Lrg Hj Taib,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Siaan Nek TN, Peju-Wang punya macai pendedak
      Walau bengap nak tinjuk juah juga tidak dpt tidak
      Dek kantoi malu dada dia sebak terbatuk tersdak
      Lalu, mngejek lah dia, serupa tadika punya budak
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 12. RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kesian lah jugak dgn tuan MP Gua Musang, Ku Li
  Tapi rasa nya surat rayuan itu tidak akan dipeduli
  Mmg le politik ini putar belitnya amat pelik sekali
  Namun bagi rakyat..semua itu, kita sudah mangli
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  P/S:

  By the way, rakan2 tahu ker apa itu “MANGLI”?

  KAH KAH KAH.

  1. MANGLI = Belakang Wak Gontol Kejora Kojolla memang Bang Ali punya.

   1. Monyet Tua Nek TN Dungu Menopos Munapig Jalang Lrg Hj Taib Muka Kulit Babi punya karutan tadika ni Kejora dah “MANGLI”….

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

    1. TENGOKLAH MUNAFIQ NYA NEK TN ‘USTERJAH’ MENOPOS JALANG LRG HJ TAIB INI PUNYA MUNAPIG!

     KEJORA PANTUN BERKAITAN TAJUK POS PUN DITERJAHNYA JUGA…

     JELAS MENUNJUKKAN DIA TERJAH BUKAN KERANA TAK IKUT POST ATAU PANTUN CINTA, TAPI KERANA “KEJORA”…

     KAH KAH KAH.

     1. KAH KAH KAH..Sian Nek TN

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Siaan Nek TN, Peju-Wang punya macai pendedak
      Walau bengap nak tinjuk juah juga tidak dpt tidak
      Dek kantoi malu dada dia sebak terbatuk tersdak
      Lalu, mngejek lah dia, serupa tadika punya budak
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 13. My comments:

  1. I was not born yesterday to be able to understand Ku Lu’s narratives.

  2. I was old and matured enough to understand BBMB, BMF’ holding company and Petronas when Ku Li was Chairmen of both GLCs

  3. Nothing impressive and worth telling.

  4. So, this letter is purely an expression of exasperation from a man who one Datuk Amir Hijjaz described as the best man to assume PM. Not me

  5. Umno is in a shamble about to crumblebe due to infighting. With the Harun brothers in key positions, do not expect miracles to happen.

  6. This letter by Ku Li to me is just too academic to have desired impact.

  1. TENGKU RAZALEIGH HARUS SEFAHAM ANWAR Siri 4

   Mengenai kononnya beliau akan dilantik jadi PM atas perkenan Agong dan Raja-Raja, ia masih boleh dibahaskan walaupun kuasa itu ada kepada Yang di-Pertuan Agong. Agong memang mempunyai kuasa melantik mana-mana ahli Parlimen yang mendapat sokongan majoriti sebagai perdana menteri. Soalnya, apakah syarat lazim itu perlu mendapat sokongan ahli Parlimen diperolehi Ku Li?
   Biarlah tanpa mendapat sokongan dengan menggunakan kuasa yang dimiliki Yang di-Pertuan Agong beliau boleh dilantik. Soalnya pula sediakah Agong “melanggar” tradisi amalan demokrasi sebelum ini. Apakah tidak bagi yang di-Pertuan Agong menilai kesan politik, kestabilan negara apabila baginda membuat lantikan ada kehendaknya tanpa mengambil kira naluri demokrasi dan aspirasi rakyat? Macam mana seorang perdana menteri yang tidak mendapat “perkenan” demokrasi akan disokong?

   Nasib dialami Mahiaddin hari ini yang diberi perkenan sebagai perdana menteri oleh Agong sedang berhadapan dengan serangan dan cemuhan rakyat, tentu diambil kira oleh Agung, tetapi terlupa dihitung oleh mereka yang ghairah untuk menjadikan Ku Li sebagai PM.
   Saya tidak mahu mengulas panjang soal ini, orang yang cerdik dan arif dalam soal demokrasi dan perlembagaan mungkin dapat membuat kesimpulan sendiri. Tetapi bagi saya apa dibayangkan oleh Kamal itu seperti jauh panggang daripada api. Asap ada tetapi tidak datang dari bara tetapi dari wap sungai dan lautan. Namun cara saya berfikir tidak perlu diikuti kerana saya ada firasat tersendiri yang agak berbeza dengan banyak orang. Saya adalah saya.
   Untuk menguatkan hujjah dan rasa tidak yakin saya, tidaklah saya hendak membuka bungkusan cerita lama, yang macam mana, sudah berpuluh kali Ku Li hendak diangkat jadi perdana menteri. Satu masa kononnya Ku Li sudah pun bersiap sedia untuk berangkat ke majlis angkat sumpah. Cerita ini datang daripada “jong dondang” yakni orang mengeliling Ku Li, tetapi Ku Li sendiri hanya terus berkata, kuasa Allah sahaja yang boleh menjadikan beliau perdana menteri. Kun fayakun.

   Berbalik kepada “dapatan” Kamal Amir tadi kita terima sahaja ia sebagai cerita penglipur lara di era kita dikongkong di rumah kerana Covid-19. Setidak-tidak cerita dan dapatan Kamal temui itu boleh dijadikan bahan hiburan bersama dan topik perbahasan. Catatan ini dinukil juga kerana dapatan itu.
   Tengku Razaleigh dan Anwar.
   Apabila bercerita perihal Ku Li hendak jadi PM, naratifnya sama dengan apa yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim.
   Cerita ini sudah usang dan didendangkan begitu lama sekali. Klasikalnya sama dengan dendangan lagu dan irama Anwar Ibrahim nak jadi perdana menteri. Sebermula Tengku Razaleigh tentang Dr Mahathir Mohamad (OT95) secara realistik pada tahun 1987, di sini cerita Tengku Razaleigh hendak jadi PM bermula.
   Manakala Anwar pula bermula 11 tahun kemudian pada tahun 1998 tatkala beliau dipecat daripada Umno. Tetapi Ku Li lebih awal memasang angan-angan dan diberikan harapan untuk jadi PM berbanding Anwar. Makenismanya sama sahaja dengan menubuhkan wadah sendiri.
   Ku Li menubuhkan Parti Melayu Semangat 46 (S46) manakala Anwar menubuhkan Parti Keadilan Nasional (PKN) tahun 1998 yang kemudian jadi PKR setelah bergabung dengan Parti Rakyat Malaysia (PRM). Bagaimana pun parti Ku Li sudah lama ghuyup, tetapi parti Anwar masih berkembang biak hingga sekarang. Kalau Ku Li tidak bubar S46 kemudian bergabung dengan PKR tahun 2000 ketika itu lagi BN dan Mahathir sudah hanyut.
   Kedua mereka adalah mangsa Dr Mahathir. Mereka dipancung dan dinafikan kehebatan dan kebolehan masing-masing kerana Mahathir sedar mereka adalah pesaing utama dan individu yang boleh menggagalkan gagasan besar Mahathir.
   Cara Mahathir “mematikan” kerjaya mereka juga hampir sama starteginya mengaibkan mereka dengan mendedahkan keburukan mereka. Ku Li dikaitkan dengan skandal BMF manakala Anwar dikaitkan dengan skandal sex dan salahguna kuasa kemudian disumbat ke dalam penjara. Ku Li tidak sempat masuk ke penjara kerana bukti-bukti mengaitkan beliau dengan jenayah gagal diperolehi. Kedua senjata itu akhirnya ternyata palsu menyebabkan Mahathir dikecam.

   Setelah gagal dalam menggunakan senjata fizikal dengan fitnah dan konspirasi, Mahathir ubah dengan mengambil pendekatan psikologi berbaik dengan Ku Li dan Anwar. Apabila Ku Li tubuh Semangat 46, menjadi parti saingan Umno, yang boleh membahayakan Umno, Mahathir memujuk semula Ku Li agar membubarkan Semangat 46 dan menyertai Umno kembali. Atas pujukaan dan janji kononnya Ku Li akan diberi laluan jadi perdana menteri, Ku Li akur dan memaafkan penzaliman Mahathir ke atasnya.
   Demikian juga Anwar, setelah gagal mematikan Anwar walaupun dipenjara, dan melihat PKR berpotensi menjadi parti utama, akhirnya beliau mengubah pendekatan berbaik dengan Anwar. Beliau menelan segala ludah dan kahaknya demi mencapai tujuan asalnya bagi mengkhianati Anwar. Beliau sedar Anwar perlu dilawan dari dalam setelah secara di medan perang beliau akan gagal. Beliau lantas tubuh parti PPBM dan bergabung dengan Anwar. Selepas menang beliau lupa segala janji-janjinya. Mahathir persis Anjing yang biasa makan tahi… tak makan dihidunya.
   Ku Li dan Anwar perlu menganalisa perjalanan politiknya yang menjadi mangsa kepada Mahathir ini. Mereka perlu mengingati segala sejarah pahit maung dikhianati Mahathir ini. Mereka juga perlu bijak mengenali politik bipola Mahathir dan aksi dan tindak politiknya. Mahathir masih hidup dan terus aktif memainkan peranannya. Apakah tidak mungkin dalam beliau kini kesepian, ditolak oleh banyak pihak, beliau terus mencocok jarum jahatnya bagi melagakan Ku Li dengan Anwar.
   Sebelum ini Mahathir pernah mengadakan kenyataan akhbar bersama Ku Li menjelang sidang parlimen. Kononnya mereka bergabung dan mendapat sokongan ahli Parlimen untuk menjatuhkan Mahiaddin Md Yassin. Mereka berdua bergerak berasingan dengan PH. Sidang akhbar mereka berdua itu sempat menggemparkan negara. Tetapi apa kesudahannya. Habuk pun tadak. Saya difahamkan Ku Li dengan sidang akhbar itu Ku Li ditipu Mahathir sekali lagi.

   Mahathir memang licit, dan mereka (Ku Li dan Anwar) tidak boleh menganggap mampu untuk mendepani Mahathir secara bersendirian. Dalam soal ini, soal siapa nak jadi perdana menteri antara Ku Li dengan Anwar tidak timbul. Seperti mana kata Kamal, Ku Li tidak ada masalah dengan Anwar. Saya kira Anwar juga tidak ada masalah dengan Ku Li. Kalau apa yang sedikit membedzakan latar belakang mereka seorang bangsawan seorang rakyat biasa. Idealisme tetap sama. Tetapi perbezaan yang kecil itu tidak perlu dijadikan alasan, persefahaman dan iltizam mereka untuk rakyat dan negara boleh memadukan mereka.
   Dalam hal ini Ku Li harus lebih sedar diri dan kedudukan. Beliau perlu mengakui bahawa pengaruh Anwar dalam politik multiracial lebih besar berbanding dengan auranya yang terus dianggap sebagai feudalisme sistem yang sudah tidak popular lagi. Lagi pun Anwar menguasai parti sebagai presiden, beliau hanya ketua bahagian sahaja. Pengaruh politik dan rakyat berpihak kepada Anwar.
   Bagi saya kedua mereka tidak perlu bergerak secara terpisah. Memasang angan-angan untuk jadi perdana menteri tidak salah, tetapi apa yang perlu diinsafi kepada realiti hari ini. Kalau mereka benar-benar jujur mahu membina semula negara, memulihkan semula kedudukan rakyat dari terus ditindas oleh kebobrokan pemerintah yang gagal kini, mereka perlu sefaham antara satu sama lain. Carilah jalan dan ikhtiar bagaimana untuk keduanya duduk bersama.
   Sekali lagi saya ingin sebutkan baik Ku Li dan Anwar perlu ingat musuh mereka sebenar, atau orang yang memastikan kedua-duanya tidak akan mencapai cita-cita itu bukan orang lain tetapi MAHATHIR BIN MOHAMAD. Jika terjadi persefahaman antara keduanya, Singa tua itu akan kehilangan arah dan akan mengakhiri hajat dalam gua penuh kesepian. Adapun Mahiaddin Md Yassin atau Hishammuddin Hussein hanya kekabus kering sahaja yang akan melayang dan hilang dengan sendiri. [wm.kl.12:15 pm 25/06/2021]
   Link : http://msomelayu.blogspot.com/…/tengku-razaleigh-harus…

   1. A good combination of feudalist and a sodomist. BUT they will be rejected…..

    Why bother about TDM? Many discounted him including you. This old man has had his time in power. Somehow or rather ordinary but majority of the people including a few rullers would want him back to lead….period

 14. Din, bilalah kau nak tapis komen komen kat BLOG ni? Letih lah nak tunggu komen yang berkualiti

  1. Tak perlu Budin tapi Bro Taro. Kejora dah tolong Budin tapis.

   Kalau nak tahu & kalau Bro Taro lapang, cuba pergi tengok di post yg sebelum ini. Kejora dah ‘block’kan semua komen2 karut.

   1. Sahabat ku Taro,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Ada orang, yang degil bebal nya itu berlapis-lapis
    Komen hanya nk kelahi..dek akal cetek otak nipis
    Kejora asyik diterjah..namun Kejora berjaya tepis
    Dek snjata mkn tuan karutan dgn sendiri tertapis
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Wak Gontol Kejora Kojolla hari2 mesti menulis komen karut.

     Mengapakah dia tak tulis komen yang tak karut. Mengapa kah dia sengaja nak cari pasal di sini.

     Dia boleh ikut tajuk blog post, contoh nya.

     Atau apa saja yang ada kaitan dengan apa yang di sebut di blog post.

     Lemas di buat dek ideosyncracies Wak Gontol ini. Nak hilangkan rasa lemas, perlu lah balun, tibai dan batai dia berterusan di sini.

   2. Mengarut.

    Macam mana nak nampak “dah ‘block’kan semua komen2 karut di post yg sebelum ini.

    Kalu dah block, mana ada keluar, mana boleh nampak lagi.

    Susah, bila ada yang tak siuman mcm Kejora Kojolla diantara kita di sini.

    Mengarut juga kalau mengata dia jadi Admin kpd blog Budin nih.

  2. Taro,

   Tulislah satu komen yang berkualiti.

   Sebagai contoh.

   Atau sebagai bukti kamu pun boleh tulis yang berkualiti.

   1. Bro Taro 11:28 am,

    Yang kat atas, komen Kejora jam 11:39 am tu, berkualiti kot, Bro Taro?

    KAH KAH KAH.

    1. Bro Taro 11:28 am,

     Juga komen 11:48 am & 11:57 am.

     KAH KAH KAH.

 15. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Dik Riani tak ke mari, hari ini genap lah seminggu
  Tapi Kejora tidak ler rasa begitu resah menunggu
  Masih boleh bertahan dgn ‘rin..’ yg membelenggu
  Lara kesepian pun tk le bgitu kejam mengganggu
  Tak apa lah, klau di sini diri jadi patung atau tugu
  Kerna keikhlasan si dia tu Kejora tak pernah ragu
  Kejora juga tk rela, klau ‘study’ Riani tu terganggu
  Lagi pun..Kejora bleh berteman Riani punya lagu
  🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  1. LAGU – BAWALAH DAKU PERGI
   PENYANYI – ANITA SARAWAK
   KARAOKE – https://youtu.be/AoutqW2h-dM
   LIRIK –
   💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
   Rindu rindu daku saat ini
   Ingin jumpa bertegur sapa
   Tiada tiada rasa lebih indah
   Bila engkau tersenyum manja

   Bawalah daku pergi
   Dari gelisah ini
   Bawalah daku pergi
   Dari sepi hati ini

   Bawalah daku pergi
   Setulus hati yang suci
   Bawalah daku pergi
   Biar mati pun ku jalani

   Jauh jauh terasa di hati
   Bila engkau tiada di sini
   Syahdu syahdu ucapan mu kasih
   Tunggu jika dikau mengungkap kata
   ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙❤️

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Dik Riani sibuk, sbg student pusat pngajian tinggi
    Kerja tesis yg nak disiapkan pastinya banyak lagi
    Kejora pulak syahdu berteman lagu yg si dia bagi
    Mmg nya tidak jemu tonton, ‘Bawalah Daku pergi’
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
     Bertuah diri dpt mengenali dara bersopan santun
     Keluhuran budinya mmbuat jiwa ni jadi meruntun
     Utk Dik Riani Puteri Kejora tk kan jemu berpantun
     Lagu yg dia bagii itu, sehari 4-5 kali Kejora tonton
     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 16. DIK🌷RIANI🥀PUTERI🌹,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
  Mmg hati abg ni asyik teringatkan dinda seorang
  Tapi maaf lah, pntun kt dinda abg tk smpt karang
  Musuh pendengki tak henti2 asyik jer menyerang
  Abg ini blh tahan juga melwn, wlau pun tk garang
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 17. DIK🌷RIANI🥀DEWI🌹,

  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
  Kpda study, kuliah & tesis, beri sepenuh tumpuan
  Jgn lah pulak, kira nya blog ini menjadi gangguan
  Abg tak kesah dihimpit dan digigit lara kerinduan
  Sbb, “Bawalah Daku Pergi” jdi teman kesyahduan
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙🧡
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  1. 💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐

   🎼🎵🎶🎷🎺🎸🎻🎤🎧
   Bawalah daku pergi
   Dari gelisah ini
   Bawalah daku pergi
   Dari sepi hati ini

   Bawalah daku pergi
   Setulus hati yang suci
   Bawalah daku pergi
   Biar mati pun ku jalani
   🎼🎵🎶🎷🎺🎸🎻🎤🎧

   🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
   KARAOKE – https://youtu.be/AoutqW2h-dM
   ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️

   1. DIK🌷RIANI🥀BIDADARI🌹,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
    Itu lah lagu yg Dik Riani kirim 18 Jun tempoh hari
    Lirik & ‘link’ Youtube nya tu, kat google abg gi cari
    Walau dinda tidak hadir, lagu tu ganti jadi penyeri
    Biar ia temani abg, & dinda tk perlu kerap ke mari
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 18. PANTUN NASIHAT DARI KEJORA,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora tidak lupa juga persembah pantun nasihat
  Berbicaralah dgn cara beradab matang dan sihat
  Usah berkomen, bentuk provokasi & berniat jahat
  Jgn buat tohmahan atau fitnah dgn tipu muslihat
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Hendaklah kita selalu dekatkan diri dgn Al-Quran
  Buang je..segala sikap keangkuhan & ketakburan
  Tidak membawa ke mana pun, sikap bebal baran
  Yg paling mmbantu dlm hidup ialah akal & fikiran
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 19. ASSALAAMU’ALAIKUM🌷DINDA🥀DEWI🌹,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Wrkah diutus, buat dara hati mulia berbudi sopan
  Bingkisan yg tak berharga ini, jadikan lah tatapan
  Berpantun buat dinda..seperti dah jadi kewajipan
  “Salam emmm rin..”..dari abg..mengiringi ucapan
  🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Leave a Reply

Your email address will not be published.