MAHIADDIN SEORANG YANG SEJUK DAN TIADA PERASAAN, SEBAB ITU SENGSARA RAKYAT TIDAK DIPEDULIKAN

Hari ini, 26 Jun, bermakna kita sudah melalui 26 hari tempoh apa yang disebut oleh Mahiaddin Md Yasin sebagai total lockdown yang mula dikuatkuasakan sejak 1 Jun lalu.

Tetapi, sebagaimana yang kita semua tahu, total lockdown itu tidaklah benar-benar total sebenarnya.

Beratus ribu syarikat dan kilang masih diberikan kebenaran untuk beroperasi oleh MITI, termasuk juga banyak tapak pembinaan terus berjalan seperti biasa.

Sebab itu, daripada lebih 7,000 kes harian dilaporkan pada awal Jun lalu, angkanya kini masih lagi dalam lingkungan lebih 5,000 kes di hari-hari kebelakangan ini.

Dengan total lockdown kononnya, ditambah darurat lagi dan walaupun

kebanyakan orang diminta duduk di rumah, pekerja di pejabat dikurangkan dan budak-budak sekolah hanya belajar secara online saja, hakikatnya jumlah kes tidak akan turun selagi kilang dan tapak pembinaan terus dibenarkan dibuka.

Dengan itu, apa yang dinamakan kononnya total lockdown ini bukan saja gagal sejak hampir sebulan perlaksanaannya, malah yang lebih malangnya kemungkinan besar ia akan terus disambung lagi.

Bermakna rakyat akan terus dikurung lagi dengan PKP demi PKP yang entah sampai bila ada akhirnya.

Permintaan rakyat dan banyak pihak sebelum ini agar lockdown penuh dalam erti kata yang sebenar-benarnya di mana semua sektor ekonomi dan sosial ditutup terus dalam tempoh tertentu bagi mengekang wabak ini, langsung tidak didengari oleh kerajaan.

Yang benar-benar total kena lock barangkali hanyalah masjid dan surau, walhal kluster kilang dan tempat kerja jauh lebih tinggi menyumbang angka jangkitan baru Covid19 setiap hari.

Yang agak sedih juga, di ketika kilang dan syarikat besar diizinkan beroperasi, peniaga-peniaga kecil dalam sektor makanan dan peruncitan sebahagian besarnya mengeluh kerana banyak sekatan dikenakan terhadap mereka dan sebahagian lagi tidak dibenarkan langsung menjalankan perniagaan.

Sebagai contoh, di ketika banyak pejabat dibuka dan murid-murid belajar secara dalam talian, tetapi dalam waktu yang sama kedai komputer, kedai membaiki telefon dan alat tulis langsung tidak dibenar untuk dibuka.

Semua ini realitinya lebih banyak menyusahkan daripada memudahkan kehidupan.

Rata-rata pengusaha restoran pula mengeluh bahawa mereka kini hilang sekitar 80 peratus pendapatan akibat peraturan kerajaan berkaitan total lockdown yang tiga suku masak perlaksanaannya ini.

Sementara sudah beribu sudah menutup perniagaan, permohonan mereka agar sekurang-kurangnya dua orang dibenarkan makan dalam satu meja langsung tidak diendahkan.

Mereka merungut, bukankah kilang dan syarikat besar yang dibenarkan beroperasi itu lebih memudaratkan jika dibandingkan dengan memberi kebenaran hanya sekadar dua orang menikmati makanan dalam satu meja di sebuah restoran?

Dengan segala macam sekatan, larangan dan kesusahan itu, sambil rakyat diminta berkurung di rumah, realitinya sebahagian besar mereka kini hidup dalam keadaan stress atau tertekan setiap hari.

Di luar jangkaan kita semua, setiap hari ada saja kes bunuh diri dilaporkan dengan sebahagian video kejadian itu disebarkan secara meluas dalam media sosial.

Tidakkah ini sebenarnya menggambarkan negara kita sedang dalam keadaan tenat?

Apakah kerajaan tidak faham dan tidak mendengar semua keluhan rakyat?

Jika kita perhatikan dengan teliti, semua ini berpunca kerana kita mempunyai seorang Perdana Menteri yang tidak berkeupayaan, tidak peduli dengan persekitaran, tiada perasaan, sejuk dan dalam dirinya hanya memikirkan bagaimana untuk memanjangkan lagi tempoh hayatnya berkuasa saja.

Darurat dan memanjang-memanjangkan PKP tidak lebih sebagai helah untuk mewajarkan agar kedudukannya tidak mudah untuk digugat oleh mereka yang ingin menjatuhkan atau menarik sokongan daripadanya.

Kononnya dengan PKP yang berlarutan dan ditambah dengan darurat lagi, agenda politik haruslah diketepikan buat sementara waktu, sedangkan itulah sebenarnya helah politik yang sedang dilakukannya.

Oleh kerana yang ada dalam kepala Mahiaddin hanya bagaimana untuk mengekalkan kuasanya saja, sebab itulah beliau tidak peduli susah dan derita orang, waima berapa ramai mahu bunuh diri dan terjun bangunan setiap hari sekali pun.

Ditambah dengan langsung tiada rekod kecemerlangan menerajui mana-mana kementerian sebelum ini, itulah juga sebabnya beliau tidak peduli pun dengan tuntutan moratorium automatik, i-sinar dan i-lestari KWSP, diskaun bil letrik kerana rakyat lebih banyak duduk di rumah dan pelbagai tuntutan bantuan yang sewajarnya untuk golongan yang memerlukan.

Selagi Mahiaddin masih ada di tempatnya dan tidak diubah, percayalah kita akan terus sengsara dan tidak mustahil lebih ramai memilih untuk terjun bangunan daripada menderita seksa dalam kehidupan yang tidak nampak jalan penyelesaiannya. (ShahbudinHusin 26/06/2021)

Updated: 26 June 2021 — 5:14 pm

121 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWARp IP

  PAK SHEIKH LAGI TAK LAYAK JADI PM KAKI SONDOL………

  PAK DAJJAL ADA PENGALAMAN 40 TAHUN LIWAT RAKYAT………

  PINDAAN PERLEMBAGAAN TELAH JADIKAN TANAH MELAYU REPUBLIC RAJA HANYA IKUT NASIHAT PM……..

  WABAK BERPUNCA DARI PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH………..

  KERAJAAN BANGKRAP PHD4PIG ARAH RAKYAT IKAT PERUT………

  PHDAPIG KERAJAAN BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ……..

  RAKYAT DIHARAMKAN UNDI PHD4PIG DAN KLEPTOKRAT UMNO……….

  SAKI BAKI PHD4PIG DAN KLEPTOKRAT UMNO SAMA SAHAJA

  RAMAI MANGSA ALJUBON TAK BOLEH BERAK……..

  PAK SHEIKH DALAM PENJARA BERLAKON PATAH TENGKOK ATAS KERUSI RODA……….

  MARILAH KITA CONTOHI BRUNEI LAKSANAKAN HUDUD BUKAN SAHAJA PENJENAYAH TAKUT MALAH COVID NEGARA AMAN TENTERAM DIAMPUNI TUHAN……….

  BIASALAH PHD4PIG GUNA POLITIK PERAS UGUT DAN ANIANYA RAKYAT………

  YA RAKYAT AKAN TERAJANG SAKI BAKI PHD4PIG DAN KLEPTOKRAT UMNO DAN NAIKKAN PEJUANG HUDUD………

  Nazri Aziz Isytihar Kembali Sokong Muhyiddin Yassin Kerana Dosa Zahid Hamidi Tikam Belakang Parti…………

  (Astro Awani) – Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengumumkan kembali sokongan beliau kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

  Menurut Ahli Parlimen Padang Rengas itu, pengisytiharan terbaharu itu sekali gus membatalkan penarikan sokongan terhadap Muhyiddin yang dibuatnya pada Januari lepas.

  Katanya, beliau membuat keputusan kembali menyokong Muhyiddin kerana mengikut keputusan Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 yang hanya akan memutuskan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) selepas Parlimen dibubarkan bagi membolehkan Pilihan Raya Umum ke-15 diadakan.

  “Januari lalu saya membuat pengumuman menarik sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin. Hari ini saya nak umumkan saya kembali memberi sokongan kepada Tan Sri Muhyiddin.

  “Dengan keputusan ini, penarikan sokongan yang saya buat sebelum ini terbatal,” katanya dalam temu bual bersama Astro AWANI pada Jumaat menerusi telefon.

  Zahid Hamidi telah tikam belakang Umno dan kerajaan Perikatan Nasional
  Nazri merupakan antara ahli politik yang lantang mengkritik kepimpinan parti UMNO dan kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin.

  Sebelum ini, beliau mengakui menjadi perancang utama dalam mengumpul akuan bersumpah (SD) di kalangan Ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) bagi menyokong Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

  Tegas Mohamed Nazri, tindakan itu adalah bagi memberi mandat kepada Menteri Luar itu untuk menjadi jurucakap kepada kesemua 25 wakil rakyat BN sekiranya dipanggil mengadap Yang di-Pertuan Agong.

  Nazri juga pernah mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai seorang yang tidak boleh dipercayai.

  Pada awal tahun, Nazri mendakwa beliau ditipu oleh Zahid sehingga membuat keputusan untuk menarik sokongan terhadap Muhyiddin.

  “Saya tarik sokongan terhadap Tan Sri Muhyiddin pada 12 Januari lalu kerana ditipu oleh Zahid yang merancang untuk menjatuhkan kerajaan.

  “Zahid rancang, Ahli Parlimen UMNO yang tidak pegang jawatan dalam kerajaan tarik sokongan one by one, hingga kerajaan ini jatuh.

  “Sebagai tanda setiakawan dan percaya kepada beliau, saya menarik sokongan selepas Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakob membuat keputusan yang sama.

  “Selepas saya dan Jazlan, tiada siapa yang umum tarik sokongan termasuklah Zahid. Sebagai presiden parti yang merancang semuanya, sepatutnya dia yang pertama tarik sokongan,” dakwa Nazri lagi.

 2. ABahCow tak layak jadi PM. Dah lah Bodoh, kejam, hati batu, muka kulit babi ! sbb tu tak malu masih nk pertahan kuasa dgn terus kautkuasa PKP berkali2, SOP, Darurat…kimak kau mmng sial lahirkan si PMBodoh

 3. MAHATHIRVSANWARp IP

  PHDAPIG KETURUNAN BABI MENTEKEDARAH BABI SEMBAH TOKONG BABI………..

  KALAU PHD4PIG TAHU RAHSIA COVID BOLEH PANJANGKAN USIA POLITIK DAH TENTU AWAL2 LAGI BUAT PKP TAK SEMPAT TOK MUDIM AMBIL………

  DAJJAL GANAS PERNAH DIKURUNG DAN DIIKAT..SEBELUM KELUAR LAGI UNTUK MENGGANAS…….

  How Would The Agong Know The PM No Longer Has The Majority?………

  Muhyiddin is still Prime Minister until he is no longer Prime Minister. And until he is no longer Prime Minister, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong is compelled to take his advice. So why is this “leading constitutional law expert” saying otherwise?

  Umno-owned Free Malaysia Today reported Malaysia’s “leading constitutional law expert” as saying that Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong is compelled to take the advice of the Prime Minister only if the Prime Minister still commands the confidence (of the majority) of the Members of the House. If not, then His Majesty the Agong can ignore the advice of the Prime Minister. (READ THE FMT NEWS REPORT BELOW)

  I am NOT a lawyer, let alone a “leading constitutional law expert”, but I am willing to bet my sweet ninny that Shad Saleem Faruqi is wrong.

  As long as Muhyiddin Yassin is still legally and officially the Prime Minister, then he is legally and officially the Prime Minister, which means His Majesty the Agong cannot assume otherwise. There are no two ways about it.

  Shad Saleem said, “…while the King largely acts upon the advice of the prime minister, the definition of “prime minister” must be examined.”

  So, what then is the definition of Prime Minister? The definition of Prime Minister is the man who sits in the Prime Minister’s chair in Putrajaya. And as long as Muhyiddin is the one sitting in the Prime Minister’s chair in Putrajaya, then by definition he is the Prime Minister.

  Muhyiddin was sworn in as Malaysia’s Prime Minister on 1st March 2020 because he either had the largest minority or he had the majority. Both are valid to qualify Muhyiddin to get sworn is as Prime Minister. And he stays as Prime Minister until another member of parliament who has a larger minority, or the majority, can prove it.

  Seri Paduka Baginda cannot assume Muhyiddin has lost his majority and that someone else now has the majority, or has a larger minority. On what basis is His Majesty assuming this? On the basis of Anwar Ibrahim’s claim that he has the “strong, formidable, convincing” majority?

  Anwar has made so many claims before and all have been proven lies. He claimed he is innocent of sodomy, it is not him in that sex video with the Chinese prostitute, he has six boxes of evidence regarding Tun Dr Mahathir Mohamad’s corruption, he has the copy of the RM90 million cheque that Najib Tun Razak gave PAS, he is taking over the government on 16th September 2008, he and Umno are going to pass a vote of no confidence against Muhyiddin in October 2020, and much more.

  Yes, Anwar has made numerous claims in the past. But not a single claim was true. All were lies. So why should His Majesty the Agong believe Anwar’s latest claim in a string of 100 claims that were all proven lies in the end?

  If Muhyiddin no longer commands the confidence of the majority members of the House, then prove it. Until then, Muhyiddin is still the Prime Minister, and hence the Agong is compelled to take his advice. To refuse to take Muhyiddin’s advice because Anwar claims he now commands the confidence of the majority members of the House is a silly argument from a so-called “leading constitutional law expert”.

  Anyway, from what I was told, around 30 or so members of parliament from Umno have signed statutory declarations pledging support to Muhyiddin Yassin. Nazri Aziz, in fact, mentioned this today. And these Umno MPs are opposed to any partnership that involves DAP, PKR and Anwar Ibrahim.

  Ahmad Zahid Hamidi is now under attack for his secret deal with Anwar and Umno needs to postpone its party elections another 18 months to avoid Zahid being ousted in the party election.

  It looks like it is not Muhyiddin who is going to be ousted via a vote of no confidence, but Zahid who is fighting for survival instead. And because of Zahid’s secret deal with Anwar, PKR and DAP, support for Muhyiddin is getting stronger. So why should the Agong refuse to take Muhyiddin’s advice on the assumption he no longer has the confidence of the majority members of the House?

  Muhyiddin is still Prime Minister until he is no longer Prime Minister. And until he is no longer Prime Minister, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong is compelled to take his advice. So why is this “leading constitutional law expert” saying otherwise?

  ********************************************************************

  Agong acts on advice of PM, only if he commands support of MPs, says expert
  (FMT) – One of the nation’s leading constitutional law experts says the Yang di-Pertuan Agong acts on the advice of the prime minister, so long as the office bearer has the support and confidence of the Dewan Rakyat.

  In an online lecture titled “Understanding the Malaysian Constitution”, Tunku Abdul Rahman chair and constitutional law professor Shad Saleem Faruqi said this is due to Article 43(4) of the Federal Constitution which says:

  “If the Prime Minister ceases to command the confidence of the majority of the members of the House of Representatives, then, unless at his request the Yang di-Pertuan Agong dissolves Parliament, the Prime Minister shall tender the resignation of the Cabinet.”

  He said that while the King largely acts upon the advice of the prime minister, the definition of “prime minister” must be examined.

  “Does it mean any person holding the office, or does it mean a person who holds the office and who enjoys the support of the members of the Dewan Rakyat?

  “While the Agong is bound by the advice of the ‘prime minister’, the word means a prime minister with a solid base, legitimacy and support in the Dewan Rakyat,” he said in reference to Article 43(4).

  Shad Saleem said this in response to questions asked by audience members regarding the King’s role in reopening parliament.

  “Section 14(1)(b) of the emergency ordinance says, parliament shall be summoned, prorogued and dissolved on a date as the Agong thinks appropriate. So many people now say it’s the decision of the Agong, not the decision of the prime minister. In my view, even emergency powers are under advice.

  “The problem that has arisen in the last few months is that many people are interpreting the emergency ordinance literally,” he added.

  Shad Saleem said that while the King can ask for a prime minister to resign or dismiss them if they lose the backing of the lower house, the current Cabinet has tenure due to the emergency ordinance.

  “Section 11 says that as long as the emergency is in force, the prime minister and the Cabinet existing immediately prior to the issuance of the proclamation of emergency shall continue to exercise the executive authority of the federation.

  “Until Aug 1, the prime minister and the Cabinet have security of tenure because of the ordinance. But once it (emergency) ends, it is a new game altogether.”

  1. Kau pula perangai mcam babi! mulot babi hari2 ayik menyondol tabur fitnah dan hates comment. Mesti muka kau hudoh kan, hati busok, akai takdak. Malang sungguh kimak kau lahirkan kau, anak sial asyik sokong pemimpin2 bacul, tamak, korup, jual agama. My middle finger to you arse hole kelante budu haramjadah !! Ptttuuiiii !

 4. ALAA MAK….
  BUDIN DAH BAK KELUAR POSTING BARU…

  TAK SEMPAT KEJORA NAK BAWA KELUAR SKETSA “WISENESS” & SKETSA “MANGLI”…

  OK LAH NEK TN MENOPOS JALANG TUA MUNAPIQ LRG HJ TAIB MUKA TEBAL KULIT BABI, KITA JUMPA DI POSTING BARU…

  KAH KAH KAH.

  1. ANY TIME, DOL, ANY TIME.

   KEJORA WILL ALWAYS GO KOJOLLA.

 5. What is the most pressing issue faced by the kerajaan #melayy2isle ketika ini….

  to be officially designated illegal…?

  so the Pandemic is The Tool used to sustain their illigitimscy ?

  hinggakan menghacurkan sistem ekonomi yg sediada….

  kesundalan ape pula utk mengadakan NOC selepAs kegagalan darurat yg mana hadi awang dapat waham dari agama sesat songsang nya….

 6. so wat is A Conditioned Epilepsi…..

  A State of Mind, to Any Intrusion to seize his ‘belonging, he becomes Epilepsi

  ape kepunyaan nya yg sgt nerharga hingga menjadikan sawan babi nya tersawan2 mengiler2…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK becomes Conditional Epileptic when a bit of his tongue is chipped off.

   That happens when he talks rapidly and hurriedly, fighting among themselves – the bloke Ronnie Liu has cabutted to Raub, Pahang.

 7. call him mahafiraun will not reflect his state of neurotic misorgany…..

  but his conditional epilepsi is something else matter….

  kerana #sinyanyuktua96 merasakan jawatan PM itu kepunyaan Mutlak Nya hingga mati….

  ….dan di pinjamkan utk di sandang bila situa setuju sj..

  .dgn penyakit sawan babi nya, dan melantik diri sendiri tanpa ada sokongan, kan itu tanda2 sawan babi kelas tertinggi…

  1. These blokes tak dapat nak pegang jawatan PM, mengarut macam2.

   There are various provisions in the election laws of he country that allow the Opposition opportunities to get the PM’s post.

   But they never did get it, now become sore losers.

 8. tapi adakah Organ Nonok Puki Pantat bini2 hadi awang, izzati taat & zeinab persamaan dgn Organ Puki bini si mamak kutty alias #sinyanyuktua96 ….

  ….yg tak berbiji puki ….

  hanya yg zunnu. ingin beri ingatan ketika menyuluh lunang puki nonok pantat bini2 hadi awang, perlu ada full gear safety mask, kerana 3 Ply Mask yg di pakai utk menghidar covids tidak berkesan …..

  virus yg di bawa oleh hadi blh membawa penyakit ‘contagious’ hinggakan pengikut2 nya tak teragak2 berparang berkapak bercanglul seperti di memali…

  tebuk atap sana sini dah kadi kebiasaan mereka menceroboh dmana yg mereka mabuk suka….

  kini lubang puki mawar tidak kecuali…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA ASYIK MENCARUT ATAU MENGARUT.

   MASIH LAGI MENYEBUT MEMALI TAPI MALU NAK SEBUT 13 MEI 1969 DI MANA TENTERA MENGAWAL KEADAAN, DEPA IKUT SOP TENTERA, TEMBAK MATI YANG LANGGAR HUKUM BERKURUNG, TERMASUK ANJING2 DEPA.

 9. Call him kafir call him firaun
  Up to the masses to discount
  Call him mahafiraun mahazalim
  With age, Allah blesses him

  He calls a spade a spade,g no messing
  Normal people, royalty he does no distinguishing
  He observes facts and truths and lives in reality
  He only worshp worship Allah swt, The Almighty

  I hold to this day these leaders are now struggling
  Najib, Zahid, Yiddin, Azmin, Hamzah ketulahan, their own making
  The days of reckoning Is currently evidently surfacing
  TDM loses nothing, legacy is not what he is seeking

  This is not an issue of those born during the British Rule
  We have seen veteran leaders sincerely carried their job always
  The people and nation closed to their hearts to the full
  Claiming repeatedly “I have the nos” was unheard of in those days.

  1. Old Saka fart, no simple adversary but Tuanku Selangor that predicted prePRU14 2018, Atok will burn down the country
   Today, another old fart Daim said we will be bankrupt by Sep as this year’s PN prized trophy
   NOC is nothing but a much worse emergency power grab by Atok Saka and Daim under the useless Council of Elders for a third bite of the cherry
   It takes the wisdom of MRR to ask the rakyat’s burning question, after given a chance with PH, WTF weed Atok and Daim is smoking to now offer be the NOC firemen to fight the burning they started 2018 for creating this catastrophy

   1. Thank you Penang, Malacca, Sabah and Sarawak……

    1. Sir Wau Bule,

     You haven’t respond to my question above yet,
     “Anonymous, 27 June 2021 9:41 am”

     KAH KAH KAH.

     1. Anonymous
      27 June 2021 9:41 am
      Reply to Wau bule

      Sir Wau Bule,
      (Since you talk about coin)

      Just to ask you Sir Wau Bule, if you had ever learnt ‘PROBABILITY’ in mathematics before.

      Very often, probability question starts with, “A fair coin is tossed…”

      What is meant by “a fair coin”?

      Just to test how good is your IQ.

      KAH KAH KAH.

      Reply

    2. Fcuk you !

 10. A NONOK, A PUKI A PANTAT is just AN ORGAN

  but faling to get excite and feel ORGASM is a betrayal to such ORGAN

  adakah kerana ketiadaan biji puki yg dah lama si suami mengulum dan akhir nya tertelan…

  ngape si bini membiarkan biji puki nya di kulum oleh si suami aka mamak kutty aka #sinyanyuktua96….

  a trade-off utk menyelamatkan anak kesayangan nya dari Muflis

  tapi ape yg terjadi dgn si suami aka mamak kutty alias #sinyanyuktua96 yg dah tertelan biji puki bini nya…

  hingga akhir2 ini melantik diri mya sebagai PM Interim dlm pembentukan Negara Mageran …..

  MRR merasakan, ini sesuatu anamoly, sesuatu keganjilan yg amat sgt lebih2 lagi dari si tua yg serba nyanyuk oleh rakyat jelata…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK TAHU HAL KETIADAAN BIJI PUKI INI SEMUA SEBAB ITU LAH PENGALAMAN DIA SENDIRI.

   DIA AKHIR NYA PERGI KE BANG ALI TAPI SETAKAT MENULIS INI DIA MASIH BELUM DAPAT HASIL NYA.

   MAKA BEKERJA KERAS LAH DIA DENGAN BANG ALI. MOGA2 DIA CAPAI KEHENDAK NYA, BERCURAH CUAH LAH KELUAR AIR MANI NYA.

  2. HARAP DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK TIDAK MEMPRAKTIKAN GENITAL MUTILATION AKIBAT FRUSTRASI TAK DAPAT ORGASAM, ATAU MENGIKUT ADAT PUAK NYA, SEPERTI YANG DILAKUKAN DI KALANGAN MASYARAKAT SPT DI AFRIKA.

   KESIAN LAH PUAK DIA LAMA KELAMAAN HILANG BIJI NYA, MENJADI LEKUK DI SITU, SEOLAH OLAH ADA DUA LUBANG PULA.

 11. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT, SEKARANG SUDAH NYATA PUKIMAK DIA NIH.

  LEBIH DARI ITU, DIA SUDAH MENJADI BABI. CARA MEMIKIR NYA, MULUT NYA, RUPA NYA, KESELURUHAN NYA BABI.

 12. bila di renung dlm ‘kitab tajul muluk’ edisi kerala , utk mententeramkan bini dari meraung kerana anak kesayangan nya akan jadi muflis, #sisuami perlu mengulum biji puki nya …..

  kerama tertekan melihat bini tak berbiji puki, si suami aka mamak kutty aka #sinyanyuktua96 mengarahkan Petronas ‘Bail-Out’ syarikat anak nya, yg mana Petronas melalui PDA di kawal selia oleh Pejabat Perdana Menteri yg mana mamak kutyy aka #sinyanyukktua96 kwtika itu PM Nya…

  tapi malang sekali, budaya mengulum biji puki bini oleh kaum2 kerala ada bahaya nya, kerana risiko mengulum akhir nya akan berakhir tertelan akan biji tersebut….

  kini, laki bini dah jadi serba sawan tingkah laku mereka…

  dari darurat, kini meminta NOC pula….

  babi2 tegar Nya tak segan2 turut nersama…

  apekah babi2 tegar nya, juga melakukam budaya yg sama….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

   Mulut nya clupar sebab tak dididik dab sopan dek emak bapak nya di masa kecil, bercampur penyangak, penjahat dan gengster di masa dewasa.

   Dia selalu sangat mmengulum biji puki memak nya sejak kecil, dia dan emaknya naik sedap, mahu kulum mengulum hingga dewasa sampi ke tua.

   Dia tidak ada budaya, hanya tabiat keji mengulum puki.

 13. bagaiman pula si mamak kutty yg asyik mengulum biji puki bini hingga penyakit epilepsi akan sawan babi nya menjadi2…

  adakah dgn kebabian nya utk memerlukan 1 juta darah rakyat perancis kegemilangan yg mamak kutty hidangkan kpd kaum #melayu2isle utk menjenamakan fahaman sesat songsang nya mengenai pengertian dan perbezaan muhammad anak aminak dgn kenabian muhammad…

  hanya yg zunnun ingin tanyakan,, adakah sesiape di antara mereka yg dah dapat melihat wajah kenabian muhammad anak aminah ketika muhammad anak aminah di lamum dlm DZAUK FANA Nya seketika2…

  adakah mamak kutyy dgn Jin2 Jembalang Nya sudah melihat Wajah Kenabian Muhammad…

  1. Mengulum biji puki adalah kegemaran dan pastime DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

   Dia menghasut, pihak berkuasa perlu ambil tindakan ke atas nya. Dalam pada itu dia dibalun, ditibai dan dibantai disini berterusan.

   Dia sepatut nya jangan menghasut sebab tiada siapa mengetawakan atau menyindir puak nya tonggang tonggek memmegang joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara ditepi rumah nya.

 14. adakah dgn berkapak berparang dan memegang cangkul sambil melaung2 nama ‘allah’ membawa pengertian, bahawa ‘allah’ yg mereka sembah serba pekak dan tuli..

  hingga akhir nya tergolek2 mati kerana tuhan yg mereka sembah tidak memberi merwka kekebalan utk menangkis ‘musuh’…

  hanya yg perlu di ketahui, siape sebenar nya musuh…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

   Nate’ nih menyindir peristiwa Memali. Tapi dia sangat segan dan malu, tak mahu sebut 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan, depa gunakan SOP Tentera, tembak yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing2 depa.

 15. TO WHOM IT MAY CONCERN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora come in here with advice & lesson to offer
  Because, Al-Quran & Hadiths, Kejora always refer
  But some..hatred & quarrels’, they seem to prefer
  And that’s going to make my job become tougher
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Dapat lebih pahla if you win on tough jobs, old chap.

   1. Dapat lebih banyak dosa if you always like to ganggu orang, cari gaduh & no “WISNESS” Nek TN Munapig🐖 Jalang Lrg Hj Taib.

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 MILLION TIMES)

    1. Nek TN Munapig Jalang Lrg Hj Taib 10:25 am,

     Do you know the meaning of “WISENESS” or have you ever heard of that word before?

     KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 MILLION TIMES)

     1. YOU HAVE NOT HEARD OF OXFORD ENGLISH DICTIONARY?

      DULU SEKOLAH SJK, MANA TAHU THE FINER ASPECTS OF THE ENGLISH LANGUAGE.

      PITY.

      1. YOU HAVE NOT HEARD OF WEBSTER’S DICTIONARY OR THESAURUS, OLD IDIOT NEK TN BITCH OF LRG HJ TAIB?

       DULU SEKOLAH SJK, MANA TAHU THE OTHER ASPECTS OF THE ENGLISH LANGUAGE.

       PITY.

       KAH KAH KAH.

       1. Wiseness
        Webster’s 1913 Dictionary

        Wise´ness
        n. 1. Wisdom.
        WordNet Dictionary
        Noun 1. wiseness – the quality of being prudent and sensible
        Synonyms: soundness, wisdom
        2. wiseness – the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight

        Synonyms: wisdom

        Related Words
        advisability, good, goodness, reasonableness, soundness, wisdom

        1. wiseness

         Also found in: Thesaurus, Medical, Idioms, Encyclopedia.

         wise 1

         (wīz)

         adj. wis·er, wis·est

         1. Having the ability to discern or judge what is true, right, or lasting; sagacious: a wise leader.

         …continue/…

         1. …/continuation…

          2.

          a. Exhibiting common sense; prudent: a wise decision.

          b. Shrewd; crafty: made a wise move selling the house when he did.

          3. Provided with information; informed. Often used with to: I’m wise to your tricks. We were none the wiser after reading the report.

          4. Slang Rude and disrespectful; impudent.

          Phrasal Verb:

          wise up Slang

          To make or become aware, informed, or sophisticated.

          1. Siaan Usterjah Nek TN Munapig🐖 Jalang Lrg Hj Taib,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Masa Din Remos ada Nek bertubi ditaji kanan kiri
           Kebencian pmbaca kt Nek pun, mmg tidak terperi
           Itulah Nek TN munafiq yang angkuh meninggi diri
           Dia rasa diri lebih hebat dari Webster’s Dictionary
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

           HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          2. HA HAH HAA…

           Hari tu Nek TN Jalang Munapig Lrg Hj Taib kata “WISENESS’ tiada dlm BI (mungkin dia tak ingat, sebab dah nyanyuk, umur 90-an), dia kata bahasa Swahili yg mungkin ada di Afrika & Eriteria saja…

           Lepas tu, si jalang tua lidah biawak tu alih tiang ke Oxford Dictionary pulak.

           KAH KAH KAH.

      2. KETAHUI LAH KAMU, WAHAI WAK GONTOL, BAHAWA OXFORD ENGLISH DICTIONARY TIDAK ADA ISTILAH WSENESS TUH.

       WISDOM, ADA.

    2. ganggu orang”?

     Kamu budak kecik ker?

     Tak tahu ini demokrasi dan blog ini membenarkan sesiapa mengkritik sesiapa pun.

     Di kata bodoh, marah.

     Apo nak dikato. Balun, tibai dan bantai ajer ler.

     1. KETAHUI LAH KAMU, WAHAI NEK TN JALANG TUA LRG HJ TAIB, BAHAWA ISTILAH WSENESS TUH ADA DLM WEBSTER’S DICTIONARY DAN JUGA THESAURUS SELAIN DARI, WISDOM.

      YANG KAU CAKAP HARI ITU “WISENESS TIADA DLM BI” TAPI KAU NYANYUK WAHAI JALANG TUA LIDAH BIAWAK…

      KAH KAH KAH.

      1. INI CAKAP KAU, 20 JUN YG LEPAS, WAHAI JALANG TUA LRG HJ TAIB LIDAH BIAWAK, BARU SEMINGGU:

       1. Anonymous
        20 June 2021 10:36 am
        Reply to Anonymous

        Wak Gontol Kejora Kojolla yang menggunakan istilah “wiseness” (instead of wisdom) sekarang dia tuduh orang lain pula.

        Lidah bercabang, tak renti2 twist putar belit cakap dia.

        Malu bila diberitahu takda istilah “wiseness” dalam BI, dia pun menggelupor menuding jari ke tempat lain.

        Reply

        1. RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

         KENA SIMPAN CUKUP BUKTI.

         KALAU TIDAK, BETINA TUA MUNAFIQ JALANG LRG HJ TAIB INI AKAN SENTIASA MEMUTAR BELIT LIDAH BIAWAKNYA ITU.

         KAH KAH KAH.

         1. “ganggu orang”!

          Kamu nyanyuk teruk ker, Nek TN Jalang Tua Lrg Hj Taib?

          Tak tahu ker adab pekerti dlm blog ini membenarkan sesiapa mengkritik sesiapa pun dgn tujuan baik bukan untuk berkelahi atau melepaskan dendam peribadi.

          Dikata bodoh bangang kurang ajar biadab, marah pulak.

          Apo nak dikato. Balun, tibai dan bantai ajer ler biar jalang tua ni menyembam sedut debu kat lantai.

          KAH KAH KAH.

 16. perlu ada kajian utk mencari kebenaran dgn mengkaji DNA “anomalies” sama ada #sinyanyuktua96 ini betul se orang manusia ada Jembalang yg di utuskan oleh Jin ke Negara hingga kaum Melayu tersepit dlm kancah peperangan sesama mereka…..

  perlu juga melakukan kajian yg sama utk memastikan agama sesat dan songsang yg hadi awang bawa kerana pengikut2 nya melaung2 takbir ke sana kemari memanggil tuhan mereka kerana tuhan penyembahan mereka serba cacat pendengarean nya….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK INI MEMUKI EMAK DIA BILA MENGHASUT DI SINI.

   DIA SEDITIOUS MENGHASUT KAUM MELAYU, PIHAK BERKUASA PERLU TANGKAP DIA, MASUK LOKAP, MAHKAMAHKAN, KEMUDIAN SUMBATKAN KE PENJARA.

   DI MASA YANG SAMA, DIA DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTERUSAN DISINI.

 17. When you have nothing else to offer
  Better shut your mouth than blabber
  If the name of the game is distraction
  Get yourself drowned in exasperation

  It is Budin’s right to promote Anwar
  And condemn Yiddin almost daily
  This is what we called psych war
  Anwar may get spolied unfortunately

  Characterizing Yiddin as evil is bad
  Voters may start shoutingl ike mad
  Too much too frequent may backfire
  Things worked out may go haywire

  1. Ok, this one is better.

   1. Thank you. Please go on and fly kite.

    1. HAHAHA HOHOOHO HIHIIHI.

     The bloke got told to “Please go on and fly kite.”

     1. Politeness never ceases among gentlemen – he said, “Please ..”

      hehe

   2. Mr Wau Bule,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    What I have been talking are just lesson & advice
    You should be open to it, if you are kind and wise
    Accepting other people’s advice, isn’t detrimental
    Unless..you are having problem with your mental
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Sir Wau Bule,

     Again, we can’t avoid talking about “WISENESS”, even some might get hurt by that word.

     KAH KAH KAH.

     1. Sir Wau Bule,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Kejora come in here with advice & lesson to offer
      Because, Al-Quran & Hadiths, Kejora always refer
      But some..hatred & quarrels’, they seem to prefer
      And that’s going to make my job become tougher
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      P/S:

      All end words in every line end with sound ‘fer’.
      Even ‘tougher’ => we express as “tuf-fer”.

      That is what I was trying to tell you before this.

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       Kononnya “come in here with advice & lesson to offer”.

       Tapi kena pelangkong hingga kepala nak jadi wafer.

       1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        Kejora “come in here with advice & lesson to offer”.

        Di samping selingan, Nek TN Jalang Tua Lrg Hj Taib kena pelangkong hingga kepala nak jadi wafer.

        KAH KAH KAH.

  2. Fcukyou, you and your Bastard AbahCOw, to hell you and your PASetan HadiBabi, orgPas Kelantan dan Pas Trengganu mmng village idiots!…puak incest, perogol anak sendiri..Kelantan kilang anak luar nikah dan anak sumbang mahram…pemuda2 lalok ketum dan dadah. Sbb PKP klu tidak pekan Danok tu penuh dgn kote2 kelantan berjalang puttuii ! tu ke serambi mekah konon

 18. there seemed to be many improbable coincidences in life….

  yet not many able to comprehend these anomalies

  tapi di negara yg mana kini #melayu2isle sedang tersepit dan mabuk dgn fahaman sesat songsang agama mereka….

  #sinyanyuktua96 masih tergiler2 utk terus berkuasa hingga babi2 tegar nya sama2 mengiler utk menegakan NOC yg kian membara….

  adakah anomalies sedemikian dari keturunan yg sama, berbudayakan kaum2 kutty kerala yg mana mengulum biji puki bini satu kebiasaan….

  bagaimana pula dgn fahaman auta fahaman agama songsang suku sana dan auta dunia suku sini yg di bawa oleh hadi bersama2 babi2 tegar nya pula ?

  adakah kedua2 species ini satu “improbable coincidences” yg membawa bencana kpd negara…

  ape kah mahiaddin dari species kedua2 mereka ini…?

  atau mahiaddin juga satu anomaly berbentuk “coincidence scandal” dari mereka bersama….

  1. One very unfortunate coincidence in life is DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN BEING BORN.

   Dia asyik menghasut, kalau tidak dibendung, dibalun, ditibai dan dibantai berterusan, sudah tentu akan membawa bencana kpd negara…

   Coincidence scandal dia ia lah bila bapak nya menongg.ng emak nya dan 9 bulan kemudian dia keluar.

 19. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora ingin beri nasihat secara madah gurindam
  Saling berpesan sesama kita dri keturunan Adam
  Nasihat ini, sama-samalah kita ambil dan hadam
  Walaupun bagi sesetengah ia pahit seperti jadam
  Kalau org tampil beri nasihat jgn pula kita godam
  Tak usah lah, simpan hasad & berdengki dendam
  Jika ada, api kejahatan di hati, elok le kita padam
  Kerana di akhirat nanti hanya syurga yg kita idam
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  1. Selalu nya Kejora mencari godam.

   Bagus lah kali ini dia beri nasihat jenis yang tak perlu di godam.

   Tapi berhati hati lah kita jika dia kemudian nanti mencari godam.

   1. Tapi Nek, tak kesah nak godam pun, sebab Kejora dah “MANGLI” Nek dok godam tu.

    Nek tahu ker apa itu “MANGLI”?

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

    1. Nek TN,

     I don’t mind being whacked if I’m on the right track and “WISENESS” is still with me.

     But, do you know the meaning of “WISENESS” or have you ever heard of that word before?

     KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 MILLION TIMES)

     1. You poor old soul, Wak Gontol.

      Even Oxford English Dictionary does not have the word “wiseness” – they have only “wisdom”.

      https://www.google.com/search?q=oxford+english+dictionary+wiseness&ei=ON7XYIryO-y94-EP88-egAw&oq=oxford+english+dictionary+wiseness&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAM6BwgAEEcQsAM6BAgAEEM6AggAOgIILjoGCAAQFhAeOggIIRAWEB0QHkoECEE

      YAFDRLVigRmDGWmgBcAJ4AIABrAGIAawGkgEDOS4xmAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesgBCsABAQ&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwiK7uOU3rbxAhXs3jgGHfOnB8AQ4dUDCA4&uact=5

      I can’t say suit yourself coz you’d be jumping into the lake next.

      1. Wiseness
       Webster’s 1913 Dictionary

       Wise´ness
       n. 1. Wisdom.
       WordNet Dictionary
       Noun 1. wiseness – the quality of being prudent and sensible
       Synonyms: soundness, wisdom
       2. wiseness – the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight

       Synonyms: wisdom

       Related Words
       advisability, good, goodness, reasonableness, soundness, wisdom

       1. wiseness

        Also found in: Thesaurus, Medical, Idioms, Encyclopedia.

        wise 1

        (wīz)

        adj. wis·er, wis·est

        1. Having the ability to discern or judge what is true, right, or lasting; sagacious: a wise leader.

        …continue/…

        1. …/continuation…

         2.

         a. Exhibiting common sense; prudent: a wise decision.

         b. Shrewd; crafty: made a wise move selling the house when he did.

         3. Provided with information; informed. Often used with to: I’m wise to your tricks. We were none the wiser after reading the report.

         4. Slang Rude and disrespectful; impudent.

         Phrasal Verb:

         wise up Slang

         To make or become aware, informed, or sophisticated.

         1. Ha ha ha ..Usterjah Nek TN Munapig🐖 Jalang Lrg Hj Taib,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Masa Din Remos ada Nek bertubi ditaji kanan kiri
          Kebencian pmbaca kt Nek pun, mmg tidak terperi
          Itulah Nek TN munafiq yang angkuh meninggi diri
          Dia rasa diri lebih hebat dari Webster’s Dictionary
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          HAHAHA HOHOHO HIHIHI

          1. HA HAH HAA…

           Hari tu Nek TN Jalang Munapig Lrg Hj Taib kata “WISENESS’ tiada dlm BI (mungkin dia tak ingat, sebab dah nyanyuk, umur 90-an), dia kata bahasa Swahili yg mungkin ada di Afrika & Eriteria saja…

           KAH KAH KAH.

 20. Reopening parliament would not guarantee issues solved
  In that of addressing the pandemic and political uncertainties
  A strict regime that of NOC style coiuld be urgently instituted
  To put back this beautiful nation to road to recoveries

  Once recovered, we must return to parliamentary democracy
  Hopefully politicians will work based on facts and truths to see reality
  Good leadership is required but one that of heavy responsibility
  The power to govern must be based on sincerity and honesty

  1. Just to comment:
   The words “solved” & “instituted”, when expressed, doesn’t sound the same…

   1. English is not like BM. (BM is ‘baku’).

    For example,

    The words “iron” & “moron” have the last three letters ‘ron’, but
    Iron => we express as “aa-yen”
    Moron => we express as “mo-ron”

    On the other hand, the words “iron” & “giant” are spelled quite differently with one ‘ron’ at the end and the other with ‘iant’ at the end.
    But when we express,
    Iron => we express as “aa-yen”
    Giant => we express as “jaa-yen”
    which sounds the same.

    1. This is an example where all the end words of the lines/sentences are spelled differently but when we express (read loudly), all sound the same:

     Mr K’s soul and spirit, is tough like an iron
     He’s also physically strong like a big giant
     People see him aggresive fierce like a lion
     Not like Madam X, who looks like an alien

     1. English is an old language, used by Chaucer and shakespeare many hundred years ago.

      Bahasa Melayu is also an old language but its compilation into book and manuscript form took place maybe only in the 15th century.

      1. Those who know better and have more to add are welcome to do so.

  2. Content is more potent and important than rhyme
   Get the message into our heads over period of time
   It does not solved or resolved issues at hand
   May Allah forgives our prople and our nation

   1. Again,

    “Hand” & “nation” don’t seem to be a nice rhymic pair.

    1. Suit yourself

     1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

      Gud reply.

   2. Sodomy as scripted by Khairuddin is Atok’s political game on Anwar
    BMF and IMF is Atok’s political game on KuLi, another deception
    For both, he used macais to spread fitnah as propaganda war
    Atok’s fake Bush WMD smoking gun technique is for public perceptions

    Despite incessant fitnah, both got rakyat support to fight
    Semangat 46 and PKR gave Atok scare in various elections
    In 2000 Atok promise PM to KuLi if he rejoin UMNO to reduce Atok’s fright
    In 2018, Atok and Daim promise PM share to Anwar if he agree PH Konsensus and Coalition

    As PM7, Atok recycle sodomy propaganda and got SDs on standby
    To block Anwar he had the combined Sheraton’s traitors and the religious peddlers band
    He lost out PN PM to Yidden only because enbloc, UMNO did not buy
    To MRR no Atok NOC; why country burnt, rakyat burden and Covid blood under PN is Allah wraths from Atok’s Firaun hand

    1. Fitnah comes aplenty from TDM’s adversaries
     Untruths told because they were merely alleging
     May TDM forgive those who wronged him in the series
     May Allah Arrahman Arrahim gives His Blessing

    2. Allah wraths from Atok’s Firaun hand?

     And you? Allah wraths from whose hand?

 21. MAHATHIRVSANWARp IP

  KALAU IKUTKAN PHD4PIG LANGSUNG TAK ADA PKP KATANYA MATI DI JALAN RAYA LEBIH RAMAI DARI COVID NAK MASUKKAN 2 JUTA PELANCUNG CINA SIAP BAGI DISKAUN HARGA RUMAH SEPARUH HARGA
  ……….

  “Kerajaan Gagal” Is A Brilliant Campaign………..

  Hence that is why PPBM wanted PAS, the most successful party in Malaysia. PAS is a winner. PAS did NOT lose the general election. Barisan Nasional, however, lost. And PPBM also won GE14. So PAS the winner joined PPBM the winner to form the new government when DAP and PKR collapsed the old Pakatan Harapan government. Now tell me one thing, am I the only intelligent Malaysian out of 32 million Malaysians who can see this?

  Whoever came out with the “Kerajaan Gagal” campaign should be commended because it is a brilliant campaign.

  Success and failure are subjective, and it depends on what criteria you use to measure success and failure. There is no standard yardstick which you can use to measure success and failure and it is influenced by your perception of what is success and what is failure.

  Hence it is a game of perception and is guided by your value system plus open to interpretation. In such a game, it is all in your mind and opinions would differ from one person to another.

  When the anti-government people say Kerajaan Perikatan Nasional is a “Kerajaan Gagal” they do not need to explain why and how it is “Kerajaan Gagal”. They raise so-called “examples” regarding how badly the government is handling the Covid-19 coronavirus pandemic and the vaccination program.

  Then, how should it have been handled? Give an example of a country that is doing fantastic and has achieved zero Covid-19 infections and deaths and 100% vaccinations? None!

  Some countries may be doing better than other countries, but to a large extent it is because of the obedience and discipline of the people. Countries where the people are not obedient and not disciplined do worse than other countries.

  So, is it the government that gagal or the rakyat that gagal?

  In the past, a farmer who managed to send all five of his children to university would be seen as a success, even though he is poor and his five children went to university on a government scholarship because they were star students.

  Today, you would be seen as a success only if you live in a multi-million-ringgit home in a gated-community, have five kereta mewah, fly to UK for the summer holidays to shop, and fly to Switzerland during Christmas to ski.

  As I said, success and failure are subjective and are open to interpretation and is mere perception. Hence the “Kerajaan Gagal” campaign is brilliant because it is all in the mind and depends on how you look at things.

  Society is actually very strange. A woman who sleeps around is a perempuan sundal while a man who sleeps around is macho. Hence success and failure are also subject to the same prejudices.

  DAP is screaming “rakyat susah” and is asking the government to give more handouts and grant a moratorium on loan repayments. But online sales are up. Food takeaways are up. Car sales are up. Read what https://paultan.org/ says:

  “The Malaysian Automotive Association (MAA) has released vehicle sales date for the month of May 2021. It announced earlier today that a total of 46,663 vehicles were delivered last month, which is 11,249 units (or 19.4%) less than the 57,912 units sold in April.

  Nonetheless, last month’s total was nearly double that of the corresponding month in 2020, when 23,366 units were shifted, making for an improvement of 23,297 units (99.7%) this year. As for year-to-date numbers, the 245,932 units managed in the first five months of the year is 117,142 units (90.9%) more than the 128,790 units that were recorded in the same period last year.”

  “Kerajaan Gagal”, they say. But then certain businesses are going through the roof. As I said, it all depends on your interpretation and what yardstick you use to measure success and failure. A farmer is gagal when five of his children go to university but a millionaire berjaya because he got rich through his political connections.

  The anti-government people love playing this perception game. Last year they called the Perikatan Nasional government a “Backdoor Government” that, kononnya, is bullying Barisan Nasional.

  The Perikatan Nasional government is led by PPBM and PPBM ensured that Pakatan Harapan won the general election in May 2018. Without PPBM, Pakatan Harapan would not have won GE14.

  Barisan Nasional, however, lost the general election. So it is Barisan Nasional that is the one who came in through the “Pintu Belakang”, not PPBM. PPBM came in through the front door in May 2018 during GE14.

  PAS was not in Pakatan Harapan or Barisan Nasional. So PAS did NOT lose the general election. In fact, under the circumstances, PAS did quite well in GE14. And when PPBM invited PAS to participate in the government based on “perpaduan ummah”, they accepted. What is wrong with that?

  PAS was NOT kicked out in GE14. In fact, PAS won the same number of votes as PKR and DAP did. Yes, PAS, PKR and DAP won the same number of votes and just 25% votes less than Umno won. PAS won far more votes than MCA, MIC, Gerakan, and all the Sabah and Sarawak parties.

  Umno was number one in votes and PAS tied with PKR and DAP for number two. And everyone else was not even 50% of PAS. In that sense PAS can be said to be THE MOST SUCCESSFUL INDEPENDENT POLITICAL PARTY IN MALAYSIA.

  Hence that is why PPBM wanted PAS, the most successful party in Malaysia. PAS is a winner. PAS did NOT lose the general election. Barisan Nasional, however, lost. And PPBM also won GE14. So PAS the winner joined PPBM the winner to form the new government when DAP and PKR collapsed the old Pakatan Harapan government. Now tell me one thing, am I the only intelligent Malaysian out of 32 million Malaysians who can see this?

 22. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Terdengar seruan azan panggilan mghadap Illahi
  Sbg Muslim, perintah dariNya kenalah kita patuhi
  KepadaNya, diri ini sentiasa dalam cinta & berahi
  Harapnya Kejora berpantun ini tiada akan marahi
  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Tiada yang marahi. Tapi awat nak propaganda hang pi sembahyang, Kejora Kojolla.

   1. Nek TN,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Begitu lah gaya Kejora punya ‘trade mark’ & tema
    Dlm bermadah, nak selitkan juga sikit, hal agama
    Moga..jejak langkah Kejora, ada akan turut sama
    Satu khidmat ikhlas, dan Kejora berikan percuma
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 23. Suicides are on the rise
  Because they can't buy rice
  And all goods go up in price
  Didn't Yiddin the PM realize
  
  1. Yiddin realizes sad turn of events
   Goods’ prices not only the culprits
   Time to walk the talk that matters
   Stop talking about “I have numbers”

   1. Just to comment:

    For the first two lines, the sound at the end of the sentences is not uniformly rhymic

    1. William Shakespeare or Usman Awang have not always been uniformly rhythmic.

     But they have been known as the greats.

     1. Nek TN 9:37 am,

      They are lucky since they are willing to.show off themselves, but Kejora is not of that kind.

      But I alway keep ‘WISENESS” with me.

      But, do you know the meaning of “WISENESS” or have you ever heard of that word before?

      KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 MILLION TIMES)

 24. All Malaysian has a dream
  Anwar would win the game
  all people had blame Yiddin
  Inshaa Allah Anwar would be PM

  1. Yes malaysians do have a dream
   Anwar could win yet he would not
   Blame it on Yidden and the team
   Inshaa Allah an LGBT PM is Not

   1. Just to comment:

    It’s not that nice for the same word “not” being repeated

    1. Suit yourself if you do not have anything to offer

     1. I’m offering an advice and some lesson as well..it won’t be detrimental if you don’t mind accepting it.

      1. Suit yourself if distraction is the name of the game

       1. Maaflah Kejora cakap, En Wau Bule…

        Kejora dapati geng2 Peju-Wang ni yg kebanyakannya membesar di zaman British memerintah Malaya, semuanya pantang ditegur ajar.

        Angkuh dan sombong tak ubah mcm aruah Wak Seman.

        1. Ada beza antara angkuh dan sombong dan realiti berfakta berkebenaran

         Ada beza superficiality dan hipokrisi dan calling a spade a spade.

         The choice is yours, which side of a coin you are.

         1. Sir Wau Bule,
          (Since you talk about coin)

          Just to ask you Sir Wau Bule, if you had ever learnt ‘PROBABILITY’ in mathematics before.

          Very often, probability question starts with, “A fair coin is tossed…”

          What is meant by “a fair coin”?

          Just to test how good is your IQ.

          KAH KAH KAH.

        2. Kejora Kojolla pun membesar di zaman British memerintah. Dia tak boleh keluarkan bukti menunjukkan otherwise.

         Dia boleh ditegur, hanya dia melompat. Selalu nya termasuk jerat.

         1. Nek TN 9:41 am,

          Kejora dah masak & “MANGLI” dgn fitnah dan tohmahan dari Nek ni.

          Nek tahu ker apa itu “MANGLI”?

          KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

          1. Sir Wau Bule,

           You haven’t respond to my question above yet,
           “Anonymous, 27 June 2021 9:41 am”

           KAH KAH KAH.

 25. Some people are just too mean
  Day and night condemning Yiddin
  Hope by doing so Anwar would win
  Inshaa Allah it would not be him

  1. Just to comment:

   For the first three lines, the end words of the sentences, we express wtih out lips open (mean, Yiddin, win) but the fourth line, the word ‘him’ we’ll express wtih our lips closed/attached. It should have been uniform/consintent in sound when we express.

   1. Suit you yourself

   2. Just to whack.

    Wak Gontol Kejora Kojolla invites risks when opening his mouth.

    Not the least of which is Bang Ali coming to him from behind.

    1. Nek TN 9:45 am,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Tajuk posting blog, seperti Nek tidak ambil peduli
     Tak pernah lekang dari mulut, kekasih Nek, Bg Ali
     Tapi kenapa asyik buat karutan tadika setiap kali?
     Ejekan kebudak-budakan nek tu Kejora dh mangli
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     P/S:

     Nek tahu ker apa itu “MANGLI”?

     KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

 26. Tak ada perasaan.

  Dia mayat yang masih berjalan dan bercakap depan kamera.

 27. PANTUN NASIHAT DARI KEJORA,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora tidak lupa juga persembah pantun nasihat
  Berbicaralah dgn cara beradab matang dan sihat
  Usah berkomen, bentuk provokasi & berniat jahat
  Jgn buat tohmahan atau fitnah dgn tipu muslihat
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Hendaklah kita selalu dekatkan diri dgn Al-Quran
  Buang je..segala sikap keangkuhan & ketakburan
  Tidak membawa ke mana pun, sikap bebal baran
  Yg paling mmbantu dlm hidup ialah akal & fikiran
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Kejora Kojolla selalu nasihat Usah berkomen, bentuk provokasi & berniat jahat, Jgn buat tohmahan atau fitnah dgn tipu muslihat

   Bagus lah dia buat begitu. Menunjukkan dia sedar dan tidak akan buat macam itu lagi.

   1. Nek TN 9:49 am,

    Kejora dah “MANGLI” dgn percakapan bermuslihat Nek nih…

    Nek tahu ker apa itu “MANGLI”?

    KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

 28. ASSALAAMU’ALAIKUM🌷DINDA🥀DEWI🌹,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Wrkah diutus, buat dara hati mulia berbudi sopan
  Bingkisan yg tak berharga ini, jadikan lah tatapan
  Berpantun buat dinda..seperti dah jadi kewajipan
  “Salam emmm rin..”..dari abg..mengiringi ucapan
  🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  1. Komen pertama Wak Gontol ini dah tak menyenangkan hati.

   Apasal dia nak bercinta di sini masakan ini blog politik.

   1. Tulis berkaitan blog post lah, Wak Gontol.

    Supaya yang lain, jika mengkomen komen anda pun, boleh sesama tak lari dari blog post

    1. Kejora dah “MANGLI” dgn leteran munapig👏 Nek TN di mana Nek sendiri pun tak komen ikut pos kerana terpaksa menghabiskan masa melepaskan dendam, hasad dengki di hati kotor busuk Nek tu.

     1. Tapi, Nek tahu ker apa itu “MANGLI”?

      KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Leave a Reply

Your email address will not be published.