BOLEHKAH UNDI TAK PERCAYA TERHADAP PM DIBUAT DI LUAR PARLIMEN?

Yang di-Pertuan Agong ada kuasa di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk melantik Perdana Menteri Malaysia (Fasal (2)(a) Perkara 43). Tetapi Yang di-Pertuan Agong tidak ada kuasa untuk singkir Perdana Menteri. Ini adalah di antara ciri penting dalam sistem demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan di Malaysia.

Perdana Menteri Malaysia boleh disingkir di dalam Dewan Rakyat samada melalui usul Undi Percaya atau usul Undi Tidak Percaya menurut Fasal (4) Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan.

Usul undi percaya pernah dibuat di Dewan Rakyat sebaik sahaja Tun Hussein Onn dilantik sebagai Perdana Menteri ketiga selepas kematian Tun Abdul Razak. Usul tersebut di bentangkan oleh Kerajaan Barisan Nasional.

Perdana Menteri Hussein Onn tidak ada masalah untuk mendapatkan undi percaya kerana Barisan Nasional menguasai majoriti lebih dua pertiga di Dewan Rakyat ketika itu.

Selepas kejatuhan Kerajaan Pakatan Harapan pada hujung bulan Februari 2020, ahli-ahli parlimen pembangkang dari Pakatan Harapan (PH), Warisan dan Pejuang, termasuk bekas Perdana Menteri ketujuh, Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir telah mengemukakan usul tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Ahli Parlimen Pagoh.

Usul-usul undi tidak peraya tersebut tidak pernah diberi kesempatan untuk dibentangkan dalam sidang Dewan Rakyat kerana Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menggunakan helah di bawah Peraturan 15 (1) dalam Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat yang menyatakan bahawa pada tiap-tiap hari persidangan mesyuarat, urusan Kerajaan hendaklah didahulukan daripada uruan-urusan lain.

Jika Parlimen Malaysia dibuka semula sebelum atau selepas 1 Ogos 2021 ini, nasib yang sama akan dihadapi jika ada usul-usul tidak percaya dibawa oleh ahli-ahli parlimen pembangkang terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Begitu juga, hampir tidak mungkin Kerajaan Perikatan Nasional akan membawa usul Undi Percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin di Dewan Rakyat setelah mereka belajar apa yang telah terjadi terhadap Menteri Besar Perak Faizal Azumu yang tewas dalam usul undi percaya terhadapnya di Dewan Undangan Negeri Perak pada tahun 2020.

Jadi, timbul persoalan adakah Undi Tidak Percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin boleh dibuat di luar Dewan Rakyat?

Saya berpendapat, jawapannya boleh dilakukan, berdasarkan duluan (precedent) apa yang berlaku dalam Krisis Perlembagaan Menteri Besar Perak pada tahun 2009 dan duluan yang berlaku di Kedah pada tahun 2020.

Di Perak, pada tahun 2009 Kerajaan Perak pimpinan Menteri Besar Nizar Jamaludin telah hilang majoriti di Dewan Undangan Negeri apabila tiga orang ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat ketika itu melompat menyokong Barisan Nasional.

Menteri Besar Nizar hilang sokongan majoriti. Beliau enggan meletak jawatan Menteri Besar. Nizar meminta Sultan Azlan Shah, Sultan Perak ketika itu supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri.

Sultan Perak enggan membubarkan Dewan Undangan Negeri. Sebaliknya Sultan Perak mengambil inisiatif untuk menentukan sendiri sama ada Nizar mempunyai sokongan majoriti.

Apabila ternyata Nizar tidak ada sokongan majoriti maka Sultan Perak singkir Nizar sebagai Menteri Besar dan melantik Zambri Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang baru.

Krisis Menteri Besar Perak itu dibawa ke Mahkamah Tinggi dan kemudian atas rayuan dibicarakan di Mahkamah Rayuan Malaysia di Putrajaya.

Dalam kes tersebut Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa undi tidak percaya boleh ditentukan dengan lain-lain cara, tidak semestinya melalui undian di dalam Dewan Undangan Negeri.

Di Kedah pula, pada tahun 2020, tidak lama selepas kejatuhan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) di peringkat Persekutuan, maka berlaku kejadian beberapa orang ahli Dewan Undangan Negeri PH melompat menyokong Perikatan Nasional yang terdiri daripada Parti PAS, Bersatu dan Umno.

Menteri Besar Kedah ketika itu ialah Mukriz Mahathir telah hilang majoriti. Untuk mempastikan sama ada benar Mukriz telah hilang majoriti, maka proses menentukan undi tidak percaya terhadap Mukriz dilakuan di luar Dewan Undangan Negeri iaitu di Istana Kedah, bukannya di dalam Dewan Undangan Negeri.

Berbeza dengan Nizar Jamaludin di Perak, Mukriz Mahathir di Kedah bersetuju meletakkan jawatan. Berlaku kekosongan jawatan Menteri Besar lalu Sultan Kedah melantik Sanusi dari PAS yang dipercayai mempunyai majoriti menjadi Menteri Besar Kedah yang baru.

Dua contoh duluan di Perak dan di Kedah dan keputusan Mahkamah Rayuan Malaysia dalam Kes Nizar Jamaludin melawan Zambri Abdul Kadir tersebut boleh menjadi rujukan bahawa Yang di-Pertuan Agong juga boleh mengambil inisiatif yang sama untuk menentukan sama ada sekarang Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mempunyai sokongan majoriti menurut Fasal (2)(a) Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan, iaitu peruntukan yang sama yang digunakan oleh Yang di-Pertuan Agong ketika melantik Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac 2020 lalu.

Inisiatif ini boleh diambil oleh Yang di-Pertuan Agong sama ada ketika negara berada di dalam tempoh Darurat ataupun selepas Darurat tamat.

Ia juga boleh dilakukan samada ketika Parlimen digantung ataupun Parlimen telah dibuka semula. Inisiatif menentukan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hanya boleh dilakukan oleh Yang di-Pertuan Agong sekiranya baginda mempunyai bukti yang jelas bahawa Perdana Menteri telah kehilangan sokongan ahli Dewan Rakyat.

Apa yang dilakukan oleh Sultan Azlan Shah di Perak pada tahun 2009 dan Sultan Kedah pada tahun lepas boleh juga dilakukan oleh Yang di-Pertuan Agong sekarang sekiranya wujud fakta yang sama kerana undang-undang yang ada melalui keputusan Mahkamah Rayuan dalam kes Nizar lawan Zambri yang disebut di atas membenarkan proses menentukan undi tidak percaya boleh dilakukan di luar Parlimen.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang.

5 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 24 June 2021 — 6:33 pm
Subscribe
Notify of
guest
228 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
27 June 2021 12:10 pm

KEPADA REPUBLICANS PHD4PIG SEDARLAH DIRI SIKIT TANAH MELAYU DAH JADI REPUBLIC RAJA HANYA IKUT NASIHAT PM………. POLITIKUS2 YANG PENGECUT MACAM TIKUS TAKUT PRU15 RAKYAT AKAN UNDI PEJUANG HUDUD………. ALJUBON PERLU JAWAB ADALAH SETUJU KLEPTOKRAT UMNO JADI PM9…….. PHDAPIG DAN KLEPTOKRAT UMNO TAKUT PRU15 NANTI HILANG KUASA……MAIN PINTU BELAKANG NOMBOR EKOR…….. KALAU IKUTKAN PHD4PIG LANGSUNG TAK ADA PKP KATANYA MATI DI JALAN RAYA LEBIH RAMAI DARI COVID NAK MASUKKAN 2 JUTA PELANCUNG CINA SIAP BAGI DISKAUN HARGA RUMAH SEPARUH HARGA ………. “Kerajaan Gagal” Is A Brilliant Campaign……….. Hence that is why PPBM wanted PAS, the most successful party in Malaysia. PAS… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:54 pm

Anonymous
 25 June 2021 11:58 am

Di ulang –
a damn big lier, a damn big lier, a damn big lier
HAHA HOHO HIHIHI

https://www.google.com/search?q=lier+meaning&oq=LIER&aqs=chrome.2.0i355i433j46i433j0i131i433j0l4j0i10l2j0.20334j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 4:39 pm
Reply to  Anonymous

Agree…fully agreed… Like an old lady hypocrite who, at one time said that the character Addriani is being created by Kejora but later on said that Addriani is feeling bored and shy to come here into this blog. On another occasion, the idiot lady proudly and arrogantly claimed that the word “wiseness” never exist in English language but when proven to her the evidence of the existence of that word in Webster’s dictionary and Thesaurus, she twisted her tongue to saying, “wiseness” is not in Oxford dictionary. Pity her, that old idiot lady…a damn big lier as well as a… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 4:43 pm
Reply to  Anonymous

I think, better separate into two parts since some might be lazy to open the “Read more”…
________________________________________________

Agree…fully agreed…

Like an old lady hypocrite who, at one time said that the character Addriani is being created by Kejora but later on said that Addriani is feeling bored and shy to come here into this blog.

….to be continued/…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 4:43 pm
Reply to  Anonymous

…/continuation…

On another occasion, the idiot lady proudly and arrogantly claimed that the word “wiseness” never exist in English language but when proven to her the evidence of the existence of that word in Webster’s dictionary and Thesaurus, she twisted her tongue to saying, “wiseness” is not in Oxford dictionary.

Pity her, that old idiot lady…a damn big lier as well as a pure genuine hypocrite…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 4:56 pm
Reply to  Anonymous

Terjemahan:

Setuju..setuju sepenuhnya…

Seperti seorang wanita tua munafiq, yang mana pada satu ketika mengatakan watak Addriani adalah rekaan Kejora tetapi kemudiannya mengatakan bahawa Addriani menjadi bosan dan malu untuk masuk lagi ke blog ini.

…bersambung/…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 4:57 pm
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

Pada satu peristiwa lain, perempuan dungu itu dengan bangga sombong mendabik dada mengatakan perkataan “wiseness” tidak ujud dalam bahasa Inggeris tetapi bila ditunjukkan bukti kewujudan perkataan itu di dalam “Webster’s dictionary” dan “Thesaurus”, dia memutar lidah dengan kenyataan lain, mengatakan “wiseness” tiada dalam kamus Oxford.

Kesian dia, perempuan tua dungu itu.. seorang pendusta besar di samping seorang munafiq tulen…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:38 pm

Oatazah @ ‘Usterjah’ Nek TN Munapig🐖 Jalang Lrg Hj Taib tu bila tersepit, keluarlah ‘tahi’ dari mulutnya:
_____________________________________________________

Anonymous
25 June 2021 11:42 am
Reply to Anonymous

Kejora kepala nya penuh tahi

Reply
_____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:39 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nek TN munafiq konon pantang dgn pantun cinta
Tapi pembaca tahu..semua hanya kelentong auta
Hanya bila Kejora pantun je, Nek keluar caci nista
Bila Kera Kongkang pantun, apa pun Nek tak kata
Maka jelas terserlah, ia hnya kerna cemburu buta
Lalu Nek keluar lah ‘tahi’ dari mulut sbgai senjata
Pelbagai cacian dibuat, dek TN, munafiq yg nyata
Namun. dia tak daya jejaskan Cgu Kejora pendita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 2:21 pm

DIK🌷RIANI🥀DEWI🌹, DIN REMOS & RAKAN2 BLOG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dari Lrg Hj Taib, mari sorang Ostazah @ Usterjah
Sblm subuh mari nak berkelahi..bkn nak berhujah
Tapi, dgn Cikgu Bistari, teruk dia kena tunjal tujah
Kini lari lesap menghilang tiada lagi kelibat wajah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Usterjah Nek TN mmg bodoh dan jahat usul asal
Dgn cgu Kejora ni silap besar ler dia gi cari pasal
Kapten congkak..ada hati nak acah kapten futsal
Agaknya Nek Lrg Hj Taib tu termenung menyesal
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 2:24 pm
Reply to  Anonymous

Owhh.. lupa pulak..

Bunga dahlia🌹🌷🥀tu untuk Dik Riani,
Icon gelak😅😂🤣& tepuk👏tu utk rakan2, dan
Utk Usterjah Nek TN tu kita doakan sajalah..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 1:22 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
In this glorious blog Kejora is still proud standing
In all rivalry, Kejora always attained happy ending
The tittle, ‘pemantun bistari’ still exist in branding
On the other side..the lady, is on the floor landing
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 1:21 pm

HA HAH HAA

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Ibaratnya, ikan sepat cuba nak beraksi jadi bawal
Sgt kemaruk Nek TN di blog ni nak jadi pengawal
Mana boleh, nak jaga selia, orng punya hal ehwal
Kena Kejora luku kepala, terpaksa dia cabut awal
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 1:20 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nek TN Lorong Haji Taib, mmg bodoh tak bertepi
Din Remos kata, bodoh Nek itu, tahap kobau sapi
Dgn Cikgu Kejora bistari ni, Nek cuba bermain api
Kono tibai bodal toghuih todiam sonyap monyopi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 1:18 pm

DEAR🌷DIK🥀RIANI🌹 & FRIENDS,

IT’S SUCH A BIG FUN AND WHAT AN ENJOYFUL ENTERTAINING MOMENT & PLEASURE WHACKING, WALLOPING, BEATING, TEASING, TORTURING, BULLIYING, RAGGING AND TEACHING THE FOOL IDIOT CLOWN ‘USTERJAH’ NEK TN FROM “DIRTY” LORONG HAJI TAIB…

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:43 pm

EVIL😈IDIOT BITCH NEK TN OF LRG HJ TAIB,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you’re a damn big lier
4) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:58 am

Di ulang –

a damn big lier, a damn big lier, a damn big lier

HAHA HOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:00 pm
Reply to  Anonymous

“Bahasa Mlayu kau x faham? Kejora, kau lembam!”

“Bahasa Mlayu kau x faham? Kejora, kau lembam!”

“Bahasa Mlayu kau x faham? Kejora, kau lembam!”

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:01 pm
Reply to  Anonymous

”haha si cagu lemas teruk aku libas!

”haha si cagu lemas teruk aku libas!

”haha si cagu lemas teruk aku libas!

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:19 pm
Reply to  Anonymous

Anon Kera Kongkang 12:00/12:01 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Lagi teruk..geng kau, Nek TN kwn Yakjud Makjud
Tak pernah solat apa tah lagi kalau solat tahajud
Konon ‘terrer English’, Nek mari nak gempar kejut
Tapi si bingai itu kata..dlm BI “wiseness” tak ujud
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:46 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT BITCH NEK TN OF LRG HJ TAIB 11:58 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you’re a damn big lier
4) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of the word “WISENESS” or have you ever heard of that word before?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:21 pm
Reply to  Anonymous

lier is a person or object that rests in a horizontal position.

v\https://www.google.com/search?q=lier+meaning&oq=LIER&aqs=chrome.2.0i355i433j46i433j0i131i433j0l4j0i10l2j0.20334j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:51 am

RAKAN2 PEMBACA, CUBA TENGOK APA SI MUNAFIQ NEK TN LORONG HJ TAIB NYANYUK NI CAKAP:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:52 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
25 June 2021 10:46 am
Reply to Anonymous

KAU DAH CARI PASAL PULAK, WAK GONTOL Anonymous
25 June 2021 10:01 am

CAKAP BIADAB DAN KURANG AJAR, JENIS TAK BOLEH DI BAWAK BERBINCANG, TAK DIBIMBING EMAK BAPAK NYA ADAB SOPAN DI ASA KECIL, BERCAMPUR DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:55 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
“CARI PASAL”???

Siapa yg mula cari pasal?

NEK DAH BASUH MUKA KE BELUM?
CUBA NEK CUBIT2 PIPI & TEPUK2 DAHI, KOT NEK MASIH DLM IGAUAN MIMPI NGERI DEK PANTUN CINTA KEJORA…
(Atau Nek dah nyanyuk teruk dek terlalu tua umur 90-an?)

KEJORA TAK ADA GANGGU NEK PUN, TAPI NEK YG MARI NAK JADI PACAK MENERJAH KEJORA SEBELUM SUBUH LAGI:

Anonymous, 25 June 2021 5:17 am

Anonymous, 25 June 2021 5:19 am

Anonymous, 25 June 2021 5:27 am

DAH NYANYUK TERUK SGT KER NEK?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:56 am
Reply to  Anonymous

Rakan2 blog sekalian!

BEGITU LAH SIFAT ORANG MUNAFIQ, DIA CARI PASAL DGN ORG, TAPI BILA KEPALA BENJOL KENA LUKU, DITUDUH ORG CARI PASAL DGN DIA…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:58 am
Reply to  Anonymous

Itu ler, Kejora dah pesan, Nek nyanyuk lupa:
_______________________________________________
Anonymous
24 June 2021 12:38 pm
Reply to Anonymous

You need to behave instead, Nek TN Lrg Hj Taib Chow Kit Road!

I never disturb whatever you’re writing.. whether it be political or your rude criticism or cursing to other partipants, ok.

So, please don’t disturb me or otherwise you’ll be in trouble again & feeling uncomfortable to be in this blog. Full stop.

Do you understand?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:04 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

Nek TN menopos munapig bukan sahaja biacab dan kuang ajar, tapi tak ada perasaan malu langsung.

Dah 2-3 posting, satu abok komen pun tak ada dikeluarkan berkaitan tajuk pos atau politik tapi lebih kpd POLITAIK.

Dia terpaksa menghabiskan masa menyerang Kejora dek hasad dengki dendam dan cemburu yg berterusan dan tak habis2. Namun serangan yg sia2 kerana semuanya berakhir dgn ketewasan yg memalukan. Tapi Nek TN mana ada reti malu.. tiada istilah malu dlm kamus hidup munafiq ini.

KESIAAN…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:09 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN, Barangkali munafiq muka tebal ini kurang mendapat kasih sayang dan didikan yg baik dari mak bapaknya. Dan mungkin juga, mak bapak dia pun berkeadaan latar belakang yg sama. Agaknya dia tak ada rasa malu kerana dia dari kumpulan darjat bawahan yg hidup di persekitaran masyarakat tak sempurna spt di Lorong Hj Taib, Chow Kit tempat berlegarnya para pelacur dan pondan. Dia dah biasa dgn memaki hamun org dan juga mangli bila dimaki cerca oleh org dlm masyarakat tak sempurnanya itu. Sebab itulah dia tak ada perasaan malu langsung, muka tebal seolah-olah berlapis-lapis kulit babi🐖 melekat di kulit… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:13 pm
Reply to  Anonymous

Kejora nak pecah dua ulasan di atas tu, takut nanti org malas nak buka ‘Read more’ tu:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:14 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

Barangkali Nek TN munafiq muka tebal ini kurang mendapat kasih sayang dan didikan yg baik dari mak bapaknya. Dan mungkin juga, mak bapak dia pun berkeadaan latar belakang yg sama.

Agaknya dia tak ada rasa malu kerana dia dari kumpulan darjat bawahan yg hidup di persekitaran masyarakat tak sempurna spt di Lorong Hj Taib, Chow Kit tempat berlegarnya para pelacur dan pondan.

…bersambung/…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:14 pm
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

Dia dah biasa dgn memaki hamun org dan juga mangli bila dimaki cerca oleh org dlm masyarakat tak sempurnanya itu.

Sebab itulah dia tak ada perasaan malu langsung, muka tebal seolah-olah berlapis-lapis kulit babi🐖 melekat di kulit mukanya itu.

KESIAAN OSTAZAH TN JALANG TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 1:14 pm
Reply to  Anonymous

Itulah Ostazah @ Usterjah Nek TN Menopos Munapig Lrg Hj Taib, kalau rakan2 nak tahu.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:32 am

RAKAN2 PERASAN TAK, AWAL PAGI NEK TN TERJAH KEJORA, TAPI ADA SATU KOMEN MENGATUT (MENGARUT DEK OTAK DI LUTUT) OLEH RAKANNYA ANON KERA KONGKANG JAM 1:20 AM, BUKAN SAJA DIA TAK TERJAH MALAHAN DIA UCAP TERIMA KASIH.

KENAPA NEK TN TU BERSIKAP DOUBLE STANDARD & MUNAFIQ SAMPAI SEBEGITU?

INI JAWAPANNYA:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:33 am
Reply to  Anonymous

Yang sebenarnya, selama ini NEK TN MENOPOS MUNAPIG🐖 LORONG HAJI TAIB tu menyerang Kejora bukan kerana pantun cinta, tapi kerana

1) dendam peribadi, dia asyik dok kena luku kepala dgn Kejora 2 tahun lebih dah…

2) hasad dengki, bila Kejora mahir berpantun dan ramai pula memuji Kejora

3) cemburu kerana dah banyak kali, gadis terpikat dgn Kejora kat blog ini..

Itu saja sebabnya.

KAH KAH KAH.

ADDRIANI
ADDRIANI
25 June 2021 11:09 am

Itulah rakan2, warkah Riani utk Kejora cagu lipas!
Warkah si dara, untuk si Kejora lembam pemalas!
Ada satu lagi..Kejora ni, otak org zaman tahun 13!
“Salam em rin..”haha si cagu lemas teruk aku libas!

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:12 pm
Reply to  ADDRIANI

ADDRIANI PALSU @ Kera kongkang 11:09 am,

Kejora hanya nak menyampaikan amanat/fatwa Ostazah Nek TN Menopos Munapig dari Lrg Hj Taib:

“KAMU MENGARUT TAK IKUT POS, MENULIS HAL PERIBADI DI BLOG POLITIK INI. KAMU TAK HORMAT BLOG & PEMBACA. KAMU KURANG AJAR DAN BIADAB. TAK DIBIMBING OLEH MAK BAPAK KAMU YG ASYIK BERKONGK.K PAGI DAN PETANG. SIA-SIA SAJA PUCCI MAK KAMU KOYAK MELAHIRKAN KAMU”.

Jgn marah Kejora yer, itu amanat dari Ostazah @ ‘Usterjah’ Nek TN Lrg Hj Taib.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:00 am

INI PERLU DI ULANG KPD NEK TN MENOPOS MUNAPIG🐖 SYAITAN😈 BERKEPAK LRG HJ TAIB,

JUST TO REMIND YOU AGAIN & AGAIN…

SELAGI MANA KAU TAK CUCI DAKI & KEKOTORAN BUSUK DI HATI KAU ITU, KAU TAK AKAN AMAN BER’BLOGGING’ DI BLOG INI WAHAI “NEK TN MENOPOS MUNAPIG🐖 SYAITAN😈BERKEPAK NYANYUK SASAU SAWAN SEWEL GILA BABI OI…

KAH KAH KAH.

ADDRIANI
ADDRIANI
25 June 2021 10:55 am

Riani, mmg sudah jdi, Kejora punya sumber ilham
Jumpa Riani lbih dari mendapat seribu lot saham
Sakit dek rindu, lebh teruk dari sakit gigi geraham
Bahasa Mlayu kau x faham? Kejora, kau lembam!

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:02 am
Reply to  ADDRIANI

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

AMAT SEDIH BILA DI KATA,

Bahasa Mlayu kau x faham? Kejora, kau lembam!”

WAHAI KEJORA KOJOLLA, COBALAH FAHAMKAN CARA2 BERINTERAKSI ANTARA MANUSIA.

KALAU TIDAK, KAU SUSAH DI BLOG INI. DAN DI LAIN2 TEMPAT JUGA.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:17 am
Reply to  Anonymous

ADDRIANI PALSU 10:55 am @ Kera Kongkang,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Lagi teruk..geng kau, Nek TN kwn Yakjud Makjud
Tak pernah solat apa tah lagi kalau solat tahajud
Konon ‘terrer English’, Nek mari nak gempar kejut
Tapi si bingai itu kata..dlm BI “wiseness” tak ujud
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:36 am
Reply to  Anonymous

ADDRIANI PALSU @ Kera kongkang 10:55 am,

Kejora hanya nak menyampaikan amanat/fatwa Ostazah Nek TN Menopos Munapig dari Lrg Hj Taib:

“KAMU MENGARUT TAK IKUT POS, MENULIS HAL PERIBADI DI BLOG POLITIK INI. KAMU TAK HORMAT BLOG & PEMBACA. KAMU KURANG AJAR DAN BIADAB. TAK DIBIMBING OLEH MAK BAPAK KAMU YG ASYIK BERKONGK.K PAGI DAN PETANG. SIA-SIA SAJA PUCCI MAK KAMU KOYAK MELAHIRKAN KAMU”.

Jgn marah Kejora yer, itu amanat dari Ostazah Nek TN Lrg Hj Taib.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:28 am
Reply to  ADDRIANI

WAHAI KEJORA KOJOLLA, COBALAH FAHAMKAN CARA2 BERINTERAKSI ANTARA MANUSIA.

SEDIH MELIHAT KAU DI BALUN – Bahasa Mlayu kau x faham? Kejora, kau lembam!

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:09 pm
Reply to  Anonymous

Ha ha ha ‘Usterjah’ Nek TN Jalang Lrg Hj Taib,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Sedarlah yg ko tu lemah, harap bontot je tembam
Tak usah lah acah Kejora klau diri bingai lembam
Tak risau ker nanti kot ko tersungkur tersembam?
Nanti nak sapu bengkak tidak cukup minyak bam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

ADDRIANI
ADDRIANI
25 June 2021 10:54 am

Kau bagaikan, dah jadi penunggu gila kat blog ini
Warkah ku kali ini, kau pasti tersiksa jiwa nurani
Sambutlah salam berduri aku untuk kamu di sini
“Salam emm rin…” wahai si tua kemarok berbini

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:05 am
Reply to  ADDRIANI

DISYORKAN KAMU KEJORA KOJOLLA RENTIKAN BERINTERAKSI DENGAN YANG TAK SUKAKAN KAMU.

BLOG INI AKAN LEBIH MESRA JIKA KAMU BUAT BEGITU.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:26 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

NEK TN MENOPOS MUNAPIG🐖 IDIOT LRG HJ TAIB DAH MAKIN BIOL & NYANYUK TERUK..

DIA DAH TAK DPT BEZAKAN KWN DGN LWN!

ADDRIANI PALSU 10:54 AM TU DIKATAKANNYA KEJORA…

HANYA DGN MELIHAT “Salam emm rin…” tu jer, Nek jadi OBSESS, TRAUMA & FOBEA…

BEGITULAH BILA UMUR DAH 90-AN…
SIAANN…NEK TN TU…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

AMUSE YOURSELF THOROUGHLY, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

THE WAY YOU HAVE BEEN BEHAVING IN THE PAST AND THE RESPONSE AGAINST YOU, KOT TAK BANYAK PELUANG KAU DAPAT AMUSE YOURSELF DI SINI.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:37 am
Reply to  Anonymous

ADDRIANI PALSU @ Kera kongkang 10:54 am,

Kejora hanya nak menyampaikan amanat/fatwa Ostazah Nek TN Menopos Munapig dari Lrg Hj Taib:

“KAMU MENGARUT TAK IKUT POS, MENULIS HAL PERIBADI DI BLOG POLITIK INI. KAMU TAK HORMAT BLOG & PEMBACA. KAMU KURANG AJAR DAN BIADAB. TAK DIBIMBING OLEH MAK BAPAK KAMU YG ASYIK BERKONGK.K PAGI DAN PETANG. SIA-SIA SAJA PUCCI MAK KAMU KOYAK MELAHIRKAN KAMU”.

Jgn marah Kejora yer, itu amanat dari Ostazah Nek TN Lrg Hj Taib.

KAH KAH KAH.

ADDRIANI
ADDRIANI
25 June 2021 10:53 am

alang2 dah mengarut berlarut larut, nah amek nih…….

Dngan warkah ini, pasti Kejora tersangatla berang
Cikgu lembam, otak serabot, sempang perenang!
Dia termenung..asyik fikir, siapakah ini penyerang
“Salam emmm rin…”, dari ku, si panglima perang!

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:38 am
Reply to  ADDRIANI

ADDRIANI PALSU @ Kera kongkang 10:53 am,

Kejora hanya nak menyampaikan amanat/fatwa Ostazah Nek TN Menopos Munapig dari Lrg Hj Taib:

“KAMU MENGARUT TAK IKUT POS, MENULIS HAL PERIBADI DI BLOG POLITIK INI. KAMU TAK HORMAT BLOG & PEMBACA. KAMU KURANG AJAR DAN BIADAB. TAK DIBIMBING OLEH MAK BAPAK KAMU YG ASYIK BERKONGK.K PAGI DAN PETANG. SIA-SIA SAJA PUCCI MAK KAMU KOYAK MELAHIRKAN KAMU”.

Jgn marah Kejora yer, itu amanat dari Ostazah Nek TN Lrg Hj Taib.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:41 am

INI PERLU DI ULANG KPD NEK TN LORONG HJ TAIB,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Insaf..dan ubah lah diri, serta perbaiki pekerti mu
Tidak akan membantu karutan yg kau kutip ramu
Caci cerca, kebodohan, ejekan ko tu..org dh jemu
Semua tu tak kan mampu mengatasi org berilmu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:07 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

TAK PAYAH RESPON KPD KOMEN WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH BILA MEMBACA BALUNAN YANG DI KENAKAN KPD NYA DI KOMEN2 ATAS NYA.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

Jgn gelak awal sgt Nek, baca dulu jawapan balas pantun Kejora kat ADDRIANI PALSU @ Kera Kongkang geng kau tuh:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
25 June 2021 11:17 am
Reply to Anonymous

ADDRIANI PALSU 10:55 am @ Kera Kongkang,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Lagi teruk..geng kau, Nek TN kwn Yakjud Makjud
Tak pernah solat apa tah lagi kalau solat tahajud
Konon ‘terrer English’, Nek mari nak gempar kejut
Tapi si bingai itu kata..dlm BI “wiseness” tak ujud
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:34 am
Reply to  Anonymous

YANG AMAT MENARIK IA LAH BALUNAN RIANI KASI KPPD WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

RESPON DARI NYA TAK PENTING LANGSUNG.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 2:57 pm
Reply to  Anonymous

Usterjah Nek TN Jalang Lrg Hj Taib 11:34 am,

Itu RIANI PALSU tu samaran geng kau, si Kera Kongkang, dia tak reti BI.
Dia bukan tahu yg Nek TN dah kantoi teruk dlm bahasa Inggeris pasal perkataan “WISENESS” tu.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:21 am

WOWW…

ALANGKAH BAGUSNYA KALAU DIN REMOS DPT MARI MASUK SAKSIKAN BAGAIMANA OATAZAH MENOPOS MUNAPIG🐖 NEK TN LIDAH BIAWAK🦎 DAH TERKANTOI TERUK DEK MASIH “KETEGAQ” MCM “PELAQ” NAK MEMPERTAHANKAN KEMUNAFIQANNYA ITU.

DIA TAK AKAN BERNASIB MALANG, TERCALAR MARUAH MAKAN KUAH SETIAP HARI, KALAU DIA TAK KEMARUK NAK JADI PACAK ATAU PENGHULU BLOG NAK JAGA TEPI KAIN ORANG…

AKIBATNYA, JIWANYA TAK TENTERAM & HIDUP DIA TAK AMAN…SPT MANA YG DIN REMOS PERNAH KATAKAN DULU…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:22 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
21 May 2021 8:58 am
Reply to Anonymous

Bior la dia nak muji diri ka nak pantun ke… yang nenek nak sakit hati buat apa. Nenek pun kalau nak cerita apa nenek buat dgn Bang Ali nenek malam tadi…. silakanlah…. cerita kisah intim nenek bersama bangali nek tu tidak menyakitkan hati sesiapa….
Hidup ini lebih indah kalau tak cari pasal dengan orang….

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:33 am
Reply to  Anonymous

KAMU YANG CARI PASAL TAPI TUDUH ORANG.

2 KALI SALAH KAMU NIH, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:34 am
Reply to  Anonymous

OOOPS – DIN REMORSE

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:29 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL KELUARKAN PENDAPAT NYA DI Anonymous
 25 June 2021 10:21 am

ADA YANG MENGARUT. BILA LAANG NANTI, AKAN BINCANG.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:50 am
Reply to  Anonymous

BILA ‘LAANG’ TU MAKSUDNYA BILA DAH HILANG KETAKUTAN & MENGGELETAR DAN BILA DAH KURANG SIKIT LAPISAN KULIT BABI🐖 KAT MUKA TU, YER OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LRG HJ TAIB..?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:09 am
Reply to  Anonymous

INI TABIAT BUDAK SEKOLAH YANG SUKA BERTUMBUK.

DI MASA REHAT, DIA PUN KELUAR MENCARI MANGSA NYA.

TAPI DAH CUKUP LEPUK DI KEPALA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA SEBELUM KOMEN INI, AKU BIARKAN SAJA BEGITU.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:01 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT ‘USTERJAH’ NEK TN OF LRG HJ TAIB,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you’re a damn big lier
4) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:02 am

DO YOU REMEMBER MY WORDS YESTERDAY, EVIL😈NEK TN OF LRG HJ TAIB OR YOU HAD FORGOTTEN IT SINCE YOU’RE SENILE?

OK, I BRING IT HERE AGAIN, TO REMIND YOU:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:02 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 June 2021 12:38 pm
Reply to Anonymous

You need to behave instead, Nek TN Lrg Hj Taib Chow Kit Road!

I never disturb whatever you’re writing.. whether it be political or your rude criticism or cursing to other partipants, ok.

So, please don’t disturb me or otherwise you’ll be in trouble again & feeling uncomfortable to be in this blog. Full stop.

Do you understand?

KAH KAH KAH.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:04 am
Reply to  Anonymous

EVIL OSTAZAH NEK TN OF LRG HJ TAIB,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Taking Darwin’s words, you don’t have the ‘fitness’
But, it seems that you’re still lacking of ‘wiseness’
Don not be hypocrite, readers are here as witness
Just do not disturb me, & mind you own business
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

P/S:

1)Do you still insist saying that the word WISENESS never exist in English?
2) Do you know, who Charles Darwin was?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:12 am
Reply to  Anonymous

WAK ONTOL, the word WISENESS never exists in the Oxford English Dictionary, the most respected English dictionary in the world.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:16 am
Reply to  Anonymous

Note, the words are

OXFORD ENGLISH DICTIONARY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:13 am
Reply to  Anonymous

I know who Charles Darwin was.

And you are the missing link.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:23 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL, IT’S NOT A MATTER OF “disturb(ing) whatever you’re writing.”

IT’S A MATTER OF SAYING WHAT IS RIGHT OR WRONG.

DEFEND YOURSELF WHEN YOU THINK YOU ARE RIGHT.

AND I SURE WILL SAY I’M RIGHT, OTHERWISE I DON’T SAY IT.

AND WE CAN HAVE A GOOD DISCUSSION. HEALTHY ONE, OK?

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:27 am
Reply to  Anonymous

DON’T FEEL FREE IN TELLING OTHERS TO BEHAVE, WAK GONTOL.

YOU CAN BE TGLD THOSE UMPTEENTH TIMES.

AND IN BIGGER AUDIENCES THAN JUST THIS BLOG.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:08 am
Reply to  Anonymous

YOU MUST BE SENILE, WAK GONTOL, BECAUSE YOU PUT THE WORDS IN HERE.

BUT YOU ARE EXCUSED – AT NEARLY 90 YEARS OLD, OF COURSE YOU OFTEN DON’T REMEMBER.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:54 am
Reply to  Anonymous

KESIAN OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LORONG HJ TAIB…

SAMPAI TERPAKSA BAWA KELUAR BAHASA PERAK “HOGEH” KERANA NAK PERTAHANKAN KEMUNAFIQANNYA, MENGATAKAN “WISENESS” TAK UJUD DLM BI. (Rujuk komen dia di atas, Anonymous, 20 June 2021 10:36 am)

Persoalannya bukan pasal Oxford Dictionary!
KALAU DAH ADA DEFINISI DLM WEBSTER’S DICTIONARY & THESAURUS, BERMAKNA ADALAH DLM BI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:55 am
Reply to  Anonymous

Nek TN munafiq laknatullah,
Pasai hang bak keluaq bahasa Perak, ni aku cakap loghat Kedah pulak:

Hang dengaq sini na, Nek TN pelaq ketegaq:

1) Haghi tu hang kata “wiseness” tak dak dlm BI.

2) Aku tunjuk bagi bukti Webster’s dictionary & Thesaurus.

3) Hang kona alih tiang pulak, kata tak dak dlm Oxford Dictionary.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:56 am
Reply to  Anonymous

Aku nak bagi contoh agama pulak kat hang…

“Do’a qunut setiap kali solat subuh” tak ada dlm kitab mazhab Hanapi/Wahabi..tak dibuat pun di Mekah.

Tapi, “doa qunut setiap solat subuh” ada dlm kitab ASWJ (Ahli Sunnah Wal Jemaah) & diikuti di Malaysia.

Adakah hang nak kata “doa qunut setiap solat subuh” itu tak ujud dlm Islam, wahai OSTAZAH NEK TN MUNAFIQ LAKNATULLAH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:56 am
Reply to  Anonymous

P/S:

Kitab ASWJ adalah adaptasi kpd kitab mazhab Shafie.

Tapi hang tau ka, kalau aku cakap pasai agama nih, wahai OSTAZAH NEK TN MUNAFIQ LAKNATULLAH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:59 am
Reply to  Anonymous

KESIAN OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG🐖 NEK TN LRG HJ TAIB…

SEKEJAP CAKAP TAK ADA DLM BI, SEJEJAP CAKAP TAK ADA DLM DICTIONARY OXFORD…

DAH NYANYUK TERUK DIA.. BEGITULAH BILA DAH MENCECAH UMUR 90-AN..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:01 am
Reply to  Anonymous

MONGALIH TIANG DAN PUTAR BOLIT CAKAP SAJO LAH KOJO DIYO SI SYAITAN MUNAPIG BOKOPAK LRG HJ TAIB NIH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:46 am
Reply to  Anonymous

KAU DAH CARI PASAL PULAK, WAK GONTOL Anonymous
 25 June 2021 10:01 am

CAKAP BIADAB DAN KURANG AJAR, JENIS TAK BOLEH DI BAWAK BERBINCANG, TAK DIBIMBING EMAK BAPAK NYA ADAB SOPAN DI ASA KECIL, BERCAMPUR DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:40 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL, TAK USAH BINCANG AGAMA LAH, BIAR JABATAN AGAMA CAKAP, DEPA PAKAR.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:56 am
Reply to  Anonymous

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:13 am
Reply to  Anonymous

YOU ARE A DAMN STUPID BLOKE, NOT WORTH TO EVEN RESPOND IN FUTURE COMMENTS EXCEPT WHEN HAVING REALLY FREE TIME TO ABUSE YOU FULLY AND EXHAUSTIVELY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:04 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH…SIAN ‘USTERJAH’ NEK TN JALANG LRG HJ TAIB,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kejora is a guy with intelligence strength & speed
Unlike Nek TN, who is dull & slow like a millipede
Readers noticed that, the old lady is damn stupid
Everyday, the same shit & nonsense, she’ll repeat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:59 am

INI KOMEN KARTUN WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA –

“YOU DON’T HAVE ENOUGH “WISENESS” TO SURVIVE PROPERLY & PEACEFULLY IN THIS BLOG, WHAT MORE TO EXCELL…”

BIG JOKE. ENOUGH SAID OLELY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:58 am
Reply to  Anonymous

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:14 am
Reply to  Anonymous

WORTH A REPEAT –

YOU ARE A DAMN STUPID BLOKE, NOT WORTH TO EVEN RESPOND IN FUTURE COMMENTS EXCEPT WHEN HAVING REALLY FREE TIME TO ABUSE YOU FULLY AND EXHAUSTIVELY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:30 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT NEK TN OF LRG HJ TAIB 11:14 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubbor idiot
3) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

# stubborn idiot

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:59 am

NEK TN LORONG HJ TAIB,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Insaf..dan ubah lah diri, serta perbaiki pekerti mu
Tidak akan membantu karutan yg kau kutip ramu
Caci cerca, kebodohan, ejekan ko tu..org dh jemu
Semua tu tak kan mampu mengatasi org berilmu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:05 am
Reply to  Anonymous

KALAU KAU TAK CAKAP BESAR

tak kan mampu mengatasi org berilmu”

KOT ADA 1-2 YANG BOLEH KAMU TIPU.

TAPI, WAK GONTOL “org berilmu”?

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

BIG JOKE.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:08 am
Reply to  Anonymous

KALAU KAU TAK CAKAP BESAR

“wiseness KEPALA BAPAK DIA.” dan

“takda istilah “wiseness” dalam BI” dan

“kata Wak Gontol Kejora Kojolla. Dia tak cakap pun universiti mana.

University Central African Republic, gamak nya. Atau Republic of Eriteria entah apekenama nya .”

KOT ADA 1-2 YANG BOLEH KAMU TIPU.

TAPI, OSTAZAH NEK LRG HJ TAIB DAH KONO DONGAN “org berilmu”!

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

BIG JOKE.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:43 am

KOMEN2 INI PENTING, PERLU DI ALIH KE ATAS SINI –

Anonymous
 25 June 2021 8:15 am

ISTILAH “HOGEH” TAKDA PUN DALAM BM TAPI ADA DALAM LOGHAT ORANG BOTA, PERAK.

KAMU ALIH TIANG KE ALIH BATANG.
KALAU BATANG DI CELAH KELENGKANG, TAK BOLEH ALIH, MAT.

Anonymous
25 June 2021 8:25 am

Reply to  Anonymous
 
OXFORD ENGLISH DICTIONARY ADALAH RUJUKAN YANG PALING DIGUNAKAN BILA MENENTUKAN BETUL TIDAKNYA BI YANG DIGUNAKAN.

TAPI NAK GUNA BAHASA BOTA PERAK PUN BOLEH, GERENTI ORANG PUTIH TAK KETAWAKAN.

SEBAB DEPA TAK FAHE’

HEHE

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:16 am
Reply to  Anonymous

So, do you still insist saying that the word WISENESS never exist in English? Like this:
____________________________________________________
Anonymous
20 June 2021 10:36 am
Reply to Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla yang menggunakan istilah “wiseness” (instead of wisdom) sekarang dia tuduh orang lain pula.

Lidah bercabang, tak renti2 twist putar belit cakap dia.

Malu bila diberitahu takda istilah “wiseness” dalam BI, dia pun menggelupor menuding jari ke tempat lain.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:17 am
Reply to  Anonymous

Even after being shown evidence from Webster’s Dictionary?

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:17 am
Reply to  Anonymous

Wiseness
Webster’s 1913 Dictionary

Wise´ness
n. 1. Wisdom.
WordNet Dictionary
Noun 1. wiseness – the quality of being prudent and sensible
Synonyms: soundness, wisdom
2. wiseness – the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight

Synonyms: wisdom

Related Words
advisability, good, goodness, reasonableness, soundness, wisdom

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:18 am
Reply to  Anonymous

Ha ha ha ..Siaan Nek TN Munapig🐖 IDIOT,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Masa Din Remos ada Nek bertubi ditaji kanan kiri
Kebencian pmbaca kt Nek pun, mmg tidak terperi
Itulah Nek TN munafiq yang angkuh meninggi diri
Dia rasa diri lebih hebat dari Webster’s Dictionary
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:26 am
Reply to  Anonymous

KESIAN OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LORONG HJ TAIB…

SAMAPI TERPAKSA BAWA KELUAR BAHASA PERAK “HOGEH” KERANA NAK PERTAHANKAN KEMUNAFIQANNYA, MENGATAKAN “WISENESS” TAK UJUD DLM BI. (Rujuk komen dia di atas, Anonymous, 20 June 2021 10:36 am)

KALAU DAH ADA DEFINISI DLM WEBSTER’S DICTIONARY & THESAURUS, BERMAKNA ADALAH DLM BI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

Kejora pun boleh bawak keluar istilah Kedah,

Nek TN ‘pelaq’ tu ‘loklaq’ & ‘ketegaq’…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:36 am
Reply to  Anonymous

Hang dengaq sini na, Nek TN pelaq ketegaq:

1) Haghi tu hang kata “wiseness” tak dak dlm BI.

2) Aku tunjuk bagi bukti Webster’s dictionary & Thesaurus.

3) Hang kona alih tiang pulak, kata tak dak dlm Oxford Dictionary.

Aku nak bagi contoh agama pulak kat hang…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:42 am
Reply to  Anonymous

Ni contoh perbandingan dlm agama:

“Do’a qunut setiap kali solat subuh” tak ada dlm kitab mazhab Hanapi/Wahabi..tak dibuat pun di Mekah.

Tapi, “doa qunut setiap solat subuh” ada dlm kitab ASWJ (Ahli Sunnah Wal Jemaah) & diikuti di Malaysia.

Adakah hang nak kata “doa qunut setiap solat subuh” itu tak ujud dlm Islam, wahai OSTAZAH NEK TN MUNAFIQ LAKNATULLAH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:48 am
Reply to  Anonymous

P/S:

Kitab ASWJ adalah adaptasi kpd kitab mazhab Shafie.

Tapi hang tau ka, kalau aku cakap pasai agama nih, wahai OSTAZAH NEK TN MUNAFIQ LAKNATULLAH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:49 am
Reply to  Anonymous

NILA AKU CAKAP TAK PAYAH BINCANG AGAMA, TAK BERMKNA TAK TU, WAK GONTOL.

JENIS KAMU NIH MEMANG SUSAH NAK BERBINCANG.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:45 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGARUT MENYEBUT Webster’s 1913 Dictionary.

AND TAKING PRIDE IN DOING SO, TOO.

WHAT A STUPID FOOL.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:16 am
Reply to  Anonymous

YOU ARE A DAMN STUPID BLOKE, NOT WORTH TO EVEN RESPOND IN FUTURE COMMENTS EXCEPT WHEN HAVING REALLY FREE TIME TO ABUSE YOU FULLY AND EXHAUSTIVELY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:42 am
Reply to  Anonymous

JANGAN SEBUT DICTIONARY YANG DAH TUA LAH, MAT.

Webster’s 1913 Dictionary – MENGARUT.

TAHU LAH KAMU BAHAWA A LANGUAGE LIVES, BERTUKAR.

DICTIONARY TAHUN 13 TAK BOLEH PAKAI LAGI, MAT.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 9:50 am
Reply to  Anonymous

Jadi, kalau ikut amalan di Mekah, kitab mazhab Shafie tak boleh pakai lagi lah?

Tapi hang tau ka, kalau aku cakap pasai agama nih, wahai OSTAZAH NEK TN MUNAFIQ LAKNATULLAH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:02 am
Reply to  Anonymous

MONGALIH TIANG DAN PUTAR BOLIT CAKAP SAJO LAH KOJO DIYO SI SYAITAN MUNAPIG BOKOPAK LRG HJ TAIB NIH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:52 am
Reply to  Anonymous

KO MENGALIH BATANG DI CELAH KELENGKANG NANTI KOSONG DI SITU MCM KAUM EUNUCH DI CHINA PURBA.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:31 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT NEK TN OF LRG HJ TAIB 10:52 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubbor idiot
3) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

# stubborn idiot

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:34 am

DEAR🌷DIK🥀RIANI🌹 & FRIENDS,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Old Nek TN, is a damn big lier, as we all can see
She said, she wants to preserve “blog’s decency”
But the old hypocrite’s words, are all just fallacy
And what the lady had shown is real pure idiocy
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhh
🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

(The flowers🌹🌷🥀 are for Dik Riani,
The laughing icons😅😂🤣 are for dear friends, and
The dislike sign👎 is for IDIOT Nek TN…)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:35 am
Reply to  Anonymous

EVIL😈 IDIOT HYPOCRITE NEK TN OF LRG HJ TAIB,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Now it’s the time..throw away your shyness
Prove to readers, that you have “WISENESS’!
Reply my ‘pantuns’, readers want to witness
Otherwise you just mind your own business
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
KAH KAH KAH KAH KH KAH KAH KAH KAH
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

P/S:

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:56 am
Reply to  Anonymous

DAMN STUPID IDIOT WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA APPEALING TO REPLY HIS MEMANTUN MANTAT.

HE’S SO STUPID THAT ONLY A TINY NUMBER OF PEOPLE LIKE MEMANTUN MANTAT.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:54 am
Reply to  Anonymous

TAK RENTI2 LAH MENUDUH “damn big lier” DLL WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

TAK BOLEH BAWAK BERDISKUSI.

SENANG BALUN, TIBAI DAN BANTAI AJER BERTERUSAN DI SINI.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:32 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT NEK TN OF LRG HJ TAIB 10:54 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:33 am

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kejora is a guy with intelligence strength & speed
Unlike Nek TN, who is dull & slow like a millipede
Readers noticed that, the old lady is damn stupid
Everyday, the same shit & nonsense, she’ll repeat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:42 am
Reply to  Anonymous

Kejora kepala nya penuh tahi

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 3:45 pm
Reply to  Anonymous

Patutlah busuk..mulut Nek TN keluar tahi…

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nek TN munafiq konon pantang dgn pantun cinta
Tapi pembaca tahu..semua hanya kelentong auta
Hanya bila Kejora pantun je, Nek keluar caci nista
Bila Kera Kongkang pantun, apa pun Nek tak kata
Maka jelas terserlah, ia hnya kerna cemburu buta
Lalu Nek keluar lah ‘tahi’ dari mulut sbgai senjata
Pelbagai cacian dibuat, dek TN, munafiq yg nyata
Namun. dia tak daya jejaskan Cgu Kejora pendita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:33 am

HYPOCRITE EVIL😈 IDIOT NEK TN OF LRG HJ TAIB,

SORRY TO KEEP ON TELLING YOU AGAIN AND AGAIN, HYPOCRITE EVIL😈NEK TN.

YOU DON’T HAVE ENOUGH “WISENESS” TO SURVIVE PROPERLY & PEACEFULLY IN THIS BLOG, WHAT MORE TO EXCELL…

BUT YOU’RE VERY WELL EQUIPPED WITH “IDIOCY” THAT WILL KEEP YOU TO BE GREAT AND GRAND HERE AS AN ENTERTAINING CLOWN🤡…

KAH KAH KAH.

P/S:

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:31 am

NEK TN MENOPOS MUNAPIG🐖 SYAITAN😈 BERKEPAK,

JUST TO REMIND YOU AGAIN & AGAIN…

SELAGI MANA KAU TAK CUCI DAKI & KEKOTORAN BUSUK DI HATI KAU ITU, KAU TAK AKAN AMAN BER’BLOGGING’ DI BLOG INI WAHAI “NEK TN MENOPOS MUNAPIG🐖 SYAITAN😈BERKEPAK NYANYUK SASAU SAWAN SEWEL GILA BABI OI…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:30 am

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA KATA,

KEJORA SINDIR OSTAZAH MUNAPIG LRG HJ TAIB ITU DGN PANTUN”:

ALAMAK, ORANG TAK MAIN PANTUN LAH, WAK GONTOL, SELAIN DARI PEMINAT SASTERA, YANG PONDAN SAJA BUAT BEGITU.

INI SOAL BETUL TIDAK BM YANG DI GUNAKAN, APA PULAK NAK SELESAIKAN DENGAN PANTUN.

DI KATA BODOH, KAU MARAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:51 am
Reply to  Anonymous

OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LRG HJ TAIB,

Main alih tiang yer Nek?

Tak reti berpantun cakap je le…

Tak main pantun tak apa, asal jgn bermain dgn sikap “MUNAFIQ LAKNATULLAH”.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:57 am
Reply to  Anonymous

Nek TN sekolah SJK mmg lah tak reti pantun & tak minat.

Tapi ada orang minat & cakap Kejora berpantun tahap dewa Nek tau…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:57 am
Reply to  Anonymous

Addriani
7 June 2021 2:41 pm
Reply to Anonymous

Assalamualaikum,
Tak pasti Riani status [email protected]@tuan,yg pasti kat sini Riani lihat terrer-terrer dalam ulasan,menyusun bahasa pantun tahap dewa,kongsi maklumat untuk Riana tompang pengetahuan nak habiskan pengajian kat-u

wassalam

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:58 am
Reply to  Anonymous

(KAT ATAS ITU, WARKAH PERTAMA DARI DIK RIANI)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

DAN YANG PENGHABIS.

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

KOT NANTI WK GONTOL KEJORA KOJOLLA REKA SENDIRI KOMEN2 GUNA NAMA RIANI.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:36 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT NEK TN OF LRG HJ TAIB 11:19/11:20 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Wau bule
Wau bule
25 June 2021 8:29 am

Budin

You, Hassan Karim, Abdullah Sani , Johari Abdul, Otai Reforbasi can try anything and everything to oust Yidden and replace him with that ex convict of sodomy.

BUT dengan doa rakyat dan izin Allah swt, Malaysia SHALL NEVER HAVE A PM who is categorised as an LGBT….THIS IS AN ISLAMIC NATION….period

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:08 am

GUNA BM LAH, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

MALU BILA TENGOK KAU TULIS “SHE NEVER KNOW …”

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:39 pm
Reply to  Anonymous

GUNA BM LAH, NEK TN MENOPOS MUNAPIG JALANG LRG HJ TAIB.

MALU BILA TENGOK KAU, BILA KEJORA TULIS “WISENESS” KAU MENENGKING KATA “WISENESS” TIADA DLM BI …

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:28 am

DAH TERUK SANGAT PUAK MELAYU YANG ADA DARI NYA KELUARKAN LAGU ATAU MEMANTUN MANTAT BILA PERANG.

JENIS SUKU KAUM HILL TRIBES PAPUA NEW GUINEA YANG MENARI NARI BILA MUSUH NAK DATANG.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:10 am
Reply to  Anonymous

PITY YOU NEK TN MENOPOS MUNAPIG LRG HJ TAIB, NOT ONLY YOU’RE HYPOCRITE & AN IDIOT…

YOU ALSO DO NOT HAVE “WISENESS”!

KAH KAH KAH

P/S:

Do you know the meaning of the word “WISENESS” OR have you ever heard of that word before?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (100 JUTA KALI)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

YOU ARE A DAMN STUPID BLOKE, NOT WORTH TO EVEN RESPOND IN FUTURE COMMENTS EXCEPT WHEN HAVING REALLY FREE TIME TO ABUSE YOU FULLY AND EXHAUSTIVELY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT NEK TN OF LRG HJ TAIB 11:21 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you’re a damn big lier
4) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:58 am

BAGI YG TAK BERKESEMPATAN KELMARIN, INI KEJORA BAWAKAN “KEMUNAFIQAN NEK TN MENOPOS LRG HJ TAIB TERSERLAH LAGI”:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:59 am
Reply to  Anonymous

19 JUN KEJORA MENGGUNAKAN PERKATAAN “WISENESS”. NEK TN MENGHINA CERCA KEJORA, KATANYA “WISENESS” TIADA DLM ENGLISH.

DIA KATA KEJORA BELAJAR BI TAK SAMPAI TAHAP FORM 3:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:59 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
19 June 2021 11:15 am
Reply to Anonymous

DAMN STUPID WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA’S ENGLISH LANGUAGE IS NOT EVEN FORM 3 STANDARD.

wiseness KEPALA BAPAK DIA.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:00 am
Reply to  Anonymous

BILA KEJORA BAGI TAHU YG KEJORA GRAD B.SCENCE WITH EDUCATION, NEK TN KATA KEJORA LULUSAN AFRIKA SBB GUNA PERKATAAN “WISENESS”

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:01 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
19 June 2021 11:46 am
Reply to Anonymous

MR KEJORA
B. SC SCIENCE WITH EDUCATION,
MATHEMATICS –

kata Wak Gontol Kejora Kojolla. Dia tak cakap pun universiti mana.

University Central African Republic, gamak nya. Atau Republic of Eriteria entah apekenama nya .

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:01 am
Reply to  Anonymous

KEJORA KEMUDIAN KEMUKAKAN BUKTI KEWUJUDAN “WISENESS” DLM BI MELALUI WEBSTER’S DICTIONARY & THESAURUS.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:02 am
Reply to  Anonymous

Wiseness
Webster’s 1913 Dictionary

Wise´ness
n. 1. Wisdom.
WordNet Dictionary
Noun 1. wiseness – the quality of being prudent and sensible
Synonyms: soundness, wisdom
2. wiseness – the trait of utilizing knowledge and experience with common sense and insight

Synonyms: wisdom

Related Words
advisability, good, goodness, reasonableness, soundness, wisdom

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:02 am
Reply to  Anonymous

wiseness

Also found in: Thesaurus, Medical, Idioms, Encyclopedia.

wise 1

(wīz)

adj. wis·er, wis·est

1. Having the ability to discern or judge what is true, right, or lasting; sagacious: a wise leader.

…continue/…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:03 am
Reply to  Anonymous

…/continuation…

2.

a. Exhibiting common sense; prudent: a wise decision.

b. Shrewd; crafty: made a wise move selling the house when he did.

3. Provided with information; informed. Often used with to: I’m wise to your tricks. We were none the wiser after reading the report.

4. Slang Rude and disrespectful; impudent.

Phrasal Verb:

wise up Slang

To make or become aware, informed, or sophisticated.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:03 am
Reply to  Anonymous

TAPI SI MUNAFIQ ANGKUH BONGKAK TU TETAP MENGATAKAN “WISENESS” TAK ADA DLM BI.

DIA RASA LEBIH HEBAT DARI WEBSTER’S DICTIONARY:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:04 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
20 June 2021 10:36 am
Reply to Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla yang menggunakan istilah “wiseness” (instead of wisdom) sekarang dia tuduh orang lain pula.

Lidah bercabang, tak renti2 twist putar belit cakap dia.

Malu bila diberitahu takda istilah “wiseness” dalam BI, dia pun menggelupor menuding jari ke tempat lain.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:04 am
Reply to  Anonymous

KEJORA SINDIR OSTAZAH MUNAPIG LRG HJ TAIB ITU DGN PANTUN:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:05 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 June 2021 10:12 am
Reply to Anonymous

Ha ha ha ..Siaan Nek TN Munapig🐖 IDIOT,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Masa Din Remos ada Nek bertubi ditaji kanan kiri
Kebencian pmbaca kt Nek pun, mmg tidak terperi
Itulah Nek TN munafiq yang angkuh meninggi diri
Dia rasa diri lebih hebat dari Webster’s Dictionary
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:06 am
Reply to  Anonymous

OSTAZAH MUNAPIG LRG HJ TAIB TU ALIH TIANG!

SBLM INI DIA KATA “WISENESS” TIADA DLM BI.

KINI DIA KATA, TIADA DLM OXFORD DICTIONARY PULAK:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:06 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 June 2021 7:30 am
Reply to Anonymous

DAMN STUPID BLOKE DOES NOT EVEN KNOW THE WORD DOES NOT EXIST IN THE OXFORD ENGLISH DICTIONARY

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:07 am
Reply to  Anonymous

THE ARGUMENT IS:

MASA KEJORA GUNA PERKATAAN “WISENESS” ITU, KEJORA TAK SEBUT PUN YG KEJORA RUJUK KPD OXFORD DICTIONARY (KEJORA TERPERASAN PERKATAAN ITU ADA DLM PENULISAN BI).

SBLM INI NEK TN LRG HJ TAIB BERKERAS MENGATAKAN “WISENESS” TIADA DLM BI, KINI ALIH TIANG KE OXFORD DICTIONARY PULAK.

KEJORA SINDIR NEK TN LRG HJ TAIB ITU LAGI
(PULANG PAKU BUAH KERAS);

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:07 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 June 2021 10:08 am
Reply to Anonymous

DAMN STUPID OLD IDIOT LADY EVIL😈 NEK TN ….

SHE NEVER KNOW THE EXISTENCE OF THE WORD “WISENESS” IN ENGLISH LANGUAGE…

PITY HER…

Reply

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:08 am
Reply to  Anonymous

Nek TN Menopos Munapig🐖 IDIOT
hanya mengharapkan dictionary Oxford buruk yg dah lekang kulit.. yg dibelinya masa dia masih sekolh di zaman penjajahan British tahun 40-an dulu…

Kesian.. dictionary buruk yg sebahagian dimakan lipas & anai2 itu sajalah yg dia tau rujuk.. tak reti ikut teknologi & perkembangan zaman.. dia tak tahu yg Oxford Dictionary pun dah berapa kali di’update’.. dia juga tak tahu kewujudan Webster’s dictionary & Thesaurus…

Ibarat org mengaji pondok.. dia kata yg di pondok itulah sajalah semua yg betul..

KESIAN NEK TN IDIOT MENOPOS SYAITAN😈 MUNAPIG🐖 BERKEPAK NIH..

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:09 am
Reply to  Anonymous

OSTAZAH MUNAPIG🐖 SYAITAN😈 BERKEPAK LRG HJ TAIB TU MASIH JUGA EGO TAK MENGAKUI KESALAHANNYA:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:09 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
 24 June 2021 12:48 pm
 Reply to  Anonymous

Kamu dah dewasa tapi otak mcm budak kecik.

Nyata dari kamu menulis begitu.

Wiseness takda dalam kamus terkemuka Inggeris – Oxford English Dictionary, contoh nya.

 Reply

(SBLM INI DIA KATA “WISENESS” TIADA DLM BI..)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:10 am
Reply to  Anonymous

TAPI BUNYI NADA KALI INI KURANG SIKIT KEANGKUHANNYA. MUNGKIN SEBAHAGIAN KECIL KULIT BABI🐖 YG MELEKAT DI MUKANYA ITU DAH LEKANG JATUH & MUKANYA TAKLAH SETEBAL YG SEBELUM INI.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:12 am
Reply to  Anonymous

________________________________________________
IBARATNYA ATAU ANALOGI, SEORANG ITU, ‘SI A’ BELAJAR PONDOK MENGGUNAKAN SATU KITAB.

DATANG ‘SI B’ MENCERITAKAN SATU HUKUM.

TERUS ‘SI A’ MENEMPELAK DGN BERKATA:

“HUKUM ITU MANA ADA DLM ISLAM!
KAU BELAJAR AGAMA TAK SAMPAI TING 3 KE?”

…bersambung/…

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:14 am
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

‘SI B’ MEMBERITAHU:
“SAYA ADA DEGREE DLM PENGAJIAN ISLAM”.

‘SI A’ MENGHINA LAGI:
DEGREE KAU TU DARI AFRIKA KE DARI ERITERIA.

KEMUDIAN ‘SI B’ MENUNJUKKAN HUKUM ITU DARI WEBSITE ISLAM.

‘SI A’ YG KANTOI DAN TERKEDU TAPI MASIH ANGKUH DAN BONGKAK BERKATA:

HUKUM ITU TIDAK ADA DLM KITAB YG SAYA PELAJARI DI PONDOK SAYA.
(TAPI AWALNYA, DIA KATA TAK ADA DLM ISLAM)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:15 am
Reply to  Anonymous

NOTA:

‘SI A’ = OSTAZAH NEK TN LRG HJ TAIB
‘SI B’ = CIKGU KEJORA BISTARI BUDIMAN

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:15 am
Reply to  Anonymous

ISTILAH “HOGEH” TAKDA PUN DALAM BM TAPI ADA DALAM LOGHAT ORANG BOTA, PERAK.

KAMU ALIH TIANG KE ALIH BATANG.

KALAU BATANG DI CELAH KELENGKANG, TAK BOLEH ALIH, MAT.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:25 am
Reply to  Anonymous

OXFORD ENGLISH DICTIONARY ADALAH RUJUKAN YANG PALING DIGUNAKAN BILA MENENTUKAN BETUL TIDAKNYA BI YANG DIGUNAKAN.

TAPI NAK GUNA BAHASA BOTA PERAK PUN BOLEH, GERENTI ORANG PUTIH TAK KETAWAKAN.

HEHE

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:54 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL, KELUARKAN BUKTI IJAZAH KAMU.

ADA YANG SENANG2 MENIPU SAJA MENUNTUT ADA ITU INI, SEKARANG NAK BUKTI KAU BETUL2 ADA IJAZAH.

SIAP DENGAN NAMA PENUH KAMU. AKU NAK CHECK DENGAN REGISTRAR UNIVERSITI BERKENAAN.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 10:38 am
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Ijazah ‘Kejora cikgu maths’ tk perlulah nak dibukti
Org akan dapat menilai dari ilmu dan budi pekerti
Bkn spt munafiq..yg bahasa & agama pun tak reti
Cakap dia pula..biadab & selalu menyakitkan hati
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

(Apa punya tahap bahalol ostazah Nek TN Lrg Hj Taib nak suruh bukti ijazah kat sini..)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 11:23 am
Reply to  Anonymous

YOU ARE A DAMN STUPID BLOKE, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

YOU ARE NOT WORTH TO EVEN RESPOND IN FUTURE COMMENTS EXCEPT WHEN HAVING REALLY FREE TIME TO ABUSE YOU FULLY AND EXHAUSTIVELY.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 12:41 pm
Reply to  Anonymous

EVIL😈IDIOT BITCH NEK TN OF LRG HJ TAIB 11:23 AM,

Whatever you had been saying & what further more you want to say, makes no point, Nek TN, coz:

1) you’re a damn hypocrite
2) you’re a damn stubborn idiot
3) you’re a damn big lier
4) you don’t have “wiseness”

But, do you know the meaning of OR have you eved heard of the word “WISENESS”.. before I introduce that word here, in this blog?

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH (10 MILLION TIMES)

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:45 am

DEAR READERS,

THIS IS FROM NEK TN IDIOT MUNAPIG OF LRG HJ TAIB:

_____________________________________________________
Anonymous
24 June 2021 1:20 pm
Reply to Anonymous

not interested in a stupid war with a stupid bloke like you

Reply
_____________________________________________________

OK THEN, I HOPE SHE’LL KEEP HER WORDS!

LET’S WAIT AND SEE WHETHER SHE IS GOING TO BE A HYPOCRITE AGAIN…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:55 am
Reply to  Anonymous

DAMN STUPID AGAIN THIS WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

THERE ARE VARIOUS RESERVATIONS IN THAT STATEMENT –

THE FELLOW CANNOT SEE THAT HERE WILL BE INTEREST IN NON STUPID WARS AND NON-STUPID BLOKES – UNLIKE HIM.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:36 am
Reply to  Anonymous

DAMN STUPID AGAIN THIS “OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LRG HJ TAIB”.

THERE ARE VARIOUS “TONGUE TWISTING” IN HER STATEMENT –

THE FELLOW CANNOT SURVIVE BEING WALLOPED BY KEJORA, THEN SHE ‘MOVE THE POLE’ SAYING BE INTEREST IN NON STUPID WARS AND NON-STUPID BLOKE

SIAN NEK TN MENOPOS MUNAPIG, ASYIK TERPAKSA ALIH TIANG NAK TUTUP KEMUNAFIQANNYA YG BERTERUSAN ITU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:44 am

KESIAN PUAK PEMBANGKANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA AND GANG NIH.

DAH TANDUS HUJAH DAN FAKTA PASAL POLITIK, DEPA MENGARUT PASAL IBADAH DI BLOG POLITIK INI PULAK.

BUT NO MATTER, JUST WHACK, BANG AND BAMBOOZLE DEPA UNTIL THEY HAVE NO TOMORROW.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:31 am
Reply to  Anonymous

KESIAN PUAK PEMBANGKANG (PH) OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LRG HJ TAIB AND GANG NIH.

DAH TANDUS HUJAH DAN FAKTA PASAL POLITIK, DEPA MENGARUT PASAL PERIBADI DI BLOG POLITIK INI PULAK.

BUT NO MATTER, JUST WHACK, BANG AND BAMBOOZLE DEPA UNTIL THEY HAVE NO TOMORROW.

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:58 am

DIK🌹RIANI🥀PUTERI🌹,

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
Laungan azan pun dh kedengaran, di luar jendela
Seruan kpd insan..utk mnghadap kpd Allah Taala
Kini..abg mau bersolat menyambung ibadah pula
Klau abg tak ngantuk & lapang..abg hadir semula
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

❤️🧡💛💚💙💜💌❣️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 1:20 am

Keputusan penilaian komentar 24.6.2021

Komen cemerlang
TN-99 markah
Wau bule-99 markah

Komen gagal
Kejora – 0
Nbr – 0
Zunnun -0

Keputusan adalah muktamat.Sebarang ketidakpuasan tak layan na

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:06 am
Reply to  Anonymous

TK

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:40 am
Reply to  Anonymous

Kera Kongkang 1:20 am,

Komen kau tu peribadi dan tak ikut post. Ini blog politik tau. Sepatutnya Nek TN menopos Lrg Hj Taib bagi tau, tapi mungkin dia lupa atau nyanyuk.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:42 am
Reply to  Anonymous

Kera kongkang 1:20 am,

Kejora hanya nak menyampaikan amanat/fatwa Ostazah Nek TN Menopos Munapig dari Lrg Hj Taib:

“KAMU MENGARUT TAK IKUT POS, MENULIS HAL PERIBADI DI BLOG POLITIK INI. KAMU TAK HORMAT BLOG & PEMBACA. KAMU KURANG AJAR DAN BIADAB. TAK DIBIMBING OLEH MAK BAPAK KAMU YG ASYIK BERKONGK.K PAGI DAN PETANG. SIA-SIA SAJA PUCCI MAK KAMU KOYAK MELAHIRKAN KAMU”.

Jgn marah Kejora yer, itu amanat dari Ostazah Nek TN Lrg Hj Taib.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:48 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA DAN GENG NYA DAH TERKENAL DENGAN TABIAT DEPA MENIRU APA KITA CAKAP DAN MEMUTAR BELITKAN NYA.

PEMBACA TEGAR BLOG INI TAK KISAHKAN DEPA.

DEPA MELUKUT DI TEPI GANTANG.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:50 am
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Katanya dgn Kejora ini, Nek dah tak mahu perang
Kera Kongkang mengatut peribadi Nek tak larang
Tapi bila Kejora pantun kat Riani..dia mari serang
Tidak ke Nek TN Lrg Hj Taib ni, munafiq pnya org?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:17 am
Reply to  Anonymous

mengatut?

Puas aku cari makna nya dalam Google, takda.

Kot Wak Gontol Kejora Kojolla dah mengarut sebab minum todi bersama penoreh getah di estet sebelum menoreh pagi2 nih.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:31 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI MENGHARAP SANGAT MUSUH NYA “dah tak mahu perang” DENGAN DEPA.

TAPI, MANA BOLEH. SELAGI DEPA MEMERANGI KITA, DEPA AKAN DIPERANGI KEHABIS HABISAN.

KITA GUNAKAN DASAR PADANG TERKUKUR. SELAGI DEPA TAK HABIS RANAP HINGGA JADI PADANG TERKUKUR, MANA BOLEH BIARKAN.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:35 am
Reply to  Anonymous

DEPA PATUT TAHU KITA BERBUDAYA ATASAN – MAIN BURUNG TEKUKUR, LAWAN BUNYI NYA, BAGAI.

BUKAN MACAM DEPA, LAWN SIAPA BANYAK KUTU DI KEPALA – ATAS KE BAWAH TAK KIRA, JENIS TAK BERBUDAYA NIH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:45 am
Reply to  Anonymous

Depa nak komplen kat bulan pun, kita pi pertahankan pendirian kita di sana.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:28 am
Reply to  Anonymous

DIK🌹RIANI🥀DEWI🌷 boleh nampak kan?

Ostszah Nek TN Menopos Munapig Lrg Hj Taib terkantoi munafiq awal2 pagi lagi.

Semua pantun2 abg diterjahnya kerana kononya berkomen peribadi tak ikut post.

Tapi bila si kongkang geng dia komen peribadi tak ikut post jam 1:20 am tu, dia suka pulak.

KESIAN OSTAZAH NEK TN LRG HJ TAIB MUNAFIQ LAKNATULLAH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:39 am
Reply to  Anonymous

SEDIH BUNYI WAK GONTOL MERAYU NAK DAPATKAN SOKONGAN.

MANA BOLEH, DIA MENGGONTOL BERTERUSAN.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:51 am
Reply to  Anonymous

SEDIH BUNYI OSTAZAH MUNAPIG NEK TN MENOPOS LRG HJ TAIB, HANYA DAPAT MERAPU PUNYA SOKONGAN (DARI KERA KONGKANG GENG DIA).

MANA BOLEH, DIA MUNAPIG BERTERUSAN.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:54 am
Reply to  Anonymous

Ostazan Munapig Nek TN Menopos Lrg Hj Taib 6:17 am,

mengatut?

Mmg tak ada dlm google.

Terlupa nak bagi tau, itu istilah Kejora reka khas:

Mengatut = mengarut otak kat lutut.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:18 am
Reply to  Anonymous

KAMU CARI BIDAN TERJUN KE, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA?

LUTUT KAU PUN KAU GEMBELINGKAN KASI DIA PERANAN NAK BIDAN-TERJUNKAN KAU PUNYA KOMEN MENGARUT..

APA DAAAAAA………..

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:23 am
Reply to  Anonymous

KAMU MASIH JADI MAK BIDAN LAGI KE, NEK TN MENOPOS LRG HJ TAIB?

LUTUT KAU PUN DAH LONGGAR MENGGELETAR, KASI KAU PERANAN MAK BIDAN..TERJUN LANTAI BUDAK KECIK TU DEK KAU PUNYA BUTA PERUT..

APA DAAAAAA………..

KAH KAH KAH.

Wau bule
Wau bule
24 June 2021 7:42 pm

I have never seen a person so crazy to have him installed as PM.

The boys everyday without fail condemning Muhyiddin just because they want Anwsr as PM. So pathetic.

But Anwar could never be a PM……

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:09 am
Reply to  Wau bule

He is a sodomy convict.

The PM of Malaysia shall never be a sodomy convict.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:37 am
Reply to  Anonymous

Malaysia will be laughed at internationally if Pak Sheikh becomes PM

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 June 2021 7:34 pm

Anjing Jkom bawah Saipudin la ni memang tak boleh pakai. Lemau tak berfakta. Buat perabis cukai Rakyat bagi bajet tahun lepas upah anjing. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 June 2021 7:28 pm

Bila tangan tak pernah memangkah dan jasad tak pernah jejak pusat mengundi nak memilih. Anjing Jkom pun letih nak menyalak bekap kemudaratannya. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 7:03 pm

DIK🌷RIANI🥀DEWI🌹,

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
Kpda study, kuliah & tesis, beri sepenuh tumpuan
Jgn lah pulak, kira nya blog ini menjadi gangguan
Abg tak kesah dihimpit dan digigit lara kerinduan
Sbb, “Bawalah Daku Pergi” jdi teman kesyahduan
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙🧡
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 7:04 pm
Reply to  Anonymous

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐

🎼🎵🎶🎷🎺🎸🎻🎤🎧
Bawalah daku pergi
Dari gelisah ini
Bawalah daku pergi
Dari sepi hati ini

Bawalah daku pergi
Setulus hati yang suci
Bawalah daku pergi
Biar mati pun ku jalani
🎼🎵🎶🎷🎺🎸🎻🎤🎧

🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
KARAOKE – https://youtu.be/AoutqW2h-dM
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 7:04 pm
Reply to  Anonymous

DIK🌷RIANI🥀BIDADARI🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
Itu lah lagu yg Dik Riani kirim 18 Jun tempoh hari
Lirik & ‘link’ Youtube nya tu, kat google abg gi cari
Walau dinda tidak hadir, lagu tu ganti jadi penyeri
Biar ia temani abg, & dinda tk perlu kerap ke mari
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Din Remos
Din Remos
24 June 2021 7:34 pm
Reply to  Anonymous

Ni siapa pulak Riani ni…. makwe baru ke bro…?

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 8:01 pm
Reply to  Din Remos

Salam Bro Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
6 hb Jun 2021 yang baru lepas Addriani mnjelma
Tarikh 18 Jun 2021 hadirnya warkah Riani yg ke5
Lagu tu Riani yg bgi, baru 6 hari lps Kejora terima
Bersama wrkahnya..lagu dik Riani kirim bersama
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 8:01 pm
Reply to  Anonymous

Addriani
 18 June 2021 4:18 pm
 Reply to  Anonymous

Assalamualaikum,ckgu yang riani hormati,
Dah muncul ni,riani nak ucapkan tahniah atas pencapaian SPM baru ini.Ckgu ngajar Tingkatan berape ya?.

dan untuk maksud “salam emmm rin…tu kan,riani tak nak sebutla.Tapi ckgu dengarlah lagu ini.Lagu lama yang mungkin 13 tahun sebelum riani lahir.Riani lahir 1997.

lagunya “Bawalah daku pergi-anita”

salam emmmm rin….dari riani.

 Reply

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 8:03 pm
Reply to  Anonymous

Addriani
 18 June 2021 4:20 pm
 Reply to  Addriani

Oh ya, tq atas pantun bunga-bunga untuk riani tu ya.

rajinnyer cikgu

 Reply

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 8:44 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Riani masih student, yg sdg masters kt universiti
Wlau masih muda, fikiran matang, dan mulia hati
‘Salam emm rin..’ wrkah ke4 dulu, diri tak mngerti
Dgn lgu ‘Bawalah Daku Pergi’ baru le Kejora pasti
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 8:44 pm
Reply to  Anonymous

LAGU – BAWALAH DAKU PERGI
PENYANYI – ANITA SARAWAK
KARAOKE – https://youtu.be/AoutqW2h-dM
LIRIK –
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Rindu rindu daku saat ini
Ingin jumpa bertegur sapa
Tiada tiada rasa lebih indah
Bila engkau tersenyum manja

Bawalah daku pergi
Dari gelisah ini
Bawalah daku pergi
Dari sepi hati ini

Bawalah daku pergi
Setulus hati yang suci
Bawalah daku pergi
Biar mati pun ku jalani

Jauh jauh terasa di hati
Bila engkau tiada di sini
Syahdu syahdu ucapan mu kasih
Tunggu jika dikau mengungkap kata
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙❤️

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:27 am
Reply to  Anonymous

Lagi student lagi nak dinguratkan nya.

Student yang menyertai blogs are politically conscious.

Bagus.

Tapi tak tentu depa mengikut puak Pembangkang.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:22 am
Reply to  Din Remos

Din Remorse dah jarang2 masuk sini. Wak Gontol Kejora Kojolla dah kekurangan geng.

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 10:54 pm
Reply to  Anonymous

kah kah kah, kau dah boleh eja kuliah dengan betol
kalau ada apa-apa lagi perkataan yang kau tak reti tulis

sila……………………rujuk aku

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:54 am
Reply to  Anonymous

MELAYU TERKENAL SEBAGAI BANGSA YANG CUAI DENGAN KEPENTINGAN NEGARA.

CONTOH NYA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA DAN GENG NYA INI.

JENIS YANG BERJUDI SABUNG AYAM DI MASA DI SERANG PORTUGIS

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:30 am
Reply to  Anonymous

DIK🌹RIANI🥀PUTERI🌹,

Tengoklah Nek TN tu, bila terkantoi munafiq awal pagi, dia bawa keluarlah bebelan tadikanya tu.

Biar abg ceduk & edit karutan tadika Ostazah Nek TN Lrg Hj Taib tu:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:30 am
Reply to  Anonymous

Lagi cemburu Nek TN Menopos bila student suka dekat Kejora.

Student yang menyertai blogs are politically conscious.

Bagus.

Tapi tak tentu depa mengikut puak Pembangkang mcm Ostazah Munapig Nek TN Lrg Hj Taib tu.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:32 am
Reply to  Anonymous

Din Remorse dah kembali masuk sini. Nek TN Menopos Munapig Lrg Hj Taib mula ketar lutut bila Kejora dah ada geng.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:33 am
Reply to  Anonymous

MELAYU TERKENAL SEBAGAI BANGSA YANG CUAI DENGAN KEPENTINGAN NEGARA DAN TALAM DUA MUKA.

CONTOH NYA NEK TN MUNAPIG LAKNATULLAH DAN GENG NYA KERA KONGKANG.

JENIS YANG KALAH SABUNG AYAM DAN TERGADAI KAMPUNG MASA DI ZAMAN “PAK KADOK”.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:24 am
Reply to  Anonymous

MALANG NYA KETUA KAMPONG YANG TERGADAI TUH IALAH WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

TAK DAPAT NAK JADI JAGUH KAMPONG DIA NIH. PADAN MUKA.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 8:05 am
Reply to  Anonymous

MALANG NYA ORG YG KAMPONG YANG TERGADAI TUH IALAH PAK KADOK YG BODOHNYA SEDIKIT KURANG DARI OSTAZAH MENOPOS MUNAPIG NEK TN LRG HJ TAIB.

TAK DAPAT NAK JADI JAGUH KAMPONG DIA NIH HANYA SERAKAT BIDAN KAMPONG. PADAN MUKA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 7:03 pm

PANTUN NASIHAT DARI KEJORA,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora tidak lupa juga persembah pantun nasihat
Berbicaralah dgn cara beradab matang dan sihat
Usah berkomen, bentuk provokasi & berniat jahat
Jgn buat tohmahan atau fitnah dgn tipu muslihat
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Hendaklah kita selalu dekatkan diri dgn Al-Quran
Buang je..segala sikap keangkuhan & ketakburan
Tidak membawa ke mana pun, sikap bebal baran
Yg paling mmbantu dlm hidup ialah akal & fikiran
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:17 am
Reply to  Anonymous

Tak gina dekatkan ajer kalau tak ikut ajaran nya.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:31 am
Reply to  Anonymous

guna

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:32 am
Reply to  Anonymous

‘gina’ tu apo Nek TN menopos munapig Lrg Hj Taib?

Nampak sopoti tangan Nek masih tokotar-kotar? Masih marah yer Nek?

Parkinson ke Nek?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:58 am
Reply to  Anonymous

Oooooo, kamu ada Parkinson yer, Wak Gontol? Tak gitu tak tahu hingga blogging pasal nya.

Tulah, jangan naikkan tekanan darah kamu sangat blogging di blog politik.

Pigi blogging di blos sastera larr, Wak Gontol.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:08 am
Reply to  Anonymous

blogging di blog sastera larr

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:31 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla tak dapat pengaruhi depa walau pun dalam prosa.

Apatah lagi bila memantun mantat.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:47 am
Reply to  Anonymous

DIK🌹RIANI🥀PUTERI🌹,

Tengoklah Nek TN tu, bila terkantoi munafiq awal pagi, dia bawa keluarlah bebelan tadikanya tu.

Biar abg ceduk & edit karutan tadika Ostazah Nek TN Lrg Hj Taib tu:

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:47 am
Reply to  Anonymous

Oooooo, kamu ada Parkinson yer, Nek TN Lrg Hj Taib? Tak gitu, hingga blogging pun terketar-ketar tangan?

Tu lah, jangan naikkan tekanan darah kamu sangat blogging di blog politik.

Pigi blogging di hospital larr, Nek TN Menopos.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:48 am
Reply to  Anonymous

Ostazah Nek TN Menopos Munapig Lrg Hj Taib tak dapat pengaruhi sesiapa walau pun dalam apa bentuk penulisan sebab dia MUNAFIQ LAKNATULLAH.

Apatah lagi kalau nak berpantun…jauh panggang dari api.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 June 2021 7:02 pm

ASSALAAMU’ALAIKUM🌷DINDA🥀DEWI🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Wrkah diutus, buat dara hati mulia berbudi sopan
Bingkisan yg tak berharga ini, jadikan lah tatapan
Berpantun buat dinda..seperti dah jadi kewajipan
“Salam emmm rin..”..dari abg..mengiringi ucapan
🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:19 am
Reply to  Anonymous

Awas, ini blog politik, jangan bercinta di dalam blog ini, terima kasih.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 5:35 am
Reply to  Anonymous

Kalau mengarut merapu mcm kawan kau, Kera Kongkang jam 1:20 am tu boleh pulak yer Nek TN Menopos Munapig Laknatullah Lrg Hj Taib?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 6:04 am
Reply to  Anonymous

Dari jumlah istilah kusut yang kamu gunakan di komen kamu yang pendek itu, nyata lah kamu ketandusan akal atau fakta.

Mungkin juga ke dua2 nya sekali.

Wake up, Wak Gontol, jangan asyik menggontol.

Anonymous
Anonymous
25 June 2021 7:27 am
Reply to  Anonymous

Dari semua fikiran kusut yang kamu gunakan di komen kamu yang pendek itu, nyata lah kamu ketandusan akal atau fakta dan terus munafiq.

Memang kedua2 nya sekali.

Give up, Ostazah Menopos Munapig Nek TN Lrg Hj Taib, jangan asyik nak tegak benang basah dan berterusan munafiq.

KAH KAH KAH.