BENARKAH MENUKAR KERAJAAN KETIKA COVID19 DAN DARURAT LEBIH MEMBAWA KESUSAHAN KEPADA RAKYAT?

Banyak pihak ternampak tidak setuju pertukaran kerajaan dilakukan ketika pandemik Covid19 sedang melanda negara sepertimana sekarang ini.

Berikutan itu, meskipun UMNO yang ketika ini menunjangi sokongan terhadap kerajaan PN dan dalam masa yang sama sudah mempunyai ketetapan putus hubungan dengan Bersatu, masih tidak berani dan menangguhkan dahulu keputusan yang telah dibuat itu.

UMNO berpendirian mahu menunggu setelah wabak Covid19 ini berakhir atau sehingga 1 Ogos iaitu apabila tempoh darurat yang dikuatkuasakan sekarang tamat tempohnya terlebih dahulu barulah mahu melaksanakan ketetapan tersebut.

Beberapa pemimpin UMNO menyatakan jika mereka menarik sokongan sekarang dan menjatuhkan Mahiaddin, ia adalah suatu keputusan yang akan menyusah dan membebankan rakyat.

Kerana itu, sementara UMNO kini berubah menjadi pembangkang kepada kerajaan PN dengan hampir semua yang dilakukan Mahiaddin Md Yasin dipertikai dan tidak dipersetujui, kecuali oleh golongan kluster menteri, rakyat nampaknya akan terus terbelenggu dalam derita ditadbir oleh sebuah kerajaan dan Perdana Menteri yang gagal.

Dengan angka kes terus meningkat, di samping jumlah kematian mencecah 60 atau 70 orang setiap hari dengan jumlah besarnya sudah menghampiri 4,000, semua ini adalah fakta-fakta yang menggerunkan serta membuatkan rakyat bertambah stress dalam hidup seharian.

Lebih memburukkan keadaan, oleh kerana mengetahui kedudukannya semakin teranncam, Mahiaddin pula lebih sibuk untuk menjaga kuasanya dengan terus menarik sokongan Ahli Parlimen pembangkang menyokongnya, sudah tentu disertai janji, tawaran dan ganjaran, selain menguatkuasakan darurat yang menyebabkan Parlimen digantung sekali.

Darurat yang dicanangkan kononnya untuk menangani Covid19 terbukti telah diselewengkan tujuannya untuk melindungi kuasa semata-mata, malah setelah lima bulan darurat dikuatkuasakan, angka kes bukannya menurun, sebaliknya terus mencanak naik.

Keadaan ini bukan saja memperlihatkan gagalnya darurat, malah membuktikan kerajaan dan Mahiaddin itu sendiri gagal dalam membuat keputusan yang terbaik dan tepat untuk mengatasi masalah sebenar yang sedang dihadapi negara ini.

Masalah negara ketika ini ialah Covid19 yang berantai bersamanya wujud pelbagai masalah lain yang mengakibatkan kesuraman ekonomi, ketidakstabilan politik dan ketidaktenteraman dalam kehidupan sosial rakyat.

Puncanya tidak lain ialah kerana PN dan Mahiaddin telah gagal kerana lain masalah yang dihadapi negara, tetapi lain ubat yang diberi untuk memulihkannya.

Darurat bukanlah ubat untuk memulihkan Covid19, begitu juga dengan Mageran kerana kita tidak berdepan pun dengan permusuhan kaum atau ketegangan sesama sendiri yang melampau.

Masalah utama di depan kita ialah PN yang gagal sebagai kerajaan dan Mahiddin yang tiada keupayaan serta tiada kemampuan sebagai Perdana Menteri, tetapi mahu terus rakus dengan keghairahan untuk kekal berkuasa.

Maka itu, penyelesaian sebaiknya ialah menukar kerajaan dengan memberi peluang kepada parti atau kelompok lain yang dipercayai mampu menangani masalah yang ada untuk mengambil alih pentadbiran negara.

Tiada guna sama-sekali mengekal atau mempertahankan lagi PN dan Mahiaddin kerana ia hanya menambahkan lagi kegagalan yang sudah sedia membuatkan rakyat menyampah dan hidup dalam derita.

Dalam keadaan ini, menukar kerajaan bukanlah tindakan yang menyusah atau membuatkan rakyat lebih derita, malahan itulah jalan yang mampu mengeluarkan rakyat daripada terus dibelenggu sengsara.

Selain mengekalkan lagi PN dan Mahiaddin akan menyebabkan rakyat terus derita dan tambah sengsara akibat kegagalan mereka mentadbir negara, seperti yang disebut dalam tulisan sebelum ini, Agong sendiri sebagai ketua negara akan turut mendapat malu sama selagi PN dan Mahiaddin ini tidak diketepikan.

Terlanjur kini Agong telah mengambil inisiatif mendapatkan pandangan daripada ketua-ketua parti sebelum mempengerusikan mesyuarat khas Majlis Raja-Raja pada 16 Jun, baginda pada waktu ini tentunya sudah memperolehi gambaran yang lebih jelas mengenai masalah sebenar dalam negara ini.

Sekali lagi, masalah kita ialah PN yang gagal sebagai kerajaan dan Mahiaddin selaku Perdana Menteri yang lemah, tiada keupayaan tetapi masih rakus untuk kekal berkuasa.

Darurat bukan penyelesaaiannya, jauh sekali Mageran kerana jika darurat ditanggapi ramai sebagai helah Mahiaddin untuk mengekalkan kuasanya, Mageran yang dicadangkan oleh Tun Mahathir dengan beliau juga menawarkan dirinya sendiri mengetuainya, ia adalah sama menunjukkan kerakusan ingin kembali berkuasa yang tidak berbeza dengan perangai Mahiaddin.

Penyelesaiannya tidak lain hanyalah dengan memilih kerajaan dan Perdana Menteri baharu agar rakyat tidak lagi terus derita serta sengsara, juga agar Agong selaku ketua negara tidak terus ditempias malu dan kekal selama-lamanya sebagai payung tempat patik-patik rakyat jelata di bawah ini untuk berlindung.

Kerajaan baharu, pemimpin baharu dan dengan idea baharu lebih mampu menangani masalah dalam negara berbanding memberi ruang lagi kepada kerajaan gagal dan pemimpin gagal terus bermain kuasa.

Ampun Tuanku, patik yang hina mohon memberi cadangan. (ShahbudinHusin 12/06/2021)

Updated: 12 June 2021 — 8:10 am

126 Comments

Add a Comment
  1. MAHATHIRVSANWARp IP

    JIKA PEJUANG HUDUD TADBIR NEGARA SUDAH TENTU SELESAI SEGALA MASALAH………..

    NAMPAK TAK KUASA RAJA DAH KENA CANTAS OLEH DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON……….

    NAMPAK TAK VAKSIN DAN SWAB TEST HANYA TAMBAH BEBAN NEGARA……..___

    COVID-19: 75 peratus rakyat Mexico dijangkiti
    Orang ramai memakai pelitup muka ketika berada di tempat terbuka susulan penularan COVID-19 di Mexico, 4 Jun, 2021. REUTERS
    SEKURANG-kurangnya satu per empat daripada 126 juta populasi rakyat Mexico telah dijangkiti COVID-19.
    Kementerian Kesihatan berkata pada Jumaat, angka itu lebih tinggi berbanding jangkitan yang disahkan sebelum ini.
    Tinjauan Kesihatan Dan Pemakanan Nasional 2020 menunjukkan, kira-kira 31.1 juta individu dijangkiti virus tersebut.

    Anggaran itu diberikan ketika Mexico mencatatkan 3,282 kes baharu dengan 243 kematian, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan 2.4 juta manakala jumlah kumulatif kematian 229,823.
    Kerajaan Mexico sebelum ini menyatakan, jumlah sebenar kes kemungkinan lebih tinggi.
    Dapatan tinjauan itu juga menunjukkan, ramai dalam kalangan pesakit COVID-19 merupakan kes tidak bergejala.
    Tinjauan tersebut dilakukan ke atas 13,910 isi rumah antara 17 Ogos hingga 14 November 2020.
    Data berasingan diterbitkan pada Mac menunjukkan, jumlah kematian sebenar akibat COVID-19 di Mexico adalah sekurang-kurangnya 60 peratus melebihi angka yang disahkan.

  2. DIKðŸŒđRIANIðŸĨ€DEWI🌷,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Wrkah dari abg sbg ingatan, tak perlukan balasan
    Abg tau yang di hati mu itu penuh dgn keikhlasan
    Tumpukan masa Riani kpd tesis, kelas & tugasan
    Bersendirian, mndamba dinda, abg tk rasa bosan
    💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
    Abg bahagia bertemankan wrkah yang dinda beri
    Tk pernah jemu, abg ulang tatap baca, setiap hari
    Tk perlu bersusah balas wrkah abg dewi bidadari
    Terima kasih, atas cahaya yg dinda bawa ke mari
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
    âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. ALAHAI ABANG KAH KAH KAH KAH

      GINILAH WAK-WARKAH DARI ATOK kok kok kok

      batuk tua!!

      1. Riani oiiii..ni den posan..abeh yorrr PKP ni,adik janji jompo ngan si abang tu yerrrrr…adik tengok wehh..dah tuo bongkok aiiiii

        kah kah kah

        1. dah tuo bongkok,kalo barang baik tak po,ini tuo lombot

          KOK KOK KOK

          batuk tuo

          1. Sahabat ku Anon 7:26/7:29/7:31 am,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Sahabat ni seperti btg dimakan ulat punya pokok
            Hati itu kotor..mungkin banyak sedut, asap rokok
            Tak ubahnya..seperti ayam betina ingin berkokok
            Kejora tk tua pun, dgn sahabat mengata bongkok
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

            1. DIKðŸŒđRIANIðŸĨ€DEWI🌷,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Di blog ini mmg ramai pndengki & penabur fitnah
              Hati mereka tu spt kotor pnuh dgn kudis & nanah
              Mereka bgai tk risau..bila nanti masuk dlm tanah
              Atau tak percaya akn nanti adanya Nar & Jannah
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
              ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

              1. DIKðŸŒđRIANIðŸĨ€DEWI🌷,

                😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                Kat sini majoriti nya..pkcik2 tua pencen & veteran
                Tapi ramai yg ‘seccular’ kurang mengenal alquran
                Ramai juga jenis pendengki..bebal & panas baran
                Mmg depa bengang..klau terlihat, org berpacaran
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                1. DINDA🌷DEWIðŸĨ€PUTERIðŸŒđ,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Mereka cukup bengang..klau ada komen peribadi
                  Depa terdidik, dgn cara lama ortodoks, boleh jadi
                  Mngkin zaman depa dilarang bergaul muda mudi
                  Contohnya, nek munafiq & pakcik yg kat atas tadi
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ
                  ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                  1. DIK🌷RIANIðŸĨ€PUTERIðŸŒđ,

                    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    Depa membesar..di zaman dgn British berperang
                    Gaya hidup zaman tu dah tak sesuai lgi sekarang
                    Bila lihat orng lebih, depa dengki dan naik berang
                    Satu lagi suka menyibuk dan jaga tepi kain orang
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                    🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                    ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                    1. DINDA🌷DEWIðŸĨ€SRIKANDIðŸŒđ,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Cara depa tu tak sesuai lagi dgn zaman alaf baru
                      Bila lihat orang berjaya depa cepat rasa cemburu
                      Kalau nampak org bijak..depa dengki & berseteru
                      Otak tak ‘centre’ macam injin kereta longgar skru
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                    2. DINDA🌷PUTERIðŸĨ€SRIKANDIðŸŒđ,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Puak2 itu, hati depa kotor, penuh kuman dan daki
                      Dlm dada mereka penuh tersimpan hasad dengki
                      Pendekatan berhujah kerapnya mencerca & maki
                      Buruk org nampak..buruk sendiri tak nak perbaiki
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                    3. DIKðŸŒđRIANIðŸĨ€DEWI🌷,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Puak2 veteran tu suka mencari publisiti murahan
                      Nak tonjol juga diri, walau pun tak ada kebolehan
                      Depa cukup dengki bila lihat orang ada kelebihan
                      Kebanyakan mereka..bersekolah, zaman 40-50an
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                    4. DIK🌷RIANIðŸĨ€PUTERIðŸŒđ,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Depa membesar wktu zaman British memerintah
                      Pendapat depa sja betul, pendapat orng dibantah
                      Tak bleh tegur langsung, depa melenting melatah
                      Hujah kerap nya mngejek caci, spt budak mentah
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

  3. Budin,,

    Based on your above article, any of the so-called political leaders granted an audience with YDPA offer any solution. One..yes one and only old statesman. The rest habuk tak dak.

    After TDM’s press conference soon after meeting YDPA, he spoke of his views and a suggestion to address 4 areas namely economy, pandemic, social and education. As a no nonsense leader, he said it clear and straight forward.

    After that an article in Malaysian Reserve by Shamsul Akhmar came out and beautifully articulated partly about Mageran.

    This morning I read Datuk Mustapha Yaakip, Setiausaha Agung Veteran Umno is alll for Mageran.

    Today TDM outlined his proposed MAGERAN (Majlis Gerakan Nasional) in his Chedet Blog. Easy to understand.

    So let us wait for YDPA and his Sultan Brothers deliberate on this on Wednesday next week

  4. DEN PON NAK RASO EH BINI MUDO
    SATUIH TAK CUKUIP,NAK AMIK DEK RIANI,SUDI IH TORIMO ABANG.CGU KOJORO DOH ADO OMPEK BINI. NAK APO iiii

    1. WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA PUN NAK RASA BINI MUDA.

      JANGAN MENGARUT LAH, WAK.

      KAMU DAH ADA NENEK KEBAYAN 2-3, CUKUP LAH.

      1. OOPS 3:49 pm BUKAN WAK GONTOL KEJORA KIJOLLA.

        TAPI TAKPA, DIA DAPAT MESEJ INI JUGAK.

  5. MAHATHIRVSANWARp IP

    YANG PASTI GAGAL IALAH PHD4PIG BILA ISTIHAR NEGARA BANGKRAP AWAL2 LAGI PEGANG KUASA…….

    MAGERAN DICADANG OLEH ALJUBON DAN DISOKONG DORAEMON………

    KALAU NAK TUKAR KERAJAAN JADI MACAM SABAH…..YANG PERINTAH NEGARA PAS DAN UMNO……..

    PKR Main Wayang Nak Tutup Kemaluan……….

    Anwar Ibrahim is embarrassed by the outcome of his audience with Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Anwar’s announcement after the audience was a massive anti-climax after the PR build-up to the audience — and all Anwar could say was he agreed with His Majesty that the Agong must take the advice of the Prime Minister. Anwar wants to divert the discussion away from his disastrous audience with the Agong by coming out with this wayang press statement. Anwar never fails to play his amateurish games.
    KENYATAAN MEDIA
    10 Jun 2021

    KEADILAN mendapat maklum dan menzahirkan kebimbangan tentang khabar yang sedang tersebar bahawa beberapa Ahli Parlimen yang tidak memegang jawatan kepimpinan utama parti mereka sedang berusaha mendapatkan Perakuan Berkanun (Statutory Declaration) bagi meraih sokongan Ahli-Ahli Parlimen untuk mendapatkan jawatan di dalam pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

    Parti turut difahamkan bahawa Ahli-Ahli Parlimen ini berbuat demikian dengan dakwaan kononnya mereka telah mendapat ‘restu’ Yang Di-Pertuan Agong.

    Sebagai sebuah negara yang mengamalkan prinsip raja berperlembagaan kami percaya bahawa dakwaan ‘restu’ ini adalah tidak benar sama sekali dan merupakan satu percubaan jelek untuk mendapatkan habuan bagi kelompok tertentu pada ketika negara berada di dalam krisis.

    Parti mengambil pendirian nama DYMM Tuanku tidak patut diguna sebagai helah untuk meraih sokongan Ahli-Ahli Parlimen, apatah lagi apabila sokongan itu tidak menyelesaikan persoalan besar tentang halatuju kepimpinan negara kita pada ketika ini.

    Tindakan terdesak kelompok ini wajar ditolak oleh rakyat. Tumpuan sekarang harus ke arah memulihkan ekonomi dan membela rakyat yang cukup terkesan akibat pandemik COVID-19.

    Fahmi Fadzil
    Pengarah Komunikasi KEADILAN
    Ahli Parlimen Lembah Pantai

    ************************************************************************************

    MEDIA STATEMENT

    10 June 2021

    KEADILAN is informed and expresses its concern regarding rumours currently circulating that several Members of Parliament who do not hold key leadership positions in their party are attempting to solicit Statutory Declarations (SDs) of support from other Members of Parliament in order to acquire positions in the current Federal Government.

    The party is also made to understand that these Members of Parliament are soliciting these SDs with the claim that they have the received the ‘blessings’ of the Yang Di-Pertuan Agong.

    As a country that practices the principle of a constitutional monarchy, we believe these claims of receiving the ‘blessings’ of His Majesty are manifestly untrue and a disgusting attempt at securing positions and profits for a small faction at a time of national crisis.

    The party holds the position that the name of His Majesty the Yang Di-Pertuan Agong should not be used as a trick to gain the support of other Members of Parliament, what more when that support will do absolutely nothing to resolve the problem of a rudderless leadership which the nation is facing right now.

    The desperate act of this group must be wholly rejected by the Rakyat. The focus right now must be towards revitalising the economy and defending the Rakyat who have been so affected by the COVID-19 pandemic.

  6. MAHATHIRVSANWARp IP

    KALAU NAK TUKAR KERAJAAN JADI MACAM SABAH…..YANG PERINTAH NEGARA PAS DAN UMNO……..

    PKR Main Wayang Nak Tutup Kemaluan……….

    Anwar Ibrahim is embarrassed by the outcome of his audience with Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Anwar’s announcement after the audience was a massive anti-climax after the PR build-up to the audience — and all Anwar could say was he agreed with His Majesty that the Agong must take the advice of the Prime Minister. Anwar wants to divert the discussion away from his disastrous audience with the Agong by coming out with this wayang press statement. Anwar never fails to play his amateurish games.
    KENYATAAN MEDIA
    10 Jun 2021

    KEADILAN mendapat maklum dan menzahirkan kebimbangan tentang khabar yang sedang tersebar bahawa beberapa Ahli Parlimen yang tidak memegang jawatan kepimpinan utama parti mereka sedang berusaha mendapatkan Perakuan Berkanun (Statutory Declaration) bagi meraih sokongan Ahli-Ahli Parlimen untuk mendapatkan jawatan di dalam pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

    Parti turut difahamkan bahawa Ahli-Ahli Parlimen ini berbuat demikian dengan dakwaan kononnya mereka telah mendapat ‘restu’ Yang Di-Pertuan Agong.

    Sebagai sebuah negara yang mengamalkan prinsip raja berperlembagaan kami percaya bahawa dakwaan ‘restu’ ini adalah tidak benar sama sekali dan merupakan satu percubaan jelek untuk mendapatkan habuan bagi kelompok tertentu pada ketika negara berada di dalam krisis.

    Parti mengambil pendirian nama DYMM Tuanku tidak patut diguna sebagai helah untuk meraih sokongan Ahli-Ahli Parlimen, apatah lagi apabila sokongan itu tidak menyelesaikan persoalan besar tentang halatuju kepimpinan negara kita pada ketika ini.

    Tindakan terdesak kelompok ini wajar ditolak oleh rakyat. Tumpuan sekarang harus ke arah memulihkan ekonomi dan membela rakyat yang cukup terkesan akibat pandemik COVID-19.

    Fahmi Fadzil
    Pengarah Komunikasi KEADILAN
    Ahli Parlimen Lembah Pantai

    ************************************************************************************

    MEDIA STATEMENT

    10 June 2021

    KEADILAN is informed and expresses its concern regarding rumours currently circulating that several Members of Parliament who do not hold key leadership positions in their party are attempting to solicit Statutory Declarations (SDs) of support from other Members of Parliament in order to acquire positions in the current Federal Government.

    The party is also made to understand that these Members of Parliament are soliciting these SDs with the claim that they have the received the ‘blessings’ of the Yang Di-Pertuan Agong.

    As a country that practices the principle of a constitutional monarchy, we believe these claims of receiving the ‘blessings’ of His Majesty are manifestly untrue and a disgusting attempt at securing positions and profits for a small faction at a time of national crisis.

    The party holds the position that the name of His Majesty the Yang Di-Pertuan Agong should not be used as a trick to gain the support of other Members of Parliament, what more when that support will do absolutely nothing to resolve the problem of a rudderless leadership which the nation is facing right now.

    The desperate act of this group must be wholly rejected by the Rakyat. The focus right now must be towards revitalising the economy and defending the Rakyat who have been so affected by the COVID-19 pandemic.

  7. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
    Maaf, klau tak betul, ini hnya pandangan peribadi
    Nasib rakyat ‘dlm kemelut covid’ jgn lah diperjudi
    Kalau tiada darut..mungkin akn dibuat mengundi
    Berat lah nanti..kenaikan kes covid yg akn terjadi
    ðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜ĨðŸ˜Ĩ

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh 
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  8. DEAR DIK RIANI,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    We can’t see anymore, that hypocrite lady around
    Abg had beaten the selfish lady flat to the ground
    Her face became pale and her eyes turned brown
    She is as if, in the seawage pool, sank & drowned
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

  9. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    In this glorious blog Kejora is still proud standing
    In all rivalry, Kejora always attained happy ending
    The tittle, ‘pemantun bistari’ still exist in branding
    On the other side..the lady, is on the floor landing
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

    1. Dia silap eja ‘pemantun bistari’

      Sepatut nya “pemantun bastard”.

      Wak Gontol Kejora Kojolla.

      1. DEAR DIK RIANI,
        (Abg refer to Nek TN’s comment 3:52 pm above)

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Nek TN often come here..to show off, boast & lie
        But only on slanders and cursing, that ill lady rely
        Abg gave her, BI ‘pantun’, she was unable to reply
        However we thank for the fun, she always supply
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
        ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ

  10. RAKAN BLOG YANG DIKASIHI,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Boleh lagi..balik ke jln lurus, klau diri dah tersesat
    Boleh juga, nk jadi budiman, klau sblm ni bangsat
    Boleh nk berhati suci dari hati pnuh dengki hasad
    Yg tak boleh nya, bila dah berpisah roh dari jasad
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

  11. RAKAN2 BLOG YANG DIKASIHI SEKALIAN,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Mlm tadi keletihan, selepas isya Kejora kelelapan
    1:30 am mimpi bulan pnuh & bintang bgmerlapan
    Ada wrkah si dia, bila blog ini Kejora buat tatapan
    Izinkan ‘sketsa syahdu” itu Kejora buat singkapan
    💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒŋðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

    1. Anonymous
      11 June 2021 6:51 pm
      DIK RIANI DEWI PUTERI,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Tidaklah abg ini nak bermegah, menghunus keris
      Bukan juga niat..hati sesiapa abg ini hendak hiris
      Abg ini..ada juga sikit kebolehan bahasa Inggeris
      Mcm BM jugak, buat pantun, sama panjang baris
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

      Reply

      1. Addriani
        11 June 2021 10:46 pm
        Reply to Anonymous

        Assalamualaikum cikgu
        Cikgu seorang guru yang luar biasa,serba boleh,masa menaip tesis saye dah tersasul ayat bagai pantun pulak,kerana terbawa-bawa pantun cikgu dalam hamparan bunga tu laâ€Ķlucu

        Reply.

        1. Addriani
          11 June 2021 10:48 pm
          Reply to Addriani

          cantiknya bunga,yang mana nak kasi saya

          Reply.

          1. Anonymous
            12 June 2021 1:39 am
            Reply to Addriani

            Dik Riani Dewi Puteri,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Abg tertidur awal tadi, bkn ler diri mu itu abg lupa
            Tapi terjaga, seperti terdengar Dik Riani menyapa
            Rupa2nya, ia satu realiti & diri ini tidak lah hampa
            Di mlm yg syahdu ini diri mu dapat abg berjumpa
            💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’ŪðŸ’ŪðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’Ū
            😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

            âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            Reply

            1. Anonymous
              12 June 2021 1:52 am
              Reply to Anonymous

              Dik Riani,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
              Terima kasih lah kerna abg ini Dik Riani terus puji
              Abg tahu, hati mu itu suci bersih dan seputih salji
              Pastinya dinda hadir ni, ada org nanti mncaci keji
              Pedulikan je dik..utk dinda pantun2 abg terus saji
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              Reply

              1. Anonymous
                12 June 2021 2:05 am
                Reply to Anonymous

                Dinda ku dewi srikandi,

                😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’Ū
                Abg tk sangka dik Riani akn hadir utk memuji lagi
                Usah ler abg yg tk seberapa ni dipuji begitu tinggi
                Tk dpt tidurlah nampaknya abg ni sampai ke pagi
                Oh..jgn kata bunga, klau nak hati ini pun abg bagi
                😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
                âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                Reply

                1. Anonymous
                  12 June 2021 2:19 am
                  Reply to Anonymous

                  Duhai dinda dewi puteri,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Bangga sungguh abg, dgn dinda punya kehadiran
                  Utk mu dewi, bunga2an terus abg buat hamparan
                  Di celah nya rangkaian madah abg buat lampiran
                  Spt mana di hati ini, bunga terukir mnjadi lakaran
                  💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                  âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💌💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  Reply

                  1. Anonymous
                    12 June 2021 2:51 am
                    Reply to Anonymous

                    Dinda ku dewi,

                    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    Abg berehat kejap tadi..santap biskut dngan kopi
                    Sambil2, warkah2 dari dinda tu abg ulang2 tatapi
                    Biar pun, malm agak hening, diri abg tak lagi sepi
                    Rasanya..kalau tidur nanti, pasti didatangi mimpi
                    💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💌💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    Reply

                    1. Anonymous
                      12 June 2021 3:01 am
                      Reply to Anonymous

                      Dinda,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸĩïļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Citer dinda, buat abg tersenyum & hampir ketawa
                      Sampai ke dlm tesis..pantun abg, dinda terbawa2
                      Jadi, pantun abg, dh tahap pujangga punya fatwa
                      Gurau je dik..jgn lah pulak dinda kata tahap dewa
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💌💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      Reply

                    2. Anonymous
                      12 June 2021 3:13 am
                      Reply to Anonymous

                      Dik Riani Dewi Sanjungan,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Diri abg ni, dah jadi mcm lelayang yg terputus tali
                      Hal politik pun, abg dah kurang, endah dan peduli
                      Bunga2 tu utk dinda..ambil lah bkn nak dijual beli
                      Lagi elok, dinda ambil bunga, dgn tuan nya sekali
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💌💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      Reply

                    3. Anonymous
                      12 June 2021 3:28 am
                      Reply to Anonymous

                      WA ‘ALAIKUM SALAM DINDA KU DEWI,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Hadirnya dinda..bgai menggamit kenangan silam
                      Terkejut..dgn ketibaan wrkah..di keheningan mlm
                      Bagaikan di lautan madu diri hanyut & tenggelam
                      Hingga berulang lagi, diri ini, terlupa jawab salam
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                      (ðŸĪĢ..lucu..jwb salam pun tertunggakâ€Ķ)

                      Reply

                    4. Anonymous
                      12 June 2021 3:53 am
                      Reply to Anonymous

                      Dik Riani Dinda Ku Puteri,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Rasa pedih juga mata..mengadap fon lebih 2 jam
                      Abg cuba utk tidur kmbali tapi mata tk nak pejam
                      Lara kerinduan terasa spt duri yg menusuk tajam
                      Ok dinda, abg bagi bunga, hati tu bagi abg pinjam
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’ŪðŸ’ŪðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’Ū
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                      Reply

                    5. Anonymous
                      12 June 2021 4:17 am
                      Reply to Anonymous

                      Dinda dewi yg ku damba,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Terkejut brcampur gembira..bila wrkah dinda tiba
                      Sesungguh nya wrkah dinda mngubat sepi & hiba
                      Abg nak baca Quran pulak..beribadat sbg ‘hamba’
                      Klau bleh nk berjaga sampai subuh abg nak cuba
                      ðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģ

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕ðŸĐļâĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      Reply

                    6. Anonymous
                      12 June 2021 4:34 am
                      Reply to Anonymous

                      TIDURLAH DINDA PERMAISURI

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Terima kasih di atas utusan warkah yg dinda beri
                      Abg bngga, dgn keluhuran budi mu, dewi bidadari
                      Mlm pun dah menjelang pagi, tarikh bertukar hari
                      Pastinya kini nyenyak lena dinda dewi permaisuri
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕ðŸĐļâĢïļðŸ’™ðŸ§Ą
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      Reply

                    7. Anonymous
                      12 June 2021 4:35 am
                      Reply to Anonymous

                      LAGU – TIDURLAH WAHAI PERMAISURI
                      PENYANYI – JAMAL ABDILLAH
                      KARAOKE – https://youtu.be/Kn03dBPw_d4
                      LIRIK –
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Tidurlah tidurlah
                      Wahai permaisuri
                      (Tidurlah wahai permaisuri)

                      Tidurlah wahai permaisuri
                      Tidurlah pejam mata ahai tidur nyawa

                    8. Ku dendangkan
                      Ku nyanyikan
                      Duhai puteri jelita
                      Jika kau tidur lena
                      Mimpikan bahagia
                      Di taman syurga loka
                      Kau dan aku berdua

                      Ku berjanji wahai dewi suci
                      Kaulah permaisuri
                      Bersumpahlah dalam hatimu
                      Bahawa kau kekasihku
                      Bersumpahlah kamu
                      Bersumpahlah kamu
                      Permaisuri tidurlah
                      Permaisuri tidurlah
                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕ðŸĐļâĢïļðŸ’™ðŸ§Ą

                      Reply

                    9. Anonymous
                      12 June 2021 4:36 am
                      Reply to Anonymous

                      Abg mohon diri dewi tercinta,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Gembira nya abg ini, hingga tak tahu, nak dicerita
                      Mau tidaknya, dari dewi pujaan, dpt utusan berita
                      Mlm kian larut, lagi pula dinda dah lelapkan mata
                      Izin lah dinda..abg mohon, menutup coretan tinta
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕ðŸĐļâĢïļðŸ’™ðŸ§Ą
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      Reply

                    10. Anonymous
                      12 June 2021 5:48 am
                      Reply to Anonymous

                      Dinda, abg berjaya menunggu subuh tibaâ€Ķ

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Damai benar di hati, dgn adinda, punya kehadiran
                      Tenang rasa di jiwa dpt berdamping dgn al-Quran
                      Masa berlalu begitu pantas, spti tanpa kesedaran
                      Belek fon..Quran..azan subuh dh pun kedengaran
                      ðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģ

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      Reply

                    11. Anonymous
                      12 June 2021 5:54 am
                      Reply to Anonymous

                      Pasal bunga tu dindaâ€Ķ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’ŪðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
                      Dinda hadir..membuat diri abg jdi tersangat ceria
                      Pasal bunga tu, banyak..nk pilih yg mana satu ya?
                      Semua bunga, layak, utk insan dara berhati mulia
                      Tapi buat adinda..abg pilih nak bagi bunga dahlia
                      ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      Reply

                    12. Anonymous
                      12 June 2021 5:56 am
                      Reply to Anonymous

                      Dinda dewi bidadari ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Tadi, dgn dinda & al-Quran, kini nak solat lah pula
                      Smentara sihat & kuat, nak kaut sebanyak pahala
                      Izinkan abg, nak menghadap sembah Allah Taala
                      Lpas solat..klau tak ngantuk, abg dtg sini semula
                      ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      Reply

                    13. Anonymous
                      12 June 2021 6:14 am
                      Reply to Anonymous

                      DINDA 🌷 KU ðŸŒđ DEWI SANJUNGAN ðŸĨ€,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Mmg abg ni selalu berjaga kalau malam hari cuti
                      Kerapnya berqiyamulail, kpd Allah mncurah bakti
                      Tapi kini..kena bahagi dua lah pula dgn buah hati
                      Ok lah dinda yer..abg rasa ngantuk, nk tidur ganti
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕ðŸĐļâĢïļðŸ’™âĪïļ
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  12. Laki mati pucuk dan tak mampu lunasi nafkah batin si bini nak kena terus simpan juga ke? Begitulah ibarat Yiddin dan kerajaan PN hari ni… lebih rela “bini” makan hati & menyundal hanya kerana ego dan haloba, bukan kerana tanggungjawab. Yang jelas laki mcm ni dah tak mampu. Dah Cronic ED!

    Ini dah tahap WAJIB lepaskan. U failed to perform. Atau memang jenis tak ada maruah langsung????

  13. WAAAAAAH, GURUH LAH LANGIT DI SANA SINI.

    WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA KATA

    hatred & grudges against him …

    Riani pula tampil puji abg ….

    1. Moral of the story, Wak Gontol:Kejora Kojolla =

      Don’t claim anyone puji you.

      Just let them puji you.

      Kalau betul ada

      Dan bukan yang you tulis sendiri.

      1. Addriani
         8 June 2021 1:13 pm
         Reply to  Anonymous

        yang pasti cgu seorang yang budiman,educated(tak ramai orang melayu mampu menjadi guru mate),dan yang paling jelas, penonjolan jiwa penyayang melalui sastra pantun,jarang benar Riani jumpa insan macam cgu.Berada di kelas yang tersendiri.
        Tahniah dari insan yang serba kekurangan ilmu ini.

         Reply

        1. Addriani
          11 June 2021 10:46 pm
          Reply to Anonymous

          Assalamualaikum cikgu
          Cikgu seorang guru yang luar biasa,serba boleh,masa menaip tesis saye dah tersasul ayat bagai pantun pulak,kerana terbawa-bawa pantun cikgu dalam hamparan bunga tu laâ€Ķlucu

          Reply

          1. Addriani
             11 June 2021 10:48 pm
             Reply to  Addriani

            cantiknya bunga,yang mana nak kasi saya

             Reply

            1. Dear Nek TN, the moral of the story is:

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Your hatred &grudges against me is very obvious
              When Kejora excelled in pantuns..you felt jealous
              As Rianni responded to me..you became envious
              You will hurt yourself if you take all these serious
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

  14. KEMUNAFIQN NEK TN JELAS TERSERLAH LAGI:

    1. Anonymous
      11 June 2021 2:41 pm
      Reply to Anonymous

      BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI MENGANGGAP BALUNAN, TIBAIAN DAN BANTAIAN TERHADAP NYA ITU HASAD DENGKI.

      TAPI DIA HANYA MENCARI SEBAB BAGI MENGURANGKAN BAHANA TAMPARAN KE ATAS NYA.

      MALU NYA DIA KPD GUFRENG NYA BILA SELALU DI BALUN, BANTAI DAN TIBAI ITU HANYA DIA SENDIRI YANG TAHU.

      GUFRENG NYA PUN SUDAH JARANG SEKALI MASUK SIN.

      PSSSST, DIA SAJA YANG MENGAKU ITU GUFRENG DIA. WAK GONTOL LAH, KATAKAN..

      Reply

      1. Anonymous
        12 June 2021 8:04 am

        Wak Gontol Kejora Kojolla menulis sendiri dialogue dia konon nya bercakap dengan Addriani.

        Lihat lah sejauh mana manusia berusha untuk mendapat hiburan bagi nya sendiri -self entertinment.

        Reply
        _____________________________________________________

        1. Kelmarin Nek kata Kejora teruk dipukul, Riani malu & jarang masuk lagi.
          (mengakui kehadiran / kewujudan Riani)

          Hari ini Nek kata Riani tu watak yg Kejora reka.

          Apa ni? ‘NYANYUK’ atau ‘MUNAFIQ’???

          KAH KAH KAH.

          1. RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Bila Riani tak msuk, Nek kata, Kejora dia tak suka
            Bila Riani masuk pula, Nek kata Riani Kejora reka
            Adakah Nek dah terlalu nyanyuk..dek tua bangka?
            Atau mmg sebenar nya Nek munafiq ahli Neraka?
            ðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”Ĩ
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

            1. Nek TN, 11 June 2021 2:41 pm/ 12 June 2021 8:04 am,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Inikah dia..adab sopan yg sering Nek laung-laung
              Rupa nya, di hati Nek itu, syaitan masih bernaung
              Ingat Nek munafiq akn jatuh Neraka punya gaung
              Di tingkat yg paling bwah nanti, Nek akn meraung
              ðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”Ĩ
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

              1. Surah An-Nisak, Ayat 145:

                ØĨŲŲ†Ų‘ŲŽ اŲ„Ų’Ų…ŲŲ†ŲŽØ§ŲŲŲ‚ŲŲŠŲ†ŲŽ ŲŲŲŠ اŲ„ØŊŲ‘ŲŽØąŲ’ŲƒŲ اŲ„Ų’ØĢŲŽØģŲ’ŲŲŽŲ„Ų Ų…ŲŲ†ŲŽ اŲ„Ų†Ų‘ŲŽØ§ØąŲ ŲˆŲŽŲ„ŲŽŲ†Ų’ ØŠŲŽØŽŲØŊŲŽ Ų„ŲŽŲ‡ŲŲ…Ų’ Ų†ŲŽØĩŲŲŠØąŲ‹Ø§

                Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

                1. Nek TN, 11 June 2021 2:41 pm/ 12 June 2021 8:04 am,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Bila Kejora kata munafiq, Nek sering menyangkal
                  Tapi pembaca bleh menilai helah Nek yg dangkal
                  Nek bertuhankan nafsu amarah, tk nak guna akal
                  Ingat Nek..org munafiq tu dlm Neraka akan kekal
                  ðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”Ĩ
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

                  1. Surah At-Tawbah, Ayat 68

                    ŲˆŲŽØđŲŽØŊŲŽ اŲ„Ų„Ų‘ŲŽŲ‡Ų اŲ„Ų’Ų…ŲŲ†ŲŽØ§ŲŲŲ‚ŲŲŠŲ†ŲŽ ŲˆŲŽØ§Ų„Ų’Ų…ŲŲ†ŲŽØ§ŲŲŲ‚ŲŽØ§ØŠŲ ŲˆŲŽØ§Ų„Ų’ŲƒŲŲŲ‘ŲŽØ§ØąŲŽ Ų†ŲŽØ§ØąŲŽ ØŽŲŽŲ‡ŲŽŲ†Ų‘ŲŽŲ…ŲŽ ØŪŲŽØ§Ų„ŲØŊŲŲŠŲ†ŲŽ ŲŲŲŠŲ‡ŲŽØ§ ۚ Ų‡ŲŲŠŲŽ Ø­ŲŽØģŲ’ØĻŲŲ‡ŲŲ…Ų’ ۚ ŲˆŲŽŲ„ŲŽØđŲŽŲ†ŲŽŲ‡ŲŲ…Ų اŲ„Ų„Ų‘ŲŽŲ‡Ų ۖ ŲˆŲŽŲ„ŲŽŲ‡ŲŲ…Ų’ ØđŲŽØ°ŲŽØ§ØĻŲŒ Ų…ŲŲ‚ŲŲŠŲ…ŲŒ

                    Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

                    1. YOU NEED A MENTAL CHECK UP OR A PSYCHIATRIST, NEK TN!

                      KAH KAH KAH.

  15. Kalau kerajaan baru … teruk pun tak se teruk macam kerosakan yang di buat PN.

    Jika di biarkan lebih lama lagi bertambah teruk keadaan sekarang sehingga sesiapa pun jadi PM dengan kerajaan baru se lepas itu menghadapi kesukaran yang tidak terungkai.

    Malaysia perlu di selamatkan se cepat mungkin.

    1. Kasi fakta dan bukti lah, jangan tuduhan saja.

    2. Setuju. perlu diselamatkan dengan isytihar MAGERAN. Even Setiausaha Agung Veteran UMNO, Datuk Mustapha Yaakub said so.

      You should read “An illegality removed and a regality earned” by Shamsul Akhmar of Malaysian Reserve

  16. Wak Gontol Kejora Kojolla ini ada sakit otak.

    Dia boleh menulis macam2 berkattan tajuk pos tapi dia mengarut.

    1. Kerana dia selalu mengarut dan belum disahkan ada sakit otak, perlu lag dia dbalun, ditibai dan dibantai berterusan di sini.

      Moga2 dia sedar dan bertukar tabiat.

      1. Atau sesiapa d sekeliling nya heret dia ke Hospital Bahagia Tg Rambutan atau Tampoi.

        1. SEKALI LAGI, DIK RIANI TENGOK, ABG NAK TIRU/EDIT KARANGAN TADIKA NEK TN TU:

          Nek TN ini ada sakit otak.

          Dia boleh menulis macam2 berkaitan tajuk pos tapi dia mengarut.

          Kerana dia selalu mengarut dan belum disahkan ada sakit otak, perlu lah dia dibiarkan sesat berterusan di sini seperti Si Luncai dgn labu2 nya.. biarkan.. biarkan…

          Moga2 dia sedar dan bertukar tabiat.

          Atau sesiapa dibsekelilingnya, heret dia ke Hospital Bahagia Tg Rambutan atau Tampoi.

          KAH KAH KAH.

          1. Dik🌷RianiðŸŒđDewiðŸĨ€,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Abg juga agak Nek itu jiwa dlm keadaan tertekan
            Riani pula tampil puji abg lagi dia meroyan sakan
            Itu yng dia asyik bawa keluar karutan yng bukan2
            Tapi dik, biar dia jadi spt Luncai..biarkan..biarkan
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
            🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

          2. Kepala kecik otak lembap, Wak Gontol Kejora Kojolla ini NAK TIRU/EDIT KARANGAN, kata dia.

    2. Dear Nek TN,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Your hatred &grudges against me is very obvious
      When Kejora excelled in pantuns..you felt jealous
      As Rianni responded to me..you became envious
      You will hurt yourself if you take all these serious
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

      1. “When Kejora excelled in pantuns”?

        Says who?

        Says you?

        You really need a mental check up, brader.

        1. DEAR DIK RIANI,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Nek TN often come here..to show off, boast & lie
          But only on slanders and cursing, that ill lady rely
          Abg gave her, BI ‘pantun’, she was unable to reply
          However we thank for the fun, she always supply
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
          ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ

          1. Anonymous
            12 June 2021 11:18 am
            Reply to Anonymous

            Kepala kecik otak lembap, Wak Gontol Kejora Kojolla ini NAK TIRU/EDIT KARANGAN, kata dia.

            Reply
            _________________________________________________

            Nek TN 12 June 2021 11:18 am,

            LAIN KALI KLAU TAK BAGI ORG BOLEH TIRU/EDIT, JGN BUAT KARANGAN TAHAP TADIKA.
            BUAT PANTUN BI MCM KEJORA TU.

            KAH KAH KAH.

            1. Anonymous
              12 June 2021 11:35 am
              Reply to Anonymous

              “When Kejora excelled in pantuns”?

              Says who?

              Says you?

              You really need a mental check up, brader.

              Reply
              ___________________________________________________

              NEK TN 12 June 2021 11:35 am,

              ADDRIANI SAID THAT!

              YOU NEED A MENTAL CHECK UP OR SEE A PSYCHIATRIST, NEK TN!

              KAH KAH KAH.

              1. Addriani
                 11 June 2021 10:46 pm
                 Reply to  Anonymous

                Assalamualaikum cikgu
                Cikgu seorang guru yang luar biasa,serba boleh,masa menaip tesis saye dah tersasul ayat bagai pantun pulak,kerana terbawa-bawa pantun cikgu dalam hamparan bunga tu laâ€Ķlucu

                 Reply

                1. Addriani
                   8 June 2021 1:13 pm
                   Reply to  Anonymous

                  yang pasti cgu seorang yang budiman,educated(tak ramai orang melayu mampu menjadi guru mate),dan yang paling jelas, penonjolan jiwa penyayang melalui sastra pantun,jarang benar Riani jumpa insan macam cgu.Berada di kelas yang tersendiri.
                  Tahniah dari insan yang serba kekurangan ilmu ini.

                   Reply

  17. Jawapan pada tajuk artikel di atas adalah BETUL!

    Ada 3 kumpulan

    1 Yang takut hilang kuasa
    2 Yang takut tak dapat kuasa
    3 Yang tawar pimpin Mageran

    1 would bring existing economic, pandemic, social and educational chaos into perpetuity because the ruling coalition is CLUELESS

    2 would continue to heighten politicking leading to political turmoil and uncertainty because of leading the pack of opposition are leaders who GREEDY, POWER CRAZY and ROGUE

    3 would provide the rakyat, inshaa Allah, the desired solutions because the one offered to lead had the experience in Mageran before and was PM twice plus an interim.

    Interesting developments:

    A. MAGERAN diperlukan untuk selesai pelbagai krisis negara – Veteran UMNO
    KUALA LUMPUR: Majlis Gerakan Negara (Mageran) boleh ditubuhkan ketika ini sebagai satu penyelesaian menyeluruh pelbagai krisis yang melanda negara hari ini.

    Menurut Setiausaha Agung Veteran UMNO, Datuk Mustapha Yaakub, ia termasuk krisis kesihatan, politik dan ekonomi.

    “Pembentukan majlis itu tidak hanya terhad kepada peristiwa-peristiwa jika berlaku kekacauan seperti yang pernah terjadi pada pada 13 Mei 1969, sebaliknya Mageran boleh ditubuhkan jika membabitkan soal keselamatan, sosial dan sebagainya.MAGERAN diperlukan untuk selesai pelbagai krisis negara – Veteran UMNO
    MOST AFFIRMATIVE STATEMENT FROM SETIAUSAHA AGUNG VETERAN UMNO.

    TAK NAK LUCUT JAWATAN DATU MUSTAPHA INI????????

    B. Hishammuddin not sacked from Umno
    PETALING JAYA: Umno has denied issuing a letter sacking Foreign Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein from the party.

    According to a spokesman from the party headquarters, the letter dated June 11 (Friday) purportedly sacking the Sembrong MP and former party vice-president which had gone viral was fake.
    “It is fake,” said the spokesman briefly, when contacted.
    The fake post was allegedly signed by party president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

    IS HISHAMUDDIN SUPPORTING MAGERAN?

    POKOK TIDAK BERGOYANG TANPA ANGIN

    1. Setuju dan sokong perkara A di atas.

      Sudah ada contoh dan bukti kesan baik nya di MAGERAN di masa lalu.

      Negara berbilang kaum politik nya selalu sensitif. Bila ada saja tanda2 akan tercetus lagi perselisihan kaum saperti 13 Mei 1969 dulu, jangan lambat membendung nya,

      Istiharkan darurat, tubuhkan MAGERAN dan ambil tindakan ke atas yang mahu mmemporak perandakan keadaan.

      No two-way about that.

      1. Akta Hasutan sudah dihapuskan tapi peraturan2 di Akta itu ada juga termaktub di dalam Penal Code.

        No such thing as berlemah lembut kpd sesiapa yang menimbulkan isu2 sensitif yang boleh mencetuskan perselisihan kaum.

        Tangkap dulu, argue later. Rakyat tentu menyokong pihak berkuasa yang take a no-nonsense attitude terhadap racism mongers or perpetrators.

        1. Atok Saka telah hijack J/K Rakyat Bantah Darurat bulan lepas dgn memperdayakan pemimpin2 PH terutama Mat Sabu dan Khalid Samad bawa dia utk berarak keIstana Negara utk serahkan Memo Bantahan kpd Pegawai Istana.

          Atok Saka jugak baru mengutus surat rayuan minggu lepas kpd YDPA, mohon pertimbangan batal Darurat.

          Dosa Atok Saka dgn MAGERAN yalah mencetuskan huru hara ketegangang kaum, menambah bebanan rakyat, merosak ekonomi negara selain perdayakan semua.

          Kalau ikutkan amaran Menteri PN Hamzah ini, Atok Saka boleh dikenakan tuduhan sedition kerana terang2 ultravires dgn kepentingan awam yg ingin darurat dibatal.

          Enough with Mageran idea, Hamzah tells Dr M
          Mohamad Fadli – June 12, 2021 5:40 PM

          Home minister Hamzah Zainudin is opposed to Dr Mahathir Mohamad’s idea of a National Operations Council to temporarily govern the country.
          PETALING JAYA: Home minister Hamzah Zainudin has rubbished Dr Mahathir Mohamad’s proposal to set up a Majlis Gerakan Negara or National Operations Council (Mageran) temporarily to govern the country.

          “Enough is enough,” he said when asked by reporters about the former prime minister’s proposal.

          Recently, Mahathir said he had mooted the establishment of a Mageran-like council during his audience with the Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah on Thursday.

          Mahathir, who has volunteered to head the council.

          He also said such a council, consisting primarily of experts rather than politicians, was needed as the current administration was unable to resolve the country’s problems despite having Emergency powers.

          Speaking at a press conference, Hamzah said had Mahathir not resigned as prime minister, this proposal would not have arisen.

          Earlier last year, Mahathir resigned as prime minister, triggering the collapse of the 22-month old Pakatan Harapan (PH) administration.

          Subsequently, members of his Bersatu party, including its president Muhyiddin Yassin and Hamzah, joined forces with Umno, PAS and GPS to form the federal government.

          Aside from Bersatu leaders, PH has also rejected Mahathir’s Mageran proposal. PH said what the country needed now was for the Emergency to end and Parliament to reconvene.

  18. Dah mengarut lagi Wak Gontol Kejora Kojolla ini dengan watak yang di karang nya sendiri.

    Puaka ini membuang masa pembaca yang sikit sebanyak kena baca karutan nya sebab nak tahu ada isi ke penuh tahi sahaja.

    Tahi yang keluar dari mulut dia.

    1. Selalu buat begitu. Layak di maki.

      Bedebah.

      1. DIK RIANI TENGOK, ABG NAK TIRU/EDIT KARANGAN TADIKA NEK TN TU:

        Dah mengarut lagi Nek TN ini dengan mengatakan watak Addrianidi karang Kejora sendiri.

        Puaka ini membuang masa pembaca yang sikit sebanyak kena baca karutan nya sebab nak tahu ada isi ke penuh tahi sahaja.

        Tahi yang keluar dari mulut dia kerana dia MUNAFIQ.

        KAH KAH KAH.

        1. Nek TN selalu buat begitu. Layak dibiarkan sesat mcm Si Luncai dgn labu2 nya.

          Biarkan… Biarkan…

          1. Dik🌷RianiðŸŒđDewiðŸĨ€,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Abg juga agak Nek itu jiwa dlm keadaan tertekan
            Riani pula tampil puji abg lagi dia meroyan sakan
            Itu yng dia asyik bawa keluar karutan yng bukan2
            Tapi dik, biar dia jadi spt Luncai..biarkan..biarkan
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
            🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

          2. Dik🌷RianiðŸŒđPuteriðŸĨ€,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Abg juga agak Nek itu jiwa dlm keadaan tertekan
            Riani pula tampil puji abg lagi dia meroyan sakan
            Itu yng dia asyik bawa keluar karutan yng bukan2
            Tapi dik, biar dia jadi spt Luncai..biarkan..biarkan
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
            🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

            1. Watak tak matang, tak steady – di puji ajer (kalau betul lah – malas nak cari bukti nya), mengelenot bont,t nya, Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

    2. Dear Nek TN,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Your hatred &grudges against me is very obvious
      When Kejora excelled in pantuns..you felt jealous
      As Rianni responded to me..you became envious
      You will hurt yourself if you take all these serious
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

      1. DEAR DIK RIANI,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Nek TN often come here..to show off, boast & lie
        But only on slanders and cursing, that ill lady rely
        Abg gave her, BI ‘pantun’, she was unable to reply
        However we thank for the fun, she always supply
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
        ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ

        1. DIK RIANI, INILAH YG ABG KATA MCM BUDAK2 TU:

          Anonymous
          12 June 2021 11:12 am
          Reply to Anonymous

          Watak tak matang, tak steady – di puji ajer (kalau betul lah – malas nak cari bukti nya), mengelenot bont,t nya, Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

          Reply

          1. BILA KALAH BERHUJAH, DIA KELUAR MENGEJEK PULAK LAH,

            Dik🌷RianiðŸŒđPuteriðŸĨ€,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Nek itu jenis nak menang jugak, tidak dapat tidak
            Asal bleh tala tk per..peluru kosong pun dia ledak
            Bila diri tersepit, dia akan mengejek mcm budak2
            Sbb itu, abg nampak gaya dia itu, mcm pendedak
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
            🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

  19. DIK RIANI,

    ABG TARIK BALIK PANTUN ABG JAM 8:19 AM DAN GANTI DGN PANTUN INI:

    1. DIKðŸŒđRIANI🌷PUTERIðŸĨ€,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Rupanya di sini msih berlaku juga persengketaan
      Org itu..tidak berubah & tak dpt terima kenyataan
      Memang kali ini, tak meleset abg punya jangkaan
      Sblm ini pun, semua yg suka abg, dia kata rekaan
      ðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ

      1. SEBABNYA BEGINI, DIK RIANI:👇

        1. Anonymous
          12 June 2021 8:04 am

          Wak Gontol Kejora Kojolla menulis sendiri dialogue dia konon nya bercakap dengan Addriani.

          Lihat lah sejauh mana manusia berusha untuk mendapat hiburan bagi nya sendiri -self entertinment.

          Reply

          1. DIK RIANI CUBA FIKIR:ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Bila Riani tk msuk, Nek kata, abg ini Riani tk suka
            Bila Riani masuk pula, Nek kata Riani tu abg reka
            Adakah Nek dah terlalu nyanyuk..dek tua bangka?
            Atau mmg sebenar nya Nek munafiq ahli Neraka?
            ðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”ĨðŸ”Ĩ
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
            🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

            1. Ya, Wak Gontol Kejora Kojolla ini memang dah terlalu nyanyuk..dek tua bangka. Degil pulak otak nya.

              Dia mmg sebenarnya munafiq ahli Neraka

              1. Tengok lah dek Riani, bukti depan mata pun masih menyangkal lagi Nek munafiq nih..

                1. DIKðŸĨ€RIANIðŸŒđDEWI🌷,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Abg rasa Nek tu, mmg ada masalah tekanan jiwa
                  Dah ler tua ganyut, diri itu pula langsung tak lawa
                  Amal ibadat dia tak ada, dah dekat hujung nyawa
                  Lagi biol le bila dinda kat abg pantun tahap dewa
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
                  🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

                  1. Dik🌷RianiðŸŒđDewiðŸĨ€,

                    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    Abg juga agak Nek itu jiwa dlm keadaan tertekan
                    Riani pula tampil puji abg lagi dia meroyan sakan
                    Bila hati, dh tk elok, mudah iblis suarakan bisikan
                    Itu yng dia asyik bawa keluar karutan yng bukan2
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                    ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
                    🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

                    1. Dik🌷RianiðŸŒđPuteriðŸĨ€,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Nek itu jenis nak menang jugak, tidak dapat tidak
                      Asal bleh tala tk per..peluru kosong pun dia ledak
                      Bila diri tersepit, dia akan mengejek mcm budak2
                      Sbb itu, abg nampak gaya dia itu, mcm pendedak
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

                    2. Dik Riani boleh tengok betul tak pantun2 abg berkaitan Nek tu jika dirujuk kpd komen dia jam 9:49 am tu. Dia bercakap hanya untuk melepas geram tanpa sebarang bukti.

                      Abg berpantun dgn bukti. Cuba banding komen Nek tu 12 June 2021 8:04 am di atas dgn komen dia 11 June 2021 2:41 pm yg di bawah ini:

                    3. Anonymous
                      11 June 2021 2:41 pm
                      Reply to Anonymous

                      BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI MENGANGGAP BALUNAN, TIBAIAN DAN BANTAIAN TERHADAP NYA ITU HASAD DENGKI.

                      TAPI DIA HANYA MENCARI SEBAB BAGI MENGURANGKAN BAHANA TAMPARAN KE ATAS NYA.

                      MALU NYA DIA KPD GUFRENG NYA BILA SELALU DI BALUN, BANTAI DAN TIBAI ITU HANYA DIA SENDIRI YANG TAHU.

                      GUFRENG NYA PUN SUDAH JARANG SEKALI MASUK SIN.

                      PSSSST, DIA SAJA YANG MENGAKU ITU GUFRENG DIA. WAK GONTOL LAH, KATAKAN..

                      Reply

                    4. Lihat ya Dik Riani:

                      11 June 2021 2:41 pm,
                      Dia kata abg malu dek dia bantai & Dik Riani pula sudah jarang masuk sini.
                      (mengakui kehadiran Dik Riani).

                      12 June 2021 8:04 am,
                      Dia kata abg tulis sendiri semua komen Dik Riani tu untuk syok sendiri.
                      (mengatakan Dik Riani tu abg reka).

                    5. IMPLIKASINYA:

                      Jika dia menulis kedua-dua komen itu dgn ikhlas dari perasaan hatinya yg mana 11 June 2021 2:41 pm bercanggah samasekali dgn 12 June 2021 8:04 am, (dlm tempoh sehari), maka dia dah nyanyuk.

                      Jika dia menulis kedua-dua komen itu bukan dgn ikhlas dari perasaan hatinya hanya kerana marah, yg mana 11 June 2021 2:41 pm bercanggah samasekali dgn 12 June 2021 8:04 am, (dlm tempoh sehari), maka dia dah munafiq.

                      Abg ada alasan untuk dia mengatakan nyanyuk atau munafiq.

                      KAH KAH KAH.

                    6. Tapi dia menulis abg nyanyuk & munafiq pada jam 12 June 2021 9:49 am:
                      ______________________________________________
                      Anonymous
                      12 June 2021 9:49 am
                      Reply to Anonymous

                      Ya, Wak Gontol Kejora Kojolla ini memang dah terlalu nyanyuk..dek tua bangka. Degil pulak otak nya.

                      Dia mmg sebenarnya munafiq ahli Neraka

                      Reply
                      ______________________________________________

                      TANPA ADA ASAS, HANYA KERANA MARAH & DENDAM. INI ADALAH SIFAT BUDAK2 TAHAP TADIKA.

                    7. Dgn sebab itu, hujah tadika Nek tu boleh dipatahkan dgn menyalin balik komen dia dan tukar ke nama dia sahaja.

                      Dik Riani tengok, ok:

                      ______________________________________________
                      Ya, Nek TN ini memang dah terlalu nyanyuk..dek tua bangka. Degil pulak otak nya.

                      Dia mmg sebenarnya munafiq ahli Neraka.

                      (Ada bukti di atas, Nek TN nyanyuk atau munafiq)
                      ______________________________________________

                      KAH KAH KAH.

                    8. Dik Riani mungkin baru dtg ke blog ini.

                      Nek TN tu sblm ini teruk ditibai, disindir, diperli, dihentam berdepan dgn ramai peserta blog kerana kebiadaban & sifat munafiqnya itu.
                      Antaranya, Jigit, Eton, Din Remos, Zunnun dan ramai Anon. Tapi sikap ego, angkuh, bongkak & munafiq itu tidak juga berubah.

                      Sama2 kita doakan agar Allah melembutkan hatinya & menyelamatkan dia dari jurang api Neraka.

                      Aamiin.

                    9. mengata org di  jurang api Neraka, eh?

                      Wak Gontol Kejora Kojolla.

                      Tak payah tambah komen tuh. .

                    10. INILAH YG ABG KATA MCM BUDAK2 TU,

                      Dik🌷RianiðŸŒđPuteriðŸĨ€,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Nek itu jenis nak menang jugak, tidak dapat tidak
                      Asal bleh tala tk per..peluru kosong pun dia ledak
                      Bila diri tersepit, dia akan mengejek mcm budak2
                      Sbb itu, abg nampak gaya dia itu, mcm pendedak
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
                      🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

  20. Siapa yang mikir begitu mengarut.

    Yang penting ambik tindakan bagi membaiki keadaan.

  21. Dinda dewi bidadari ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ
    Tadi tidur lpas subuh, dek mimpi, abg jadi terjaga
    Diminta atau cuba dihalang, mimpi tetap dtg juga
    Tapi, wlau tidur sedikit, abg jdi smngat bertenaga
    Pagi ini abg sibuk sikit..urusan nk bantu keluarga
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

    1. DIKðŸŒđRIANI ðŸĨ€DEWI🌷,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Semoga kali ni tak berlakulah lagi persengketaan
      Harapnya, org tu berubah & dpt terima kenyataan
      Mungkin kali ini jadi meleset abg punya jangkaan
      Sbb sblm ini, semua yg suka abg, dia kata rekaan
      ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒđ
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

      1. DIKðŸĨ€RIANIðŸŒđDEWI🌷,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Abg rasa Nek tu, mmg ada masalah tekanan jiwa
        Dah ler tua ganyut, diri itu pula langsung tak lawa
        Amal ibadat dia tak ada, dah dekat hujung nyawa
        Lagi biol le bila dinda kat abg pantun tahap dewa
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
        🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

        1. Dik🌷RianiðŸŒđDewiðŸĨ€,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Abg juga agak Nek itu jiwa dlm keadaan tertekan
          Riani pula tampil puji abg lagi dia meroyan sakan
          Bila hati, dh tk elok, mudah iblis suarakan bisikan
          Itu yng dia asyik bawa keluar karutan yng bukan2
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
          🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

          1. Dik🌷RianiðŸŒđPuteriðŸĨ€,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Nek itu jenis nak menang jugak, tidak dapat tidak
            Asal bleh tala tk per..peluru kosong pun dia ledak
            Bila diri tersepit, dia akan mengejek mcm budak2
            Sbb itu, abg nampak gaya dia itu, mcm pendedak
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            ðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢðŸĪĢ
            🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷ðŸĨ€ðŸŒđ🌷

            1. Silap column dik, abg transfer ke atas☝ïļðŸĪĢ

  22. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Riang & gembira di hati, memang lah tidak terkira
    Habis terbang, segala resah gelisah pilu hiba lara
    Si dia, telah mminta kuntuman bunga, dari Kejora
    Jgnkan bunga, jiwa raga rela diserah buat si dara
    💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

    1. Addriani
       11 June 2021 10:46 pm
       Reply to  Anonymous

      Assalamualaikum cikgu
      Cikgu seorang guru yang luar biasa,serba boleh,masa menaip tesis saye dah tersasul ayat bagai pantun pulak,kerana terbawa-bawa pantun cikgu dalam hamparan bunga tu laâ€Ķlucu

       Reply

      1. Addriani
         11 June 2021 10:48 pm
         Reply to  Addriani

        cantiknya bunga,yang mana nak kasi saya

         Reply

        1. ðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģðŸ‘ģ
          Diri bagai dah terkeluar dari sesat dan kegelapan
          Hadir di sisi dara berhati luhur dan pekerti sopan
          Bingkisan warkah si dia, tidak jemu2 jadi tatapan
          Jiwa layu jdi segar..bila hadir, dewi sinar harapan
          Di langit, spt bulan pnuh dgn bintang bgmerlapan
          Di lena & jaga, mimpi indah muncul, jadi dakapan
          Di hati dan fikiran memori manis mnjadi kucupan
          Di dada, hasrat yang suci murni masih tersimpan
          💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸŒŧ🌞ðŸ’Ū💐ðŸŒđðŸĨ€ðŸŒ·ðŸŒšðŸŒļðŸĩïļðŸĨ€ðŸ’
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          âĪïļðŸ§ĄðŸ’›ðŸ’šðŸ’™ðŸ’œðŸĪâ™ĨïļðŸ’˜ðŸ’ðŸ’–💗💓💞💕💌âĢïļðŸ’™âĪïļ
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Leave a Reply

Your email address will not be published.