MAGERAN LANGKAH KE BELAKANG, NEGARA KETIKA INI LEBIH MEMERLUKAN KERAJAAN BAHARU YANG BERANI BUKA PARLIMEN

Apa masalah kita di negara ini sekarang?

Jika boleh dihurai-pendekkan, antara masalah pokok negara kita sekarang ialah kegagalan PN sebagai kerajaan dan ketidakmampuan Mahiaddin Md Yasin selaku Perdana Menteri dalam mengurus negara, memerangi penularan Covid19, membina ekonomi, mengawal dan memberi keyakinan serta kesejahteraan kepada rakyat.

Asasnya, selain Mahiaddin itu sendiri tiada kemampuan dan tidak berkeupayaan mentadbir negara, kerajaan PN yang dibinanya pula bukanlah kerajaan yang diundi atau dipilih rakyat untuk menjadi kerajaan.

Dengan yang demikian, rakyat sama sekali tidak mengiktiraf serta sukar menerima kepimpinannya.

Lebih buruk lagi, Mahiaddin turut memiliki ego yang tinggi, tidak ramah, tidak mesra serta mempunyai gaya komunukasi yang lemah dengan rakyat sehingga merasakan, oleh kerana beliau adalah Perdana Menteri, muncul melalui perutusan khas semata-mata sudah memadai.

Bellau nampaknya gagal menyedari, sebagai Perdana Menteri, apalagi ketika krisis Covid19 melanda ketika ini, beliau adalah umpama jenderal perang yang perlu selalu tampil secara terbuk dengan penuh keyakinan dan kewibawaan bagi memberi harapan, keyakinan dan semangat kepada rakyat.

Tetapi, dengan asyik muncul dalam perutusan khas dan tiada soal jawab dengan wartawan, bagaimana wibawa seorang jenderal perang boleh dinilai?

Kerajaan PN dan kedudukan Mahiaddin menjadi bertambah buruk lagi berikutan terdesaknya beliau mahu melindungi jawatannya lalu mencadangkan darurat yang bersekali dengannya Parlimen turut digantung sama.

Oleh kerana titah Agong yang membenarkan Parlimen dibuka pun tidak dipedulikan, maka tanggapan umum beliau adalah seorang yang penakut dan tambah mengukuhkan lagi kepercayaan bahawa darurat itu memang semata-mata untuk melindungi jawatannya saja.

Secara umumnya, rakyat hanya mahu sebuah kerajaan yang berjaya dan Perdana Menteri yang berwibawa serta berani untuk mentadbir negara ini, bukan kerajaan gagal serta ketua yang penakut.

Malangnya, semua ciri-ciri berjaya itu tiada pada PN dan Mahiaddin.

Jika Mahiaddin seorang yang berjiwa besar dan mengutamakan negara, tambah lagi kegagalannya sudah merebak dan diperkatakan di seluruh dunia, langkah awalnya sebelum ini ialah berundur dan meletakkan jawatan.

Cuba terus mempertahankan jawatan di ketika rakyat kian menolak dan mempertikaikannya, ia hanya akan memburukkan lagi keadaan.

Tidak guna kerajaan atau Perdana Menteri bermusuh dengan rakyat, tidak pernah pun, kalau tidak sekarang, lambat laun pemimpin yang bermusuh dengan rakyat, pasti akan kecuncang juga akhirnya.

Dalam hal ini, jika kerajaan dan Perdana Menteri yang gagal tidak diterima rakyat dan pelaksanaan darurat juga tidak diterima, malah memburukkan lagi nasib PN, sudah tentulah mencadangkan pemerintahan ala Mageran jauh lebih tidak diterima lagi.

Mencadangkan kerajaan ala Mageran adalah langkah ke belakang dalam menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi negara ketika ini.

Kalau darurat boleh menyebabkan Parlimen digantung, kerajaan ala Mageran lebih memungkinkan Parlimen digantung bagi tempoh yang lebih lama lagi.

Maknanya, kalau kerajaan darurat dilihat sebagai kerajaan penakut kerana menggantung Parlimen, orang yang mencadangkan kerajaan ala Mageran yang memungkinkan Parlimen digantung lebih lama serta mencadangkan pula dirinya sebagai ketua, tentulah jauh lebih penakut lagi sifatnya.

Dalam menangani kemelut atau krisis sekarang ini sehingga Agong sendiri terpaksa mengadakan pertemuan dengan ketua-ketua parti bagi meminta pandangan, ini adalah gambaran yang tidak boleh disangkal lagi bahawa PN dan Mahiaddin telah gagal secara total.

Penyelesaian yang terbaik tidak lain ialah Agong mesti melantik kerajaan dan Perdana Menteri baharu yang memiliki ciri-ciri antaranya – berani membuka Parlimen, ada wibawa sebagai jenderal perang yang berani sepenuh masa, tidak takut bersemuka dengan media dan sesiapa saja demi memberi keyakinan kepada rakyat serta sentiasa ada stamina dan idea ke arah pembaharuan.

Untuk itu, tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa PH dengan disokong oleh BN adalah gandingan terbaik untuk mengendali dan memulihkan negara, sekurang-kurangnya buat sementara sehingga PRU15 perlu diadakan sebagai jalan penyelesaian mutlak untuk memilih kerajaan apabila Covid19 sudah reda nanti.

Lagi pun oleh kerana memang PH yang diundi rakyat pada PRU14 lalu untuk menjadi kerajaan, cuma oleh kerana berlaku sedikit perpecahan akibat kerakusan, ketamakan dan pengkhianatan, mengembalikan semula hak tersebut sambil bergabung dengan BN bagi tujuan mengukuhkan kestabilan, ia adalah suatu langkah ke arah kebaikan untuk negara.

Yang penting, gabungan PH dan BN yang disokong dengan majoriti keyakinan tersebut, itulah cerminan kestabilan yang merupakan resipi utama ke arah kejayaan bagi memulihkan kegagalan yang ditinggalkan PN. (ShahbudinHusin 11/06/2021)

Updated: 11 June 2021 — 8:31 am

141 Comments

Add a Comment
  1. MAHATHIRVSANWARp IP

    MAGERAN DICADANG OLEH ALJUBON DAN DISOKONG DORAEMON………

    KALAU NAK TUKAR KERAJAAN JADI MACAM SABAH…..YANG PERINTAH NEGARA PAS DAN UMNO……..

    PKR Main Wayang Nak Tutup Kemaluan……….

    Anwar Ibrahim is embarrassed by the outcome of his audience with Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Anwar’s announcement after the audience was a massive anti-climax after the PR build-up to the audience — and all Anwar could say was he agreed with His Majesty that the Agong must take the advice of the Prime Minister. Anwar wants to divert the discussion away from his disastrous audience with the Agong by coming out with this wayang press statement. Anwar never fails to play his amateurish games.
    KENYATAAN MEDIA
    10 Jun 2021

    KEADILAN mendapat maklum dan menzahirkan kebimbangan tentang khabar yang sedang tersebar bahawa beberapa Ahli Parlimen yang tidak memegang jawatan kepimpinan utama parti mereka sedang berusaha mendapatkan Perakuan Berkanun (Statutory Declaration) bagi meraih sokongan Ahli-Ahli Parlimen untuk mendapatkan jawatan di dalam pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

    Parti turut difahamkan bahawa Ahli-Ahli Parlimen ini berbuat demikian dengan dakwaan kononnya mereka telah mendapat ‘restu’ Yang Di-Pertuan Agong.

    Sebagai sebuah negara yang mengamalkan prinsip raja berperlembagaan kami percaya bahawa dakwaan ‘restu’ ini adalah tidak benar sama sekali dan merupakan satu percubaan jelek untuk mendapatkan habuan bagi kelompok tertentu pada ketika negara berada di dalam krisis.

    Parti mengambil pendirian nama DYMM Tuanku tidak patut diguna sebagai helah untuk meraih sokongan Ahli-Ahli Parlimen, apatah lagi apabila sokongan itu tidak menyelesaikan persoalan besar tentang halatuju kepimpinan negara kita pada ketika ini.

    Tindakan terdesak kelompok ini wajar ditolak oleh rakyat. Tumpuan sekarang harus ke arah memulihkan ekonomi dan membela rakyat yang cukup terkesan akibat pandemik COVID-19.

    Fahmi Fadzil
    Pengarah Komunikasi KEADILAN
    Ahli Parlimen Lembah Pantai

    ************************************************************************************

    MEDIA STATEMENT

    10 June 2021

    KEADILAN is informed and expresses its concern regarding rumours currently circulating that several Members of Parliament who do not hold key leadership positions in their party are attempting to solicit Statutory Declarations (SDs) of support from other Members of Parliament in order to acquire positions in the current Federal Government.

    The party is also made to understand that these Members of Parliament are soliciting these SDs with the claim that they have the received the ‘blessings’ of the Yang Di-Pertuan Agong.

    As a country that practices the principle of a constitutional monarchy, we believe these claims of receiving the ‘blessings’ of His Majesty are manifestly untrue and a disgusting attempt at securing positions and profits for a small faction at a time of national crisis.

    The party holds the position that the name of His Majesty the Yang Di-Pertuan Agong should not be used as a trick to gain the support of other Members of Parliament, what more when that support will do absolutely nothing to resolve the problem of a rudderless leadership which the nation is facing right now.

    The desperate act of this group must be wholly rejected by the Rakyat. The focus right now must be towards revitalising the economy and defending the Rakyat who have been so affected by the COVID-19 pandemic.

  2. DIK🌹RIANI🌷PUTERI🥀,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Rupanya di sini msih berlaku juga persengketaan
    Org itu..tidak berubah & tak dpt terima kenyataan
    Memang kali ini, tak meleset abg punya jangkaan
    Sblm ini pun, semua yg suka abg, dia kata rekaan
    🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  3. Wak Gontol Kejora Kojolla menulis sendiri dialogue dia konon nya bercakap dengan Addriani.

    Lihat lah sejauh mana manusia berusha untuk mendapat hiburan bagi nya sendiri -self entertinment.
    
    1. YANG INI APA PULAK, NEK TN?👇

      1. Anonymous
        11 June 2021 2:41 pm
        Reply to Anonymous

        BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI MENGANGGAP BALUNAN, TIBAIAN DAN BANTAIAN TERHADAP NYA ITU HASAD DENGKI.

        TAPI DIA HANYA MENCARI SEBAB BAGI MENGURANGKAN BAHANA TAMPARAN KE ATAS NYA.

        MALU NYA DIA KPD GUFRENG NYA BILA SELALU DI BALUN, BANTAI DAN TIBAI ITU HANYA DIA SENDIRI YANG TAHU.

        GUFRENG NYA PUN SUDAH JARANG SEKALI MASUK SIN.

        PSSSST, DIA SAJA YANG MENGAKU ITU GUFRENG DIA. WAK GONTOL LAH, KATAKAN..

        Reply

        1. Kah kah kah..cubit pipi & tepuk dahi Nek tu…

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Bila Riani tak msuk, Nek kata, Kejora dia tak suka
          Bila Riani masuk pula, Nek kata Riani Kejora reka
          Adakah Nek dah terlalu nyanyuk..dek tua bangka?
          Atau mmg sebenar nya Nek munafiq ahli Neraka?
          🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  4. ape yg patut rakyat perbuat kpd #sinyanyuktua96 yg saban hari kelihatan bagitu teruk sekali sawan babi nya …

    di mana terletak nya biji puki si hasmah yg #sinyanyuktua96 kulum sebelum ini…

    masih tersekat di celah anak tekak nya atau tersumbat di lohong pemakanan nya….

    ape kah yg membuat #sinyanyuktua96 semakin hari semakin membabi sawan nya hingga tak rasa malu utk mengangkat diri nya sebagai perdana menteri dlm persekitaran mageran yg mana babi2 nya kini sedang pelopori…..

    adakah kebabian #sinyanyuktua96 sama dgn kebabian lebai hadi yg serba songsang fahaman agama nya….?

    perlu kah negara musuh dari luar sedangkan kedua2 babi ini dah cukup utk membinasakan negara…

  5. DIK RIANI DEWI PUTERI,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Tidaklah abg ini nak bermegah, menghunus keris
    Bukan juga niat..hati sesiapa abg ini hendak hiris
    Abg ini..ada juga sikit kebolehan bahasa Inggeris
    Mcm BM jugak, buat pantun, sama panjang baris
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Assalamualaikum cikgu
      Cikgu seorang guru yang luar biasa,serba boleh,masa menaip tesis saye dah tersasul ayat bagai pantun pulak,kerana terbawa-bawa pantun cikgu dalam hamparan bunga tu la…lucu

      1. cantiknya bunga,yang mana nak kasi saya

        1. Dik Riani Dewi Puteri,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Abg tertidur awal tadi, bkn ler diri mu itu abg lupa
          Tapi terjaga, seperti terdengar Dik Riani menyapa
          Rupa2nya, ia satu realiti & diri ini tidak lah hampa
          Di mlm yg syahdu ini diri mu dapat abg berjumpa
          💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💮🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💮
          😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

          ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. Dik Riani,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
            Terima kasih lah kerna abg ini Dik Riani terus puji
            Abg tahu, hati mu itu suci bersih dan seputih salji
            Pastinya dinda hadir ni, ada org nanti mncaci keji
            Pedulikan je dik..utk dinda pantun2 abg terus saji
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            1. Dinda ku dewi srikandi,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💮
              Abg tk sangka dik Riani akn hadir utk memuji lagi
              Usah ler abg yg tk seberapa ni dipuji begitu tinggi
              Tk dpt tidurlah nampaknya abg ni sampai ke pagi
              Oh..jgn kata bunga, klau nak hati ini pun abg bagi
              😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
              ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              1. Duhai dinda dewi puteri,

                😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                Bangga sungguh abg, dgn dinda punya kehadiran
                Utk mu dewi, bunga2an terus abg buat hamparan
                Di celah nya rangkaian madah abg buat lampiran
                Spt mana di hati ini, bunga terukir mnjadi lakaran
                💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
                Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                1. Dinda ku dewi,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Abg berehat kejap tadi..santap biskut dngan kopi
                  Sambil2, warkah2 dari dinda tu abg ulang2 tatapi
                  Biar pun, malm agak hening, diri abg tak lagi sepi
                  Rasanya..kalau tidur nanti, pasti didatangi mimpi
                  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                  😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  1. Dinda,

                    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🏵️🏵️🥀💐
                    Citer dinda, buat abg tersenyum & hampir ketawa
                    Sampai ke dlm tesis..pantun abg, dinda terbawa2
                    Jadi, pantun abg, dh tahap pujangga punya fatwa
                    Gurau je dik..jgn lah pulak dinda kata tahap dewa
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
                    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    1. Dik Riani Dewi Sanjungan,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Diri abg ni, dah jadi mcm lelayang yg terputus tali
                      Hal politik pun, abg dah kurang, endah dan peduli
                      Bunga2 tu utk dinda..ambil lah bkn nak dijual beli
                      Lagi elok, dinda ambil bunga, dgn tuan nya sekali
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    2. WA ‘ALAIKUM SALAM DINDA KU DEWI,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Hadirnya dinda..bgai menggamit kenangan silam
                      Terkejut..dgn ketibaan wrkah..di keheningan mlm
                      Bagaikan di lautan madu diri hanyut & tenggelam
                      Hingga berulang lagi, diri ini, terlupa jawab salam
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                      (🤣..lucu..jwb salam pun tertunggak…)

                    3. Dik Riani Dinda Ku Puteri,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Rasa pedih juga mata..mengadap fon lebih 2 jam
                      Abg cuba utk tidur kmbali tapi mata tk nak pejam
                      Lara kerinduan terasa spt duri yg menusuk tajam
                      Ok dinda, abg bagi bunga, hati tu bagi abg pinjam
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💮🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💮
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    4. Dinda dewi yg ku damba,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Terkejut brcampur gembira..bila wrkah dinda tiba
                      Sesungguh nya wrkah dinda mngubat sepi & hiba
                      Abg nak baca Quran pulak..beribadat sbg ‘hamba’
                      Klau bleh nk berjaga sampai subuh abg nak cuba
                      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    5. TIDURLAH DINDA PERMAISURI

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Terima kasih di atas utusan warkah yg dinda beri
                      Abg bngga, dgn keluhuran budi mu, dewi bidadari
                      Mlm pun dah menjelang pagi, tarikh bertukar hari
                      Pastinya kini nyenyak lena dinda dewi permaisuri
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙🧡
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    6. LAGU – TIDURLAH WAHAI PERMAISURI
                      PENYANYI – JAMAL ABDILLAH
                      KARAOKE – https://youtu.be/Kn03dBPw_d4
                      LIRIK –
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Tidurlah tidurlah
                      Wahai permaisuri
                      (Tidurlah wahai permaisuri)

                      Tidurlah wahai permaisuri
                      Tidurlah pejam mata ahai tidur nyawa

                      Ku dendangkan
                      Ku nyanyikan
                      Duhai puteri jelita
                      Jika kau tidur lena
                      Mimpikan bahagia
                      Di taman syurga loka
                      Kau dan aku berdua

                      Ku berjanji wahai dewi suci
                      Kaulah permaisuri
                      Bersumpahlah dalam hatimu
                      Bahawa kau kekasihku
                      Bersumpahlah kamu
                      Bersumpahlah kamu
                      Permaisuri tidurlah
                      Permaisuri tidurlah
                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙🧡

                    7. Abg mohon diri dewi tercinta,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Gembira nya abg ini, hingga tak tahu, nak dicerita
                      Mau tidaknya, dari dewi pujaan, dpt utusan berita
                      Mlm kian larut, lagi pula dinda dah lelapkan mata
                      Izin lah dinda..abg mohon, menutup coretan tinta
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙🧡
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    8. Dinda, abg berjaya menunggu subuh tiba…

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Damai benar di hati, dgn si dara, punya kehadiran
                      Damai benar di hati, dgn adinda, punya kehadiran
                      Tenang rasa di jiwa dpt berdamping dgn al-Quran
                      Masa berlalu begitu pantas, spti tanpa kesedaran
                      Belek fon..Quran..azan subuh dh pun kedengaran
                      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    9. Errata dinda 🤣:

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Damai benar di hati, dgn adinda, punya kehadiran
                      Tenang rasa di jiwa dpt berdamping dgn al-Quran
                      Masa berlalu begitu pantas, spti tanpa kesedaran
                      Belek fon..Quran..azan subuh dh pun kedengaran
                      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    10. Pasal bunga tu dinda…🌷🥀🌹

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      Dinda hadir..membuat diri abg jdi tersangat ceria
                      Pasal bunga tu, banyak..nk pilih yg mana satu ya?
                      Semua bunga, layak, utk insan dara berhati mulia
                      Tapi buat adinda..abg pilih nak bagi bunga dahlia
                      🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    11. Dinda dewi bidadari 🌹🥀🌷,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Tadi, dgn dinda & al-Quran, kini nak solat lah pula
                      Smentara sihat & kuat, nak kaut sebanyak pahala
                      Izinkan abg, nak menghadap sembah Allah Taala
                      Lpas solat..klau tak ngantuk, abg dtg sini semula
                      🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹🥀🌷🌹
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

                    12. DINDA 🌷 KU 🌹 DEWI SANJUNGAN 🥀,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Mmg abg ni selalu berjaga kalau malam hari cuti
                      Kerapnya berqiyamulail, kpd Allah mncurah bakti
                      Tapi kini..kena bahagi dua lah pula dgn buah hati
                      Ok lah dinda yer..abg rasa ngantuk, nk tidur ganti
                      🌷🥀🌹🌷🥀🌹🌷🥀🌹🌷🥀🌹🌷🥀🌹🌷🥀🌹🌷
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙❤️
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

  6. Now Wak Gontol Kejora Kojolla brings out his kopipes.

    1. Nek TN,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Nek masih hadir, dgn dendam, dengki & cemburu
      Kopipes pun tak pa, bahan sendiri, bkn Kejora tiru
      Nek kata kopipes jugak kalau Kejora buat yg baru
      Bukan Nek tahu beza..sebab asyik nyanyuk keliru 
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. DEAR NEK TN,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Your hatred &grudges against me is very obvious
        When Kejora excelled in pantuns..you felt jealous
        As Rianni responded to me..you became envious
        You will hurt yourself if you take all these serious
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. Little amuses the nuisance, what more the fool.

          1. KAH KAH KAH

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Kesian betul le dgn Nek TN, terus dlm hiba sendu
            Asyik nak acah Kejora..kerana dia berhati khaudu
            Tapi tak tertepis Nek, akn pukulan Kejora yg padu
            Menjawab pun..dh mcm mabok todi punya Hindu
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. DEAR DIK RIANI,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Nek TN often come here..to show off, boast & lie
              But only on slanders and cursing, that ill lady rely
              Abg gave her, BI ‘pantun’, she was unable to reply
              However we thank for the fun, she always supply
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  7. DEAR DIK RIANI,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    We can’t see anymore, that hypocrite lady around
    Abg had beaten the selfish lady flat to the ground
    Her face became pale and her eyes turned brown
    She is as if, in the seawage pool, sank & drowned
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. DIK RIANI,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
      Ini sekadar ingatan, buat dinda yang jauh di mata
      Utk adik Riani..abg takkan lupa utus coretan tinta
      Dinda pun pasti faham..kat sini, banyak sengketa
      Puncanya tak lain tak bukan, kerna cemburu buta
      Marah sungguh Nek tu bila abg tulis pantun cinta
      Maka keluar le, segala caci keji dia punya senjata
      Tapi org dpt baca, dia punya putar alam belit kata
      Mmg tak dpt dinafi lagi..Nek itu munafiq yg nyata
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  8. Buka minda, jgn mudah terpedaya dgn statistik.
    Bil Kes tinggi sbb kadar testing negara paling tinggi (39.75%) berbanding Indonesia (6.39%), Filipina (12.56%), Bangladesh (3.69%). Kadar kematian negara (0.01%) sama dgn Bangladesh (0.01%) dan lebih rendah dari Indonesia (0.02%), Filipina (0,02%)
    FAKTA: Ujian RT-PCR banyak bagi false +ve.

  9. mengharap cinta dari panton???????

    kalau dah sang ular,siapa yang nak!!!

    belakonlah sampai tua bongkok!!!!!!

    kah kah kah

    1. Sahabat ku Anon 5:01 pm,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Amboi..cantik nya lidah mengeluarkan perkataan
      Diri itu dah tua, tapi tk menunjukkan kedewasaan
      Hamba berpantun, knapa tuan dapat penderitaan
      Tak pernah ker dengar kata2, ‘cinta bkn paksaan’?
      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Entah lah keadaan diri ini, tidak tahu nak jadi apa
        Lebih dari segunung emas..diri ini telah terjumpa
        Dalam kesepian ini, tetiba lara rindu dtg menerpa
        Seperti terdengar, suara yg manja hadir menyapa
        Di pergunungan rindu ini diri kini kembali bertapa
        Hati bergetar..bgai badai gelora taufan, menimpa
        Dada bergegar, ibarat telah berlaku gegak gempa
        Mungkin benar jugalah CINTA TAK KENAL SIAPA
        ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🦠❣️💙❤️

        💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌸🏵️🏵️🥀💐
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. LAGU – CINTA TAK KENAL SIAPA
          PENYANYI – ARIS ARIWATAN
          KARAOKE – https://youtu.be/MhqVcLhGYTs
          LIRIK –
          💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌸🏵️🏵️🥀💐
          Tidak salah rasanya
          Andai ‘ku memuja
          Anggun di wajahmu
          Kerna hati ini dah tertawan

          Cinta tak kenal siapa
          Hadir tanpa dipaksa
          Walau berkecai badan
          Melepaskanmu
          Aku rela berputih tulang

          Dan tak sanggup aku lihat
          Engkau dipimpin oleh insan lain
          Dan tak sanggup aku dengar
          Tentang keburukanmu

          1. Hendak kuhampirimu
            Untuk kuluahkan semuanya
            Sayangnya lidahku kelu
            Apa lagi yang harus kuperbuat
            Agar kau mengerti maksud tersirat

            Maka terpaksalah aku melepaskan
            Apa yang telah tersimpan sekian lama
            Aku cintakanmu, aku perlukanmu
            Untuk mengisi ruang kekosongan

            Kau merenung bersahaja
            Lalu (kau) tersenyum tanda rela

            Kemarilah kekasih
            Tak perlu kau menoleh
            Aku di depanmu bukanlah bayang
            Kuingin cipta sejarah
            Sejarah indah denganmu
            ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🦠❣️💙❤️

            1. Sahabat ku Anon 5:01 pm,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Jgn terlampau penting dunia..hingga lupa akhirat
              Memberi org gelaran buruk..dosa nya amat berat
              Dlm Quran larangan itu banyak tersurat & tersirat
              Yang paling jelas di dlm ayat 11, surah al-Hujurat
              👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

              👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              1. SURAH AL-HUJURAT AYAT 11:

                يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

                1. Maksudnya:

                  Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;

                  …bersambung/…

                  1. …/sambungan…

                    dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

                    (SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

                    1. Sahabat ku Anon 5:01 pm,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Antara sesama kita jgn le pnggilan buruk digelar
                      Contoh nya, kpd orng beriman diberi gelaran ular
                      Dlm Quran, Surah Al-Hujurat, Allah kecam & selar
                      Tk takut ke di akhirat, lidah sahabat dikelar-kelar?
                      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    2. Sahabat ku yg dikasihi,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿
                      Kekadang..kita terlanjur, dek dihasut oleh syaitan
                      Tak salah, menegur org, tapi biar cara berpatutan
                      Seelok-eloknya biar berhemah punya pendekatan
                      Itu lah, yg Kejora belajar..dari Dik Riani dewi intan
                      💐🌹🥀🌷🌺🌸🌻🌼🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
                      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  10. RAKAN2 PEMBACA YANG DIHORMATI SEKALIAN,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kejora pohon utk berehat wahai rakan dan teman
    Posting Budin ini, tinggalkan indah pnya rakaman
    Malaun bangsat, ditewaskan oleh insan budiman
    Tak mungkin munafiq dpt kalahkan orng beriman
    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      In this glorious blog Kejora is still proud standing
      In all rivalry, Kejora always attained happy ending
      The tittle “pemantun bistari” still exist in branding
      On the other side..the lady, is on the floor landing
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. This is about the few occasions Wak Gontol Kejora Kojolla is standing

        With Bang Ali, he simply has no chance to do so

        1. DIK RIANI DEWI PUTERI,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Tidaklah abg ini nak bermegah, menghunus keris
          Bukan juga niat..hati sesiapa abg ini hendak hiris
          Abg ini..ada juga sikit kebolehan bahasa Inggeris
          Mcm BM jugak, buat pantun, sama panjang baris
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. DEAR DIK RIANI,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Nek TN often come here..to show off, boast & lie
            But only on slanders and cursing, that ill lady rely
            Abg gave her, BI ‘pantun’, she was unable to reply
            However we thank for the fun, she always supply
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        2. Nek TN 6:22 pm,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Hndak dikata hujah pun tidak idea pun juga tidak
          Hanya peluru kosong saja yng Nek mampu ledak
          Rentikan le Nek, usah asyik dgn perangai budak2
          Nanti org tahu yg Nek blogging hanyak utk dedak
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  11. DIK RIANI DEWI,
    (Lihat komen Nek 7:55/8:38/8:45/8:50/8:56 am di bwh)

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nek TN tu, memangnya makhluk busuk hati perut
    Pembaca hanya lihat dia, sbg badut, tukang karut
    Dgn hasutan iblis, dia jadi, macm patuh dan turut
    Bukti jelas & terpampang dia jenis kuat mencarut
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kejahatan Nek TN itu, bagai tk dpt lagi dibendung
    Agak nya dgan kumpulan iblis, dia dah tersadung
    Kejahatan & munafiq dia, mmg tk dapat dilindung
    Masih cuba menyangkal wlau bukti depan hidung
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Dik Riani Dinda Dewi,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Sikap hasad dengki Nek itu semua org dh hadam
      Dgn abg ini..Nek munafiq tu, menyimpan dendam
      Tulis pntun cinta marah pntun nasihat dia godam
      Tak tahu bila api hasad dengki dia itu nak padam
      🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
      Si Nenek tu rasanya mental dan jiwa bermasalah
      Apa jua yg abg buat di sini, bagi nya semua salah
      Org nya ego tinggi angkuh, cakap kuat belit helah
      Itulah, klau Riani nak tau, Munafiq Wa-laknatullah
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. DIK RIANI,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Si tua munafiq itu, tk makan nasihat atau teguran
        Dia tetap, dgn sikap ego, angkuh dan bebal baran
        Abg ikut surah Al-‘Asr berpesan dngan kesabaran
        Tapi, si munafiq fasiq tu, tk heran pun ayat Quran
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. SURAH AL-‘ASR AYAT 3:

          إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

          Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

          1. DIK RIANI DEWI,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Abg beri pulak dia, surah an-Nisak dan at-Taubah
            Ingatkan dgn ayat2 Al-Quran dia nak jadi gelabah
            Rupanya, kefasiqan diri Nek tu, makin bertambah
            Mmg tk masuk iman juga le, itu munafiq bedebah
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. Surah An-Nisak, Ayat 145:

              إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

              Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

              1. Surah At-Tawbah, Ayat 68

                وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

                Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

                1. DIK RIANI DEWI PUTERI,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                  Tak tau, Nek itu Islam atau munafiq pariah Keling
                  Yg nyata, dgn ayat Quran dia tak endah berpaling
                  Nanti di akhirat..atas bara api, dia akan berguling
                  Dengan batu2 besar pula dia akan direjam baling
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                  1. Surah An-Nisak’, Ayat 61:

                    وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا إِلَىٰ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ رَأَيْتَ الْمُنَافِقِينَ يَصُدُّونَ عَنْكَ صُدُودًا

                    Dan apabila dikatakan kepada mereka: “Marilah berhakim kepada hukum Al-Quran yang telah diturunkan oleh Allah dan kepada hukum Rasulullah,” nescaya engkau melihat orang-orang munafik itu berpaling serta menghalang (manusia) dengan bersungguh-sungguh daripada menghampirimu.

  12. tidak kah kebabian hadi awang tak mampu mengajar babi2 belaan nya utk berdoa kpd ‘tuhan berhala’ yg hadi awang selama ini bela dan ajar kpd pengikut2 nya,

    …agar tuhan berhala yg hadi awang mendewa dan sembah dapat membasmi covids dari asyik menyebut2 nama Dr Fauci….

    ngape tidak di adakan ‘sembah’ di stadium2 di negeri2 yg lebai2 pAs perintah, agar tuhan berhala mereka bantu membasmi covids….

    atau

    babi2 pAs sah dgn kebabian tegar mereka sj…

  13. bila babi2 ternakan pAs menggunakan hujah Dr Fauci maka babi2 yg hadi awang kini dah pandai terbang ke ?

  14. babi2 dari pAs tak segan2 silu utk mengunakan Dr Fauci utk perkasakan hujah nya sedangkan babi2 pAs sana sini malaun, mereka2 setan dunia…

    babi2 sanggup ke melacurkan agama dan fahaman mereka….?

  15. MAHATHIRVSANWARp IP

    BAGI PELUANG LAGI SEKALI KEPADA DORAEMON NANTI JANJI SERAHKAN JAWATAN PM NYEERRR KEPADA ALJUBON………

    SEGALA KEROSAKAN DAN KEMUSNAHAN BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ………

    US Report Concludes Covid-19 May Have Leaked From Wuhan Lab………..

    Sky News recently reported that top US infection disease expert Dr Anthony Fauci has admitted that he funded ‘bat-human interface’ research in China.
    (Malaysia Now) – A report on the origins of Covid-19 by a US government national laboratory has concluded that claims the virus leaked from a Chinese lab in Wuhan are plausible and deserve further investigation, The Wall Street Journal reported on Monday.

    The study drew on genomic analysis of the Covid-19 virus and was prepared in May 2020 by the Lawrence Livermore National Laboratory in California.

    It was referred to by the State Department when it conducted an inquiry into the pandemic’s origins during the final months of the Trump administration, the report said.

    Lawrence Livermore declined to comment on the Wall Street Journal report.

    President Joe Biden last month ordered senior aides to find answers to the origin of the virus. In response, US intelligence agencies are considering two likely scenarios: that the virus resulted from a laboratory accident, or that it emerged from human contact with an infected animal.

    A still-classified US intelligence report circulated during former president Donald Trump’s administration alleged that three researchers at China’s Wuhan Institute of Virology became so ill in November 2019 that they sought hospital care, US government sources said.

    US officials have accused China of a lack of transparency on the virus’ origin, a charge Beijing has denied.

    Meanwhile, Sky News recently reported that top US infection disease expert Dr Anthony Fauci has admitted that he funded “bat-human interface” research in China to avoid an outbreak in the US.

    “The US funded highly dangerous coronavirus research that was once banned at the Wuhan Institute of Virology,” Sky reported. “That research involved creating new deadly viruses that never existed before.

    “Back in 2012, when the US was considering banning gain of function research, which it later did, Fauci argued that it was important work and was even worth the risk of sparking a pandemic.”

    Gain of function research (GoFR) is a term used to describe medical research which alters an organism or disease in a way that increases pathogenesis, transmissibility, or the types of hosts that a microorganism can infect.

    Sky claims that, “When the pandemic exploded and the White House was sitting there wondering how it all started, Fauci did not once mention gain of function research or the other activities at the Wuhan laboratory.”

    Sky alleged that Fauci is the man solely responsible for lifting the US ban on this risky research in 2017, and that it was “unthinkable” for the US to want “risky coronavirus research” conducted in China.

    US report concludes Covid-19 may have leaked from Wuhan lab

  16. umnO melalui President nya, Zahid dan pendirian pH seakan sama, berkehendakan parlimen di buka dan suara rakyat di perdengarkan dan di bicara….

    tapi #sinyanyuktua96 dgn sawan babi yg berkehendakan mageran dgn sendiri mengaku diri nya perdana menteri….

    ape kah kebabian tabiat #sinyanyuktu96 nih….

    bagaiman pula kebabian lebai songsang hadi awang dgn pendirian nya meneruskan darurat utk menegakan zakar kerajaan #melayu2isle nya pula….

    1. From Syed Outside The Box
      Firaun nak berkuasa lagi dengan MAGERAN

      Dr Mahathir cadangkan MAGERAN ambil alih pentadbiran kerajaan
      Bekas PM cadang ketika hadap YDP Agong
      Namun penubuhannya bergantung kepada kerajaan PN
      (Dr M) menawarkan diri sekiranya kerajaan (PN) mahu beliau kembali
      Dr M jelaskan MAGERAN terbukti 1969
      MAGERAN ketika itu berjaya tangani masalah politik
      Ketika itu, Dasar Ekonomi Baharu ditubuhkan
      OSTB :

      Saya berbahasa Inggeris sajalah ok.

      So Dr Mahathir is effectively saying the Darurat can continue indefinitely. Because that is what MAGERAN means – MAGERAN means Parliament is suspended. If there is a MAGERAN it means the country is ruled under Emergency Laws.

      Huh??

      I say the MAGERAN in 1969 was the result of the Alliance (pre-tukar nama jadi BN) almost losing the general elections lah. There were racial riots.

      Now the BN is no more in power. The BN has been kicked out.

      There is no political crisis. There is only one crisis in the country now and that is an economic crisis. There is no political crisis.

      It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah. It is the economy lah.

      The present state of confusion and chaos in the economy is the result of the Dasar Ekonomi Bebal that was crafted by Tun Razak and gang. So the circumstance are NOT the same between now and 1969.

      So what is the difference between a MAGERAN and the present state of Emergency or Darurat that has been already proclaimed?

      The big difference is this present Emergency is scheduled to end on August 1st which is only 50 DAYS away.

      So why is Dr Mahathir suggesting that the Emergency be extended some more under a MAGERAN?

      And funny of funnies, Dr Mahathir wants to head the MAGERAN !! Nauzubillah.

      The kepala MAGERAN under Emergency Laws is basically a dictator.
      Dr Mahathir wants to be a dictator.
      What will Dr Mahathir do as a kepala MAGERAN?

      Maybe start up the THIRD NATIONAL CAR project?

      Itu hari Dr Mahathir kata Tan Sri Muhyiddin is a dictator.

      Tapi ‘ajal’ atau tempoh dictator Tan Sri Muhyiddin akan tamat pada 1 hb Ogos (Insya Allah – kita semua berdoa-lah). 50 hari lagi akan tamat tempoh Darurat.

      Habis pasal apa Dr Mahathir mahu kuasa MAGERAN pula – tempoh sampai kiamat kah?

      Kalau Dr Mahathir kata Perdana Menteri tak patut mentadbir negara bawah Darurat habis beza kepala hotak apa pula kalau Dr Mahathir sendiri jadi kepala MAGERAN memerintah negara bawah Darurat ?

      Banyak cantik.

      Ini soalan cepu mas saya: Kalau orang bodoh boleh jadi diktator, apakah seorang diktator itu pun bukan daripada orang bodoh?

      Anyway tuan-tuan, sila klik di sini.

      By Syed Akbar Ali at June 11, 2021

  17. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kejora nak tinggalkan dulu hal nasihat dan pesan
    Kalau banyak sangat, nanti kot2, pembaca bosan
    Kini, nak beralih pula, kpd Budin punya perutusan
    Bwh ni, artikel Budin, Kejora bagi sedikit kupasan
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Budin tnpa segan silu, direct cakap, Atok penakut
    Tak tahu lah, kat mana telur dia tu, dah disangkut
    Kata Budin, cara nk sekat Parlimen, Atok nak ikut
    Niat sebenar, nk jadi PM, reta negara nk diangkut
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Darurat yg skrg ni pun, Budin tentang dan tk suka
      Klau ala-Mageran lagi lama le Parlimen tk dibuka
      Jika begitu impian Bang Non nanti hampa belaka
      Sbb itu, Budin tentang habisan cdngan Atok Saka
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Kalau Mageran, lagi lama lah Parlimen digantung
        Bg Non, akan terpaksa menunggu, serupa patung
        Dlm situasi ini..Atok le nanti yg akan lebih untung
        Dpt jadi PM lagi kalu, makin kembung ler kantung
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Krjaan Ala-Mageran..mmg 100% Budin bangkang
          Kata Budin itu adalah langkah undur ke belakang
          Klu buat juga, ibarat rkyat, dicampak ke longkang
          Lagi pula Budin risau Atok nk ngap spt pedukang
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  18. MESEJ INI KHAS KEJORA TUJUKAN KPD NEK TN!

    INI ADALAH KERANA NEK SELALU MELAUNG-LAUNGKAN TENTANG BLOG PUNYA ‘DECORUM & DECENCY (= KEINDAHAN & KESOPANAN), NEK SERING TUDING JARI KE SANA SINI MENGATAKAN ORANG INI BIADAB, ORANG ITU KURANG AJAR, SI POLAN TU TAK DIBIMBING IBU BAPA, SI ANU TU TAK BERSOPAN…

    TAPI YG INI, MCM MANA PULA NEK?

    1. Anonymous
      11 June 2021 7:55 am
      Reply to zunnun

      DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BLA MENCARUT ATAU MENGARUT.

      MEMBABIKAN PUN DIA PUKIMAK JUGA.

      Reply

      1. Anonymous
        11 June 2021 8:38 am
        Reply to zunnun

        Kamu asyik mengulum biji puki emak kamu hingga tak sempat dia membimbing kamu adab sopan di masa kecil.

        Kamu mengulum biji puki bini kamu sebab kamu suka lendir nya.

        DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA CAKAP BEGITU.

        Reply

        1. Anonymous
          11 June 2021 8:45 am
          Reply to zunnun

          lubang2 puki bini kamu (ada tiga, termasuk di bont.t dan di mulut) meleleh air puki pukulan Bang Ali.

          Asyik sebut Memali tapi gerun tak sebut 13 Mei 1969 sebab Tetera di arah mengawal keadaan, depa gunakan SOP Tentera, tembak bergelimpangan yang mati, termasuk anjing2 depa.

          Reply

          1. Anonymous
            11 June 2021 8:50 am
            Reply to zunnun

            sj tanya juga –

            adakah kamu tahu bapak kamu tersilap cara kongk.k emak kamu hingga yang keluar 9 bulan kemudian ada lah kamu yang kepala nya tersangkut di pucci emak kamu, di sentap bidan hingga koyak rabak pucci emak kamu, bapak kamu meradag berbulan tak dapat sodok emak kamu.

            Reply

            1. Anonymous
              11 June 2021 8:56 am
              Reply to zunnun

              DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK bukan tertelan tapi memang suka menyonyot biji kelontit emak kamu hingga tak dapat buat kerja.

              Kesian, tak dapat gaji.

              Reply
              _______________________________________________

              1. TIDAK KAH ITU MEMBERI BUKTI YG JELAS BAGAWA NEK NI SEORANG MUNAFIQ?

                1. Nek TN 7:55/8:38/8:45/8:50/8:56 am,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Inikah dia..adab sopan yg sering Nek laung-laung
                  Rupa nya, di hati Nek itu, syaitan masih bernaung
                  Ingat Nek munafiq akn jatuh Neraka punya gaung
                  Di tingkat yg paling bwah nanti, Nek akn meraung
                  🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                  1. Surah An-Nisak, Ayat 145:

                    إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

                    Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

                    1. Nek TN 7:55/8:38/8:45/8:50/8:56 am,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Bila Kejora kata munafiq, Nek sering menyangkal
                      Tapi pembaca bleh menilai helah Nek yg dangkal
                      Nek bertuhankan nafsu amarah, tk nak guna akal
                      Ingat Nek..org munafiq tu dlm Neraka akan kekal
                      🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    2. Surah At-Tawbah, Ayat 68

                      وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

                      Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

    2. MESEJ INI KHAS DI TUJUKAN KPD WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA YANG TAK MAHU TERIMA PERLU NYA DECORUM AND DECENCY WHEN BLOGGING

      AND PERLU NYA YANG TAK LAKUKAN DECORUM AND DECENCY ITU DIBALUN, DITIBAI DAN DI BANTAI DISINI.

      AND, BILA MEMBALUN MENIBAI DAN MEMBANTAI TU, PERLU LAH PISAU LAWAN PISAU, SENAPANG LAWAN SENAPANG, SEBAGAI CONTOH NYA.

      BIADAB KOMEN NYA, BIADAB LAH RESPONS NYA.

      1. NAMPAK NYA WAK GONTOL KEJORA KOJLLA AMAT TERASA DENGAN BALUNAN, TIBAIAN DAN BANTAIAN YANG D KENAKAN KPD NYA.

        BAGUS LAH. NAMPAK NYA KOMEN2 DIA PUN SUDAH KURANG MEMERLUKAN BALUAN, TIBAIAN DAN BANYAIN KEBELAKANGAN INI.

        ALHAMDULILLAH.

        1. ALIH TIANG NAMPAK, NEK?

          KAH KAH KAH.

          PEMBACA SEKALIAN,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Sikap & sifat Nek itu, pembaca sendiri boleh lihat
          Anda pasti nya bijak menilai, yg baik dan yg jahat
          Pantun cinta marah..diterjah juga pantun nasihat
          Kejora rasa Nek ni, mental & jiwa kedua2 tk sihat
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. Rakan2, mari sama2 doakan utk Nek TN,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Kejora diserang nya bila buat pantun cinta berahi
            Tapi..bila buat pantun nasihat pun kena dimarahi
            Ternyata dia jenis pendendam & gemar berkelahi
            Semoga Nek tu dpt petunjuk & hidayah dari Illahi
            👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

            👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. Rakan2 blog sekalian,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Sikap hasad dengki Nek itu semua org dh hadam
              Dgn Kejora..Nek munafiq tu, menyimpan dendam
              Tulis pntun cinta marah pntun nasihat dia godam
              Tak tahu bila api hasad dengki dia itu nak padam
              🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

              1. RAKAN BLOG SEKALIAN,

                😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                Si Nenek tu rasanya mental dan jiwa bermasalah
                Apa jua Kejora buat di sini, bagi nya semua salah
                Org nya ego tinggi angkuh, cakap kuat belit helah
                Itulah klau kwn2 nak tau, Munafiq Wa-laknatullah
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                1. RAKAN BLOG SEKALIAN,

                  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Si tua munafiq itu, tk makan nasihat atau teguran
                  Dia tetap, dgn sikap ego, angkuh dan bebal baran
                  Kejora ikut surah Al-‘Asr berpesan dgn kesabaran
                  Tapi, si munafiq fasiq tu, tk heran pun ayat Quran
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                  1. Rakan2 yg dimuliakan,

                    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    Kejora beri pulak dia, surah an-Nisak & at-Taubah
                    Ingatkan dgn ayat2 Al-Quran dia nak jadi gelabah
                    Rupanya, kefasiqan diri Nek tu, makin bertambah
                    Mmg tk masuk iman lagi ler itu munafiq bedebah
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    1. RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Dgn ayat2 Al-Quran pun, si munafiq itu, tak kesah
                      Dah jelas kuangajar, nk tegak juga, benang basah
                      Sbb itu Din Remos sokong Nek tu Kejora belasah
                      Din kata Nek tu, lbh teruk dari blkg parang diasah
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    2. Din Remos
                      3 March 2021 10:02 am

                      Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

                      Reply

                       

                    3. Din Remos
                      9 March 2021 8:16 am
                      Reply to Anonymous

                      Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

                      Reply

                    4. Din Remos
                      15 March 2021 9:36 am
                      Reply to Anonymous

                      Itulah nenek. Ramai orang dah bagi amaran supaya nenek jangan suka menunjuk pandai, mahu komen semua orang di sini, nak jadi pak pacak lah itu ini. Sedangkan pengetahuan nenek tu cetek. Bahasa Melayu lintang pukang, nak tulis English pula terkial-kial merujuk Pakcik Google. Dapat sepatah dua phrases, itulah yang diulang-ulang, sekadar mahu dilihat orang kononnya dia pandai. Walhal semua orang tahu akal nenek cetek, fikiran nenek tidak matang setaraf budak tadika.

                      …/ bersambung …

                    5. …/sambungan…

                      Nenek tahu, orang lain juga buat salah ejaan dan kesalahan nahu sebagainya termasuk Din…… tapi ada orang pick up benda tu/. Sebabnya orang lain tidak pernah nak tunjuk pandai dan bermulut celupar seperti nenek. Dalam bahasa mudah, hanya nenek yang dibenci oleh pengunjung blog.

                      Semoga nenek dapat menghadapi kenyataan ini dengan tenang dan sentiasa tabah. Jangan terlalu mengikut emosi menjawab kritikan ini, nanti menggeletar jari, buat kesalahan ejaan lagi dan terus kena belasah….kah kah kahhhhh

                      Reply

                    6. Din Remos
                      21 May 2021 8:58 am
                      Reply to Anonymous

                      Bior la dia nak muji diri ka nak pantun ke… yang nenek nak sakit hati buat apa. Nenek pun kalau nak cerita apa nenek buat dgn Bang Ali nenek malam tadi…. silakanlah…. cerita kisah intim nenek bersama bangali nek tu tidak menyakitkan hati sesiapa….
                      Hidup ini lebih indah kalau tak cari pasal dengan orang….

                      Reply

                    7. DIK RIANI DEWI,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Nek tu nk lagak hero Tamil, tak sedar dia menaci
                      Hobi nenek kebayan ini..terjah orang & maki caci
                      Masih tak berubah wlau pun diri nya ramai benci
                      Dgn Budin pun, komen dia tu pernah diblok kunci
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    8. DIK RIANI DEWI,
                      (Lihat komen Nek 7:55/8:38/8:45/8:50/8:56 am di atas)

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Nek TN tu, memangnya makhluk busuk hati perut
                      Pembaca hanya lihat dia, sbg badut, tukang karut
                      Dgn hasutan iblis, dia jadi, macm patuh dan turut
                      Bukti jelas & terpampang dia jenis kuat mencarut
                      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                      Kejahatan Nek TN itu, bagai tk dpt lagi dibendung
                      Agak nya dgan kumpulan iblis, dia dah tersadung
                      Kejahatan & munafiq dia, mmg tk dspat dilindung
                      Masih cuba menyangkal wlau bukti depan hidung
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    9. #errata:

                      tk dapat dilindung

                    10. RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                      Tak tau, Nek itu Islam atau munafiq pariah Keling
                      Yg nyata, dgn ayat Quran dia tak endah berpaling
                      Nanti di akhirat..atas bara api, dia akan berguling
                      Dengan batu2 besar pula dia akan direjam baling
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    11. Surah An-Nisak’, Ayat 61:

                      وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ تَعَالَوْا إِلَىٰ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَإِلَى الرَّسُولِ رَأَيْتَ الْمُنَافِقِينَ يَصُدُّونَ عَنْكَ صُدُودًا

                      Maksudnya:

                      Dan apabila dikatakan kepada mereka: “Marilah berhakim kepada hukum Al-Quran yang telah diturunkan oleh Allah dan kepada hukum Rasulullah,” nescaya engkau melihat orang-orang munafik itu berpaling serta menghalang (manusia) dengan bersungguh-sungguh daripada menghampirimu.

  19. PH menang PRU 14, lepas 2 tahun PH jatuh pasal dapat majority mudah. Lepas tu PN takeover takut jatuh membuat Pengisytiharan Proklamasi Darurat sehingga Ogos 2021 nak selamat PN dari undi tak percaya. Bila Parlimen buka PH & UMNO, nak jatuh PN yang ada majoriti mudah. Sampai bila politik di Malaysia nak stabil rakyat dah meluat.. 
    Aku tak kesah la Majlis Gerakan Negara (Mageran) sekurang2nya 2 tahun FREE daripada political turmoil, kejab PH takeover, kejab PN rampas kuasa kerajaan. Let PH & PN and BN focus on PRU15 ada 2 tahun cooling period. Rata-rata rakyat mahu a good goverment free from the state of confusion, uncertainty and disorder. Jadi kita boleh focus kepada issue Covid dan economic issue.  

  20. Untuk perhatian Dik Riani Dewi,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Pakwe Nek, pcik Othman dulu mcm tu jugak juah
    Tapi dgn abg, depa berdua, asyik sja makan kuah
    Sering sja terkantoi, terkedu dan tercalar maruah
    Namun..innaa lillah..pcik Othman itu dah aruwah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Dgn abg ni..Nenek itu sngat dengki dan sakit hati
    Sbb paling utama nya..nak berpantun, dia tak reti
    Makin mnjadi2 meroyan, sejak pcik Othman mati
    Semoga sikap diri Nek itu..dik Riani dpt mengerti
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌼🌼💮💐🌹🥀🌷🌸🏵️🏵️🥀💐
    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Dik Riani Dewi Puteri,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Sikap hasad dengki Nek itu semua org dh hadam
      Dgn abg ini..Nek munafiq tu, menyimpan dendam
      Tulis pntun cinta marah pntun nasihat dia godam
      Tak tahu bila api hasad dengki dia itu nak padam
      🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
      Si Nenek tu rasanya mental dan jiwa bermasalah
      Apa jua yg abg buat di sini, bagi nya semua salah
      Org nya ego tinggi angkuh, cakap kuat belit helah
      Itulah, klau Riani nak tau, Munafiq Wa-laknatullah
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI MENGANGGAP BALUNAN, TIBAIAN DAN BANTAIAN TERHADAP NYA ITU HASAD DENGKI.

        TAPI DIA HANYA MENCARI SEBAB BAGI MENGURANGKAN BAHANA TAMPARAN KE ATAS NYA.

        MALU NYA DIA KPD GUFRENG NYA BILA SELALU DI BALUN, BANTAI DAN TIBAI ITU HANYA DIA SENDIRI YANG TAHU.

        GUFRENG NYA PUN SUDAH JARANG SEKALI MASUK SIN.

        PSSSST, DIA SAJA YANG MENGAKU ITU GUFRENG DIA. WAK GONTOL LAH, KATAKAN..

    2. WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MASIH LAGI MENULIS KISAH CINTA DI BLOG POLITIK INI.

      DAH BANYAK KALI DI TEGUR, SEKARANG DIA LAYAK DI MAKI – BEDEBAH.

      1. DIK RIANI,

        NEK TN MASIH LAGI MENULIS PERIHAL HASAD DENGKI DAN CEMBURUNYA DI BLOG POLITIK INI.

        DAH BANYAK KALI ABG TEGUR, BAHKAN ABG BERI AYAT2 SUCI AL-QURAN TAPI DIA TAK HERAN.

        SEKARANG DIA LAYAK DIBIARKAN SESAT – SPT SI LUNCAI DGN LABU-LABU NYA, BIARKAN..BIARKAN…

        KAH KAH KAH.

  21. MAHATHIRVSANWARp IP

    PHDAPIG KERAJAAN DARURAT BANGKRAP…….DATANG TOK KADOK DARURAT COVID PULAK…….HANYA PEJUANG HUDUD PEJUANG SEJATI……..

    PENGIKUT AJARAN SESAT SUNDAL PAGAN SEDIA SERAHKAN BONTO KEPADA PAK DAJJAL………

    APA SALAHNYA ALJUBON BAGI PELUANG LAGI SEKALI KEPADA DORAEMON…….JANJI SERAHKAN JAWATAN PM NYEERRR…….

    ADA PERKARA YANG ALJUBON SEMBUNYI KAN KERANA BESAR KEMALUANNYA……..

    PHDAPIG BUKAN SAHAJA TAK TAHU MALU MALAH MENGHINA RAJA2 MELAYU……..

    TAK NAK GELAK KE KAKI MAIN BELAKANG BERANGAN NAK JADI PM………

    The Rakyat Will Turn Against Anwar Within Less Than A Year Of Him Becoming PM9……….

    Anwar will not be able to meet even 10% of the rakyat’s expectations. And they will turn against him within less than a year of him becoming PM9. What happened to Mahathir in February 2020 will happen to Anwar. Only this time it will not take 22 months. That is the reality, which children like Akmal do not understand because he is not in touch with reality

    (Malay Mail Online) – The proposal by certain quarters to nominate an individual other than PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim as the prime ministerial candidate for the opposition, is deemed as just an attempt to split Pakatan Harapan (PH), according to PKR Youth wing Angkatan Muda Keadilan (AMK).

    AMK head Akmal Nasrullah Mohd Nasir (pic above) said suspicious actions such as ‘one hand shaking hands and the other hand holding a knife’ must be avoided in the opposition coalition, made up of PKR, DAP and Amanah.

    *************************************************************************************
    This Member of Parliament for Johor Bharu does not seem to know how politics should be played. Does he really think the opposition loves Anwar? They only love him as far as he is useful in toppling the government. They will even choose Tun Dr Mahathir Mohamad if he can help topple the government. If fact, they did choose him in 2018.

    But when Mahathir had outlived his usefulness, they tried to get rid of him. And that caused the collapse of the Pakatan Harapan government in February 2020. They tried to hijack the plane and Mahathir chose to crash the plane instead of allowing them to take over. It was a case of if I cannot have it, then no one is going to get it, especially not Anwar.

    When Tun Abdullah Ahmad Badawi a.k.a. Pak Lah took over as PM in November 2003, he did not want Najib Tun Razak as his number two. He wanted Muhyiddin Yassin. It was Mahathir who wanted Najib, and in the end Mahathir won.

    If not because of Mahathir, Muhyiddin and not Najib would have become DPM in 2004

    Then the anti-Najib faction in Umno tried to bring him down in 2006 so that he would not be able to take over as PM. This anti-Najib faction wanted Tengku Razaleigh Hamzah a.k.a. Ku Li as the successor to Pak Lah. And they tried to use the Altantuya Shaariibuu murder as the leverage.

    However, Mahathir wanted Najib as the next PM and not Ku Li. So Najib got the job of PM6, despite the Altantuya albatross around his neck.

    So, whether it was Pak Lah or Najib, it was never unanimous. The final outcome was decided by a warlord, in this case Mahathir. It was also Mahathir who decided that Anwar would not become PM8 in March 2020. And because of that Muhyiddin became PM8 instead.

    So why does Akmal think that PKR will determine who will become PM and that PM9 is going to be Anwar? PKR on its own does not have the numbers. Even PKR, DAP and Amanah combined do not have the numbers. They will need Umno as well.

    Ku Li tried to topple Najib in 2006 but failed

    And even if Najib, Ahmad Zahid Hamidi and a handful of other Umno leaders may want Anwar as PM9, the rest of Umno do not. And those in Umno who do not want Anwar as PM9 outnumber those who do.

    The other issue is, just like in the case of Mahathir when Pakatan Harapan won GE14, they only wanted him to topple the government. Once the government had been toppled, they did not want him anymore.

    The same will happen in the case of Anwar. They only want him so that they can topple the government. Once the government has been toppled there will be infighting and plotting in the new government. And this is because Anwar will not make a good PM. He will mess things up and within just one year the rakyat are going to get upset with the new government.

    Anwar cannot run the ministries he was given when he was in the government. He messed up the Ministries of Agriculture, Education and Finance. Even Lim Kit Siang demanded Anwar’s resignation in 1993. And Karpal Singh whacked Anwar good and proper in 1998. In short, DAP did not think much of Anwar and considered him a joke.

    Mahathir would rather see the opposition fail than see Anwar become PM9
    Even if Umno agrees for Anwar to be appointed PM9, within a year public opinion will turn. What happened to Najib in 2018, what happened to Mahathir in 2020, and what is happening to Muhyiddin today, will also happen to Anwar before he can celebrate his first anniversary as PM9.

    The rakyat want zero taxes and everything free. They want to get paid a minimum wage of RM2,500 a month, tax free. They want 100% employment. They want cheap housing and cheap cars. They want cheap petrol and diesel. In short, they want to live in utopia or Shangri-La.

    And Anwar will not be able to deliver this. Even if Anwar can get at least 112 MPs to pass a vote of no confidence against Muhyiddin in August, and Anwar takes over as PM9, he cannot solve the Covid-19 problem. In fact, many countries are expecting another wave to hit them. And Malaysia will hence face the same problem.

    Anwar will not be able to meet even 10% of the rakyat’s expectations. And they will turn against him within less than a year of him becoming PM9. What happened to Mahathir in February 2020 will happen to Anwar. Only this time it will not take 22 months. That is the reality, which children like Akmal do not understand because he is not in touch with reality.

  22. This is the best option. Malaysia needs leader who are truly principled and with integrity. If we choose a rotten and selfish leader (PM) , it is impossible for this country to be better. Since Mahathir inherited his chosen successors, Malaysia has in fact been falling behind.

    Still want to believe a haughty man thus feel himself good in every things? Still not deceived by his tricks?

    1. Sudah sudah lah Tun. Kami dah muak, dah tak boleh percaya Tun lagi. Negara tambah rosak di tangan pilihan Tun. Jangan Tun ditenggelamkan mcm sejarah Firaun. Tanda tanda Tun makin dihina dan dicerca semesta makin ketara. Jgn sampai Tun dikafan dlm sumpah seranah & makan rakyat yang telah tertipu. Bertaubatlah, jangan bawa dendam kesumat dan busuk hati hingga ke liang lahad. Tak lama dah…

      1. Wat talking one, you.

        Where got “Tanda tanda Tun makin dihina dan dicerca semesta makin ketara”?

        Why you no spell out one?

        Bluff only arr?

        1. Parti Kutty dah makin ciput, tak sampai sebelah jari pun,. Tu pun tak perasan ker? Mazlee pun meluat, tunggu laa sorang lagi kat Kedah tu ikut cabut. Time will tell Bro.

  23. SURAH AL-‘ASR AYAT 3:

    إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

    Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

    (SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

    1. RAKAN2 BLOG YANG DIMULIAKAN,

      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
      Di atas, ayat ke-3 Surah Al-‘Asr Kejora persembah
      Dlm memberi pesanan kita kena sabar dan tabah
      Itu ayat Allah bukan ler Kejora karang atau gubah
      Ni ada lagi nasihat & pesanan Kejora nak tambah
      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Kita kena sntiasa..terima kenyataan atau hakikat
        Klau kita ada keluhuran budi, orang akan terpikat
        Biarlah kita berbudi bahasa, wlau tak berpangkat
        Dengan niat buruk & jelik..jangan kita cuba dekat
        Hasad dengki & dendam, jgn ler dibiar diri terikat
        Daki dan kekotoran di hati kita, jgn dibiar terlekat
        Syaitan yg cuba bertapak di hati mesti kita sekat
        Jgn lah kita jdi iblis, klau tak mampu jdi malaikat
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. RAKAN2 YG DIKASIHI,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Nasihat2 tu, Kejora persembah lain sikit dri biasa
          Sbb pembaca mungkin jemu dgn karangan prosa
          Terpulang le, klau nasihat2 itu ada pula yg terasa
          Tapi..ular klau menyusur akar tak kan hilang bisa
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      2. Wak Gontol Kejora Kojolla dah bertukar jadi Ustad?

        Tapi dari latar belakang dia di sini, dia tak layak langsung.

        Membohong menipu lagi ke dia?

        1. Dik Riani (lihat komen Nek 10:12 am tu),

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Sikap dan sifat orang itu dinda sendiri boleh lihat
          Dinda pastinya bijak menilai, yg baik dan yg jahat
          Pantun cinta marah..diterjah juga pantun nasihat
          Abg rasa, orng ini, mental & jiwa kedua2 tak sihat
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
          ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
          Abg ini diserangnya, bila buat pantun cinta berahi
          Tapi, bila buat pantun nasihat jugak abg dimarahi
          Ternyata dia jenis pendendam & gemar berkelahi
          Semoga, org itu dpt petunjuk & hidayah dari Illahi
          🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. Dik Riani Puteri,

            😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Sikap hasad dengki Nek itu semua org dh hadam
            Dgn abg ini..Nek munafiq tu, menyimpan dendam
            Tulis pntun cinta marah pntun nasihat dia godam
            Tak tahu bila api hasad dengki dia itu nak padam
            🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
            Si Nenek tu rasanya mental dan jiwa bermasalah
            Apa jua yg abg buat di sini, bagi nya semua salah
            Org nya ego tinggi angkuh, cakap kuat belit helah
            Itulah, klau Riani nak tau, Munafiq Wa-laknatullah
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
            👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. DIK RIANI,

              😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Si tua munafiq itu, tk makan nasihat atau teguran
              Dia tetap, dgn sikap ego, angkuh dan bebal baran
              Abg ikut surah Al-‘Asr berpesan dngan kesabaran
              Tapi, si munafiq fasiq tu, tk heran pun ayat Quran
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

              1. DIK RIANI DEWI,

                😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                Abg beri pulak dia, surah an-Nisak dan at-Taubah
                Ingatkan dgn ayat2 Al-Quran dia nak jadi gelabah
                Rupanya, kefasiqan diri Nek tu, makin bertambah
                Mmg tk masuk iman juga le, itu munafiq bedebah
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  24. RAKAN2 BLOG YANG DIHORMATI SEKALIAN:

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Untuk nak bawa diri kita ada adab dan perukunan
    Cara penampilan kita, biarlah orang jadi berkenan
    Takut lah juga, nanti org balun kita, kiri dan kanan
    Kat bawah ni ada Kejora bawa nasihat & pesanan
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Sangat tidak wajar, menegur org, dgn kata2 kesat
      Cakap kita, mncerminkan kita insan atau bangsat
      Jgn biar diri..sesat, dlm lembah dendam & hasad
      Insaf & berubah lah, sblm berpisah roh dari jasad
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Zaman skrg ni org tak hairan lagi dgn cerca maki
        Jgn dibiarkan hati kita dipeluk oleh hasad dengki
        ‘Pergunungan hasad dan dendam’ usahlah didaki
        Kalau terjebak, belum lagi terlewat untuk perbaiki
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Orng dpt menilai kita dari gaya bahasa kita cakap
          Hasil tuturan lidah kita, hati kita orng dpt tangkap
          Usah le dibiarkan hati kita, berterusan iblis dakap
          Dgn hasad dengki pula, jgn biar kita terperangkap
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Berbicaralah dgn elok, bila kita berada dlm majlis
            Org dapat menilai diri kita..dari gaya kita menulis
            Jgn dibiarkan hati kita, sentiasa didakap dek iblis
            Tak guna mewah di dunia, klau akhirat kita muflis
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
            Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              Org dapt menilai kita..dari apa yg kita persembah
              Cakap kita mncermin kita budiman atau bedebah
              Jgn dibiar diri tersesat dalam hina punya lembah
              Klau dah terjebak, blum lewat lagi, untuk berubah
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
              Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
              🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

              1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                Orang boleh nilai diri kita..dari kita punya coretan
                Mereka kenal kita..dari kita punya kata & sebutan
                Yang bijak..tahu menilai, di antara kaca dgn intan
                Manakala yg arif, dpt bezakan malaikat & syaitan
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Boleh nak berbalah, tapi jaga adab dan tutur kata
                  Dari apa yg kita tulis orang dapat menilai diri kita
                  Yg bijak tahu beza antara penyangak dgn pendita
                  Yg arif akn boleh menilai batu jalan atau permata
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                  1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                    Usah le ditulis, hal yg boleh cetuskan perkelahian
                    Zaman skrg, org tidak hairan hujah bentuk cacian
                    Yg bijak dapat bezakan, kejahatan dgn kemuliaan
                    Yg arif tahu nilai..besi karat, atau permata berlian
                    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Jagalah budi tatasusila dlm kita punya perbualan
                      Org dapat minilai kita dari kita punya penampilan
                      Yg bijak bleh bezakan antara budiman dgn sialan
                      Yg arif tau menilai..permata intan atau batu jalan
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    2. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Tidak lah salah kalau seseorang kita nak tentang
                      Jaga lah budi bahasa, wlau kita bersuara lantang
                      Yg bijak tau nk beza, sifat manusia atau binatang
                      Yg arif boleh nilai ketulan emas atau tahi bintang
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                    3. RAKAN2 YG DIKASIHI,

                      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                      Nasihat2 tu, Kejora persembah lain sikit dri biasa
                      Sbb pembaca mungkin jemu dgn karangan prosa
                      Terpulang le, klau nasihat2 itu ada pula yg terasa
                      Tapi..ular klau menyusur akar tak kan hilang bisa
                      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
                      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  25. IF Tunku did it and Razak became Head in MAGERAN then, why not demi Rakyat Negara now. And the wisdom of YDPA is prayed here

    1. Dr Mahathir Mohamad tidak melihat keperluan kerajaan baru dibentuk dalam suasana sekarang, namun memilih pembentukan sebuah majlis yang mirip dengan Majlis Gerakan Negara (Mageran) yang pernah dibentuk beberapa dekad lalu untuk mengembalikan keluhuran undang-undang selepas rusuhan pada tahun 1969.

      Bekas perdana menteri itu berkata beliau mencadangkan perkara tersebut kepada Yang di-Pertuan Agong ketika mengadap hari ini, mengatakan ia lebih baik daripada melaksanakan pilihan raya ketika negara dilanda pandemik.
      “Saya beritahu pilihan raya boleh jadi berbahaya kerana kita sudah melihat sendiri apa yang berlaku di Sabah, jadi itulah apa yang saya beritahu kepada beliau,” kata Mahathir pada satu sidang media secara dalam talian hari ini.

      Beliau berkata Mageran seperti yang pernah ditubuhkan pada 1969 dan diketuai bekas perdana menteri Abdul Razak Hussein sangat berkesan selain dapat memperkasakan pemimpin-pemimpin pembangkang dengan membawa mereka masuk sebagai sebahagian daripada kerajaan.
      “Kita ada beberapa idea, tapi kerajaan tak datang dgn idea untuk selesaikan masalah ini,” katanya.

      Mahathir berkata beliau turut menawarkan diri untuk mengetuai Mageran sekiranya ditubuhkan.
      “Sebab saya sudah ada di sana, jadi saya tawarkan khidmat saya,” tambahnya.
      Mahathir bagaimanapun berkata idea untuk menubuhkan Mageran akan ditolak oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

      Anwar telefon

      Dalam pada itu, Mahathir mengesahkan Pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim menghubunginya sebelum menerima jemputan mengadap Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah hari ini.

      “Anwar ada telefon saya. Nampaknya dia tak dapat berikan apa-apa cadangan untuk selesaikan masalah yang kita hadapi sekarang ini,” kata Mahathir.

      Mahathir berkata mereka sepatutnya menulis kepada Agong untuk tindakan susulan terhadap memorandum bersama yang diserahkan kepada istana untuk mengadap baginda sebelum ini mengenai perintah darurat.

      “Jadi saya tulis (kepada Agong). Saya tak tahu sama ada Anwar tulis atau tidak. Agong balas semula surat saya dalam masa yang sama turut beritahu mahu jumpa dengan saya dan pemimpin politik yang lain,” tambahnya.

      Mahathir turut menambah perbualan beliau bersama Anwar tidak mengandungi perkara-perkara yang penting.

      PURELY SPECULATION

      1 MAHATHIR TOUGHT WHEN ANWAR CALLED HIM BEFORE THE MEETING WITH AGONG, HE WOULD PROPOSE SOME SUGGESTIONS FOR YDPA’S REFERENCE/CONSIDERATION.

      2 ANWAR DID NOT COME WITH ANY SUGGESTIONS.

      3 MAHATHIR DECIDED TO WRITE TO YDPA (TWICE). MAHATHIR RECEIVED RESPONSES TO HIS LETTERS BY YDPA

      4 MUHYIDDIN MAY HAVE SOME KNOWLEDGE AND OR INFO ON THIS AND QUICKLY ASKED MARZUKI TO COME UP WITH A VIDEO AND LATER VIRALLED IT AND PICKED UP DAP.

      5 IN OTHER WORDS MARZUKI HAD TRIGGERD THIS NEWS UPFRONT. REMEMBER WHAT MAHATHIR SAID THAT MUHYIDDIN TAK HENDAK DENGAR HIS SUGGESTION AT THE PRESS CONFERENCE?

      6 SAID AND DONE, WILL WAIT FOR 16TH JUNE MEETING OF RULERS CONFERENCE

      1. Atok Saka shot himself in the foot and his lickers esp his Sodomy fixer Khairuddin Abu Hassan, when he admitted neither the Unity Government (UG) and MAGERAN Government that he proposed are viable, none-starter legally, constitutionally and cannot happen:

        1. It is up to the current government PN to propose to YDPA. The SecPol to Mahyidin had wrote a long essay against the Mageran. So PN will not propose UG or Mageran but instead status quo extending the Emergency.

        2. Atok Saka contradict himself 360% when on one hand he is dead set against the PN Emergency because it has made Mahyidin a dictator and he is convinced the Emergency has failed to manage the Covid as within the 5 months, the no. of new cases, no of deaths has spiraled uncontrollably, the rakyat are burdened, unemployment is high, economy is shrinking, no foreign investment and it is failed state.

        So by his own argument, he has shot down his own UG or Mageran both with him as PM since both will make him a dictator and having worse power than the current PN’s Emergency. Allah has already warned of the perils of Firaun ruling until old age of 96 or more.

        Anyway all PN, PH, UMNO has already rejected UG. Now PH and UMNO has officially poured cold water on Atok Saka’s Mageran as it is worse than the current PN emergency that PH are fighting against and has appealed to YDPA.

        3. Atok Saka represent an unregistered party of 5. Even his loudspeaker, Khairuddin Abu Hassan as Mazlan Ahmad UMNO’s Sec-Gen has aptly described is not even a MP, no official party and has no business commenting or issuing warning. Perhaps, he should be working hard to fight Anwar man on man at the next PRU15 instead of spreading lies, deceipt and propaganda while hiding under Atok Saka’s armpits. Already at PRK PD he should have fought Anwar instead of dispatching Saiful or crafting Sodomy 3 SD, continuing his and Atok’s masterminding role to conspire Sodomy against Anwar.

        4. YDPA had advised every political leaders that Tuanku YDPA and Majlis Raja2 are very concerned with the state of Emergency, the closure of Parliament and the bad state of the Covid management and will advise the government accordingly in full guidance of the constitution and their role as the umbrella to the nation.

        5. Zaid Ibrahim has wrote it correctly that this guidance will automatically reject Atok’s Saka UG or Mageran but will instead allow the due process to happen should PN government lost the majority to rule then a new government will need to be installed to manage the country, stop emergency, reopen parliament, manage the Covid and the economic fall-outs for the remaining term until PRU15.

        6. Tuanku Sultan Selangor’s reminder before the PRU14 that Atok Saka’s tendencies to drag everybody and burned the country because of his revenge is most pertinent.

        Today the country is burned because of his actions not to honour the Konsensus PH giving the PM to Anwar when due and instead lead the way to the Sheraton Move that forms PN with razor-thin majority.

        The question is why Sodomy and the perceived baggages that Atok Saka and Khairuddin is spreading as propaganda wasn’t his considerations in May 2018 when he pursued and agreed with Anwar on Pakatan Harapan and Konsensus PH? Why after becoming the PM7 courtesy of the Konsensus PH then immediately Sodomy, Kleptocracy and Religious peddling was his major considerations for the next 22 months when he asked his trusted people all Kleptos to find ways including signed SDs to kill PH, PH Konsensus and for him to continue be PM the full 5 year term.

        7. The question to the Majlis Raja2 is why should the nation suffers, the rakyat burdened and YDPA and Majlis Raja2 has to step in as the dire consequences and actions of one old revengeful man? Hukum Allah says put a stop, YDPA and Majlis Raja2 cannot allow this old arsonist to be the fireman to fight the fire he himself started because of his personal revenge to the detriment of the country. Period.

        1. Tun Razak dengan Tun M sama ke? Masa Tun Razak ketua MAGERAN barisan kepimpinannya cantik dan bersesuaian dengan keadaan masyarakat berbilang kaum pada waktu itu.Sekarang ini kalau ada manusia sama seperti Tun Razak kita harus sokong. Tapi kalau orang lain boleh jadi hancus. TV akan diarah kerap menayangkan filem lama seperti Hang Jebat, Sultan Mahmud mangkat dijulang dan yang seumpama dengannya.

  26. rakyat amat perlu 222 wakil rakyat menyuarakan suara rakyat agar dapat membentuk consensus dlm pengtakbiran negara…

    tapi kebabian guru serba sesat hadi awang awang dan kesundalan pesakit sawan babi #sinyayuktua96 inginkan darurat selain mageran pula….

    hebat no…

    1. pengtakbiran”, kata DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE POCCIMAK INI.

      Yang selalu tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara ini tak tahu istilah “tadbir” ke?

      Pulak nya, apa dia cakap “perlu 222 wakil rakyat menyuarakan suara rakyat agar dapat membentuk consensus”?

      Dia faham ke apa itu demokrasi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.