KALAU MAHIADDIN TERUS LAGI JADI PM, NEGARA AKAN KEKAL HURU-HARA & LINTANG-PUKANG SEPERTI YANG ADA SEKARANG

Hampir semua ketua parti kini difahamkan telah pun menerima jemputan untuk mengadap Yang Dipertuan Agong yang dijadualkan bermula hari ini hingga lusa.

Walaupun difahamkan pertemuan baginda dengan ketua-ketua parti itu adalah khusus untuk mendengar pandangan berkenaan krisis Covid19 dan darurat, tetapi ada juga laporan mengatakan ia mungkin turut menyentuh berkaitan politik semasa negara.

Hal berkaitan politik semasa negara, jika ingin disentuh, selain tentunya juga berkait rapat dengan Covid19 dan darurat, pasti saja tidak boleh lari daripada kedudukan kerajaan sekarang yang tidak stabil dan keperluan membentuk kerajaan baru atau setidak-tidaknya sebuah kerajaan perpaduan yang mewakili semua parti brrdaftar.

Realitinya, baik untuk menangani Covid19, darurat atau masa depan negara, kerajaan PN pimpinan Mahiaddin Md Yasin ini sudah dikira gagal dan hilang kemampuannya.

Ia bukan gagal biasa-biasa, tetapi gagal paling teruk sekali dan kalau ia kereta, ia dikira total loss yang sudah wajib dicampak ke kilang besi buruk.

Jangankan mahu mengurus Covid19, PKP dan vaksin, kerajaan dan menteri-menteri PN malah gagal dalam mematuhi SOP dan menjaga kestabilan harga minyak masak sekali pun.

Kerajaan yang diterajui PN ini bukan saja gagal kalau dibandingkan dengan negara-negara maju atau membangun yang lain dalam mengurus Covid19, bahkan turut ketinggalan berbanding negara seperti Vietnam misalnya.

Kegagalan kerajaan PN tidak saja dalam melaksanakan PKP sehingga ia berulang-ulang dan berpanjangan tanpa kesudahan, bahkan turut gagal mengurus pemberian vaksin di sebalik peruntukan besar telah disediakan untuknya.

Kekecewaan Sultan Selangor semalam berkaitan pemberian vaksin adalah jelas gambaran kegagalan kerajaan PN yang tidak boleh dikompromi lagi.

Maka itu, walaupun sukar untuk mengharap secara berlebihan kemungkinan sesuatu yang positif dan drastik bakal muncul selepas pertemuan ketua-ketua parti dengan Agong nanti, tetapi peluang terbuka ini haruslah sebaik-baiknya.

Peluang seperti ini mungkin tidak berlaku lagi selepas ini.

Ia bukan saja merupakan peluang terbuka untuk ketua-ketua parti berterus-terang, jujur dan ikhlas dalam memberi pandangan kepada Agong, khusus tentang kegagalan kerajaan PN dan ketidakmampuan Mahiaddin, tidak kurang pentingnya ialah Istana Negara juga harus melihat inilah juga peluang mereka sebagai payung negara untuk memulihkan keadaan menjadi lebih baik.

Maksud mudahnya, selepas pertemuan dengan ketua-ketua parti nanti, kemudian disusuli pula dengan mesyuarat khas Majlis Raja-Raja yang difahamkan pada 16 Jun, adalah sangat penting agar terhasil sesuatu perubahan yang boleh melega dan menggembirakan rakyat, kalau pun tidak secara keseluruhan, sekurang-kurangnya buat kelompok majoriti rakyat negara ini.

Keadaan negara, huru-hara dan lintang-pukangnya yang ada sekarang, disertai dengan resah dan gelisah rakyat yang sudah sekian lama panjangnya membelenggu mereka, tidak akan berubah apa-apa jika Mahiaddin kekal lagi sebagai Perdana Menteri selepas ini.

Mahiaddin dan PN sudah gagal, bahkan kegagalannya tidak mungkin dapat diperbaiki atau dipulihkan lagi.

Untuk itu, mahu tidak mahu dan walaupun terlihat sukar kemungkinannya menjadi kenyataan, membiarkan lagi Mahiaddin dan PN yang gagal ini untuk mengurus negara ini bukanlah suatu pilihan.

Sama ada ruang harus diberi untuk membentuk kerajaan baru atau kerajaan perpaduan atau menetapkan suatu tempoh tertentu selepas Covid19 reda untuk diadakan PRU15 bagi rakyat memilih kerajaan baru yang benar-besar ada keabsahannya, itulah antara pilihan yang terbaik buat ketika ini.

Lalu, siapa yang harus jadi kerajaan sementara atau interim?

Berdasarkan kedudukan jumlah Ahli Parlimen yang dimiliki, disertai gandingan tokoh-tokoh berkemampuan yang ada di dalamnya, gandingan PH dengan UMNO adalah paling munasabah sekali diberi mandat mengurus negara ini secara sementara sebelum PRU15 bagi menggantikan PN yang gagal teruk sejak lebih setahun yang lalu.

Gandingan itu bukan saja menyerlahkan majoriti yang tidak boleh dipertikaikan keabsahannya, lebih penting ia juga adalah gambaran sebenar kemajmukan Malaysia yang mampu memberi kestabilan dan keamanan. (ShahbudinHusin 09/06/2021)

4.9 8 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 9 June 2021 — 11:20 am
Subscribe
Notify of
guest
72 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
9 June 2021 2:28 pm

INGAT UMNO BODOH KE MACAM KALDAI PARTI AGAMA SYIAH NAK BIARKAN PAK DAJJAL JADI PM……… Anwar Mahu Rakyat Lantiknya Jadi PM Walaupun Tiada Majoriti……. (Agenda Daily) – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu rakyat menuntut perubahan pentadbiran negara dengan melantiknya menjadi Perdana Menteri (PM) baharu bagi mengantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Dakwa Presiden PKR itu, negara perlu melantik PM baharu yang lebih layak dan umum mengetahui Anwar sememangnya bercita-cita besar mahu menjadi pemimpin nombor satu negara walaupun tidak memiliki majoriti di Dewan Rakyat. Sebelum ini, Anwar juga pernah mendakwa dirinya memiliki majoriti susulan sepucuk surat sokongan yang ditandatangani Presiden… Read more »

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
9 June 2021 2:21 pm

PHDAPIG SEBELUM PRU14 KUTUK UMNO……LEPAS PRU14 NAK KONGSI KUASA DENGAN UMNO…..TAK KE BAHALOL BIN SUNDAL NAMANYA TU……… PN BODOH TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM SERTA BANGANG……. NEGARA2 YANG SUDAH 100,,% VAKSIN PUN MASIH BERGELUT DENGAN RIBUAN KES HARIAN……… IDEA PHD4PIG HANYA NAK BANGKRAP KAN NEGARA TANAH MELAYU………. APA RAJA BOLEH BUAT KUASA DAH DI CANTAS DULU OLEH DORAEMON DAH ALBONTO……….. SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA……….. Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran Wan Salman Wan Sallam – ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
9 June 2021 2:17 pm

PN BODOH TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM SERTA BANGANG……. NEGARA2 YANG SUDAH 100,,% VAKSIN PUN MASIH BERGELUT DENGAN RIBUAN KES HARIAN……… IDEA PHD4PIG HANYA NAK BANGKRAP KAN NEGARA TANAH MELAYU………. APA RAJA BOLEH BUAT KUASA DAH DI CANTAS DULU OLEH DORAEMON DAH ALBONTO……….. SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA……….. Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran Wan Salman Wan Sallam – ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini. Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka… Read more »

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
9 June 2021 2:13 pm

IDEA PHD4PIG HANYA NAK BANGKRAP KAN NEGARA TANAH MELAYU………. APA RAJA BOLEH BUAT KUASA DAH DI CANTAS DULU OLEH DORAEMON DAH ALBONTO……….. SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA……….. Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran Wan Salman Wan Sallam – ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini. Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka mata semua untuk kita semua untuk menilai sebaliknya. Nah, jika syarikat sebesar itu pun amat terkesan dengan krisis ekonomi pandemik ini,… Read more »

MAHATHIRVSANWARp IP
MAHATHIRVSANWARp IP
9 June 2021 2:07 pm

SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA……….. Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran Wan Salman Wan Sallam – ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini. Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka mata semua untuk kita semua untuk menilai sebaliknya. Nah, jika syarikat sebesar itu pun amat terkesan dengan krisis ekonomi pandemik ini, apatah lagi yang boleh dihadapi sekali lagi oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)? Tidak dapat tidak, kerajaan perlu segera mengetengahkan usaha yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:37 pm

KOMEN2 BERIKUT JUGA AMAT MENARIK DAN PERLU DI ULANG –

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:38 pm
Reply to  Anonymous

SURAH AL-‘ASR AYAT 3:

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

(SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:38 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg boleh dan tak salah, kalau nak buat teguran
Tapi guna budi bahasa, bukan nya dgn kekasaran
Ayat ke-3 Surah Al-‘Asr, suruh berserta kesabaran
Itu pun, kalau Nek ini percaya dgn ayat2 Al-Quran
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:39 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn mencerca..lebih baik cara elok beri pendapat
Zaman sekarang, tak sesuai lagi cara caci umpat
Lebih2 lagi lah kalau kita samseng tak bertempat
Bkn le apa..kot bertemu ruas kita kena tibai rapat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:39 pm
Reply to  Anonymous

Surah An-Nisak, Ayat 145:

إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:40 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Usah tegak benang basah sampai hilang maruah
Rugi diri..klau dengan sifat buruk sja, kita mewah
Pelihara diri, dari direbus dlm neraka pnya kawah
Sbb org munafiq..tmpt nya di neraka paling bwah
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

Surah At-Tawbah, Ayat 68

وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Dah kerap Kejora beri nasihat tapi nek mnyangkal
Nek masih nak bertahan, dgn hujah yang dangkal
Tak takut kah ke akhirat dgn banyak dosa dibekal
Disebut dlm Quran, org munafiq dlm neraka kekal
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:31 pm

KOMEN NASIHAT BERIKUT AMAT MENARIK DAN PERLU DI ULANG –

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jngan ler dibiarkan kekotoran di hati kita melekat
Orng yg berhati kotor, Allah tidak akan beri berkat
Di akhirat nanti darjat mereka Allah tk kan angkat
Dosa pasti jauh lbih dari pahala bila amal disukat
Di dalam kubor..mereka akn disiksa dek malaikat
Dirotan & sebat dgn leher dijerut tngan kaki diikat
Dngn api neraka menjulang mereka berada dekat
Klau munafiq..neraka bawah sekali punya tingkat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:29 pm

KOMEN2 BERIKUT AMAT MENARIK DAN PERLU DI ULANG –

Anonymous
 9 June 2021 1:14 pm

YA BETOL BETOL BETOL.LEBAI ULAR YANG BERLAKON BAIK HANYA KERANA NAK MELINDONG DIRI KONON BAIK DEPAN POMPUAN.TEH HE HE
 comment image

Anonymous
 9 June 2021 1:15 pm

SAMPAI BILA DIA MAMPU NAK JADI MUSANG BERJANGGOT TU.TEH HE HE

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:26 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku Anon 1:14/1:15 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berdosa tau, jika kpd org, panggilan buruk digelar
Contoh nya panggilan sperti beruk atau lebai ular
Dekat akhirat nanti, lidah kamu akan dikelar-kelar
Dlm Quran..Surah Al-Hujurat, Allah kecam & selar
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:27 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku Anon yg dikasihi,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn terlampau penting dunia..hingga lupa akhirat
Memberi org gelaran buruk..dosa nya amat berat
Dlm Quran larangan itu banyak tersurat & tersirat
Yang paling jelas di dlm ayat 11, surah al-Hujurat
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:27 pm
Reply to  Anonymous

SURAH AL-HUJURAT AYAT 11:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:29 pm
Reply to  Anonymous

Maksudnya:

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;

…bersambung/…

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:30 pm
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

(SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:31 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku yg dikasihi,

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Dlm al-Quran..Allah larang beri org gelaran buruk
Mmg tak wajarlah, sdr kata dekat Kejora ni beruk
Tak takut ke ‘di sana’ nanti ‘azabnya sangat teruk
Dekat akhirat nanti tiada tempat boleh menyorok
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:32 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku yg dikasihi,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kekadang..kita terlanjur, dek dihasut oleh syaitan
Tak salah, menegur org, tapi biar cara berpatutan
Seelok-eloknya biar berhemah punya pendekatan
Itu lah, yg Kejora belajar..dari Dik Riani dewi intan
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:20 pm

DIK RIANI DARA KU DEWI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Apa yg abg cakap ini adalah secara jujur & ikhlas
Sbg student tentu banyak beban tugasan digalas
Dah pasti bnyak keje, assignment, kuliah @ kelas
Jadi, wrkah abg ni, tk perlu susah payah nk balas
💐🌹🥀🌷🌺🌿🏵️🌻🌼💮💐🌹🌷🌷🌺🏵️🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞🧠💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Guano
Guano
9 June 2021 10:52 am

There are four major pillars to infectious disease pandemic response:
1) Contagion control (stop the spread of the virus)
2) Early ambulatory, home-based treatment
3) Late-stage treatment in hospital
4) Vaccination
Negara x de pillar ke2 ie aggressive treatment of the infection at its onset to reduce the intensity and duration of symptoms in order to avoid hospitalization.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 11:03 am
Reply to  Guano

Kalau betul pendapat anda itu, majukan lah sebagai cadangan kpd Kem Kesihatan.

Tapi rasa nya depa dah buat mana yang perlu di buat..

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 9:54 am

MACAM MANA TAK PERLU BALUN, TIBAI DAN BANTAI KEJORA KOJOLLA NIH?

DIA TAK PEDULIKAN TEGURAN SUPAYA JANGAN BERKISAH CINTA DI BLOG POLITIK INI.

MENUNJUKKAN KERAS KEPALA, BIADAB DAN KURANG AJAR NYA. TIDAK BERTAMADUN.

KEPALA BAPAK DIA.

MEMBUANG MASA DAN MENYAKITKAN HATI PEMBACA YANG HANYA MINAT KOMEN2 POLITIK DI SINI.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:26 am
Reply to  Anonymous

APA INI NEK?:
______________________________________________
Anonymous
9 June 2021 5:42 am
Reply to Anonymous

Mari kita berdailog dengan cara yang baik, guna bahasa yang baik.

Reply

______________________________________________

LEPAS ITU KATA KEJORA BIADAB KURANG AJAR PULAK DSB…
KELIHATAN NYA, NEK TN MASIH TAMPIL DGN CIRI MUNAFIQ…

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:27 am
Reply to  Anonymous

Nek TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora sudah agak dendam di hati Nek membara
Jam 5:42 am..ajak Kejora, utk dgn baik berbicara
Tapi 9:54 am Nek tampil mencaci & cerca Kejora
Bukan kah, sifat munafiq Nek itu jelas sgt ketara?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:30 am
Reply to  Anonymous

Nek TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Semua kata2 Nek tu, para pembaca buat tatapan
Peribadi orang, dpt dilihat, dari kata2 dan ucapan
Kemunafiqan diri, Nek spt tk berdaya nak simpan
Apakah, mngata org kurang ajar biadab tu sopan?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:33 am
Reply to  Anonymous

CUBA NEK PERHATIKAN KETERANGAN TENTANG ORANG2 MUNAFIQ DI DALAM AYAT2 AL-QURAN & HADITH DI BAWAH INI:

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:35 am
Reply to  Anonymous

UNTUK PERHATIAN NEK, KEJORA NAK TUNJUKKAN KETERANGAN TENTANG ORANG2 MUNAFIQ DI DALAM AYAT2 AL-QURAN & HADITH DI BAWAH INI:

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:37 am
Reply to  Anonymous

UNTUK PERHATIAN NEK, KEJORA NAK TUNJUKKAN KETERANGAN ALLAH DAN NABI TENTANG SIFAT DAN KEADAAN ORANG2 MUNAFIQ DI AKHIRAT NANTI:

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:38 am
Reply to  Anonymous

Surah An-Nisak, Ayat 145:

إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:39 am
Reply to  Anonymous

Surah At-Tawbah, Ayat 68

وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:40 am
Reply to  Anonymous

SIFAT2 MUNAFIQ MENGIKUT HADITH RASULULLAH SAW:

1) apabila diberi amanah dia khianat
2) apabila bercakap dia berdusta
3) apabila berjanji dia mungkir janji
4) apabila bertengkar dia melampaui batas

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:41 am
Reply to  Anonymous

NEK TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Usah tegak benang basah sampai hilang maruah
Rugi diri..klau dengan sifat buruk sja, kita mewah
Pelihara diri, dari direbus dlm neraka pnya kawah
Sbb org munafiq..tmpt nya di neraka paling bwah
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:41 am
Reply to  Anonymous

NEK TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Dah kerap Kejora beri nasihat tapi nek mnyangkal
Nek masih nak bertahan, dgn hujah yang dangkal
Tak takut kah ke akhirat dgn banyak dosa dibekal
Disebut dlm Quran, org munafiq dlm neraka kekal
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 10:47 am
Reply to  Anonymous

NASIHAT KEJORA UTK NEK TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jaga kesopanan, & martabat diri, sbg perempuan
Kpd kandungan tajuk pos..elok Nek beri tumpuan
Klau Nek masih angkuh..nanti hilang arah haluan
Sbb dh kerap sgt Kejora lihat senjata makan tuan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

SURAH AL-‘ASR AYAT 3:

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

(SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

Nek TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg boleh dan tak salah, kalau nak buat teguran
Tapi guna budi bahasa, bukan nya dgn kekasaran
Ayat ke-3 Surah Al-‘Asr, suruh berserta kesabaran
Itu pun, kalau Nek ini percaya dgn ayat2 Al-Quran
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 12:03 pm
Reply to  Anonymous

Nasihat untuk Nek TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn mencerca..lebih baik cara elok beri pendapat
Zaman sekarang, tak sesuai lagi cara caci umpat
Lebih2 lagi lah kalau kita samseng tak bertempat
Bkn le apa..kot bertemu ruas kita kena tibai rapat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 12:17 pm
Reply to  Anonymous

DiAGM baru ini, perwakilan UMNO telah sebulat suara bersetuju utk keluar dari PN. Bila? Pada dasarnya bila tamat tempoh darurat akhir 0gos 2021 tetapi perwakilan jugak bersetuju menyerah kpd kebijaksanaan Majlis Tertinggi tentukan tarikh sebenar melihat scenario politik terkini. Itu pendirian rasmi UMNO. Berita FMT diatas seolah spt orang kampong kata dah buka payong bila bunyi guroh, walaupun hujan belum turun lagi. Mungkin igauan ngeri Atok dan baruanya Khairuddin mencengkam mereka hingga terkeluar komen2 pramatang jump the gun Khairuddin yg bergema kemarin mengenai UG Atok Saka dan hari ini, amaran kpd Anwar. Utk rekod, dia bukan MP pun kerana kalah… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 11:30 am
Reply to  Anonymous

Najb Klepto wal Jibo yang mula mashurkan kata2

KEPALA BAPAK DIA.

Memang tepat juga untuk Kejora Kojolla.

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 12:58 pm
Reply to  Anonymous

Nek TN 11:30 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Ikut suka Kejora lah..nk berpantun ke nk melepak
Takder nak heran, setakat Nek kata kepala bapak
Bahkan tk de gerun, klau Nek bawa parang kapak
Cara acah Nek itu, Kejora tak undur wlau setapak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 12:59 pm
Reply to  Anonymous

Nasihat untuk Nek TN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jngan ler dibiarkan kekotoran di hati kita melekat
Orng yg berhati kotor, Allah tidak akan beri berkat
Di akhirat nanti darjat mereka Allah tk kan angkat
Dosa pasti jauh lbih dari pahala bila amal disukat
Di dalam kubor..mereka akn disiksa dek malaikat
Dirotan & sebat dgn leher dijerut tngan kaki diikat
Dngn api neraka menjulang mereka berada dekat
Klau munafiq..neraka bawah sekali punya tingkat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:14 pm
Reply to  Anonymous

YA BETOL BETOL BETOL.LEBAI ULAR YANG BERLAKON BAIK HANYA KERANA NAK MELINDONG DIRI KONON BAIK DEPAN POMPUAN.TEH HE HE

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 1:15 pm
Reply to  Anonymous

SAMPAI BILA DIA MAMPU NAK JADI MUSANG BERJANGGOT TU.TEH HE HE

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:20 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku Anon 1:14/1:15 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berdosa tau, jika kpd org, panggilan buruk digelar
Contoh nya panggilan sperti beruk atau lebai ular
Dekat akhirat nanti, lidah kamu akan dikelar-kelar
Dlm Quran..Surah Al-Hujurat, Allah kecam & selar
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:21 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku Anon yg dikasihi,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn terlampau penting dunia..hingga lupa akhirat
Memberi org gelaran buruk..dosa nya amat berat
Dlm Quran larangan itu banyak tersurat & tersirat
Yang paling jelas di dlm ayat 11, surah al-Hujurat
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:22 pm
Reply to  Anonymous

SURAH AL-HUJURAT AYAT 11:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:23 pm
Reply to  Anonymous

Maksudnya:

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;

…bersambung/…

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:24 pm
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

(SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:25 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku yg dikasihi,

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Dlm al-Quran..Allah larang beri org gelaran buruk
Mmg tak wajarlah, sdr kata dekat Kejora ni beruk
Tak takut ke ‘di sana’ nanti ‘azabnya sangat teruk
Dekat akhirat nanti tiada tempat boleh menyorok
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 2:25 pm
Reply to  Anonymous

Sahabat ku yg dikasihi,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kekadang..kita terlanjur, dek dihasut oleh syaitan
Tak salah, menegur org, tapi biar cara berpatutan
Seelok-eloknya biar berhemah punya pendekatan
Itu lah, yg Kejora belajar..dari Dik Riani dewi intan
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 9:51 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora dah tak mau guna lagi, kapak atau mertun
Tapi masih dgn senjata lama..madah dan pantun
Hadir nya Dik Riani..bukan sja jiwa jadi meruntun
Sbg snjata..Kejora pinjam dia pnya sopan santun
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:59 am

DINDA KU DEWI PUJAAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dinda baru masuk, blum faham lagi dgn keadaan
Perbalahan, serang menyerang dh jadi kebiasaan
Tapi abg ikut cara tindakanmu dinda dewi pujaan
Kita berhujah dngn matang & tunjuk kedewasaan
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 9:00 am
Reply to  Anonymous

DINDA,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg le nak blogging dik, kena berdepan cabaran
Di blog ni penuh kata cerca..kesat dan kekasaran
Tapi abg ‘cool’ kerna dari dinda abg dpt pelajaran
Disamping berhujah berlapik hadith dan al-Quran
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 9:11 am
Reply to  Anonymous

DIK RIANI DEWI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Izinkan abg pinjam, sikap mu, yang luhur & sopan
Pekerti mu dinda di hati ini abg akn terus simpan
Di dada ini, ia tetap kekal kemas, menjadi sisipan
Abg akan gunakan bila dngn lawan abg berdepan
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 9:23 am
Reply to  Anonymous

DINDA DEWI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🌷🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Harapnya abg tak mengganggu mu dewi srikandi
Tak perlu dibalas, wrkah abg..tumpu je kpd ‘study’
Abg jdi kagum, dgn dinda punya kesantunan budi
Berilah abg pinjam ‘sifat luhur itu’ klau dinda sudi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:51 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Blum pernah, diri alami kegembiraan, yg sebegini
Begitu bangga bila ada orang sudi memuji diri ini
Wrkah si dia tersimpan kemas dalam jiwa nurani
Tidak jemu2 Kejora ulang tatapi warkah Dik Riani
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:52 am
Reply to  Anonymous

Addriani
8 June 2021 12:50 pm
Reply to Anonymous

tq,cikgu

Reply

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:52 am
Reply to  Anonymous

Addriani
8 June 2021 1:13 pm
Reply to Anonymous

yang pasti cgu seorang yang budiman,educated(tak ramai orang melayu mampu menjadi guru mate),dan yang paling jelas, penonjolan jiwa penyayang melalui sastra pantun,jarang benar Riani jumpa insan macam cgu.Berada di kelas yang tersendiri.
Tahniah dari insan yang serba kekurangan ilmu ini.

Reply

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:52 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
8 June 2021, buat diri ini bagaikan tarikh keramat
Dari bibir si dara manja telah keluar kata2 hikmat
Ucap kata sakti itu..di dada ini sentiasa tersemat
Akan Kejora sisip di hati ini..jadikan ianya azimat
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:53 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kata2 sakti itu..akn sentiasa di sisi sbagai teman
Ia akn kekal di hati ini, ibaratnya sebuah rakaman
Siapa yg tk gmbira..dpt pujian dari bunga idaman
Bangga benar..bila dikata diri ini sorang budiman
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:54 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
I think I have met, the thing so long I have wanted
I do not know how to tell I’m very happy & excited
The superb about myself..somebody had pointed
She had recognized me, to be kind, and educated
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:54 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kpd kata2 si dara itu..diri ini, masih lagi tertumpu
Katanya..nk jdi spt Kejora tk ramai Mlayu mampu
Itu ada lah ucpn gadis hati luhur..psti bkn menipu
Lagi pula, tiada apa tujuan pun, utk dia mngampu
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:55 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Bagai sebungkus emas, warkah yg si dara layang
Kata2 hikmat si dia, di fikiran ini masih terbayang
Si dia kata diri ini ada penonjolan jiwa penyayang
Itu yg kekadang..diri smpai tk khusyuk smbhyang
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:55 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Bagaikan terhapus segala kecewa dan resah lara
Mendapat pujian dari si dara, siapa yg tk gembira
Katanya insan yg mcm diri ini mmg jarang ketara
Sorang Melayu, pakar maths yg bijak dlm sastera
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:56 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Gembiranya di hati, sampai tak tahu nak kata apa
Bagai mengalir deras..darah di jantung dan limpa
Ucapan, pujian si dara, mmg Kejora tak akan lupa
Katanya, insan macm Kejora ini, jarang dia jumpa
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:56 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Perasaan di hati ini, mmg nya gembira tak terperi
Mana tidaknya, dapat pujian dari si dara bidadari
Amatlah besar, penghargaan yg si dara telah beri
Dia kata ‘Kejora berada dlm kelas yang tersendiri’
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 June 2021 8:58 am
Reply to  Anonymous

HARAPNYA TAK ADA YG MARAH, SEBAB ADA SESEORANG PERNAH BERKATA:

“KOMEN KE ATAS KOMEN YANG ADA DLM POST, ADALAH DIKIRA MENGIKUT TAJUK POST”

JGN ORANG TU BUAT2 LUPA PULAK…