KALAU MAHIADDIN TERUS LAGI JADI PM, NEGARA AKAN KEKAL HURU-HARA & LINTANG-PUKANG SEPERTI YANG ADA SEKARANG

Hampir semua ketua parti kini difahamkan telah pun menerima jemputan untuk mengadap Yang Dipertuan Agong yang dijadualkan bermula hari ini hingga lusa.

Walaupun difahamkan pertemuan baginda dengan ketua-ketua parti itu adalah khusus untuk mendengar pandangan berkenaan krisis Covid19 dan darurat, tetapi ada juga laporan mengatakan ia mungkin turut menyentuh berkaitan politik semasa negara.

Hal berkaitan politik semasa negara, jika ingin disentuh, selain tentunya juga berkait rapat dengan Covid19 dan darurat, pasti saja tidak boleh lari daripada kedudukan kerajaan sekarang yang tidak stabil dan keperluan membentuk kerajaan baru atau setidak-tidaknya sebuah kerajaan perpaduan yang mewakili semua parti brrdaftar.

Realitinya, baik untuk menangani Covid19, darurat atau masa depan negara, kerajaan PN pimpinan Mahiaddin Md Yasin ini sudah dikira gagal dan hilang kemampuannya.

Ia bukan gagal biasa-biasa, tetapi gagal paling teruk sekali dan kalau ia kereta, ia dikira total loss yang sudah wajib dicampak ke kilang besi buruk.

Jangankan mahu mengurus Covid19, PKP dan vaksin, kerajaan dan menteri-menteri PN malah gagal dalam mematuhi SOP dan menjaga kestabilan harga minyak masak sekali pun.

Kerajaan yang diterajui PN ini bukan saja gagal kalau dibandingkan dengan negara-negara maju atau membangun yang lain dalam mengurus Covid19, bahkan turut ketinggalan berbanding negara seperti Vietnam misalnya.

Kegagalan kerajaan PN tidak saja dalam melaksanakan PKP sehingga ia berulang-ulang dan berpanjangan tanpa kesudahan, bahkan turut gagal mengurus pemberian vaksin di sebalik peruntukan besar telah disediakan untuknya.

Kekecewaan Sultan Selangor semalam berkaitan pemberian vaksin adalah jelas gambaran kegagalan kerajaan PN yang tidak boleh dikompromi lagi.

Maka itu, walaupun sukar untuk mengharap secara berlebihan kemungkinan sesuatu yang positif dan drastik bakal muncul selepas pertemuan ketua-ketua parti dengan Agong nanti, tetapi peluang terbuka ini haruslah sebaik-baiknya.

Peluang seperti ini mungkin tidak berlaku lagi selepas ini.

Ia bukan saja merupakan peluang terbuka untuk ketua-ketua parti berterus-terang, jujur dan ikhlas dalam memberi pandangan kepada Agong, khusus tentang kegagalan kerajaan PN dan ketidakmampuan Mahiaddin, tidak kurang pentingnya ialah Istana Negara juga harus melihat inilah juga peluang mereka sebagai payung negara untuk memulihkan keadaan menjadi lebih baik.

Maksud mudahnya, selepas pertemuan dengan ketua-ketua parti nanti, kemudian disusuli pula dengan mesyuarat khas Majlis Raja-Raja yang difahamkan pada 16 Jun, adalah sangat penting agar terhasil sesuatu perubahan yang boleh melega dan menggembirakan rakyat, kalau pun tidak secara keseluruhan, sekurang-kurangnya buat kelompok majoriti rakyat negara ini.

Keadaan negara, huru-hara dan lintang-pukangnya yang ada sekarang, disertai dengan resah dan gelisah rakyat yang sudah sekian lama panjangnya membelenggu mereka, tidak akan berubah apa-apa jika Mahiaddin kekal lagi sebagai Perdana Menteri selepas ini.

Mahiaddin dan PN sudah gagal, bahkan kegagalannya tidak mungkin dapat diperbaiki atau dipulihkan lagi.

Untuk itu, mahu tidak mahu dan walaupun terlihat sukar kemungkinannya menjadi kenyataan, membiarkan lagi Mahiaddin dan PN yang gagal ini untuk mengurus negara ini bukanlah suatu pilihan.

Sama ada ruang harus diberi untuk membentuk kerajaan baru atau kerajaan perpaduan atau menetapkan suatu tempoh tertentu selepas Covid19 reda untuk diadakan PRU15 bagi rakyat memilih kerajaan baru yang benar-besar ada keabsahannya, itulah antara pilihan yang terbaik buat ketika ini.

Lalu, siapa yang harus jadi kerajaan sementara atau interim?

Berdasarkan kedudukan jumlah Ahli Parlimen yang dimiliki, disertai gandingan tokoh-tokoh berkemampuan yang ada di dalamnya, gandingan PH dengan UMNO adalah paling munasabah sekali diberi mandat mengurus negara ini secara sementara sebelum PRU15 bagi menggantikan PN yang gagal teruk sejak lebih setahun yang lalu.

Gandingan itu bukan saja menyerlahkan majoriti yang tidak boleh dipertikaikan keabsahannya, lebih penting ia juga adalah gambaran sebenar kemajmukan Malaysia yang mampu memberi kestabilan dan keamanan. (ShahbudinHusin 09/06/2021)

Updated: 9 June 2021 — 11:20 am

72 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWARp IP

  INGAT UMNO BODOH KE MACAM KALDAI PARTI AGAMA SYIAH NAK BIARKAN PAK DAJJAL JADI PM………

  Anwar Mahu Rakyat Lantiknya Jadi PM Walaupun Tiada Majoriti…….

  (Agenda Daily) – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu rakyat menuntut perubahan pentadbiran negara dengan melantiknya menjadi Perdana Menteri (PM) baharu bagi mengantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

  Dakwa Presiden PKR itu, negara perlu melantik PM baharu yang lebih layak dan umum mengetahui Anwar sememangnya bercita-cita besar mahu menjadi pemimpin nombor satu negara walaupun tidak memiliki majoriti di Dewan Rakyat.

  Sebelum ini, Anwar juga pernah mendakwa dirinya memiliki majoriti susulan sepucuk surat sokongan yang ditandatangani Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang dihantar ke Istana Negara.

  Anwar juga dalam dua sidang media tahun lalu beria-ria mendakwa memiliki majoriti kukuh untuk dilantik menjadi PM sebelum memalukan dirinya sendiri selepas gagal menunjukkan bukti sokongan dimiliknya.

  Desakan demi desakan dilakukan Anwar sehingga Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan memberinya peluang untuk mengadap pada 13 Oktober tahun lalu, namun beliau gagal juga selepas gagal menunjukkan sokongan yang didakwa dimilikinya.

  Hari ini, Anwar semasa memberikan amanat khasnya juga menyuarakan cadangan sama dan meminta parti pembangkang untuk bersatu hati menyokongnya sebagai PM yang baharu.

  “Kita perlu ada kesepakatan dalam semua aspek (parti pembangkang) kerana kita lihat ada kesenjangan yang nyata dalam Perikatan Nasional (PN) ketika ini.

  “Negara tak boleh terhoyong-hayang, kita kena tegas dan tak boleh bertolak ansur. Perdana Menteri dan kerajaan bersilih ganti tetapi kita masih terpalit dengan isu mengumpul khazanah, mengumpul kekayaan untuk keluarga itu keluarga ini,” katanya semasa disiar secara maya.

  Anwar juga menyuarakan rasa tidak puas hatinya terhadap pentadbiran kerajaan yang disifatkannya sebagai ‘kerajaan samseng’ susulan arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN) menasihati agar Kongres PKR ditangguhkan ke satu tarikh lain.

  Rakyat yang mengikuti perkembangan politik negara ini pasti mengetahui Anwar cuba menjadi PM sejak sekian lama.

  Dalam pada itu penganalisis politik berpandangan sehingga hari ini Anwar masih menaruh harapan tinggi untuk menjadi PM.

  Malah, Pakatan Harapan (PH) turut menamakan Anwar sebagai calon PM pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

 2. MAHATHIRVSANWARp IP

  PHDAPIG SEBELUM PRU14 KUTUK UMNO……LEPAS PRU14 NAK KONGSI KUASA DENGAN UMNO…..TAK KE BAHALOL BIN SUNDAL NAMANYA TU………

  PN BODOH TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM SERTA BANGANG……. NEGARA2 YANG SUDAH 100,,% VAKSIN PUN MASIH BERGELUT DENGAN RIBUAN KES HARIAN………

  IDEA PHD4PIG HANYA NAK BANGKRAP KAN NEGARA TANAH MELAYU……….

  APA RAJA BOLEH BUAT KUASA DAH DI CANTAS DULU OLEH DORAEMON DAH ALBONTO………..

  SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA………..

  Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran
  Wan Salman Wan Sallam


  ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini.

  Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka mata semua untuk kita semua untuk menilai sebaliknya.

  Nah, jika syarikat sebesar itu pun amat terkesan dengan krisis ekonomi pandemik ini, apatah lagi yang boleh dihadapi sekali lagi oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)?

  Tidak dapat tidak, kerajaan perlu segera mengetengahkan usaha yang ampuh bagi menyelamatkan PKS agar mereka dapat terus menghadapi krisis ekonomi pandemik ini.

  Bukan sahaja kemerosotan PKS ini akan menjadikan krisis ekonomi yang sudah cukup teruk menjadi lebih teruk kerana kekurangan penggunaan sumber (resources), malah krisis ini akan menjadi lebih teruk kerana lingkupnya berjuta-juta PKS membawa erti hilangnya pekerjaan yang menambah lagi beban kepada krisis ekonomi negara.

  PKS, terutamanya yang lebih kecil saiznya umumnya tidaklah mempunyai simpanan (reserve) yang besar untuk menghadapi sekali lagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat atau total lockdown yang sedang dilaksanakan sekarang.

  Bagi PKS yang masih boleh beroperasi ketika total lockdown ini, mereka hanya boleh beroperasi secara terhad. Operasi restoran contohnya hanya dihadkan untuk bawa pulang dan penghantaran sahaja.

  Pengehadan operasi ini sudah tentunya bermaksud kurangnya pulangan buat mereka. Namun pada masa yang sama, mereka masih perlu menanggung kos operasi yang hampir sama pre-lockdown ini seperti sewa bulanan, gaji pekerja dan utiliti, antara lainnya.

  Isu ini menjadi lebih teruk jika kita bincangkan pula tentang operasi PKS yang tidak boleh beroperasi langsung ketika lockdown ini. Bukan sekadar pulangan berkurangan, malah mereka sudah pasti juga menanggung kerugian kerana terpaksa juga menanggung sewa walaupun tidak beroperasi.

  Malah jika PKS itu memikirkan tentang pekerjanya, kemungkinan gaji mereka terpaksa dipotong untuk memastikan mereka masih punya pekerjaan jika PKS itu masih boleh beroperasi post-lockdown.

  Kadar pengangguran tertinggi

  Namun apa sebenarnya senario yang berkemungkinan besar terjadi jika PKS ini terus dibiarkan menanggung beban kewangan yang tinggi tanpa jaminan kewujudan mereka post-lockdown?

  Jika total lockdown ini mahu dijalankan secara ampuh bagi benar-benar menurunkan bilangan kes harian sehingga hanya tinggal satu digit sahaja sehari, maka tidak dapat tidak lockdown ini perlu dilakukan sehingga sekurang-kurangnya tiga bulan, seperti PKP 1.0 tahun 2020.

  Tetapi hal ini juga bermakna PKS akan terus menderita sehinggalah merisikokan kewujudan mereka post-lockdown. Bahayanya kehilangan mereka ini bermaksud hilangnya berjuta-juta pekerjaan rakyat kelas pertengahan dan bawahan.

  Bukan sahaja kehilangan PKS ini bermaksud sumber-sumber tidak lagi diguna pakai, malah kehilangan sumber pendapatan hasil pengangguran golongan kelas pertengahan dan bawahan bermaksud merudumnya stimulasi ekonomi kerana lazimnya golongan inilah yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka berbanding golongan atasan.

  Hal ini terbukti apabila Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) melaporkan kadar pengangguran yang tertinggi sejak 27 tahun sebelumnya pada penghujung 2020 iaitu setinggi 4.5 peratus (The Malaysian Reserve, 8 Februari 2021).

  Malah, DOSM melaporkan kadar pengangguran sehingga Mac 2021 masih tinggi iaitu 4.7 peratus (The Malaysian Reserve, 7 Mei 2021). Walaupun kadar ini dilaporkan semakin baik berbanding bulan-bulan sebelumnya pada tahun ini, namun kadar ini masih lagi amat tinggi dalam sejarah negara kita dan masih lagi lebih tinggi berbanding pada hujung 2020.

  Jika total lockdown ini benar-benar berlangsung dengan amat ketat secara berpanjangan tanpa bantuan ampuh untuk PKS daripada kerajaan, adakah kadar pengangguran yang sudah sedia tinggi ini akan mengekalkan arah aliran menurun seperti sebelum ini?

  Sesuatu yang lebih pasti ialah, jika situasi ini sama seperti PKP 1.0, kesan pada kadar pengangguran juga berkemungkinan besar juga seperti yang terjadi pada penghujung 2020.

  Hal ini boleh dielakkan jika bantuan secukupnya diberikan sekali lagi kepada PKS seperti bantuan kos operasi sepenuhnya dan bantuan bayaran gaji pekerja setinggi mungkin agar bukan sahaja PKS ini tidak memecat pekerja mereka, malah kewujudan mereka selepas lockdown juga dapat dijamin, seterusnya menjamin kewujudan pekerjaan juga apabila PKS ini boleh beroperasi kembali.

  Tidak dinafikan sememangnya ada bantuan kewangan yang telah diberikan untuk PKS yang berdaftar dengan SSM pada PKP 1.0 lalu.

  Namun pengumuman bantuan ini agak lambat, seterusnya melambatkan lagi kelulusan bantuan ini yang sudah tentunya menyukarkan lagi PKS untuk terus bertahan sehingga kelulusan bantuan diberi.

  Tidak semua PKS mampu bertahan pada masa yang sama tanpa pendapatan atau bantuan kewangan segera.

  Malah sesuatu yang boleh dipelajari ialah, dengan semua bantuan kewangan untuk PKS dan rangsangan ekonomi yang telah diberi pada PKP 1.o lalu, negara masih juga menghadapi kadar pengangguran tertinggi sejak 27 tahun.

  Hal ini bermakna, polisi rangsangan ekonomi perlu diperdebatkan dalam parlimen agar kesilapan sama tidak diulangi. Krisis ekonomi pandemik ini menandakan suatu kecemasan yang memerlukan pelaksanaan polisi yang ampuh, bukan sekadar pengumuman polisi asal ada sahaja.

 3. MAHATHIRVSANWARp IP

  PN BODOH TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM SERTA BANGANG……. NEGARA2 YANG SUDAH 100,,% VAKSIN PUN MASIH BERGELUT DENGAN RIBUAN KES HARIAN………

  IDEA PHD4PIG HANYA NAK BANGKRAP KAN NEGARA TANAH MELAYU……….

  APA RAJA BOLEH BUAT KUASA DAH DI CANTAS DULU OLEH DORAEMON DAH ALBONTO………..

  SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA………..

  Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran
  Wan Salman Wan Sallam


  ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini.

  Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka mata semua untuk kita semua untuk menilai sebaliknya.

  Nah, jika syarikat sebesar itu pun amat terkesan dengan krisis ekonomi pandemik ini, apatah lagi yang boleh dihadapi sekali lagi oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)?

  Tidak dapat tidak, kerajaan perlu segera mengetengahkan usaha yang ampuh bagi menyelamatkan PKS agar mereka dapat terus menghadapi krisis ekonomi pandemik ini.

  Bukan sahaja kemerosotan PKS ini akan menjadikan krisis ekonomi yang sudah cukup teruk menjadi lebih teruk kerana kekurangan penggunaan sumber (resources), malah krisis ini akan menjadi lebih teruk kerana lingkupnya berjuta-juta PKS membawa erti hilangnya pekerjaan yang menambah lagi beban kepada krisis ekonomi negara.

  PKS, terutamanya yang lebih kecil saiznya umumnya tidaklah mempunyai simpanan (reserve) yang besar untuk menghadapi sekali lagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat atau total lockdown yang sedang dilaksanakan sekarang.

  Bagi PKS yang masih boleh beroperasi ketika total lockdown ini, mereka hanya boleh beroperasi secara terhad. Operasi restoran contohnya hanya dihadkan untuk bawa pulang dan penghantaran sahaja.

  Pengehadan operasi ini sudah tentunya bermaksud kurangnya pulangan buat mereka. Namun pada masa yang sama, mereka masih perlu menanggung kos operasi yang hampir sama pre-lockdown ini seperti sewa bulanan, gaji pekerja dan utiliti, antara lainnya.

  Isu ini menjadi lebih teruk jika kita bincangkan pula tentang operasi PKS yang tidak boleh beroperasi langsung ketika lockdown ini. Bukan sekadar pulangan berkurangan, malah mereka sudah pasti juga menanggung kerugian kerana terpaksa juga menanggung sewa walaupun tidak beroperasi.

  Malah jika PKS itu memikirkan tentang pekerjanya, kemungkinan gaji mereka terpaksa dipotong untuk memastikan mereka masih punya pekerjaan jika PKS itu masih boleh beroperasi post-lockdown.

  Kadar pengangguran tertinggi

  Namun apa sebenarnya senario yang berkemungkinan besar terjadi jika PKS ini terus dibiarkan menanggung beban kewangan yang tinggi tanpa jaminan kewujudan mereka post-lockdown?

  Jika total lockdown ini mahu dijalankan secara ampuh bagi benar-benar menurunkan bilangan kes harian sehingga hanya tinggal satu digit sahaja sehari, maka tidak dapat tidak lockdown ini perlu dilakukan sehingga sekurang-kurangnya tiga bulan, seperti PKP 1.0 tahun 2020.

  Tetapi hal ini juga bermakna PKS akan terus menderita sehinggalah merisikokan kewujudan mereka post-lockdown. Bahayanya kehilangan mereka ini bermaksud hilangnya berjuta-juta pekerjaan rakyat kelas pertengahan dan bawahan.

  Bukan sahaja kehilangan PKS ini bermaksud sumber-sumber tidak lagi diguna pakai, malah kehilangan sumber pendapatan hasil pengangguran golongan kelas pertengahan dan bawahan bermaksud merudumnya stimulasi ekonomi kerana lazimnya golongan inilah yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka berbanding golongan atasan.

  Hal ini terbukti apabila Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) melaporkan kadar pengangguran yang tertinggi sejak 27 tahun sebelumnya pada penghujung 2020 iaitu setinggi 4.5 peratus (The Malaysian Reserve, 8 Februari 2021).

  Malah, DOSM melaporkan kadar pengangguran sehingga Mac 2021 masih tinggi iaitu 4.7 peratus (The Malaysian Reserve, 7 Mei 2021). Walaupun kadar ini dilaporkan semakin baik berbanding bulan-bulan sebelumnya pada tahun ini, namun kadar ini masih lagi amat tinggi dalam sejarah negara kita dan masih lagi lebih tinggi berbanding pada hujung 2020.

  Jika total lockdown ini benar-benar berlangsung dengan amat ketat secara berpanjangan tanpa bantuan ampuh untuk PKS daripada kerajaan, adakah kadar pengangguran yang sudah sedia tinggi ini akan mengekalkan arah aliran menurun seperti sebelum ini?

  Sesuatu yang lebih pasti ialah, jika situasi ini sama seperti PKP 1.0, kesan pada kadar pengangguran juga berkemungkinan besar juga seperti yang terjadi pada penghujung 2020.

  Hal ini boleh dielakkan jika bantuan secukupnya diberikan sekali lagi kepada PKS seperti bantuan kos operasi sepenuhnya dan bantuan bayaran gaji pekerja setinggi mungkin agar bukan sahaja PKS ini tidak memecat pekerja mereka, malah kewujudan mereka selepas lockdown juga dapat dijamin, seterusnya menjamin kewujudan pekerjaan juga apabila PKS ini boleh beroperasi kembali.

  Tidak dinafikan sememangnya ada bantuan kewangan yang telah diberikan untuk PKS yang berdaftar dengan SSM pada PKP 1.0 lalu.

  Namun pengumuman bantuan ini agak lambat, seterusnya melambatkan lagi kelulusan bantuan ini yang sudah tentunya menyukarkan lagi PKS untuk terus bertahan sehingga kelulusan bantuan diberi.

  Tidak semua PKS mampu bertahan pada masa yang sama tanpa pendapatan atau bantuan kewangan segera.

  Malah sesuatu yang boleh dipelajari ialah, dengan semua bantuan kewangan untuk PKS dan rangsangan ekonomi yang telah diberi pada PKP 1.o lalu, negara masih juga menghadapi kadar pengangguran tertinggi sejak 27 tahun.

  Hal ini bermakna, polisi rangsangan ekonomi perlu diperdebatkan dalam parlimen agar kesilapan sama tidak diulangi. Krisis ekonomi pandemik ini menandakan suatu kecemasan yang memerlukan pelaksanaan polisi yang ampuh, bukan sekadar pengumuman polisi asal ada sahaja.

 4. MAHATHIRVSANWARp IP

  IDEA PHD4PIG HANYA NAK BANGKRAP KAN NEGARA TANAH MELAYU……….

  APA RAJA BOLEH BUAT KUASA DAH DI CANTAS DULU OLEH DORAEMON DAH ALBONTO………..

  SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA………..

  Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran
  Wan Salman Wan Sallam


  ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini.

  Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka mata semua untuk kita semua untuk menilai sebaliknya.

  Nah, jika syarikat sebesar itu pun amat terkesan dengan krisis ekonomi pandemik ini, apatah lagi yang boleh dihadapi sekali lagi oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)?

  Tidak dapat tidak, kerajaan perlu segera mengetengahkan usaha yang ampuh bagi menyelamatkan PKS agar mereka dapat terus menghadapi krisis ekonomi pandemik ini.

  Bukan sahaja kemerosotan PKS ini akan menjadikan krisis ekonomi yang sudah cukup teruk menjadi lebih teruk kerana kekurangan penggunaan sumber (resources), malah krisis ini akan menjadi lebih teruk kerana lingkupnya berjuta-juta PKS membawa erti hilangnya pekerjaan yang menambah lagi beban kepada krisis ekonomi negara.

  PKS, terutamanya yang lebih kecil saiznya umumnya tidaklah mempunyai simpanan (reserve) yang besar untuk menghadapi sekali lagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat atau total lockdown yang sedang dilaksanakan sekarang.

  Bagi PKS yang masih boleh beroperasi ketika total lockdown ini, mereka hanya boleh beroperasi secara terhad. Operasi restoran contohnya hanya dihadkan untuk bawa pulang dan penghantaran sahaja.

  Pengehadan operasi ini sudah tentunya bermaksud kurangnya pulangan buat mereka. Namun pada masa yang sama, mereka masih perlu menanggung kos operasi yang hampir sama pre-lockdown ini seperti sewa bulanan, gaji pekerja dan utiliti, antara lainnya.

  Isu ini menjadi lebih teruk jika kita bincangkan pula tentang operasi PKS yang tidak boleh beroperasi langsung ketika lockdown ini. Bukan sekadar pulangan berkurangan, malah mereka sudah pasti juga menanggung kerugian kerana terpaksa juga menanggung sewa walaupun tidak beroperasi.

  Malah jika PKS itu memikirkan tentang pekerjanya, kemungkinan gaji mereka terpaksa dipotong untuk memastikan mereka masih punya pekerjaan jika PKS itu masih boleh beroperasi post-lockdown.

  Kadar pengangguran tertinggi

  Namun apa sebenarnya senario yang berkemungkinan besar terjadi jika PKS ini terus dibiarkan menanggung beban kewangan yang tinggi tanpa jaminan kewujudan mereka post-lockdown?

  Jika total lockdown ini mahu dijalankan secara ampuh bagi benar-benar menurunkan bilangan kes harian sehingga hanya tinggal satu digit sahaja sehari, maka tidak dapat tidak lockdown ini perlu dilakukan sehingga sekurang-kurangnya tiga bulan, seperti PKP 1.0 tahun 2020.

  Tetapi hal ini juga bermakna PKS akan terus menderita sehinggalah merisikokan kewujudan mereka post-lockdown. Bahayanya kehilangan mereka ini bermaksud hilangnya berjuta-juta pekerjaan rakyat kelas pertengahan dan bawahan.

  Bukan sahaja kehilangan PKS ini bermaksud sumber-sumber tidak lagi diguna pakai, malah kehilangan sumber pendapatan hasil pengangguran golongan kelas pertengahan dan bawahan bermaksud merudumnya stimulasi ekonomi kerana lazimnya golongan inilah yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka berbanding golongan atasan.

  Hal ini terbukti apabila Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) melaporkan kadar pengangguran yang tertinggi sejak 27 tahun sebelumnya pada penghujung 2020 iaitu setinggi 4.5 peratus (The Malaysian Reserve, 8 Februari 2021).

  Malah, DOSM melaporkan kadar pengangguran sehingga Mac 2021 masih tinggi iaitu 4.7 peratus (The Malaysian Reserve, 7 Mei 2021). Walaupun kadar ini dilaporkan semakin baik berbanding bulan-bulan sebelumnya pada tahun ini, namun kadar ini masih lagi amat tinggi dalam sejarah negara kita dan masih lagi lebih tinggi berbanding pada hujung 2020.

  Jika total lockdown ini benar-benar berlangsung dengan amat ketat secara berpanjangan tanpa bantuan ampuh untuk PKS daripada kerajaan, adakah kadar pengangguran yang sudah sedia tinggi ini akan mengekalkan arah aliran menurun seperti sebelum ini?

  Sesuatu yang lebih pasti ialah, jika situasi ini sama seperti PKP 1.0, kesan pada kadar pengangguran juga berkemungkinan besar juga seperti yang terjadi pada penghujung 2020.

  Hal ini boleh dielakkan jika bantuan secukupnya diberikan sekali lagi kepada PKS seperti bantuan kos operasi sepenuhnya dan bantuan bayaran gaji pekerja setinggi mungkin agar bukan sahaja PKS ini tidak memecat pekerja mereka, malah kewujudan mereka selepas lockdown juga dapat dijamin, seterusnya menjamin kewujudan pekerjaan juga apabila PKS ini boleh beroperasi kembali.

  Tidak dinafikan sememangnya ada bantuan kewangan yang telah diberikan untuk PKS yang berdaftar dengan SSM pada PKP 1.0 lalu.

  Namun pengumuman bantuan ini agak lambat, seterusnya melambatkan lagi kelulusan bantuan ini yang sudah tentunya menyukarkan lagi PKS untuk terus bertahan sehingga kelulusan bantuan diberi.

  Tidak semua PKS mampu bertahan pada masa yang sama tanpa pendapatan atau bantuan kewangan segera.

  Malah sesuatu yang boleh dipelajari ialah, dengan semua bantuan kewangan untuk PKS dan rangsangan ekonomi yang telah diberi pada PKP 1.o lalu, negara masih juga menghadapi kadar pengangguran tertinggi sejak 27 tahun.

  Hal ini bermakna, polisi rangsangan ekonomi perlu diperdebatkan dalam parlimen agar kesilapan sama tidak diulangi. Krisis ekonomi pandemik ini menandakan suatu kecemasan yang memerlukan pelaksanaan polisi yang ampuh, bukan sekadar pengumuman polisi asal ada sahaja.

 5. MAHATHIRVSANWARp IP

  SAKI BAKI PHD4PIG TOK KADOK LINTANG PUKANG TAPI PHD4PIG KEJAM DAN ZALIM BANGKRAP KAN NEGARA………..

  Selamatkan PKS, elak pengangguran besar-besaran
  Wan Salman Wan Sallam


  ULASAN | Kita mungkin menganggap hanya perusahaan kecil dan sederhana sahaja yang sangat teruk terkesan oleh sebab pandemik Covid-19 ini.

  Namun berita risiko penutupan operasi PappaRich yang berdepan hutang RM37.22 juta membuka mata semua untuk kita semua untuk menilai sebaliknya.

  Nah, jika syarikat sebesar itu pun amat terkesan dengan krisis ekonomi pandemik ini, apatah lagi yang boleh dihadapi sekali lagi oleh Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS)?

  Tidak dapat tidak, kerajaan perlu segera mengetengahkan usaha yang ampuh bagi menyelamatkan PKS agar mereka dapat terus menghadapi krisis ekonomi pandemik ini.

  Bukan sahaja kemerosotan PKS ini akan menjadikan krisis ekonomi yang sudah cukup teruk menjadi lebih teruk kerana kekurangan penggunaan sumber (resources), malah krisis ini akan menjadi lebih teruk kerana lingkupnya berjuta-juta PKS membawa erti hilangnya pekerjaan yang menambah lagi beban kepada krisis ekonomi negara.

  PKS, terutamanya yang lebih kecil saiznya umumnya tidaklah mempunyai simpanan (reserve) yang besar untuk menghadapi sekali lagi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang ketat atau total lockdown yang sedang dilaksanakan sekarang.

  Bagi PKS yang masih boleh beroperasi ketika total lockdown ini, mereka hanya boleh beroperasi secara terhad. Operasi restoran contohnya hanya dihadkan untuk bawa pulang dan penghantaran sahaja.

  Pengehadan operasi ini sudah tentunya bermaksud kurangnya pulangan buat mereka. Namun pada masa yang sama, mereka masih perlu menanggung kos operasi yang hampir sama pre-lockdown ini seperti sewa bulanan, gaji pekerja dan utiliti, antara lainnya.

  Isu ini menjadi lebih teruk jika kita bincangkan pula tentang operasi PKS yang tidak boleh beroperasi langsung ketika lockdown ini. Bukan sekadar pulangan berkurangan, malah mereka sudah pasti juga menanggung kerugian kerana terpaksa juga menanggung sewa walaupun tidak beroperasi.

  Malah jika PKS itu memikirkan tentang pekerjanya, kemungkinan gaji mereka terpaksa dipotong untuk memastikan mereka masih punya pekerjaan jika PKS itu masih boleh beroperasi post-lockdown.

  Kadar pengangguran tertinggi

  Namun apa sebenarnya senario yang berkemungkinan besar terjadi jika PKS ini terus dibiarkan menanggung beban kewangan yang tinggi tanpa jaminan kewujudan mereka post-lockdown?

  Jika total lockdown ini mahu dijalankan secara ampuh bagi benar-benar menurunkan bilangan kes harian sehingga hanya tinggal satu digit sahaja sehari, maka tidak dapat tidak lockdown ini perlu dilakukan sehingga sekurang-kurangnya tiga bulan, seperti PKP 1.0 tahun 2020.

  Tetapi hal ini juga bermakna PKS akan terus menderita sehinggalah merisikokan kewujudan mereka post-lockdown. Bahayanya kehilangan mereka ini bermaksud hilangnya berjuta-juta pekerjaan rakyat kelas pertengahan dan bawahan.

  Bukan sahaja kehilangan PKS ini bermaksud sumber-sumber tidak lagi diguna pakai, malah kehilangan sumber pendapatan hasil pengangguran golongan kelas pertengahan dan bawahan bermaksud merudumnya stimulasi ekonomi kerana lazimnya golongan inilah yang membelanjakan sebahagian besar pendapatan mereka berbanding golongan atasan.

  Hal ini terbukti apabila Jabatan Statistik Malaysia (DOSM) melaporkan kadar pengangguran yang tertinggi sejak 27 tahun sebelumnya pada penghujung 2020 iaitu setinggi 4.5 peratus (The Malaysian Reserve, 8 Februari 2021).

  Malah, DOSM melaporkan kadar pengangguran sehingga Mac 2021 masih tinggi iaitu 4.7 peratus (The Malaysian Reserve, 7 Mei 2021). Walaupun kadar ini dilaporkan semakin baik berbanding bulan-bulan sebelumnya pada tahun ini, namun kadar ini masih lagi amat tinggi dalam sejarah negara kita dan masih lagi lebih tinggi berbanding pada hujung 2020.

  Jika total lockdown ini benar-benar berlangsung dengan amat ketat secara berpanjangan tanpa bantuan ampuh untuk PKS daripada kerajaan, adakah kadar pengangguran yang sudah sedia tinggi ini akan mengekalkan arah aliran menurun seperti sebelum ini?

  Sesuatu yang lebih pasti ialah, jika situasi ini sama seperti PKP 1.0, kesan pada kadar pengangguran juga berkemungkinan besar juga seperti yang terjadi pada penghujung 2020.

  Hal ini boleh dielakkan jika bantuan secukupnya diberikan sekali lagi kepada PKS seperti bantuan kos operasi sepenuhnya dan bantuan bayaran gaji pekerja setinggi mungkin agar bukan sahaja PKS ini tidak memecat pekerja mereka, malah kewujudan mereka selepas lockdown juga dapat dijamin, seterusnya menjamin kewujudan pekerjaan juga apabila PKS ini boleh beroperasi kembali.

  Tidak dinafikan sememangnya ada bantuan kewangan yang telah diberikan untuk PKS yang berdaftar dengan SSM pada PKP 1.0 lalu.

  Namun pengumuman bantuan ini agak lambat, seterusnya melambatkan lagi kelulusan bantuan ini yang sudah tentunya menyukarkan lagi PKS untuk terus bertahan sehingga kelulusan bantuan diberi.

  Tidak semua PKS mampu bertahan pada masa yang sama tanpa pendapatan atau bantuan kewangan segera.

  Malah sesuatu yang boleh dipelajari ialah, dengan semua bantuan kewangan untuk PKS dan rangsangan ekonomi yang telah diberi pada PKP 1.o lalu, negara masih juga menghadapi kadar pengangguran tertinggi sejak 27 tahun.

  Hal ini bermakna, polisi rangsangan ekonomi perlu diperdebatkan dalam parlimen agar kesilapan sama tidak diulangi. Krisis ekonomi pandemik ini menandakan suatu kecemasan yang memerlukan pelaksanaan polisi yang ampuh, bukan sekadar pengumuman polisi asal ada sahaja.

 6. KOMEN2 BERIKUT JUGA AMAT MENARIK DAN PERLU DI ULANG –

  1. SURAH AL-‘ASR AYAT 3:

   إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

   Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

   (SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Mmg boleh dan tak salah, kalau nak buat teguran
    Tapi guna budi bahasa, bukan nya dgn kekasaran
    Ayat ke-3 Surah Al-‘Asr, suruh berserta kesabaran
    Itu pun, kalau Nek ini percaya dgn ayat2 Al-Quran
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Jgn mencerca..lebih baik cara elok beri pendapat
     Zaman sekarang, tak sesuai lagi cara caci umpat
     Lebih2 lagi lah kalau kita samseng tak bertempat
     Bkn le apa..kot bertemu ruas kita kena tibai rapat
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Surah An-Nisak, Ayat 145:

      إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

      Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
       Usah tegak benang basah sampai hilang maruah
       Rugi diri..klau dengan sifat buruk sja, kita mewah
       Pelihara diri, dari direbus dlm neraka pnya kawah
       Sbb org munafiq..tmpt nya di neraka paling bwah
       🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
       😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

       👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
       Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. Surah At-Tawbah, Ayat 68

        وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

        Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

        1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
         👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Dah kerap Kejora beri nasihat tapi nek mnyangkal
         Nek masih nak bertahan, dgn hujah yang dangkal
         Tak takut kah ke akhirat dgn banyak dosa dibekal
         Disebut dlm Quran, org munafiq dlm neraka kekal
         🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
         😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

         👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
         Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
         🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 7. KOMEN NASIHAT BERIKUT AMAT MENARIK DAN PERLU DI ULANG –

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Jngan ler dibiarkan kekotoran di hati kita melekat
  Orng yg berhati kotor, Allah tidak akan beri berkat
  Di akhirat nanti darjat mereka Allah tk kan angkat
  Dosa pasti jauh lbih dari pahala bila amal disukat
  Di dalam kubor..mereka akn disiksa dek malaikat
  Dirotan & sebat dgn leher dijerut tngan kaki diikat
  Dngn api neraka menjulang mereka berada dekat
  Klau munafiq..neraka bawah sekali punya tingkat
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 8. KOMEN2 BERIKUT AMAT MENARIK DAN PERLU DI ULANG –

  Anonymous
   9 June 2021 1:14 pm

  YA BETOL BETOL BETOL.LEBAI ULAR YANG BERLAKON BAIK HANYA KERANA NAK MELINDONG DIRI KONON BAIK DEPAN POMPUAN.TEH HE HE
   
  https://shahbudindotcom.net/wp-content/uploads/wpdiscuz/cache/gravatars/e5c316822f042ff8ace5bb329a3815f1.gif

  Anonymous
   9 June 2021 1:15 pm

  SAMPAI BILA DIA MAMPU NAK JADI MUSANG BERJANGGOT TU.TEH HE HE

  1. Sahabat ku Anon 1:14/1:15 pm,

   😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   Berdosa tau, jika kpd org, panggilan buruk digelar
   Contoh nya panggilan sperti beruk atau lebai ular
   Dekat akhirat nanti, lidah kamu akan dikelar-kelar
   Dlm Quran..Surah Al-Hujurat, Allah kecam & selar
   👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. Sahabat ku Anon yg dikasihi,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Jgn terlampau penting dunia..hingga lupa akhirat
    Memberi org gelaran buruk..dosa nya amat berat
    Dlm Quran larangan itu banyak tersurat & tersirat
    Yang paling jelas di dlm ayat 11, surah al-Hujurat
    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. SURAH AL-HUJURAT AYAT 11:

     يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

     1. Maksudnya:

      Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;

      …bersambung/…

      1. …/sambungan…

       dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

       (SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

       1. Sahabat ku yg dikasihi,

        👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
        Dlm al-Quran..Allah larang beri org gelaran buruk
        Mmg tak wajarlah, sdr kata dekat Kejora ni beruk
        Tak takut ke ‘di sana’ nanti ‘azabnya sangat teruk
        Dekat akhirat nanti tiada tempat boleh menyorok
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. Sahabat ku yg dikasihi,

         😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
         Kekadang..kita terlanjur, dek dihasut oleh syaitan
         Tak salah, menegur org, tapi biar cara berpatutan
         Seelok-eloknya biar berhemah punya pendekatan
         Itu lah, yg Kejora belajar..dari Dik Riani dewi intan
         💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
         Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
         🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 9. DIK RIANI DARA KU DEWI,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Apa yg abg cakap ini adalah secara jujur & ikhlas
  Sbg student tentu banyak beban tugasan digalas
  Dah pasti bnyak keje, assignment, kuliah @ kelas
  Jadi, wrkah abg ni, tk perlu susah payah nk balas
  💐🌹🥀🌷🌺🌿🏵️🌻🌼💮💐🌹🌷🌷🌺🏵️🏵️🥀💐
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞🧠💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 10. There are four major pillars to infectious disease pandemic response:
  1) Contagion control (stop the spread of the virus)
  2) Early ambulatory, home-based treatment
  3) Late-stage treatment in hospital
  4) Vaccination
  Negara x de pillar ke2 ie aggressive treatment of the infection at its onset to reduce the intensity and duration of symptoms in order to avoid hospitalization.

  1. Kalau betul pendapat anda itu, majukan lah sebagai cadangan kpd Kem Kesihatan.

   Tapi rasa nya depa dah buat mana yang perlu di buat..

 11. MACAM MANA TAK PERLU BALUN, TIBAI DAN BANTAI KEJORA KOJOLLA NIH?

  DIA TAK PEDULIKAN TEGURAN SUPAYA JANGAN BERKISAH CINTA DI BLOG POLITIK INI.

  MENUNJUKKAN KERAS KEPALA, BIADAB DAN KURANG AJAR NYA. TIDAK BERTAMADUN.

  KEPALA BAPAK DIA.

  MEMBUANG MASA DAN MENYAKITKAN HATI PEMBACA YANG HANYA MINAT KOMEN2 POLITIK DI SINI.

  1. APA INI NEK?:
   ______________________________________________
   Anonymous
   9 June 2021 5:42 am
   Reply to Anonymous

   Mari kita berdailog dengan cara yang baik, guna bahasa yang baik.

   Reply

   ______________________________________________

   LEPAS ITU KATA KEJORA BIADAB KURANG AJAR PULAK DSB…
   KELIHATAN NYA, NEK TN MASIH TAMPIL DGN CIRI MUNAFIQ…

   1. Nek TN,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kejora sudah agak dendam di hati Nek membara
    Jam 5:42 am..ajak Kejora, utk dgn baik berbicara
    Tapi 9:54 am Nek tampil mencaci & cerca Kejora
    Bukan kah, sifat munafiq Nek itu jelas sgt ketara?
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Nek TN,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Semua kata2 Nek tu, para pembaca buat tatapan
     Peribadi orang, dpt dilihat, dari kata2 dan ucapan
     Kemunafiqan diri, Nek spt tk berdaya nak simpan
     Apakah, mngata org kurang ajar biadab tu sopan?
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. CUBA NEK PERHATIKAN KETERANGAN TENTANG ORANG2 MUNAFIQ DI DALAM AYAT2 AL-QURAN & HADITH DI BAWAH INI:

     2. UNTUK PERHATIAN NEK, KEJORA NAK TUNJUKKAN KETERANGAN TENTANG ORANG2 MUNAFIQ DI DALAM AYAT2 AL-QURAN & HADITH DI BAWAH INI:

     3. UNTUK PERHATIAN NEK, KEJORA NAK TUNJUKKAN KETERANGAN ALLAH DAN NABI TENTANG SIFAT DAN KEADAAN ORANG2 MUNAFIQ DI AKHIRAT NANTI:

      1. Surah An-Nisak, Ayat 145:

       إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

       Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.

       1. Surah At-Tawbah, Ayat 68

        وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

        Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki dan perempuan serta orang-orang kafir dengan neraka Jahannam, mereka kekal di dalamnya. Cukuplah neraka itu menjadi balasan mereka; dan Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka azab seksa yang kekal.

        1. SIFAT2 MUNAFIQ MENGIKUT HADITH RASULULLAH SAW:

         1) apabila diberi amanah dia khianat
         2) apabila bercakap dia berdusta
         3) apabila berjanji dia mungkir janji
         4) apabila bertengkar dia melampaui batas

         1. NEK TN,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Usah tegak benang basah sampai hilang maruah
          Rugi diri..klau dengan sifat buruk sja, kita mewah
          Pelihara diri, dari direbus dlm neraka pnya kawah
          Sbb org munafiq..tmpt nya di neraka paling bwah
          🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
          😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. NEK TN,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Dah kerap Kejora beri nasihat tapi nek mnyangkal
           Nek masih nak bertahan, dgn hujah yang dangkal
           Tak takut kah ke akhirat dgn banyak dosa dibekal
           Disebut dlm Quran, org munafiq dlm neraka kekal
           🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
           😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          2. NASIHAT KEJORA UTK NEK TN,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Jaga kesopanan, & martabat diri, sbg perempuan
           Kpd kandungan tajuk pos..elok Nek beri tumpuan
           Klau Nek masih angkuh..nanti hilang arah haluan
           Sbb dh kerap sgt Kejora lihat senjata makan tuan
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          3. SURAH AL-‘ASR AYAT 3:

           إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

           Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

           (SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

          4. Nek TN,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Mmg boleh dan tak salah, kalau nak buat teguran
           Tapi guna budi bahasa, bukan nya dgn kekasaran
           Ayat ke-3 Surah Al-‘Asr, suruh berserta kesabaran
           Itu pun, kalau Nek ini percaya dgn ayat2 Al-Quran
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          5. Nasihat untuk Nek TN,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Jgn mencerca..lebih baik cara elok beri pendapat
           Zaman sekarang, tak sesuai lagi cara caci umpat
           Lebih2 lagi lah kalau kita samseng tak bertempat
           Bkn le apa..kot bertemu ruas kita kena tibai rapat
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. DiAGM baru ini, perwakilan UMNO telah sebulat suara bersetuju utk keluar dari PN. Bila? Pada dasarnya bila tamat tempoh darurat akhir 0gos 2021 tetapi perwakilan jugak bersetuju menyerah kpd kebijaksanaan Majlis Tertinggi tentukan tarikh sebenar melihat scenario politik terkini. Itu pendirian rasmi UMNO.

           Berita FMT diatas seolah spt orang kampong kata dah buka payong bila bunyi guroh, walaupun hujan belum turun lagi. Mungkin igauan ngeri Atok dan baruanya Khairuddin mencengkam mereka hingga terkeluar komen2 pramatang jump the gun Khairuddin yg bergema kemarin mengenai UG Atok Saka dan hari ini, amaran kpd Anwar.

           Utk rekod, dia bukan MP pun kerana kalah PRU14 diJasin guna bendera dan logo PKR yg dicaci dan di target spin propaganda fitnah, kalah pulak election petition kena bayar RM500k dan cfm PR tetap dalam poket Atok Saka.

           Contohnya scenario politik yg bakal berlaku bukannya idaman mereka berdua Unity Government dgn Atok Saka sbg PM9 tetapi scenario kemungkinan jajaran baru politik yg tiada kelibat Atok Saka.

           Sesi mengadap Anwar pagi ini dan Zahid pagi jumaat utk beri pandangan parti mereka mengenai tamat darurat, mula sidang Parlimen dan pengurusan Covid yg gagal semasa 5 bulan darurat, jika dititah YDPA.

           Ini adalah dalam kerangka konsaltasi YDPA dengar pandangan Presiden parti2 politik besar, sebelum mesyuarat Khas Majlis Raja2 Rabu depan 16 Jun 2021.

   2. Najb Klepto wal Jibo yang mula mashurkan kata2

    KEPALA BAPAK DIA.

    Memang tepat juga untuk Kejora Kojolla.

    1. Nek TN 11:30 am,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Ikut suka Kejora lah..nk berpantun ke nk melepak
     Takder nak heran, setakat Nek kata kepala bapak
     Bahkan tk de gerun, klau Nek bawa parang kapak
     Cara acah Nek itu, Kejora tak undur wlau setapak
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Nasihat untuk Nek TN,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Jngan ler dibiarkan kekotoran di hati kita melekat
      Orng yg berhati kotor, Allah tidak akan beri berkat
      Di akhirat nanti darjat mereka Allah tk kan angkat
      Dosa pasti jauh lbih dari pahala bila amal disukat
      Di dalam kubor..mereka akn disiksa dek malaikat
      Dirotan & sebat dgn leher dijerut tngan kaki diikat
      Dngn api neraka menjulang mereka berada dekat
      Klau munafiq..neraka bawah sekali punya tingkat
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. YA BETOL BETOL BETOL.LEBAI ULAR YANG BERLAKON BAIK HANYA KERANA NAK MELINDONG DIRI KONON BAIK DEPAN POMPUAN.TEH HE HE

   1. SAMPAI BILA DIA MAMPU NAK JADI MUSANG BERJANGGOT TU.TEH HE HE

    1. Sahabat ku Anon 1:14/1:15 pm,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Berdosa tau, jika kpd org, panggilan buruk digelar
     Contoh nya panggilan sperti beruk atau lebai ular
     Dekat akhirat nanti, lidah kamu akan dikelar-kelar
     Dlm Quran..Surah Al-Hujurat, Allah kecam & selar
     👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

     👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. Sahabat ku Anon yg dikasihi,

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Jgn terlampau penting dunia..hingga lupa akhirat
      Memberi org gelaran buruk..dosa nya amat berat
      Dlm Quran larangan itu banyak tersurat & tersirat
      Yang paling jelas di dlm ayat 11, surah al-Hujurat
      👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. SURAH AL-HUJURAT AYAT 11:

       يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُونُوا خَيْرًا مِنْهُمْ وَلَا نِسَاءٌ مِنْ نِسَاءٍ عَسَىٰ أَنْ يَكُنَّ خَيْرًا مِنْهُنَّ ۖ وَلَا تَلْمِزُوا أَنْفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ ۖ بِئْسَ الِاسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ ۚ وَمَنْ لَمْ يَتُبْ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

       1. Maksudnya:

        Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka;

        …bersambung/…

        1. …/sambungan…

         dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.

         (SADAQALLAHUL ‘ADZIIM…)

         1. Sahabat ku yg dikasihi,

          👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
          Dlm al-Quran..Allah larang beri org gelaran buruk
          Mmg tak wajarlah, sdr kata dekat Kejora ni beruk
          Tak takut ke ‘di sana’ nanti ‘azabnya sangat teruk
          Dekat akhirat nanti tiada tempat boleh menyorok
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. Sahabat ku yg dikasihi,

           😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Kekadang..kita terlanjur, dek dihasut oleh syaitan
           Tak salah, menegur org, tapi biar cara berpatutan
           Seelok-eloknya biar berhemah punya pendekatan
           Itu lah, yg Kejora belajar..dari Dik Riani dewi intan
           💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 12. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora dah tak mau guna lagi, kapak atau mertun
  Tapi masih dgn senjata lama..madah dan pantun
  Hadir nya Dik Riani..bukan sja jiwa jadi meruntun
  Sbg snjata..Kejora pinjam dia pnya sopan santun
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 13. DINDA KU DEWI PUJAAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Dinda baru masuk, blum faham lagi dgn keadaan
  Perbalahan, serang menyerang dh jadi kebiasaan
  Tapi abg ikut cara tindakanmu dinda dewi pujaan
  Kita berhujah dngn matang & tunjuk kedewasaan
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. DINDA,

   😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   Mmg le nak blogging dik, kena berdepan cabaran
   Di blog ni penuh kata cerca..kesat dan kekasaran
   Tapi abg ‘cool’ kerna dari dinda abg dpt pelajaran
   Disamping berhujah berlapik hadith dan al-Quran
   👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. DIK RIANI DEWI,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Izinkan abg pinjam, sikap mu, yang luhur & sopan
    Pekerti mu dinda di hati ini abg akn terus simpan
    Di dada ini, ia tetap kekal kemas, menjadi sisipan
    Abg akan gunakan bila dngn lawan abg berdepan
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. DINDA DEWI,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🌷🌷🌺🌸🏵️🥀💐
     Harapnya abg tak mengganggu mu dewi srikandi
     Tak perlu dibalas, wrkah abg..tumpu je kpd ‘study’
     Abg jdi kagum, dgn dinda punya kesantunan budi
     Berilah abg pinjam ‘sifat luhur itu’ klau dinda sudi
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌💌❣️💙❤️
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 14. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Blum pernah, diri alami kegembiraan, yg sebegini
  Begitu bangga bila ada orang sudi memuji diri ini
  Wrkah si dia tersimpan kemas dalam jiwa nurani
  Tidak jemu2 Kejora ulang tatapi warkah Dik Riani
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Addriani
   8 June 2021 12:50 pm
   Reply to Anonymous

   tq,cikgu

   Reply

   1. Addriani
    8 June 2021 1:13 pm
    Reply to Anonymous

    yang pasti cgu seorang yang budiman,educated(tak ramai orang melayu mampu menjadi guru mate),dan yang paling jelas, penonjolan jiwa penyayang melalui sastra pantun,jarang benar Riani jumpa insan macam cgu.Berada di kelas yang tersendiri.
    Tahniah dari insan yang serba kekurangan ilmu ini.

    Reply

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     8 June 2021, buat diri ini bagaikan tarikh keramat
     Dari bibir si dara manja telah keluar kata2 hikmat
     Ucap kata sakti itu..di dada ini sentiasa tersemat
     Akan Kejora sisip di hati ini..jadikan ianya azimat
     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Kata2 sakti itu..akn sentiasa di sisi sbagai teman
      Ia akn kekal di hati ini, ibaratnya sebuah rakaman
      Siapa yg tk gmbira..dpt pujian dari bunga idaman
      Bangga benar..bila dikata diri ini sorang budiman
      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
       I think I have met, the thing so long I have wanted
       I do not know how to tell I’m very happy & excited
       The superb about myself..somebody had pointed
       She had recognized me, to be kind, and educated
       💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
       Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Kpd kata2 si dara itu..diri ini, masih lagi tertumpu
        Katanya..nk jdi spt Kejora tk ramai Mlayu mampu
        Itu ada lah ucpn gadis hati luhur..psti bkn menipu
        Lagi pula, tiada apa tujuan pun, utk dia mngampu
        💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
         Bagai sebungkus emas, warkah yg si dara layang
         Kata2 hikmat si dia, di fikiran ini masih terbayang
         Si dia kata diri ini ada penonjolan jiwa penyayang
         Itu yg kekadang..diri smpai tk khusyuk smbhyang
         💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
         Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
         🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

         1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Bagaikan terhapus segala kecewa dan resah lara
          Mendapat pujian dari si dara, siapa yg tk gembira
          Katanya insan yg mcm diri ini mmg jarang ketara
          Sorang Melayu, pakar maths yg bijak dlm sastera
          💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
          Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Gembiranya di hati, sampai tak tahu nak kata apa
           Bagai mengalir deras..darah di jantung dan limpa
           Ucapan, pujian si dara, mmg Kejora tak akan lupa
           Katanya, insan macm Kejora ini, jarang dia jumpa
           💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          2. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
           Perasaan di hati ini, mmg nya gembira tak terperi
           Mana tidaknya, dapat pujian dari si dara bidadari
           Amatlah besar, penghargaan yg si dara telah beri
           Dia kata ‘Kejora berada dlm kelas yang tersendiri’
           💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💗💗💓💞💕💌❣️💙❤️
           Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
           🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          3. HARAPNYA TAK ADA YG MARAH, SEBAB ADA SESEORANG PERNAH BERKATA:

           “KOMEN KE ATAS KOMEN YANG ADA DLM POST, ADALAH DIKIRA MENGIKUT TAJUK POST”

           JGN ORANG TU BUAT2 LUPA PULAK…

Leave a Reply

Your email address will not be published.