KES COVID19 TERUS MENINGKAT, INI SURAT TERBUKA UNTUK ELIT BERKUASA

Berita Antarabangsa CNN tengahari ini menyatakan Parlimen United Kingdom akan menyiasat Kerajaan United Kingdom pimpinan Perdana Menteri Boris Johnson dalam hal bagaimana Kerajaan UK itu menangani Pandemik Covid-19.

Ini adalah satu contoh proses semak dan imbang antara badang perundangan Parlimen dengan badan kerajaan yang dipanggil Eksekutif.

Ini juga satu contoh prinsip pengasingan kuasa antara Parlimen dengan Eksekutif.

Ini juga amalan yang dipakai dalam sistem demokrasi berparlimen.

Parlimen United Kingdom yang telah berusia 800 tahun itu bukanlah satu contoh ideal, unggul dan sempurna.Banyak kekurangan dan kelemahannya juga.

Walaubagaimana pun, hakikatnya Parlimen Malaysia menggunapakai dan mengamalkan sistem demokrasi parlimen corak dan bentuk Parlimen United Kingdom itu.

Bezanya, Kerajaan United Kingdom pimpinan PM Boris Johnson mempunyai keabsahan atau legitimasi. Manakala Kerajaan PM Mayuddin Yassin di Malaysia tidak ada keabsahan atau legitimasi.

Kerajaan Konservatif di United Kingdom sekarang memiliki majoriti yang lebih dari cukup di Parlimen.Manakala Kerajaan Perikatan Nasional di Malaysia tidak ada majoriti dan takut menghadapi Undi percaya atau undi tidak percaya di Parlimen.

Kerajaan United Kingdom tidak mengisytiharkan Darurat untuk menangani Pandemik Covid-19. Mereka mengutamakan program vaksinasi yang segera, dan meluas di seluruh negara mereka. Manakala di Malaysia Darurat diisytiharkan tetapi krisis Covid-19 semakin teruk dan jumlah kematian semakin bertambah.Program vaksinasi di Malaysia antara yang paling lembab dan perlahan di Asia Tenggara sehingga meresahkan rakyat.

United Kingdom sama ada sistem monarkinya di Buckingham Palace, institusi parlimennya di Westminster dan Kerajaan kolonialnya yang berpusat di No.10 Downing Street semuanya mempunyai dosa menjajah wilayah dan umat manusia hampir separuh planet bumi pada satu ketika dulu termasuk tanahair kita, Malaysia.

Hakikat itu kita tidak pernah lupa dan tidak pernah kita maafkan.

Namun dalam segala yang buruk dan menjengkelkan itu masih ada yang positif dan yang waras lahir dari United Kingdom iaitu PM Boris Johnson dan Queen Elizebeth II tidak mengisytiharkan Darurat di UK dan tidak menggantung Parlimen UK.

Dalam krisis Covid-19 yang semakin buruk di Malaysia, saya Hassan Abdul Karim meminta supaya Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara mengeluarkan satu dekri supaya Parlimen segera dibuka dan Darurat ditamatkan.

Sebagai seorang ahli parlimen yang menghormati kedaulatan undang-undang dan keluhuran perlembagaan, saya telah membuat permohonan di Mahkamah Tinggi Johor Bahru. Saya telah memohon melalui Judicial Review atau Semakan Kehakiman supaya Darurat segera ditamatkan dan Parlimen dibuka.

Malangnya permohonan saya itu telah ditolak oleh Mahkamah. Saya telah membuat rayuan seterusnya di Mahkamah Rayuan Malaysia.

Saya bimbang rayuan saya itu akhirnya menjadi akademik semata-mata. Saya sudah tidak sanggup menutup mata, memekakkan telinga dan mengunci mulut ketika setiap hari semakin ramai rakyat mati kerana Covid-19.

Angka jangkitan positif sudah melebihi setengah juta, tetapi peratusan rakyat menerima suntikan vaksin terlalu sedikit.Krisis kesihatan awam sekarang di Malaysia menghampiri keadaan malapetaka.

Saya percaya tugas dan tanggungjawab ahli parlimen sebagai wakil rakyat ialah bersuara untuk rakyat.Maka inilah yang saya lakukan.

Surat terbuka ini saya tujukan kepada Golongan Elit yang berkuasa sekarang.Sesat di hujung jalan, baliklah ke pangkal jalan.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

26 Mei 2021 (Rabu).

Updated: 26 May 2021 — 6:51 pm

36 Comments

Add a Comment
 1. Eh MahathirvsAnwar..Sial lah kau !Tajuk ialah Ahli Parlimen Pasir Gudang merayu pada YDPA supaya pertimbang menarik balik perintah Darurat, juga beliau menyeru supaya sang PM Bodoh dan kjaan PNgkhianat ni insaf dan pentingkan keselamatan rakyat dari wabak Covid dan menyelamatkan ekonomi negara. Yang kau waluntit Pas penjilat tahik PN asyik sebut PH dan DAP apahal. Kemelut wabaq dan kemerosotan ekonomi berterusan adalah di bawah pemerintahan PM Bodoh dan kjaan PN Sial..yg jadi kjaan skrng bukan PH pun atau DAP.
  Kau jangan nak alih isu. Numbskull PasETAN supporter!

 2. MAHATHIRVSANWARp

  22 BULAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA BANGKRAP HANYA SIBUK DENGAN 2 JUTA PELANCUNG CINA SIAP BAGI DISKAUN HARGA RUMAH SEPARUH HARGA…..TAK PEDULI NYAWA RAKYAT DEMI SURVIVAL KOMUNIS LTTE DAPIG……..

  TAK KAN BIARKAN PEMBANGKANG DALAM KERAJAAN KOTT……,..

  MALAYSIA KINI PROPAGANDA PHD4PIG TAK KAN TAK NAK PERCAYA KOT…….

  SEGALA MEREKA YANG SESAT SUNDAL PASTI SOKONG PARTI DAJJAL MATA SATU TERMASUK LGBT……..

  SEGALA MASALAH NEGARA BERPUNCA DARI PHD4PIG BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ …. DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON DAN YAKJUJ MAKJUJ NOBITA DAN MAT SYABU BIN MAT SABUN……..

  Yong Chee Kong Buat U-Turn Tentang Tuduhan DAP Yang Buat Surat Tawaran Vaksin Covid………

  (Malaysiakini) – Selepas mendakwa surat kepada kerajaan Pulau Pinang berhubung sumbangan dua juta dos vaksin Covid-19 ditulis oleh DAP negeri bagi pihak dirinya, ahli perniagaan Yong Chee Kong menjelaskan yang surat itu sebenarnya ditulis oleh seorang kakitangan syarikatnya.

  Memetik laporan Nanyang Siang Pau, Yong berkata dia mendapati seorang kakitangannya yang menghantar surat itu kepada kerajaan negeri.

  Dia meminta maaf kepada kerajaan Pulau Pinang atas salah faham yang timbul.

  Dia juga berharap permohonan maaf yang dibuat secara terbuka menerusi laporan berita itu akan meletakkan noktah terhadap perkara itu.

  Katanya, tiada keperluan untuk dia membuat sidang media untuk penjelasan lanjut, dan dia dan syarikatnya tidak mahu mempolitikkan atau membesar-besarkan perkara itu.

  “Jika kita mendapat surat kelulusan (daripada kerajaan), kita tetap sanggup untuk mendermakan vaksin kepada penduduk Pulau Pinang. Meskipun ia tidak diluluskan, bos saya akan menderma sumber lain bagi membantu orang ramai,” katanya.

  Pada 20 Mei lalu, Yong memberitahu media bahawa surat yang mengandungi tandatangannya itu ditulis oleh DAP Pulau Pinang untuk diutus sebagai tawaran rasmi, tetapi malangnya ia mengandungi alamat peribadinya, bukan syarikat.

  Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow menafikan yang surat itu ditulis oleh DAP Pulau Pinang. Pihaknya telah membuat laporan polis berhubungnya.

  Polis sedang melakukan siasatan mengikut Seksyen 420 dan Seksyen 511 Kanun Keseksaan atau cubaan menipu.

  Yong yang kini berada di Sabah, berkata polis Pulau Pinang telah menghubunginya menerusi telefon dan dia telah memberi kerjasama dalam siasatan.

  Yong merupakan warga Malaysia yang bekerja untuk Xintai Enterprise Development Ltd – sebuah syarikat yang berpangkalan di Hong Kong.

  Berdasarkan laporan media, dia pada mulanya menawarkan untuk menyumbang vaksin Sinovac kepada kerajaan Sabah, bagaimanapun ia ditolak.

  Dia mendakwa kerajaan Pulau Pinang kemudian berhubung dengannya untuk mendapatkan vaksin berkenaan.

  Perkara itu mula diketahui umum selepas Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin mendakwa tawaran berkenaan ialah satu penipuan.

  Ini ekoran satu kesilapan ejaan nama syarikat di dalam surat yang didakwa disediakan oleh DAP Pulau Pinang bagi pihak Yong.

  Menurut Malay Mail semalam, Yong berkata tawaran itu tiada kaitan dengan syarikat berkenaan memandangkan dia bertindak atas kapasiti peribadi dan tidak mahu publisiti.

  Bagaimanapun, laporan The Star pula memetiknya sebagai berkata, sumbangan itu adalah tawaran yang ikhlas daripada bos syarikatnya yang berpangkalan di Hong Kong.”

  1. Kau jilat lobangjubor abah kau licin2

   1. Bagus! bukan dah jilat ..dah makan tahik Abah dan kencing PAS, Bersatu pun

  2. Eh MvsAnwar Sial..Tajuk ialah Ahli Parlimen Pasir Gudang merayu pada YDPA supaya pertimbang menarik balik perintah Darurat, juga beliau menyeru supaya sang PM Bodoh dan kjaan PNgkhianat ni insaf dan pentingkan keselamatan rakyat dari wabak Covid dan menyelamatkan ekonomi negara. \Yand kau waluntit Pas asyik sebut PH dan DAP apahal. Kemelut wabaq dan kemerosotan ekonomi berterusan adalah di bawah pemerintahan PM Bodoh dan kjaan PN Sial..yg jadi kjaan skrng bukan PH pun atau DAP.
   Kau jangan nak alih isu. Numbskull PasETAN supporter!

 3. SALAM.DAN DOA ABG BUAT DINDA KU DARA:

  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
  Covid-19, membuat kehidupan kita jadi huru hara
  Entah kenapa hati abg ni asyik dilanda resah lara
  Risau, kalau sesuatu yg buruk, menimpa mu dara
  Abg doakan, dinda sentiasa dalm.sihat sejahtera
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 4. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
  Pandemic Covic kian parah, kita kena le bersedia
  Mmg mnakutkan, varian dari UK, Afrika dan India
  Ntah kenapa hati ini risau tentang keadaan si dia
  Harapnya tak ada ler yg buruk menimpa si Nadia
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 5. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
  Sejak si dara pergi, hati ini asyik dilanda hiba pilu
  Si dara tidak ke sini lagi kerana masih malu-malu
  Semoga dirinya, dalam sihat & bergembira selalu
  Buat si dara Kejora utus salam rindu di angin lalu
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 6. najib bini rosmah

  Thai vaksinasi lebih 3 juta. Filipina dan Kemboja lebih 4 juta. Myanmar darurat pun sudah 3 juta. Malulah Malaysia takut buka Parlimen sampai vaksinasi macam siput babi umur 95 tahun pakai pampers? Kahkahkah!

  1. KERAJAAN SERBA x KENA KATA INI KUTU
   NBR MACAM KATAK LOMPAT..TOING-TOING
   SAMA-SAMA NAIK DAHAN KAT SUNGAI TU
   KOJOLLA DAH READY,YOU BOLEH JOIN

  2. Yg penting..biar lebih ramai lagi rakyat dijangkiti wabaq dan mati. Asal Abah Tak guna dan kjaan Sial ni terus berkuasa.
   Pelaq punya PM, kamjad punya PN.

 7. najib bini rosmah

  Hanya lebih awal sebulan terima vaksin pertama, Indonesia berjaya vaksinasi hampir 25 juta orang. Malaysia bawah PNkhianat? Daftar vaksin pun ke laut. Rakyat kira mayat. Kartel vaksin kira komisyen. Kahkahkah!

 8. DENGARLAH RINTIHAN INI DUHAI DARA DEWI:

  😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
  🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
  Panas..dari bahang api asmara, bagai tk kan reda
  Duri lara kesepian, begitu tajam menusuk di dada
  Badai gelora rindu..kian menghempas & melanda
  Izinkan lah abg, berteduh di pinggir hati mu dinda
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Duri-duri rindu yang menikam..terasa amat tajam
  Begitu perit rasa, panahan asmara yang merejam
  Lara kesepian terus hadir menyiksa begitu kejam
  Izinkanlah duhai dara, utk hati mu itu, abg pinjam
  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. NAH HAI!!!! gurindam untuk kawan sejenis kau

   KERAJAAN SERBA x KENA KATA INI KUTU
   NBR MACAM KATAK LOMPAT..TOING-TOING
   SAMA-SAMA NAIK DAHAN KAT SUNGAI TU
   KOJOLLA DAH READY,YOU BOLEH JOIN

  2. NAK PINJAM HATI ADIK YERRR
   MAK OII..HATI ABANG DAH KENA COVID KA?
   CERITA INI CITERR BEROK MAK YE
   ELOK,ABANG MINTA KAT UNGKA

   KAH KAH KAH

 9. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
  Mmg nya sepi..hidup bersendirian, sebatang kara
  Namun harapan berbunga bila munculnya si dara
  Tetapi si dia menghilang diri pula tk lagi bersuara
  Entah kenapa tetiba diri dihimpit rindu & sepi lara
  Terasa amat siksa sekali, derita panahan asmara
  Kesepian dan lara kerinduan terus hadir mendera
  Nak menghilangkan rindu ini..mmg tk jumpa cara
  Apakah di sangkar rindu, diri akn terus terpenjara
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 10. DENGARLAH DUHAI DEWI DARA SANJUNGAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Apakah abg ini, dah terkena sihir atau ilmu jampi?
  Terasa diri, bagai berada dlm lautan yg tk bertepi
  Diri asyik saja digigit dek kerinduan dan lara sepi
  Untuk adinda pantun madah abg karang dgn rapi
  Kata-kata yang indah, abg kutip utk jadikan resipi
  Demi diri mu manja..abg rela meredah lautan api
  Hanya Tuhan je yg mengerti resah yg abg hadapi
  Moga dapat bertemu dinda nanti di dalam mimpi
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 11. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Entah kenapa hati asyik teringatkan dara srikandi
  Berkenan sungguh dgn dia pnya kesantunan budi
  Si dia marah dgn gelagat AP yg kian menjadi-jadi
  Katanya AP2 lebih menjaga kepentingan peribadi
  Hinggakan, PRU15 katanya dia tak nak mengundi
  Dgn si dara, Kejora ingin bina, sebuah cinta abadi
  Tapi si dia mungkin tak bersedia & blum lagi sudi
  Namun impian murni hati ini, ttp terus bersemadi
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 12. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
  Berat benar, beban lara rindu, yg terpaksa digalas
  Hingga hal politik, diri dah tak minat lagi nak ulas
  Di sini, ingin luahkan hasrat murni, yg tulus ikhlas
  Mengharap sangat agar cinta yg suci ini berbalas
  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
   Diri dah bagaikan perahu yg patah kemudi haluan
   Begitu tersiksa sekali, dimamah sepi & kerinduan
   Fikirian..resah tak menentu & jiwa jadi tak karuan
   Namun, tk pernah luntur sikit pun, hasrat & tujuan
   💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 13. BUAT SI DARA MANJA DEWI IDAMAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  Diri adinda itu, sentiasa di dlm abg punya ingatan
  Di hati dan fikiran pulak setiap masa jadi sebutan
  Tapi kini, nampak seperti dinda tu nk jadi rebutan
  Hati-hati le dinda..abg sekadar nk beri peringatan
  Orang itu, niat buruk dirinya itu sgt jelas kelihatan
  Dia bagai dengki nak potong jalan & buat sekatan
  Dinda tentu arif untuk nk pilih antara kaca & intan
  Juga utk membezakan, antara malaikat & syaitan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   Entah kenapa, diri mula jemu, hidup bersendirian
   Sampai bilakah diri akn terus dimamah kesepian
   Mmg lah amat tersika dihimpit rindu & penantian
   Bilakah si dara akn tampil..utk mmberi kepastian
   💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🌷🌷🌺🌸🏵️🥀💐
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙♥️
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Hari-hari diri ini ternanti-nanti penuh dgn debaran
    Apakah panahan rindu ini dah mengenai sasaran
    Tiupan bayu cinta..bagai terdengar, bunyi desiran
    Hanya menunggu kata pasti..nk utuskan lamaran
    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 14. KAH KAH KAH

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Pembaca nampak yg Kejora ini bijak lah sungguh
  Pantun2, dijawab segera & jarang sgt bertangguh
  Mmg selayaknya ler klau Kejora digelarkan jaguh
  Sbb tu bersama Kejora ni, si dara nk berdiri teguh
  💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Nadia
   19 May 2021 2:58 pm

   Nadia teguh berdiri di sini menyokong idaman hati.

   Reply

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
    Apa yg si dia maksudkan itu..Kejora sgt mengerti
    Si dia lalu pergi setelah meluahkan perasaan hati
    Kerana malu-malu..dari luar je kini si dara perhati
    Kejora yakin, yang si dia, akan hadir semula nanti
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
     Apakah akan berterusan begini diri ini setiap hari
     Masuk ke blog ini, asyik saja tertinjau2 & tercari2
     Ke manakah dia telah mnghilang diri, sang puteri
     Masih terngiang-ngiang ucapan yang si dara beri
     Kata nya, ‘bersama idaman hati, dia teguh berdiri’
     Tapi selepas itu si dia manja dah tak lagi ke mari
     Biarlah di rimba kerinduan ini diri ini terus berlari
     Demi dara..tak terasa tusukan ranjau onak & duri
     💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

     ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞🧠💌❣️💙♥️
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. DENGARLAH DUHAI DEWI DARA IMPIAN:

      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Abg terlalu rindu diri mu duhai si kembang melati
      Mengusung sekeping hati mengharap cinta sejati
      Mmg terasa sangat sepi hari-hari yang abg lewati
      Tapi bagaikan terdengar dari bibir mu kata2 sakti
      Ucapan dinda tempoh hari itu mmg abg mengerti
      ‘Dinda ttp teguh berdiri bersama dgn idaman hati’
      Cuma, dinda sengaja, buat abg jadi ternanti-nanti
      Rasa tak sabar tunggu, dinda memberi kata pasti
      ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕🩸❣️💙♥️
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 15. Alhamdulillah…

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Bila Kera Kongkang merapu syukur Alhamdulillah
  Dia membuat, si nenek menopos jadi serba salah
  Nek tk blh tibai Kejora jer, nanti jadi berat sebelah
  Atas sbb itu, Kejora nak berpantun cinta pulak lah
  ❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙❤️
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 16. RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
  Kera kongkang nak juah wlau asyik je kecundang
  Tapi hanya karutan merapu saja dia asyik hidang
  Dia tk tau ke kalau tulis tk ikut pos nek meradang
  Tunggu nek masuk jap lgi, dia kena le penendang
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  KAH KAH KAH

 17. najib bini rosmah

  Kartel vaksin kira duit. Rakyat kira mayat. KJ dan Kartel Semburit nak bertanding PAU? Kahkahkah!

  1. PM dan kjaan paling kejam di dunia. Israel tu sejahat2 PM Netanyahu takde dia aniaya rakyat Yahudi. NI di Msia PM dan kjaan isle melayu..rakyat termasuk melayu dan islam tak selamat lagi dah bawah kjaan sial ni.

 18. Idolanya,aku tahu udah tiada peluang
  Sappa pon dah tak mahu,sedarlah na
  Jadilah kamu di blok seperti keluang
  Lagi dah terkena tulah,hidup merana
   

  Kini dia tu kan, sangatlah dengki
  Bila sang educated masuk ksini
  Sebelum ni dia main sepak kaki
  Skarang kalah,merengek donkey

  1. memantun mantat ngek donkey
   melatah macam beruk kena belacan

   1. Kera kongkang 7:51/7:52 pm,

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Klau tiada hujah..usah benda mengarut dikarang!
    Ko merugikan ruang..dan juga mngganggu orang
    Jagalah ko, kalau nenek nampak, dia naik berang
    Nanti, tidak pasal2, dgn nenek itu ko kena serang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. Kera kongkang 7:51/7:52 pm,

     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Kedegilan ko ni kera kongkang spt tk dpt dihapus
     Naper ko buat pantun mengarut, tk ikut tajuk pos?
     Apa ko ni bengap, atau sengaja nak cari mampos
     Ko tk takut ke nanti diserang nenek tua menopos?
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Leave a Reply

Your email address will not be published.