MENYANGGAH NIK ABDUH, SEBAB ITU JANGAN KITA BERI DERMA MELALUI TIN MILO

Ahli Parlimen Bachok, Nik Abdul Nik Abdul Aziz meminta orang ramai yang menderma kepada Tabung Palestin agar jangan memikirkan sama ada derma yang mereka beri itu sampai atau sebaliknya.

Katanya, jangan sibuk bertanyakan soalan yang sukar kerana sebaik saja wang berpindah tangan, pahala jihad di akhirat sudah pun diperolehi.

“Jangan sibukkan diri bertanya hal yang sukar.

“Palestin ini bumi jihad dan perang, rukunnya lakukan saja dan jangan cakap banyak,” ujar beliau dalam catatan di laman sosialnya.

Walaupun apa yang diperkatakan oleh Nik Abduh itu mungkin mudah diterima dan dianggap benar oleh sesetengah orang, tetapi saya secara umum menyanggah hujah AJK Pas Pusat tersebut.

Memang menderma dan bersedekah merupakan perkara baik dan dikira jihad dalam konteks Palestin khususnya, tetapi Tuhan juga memberi kita otak untuk berfikir dan menggunakan akal dalam memberi derma agar matlamat baik kita tidak diambil kesempatan oleh orang lain.

Dalam dunia ini ada manusia baik ada manusia jahat, ada manusia jujur dan ada manusia yang memangnya kerjanya suka mengambil kesempatan.

Sebab itu, dalam memberi derma untuk Palestin ini, memberinya kepada badan yang bertauliah adalah logik akal yang paling asas harus diambil oleh setiap orang.

Jangan sesekali kita memberi derma kepada NGO yang entah apa-apa yang tidak pernah didengar namanya sebelum ini, atas nama parti atau melalui individu-individu yang kini mula berkeliaran dengan tin milo atau kotak di depan bank, pasar malam atau tempat-tempat tumpuan ramai yang lain.

Memberi derma kepada badan atau pihak tidak bertauliah itu lebih memungkinkan ia tidak sampai ke Palestin seperti niat kita mendermanya.

Lagi pun, kalau kita rajin berfikir sejenak, bagaimanakah mereka itu menghantar sumbangan yang dikutip ke Palestin?

Lebih daripada itu, ia juga seperti memberi ruang kita diperbodohkan oleh pihak yang suka mengambil kesempatan dalam kesempitan pihak lain serta menggalakkan lagi mereka itu melakukannya di waktu-waktu lain.

Bukan tidak biasa, malah sudah kerap kita didedahkan dengan berita mereka yang mengambil kesempatan itu melakukan kerja jahat demi mengaut keuntungan peribadi semata-mata.

Maka, apakah kita mahu niat baik kita diambil kesempatan oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab itu?

Jalan paling selamat ialah mendermanya kepada badan yang bertauliah yang perbelanjaan mereka diaudit setiap tahun, lagi pun nama-nama badan bertauliah itu bersepah-sepah ada di pelbagai jenis media.

Menderma untuk Palestin atau tujuan-tujuan apa saja sama juga seperti kita melakukan aktiviti lain dalam hidup iaitu hendaklah sentiasa menggunakan akal fikiran yang diberi Tuhan.

Kalau ada orang yang berniat jahat boleh menggunakan akal mereka untuk mengaut keuntungan peribadi dengan mengambil kesempatan atas nama Palestin atau lain-lain tragedi, bukankah kita yang mempunyai niat baik, malah mungkin juga merupakan golongan yang baik jika dibandingkan dengan mereka yang mengambil kesempatan itu, seharusnya menjadi lebih bijak atau memikir ke depan dalam menggunakan otak kita?

Bagaimana dunia ini mahu berubah menjadi lebih jika orang baik yang menderma pun malas menggunakan otak, tetapi orang jahat sentiasa licik berfikir menggunakan otak mereka? (ShahbudinHusin 16/05/2021)

5 6 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 May 2021 — 3:40 pm
Subscribe
Notify of
guest
33 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
17 May 2021 10:41 am

DUIT RAKYAT AKAN MASUK POKET DAJJAL………. DAJJAL MEMANG BIJAK MANIPULASI DAN BERPURA2 PERIHATIN KEPADA AGAMA DAN RAKYAT RAMAI TERTIPU……….. 22 BULAN NEGARA DIPERINTAH OLEH SISTEM KOMUNIS PHD4PIG….. RAKYAT SENGSARA KERANA SEMUA SISTEM LUMPUH……… Sedar diri, Orng Cina M’sia berasal dari kaum pendatang -UMMAH……. Dong Jiao Zong cuba alih fakta sejarah “…kerajaan digesa untuk menutup sekolah Cina di bawah pertubuhan Dong Jiao Zong kerana mereka terbukti telah menolak aspirasi Falsafah Pendidikan Negara…” KUALA LUMPUR: Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menegaskan bahawa Pertubuhan Pendidikan Dong Jiao Zong wajar sedar diri dahulu bahawa orang Cina yang berada di Malaysia dahulunya berasal dari kaum pendatang… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 May 2021 11:56 pm

Pejuang Isle kaki like shemale dan gay dapat pahala sebab tutup akaun twitter. Nik Abodoh dan Khalil jaga akaun dana Free PelirStim tanpa audit dan masuk akaun parti Anjing jadi ahli syurga. Nak jadi pengikut Dajjal ke setan? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
16 May 2021 9:18 pm

Penjual tempe nyamaran guru
Pantun mencarot tak ke haru
Guru mulia si wak gatal garu
Pembaca dah mula jadi keliru

Anonymous
Anonymous
16 May 2021 9:15 pm

Farhana yg remaja bukan lawan wak
Sesuai dengan aku yang muda sado
Jangan brlagak garuda kalau wak-wak
Gi kutip kangkong wak,buat gado-gado

Anonymous
Anonymous
16 May 2021 9:10 pm

Ini hari wak nyangkong kat dahan kol 4
Melepas torpedo ukuran1 kaki panjang
Jamban ada ,tapi pilih cara merempat
Kain pelikat lilit kat leher,bawah tlanjang

Anonymous
Anonymous
16 May 2021 9:11 pm
Reply to  Anonymous

pantun sama baris

“take chalenge”

Anonymous
Anonymous
16 May 2021 9:00 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Hari ini, 16 Mei, Kejora bagaikan seorang selebriti
Mmg bila Hari Guru terasa sangat gembira di hati
Mesej dan ucapan masuk ke fon tidak henti-henti
Yng banyaknya, dari Farhana, Teacher Zura & Yati
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💙♥️
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zunnun
zunnun
16 May 2021 7:05 pm

bila babi tegar si abodooh cuba menunjukan iktiar kutip derma utk rakyat palestin…

yg di lihat oleh rakyat mengape tidak hadi awng yg bergaji buta dermakan semua pendapatan buta nya terlebih dahulu……..

isteri2 nya izzati taat dan zainab lagi mengkangkang puki lebar bila hadi awang dapat gaji buta saban hari…..

hebat no

bingai2 lebai2 pAs yg lain serumpan sama, berani kah mereka2 dema gaji2 buta mereka ….

atau merasakan mendirikan kilang2 puki yg di utamakan dulu utk membiak babi2 tegar seterus nya….

zunnun
zunnun
16 May 2021 7:00 pm

rakyat menunggu2 bila babi tegar hadi awang tampil ke hadapan utk mohon maaf kpd rakyat jelata dgn dalih dn helah yg berubah2 selain dosa nya hingga tercetus peristiwa di memali yg mengaibkan bilamana pengikut2 kemabukan berjoget2 di jalanan terminum tuak masakan hadi….

Anon
Anon
16 May 2021 6:54 pm

rasanya saudara kita zunnun dan nbr amat sesuai membasuh dosa-dosa mereka dengan menjadikan diri mereka pengutip derma tersebut.Derma untuk rakyat palestin yang dianiaya oleh zionis.

boleh atau tidak?
Ini peluang,bukakan minda anda!

Anon
Anon
16 May 2021 6:55 pm
Reply to  Anon

Apapon,pakaian anda kena disesuaikan dengan Islam.

Tak kan berseluar pendek nak kutip derma dari rumah ke rumah!

zunnun
zunnun
16 May 2021 6:44 pm

ape yg membuat pngikut2 ibrahim mahmud mabuk membabi2 ? adakah mereka2 ini keluar dari lubang puki babi atau terkena tuak masakan hadi ? bagaimana pula hadi dapat resipi tuak yg memabukan hingga mereka2 di memali berjoget2 berparang bercangkul dan berkapak2…. ada kah resipi ibu nya si aminah ? jika sedemikian, maka si awang bapak hadi saban hari mabuk juga ke ? atau kedua2 ibu bapa mereka mengamalkan ajaran songsong sesat hingga hadi awang mewarisi pengajaran kedua ibu bapa yg serba sesat….. ape kecacatan hadi awang yg berserban berjubah konon mengejar sunnah? persoalan nya, ape kah kenabian muhammad juga berserban berjubah… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 May 2021 6:41 pm

I nak isi borang jadi anjing PAS. Berapa kali I kena like page prono? Berapa lama nak like shemale dan gay? Boleh tak I like selain shemale dan gay? Kahkahkah!

Anon
Anon
16 May 2021 5:36 pm

Menghayati segala hujah yang disampaikan oleh Zunnun dan NBR,
ternyata mereka adalah ahli neraka tulin.

JOM JOIN KAMI,SELAMAT DIRI KAMU SEBELUM TERLEWAT

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 May 2021 6:27 pm
Reply to  Anon

Enta sudah derma kepada Dana Pelirstim dikontrol anak Hadi Awang? Tanpa audit dan versi diupgrade Tabung Kohilal dan Tabung Memali. Sesuai untuk bantu Tuan Haji Anjing PAS beli data like page prono shemale dan gay. Barulah ahli syurga. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
16 May 2021 6:47 pm

bila di biarkan babi2 tegar pAs menguruskan agama, negara tak perlu musuh utk menjahanamkan negara, kebabian2 lebai2 pAs dah cukup berbisa….

pornpuan kangkang puki melacur tak sehina seperti babi2 tegar pAs yg berserban berjubah melacurkan agama….

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 May 2021 1:56 am
Reply to  Anon

Join Pas ke… apa Allah dah janji klau sokong parti Pas, gerenti masok syurga? Taksuban Hadi Bawang nih..

Anon
Anon
16 May 2021 5:33 pm

berkat perjuangan Islam yang luhur,bukan sahaja cita-cita untuk memegang tampuk pemerintahan berjaya direalisasikan,malah nilai-nilai amalan benar ahli-ahli PAS untuk ke syurga idaman segala manusia pasti tertunai.Mengapa ada pengomen-pengomen kat blok ini irihati dengan kemenangan PAS tersebut?pelik kan. Usahlah pengomen ini membuang masa kat blok,mencarut dan memaki perkara yang benar,sedangkan anda sendiri tercompang camping(tidak ketahuan hala) AyuhI yang anti PAS,tukar ketrampilan kamu.Yang pasti kopiah putih kena sentiasa di kepala(dapat pahala sunat pada sebilang masa). Sentiasa bersedekah,walau hanya masukkan syiling dalam tin milo.Kamu mungkin terasa “low class”,tapi sedekah syiling itu yang pasti bakal diganda menjadi ratusan ringgit di akhirat kelak. YOU ALL… Read more »

Anon
Anon
16 May 2021 5:34 pm
Reply to  Anon

TOLONG ANGKAT SEBELAH KAKI KAMU YANG DAH MASUK JURANG API NERAKA TUHHH!!!!

FAHAM?????

zunnun
zunnun
16 May 2021 6:28 pm
Reply to  Anon

babi2 tegar pAs dgn serban dan jubah sdang membabikan fahaman songsang nya….

jgn nanti ada lagi yg berjoget2 di jalanan bercangkul berparang berkapak seperti di memali hingga tergolek2 mati

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 May 2021 4:41 pm

Melayu Isle yang ada ilmu ekonomi pun kena kencing Nik Abodoh. Tuhan pula jadi kuli Nik Abodoh suruh audit Derma Pelirstim parti anjing. Tuhan jadi kuli halalkan Anjing PAS like prono shemale dan gay. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 May 2021 3:34 pm

Ada kemungkinan Pemuda Anjing Pas semuanya kaki tengok dan like gay, shemale dan prono. Kutip dana Palestin masuk akaun parti anjing beli data nak like prono macam Tuan Haji anjing PAS. SIAL LAHANAT PUNYA ANJING PAS. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
16 May 2021 3:31 pm

Apa khabar koperasi KOHILAL PAS? . Dah berapa ribu orang yang terbela hidup dek KOHILAL tu?

Ni nak buat kutipan derma Palestine plak. Boleh caya ker???. Ada buat audit duit derma tin milo PAS selama ni? Atau hanya jadi tempat “gagau duit” pemimpin dan penceramah PAS waktu kesempatan terbuka. Main ikut suka aku ja nak gagau berapa. Ha ha ha.. hebat auditnya!!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 May 2021 3:27 pm

Agen CIA anak jati Bachok tempat anjing PAS melindung scammer Datuk Nicky Liow Taek Jho Low. Menipu dengan nama Allah demi maslahat ummah. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
16 May 2021 3:54 pm

jika si abodooh agen CIA, bagaimana pula nik aziz dgn berkata,

Tuhan Mencarut Juga…?

Jika Tuhan Nik Aziz Mencarut, siape sebenar Nya Tuhan kpd Tuhan Nik Aziz ?

Emosi Nya ke ?

Anonymous.
Anonymous.
16 May 2021 4:08 pm
Reply to  zunnun

Yang dia kata tu Tuhan kamu

Utoh pengulir
Utoh pengulir
16 May 2021 3:21 pm

Terdapat beberapa kalimah yang membawa maksud berfikir yang terdapat di dalam al-Quran. Malik Badri, seorang pakar psikologi Islam mendefinasikan tafakkur sebagai perkataan yang mempunyai maksud yang lebih mendalam berbanding kalimah tafkir. Tafakkur menjadi penghubung yang dipanggil sebagai ‘Itibar dalam kehidupan manusia dengan pencipta mereka. Oleh itu, tafakkur juga boleh dianggap sebagai pemberi motivasi kepada orang-orang yang beriman untuk terus beriman kepada Allah.. Menurut George (1970) dalam Som dan Mohd Dahalan (1993) menyatakan bahawa pemikiran ialah suatu proses penyelesaian masalah dan perlakuan semula jadi yang kompleks. Sementara Edward de Bono (1976) pula menyatakan pula terdapat perkaitan antara kemahiran berfikir dengan pemikiran lateral yang membawa maksud bukan… Read more »

zunnun
zunnun
16 May 2021 3:52 pm
Reply to  Utoh pengulir

kecacatan naratif yg ada…. (1) psikologi islam…. sejauh mana manusia mempu menerokai innate intelek mereka…? ape pengertian “islam” ? adakah Kebenaran kan itu hanya di hanya di jabarkan oleh kenabian muhammad sj ? ape kah selama ini, Tuhan terlena lalu menyerahkan kebenaran nya kpd muhammad sj…. terkini tamaddun manusia menerokai kemajuan dan ilmu jauh dari yg di jabarkan muhammad anak aminah…. ape kah ilmu2 yg berterusan bentuk2 phychologi atau dari perbendaharaan nya, rooted deep within the Prime Esssence ? (2) Beriman kpd Allah ? dgn asas2 kepercayaan atau cinta & rasa keyakinan ? ape berbezaan kedua2 nya…? (3) Vertically and… Read more »

Anonymous.
Anonymous.
16 May 2021 4:10 pm
Reply to  Utoh pengulir

Apasal kamu pilih nama Utoh pengulir.

Nanti org bikin carutan, kamu marah.

Anonymous.
Anonymous.
16 May 2021 3:16 pm

KALAU TAK BOLEH TANYA SIAPA YANG PEGANG WANG YANG DI SUMBANG, BODOH LAH KEADAAN NYA.

KEMANA PERGI NYA, SIAPA YANG AKHIR NYA MENERIMA NYA PATUT BOLEH DI KASI TAHU.

Anonymous.
Anonymous.
16 May 2021 3:19 pm
Reply to  Anonymous.

NIK ABDUH BODOH JIKA MENGATA ALLAH MENERIMA NYA.

SOALAN YANG SENANG SEPATUT NYA BOLEH DI JAWAB DENGAN SENANG.

MELAINKAN ADA PENYELEWENGAN.

zunnun
zunnun
16 May 2021 3:14 pm

sebanyak mana pun di lakukan derma, oleh rakyat di negara yg kini di perintah oleh #melayu2bingai dan #melayu2isle dgn kebabian2 mereka…

ape sgt di bandingkan dgn kekayaan di negara2 arab yg mana pemimpin2 #melayu2bingai dan #melayu2isle berpusu2 mendatangi peminpim2 arab di sana utk mendapatkan kekayaan mereka…..?

derma tin milo kosong sama ke dgn “fat cheque” dari kekayaan arb di sana sedangkan mereka2 boleh melakukan utk mencari penyelesaian nya….

ape kah #melayu2bingai & #melayu2isle merasakan mereka akan mebawa kesan terhadap isu yg mana bermula dari zaman Pemerintahan Raja Daud lagi ?

Anonymous.
Anonymous.
16 May 2021 3:26 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENCARUT ATAU MENGARUT.

DIA MENGARUT MENUDUH “#melayu2bingai & #melayu2isle” TANPA BUKTI, FAKTA ATAU PENERANGAN PUN .