KERAJAAN TIADA MARUAH DAN MEROSAKKAN, AGONG DIGESA SEGERA CAMPURTANGAN

1.Pertubuhan Perubahan Rakyat Malaysia GERAK amat kesal dengan sikap dan cara kerajaan hari ini mengurus negara tangani pandemik.

2. Keputusan demi keputusan yang diambil oleh kerajaan hanya mempamerkan nilai sebenar sebuah kerajaan hari ini yang tiada maruah, tiada wibawa dan tiada moral.

3. Rakyat dilayan dan diurus bukan selayaknya sebagai sebuah bangsa yang bermaruah dan bertamaddun. Keputusan langsung tidak ambil kira denyut nadi dan naluri rakyat sebagai manusia yang bermaruah.

4. Cukuplah dengan kerajaan yang tiada maruah, janganlah rakyat pula dilayan seperti mereka tanpa maruah.

5. Jelas, kerajaan hari ini sudah hilang pertimbangan moral, gagal memahami kemelut dan keresahan rakyat.

6. Keputusan semakin celaru dan keliru disaat umat bersiap menyambut ketibaan hari mulia Eidul Fitri samasekali tidak sensitif dengan hati nurani umat.

7. Makanya GERAK menggesa kerajaan ini berhenti segera. Sedikit sisa maruah yang ada pada Perdana Menteri dan Menteri2 ini, gunakanlah dengan berhenti segera!

8. DYMM YDPA mesti campurtangan dengan dokongan Majlis Raja2 mempastikan negara tidak terus hancur maruahnya dengan gelagat PM dan kabinet yang rosak dan merosakkan ini.

9. Tanggungjawab institusi raja kembalikan kemurnian Ramadhan dan Syawal disaat pemimpin politik menodai kemurniaan ini dengan sikap hodoh, bodoh, tidak sensitif dan tiada maruah.

MOHAMAD EZAM MOHD NOR

Pertubuhan Perubahan Rakyat Malaysia (GERAK)

11 Mei 2021, 29 Ramadhan 1442H.

Updated: 11 May 2021 — 2:42 pm

15 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWARp

  MEMANGLAH SUSAH NAK BERSIHKAN SAKI BAKI PHD4PIG DARI KERAJAAN…………

  Dr Kamarul: Mengapa Hamid Bador X suarakan sejak PH perintah?………

  Pengasingan kuasa dalam pasukan polis bukan isu.

  “Jika masalah-masalah seperti yang dinyatakan ini memang wujud, ia sepatutnya disuarakan jauh lebih awal lagi, termasuk sewaktu PH masih memerintah…”

  PADA 2 Mei 2019, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Menteri Dalam Negeri ketika itu telah mengumumkan bahawa Yang di-Pertuan Agong dengan nasihat Perdana Menteri atas perakuan Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) memperkenankan pelantikan secara kontrak selepas bersara Tan Sri Abdul Hamid Bador sebagai Ketua Polis Negara (KPN) bagi tempoh dua tahun, berkuat kuasa 4 Mei 2019 hingga 3 Mei 2021.

  Pelantikan ini dibuat selaras dengan Fasal 4 dan 5 Perkara 140 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahawa pelantikan bagi menyandang jawatan ini hendaklah dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong atas syor SPP dan bahawa sebelum bertindak atas syor SPP Yang di-Pertuan Agong hendaklah menimbangkan nasihat Perdana Menteri, dan boleh merujukkan syor itu balik satu kali kepada SPP untuk ditimbangkan semula.

  Walaupun banyak kritikan yang dilontarkan ke atas beliau sepanjang melaksanakan tugasnya sebagai KPN, termasuklah ketidakpuasan hati banyak pihak ke atas kegagalan beliau membawa balik Jho Low untuk dihadapkan ke muka pengadilan di Malaysia, namun segala-galanya kelihatan berjalan lancar buat Tan Sri Abdul Hamid yang tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan yang berbentuk kontroversi.

  Malah, di sebalik jangkaan bahawa kontrak Tan Sri Abdul Hamid selaku KPN akan ditamatkan lebih awal bila berlakunya pertukaran kerajaan daripada Pakatan Harapan (PH) kepada Perikatan Nasional (PN) pada 1 Mac 2020, ini tidak berlaku, sebaliknya beliau, yang pernah menyatakan ketaatsetiaan beliau kepada Tun Dr Mahathir Mohamad, dikekalkan, sekali gus membuktikan tiada campur tangan politik wujud dalam pasukan polis.

  Begitupun, pada 18 Mac 2021, kurang dua bulan menjelang kontrak beliau berakhir, secara tiba-tiba Tan Sri Abdul Hamid mendedahkan dalam program Sinar Live bersama beliau mengenai wujudnya gerakan dalaman daripada kalangan pegawai muda yang mendalangi kartel yang berhasrat mendominasi pasukan keselamatan negara demi kepentingan mereka dalam pasukan polis yang bercita-cita untuk menjatuhkan beliau.

  Lebih menggemparkan lagi ialah bila Tan Sri Abdul Hamid, dalam sidang media beliau pada 30 April 2021 mendakwa bahawa beliau menentukan siapa daripada pegawai polis yang boleh dan sesuai dilantik ke jawatan-jawatan tertentu kerana beliau ‘bergelumang setiap hari dengan pasukan polis’ tetapi Menteri Dalam Negeri, yang dikatakan sibuk dengan pelbagai jabatan lain, tidak mempunyai masa dan kemampuan untuk berbuat demikian.

  Lebih jauh lagi, Tan Sri Abdul Hamid juga menyatakan kekesalan beliau kerana SPP dikatakan tidak berfungsi dengan baik, di mana pejabat SPP pun dikatakan tidak wujud. Begitu juga dengan Pengerusi SPP yang disarankan supaya dilantik bukan dari kalangan Menteri kerana Menteri dikatakan akan membawa unsur-unsur politik berbanding seorang bekas Ketua Hakim dan seorang bekas Hakim.

  Masa sama, Tan Sri Abdul Hamid tidak menyatakan bahawa unsur-unsur politik sudah berlaku dalam pasukan polis, tetapi beliau hanya bimbang ini boleh berlaku, di mana, di dalam kata-kata beliau, “yang saya takut ni besok akan berlakulah yang mana PDRM ni akan digunakan untuk nak serve dia punya political interest (kepentingan politik) dia”.

  Hanya setelah kontrak beliau tamat, iaitu pada 4 Mei 2021, barulah Tan Sri Abdul Hamid mendakwa Jabatan Cawangan Khas (JCK) Bukit Aman pernah diminta untuk menjalankan operasi yang tiada kena mengena dengan isu berkaitan urusan keselamatan negara tetapi arahan tersebut didakwa enggan dilakukan oleh jabatan berkenaan.

  Ekoran dakwaan-dakwaan Tan Sri Abdul Hamid ini maka bersiponganglah suara yang mengutuk kewujudan campur-tangan politik dalam pasukan polis yang disusuli dengan seruan supaya dilakukan pemisahan kuasa antara politik dan pasukan polis khususnya melalui pelantikan Pengerusi SPP bukan dari kalangan Menteri.

  Turut menjadi tumpuan adalah tuduhan liar tanpa bukti Tan Sri Abdul Hamid bahawa ‘dalam politik rasuah berlaku merata-rata tempat’, ‘mabuk kuasa, sanggup melakukan perbuatan membeli sana, mengugut orang ini, mengugut’, ‘sekejap katak lompat sana, sekejap katak berbunyi sana’ yang disertai seruan supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasatnya.

  Sebenarnya, tidak sukar untuk difahami motif mengapa kesemua perkara ini dibangkitkan hanya setelah tempoh kontrak Tan Sri Abdul Hamid hampir berakhir, malah sudah ramai yang menyatakan bahawa ia awalnya adalah satu cubaan untuk melanjutkan tempoh kontrak, tetapi bila ini gagal ia bertukar menjadi tidak lebih daripada satu cubaan untuk melepaskan geram semata-mata.

  Jika masalah-masalah seperti yang dinyatakan ini memang wujud, ia sepatutnya disuarakan jauh lebih awal lagi, termasuk sewaktu PH masih memerintah, melalui pelbagai saluran yang ada, termasuklah melalui SPP dan pada akhirnya terus kepada Yang di-Pertuan Agong selaku pihak yang melantik beliau dan yang melantik ahli-ahli SPP itu sendiri, malangnya ini tidak berlaku.

  Malah jika diteliti kepada Ceraian 4(2) Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993, perlakuan sebegini mungkin boleh dihujahkan sebagai termasuk di dalam larangan untuk seseorang pegawai awam supaya tidak:

  (a) Membelakangkan tugas awamnya demi kepentingan persendiriannya.

  (b) Berkelakuan dengan sedemikian cara yang mungkin menyebabkan kepentingan persendiriannya bercanggah dengan tugas awamnya;

  (c) Berkelakuan dengan apa-apa cara yang mungkin menyebabkan syak yang munasabah bahawa:
  (i) dia telah membiarkan kepentingan persendiriannya bercanggah dengan tugas awamnya hingga menjejaskan kegunaannya sebagai seorang pegawai awam; atau
  (ii) dia telah menggunakan kedudukan awamnya bagi faedahnya sendiri;

  (d) Berkelakuan dengan sedemikian cara hingga memburukkan nama atau mencemarkan nama perkhidmatan awam.

  Sesungguhnya cubaan untuk memenuhi kepentingan persendirian, khususnya untuk melanjutkan tempoh kontrak atau untuk melepaskan geram bila kontrak tidak dilanjutkan, hingga sanggup memburukkan nama atau mencemarkan nama pasukan polis, jika benar wujud, adalah satu perlakuan yang amat tidak beretika, apa lagi bila ia dilakukan oleh ketua pasukan itu sendiri.

  Lebih-lebih lagi bila perkara yang ditimbulkan ini adalah bercanggah dengan peruntukan-peruntukan yang terdapat di dalam Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perlembagaan Persekutuan.

  Ini kerana jelas dinyatakan di dalam Seksyen 4 (1) Akta Polis 1967 bahawa pasukan polis hendaklah di bawah perintah Ketua Polis Negara yang adalah seorang pegawai polis dan hendaklah bertanggungjawab kepada Menteri bagi kawalan dan arahan pasukan. Tiada kekaburan di sini bahawa kawalan dan arahan pasukan polis adalah berada di dalam tangan Menteri Dalam Negeri yang menyalurkannya melalui Ketua Polis Negara.

  Begitu juga dengan peruntukan Perkara 140 (1) dan 140 (3) Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan bahawa “pelantikan, pengesahan, kemasukan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, kenaikan pangkat, pertukaran dan penjalanan kawalan tatatertib ke atas anggota pasukan polis” adalah berada di bawah tanggungjawab SPP yang dipengerusikan oleh Menteri Dalam Negeri.

  Hanya pihak yang kurang faham dengan konsep pengasingan kuasa sahaja yang mahu memisahkan pasukan polis, mahupun penjawat awam lain, daripada politik kerana yang dimaksudkan dengan konsep pengasingan kuasa itu adalah pemisahan badan-badan perundangan, kehakiman dan eksekutif sahaja tetapi jika badan eksekutif itu sendiri hendak dipisahkan lagi maka akan huru-haralah pentadbiran sesebuah negara.

  Sebab itulah bukan setakat SPP sahaja, malah Majlis Angkatan Tentera (MAT) juga, melalui Perkara 137 (1) dan 137 (3) Perlembagaan Persekutuan, yang dipengerusikan oleh Menteri yang dipertanggungkan dengan tanggungjawab bagi pertahanan, adalah bertanggungjawab bagi pemerintahan, tatatertib dan pentadbiran angkatan tentera, dan segala perkara lain yang berhubungan dengannya.

  Bayangkanlah apa yang boleh berlaku kepada pemerintahan sesebuah kerajaan jika SPP dan MAT ini dipengerusikan bukan oleh Menteri dari parti yang memerintah, sudah pastilah kesukaran malah kekalutan besar akan berlaku dalam perlaksanaan dasar-dasar kerajaan itu, malah tidak mustahil untuk kerajaan yang dipilih secara demokratik itu boleh ditumbangkan pula.

  Sebab itulah di negara jiran Singapura sekalipun Perdana Menterinya, Lee Hsien Loong, boleh menyatakan dengan tegas bahawa perkhidmatan awam adalah tidak bebas daripada kerajaan yang dipilih (not independent of the elected government) malah ia mesti berkhidmat kepada kerajaan yang dipilih pada sesuatu waktu (must serve the elected government of the day).

  Sebab itulah juga Manifesto PH dalam PRU 15 sekalipun, melalui Janji 20-nya bertajuk “Menjadikan ATM dan pasukan PDRM sebagai sebuah pasukan yang dihormati dan disegani”, langsung tidak memperkatakan mengenai hasrat untuk menjadikan Pengerusi SPP dan Pengerusi MAT ini dipengerusikan bukan oleh Menteri dari parti yang memerintah.

  Lalu bila orang politik (Menteri) hanya melaksanakan tanggungjawab beliau menjadi Pengerusi SPP yang sudah sekian lama digariskan di dalam Akta dan Perlembagaan Persekutuan, mengapa pula kini ia dinyatakan sebagai campur-tangan politik?

  Dan apa sebenarnya keperluan untuk menghebohkan bahawa jawatan Pengerusi SPP ini (tetapi bukan jawatan Pengerusi MAT) hendaklah dipengerusikan bukan oleh orang politik (Menteri) sedangkan ia telah berjalan sekian lama dan tidak pernah dipertikaikan pun sebelum ini?

 2. Kerajaan gila babi, PM Gila Kuasa, menteri2 gila pangkat, gaji Buta dpt pulohan ribu. Rakyat terutama golongan marhaen dan B40 akan mampus klu PNgkhianat terus berkuasa. YDPA takkan nak dok diam kot, sampai2 PM dan PN kesayangan Tuanku. Kena juga jaga dan prihatin pada rakyat jelata.

 3. Kena tambah saiz kabinet. Tambah duta bertaraf menteri 50 orang lagi, tambah menteri dan timbalan menteri 100 orang lagi. Menteri Wilayah wajib tambah lagi anugerah Dato kpd 500 orang lagi. Dan paling afdal naikkan gaji & elaun menteri/timbalan menteri 3 x ganda lagi. Baru berkesan dan cekap. Baru lebih efektif untuk matikan penularan Covid. Tak gitu kerr???

  Seronok woii jadi menteri/timbalan menteri era Covid. Goyang teloq pun duit masyukk. Hebat wooo PN walhal rakyat marhaen dah kecut teloq fikirkan makan minum harian, duit yilek. Nak hadam SOP Covid pun kepala naik pening, blood pressure asyik naik, mana tak naik angin..

  1. Kerajaan gila babi, PM Gila Kuasa, menteri2 gila pangkat, gaji Buta dpt pulohan ribu. Rakyat terutama golongan marhaen dan B40 alan mampus klu PNgkhianat terus berkuasa. YDPA takkan nak dok diam kot, sampai2 PM dan PN kesayangan Tuanku. Kena juga jaga dan prihatin pada rakyat jelata.

 4. HA HA HA…

  DAH SANGAT JELAS ORANG NYA TU KAN? DENGAN ‘CLUE TAMBAHAN TU:

  “KOMEN MERAPU POLITAIK, PANTUN TAK RETI, TAK MASUK UNIVERSITI, DENGKI IRI HATI, HAID BERHENTI, BERBIRAT BELAKANG, LARI LINTANG PUKANG, MIND VERY NARROW, BRAIN NEVER GROW, PAIN & SORROW…”

  DAH TAHU KAN?

  KAH KAH KAH.

  P/S:

  YG PANTUN BAHASA INGGERIS TU, MESTI ANAK HARAM TU MENGELUPOR SAKAN…

  HAH HA HAA…

 5. OWHH…LUPA LAK…

  INI, ADA LAGI PANTUN2 ‘CLUE’ TAMBAHAN BERKAITAN BINATANG ANAK HARAM MALAUN LAHANAT TU:

  1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   Malaun tu bodohnya, mengalahkan baghal & unta
   Orng nya munafiq besar banyak putar belit & auta
   Hujah yillek, hanya karangan tadika selalu dicipta
   Karutan merapu & komen politaik dia merata-rata
   Cerita pasal berak & tahi, kerap dibuatnya senjata
   Kalau bab agama, mmg malaun iblis itu jahil buta
   Dia nak juah tk padan umur dh 90 tahun tua renta
   Selalu dia cabut lari dek tk tahan siksa dan derita
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Orangnya itu udah sgt tua tapi bodoh berkati-kati
    Kebengapan & kebebalan, pada diri nya dh sebati
    Klau berpantun madah..mmg langsung dia tk reti
    Sekolah dulu SJK, belajar pula tk smpai universiti
    Dia jadi ‘objek belasahan’, sejak Wak Suman mati
    Wak Suman ke dlm tanah, dia pula jadi pengganti
    Bila Kejora bijak berpantun dia dengki dan iri hati
    Makin teruk biol, sejak menopos @ haid berhenti!
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Dulu dia geng krjaan, kini dlm kem pembangkang
     Idola dan nabi yg dia puja ialah Atok96 pedukang
     Mulut dia sentiasa busuk, bau sperti air longkang
     Dia ada pasang ‘side kick’ si bebal kera kongkang
     Kebodohan pada diri nya mmg tak pernah lekang
     Asyik jer dgn Kejora, dok kena balun terkangkang
     Bleh dikata, tiap hari kena tibai, berbirat belakang
     Selalu bila tk tahan sangat dia lari lintang pukang
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      That bitch is damn stupid, with an IQ almost zero
      Her brain is so small..& as if the brain never grow
      Not well educated, the idiot’s mind is very narrow
      She tried to act as eagle, but she’s just a sparrow
      If vehicle is concerned she’s an old wheel barrow
      Every day..as if, Kejora hit her, with spear & arrow
      As if ‘SHIT’, on her thick face, Kejora use to throw
      What the idiot get, in return, is just pain & sorrow!
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 6. RAKAN2 BLOG SEKALIAN,

  BIAR KEJORA TEST BINATANG ANAK HARAM LAHANAT TU DGN TIGA RANGKAP PANTUN INI DULU…

  INI PUN DAH CUKUP ‘CLUE’ UNTUK PEMBACA AGAK, SIAPA DIA MAKHLUK MALAUN LAHANAT TERSEBUT…

  “TAK PUASA MENTEKEDARAH, KARUTAN TADIKA KWN MARAH, KELING KAPAL NAK KARAM, PERANGAI ANAK HARAM, KARUTAN MERAPU DIREKA, SPT KULIT BABI TEBAL MUKA, DAH CECAH 90 TH TUA BANGKA, TERPAKSA LARI DEK SAKIT LUKA”

  APA2 PUN KITA TUNGGU JER BABI HUTAN TU TERJAH MASUK MENYONDOL…

  KAH KAH KAH.

 7. RAKAN2 BLOG YANG DIHORMATI SEKALIAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Rakan2 klau ada pendapat silalah tampil kemuka
  Klau takda hujah, karutan merapu usah lah direka
  Jgn ler asyik bawak karangan tahap budak tadika
  Sedar le klau asyik malu spt kulit babi tebal muka
  Insaf & berubahlah diri, klau diri tu orang tak suka
  Lbih2 lagi, klau umur dah cecah 90 th, tua bangka
  Bkn ler apa, kot kwn balun kita jadi bersedih duka
  Nanti kita terpaksa lari, dek tak tahan sakit & luka
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 8. RAKAN2 BLOG YANG DIHORMATI SEKALIAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Mari le berkomen agar blog Budin ini tidak suram
  Klau ada pendapat, luahkan saja tk usah diperam
  Tapi sama2 ler kita jaga biar blog aman tenteram
  Jgn le komen spt masakan tk cukup asam garam
  Atau..buat kalut, mcm keling atas kapal nk karam
  Usah le berlagak juah, perangai mcm anak haram
  Bukan apa kot kwn tala kita, bila depa naik geram
  Nanti, bila dh kena tibai, kita jadi bersedih muram
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 9. RAKAN2 BLOG YANG DIHORMATI SEKALIAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Di bulan mulia ini, Kejora nak beri sedikit tazkirah
  Surau atau masjid..elok le kita pergi mengimarah
  Banyakkan bersedekah, dan belajar jadi pemurah
  Klu tk puasa, depan anak cucu jgn mentekedarah
  Rakan2 kalau ada pendapat, sila lah tampil curah
  Tapi, jngn dibuat karutan tadika, nanti kwn marah
  Bkn apa..kot kwn taji tibai, kita jadi tak tentu arah
  Nanti kita terpaksa lari dek tk tahan sakit & parah
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. RAKAN2 BLOG TENTU DAPAT AGAK, SIAPAKAH BINATANG IBLIS ANAK HARAM
   YANG DIMAKSUDKAN DALAM PANTUN DI ATAS ITU.

   KITA TUNGGU JER RESPON ANAK HARAM TU.
   DIA PASTI PANAS PONGGONG TAK SENANG DUDUK DENGAN TEMPIAS DARI PANTUN ITU YANG MENGENAI MUKANYA TUH..

   KAH KAH KAH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.