APAKAH MAHIADDIN TIKA INI SEDANG DISERONOKKAN DENGAN KAJIAN TIPU-TIPU, SAMA SEPERTI NAJIB DULU?

Realiti yang nyata dan nampak di depan mata, Mahiaddin Md Yasin ketika ini adalah Perdana Menteri paling tidak popular dan sangat dibenci.

Di media sosial, luahan kebencian dan rasa tidak puas hati itu cukup ketara dan tidak perlu dianalisa lagi untuk memahaminya, termasuk laman sosial Mahiaddin sendiri.

Pejuang maya yang menyokongnya yang sebelum ini sangat akif, sekarang ini ternampak ramai yang sudah menyepikan diri, suatu gambaran mereka sendiri sudah letih dan tidak mampu lagi melawan hujah-.hujah yang mahu menjatuhkan Perdana Menteri itu.

Di khalayak ramai pula, selain kehadirannya seperti tidak dipeduli, tidak terkecuali ada yang sampai menjerit-jerit kepadanya.

Kehadirannya di bazar ramadan Putrajaya dua hari lalu jelas memperlihatkan hakikat itu.

Di kedai kopi dan cafe sembang-sembang, jika tiba-tiba topik perbualan terkait dengan Mahiaddin, rata-rata akan kedengaran suara yang mengutuk dan mencebik bibir berbanding memujinya..

Ahli perniagaan, profesional dan golongan pertengahan dalam masyarakat boleh dikata semakin hilang kepercayaan kepada Mahiaddin dalam memgurus negara dan membina ekonomi demi kehidupan yang lebih baik.

Kaum ibu dan suri rumah yang sebelum ini ternampak ada yang memujinya kerana dilihat pandai membaca doa, sekarang ini tidak kedengaran lagi pujian mereka itu.

Rata-rata ianya diganti dengan keluhan yang mengecam Mahiaddin kerana amat berkira berkaitan pengeluaran KWSP dan moratorium pinjaman bank.

Selain itu, beberapa kajian bebas, termasuk yang diterajui oleh mereka dengan dekat dengan Bersatu sendiri, jelas memperlihatkan wujud gambaran ketidakyakinan dan ketidaktentuan sokongan rakyat terhadapnya.

Dari segi mood rakyat pula, tidak kira kategori dan kelompok mana, yang ternampak jelas ialah rata-rata ingin menghumbankannya daripada puncak kuasa dengan seberapa segera berbanding ingin terus mengekalkannya.

Bermula dengan pengkhianatan, keabsahan diragui, menangguh dan menggantung Parlimen, mengisytiharkan darurat yang ditanggapi lebih bersifat politik, PKP yang separuh masak dan seperti main-main, penguatkuasaan SOP yang berpilih antara rakyat biasa dengan orang kayangan, pembaziran dengan kabinet besar, lantikan duta dan GLC, kepimpinan sebagai nakhoda yang lemah, cakap tak serupa bikin dengan bermain politik ketika darurat dan PKP serta banyak keraguan lain, semuanya adalah antara asas yang menyebabkan Mahiaddin hampir tidak dikehendaki lagi memimpin negara ini.

Kecuali bagi kelompok pengampu dan mereka yang mendapat nikmat jawatan daripadanya, selain daripada itu memang mereka tidak sabar lagi mahu menjatuhkannya.

Tetapi, di celah-celah semua ketidakyakinan dan ketidakpuasan hati itu, muncul satu dua kajian yang masih meletakkan Mahiaddin sebagai Perdana Menteri paling popular sekali.

Digambarkan, bukan setakat paling popular, malah diberi keyakinan PN yang dipimpinnya akan terus menang dalam PRU akan datang.

Tidak cukup dengan itu, ada juga kajian yang mengatakan, meskipun tanpa kerjasama dengan UMNO dan pertandingan dalam PRU15 akan datang adalah tiga penjuru – PN, BN dan PH – Mahiaddin diletakkan masih mampu memunculkan PN dengan kejayaan yang cemerlang, seterusnya akan terus kekal berkuasa lagi.

Selain ada yang membuat kajian itu diketahui dekat dengan parti politik tertentu yang bersama PN, terdapat juga universiti turut membuat kajian serta dapatan yang sama.

Apakah mereka yang membuat kajian itu tidak melihat apa yang ada di depan mata?

Apakah tujuan mereka hanya ingin menyeronokkan Mahiaddin dengan kajian tipu-tipu yang hasil akhirnya adalah palsu?

Dalam hal ini, selain difahami yang membuat kajian itu barangkali ada matlamat atau tujuan tertentu yang mereka saja mengetahuinya, di pihak Mahiaddin sendiri, tidakkah beliau belajar daripada apa yang berlaku kepada Najib Razak dahulu?

Ketika itu, di sebalik semua orang faham kedudukan Najib begitu ditolak dan ramai ingin melihatnya jatuh, terutama kerana karenah isterinya, Rosmah Mansor serta skandal 1MDB, banyak juga pihak yang tampil membuat kajian mengatakan dirinya masih popular serta akan terus memenangi pilihanraya.

Namun, lihatlah apa yang jadi kemudiannya.

Apakah Mahiaddin sekarang sedang diulit rasa seronok yang sama dengan Najib dahulu berkaitan kajian demi kajian tipu-tipu itu? (Shahbudindotcom 16/04/2021)

3.8 10 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 April 2021 — 10:42 am
Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
17 April 2021 7:34 am

NEGARA2 LAIN TAK JADIKAN ALASAN COVID UNTUK TANGGUH PRU……… TAK BOLEH TUNGGU LEBIH LAMA SEBAB DARURAT COVID AKAN BERTERUSAN SAMPAI BILA2…… MP2 UMNO WAJIB SIGN SD DESAK YDPA BUBAR PARLIAMEN…….. SOP TOK MUDIM TAK BERAPA NAK BETUL MACAM PENYAKIT GILA KUASA YANG DIHADAPI………. Chinese Voters Will Still Back DAP Despite Spats, Say Experts…. While Malay political parties are finding their support on the ground being diluted by a split among their leaders, analysts say spats within DAP will have no impact on Chinese voters. (FMT) – Political analyst Azmi Hassan said almost all political parties are facing a split. “What’s… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
17 April 2021 7:24 am

TAK BOLEH TUNGGU LEBIH LAMA SEBAB DARURAT COVID AKAN BERTERUSAN SAMPAI BILA2…… MP2 UMNO WAJIB SIGN SD DESAK YDPA BUBAR PARLIAMEN…….. SOP TOK MUDIM TAK BERAPA NAK BETUL MACAM PENYAKIT GILA KUASA YANG DIHADAPI………. It’s ‘Dia Mau Kerusi’ Season Again In The DAP……….. It has been a long running joke within the DAP after years of seeing desperate leaders fighting to garner seats, that democracy in the party should be more aptly called “dia mau kerusi”, or “he/she wants a seat”. I had to laugh when I read that a rather petrified foreign observer commented that DAP leaders were having… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 April 2021 4:16 am

Reply to Anonymous `6 April 2021 – 12.07pm Masaalah nya naper YDPA diam ajer dan tidak tegur PM dan kjaan PNgkhianat ni. Takkan tak tengok, tak dengar rungutuan rakyat , tak baca suratkhabar, tak ikuti berita2 dalam tv, social media dan berita online portal..keluh kesah rakyat, ekonomi yg makin parah. Tetapi masa Budget dulu dgn serius bertitah suruh pembangkang dan ahli2 parlimen sokong Bajet Mudin dan kjaan PNipu tu. Bila DSAI berkicau fasal ada “angka” Istana boleh pula bersuara, menegur pembangkang dan ahli politik jgn berebut kuasa dan asyik politik, utamakan usaha dan sokong kekang pandemik Covid, utamakan masaalah ekonomi… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 April 2021 3:27 am

Saudara Lenggong 16 April 2021 – 11.36pm

Bukan kot lagi dah…memang PM dan balaci2 menteri kabinet saiz XXXL tu semua harus, wajib ditendang biar tertiarap moga2 Si Sembap dapat sakit jantung dan terus piap! menyusahkan negara dan menganiayai rakyat saja si Mudin jad PM yg tak diundi dan diundang rakyat .

Utoh pengulir
Utoh pengulir
17 April 2021 8:27 am
Reply to  khatijah.nuno

Salam Ramadan. ‘Si Sembab’ adalah panggilan macai-macai United Malays National Organisation semasa pemerintahan PH sahaja. Setelah Langkah Sheraton‘ beliau tidak lagi digelar begitu malah sangat disanjung dan dipuja puji. Puan jangan cuba-cuba nak timbulkan balek gelaran itu berdosa. Kesian macai.

Puan perasan tak ada kelainan bunyi dari MAHATHIRVSANWARp, agaknya mungkin terkedu dengan tulisan Tuan Budin “Pejuang maya yang menyokongnya yang sebelum ini sangat aktif, sekarang ini ternampak ramai yang sudah menyepikan diri, suatu gambaran mereka sendiri sudah letih dan tidak mampu lagi melawan hujah-.hujah yang mahu menjatuhkan Perdana Menteri itu”

lenggong
lenggong
16 April 2021 11:36 pm

apa la dok bertengkar sesama kita…depa nun duit ratusan ribu sebulan..pencen penuh..kekayaan depa tak tahu nk habaq..kita kat bawah ni menggelapaq cari makan!?…nk simpan lg ka depa ni?..PRU 15 dekat dah?..pakat2 buanglah kot..no?

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 April 2021 3:19 am
Reply to  lenggong

Bukan kot lagi dah…memang harus, wajib ditendang biar tertiarap moga2 dia dapat sakit jantung dan terus piap! menyusahkan negara dan menganiayai rakyat saja si Mudin jad PM yg tak diundi dan diundang rakyat .

Anonymous
Anonymous
16 April 2021 8:12 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Binatang monyet anak haram dah tumbang kalah
Dah takda lagi lah dgn siapa, Kejora nak berbalah
Barangkali juga ifrit tu dh kembali ke rahmatullah
Apa2 pun, buat pelesit itu, kita ucapkan inna lillah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 April 2021 8:05 pm

#KerajaanGagal
#KerajaanDarurat
#KerajaanTiadaDuit
#KerajaanTiadaMajoriti
#KerajaanGagalGagalGagal
#KerajaanPengkhianat
#KerajaanAzminSemburitMadey
Kahkahkah!

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 April 2021 3:31 am

Kerajaan Gila Babi, Gila Kuasa, GIla pangkat, Gila Duit, Gila asyik PKP, Gila SOP dua darjat, Gila Darurat, Gila Covid, PM Raja Gila, PN Raja Korup, MP2 semua umpama anjing Kurap !!!

Anonymous
Anonymous
16 April 2021 6:03 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tua dah jadi, mcm telan kapur punya cicak
Dia demam teruk, terketar-ketar, rambut tercacak
Kat blog ini dah tak ada lagi lah guard, pak pacak
Tapi, bila nenek tak ada, blog pula jadi tak rancak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

trackback
Adakah Muhyiddin sedang selesa dengan kajian 'tipu-tipu' seperti Najib dahulu?
16 April 2021 5:17 pm

[…] Berita penuh : https://shahbudindotcom.net/2021/04/16/apakah-mahiaddin-tika-ini-sedang-diseronokkan-dengan-kajian-t… […]

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 April 2021 3:14 pm

PENYOKONG2 KUAT PHD4PIG ELOK BACA NIE…….. An Open Letter To Judicial Commissioner Mohd Arief Emran Arifin……… Dear Yang Arif, I woke up this morning wondering where to take my wife for dinner tonight (on Monday, 12th April, UK lifted the lockdown and restaurants are now open) because today is my 48th wedding anniversary — Marina and I were married on 14th April 1973. Anyway, as soon as I activated my phone, a message from my brother, Raja Datuk Haji Idris Bin Raja Kamarudin, popped up and, lo and behold, it was the news about Lim Guan Eng demanding RM100 million… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 April 2021 2:10 pm

Pemuda PN lapoq pulis kapir harbi bantai muslim pasai posa. Awat hangpa nak perli Menteri PN sendiri gaji besaq makan gaji buta ka chek oi? Pedajai sungguh. Kahkahkah!

Wau bule
Wau bule
16 April 2021 1:34 pm

1. TSMY is facing his KETULAHAN

2. How long would he be in this position, only Allah knows.

3. Pray that PM seat would never be touched by AI.

Anonymous
Anonymous
16 April 2021 8:34 pm
Reply to  Wau bule

1. Ketulahan TSMY yalah ketulahan pencetusnya Atok yg mengkhianati janji kpd PH. 2. Sebelum PRU14, doa Atok yalah berkerjasama dgn Pakatan Rakyat bawah AI sehingga berdoa dapat pinjam bendera dan logo AI utk bertanding PRU, gunakan grassroots PR, menang PRU dan mohon ehsan Konsensus PH utk jadi PM7 3. Acid test yalah pengkhianatan Atok dan TSMY dijanjikan balasan Allah setimpal dgn orang2 Munafik yg guna tipu helah dan fitnah 4. Kamu tergolong dlm barua2 yg termakan dgn propaganda Atok utk justify kejahatan penganaiyaan dan Munafiknya 5. Atok terbeban diumur 95 tahun dgn semua ini, he reaps what he sows. Doa… Read more »

Wau bule
Wau bule
16 April 2021 11:10 pm
Reply to  Anonymous

1. Kepala Bapak Kau!
2. A/L Iskandar Kutty!
3. Sheraton Move!

Where are they now,?

Enjoying their KETULAHAN

Mohd Noor Suffian
Mohd Noor Suffian
16 April 2021 1:24 pm

Realitinya Ai menipu diri sendiri n khalayak, x sedar jrrrr….

Anonymous
Anonymous
16 April 2021 12:07 pm

PN adalah kerajaan paling haprak, sampah, dan tak terpakai dalam sejarah politik Malaysia. Kabinet terbentuk hasil sogok an habuan kepada MP, baik jawatan menteri, timbalan menteri, jawatan tinggi di GLC GLC, jawatan duta buta bergaji menteri serta tawaran gelar dan title Dato secara borong dan pukal oleh menteri wilayah (entah jasa setinggi busut mana dgn khidmat tah apa apa). Jujur.. kerajaan Melayu Islam PN ni paling HAPRAK, urustadbir tunggang langgang dgn isu Covid tak selesai malah kian parah, ekonomi makin punah, rakyat makin tersepit susah sedangkan para menteri, timbalan menteri & duta buta selesa dan mewah, gaji elaun ditambah, declare… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 April 2021 8:39 pm
Reply to  Anonymous

Kerajaan hasil gabungan para pengkhianat yang rakus dan haloba pimpinan bpk ibu ayam, perdagang lendir pelacur demi kantung dan tembolok sendiri.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 April 2021 4:25 am
Reply to  Anonymous

Correct ! i support your view 100 percent

khatijah.nuno
khatijah.nuno
17 April 2021 4:09 am
Reply to  Anonymous

Masaalah nya naper YDPA diam ajer dan tidak tegur PM dan kjaan PNgkhianat ni. Takkan tak tengok, tak dengar rungutuan rakyat , tak baca suratkhabar, tak ikuti berita2 dalam tv, social media dan berita online portal..kelh kesah rakyat, ekonomi yg makin parah. Tetapi masa Budget dulu dgn seriusbertitah suruh pembangkang dan ahli2 parlimen sokong Bajet Mudin dan kjaan PNipu tu. Bila DSAI berkicau fasal ada “angka” pandai pula YDPA menegur pembangkang dan ahli politik jgn berebut kuasa dan asyik politik, utamakan usaha dan sokong kekang pandemik Covid, utamakan masaalah ekonomi dan kesusahan rakyat. TU yg baru2 ni si Mudin lantek… Read more »

Utoh pengulir
Utoh pengulir
17 April 2021 3:18 pm
Reply to  khatijah.nuno

Saya tengah study AKTA 15 AKTA HASUTAN 1948 3.(1)(a) & (d). kemudian baca lagi :- (2) Walau apa pun apa-apa jua dalam subseksyen (1), sesuatu perbuatan, ucapan, perkataan, penerbitan atau benda lain tidak boleh disifatkan sebagai menghasut semata-mata oleh sebab perbuatan, ucapan, perkataan, penerbitan atau benda lain itu mempunyai kecenderungan— (a) bagi menunjukkan bahawa mana-mana Raja telah dikelirukan atau tersilap dalam apa-apa langkah yang diambil olehnya; (b) bagi menunjukkan kesilapan atau kecacatan dalam mana-mana Kerajaan atau perlembagaan sebagaimana yang diwujudkan oleh undang-undang (kecuali berkenaan dengan apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau prerogatif yang disebut dalam perenggan (1)(f) selain… Read more »