UNTUK ELAK ‘UMNO FOR SALE’, ZAHID HAMIDI KINI WAJAR UBAH FIKIRAN DAN TANGGUH PEMILIHAN PARTI

Walaupun Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi pernah berjanji tidak akan menangguhkan pemilihan parti yang sepatutnya diadakan tahun ini, perkembangan terbaru kebelakangan ini memperlihatkan beliau perlu membuat pusingan U dan mengubah fikirannya.

Desakan demi desakan oleh kalangan kluster menteri yang muncul satu demi untuk menggesa pemilihan disegerakan adalah isyarat bahaya kepada masa depan UMNO.

Mengubah fikiran dan menangguhkan pemilihan selama 18 bulan sebagaimana peruntukan perlembagaan sehingga PRU15 diadakan terlebih dahulu, berdasarkan situasi semasa merupakan satu-satunya pilihan untuk menyelamatkan maruah dan masa depan parti.

Langkah ini bukan soal untuk menyelamatkan kedudukan Zahid Hamidi atau beliau takut dengan pertandingan, tetapi untuk mengelakkan UMNO dijual atau jadi “for sale” akhirnya.

Sebagai Presiden UMNO, Zahid Hamidi dalam hal ini lebih mempunyai tanggungjawab moral untuk mempertahankan mandat PAU2020 iaitu ketetapan putus hubungan dengan Bersatu daripada memikirkan kedudukan dirinya atau melayan tuntutan pemimpin kluster menteri yang difahami ada agenda tersembunyi di sebaliknya.

Jika diadakan pemilihan, sementara Zahid Hamidi dipercayai akan mempertahankan jawatannya, UMNO lebih mungkin menjadi sangat berpecah selepas itu, tidak kira siapa pun yang menang jadi Presiden UMNO.

Kalau Zahid Hamidi menang, kluster menteri yang kalah berkemungkinan akan melompat atau ditawarkan melompat kepada Bersatu sebagai jaminan ada peluang untuk bertanding dalam PRU15 dan akhirnya UMNO akan jadi berpecah.

Kiranya pemimpin kluster menteri pula memenangi pertandingan, selain kumpulan Zahid Hamidi yang tewas bersama beberapa pemimpin kluster mahkamah akan dipencilkan atas alasan kes mereka belum selesai, walau hakikatnya belum lagi dijatuhkan hukuman, UMNO tetap berpecah juga sudahnya.

Lebih buruk lagi perpecahan akan melanda jika pemimpin baru daripada kluster menteri yang memimpin parti membuat pusingan U ke arah mahu membawa UMNO bekerjasama dengan Bersatu dan terus menyokong Mahiaddin Md Yasin sebagai Perdana Menteri.

Pokoknya, jika pemilihan diadakan sebelum PRU15, apa pun hasil pemilihannya itu nanti, UMNO tetap akan berantakan dan berpecah.

Lagi pula, PAU2020 baru diadakan pada hujung Mac, takkan bulan sudah mahu diadakan PAU2021 beserta pemilihan parti?

Yang nyata, tindakan berterusan pemimpin kluster menteri mendesak pemilihan disegerakan selepas PAU2020 memuktamadkan ketetapan putus hubungan dengan Bersatu dan UMNO diputuskan meninggalkan kerajaan PN menjelang 1 Ogos, tidak lain memperlihatkan mereka ingin menyelamatkan kedudukan Mahiaddin sebagai Perdana Menteri.

Mengapa sebelum ketetapan putus hubungan itu dimuktamadkan, tidak ada yang berbunyi mahu pemilihan disegerakan?

Kalau mereka bersetuju dengan ketetapan PAU2020 dan tiada niat menunjukkan lebih sayang kepada Mahiaddin, apa salahnya disokong kepimpinan UMNO sedia ada bagi menghadapi PRU15?

Soal UMNO kononnya tiada calon Perdana Menteri jika pemilihan tidak disegerakan, ini adalah hujah karut semata-mata.

Jika pun Presiden UMNO, Zahid Hamidi tidak sesuai dinamakan sebagai calon Perdana Menteri kerana kes mahkamahnya belum selesai, bukankah masih ada Timbalan Presiden, Mohamad Hasan dan Pengerusi Jemaah Penasihat UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah untuk dijadikan pilihan?

Selain itu, pemimpin yang sedia ada dalam hireaki kepimpinan UMNO seperti Naib Presiden, Ketua Pemuda dan beberapa ahli MT juga boleh dnamakan sebagai calon Perdana Menteri?

Jadi, mengapa mesti pemilihan UMNO disegerakan?

Dengan pemilihan segera diadakan, ia difahami lebih bertujuan agar terbuka peluang kepada pemimpin daripada kluster menteri untuk mengetuai UMNO, seterusnya mereka berupaya mengubah ketetapan PAU2020 yang telah memuktamadkan putus hubungan dengan Bersatu.

Kluster menteri dalam UMNO, kiranya memimpin UMNO, dengan kedudukan sebagai menteri sekarang dilantik oleh Mahiaddin, walau sebahagiannya tiada jawatan dalam hireaki UMNO, lebih berkemungkinan akan memusing keputusan kepada bekerjasama semula dengan Bersatu berbanding mengekalkan mandat PAU2020.

Mereka tidak mungkin mampu atau ada kekuatan jiwa untuk mengekalkan mandat PAU2020 lantaran nikmat jawatan dalam kerajaan yang dipegang sekarang adalah lantikan dan daripada budi Mahiaddin.

Selain dengan membawa UMNO bekerjasama dengan Bersatu dan terus menyokong Mahiaddin itu akan mengekalkan lagi jawatan menteri bagi pemimpin kluster menteri sedia ada, malah tidak mustahil pemimpin baru yang mengetuai UMNO akan segera dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri sebagai gula-gula balasanya.

Tetapi, sedarkah masa depan UMNO akan terus berkubur jadinya selepas itu?

Dalam PRU15, kiranya Mahiaddin kekal lagi berkuasa dengan di belakangnya orang yang lebih disayangi oleh Presiden Bersatu itu ialah Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin, UMNO akan terus jadi tempelan atau “khadam” kepada Bersatu, kalau pun riwayatnya tidak dimatikan untuk digantikan dengan Bersatu dengan hujah kononnya ia lebih baik sebagai wadah baru bagi menaungi orang-orang Melayu.

Maka, kiranya Zahid Hamidi ingin menyelamatkan masa depan dan memelihara mandat PAU2020 yang disokong sepenuhnya oleh akar umbi parti, di samping memastikan pemburuan kejayaan tidak terencat, menangguhkan pemlihan merupakan tindakan paling terhormat mesti dilakukannya.

Sebagaimana sebelum ini pemilihan UMNO memang kerap ditangguhkan untuk mengelakkan perpecahan dalam parti bagi menghadapi PRU, memastikan perpaduan dan hala tuju tidak dilencongkan menjelang PRU15 tentu saja jauh lebih penting bila perjuangan kini untuk merebut kembali kemenangan yang telah terlepas daripada tangan.

Kalau tidak, perpecahan yang teruk akan berlaku dan lebih menyukarkan untuk UMNO dan BN menang PRU15, lebih buruk daripada itu ia juga merisikokan UMNO jadi “for sale” kepada parti lain yang kecil, tiada akar umbi dan namanya pula lebih sinonim dengan ciri-ciri pengkhianatan berbanding menjulang perjuangan. (Shahbudindotcom 10/04/2021)

3.6 5 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 10 April 2021 — 10:23 am
Subscribe
Notify of
guest
69 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 April 2021 7:54 am

PALING ELOK WAK KOMEDI LETAK JAWATAN JANGAN SUSAHKAN PARTI………… PARTI SYIAH TELINGA KUALI YANG KUAT KAFIR MENGKAFIR ……. Identity Politics – The Final Nail In The Coffin For BN, UMNO’s ‘Demise’……….. Jamari Mohtar, Astro Awani Cracks pending a split, or as the Malay proverb goes, “retak menanti belah” – that seems to be the fate awaiting Barisan Nasional (BN), helmed by Umno, in the wake of a no-show from the other leaders of component parties when a BN supreme council meeting was called off abruptly on Monday evening. This is an indication that the “cold war” is not just between… Read more »

trackback
Untuk elak 'Umno for sale', Zahid perlu fikir sesuatu
12 April 2021 12:31 pm

[…] Kalau tidak, perpecahan yang teruk akan berlaku dan lebih menyukarkan untuk UMNO dan BN menang PRU15, lebih buruk daripada itu ia juga merisikokan UMNO jadi “for sale” kepada parti lain yang kecil, tiada akar umbi dan namanya pula lebih sinonim dengan ciri-ciri pengkhianatan berbanding menjulang perjuangan. | SDC […]

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 April 2021 8:58 am

BUYER UMNO NANTI IALAH PHD4PIG DAN PAK DAJJAL…….. MP2 UMNO PATUT BUAT SD DESAK SEGERAKAN BUBAR PARLIAMEN KERANA NEGARA SUDAH TAK KERUAN……… YANG KAFIRKAN UMNO SEMUA DAH LARI MASUK PARTI AGAMA SYIAH TELINGA KUALI………. UMNO DALAM PHD4PIG TAHAN 2 BULAN JEEE…….JIBENG JADI PM LAGILAH……. Anwar Ibrahim Is Damaged Goods… Anwar Ibrahim is damaged goods. Zahid Hamidi is now also damaged goods as well. Anwar is a liability to PKR and Pakatan Harapan as is Zahid to Umno and Barisan Nasional. The reason Pakatan Harapan won the general election inkhhg Anwar Ibrahim has been conning Malaysians far too many times that… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:03 pm

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA SUDAH MELANDA LANDA LAGI.

MASUKKAN KOMEN TAHI AYAM SAJA, MENCACI CACAH, TIDAK KOMEN BLOG POST ATAU LAIN2 YANG SEMPURNA.

PERLU DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTERUSAN DISINI.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:17 pm
Reply to  Anonymous

HANYA MASUKKAN KOPIPES KOMEN2 LAMA NYA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

AMAT BANGSAT DAN HAPRAK.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:29 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH…

SERONOK SUNGGUH MENDEDAHKAN KEBURUKAN BAHASA DAN BUDI BAHASA BINATANG ANAK HARAM TN MONYET NIH..

BIAR DIA RETI SIKIT RASA MALU, BINATANG MONYET ANAK HARAM MUKA KULIT & TAHI BABI TUH…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:11 pm

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Binatang Anak Haram TN Monyet yang bingai dungu bangang bobal bongap bongok bengong biol tolol bahalol pukimak sial anak haram barua lahanat muko kulit babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Reply

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:11 pm
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:12 pm
Reply to  Anonymous

KERATAN BERITA INI AKAN TERUS DISIARKAN SEHINGGALAH BINATANG ANAK HARAM TN MONYET BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA DAJJAL LAHANAT MUKA KULIT BABI TU DAPAT MENGUASAI BAHASA MELAYU DENGAN BAIK…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:12 pm
Reply to  Anonymous

UNTUK MAKLUMAN PEMBACA SEKALIAN:

SUDAH HAMPIR DUA BULAN, BINATANG ANAK HARAM TN MONYET BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT MUKA KULIT BABI INI DIAJARKAN TENTANG PENGGUNAAN IMBUHAN ‘DI’ DALAM BAHASA MELAYU DAN JUGA EJAAN PERKATAAN ‘HANYA’, TAPI TAK DAPAT JUGA DIKUASAI OLEH ANAK HARAM BABI HUTAN SEKOR NIH.

MMG TERNYATA BINATANG ANAK HARAM BEKAS MURID SEKOLAH SJK INI BODOH PIANG DUNGU LEMBAM BIOL TOLOL BAHALOL BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG TERAMAT.

PUKIMAK PUNYA MONYET ANAK HARAM MUKA 10 KEPING KULIT BABI NIH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:13 pm
Reply to  Anonymous

HERAN SUNGGUH PEMBACA SEKALIAN…

BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI TU TAK ADA PERASAAN MALU LANGSUNG KAH?

DAH NAK MASUK 3 BULAN…SETIAP HARI…SEHARI 3-4 KALI, BINATANG ANAK HARAM TU DIAJARKAN PENGGUNAAN IMBUHAN ‘DI’ DLM BAHASA MELAYU…SEHINGGA TERPAKSA DITENGKING CERCA MAKI HERDIK…TAPI MASIH JUGA DIA TAK BERUBAH…

KEJORA RASA BUKA SAJA KULIT BABI YG MELIPUTI MUKA ANAK HARAM TU SEHINGGA BEGITU TEBAL MUKANYA TAK TAHU MALU…RASANYA TAIK BABI PUN ADA SEKALI…

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:13 pm
Reply to  Anonymous

KEJORA NAK UBAH GELARANNYA KPD:

“BINATANG ANAK HARAM TN MONYET BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT MUKA 10 KEPING KULIT BABI DAN 10 KG TAHI BABI”

DIA TAK ADA PERASAAN MALU LANGSUNG…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:05 pm
Reply to  Anonymous

KOPIPES TAK HABIS2, WAK GONTOL NIH.

OTAK DAH TUA 80AN TAHUN, MALAS NAK MEMIKIR,

BANGSAT DAN HAPRAK DIA NIH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:26 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

MALU YER…BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI MUKA KULIT & TAHI BABI???

NAK SURUH KEJORA BERHENTI KOPIPES YER???

TIDAK! SAMA SEKALI TIDAK, BINATANG ANAK HARAM OI…SEHINGGA ENGKAU PERBAIKI BAHASA & BUDI BAHASA BURUK KO TU…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:42 pm

Anonymous
10 April 2021 5:43 am
Reply to Anonymous

DIA MENGINTIP INTIP, JENGOK SANA JENGOK SINI.

PELANGKONG KEPALA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA TUH BILA DIA MASUK SINI.

TAK GUNA PUNYA WAK GONTOL. TAK MENYUMBANG KPD BLOG INI LANGSUNG. ASYIK MENCACI CACAH PESERTA LAIN DISINI.

MENCOBA BERAK DI SINI ADALAH. DI PELANGKONG HINGGA TERMASUK SEMULA TAHI NYA, TERBANTUT BERAK NYA.

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Reply

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:43 pm
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN MONYET PUKIMAK SIAL LAHANAT YANG MENULIS DI JAM 5:43 AM!

IMBUHAN ‘DI’ DGN PERKATAAN YG BERSIFAT PERBUATAN KENA DIRAPATKAN, MANAKALA
IMBUHAN ‘DI’ DGN PERKATAAN YG BERSIFAT TEMPAT/KEDUDUKAN KENA DIRENGGANGKAN!

‘DI’ DGN ‘PELANGKONG’ TU KENA RAPAT, SEBAB ‘PELANGKONG’ TU PERBUATAN!

=> DIPELANGKONG…

KALAU DI BALAKONG KE ATAU DI SUNGAI MEKONG KE, OK LAH.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!!!

TAK KAN LAH ASYIK NAK KENA TENGKING HERDIK SETIAP HARI KOT???

HAH HA HAA

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:48 pm
Reply to  Anonymous

WOI BINATANG ANAK HARAM TN MONYET PUKIMAK SIAL LAHANAT YANG MENULIS DI JAM 5:43 AM!

IMBUHAN ‘DI’ DGN PERKATAAN YG BERSIFAT PERBUATAN KENA DIRAPATKAN, MANAKALA
IMBUHAN ‘DI’ DGN PERKATAAN YG BERSIFAT TEMPAT/KEDUDUKAN KENA DIRENGGANGKAN!

‘DI’ DGN ‘SINI’ TU KENA RENGGANG, SEBAB ‘SINI’ TU TEMPAT/KEDUDUKAN!

=> DI SINI…

KALAU DISINDIR KE ATAU DISIHIR KE, OK LAH.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!!!

TAK KAN LAH ASYIK NAK KENA TENGKING HERDIK SETIAP HARI KOT???

HAH HA HAA

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:49 pm
Reply to  Anonymous

BINATANG ANAK HARAM TU MASIH KELIRU DGN PENGGUNAAN IMBUHAN ‘DI’ TU.
DIA CUBA NAK MAIN ‘PLAY SAFE’…DIA TAIPKAN KEDUA-DUA ‘DI SINI’ & ‘DISINI’…KONONNYA SILAP TAIP…
TAPI KITA BOLEH BACA HELAH BINATAN ANAK HARAM MONYET MUNAFIQ KUAT MENIPU INI…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:49 pm
Reply to  Anonymous

YG SEPATUTNYA RAPAT, DIA RENGGANGKAN
YG SEPATUTNYA RENGGANG, DIA RAPATKAN PULA.

HAIRAN SUNGGUH, BINATANG MONYET PUKIMAK SIAL ANAK HARAM BEBAL BENGAP BANGANG BONGOK BENGONG BINGAI BIOL TOLOL BAHALOL PEKAK BADAK NI TAK BOLEH JUGA NAK FAHAM-FAHAM.

ITULAH MALANGNYA NASIB BINATANG MONYET DAJJAL LAHANAT NI DIHANTAR OLEH MAK BAPAK DIA KE SEKOLAH SJK DULU.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:50 pm
Reply to  Anonymous

TAK PERNAH ADA LAH LAGI MANUSIA SEBEGINI BODOH PIANG TOLOL BAHALOL DUNGU BINGAI BEBAL BENGAP BANGANG BENGONG BONGOK MELEBIHI BINATANG TN MONYET TUA PUKIMAK SIAL ANAK HARAM BABI HUTAN PEKAK BADAK SEKOR NI.

KENAPALAH DIA TIDAK DILAHIRKAN MENJADI SEEKOR LEMBU ATAU KERBAU ATAU KAMBING ATAU UNTA ATAU BAGHAL ATAU KELDAI ATAU BADAK SUMBU ATAU ANJING ATAU BABI HUTAN.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:51 pm
Reply to  Anonymous

MEMANGLAH TERSANGAT BODOH PIANG , BEBAL BENGAP TN MONYET BETINA TUA KUTUK NI LEBIH DARI TARAF SEEKOR BINATANG.
DAH SEBULAN LEBIH DIAJAR BENDA YANG SEBEGITU MUDAH PUN TAK BOLEH DIFAHAMINYA.

ELOK KALAU BETINA TUA KUTOK NI DIHANTAR UNTUK DIAJAR KAT DALAM ZOO BERSAMA KERA, MONYET, UNGKA, ORANG UTAN, SINGA LAUT, BANGAU, BERUANG, KUDA BELANG, KAMBING, LEMBU, BADAK SUMBU, BABI HUTAN, DSB.
ATAU DIHANTAR BELAJAR BERSAMA BINATANG2 KAT DALAM SARKAS.

PUKIMAK SIAL ANAK HARAM PUNYA BINATANG TN MONYET NIH.

HA HAH HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:52 pm
Reply to  Anonymous

HAA…

MENGAJAR CARA ELOK, TAK FAHAM!
MENENGKING HERDIK PUN TAK BOLEH FAHAM JUGA ANAK HARAM SIAL LAHANAT NIH!

INI NAK KENA MENGAJAR CARA MAKI HAMUN, BARU BINATANG TN MONYET BETINA TUA PUKIMAK SIAL BARUA ANAK HARAM MUKA KULIT BABI TU BOLEH FAHAM KOT!

HA HAH HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:52 pm
Reply to  Anonymous

INILAH APO YANG DIKATO-AN OLEH BRO DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BENAK BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BINGAI BIOL BAHALOL BODOH PIANG MACAM BINATANG TN MONYET TAHI, BETINA TUA ANAK HARAM PUKIMAK SIAL LAHANAT SEKOR TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TIDAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:53 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:53 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:53 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
15 March 2021 9:36 am
Reply to Anonymous

Itulah nenek. Ramai orang dah bagi amaran supaya nenek jangan suka menunjuk pandai, mahu komen semua orang di sini, nak jadi pak pacak lah itu ini. Sedangkan pengetahuan nenek tu cetek. Bahasa Melayu lintang pukang, nak tulis English pula terkial-kial merujuk Pakcik Google. Dapat sepatah dua phrases, itulah yang diulang-ulang, sekadar mahu dilihat orang kononnya dia pandai. Walhal semua orang tahu akal nenek cetek, fikiran nenek tidak matang setaraf budak tadika.

…/ bersambung …

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:54 pm
Reply to  Anonymous

…/sambungan…

Nenek tahu, orang lain juga buat salah ejaan dan kesalahan nahu sebagainya termasuk Din…… tapi ada orang pick up benda tu/. Sebabnya orang lain tidak pernah nak tunjuk pandai dan bermulut celupar seperti nenek. Dalam bahasa mudah, hanya nenek yang dibenci oleh pengunjung blog.

Semoga nenek dapat menghadapi kenyataan ini dengan tenang dan sentiasa tabah. Jangan terlalu mengikut emosi menjawab kritikan ini, nanti menggeletar jari, buat kesalahan ejaan lagi dan terus kena belasah….kah kah kahhhhh

Reply

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:56 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL DAN BONAR SANGEK TU, BRO DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK DALAM SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BINATANG BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL TOLOL BAHALOL ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT PEKAK BADAK SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:57 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:57 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:58 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:59 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:59 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU NAK KATA APA LAGI LAH DIN OI…

ENTAH BILA LAH, BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI, BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT BIOL TOLOL BAHALOL BINGAI DUNGU BINGAI BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG DAJAL MUKA 10 KEPING KULIT BABI SEKOR NI DAPAT NAK FAHAM.

BABI HUTAN PUNYA MAHKLUK, TAK MASUK2 DIAJAR. ENTAH BILA LAH BINATANG ANAK HARAM DAJAL LAHANAT TU NAK MAMPOS, MENYUSAHKAN ORANG SAJA.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:01 pm
Reply to  Anonymous

HERAN SUNGGUHLAH DIN…

MCM MANA BOLEH ADA MANUSIA YG TAK TAHU MALU TAHAP ANAK HARAM TN MONYET TAHI TU…?

KENAPALAH TN MONYET ANAK HARAM INI TIDAK DILAHIRKAN SBG SEEKOR BINATANG…??

BERAPA PULUH KEPING KAH KULIT BABI YG MELEKAT DI MUKA BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI INI YG MENYEBABKAN DIA TAK ADA PERASAAN MALU LANGSUNG…???

BILAKAH LAGI BINATANG ANAK HARAM MUKA BERPULUH KEPING KULIT BABI NI NAK MAMPOS SUPAYA TAK MENYUSAHKAN ORANG…????

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:01 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos & pembaca sekalian,

Itulah dia, kalau nak tahu, BINATANG ANAK HARAM TN MONYET BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT MUKA 10 KEPING KULIT DAN 10 KG TAHI BABI…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:08 pm
Reply to  Anonymous

KOPIPES TAK HABIS2 BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

DAHTU NAK MENGAJAR BM DI BLOG POLITIK PULAK.

KEPALA BAPAK DIA, KATA NAJIB KLEPTO WAL JIBO.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:26 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

MALU YER…BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI MUKA KULIT & TAHI BABI???

NAK SURUH KEJORA BERHENTI KOPIPES YER???

TIDAK! SAMA SEKALI TIDAK, BINATANG ANAK HARAM OI…SEHINGGA ENGKAU PERBAIKI BAHASA & BUDI BAHASA KO TU…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:26 pm

Anonymous
10 April 2021 5:57 am

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ASYIK MEMANTUN MANTAT.

TAPI TAKDA PANTUN YANG KELUAR, HA NYA PANTAT.

OGHANG NOGOGHI KATA PANTAT ITU PUNGKOQ.

TAPI KPD WAK GONTOL PANTAT ITU IALAH YANG ADA KEMALUAN POMPUAN.

Reply

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:26 pm
Reply to  Anonymous

PEMBACA SEKALIAN:

Cubo kito lihat ayat dari Binatang Anak Haram TN Monyet Botino Tua Pukimak Barua Sial Lahanat Muko Kulit Babi jam 5:57 am di atas tu.
Kejora bukan nak tegur pasal mencarut tuh…dah tak boleh nak buat apa lagi kebenakan binatang anak haram tu…

Kita lihat ayat ini:

“TAPI TAKDA PANTUN YANG KELUAR, HA NYA PANTAT”

‘HA NYA’??? Bahaso apo ini?

Ini ‘HA NYA’ ni, bahaso Swahili ke?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

DAH HAMPIR 2 BULAN, BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI MUKA 10 KEPING KULIT BABI, BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT BIOL TOLOL BAHALOL BODOH PIANG DUNGU BINGAI BEBAL BENGAP BANGANG BONGOK BENGONG MUKA KULIT BABI NI DIAJARKAN MENGEJA PERKATAAN ‘HANYA’ TAPI BINATANG ANAK HARAM PUKIMAK TU TAK FAHAM-FAHAM JUGAK!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

Polajaran bahaso Molayu untuk Binatang TN Monyet Anak Haram Muko Kulit Babi:

Pokataan ‘hanya’ tidak boleh dipisahkan jadi ‘ha nya’ kerana ‘ha’ tidak boleh ujud jadi perkataan sendiri.

Ia tidak samo dongan koadaan momisah soporti contoh borikut:
Kepadanya => kepada nya
Rambutnya => rambut nya

Contoh ayat sempurna:

Auntie TN ‘hanya’ tahu gunting bulu pukinya (puki nya) sajo tapi mombasuh pukinya solopaeih diyo koncing, tak pornah pun.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:29 pm
Reply to  Anonymous

(Ini bukan kes tersalah eja. Dah berpuluh kali binatang monyet anak haram muka kulit babi tu tertangkap.)

Monyet TN anak haram muko 10 koping kulit babi tu tosangek lomah dalam bahaso Molayu sobab diyo dulu nyo sokolah SJK.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:30 pm
Reply to  Anonymous

Hoi binatang anak haram TN Monyet muko 10 koping kulit babi & 10 kg tahi babi, bobal bongap!

Solain dari ‘hanya’..pokataan2 ini jugo tidak boleh dipisah-an ‘nya’:

Tanya => ta nya (tidak boleh)
Punya => pu nya (tidak boleh)
Nyonya => nyo nya (tidak boleh)

Ini contoh ayat yang di‘salahguno’ pokataan-pokataan itu:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN konapo diyo ‘pu nya’ bulu puki copek panjang.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:30 pm
Reply to  Anonymous

Ini satu layi contoh ayat pokataan-pokataan itu di’salahguno’:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN:
“Konapo ekou ‘pu nya’ bijik kolontit lobih panjang dari ekou ‘pun ya’ bulu puki?”

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:31 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

Auntie TN 5:57 am,

Auntie boleh ditorimo kalau auntie buek karangan tontang huruf-huruf ‘Arab atau huruf-huruf hijaiyah, misalnyo:

Huruf alif nya, huruf ba nya, huruf ta nya, huruf sa nya, huruf jim nya, huruf ha nya, huruf kha nya…dsb.

Khusus dalam koadoan ini, ‘ha nya’ atau ‘ta nya’ boleh ditorimo.

FAHAAAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:31 pm
Reply to  Anonymous

Kalau auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM. Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan auntie tu! Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo ejaan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.…

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:32 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK DUO BULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH PUKI NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

SIAL LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP. BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE MONYET ANAK HARAM BOBAL MUKO KULIT BABI SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:32 pm
Reply to  Anonymous

TAK PERNAH ADA MANUSIA SEBEGINI BODOH PIANG BIOL TOLOL BAHALOL DUNGU BINGAI BEBAL BENGAP BANGANG BENGONG BONGOK MELEBIHI BINATANG TN MONYET PUKIMAK SIAL ANAK HARAM MUKA KULIT BABI SEKOR NI.

KENAPALAH DIA TIDAK DILAHIRKAN MENJADI SEEKOR LEMBU ATAU KERBAU ATAU KAMBING ATAU UNTA ATAU BAGHAL ATAU KELDAI ATAU ANJING ATAU BABI.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:33 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BODOH PIANG BEBAL NENEK TN TUA KUTUK NI LEBIH DARI TARAF BINATANG.
SEBULAN LEBIH DIAJAR BENDA YANG SEBEGITU MUDAH PUN TAK BOLEH FAHAM.
ELOK KALAU BETINA TUA KUTOK NI DIHANTAR UNTUK DIAJAR KAT DALAM ZOO BERSAMA KERA, MONYET, UNGKA, ORANG UTAN, SINGA LAUT, BERUANG, BADAK SUMBU, BABI HUTAN DSB.
ATAU DIHANTAR BELAJAR BERSAMA BINATANG2 KAT DALAM SARKAS.

PUKIMAK SIAL ANAK HARAM PUNYA BINATANG TN MONYET MUKA KULIT BABI NIH.

HA HAH HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:33 pm
Reply to  Anonymous

HAA…

MENGAJAR CARA ELOK, TAK FAHAM!
MENENGKING PUN TAK BOLEH FAHAM!

INI NAK KENA MENGAJAR CARA MAKI HAMUN, BARU BINATANG TN MONYET PUKIMAK SIAL BARUA ANAK HARAM DUNGU MUKA 10 KEPING KULIT BABI TU BOLEH FAHAM KOT!

HA HAH HAA.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:34 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:35 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:35 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:36 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:36 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Binatang TN Monyet ke sini, sbb dpt dedak ditaja
Anak haram itu belajar di SJK, buat abis duit saja
Perkataan ‘hanya’ pun anak haram tu tak tahu eja
Mesti anak haram tu asyik kena berdiri atas meja
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:37 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:37 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tak masuk diajar, wlu cikgu tengking maki
Klau komputer rosak, nenek itu kata, kena ‘baikki’
Yg betina tua itu tahu, kat Bg Ali dikangkang puki
Dia melentang kangkang, Bg Ali kat atas jadi joki
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:41 pm
Reply to  Anonymous

KAT ATAS NU KITA AKAN LIHAT BAGAIMANA BINATANG ANAK HARAM TN MONYET MUKA KULIT BABI CAMPUR TAHI BABI NI TERBALIKKAN PENGGUNAAN IMBUHAN ‘DI’ CARA YG DIA BELAJAR DEKAT SJK DULU.

APA PUNYA BODOH PIANG BIOL TOLOL BAHALOL DUNGU LEMBAM BINGAI BEBAL BENGAP BONGOK BANGANG BENGONG LER INI TN MONYET BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT BANGSAT KEPARAT…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:11 pm
Reply to  Anonymous

RENTIKAN MENGKOPIPES LAH, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

GUNAKAN OTAK KAMU ITU. APAKAH OTAK YANG WARNA KUNING ITU TAHI KAMU LETAK DALAM KEPALA KAMU?

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 5:25 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

MALU YER…BINATANG ANAK HARAM TN MONYET TAHI MUKA KULIT & TAHI BABI???

NAK SURUH KEJORA BERHENTI KOPIPES YER???

TIDAK! SAMA SEKALI TIDAK, BINATANG ANAK HARAM OI…SEHINGGA ENGKAU PERBAIKI BAHASA & BUDI BAHASA KO TU…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 3:25 pm

Kesian Umno dah begitu jatuh nama dan imej nya hingga ada yang cakap mungkin For Sale.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 4:58 pm
Reply to  Anonymous

Bila pemimpin haprak, parti pun rosak

najib bini rosmah
najib bini rosmah
10 April 2021 12:30 pm

Ulaq lidi kebuloq nak jadi naga. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
10 April 2021 12:02 pm

Broker Madey si Kitol usung beg hitam berpikul-pikul nak beli calon. Tapi calon ikut pintu belakang Azmin Semburit. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 11:30 am

Grassroots fear having party polls before GE15 will weaken Umno – https://www.malaysiakini.com/news/570137
Betul ke?

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 10:33 am

Ada ke hero atau wira yang akan menyelamatkan Umno dari berpecah dan membawa semangat bersatu dalam parti itu?

Tun Mahathir memimpin Umno dan menjadi PM selama 22 tahun di suatu masa dulu, apa kah dia tak boleh buat begitu?

Atau politik dalam Umno sudah begitu hancai hingga semua puak memikirkan lantak lah, apa nak jadi, jadi lah.

Anonymous
Anonymous
10 April 2021 10:27 am

Bagi mengelakkan Umno berpecah, orang yang dianggap menjadi penyebab Umno berpecah itu perlu tarik dari.

Atau disingkirkan.

Jangan lupa, musuh tradisi Umno bertepuk tangan secara diam2 melihat unsur2 perecahan Umno timbul sekarang.

Tawil Godang
Tawil Godang
10 April 2021 9:16 am

Ismail Sabri kata perlu lapur pada pihak polis mengenai video zahid dengan anwar untuk elak kan spekulasi.

Sah kluster Menteri.

Macam lah spekulasi akan terhenti. Pada hal selepas PAU pun spekulasi akan terus jadi spekulasi…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
10 April 2021 12:04 pm
Reply to  Tawil Godang

Kluster yang suka langgar SOP sendiri. Lindung VIP lindung selebriti. Kompoun untuk marhaen. Kahkahkah!