DENDA RM10 RIBU – NEGARA JENIS APA YANG MAHU KITA BINA?

Keputusan kerajaan untuk menaikkan kadar denda dari RM1,000 ke RM10,000 kepada mereka yang melanggar Prosedur Operasi Standard (SOP) terkait Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menonjolkan sikap yang tidak peka terhadap kesusahan rakyat serta satu langkah yang sangat tidak wajar, terutama sekiranya ia dikenakan kepada mereka yang mungkin secara tidak sengaja melanggarnya dan juga kemungkinan wujudnya kekeliruan terkait perkara tersebut.

Ketua Polis Negara juga telah menyatakan bahawa setakat ini seramai 330 individu telah dikenakan denda RM10,000 tersebut kerana didakwa melanggar SOP PKP.

Ini secara tidak langsung menampakkan wujudnya hukuman pilih kasih di mana terdapat segelintir orang-orang besar, ahli politik serta pegawai kerajaan yang secara terang-terangan melanggar SOP PKP tanpa sebarang tindakan lanjut atau denda.

Ini juga bukti nyata bahawa kerajaan ini mengamalkan sikap antara dua darjat dalam menguatkuasakan peraturan tatkala rakyat terus dimangsakan secara berterusan.

Kerajaan harus lebih peka dengan nasib dan kepayahan yang ditanggung rakyat saat ini. Ramai yang telah kehilangan pekerajaan dan hilang punca pendapatan.

Kadar denda yang tidak munasabah itu menyerlahkan kecenderungan yang autokratik kerajaan Perikatan Nasional (PN) sejak merampas kuasa tahun lalu melalui rencana yang jelek dan hina.

Pernahkah kerajaan ini fikirkan apakah rakyat mampu untuk membayar denda sejumlah RM10,000 sekiranya RM1,000 itu pun mereka tidak mampu?

Bagaimana mungkin kita benarkan rakyat Malaysia yang miskin yang sudah pun dibebankan dengan kepayahan yang dahsyat, dikurung di penjara kerana tidak mampu membayar denda?

Negara jenis apakah yang mahu kita bangunkan ini?

Apakah kerajaan ini bersedia untuk mendengar rintihan rakyat, atau apakah ia akan terus untuk tidak mempedulikannya sambil terus menyalahgunakan Pengisytiharan Darurat?

ANWAR IBRAHIM

13 MAC 2021.

5 3 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 13 March 2021 — 11:55 am
Subscribe
Notify of
guest
49 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 March 2021 11:09 am

SAKI BAKI PHD4PIG MASIH MAHU BUAT HURU HARA DI TANAH MELAYU……… RAKYAT MARAH DEEP STATE PHD4PIG MASIH KACAU URUSAN NEGARA…….. DEEP STATE PHD4PIG MASIH BERPERANAN BAWAH KADOK…….. JANGAN LUPA KADOK JUGA DARI KERAJAAN PHD4PIG….. ITU SEBAB RAKYAT RISAU…….. RAKYAT MAHU CUBA KERAJAAN PM PAS PULA……MEMANG TAK RASA SELAMAT BAWAH KADOK DAN PH……. TOK MUDIM KALAU JUJUR DAN IKHLAS MAHU MARTABATKAN ISLAM DENGAN KUATKAN LAGI MAHKAMAH SYARIAH MELALUI RUU355…….BUKAN LEMAHKAN KUASA YANG SUDAH SEDIA LEMAH……. The Window Has Closed For Pakatan Harapan……… Yes, fate is a very tricky mistress. It is so unpredictable. It strikes when least expected. It misleads you… Read more »

trackback
Denda RM10 ribu : Negara jenis apa yang mahu kita bina?
14 March 2021 10:52 am

[…] Sumber penuh | SDC […]

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 March 2021 10:04 am

DEEP STATE PHD4PIG MASIH BERPERANAN BAWAH KADOK…….. JANGAN LUPA KADOK JUGA DARI KERAJAAN PHD4PIG….. ITU SEBAB RAKYAT RISAU…….. RAKYAT MAHU CUBA KERAJAAN PM PAS PULA……MEMANG TAK RASA SELAMAT BAWAH KADOK DAN PH……. TOK MUDIM KALAU JUJUR DAN IKHLAS MAHU MARTABATKAN ISLAM DENGAN KUATKAN LAGI MAHKAMAH SYARIAH MELALUI RUU355…….BUKAN LEMAHKAN KUASA YANG SUDAH SEDIA LEMAH……. The Window Has Closed For Pakatan Harapan……… Yes, fate is a very tricky mistress. It is so unpredictable. It strikes when least expected. It misleads you and leads you astray. Fate does not always grant you your wishes. Some call it takdir, some call it karma,… Read more »

Anonymous
Anonymous
14 March 2021 7:31 am

Jika betul2 serious nak perangi covid19, turunkan CT (cycle threshold) kpd 30.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 March 2021 4:59 pm

RAKYAT SILAP TAK PANGKAH PAS RAMAI2…..SUDAH TENTU PERKARA INI TIDAK BERLAKU JIKA PAS JADI PM……….. PARTI KOMPONEN PN SENDIRI PUN TAK SELAMAT NAK CERITA PHD4PIG MACAM MANA……… TOK MUDIM DAJJAL ILLUMINITY KEDUA SELEPAS DORAEMON……DIA PATUT LULUSKAN RUU355 BUKAN LEMAHKAN LAGI MAHKAMAH SYARIAH………. KLEPTOKRAT UMNO DAN PHD4PIG MAIN TEKA DAN TEMBAK MEMBABI BUTA………. PAS Is A Prostitute That Has To Be Wiped Out, Says Ku Li………. PAS is prepared to continue fighting even with zero seats in parliament and the 13 state assemblies. Power and position are not a criterium to PAS. Umno just loses the prime minister’s position to Bersatu… Read more »

Utuh Pengulir
Utuh Pengulir
13 March 2021 6:22 pm

“Pernahkah kerajaan ini fikirkan apakah rakyat mampu untuk membayar denda sejumlah RM10,000 sekiranya RM1,000 itu pun mereka tidak mampu?”

Setuju ungkapan : SUDAH TENTU PERKARA INI TIDAK BERLAKU JIKA PAS JADI PM – PAS akan laksanakan hukum dan beakhlak berpandukan Islam. Contoh rakyat yang terlupa memakai pelitup muka tidak akan terus disaman melainkan dinasihat supaya memakainya dan pelitup muka diberi secara percuma. Kalau mereka degil juga barulah patut dihukum.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:58 pm

TAK RENTI2 KOPIPES KOMEN LAMA DIA, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

WAK GONTOL DAH BIOL.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:17 pm
Reply to  Anonymous

TAK RETI2 DIAJAR TENTANG IMBUHAN ‘DI’ DALAM BM, NEK TN MONYET TUA BATANG PISANG.

NEK TN MONYET MMG BIOL BAHALOL TOLOL BODOH PIANG DUNGU BOBAL BONGAP BONGOK BANGANG BENGONG.

TAK MASUK DIAJAR DAH SOBULAN LOBIH.

PUKIMAK LAHANAT BANGSAT KOPARAT PUNYO MONYET BOTINO TUO BARUA ANAK HARAM SEKOR NIH.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:55 pm

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bobal bongap bongok bengong biol bahalol pukimak sial anak haram lahanat sawan gilo babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:55 pm
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:54 pm

Ki ki kik.. siaan auntie, sampai tak borani monulih Molayu, ditulihnyo omputih…

Tapi tulih omputih pun diyo kono polakong jugo…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 2:00 pm
Reply to  Anonymous

LITTLE AMUSES THE NUISANCE, WHAT MORE THE FOOL.

YANG LAIN2 TU KOT DIA TAK FAHAM, FOOL TU DIA FAHAM.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:26 pm

Komen ini perlu di ulang –

Why do you talk in this manner, Wak Gontol Kejora Kojolla?

Why can’r you begin your first comment in a positive manner?

Or at least in neural fashion, not giving a warning and such?

Must be something in your upbringing.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:48 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 1:26 pm,

… perlu ‘di ulang’ …???
(Kalau di dulang ke atau di tulang ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:49 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi marah naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:49 pm
Reply to  Anonymous

‘ulang’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:49 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongokan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:50 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:50 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:50 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO KUTOK BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:51 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN OLEH DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:51 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:52 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:52 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL DAN BONAR SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:58 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:58 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:59 pm
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:25 pm

RAKAN2 TENTU DAH TAHU SIAPA MAKHLUK YANG BERKENAAN DGN PANTUN2 KAT BAWAH TU.

JAP LAGI MUNCUL LER MAKHLUK BERKENAAN TU MELENTING DAN MELATAH.

BAGI YG TAK BERKENAAN, ABAIKAN SAJA PANTUN2 ITU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:25 pm

RAKAN PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau ada hujah atau pandangan sila lah kemuka
Komen dlm bentuk prosa ke pantun, boleh belaka
Tapi klu tak ada hujah, usah le karut marut direka
Atau pun karangan merapu serupa budak2 tadika
Elakkan komen biadab yg membuat hati kwn luka
Nanti klu kwn balas balik kita mungkin dpt celaka
Lebih baik diam saja dpd masuk cari malapetaka
Bkn lah apa, kot kwn tibai kita pun mesti tak suka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:24 pm

RAKAN PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berhati-hati lah dengan apa yg kita ingin nak tulis
Usah lah berlagak jerung, klau diri kita hanya bilis
Jgn le buat komen merapu, kerna idea kita muflis
Lbh baik diam sja dpd masuk merosakkan majlis
Tak usah le nak lagak samseng jahat serupa iblis
Atau nak ganggu dan kawal sana sini, lagak polis
Ingat lah, kita semua bukan kebal peluru tak kalis
Nanti jdi terpenyek, keadaan kita spt stemrol gilis
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:24 pm

RAKAN PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Silalah, bagi hujah atau pendapat yang berfaedah
Komenlah panjang lebar atau pun ringkas mudah
Blh nak tulis secara prosa atau berpantun madah
Seboleh-bolehnya guna le bahasa yg cantik indah
Jgn le tulis mcm budak tadika atau mabok dadah
Atau tampil lagak juah gaya samseng main redah
Bkn le apa..kot kwn naik meluat, kita dapat padah
Nanti kita dpt malu & terasa spt muka kena ludah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:23 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau ada apa2 nukilan, sila le tampil persembah
Bleh secara prosa, atau pantun syair nak digubah
Tapi jgn le buat perangai samseng jahat bedebah
Bkn apa kot kwn tibai, tersembam pula kita rebah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:22 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Klu nak komen jgn ler dibuat samseng semacam
Dari cara tulisan kita, budi perangai org bleh cam
Bkn apa nanti tak tertepis kwn bantai dan kecam
Nanti..nk berkomen lagi kita jdi malu & terancam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:22 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIKASIHI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau ada pandangan untuk dikongsi silalah beri
Tapi jagalah jugak tatasusila dan kesopanan diri
Kata pepatah..rezeki jgn ditolak, bala usah dicari
Bkn apa nanti tak tertepis kwn balun kanan & kiri
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:21 pm

RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Sila le tampil, memberi pandangan atau saranan
Berbicara le secara elok supaya org jdi berkenan
Usah ler tampil dgn lagak gaya samseng jalanan
Bkn apa nanti tak tertepis kwn balun kiri & kanan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:15 pm

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN:

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:16 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn le masuk ke blog ini hanya kerana rasa teruja
Atau pun, kerana niat mau jadi penghulu atau raja
Elakkan beri komen mcm orang sdg mabuk ganja
Tak usah lagak pendita klu belum cekap mengeja
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:16 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn le masuk, dgn niat nk jadi penghulu atau raja
Dpd menunjuk kebodohan, lbh baik lah diam saja
Tak usah lah lagak hebat, klu blm cekap mengeja
Bkn apa..kot malu ‘boss’ yg upah dedak atau taja
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:15 pm

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Berhujahlah secara matang dlm suasana yg sihat
Jgn le kiranya ada, yg nk lagak samseng penjahat
Dpd meracau meroyan, lbh baik dok diam berehat
Bkn apa..kot kepala kita benjol kawan taji & pahat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:25 pm
Reply to  Anonymous

Why do you talk in this manner, Wak Gontol Kejora Kojolla?

Why can’r you begin your first comment in a positive manner?

Or at least in neural fashion, not giving a warning and such?

Must be something in your upbringing.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:33 pm
Reply to  Anonymous

Aik, nek tak sihat ke..?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Aiikk, naper pulak, nenek tetiba jer jadi terngadah
Pantun2 kt atas itu, org lain semua buat tk endah
Dia terasa sgt kah, itu betina biadab haram jadah
Agaknya, dirasakan spt muka dia dah kena ludah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:34 pm
Reply to  Anonymous

Aik, nek rasa tak matang ke..?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Naper lak TN monyet batang pisang ni melenting
Menyondol sja nenek ini serupa dgn babi bunting
Agaknya frust, sbb hari ini Bg Ali tk nak berdating
Mungkin Bg Ali meluat bulu puki nenek tk gunting
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:35 pm
Reply to  Anonymous

Aik, nek terasa diri samseng ke..?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek munafiq, pengotor, tk pernah mandi hadas
Puki tak basuh, bau busuk macam lubang tandas
Mudah sja dia terkena..jerat Kejora yg membidas
Dia dah termakan cili sebab itu dia yg rasa pedas
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:37 pm
Reply to  Anonymous

Aik, nek terasa dia meracau meroyan ke..?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Padan dgn muka nenek pukimak bangsat keparat
Dia dah tua, otak kecut, nak fikir pun dah tak larat
Akibat dari kebebalan nya dia mendapat mudarat
Mudah je betina tu masuk dlm Kejora punya jerat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:38 pm
Reply to  Anonymous

Aik, nek terasa kawan taji ke..?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek asyik je jatuh dlm Kejora punya perangkap
Dlm ilmu jerat menjerat ini ternyata dia tak cekap
Dia hanya harap meroyan, merapu, banyak cakap
Selain puki kerepot dia itu asyik je disolek mekap
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 3:38 pm
Reply to  Anonymous

Aik, nek terasa kawan pahat ke..?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kesian nenek bongok bengap otak hampas sabut
Bila nampak pantun Kejora dia mula kelam kabut
Terasa pedas mkn cili, pantun Kejora, dia sambut
Wal hal dlm pantun2 tu nama dia tak pun disebut
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 March 2021 12:52 pm

TOK MUDIM DAJJAL ILLUMINITY KEDUA SELEPAS DORAEMON……DIA PATUT LULUSKAN RUU355 BUKAN LEMAHKAN LAGI MAHKAMAH SYARIAH………. KLEPTOKRAT UMNO DAN PHD4PIG MAIN TEKA DAN TEMBAK MEMBABI BUTA………. PAS Is A Prostitute That Has To Be Wiped Out, Says Ku Li………. PAS is prepared to continue fighting even with zero seats in parliament and the 13 state assemblies. Power and position are not a criterium to PAS. Umno just loses the prime minister’s position to Bersatu and it goes berserk and ballistic like someone gila talak. Ku Li’s APU alliance won 13 parliament seats in the 1995 general election and won the state… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 1:06 pm

What a pity Malays are not united,

Non-Malays will always exploit this.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
18 March 2021 1:00 am
Reply to  Anonymous

Sapa cakap makap Malays not united. Tu hal2 rasuah, kleptokrasi, tunggang agama melayu2 dah united sgt..parti2 melayu Bersatu, umno, Pas sgt bersatu hati halalkan rasuah dan salahguna wang utk kekal berkuasa. Yg rakyat2 melayu pun bersatu hati apa..tak kisah pun mana sumber bantuan dan kewangan. asal tabur dedak ajer semua pakat nganga mulot dan halkom telan. Yeh Hidup Melayu Perasuah