KALAU BUKAN PELACUR, BERANIKAH PAS PILIH HANYA SATU ANTARA UMNO ATAU BERSATU?

Ramai penyokong Pas, sama ada daripada mereka yang menjadi ahlinya atau tidak, terlihat cukup kurang senang dengan kenyataan Tengku Razaleigh Hamzah yang menyifatkan parti tersebut seperti pelacur.

Beliau yang lebih mesra dengan Ku Li melabelkan demikian khususnya berdasarkan pengalamannya bersama dengan Pas ketika memimpin Parti Semangat 46 pada tahun 80-an sebelum ini.

Kata beliau, isu PAS mengganggu UMNO bukanlah suatu perkara baru.

“Dah lama kita lawan PAS. Bukan baru semalam, tapi sejak 1951, PAS mengacau UMNO sejak itu sampailah sekarang.

“Dalam PRK Tanjung Piai, ketika mereka dah bersama dengan kita dalam MN, PAS tidak mengundi kita. Mereka ada 3,000 ahli di situ, tapi tidak sampai 1,000 yang undi kita.

“Mereka bukan rakan kongsi yang jujur. Begitu juga di Semenyih.

“PAS macam pelacur, sekejap (sokong) DAP, sekejap Semangat 46,” hurainya dengan panjang lebar antara pengalaman dulunya bersama Pas dan realiti parti itu sekarang ini.

Sehubungan itu, tegas Ku Li, Pas bukanlah parti yang boleh dipercayai dan UMNO mesti melawan parti tersebut dalam PRU15 akan datang nanti.

Sejujurnya, apa yang diperkatakan Ku Li mengenai watak Pas ini bukanlah sesuatu yang baru atau pelik kerana sejak dulu itulah tingkah laku yang dipamerkannya kepada kita semua.

Dengan parti-parti utama di negara ini, hampir semuanya Pas pernah ‘berkahwin’ dengan kemudian ‘bercerai’ dengan mereka.

Setiap kali mahu ‘bersama’ dan ‘berpisah’ selepas itu dengan kesemua parti tersebut, Pas sentiasa ada dalil-dalil agama yang dipetik daripada pelbagai sejarah Islam untuk menghalalkan tindakannya.

Disertai dengan sikap penyokongnya yang memang ditarbiah untuk wala’ kepada parti dan pemimpin dalam semua perkara sehingga kadang-kadang akal fikiran rasional diletak ke tepi, ke mana pun hala tuju pilihan Pas, ia sentiasa disambut, disokong serta diterima dengan baik.

Dalam hubungannya dengan UMNO yang terjalin melalui Muafakat Nasional sejak kedua-duanya tewas pada PRU14 2018 lalu, hubungan mereka mula bermasalah bila Pas memilih untuk menyertai PN sebagai anggota rasmi.

Sejak itu, Pas sering ditanggapi sebagai parti ‘main dua kolam’ oleh pemimpin dan penyokong UMNO.

Demi manfaat dunia yang sayang dilepaskannya, tindakan Pas berkubang di kolam UMNO dan Bersatu dalam waktu yang sama amat tidak disenangi oleh UMNO lantaran ia nyata merugikan parti tersebut berbanding Bersatu.

Meski sudah ‘bertunang’ dengan UMNO dalam MN, lantaran mahu mengambil hati Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin kerana memberi banyak kedudukan serta jawatan dalam kerajaan dan ingin mengekalkan nikmat duniawi, Pas sanggup ‘berkahwin’ dengan menjadi anggota rasmi gabungan PN tanpa memutuskan pertunangannya dengan UMNO.

Mungkin Pas banyak terpengaruh dengan sistem perkahwinan dalam Islam yang membenarkan poligami sehingga empat isteri, maka itulah barangkali sebabnya Pas memilih mahu bersama UMNO dan Bersatu pada waktu yang sama.

Tetapi, Pas mesti sedar, poligami tidak pernah dibenarkan dalam dunia politik dan sesebuah parti mesti berani membuat pilihan yang satu antara dua yang dicintai.

Kalau mahu bersama UMNO, pilihlah hanya bersama UMNO dan MN, manakala jika mahu bersama Bersatu, maka pilihan hanyalah bersama parti tersebut serta PN saja.

Tidak boleh dan tidak beretika, jika Pas memilih mahu bersama UMNO dan MN serta diwaktu yang sama ingin pula bersama Bersatu dan PN, walhal sudah jelas UMNO telah membuat ketetapan memutuskan hubungannya dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang.

Selagi Pas tidak berani membuat pilihan yang satu antara UMNO dan Bersatu, label seperti main dua kolam, pelacur dan sebagainya akan terus menghinggapi mereka.

Maka, janganlah Pas marah kepada sesiapa yang melabel apa pun gelaran kepada mereka kerana dalam poligami, bohong sikit-sikit dengan semua isteri mungkin amalan biasa, tetapi kejujuran adalah teras hakiki dalam perkongsian untuk politik dan kuasa.

Soalnya, beranikah Pas? (Shahbudindotcom 12/03/2021)

4.1 12 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 12 March 2021 — 4:25 pm
Subscribe
Notify of
guest
244 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 March 2021 5:01 pm

MALAUN2 PHD4PIG SANGGUP BEESEKONGKOL DENGAN KLEPTOKRAT UMNO TERDESAK GILA KUASA……… RAKYAT SILAP TAK PANGKAH PAS RAMAI2…..SUDAH TENTU PERKARA INI TIDAK BERLAKU JIKA PAS JADI PM……….. PARTI KOMPONEN PN SENDIRI PUN TAK SELAMAT NAK CERITA PHD4PIG MACAM MANA……… TOK MUDIM DAJJAL ILLUMINITY KEDUA SELEPAS DORAEMON……DIA PATUT LULUSKAN RUU355 BUKAN LEMAHKAN LAGI MAHKAMAH SYARIAH………. KLEPTOKRAT UMNO DAN PHD4PIG MAIN TEKA DAN TEMBAK MEMBABI BUTA………. PAS Is A Prostitute That Has To Be Wiped Out, Says Ku Li………. PAS is prepared to continue fighting even with zero seats in parliament and the 13 state assemblies. Power and position are not a criterium to… Read more »

zunnun
zunnun
13 March 2021 3:55 pm

…negara semakin menyamai korea utara dgn malaun 2 & Walaun2 pAs kini menjilat2 tapak kaki #abah…..

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 March 2021 12:47 pm

KLEPTOKRAT UMNO DAN PHD4PIG MAIN TEKA DAN TEMBAK MEMBABI BUTA………. PAS Is A Prostitute That Has To Be Wiped Out, Says Ku Li………. PAS is prepared to continue fighting even with zero seats in parliament and the 13 state assemblies. Power and position are not a criterium to PAS. Umno just loses the prime minister’s position to Bersatu and it goes berserk and ballistic like someone gila talak. Ku Li’s APU alliance won 13 parliament seats in the 1995 general election and won the state of Kelantan, and yet still Ku Li gave up and re-joined Umno. What Tengku Razaleigh… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:36 pm

Anonymous
13 March 2021 9:42 am
Reply to Anonymous

BERUK TUA BOTINO PUKIMAK SI GONTOL KEJORA KOJOLLA SIAL BARUA ANAK HARAM JADAH LAHANAT ASYIK MENCARUT.

OTAK KECIK, TAK LUAS PEMANDANGAN, ASYIK DENGAN MUTU BM DI BLOG POLITIK.

KALAU RAMAI MCM DIA NIH, ROSAK BANGSA MELAYU DAN NEGARA DI BUAT NYA. TAK DIPERTAHANKAN KEPENTINGAN NYA.

DIA HANYA TAHU MENGGONTOL.

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:37 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 9:42 am,

…NEGARA ‘DI BUAT’ NYA…???
(Kalau di wad ke atau di cawat ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:37 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu jadi marah naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:38 pm
Reply to  Anonymous

‘buat’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:38 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kobahalolan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan amat nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:38 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bodoh bobal bongok bengong, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:39 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO BIOL TOLOL NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:39 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BANGANG BENGONG HARAM JADAH SAWAN GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:41 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG BARUA ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:41 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Mr Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:41 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Mr Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:42 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH BRO DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU KAMBING DAN UNTA PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:44 pm
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:44 pm
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:45 pm
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 12:45 pm
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:57 am

BILA WAK GONTOL KELUARKAN KOPIPES2 NYA MAKNA NYA DIA TAK DAPAT JAWAB BALUNAN, TIBAIAN DAN HANTAMAN KE ATAS NYA DI SINI.

OTAK SUDAH BANKRAP.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:18 am

Anonymous
13 March 2021 9:57 am
Reply to Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla tak hormatkan pun pembaca2 di sini. Dan Budin yang menulis blog post untuk di komen.

Dikeluarkannya komen2 yang berupa peribadi, memuji “Eton si dara jelita” dsb nya.

Tak renti2 mengarut Wak Gontol nih. Masalah takda bimbingan emak bapak di masa kecil, salah campuran di masa dewasa.

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN9:57 am,

… untuk ‘di komen’ …???
(Kalau di monumen ke atau di lantai simen ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

‘komen’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan amat nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongok bengong, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO BAHALOL NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH SAWAN GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:22 am
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG BARUA ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:22 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Mr Din)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:22 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Mr Din)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:23 am
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU DAN KAMBING PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:29 am
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:29 am
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:30 am
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:30 am
Reply to  Anonymous

Syabas Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zunnun
zunnun
13 March 2021 11:09 am

pAs melacurkan politik mereka berdasarkan ape ?

dgn mengunakan pengajaran amanat ajaran sesat seketul daging babi hadi awang?

bagaimana pula dgn #sinyanyuktua96 dgn merajuk hati merajuk lalu letak jawatan tanpa berunding dgn mereka2 yg menyokong nya menjawat jawatan perdana menteri selepas pru 14 ?

antara kedua2 nya, siape yg pelacur politik tersohor dlm negara ?

sj tanya

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:21 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN ANTARA pelacur politik yang tersohor dlm negara 

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 11:08 am

Tumpang lalu Lebai Pelacur Kelate nak potong Q naik Mecedis. Anjing Jkom 45j beri laluan jangan menyalak. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:43 am

TOSONYAP WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

I REST MY CASE.

zunnun
zunnun
13 March 2021 11:10 am
Reply to  Anonymous

bagus, skrang blh membelek2 lubang puki depan cermin….

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:19 am
Reply to  zunnun

Kau selalu buat begitu yer

Coba ceritakan bagaimana seronok nya

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:34 am
Reply to  Anonymous

Ha ha

Botul tu Bro Zunun 11:10 am,

Lobih baik auntie kelebek puki diyo atau kangkang tadah puki koring diyo tu bagi Bang Ali balun daripado diyo asyik kono balun kek sini.

Sokurang-kurang nyo dapek jugo diyo sodikit ‘fun and entertaintment’…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:19 am

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA SIBUKKAN MUTU BM DI BLOG POLITIK.

OTAK NYA KECIK, TAK DAPAT KELUARKAN PENDAPAT POLITIK SELAIN DARI KOPIPES.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:30 am
Reply to  Anonymous

NEK TN MONYET TUA BATANG PISANG TIADA MUTU BM TAPI GATAL PUKI NAK SIBUKKAN POLITIK.

OTAKNYA KECIK, TAK MASUK DIAJAR SELAIN ASYIK KOPIPES.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:34 am
Reply to  Anonymous

ASYIK MENCARUT SAJA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA PUKIMAK ANAK HARAM BEDEBAH INI YANG TAK DIBIMBING EMAK BAPAK NYA ADAB SOPAN DI MASA KECIL NYA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:12 am

“Sebab mulut badan binasa,” kata JPM di Twitter.

Tentu Wak Gontol Kejora Kojolla merasa nya.

Jaga lah mulut tuh, Wak Gontol.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:24 am
Reply to  Anonymous

“Sebab laksa pinggan basah,”
“Sebab bahasa nek TN dibelasah”

kata Kejora di blog Budin

Tentu Nek TN Monyet Batang Pisang merasa nya.

Jaga lah bahasa tuh, TN Monyet.

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:31 am
Reply to  Anonymous

BODOH BANGANG WAK GONNTOL TAK SEDAR BAHAWA KEMPEN BAHASA KEBANGSAAN DAH LAMA HABIS SEJAK SYED NASIR iSMAIL BERSARA DARI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA BERDEKAD YANG LALU.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:05 am

Anonymous
13 March 2021 9:36 am
Reply to Anonymous

DI ATAS INI IA LAH JENIS MELAYU YANG DISERANG PORTUGIS DI 1511.

MUSUH MENGENDAP DISEBELAH DI INGAT NYA DAH CABUT LARI.

DI BALUN DENGAN SENAPANG DIA TERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:06 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 9:36 am,

… ‘DI INGAT’ …???…’DI BALUN’…???
(Kalau di pingat ke atau di salun keli ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi marah hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

‘ingat’ dan ‘balun’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:08 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:08 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bangang bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:08 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO DUNGU NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:09 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI BOTINO TUO KUTOK BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:09 am
Reply to  Anonymous

INILAH APO YANG DIKATO-AN OLEH BRO DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL BODOH PIANG MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TIDAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:10 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Bro Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:10 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Bro Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:12 am
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:17 am
Reply to  Anonymous

Syabas Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:17 am
Reply to  Anonymous

Syabas Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:17 am
Reply to  Anonymous

Syabas Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:18 am
Reply to  Anonymous

Syabas Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:14 am
Reply to  Anonymous

Terima kasih mengulang komen di atas ini.

Dipercayai tak ramai Melayu mcm itu sekarang.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:33 am
Reply to  Anonymous

Ya betul tu, setuju!

Hanya 2-3 ekor saja Melayu yg bersekolah SJK menjadi bengap dlm BM dan tak masuk diajar lagi selepas itu.

Tak ramai lagi sekarang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 9:33 am

Lebai pelacur dulu jual badan untuk Mecedis 400j. Lebai pelacur hari ini jual badan untuk duduk dalam Kerajaan Tanpa Majoriti. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:50 am

Kasi bukti lah, Dol.

Jangan tuduh liar aje.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:05 am
Reply to  Anonymous

Siapa Lebai pelacur pun kau tak mahu ckp.

Jangan kasi tekak teki lah.

Ingat, ada lebih seorang lebai pelacur di negara ini.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:29 am

Memang tepat sekali pandangan Ku Li tu. Yiddin tambah saiz kabinet pun semata2 nak “suap” pemimpin2 puak lebai yang dah lama kebuluran habuan besar. Yiddin tau puak2 ni adalah pelacur agama yang boleh dimanfaatkan utk kedudukannya. Tu sebab selepas dapat habuan dedak besar, terus puak2 ni bisu sebisunya. Sekali lagi uturn dan manipulasi nas & dalil, kontras dan berlawanan dgn apa yg mereka laungkan selama ini iaitu sebelum menikmati habuan “rasuah”. Imej Islam tapi perangai setanding yahudi munafik. Perosak imej Islam. Pembaca budiman boleh Google dan semak sendiri video2 ucapan puak lebai ni dulu & sekarang. Bandingkan fakta dan kebenarannya… Read more »

Eton
Eton
13 March 2021 9:16 am

Salam. Hi semua…. you all guys tak lepak mamak ke pagi-pagi minggu ni. Jaga SOP tau… Encik Shahbudin sudah cabar PAS supaya membuat pilihan. Yang Eton pelik, kenapa Encik Shah suruh PAS pilih antara UMNO atau Bersatu. Bukankah lebih baik jika Encik Shah pujuk PAS supaya pilih PKR….bukankah ini lebih menguntungkan? Tapi ye la kan…Eton dengar boss Eton kat ofc cakap, Tuan Hj Abdul Hadi tu sangat benci kepada DSAI. Entah apa sebabnya tak tahulah. Waalohu’alamubissawab. Kalau ditanya, Eton pun tak dapat nak jawab…heh heh he… Agak-agaknya dua-dua orang ni berebut nak jadi PM gamaknya. Anyway Encik Shah, sekarang zaman… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:32 am
Reply to  Eton

Tak payah minta maaf selagi tak ada yang komplen, Eton.

Ini blog bebas, negara ada kebebasan bersuara.

Asalkan tak langgar undang2.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:43 am
Reply to  Eton

Anonymous
8 March 2021 11:37 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Terlalu asyik Kejora ini berpantun menyusun kata
Sehingga, boleh terlupa pula, kt Eton si dara jelita
Terimalah dari abg ini..ucpn Selamat Hari Wanita
Tiada apa hadiah hanya pantun utk tatapan mata
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:57 am
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla tak hormatkan pun pembaca2 di sini. Dan Budin yang menulis blog post untuk di komen.

Dikeluarkannya komen2 yang berupa peribadi, memuji “Eton si dara jelita” dsb nya.

Tak renti2 mengarut Wak Gontol nih. Masalah takda bimbingan emak bapak di masa kecil, salah campuran di masa dewasa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:43 am
Reply to  Eton

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Wahai si dara manja ayu jelita, nan lemah lembut
Dinda asyik buat abg jadi kian gelisah berserabut
Amboi..asyik org itu sja, yang dinda ulang2 sebut
Sdg abg ucap Slmt Hari Wanita dinda tak sambut
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 8:40 am

Whistleblower zaman PNkhianat akan dihukum. Lebai pelacur Kelantan gagal potong Q dan marah pegawai KKM bocor rahsia potong Q. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 8:32 am

Kompoun 10000 hari cuti di seluruh negara wajib kerja Hamid Bador. Jho Low Taek kata Hamid Bador pemalas dan hanya duduk lambai-lambai tangan bertahun-tahun. Buktikan kau tukang kutip kompoun terhebat untuk bayar gaji buta Menteri dan Duta kita. Hari ini mesti lebih 330 kompoun keluar. U can duit Hamid. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:30 am

TOGHUIH DAH BOLAH CABUT LARI LINTANG PUKANG TONGGANG LANGGANG,
TOSONYAP SUNYI MONYOPI TOKODU MALU TOKANTOI TOKOSIPU BUNTU KAKU KOLU PILU MOMBISU,
MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG, BOKEAIH MURID SOKOLAH SJK, BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI,
BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK DUNGU SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:37 am
Reply to  Anonymous

KOSIAN AUNTIE TN BOTINO TUO PUKIMAK SIAL BARUA ANAK HARAM LAHANAT TU.

SOTIAP HARI DIYO TEWAS KEK BLOG BUDIN INI.

PUNCO NYO:

“LOMAH BM DEK BOLAJAR DI SOKOLAH SJK”

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:42 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA BOTINO PUKIMAK SI GONTOL KEJORA KOJOLLA SIAL BARUA ANAK HARAM JADAH LAHANAT ASYIK MENCARUT.

OTAK KECIK, TAK LUAS PEMANDANGAN, ASYIK DENGAN MUTU BM DI BLOG POLITIK.

KALAU RAMAI MCM DIA NIH, ROSAK BANGSA MELAYU DAN NEGARA DI BUAT NYA. TAK DIPERTAHANKAN KEPENTINGAN NYA.

DIA HANYA TAHU MENGGONTOL.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:36 am
Reply to  Anonymous

DI ATAS INI IA LAH JENIS MELAYU YANG DISERANG PORTUGIS DI 1511.

MUSUH MENGENDAP DISEBELAH DI INGAT NYA DAH CABUT LARI.

DI BALUN DENGAN SENAPANG DIA TERBORAI.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:50 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 9:36 am,

… MENGENDAP ‘DISEBELAH’ …???
(Kalau disembelih ke atau disebut, ok lah.)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:51 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu jadi hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bongap, ini botino tuo anak haram pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:51 am
Reply to  Anonymous

‘sebelah’ tu, pobuatan nyo macam mano, auntie? Macam ekou kulom kopalo polir Bang Ali ke? Atau macam Bang Ali monggentel biji kolontit ekou? Atau macam ekou mongangkang tadah puki dokek Bang Ali?

Memang jonih molayu colup bobal bongap pukikimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:52 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:52 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bongok bangang bodoh piang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:52 am
Reply to  Anonymous

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU MONYET TUO NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL b KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:53 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO LAH BOTINO TUO BINGAI BONGOK NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BINGAI BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:53 am
Reply to  Anonymous

INILAH APO YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL BODOH PIANG MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TIDAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:54 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:54 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:54 am
Reply to  Anonymous

BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU BAGHAL UNTA PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:02 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BUKAN SAJA SUSAH DI AJAR.

DOA SUDAH MATI OTAK – TAK BOLEH MASUK APA2 LAGI/

HANYA TAHU MENCARUT SAJA,  ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT NIH.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:02 am
Reply to  Anonymous

DOA = DIA

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:01 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:02 am,

…SUSAH ‘DI AJAR’ …???
(Kalau di fajar ke atau di Ampang Jajar ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:01 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu naik marah hilang sabar dan naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:02 pm
Reply to  Anonymous

‘ajar’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal biol bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:03 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan amat nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:03 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bangang bengong bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:04 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO KUTOK NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:04 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI BOTINO TUO KUTOK BONGOK BONGAP BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:04 pm
Reply to  Anonymous

INILAH APO YANG DIKATO-AN OLEH BRO DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL BODOH PIANG MACAM NEK TN BATANG PISANG BARUA ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TIDAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:05 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Mr Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:05 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Mr Din Remos)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 4:06 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU KAMBING UNTA BAGHAL KELDAI PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:25 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL 950 AM TAK TERJAWAB KOMEN MEMBALUN NYA,

MAKA DIA CKP PASAL MUTU BM DI BLOG POLITIK INI PULAK.

HAMPEH. HAMSAT OYAK KICIK PUNYA ORANG.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 10:26 am
Reply to  Anonymous

OTAK

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 8:26 am

Ada lagi tak pelacur politik luar Kelantan yang nak main dengan Perogol Nika Gee sampai PRU15? Lebai pelacur politik gred A main dalam Mecedis dan atas unta pun boleh. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 8:24 am

Perogol Nika Gee hilang majoriti semula selepas Dato shopping MP gagal? Hidup susah mati pun susah. PNkhianat takkan aman. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
13 March 2021 8:22 am

Tumpang lalu Lebai Pelacur Madey si Kitol bayar Mecedis 400j nak potong Q. Pelacur politik kelas A potong pelacur Jkom kelas F dalam komen. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:15 am

PENUH DENGAN KOPOPES2 BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

DIA MULAKAN MENGGUNA ISTILAH MONYET DI BLOG POST INI, MAKA KELUARLAH GELARAN LAMA NYA BERUK TUA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:16 am
Reply to  Anonymous

KOPIPES2

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:22 am
Reply to  Anonymous

NAK POYI MAKAN ROTI CANAI, BERUK TUA WAK GONTOL BOLEH LAH PILE UP KARUTAN2 DIA DI SINI, BALIK NANTI AKAN BALUN, TIBAI DAN BANYAI DIA LAGI DI SINI.

HAVE A NICE DAY, FOLKS.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:23 am
Reply to  Anonymous

BANTAI

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:24 am
Reply to  Anonymous

Lari yer auntie, tak tahan kono polakong dan disekel kopalo?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:27 am
Reply to  Anonymous

OTAK SEMPIT BETUL KAMU NIH.

DULU SEKOLAH SJK YER.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:48 am

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bobal bongap bongok bengong biol bahalol pukimak sial anak haram lahanat sawan gilo babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:48 am
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:00 am
Reply to  Anonymous

BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH ASYIK SIBUKKAN MUTU BM DI BLOG POLITIK.

SEKOLAH SJK, SELEPAS ITU TAK TAHU DI MANA, TAK SAMPAI KE UNIVERSITI, KALAU TAK, TENTU LAH SEMENGGAH KOMEN2 DIA DISINI.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:04 am
Reply to  Anonymous

OOPS, LUPA SEBUT WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA PUNYA PANGKAT –

BERUK TUA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:09 am
Reply to  Anonymous

Tak payah nek cubo nak kolabu-an mato pombaco. Moreko tahu monilai sondiri.

Yang lomah BM dan bobal bongap tak masuk diajar itu lah produk SJK!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:43 am

Anonymous
13 March 2021 6:56 am
Reply to Anonymous

“tetapi kejujuran adalah teras hakiki dalam perkongsian untuk politik dan kuasa,” kata Budin lagi.

Betul. Tapi ada gejala yang di kenali sebagai “political convenience”. Ikut mana yang sesuai saja.

Ini perkara politik memang dah di lacurkan manusia sejak beratus tahun dulu.

Politik Machiavelli melibatkan membunuh pesaing politik, berlaku sejak abad 17.

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:43 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 6:56 am,

… yang ‘di kenali’ …???
(Kalau di Memali ke atau di kolam keli ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:44 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:44 am
Reply to  Anonymous

‘kenali’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:45 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:45 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:45 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE BONGOK NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:46 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:46 am
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:46 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:47 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:47 am
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:04 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:05 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:05 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:05 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:53 am
Reply to  Anonymous

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ADA LAH SAMA ORANG NYA DENGAN DIN REMORSE.

DI REKA NYA NAMA ITU KONON NYA DIA BOLEH “BERSIMBANG” BERSAMA.

TAPI DEPA HANYA BERSIMBAH AIR DI MUKA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:54 am
Reply to  Anonymous

DIA, BUKAN DEPA – SEBAB ORANG YANG SAMA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:57 am
Reply to  Anonymous

BERUKTUO WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT.

TAMBAH:

TAK DIBIMBING EMAK BAPAK NYA DI MASA KECIL, SALAH CAMPURAN DI MASA DEWASA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:18 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:53 am,

… ‘DI REKA’ NYA NAMA…???
(Kalau di Melaka ke atau di neraka ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:19 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:20 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kodunguan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:21 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongok bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:21 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO BONGOK NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:21 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BONGOK BANGANG BIOL BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:22 am
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:22 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:22 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

(Credit to Din)

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL TOLOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:29 am
Reply to  Anonymous

ASYIK KOPIPES SAJA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

OtAK NYA DAH TAK BOLEH MEMIKIR LAGI.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:31 am

PERLU DI ULANG 2 KOMEN BERIKUT INI DI SINI. DENGAN HARAPAN AKAN PREEMPT WAK TONTOL KEJORA KOJOLLA MELAKUKAN APA YANG DISEBUTKAN –

YANG ASYIK BERI AMARAN KPD PEMBACA DI SINI IA LAH WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

MOTIF DIA JAHAT, TAK MEMASAL MEMBERI AMARAN BILA MULA BLOGGING DI PAGI HARI.

MEMUDARKAN SUASANA BLOGGING DI PAGI HARI.
TAK DIBIMBING EMAK BAPAK BYA ADAB SOPAN DI MASA KECIL NYA. SALAH CAMPURAN DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA.
 Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:32 am
Reply to  Anonymous

SELEPAS INI DIA MESTI KELUARKAN KOPIPES DENGAN PANJANG LEBAR.

DEMIKIANLAH BILA

TAK DIBIMBING EMAK BAPAK BYA ADAB SOPAN DI MASA KECIL NYA. SALAH CAMPURAN DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:27 am
Reply to  Anonymous

Auntie,

Ekou ingat pombaco akan pocayo ko dongan cakap botino jalang macam ekou tu?

Puiiiiihhh…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:28 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:31 am,

… PERLU ‘DI ULANG’ …???
(Kalau di dulang ke atau di tulang ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:29 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi marah naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:29 am
Reply to  Anonymous

‘ulang’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:30 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongokan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:30 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET TUO NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO KUTOK BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN OLEH DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:32 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:32 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Din)

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:32 am
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL DAN BONAR SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:34 am
Reply to  Anonymous

Bravo Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:34 am
Reply to  Anonymous

Bravo Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:35 am
Reply to  Anonymous

Bravo Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 9:35 am
Reply to  Anonymous

Bravo Bro Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

MMENGKOPIPES SAJA LER DIA, WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 March 2021 7:17 am

BARUA PARTI KUNYIT LGBT SOKONG BANDUAN LIWAT MEMBABI BUTA TAK ADA OTAK BIUL LANGSUNG JAMMED NAK FIKIR…….. PHD4PIG TIADA IDEA UNTUK MAJU, MEREKA HANYA PANDAI BERGADUH KERANA ITU TEMPOH MEREKA PEGANG TAMPUK NEGARA ADALAH SINGKAT……….. Pakatan Harapan Should Focus On Substance, Not On Technicalities……….. Mahathir told the Chinese that if the Malays are poor, then the Chinese would face the risk of unhappy Malays who would be jealous of Chinese wealth. Anyway, said Mahathir, Malays love to spend money. They would even borrow money to spend if they do not have money. And they would spend this money in Chinese… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 March 2021 7:13 am

PELACUR POLITIK ADALAH PHD4PIG YANG SANGGUP BEESEKONGKOL DENGAN KLEPTOKRAT UMNO TERDESAK GILA KUASA SANGGUP BUAT APA SAJA HINGGA GADAI PRINSIP……… KITA PATUT TUNGGU DAN LIHAT KESAN VAKSIN KEPADA NEGARA2 LAIN SEBELUM BERBELANJA BESAR……. Program vaksinasi secara besar-besaran dibimbangi bawa penularan jangkitan tidak bergejala Beberapa pertubuhan bukan kerajaan tempatan meminta kerajaan mempertimbangkan untuk menggunakan Ivermectin bagi mengekang penularan jangkitan virus itu. – Gambar fail KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran agar tidak melaksanakan program vaksinasi secara besar-besaran kerana dibimbangi membawa lebih banyak keburukan berbanding kebaikan. Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan yang memetik laporan kajian pakar virus dan vaksin memberitahu, kaedah itu akan… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:13 am

RAKAN2 PESERTA BLOG YG BUDIMAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Silalah berhujah, samada bentuk prosa atau puisi
Tapi kena le jaga blog punya ‘decorum & decency’
Jgn le ada yg berang, hingga tak dpt kawal emosi
Bkn apa, kot kita tak tertepis, pukulan kawan kasi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:25 am
Reply to  Anonymous

YANG ASYIK BERI AMARAN KPD PEMBACA DI SINI IA LAH WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

MOTIF DIA JAHAT, TAK MEMASAL MEMBERI AMARAN BILA MULA BLOGGING DI PAGI HARI.

MEMUDARKAN SUASANA BLOGGING DI PAGI HARI.

TAK DIBIMBING EMAK BAPAK BYA ADAB SOPAN DI MASA KECIL NYA. SALAH CAMPURAN DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:27 am
Reply to  Anonymous

SELEPAS INI DIA MESTI KELUARKAN KOPIPES DENGAN PANJANG LEBAR.

DEMIKAINLAH BILA

TAK DIBIMBING EMAK BAPAK BYA ADAB SOPAN DI MASA KECIL NYA. SALAH CAMPURAN DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:27 am
Reply to  Anonymous

Auntie,

Ekou ingat pombaco akan pocayo ko dongan cakap botino jalang sundal macam ekou tu?

Puiiiiihhh…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:13 am

RAKAN2 YANG DIKASIHI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau nak komen..anda dialu-alukan setiap masa
Tapi berkomen, biar lah secara matang & dewasa
Di samping itu, jaga le adab sopan & budi bahasa
Bkn nya apa kot kawan tibai..sakit pulak kita rasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

trackback
KALAU BUKAN PELACUR, BERANIKAH PAS PILIH HANYA SATU ANTARA UMNO ATAU BERSATU?
13 March 2021 7:12 am

[…] Soalnya, beranikah Pas? – SDC […]

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:10 am

SALAM RAKAN2 BLOG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora mulakan dengan pantun sbg muqaddimah
Salam sejahtera, utk rakan, muslimin & muslimah
Mari lah kita, saling seru menyeru dgn berhikmah
Jaga tatasusila..dan berbicara lah dgn berhemah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 6:50 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

bohong sikit-sikit dengan semua isteri mungkin amalan biasa, kata Budin.

Kalau dah bini ada tiga empat, mesti lah bohong sikit sikit setiap masa..

Nasib si isteri lah yang sanggup jadi isteri No. 2,3,4.

Kesian lah yang “dinasihatkan” sibapak dsb nya.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 6:56 am
Reply to  Anonymous

“tetapi kejujuran adalah teras hakiki dalam perkongsian untuk politik dan kuasa,” kata Budin lagi.

Betul. Tapi ada gejala yang di kenali sebagai “political convenience”. Ikut mana yang sesuai saja.

Ini perkara politik memang dah di lacurkan manusia sejak beratus tahun dulu.

Politik Machiavelli melibatkan membunuh pesaing politik, berlaku sejak abad 17.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:37 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 6:56 am,

… dah ‘di lacurkan’ …???
(Kalau di salun ke atau di mulut ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:38 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:38 am
Reply to  Anonymous

‘lacurkan’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:39 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:39 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:40 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE BONGOK NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:40 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:41 am
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:41 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:41 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:42 am
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:03 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih nek diajar, jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:03 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:03 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:04 am
Reply to  Anonymous

Bravo Din,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:11 am
Reply to  Anonymous

SUDAH NYATA BAHAWA BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA DAN SIN REMORSE ITU ORANG YANG SAMA.

WAK GONTOL KEJORA REKAKAN WATAK ITU SEBAGAI SIDEKICK NYA.

BILA DIA LUPA, DIA TAK TULIS “RESPONSE DIN REMORSE”, MAKA NAMPAK TAK BERJAWAB LER KOMEN DIA KPD DIN REMORSE.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 8:33 am
Reply to  Anonymous

Auntie,

Ekou ingat pombaco akan pocayo ko dongan cakap botino jalang sundal sasau sawan sewel gilo babi macam ekou tu?

Puiiiiihhh…

Hah ha haa.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
13 March 2021 3:36 am

Response to NajiBiniRosman 12th March 2021 – 9.07pm Memang betul, tu pun saman 10k ni tak cukop nak cover gaji 70 ekor MPs Moodin, terutama gaji buta Lobai2 hanat Pas!. Tu pasal Law Minister Pukiyuddin bibir hitam mengumumkan kjaan kuatkuasakan Ordinand Darurat Berita Palsu utk bisukan pengkritik2 dan teguran2 parti pembangkang juga rakyat pada PN. Undeng2 ni lagi melumayankan PN, denda sekurang2 rm100k dan rm500k pada pengamal, syarikat2 media yg konon klu menyebar berita palsu dan, mengeluarkan kenyataan palsu ikot suka takrif kjaan Moo nk heret dan denda, hukum sesiapa sahaja. Hanat punya kjaan, dah rakyat tertekan dgn ekonomi dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 6:18 am
Reply to  khatijah.nuno

Undang2 msti ada. Nak perketatkan undang2, naikkan denda pun boleh. Soal nya sesuai ke tidak masa nya.

Pihak berkuasa undang2 kot tak ambil kira keadaan politik bila nak naikkan jumlah denda.

Pada masa2 nya ada pegawai Kerajaan yang tak sukakan parti pemerintah. Maka depa pun ambil kesempatan lah nak gocah

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 6:30 am
Reply to  Anonymous

Ketua Setiausaha Negara di Jabatan Perdana Menteri mempunyai tugas penting menentukan semua Pegawai Kerajaan jalankan tugas dengan tidak ambil kira pendirian politik mereka.

Dia mesti arahkkan dan sentiasa awasi supaya Ketua2 Kementerian dan Jabatan laksanakan perinsip ini.

Pegawai2 Kerajaan mesti menjalankan tugas tanpa mengira pendirian politik peribadi mereka.

Government officials are expected to be neutral

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 6:37 am
Reply to  Anonymous

When politicians disagree with any government policy and are unable to change it, they should resign.

Government Officers have no choice. Agree or not, they jolly well have to implement it.

Of course, they may also resign, though not expected to do so.

zunnun
zunnun
13 March 2021 12:29 am

apa beza pornpuan pAs dgn betina2 yg melacur…

yg terdahulu di ajar mengunakan puki mengaut duit pelangan dgn berdalih berhelah dan yg terkemudian mengaut duit untuk memuaskan pelangan

adakah biji puki betina2 pornpuan2 pAs kuat terjulur dari biji puki pelacur2 jalanan ….

sj tanya

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 6:41 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menyebut puki, maka Pukimak lah si zunnun nih.

Biji puki dia terjulur 2 inci keluar, gamak nya. Dia nak tahu itu keadaan biasa ke, itu pasal dia tanya.

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:19 am
Reply to  Anonymous

Dengan si zunnun tu bukan main lagi kamu maki herdik ye? Dengan kak tijah, tak angkat muka le kamu, sebab kamu sedar makian kak tijah lagi power dan berapi.
Ki ki kik.

zunnun
zunnun
13 March 2021 12:22 am

klu pAs bukan pelacur….?

tapi kan pAs pelacur tegar agama, melacurkan hukum dgn berhelah2 dan berdalih2….

burung hud hud bllh bertukar jadi babi2 yg mampu terbang….

ajaran seketul daging babi hadi blh membuat mok cik pok cik berjoget2 di jalanan sambil berpegang kapak, parang & cangkul….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 March 2021 11:17 pm

KITA PATUT TUNGGU DAN LIHAT KESAN VAKSIN KEPADA NEGARA2 LAIN SEBELUM BERBELANJA BESAR……. Program vaksinasi secara besar-besaran dibimbangi bawa penularan jangkitan tidak bergejala Beberapa pertubuhan bukan kerajaan tempatan meminta kerajaan mempertimbangkan untuk menggunakan Ivermectin bagi mengekang penularan jangkitan virus itu. – Gambar fail KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran agar tidak melaksanakan program vaksinasi secara besar-besaran kerana dibimbangi membawa lebih banyak keburukan berbanding kebaikan. Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) tempatan yang memetik laporan kajian pakar virus dan vaksin memberitahu, kaedah itu akan mewujudkan penularan kes jangkitan tanpa gejala sekali gus pemberian vaksin itu tidak mencegah penularan jangkitan virus berkenaan. Mereka berkata, pemberian… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 March 2021 11:07 pm

VAKSIN SEPATUTNYA KELUAR SELEPAS 3 TAHUN KAJIAN BUKAN TERGESA2 HANYA KAYAKAN ELITE GLOBAL……… Laporan kematian, tentera Itali hentikan pemberian vaksin Tiada bukti kukuh mengenainya, namun Kolonel Tentera Itali, Francesco Rizzo mengumumkan, demi keselamatan, proses vaksinasi di Cosenza akan dihentikan buat sementara waktu. -Gambar Agensi COSENZA: Pemberian vaksin di sebuah pusat vaksinasi ketenteraan di Cosenza, Itali dihentikan serta-merta setelah agensi farmaseutikal AIFA mengeluarkan amaran larangan untuk meneruskan penggunaan vaksin AstraZeneca. Ini selepas agensi berkenaan melaporkan beberapa insiden serius melibatkan kematian anggota tentera selepas pemberian vaksin itu. Walaupun punca sebenar tidak dinyatakan oleh agensi berkenaan, media di Itali melaporkan pemberian vaksin itu… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 March 2021 10:33 pm

PHD4PIG TIADA IDEA UNTUK MAJU, MEREKA HANYA PANDAI BERGADUH KERANA ITU TEMPOH MEREKA PEGANG TAMPUK NEGARA ADALAH SINGKAT……….. Pakatan Harapan Should Focus On Substance, Not On Technicalities……….. Mahathir told the Chinese that if the Malays are poor, then the Chinese would face the risk of unhappy Malays who would be jealous of Chinese wealth. Anyway, said Mahathir, Malays love to spend money. They would even borrow money to spend if they do not have money. And they would spend this money in Chinese shops. Hence the Chinese would benefit from the Malays being rich. Chinese, on the other hand, do… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
13 March 2021 3:27 am

Woi Baru! yg tak ada idea utk majukan ekonomi dan negara ada lah parti pujaan hang lah Pas Parti Pelacur dan PN !

khatijah.nuno
khatijah.nuno
13 March 2021 3:27 am
Reply to  khatijah.nuno

Woi Barua! yg tak ada idea utk majukan ekonomi dan negara ada lah parti pujaan hang lah Pas Parti Pelacur dan PN !

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 9:07 pm

Menteri dan Duta taraf Menteri paling ramai. Kalau Hamid Bador tak keluar saman 10,000 sampai 330 kali sehari mana nak cekau duit bayar gaji buta? Esok Hamid pastikan triple baru Perogol Nika Gee boleh keluar bonus buta. Kahkahkah!

khatijah.nuno
khatijah.nuno
13 March 2021 3:32 am

Memang betul, tu pun saman 10k ni tak cukop nak cover gaji 70 ekor MPs Moodin, terutama gaji buta Lobai2 hanat Pas!. Tu pasal Law Minister Pukiyuddin bibir hitam mengumumkan kjaan kuatkuasa Ordinand Darurat Bertia Palsu utk bisu kan kritik2 rakyat dan teguran2 parti pembangkang pada PN. Undeng2 ni lagi melumayankan PN, denda sekurang2 rm100k dan rm500k pada pengamal, syarikat2 media yg konon klu menyebar berita palsu dan, mengeluarkan kenyataan palsu ikot suka takrif kjaan Moo nk heret dan denda, hukum sesiapa sahaja.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 6:58 pm

Penerima wang 1MDB dalam parti Madey si Kitol tak dicekop. Kompoun 10,000 langgar SOP Hamid Bador menggelupur. Kahkahkah!

langkasuka
langkasuka
12 March 2021 7:23 pm

Si bador tu tak kenal diri. Dulu kena buang negeri.

trackback
Buktikan Pas bukan pelacur dengan memilih antara Umno atau Bersatu
12 March 2021 6:45 pm

[…] Berita penuh : https://shahbudindotcom.net/2021/03/12/kalau-bukan-pelacur-beranikah-pas-pilih-hanya-satu-antara-umn… […]

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 6:33 pm

Hamid Bador keluar TV sudah tangkap Jho Low Taek sang beruang anak cukong Madey si Kitol ke? Kalau duduk sambil lambai-lambai Jho Low Taek sama kelaku anak buah jaga SJR. Kahkahkah!

Din Remos
Din Remos
12 March 2021 5:55 pm

Nama pun politik Tuan Bodin. Kata orang politik ini kotor walaupun hakikatnya bukanlah politik itu yang kotor, tapi orang yang bermain politik itu selalunya berperangai kotor. Dengan gaya lembut gigi dari lidah, calun-calun yang bertanding dalam pilihanraya membuat janji-janji kosong kepada orang-orang kampong. Bila dah menang, jambatan yang dijanjikan entah ke mana, klinik yang hendak dibina tak pernah dimulakan kerja-kerjanya. Dengan muka sejujur alim ulamak mereka berjanji untuk memperjuangkan nasib rakyat. Tetapi bila dah menang, mereka lebih sibuk memperkayakan diri dan merompak projek untuk kroni. Mereka juga terpekik-terlolong kononnya berdiri mereka adalah demi mempertahankan kedaulatan Melayu. Hakikatnya, bila dapat saja… Read more »

Din Remos
Din Remos
12 March 2021 6:02 pm
Reply to  Din Remos

Ada satu makhluk keliru dalam blog Budin ni yang menuduh Din dan Kejora adalah orang yang sama. Kenapa sampai jadi keliru begini. Banyak sangat kena sekel ka sampai fenin teruk ni ….

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 6:17 pm
Reply to  Din Remos

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Udah tosonyap monyopi nampaknya..itu makhluk
Kemain..blog ini, dia ada hati nak jajah dan takluk
Tapi, bengkak le muka..bila sarang tebuan dijolok
Kini dia dah lari, mungkin dgn Bg Ali sdg berpeluk
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 7:19 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Begitulah sifat nenek tua bangka yg bingai bodoh
Sama naik sja, rupa dan perangai dia yang hodoh
Dgn peserta blog ini, nek asyik saja nk cari gaduh
Bila tersepit dan kantoi mula le main tuduh-tuduh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 8:03 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek bagaikan pokok tua yg dah tk lagi berbuah
Kat blog ni, dia asyik sja kantoi & tercalar maruah
Dgn org lain mungkin dia bleh buat samseng juah
Tapi dgn cgu Kejora, siap le nenek tu makan kuah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 8:05 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg mcm itu perangai nenek barua haram jadah
Tak der rasa malu pun, wlu asyik kena maki ludah
Tapi dgn cgu Kejora ni betina tua tu rasa le padah
Tahulah nenek pukimak tu, langit tinggi ke rendah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 8:06 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Bila nek iblis itu muncul jer blog jadi tak tenteram
Perangai dia, serupa keling, atas kapal nak karam
Dekat si betina tua tu..ramai yg marah dan geram
Entah bila nak berubah itu betina sial anak haram
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 8:15 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg kt blog ini, ramai benci perangai nek yg cela
Kat sini, tak tertepis dia kiri kanan kena taji & tala
Dia bukan ler lagi fenin, tapi dah nak ke tahap gila
Mau tidaknya..hari2 kt sini, nek kena sekel kepala
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 8:37 pm
Reply to  Anonymous

Bro Din Remos 6:02 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tu, hanya spt anjing menggonggong tulang
Tak sedar anjing kurap, nak lagak harimau belang
Bila lagak samseng, dapat le dia nasib yg malang
Hari2 kat blog Budin, dgn Kejora nek kena sailang
Kejora ini..cikgu bistari yang bukan calang-calang
Sdg nenek bengap tu dulunya hanya minah kilang
Dia dpt duit banyak pun, sbb ‘part time’ jadi jalang
Bang Ali lah pelanggan tetap..yg asyik dok ulang2
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
13 March 2021 7:04 am
Reply to  Anonymous

“Kejora ini..cikgu bistari yang bukan calang-calang,” kata Wak Gontol Kejora Kojolla.

Bila sesiapa mengaku dia handal dsb nya, nyata makna nya dia hamsat, kepochi, tak guna satu sen pun.

Manusia yang betul2 handal tidak mengaku itu ini pasal diri nya. Orang lain yang memperakukan nya.

Tapi Wak Gontol memang selalu menggontol. Padah lah sesiapa yang percayakan nya.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 5:52 pm

Lebai Kelantan semburit anak kariah sendiri. Budak Kelantan fuck cikgu naik atas motor. MB Kelantan goyang telur 2 butir berhudud dan beRUU355 dalam jubah. Kelantan negara paling Islamik di seluruh Utopia, Kerala India. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 5:43 pm

Lebai kaki Danok wajib mengaku UMNO dan PPBM bapa ayam politik yang berjaya. Siapa yang sanggah maknanya belum kenal siapa Madey si Kitol dan kaki geng semburit politik Malaysia. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 5:39 pm

Pelacur dari Kelantan gewe Siam putih melepak kecek hodoh sughopo Lebai Mecedis. Madey si Kitol jamin brand pelacur Kelantan number 1 di dunia. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 5:37 pm

Pelacur kerja sudah ada sejak zaman purba sebelum Melaka. Madey si Kitol pembawa pelacur politik paling popular di Malaysia. Bapa Pelacur Politik Malaysia sepanjang zaman. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 March 2021 5:34 pm

Tumpang lalu Lebai pelacur dan penyemburit dari Kelantan nak potong Q. Anjing Jkom frontliners 45j ke tepi. Jangan menyalak macam anjing gila. Upah sama. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 4:40 pm

RAKAN2 TENTU DAH TAHU SIAPA MAKHLUK YANG BERKENAAN DGN PANTUN2 KAT BAWAH TU.

JAP LAGI MUNCUL LER MAKHLUK BERKENAAN TU MELENTING DAN MELATAH.

BAGI YG TAK BERKENAAN, ABAIKAN SAJA PANTUN2 ITU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
12 March 2021 4:38 pm

RAKAN PESERTA BLOG YG DIKASIHI SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau ada hujah atau pandangan sila lah kemuka
Komen dlm bentuk prosa ke pantun, boleh belaka
Tapi klu tak ada hujah, usah le karut marut direka
Atau pun karangan merapu serupa budak2 tadika
Elakkan komen biadab yg membuat hati kwn luka
Nanti klu kwn balas balik kita mungkin dpt celaka
Lebih baik diam saja dpd masuk cari malapetaka
Bkn lah apa, kot kwn tibai kita pun mesti tak suka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣