MUHYIDDIN YANG BISU, KAKU TERBUKTI TIADA KEMAMPUAN SEBAGAI PERDANA MENTERI

Kenapa ramai yang menyerang dan menghentam Muhyiddin Yassin?

Adakah semata-mata kerana pengkhianatannya terhadap PH dan caranya membentuk kerajaan PN melalui pintu belakang?

Jika diperhati, selain pengkhianatan itu adalah salah satu sebabnya, punca terbesar ialah kerana rakyat akhirnya sedar bahawa Muhyiddin bukan seorang pemimpin yang layak dan mampu untuk memikul tugas sebagai Perdana Menteri.

Berbeza dengan Najib Razak yang diserang dan dipertikai kerana ada isu khusus seperti berkaitan karenah isterinya, Rosmah Mansor dan skandal 1MDB, begitu juga dengan kepimpinan Tun Abdullah Badawi disebabkan isu budak-budak tingkat 4 dan kerajaan tiga beranak, tetapi Muhyiddin sebenarnya tiada isu khusus atau apa-apa skandal melingkari kepimpinannya.

Kemarahan orangramai terhadapnya bermula dengan pengkhianatan, namun kemudian semuanya melebar kepada isu-isu yang menunjukkan kelemahan dan ketidakmampuannya menggalas tugas mengurus negara.

Sebab itu penolakan, kemarahan dan kini kebencian rakyat begitu cepat dan hanya dalam beberapa bulan sudah membelenggu dirinya.

Ketidakmampuan awalnya terbukti apabila ketika keabsahannya mula dipertikaikan, beliau lalu memilih jalan menangguh-nangguhkan sidang Parlimen sebagai pilihan paling mudah untuk menyelamatkan kedudukannya.

Seterusnya, kebetulan dengan wabak Covid19 yang melanda negara, beliau mencadangkan pula darurat yang difahami oleh semua orang tujuannya tidak lain ialah bagi menghalalkan penggantungan Parlimen semata-mata.

Dengan menggantung Parlimen, Muhyiddin secara langsung berjaya mengelakkan sebarang undian dilakukan kepada keabsahannya, sementara di sebalik beberapa Ahli Parlimen telah menarik sokongan terhadapnya, kedudukan majoriti beliau sebenarnya sudah pun tiada lagi.

Apabila Yang Dipertuan Agong kemudiannya bertitah Parlimen boleh bersidang ketika tempoh darurat, pentadbiran Muhyiddin jelas menunjukkan sikap derhaka dengan menolak titah berkenaan melalui kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Takiyuddin Hasan..

Takiyuddin menyatakan tiada sidang Parlimen akan diadakan ketika tempoh darurat kerana majoriti Ahli Parlimen adalah warga emas yang terdedah kepada penularan Covid19.

Ternampak Takiyuddin sanggup membodohkan dirinya sendiri dengan hujah tersebut semata-mata untuk melindungi Muhyiddin kerana sementara ramai Ahli Parlimen sudah diberi suntikan vaksin, banyak sektor pekerjaan, perjudian, panggung wayang, malah sekolah sudah pun dibuka sepenuhnya.

Kilang dan sekolah yang ada beribu-ribu orang tidak ditakuti merebaknya wabak, tetapi Parlimen yang hanya ada 220 ( dua meninggal dunia) pula yang dibimbangkannya dengan ancaman Covid19.

Dengan hujah sedemikian, Takiyuddin sebenarnya adalah menteri penjaga Parlimen paling kartun dalam sejarah negara ini.

PAS yang menaungi laluan politiknya yang konon memperjuangkan Islam, tetapi ternampak tahap mengampu dan membodek beliau demi mempertahankan kuasa begitu jauh melebihi mereka yang berjuang atas nama sekular sekali pun.

Dalam pelbagai isu lainnya, terutama yang membabitkan kritikan terhadap diri dan kepimpinannya, sikap Muhyiddin yang asyik “buat bodoh” dan enggan menjawab atau tampi bercakap memberi penjelasan, pada hakikatnya tambah menyerlahkan lagi keyakinan rakyat bahawa beliau sebenarnya tidak cukup kemampuan dan kewibawaan untuk peranan sebagai Perdana Menteri.

Sebagai seorang Perdana Menteri, seseorang itu sebetulnya tidak boleh berwatak bisu, enggan bersoal jawab dengan media dan asyik-asyik dengan perutusan khas sehalanya saja sepanjang masa.

Seorang Perdana Menteri mesti selalu tampil di khalayak dan media bercakap tentang pelbagai masalah yang berlaku dalam negara, sambil penampilannya itu bertujuan memberi keyakinan kepada rakyat bahawa sebagai pembayar cukai yang membayar gajinya, mereka berhak mendapat ketua atau jeneral yang diyakini serta kata-katanya penuh memberi pengharapan.

Tetapi, dengan hanya diam dan bisu dalam banyak isu, baik ekonomi, politik dan macam-macam lagi, apa yang boleh rakyat harapkan daripada beliau?

Sepanjang setahun berlalu, dengan pilihannya menjadi Perdana Menteri yang bisu serta tidak mesra itu, kecuali kepada penyokong dan pengampunya, Muhyiddin sebenarnya telah melakukan pilihan yang salah dalam pendekatannya.

Dengan sikapnya yang sedemikian itu, kalau pun tidak dijatuhkan sebelum Parlimen dibubarkan, peluangnya untuk memimpin kejayaan bagi PN dalam PRU15 juga boleh dikata tersangat nipis.

Di mana-mana, luahan yang kedengaran di bibir rakyat ialah beliau tidak mampu mengurus negara ini ke arah yang lebih baik, kecuali yang tahu dilakukannya hanyalah menyogok habuan demi habuan kepada penyokong serta pengampunya demi mempertahankan kuasa yang tidak berapa lama lagi pasti akan terburai jua akhirnya.

Selain pengampu dan pembodek yang beroleh habuan itu, tiada sesiapa yang lain lagi selain itu ingin terus berketuakan seorang yang bisu dan kaku dalam tempoh yang lebih lama sebagai jeneral menguruskan negara ini. (Shahbudindotcom 09/03/2021)

4.1 13 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 9 March 2021 — 2:22 pm
Subscribe
Notify of
guest
111 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
10 March 2021 8:32 pm

BILAKAH TANAH MELAYU NAK TERLEPAS DARI CENGKAMAN DAJJAL……… TOK MUDIM JUGA DAJJAL ……KESIAN UMAT MELAYU ISLAM……… SI DAJJAL MUDIM HANYALAH GUNTING DALAM LIPATAN……JALANKAN AGENDA PLURALISM LIBERALISM PHD4PIG……… We Have Cut Ties, Full Stop! Stop Backing Muhyiddin, Says Tajuddin…….. (FMT) – There are still some Umno members and MPs backing PPBM despite the party’s decision to sever ties with Muhyiddin Yassin’s party, and Umno warlord Tajuddin Abdul Rahman is not at all pleased. He slammed these Umno leaders for weakening the party. “How will Umno become strong? Who is weakening the party? Not PPBM. It’s us. We are not united as… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 10:17 pm

Jom kita bermadah panton pukol
Nak tanya siKojolla kangkong kojab
antara batang mop dan batang cangkol
yang mana satu lobih sodap

terasa bulu kotiaq den goli goloman

hahahahahahhihihihihihohohohoooooo

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 10:21 pm
Reply to  Anonymous

Panton ku coret menikam bak bisa panah
Udah lah kojolla kalah menggigil tubuhnya
orang diajak balas panton lari tak cukop tanah
di raba ponggong basah tercirit tahiknya

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 11:27 pm
Reply to  Anonymous

tahniah bro,pantun awak lucu ,aku gelak habis

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 11:28 pm
Reply to  Anonymous

adaka orang Melayu nama kojolla?

khatijah.nuno
khatijah.nuno
9 March 2021 9:27 pm

Muka jawa Pagoh ni memang tak sedar diri..dah takde kelayakkan jadi PM, selain takde tokoh langsong meneraju negara, sembap, lembap dan macam tongkol kayu(ditunggang the real gamemakers behind the PN political SINS and scenes. Dasar Kulit buaya tebal- (takde rasa malu langsong). Pula tu ada penyakit, tak sedar2 diri masih nak kekal pegang jawatan. Kuda kayu ni tahu dia tak reti memerintah tapi hanya harapkan his puppet masters macam Jemin Juboq, Hamzah jongang, Zuraida MakLampir, Lobai Pas, Annuar Musang and that moron FM Zafrul-fool jadi tukang punah-sihat dan merancang strategi2 utk Moo the Cowdung terus jadi PM sampai mampus.. Whether… Read more »

rawae
rawae
9 March 2021 9:53 pm
Reply to  khatijah.nuno

marah kamu ya dgn wak pagoh. Wak pagoh kalu dulu2 dia main gop kalu pi dubai. Sanggup rasmi konvensyen lepas tu main gop. Main gop semua free. Sebab dia single handicap. Dia mana tau ekonomi. Kawan nya si jemin. Lagi banggang ekonomi. Dah tak tau ekonomi nak jadi menteri ekonomi. Sekor lagi si zuraida. Lagi la banggang. Layak jual karipap di ampang aje. Si Nurul Ezah nak lawan dia di ampang. Mendidih la si zuraida tu. Maybe dia lari la kot. kawasan selamat lawan di Tanjung rambutan. Kalu kalah terus masuk hospital orang giler

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
9 March 2021 8:42 pm

BAPOK SKANDAL INGAT DIA SORANG SAHAJA BERANGAN MAT JENIN NAK JADI PM…….RAMAI LAGI DOK PASANG ANGAN2 OOOOIIIIII…… Team Ku Li And The AMC Are Now Working In Concert…… So, Team Ku Li is trying to give the impression that Tengku Razaleigh will be PM9. And the message they want to send out is that Mahathir has agreed to this. Hence Team Ku Li’s Tamrin has sent a letter to Muhyiddin on behalf of Mahathir to challenge Muhyiddin to a debate, on behalf of Mahathir. NO HOLDS BARRED Raja Petra Kamarudin Yesterday, AMC’s Mohd Puad Zarkashi lodged a police report against… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 March 2021 7:21 pm

Perogol Nika Gee ingat masuk Kaabah boleh cuci dosa? Ini ajaran sesat Menteri Liverpool dan Mufti Utara ke? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 March 2021 7:18 pm

Perogol Nika Gee sejak zaman Pak Lah sudah digelar PNkhianat. Kalau masa zaman jadi MB rogol bini orang Cina kapir dan jual tanah Johor kepada cukong kapir. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 March 2021 7:16 pm

Tumpang lalu Pak Lebai Kelantan naik Mecedis nak potong Q lagi. Frontliners Jkom penerima duit cukai 45j upah jadi anjing jaga PNkhinat tolong ke belakang. Kahkahkah!

Bani melayu umno
Bani melayu umno
9 March 2021 5:48 pm

KUALA LUMPUR – [DIKEMASKINI] Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim dilantik sebagai pengerusi Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA) berkuat kuasa serta-merta. Perkara tersebut diumumkan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Zuraida Kamaruddin pada satu sidang akhbar pada Selasa. Zuraida berkata, pengalaman lima penggal sebagai wakil rakyat dan dalam tadbir urus yang ada pada Shahidan amat diperlukan untuk melonjakkan prestasi PR1MA. “Pengalaman beliau sebagai menteri besar Perlis dan pernah bertugas sebagai menteri di jabatan perdana menteri, jadi ini adalah tempat yang betul untuk beliau menjadikan misi bagi menyediakan kediaman mampu milik di negara ini,” katanya ketika mengadakan lawatan di ibu pejabat… Read more »

Bani melayu umno
Bani melayu umno
9 March 2021 5:49 pm

Sudah dapat habuan……

UlarMak Biawak
UlarMak Biawak
9 March 2021 5:43 pm

Inilah contoh Si Kitol aka “Ust Biawak” yang tiba2 bisu di era PN https://malaysiadateline.com/zamri-ketawa-terkekeh-kekeh-akui-belasah-mujahid-isu-transgender/

Siap boleh gelak…

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 6:25 pm
Reply to  UlarMak Biawak

Dulu kami nampak hang mcm real ulamak dan ustaz berkarisma krn tegas serang PH soal Sajat dan transgender. Tapi laa ni era PN, hang jadi bisu, biarkan Sajat yang ke arah murtad. PN dan menteri agama PN hebat dan really islamik ka? Mmg pun layak hang digelar UlarMak atau Ustaz Biawak, lidah bercabang. Kalau kulit hitam hati putih bersih is ok. Tapi kalau semuanya hitam termasuk hati… memang tak layak dihormati apatah lagi digelar ustaz.

Maaf noo.. aku terpaksa cakap biaq hang sedaq diri sikit. Perangai pariah jgn campur aduk dlm agama. Rosak dan pecah belah ummah.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
10 March 2021 2:29 am
Reply to  Anonymous

Melayu Pas Pariah Kelantan dan Terengganung. memang Lobai2 Pas biawak sial

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 March 2021 7:28 pm
Reply to  UlarMak Biawak

Sajat murtad. Anak saudara Menteri murtad Gurdwara. Inikah hasil kerja dakwah Ustaz dan Lebai potong Q dipanggil…

I Sokong Murtad Agama (ISMA) ?

Kahkahkah

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 March 2021 7:36 pm
Reply to  UlarMak Biawak

Syariah law nak hukum LGBTQ sudah disekat. Menteri Liverpool dan Mufti Utara tak buat kerja. Tak lama lagi murtad agama pun ok.

Tak percaya sekarang ISMA pun sudah tulis artikel I Sokong Murtad Agama Al Sajat. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 10:29 pm
Reply to  UlarMak Biawak

Mana ustad bewak ni bila PN, Yiddin halal kan dan tambah cabutan judi? . Kerajaan Melayu Islam konon.. Adi Wang sejak dapat mentekedarah gaji duta taraf menteri, dah betul2 biul & pusing 360 degree. Kes Adib dah basi, isu drebar mabuk dah sepi, judi bertambah buat tak reti, ucap kristmas, depavali, Gong xi fat chai, kini dah halal toyyiban. Bila adi wang kojol nanti, ayak ditanam kat jirat kan kan kan???

Hebat adi wang, chief ustaz bewak. MUNAFIK & PELACUR AGAMA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 5:40 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Nenek tak serik2, tampil, untuk tunjuk kebodohan
Akibat nya dia jdi mangsa buli & objek belasahan
Dgn cgu Kejora perkasa dia tak daya nk bertahan
Terpaksa cabut lari ler nenek dh tiada lain pilihan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 6:57 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla menggontoll lagi.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:14 pm
Reply to  Anonymous

Monyet Tua Nek TN Batang Pisang menggentel kelentit lagi.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:25 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Nek monyet batang pisang tu BM dia teruk sekali
Kadang2 benda ditulis tu macam bahasa Swahili
Ckgu tegur ajar maki tengking dia buat tak peduli
Yg betina tu tahu, nak kangkang puki kat Bang Ali
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 5:32 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Tak pasal2 tak ada kerja, bala yg nenek pergi cari
Dia buat berani lbih..pergi acah cgu Kejora bistari
Malu le dia tk mampu balas pantun BI Kejora beri
Sian nek tak ada pilihan lagi melainkan cabut lari
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:00 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla memantun mantat adalah watak pondan.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:15 pm
Reply to  Anonymous

Monyet Tua Nek TN Batang Pisang takut dgn pantun serupa pondan.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:26 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Klu tak ada hujah, tak usah le pula karutan direka
Jgn berulang kali, buat komen, taraf budak tadika
Hendaklah kita, ada rasa malu & tahu tebal muka
Ubah lah diri, klu dah jelas yg kita ini org tak suka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
9 March 2021 5:00 pm

ALJUBON WAL BONTO TAK ADA MARUAH SANGGUP BEESEKONGKOL DENGAN KLEPTOKRAT UMNO TERDESAK GILA KUASA……… TAK HAIRANLAH ALJUBON WAL BONTO NAK SUBAHAT DENGAN KLEPTOKRAT UMNO MEMANG SATU KANDANG PENYANGAK…….. . NAMAPUN PAK DAJJAL DAH TENTU PAKAR MANIPULASI………KEBAS DUIT RAKYAT BERSAMA DORAEMON 200B…… Anwar Is So Disgusting Even Setan Tak Mengaku Kawan…….. Anwar is an amazing person. He is the only person I know who can condemn LGBTs for ‘deviant’ sex acts that violate Islam while at the same time he bonks every jambu he can lay his hands on. I think Allah must have prepared a special hell for people like… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:40 pm

His BI capability being questioned, Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla may be looking for a ghostwriter to write BI comments for him.

HAW HAW HAW.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 5:09 pm
Reply to  Anonymous

Her BI capability being questioned, Monyet Tua Nek TN Batang Pisang after this may be looking for a ghostwriter to write BI ‘pantuns’ for her.

Since she was unable to reply even a single one, although Kejora had thrown to her nearly a hundred of BI ‘pantuns’ until now.

HAW HAW HAW.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 5:10 pm
Reply to  Anonymous

Anybody can compose such garbage words like a kindergarten kid…
But to write pantuns, especially in English, only the highly educated, gifted and talented one can afford to do so.

This is an example:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
A lot of excuses are being given by the old auntie
The moron can’t write English pantun, what a pity
She’s so childish..and her behaviour is very nasty
Not washing, after peeing, makes her pussy dirty
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:02 pm
Reply to  Anonymous

The “highly educated, gifted and talented one” from SJK

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:09 pm
Reply to  Anonymous

The “highly educated, gifted and talented one” TN Monyet from SJK is nothing as compared to superb Kejora.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:32 pm
Reply to  Anonymous

Anybody can compose such garbage words like a kindergarten kid…
But to write pantuns, especially in English, only the highly educated, gifted and talented one can afford to do so.

This is an example:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Poor TN tried to be eagle but she’s just a sparrow
Her rusty brain is very small, and as if never grow
To readers, she is like an old broken wheelbarrow
Facing Kejora, she had to endure pain and sorrow
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:21 pm

Bila otak dah tandus, Wak Gontol pun keluarkan lah isu BM dalam blog politik nih.

Cara dia nak distract, tutupkan malu nya.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:32 pm
Reply to  Anonymous

Bila otak dah tandus, lps tu terkantoi dia lemah BM sebab dulu SJK, TN Monyet Tua pun meracau raban alih tiang.

Cara dia nak distract, tutupkan malu nya.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:33 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:17 pm

Sebagai contoh Wak Gontol Kejora ini bodoh, tanya lah dia “the colour of Baby Archie’s skin.”

Mesti dia ternganga, tengok kiri, pusing kanan, terpinga pinga.

BI pun dia tak reti, berita BI bikin dia pening, kepala nya alih2 menuju ke mulut singa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:25 pm
Reply to  Anonymous

Yer ker Nek TN?

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Poor idiot, lady TN, always come in here to tell lie
Only on boasting, that stupid old moron bitch rely
To that bloody idiot lady’s words..even pig can fly
But when I gave “pantun BI”..she’s unable to reply
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:27 pm
Reply to  Anonymous

Damn stupid bastard Kojolla until now not realizing that TN is not interested in memantun mantat.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:28 pm
Reply to  Anonymous

has never been

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:30 pm
Reply to  Anonymous

Kopipes BI pantun from somewhere, eh, stupid?

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 5:15 pm
Reply to  Anonymous

Damn stupid bitch TN Monyet until now pretended that she’s not realizing that Kejora is damn smart in ‘memantun’.

Go and ‘kopipes’ BI pantun from somewhere, eh, stupid idiot TN Monyet, if you’re not capable of creating on your own.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 5:18 pm
Reply to  Anonymous

Anybody can compose such garbage words like a kindergarten kid…
But to write pantuns, especially in English, only the highly educated, gifted and talented one can afford to do so.

This is an example:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Old auntie TN got walloped in most of her entries
It is as if, Kejora had pinched, & pulled her clitoris
Tears mus be flowing and wetting in her eyes’ iris
Someone, should take her, to see the psychiatrist
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:05 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla dreaming quite often.

Let the cheapskate do it. Dreaming does not cost a sen.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:12 pm
Reply to  Anonymous

Monyet Tua Nek TN Batang Pisang crying quite often.

Let the cheapskate do it. Crying does not cost a sen.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 7:33 pm
Reply to  Anonymous

Anybody can compose such garbage words like a kindergarten kid…
But to write pantuns, especially in English, only the highly educated, gifted and talented one can afford to do so.

This is an example:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Ckgu Kejora appeared to be very smart & cunning
Pity skunk TN, being whacked from the beginning
Poor TN is as if..getting heavy strokes of canning
In their duel all the while genius Kejora is winning
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:13 pm

Anonymous
9 March 2021 3:56 pm
Reply to Anonymous

Malang sungguh nasib Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

Tak disukai ramai, dia melesit, mempelesit di sana sini disini.

Hidup nya sentiasa unpopular. Keadaan itu di bawanya kpd diri nya sendiri.

Tak memasal mencaci, alih2 memuki mantat, mencarut marut.

Kesian emak bapak nya kalu masih hidup lagi. Biadab dan kurang ajar, malu tak terhingga.

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:13 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 3:56 pm,

…mempelesit di sana sini ‘disini’ …???
(Kalau disindir ke atau disita ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:14 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu hilang sabar naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bongap, ini botino tuo anak haram pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:14 pm
Reply to  Anonymous

‘sini’ tu, pobuatan nyo macam mano, auntie? Macam ekou kulom kopalo polir Bang Ali ke? Atau macam Bang Ali monggentel biji kolontit ekou? Atau macam ekou mongangkang tadah puki dokek Bang Ali?

Memang jonih molayu colup bobal bongap pukikimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:15 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:15 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bongok bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:16 pm
Reply to  Anonymous

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL b KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:16 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BINGAI BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:17 pm
Reply to  Anonymous

INILAH APO YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TIDAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:17 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:17 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:18 pm
Reply to  Anonymous

BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU UNTA PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:08 pm

Maka mula lah dia meng kopipes, keluarkan karut marut dari kilang lapuk busuk nya.

Lulus SJK sahaja mana lah otak dia ada capacity menulis komen dengan senang.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:37 pm
Reply to  Anonymous

Maka mula lah dia TN Monyet takut dgn kopipes, keluarkan karut marut dari kilang puki lapuk busuk nya.

Lulus SJK sahaja mana lah otak dia ada capacity menulis komen dengan senang.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:37 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:04 pm

Billa ketandusan otak, takda hujah, Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla nih mencacah.

Melompat lompat mcm beruk tak dapat pisang.

Tapi mana lah dia reti mencari, sebab dia binatang.

Binatang pemalas, bila dibaling kayu, cabut lari lintang pukang

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:42 pm
Reply to  Anonymous

Billa ketandusan otak, takda hujah, Monyet Tua Nek TN Batang Pisang nih mencacah meracau royan raban.

Melompat lompat mcm monyet tak dapat pisang.

Tapi mana lah dia reti mencari, sebab dia binatang.

Binatang pemalas, bila dibaling kayu, cabut lari lintang pukang.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:43 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:03 pm

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bobal bongap bongok bengong biol bahalol pukimak sial anak haram lahanat sawan gilo babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:04 pm
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:52 pm

Anonymous
9 March 2021 3:31 pm
Reply to Anonymous

Binatang yang di kenali sebagai Wak Gontol Kejora Kojolla, masyaAllah

Tiap kali masuk sini, tunjukkan tabiat bedebah

Maklumlah, dia anak haram jadah

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:53 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 3:31 pm,

… yang ‘di kenali’ …???
(Kalau di Memali ke atau di Batang Kali ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:54 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi marah naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:54 pm
Reply to  Anonymous

‘kenali’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:55 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:56 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bangang bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:56 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET BONGOK NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:57 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:57 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:00 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:00 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:01 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:28 pm

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla asyik ber KAH KAH KAH

Dia yang komen pertama di sini tapi terus mencaci cacah

Tak dibimbing emak bapak di masa kecil, dah besar jadi bedebah

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:49 pm
Reply to  Anonymous

Selepas berbelas komen, tiada siapa masuk bila melihat semua nya Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla.

Moral of the story:

Kalau mahu menarik komen2 lain, jangan lah menggontol di sini.

Hanya harapkan lah komen yang lain di sini baru ada yang lain tinggalkan kmen.

Demikian lah nasib Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:56 pm
Reply to  Anonymous

Malang sungguh nasib Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

Tak disukai ramai, dia melesit, mempelesit di sana sini disini.

Hidup nya sentiasa unpopular. Keadaan itu di bawanya kpd diri nya sendiri.

Tak memasal mencaci, alih2 memuki mantat, mencarut marut.

Kesian emak bapak nya kalu masih hidup lagi. Biadab dan kurang ajar, malu tak terhingga.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:47 pm
Reply to  Anonymous

Malang sungguh nasib Monyet Tua Nek TN Batang Pisang nih.

Tak disukai ramai, dia melesit, mempelesit di sana sini .

Hidup nya sentiasa unpopular. Keadaan itu di bawanya kpd diri nya sendiri.

Tak memasal mencaci, alih2 memuki mantat, mencarut marut.

Kesian emak bapak nya kalu masih hidup lagi. Biadab dan kurang ajar, malu tak terhingga.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:47 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:22 pm

SEKADAR UNTUK RENUNGAN BERSAMA:

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:23 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:24 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
9 March 2021 1:54 pm
Reply to Din Remos

Bravo Din Remos 8:16 am,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Wow..Din Remos ini bagaikan seekor ular berbisa
Patukannya tu dah pasti sekali perit nenek terasa
Din kata..BM nenek tk daya lagi nak memperkasa
Lebih baik, klau nenek diajar tentang budi bahasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:24 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
9 March 2021 2:07 pm
Reply to Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Sebelum ni pun kaw giler Din tampil tibai belasah
Kata Din mengajar binatang pun tak begini susah
Mmg nek bebal dungu tu, jenis rendam tak basah
Dpd ajar dia, lebih mudah lagi blkg parang diasah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:25 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din Remos 3 March 2021 10:02 am)

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:26 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
9 March 2021 2:16 pm
Reply to Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kebengapan & dungu nenek bukan lah lagi rahsia
Masa SJK dulu, dia malas & lbih suka jadi bohsia
Kini nek terus jadi bebal benak hingga lanjut usia
Din kata ngajar nenek bengap tu jadi kerja sia-sia
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:26 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
9 March 2021 2:36 pm
Reply to Anonymous

Bravo Din Remos,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dh sebulan lbih, nek diajar jika kenangan diimbau
Tetapi, lbih teruk dari kerja menarah kayu merbau
Mmg ler jenis tak masuk diajar itu nenek lahabau
Din kata..ngajar nek spt ngajar kambing & kerbau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH
😛😝😜🤪😀😃😄😆😆😅😂🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:31 pm
Reply to  Anonymous

Binatang yang di kenali sebagai Wak Gontol Kejora Kojolla, masyaAllah

Tiap kali masuk sini, tunjukkan tabiat bedebah

Maklumlah, dia anak haram jadah

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:44 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 3:31 pm,

… yang ‘di kenali’ …???
(Kalau di kuali ke atau di Itali ke, ok lah)

pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:45 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi marah naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:45 pm
Reply to  Anonymous

‘kenali’ tu, tompek nyo kek mano, auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau kek topi puki ekou colah biji kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:45 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:46 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bangang bongok, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:47 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET BONGOK NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:47 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:48 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BAHALOL MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK LAH SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:49 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:49 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
9 March 2021 8:16 am
Reply to Anonymous

Buek apo la Jang kau boponek lolah mengaja nenek tu…. buang maso ngabehkan bogheh ajo… daripada mengajar BAHASA, lebih elok dia diajar supaya BERBUDI BAHASA

Reply

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:50 pm
Reply to  Anonymous

MEMANG BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BODOH BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT SEKOR TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE MONYET TUO DUNGU BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 2:47 pm

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Budin kata TSMY dh sampai ke tahap bisu & kaku
Samalah juga kat sini si tua yg buruk tingkah laku
Tk tertepis dia kiri kanan asyik kena taji dan paku
Kini si tua itu diam monyok serupa dgn kera duku
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:13 pm
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla

Takda lain asyik ber KAH KAH KAH

Kali ini mcm beruk cheetah

Hahahah

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:19 pm
Reply to  Anonymous

Monyet Tua Nek TN Batang Pisang.

Takda orang lain terasa dgn pantun di atas, asyik dia sorang je… KAH KAH KAH

Tadi mcm kera duku, kini mcm kera sumbang.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:24 pm
Reply to  Anonymous

Kamu mcm tahi badang

Jatuh selupuk berlambak di padang

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 3:25 pm
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla

KAH KAH KAH

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:52 pm
Reply to  Anonymous

Kamu mcm tahi seladang

Jatuh selupuk berlambak di bendang

Monyet Tua Nek TN Batang Pisang

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
9 March 2021 4:52 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh kalau setakat nak buat karangan sampah taik tahap budak tadika tu…
Tapi kalau nak karang pantun yg sama panjang baris2 dan sama bunyi sukukata hujung baris, hanya yang terpelajar, bijak dan berbakat saja yang termampu.

Ini contohnya:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣