PENYOKONG UMNO, PAS BERBEZA PENDAPAT TENTANG MUHYIDDIN

Minggu ini politik Malaysia digawatkan berkaitan hubungan politik antara UMNO dan Perikatan Nasional (PN).

Pembentukan Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY) sejak 1 Mac 2020 terbentuk dengan gabungan politik, antara parti utama ialah Parti BERSATU, UMNO, PAS, MIC, MCA, GPS dan GRS serta beberapa parti-parti lain.

Namun begitu, perkembangan mutakhir memperlihatkan UMNO dengan jelas membuat pendirian untuk tidak bersama dengan PN pada PRU15 yang akan datang. Pastinya ia disebabkan oleh kesukaran untuk memuktamadkan resolusi rundingan kerusi antara parti-parti politik.

Akar umbi UMNO pada dasarnya sukar untuk menerima kerjasama dengan BERSATU atas dasar sebahagian besar ahli-ahli BERSATU adalah dulunya ahli-ahli UMNO yang dianggap khianat kepada perjuangan UMNO.

Keputusan UMNO untuk tidak bersama dalam koalisi PN dalam PRU15 juga, mengundang teka-teki terhadap kedudukan kerjasama antara PAS dan UMNO dalam MUAFAKAT NASIONAL.

Adakah keputusan UMNO ini menjejaskan Muafakat Nasional?

Apa pilihan kepada PAS jika terpaksa memilih antara dua rakan kerjasama dalam menghadapi PRU15?

Survei IDE, MOOD RAKYAT # MOOD OF THE NATION, yang dijalankan pada 19 – 28 Februari 2021 telah mendapati bahawa sikap penyokong UMNO dan PAS adalah berbeza antara satu sama lain.

Keputusan survei ini adalah selari dengan keputusan politik yang telah dibuat oleh UMNO.

72% penyokong UMNO memilih untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan PRU 15 dengan segera.

Sementara itu 69% penyokong juga berpendirian bahawa kepimpinan TSMY gagal dalam mengawal penularan COVID 19 secara berkesan.

Bahkan bagi penyokong UMNO, purata penilaian (average rating) terhadap prestasi Menteri Kabinet TSMY adalah pada tahap 3.0 bagi skala antara 1 (paling rendah) hingga 10 (paling tinggi).

Jelas berdasarkan data responden penyokong UMNO, mereka mempunyai persepsi yang rendah dan negatif terhadap Kerajaan Perikatan Nasional khususnya suara akar umbi.

Justeru senario ini mengesahkan penolakan UMNO terhadap Perikatan Nasional dan pelbagai konflik yang timbul antara keduanya.

Sikap penyokong PAS dilihat berbeza; lebih bersikap positif dan pragmatik terhadap kepimpinan TSMY dan Kerajaan Perikatan Nasional.

74% responden penyokong PAS mengambil sikap menyokong untuk TSMY kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia sehingga tempoh Parlimen tamat.

Penyokong PAS juga memberikan skala pencapaian 8.0 bagi skala antara 1 (paling rendah) hingga 10 (paling tinggi), terhadap Menteri Kabinet kepimpinan TSMY.

Malah penyokong PAS menyatakan kepimpinan kerajaan TSMY berjaya mengawal penularan COVID 19 dengan berkesan.

Berdasarkan kepada data-data ini jelas memperlihatkan perbezaan sikap antara penyokong UMNO dan PAS yang dilatari oleh pelbagai latar belakang terkait dengan strategi politik, reaksi akar umbi, survival kerusi Parlimen dan DUN, masa depan parti politik dan dinamiknya sokongan pengundi atas pagar.

Senario ini juga menjadi tanda tanya terhadap kedudukan PAS samada untuk memilih antara dua gabungan iaitu bersama BERSATU dalam Perikatan Nasional, atau bersama UMNO dalam Muafakat Nasional pada PRU 15 akan datang.

Survei Mood Rakyat Malaysia Setahun Pemerintahan Perikatan Nasional dijalankan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) secara dalam talian pada 19 hingga 28 Februari 2021 yang melibatkan 8,352 orang responden seluruh negara, Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Persampelan yang digunakan dalam kajian ini adalah persampelan berperingkat (multi-stage sampling). Profil responden adalah merangkumi jantina, umur, kaum, sokongan kepada parti dan trend keputusan PRU14.

Survei ini juga turut mendapatkan pendirian responden terhadap isu berkaitan prestasi Kerajaan dan Perdana Menteri, usaha Kerajaan menangani COVID 19 dan masa depan politik Datuk Seri Anwar Ibrahim serta Pakatan Harapan.

Siaran Media ini adalah Siaran Media SIRI KE-3 MOOD RAKYAT #MOOD OF THE NATION. Sila layari

web: www.ideselangor.com / Facebook, Youtube & Twitter IDE bagi mendapat maklumat Siaran Media terdahulu.

Dikeluarkan oleh: UNIT PENYELIDIKAN IDE.

4.5 2 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 5 March 2021 — 6:58 pm
Subscribe
Notify of
guest
157 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
6 March 2021 7:09 pm

PHD4PIG OPPORTUNIST NAK TANGGUK DI AIR KERUH…….PATUT GUNA KEKUATAN SENDIRI PRU15 NANTI…….. JANGAN HARAP PHD4PIG ADA KERUSI LAGI PRU15 NANTI……… Pakatan Sulit Anwar-Zahid Terdedah Melalui Kesamaan Kenyataan PH-BN…….. (New Malaysia Times) – Kesamaan berbentuk salin-tampal dalam dua kenyataan media dari Pengerusi Pakatan Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi malam tadi dipersoalkan netizen di laman media sosial kerana kedua-dua kenyataan menggunakan ayat-ayat yang sama seperti terdapat suatu bentuk pakatan sulit antara kedua-dua pemimpin tersebut. Portal MalaysiaNow menyifatkan dua kenyataan yang dikeluarkan kedua-dua pemimpin itu mirip dari sudut bahasa, gaya dan susunan. Tinjauan NMT… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:46 pm

TOGHUIH DAH BOLAH CABUT LARI LINTANG PUKANG, TOSONYAP SUNYI MONYOPI TOKODU MALU TOKANTOI TOKOSIPU BUNTU KAKU KOLU PILU MOMBISU, MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG, BOKEAIH MURID SOKOLAH SJK, BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI, BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK DUNGU SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

HAH HA HAA.

Wau bule
Wau bule
6 March 2021 3:45 pm

Penyokong Umno, PAS atau Bersatu perbezaanya tiada
Pemimpin mereka Penyamun Pengkhianat Pedagang Agama
Konon kerana berbakti untuk bangsa agama dan negara
Tiada rasa malu tiada rasa bersalah walau sekelumit pun

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:44 pm

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Just completed another round (the 3rd round) menibai nek TN kekasih Bang Ali.

OK folks, hopefully you all hv some sense of humour.

I’m having my morning fun and entertainment.

Hv a good day.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:16 pm

Anonymous
6 March 2021 1:54 pm
Reply to Anonymous

Otak paling bengap. Hanya tiru apa orang kata. Itu pasal tak boleh merintah Melaka di abad 15. Di guling Portugis dengan senang. 1111am nih keturunannya ler.

Reply

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:17 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 1:54 pm,

… ‘Di guling’…???
(Kalau di Petaling ke atau di Semeling ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:17 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:18 pm
Reply to  Anonymous

‘guling’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:18 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:19 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:19 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:19 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:20 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:20 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:21 pm
Reply to  Anonymous

BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE BARUA ANAK HARAM NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:11 pm

Keputusan UMNO untuk tidak bersama dalam koalisi PN dalam PRU15 juga, mengundang teka-teki terhadap kedudukan kerjasama antara PAS dan UMNO dalam MUAFAKAT NASIONAL, kata Budin.

Tapi PAS dan UMNO boleh muafakat di PRU15 ke? Boleh setuju pembahagian kerusi ke? Banyak kerusi yang di kejar bersama sejak demikian lama.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 2:04 pm

TAK NAIK MUKA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA. MASUK SINI SAJA, DIBEDAL.

MORAL OF THE STORY: JANGAN COBA MENGGONTOL SEBAB KAMU TAKDA TARAF, KAMU HANYA BADOL.

NO LOCUS STANDI.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:24 pm
Reply to  Anonymous

TAK NAIK MUKA NATE MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG. MASUK SINI SAJA, DIBEDAL TERUS.

MORAL OF THE STORY: JANGAN COBA MENGGENTEL KELENTIT DI SINI SEBAB KAMU TAKDA TARAF, KAMU ‘HA NYA’ MENGANGKANG PUKI KAT BANG ALI.

NO LOCUS STANDI.

HAH HA HAA.

Din Remos
Din Remos
6 March 2021 1:02 pm

IDE itu pun bukannya “independent survey group”. Ianya ditubuhkan dan dibiayai oleh orang2 Abam Sheikh bagi tujuan mengadakan tinjauan-tinjauan berat sebelah yang menguntungkan PKR…jadi faham-faham sajalah. Dalam konteks tajuk Budin ini tidak dapat dinafikan memang terdapat percanggahan pendirian di antara penyokong PAS dan penyokong UMNO. Bab sokongan PAS sangat mudah memahaminya kerana penyokong PAS tidak perlu berfikir bagi mengambil pendirian mereka. Apa yang Chief Lebai cakap itulah pendirian mereka. Sekarang Chief Lebai lebih seronok menikmati ghanimah bersama Muhyiddin, makanya mereka akan terus menyokong beliau. Di suatu sudut lain, penyokong UMNO mahu putuskan hubungan dengan PPBM selepas tamat kontrek Muta’ah mereka.… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:42 pm

TOGHUIH DAH BOLAH CABUT LARI LINTANG PUKANG, TOSONYAP SUNYI MONYOPI TOKODU MALU TOKANTOI TOKOSIPU BUNTU KAKU KOLU PILU MOMBISU, MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG, BOKEAIH MURID SOKOLAH SJK, BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI, BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM JADAH BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 1:49 pm
Reply to  Anonymous

MCM MELAYU BILA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511, MUSUH MENGENDAP DI SEBELAH, DIA BERSORAK MENANG. DI BALUN DGN SENAPANG, TERBORAI.

DAHTU MAKI HAMUN BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM JADAH BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

BODOH BANGANG SETUL 1242pm NIH.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:09 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 1:49 pm,

… ‘DI SERANG’…???…’DI BALUN’…???
(Kalau di Behrang ke atau di Changlun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:09 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:10 pm
Reply to  Anonymous

‘serang’ dan ‘balun’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:10 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:10 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:11 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:11 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:12 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:12 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit Din Remos)

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:15 pm
Reply to  Anonymous

BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:31 pm

RAKAN2 PEMBACA YG DIKASIHI SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:32 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:32 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tak masuk diajar, wlu cikgu tengking maki
Klau komputer rosak, nenek itu kata, kena ‘baikki’
Yg betina tua itu tahu, kat Bg Ali dikangkang puki
Dia melentang kangkang, Bg Ali kat atas jadi joki
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 1:51 pm
Reply to  Anonymous

Mengaku Cikgu, konon. KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

Asyik ckap benda2 yang sama. Macam budak kecik dah biasa dengan regurgitation.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

Nak lawan Cikgu, konon. KEPALA BUTOH PAK DIA, kata Cikgu Kejora Hero wal Sado.

Perlu cakap benda2 yang sama dekat TN monyet bebal bengap ni supaya dia faham. Macam budak degil dah biasa dengan perangai kat sekolah SJK dulu.

Kah kah kah.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
6 March 2021 11:22 am

PASTI PARTI KADOK DAN PHD4PIG PUPUS SELEPAS PRU15……… GE15 Is Going To Be A War Of Perception……. And this has to be Muhyiddin’s and Perikatan Nasional’s narrative. The Malays in the Malay heartland need to be convinced that there are certain Malays in Perikatan Nasional who are traitors collaborating with the DAP-backed Pakatan Harapan in an attempt to destroy Perikatan Nasional so that Pakatan Harapan can take over the country. Over the last three years since May 2018, especially over the last year since 1st March 2020, so much is being said about the politics of Malaysia. But how much… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:11 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Just completed onother round menibai nek TN Batang Pisang kekasih Bang Ali.

OK folks, hopefully you all hv some sense of humour.

I’m having my morning fun and entertainment.

Hv a good day.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 1:54 pm
Reply to  Anonymous

Otak paling bengap. Hanya tiru apa orang kata. Itu pasal tak boleh merintah Melaka di abad 15. Di guling Portugis dengan senang. 1111am nih keturunannya ler.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:38 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 1:54 pm,

… ‘Di guling’…???
(Kalau di Petaling ke atau di Kerling ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:38 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap bengong, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:39 pm
Reply to  Anonymous

‘guling’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang anak haram ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:39 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:39 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang dungu, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:40 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET DUNGU NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:40 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR KONCING TAK BASUH PUKI BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:41 pm
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN OLEH DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:41 pm
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply
(Credit to Din Remos)

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:42 pm
Reply to  Anonymous

BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT TU…

TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE BARUA ANAK HARAM PUKIMAK NIH!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:02 am

Anonymous
6 March 2021 10:32 am
Reply to Anonymous

MARAH KUAT SANGAT, NAMPAK.

SAKIT SANGAT HATI KAU DI BUAT TN YER?

Reply

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:32 am,

… ‘DI BUAT’…???
(Kalau di wad ke atau di ketuat ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

‘buat’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP BAHALOL NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:10 am
Reply to  Anonymous

INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:11 am
Reply to  Anonymous

Din Remos
3 March 2021 10:02 am

Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

Reply

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 1:58 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla main kopipes. Otak tak banyak. Tak boleh diperah utk keluarkan komen2 baru.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 3:32 pm
Reply to  Anonymous

Memang kono dikopipes borulang-ulang kali untuk mongajar nate anak haram pukimak lahanat TN monyet botino tuo yang bobal bongap lobih dari bolakang parang nih..

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:46 am

WATAK PALING BODOH DI BLOG INI IA LAH NEK TN BIOL.LA.

TIADA LANGSUNG MENYUMBANG KPD APA2 DISKUSI DI BLOG INI. HANYA MERAPU RACAU RABAN MACAM BUDAK TADIKA.

BAK KATA ORANG KAMPONG DEN– DIA MONGHABAEIHKAN BOGHAEIH AJER.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:18 am

WATAK PALING SEDIH DI BLOG INI IA LAH KEJORA KOJOLLA.

TIADA LANGSUNG MENYUMBANG KPD APA2 DISKUSI DI BLOG INI.

BAK KATA ORANG KAMPONG – DIA MENGHABAIGHKAN BORAIGH AJER.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:13 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Just completed one round menibai nek TN kekasih Bang Ali.

OK folks, hopefully you all hv some sense of humour.

I’m having my morning fun and entertainment.

Hv a good day.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:11 am

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bongap pukimak sial anak haram lahanat sawan gilo babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:11 am
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:54 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg le betul apa yg Sasterawan Negara katakan
Ada yg tulis bahasa Melayu, mengarut yg bukan2
Hingga tk tau bg mana imbuhan ‘di’ nk diletakkan
Lbih2 lagilah yg mendapat SJK punya pendidikan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:55 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Betul tu Sasterawan Negara, kt sini pun ada bukti
Ada seorang betina tua itu yg terkenal sbg auntie
Dia lulusan SJK yg belajar tk sampai ke universiti
Punya le teruk nak eja ‘hanya’ pun nenek tu tk reti
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:55 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kat sini pun, kita nampak, yg BM nya bermasalah
Sorang betina tua munafiq fasiq yg kuat berhelah
Kebengapannya dlm BM mmg le sangat terserlah
Puncanya, kat SJK, betina tua itu dulu bersekolah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:55 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dekat dalam blog Budin ini pun ada kelibat susuk
Seorang betina tua tak basuh kencing, puki busuk
Ada cikgu cuba ajar dia..tapi langsung tak masuk
Bila ditegur ajar hari ni dia ulang balik salah esok
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:56 pm
Reply to  Anonymous

Betul tu Datuk,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dpt cai yg bengap kesian betul kat pembangkang
Kat blog ini..nenek asyik ditibai berbirat belakang
Nk lagak juah bahasa Melayu pun lintang pukang
Yg betina ni tahu, dekat Bang Ali puki dikangkang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:56 pm
Reply to  Anonymous

Datuk,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mmg agak susah nak dpt spt yg Datuk kehendaki
Mcm betina tua tu..BM nya dah tak dpt diperbaiki
Tk masuk diajar, walaupun cikgu tengking & maki
Yg betina bingai itu tahu, hanya kelebek bibir puki
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:57 pm
Reply to  Anonymous

Datuk,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Nek monyet batang pisang tu BM dia teruk sekali
Kadang2 benda ditulis tu macam bahasa Swahili
Ckgu tegur ajar maki tengking dia buat tak peduli
Yg betina tu tahu, nak kangkang puki kat Bang Ali
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:06 am

Anonymous
6 March 2021 9:35 am
Reply to Anonymous

Lagi komen kopipes di keluarkan si Dol ini.

Otak bengap tak boleh karang yang baru

Reply

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:06 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 9:35 am,

… ‘di keluarkan’…???
(Kalau di Sandakan ke atau di kolam ikan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:06 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

‘keluarkan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:08 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:09 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:32 am
Reply to  Anonymous

MARAH KUAT SANGAT, NAMPAK.

SAKIT SANGAT HATI KAU DI BUAT TN YER?

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:50 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:32 am,

… ‘DI BUAT’…???
(Kalau di wad ke atau di ketuat ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:51 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:51 am
Reply to  Anonymous

‘buat’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:52 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:52 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:52 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:53 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP BAHALOL NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:43 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Just completed one round menibai Kejora kawan Bang Ali

Wau bule
Wau bule
6 March 2021 8:31 am

There is a big difference between GREATER Devil Umno and LESSER Devil PAS but were/are equally disastrous.

When the old man advised Muhyiddin not to work with the GREATER Devil, the latter refused to listen essentially due to greed and ego. Further the latter was basically gullible, easily swayed by little devils both are traitors of their own parties.

SO PAYBACK TIME

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 March 2021 11:02 pm

Ops maaf tumpang lalu ulama Mercedes hanjing nak potong Q dulu. Anjing Jkom frontliners 45j tolong tunggu pintu belakang. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 March 2021 10:56 pm

Penasihat Parti Komunis Cina mana terima sidang Parlimen dan sokong murtad Gurdwara dan murtad Sajat. Komunis tembak mampos anjing yang berani potong Q nak suntik vaksin. Syukur. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 10:54 pm

HAHAHIHIHOHO

Wak boncit muka lak lebar
bila aku disini jantung dia berdebar
berani dia masok lepas aku cabar
tetapi menggigil tuuu selimut gebar

kali ini dia pasti tercirit
baca pantun aku lari tak cukup tanah
lembu kambing dengar dia menjerit
pantun yang menusuk bagai kena panah

Setiap malam sabtu jadual batang mop
Malam esok pulak,tojah batang cangkol
pantun aku bagai booomm meletop
tertonggeng wak Kojolla bagai di tukol

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 7:24 am
Reply to  Anonymous

Dulu nek bersama Wk Suman, panji hitam dikibar
Tapi..masing2 menggigil bila Kejora tampil cabar
Kini kedua-dua menyepi langsung tak ada khabar
Rasanya dua2 dh rentung kena petir kilat sambar

kali ni pasti pemantun cikai upahan nenek tercirit
baca pantun Kejora bistari dia lari tk cukup tanah
kerbau, unta, lembu kambing dengar dia menjerit
si cikai bebal mengelupor bagai kena petir panah

Setiap malm Sabtu puki nek ditojah batang buloh
Malam besok, puki dia tojah batang pisang pulak
Dia lihat pantun aku nek hanya mampu mengeluh
Tertonggeng nenek TN, mengelupor kain terselak

Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:59 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla nih otak kecik, tak boleh mikir dan cakap lain dari puki dll carutan.

Masa lahir mulut nya tersangkut di pucci emak nya. Maka terjueh lah bibir nya, senang keluar carutan dan makian.

Gamak nya bila dia mati esok, istilah yang terakhir keluar dari mulut nya pucci lah.

Astaghfirullah.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:18 am
Reply to  Anonymous

kamu mencabar?

Dengan apa?

Ada apa kuasa?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
5 March 2021 10:35 pm

RAKYAT PRO VAKSIN AKAN PILIH PFIZER BERBANDING YANG LAIN….. AGAKNYA ITU PUNCA POTONG Q…….. Jangan pilih jenama dan persoal jenis vaksin COVID-19 yang diterima – Muhyiddin Perdana Menteri berkata semua vaksin yang diuji untuk Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) itu sudah disahkan selamat dan berkesan oleh badan berkenaan. – Gambar fail/Astro AWANI KANGAR: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta agar orang ramai tidak memilih dan mempersoal jenis mahupun jenama vaksin COVID-19 yang akan diterima mereka. Ini kerana kesemua vaksin yang digunakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sudah mendapat kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) bagi tujuan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 March 2021 9:39 pm

Ampun anjing Jkom pak Ustad semburit lalu minta potong Q. Jkom frontliners 45j jangan marah Ustad Semburit potong Q. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 March 2021 9:38 pm

Setahun jadi PM tapi Perogol Nika Gee belum lagi berani uji keabsahannya dalam Parlimen. Kahkahkah!

Selumbar
Selumbar
5 March 2021 9:37 pm

Berbeza pendapat dan sokongan oleh ahli UMNO Baru dan PAS terhadap Muhyiddin tidak penting langsung untuk rakyat tidak berparti ambil tahu sehingga terkesan pada emosi. Kedua-dua parti itu adalah pengkhianat pada mandat rakyat. Mereka bergabung untuk mendapat kuasa walaupun melalui tebuk atap. Bila pembagian ghaimah rompakan tidak dibagi dengan adil maka UMNO Baru mula mengamok dan menyalak. Kenapa rakyat perlu rasa simpati pada ahli UMNO Baru yang dibuli oleh puak PPBM ? Pergi mampus sama mereka. Sampai sekarang ahli parlimen UMNO baru masih menjilat lendir Muhyiddin dan Azmin semburit.Betul ke UMNO Baru tidak mahu bersama dengan PPBM dan PN ?… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
5 March 2021 9:36 pm

Dari 20 Rakyat yang ditemui belum ada yang mengaku Perogol Nika Gee bernama Muhyiddin PM yang legal. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 9:14 pm

HAHAHIHIHOHO

situa rasa dia dah menang
saja ku biar dia melompat kerandut berayun
naik pokok kelapa bukannya senang
situa kojolla sanggup naik,penonton berduyun

diupah orang ambil sarang burung tempua
mungkin mereka nak hias beranda rumah
sebelum panjat dia bangga menyapa
berlagak baik konon peramah

sebelum panjat selak kain pelikat
masa panjat,sarang tempua celah kangkang ternampak
berayun-ayun warna hitam pekat
ada bintik putih penyakit sopak

hoho

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 9:17 pm
Reply to  Anonymous

Wak tak minum ketum kepala serabut
ketagih habis terjerit-jerit
rasanya dia dia dah cabut
lari tak cukup tanah tercirit-birit

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 9:19 pm
Reply to  Anonymous

pembaca beralih membaca pantun aku
dan membuang pantun wak tak dak nilai

kerana pantun aku pendek dan lucu habis!

hoho

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 10:16 pm
Reply to  Anonymous

HAHAHIHIHOHO

si betina tua jadi sedih, bila dia tk pernah menang
saja ku biar dia melompat, tetek dia berayun-ayun
naik pokok kelapa bukannya satu kerja yg senang
si nenek tua TN sanggup naik,penonton berduyun

diupah orang tolong ambil sarang burung tempua
mungkin, mereka mau hias beranda depan rumah
sebelum panjat, dia dngn bangga sekali menyapa
berlagak baik, konon mcm dgn Bang Ali, peramah

sebelum panjat dia selak dulu dia pnya kain batik
masa panjat,sarang semut nampak dri celah kaki
berayun-ayun warna hitam pekat tetapi berbintik2
ada bintik2 putih, bekas nek cabut uban bulu puki

Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 10:17 pm
Reply to  Anonymous

Bila nek tak minum ketum kepala dia jadi serabut
Disebab ketagihan sangat dia sampai terjerit-jerit
Bulu puki nek gunting, dan yang uban nya dicabut
Dia bersedia awal, kat Bg Ali ingin kangkang burit

Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 10:18 pm
Reply to  Anonymous

pembaca lebih suka membaca pantun aku
dan membuang pantun nek yg tak dak nilai

kerana pantun aku cantik dan lucu habis!

Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:21 am
Reply to  Anonymous

Ko ha nya memantun mantat

Takda nilai

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:20 am
Reply to  Anonymous

bagus lah dia dah menang

Ko memang bukan tandingan nya

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:38 pm

RAKAN2 BLOG YG DIMULIAKAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Jgn le masuk ke blog ini hanya kerana rasa teruja
Atau pun, kerana niat mau jadi penghulu atau raja
Elakkan beri komen mcm orang sdg mabuk ganja
Tak usah lagak pendita klu belum cekap mengeja
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:22 am
Reply to  Anonymous

Jangan cakap besar ler

Ko bukan ada apa

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:23 pm

BAGI YANG TIDAK BERKENAAN DAN TIDAK TERASA APA-APA DGN PANTUN-PANTUN DI BAWAH ITU, ABAIKAN SAJA.

KALAU ADA YANG TERASA TU, TERPULANG LAH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:23 am
Reply to  Anonymous

Ko takda self confidence yer?

Takda jatidiri

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:38 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Aiikk, naper pulak, nenek tetiba jer jadi terngadah
Pantun2 kt atas itu, org lain semua buat tk endah
Dia terasa sgt kah, itu betina biadab haram jadah
Agaknya, dirasakan spt muka dia dah kena ludah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:39 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Naper lak TN monyet batang pisang ni melenting
Menyondol sja nenek ini serupa dgn babi bunting
Agaknya frust, sbb hari ini Bg Ali tk nak berdating
Mungkin Bg Ali meluat bulu puki nenek tk gunting
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:39 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek munafiq, pengotor, tk pernah mandi hadas
Puki tak basuh, bau busuk macam lubang tandas
Mudah sja dia terkena..jerat Kejora yg membidas
Dia dah termakan cili sebab itu dia yg rasa pedas
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Padan dgn muka nenek pukimak bangsat keparat
Dia dah tua, otak kecut, nak fikir pun dah tak larat
Akibat dari kebebalan nya dia mendapat mudarat
Mudah je betina tu masuk dlm Kejora punya jerat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek asyik je jatuh dlm Kejora punya perangkap
Dlm ilmu jerat menjerat ini ternyata dia tak cekap
Dia hanya harap meroyan, merapu, banyak cakap
Selain puki kerepot dia itu asyik je disolek mekap
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kesian nenek bongok bengap otak hampas sabut
Bila nampak pantun Kejora dia mula kelam kabut
Terasa pedas mkn cili, pantun Kejora, dia sambut
Wal hal dlm pantun2 tu nama dia tak pun disebut
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:23 pm

RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Pantun2 Kejora kt bwh itu bkn amaran tpi nasihat
Sebab, perangai buruk di sini Kejora tak mau lihat
Kejora tak kan biar klu ada kelibat samseng jahat
Siap le kepala org tu, Kejora akan paku dan pahat
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:26 am
Reply to  Anonymous

Ko nak ugut yer?

Ko bukan ada kuasa pun.

Bukan gengster pun.

Bole pigi daaaa

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:22 pm

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora harap dpt berpantun kat blog ni dgn aman
Moga2 tidak adalah gangguan org yg tak siuman
Harapnya, takda yg nak cari pasal buat terkaman
Bukan ler apa, takut terima nasib spt Wak Suman
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:27 am
Reply to  Anonymous

Cakap cara tidak aman

Niat jahat hati busuk kepala mereng

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:21 pm

RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau siapa ingin bagi pandangan, anda dipersila
Tpi, komen dgn waras, jgn dibuat mcm orang gila
Bukannya apa, takut lah nanti, kot mendapat bala
Teruk pulak akibat kalau disekel berbenjol kepala
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:28 am
Reply to  Anonymous

Ko nak beri amaran kpd orang

Ko apa pun takda

Bole pgi daaa

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:21 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG BUDIMAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Komen dari para pembaca mmg le amat dialu-alu
Tapi, sblm ‘upload’, nilaikan komen kita itu dahulu
Jgn le ada yg nk kawal sana sini, nk jadi penghulu
Bkn apa, kot kena tibai, di samping sakit dpt malu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:29 am
Reply to  Anonymous

Tak renti2 nak menugut

Ko watak Badut

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:20 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Sila le berkomen, dgn matang & penuh kewarasan
Jgn lah pula buat komen bertaraf budak hingusan
Bukan sahaja, pembaca akan jadi meluat & bosan
Kot ada yg tampil tibai berat pula dia punya kesan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:30 am
Reply to  Anonymous

Nak beri amaran tibai

Mulut ko selalu tercampak di lantai

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:19 pm

RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Klau tak mampu komen bernas, usah le digagahi
Jgn lah buat komen, taraf budak tadika berkelahi
Tk usah ler dibawa masuk sini hal berak dan tahi
Bkn apa, takut kot ramai pembaca tampil marahi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:31 am
Reply to  Anonymous

Memberi amaran tak renti2

Otak penuh tahi

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:19 pm

RAKAN2 BLOG YG DIMULIAKAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Siapa nak beri pandangan sila tampil ke hadapan
Berilah pendapat yg bernas utk dijadikan tatapan
Namun, jgnlah lupa jaga tatasusila & adab sopan
Dlm komen pula, usah le dipamirkan kebengapan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:32 am
Reply to  Anonymous

Kopipes komen2 lama tak renti2

Otak kecil tak boleh karang komen baru lagi

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:18 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau ada yg nak beri pandangan, silalah kemuka
Komen bentuk prosa ker, atau puisi..boleh belaka
Tapi jgn pula dimuat karangan taraf budak tadika
Bkn apa..kot nanti kawan tibai kita tentu tak suka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:35 am
Reply to  Anonymous

Lagi komen kopipes di keluarkan si Dol ini.

Otak bengap tak boleh karang yang baru

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:03 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 9:35 am,

… ‘di keluarkan’…???
(Kalau di Sandakan ke atau di tengah pekan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:03 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:03 am
Reply to  Anonymous

‘keluarkan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:04 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:04 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:05 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 10:05 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:17 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG BUDIMAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Silalah berhujah, samada bentuk prosa atau puisi
Tapi kena le jaga blog punya ‘decorum & decency’
Jgn le ada yg berang, hingga tak dpt kawal emosi
Bkn apa, kot kita tak tertepis, pukulan kawan kasi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:36 am
Reply to  Anonymous

Menggertak “pukulan kawan kasi”.

Gertak yang dah lama basi

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:16 pm

RAKAN2 YANG DIKASIHI,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau nak komen..anda dialu-alukan setiap masa
Tapi berkomen, biar lah secara matang & dewasa
Di samping itu, jaga le adab sopan & budi bahasa
Bkn nya apa kot kawan tibai..sakit pulak kita rasa
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:37 am
Reply to  Anonymous

Gertak nak tibai

Watak Bang Ali Bhai

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 8:15 pm

SALAM RAKAN2 BLOG,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora mulakan dengan pantun sbg muqaddimah
Salam sejahtera, utk rakan, muslimin & muslimah
Mari lah kita, saling seru menyeru dgn berhikmah
Jaga tatasusila..dan berbicara lah dgn berhemah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 9:38 am
Reply to  Anonymous

menyeru berhemah

tapi dia jenis keluar masuk mahkamah

trackback
Penyokong Umno, Pas berbeza pendapat tentang Muhyiddin
5 March 2021 8:08 pm

[…] Dikeluarkan oleh: UNIT PENYELIDIKAN IDE. – SDC […]

Anonymous
Anonymous
5 March 2021 7:39 pm

Survey ini dari satu sudut lain menunjukkan kebanyakan penyokong2 PAS adalah kurang cerdik dan lebih bersikap pak angguk dan walak membabi buta. Mana mungkin prestasi kabinet PN boleh diberi skala setinggi 8 dari 10? . Apa yang benar2 boleh dibanggakan yg telah kabinet PN telah lakukan sedangkan prestasi ekonomi negara merudum begitu teruk selain banyak komentar2 negatif tentang kerajaan Maysia hari ini di perkatakan serta do perlekeh diperingkat antabangsa. Dangkal amat pemikiran mereka, dari bilangan Covid 19 yg menular awalnya sekitar 2 dan 3 digit sehari, kemudian mencanak hingga 4 angka (ribuan) hampir mencecah 5K sehari, ini yang penyokong PAS… Read more »

langkasuka
langkasuka
5 March 2021 8:17 pm
Reply to  Anonymous

Menurut jemin gabungan PN adalah usaha murni. Menyelamat periok nasi aku. Kalu amno keluar maka abisla bersatu. Nak menang satu kerusi pon belum tentu. Dulu menang sebab penyokong PH. Sekarang PH pon tak sokong, ameno pon tak sokong.

Anonymous
Anonymous
6 March 2021 11:30 am
Reply to  langkasuka

Kamu jangan perlekeh pas supporter. Majoriti mereka melayu dari kampung & pendalaman, ramai yang low educated, fikiran masih jumud. Sebab tu mereka ni mudah dimanipulate oleh leader2 pas yg bijak main sentimen agama. Kalangan Melayu cerdik pandai, kebanyakan di bandar bandar dan kelompok ni bijak & nampak wajah hodoh leader2 pas. Tu sebab pas susah nak menang di bandar. Yang perlu disalahkan adalah leader2 pas dikalangan lebai, ustaz yg pergunakan nas dan ayat2 Quran sewenangnya untuk kepentingan peribadi dan survival hidup dan politik mereka. Matlamat halalkan cara walau agama terpaksa didagangkan. Tu sebab leader2 pas mudah dibeli oleh Yiddin, dipertambah… Read more »

Lan Kangaq
Lan Kangaq
6 March 2021 10:53 am
Reply to  Anonymous

Punya kerajaan yg paling teruk dan hampeh tadbir mcm PN ni pun geng lebai bagi markah 8 dr 10? . Klu lah semua rakyat jenis akai mcm puak lebai ni, punah negara, paling corot lah Malaysia kita. Dgn para menteri yg entah apa2 depa buat selama setahun ni (mentekedarah gaji elaun besar ja), dapat 8 marah. Kah kah kah. Sah walaun dan bengap. Bila si bengap menilai sibebal yg berlagak pandai, itu lah hasilnya. 😆😆😆🤣🤣🤣🤭