PENYOKONG UMNO, PAS BERBEZA PENDAPAT TENTANG MUHYIDDIN

Minggu ini politik Malaysia digawatkan berkaitan hubungan politik antara UMNO dan Perikatan Nasional (PN).

Pembentukan Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin (TSMY) sejak 1 Mac 2020 terbentuk dengan gabungan politik, antara parti utama ialah Parti BERSATU, UMNO, PAS, MIC, MCA, GPS dan GRS serta beberapa parti-parti lain.

Namun begitu, perkembangan mutakhir memperlihatkan UMNO dengan jelas membuat pendirian untuk tidak bersama dengan PN pada PRU15 yang akan datang. Pastinya ia disebabkan oleh kesukaran untuk memuktamadkan resolusi rundingan kerusi antara parti-parti politik.

Akar umbi UMNO pada dasarnya sukar untuk menerima kerjasama dengan BERSATU atas dasar sebahagian besar ahli-ahli BERSATU adalah dulunya ahli-ahli UMNO yang dianggap khianat kepada perjuangan UMNO.

Keputusan UMNO untuk tidak bersama dalam koalisi PN dalam PRU15 juga, mengundang teka-teki terhadap kedudukan kerjasama antara PAS dan UMNO dalam MUAFAKAT NASIONAL.

Adakah keputusan UMNO ini menjejaskan Muafakat Nasional?

Apa pilihan kepada PAS jika terpaksa memilih antara dua rakan kerjasama dalam menghadapi PRU15?

Survei IDE, MOOD RAKYAT # MOOD OF THE NATION, yang dijalankan pada 19 – 28 Februari 2021 telah mendapati bahawa sikap penyokong UMNO dan PAS adalah berbeza antara satu sama lain.

Keputusan survei ini adalah selari dengan keputusan politik yang telah dibuat oleh UMNO.

72% penyokong UMNO memilih untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan PRU 15 dengan segera.

Sementara itu 69% penyokong juga berpendirian bahawa kepimpinan TSMY gagal dalam mengawal penularan COVID 19 secara berkesan.

Bahkan bagi penyokong UMNO, purata penilaian (average rating) terhadap prestasi Menteri Kabinet TSMY adalah pada tahap 3.0 bagi skala antara 1 (paling rendah) hingga 10 (paling tinggi).

Jelas berdasarkan data responden penyokong UMNO, mereka mempunyai persepsi yang rendah dan negatif terhadap Kerajaan Perikatan Nasional khususnya suara akar umbi.

Justeru senario ini mengesahkan penolakan UMNO terhadap Perikatan Nasional dan pelbagai konflik yang timbul antara keduanya.

Sikap penyokong PAS dilihat berbeza; lebih bersikap positif dan pragmatik terhadap kepimpinan TSMY dan Kerajaan Perikatan Nasional.

74% responden penyokong PAS mengambil sikap menyokong untuk TSMY kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia sehingga tempoh Parlimen tamat.

Penyokong PAS juga memberikan skala pencapaian 8.0 bagi skala antara 1 (paling rendah) hingga 10 (paling tinggi), terhadap Menteri Kabinet kepimpinan TSMY.

Malah penyokong PAS menyatakan kepimpinan kerajaan TSMY berjaya mengawal penularan COVID 19 dengan berkesan.

Berdasarkan kepada data-data ini jelas memperlihatkan perbezaan sikap antara penyokong UMNO dan PAS yang dilatari oleh pelbagai latar belakang terkait dengan strategi politik, reaksi akar umbi, survival kerusi Parlimen dan DUN, masa depan parti politik dan dinamiknya sokongan pengundi atas pagar.

Senario ini juga menjadi tanda tanya terhadap kedudukan PAS samada untuk memilih antara dua gabungan iaitu bersama BERSATU dalam Perikatan Nasional, atau bersama UMNO dalam Muafakat Nasional pada PRU 15 akan datang.

Survei Mood Rakyat Malaysia Setahun Pemerintahan Perikatan Nasional dijalankan oleh Institut Darul Ehsan (IDE) secara dalam talian pada 19 hingga 28 Februari 2021 yang melibatkan 8,352 orang responden seluruh negara, Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

Persampelan yang digunakan dalam kajian ini adalah persampelan berperingkat (multi-stage sampling). Profil responden adalah merangkumi jantina, umur, kaum, sokongan kepada parti dan trend keputusan PRU14.

Survei ini juga turut mendapatkan pendirian responden terhadap isu berkaitan prestasi Kerajaan dan Perdana Menteri, usaha Kerajaan menangani COVID 19 dan masa depan politik Datuk Seri Anwar Ibrahim serta Pakatan Harapan.

Siaran Media ini adalah Siaran Media SIRI KE-3 MOOD RAKYAT #MOOD OF THE NATION. Sila layari

web: www.ideselangor.com / Facebook, Youtube & Twitter IDE bagi mendapat maklumat Siaran Media terdahulu.

Dikeluarkan oleh: UNIT PENYELIDIKAN IDE.

Updated: 5 March 2021 — 6:58 pm

157 Comments

Add a Comment
 1. MAHATHIRVSANWARp

  PHD4PIG OPPORTUNIST NAK TANGGUK DI AIR KERUH…….PATUT GUNA KEKUATAN SENDIRI PRU15 NANTI……..

  JANGAN HARAP PHD4PIG ADA KERUSI LAGI PRU15 NANTI………

  Pakatan Sulit Anwar-Zahid Terdedah Melalui Kesamaan Kenyataan PH-BN……..

  (New Malaysia Times) – Kesamaan berbentuk salin-tampal dalam dua kenyataan media dari Pengerusi Pakatan Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi malam tadi dipersoalkan netizen di laman media sosial kerana kedua-dua kenyataan menggunakan ayat-ayat yang sama seperti terdapat suatu bentuk pakatan sulit antara kedua-dua pemimpin tersebut.

  Portal MalaysiaNow menyifatkan dua kenyataan yang dikeluarkan kedua-dua pemimpin itu mirip dari sudut bahasa, gaya dan susunan.

  Tinjauan NMT mendapati kesamaan dua kenyataan dari dua pemimpin itu hangat dibicarakan di laman Facebook.

  “Malam tadi seorang kawan ahli akademik di UUM memanjangkan kepada saya satu poster yang mendakwa bahawa kenyataan media Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan kenyataan media Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, adalah sebiji-sebiji sama,” kata Profesor Kamarul Yusoff di laman Facebook-nya.

  “Setelah dibandingkan kedua-dua kenyataan media tersebut saya agak terkejut bila mendapati bahawa kedua-dua kenyataan media ini bukan saja sama dari segi temanya tetapi juga ayatnya,” jelas Prof Kamarul lagi.

  Beliau turut merungkai kedua-dua kenyataan media tersebut secara terperinci di mana perenggan pertama kenyataan media Anwar Ibrahim adalah seperti berikut:

  “Ahli-ahli Dewan Rakyat Pakatan Harapan menjunjung kasih titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 24 Februari 2021 di mana Yang di-Pertuan Agong telah menzahirkan pandangan bahawa Dewan Rakyat boleh bersidang semasa tempoh darurat berkuatkuasa pada suatu tarikh yang difikirkan sesuai oleh Duli Tuanku atas nasihat YAB Perdana Menteri.”

  Perenggan pertama kenyataan media Ahmad Zahid Hamidi pula adalah seperti berikut:

  “Barisan Nasional menjunjung kasih titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada 24 Februari 2021 di mana Yang di-Pertuan Agong telah menzahirkan pandangan bahawa Dewan Rakyat boleh bersidang semasa tempoh darurat berkuatkuasa pada suatu tarikh yang difikirkan sesuai oleh Duli Tuanku atas nasihat YAB Perdana Menteri.”

  Jelas bahawa apa yang berbeza di dalam kedua-dua perenggan mereka hanyalah pada bahagian “Ahli-ahli Dewan Rakyat Pakatan Harapan” dan “Barisan Nasional” sahaja, manakala selebihnya adalah ayat yang sama.

  Perenggan kedua kenyataan media Anwar Ibrahim mengatakan:

  “Kami mengalu-alukan titah Duli Tuanku yang bertujuan menegakkan amalan sistem demokrasi yang berteraskan prinsip Keluhuran Perlembagaan.”

  Perenggan kedua kenyataan media Ahmad Zahid Hamidi pula ternyata hanya ditukar empunya kenyataan semata-mata:

  “Barisan Nasional menyambut baik titah Duli Tuanku yang bertujuan menegakkan amalan sistem demokrasi yang berteraskan prinsip Keluhuran Perlembagaan.”

  Ternyata perbezaan di dalam kedua-dua perenggan masing-masing hanyalah pada bahagian “Kami mengalu-alukan” dan “Barisan Nasional menyambut baik” sahaja, ayat selebihnya jelas salin-tampal.

  Perenggan ketiga kenyataan media Anwar Ibrahim menyatakan:

  “Maka berikutan titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, nasihat YAB Perdana Menteri kepada Duli Tuanku bagi membendung gejala wabak COVID-19 melalui Pengisytiharan Darurat serta Pemasyuran Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 perlu sentiasa peka ke atas prinsip tersebut bagi memastikan hak rakyat dapat disuarakan di Parlimen.”

  Perenggan ketiga kenyataan media Ahmad Zahid Hamidi sedikit berbeza tetapi membawa maksud yang sama:

  “Barisan Nasional sentiasa berpegang bahawa, nasihat YAB Perdana Menteri kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bagi membendung gejala wabak COVID-19 melalui Pengisytiharan Darurat serta Pemasyuran Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 perlu memastikan hak suara rakyat di Parlimen tidak diabaikan.”

  Kedua-dua perenggan masing-masing menyebut satu perkara yang sama, iaitu supaya nasihat YAB Perdana Menteri kepada Yang di-Pertuan Agong bagi membendung gejala wabak COVID-19 melalui Pengisytiharan Darurat serta Pemasyuran Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 perlu “memastikan hak suara rakyat di Parlimen tidak diabaikan” atau “memastikan hak rakyat dapat disuarakan di Parlimen”.

  Perenggan keempat kenyataan media Anwar Ibrahim semakin membuktikan kesamaan kenyataan Anwar-Zahid:

  “Kendatipun begitu, kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) semalam bahawa Jemaah Menteri menasihatkan KDYMM Seri Paduka Baginda Tuanku Agong supaya tidak diadakan Sidang Parlimen semasa tempoh Darurat berkuatkuasa, adalah amat menghampakan kerana bertentangan dengan pandangan dan titah Duli Tuanku.”

  Perenggan keempat kenyataan media Ahmad Zahid Hamidi tampak seperti diolah supaya tampak sedikit berbeza walaupun maksudnya tetap sama:

  “Barisan Nasional menanggapi kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) semalam bahawa Jemaah Menteri menasihatkan KDYMM Seri Paduka Baginda Tuanku Agong supaya menidakkan Sidang Parlimen semasa tempoh Darurat berkuatkuasa, adalah seolah mencabar pandangan dan titah Duli Tuanku dan menghina institusi Raja Berpelembagaan.”

  Kedua-dua perenggan masing-masing menyebut satu perkara yang sama, iaitu bahawa kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) semalam bahawa Jemaah Menteri menasihatkan KDYMM Seri Paduka Baginda Tuanku Agong supaya menidakkan atau supaya tidak diadakan Sidang Parlimen semasa tempoh Darurat berkuatkuasa adalah sama ada “bertentangan dengan pandangan dan titah Duli Tuanku” atau “seolah mencabar pandangan dan titah Duli Tuanku dan menghina institusi Raja Berpelembagaan”.

  Perenggan kelima kenyataan media Anwar Ibrahim adalah mirip dengan perenggan ketujuh kenyataan media Zahid Hamidi:

  “Justeru, selaras dengan kuasa wewenang Duli Tuanku di bawah Seksyen 14 (1)(b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 dibaca bersama Perkara 40 (2) Perlembagaan Persekutuan, kami dengan rendah diri dan seikhlasnya merayu kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Tuanku Agong; sekiranya diperkenankan, untuk menitah Sidang Parlimen diadakan dengan kadar segera bagi membentangkan perkara-perkara berikut: (a) Pengisytiharan Darurat serta Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 bagi memastikan prinsip hak asasi manusia, kebebasan masyarakat madani, ketulusan dan kedaulatan undang-undang dapat dipelihara; (b) Keberkesanan langkah-langkah untuk membendung penularan wabak COVID-19 demi keselamatan dan kesejahteraan rakyat termasuk jadual imunisasi vaksin kepada rakyat; (c) Keberkesanan pelaksanaan Belanjawan 2021 demi memastikan kelangsungan hidup rakyat, terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana (B40 dan M40); (d) Keberkesanan ikhtiar pemulihan ekonomi negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP);”

  Perenggan ketujuh kenyataan media Ahmad Zahid Hamidi pula adalah berbunyi:

  “Meskipun begitu, Barisan Nasional dengan rendah diri merayu kepada KDYMM Seri Padaka Baginda Tuanku Agong, sekiranya diperkenankan, untuk menitahkan Sidang Parlimen diadakan dengan kadar segera dengan menggunakan kuasa wewenang Duli Tuanku di bawah Seksyen 14 (I)(b) Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 dibaca bersama Perkara 40 (2) Perlembagaan Persekutuan. Di mana, Sidang Parlimen dapat membentangkan perkara-perkara berikut: (a) Pengisytiharan Darurat serta Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 bagi memastikan prinsip hak asasi manusia, kebebasan masyarakat madani, ketulusan dan kedaulatan undang-undang dapat dipelihara; (b) Keberkesanan langkah-langkah untuk membendung penularan wabak COVlD-19 demi keselamatan dan kesejahteraan rakyat; (c) Keberkesanan pelaksanaan Belanjawan 2021 demi memastikan kelangsungan hidup rakyat, terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana (B40 dan M40); (d) Keberkesanan ikhtiar pemulihan ekonomi negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP);”

  Terbukti kedua-dua perenggan masing-masing menyebut beberapa perkara yang sama, iaitu merayu kepada KDYMM Seri Paduka Baginda Tuanku Agong untuk menitahkan Sidang Parlimen diadakan dengan kadar segera bagi membentangkan empat perkara yang sama, iaitu: (a) Pengisytiharan Darurat serta Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 bagi memastikan prinsip hak asasi manusia, kebebasan masyarakat madani, ketulusan dan kedaulatan undang-undang dapat dipelihara; (b) Keberkesanan langkah-langkah untuk membendung penularan wabak COVlD-19 demi keselamatan dan kesejahteraan rakyat; (c) Keberkesanan pelaksanaan Belanjawan 2021 demi memastikan kelangsungan hidup rakyat, terutamanya golongan berpendapatan rendah dan sederhana (B40 dan M40); (d) Keberkesanan ikhtiar pemulihan ekonomi negara semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP);”

  Kenyataan media Anwar Ibrahim diakhiri dengan:

  “Sementalahan itu, pihak kami juga turut menzahirkan penghargaan kepada pihak kerajaan dalam merealisasikan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dan kepada para wira-wirawati petugas barisan hadapan dalam pengorbanan yang dicurahkan tanpa mengira masa dan penat dalam memerangi wabak COVID-19.”

  Dan seperti yang dijangka, kenyataan media Ahmad Zahid Hamidi diakhiri sama dengan kenyataan Anwar:

  “Sementalahan saya juga turut menzahirkan penghargaan kepada pihak kerajaan dalam merealisasikan Program lmunisasi COVID-19 Kebangsaan dan kepada para wira-wirawati petugas barisan hadapan dalam pengorbanan yang dicurahkan tanpa mengira masa dan penat dalam memerangi wabak COVID-19.”

  Beberapa persoalan ditimbulkan oleh netizen di laman media sosial, antaranya:

  1) Apakah pembuat kenyataan media Pengerusi PH dan pembuat kenyataan media Pengerusi BN adalah individu yang sama?

  2) Apakah kenyataan media mereka dibuat menggunakan template yang sama?

  3) Apakah mesej tersirat yang hendak disampaikan atau yang boleh dibaca dari persamaan tema dan ayat dalam kenyataan media Pengerusi PH dan kenyataan media Pengerusi BN ini?

  4) Benarkah wujudnya pakatan sulit antara Anwar dan Zahid?

  5) Terang lagi bersuluh, kedua-dua kenyataan media ini sama ada secara kebetulan atau tidak, membuktikan wujudnya pakatan sulit antara Pakatan Harapan dan Barisan Nasional?

 2. TOGHUIH DAH BOLAH CABUT LARI LINTANG PUKANG, TOSONYAP SUNYI MONYOPI TOKODU MALU TOKANTOI TOKOSIPU BUNTU KAKU KOLU PILU MOMBISU, MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG, BOKEAIH MURID SOKOLAH SJK, BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI, BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK DUNGU SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

  HAH HA HAA.

 3. Penyokong Umno, PAS atau Bersatu perbezaanya tiada
  Pemimpin mereka Penyamun Pengkhianat Pedagang Agama
  Konon kerana berbakti untuk bangsa agama dan negara
  Tiada rasa malu tiada rasa bersalah walau sekelumit pun

 4. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Just completed another round (the 3rd round) menibai nek TN kekasih Bang Ali.

  OK folks, hopefully you all hv some sense of humour.

  I’m having my morning fun and entertainment.

  Hv a good day.

  HAH HA HAA.

 5. Anonymous
  6 March 2021 1:54 pm
  Reply to Anonymous

  Otak paling bengap. Hanya tiru apa orang kata. Itu pasal tak boleh merintah Melaka di abad 15. Di guling Portugis dengan senang. 1111am nih keturunannya ler.

  Reply

  1. Auntie TN 1:54 pm,

   … ‘Di guling’…???
   (Kalau di Petaling ke atau di Semeling ke, ok lah)

   Pedoman tatabahasa:

   Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

   Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

   Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

   1. Hah..ni dah mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

    Hah ha haa.

    Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

    Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
    Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

    Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

    Hah ha haa.

    1. ‘guling’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
     Atau dokek batang butoh bapak ekou?

     Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

     Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

     DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

     Hah ha haa.

     1. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

      Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

      Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

      Hah ha haa

      1. Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

       1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

       2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

       3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

       Hah ha haa.

       FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
       PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

       1. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

        PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

        JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

        KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

        HAH HA HAA.

        1. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

         PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

         BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

         HAH HA HAA.

         1. INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

          TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

          MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

          HAH HA HAA.

          1. Din Remos
           3 March 2021 10:02 am

           Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

           Reply

          2. BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

           MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT TU…

           TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE BARUA ANAK HARAM NIH!

           HAH HA HAA.

 6. Keputusan UMNO untuk tidak bersama dalam koalisi PN dalam PRU15 juga, mengundang teka-teki terhadap kedudukan kerjasama antara PAS dan UMNO dalam MUAFAKAT NASIONAL, kata Budin.

  Tapi PAS dan UMNO boleh muafakat di PRU15 ke? Boleh setuju pembahagian kerusi ke? Banyak kerusi yang di kejar bersama sejak demikian lama.

 7. TAK NAIK MUKA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA. MASUK SINI SAJA, DIBEDAL.

  MORAL OF THE STORY: JANGAN COBA MENGGONTOL SEBAB KAMU TAKDA TARAF, KAMU HANYA BADOL.

  NO LOCUS STANDI.

  1. TAK NAIK MUKA NATE MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG. MASUK SINI SAJA, DIBEDAL TERUS.

   MORAL OF THE STORY: JANGAN COBA MENGGENTEL KELENTIT DI SINI SEBAB KAMU TAKDA TARAF, KAMU ‘HA NYA’ MENGANGKANG PUKI KAT BANG ALI.

   NO LOCUS STANDI.

   HAH HA HAA.

 8. IDE itu pun bukannya “independent survey group”. Ianya ditubuhkan dan dibiayai oleh orang2 Abam Sheikh bagi tujuan mengadakan tinjauan-tinjauan berat sebelah yang menguntungkan PKR…jadi faham-faham sajalah.

  Dalam konteks tajuk Budin ini tidak dapat dinafikan memang terdapat percanggahan pendirian di antara penyokong PAS dan penyokong UMNO. Bab sokongan PAS sangat mudah memahaminya kerana penyokong PAS tidak perlu berfikir bagi mengambil pendirian mereka. Apa yang Chief Lebai cakap itulah pendirian mereka. Sekarang Chief Lebai lebih seronok menikmati ghanimah bersama Muhyiddin, makanya mereka akan terus menyokong beliau.

  Di suatu sudut lain, penyokong UMNO mahu putuskan hubungan dengan PPBM selepas tamat kontrek Muta’ah mereka. Itu pun pun kena tengok juga. Kerana bukan semua puak UMNO yang ingin bercerai dengan PPBM dan bertanding di atas platform Muafakat Nasional dalam PRU 15. Apa akan jadi jika tunangan mereka, PAS tidak mahu meneruskan perkahwinan, tetapi sebaliknya memilih untuk bersama PPBM? Mungkin sinario akan berubah.

  Sayugia diingatkan juga bahawa pemimpin2 UMNO yang sekarang menjawat jawatan Menteri belum membuat keputusan untuk menyertai mana-mana kem….mereka akan menunggu ke mana arah angin yang akan membawa laba……Dalam pada itu, Anuar Musa sudah menyatakan keberahian beliau untuk terus memeluk abahcow.

  Hakikatnya siapa yang akan bersama berteguh janji denagn Abam Sheikh Anwar pun kita belum pasti. Segalanya bisa berubah Budin…..

 9. TOGHUIH DAH BOLAH CABUT LARI LINTANG PUKANG, TOSONYAP SUNYI MONYOPI TOKODU MALU TOKANTOI TOKOSIPU BUNTU KAKU KOLU PILU MOMBISU, MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG, BOKEAIH MURID SOKOLAH SJK, BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI, BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM JADAH BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

  HAH HA HAA.

  1. MCM MELAYU BILA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511, MUSUH MENGENDAP DI SEBELAH, DIA BERSORAK MENANG. DI BALUN DGN SENAPANG, TERBORAI.

   DAHTU MAKI HAMUN BODOH BINGAI BOBAL BONGAP BANGANG BENGONG BIOL BAHALOL BONGOK SASAU SAWAN SEWEL GILO BABI, PUKIMAK SIAL ANAK HARAM JADAH BARUA LAHANAT BANGSAT KOPARAT.

   BODOH BANGANG SETUL 1242pm NIH.

   1. Auntie TN 1:49 pm,

    … ‘DI SERANG’…???…’DI BALUN’…???
    (Kalau di Behrang ke atau di Changlun ke, ok lah)

    Pedoman tatabahasa:

    Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

    Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

    Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

    1. Hah..ni dah mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

     Hah ha haa.

     Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

     Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
     Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

     Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

     Hah ha haa.

     1. ‘serang’ dan ‘balun’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
      Atau dokek batang butoh bapak ekou?

      Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

      Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

      DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

      Hah ha haa.

      1. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

       Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

       Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

       Hah ha haa

       1. Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

        1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

        2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

        3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

        Hah ha haa.

        FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
        PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

        1. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

         PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

         JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

         KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

         HAH HA HAA.

         1. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

          PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

          BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

          HAH HA HAA.

          1. INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

           TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU MACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

           MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

           HAH HA HAA.

          2. Din Remos
           3 March 2021 10:02 am

           Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

           Reply
           (Credit Din Remos)

          3. BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

           MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

           TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG!

           HAH HA HAA.

 10. RAKAN2 PEMBACA YG DIKASIHI SEKALIAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
  Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
  Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
  Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
   Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
   Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
   Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
   Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
   😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
   🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
    Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
    Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
    Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
     Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
     Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
     Hingga dia tidak tahu nak mengguna imbuhan ‘di’
     😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
      Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
      Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
      Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
      😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
       Nenek tak masuk diajar, wlu cikgu tengking maki
       Klau komputer rosak, nenek itu kata, kena ‘baikki’
       Yg betina tua itu tahu, kat Bg Ali dikangkang puki
       Dia melentang kangkang, Bg Ali kat atas jadi joki
       😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  2. Mengaku Cikgu, konon. KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

   Asyik ckap benda2 yang sama. Macam budak kecik dah biasa dengan regurgitation.

   1. Nak lawan Cikgu, konon. KEPALA BUTOH PAK DIA, kata Cikgu Kejora Hero wal Sado.

    Perlu cakap benda2 yang sama dekat TN monyet bebal bengap ni supaya dia faham. Macam budak degil dah biasa dengan perangai kat sekolah SJK dulu.

    Kah kah kah.

 11. PASTI PARTI KADOK DAN PHD4PIG PUPUS SELEPAS PRU15………

  GE15 Is Going To Be A War Of Perception…….

  And this has to be Muhyiddin’s and Perikatan Nasional’s narrative. The Malays in the Malay heartland need to be convinced that there are certain Malays in Perikatan Nasional who are traitors collaborating with the DAP-backed Pakatan Harapan in an attempt to destroy Perikatan Nasional so that Pakatan Harapan can take over the country.

  Over the last three years since May 2018, especially over the last year since 1st March 2020, so much is being said about the politics of Malaysia. But how much is fact and how much is fiction? Let us analyse the whole situation objectively.

  Belief! That is the key to the whole thing. And belief is based on perception. If you perceive something to be true, then you will accept that as ‘The Truth’. It is what you believe to be true. And one person’s truth can be another person’s lie.

  The perception created by the Young Turks in Umno in the run-up to the 10th May 1969 general election was that the non-Malays were stealing the country. The towns were owned by the non-Malays while the Malays lived in the kampung. The non-Malays owned the businesses while the Malays were farmers and fishermen. And much more.

  Basically, this perception being created by the Young Turks was meant to destabilise the country so that Tunku Abdul Rahman could be ousted. It was an internal power-struggle within Umno headed by the Young Turks, Tun Dr Mahathir Mohamad included.

  Mahathir, the master of deception and lies since the 1960s
  The fact that Penang and Singapore had been ‘stolen’ by the non-Malays in 1959 and 1965 respectively proved this. And when the non-Malays ‘stole’ Kuala Lumpur in 1969, that confirmed it. The perception was: the non-Malays wish to kick the Malays out of the towns and reduce the Malays to hamba di negara sendiri.

  Actually, the socio-economic development of Malaysia over 500 years leading up to ‘May 13’ is a more complicated story than that and it would require a thesis to explain what happened (which you will not read anyway even if I do write one).

  But the issue here is not ‘The Truth’ but perception. That is the perception the Young Turks in Umno successfully painted and that resulted in the Malay ‘grassroots’ rising up in rebellion in what we know as the ‘May 13 race riots of Malaysia’.

  Along the way, and a number of general elections more, this perception game was played again and again — 1974, 1978, 1982, 1986, 1990, and 1995.

  Then came the historical 1999 general election where for the first time in Malaysian history the Barisan Nasional coalition faced a coalition of opposition parties, which was called Barisan Alternatif. And the November 1999 general election was the biggest perception game ever played.

  The Malays had the perception that Mahathir is an evil and most corrupt prime minister in Malaysian history, and that Anwar Ibrahim was a victim of fitnah (lies), fabricated criminal charges, and a rigged trial in a kangaroo court. So, the Malays in the Malay heartland voted Barisan Alternatif.

  The Chinese, on the other hand, had the perception that if Barisan Alternatif came to power, the country would be turned into an Islamic State with Hudud laws that included amputation for thieves.

  The Chinese also had the perception that Barisan Alternatif was not capable of managing Malaysia’s economy, or had not yet proven it can manage the economy, and to ensure that Malaysia’s economy remains strong, and the non-Malays can still make a lot of money, Barisan Nasional needs to remain in power.

  Hence, the Malays voted Barisan Alternatif, and the non-Malays voted Barisan Nasional, mainly because of perception. The Malays chose what they believed to be ‘justice’ and the non-Malays chose what they believed to be a ‘good economy’.

  The 1999 problem was Mahathir. So, on 1st November 2003, Mahathir retired and handed power to Tun Abdullah Ahamad Badawi. Problem solved. In the 21st March 2004 general election a few months later, the Malays returned to Barisan Nasional and Barisan Alternatif got wiped out (except in Kelantan where PAS was just slightly ahead of Umno).

  That election was the best ever for Barisan Nasional and it was all because Mahathir left the scene, and the perception created was that Malaysia was going to be great again under Abdullah.

  But that perception did not last. Just 27 months later, Mahathir returned to politics and launched his campaign to oust Abdullah. The initial perception in 2003 was that Abdullah was clean, holy, an ulamak, etc. In 2006, the ‘new’ perception that Mahathir successfully painted was that Abdullah was corrupt and a crook who was stealing hundreds of millions.

  How could in just 27 months Abdullah’s image do a U-turn? How could Abdullah become Satan from an angel in just over two years?

  That is because Mahathir succeeded in changing the perception while Abdullah’s people did nothing and failed to counter Mahathir’s propaganda (and I blame Khairy Jamaluddin for this failure).

  In other words, Mahathir scored the goals because Abdullah’s goalkeeper just stood there and watched and did not stop the ball. Simple!

  From 2015 to 2018, the same thing happened. Mahathir kicked the ball, again and again, and Najib Tun Razak’s goalkeeper not only did not stop the ball but even kicked the ball into their own goal.

  That was why in May 2018 Mahathir won and Najib lost. Again, simple!

  If Muhyiddin Yassin wants to win GE15, he must win the perception game. GE15 is not going to be about the truth. The truth has nothing to do with it. It is going to be about what people perceive as the truth. And unless Muhyiddin’s people are able to ‘reinvent the truth’, then GE15 is going to be Muhyiddin’s Waterloo.

  Lokman Noor Adam has a very large following and his daily anti-Muhyiddin video broadcasts are very convincing and influential
  The truth, today, is that Umno is being bullied and is being unfairly treated by PPBM or Bersatu.

  The truth, today, is that, without Umno, Muhyiddin and Bersatu-PAS would not be in power.

  The truth, today, is that Malaysia is not managing the Covid-19 coronavirus effectively and efficiently.

  The truth, today, is that Malaysia is not managing the economy effectively and efficiently.

  The truth, today, is that Malaysia’s economy is in trouble not because of the many years of bad management since Mahathir was prime minister but because of the last 12 months under Muhyiddin.

  The truth, today, is that Malaysians are facing financial problems because Muhyiddin and the Perikatan Nasional government are hopeless.

  The truth, today, is that Muhyiddin is a backdoor prime minister and Perikatan Nasional is an illegal-unconstitutional government.

  The truth, today, is that Muhyiddin no longer holds the majority in parliament and that more than 111 members of parliament are against him.

  Puad Zarkashi, the main in charge of attacking Abdullah Badawi in 2008 is now in charge of attacking Muhyiddin Yassin
  Yes, there are many so-called truths. So how is Muhyiddin and/or his people going to counter the Umno-Pakatan Harapan version of truths with another or alternative version of truths? That is what Muhyiddin and/or his people need to tackle.

  Pakatan Harapan and Umno are very smart at playing the perception game. And thus far they are winning. Does Muhyiddin (and/or his people) want to counter that perception by denying all those allegations with ‘the real truth’ or do they want to shift the game?

  Sun Tzu says never engage your enemies in their gelanggang and on their terms. Draw your enemies into your gelanggang and fight them on your terms.

  Mahathir was able to convince Malaysians that Abdullah was the most corrupt prime minister in history. Then he was able to convince Malaysians that Najib was the most corrupt prime minister in history. Mahathir was able to make Malaysians forget that he was the most corrupt prime minister in history.

  Clever or not?

  Two days ago, DAP said that the Malay support for Pakatan Harapan has gone up. Hence, because of this, Pakatan Harapan can win GE15.

  Note what DAP said: the Malay support for Pakatan Harapan has gone up; hence Pakatan Harapan can win GE15.

  What about Chinese support? Why talk just about Malay support?

  MCA has already replied to that question. MCA said DAP (meaning Pakatan Harapan) won 95% of the Chinese votes and this is not expected to change.

  Put another way, Pakatan Harapan will need Malay votes to win GE15, not Chinese votes. Even 100% Chinese votes will not matter if they do not get more than 40% of the Malay votes.

  The Malays need to be convinced that Pakatan Harapan translates to the anti-Malay/anti-Islam DAP being back in power
  So, it is going to be Malay votes, not Chinese votes, which will decide who gets to form the government after GE15. And if the Malays are united under Perikatan Nasional (meaning Umno, PAS and Bersatu are united under one coalition), then Pakatan Harapan is not going to win GE15.

  Hence Perikatan Nasional needs to be destroyed. Umno, PAS and Bersatu must be made to fight one another. And this is currently work-in-progress. If Umno, PAS and Bersatu fight one another and Perikatan Nasional is destroyed, then Pakatan Harapan will be back in power after GE15.

  And this has to be Muhyiddin’s and Perikatan Nasional’s narrative. The Malays in the Malay heartland need to be convinced that there are certain Malays in Perikatan Nasional who are traitors collaborating with the DAP-backed Pakatan Harapan in an attempt to destroy Perikatan Nasional so that Pakatan Harapan can take over the country.

  The message must be that the Malays who are using all sorts or lies and lame excuses to destroy Perikatan Nasional are traitors to their race and religion. These are corrupt people who will sell their mother, race and religion for money. These are people who are trying to escape punishment for the billions that they have stolen.

  It is the only counter to the many excuses as to why Perikatan Nasional needs to be destroyed.

  Do not fight your enemy on his battlefield or in his gelanggang. Do not fight your enemy on his terms. You decide the time, place and terms when you face your enemy. And you fight fire with fire. And fires burning out of control need to be bombed to be put out.

  Najib’s mistake in 2018 is he did not follow through till the end. Muhyiddin must not make that same mistake. Muhyiddin must ask for no mercy and must show no mercy. If not, Muhyiddin will suffer the same fate in GE15 that Najib suffered in GE14. That is the long and short of it all.

 12. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Just completed onother round menibai nek TN Batang Pisang kekasih Bang Ali.

  OK folks, hopefully you all hv some sense of humour.

  I’m having my morning fun and entertainment.

  Hv a good day.

  HAH HA HAA.

  1. Otak paling bengap. Hanya tiru apa orang kata. Itu pasal tak boleh merintah Melaka di abad 15. Di guling Portugis dengan senang. 1111am nih keturunannya ler.

   1. Auntie TN 1:54 pm,

    … ‘Di guling’…???
    (Kalau di Petaling ke atau di Kerling ke, ok lah)

    Pedoman tatabahasa:

    Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

    Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

    Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

    1. Hah..ni dah mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

     Hah ha haa.

     Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap bengong, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

     Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
     Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

     Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

     Hah ha haa.

     1. ‘guling’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
      Atau dokek batang butoh bapak ekou?

      Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang anak haram ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

      Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

      DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

      Hah ha haa.

      1. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

       Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

       Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK auntie tu!!!

       Hah ha haa

       1. Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang dungu, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

        1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

        2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

        3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

        Hah ha haa.

        FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
        PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

        1. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET DUNGU NI BOLEH FAHAM KOT!

         PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

         JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

         KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

         HAH HA HAA.

         1. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

          PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK PONGOTOR KONCING TAK BASUH PUKI BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

          BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

          HAH HA HAA.

          1. INILAH YANG DIKATO-AN OLEH DIN REMOS…

           TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

           MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

           HAH HA HAA.

          2. Din Remos
           3 March 2021 10:02 am

           Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

           Reply
           (Credit to Din Remos)

          3. BOTUL SANGEK LAH DIN REMOS!

           MONGAJAR BINATANG KEK SARKAS ATAU MONGAJAR LOMBU KOBAU PUN TIDAK SOSUSAH MONGAJAR BOTINO TUO TN MONYET BATANG PISANG BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOL DUNGU ANAK HARAM JADAH PUKIMAK LAHANAT TU…

           TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG NATE BARUA ANAK HARAM PUKIMAK NIH!

           HAH HA HAA.

 13. Anonymous
  6 March 2021 10:32 am
  Reply to Anonymous

  MARAH KUAT SANGAT, NAMPAK.

  SAKIT SANGAT HATI KAU DI BUAT TN YER?

  Reply

  1. Auntie TN 10:32 am,

   … ‘DI BUAT’…???
   (Kalau di wad ke atau di ketuat ke, ok lah)

   Pedoman tatabahasa:

   Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

   Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

   Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

   1. Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

    Hah ha haa.

    Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

    Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
    Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

    Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

    Hah ha haa.

    1. ‘buat’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
     Atau dokek batang butoh bapak ekou?

     Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

     Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

     DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

     Hah ha haa.

     1. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

      Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

      Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

      Hah ha haa

      1. Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

       1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

       2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

       3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

       Hah ha haa.

       FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
       PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

       1. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

        PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

        JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

        KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

        HAH HA HAA.

        1. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

         PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP BAHALOL NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

         BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

         HAH HA HAA.

         1. INILAH YANG DIKATO-AN DIN REMOS…

          TAKDO KOJO YANG LOBIH TORUK DARI MONGAJAR MANUSIO BINGAI BOBAL BONGOK BONGAP BENGONG BANGANG BIOL BAHALOLMACAM NEK TN BATANG PISANG ANAK HARAM PUKIMAK LAHANAT TU…

          MONGASAH BOLAKANG PARANG PUN TAK SOTORUK ITU..

          HAH HA HAA.

          1. Din Remos
           3 March 2021 10:02 am

           Adapun pekerjaan mengasah belakang parang itu kadangkala lebih baik dari mengajar orang yang benak dan tertutup pintu hatinya untuk menerima pengajaran. Kerana belakang parang jika diasah berterusan, nescaya ia boleh tajam. Akan tetapi orang yang benak ini ibarat mengajar kerbau atau kambing supaya tidak memakan tanam- tanaman…. sia-sia dan menyakitkan hati sahaja….

           Reply

   2. Wak Gontol Kejora Kojolla main kopipes. Otak tak banyak. Tak boleh diperah utk keluarkan komen2 baru.

    1. Memang kono dikopipes borulang-ulang kali untuk mongajar nate anak haram pukimak lahanat TN monyet botino tuo yang bobal bongap lobih dari bolakang parang nih..

     Hah ha haa.

 14. WATAK PALING BODOH DI BLOG INI IA LAH NEK TN BIOL.LA.

  TIADA LANGSUNG MENYUMBANG KPD APA2 DISKUSI DI BLOG INI. HANYA MERAPU RACAU RABAN MACAM BUDAK TADIKA.

  BAK KATA ORANG KAMPONG DEN– DIA MONGHABAEIHKAN BOGHAEIH AJER.

  HAH HA HAA.

 15. WATAK PALING SEDIH DI BLOG INI IA LAH KEJORA KOJOLLA.

  TIADA LANGSUNG MENYUMBANG KPD APA2 DISKUSI DI BLOG INI.

  BAK KATA ORANG KAMPONG – DIA MENGHABAIGHKAN BORAIGH AJER.

 16. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Just completed one round menibai nek TN kekasih Bang Ali.

  OK folks, hopefully you all hv some sense of humour.

  I’m having my morning fun and entertainment.

  Hv a good day.

  HAH HA HAA.

 17. Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bongap pukimak sial anak haram lahanat sawan gilo babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

  1. Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
   18 Feb 2021

   ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

   SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

   Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

   Sinar Harian.

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Mmg le betul apa yg Sasterawan Negara katakan
    Ada yg tulis bahasa Melayu, mengarut yg bukan2
    Hingga tk tau bg mana imbuhan ‘di’ nk diletakkan
    Lbih2 lagilah yg mendapat SJK punya pendidikan
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     Betul tu Sasterawan Negara, kt sini pun ada bukti
     Ada seorang betina tua itu yg terkenal sbg auntie
     Dia lulusan SJK yg belajar tk sampai ke universiti
     Punya le teruk nak eja ‘hanya’ pun nenek tu tk reti
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Kat sini pun, kita nampak, yg BM nya bermasalah
      Sorang betina tua munafiq fasiq yg kuat berhelah
      Kebengapannya dlm BM mmg le sangat terserlah
      Puncanya, kat SJK, betina tua itu dulu bersekolah
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
       Dekat dalam blog Budin ini pun ada kelibat susuk
       Seorang betina tua tak basuh kencing, puki busuk
       Ada cikgu cuba ajar dia..tapi langsung tak masuk
       Bila ditegur ajar hari ni dia ulang balik salah esok
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. Betul tu Datuk,

        😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Dpt cai yg bengap kesian betul kat pembangkang
        Kat blog ini..nenek asyik ditibai berbirat belakang
        Nk lagak juah bahasa Melayu pun lintang pukang
        Yg betina ni tahu, dekat Bang Ali puki dikangkang
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. Datuk,

         😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
         Mmg agak susah nak dpt spt yg Datuk kehendaki
         Mcm betina tua tu..BM nya dah tak dpt diperbaiki
         Tk masuk diajar, walaupun cikgu tengking & maki
         Yg betina bingai itu tahu, hanya kelebek bibir puki
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
         🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

         1. Datuk,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
          Nek monyet batang pisang tu BM dia teruk sekali
          Kadang2 benda ditulis tu macam bahasa Swahili
          Ckgu tegur ajar maki tengking dia buat tak peduli
          Yg betina tu tahu, nak kangkang puki kat Bang Ali
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 18. Anonymous
  6 March 2021 9:35 am
  Reply to Anonymous

  Lagi komen kopipes di keluarkan si Dol ini.

  Otak bengap tak boleh karang yang baru

  Reply

  1. Auntie TN 9:35 am,

   … ‘di keluarkan’…???
   (Kalau di Sandakan ke atau di kolam ikan ke, ok lah)

   Pedoman tatabahasa:

   Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

   Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

   Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

   1. Hah..ni dah mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

    Hah ha haa.

    Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

    Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
    Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

    Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

    Hah ha haa.

    1. ‘keluarkan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
     Atau dokek batang butoh bapak ekou?

     Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

     Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

     DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

     Hah ha haa.

     1. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

      Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

      Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

      Hah ha haa

      1. Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

       1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

       2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

       3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

       Hah ha haa.

       FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
       PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

       1. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

        PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

        JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

        KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

        HAH HA HAA.

        1. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

         PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

         BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

         HAH HA HAA.

         1. MARAH KUAT SANGAT, NAMPAK.

          SAKIT SANGAT HATI KAU DI BUAT TN YER?

          1. Auntie TN 10:32 am,

           … ‘DI BUAT’…???
           (Kalau di wad ke atau di ketuat ke, ok lah)

           Pedoman tatabahasa:

           Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

           Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

           Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

          2. Hah..ni dah mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

           Hah ha haa.

           Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

           Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
           Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

           Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

           Hah ha haa.

          3. ‘buat’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
           Atau dokek batang butoh bapak ekou?

           Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

           Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

           DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

           Hah ha haa.

          4. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan dan kobongapan auntie dalam BM.

           Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

           Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

           Hah ha haa

          5. Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bingai bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

           1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

           2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

           3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

           Hah ha haa.

           FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
           PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

          6. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE MONYET NI BOLEH FAHAM KOT!

           PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

           JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

           KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

           HAH HA HAA.

          7. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILO BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

           PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP BAHALOL NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

           BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

           HAH HA HAA.

 19. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Just completed one round menibai Kejora kawan Bang Ali

 20. There is a big difference between GREATER Devil Umno and LESSER Devil PAS but were/are equally disastrous.

  When the old man advised Muhyiddin not to work with the GREATER Devil, the latter refused to listen essentially due to greed and ego. Further the latter was basically gullible, easily swayed by little devils both are traitors of their own parties.

  SO PAYBACK TIME

 21. najib bini rosmah

  Ops maaf tumpang lalu ulama Mercedes hanjing nak potong Q dulu. Anjing Jkom frontliners 45j tolong tunggu pintu belakang. Kahkahkah!

 22. najib bini rosmah

  Penasihat Parti Komunis Cina mana terima sidang Parlimen dan sokong murtad Gurdwara dan murtad Sajat. Komunis tembak mampos anjing yang berani potong Q nak suntik vaksin. Syukur. Kahkahkah!

 23. HAHAHIHIHOHO

  Wak boncit muka lak lebar
  bila aku disini jantung dia berdebar
  berani dia masok lepas aku cabar
  tetapi menggigil tuuu selimut gebar

  kali ini dia pasti tercirit
  baca pantun aku lari tak cukup tanah
  lembu kambing dengar dia menjerit
  pantun yang menusuk bagai kena panah

  Setiap malam sabtu jadual batang mop
  Malam esok pulak,tojah batang cangkol
  pantun aku bagai booomm meletop
  tertonggeng wak Kojolla bagai di tukol

  1. Dulu nek bersama Wk Suman, panji hitam dikibar
   Tapi..masing2 menggigil bila Kejora tampil cabar
   Kini kedua-dua menyepi langsung tak ada khabar
   Rasanya dua2 dh rentung kena petir kilat sambar

   kali ni pasti pemantun cikai upahan nenek tercirit
   baca pantun Kejora bistari dia lari tk cukup tanah
   kerbau, unta, lembu kambing dengar dia menjerit
   si cikai bebal mengelupor bagai kena petir panah

   Setiap malm Sabtu puki nek ditojah batang buloh
   Malam besok, puki dia tojah batang pisang pulak
   Dia lihat pantun aku nek hanya mampu mengeluh
   Tertonggeng nenek TN, mengelupor kain terselak

   Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

   1. Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla nih otak kecik, tak boleh mikir dan cakap lain dari puki dll carutan.

    Masa lahir mulut nya tersangkut di pucci emak nya. Maka terjueh lah bibir nya, senang keluar carutan dan makian.

    Gamak nya bila dia mati esok, istilah yang terakhir keluar dari mulut nya pucci lah.

    Astaghfirullah.

  2. kamu mencabar?

   Dengan apa?

   Ada apa kuasa?

 24. RAKYAT PRO VAKSIN AKAN PILIH PFIZER BERBANDING YANG LAIN….. AGAKNYA ITU PUNCA POTONG Q……..

  Jangan pilih jenama dan persoal jenis vaksin COVID-19 yang diterima – Muhyiddin
  Perdana Menteri berkata semua vaksin yang diuji untuk Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) itu sudah disahkan selamat dan berkesan oleh badan berkenaan. – Gambar fail/Astro AWANI
  KANGAR: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta agar orang ramai tidak memilih dan mempersoal jenis mahupun jenama vaksin COVID-19 yang akan diterima mereka.
  Ini kerana kesemua vaksin yang digunakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sudah mendapat kelulusan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) bagi tujuan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.
  Jelasnya, semua jenis vaksin yang akan digunakan juga telah disahkan selamat, berkesan dan efektif untuk keseluruhan rakyat Malaysia dalam usaha mencegah pandemik COVID-19.

  Tambah Muhyiddin, proses pemberian vaksin yang diyakini dijalankan dalam keadaan teratur juga dilihat mampu menjadi platform terutama dalam memulihkan semula sektor ekonomi negara.
  “Jadi kita tak payah tanya vaksin apa, apa nama Pfizer ke Astrazeneca, semuanya sudah diuji oleh NPRA (National Pharmaceutical Regulatory Agency), ini badan yang akan mengesahkan bahawa vaksin ini selamat.
  “Aplikasinya bagus dan juga ia berkesan, efektif ini semua yang sudah dipakai ini adalah yang sudah diluluskan dan saya yakin bila ini dilaksanakan dengan teratur dan tersusun oleh jawatankuasa pengurusan vaksinasi yang telah dijalankan sekarang ini kita harap maka ia akan memberikan banyak kelebihan, antara kelebihan itu ialah supaya ekonomi negara kita cepat pulih,” kata beliau.
  Beliau berkata demikian ketika sidang media semasa mengadakan lawatan ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) COVID-19 di Klinik Kesihatan Kampung Gial, Arau pada Jumaat.
  Tambahnya, selepas ini kerajaan akan menetapkan sasaran hampir keseluruhan rakyat Malaysia menerima vaksin COVID-19 iaitu sebanyak 80 peratus yang mana tidak melibatkan individu yang berusia dibawah 18 tahun.
  Beliau menyifatkan, sekiranya usaha ini dapat direalisasikan, kerajaan dapat memberi tumpuan sepenuhnya kepada proses pembangunan dan pemulihan semula pelbagai sektor yang terkesan akibat pandemik COVID-19.
  Tambah Muhyiddin, rakyat Malaysia yang ingin keluar negara berkemungkinan perlu mendapatkan pengesahan vaksin di pasport masing-masing sebelum menerima kebenaran bagi tujuan berkenaan.
  “Jadi sebab itu saya hendak mengajak rakyat kita semua tampil ke depan untuk mendaftar dengan seberapa segera, jangan tunggu lambat-lambat kerana nanti akan sampai masa kalau hendak berjalan ke mana-mana keluar negara pun mungkin mereka hendak lihat ada tak passport, dah vaksin? Jadi kalau siap yang dah vaksin mungkin dia akan diberikan kemudahan untuk perjalanan.
  “Sekarang ini kita tidak benarkan rentas negeri. Rentas negeri tidak boleh, rentas daerah boleh tetapi kalau semua dah selesai suntik bolehlah ke mana-mana. Naik bas boleh, naik apa boleh, jadi saya percaya di Perlis tidak jadi masalah,” katanya lagi.
  Sementara itu, mengulas mengenai permintaan Persatuan Farmasi Malaysia (MPS) mahu ahlinya menjadi antara penerima awal vaksin COVID-19, Muhyiddin berkata, mereka boleh membuat permohonan itu kepada Jawatankuasa Imunisasi COVID-19 Kebangsaan bagi dipertimbangkan.
  24 Februari lalu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yasin, menerima suntikan vaksin COVID-19, Pfizer-BioNTech, sekali gus menjadi rakyat pertama negara ini yang berbuat demikian.
  Perdana Menteri menerima suntikan itu di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Putrajaya di Presint 11, Putrajaya, selepas menyempurnakan Pelancaran Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, dengan fasa pertamanya adalah hingga April depan.
  Beliau turut menzahirkan rasa syukur dan menyifatkan suntikan itu adalah seperti suntikan biasa selain menyatakan keyakinan bahawa vaksin tersebut cukup selamat dan berkesan.

 25. najib bini rosmah

  Ampun anjing Jkom pak Ustad semburit lalu minta potong Q. Jkom frontliners 45j jangan marah Ustad Semburit potong Q. Kahkahkah!

 26. najib bini rosmah

  Setahun jadi PM tapi Perogol Nika Gee belum lagi berani uji keabsahannya dalam Parlimen. Kahkahkah!

 27. Berbeza pendapat dan sokongan oleh ahli UMNO Baru dan PAS terhadap Muhyiddin tidak penting langsung untuk rakyat tidak berparti ambil tahu sehingga terkesan pada emosi.

  Kedua-dua parti itu adalah pengkhianat pada mandat rakyat. Mereka bergabung untuk mendapat kuasa walaupun melalui tebuk atap. Bila pembagian ghaimah rompakan tidak dibagi dengan adil maka UMNO Baru mula mengamok dan menyalak.

  Kenapa rakyat perlu rasa simpati pada ahli UMNO Baru yang dibuli oleh puak PPBM ? Pergi mampus sama mereka.

  Sampai sekarang ahli parlimen UMNO baru masih menjilat lendir Muhyiddin dan Azmin semburit.Betul ke UMNO Baru tidak mahu bersama dengan PPBM dan PN ?

  Kalau tidak kerana Mahathir orang tua celaka Malaysia tak akan jadi negara Melayu Islam Haramjadah.Disebabkan kerana orang tua celaka itu kemudian disambut oleh PAS dan UMNO baru jadi baruah pengkhianat…..pekara yang menyakitkan hati hari ini terpaksa ditanggung oleh rakyat diseluruh negara.

  PKP dan darurat membuat hidup rakyat jadi tak tentu hala. Ekonomi negara merundum. Negara tercorot dalam memikat ahli pelabur datang melabur dalam negara. Kenapa pencacai UMNO Baru tidak mengkritik orang PAS mengeluarkan kenyataan tiada sidang parlimen sehingga bulan August ?

  Ada puak melayu pro PN mengatakan, selagi YDPA dan Raja-Raja Melayu tidak dijangkit oleh covid-19, selagi raja melayu masih seronok ketawa dengan kepimpinan Muhyiddin dan PN yang carca marba, huru hara maka mereka yang pro PN tidak akan peduli apa akan jadi dengan Malaysia. Melayu atas pagar bagaimana ?

  Persoalan yang perlu dijawab oleh ahli UMNO Baru….ketika PH-Mahathir memerintah dulu ahli parlimen dan pencacai mereka begitu hebat menyerang dari pelbagai penjuru terhadap semua menteri dan pentadbirannya, sama ada menggunakan auta atau fakta. Sekrang kenapa ahli UMNO baru dan pencacai jadi PONDAN TUA bila berhadapan dengan Muhyiddin dan PN ?

  Ketika UMNO Baru bertelagah sesama mereka, Anwar Ibrahim perlu berwaspada dengan gabungan PH-Mahathir kerana PH-Mahathir hari ini sudah busuk. Ada berbagai parasit baru sedang diberi tempat bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pengkhianat..

  Nasihat pemerhati, ada baik nya PKR keluar dari PH-Mahathir ketika nak menghadapai pilihanraya dan bina semula gabungan baru selepas itu untuk gabungan yang lebih cemerlang.

  Sesal dulu pendapatan, sesal kemudian sudah tidak berguna lagi.

 28. najib bini rosmah

  Dari 20 Rakyat yang ditemui belum ada yang mengaku Perogol Nika Gee bernama Muhyiddin PM yang legal. Kahkahkah!

 29. HAHAHIHIHOHO

  situa rasa dia dah menang
  saja ku biar dia melompat kerandut berayun
  naik pokok kelapa bukannya senang
  situa kojolla sanggup naik,penonton berduyun

  diupah orang ambil sarang burung tempua
  mungkin mereka nak hias beranda rumah
  sebelum panjat dia bangga menyapa
  berlagak baik konon peramah

  sebelum panjat selak kain pelikat
  masa panjat,sarang tempua celah kangkang ternampak
  berayun-ayun warna hitam pekat
  ada bintik putih penyakit sopak

  hoho

  1. Wak tak minum ketum kepala serabut
   ketagih habis terjerit-jerit
   rasanya dia dia dah cabut
   lari tak cukup tanah tercirit-birit

   1. pembaca beralih membaca pantun aku
    dan membuang pantun wak tak dak nilai

    kerana pantun aku pendek dan lucu habis!

    hoho

    1. HAHAHIHIHOHO

     si betina tua jadi sedih, bila dia tk pernah menang
     saja ku biar dia melompat, tetek dia berayun-ayun
     naik pokok kelapa bukannya satu kerja yg senang
     si nenek tua TN sanggup naik,penonton berduyun

     diupah orang tolong ambil sarang burung tempua
     mungkin, mereka mau hias beranda depan rumah
     sebelum panjat, dia dngn bangga sekali menyapa
     berlagak baik, konon mcm dgn Bang Ali, peramah

     sebelum panjat dia selak dulu dia pnya kain batik
     masa panjat,sarang semut nampak dri celah kaki
     berayun-ayun warna hitam pekat tetapi berbintik2
     ada bintik2 putih, bekas nek cabut uban bulu puki

     Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

     1. Bila nek tak minum ketum kepala dia jadi serabut
      Disebab ketagihan sangat dia sampai terjerit-jerit
      Bulu puki nek gunting, dan yang uban nya dicabut
      Dia bersedia awal, kat Bg Ali ingin kangkang burit

      Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

      1. pembaca lebih suka membaca pantun aku
       dan membuang pantun nek yg tak dak nilai

       kerana pantun aku cantik dan lucu habis!

       Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh

       1. Ko ha nya memantun mantat

        Takda nilai

  2. bagus lah dia dah menang

   Ko memang bukan tandingan nya

 30. RAKAN2 BLOG YG DIMULIAKAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Jgn le masuk ke blog ini hanya kerana rasa teruja
  Atau pun, kerana niat mau jadi penghulu atau raja
  Elakkan beri komen mcm orang sdg mabuk ganja
  Tak usah lagak pendita klu belum cekap mengeja
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Jangan cakap besar ler

   Ko bukan ada apa

 31. BAGI YANG TIDAK BERKENAAN DAN TIDAK TERASA APA-APA DGN PANTUN-PANTUN DI BAWAH ITU, ABAIKAN SAJA.

  KALAU ADA YANG TERASA TU, TERPULANG LAH.

  KAH KAH KAH.

  1. Ko takda self confidence yer?

   Takda jatidiri

   1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Aiikk, naper pulak, nenek tetiba jer jadi terngadah
    Pantun2 kt atas itu, org lain semua buat tk endah
    Dia terasa sgt kah, itu betina biadab haram jadah
    Agaknya, dirasakan spt muka dia dah kena ludah
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
     🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
     Naper lak TN monyet batang pisang ni melenting
     Menyondol sja nenek ini serupa dgn babi bunting
     Agaknya frust, sbb hari ini Bg Ali tk nak berdating
     Mungkin Bg Ali meluat bulu puki nenek tk gunting
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
     🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

     1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Nenek munafiq, pengotor, tk pernah mandi hadas
      Puki tak basuh, bau busuk macam lubang tandas
      Mudah sja dia terkena..jerat Kejora yg membidas
      Dia dah termakan cili sebab itu dia yg rasa pedas
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Padan dgn muka nenek pukimak bangsat keparat
       Dia dah tua, otak kecut, nak fikir pun dah tak larat
       Akibat dari kebebalan nya dia mendapat mudarat
       Mudah je betina tu masuk dlm Kejora punya jerat
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
       🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

       1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Nenek asyik je jatuh dlm Kejora punya perangkap
        Dlm ilmu jerat menjerat ini ternyata dia tak cekap
        Dia hanya harap meroyan, merapu, banyak cakap
        Selain puki kerepot dia itu asyik je disolek mekap
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
         Kesian nenek bongok bengap otak hampas sabut
         Bila nampak pantun Kejora dia mula kelam kabut
         Terasa pedas mkn cili, pantun Kejora, dia sambut
         Wal hal dlm pantun2 tu nama dia tak pun disebut
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
         🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 32. RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Pantun2 Kejora kt bwh itu bkn amaran tpi nasihat
  Sebab, perangai buruk di sini Kejora tak mau lihat
  Kejora tak kan biar klu ada kelibat samseng jahat
  Siap le kepala org tu, Kejora akan paku dan pahat
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Ko nak ugut yer?

   Ko bukan ada kuasa pun.

   Bukan gengster pun.

   Bole pigi daaaa

 33. RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora harap dpt berpantun kat blog ni dgn aman
  Moga2 tidak adalah gangguan org yg tak siuman
  Harapnya, takda yg nak cari pasal buat terkaman
  Bukan ler apa, takut terima nasib spt Wak Suman
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Cakap cara tidak aman

   Niat jahat hati busuk kepala mereng

 34. RAKAN2 BLOG YG DIHORMATI,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kalau siapa ingin bagi pandangan, anda dipersila
  Tpi, komen dgn waras, jgn dibuat mcm orang gila
  Bukannya apa, takut lah nanti, kot mendapat bala
  Teruk pulak akibat kalau disekel berbenjol kepala
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Ko nak beri amaran kpd orang

   Ko apa pun takda

   Bole pgi daaa

 35. RAKAN2 PESERTA BLOG YG BUDIMAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Komen dari para pembaca mmg le amat dialu-alu
  Tapi, sblm ‘upload’, nilaikan komen kita itu dahulu
  Jgn le ada yg nk kawal sana sini, nk jadi penghulu
  Bkn apa, kot kena tibai, di samping sakit dpt malu
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  .

  1. Tak renti2 nak menugut

   Ko watak Badut

 36. RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Sila le berkomen, dgn matang & penuh kewarasan
  Jgn lah pula buat komen bertaraf budak hingusan
  Bukan sahaja, pembaca akan jadi meluat & bosan
  Kot ada yg tampil tibai berat pula dia punya kesan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Nak beri amaran tibai

   Mulut ko selalu tercampak di lantai

 37. RAKAN2 BLOG YG DIKASIHI,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Klau tak mampu komen bernas, usah le digagahi
  Jgn lah buat komen, taraf budak tadika berkelahi
  Tk usah ler dibawa masuk sini hal berak dan tahi
  Bkn apa, takut kot ramai pembaca tampil marahi
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  .

  1. Memberi amaran tak renti2

   Otak penuh tahi

 38. RAKAN2 BLOG YG DIMULIAKAN,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Siapa nak beri pandangan sila tampil ke hadapan
  Berilah pendapat yg bernas utk dijadikan tatapan
  Namun, jgnlah lupa jaga tatasusila & adab sopan
  Dlm komen pula, usah le dipamirkan kebengapan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Kopipes komen2 lama tak renti2

   Otak kecil tak boleh karang komen baru lagi

 39. RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kalau ada yg nak beri pandangan, silalah kemuka
  Komen bentuk prosa ker, atau puisi..boleh belaka
  Tapi jgn pula dimuat karangan taraf budak tadika
  Bkn apa..kot nanti kawan tibai kita tentu tak suka
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Lagi komen kopipes di keluarkan si Dol ini.

   Otak bengap tak boleh karang yang baru

   1. Auntie TN 9:35 am,

    … ‘di keluarkan’…???
    (Kalau di Sandakan ke atau di tengah pekan ke, ok lah)

    Pedoman tatabahasa:

    Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

    Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

    Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

    1. Hah..ni dah mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

     Hah ha haa.

     Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

     Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
     Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

     Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

     Hah ha haa.

     1. ‘keluarkan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
      Atau dokek batang butoh bapak ekou?

      Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

      Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

      DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

      Hah ha haa.

      1. Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

       Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

       Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

       Hah ha haa

       1. Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

        1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

        2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

        3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

        Hah ha haa.

        FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
        PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

        1. HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

         PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

         JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

         KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

         HAH HA HAA.

         1. TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

          PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

          BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

          HAH HA HAA.

 40. RAKAN2 PESERTA BLOG YG BUDIMAN:

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Silalah berhujah, samada bentuk prosa atau puisi
  Tapi kena le jaga blog punya ‘decorum & decency’
  Jgn le ada yg berang, hingga tak dpt kawal emosi
  Bkn apa, kot kita tak tertepis, pukulan kawan kasi
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Menggertak “pukulan kawan kasi”.

   Gertak yang dah lama basi

 41. RAKAN2 YANG DIKASIHI,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kalau nak komen..anda dialu-alukan setiap masa
  Tapi berkomen, biar lah secara matang & dewasa
  Di samping itu, jaga le adab sopan & budi bahasa
  Bkn nya apa kot kawan tibai..sakit pulak kita rasa
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. Gertak nak tibai

   Watak Bang Ali Bhai

 42. SALAM RAKAN2 BLOG,

  😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
  Kejora mulakan dengan pantun sbg muqaddimah
  Salam sejahtera, utk rakan, muslimin & muslimah
  Mari lah kita, saling seru menyeru dgn berhikmah
  Jaga tatasusila..dan berbicara lah dgn berhemah
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  1. menyeru berhemah

   tapi dia jenis keluar masuk mahkamah

 43. Survey ini dari satu sudut lain menunjukkan kebanyakan penyokong2 PAS adalah kurang cerdik dan lebih bersikap pak angguk dan walak membabi buta. Mana mungkin prestasi kabinet PN boleh diberi skala setinggi 8 dari 10? . Apa yang benar2 boleh dibanggakan yg telah kabinet PN telah lakukan sedangkan prestasi ekonomi negara merudum begitu teruk selain banyak komentar2 negatif tentang kerajaan Maysia hari ini di perkatakan serta do perlekeh diperingkat antabangsa.

  Dangkal amat pemikiran mereka, dari bilangan Covid 19 yg menular awalnya sekitar 2 dan 3 digit sehari, kemudian mencanak hingga 4 angka (ribuan) hampir mencecah 5K sehari, ini yang penyokong PAS dakwa PN berjaya kawal Covid 19? . Apa penyokong PAS ni semua spesis duduk bawah tempurung ke hingga tak tau nak bandingkan situasi Covid 19 di negara jiran tetangga terdekat yg lebih jauh rendah kadarnya walau pun bilangan penduduk mereka berganda lebih ramai?. Kadar jangkitan di Malaysia jauh lebih parah, masih diberi skala 8/10?. Baghal dan gila babi agaknya???

  Bagi penyokong PAS, kabinet PN ni baik di mata mereka hanya kerana “kebijakan” PM PN korek Duit Tabung negara dan tabur2 kpd pemimpin2 mereka dan sebahagian kpd rakyat. Mereka tak pernah peduli apa yang PN buat untuk memenuhkan tabung kembali asalkan dapat cash. Sykt2 gergasi dah makin banyak angkat kaki dari Malaysia dan berpindah ke negara jiran, indek rasuah makin teruk, masih dapat marah hampir penuh???

  Kenyataan nya Inteletual dan otak penyokong2 PAS telah berjaya dibonsaikan atas nama walak oleh pemimpin2 mereka. Fungsi akal untuk ber fikir dah kematu dek walak menggila kecanduan agama “membabi buta”.

  1. Menurut jemin gabungan PN adalah usaha murni. Menyelamat periok nasi aku. Kalu amno keluar maka abisla bersatu. Nak menang satu kerusi pon belum tentu. Dulu menang sebab penyokong PH. Sekarang PH pon tak sokong, ameno pon tak sokong.

   1. Kamu jangan perlekeh pas supporter. Majoriti mereka melayu dari kampung & pendalaman, ramai yang low educated, fikiran masih jumud. Sebab tu mereka ni mudah dimanipulate oleh leader2 pas yg bijak main sentimen agama. Kalangan Melayu cerdik pandai, kebanyakan di bandar bandar dan kelompok ni bijak & nampak wajah hodoh leader2 pas. Tu sebab pas susah nak menang di bandar.

    Yang perlu disalahkan adalah leader2 pas dikalangan lebai, ustaz yg pergunakan nas dan ayat2 Quran sewenangnya untuk kepentingan peribadi dan survival hidup dan politik mereka. Matlamat halalkan cara walau agama terpaksa didagangkan.

    Tu sebab leader2 pas mudah dibeli oleh Yiddin, dipertambah jawatan menteri, diberi jawatan duta taraf menteri (gaji elaun 5 star). Hasilnya ialah kepala bana pas ni dah jadi bisu dan buta serta merta, nas dan dalil2 alquran yg diperjuang dan diwirid setiap kali ceramah selama ni dah lesap dihumban tah ke mana. Nada, ucapan dan pandangan terus berubah sekelip mata (boleh check, Google dan semak sendiri untuk kepastian).

    Malah hipokrasi dan pembohongan leader2 bertaraf ustaz dan ulama pas ini disahkan sendiri oleh taqiyuddin menteri undang2 dari parti hijau. Katanya, dulu masa jadi pembangkang, pas boleh hentam dan ucap apa saja. Skrg dah jadi kerajaan, lain lah.

    Nampak??? PAS MENGAKU SELAMA NI MEREKA HANYA GOLONGAN MUNAFIK!!! PELACUR & PENYUNDAL AGAMA. Dah berkuasa, persetankan apa yang diucap selama ini. INI FAKTA, bukan AUTA!

    Yang jadi mangsa hipokrasi leader pas adalah walaun2 yg kebanyakannya melayu low educated. No wonder kaum melayu selamanya akn terus layu jika mereka berterusan walak dan percaya dgn agamawan munafik pas. PAS hanya akn boleh terus survive jika majoriti melayu terus kekal mundur dan low educated. Leader2 pas lah punca segalanya.

  2. Punya kerajaan yg paling teruk dan hampeh tadbir mcm PN ni pun geng lebai bagi markah 8 dr 10? . Klu lah semua rakyat jenis akai mcm puak lebai ni, punah negara, paling corot lah Malaysia kita. Dgn para menteri yg entah apa2 depa buat selama setahun ni (mentekedarah gaji elaun besar ja), dapat 8 marah. Kah kah kah. Sah walaun dan bengap. Bila si bengap menilai sibebal yg berlagak pandai, itu lah hasilnya. 😆😆😆🤣🤣🤣🤭

Leave a Reply

Your email address will not be published.