BENARKAH TIMBALAN MENTERI WP BERCUTI KE NEW ZEALAND KERANA INGIN MEMENUHI SYARAT TARAF PENDUDUK TETAP YANG DIMILIKINYA?

Isu cuti selama 55 hari ke New Zealand yang diluluskan Perdana Menteri kepada Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Edmund Santhara Kumar bukan saja meletakkan kerajaan PN dalam pertikaian serta kecaman yang semakin meluas, malah ada yang sampai menyumpah seranah.

Bagi majoriti rakyat, selain Santhara Kumar turut bersalah kerana memohon cuti begitu lama di tengah-tengah wabak Covid19 sedang melanda, bahkan turut berlaku banjir di Segamat, kawasan Parlimen yang diwakilinya, yang lebih salah lagi dalam hal ini ialah Muhyiddin Yassin atas kelulusan yang diberikannya.

Muhyiddin dianggap sebagai ketua kerajaan yang tidak bertanggungjawab dan mengamalkan dasar dwi standard dengan kelulusan cuti begitu lama yang diberikannya kepada Ahli Parlimen Segamat itu.

Ini kerana sementara rakyat biasa tidak dibenarkan merentas daerah dan negeri, seorang timbalan menteri dan wakil rakyat senang-senang diberikan kebenaran merentas negara sambil bercuti selama hampir dua bulan lamanya.

Di mana hati perut Muhyiddin sebagai Perdana Menteri yang kononnya mengutamakan rakyat dalam hal ini?

Tidak rasa malukah Muhyiddin meluluskan cuti begitu lama kepada seorang timbalan menteri lantikannya sendiri yang bermakna dalam tempoh 55 hari itu, Santhara Kumar terpisah dengan rakyat dan tugas di kementeriannya?

Setelah sarat dengan pelbagai isu kelemahan dan kegagalan sebelum ini, Muhyiddin dan kerajaan PN nyata kini berdepan satu bebanan yang tidak dapat dielak lagi.

Selain pelbagai pelanggaran SOP melibatkan orang kayangan yang tidak diambil tindakan, golongan tersebut nampaknya terus menikmati keistimewaan yang melampau, sedangkan rakyat dihimpit dengan pelbagai tekanan untuk bergerak ke mana-mana.

Dalam penjelasannya semalam, Santhara Kumar berkata, beliau memohon cuti selama 55 hari bekerja melalui Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa dan mendapat kelulusan Perdana Menteri pada 3 Disember lalu.

“Tujuan saya keluar negara adalah bagi melawat anak-anak saya di New Zealand, khususnya anak saya yang sedang melanjutkan pelajaran dalam bidang undang-undang.

“Selain itu, sebagai bapa yang bertanggungjawab, saya perlu bertemu dengan anak yang berusia sembilan tahun bagi menjalankan tanggungjawab sebagai bapa sepanjang cuti rehat tersebut setelah hampir setahun tidak berjumpa.

“Di samping itu, saya juga perlu melawat isteri yang mengalami masalah kesihatan.

“Sebagai tambahan, upacara anak saya yang berumur sembilan tahun untuk menerima holy communion juga tidak dapat saya hadiri kerana sentiasa sibuk dengan tugas sebagai Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Ahli Parlimen Segamat,” katanya lagi.

Bagaimanapun, maklumat lain yang singgah ke laman ini memaklumkan pemergian Santhara Kumar ke New Zealand dikatakan bukanlah kerana bercuti, melawat isteri dan anak-anak atau sebagai tanda yang memperlihatkan beliau seorang bapa yang bertanggungjawab.

Maklumat itu memberitahu, beliau sebenarnya dikatakan mempunyai taraf penduduk tetap atau PR New Zealand.

Syarat seseorang yang memiliki taraf penduduk tetap New Zealand pula difahamkan mesti tinggal di negara tersebut sekurang-kurangnya 50 hari dalam setahun.

Dengan itu dikatakan pemergiannya ke New Zealand bukanlah untuk melawat isteri dan anak-anak, tetapi sebagai memenuhi syarat wajib taraf penduduk tetap yang dimilikinya.

Maka, benarkah Santhara Kumar memiliki taraf PR New Zealand?

Jika benar Santhara Kumar memiliki taraf PR New Zealand dan dalam masa yang sama beliau juga adalah Ahli Parlimen serta Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, tidakkah ini boleh menimbulkan persoalan dan percanggahan serta setiap tahun cuti panjang mesti diluluskan untuknya? (Shahbudindotcom 02/03/2021)

5 11 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 2 March 2021 — 10:59 am
Subscribe
Notify of
guest
159 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
3 March 2021 12:25 pm

KITA TUKAR PM 9 HADI PULAK…….. PHD4PIG DULU PUN BUAT SURVEY TERUK DIA TAK LETAK JAWATAN JUGAK…….. SELAGI COVID ADA ANGKA TOK MUDIM AKAN PERTAHAN KERUSI PM……..APAPUN NEGARA LEBIH TENANG BERBANDING PHD4PIG……. Umno-PN Divorce Is No Longer If, But When………. Playing with numbers on paper may make it appear like it is workable. But theory is one thing. Put into practice, we need to take into consideration the human factor, which is the egos of the many personalities involved. After all, the Umno-Bersatu conflict is all about egos anyway. Hence this will also be a stumbling block for any post-Muhyiddin… Read more »

rawae
rawae
3 March 2021 10:44 am

ini jenis manusia celaka. Yg dia nak hanya gaji free. Dia bukan nak kerje pon. Dia guna jawatan wakil parlimen hanya nak peras ugut wak pagoh. Wak pagoh terpaksa jadi Pak Kadok. Bagi ayam sabong. Gadai maruah dkt keling. Hanya semata2 nak kekal jadi PM. Dua ahli parlimen sarawak dan Tebarau pon dah bau hangit lubang sajat. Wuhh… hidup senang woi. Berapa wak jemin kasi kat barua china tu. Sekali dapat dah cukup 7 keturunan tak habis. Jual la maruah kamu jemin. Sial

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 8:23 pm

____________ELIT GLOBAL BELUM PUAS HATI DENGAN INCOME VAKSIN……. Sukar untuk ‘tewaskan’ COVID-19 tahun ini – WHO Agensi Mac 2, 2021 14:33 MYT Sukar untuk ‘tewaskan’ COVID-19 tahun ini – WHO Dr Michael Ryan berkata, adalah sesuatu yang tidak realistik atau terlalu awal untuk beranggapan COVID-19 akan berakhir pada penghujung tahun 2021. – Gambar TWITTER GENEVA: Meskipun angka pesakit COVID-19 di beberapa negara dilihat semakin berkurangan berikutan pemberian suntikan vaksin dan perintah berkurung, namun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa adalah sesuatu yang ‘pramatang’ atau tidak realistik untuk membuat tanggapan kononnya pandemik itu boleh ‘ditewaskan’ sepenuhnya akhir tahun ini. Eksekutif… Read more »

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 5:24 pm

HAHAHIHIHOHO

semalam dia sumbat 3 batang cangkol rasa perit
lobang terowong becak jelly pelincir campor tahik cirit
masa aku tak masuk mencabar menjerit
bila aku masok terbungkang macam cicak terminum spirit

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 5:25 pm
Reply to  Anonymous

kan dah lari tu,Bapok tua batang cangkol

hoho

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 5:27 pm
Reply to  Anonymous

hari ini kawan -kawan lihat

Wak batang cangkol lari tak cukup tanah

itu la aku dah sebut sebelum ni,dia pengecottt

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:52 pm
Reply to  Anonymous

Owh..ada karangan tadika…
Tak apa, biar cikgu tolong editkan karangan tadika nek tu:

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:54 pm
Reply to  Anonymous

HAHAHIHIHOHO

semalam dia sumbat 3 batang pisang rasa perit
lobang terowong becak jelly pelincir campor minyak grease.
masa aku tak masuk mencabar menjerit
bila aku masok terbungkang macam cicak terminum petrol

Kah kah kah

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:55 pm
Reply to  Anonymous

kan dah lari tu,Betina tua batang pisang

hoho

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:56 pm
Reply to  Anonymous

hari ini kawan -kawan lihat

Nek batang pisang lari tak cukup tanah

itu la aku dah sebut sebelum ni,dia pengecottt

Kah kah kah

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:58 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh, kalau setakat nak buat karangan tahap tadika atau karangan ala SJK yang serupa taik tu. Tapi, nak mengarang pantun dgn bunyi hujung setiap baris sama & panjang setiap baris sama, hanya yg terpelajar dan bijak bistari saja yang mampu.

Ini ada dua contoh:

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:59 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
A lot of excuses are being given by the old auntie
The moron can’t write English pantun, what a pity
She’s so childish..and her behaviour is very nasty
Not washing, after peeing, makes her pussy dirty
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:59 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Nenek munafiq fasiq aqidah dia sudah terpesong
Sampai pergi ke jamban, laptop sentiasa diusung
Lubng puki punya le luas boleh masuk alu lesong
Nak buat pantun dlm BI dia mmg tk tau langsung
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:02 pm
Reply to  Anonymous

Ini ada lagi satu contoh tambahan:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek mengkelebek puki nya yg kering & gersang
Bila teringat, pelir Bg Ali, puki nek jadi terangsang
Digentel kelentit smbil video pelir negro dipasang
Lps itu, nek jolok lbng puki dia dgn batang pisang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

KAH KAH KAH

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 5:18 pm

ALJUBON PATUT KENA SWAB TEST DULU……. _____ Berdepan kesan psikologi, Jepun minta China henti ujian calitan dubur terhadap rakyatnya Agensi Mac 2, 2021 13:58 MYT Berdepan kesan psikologi, Jepun minta China henti ujian calitan dubur terhadap rakyatnya Ujian berkenaan dilakukan kepada mereka yang sedang menjalani kuarantin atau memasuki China – Gambar fail/REUTERS KERAJAAN Jepun meminta China menghentikan ujian calitan dubur (anal swab) ke atas rakyatnya yang memasuki negara Tembok Besar itu. Jurucakap kerajaan, Ketua Setiausaha Kabinet Katsunobu Kato mendakwa kaedah yang digunakan China ke atas individu yang dianggap berisiko tinggi dijangkiti COVID-19 telah menyebabkan rakyatnya mengalami “penderitaan psikologi”. “Beberapa warga… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 5:06 pm

_TANAH MELAYU BERTAMBAH BAIK BERBANDING MASA PHD4PIG PERINTAH NEGARA……. ___________ Malaysia catat RM164 bilion pelaburan walaupun ketika dilanda pandemik – MIDA Kenyataan Media Mac 2, 2021 12:04 MYT Malaysia catat RM164 bilion pelaburan walaupun ketika dilanda pandemik – MIDA Sektor perkilangan mendahului dengan peningkatan 10.3 peratus dalam pelaburan yang diluluskan. -Gambar fail Berikut kenyataan media oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), sebuah agensi promosi dan pembangunan pelaburan utama Kerajaan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk menyelaras dan menggalakkan pelaburan ke dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan di Malaysia. PERSEKITARAN ekonomi global pada tahun 2020 adalah sangat mencabar, akibat… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 4:51 pm

SEMUA PARTI TAKUT HILANG KUASA BILA BUBAR PARLIAMEN KECUALI MEREKA YANG BERINTEGRITI TINGGI………. BILA RAMAI KLEPTOKRAT UMNO MASUK LOKAP DAH TENTU UMNO TAK LAGI LAKU……… PN KERAJAAN PERALIHAN KEPADA NEGARA ISLAM KAFFAH……..MASA DIPERLUKAN UNTUK PERUBAHAN…….. KLEPTOKRAT KADOK DAN PHD4PIG MESTI DINYAHKAN PRU15 NANTI…………… The Muhyiddin-Mahathir Saga: When The Student Outplayed The Master………. Mahathir was Muhyiddin’s master, sifu or guru. But a good student must eventually makan his guru. If not, then you are not a good student. All good students eventually take over from their master. And that was what Muhyiddin did on 1st March 2020. He proved to Mahathir… Read more »

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 4:10 pm

TIAP KALI ADA KOMEN YANG BERAKHIR DENGAN

KAH KAH KAH atau

Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh

ITU BERMAKNA KOMEN BODOH LAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:25 pm

RAKAN2 PEMBACA YG DIKASIHI SEKALIAN:

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:26 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:27 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:27 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:29 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tak masuk diajar, wlu cikgu tengking maki
Klau komputer rosak, nenek itu kata, kena ‘baikki’
Yg betina tua itu tahu, kat Bg Ali dikangkang puki
Dia melentang kangkang, Bg Ali kat atas jadi joki
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:40 pm
Reply to  Anonymous

Komen bodoh nak banggakan.

Otak pariah tak renti2.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:46 pm
Reply to  Anonymous

Itu lah Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:56 pm
Reply to  Anonymous

Komen bodoh taraf tadika nak banggakan.
Nak berpantun pun tak reti.
Asyik guna bahasa Swahili.

Otak pariah tak renti2.

Itu lah Monyet Tua Nek TN Batang Pisang.

KAH KAH KAH.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 3:19 pm

SEMUA PARTI TAKUT HILANG KUASA BILA BUBAR PARLIAMEN………. BILA RAMAI KLEPTOKRAT UMNO MASUK LOKAP DAH TENTU UMNO TAK LAGI LAKU……… PN KERAJAAN PERALIHAN KEPADA NEGARA ISLAM KAFFAH……..MASA DIPERLUKAN UNTUK PERUBAHAN…….. KLEPTOKRAT KADOK DAN PHD4PIG MESTI DINYAHKAN PRU15 NANTI…………… The Muhyiddin-Mahathir Saga: When The Student Outplayed The Master………. Mahathir was Muhyiddin’s master, sifu or guru. But a good student must eventually makan his guru. If not, then you are not a good student. All good students eventually take over from their master. And that was what Muhyiddin did on 1st March 2020. He proved to Mahathir he was a good student.… Read more »

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:16 pm

Para pembaca sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu, nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:23 pm
Reply to  Anonymous

Kopipes komen lama lagi.

Otak pariah tak renti2.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:32 pm
Reply to  Anonymous

Tak tertepis komen Kejora bagi.

TN monyet otak pariah tak renti2.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:39 pm
Reply to  Anonymous

Komen bodoh nak banggakan.

Otak pariah tak renti2.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:56 pm
Reply to  Anonymous

Komen bodoh taraf tadika nak banggakan.
Nak berpantun pun tak reti.
Yg dia cekap bahasa Swahili.

Otak pariah tak renti2.

Itu lah Monyet Tua Nek TN Batang Pisang.

KAH KAH KAH.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 3:05 pm

KLEPTOKRAT KADOK DAN PHD4PIG MESTI DINYAHKAN PRU15 NANTI…………… The Muhyiddin-Mahathir Saga: When The Student Outplayed The Master………. Mahathir was Muhyiddin’s master, sifu or guru. But a good student must eventually makan his guru. If not, then you are not a good student. All good students eventually take over from their master. And that was what Muhyiddin did on 1st March 2020. He proved to Mahathir he was a good student. And Mahathir must be very proud of his star student. The trouble with us Bugis is we are very parochial and tribal, and we support our Bugis brothers and sisters… Read more »

langkasuka
langkasuka
2 March 2021 2:40 pm

Mudin manyak takut ma. Satira mau duit. Mau cuti. Mau ayam. Ini keling byk sial

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:21 pm

Rakan pembaca sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tak masuk diajar, wlu cikgu tengking maki
Klau komputer rosak, nenek itu kata, kena ‘baikki’
Yg betina tua itu tahu, kat Bg Ali dikangkang puki
Dia melentang kangkang, Bg Ali kat atas jadi joki
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:23 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol suka cakap pasal puki sebab tak dibimbing emak bapak nya.

Sejak kecik di arah emak nya cuci dia punya puki.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:40 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 2:23 pm,

… ‘di arah’ emak nya…???
(Kalau di daerah ke atau di Beserah ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:40 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:41 pm
Reply to  Anonymous

‘arah’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:42 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:43 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:43 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:43 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:45 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:46 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:46 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:17 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu, nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:35 pm
Reply to  Anonymous

Kopipes komen dia lama lagi. Konfem otak pariah lah.

Bodoh bangang sibukkan mutu BM di blog politik.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:51 pm
Reply to  Anonymous

Bila dah kalah debat politik, nak debat BM pulak.

Ini otak pariah lah.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:06 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:21 pm
Reply to  Anonymous

Dah kopipes komen dia lama lagi.

Konfem otak pariah lah.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:34 pm
Reply to  Anonymous

Dah takut dgn kopipes lagi.

Konfem TN Monyet otak pariah.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:42 pm
Reply to  Anonymous

Komen bodoh nak banggakan.

Otak pariah tak renti2.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:58 pm
Reply to  Anonymous

Komen bodoh taraf tadika nak banggakan.
Nak berpantun pun tak reti.
Yg dia cekap kopipes dan bahasa Swahili.

Otak pariah tak renti2.

Itu lah Monyet Tua Nek TN Batang Pisang.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:19 pm

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla punya pekak tuli membawa dia kpd nak coba membuli.

Tapi dibalun, ditibai dan dibanta berterusan disini dia hampir keluar tahi.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:27 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 2:19 pm,

… berterusan ‘disini’ …???
(Kalau disindir ke, atau disimpan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:27 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu jadi naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bongap, ini botino tuo anak haram pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:28 pm
Reply to  Anonymous

‘sini’ tu, pobuatan nyo macam mano, auntie? Macam ekou kulom kopalo polir Bang Ali ke? Atau macam Bang Ali monggentel biji kolontit ekou? Atau macam ekou mongangkang tadah puki dokek Bang Ali?

Memang jonih molayu colup bobal bongap pukikimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:29 pm
Reply to  Anonymous

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL b KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:30 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:33 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:34 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:34 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:19 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu, nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:13 pm

Rakan pembaca sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:21 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol malu nak sebut dia yang angkang puki kat Bang Ali.

Maka dia coba kenen kpd orang lain mcm dah gila tak renti2.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:10 pm
Reply to  Anonymous

Rakan2 blog sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tak masuk diajar, wlu cikgu tengking maki
Klau komputer rosak, nenek itu kata, kena ‘baikki’
Yg betina tua itu tahu, kat Bg Ali dikangkang puki
Dia melentang kangkang, Bg Ali kat atas jadi joki
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:54 pm

Rakan pembaca sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:26 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla masih lagi sibukkan bahu BM dll,

Dia tak reti politik, tak faham ini blog politik, dia buta tuli pasal politik, hanya menggontol yang dia cari.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:37 pm
Reply to  Anonymous

TN Monyet Batang Pisang masih juga belum menguasai BM lagi.

Dia tak reti politik, tak faham BM di blog politik, dia buta tuli pasal BM sebab sekolah SJK, hanya menggentel kelentit yang dia tahu.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:54 pm

Rakan pembaca sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:29 pm
Reply to  Anonymous

Wak Gontol Kejora Kojolla masih sibukkan mutu BM.

Dia apa tahu selain mencarut, mengarut dan mengentot.

Kentot pun tak berbunyi sebab di balun Bang Ali hingga dah loose.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:07 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH KAH KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:40 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 2:29 pm,

… ‘di balun’ Bang Ali…???
(Kalau di Jerlun ke atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:41 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni dah mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang biol bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:41 pm
Reply to  Anonymous

‘balun’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang haram jadah ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:45 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondoranh dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:46 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bahalol bangang, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:46 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE BABI NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:47 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP GILA BABI NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

sibedohruangpetung
sibedohruangpetung
2 March 2021 1:54 pm

Patutkah Si Santhara menjadi seorang Timbalan Menteri sdgkan beliau seorng yg sdh pun dah menjadi warganegara NZ wlupun separuh statusnya? Maknanya beliau hanya separuh warga Malaysia separuh warga NZ. Blh kah mcm ni jd Timb Menteri di Malaysia dgn gajinya dibayar drpd pencukaian di Malaysia?

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:53 pm

Rakan pembaca sekalian,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:32 pm
Reply to  Anonymous

Otak Wak Gontol amat kecik,

Masih lagi cakap dedak selepas demikian lama berdebat menunjukkan membantai dia tanpa bayaran.

Dia selalu dapat dedak dari Bang Alo maka takda lain di ingat nya selain dari dedak.

Otak mcm bebudak.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:09 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:50 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 12:50 pm,

… takda lain ‘di ingat’ …???
(Kalau di pingat ke atau di pengat ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:51 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram jadah sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:51 pm
Reply to  Anonymous

‘ingat’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:52 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak bahalol ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:52 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang bengong, tak boleh nak faham-faham , den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:52 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH SAWAN BABI NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:53 pm
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG BAHALOL HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:14 pm

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bongap pukimak sial anak haram lahanat sawan gilo babi tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:15 pm
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:23 pm
Reply to  Anonymous

BODOH BANGANG BRUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA SIBUKKAN BM DI BLOG POLITIK.

DISEPATUT NYA PROMOSIKAN BM DI BLOG BAHASA ATAU SASTRA ATAU BUDAYA

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:16 pm
Reply to  Anonymous

si botino tuo kutok WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:00 pm
Reply to  Anonymous

BODOH BANGANG MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG LEMAH BM NAK JUAH DI BLOG POLITIK.

DIA SEPATUT NYA TUISYEN BM DI KELAS BAHASA ATAU SASTRA ATAU BUDAYA.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:48 pm
Reply to  Anonymous

MENIRU KOMEN ORANG LAGI.

JUMPA BANG ALI LAH, MINTA DIA KARANGKAN JAWAPAN2 KAU.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:58 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:58 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:59 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:20 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu, nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:01 pm

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MUST BE TEARING HIS OR HER HAIR UP AND DOWN..

GOT WHACKED, BAMBOOED AND BAMBOOZLED EVERY TIME HE COMES IN HERE.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:58 pm
Reply to  Anonymous

MONYET TUA NEK TN BATANG PISANG MUST BE TEARING HER PUSSY’S HAIR UP AND DOWN AND HER PUSSY’S LIPS LEFT AND RIGHT.

GOT WHACKED, BAMBOOED AND BAMBOOZLED EVERY TIME SHE COMES IN HERE.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:34 pm
Reply to  Anonymous

Dah mula lagi kerja menyalin komen orang pinda sikit untuk kepentingan dia.

Otak budak sekolah, sayang sekali orang tua si Gontol nih buang masa di sini.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 4:02 pm
Reply to  Anonymous

Dah mula gelabah TN Monyet bila orang menyalin komen tadika dia, pinda sikit untuk balun dia balik.

Otak budak sekolah, sayang sekali orang tua si betina monyet tua nih buang masa di sini.

KAH KAH KAH.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
2 March 2021 12:51 pm

Tambhy Santhara jadi YB khianat jadi warganegara pun khianat jadi Timbalan Menteri pun khianat. Apa Perogol Nika Gee simpan manusia semburit macam PNkhianat? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
2 March 2021 12:43 pm

Kartel Azmin Semburit perangai macam anak haram. Laknatullahialaik Kartel PNkhianat dan anjingnya. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
2 March 2021 12:41 pm

Sudah 3 bulan cuti makan gaji buta tak letak jawatan tambhy PNkhianat memang celaka punya kapir. Yang luluskan gaji free lagi celaka babi anjing punya manusia. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:38 pm

SKETSA LAWAK PAGI SOLASA:

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:39 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
2 March 2021 7:00 am

Tiada yang membikin Beruk Tua Wak Gontol menyengeh selain dari memikir dia menang.

Dia tak sedar bagi nya telah di sediakan batang pinang.

Bila bersorak tak memasal di sini, kena selepuk, dia pening.

Tak dapat memikir, ha nya anak beranak di kenang.

Nasib dia lah, hanya pitam, masih boleh menghembus nafas tapi masih tonggang langgang.

Reply

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
2 March 2021 7:13 am
Reply to Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla mengaku tak tentu arah

Yang pasti, bila kena terajang di sini pun, kepala nya berdarah

Tak dapat nak mikirkan yang baik, ha nya menyumpah seranah

Orang dah lama tak suka dia, hanya beri chorus POOODAH

Reply

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:40 pm
Reply to  Anonymous

(Rujuk 2 komen auntie di atas)

Cubo kita lihat ayat dari auntie TN 7:00 am ini:

Tak dapat memikir, ha nya anak beranak di kenang.

Dan ayat auntie jam 7:13 am ini:

Tak dapat nak mikirkan yang baik, ha nya menyumpah seranah

‘Ha nya’…??? Pokataan apo ini?

Ini ‘ha nya’ ni, bahaso Swahili ke?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:41 pm
Reply to  Anonymous

Polajaran bahaso Molayu untuk auntie TN:

Pokataan ‘hanya’ tidak boleh dipisahkan jadi ‘ha nya’ kerana ‘ha’ tidak boleh ujud jadi perkataan sendiri.

Ia tidak samo dongan koadaan momisah soporti contoh borikut:
Kepadanya => kepada nya
Rambutnya => rambut nya

Contoh ayat sempurna:

Auntie TN ‘hanya’ tahu gunting bulu pukinya (puki nya) sajo tapi mombasuh pukinya solopaeih diyo koncing, tak pornah pun.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:41 pm
Reply to  Anonymous

(Ini bukan kes tersalah eja. Dah lebih 10 kali auntie tertangkap.)

Auntie TN tu tosangek lomah dalam bahaso Molayu sobab diyo dulu nyo sokolah SJK.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:42 pm
Reply to  Anonymous

Hoi auntie TN bongap!

Solain dari ‘hanya’..pokataan2 ini jugo tidak boleh dipisah-an ‘nya’:

Tanya => ta nya (tidak boleh)
Punya => pu nya (tidak boleh)
Nyonya => nyo nya (tidak boleh)

Ini contoh ayat yang di‘salahguno’ pokataan-pokataan itu:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN konapo diyo ‘pu nya’ bulu puki copek panjang.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:43 pm
Reply to  Anonymous

Ini satu lagi contoh ayat pokataan-pokataan itu di’salahguno’:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN:
“Konapo ekou ‘pu nya’ bijik kolontit lobih panjang dari ekou ‘pun ya’ bulu puki?”

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:43 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

Auntie TN 7:00/7:13 am,

Auntie boleh ditorimo kalau auntie buek karangan tontang huruf-huruf ‘Arab atau huruf-huruf hijaiyah, misalnyo:

Huruf alif nya, huruf ba nya, huruf ta nya, huruf sa nya, huruf jim nya, huruf ha nya, huruf kha nya…dsb.

Khusus dalam koadoan ini, ‘ha nya’ atau ‘ta nya’ boleh ditorimo.

FAHAAAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:44 pm
Reply to  Anonymous

Kalau auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM. Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan auntie tu! Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo ejaan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.…

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:44 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH PUKI NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

SIAL LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP. BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:54 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP BERUK TUO WAK GONNTOL KEJORA KOJOLLA …

DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..
JONIH KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH PUKI NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR WAK GONTOL NIH.
.
KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

SIAL LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP. WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL SEKOR NI!

HUHUHU

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:50 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KEJOLLA ASYIK SIBUKKAN MUTU BM DI BLOG POLITIK NIH.

DIA PERLU PIGI BLOG BAHASA ATAU SASTERA.

TAPI DI SANA DIA AKAN DI BALUN PAKAR2 BAHASA DA SASTERA.

JADI, DIA COBA TUNJUKKAN DIA PANDAI DI SINI LER. KONON NYA PANDAI. TAPI TARAF PENGGOSOK LANTAI.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:10 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 12:50 pm,

… ‘DI BALUN’ …???
(Kalau di Jerlun ke atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:10 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:10 pm
Reply to  Anonymous

‘balun’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:37 pm
Reply to  Anonymous

Sedih keadaan Beruk Rua Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

Otak tak banyak nak coba debat di sini.

Di kentotkan tiap hari.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:44 pm
Reply to  Anonymous

PELAWAK PAGI SOLASA IA LAH BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA YANG MENGGUNA NAMA Anomouse.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:13 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:39 pm
Reply to  Anonymous

Dah takda hujah politik, coba keluarkan hujah bahasa.

Tapi mencartu lagi menunjukkan takda otak di kepala.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:40 pm
Reply to  Anonymous

mencarut

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:04 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 SEKALIAN,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek itu mmg lah jenis bebal bengap pekak tuli
Dia asyik je, bawak ejaan ‘ha nya’ bahasa Swahili
Tak berubah juga dia, wlu cikgu tegur berkali-kali
Yg betina tua tu tahu, kangkang puki kat Bang Ali
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

najib bini rosmah
najib bini rosmah
2 March 2021 12:38 pm

Cuthi 3 bulan dengan gaji penoh masuk poket mao jaga bini sama anak sakit nak mampus masuk kubur sapa ajar tambhy kapir?????? Perogol Nika Gee ke??????Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:20 pm

Taraf Penduduk Tetap tidak bermakna mempunyai kerakyatan negara itu. Tapi biasa nya mengarah ke situ.

Selalu nya yang dapat taraf penduduk tetap akan mohon dan dapat kerakyatan. Kalau tak, buat apa mohon taraf penduduk tetap?

Kalau dah dapat kerakyatan negara lain, berambus lah. Not fair lah macam nak have the cake and eat it. Di dua negara.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:36 pm
Reply to  Anonymous

Taat setia nya kpd negara ini dah berbelah bagi. Kalau perang antara 2 negara berkenaan, mana yang dia taat setia jadi soal besar.

Jadi tali barut lah depa. Masa perang, tali barut biasa nya di tembak mati di mana di jumpai.

Masa perang, yang pegang kerakyatan ke dua2 negara bermusuhan perlu dikurung lebih kurang sebagai tahanan perang.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:04 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 12:36 pm,

… ‘di tembak’ …???…’di jumpai’…???
(Kalau di padang tembak ke atau di rumpai ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:05 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 1:05 pm
Reply to  Anonymous

‘tembak’ dan ‘jumpai’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:42 pm
Reply to  Anonymous

Bila dah kalah berdebat, tak reti nak keluarkan hujah lagi, Wak Gontol pun mencarut lah.

Paling buuk punya tabiat mengalahkan pariah.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:59 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:00 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:00 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 BLOG SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:20 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 PEMBACA SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:11 pm

Rakyat Malaysia boleh punyai rakyat negara asing. Tapi perlu cabut lah dari Malaysia.

Article 24 of the Federal Constitution of Malaysia (“Constitution”) states that any citizen who has acquired citizenship of another country may be deprived of Malaysian citizenship.

This is perhaps the reason for the general understanding that Malaysians are not allowed to have dual citizenship.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:26 pm
Reply to  Anonymous

Malaysia mesti proactive. Kerana ada peraturan

“any citizen who has acquired citizenship of another country may be deprived of Malaysian citizenship,

bila sudah tahu, deprive lah cepat.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:10 am

Jika benar Santhara Kumar memiliki taraf PR New Zealand, pecatkan dia dari jawatan nya prono.

Tak boleh sesiapa yang hati nya sudah tidak di Malaysia lagi pegang apa2 jawatan, terutama sekali jawatan tinggi Kerajaan.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:10 am
Reply to  Anonymous

pronto.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

Malaysia ada maruah dan tiada siapa boleh mencemar maruah negara ini.

Memiliki taraf PR negara asing tapi memegang jawatan resmi negara ini ada lah mencabul maruah negara ini.

Nyahkan dia dari jawatan nya secepat mana yang boleh dan galakkan dia hijrah secepat mungkin.

Ini bukan negara central Afrika, tidak boleh di persendakan kerakyatan negara ini.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

Memiliki taraf PR negara asing tapi memegang jawatan resmi negara ini ada lah mencabul maruah negara ini.”

Melainkan jawatan kepakaran yang diatur kan Kerajaan Malaysia.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:51 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 11:20 am,

… tidak boleh ‘di persendakan’ …???
(Kalau di Sandakan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:51 pm
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:56 pm
Reply to  Anonymous

‘persendakan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 2:45 pm
Reply to  Anonymous

Bila dah kalah berdebat, tak reti nak keluarkan hujah lagi, Wak Gontol pun mencarut lah.

Paling buuk punya tabiat mengalahkan pariah.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:00 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek masuk blog harap dedak jer nak melantak
Tapi dia ini, jenis dungu bingai punya kepala otak
Mesti dulu kepala dia, kt meja cikgu asyik hentak
Imbuhan ‘di’ pun dia tak tau mcm mana nak letak
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:01 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah tua ganyut, tak lama nak jadi bangkai
Otak dia kecik harap kepala besar buah tembikai
Dlm BM ternyata betina tua tu bodoh bingai cikai
Imbuhan ‘di’ pun dia tk tau, mcm mana nak pakai
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:01 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Belajar dekat SJK, tidak bawa nenek TN ke mana
Kt sekolah..dia banyak kawan dgn Hindu & China
Nahu dan tatabahasa dalam BM, dia tidak cakna
Imbuhan ‘di’ pun si betina biol tua tu tak tau guna
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 3:21 pm
Reply to  Anonymous

RAKAN2 SEKALIAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak pastilah samada bodoh nenek tu semula jadi
Masa SJK dulu..keje jadi bohsia dan malas study
Rasanya SPM dulu..BM dia fail atau dapat gred D
Hingga dia tidak tahu, nak mengguna imbuhan ‘di’
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

trackback
Benarkah Tim Menteri WP bercuti ke New Zealand bagi memenuhi syarat taraf penduduk tetap?
2 March 2021 11:03 am

[…] Jika benar Santhara Kumar memiliki taraf PR New Zealand dan dalam masa yang sama beliau juga adalah Ahli Parlimen serta Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, tidakkah ini boleh menimbulkan persoalan dan percanggahan? | SDC […]