SETAHUN SELEPAS BERKUASA, PN TIDAK HARUS LAGI DIBERI PELUANG KEDUA

Hari ini, 1 Mac bermakna genap setahun Muhyiddin Yassin memegang jawatan Perdana Menteri dengan rekod sebagai Perdana Menteri pertama dalam sejarah negara yang memperolehi jawatan tersebut melalui pengkhianatan dan jalan pintu belakang.

Tetapi apakah yang boleh kita banggakan dalam tempoh setahun beliau menjadi Perdana Menteri?

Selain tiada apa-apa yang membanggakan, kecuali dengan tertampal dalam sejarah ada menteri bercuti kerana memotong usus perut, timbalan menteri diberi cuti 55 hari ketika Covid19 kerana ingin bersama keluarga di New Zealand dan duta bertaraf menteri yang hanya duduk di rumah, keadaan negara secara umumnya penuh dengan ketidaktentuan dan kecelaruan sejak setahun yang lalu.

Bukan saja mengurus negara dan ekonomi tampak celaru, malah mengurus kemasukan budak-budak ke sekolah pun terlihat tidak mampu.

Lebih buruk, tarikh ulangtahun pertama Muhyiddin menjadi Perdana Menteri juga bagai diraikan dengan berita kemasukan dua Ahli Parlimen PH melompat menyokong PN.

Di tengah-tengah keabsahan Muhyiddin terus dipertikaikan dan tuntutan agar Parlimen dibenar bersidang, tiba-tiba Ahli Parlimen Julau, Larry Sng dan Ahli Parlimen Tebrau, Steven Choong mengumumkan mereka keluar PKR untuk beralih menjadi pengkhianat menyokong PN.

Bermakna, setelah menubuhkan kerajaan PN dan menjadi Perdana Menteri sejak 1 Mac tahun lalu dengan cara khianat dan melalui pintu belakang, Muhyiddin terus membuktikan jalan khianat dan membeli sokongan melalui kuasa wang dan kedudukan adalah pilihannya untuk mengekalkan kuasa.

Dengan apa yang ditunjukkan Tuhan ini, terbukti nyatalah di depan mata kita bahawa kerajaan PN yang dibinanya selama ini penuh dengan kekotoran yang menjijikkan.

Di samping kerajaan PN pimpinan Muhyiddin ini sarat dengan pelbagai kelemahan, kegagalan dan caca marba yang tidak perlu lagi dihuraikan, kesalahan paling besarnya ialah tidak menghormati, malah membenam demokrasi.

Sudahlah kuasa diperolehi melalui pengkhianatan dengan menikam demokrasi sehingga dipanggil kerajaan pintu belakang, untuk mengekalkan kuasa pula, sekali lagi amalan demokrasi telah dikhianati.

Tidak cukup dengan tawaran kedudukan, jawatan dan habuan yang melimpah ruah sehingga ada yang duduk di rumah sambil memenuhi hobi ke laut pun boleh dapat gaji dan kemudahan bertaraf menteri, perlaksanaan darurat turut dikuatkuasakan untuk mengelak daripada kedudukan dijatuhkan.

Walaupun cubaan pertama mencadangkan darurat ditolak oleh Agong, Muhyiddin dan kerajaan pintu belakang ini nampaknya tanpa perasaan malu terus mengusulkannya buat kali kedua.

Akhirnya, walaupun ditekankan darurat yang dilaksanakan untuk menangani Covid19, sehingga ini tidak ternampak ada satu pun tindakan dibawah darurat diambil untuk menangani wabak tersebut, kecuali menekan rakyat dengan menaikkan kompaun melanggar SOP sehingga RM10 ribu.

Soalnya, apakah menaikkan denda itu berkesan untuk membendung Covid19, sedangkan ramai menteri sendiri tidak dikenakan tindakan kerana melanggar SOP, selain PN dan Muhyiddin pula terus berpolitik dengan mengadakan mesyuarat parti dan “membeli” Ahli Parlimen untuk melompat dalam tempoh PKP dan darurat?

Di mana sebenarnya rasa hormat Muhyiddin terhadap Agong yang sebelum ini bertitah agar tiada mana-mana pihak berpolitik ketika wabak dan darurat?

Hakikat yang nyata, walau baru setahun berkuasa, kerajaan PN adalah merupakan kerajaan paling buruk sekali dalam sejarah negara.

Khianat terhadap mandat rakyat adalah perlakuan paling buruk sekali oleh PN sebagai sebuah kerajaan sehingga yang diutamakan sejak setahun yang lalu bukanlah kebajikan rakyat, tetapi bagaimana untuk mengekalkan kuasa semata-mata.

Oleh itu, kalau pun tidak mampu dijatuhkan dalam waktu terdekat, PN ini tidak harus lagi diberi undi untuk ia mendapat sebarang ruang untuk kekal sebagai kerajaan.

Memberi mereka undi samalah seperti sengaja memilih neraka kehidupan sebagai pilihan..

Kalau beroleh kuasa dengan cara khianat dan pintu belakang pun mereka sanggup mengusulkan darurat iaitu cara paling tidak demokratik untuk mengelak dijatuhkan, pastilah lebih dahsyat kemungkinan yang berani mereka lakukan jika dipilih melalui undi yang sah secara majoriti.

Dipenuhi dengan pengkhianat, pelompat dan pedagang kuasa waima dengan kesanggupan menjual nama agama dan bangsa, PN adalah parti dan kerajaan palsu yang lahir daripada perjuangan yang selama ini juga palsu. (Shahbudindotcom 01/03/2021)

4.2 10 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 1 March 2021 — 8:08 pm
Subscribe
Notify of
guest
90 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
3 March 2021 12:17 pm

SELAGI COVID ADA ANGKA TOK MUDIM AKAN PERTAHAN KERUSI PM……..APAPUN NEGARA LEBIH TENANG BERBANDING PHD4PIG……. Umno-PN Divorce Is No Longer If, But When………. Playing with numbers on paper may make it appear like it is workable. But theory is one thing. Put into practice, we need to take into consideration the human factor, which is the egos of the many personalities involved. After all, the Umno-Bersatu conflict is all about egos anyway. Hence this will also be a stumbling block for any post-Muhyiddin or post-GE15 agreement, whether it is a vote of no confidence or a snap GE15. Umno Supreme… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
3 March 2021 1:50 am

Agaknya Moo ni lahir tak normal, dilahirkan melalui pintu belakang kot..tu pasal dirikan KERAjaan pun melalui pintu belakang. Gerombolan pemakan2 najis dan bangkai. Busok sgt lah kerajaan rejim pintu jamban ni ! So apa nak hairan kan si sembap ni memang memerintah dan memperolehi sokong dgn cara kotor sbb naluri , sifat yg jijik. Moo and menteri2 PN adalah politikus dan parti politik yg paling jijik dan terhina di dunia. Tak tahu malu ka…ooi undur lah…bagi pada pemimpin lain dan ahli2 politikus lain mengambil alih teraju negara Malaysia yg dah hampir nazak ni.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
2 March 2021 3:08 pm

PN KERAJAAN PERALIHAN KEPADA NEGARA ISLAM KAFFAH……..MASA DIPERLUKAN UNTUK PERUBAHAN…….. KLEPTOKRAT KADOK DAN PHD4PIG MESTI DINYAHKAN PRU15 NANTI…………… The Muhyiddin-Mahathir Saga: When The Student Outplayed The Master………. Mahathir was Muhyiddin’s master, sifu or guru. But a good student must eventually makan his guru. If not, then you are not a good student. All good students eventually take over from their master. And that was what Muhyiddin did on 1st March 2020. He proved to Mahathir he was a good student. And Mahathir must be very proud of his star student. The trouble with us Bugis is we are very parochial… Read more »

trackback
PN tidak harus lagi diberi peluang kedua selepas setahun berkuasa, kata blogger Shahbudin
2 March 2021 2:00 pm
Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:29 pm

Anonymous
2 March 2021 7:00 am

Tiada yang membikin Beruk Tua Wak Gontol menyengeh selain dari memikir dia menang.

Dia tak sedar bagi nya telah di sediakan batang pinang.

Bila bersorak tak memasal di sini, kena selepuk, dia pening.

Tak dapat memikir, ha nya anak beranak di kenang.

Nasib dia lah, hanya pitam, masih boleh menghembus nafas tapi masih tonggang langgang.

Reply

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:29 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
2 March 2021 7:13 am
Reply to Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla mengaku tak tentu arah

Yang pasti, bila kena terajang di sini pun, kepala nya berdarah

Tak dapat nak mikirkan yang baik, ha nya menyumpah seranah

Orang dah lama tak suka dia, hanya beri chorus POOODAH

Reply

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:30 pm
Reply to  Anonymous

(Rujuk 2 komen auntie di atas)

Cubo kita lihat ayat dari auntie TN 7:00 am ini:

Tak dapat memikir, ha nya anak beranak di kenang.

Dan ayat auntie jam 7:13 am ini:

Tak dapat nak mikirkan yang baik, ha nya menyumpah seranah

‘Ha nya’…??? Pokataan apo ini?

Ini ‘ha nya’ ni, bahaso Swahili ke?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:30 pm
Reply to  Anonymous

Polajaran bahaso Molayu untuk auntie TN:

Pokataan ‘hanya’ tidak boleh dipisahkan jadi ‘ha nya’ kerana ‘ha’ tidak boleh ujud jadi perkataan sendiri.

Ia tidak samo dongan koadaan momisah soporti contoh borikut:
Kepadanya => kepada nya
Rambutnya => rambut nya

Contoh ayat sempurna:

Auntie TN ‘hanya’ tahu gunting bulu pukinya (puki nya) sajo tapi mombasuh pukinya solopaeih diyo koncing, tak pornah pun.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:31 pm
Reply to  Anonymous

(Ini bukan kes tersalah eja. Dah lebih 10 kali auntie tertangkap.)

Auntie TN tu tosangek lomah dalam bahaso Molayu sobab diyo dulu nyo sokolah SJK.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:31 pm
Reply to  Anonymous

Hoi auntie TN bongap!

Solain dari ‘hanya’..pokataan2 ini jugo tidak boleh dipisah-an ‘nya’:

Tanya => ta nya (tidak boleh)
Punya => pu nya (tidak boleh)
Nyonya => nyo nya (tidak boleh)

Ini contoh ayat yang di‘salahguno’ pokataan-pokataan itu:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN konapo diyo ‘pu nya’ bulu puki copek panjang.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:32 pm
Reply to  Anonymous

Ini satu lagi contoh ayat pokataan-pokataan itu di’salahguno’:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN:
“Konapo ekou ‘pu nya’ bijik kolontit lobih panjang dari ekou ‘pun ya’ bulu puki?”

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

Auntie TN 7:00/7:13 am,

Auntie boleh ditorimo kalau auntie buek karangan tontang huruf-huruf ‘Arab atau huruf-huruf hijaiyah, misalnyo:

Huruf alif nya, huruf ba nya, huruf ta nya, huruf sa nya, huruf jim nya, huruf ha nya, huruf kha nya…dsb.

Khusus dalam koadoan ini, ‘ha nya’ atau ‘ta nya’ boleh ditorimo.

FAHAAAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:33 pm
Reply to  Anonymous

Kalau auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM. Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan auntie tu! Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo ejaan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.…

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 12:34 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH PUKI NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

SIAL LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP. BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:40 am

Anonymous
2 March 2021 7:00 am

Tiada yang membikin Beruk Tua Wak Gontol menyengeh selain dari memikir dia menang.

Dia tak sedar bagi nya telah di sediakan batang pinang.

Bila bersorak tak memasal di sini, kena selepuk, dia pening.

Tak dapat memikir, ha nya anak beranak di kenang.

Nasib dia lah, hanya pitam, masih boleh menghembus nafas tapi masih tonggang langgang.

Reply

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:40 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:00 am,

… anak beranak ‘di kenang’ …???
(Kalau di Pulau Pinang ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:41 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:41 am
Reply to  Anonymous

‘kenang’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:42 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:42 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:42 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:43 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILA BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 9:11 am

Tak keluar Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla sejak 7am.

Tak tahu apasal.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 9:32 am
Reply to  Anonymous

Dia sibukkan dengan “a quick one for the road” di sana sini agak nya.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:00 am

Tiada yang membikin Beruk Tua Wak Gontol menyengeh selain dari memikir dia menang.

Dia tak sedar bagi nya telah di sediakan batang pinang.

Bila bersorak tak memasal di sini, kena selepuk, dia pening.

Tak dapat memikir, ha nya anak beranak di kenang.

Nasib dia lah, hanya pitam, masih boleh menghembus nafas tapi masih tonggang langgang.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:07 am
Reply to  Anonymous

Moral of the story:

Jangan cepat nak memikir sudah menang

Nanti kepala kena selepuk batang pinang

Adoiiiii, tak berbaloi, ngalahkan 12 round kena terajang

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:36 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:00 am,

… telah ‘di sediakan’ …???
(Kalau di Sandakan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:36 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:37 am
Reply to  Anonymous

‘sediakan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:37 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:38 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:38 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU NATE NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:38 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH GILA BABI NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:57 am

Monyet Tua Nek TN Batang Pisang melompat lompat mcm monyet. Konon dia polis pak pacak blog ini, itu yang dia kemaruk.

Dalam melompat lompat, kepala nya asyik saja kena bantai. Aduuh! Malunya dia di sini sebab asyik tersembam ke lantai.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:13 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla mengaku tak tentu arah

Yang pasti, bila kena terajang di sini pun, kepala nya berdarah

Tak dapat nak mikirkan yang baik, ha nya menyumpah seranah

Orang dah lama tak suka dia, hanya beri chorus POOODAH

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 10:11 am
Reply to  Anonymous

Itu bukan chorus.

Itu memaki Wak Gonol Kejora Kojolla.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:50 am

Beruk tua Wak Gontol Kejora Kojolla melompat lompat mcm beruk. Konon dia menang, itu yang dia kemaruk.

Dalam melompat lompat, kepala nya kena ketuk. Aduuh! Tersungkur dia di sini sebab kepala nya kena hantuk..

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:20 am

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Dah 2 posting baru tidak nampak nek tua bangka
Tak dapat lah lagi..kita nak baca karangan tadika
Apa nek dia pergi, tk sempat pintu taubat terbuka?
Bersama Wak Suman nanti, dia menghuni neraka
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:21 am
Reply to  Anonymous

Cerita lama Melayu yang di serang Portugis di Melaka mengaku menang di masa musuh ada mengendap.di sebelah.

Dibedil dengan senapang, berterabur tak tentu arah.

Tunggang langgang cabut lari, terkincit, tahi bertarabur, seluar basah.

Niat besar tapi tak reti menganggar padah.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:24 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:21 am,

… yang ‘di serang’ …???…
(Kalau di seberang ke atau di sarang ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

‘serang’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:26 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kodunguan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:26 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:27 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:27 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:19 am

KAH KAH KAH

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Hairan betul, dah 2 posting tak ada kelibat auntie
Tak kan dia mcm Wak Seman kot..dah terus mati
Pasti dia akan gelincir siratulmustaqim punya titi
Malekat Malek di neraka, spt tidak sabar menanti
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:32 am
Reply to  Anonymous

Jangan lah percaya jenis ini yang mengaku menang bila sekejap ajer tak di serang

Jenis yang ketawa melakak lakak pada hal musuh sedang merancang dan menyediakan senjata untuk menyerang

Bila di sergah, yang melakak terbatuk berkahak, terkincit hingga seluarnya koyak.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:32 am,

Bila ‘di sergah’…???
(Kalau di Serdang ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:20 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu jadi naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

‘sergah’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kodunguan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bingai bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:22 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH PUKI NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:22 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 6:07 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mana gi, nek betina tua, yg suka menyamar lelaki?
Tak kah ler komputer nenek belum lagi diperbaiki
Selalunya time ini le nek keluar utk mencaci maki
Apa dia msih bersama Bg Ali, mengangkang puki?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:38 am
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla asyik mengharapkan musuh nya pompuan.

Jenis pondan, tak terdaya berdepan dengan padan nya, lelaki.

Bila terjerumus dengan lelaki, serta merta terkencing, basah di bahagian depan seluar nya.

Tapi basah di bahagian belakang seluar nya juga.

Dia terkincit.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 5:55 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Mana nenek, pagi ini dia tak mari pun buat kacau
Pagi ini tk de dengar pun si mulut murai berkicau
Selalunya sblm subuh dia meraban dan meracau
Apa dia masih asyik menguli Bg Ali punya lancau
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:46 am
Reply to  Anonymous

Pagi2 BerukTua Wak Gontol Kejora Kojolla ini menggontol

Dia tak tahu lain dari coba merendahkan lawan nya

Tapi dia tak ada cara yang baik dan berkesan

Di lepuk muka nya kiri kanan, merah lebam lah bekas nya

Maka dicoba nya tunjukkan dia merah padam meradang

Cerita Pak Kadok lah, katakan.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:09 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:46 am,

… ‘di lepuk’ muka nya…???
(Kalau di raut mukanya ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:10 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:10 am
Reply to  Anonymous

‘lepuk’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:11 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:11 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:12 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:12 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
1 March 2021 9:25 pm

Yiddin hanya lah PM Kuda Kepang, dipacu dan ditunggang semaunya sijemin semburit & mezah belukang, terhinggut hinggut ikut rentak serapah jemin & mezah, lalok dan akhirnya kan rebah jua, kejang selamanya.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
3 March 2021 1:54 am
Reply to  Anonymous

Ntah lah bila agaknya si tua sembap ni nk terjatuh dari kuda dan mampus terbeliak mata, terjelir lidah..terberak2 dan mampus tergedik2..

Anonymous
Anonymous
1 March 2021 9:23 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG DIHORMATI:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Siapa ada hujah atau pendapat sila lah sumbang
Kalau tak kacau org tak ada apa perlu dibimbang
Tapi jgn ler berperangai munafiq lidah bercabang
Bukan le apa..kot nanti kawan tibai, kita tumbang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:50 am
Reply to  Anonymous

Maka disalin kopipes nya disana sini.

Tandus akal, otak dah tak berjalan lagi.

Otak kecik, manusia biasa 130 gm berat otak nya.

Wak Gontol ini punya ha nya lk 100 gm berat nya.

Mana lah nak diharapkan boleh menulis komen baru selalu.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:51 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:50 am,

… kopipes nya ‘disana’ …???
(Kalau disakat ke, atau disakiti ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:52 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bongap, ini botino tuo anak haram pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:52 am
Reply to  Anonymous

‘sana’ tu, pobuatan nyo macam mano, auntie? Macam ekou kulom kopalo polir Bang Ali ke? Atau macam Bang Ali monggentel biji kolontit ekou? Atau macam ekou mongangkang tadah puki dokek Bang Ali?

Memang jonih molayu colup bobal bongap pukikimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:53 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan dan kodunguan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:53 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap dungu bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:53 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL b KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:54 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
1 March 2021 8:56 pm

RAKAN2 PESERTA BLOG YG BUDIMAN:

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau ada yg nak beri pandangan, silalah kemuka
Komen bentuk prosa ker, atau puisi..boleh belaka
Tapi jgn pula dimuat karangan taraf budak tadika
Bkn lah apa, kot nanti kawan tibai, kita dpt celaka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 7:54 am
Reply to  Anonymous

Takda lain lah yang boleh di buat Beruk Rua Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

Selain dari mengkopipes komen2 lama nya.

Ketandusan otak nya amat ketara.

Tapi dah tak boleh di buat apa benda.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:02 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:54 am,

… boleh ‘di buat’ …???
(Kalau di wad ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo lah cikgu naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

‘buat’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?
Atau dokek batang butoh bapak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG PONGOTOR, KONCING TAK BASUH NI, MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
2 March 2021 11:05 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU BAHALOL SEKOR NI!

HAH HA HAA.

langkasuka
langkasuka
1 March 2021 8:22 pm

Ha ha ….. setakat nak kekal kuasa dgn menawar ganjaran supaya keluar parti. Biasanya org cina jarang tikam kawan. Tapi dua ekor ni mcm lain macam aje. Perangai tak serupa org cina. Berapa agaknya jemin kasi. Kenapa bodoh sgt nak kasi juta2. Padahal tu duit rakyat. Tengok mcm najib. Kasi jlow bilion2. Dia tak rasa rugi apa2 pon. Sebab dia mmg bahalol. Sekarang ada lagi bahalol. Si jemin. Tengok timbalan menteri cuti 55 hari. Dok new zealand. Apa kerje dia wak pagoh. Sanggup kasi dia gaji pree. Dia kencing pon takpe. Asalkan diasssokong kamu. Bodoh la jawa oiii

Anonymous
Anonymous
1 March 2021 11:22 pm
Reply to  langkasuka

‘Billions’ offered to court MPs and assemblymen, claims Shafie Afdhal Warisan MPs and assemblymen were being courted every day, party president Shafie Apdal says after Hassan A Gani Pg Amir quit to join the ruling coalition. KOTA KINABALU: Incentives to defect, running into “billions of ringgit”, have been offered to Warisan MPs and assemblymen to betray the party, Warisan president Shafie Apdal said today. He said he was among those to whom the offers were made. According to Shafie, members of his party were courted almost every day by people allegedly aligned with the Gabungan Rakyat Sabah (GRS) ruling coalition,… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
3 March 2021 2:04 am
Reply to  Anonymous

Sudah tentu MP2 pembangkang dibeli berbillion2..mana PM pengkhianat dan kjaan PN haramjadah ni dpt duit..klu bukan dari bajet yg diluluskan baru2 ini. YDPA (diperdaya PM) pula nasihat MP2 di Parlimen sokong bajet konon sbb peruntukkan dana Covid utk barisan depan, memacu ekonomi dan membantu rakyat2 yg tgh kesempitan akibat krisis ekonomi.
Sial lah kamu Moo durjana, Jemin Juboq, Hamzah Babi Hutan, Pas cilaka dan PN lahanat..jawab lah nanti di akhirat di hadapan Allah Ta’ala

khatijah.nuno
khatijah.nuno
3 March 2021 1:56 am
Reply to  langkasuka

menteri2 keturunan jawa atau tanah jawa kat msia ni memang yk yg bodoh dan tak guna ! contoh, Wak Jahid,