KENAIKAN KOMPAUN LANGGAR SOP PKP ADALAH BERITA BAIK BUAT RAKYAT

Di mana-mana ketika ini banyak kedengaran rakyat bersungut dan tidak setuju dengan tindakan kerajaan menaikkan kadar kompaun terhadap pelanggaran SOP ketika PKP dilaksanakan.

Bermula 11 Mac depan, kadar kompaun individu yang selama ini RM1000 akan dinaikkan kepada RM10 ribu.

Bagi syarikat atau pertubuhan yang melanggar SOP pula, mereka boleh didenda sehingga maksimum RM50 ribu.

Apa pun alasan untuk menaikkan kadar tersebut, ramai yang melihat ia sebagai tanda kegagalan kerajaan sendiri dalam menguatkuasakan SOP yang ditetapkan selama ini.

Kegagalan itu antararanya disebabkan tindakan kerajaan sering berubah-ubah dan tidak konsisten dalam SOP yang mereka tetapkan.

Ia akhirnya menjadikan rakyat keliru dan tidak menentu.

Lalu, menaikkan kadar kompaun dilihat sebagai pilihan untuk menutup kegagalan tersebut serta bagi memastikan SOP yang ditetapkan benar-benar dipatuhi.

Lebih buruk lagi, dalam menguatkuasakan SOP itu juga kerajaan menampakkan sikap pilih kasih yang ketara antara rakyat biasa dengan golongan kayangan atau menteri-menteri.

Ada beberapa menteri yang sudah berkali-kali didedahkan media melanggar SOP, tetapi tetap tidak dikenakan apa-apa tindakan sehingga kini.

Kalau rakyat biasa yang didapati melanggar SOP terus saja didenda RM1000, tetapi menteri yang juga bersalah melanggar SOP kononnya perlu kebenaran Pejabat Peguam Negara terlebih dahulu sebelum tindakan dapat diambil.

Ehh…apa ni?

Apa istimewanya menteri berbanding rakyat biasa dari sudut undang-undang?

Kalau denda RM1000 pun ramai menteri-menteri yang terlepas daripada tindakan, apakah selepas denda dinaikkan kepada RM10 ribu, mereka akan diambil tindakan?

Atau kenaikan denda RM10 ini hanya untuk menekan lagi kehidupan rakyat bawahan yang memang sudah sedia tertekan kehidupan mereka ini?

Dalam hal ini, ada yang berkata, jenis kerajaan apakah yang kita ada sekarang ini di mana ketika rakyat dibelenggu dengan pelbagai kesukaran mencari rezeki, namun ditekan lagi dengan ancaman denda yang semakin tinggi?

Apakah kerajaan sudah begitu miskin dan tiada wang sampai mahu mengambil duit daripada saku rakyat sebagai perbelanjaan?

Walaupun kadang-kadang ada luahan yang diperkatakan itu tidak masuk akal, yang nyata itulah petanda kemarahan mereka yang sudah tidak tertahan lagi.

Dengan harga barang sentiasa naik seolah-olah tiada kawalan atau pemantauan dan petrol pula menaik setiap minggu, kenaikan kadar denda yang diambil kerajaan ini benar-benar tidak dapat diterima.

Ia jelas memburukkan lagi tahap keyakinan dan kepercayaan kepada kerajaan yang dipimpin Muhyiddin Yassin sekarang ini.

Di media sosial dan perbualan dalam grup Whatsapp, jelas boleh dilihat kemarahan yang memuncak itu sehingga terkeluar kata-kata kesat dan makian terhadap kerajaan.

Beserta deretan pelbagai kegagalan lain, menaikkan denda ini pada hakikatnya hanya menambah-burukkan lagi tahap kegagalan kerajaan di mata rakyat.

Begitu pun, sebenarnya semua ini adalah berita baik belaka untuk rakyat yang sedang derita dan sengsara ketika ini.

Ini pasti akan membuatkan mereka tidak berfikir dua kali untuk menjatuhkan Muhyiddin dan PN di peti-peti undi bila sampai waktunya nanti.

Dalam penilaian majoriti, PN ini adalah segagal-gagal kerajaan yang pernah wujud di negara ini dan cukuplah mereka beroleh kuasa melalui cara khianat, tetapi tidak sama sekali melalui undi rakyat. (Shahbudindotcom 27/02/2021)

Updated: 27 February 2021 — 11:22 am

27 Comments

Add a Comment
  1. KADOK SERPIHAN PHD4PIG BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ TENTULAH ZALIM DAN KEJAM……..

    PENGKHIANAT TERBESAR IALAH PHD4PIG ANTI ISLAM MELAYU RAJA……………

    Umno Wants To Be The Capo Di Tutti Capi……..

    No, this Umno-Bersatu skirmish is NOT about injustice, unfair treatment, kezaliman, victimisation, etc. It is about who shall be the capo di tutti capi, Umno or Bersatu? Umno was the capo di tutti capi for 75 years. Now they no longer give the orders but take orders. And that is not easy after being the capo di tutti capi for 75 years. It is a bitter pill to swallow. That is a life worse than death.

    In any warlord system, anywhere in the world, at any time in history, you have what is called a capo di tutti capi or the boss of all bosses.

    You have the imam besar, the chief imam amongst the imams. You have the Agong, the first amongst equals or the Supreme (not the King, as most people think). You have the Yang di-Pertuan Besar or Yamtuan Besar (again who is the first amongst the equals).

    In the military, you have the Supreme Commander, or the Chief of the Armed Forces, the head of all the different branches of the armed forces (which each have their own commanders or heads as well).

    And Umno, Barisan Nasional, Muafakat Nasional, Perikatan Nasional, etc., are similarly parties or coalitions of warlords.

    Sometimes there will be a gang war or a civil war due to a power struggle to determine who should be the new capo di tutti capi, especially when there is a power vacuum for whatever reason. It happened in Lebanon, in Afghanistan, in many of the African and Latin American countries, and so on.

    Pakistan is another warlord country. So from time to time the capo di tutti capi is assassinated by the military or by unknown people or is sentenced to death by the court so that a new warlord can take over.

    In Malaysia, only sometimes does one warlord assassinate another warlord to become the capo di tutti capi. Most times they will use the ‘court process’ to get rid of warlords

    Some warlords have been sent to jail for being too ambitious or have been exposed for corruption or sexual misconduct. In Selangor this has happened more than once (maybe five or six times in history — even done by PKR-Pakatan Rakyat as well).

    Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Perlis, etc., have all seen warlords removed because they attempted to become the new capo di tutti capi. So the existing capo di tutti capi got rid of them.

    Anwar Ibrahim is another example of a warlord who tried to oust the capo di tutti capi and ended up in jail instead.

    Anyway, the point is, in politics, the underworld, the mafia, the yakuza, and so on, there will be warlords and there will be the chief of the warlords, the boss of all bosses, or the capo di tutti capi.

    And, as far as Umno is concerned, they are the capo di tutti capi. PPBM or Bersatu, on the other hand, is acting like they are the capo di tutti capi. And this is something that Umno just cannot stomach.

    After being the capo di tutti capi for 75 years, now you tell them they are no longer the boss of bosses because they lost GE14.

    After being the capo di tutti capi for 75 years, now you tell them they are no longer the boss of bosses and that Bersatu is that new capo di tutti capi.

    After being the capo di tutti capi for 75 years, now you tell them they are no longer the boss of bosses and that they are number two and need to take orders instead of giving orders.

    After being the capo di tutti capi for 75 years, now you tell them they are no longer the boss of bosses and that they are no longer holding the post of Prime Minister and head of the Cabinet.

    There is one ‘golden rule’ you need to observe if you wish to take over as the new capo di tutti capi from the old capo di tutti capi, especially one who has been the capo di tutti capi for 75 years, and that is the old capo di tutti capi must be killed off. If you allow him to live, he will not leave you alone and will haunt you every day of your life.

    And this is what is happening in Malaysian politics. The old capo di tutti capi, Umno, has been replaced with the new, capo di tutti capi, Bersatu. And then the new capo di tutti capi, instead of killing off the old capo di tutti capi, went and invited the old capo di tutti capi to join the gang.

    You cannot have two tigers on the same mountain. If a new tiger wants to take over the mountain, it will first need to kill the old tiger. The new tiger cannot share the mountain with the old tiger. It will not work.

    So now the new capo di tutti capi needs to decide who will be the capo di tutti capi. Is the new capo di tutti capi going to be the capo di tutti capi or is the old capo di tutti capi going to be the capo di tutti capi? Decide once and for all.

    And the one who wants to be the capo di tutti capi needs to kill off the other candidate for capo di tutti capi. That is all there is to it. If not, this constant bickering, bitching, moaning, groaning, grumbling and complaining will continue. It will never end until one of the two aspirants for capo di tutti capi is killed off.

    No, this Umno-Bersatu skirmish is NOT about injustice, unfair treatment, kezaliman, victimisation, etc. It is about who shall be the capo di tutti capi, Umno or Bersatu? Umno was the capo di tutti capi for 75 years. Now they no longer give the orders but take orders. And that is not easy after being the capo di tutti capi for 75 years. It is a bitter pill to swallow. That is a life worse than death.

  2. KAH KAH KAH

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Nenek tu sudah tua ganyut cuba nak lagak brutal
    Tapi, dia tersilap, pergi acah cgu Kejora yg kental
    Akibatnya tertiarap lah nek tu, kena Kejora sental
    Barangkali dia kini dok terlantar kat wad hospital
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  3. KAH KAH KAH

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kemain nenek, di awal pagi dia nak tunjuk garang
    Lbh kurang jam 5:00 am nenek keluar menyerang
    Tapi silap ler dia teracah Kejora panglima perang
    Penuh peluru2 Kejora dekat kepala dia bersarang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  4. KAH KAH KAH

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Nenek TN dh tidak mari lagi, jadi anjing menyalak
    Kat blog Budin ni..betina tu tidak lagi begitu galak
    Dia lebih riang bersama Bang Ali, dia punya balak
    Agknya kini, puki dia sdg dikangkang kain diselak
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  5. KAH KAH KAH

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
    Dah tak ada lagi kelibat nek TN monyet kongkang
    Takut dgn Kejora ni..nek cabut lari lintang pukang
    Manalah tahan, asyik kena tibai berbirat belakang
    Agaknya kini dia gi jumpa Bg Ali, puki dikangkang
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  6. KAH KAH KAH

    😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Dh tiada lagi kelibat nenek betina tua perut busuk
    Dia ibarat mcm kena terajang, patah tulang rusuk
    Agaknya menangis mengelupor, mcm kena rasuk
    Mengintai je le dari luar dia dah tak berani masuk
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  7. Mano poyi auntie?

    Sobolah pagi tadi, diyo ado.
    Agaknyo sobolah potang diyo poyi kolaeih tuisyen BM kot.
    Diyo nak duduki somula porikso SPM korotaeih Julai subjek BM yang diyo fail maso sokolah SJK dulu tu.

    Hah ha haa.

    1. Atau pun auntie ado tomu janji dating dongan Bang Ali?

      Komungkinan jugo diyo poyi mongangkang tadah puki koring tuo nyo itu kek Bang Ali soporti mano yang dikato-an dek Din Remos somalam.

      Hah ha haa.

      1. Din Remos
        26 February 2021 10:58 am

        Si Bangsat Makcik TN menghina petani di sawah. Dia menghina Din sebab kerja menarik kerbau di sawah. Si Bodoh Piang ini tidak tahu bahawa kerja menarik kerbau membajak sawah adalah lebih mulia dari mengangkang puki tua dia kepada benggali.
        Bangsat ini tidak tahu menghargai penat lelah titik peluh kaum tani. Baginya mengheret kerbau di sawah mengikut tafsiran si bahlol ini adalah suatu perbuatan hina dan patut dikutuk. Sedangkan pak tani yang mengheret kerbau itulah yang memberi dia tedarah nasi. Dasar tak tahu diuntung! Macam ini punya manusia pun ada rupanya.

        Reply

        1. Bravo Din Remos,

          😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
          Bagus lah, keburukan nek biol itu Din mari dedah
          Mmg tak guna sesen punlah itu nek haram jadah
          Asyik sja kat Bang Ali, puki dia dikangkang tadah
          Klau KY jelly habis dilumor puki dia dgn air ludah
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
          kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  8. COVID BERPUNCA POLITIKUS PHD4PIG TAPI RAKYAT JADI MANGSA …….

    KADOK ADALAH SERPIHAN PHD4PIG SANG KOMUNIS SOSIALIST……

    UMNO TUNGGU PRU15 NAK BERENTAP DENGAN KADOK……..

    KENAPA LEER PHD4PIG DAN TOK MUDIM TAKUT SANGAT BUBAR PARLIAMEN……. TAKUT HILANG KUASA YEERR
    ……

    Perikatan Nasional’s Problem Is Merely Ego And Envy………

    These Perikatan Nasional Malays might give all sort of ‘noble’ excuses and justification as to why they are fighting each other. But all those excuses and justification are nonsense, utter bullshit. It is all about pride, envy, jealousy, egotism, arrogance, greed, lust for power and position, and whatnot.

    Perikatan Nasional’s problem is really not that complex or complicated. It is merely about ego and envy.

    The fact that the Abrahamic faiths (meaning Islam, Christianity and Judaism) forbid the sins of pride, envy, jealousy, egotism, arrogance, greed, lust (lust for power and position included), etc., does not seem to matter to those who give an appearance they are ‘good’ Muslims.

    Actually, Islam is not merely about praying, fasting, going to Mekah, etc. That is merely scratching the surface. Islam is about what is in your heart. But many Muslims do not have a pure heart. Many of them are what Malays would call ‘hati busuk’, or foul hearted.

    Anyway, enough talk on theology. Let’s talk about the problem in Perikatan Nasional. What is wrong with the coalition partners in Perikatan Nasional? After all, there are no ideological differences between Umno, PAS and Bersatu. All have the same ideals and objectives.

    Umno, PAS and Bersatu — all three — berjuang for ‘God, King and Country’. In short, they all place Islam, the Malays and the Raja-Raja Melayu as their supreme struggle.

    If it was about DAP, then we can understand that there would be ideological differences. DAP wants a secular Malaysian Malaysia based on common law and the abolishment of the Sharia (which is why they hate PAS, who wants the Sharia) — plus DAP opposes the National Language, especially involving education (which is why they want Chinese schools).

    In short, DAP want to ‘un-Islamise’ and ‘un-Malay’ Malaysia, the opposite of what Umno, PAS and Bersatu want. DAP wants Malaysia to be a carbon copy of Singapore (which was why Lee Kuan Yew set up DAP in 1965, the unofficial branch of Singapore’s PAP).

    Hence there is no logical reason why Umno, PAS and Bersatu should hate one another (but it appears they do) and no reason why any of the Perikatan Nasional members would want to work with DAP (but, apparently, they are considering doing so).

    Yes, the problems in Perikatan Nasional defy logic. But then politics is not based on logic. If politics was based on logic, no God-fearing Malay would want to work with DAP when DAP wants to see the destruction of Islam and the Malays.

    Currently, DAP does not need to wipe out the Malays. The Malays are wiping out each other. It is like America in the old days. More Native Americans killed each other than the whites did. In fact, the whites were able to take the land of the Native Americans (what used to be called ‘Red Indians’) because they were so divided and were at war with one another.

    But then this is the problem with pride, envy, jealousy, egotism, arrogance, greed, lust (lust for power and position included), etc. Even suicide or hara-kiri is acceptable when it involves pride, envy, jealousy, egotism, arrogance, greed, lust for power and position, and so on. And Malays in Perikatan Nasional are suffering from this disease.

    Of course, they are raising all sorts of lame excuses to justify their internal rivalry and make it appear like what they are doing is sincere and noble. Even the Spanish Conquistadors said they are massacring millions of South American Indians ‘to save their souls and to send them to heaven’.

    Yes, the white Spanish were killing the brown Indians merely with the intention to assist them to journey to heaven (not to steal their gold and land).

    These Perikatan Nasional Malays might give all sort of ‘noble’ excuses and justification as to why they are fighting each other. But all those excuses and justification are nonsense, utter bullshit. It is all about pride, envy, jealousy, egotism, arrogance, greed, lust for power and position, and whatnot.

    I have lived for 20 years in a Malay kampung in Kuala Terengganu. It was a PAS stronghold facing the South China Sea, hence supposedly a very religious community. But the culture of dengki and tamak is very strong amongst these Malays. Most Malays are Islamic externally, but not internally. That is what I discovered living amongst them for 20 years.

    You will be surprised that England can at times be more ‘Islamic’ than Malaysia. In fact, if you want to find an Islamic country, then travel to a Christian country. Unfortunately, you will find more ‘nilai-nilai Islam’ in a Christian country than in a Muslim country, which is the sad reality.

  9. PN adalah kerajaan Perosak Negara, Pelampias Nafsu, sebuah Perikatan Naif kumpulan Melayu Islam yang perasan hebat dan pandai, tapi tak lebih hanyalah kelompok musibat yang kemaruk kuasa dan kekayaan, mencatur strategi dan memanipulasi agama & bangsa semata2 untuk tembolok sendiri. Its proven now!!!

    Kenyataannya sekarang negara ini kian parah dan mundur jauh berbanding tetangga terdekat seperti Indonesia dan Thailand. PM dan gerombolan hanya bijak mengorek duit tabung dan tabur untuk beli jiwa rakyat walhal tidak ada langsung usaha efektif dan berkesan untuk memacu ekonomi negara dan aktiviti ekonomi bagi penuhkan kembali tabung negara serta saku rakyat kebanyakan yang hampir tinggal abuk saja.

    Memang tergerak amat bila ada pimpinan goblok puak lebai yang megah mengaku bahawa mereka telah berjaya mentadbir negara. Kalau sekadar pandai tabur duit tabung untuk beli jiwa rakyat, budak hingusan tadika/taski pun tahu. Darurat di istihar sehingga Ogos pun hanya lah helah nak terus mentekedarah segala gaji dan elaun besar, makan gaji buta.

    Apa yang ketara dan jelas ialah.. Puak2 lebai hijau adalah MUNAFIK besar, PELACUR & PEDAGANG AGAMA YANG MENJAJA NAS & DALIL SEMATA2 UNTUK KEPENTINGAN SENDIRI TANPA PEDULI KESAN KEATAS HUBUNGAN SESAMA ISLAM. SENDIRI.

    Golongan ini lebih merbahaya berbanding komunis aka yahudi kerana berselindung disebalik imej serban, lebai dan jubah labuh. Perpecahan & permusuhan dikalangan kaum Melayu Islam selama ini adalah angkara MENJAJA NAS & DALIL sesuka hati lantaran nafsu serakah mereka untuk berkuasa.

  10. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kejora harap dpt berpantun kat blog ni dgn aman
    Moga2 tidak adalah gangguan org yg tak siuman
    Harapnya, takda yg nak cari pasal buat terkaman
    Bukan ler apa, takut terima nasib spt Wak Suman
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. SEMUA PEMBACA DAH PUN TAHU, KEPADA SIAPA PANTUN ITU DITUJU.

      KAH KAH KAH.

      1. KITA TUNGGU DAN LIHAT, ADAKAH ORANG YANG BERKENAAN YANG MACAM ORANG GILA ITU AKAN TAMPIL MELATAH DAN MELENTING…

        KAH KAH KAH.

        1. NAMPAKNYA, MAKIN LAMA, ORANG YANG BERKENAAN DAH MAKIN TAKUT DAN MALU TERKEDU NAK MENGACAH LAGI. MANA TAHAN KALAU DAH HARI2 TERPAKSA MENEBAL MUKA TANGGUNG MALU.

          KAH KAH KAH.

  11. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
    Kalau siapa ingin bagi pandangan, anda dipersila
    Tpi, komen dgn waras, jgn dibuat mcm orang gila
    Bukannya apa, takut lah nanti, kot mendapat bala
    Teruk pula akibat nya kalau dipelakung, taji & tala
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
    Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
      Klau nak beri komen, jgn lah ditulis sembarangan
      Tulisan itu sebolehnya biar le yg ada kepentingan
      Hormati & usah nk ganggu org punya pandangan
      Jgn nk berkomen, klu kalut dgn gunting di tangan
      ✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
      🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

      1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
        Rakan2 klau ada pandangan dipersilakanlah luah
        Tapi nak berhujah itu jgn pula cara samseng juah
        Bkn nya apa, takut kot nanti, terkedu makan kuah
        Sakit hati & malu dpt, pastu tercalar pula maruah
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
        kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
        🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

        1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
          Siapa nak beri pandangan sila tampil ke hadapan
          Berilah pendapat yg bernas utk dijadikan tatapan
          Namun, jgnlah lupa jaga tatasusila & adab sopan
          Dlm komen pula, usah le dipamirkan kebengapan
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
          🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

          1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
            Klau tak mampu komen bernas, usah le digagahi
            Jgn lah buat komen, taraf budak tadika berkelahi
            Tk usah ler dibawa masuk sini hal berak dan tahi
            Bkn apa, takut kot ramai pembaca tampil marahi
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
            kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

            1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
              Klu tak ada hujah, tak usah le pula karutan direka
              Jgn berulang kali, buat komen, taraf budak tadika
              Hendaklah kita, ada rasa malu & tahu tebal muka
              Ubah lah diri, klu dah jelas yg kita ini org tak suka
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
              kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
              🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

              1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                Rakan2 usahlah berikan komen kalau tak penting
                Klau org kritik komen kita jgn teruk sgt melenting
                Jgn berkomen klau kalut dgn cermin dan gunting
                Klu ada karangan tadika, bak meh Kejora sunting
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
                kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaahhhhhh
                🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                1. 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
                  Pantun2 Kejora kt atas tu, bkn amaran tpi nasihat
                  Sebab, perangai buruk di sini Kejora tak mau lihat
                  Kejora tak kan biar klu ada kelibat samseng jahat
                  Siap le kepala org tu, Kejora akan paku dan pahat
                  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
                  Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
                  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

                  1. SEMUA PEMBACA DAH PUN TAHU, SIAPA ORANG YANG DIMAKSUDKAN KAT ATAS TU.

                    KAH KAH KAH.

                    1. KITA TUNGGU TENGOK, ADAKAH ORANG YANG BERKENAAN ITU AKAN TAMPIL MELATAH DAN MELENTING…

                      KAH KAH KAH.

                    2. NAMPAKNYA, MAKIN LAMA, ORANG YANG BERKENAAN DAH MAKIN TAKUT NAK MENGACAH LAGI. MANA TAHAN KALAU DAH HARI2 TERPAKSA MENEBAL MUKA TANGGUNG MALU.

                      KAH KAH KAH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.