ADAKAH MUHYIDDIN TELAH MEMPERDAYA AGONG BERKENAAN PERLAKSANAAN DARURAT?

Yang Di-Pertuan Agong bertitah, Parlimen boleh bersidang semasa tempoh darurat berkuatkuasa pada suatu tarikh yang difikirkan sesuai oleh baginda atas nasihat Perdana Menteri.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Dato’ Indera Ahmad Fadil Shamsuddin memaklumkan perkara itu pada satu kenyataan hari ini.

“Perkara ini termaktub di dalam sub perenggan 14(1)(b) Ordinan Darurat (KuasaKuasa Perlu) 2021 yang menyatakan bahawa Parlimen hendaklah dipanggil, diprorog dan dibubarkan pada suatu tarikh sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh Agong atas nasihat Perdana Menteri.

“Oleh hal yang demikian, tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen daripada bersidang adalah tidak tepat.

“Perlu ditegaskan di sini bahawa perkenan Agong kepada nasihat Perdana Menteri berkenaan Pengisytiharan Proklamasi Darurat pada 12 Januari 2021 lalu adalah semata-mata sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak Covid-19 yang telah meragut lebih 1,000 nyawa setakat ini,” kata kenyataan tersebut.

Kenyataan Istana Negara ini dikeluarkan sejurus selepas Agong berkenan menerima menghadap Speaker Dewan Negara, Dr Rais Yatim dan Speaker Dewan Rakyat, Azhar Azizan Harun di Istana Negara.

Dalam sesi menghadap itu, Agong telah menegaskan bahawa Malaysia sebagai sebuah negara yang mengamalkan sistem demokrasi yang berteraskan prinsip keluhuran perlembagaan, setiap cabang pentadbiran negara sama ada pihak eksekutif, kehakiman mahupun Parlimen haruslah sentiasa akur kepada prinsip tersebut.

“Agong juga mengambil maklum atas hal-hal sampingan berkaitan budaya, warisan dan etika tataperlakuan Ahli-Ahli Dewan Rakyat dan Dewan Negara semasa melunaskan tanggungjawab berbahas dan bertindak agar sentiasa bersifat mulia dan dipandang tinggi,” kata kenyataan Istana Negara itu lagi.

Dua perkara paling mudah dapat difahami daripada kenyataan Istana Negara ini.

Pertama, Agong menekankan tentang pentingnya prinsip keluhuran perlembagaan dijadikan pegangan, sesuai dengan amalan demokrasi yang Malaysia amalkan selama ini.

Untuk itu, Parlimen sebagai salah satu cabang dalam sistem demokrasi tidak harus dikecualikan daripada berfungsi, walaupun dalam tempoh darurat, lebih-lebih lagi jika dalam keadaan politik negara yang tidak menentu dan bercelaru seperti sekarang.

Makna kata, dalam situasi kedudukan Muhyiddin dipertikaikan keabsahannya, Agong jelas mahukan Parlimen dibenarkan bersidang bagi menyelesaikan ketidaktentuan yang sudah berpanjangan ini.

Kenyataan Istana Negara tentang Parlimen boleh bersidang dalam tempoh darurat ini juga secara tersiratnya adalah suatu teguran daripada Agong kepada Muhyiddin.

Dalam hal ini, oleh kerana Agong hanya boleh menetapkan tarikh sidang Parlimen setelah dinasihatkan oleh Perdana Menteri, maka Muhyiddin tidak harus lagi ‘sekadar buat bodoh’ atau buat-buat tak tahu saja.

Berdasarkan kenyataan Istana Negara ini, Muhyiddin sebenarnya terikat dengan tanggungjawab moral untuk segera menghadap Agong bagi menetapkan tarikh sidang Parlimen diadakan.

Haruslah disedari, sementara Muhyiddin merupakan ketua kerajaan, tetapi Agong adalah ketua negara serta payung kepada rakyat jelata.

Muhyiddin, dengan ini, jangan sesekali cuba derhaka kepada kebenaran Agong bahawa Parlimen boleh bersidang dalam tempoh darurat dilaksanakan.

Kedua, kenyataan Istana Negara ini dengan jelas menyebut perkenaan Agong terhadap darurat yang dicadangkan oleh Perdana Menteri hanyalah untuk membendung wabak Covid19, bukan dengan tujuan lain seperti untuk melindunginya kuasa daripada dijatuhkan dengan cara menggantung Parlimen atau sebagainya.

Dalam erti kata lain, melaksanakan darurat dengan Parlimen digantung pada waktu yang sama, bukanlah termasuk dalam perkenan yang baginda berikan kepada Muhyiddin sebelum ini.

Jadi, bagaimana Parlimen boleh diumumkan digantung bersekali dengan perlaksanaan darurat?

Adakah ini bermakna Muhyiddin telah memanipulasi atau memperdaya Agong berhubung cadangan darurat yang dipohon perkenannya daripada baginda dengan memberikan alasan untuk membendung Covid19, sedangkan tujuan lain yang lebih besar di sebalik darurat itu ialah menggantung Parlimen demi melindungi kuasanya yang semakin rapuh?

Dengan Istana Negara mengeluarkan kenyataan ini bersamaan dengan tempoh setahun Langkah Sheraton yang memperlihatkan kuasa rakyat dikhianati, Agong terbukti telah memperlihatkan keprihatinan baginda terhadap keadaan negara yang tidak menentu suhu politiknya sejak tempoh setahun yang lalu.

Mahu tidak mahu, Muhyiddin tidak punya banyak pilihan lain lagi kali ini selain akur untuk membenarkan Parlimen bersidang dengan segera. (Shahbudindotcom 24/02/2021)

4.4 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 24 February 2021 — 6:42 pm
Subscribe
Notify of
guest
176 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 February 2021 4:38 pm

BILA PHD4PIG JADI KERAJAAN MAKA BANYAK LAH AJARAN SESAT PAGAN DAN IDEOLOGY JAHANAM MUNCUL………… APA PUN PN HANYA KERAJAAN PERALIHAN DARI PHDAPIG KOMUNIS KEPADA ISLAM…… Perikatan Nasional’s Problem Is Merely Ego And Envy………. These Perikatan Nasional Malays might give all sort of ‘noble’ excuses and justification as to why they are fighting each other. But all those excuses and justification are nonsense, utter bullshit. It is all about pride, envy, jealousy, egotism, arrogance, greed, lust for power and position, and whatnot. Perikatan Nasional’s problem is really not that complex or complicated. It is merely about ego and envy. The fact… Read more »

zunnun
zunnun
25 February 2021 8:49 am

ape pengertian nama yg Muhamad bawa dlm hidup nya ? ape pengertian Nama se tiap yg hidup bawa dlm hidup mereka… sedangkan tuhan berkata… “AKU YG AWAL AKU YG AKHIR, AKU YG ZAHIR AKU YG BATHIN…” “jika air laut itu tinta (dakwat), tidak cukup utk menulis nama2 AKU… Tuhan itu Maha Semesta, meliputi segala2 Nya…. tidak kah Muhamad itu Nama Tuhan ? tidak kah Nama semua yg ada itu Nama2 Tuhan…? maka persoalan nya, di mana kita ? tiada lain, emosi, nafsu yg “embodiment” kan sifat ketuhanan nya, melaui Roh yg kekal tidak binasa….. maka, jgn pula Roh kembali tidak… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:05 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DULU)

ASYIK TONGGANG TONGGEK DI PANGKAL POKOK KAYU ARA DI TEPI RUMAH NYA, TAPI NAK TANYA MCM2 PASAL NABI MUHAMMAD.

DIA NIH JAHAT NAK MENYAKITKAN HATI UMMAT ISLAM, NAK MENGHASUT. MAKA PERLU DIBALUN, TITIBAI DAN DIBANTAI BERTERUSAN DISINI.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:14 am
Reply to  Anonymous

Dia jenis yang mula2 nya Confius-ius, dahtu tukar ke Tao, kemudian ke Evangelical Christianity.

Sekarang tak tahu apa, pokok di tepi rumah pun gamak nya dah takda.

Free Thinker entahapekebende, gamak nya.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:21 am
Reply to  Anonymous

Jangan sindir menyindir Nabi Muhammad atau apa2 berkaitan Islam. Itu menghasut.

Nanti kamu di heret ke Mahkamah, saksi ada ramai di sini.

zunnun
zunnun
25 February 2021 9:29 am
Reply to  Anonymous

jgn pula kamu menghasut tuhan yg menyatakan kenabian nya kpd muhamad tapi muhamad anak aminah pula yg kao asyik mendewa2 kan nya….

hinggakan kamu mengaku, Nabi Muhammad berbini2 dan menjolok2 puki bini….

bebal ape tidak dapat membezakan muhamad anak aminah dgn kenabian nya…

kamu ini binatang atau manusia nih ?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:53 am
Reply to  zunnun

Kamu bukan saja mulut celupar tapi busuk amat sangat dengan niat jahat.

Mengata menghasut Tuhan, KEPALA BAPAK KAU, PUKIMAK KAU YANG SALAH SEBAB LAHIRKAN KAU.

KALAU KAMU MANUSIA, OTAK KAMU MACAM BINATANG.

zunnun
zunnun
25 February 2021 8:29 am

bila muhmad anak aminah jolok lubang puki bini2

ape kah…

kenabian & kerasulan nya sama menjolok2 puki2….

ini garis pemisah agama yg membezakan fahaman asobiyah bangsa yg di anuti oleh2 mereka2

mendewa2 selepAs peninggalan mereka2 yg berjaya menemui kenabian ketika berkalwat mencari kesempurnaan ketuhanan yg da dgn mereka….

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:07 am
Reply to  zunnun

KOMEN DI ATAS INI NYATA MENGHASUT. BUDIN PERLU BUANG KOMEN INI.

SEMENTARA ITU DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK PERLU DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI DISINI.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
25 February 2021 10:26 am
Reply to  Anonymous

Portal berita Malaysiakini didenda RM500,000 kerana kesalahan menghina mahkamah menerusi KOMEN PEMBACANYA.

https://www.malaysiakini.com/news/563555

Tak tahulah pulak saya sama ada Tuan Budin boleh kena seperti itu?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:30 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini jenis lepasan sekolah SJK. Otak kecik, pemikiran tak luas, tak bercampur sangat, maka kalut dak kolot lah cara pemikiran dia.

Atau selalu tak memikir bila bukak mulut. Tapi, bila dia menghasut agama Islam, pihak berkuasa perlu heret dia ke Balai Polis, remand beberapa hari, kasi dia makan nasi bungkus dengan lauk ikan kering saja.

Lepas itu, heret dia ke mahkamah, tuduh menghasut.

trackback
Perlaksanaan Darurat : Adakah Muhyiddin telah memperdaya Agong?
25 February 2021 8:26 am

[…] Mahu tidak mahu, Muhyiddin tidak punya banyak pilihan lain lagi kali ini selain akur untuk membenarkan Parlimen bersidang dengan segera. | SDC […]

zunnun
zunnun
25 February 2021 8:06 am

cuba banyangi bagaiaman malaun2 & walaun2 pAs menjilat2 lubang2 puki bini mereka sana sini ….

bagaimana pula jika mereka mengulum2 #kepalabuth assmin utk mendapatkan kekayaan di dunia..?

babi2 yg berserban berjubah dgn membuncit tak ubah babi2 dgn ke”babi”an mereka merata2…..

Saad bin Abdul Mutalib
Saad bin Abdul Mutalib
25 February 2021 8:17 am
Reply to  zunnun

Kau nak kutuk Hadi lantak engkau la samdol. Tapi yang engkau babitkan dengan Rasulullah kenapa? kau nak makan penerajang ka sial?

zunnun
zunnun
25 February 2021 8:25 am

kepala butuh..

masih ke”babi”an ape yg di dapat membezakan kenabian muhamad mau pun kerasulan muhamad dgn muhamad anakj aminah hingga agama malaun2 & walaun2 pAs tak ubah stu bentuk asobiyah arab.

zunnun
zunnun
25 February 2021 8:33 am
Reply to  zunnun

masih ke”babi”an ape tidak dapat membezakan kenabiuan muhamad mau pun kerasulan muhamad dgn muhamad anak aminah…

antara muhamad anak aminah dan kenabian muhamad yg mana kadim dan yg mana binasa….

kurang2 kan ke”babi”an agar mengenal tuhan dgn ketuhana kamu yg ada pd diri….

kerana setiap manusia itu satu kejadian kesempurnaan tuhan yg di situ kesempurnaan tuhan menyempurnakan diri nya….

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:43 am
Reply to  zunnun

c ini babi sepenuh nya pada diri dia.

Cakap mengenal Tuhan tidak dengan cara yang diajar pemimpin agama Islam.

Mengata “ketuhana kamu yg ada pd diri….”, KEPALA BAPAK DIA.

Memang DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini Pukimak.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:37 am
Reply to  zunnun

Betul2 samseng, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK INI.

Samseng satu hal, tapi dia juga menghasut. Pihak berkuasa di gesa awasi nate’ nih, heret dia ke Balai Polis bila sesuai.

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:58 am

ape kah kenabian muhamad berserban berjubah juga ? kesundalan ape tidak mengerti, bahawa kenabian muhamad itu jauh sekali bentuk, jauh sekali menjolok2 puki2 sani sini…. agama ala #kepalabutuh ape yg hadi awang zerta malaun2 & walaun2 pAs nya cuba jenamakan nih,,, hingga tergolek2 mati di memali… negara tidak perlu musuh dari luar, dgn kerajaan #melayu2isle dah cukup utk menjahanamkan negara dgn malaun2 & walaun2 pAs yg berjoget2 di jalanan bercangkup, berparang berkapak dek mabuk dari kawah masak seketul daging babi hadi seperti mana 19th Nov … selain di bantu oleh perarakan cinge Gerakan seperti 10hb Mei utk membawa peritiwa 13… Read more »

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:50 am

sunah ala #kepalabutuh ape yg malaun2 & walaun2 Pas cuba jenamakan agama mereka sedang sunah itu tak lain utk menjenamakan kenabian muhamad jauh sekali mendewa2kan muhamad …

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:49 am

jgn tak fasih arab hinggakan kesundalan ape tidak memahami membezakan muhamad dgn kenabian hya hingga agama di jadikan asobiyah semata2…

berserban berjubah berbuah cempedak atau menjenmakan agama berbentuk arab ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 February 2021 7:37 am

JANGAN TAK FASIH BAHASA MELAYU DI TANAH MELAYU…..JANGAN IKUT PHD4PIG.. SEKETUL DAGING BABI BIARKAN CAI2 HILANG ARAH SOKONG PHD4PIG JADI SESAT SUNDAL…….. Remembering The First Anniversary Of The Collapse Of The Pakatan Government ……. Realising that Mahathir had played him out, Anwar began plotting his ouster. On 23rd February 2020, Anwar launched the coup to oust Mahathir. But Mahathir was prepared to commit hara-kiri to prevent Anwar from taking over as Prime Minister. Mahathir resigned as Prime Minister and brought down the government, and Anwar lost the gunfight at the O.K. Corral. Today, 23rd February 2021, is the first anniversary… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:32 am

Untuk monyodar-an si botino tuo kutok Nek TN Monyet Batang Pisang yang bingai dungu bangang bongap pukimak sial anak haram tu dan jugo sobagai poringatan bosamo, den nak ulang siar lah koratan borito ini:

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:32 am
Reply to  Anonymous

Kuasai, betulkan bahasa Melayu dulu…
18 Feb 2021

ROSALWANI CHE SOH @ YUSOFF

SHAH ALAM – Sasterawan Negara mengingatkan segelintir rakyat Malaysia jangan hanya kecoh menegur sebutan individu lain dalam bahasa Inggeris, sebaliknya mengabaikan kepentingan untuk menguasai, menghormati dan mencintai bahasa kebangsaan sendiri.

Sasterawan Negara, Datuk Dr Anwar Ridhwan berkata, perkara itu perlu diberi perhatian, ekoran masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak fasih berbahasa Melayu selain gemar menggunakan bahasa ‘Melayu rojak’ iaitu bahasa Melayu yang bercampur dengan Inggeris dalam pertuturan harian.

Sinar Harian.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:25 am

LAWAK POTANG RABU (SOMALAM):

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:26 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 February 2021 2:52 pm
Reply to Anonymous

Dah bakki gamak nya komputer Wak Gontol Kejora Kojolla nih.

Cakap besor dia, konon komputer dah baik. Jenis Melayu tahi ayam.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:27 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 February 2021 10:35 pm
Reply to Anonymous

Auntie TN 2:52 pm,

Dah ‘baikki’ gamak nya…???

Pokataan apo ini?
Ini ‘baikki’ ni, bahaso Swahili ker???

Tosilap taip? Tak mungkin…den dah tangkap banyak kali sobolum ini!

Lihat kek bawah ni:

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:27 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:07 am
Reply to Anonymous

Ko punya komputer masih rosak, k jadi – maka keluarlah istilah “Disobab-an”, dll.

Takda duit nak repair tapi sombong bongkak, tak mahu FUNDME campaign untuk dapekkan duit untuk ko baikki komputer ko.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:28 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:16 am
Reply to Anonymous

Baikki komputer kamu tuh, KEJORA WAK GONTOL BATANG CANGKOL.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:28 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:51 am
Reply to Anonymous

“Kalau isi monarik pun tapi ponyampai nyo porangai mongalah-an iblis ..”

Betul. Macam kamu.

Baikki komputer kamu, masih lagi k jadi –

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:29 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 February 2021 10:42 pm
Reply to Anonymous

Den hanya momotik 4 ‘entry’ diyo jo, tapi ado banyak layi ‘ entry’, somuonyo ditulis-an nyo, ‘baikki’.

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:29 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 February 2021 10:43 pm
Reply to Anonymous

Ini ponorangan tontang ponambahan imbuhan huruf ‘i’ pado pokataan.

Imbuhan ‘i’ dilotak pado bolakang sosuatu pokataan tanpa monambah apo-apo huruf lain!

Contoh:

Marah => marahi
Jejak => jejaki
Naik => naiki
Masuk => masuki

Tapi si bahalol pukimak TN botina tuo kutok bokaeih murid SJK tu, tambah pulo huruf.

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:30 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 February 2021 10:43 pm
Reply to Anonymous

Agaknyo kalau botino tuo kutok tu buek karangan, boleh tohasil bogini:

Bang Ali ‘menaikki’ badan nenek TN sebelum ‘memacakki’ dan ‘memasukki’ batang pelirnya ke TN ‘pu nya’ lubang puki. Seterusnya Bang Ali ‘menghentakki’ puki TN bertubi-tubi. TN ‘ha nya’ diam sambil ‘mengayakki’ ponggongnya dan ‘mengoyakki’ dia ‘pu nya’ puki.

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:30 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
24 February 2021 10:44 pm
Reply to Anonymous

ATAU hasil karangan diyo sobogini:

Bang Ali ‘mengesyakki’ puki nenek TN ‘dijolokki’ nya batang pisang sebab luas sangat. Tapi Bang Ali terus juga ‘merodokki’ lubang puki nek TN dengan batang pelirnya walau pun tahu puki TN ‘ditebukki’ tupai.
TN tak pernah ‘menolakki’ permintaan Bang Ali. Lepas ‘dikongkekki’, nenek TN tidak ‘cebokki’ pun dia ‘pu nya’ puki.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:31 am
Reply to  Anonymous

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL BIJI KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:31 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL BANGANG DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:30 am
Reply to  Anonymous

BODOH BANGANG MCM KAMU MANA NAK FAHAM, BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

KO TEROJUN LAUT CHINA SELATAN DULU LER, 12 MILES AWAY, BARU BOLEH FAHAM.

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:25 am

bagaimana pula dgn kesundalan #sinyanyuktua96?

bila di beri sokongan menjawat perdana menteri ehsan presidential council pH tapi meletakan jawatan unilaterally membelakangi presidential council yg memberikan jawatan ..

ape kah #sinyanyuktua96 tak ubah se keor babi ketika bersama dgn mereka2 yg mendatangi ke rumah nya utk membentuk kerajaan membelakangi presidential council yg mengangkat nya selama ini ?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:29 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PIUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menuduh orang yang tak disukai nya itu seekor babi, maka Pukimak lah dia.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:32 am
Reply to  zunnun

Tabiat sekor babi ada pada DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Tak tau menahu pasal membentuk Kerajaan tapi nak menyongel di sini. Bodoh bangang er mcm tuh.

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:19 am

selain kesundalan malaun2 & walaun2 pAs dgn ke”babi’an penjenamaan pakaian serban & jubah melambangkan agama asobiyah bangsa, ..

ape lagi kesundalan tegar yg malaun2 & walaun2 pAs namakan sentiasa….

mengorek2 lubang2 puki utk menambah2 kilang puki agar membiak kan babi2 merata2?

golongan dari pinggiran mana binatang2 ini datang ?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:37 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menyebut “mengorek2 lubang2 puki utk menambah2 kilang puki agar membiak kan babi2 merata2” itu memang tabiat Pukimak dia ler.

Dia datang nya dari puak yang berapong dalam tongkang di perairan ini, lama2 mendarat, ada yang tak hormati Perlembagaan negara sepenuh nya dan perlu hijrah.

Siapa yang tak suka negara ini bebas berhijrah sekarang, takda exit fee mcm dienakan sesetengah negara.

Wau bule
Wau bule
25 February 2021 7:16 am

Current backdoor PM and ex convict PM in Waiting are living in alternative reality.

For those supporters of the leaders living in alternative reality, expect the unexpected. BUT for the rational majority, they would not be surprised at all as they live in reality albeit imperfections based on facts and truths. Let Allah decides on the legacy, not gullible people…….
wallahuaklam

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 9:26 am
Reply to  Wau bule

Situa Saka ada plan A, B, C, D nak jadi PM9 since Pejuang still remain unregistered party by ROS. Situa need to quickly hijack a platform otherwise he will be out of PRU15 without any party platform or friendly parties to help. Plan A nak hijack PH buat Grand Coalition but PH dah politely warned to accept all PH conditions, discard Khairuddin Abu Hassan as advisor and don’t repeat kencing PH. PKR won’t give the serial liar MF another chance to borrow the mata lebam flag and logo to enter PRU15. No thank you. Plan B nak hijack UMNO but… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 February 2021 7:16 am

SEKETUL DAGING BABI BIARKAN CAI2 HILANG ARAH SOKONG PHD4PIG JADI SESAT SUNDAL…….. Remembering The First Anniversary Of The Collapse Of The Pakatan Government ……. Realising that Mahathir had played him out, Anwar began plotting his ouster. On 23rd February 2020, Anwar launched the coup to oust Mahathir. But Mahathir was prepared to commit hara-kiri to prevent Anwar from taking over as Prime Minister. Mahathir resigned as Prime Minister and brought down the government, and Anwar lost the gunfight at the O.K. Corral. Today, 23rd February 2021, is the first anniversary of the collapse of the Pakatan Harapan government. It was… Read more »

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:15 am

mengapa malaun2 & walaun2 pAs serba babi dgn ke“babi“an mereka menjenamakan agaman fahama sundal mereka ?

berserban & berjubah sana sini tak ubah serba penjenamaan babi2 bentuk nya….

kepala butuh ape yg mereka cuba baa hingga kan ISLAM itu terletak pd pakaian akhir nya…

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:44 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) MENUDUH PENGANUT2 ISLAM SEBAGAI BABI.

DIA TAK DIBIMBING EMAK BAPAK NYA DI MASA KECIL, DEPA KUAT SEKS, ASYIK BERKONGK.K PAGI PETANG SIANG MALAM.

BERCAMPUR DENGAN PENYANGAK, PENJAHAT DAN GENGSTER DI MASA DEWASA. MAKA MULUT NYA LEBIH TERUK DARI KEPALA BUTUH YANG DI SEBUT NYA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:56 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:44 am,

…SUDAH ’DI BERI’ …???…YANG ‘DI SEBUT’…???
(Kalau di negeri ke, atau di sabut ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:56 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:57 am
Reply to  Anonymous

‘‘beri’ dan ‘sebut’ tu, tompek2 nyo di mano auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:57 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kodunguan dan kobongapan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:58 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal dungu bingai , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:58 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BANGANG HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:58 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:35 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI PULAK TAK FAHAM2 BAHAWA BAHASA DI BLOGS TAK PERLU MUTU TINGGI.

OTAK KECIK, TAK BANYAK BERCAMPUR, MAKA SEMPIT LAH PEMANDANGAN, TAK LUAS NAMPAK, TAK TAHU APA YANG MUSTAHAK APA YANG TIDAK.

BUANG BORAIGH AJOR KAMU, DOL,

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:11 am

adakah hadi awang dgn kesesatan ajaran seketul daging babi mendapat ilham ?

selepas hadi awang menjilat 2 ekor puki2 bini nya ?

atau

seletah ke”babi”an hadi awang bermimpi “rasullulah” nya berbangsa arab?

ke”babi”an ape dgn agama yg dianutinya hingga kenabian muhammad di sabitkan dgn bangsa….

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:12 am
Reply to  zunnun

dari mana hadi awang mendapatkan ilham kesesatan ajaran seketul daging babi nya ?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:47 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) MENGHASUT BILA MENUDUH MENJILAT PUKI.

JENIS INI MEROSAKKAN SALITUR RAHIM ANTARA RAKYAT NEGARA INI.

DIA PERLU DI NYAHKAN DARI NEGARA INI, NOKHTAH.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:06 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:47 am,

…PERLU ’DI NYAHKAN’ …???…
(Kalau di Sandakan ke, atau di pekan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:07 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol bongap sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:07 am
Reply to  Anonymous

‘nyahkan’ tu, tompek nyo di mano auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:08 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kodunguan dan kobengongan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:08 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bahalol bingai , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:08 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BANGANG BIOL HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:09 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BENGONG BANGANG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:37 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI PULAK TAK FAHAM2 BAHAWA BAHASA DI BLOGS TAK PERLU MUTU TINGGI.

OTAK KECIK, TAK BANYAK BERCAMPUR, MAKA SEMPIT LAH PEMANDANGAN, TAK LUAS NAMPAK, TAK TAHU APA YANG MUSTAHAK APA YANG TIDAK.

BUANG BORAIGH AJOR KAMU, DOL,

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:08 am

dari mana ajaran seketul daging babi hadi ilhamkan?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:49 am
Reply to  zunnun

KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK KAU, kata aku yang tak berpangkat.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU)

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 February 2021 7:08 am

KERANA SEKETUL DAGING HARAM BABI CAI2 SANGGUP JADI SUNDAL KEPADA DAPIG …….. PN DIDIRIKAN ATAS PEMGKHIANATAN TERHADAP ISLAM MELAYU RAJA OLEH PHD4PIG…. .. TOK MUDIM TERDESAK PERTAHAN KUASA…….NASIB BAIK TAK JOIN BALIK PHD4PIG…….. KLEPTOKRAT UMNO SESAT SUNDAL MAHU KONGSI SAMA BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG…….. Najib Does Not Discount Possibility Of Umno Teaming Up With Its Enemies For GE15…….. (MMO) – Former Umno president Datuk Seri Najib Razak indicated tonight that his party may cooperate with its political adversaries for the next general election, citing political dynamics. However, the Pekan MP added that any decision made must have the collective… Read more »

zunnun
zunnun
25 February 2021 7:04 am

dgn ke”babi”an hadi awang dgn fahaman agama sesat nya, huingga tergolek2 mati mereka2 di memali…. selain ke”babi”an #sinyanyuktua96 yg mem:babi”kan ekonomi negara dgn keswastaan ketika memerintah, 10 yg di beri utk mendapatkan “concession” 11 yg akan meminta utk di bail-out akhir nya…. antara 10 dgn 11, dari mana beza 1 antara kedua nya datang? tak lain, dari anak serba puki nya, dari lubang puki sial bini nya ygv tak habis2 menarah kekayaan negara … ape kah #sinyanyuktua96 keluarga binatang jenama haiwan babi,. mem”babi”kan kekayaan negara dgn ke”babi”an nya utk terus menerus menjenamakan ke”babi”an kelauarga nya…. bagaimana pula dgn ke”babi”an tegar… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:54 am
Reply to  zunnun

Asyik menyebut “tergolek2 mati mereka2 di memali”, nate’ nih.

Tapi gerun, tak berani sebut rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan. Depa gunakan SOP Tentera, gamak nya berdentam dentum arah ke mereka yang langgar perintah berkurung, bersama anjingi2 depa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:17 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:54 am,

…tentera ’di arah’ …???…
(Kalau di daerah ke, atau di Beserah ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:17 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu hilang sabar naik angin nak monongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol dungu sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:18 am
Reply to  Anonymous

‘arah’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:18 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kobongapan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kodunguan dan kobengongan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:18 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bahalol bingai , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang putih boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:19 am
Reply to  Anonymous

HAA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BANGANG BIOL HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DEN AJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:19 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK BENGONG BANGANG BIOL HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:38 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI PULAK TAK FAHAM2 BAHAWA BAHASA DI BLOGS TAK PERLU MUTU TINGGI.

OTAK KECIK, TAK BANYAK BERCAMPUR, MAKA SEMPIT LAH PEMANDANGAN, TAK LUAS NAMPAK, TAK TAHU APA YANG MUSTAHAK APA YANG TIDAK.

BUANG BORAIGH AJOR KAMU, DOL,

zunnun
zunnun
25 February 2021 6:56 am

adakah dgn 2 ekor babi, babi tertua negara dan babi yg mem”babi”kan agama nya …..

perlu kah negara musuh dari luar utk binasakan kemakmuran negara?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:57 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) cakap pasal kemakmuran negara.

Tapi isu yang dibangkitnya, cara cakap nya babi sini babi sana, jauh dari kemakmuran negara.

Jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya. KEPALA BAPAK DIA.

zunnun
zunnun
25 February 2021 6:55 am

antara ke”babi”an #sinyanyuktua96 & ke”babi”an #si pendeta ajaran sesat seketul daging babi ….

yg mana terlebih mem”babi’kan ke”babi”an mereka ?

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:00 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) menghasut dengan menjaja seketul daging babi nya.

Diheret ke sini sana, tak laku, busuk berulat, dia ultra kiasu, kedekut, di goreng nya daging babi itu bersama ulat2 nya, di jamu makan dengan puak nya.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:47 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 8:00 am,

… ’di goreng’ …???…’di jamu’ …???
(Kalau di lereng ke, atau di ruang tamu ke, atau di Jerlun ke, atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:47 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu jadi hilang sabar naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap bahalol, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:47 am
Reply to  Anonymous

‘ goreng’ dan ‘jamu’ tu, tompek2 nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:48 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan dan kodunguan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:48 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal dungu bahalol bongap , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang puki busuk nya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:49 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BINGAI BONGAP HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:49 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BANGANG BAHALOL BONGOK BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

zunnun
zunnun
25 February 2021 6:53 am

ape yg bawa sial kpd #sinyanyuktua96 hingga saat sisa2 hidup toxic nya kini hanya 3 para pejuang2 sundal nya yg sanggup menemani nya…

kerana sikap kejam nya tidak memulangkan biji puki bini nya yg asyik di kulum di celah tekak nya ?

apa kah dgn sedemikian, bini bak pornpuan yg mana puki serba sial tak berbiji sentiasa, lalu menjadi pornpuan sial hingga siape sj yg mendekati nya aklan di pegang tangan mereka utk mendapat bimbingan….

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:02 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) asyik mengulum biji puki bini nya di celah tekak nya.

Hingga terbawa bawa kpd menulis ya di blog ini. Nate’ zunnung. 

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 February 2021 6:51 am

KLEPTOKRAT UMNO SESAT SUNDAL MAHU KONGSI SAMA BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG…….. Najib Does Not Discount Possibility Of Umno Teaming Up With Its Enemies For GE15…….. (MMO) – Former Umno president Datuk Seri Najib Razak indicated tonight that his party may cooperate with its political adversaries for the next general election, citing political dynamics. However, the Pekan MP added that any decision made must have the collective mandate of not just Umno leaders but the party’s grassroots members as well. “Because the current political situation is dynamic, it’s always changing. “In this context, we will look at all options on… Read more »

zunnun
zunnun
25 February 2021 6:18 am

ape y hard fact ? yg hard facts terkini hanya ada 3 golongan gagasan yg di persada politik negara… pH, bN & pN…. kumpulan lain, nyamok2 yg menggangu seketika2 sj… jgn pula rakyat terlena dgn #sinyanyuktua96 yg “tak mudah lupa” tapi fact nya sentiasa berpenyakit asyik “terpilih2 lupa nya….” dgn 3 para pejuang nya, nak kemana #sinyanyuktua96 bawa mereka ? ketika2 golongan dah merasakan mual & muak dgn sikap nya yg merasakan diri nya sj yg “tak mudah lupa” sedangkan sentiasa terpilih2 melupai kesundalan2 dlm hidup nya…. ape kah yg penyebab nya? adakah tegar tidak memulangkan biji puki bini yg… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:30 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menyebut puki sini puki sana.

Tak dibimbing emak bapak nya adab sopan di masa kecil.

Dia selalu “kulum .. puki serba sial” bini dia punya. Selalu teringat di masa blogging pun.

Wau bule
Wau bule
25 February 2021 4:57 am

Whatever issues and or questions posed by Budin in this blog is no longer important. These are histories.

What is more pertinent and relevant is a pure and hard fact that he is getting his “reward” for acts of betrayal against his boss and mentor, his party, members and the rakyar as a whole…..period.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 February 2021 12:44 am

Malaysia sudah hancur dikerjakan PNkhianat dan anjingnya. Beyond repair. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:04 am

Little amuses the nuisance, what more the fool.

Yang lain2 tuh kot dia tak faham tapi fool dia faham.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 February 2021 12:42 am

Kahkahkah!

Fareez/Mas Elina
Fareez/Mas Elina
24 February 2021 10:31 pm

Assalamualaikum rakan-rakan blok,
Apakan daya bagi seorang PM,jika asyik diganggu dengan momok-momok nombor yang dikatakan cukup,tetapi realitinya tidak pernah dapat direalisasikan oleh lawan.Masyarakat asyik dihidangkan dengan tajuk-tajuk drama,tetapi intonasi drama pon,masyarakat tak pernah lihat,tetapi pengarahnya sentiasa menyebut drama akan bermula.Darurat sememangnya cara yang terbaik,bagi menghentikan momokan-momokan mengarut ini.Sang pelakon pulak,sentiasa bermain acah-acah,sekejab nak berlakon,sekejab tak jadi berlakon. Rakyat kini mula terasa membuang masa.

Bukan setakat PM Muhyiddin,masa Tun jadi PM 22 bulan lalu juga ,sering diganggu oleh geng-geng ini.

Jika perlu,teruskanlah darurat parlimen tu,agar yang melompat-lompat keletihan sendiri.Manusia katakan,berapa lama dia boleh bertahan.

Fareez/Mas Elina
Fareez/Mas Elina
24 February 2021 10:37 pm

Cik gu Kejora pon rasanya dah letih.Tapi yang saya hairan,ramai gadis yang meminatinya.Tapi sampai sekarang dia tak pernah kahwin.Jangan gitulah cikgu.Ambil lah sorang.Kami akan pergi kenduri .Yang budak Farhana tu,perjalanannya masih jauh.

Kemana perginya Irah ari tu.Kan bagus.Tak baik cikgu buang dia ikut suka hati.

Fareez/Mas Elina
Fareez/Mas Elina
24 February 2021 10:41 pm

Dulu masa saya belajar uni jepun,ada dua kawan saya .Sorang namanya Irwan dan sorang lagi Shidah.Ashik bertengkar ari-ari.Last-last berputik rasa cinta.Dah kawin mereka berdua,anak dah 3.

Apakah Cikgu Kejora yang selalu bertengkar dengan auntie kat blok ini,kesudahannya akan terputik rasa cinta?

kalu jadi jangan malu,kasi kami orang.Kenduri ramai-ramai pi.

Fareez/Mas Elina
Fareez/Mas Elina
24 February 2021 10:42 pm

kasi tau kami orang

Fareez/Mas Elina
Fareez/Mas Elina
24 February 2021 10:47 pm

asyik menaip Mas menyapa.Rupanya dia curi-curi lihat saya menaip .Ketawa dia,bila lihat saya masuk blok.Kirim salam kat cikgu,katanya.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 11:09 pm

Uncle Gora 10:41 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Tak nak le Kejora, kawin dgn itu auntie mak bidan
Masa muda dulu, dia tomboy..kawan dgn pondan
Asyik sja..bulu puki dia yg panjang itu dia dandan
Rasanya, klu dgn uncle, mmg le secocok & padan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 11:35 pm
Reply to  Anonymous

Uncle Gora,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Uncle ini nak gurau, atau auntie tu uncle nak perli?
Auntie kerepot itu, sebut nama pun, dah rasa geli
Puki kering tetek labuh sampai terkeluar dari coli
Yg ada selera dekat betina tua itu hanya Bang Ali
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:04 am
Reply to  Anonymous

Uncle Gora,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡
Auntie tu kt blog ini hanya sbgai pak lawak badut
Betina biol tua kutok tu buruk dari segenap sudut
Mungkin dulu auntie itu pelayan kt kelab dangdut
Tapi kini auntie dh tua ganyut, kulit kerepot kedut
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:04 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Auntie itu bodoh piang dan bebal nya berkati-kati
Dia dulu SJK belajar tak sampai pun ke universiti
Orangnya, jenis pendengki dan sangat busuk hati
Dpd nikah dia Kejora lbh rela bujang sampai mati
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:51 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA bagun pagi tapi mengguntol mulai 6:04 pagi.

Kopipes komen2 lama nya, itu saja kerja nya.

Otak kosong, Kepala takda isi, tak dapat nak karang komen2 baru.

Hidup nya memang sebagai pariah. Mempariah di sana sini.

anonymous
anonymous
25 February 2021 8:24 am
Reply to  Anonymous

Marah sungguh auntie TN kena kutuk kaw kaw dalam pantun Kejora. Meroyan-royan dia. Terganggu mode komen dia terhadap Zunnun dan Ane Bo Lui

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:48 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ini dah tua. Umur 80an tahun, mirip 90 tahun.

Takda rasa bertanggung jawab kpd apa pun. Anak nya pun tak benarkan dia tolong jaga cucu nya. Maka berteraburlah dia di blog ini.

Dibalun, titibai dan dibantai like a pariah. He ends up a pariah. That’s what he is now.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:44 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA asyik mencarut puki, biji kelentit, bagai.

Silap nya bermula dari emak bapak nya tak guna birth control masa berkongk.k, 9 bulan kemudian keluar lah dia.

Mulut nya tersangkut di pucci emak dia, bibir nya terjueh keluar, maka senang lah kata2 kotor keluar.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:38 am

“selalu bertengkar dengan auntie kat blok ini”?

Komen di atas ini di tulis Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla. Dia selalu menyamar.

Hati busuk, kepala jahat, Menggontol sini, menggontol sana, di balun, ditiabi dan dibantai hingga tak berani guna nama Kejora lagi dalam blog ini.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:14 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 6:38 am,

… ’di tulis’ …???…’di balun’ …???
(Kalau di Perlis ke, atau di balai polis ke, atau di Jerlun ke, atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:14 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu jadi hilang sabar naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:15 am
Reply to  Anonymous

‘tulis’ dan ‘balun’ tu, tompek2 nyo di mano auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:15 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan dan kodunguan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:16 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal dungu bahalol bongap , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:16 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU BIJI KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:16 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BANGANG BONGOK BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:18 am
Reply to  Anonymous

MACAM MANA KO NAK DI HORMATKAN DAN DIPEDULIKAN PEMBACA BILA ASYIK MENCARUT SANA SINI.

EMAK KO LUPA SUMBAT TELINGA DAN MULUT KO BILA DIA CARUTKAN BAPAK KO.

MAKA KECIK2 LAGI KO DAH TAHU MENCARUT PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO! DSB NYA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:14 am
Reply to  Anonymous

BODOH BANGANG TAK TERHINGGA BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

NYATA KAMU DULU SEKOLAH SJK SEBAB OTAK BODOH TAK TAHU DI BLOGS TAK PERLU BM MUTU TINGGI.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:11 am
Reply to  Anonymous

Kau tau itu semua sebab DI KAWASAN topi biji kolontit omak kau banyak taik palat sobab puki omak kau tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Omak kau suruh kau borosihkan kolontit dia tiap pagi, kau seronok, buek selalu pulak. Jahat punya budak kau nih.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:42 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI PULAK TAK FAHAM2 BAHAWA BAHASA DI BLOGS TAK PERLU MUTU TINGGI.

OTAK KECIK, TAK BANYAK BERCAMPUR, MAKA SEMPIT LAH PEMANDANGAN, TAK LUAS NAMPAK,

TAK TAHU APA YANG MUSTAHAK APA YANG TIDAK.

BUANG BORAIGH AJOR KAMU, DOL,

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:07 am
Reply to  Anonymous

Cikgu kupla teeek mengata “cikgu jadi hilang sabar naik angin”.

KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK KAU, kata aku yang tak berpangkat.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:34 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 8:18 am,

…NAK ’DI HORMATKAN’ …???…
(Kalau di Sandakan ke, atau di pekan ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:34 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu hilang sabar naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal dungu bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:35 am
Reply to  Anonymous

‘hormatkan’ tu, tompek nyo di mano, auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:35 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan dan kobobalan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:35 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal dungu bongap , tak dapek nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:36 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU ANAK HARAM NI BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:36 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BANGANG BENGONG HARAM JADAH SEKOR NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:43 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI PULAK TAK FAHAM2 BAHAWA BAHASA DI BLOGS TAK PERLU MUTU TINGGI.

OTAK KECIK, TAK BANYAK BERCAMPUR, MAKA SEMPIT LAH PEMANDANGAN, TAK LUAS NAMPAK, TAK TAHU APA YANG MUSTAHAK APA YANG TIDAK.

BUANG BORAIGH AJOR KAMU, DOL,

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:51 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora harap dpt berpantun kat blog ni dgn aman
Moga2 tidak adalah gangguan org yg tak siuman
Harapnya, takda yg nak cari pasal buat terkaman
Bukan ler apa, takut terima nasib spt Wak Suman
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:53 pm
Reply to  Anonymous

SEMUA PEMBACA DAH PUN TAHU, KEPADA SIAPA PANTUN ITU DITUJU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:53 pm
Reply to  Anonymous

KITA TUNGGU DAN LIHAT, ADAKAH ORANG YANG BERKENAAN ITU AKAN TAMPIL MELATAH DAN MELENTING…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:54 pm
Reply to  Anonymous

NAMPAKNYA, MAKIN LAMA, ORANG YANG BERKENAAN DAH MAKIN TAKUT DAN MALU TERKEDU NAK MENGACAH LAGI. MANA TAHAN KALAU DAH HARI2 TERPAKSA MENEBAL MUKA TANGGUNG MALU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:54 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ini bodoh bangang, macam yang di serang Portugis di Melaka di tahun 1511.

Dia merasa menang di masa musuh nya mengendap di tepi. Bangang amat sangat lah dia begitu.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:10 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 6:54 am,

… ’di serang’ Portugis…???…
(Kalau di Marang ke, atau di seberang ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:11 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu hilang sabar naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bangang bongap, ini botino tuo anak haram sial pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:11 am
Reply to  Anonymous

‘serang’ tu, tompek nyo di mano auntie? Dokek topi tolor polir Bang Ali ke? Atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit? Atau ke colah lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap bangang sial pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:12 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan dan kobobalan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM caro gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:12 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal dungu bongap , tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:13 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU DIYO BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP HARAM JADAH NI… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL DUNGU KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:13 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BANGANG BENGONG HARAM JADAH NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM SIAL BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:25 am
Reply to  Anonymous

KEPALA BAPAK KAU, kata Naib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK KAU, kata aku yang tak berpangkat.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:22 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BODOH BANGANG TAK THU MEMBEZAKAN PENULISAN DI BLOG DEGAN DI PERTANDINGAN MENULIS DSB NYA.

KEPALA HOTAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPA … korang tau ler apa aku nak kata.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:45 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kalau siapa ingin bagi pandangan, anda dipersila
Tpi, komen dgn waras, jgn dibuat mcm orang gila
Bukannya apa, takut lah nanti, kot mendapat bala
Teruk pula akibat nya kalau dipelakung, taji & tala
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:45 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Klau nak beri komen, jgn lah ditulis sembarangan
Tulisan itu sebolehnya biar le yg ada kepentingan
Hormati & usah nk ganggu org punya pandangan
Jgn nk berkomen, klu kalut dgn gunting di tangan
✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️✂️
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:46 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 klau ada pandangan dipersilakanlah luah
Tapi nak berhujah itu jgn pula cara samseng juah
Bkn nya apa, takut kot nanti, terkedu makan kuah
Sakit hati & malu dpt, pastu tercalar pula maruah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:46 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Siapa nak beri pandangan sila tampil ke hadapan
Berilah pendapat yg bernas utk dijadikan tatapan
Namun, jgnlah lupa jaga tatasusila & adab sopan
Dlm komen pula, usah le dipamirkan kebengapan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:47 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Klau tak mampu komen bernas, usah le digagahi
Jgn lah buat komen, taraf budak tadika berkelahi
Tk usah ler dibawa masuk sini hal berak dan tahi
Bkn apa, takut kot ramai pembaca tampil marahi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:47 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Klu tak ada hujah, tak usah le pula karutan direka
Jgn berulang kali, buat komen, taraf budak tadika
Hendaklah kita, ada rasa malu & tahu tebal muka
Ubah lah diri, klu dah jelas yg kita ini org tak suka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:48 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Rakan2 usahlah berikan komen kalau tak penting
Klau org kritik komen kita jgn teruk sgt melenting
Jgn berkomen klau kalut dgn cermin dan gunting
Klu ada karangan tadika, bak meh Kejora sunting
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
kah kaahh kaaahhhh kaaahhhhhhh kaaaahhhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:48 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Pantun2 Kejora kt atas tu, bkn amaran tpi nasihat
Sebab, perangai buruk di sini Kejora tak mau lihat
Kejora tak kan biar klu ada kelibat samseng jahat
Siap le kepala org tu, Kejora akan paku dan pahat
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:50 pm
Reply to  Anonymous

SEMUA PEMBACA DAH PUN TAHU, SIAPA ORANG YANG DIMAKSUDKAN KAT ATAS TU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:50 pm
Reply to  Anonymous

KITA TUNGGU TENGOK, ADAKAH ORANG YANG BERKENAAN ITU AKAN TAMPIL MELATAH DAN MELENTING…

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 8:51 pm
Reply to  Anonymous

NAMPAKNYA, MAKIN LAMA, ORANG YANG BERKENAAN DAH MAKIN TAKUT NAK MENGACAH LAGI. MANA TAHAN KALAU DAH HARI2 TERPAKSA MENEBAL MUKA TANGGUNG MALU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:02 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ini suka syiok sendiri.

Mengkeji tak renti2. Dan menuntut dia pandai, kuat, macam2 lagi.

Najib kata kpd orang yang mcm ini –

KEPALA BAPAK DIA.

Aku kata –

KEPALA ATOK DIA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:21 am
Reply to  Anonymous

SI BODOH BANGANG BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI COBA PERDAYAKAN DIRI DIA SENDIRI KONON NYA MUSUH DIA SUDAH TAKDA.

MALU NAK NGAKU MUSUH ADA MENGENDAP DI TEPI. BILA DIBALUN DITIBAI DAN DIBANTAI, TERBONGKAI DIA.

KONON NYA, KALAU DIA TAK NGAKU MUSUH ADA DI TEPI, BILA DIBANTAI, DIA TERBONGKAI DIAM2 SAJA. TAK RASA MALU, LER.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:57 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA konon nya memberi amaran.

KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK DIA, kata aku yang tak berpangkat.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 7:47 pm

Nak baca blog post pun malas.

Bodoh sangat tajuk nya menuduh “.. MUHYIDDIN TELAH MEMPERDAYA AGONG…”

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 7:49 pm
Reply to  Anonymous

Menanya / menuduh … soal istilah saja, tapi niat nya tak baik.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 9:31 pm
Reply to  Anonymous

Kamu malas nak baca pun, perlu nak diberitahu di sini kah?

Tak payah baca dan duduk diam sajalah.

Tak ada sesiapa pun yang memaksa untuk kamu membaca posting tuan blog ini.

Lain kali, tak usahlah diulangi komen yang bodoh macam ini.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:08 am
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ini memang jenis yang tak bertamadun, uncivilized, kata Omputih.

Tak reti cara berhujah, berkomunikasi, tak dibimbing emak bapak dia adab sopan.

Malang negara kalau ada ramai macam nate’ nih. Tapi nasib lah, ha nya segelinit saja.

Anonymous
Anonymous
24 February 2021 11:03 pm
Reply to  Anonymous

Hadamlah kenyataan Istana Negara yg jelas mengenai 2 perkara. 1. deklarasi darurat hanya utk pandemik Covid dan bukan gantung Parlimen 2. Parlimen boleh bersidang dalam tempoh darurat.

Jadi betul lah tajuk posting Budin itu kerana Parlimen digantung oleh PN tidak mengikut kenyataan dari Istana Negara.

Budak tadika pun boleh rumus mudah.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 6:15 am
Reply to  Anonymous

Bravo Anon 9:31/11:03 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Komen yg Anon berikan tu Kejora sangatlah suka
Sebab Anon dah tibai rapat..itu nenek tua bangka
Mmg org macam itu kita langsung jgn bagi muka
Jasad saja tua tapi otak dia tu taraf budak tadika
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:12 am
Reply to  Anonymous

SEKARANG BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA ITU BERANI SEBUT KEJORA TAPI HANYA DALAM MANTUN MANTAT NYA.

TAK BERANI LAGI GUNA ITU SEBAGAI BLOGGING NAME DIA.

SBB DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI BERTALU TALU DAN BERTERUSAN DISINI.

MORAL OF THE STORY:

JANGAN MENGGONTOL, BOLEH PAKAI NAMA KOJOLLA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:42 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 7:12 am,

… BERTERUSAN ‘DISINI’ …???
(Kalau disindir ke, atau disimbah ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan ‘di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:42 am
Reply to  Anonymous

Hah..ni mulo le cikgu naik angin nak tongking ni…

Hah ha haa.

Alahai ler….konapo ler diyo dilahir-an sobagai manusio yang sobogitu bongap, ini botino tuo anak haram pukimak ni…???

Yang patut dirapek-an, dironggang-an nyo…
Yang patut ronggang, diyo rapek-an….

Bilo le diyo nak mampos, ini botino bobal bahalol sial lahanat..???

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:43 am
Reply to  Anonymous

‘sini’ tu, pobuatan nyo macam mano, auntie? Macam ekou kulom kopalo polir Bang Ali ke? Atau macam Bang Ali monggentel biji kolontit ekou? Atau macam ekou mongangkang tadah puki dokek Bang Ali?

Memang jonih molayu colup bobal bongap pukikimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno ‘di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:43 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan dan kodunguan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:44 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie masih jugo bobal bongap dungu bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan ‘di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:44 am
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL b KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 7:45 am
Reply to  Anonymous

TAK TAHU LE, BILO SI TUO BINGAI BONGOK NI DAPEK NAK FAHAM?

PUKIMAK SIAL BARUA LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP NI TAK MASUK DIAJAR LANGSUNG.

BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE ANAK HARAM BOBAL DUNGU SEKOR NI!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
25 February 2021 8:53 am
Reply to  Anonymous

PUKIMAK BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH ASYIK NAK MENCARUT. HINGGA DI TURUT.

DIA BUKAN SAJA ANAK HARAM BIASA, MEMANG DIA DI ZAHIRKAN DALAM PERUT EMAK NYA SEBELUM BERKAHWIN.