MUHYIDDIN TERUS DIKECAM DAN DITOLAK, DIPOHON AGONG PANGGIL ANWAR MENGADAP BUAT KALI TERAKHIR

Apa yang disebut semalam oleh Tun Mahathir Mohamad berkenaan apa yang didakwanya sebagai salah laku Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dalam mencadangkan darurat diisytiharkan sebenarnya bukanlah perkara baru.

Dakwaannya Muhyiddin tiada keabsahan, Muhyiddin sudah hilang majoriti, darurat bertujuan politik dan untuk mengekalkan kuasa Perdana Menteri, darurat menyimpang daripada tujuan melawan Covid19, Muhyiddin gagal melonjakkan ekonomi, darurat menakutkan pelabur, darurat menjadikan Muhyiddin sangat berkuasa dan lain-lain lagi, semuanya adalah perkara-perkara yang sudah pun diketahui umum sebelum ini.

Semua perkara itu bukan saia disebut banyak kali oleh beberapa pemimpin PH, malah tidak dihenti-henti diungkapkan oleh ramai penulis dalam pelbagai medium media sosial.

Lebih daripada itu, Anwar Ibrahim sendiri atas mandat yang diberikan PH telah pun mengemukakan saman terhadap Muhyiddin atas tindakannya yang dipercayai memberi nasihat salah dan ketika tiada lagi sokongan majoriti untuk mencadangkan darurat kepada Yang Dipertuan Agong.

Ringkas cerita, apa yang disebut Tun Mahathir semalam itu bukanlah benda baru yang menarik perhatian sepertimana ramai tertarik melihat Rina Harun yang sudah kurus berbanding tubuhnya agak gempal sebelum itu.

Begitu pun, yang mustahak di sini ialah kedudukan Muhyiddin yang tiada lagi keabsahan, ditolak dan sepatutnya meletakkan jawatan adalah suatu hakikat yang tidak boleh lagi dinafikan.

Dalam erti kata lain, selagi Muhyiddin kekal dengan kedegilannya enggan berundur, selagi itulah kedudukannya tidak diterima, makin dibenci dan menyebabkan negara terus terjerumus ke dalam pelbagai ketidaktentuan yang akhirnya rakyat akan menanggung susah serta deritanya.

Apabila ekonomi tidak berkembang, pelabur melarikan diri dan dunia perniagaan kian terhimpit, yang susah nak makan dan mungkin antaranya memilih untuk membunuh diri, semuanya adalah golongan marhaen dan bukan mereka yang tinggal di Bukit Damansara, Bangsar atau seumpamanya.

Untuk itu, kekalutan ini mahu tidak mahu, harus ditangani serta diselesaikan segera dan dalam situasi terburuk seperti sekarang di mana kita ada seorang Perdana Menteri yang degil enggan berundur, walau sudah hilang sokongan, sebaliknya mencadangkan darurat untuk mengekalkan kuasanya, harapan yang tinggal hanyalah kepada Agong selaku payung dan ketua negara sebagai sandaran yang ada.

Adalah sangat-sangat dipohon agar Agong dapat melihat dan meneliti bagaimana Muhyiddin sebenarnya sudah ditolak rakyat dan luahan suara penolakan itu malah sudah merebak jauh hingga ke laman sosial Istana Negara serta Presiden Indonesia.

Ini sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Terutama luahan rakyat di media sosial Istana Negara, secara tersiratnya ia adalah permintaan serta bagaimana rakyat menaruh harapan yang tinggi agar Agong dapat berbuat sesuatu dengan segera.

Dalam hal ini, dengan kedudukan Muhyiddin yang tiada lagi majoriti, jika diimbas kembali, Anwar sudah beberapa kali memohon untuk mengadap Agong bagi mempersembahkan majoriti yang dimilikinya.

Kali pertama beliau memohon mengadap, ia tertangguh agak lama berikutan Agong dimasukkan ke IJN kerana menerima rawatan.

Kemudian, setelah Agong pulih, baginda telah menerima Anwar untuk mengadap bagi mempersembahkan maklumat berkaitan sokongan yang dimiliknya.

Dalam majlis mengadap itu, Anwar difahamkan telah mempersembahkan surat sokongan serta Akuan Bersumpah atau SD Ahli Parlimen yang didakwa Ketua Pembangkang itu sedia menyokongnya sebagai Perdana Menteri.

Sepatutnya, selepas itu ia disusuli dengan majlis mengadap beberapa ketua parti yang didakwa sedia menyokong Anwar itu.

Tetapi oleh kerana ancaman Covid19 didapati mengancam semula, ia ditangguhkan walaupun pada peringkat awalnya beberapa ketua parti telah ditetapkan tarikh dan masa untuk mengadap Agong.

Sehinggalah pada 3 Januari baru-baru ini, Anwar memaklumkan beliau sekali lagi telah mengutus surat kepada Agong untuk mohon mengadap berhubung sokongan yang dimilikinya bagi membentuk kerajaan baharu.

Anwar berkata, kini segala-galanya terpulang kepada budi bicara Agong.

β€œIni proses terus. Saya sudah hantar warkah kepada Agong. Agong baru habis kuarantin (baru kembali daripada lawatan rasmi ke Dubai)

β€œItu budi bicara Agong. Jadi saya tak mahu komen lebih daripada itu,” tambah Anwar lagi.

Kemudian UMNO bahagian-bahagian meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu dan diikuti dengan dua Ahli Parlimen UMNO, Ahmad Jazlan Yaakob dan Nazri Aziz mengumumkan menarik sokongan mereka terhadap Muhyiddin.

Muhyiddin pula, berdepan gugatan itu, atas alasan kes Covid19 makin meninggi, bukan saja mengumumkan PKP dilaksanakan semula, malah diikuti dengan nasihatnya kepada Agong agar darurat dikuatkuasakan.

Apa yang berlaku seterusnya, penolakan demi penolakan terhadap Muhyiddin tambah membesar serta boleh didengar dan dikesan di merata-rata di seluruh negara lantaran selain tiada sebarang tindakan dilakukan dibawah undang-undang darurat untuk menangani Covid19, pengumuman tentang anggota jawatankuasa bebas darurat juga hanya dibuat hampir sebulan selepas darurat diumumkan.

Rakyat akhirnya benar-benar sedar darurat ini dicadangkan Muhyiddin semata-mata untuk melindungi kuasnya yang hampir terlucut.

Berdepan rentetan semua peristiwa itu, diikuti keadaan negara tambah memburuk, apa yang sangat-sangat dipohon daripada Agong sekarang ialah agar baginda dapat menerima Anwar untuk mengadap sekali lagi atau buat kali terakhir bagi menutup segala kemelut dalam negara ini.

Selepas Anwar dipanggil mengadap, seterusnya baginda bolehlah pula memanggil mengadap ketua-ketua parti dan beberapa Ahli Parlimen yang didakwa menyokong Pengerusi PH itu.

Jika melalui majlis mengadap oleh Anwar dan ketua-ketua parti itu terbukti akhirnya beliau memiliki sokongan majoriti, semoga ini merupakan cara penyelesaian terbaik untuk menyelesai segala kekalutan serta ketidaktentuan yang sudah berpanjangan sekian lama ini.

Kiranya Anwar gagal membuktikan sokongan yang dimiliknya melalui majlis mengadapnya serta ketua-ketua parti yang dipanggil mengadap itu, Muhyiddin dengan sendirinya selepas itu tidak boleh dipertikaikan lagi kedudukannya.

Malah Agong boleh menutup terus pintu Istana Negara untuk Anwar mengadap lagi sehinggalah tibanya tarikh PRU15 diadakan.

Oleh kerana Parlimen sudah digantung bersekali dengan darurat yang dinasihati oleh Muhyiddin, harapan hamba rakyat seluruh negara sekarang ini hanyalah kepada Agong saja sebagai payung negara untuk menyelesaikan segala masalah yang pada hakikatnya berpunca daripada hanya satu perkara – Perdana Menteri tiada majoriti dan telah hilang keabsahannya.

Daulat Tuanku!!! (Shahbudindotcom 16/02/2021)

4.5 12 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 February 2021 — 12:00 pm
Subscribe
Notify of
guest
136 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 February 2021 9:17 pm

SEKARANG MASA TERBAIK BUBAR PARLIAMEN……VAKSIN BELUM TERBUKTI BERKESAN LAWAN WABAK…… DARURAT SUPAYA SWASTA BERI KERJASAMA……..HANYA TERUS BUBAR PARLIAMEN TAK PERLU BERSIDANG……. GERAKAN MCA HANYA MAHU CURI KERUSI MELAYU…….TIADA KEKUATAN SENDIRI………. Tuntut kerusi PAS: Gerakan kata bukan masa bincang soal kerusi………. Parti Gerakan menyelar kenyataan pemimpinnya di Kelantan yang meminta PAS menyerahkan satu kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kepada parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15). Setiausaha Agungnya, Mah Kah Keong berkata kenyataan yang dikeluarkan pembantu setiausaha Gerakan Kelantan, Gan Thuan Bun adalah sesuatu yang mengejutkan. Kenyataan media Gan meminta PAS memberi satu kerusi DUN kepada Gerakan khususnya di DUN… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 8:04 pm

ADA LAGI KE KARANGAN TADIKA ATAU KARANGAN BANGANG ALA SJK NEK TN BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PENGOTOR PUKIMAK SIAL BEBAL BENGAP BAHALOL?

BAK MEH SINI NEK, CIKGU NAK TOLONG EDITKAN!

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 February 2021 7:41 pm

ISRAEL DAN UAE TIDAK TUNJUK KESAN PENURUNAN COVID YANG KETARA AKIBAT PROGRAM VAKSIN……… Syarat radius 10km batal, sekatan rentas negeri dan daerah kekal….. Kerajaan membatalkan syarat pergerakan dalam radius 10 kilometer sahaja, berkuat kuasa hari ini. β€œIni bermaksud pergerakan dalam daerah yang sama adalah dibenarkan,” kata Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob. Dalam sidang media hari ini, Ismail bagaimanapun berkata pergerakan rentas daerah dan rentas negeri di seluruh negara masih tidak dibenarkan. Pengecualian rentas daerah diberikan kepada Perlis yang diletakkan bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP). Kalau anda terlepas… KOLUM | Sebuah masjid di tepi bendang Kerajaan hari ini mengumumkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 7:10 pm

NAK MULA MAKI HAMUN BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA INI JUGA LAH.

BABI SIAL PUKIMAK PANTAT BUSUK, PUKI TERJUEH DAH REBEH, MELAYUT BUTOH BANG ALI PUN MASUK LOOSE SAJA, KOT BATANG LEMBU MASUK PUKI NYA BARU ADA FRICTION SIKIT.

TIAP MALAM DIIKAT NYA DENGAN TALI BUBUT SUPAYA TAK TERJUEH, MENGHARAP BOLEH KETAT UNTUK BANG ALI MASUK.

AMACAM?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 7:59 pm
Reply to  Anonymous

Alahai..siaran tadika berkumandang lagi…
Kah kah kah.

Owh..ada karangan tadika rupanya…

Kah kah kah.

Tak apa, biar cikgu tolong editkan:

NAK TERUS MAKI HAMUN MONYET TUA NEK TN BATANG INI LAGI LAH.

BABI SIAL PUKIMAK LAHANAT BARUA ANAK HARAM JADAH PANTAT BUSUK, KENCING TAK BASUH, TAIK PALAT BERTEPEK. PUKI TERJUEH DAH REBEH, MELAYUT BUTOH BANG ALI PUN MASUK LOOSE SAJA, KOT BATANG ZIRAFAH MASUK PUKI NYA BARU ADA FRICTION SIKIT.

TIAP MALAM DIIKAT NYA DENGAN TALI RAPIA SUPAYA TAK TERJUEH, MENGHARAP BOLEH KETAT UNTUK BANG ALI MASUKKAN BATANG PELIR.

AMACAM?

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 8:02 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh, kalau setakat nak buat karangan tahap tadika atau karangan ala SJK yang serupa taik tu. Tapi, nak mengarang pantun dgn bunyi hujung setiap baris sama & panjang setiap baris sama, hanya yg terpelajar dan bijak bistari saja yang mampu.
Ini ada satu contoh:

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
A lot of excuses are being given by the old auntie
The moron can’t write English pantun, what a pity
She’s so childish..and her behaviour is very nasty
Not washing, after peeing, makes her pussy dirty
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 8:03 pm
Reply to  Anonymous

ADA LAGI KE KARANGAN TADIKA ATAU KARANGAN BANGANG ALA SJK NEK TN BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PENGOTOR PUKIMAK SIAL BENGAP BAHALOL?

BAK MEH SINI NEK, CIKGU NAK TOLONG EDITKAN!

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 6:40 pm

DENGAN ORANG LAIN BOLEH LE BETINA PUKIMAK SIAL LAHANAT TU BUAT SAMSENG TAIK KUCING.

DENGAN CIKGU KEJORA, MAKAN KUAH LER TN MONYET BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PENGOTOR BENGAP TU.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 6:36 pm

ADA LAGI KE KARANGAN TADIKA ATAU KARANGAN BANGANG ALA SJK NEK TN BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PENGOTOR PUKIMAK SIAL BENGAP?

BAK MEH SINI NEK, CIKGU NAK TOLONG EDITKAN!

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:43 pm

TERUSKAN MENYALIN KOMEN2 TN TU, DOL.

AMAT BAGUS.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:58 pm
Reply to  Anonymous

TERUSKAN BUAT KOPIPES SERUPA ORANG KENA PENYAKIT SASAU SAWAN SEWEL BIOL MEROYAN GILA BABI TU WAHAI NENEK TN MONYET BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PUKIMAK BARUA LAHANAT SIAL BENGAP BANGANG!

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 6:24 pm
Reply to  Anonymous

MARAH BETUL BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA KPD TN. TAK TAU APASAL.

DIA TAK DAPAT LAWAN, GAMAKNYA, KALAH SEMATA. HEHE

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 6:35 pm
Reply to  Anonymous

Owh..ada karangan tadika rupanya…

Kah kah kah.

Tak apa, biar cikgu tolong editkan:

MARAH BETUL CIKGU KEJORA DEKAT NEK TN MONYET BATANG PISANG PASAL PASAL DIA BEBAL BENGAP DAN MUNAFIQ FASIQ, LIDAH BERCABANG MACAM BIAWAK.

DIA TAK DAPAT LAWAN, GAMAKNYA, KALAH SEMATA.

DIKATA ORANG SUKA KOPIPES, TAPI DIA KOPIPES SERUPA ORANG GILA.
HEHE

PUKIMAK LAHANAT PUNYA BETINA TUA KUTOK SIAL BENGAP.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 6:35 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh, kalau setakat nak buat karangan tahap tadika atau karangan ala SJK yang serupa taik tu. Tapi, nak mengarang pantun dgn bunyi hujung setiap baris sama & panjang setiap baris sama, hanya yg terpelajar dan bijak bistari saja yang mampu.
Ini ada satu contoh:

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Nenek tk basuh kencing puki busuk macam skrap
Nak lwn cgu Kejora dia kena tersembam tertiarap
Dah tak tau kata apa lagi sebab otak dah bankrap
Kini menyalak kosong ler dia, serupa anjing kurap
πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•πŸ•
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:41 pm

PENYAKIT SASAU SAWAN SEWEL BIOL MEROYAN GILA BABI APAKAH YANG TELAH MENIMPA NENEK TN BETINA TUA KUTOK PUKIMAK BARUA LAHANAT SIAL BENGAP BANGANG SAMPAI DIA JADI BEGINI?

KESIAN BEKAS MURID SJK NI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:33 pm

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

BILA DAH KALAH, MAKI HAMUN, MENCARUT. WATAK PALING KARUT.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:40 pm
Reply to  Anonymous

PENYAKIT SASAU SAWAN SEWEL BIOL MEROYAN GILA BABI APAKAH YANG TELAH MENIMPA NENEK TN BETINA TUA KUTOK PUKIMAK BARUA LAHANAT SIAL BANGANG SAMPAI DIA JADI BEGINI?

KESIAN BEKAS MURID SJK NI.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:04 pm

MARI KITA LIHAT BETAPA MUNAFIQNYA TN MONYET BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BENGAP BEKAS MURID SJK TU.

TADI DIA KUTOK KEJORA & ANE BO LUI, KATANYA KERJA KOPIPES:

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:05 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 10:05 am
Reply to Anonymous

Kopipes komen lama ajer kamu nih. Bodoh sangat ker? Tak reti tulis komen lain ker?

Ini blog politik, Dol. Nak ngajar BM, masuk blog lain lah. Jangan bodoh sangat lah.

Reply

Anonymous
16 February 2021 10:31 am
Reply to Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

Otak kecik, tak renti2 kopipes benda yang sama.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:12 pm
Reply to  Anonymous

TAPI CUBA KITA LIHAT INI:

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:13 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:03 pm
Reply to Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:14 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:06 pm
Reply to Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:14 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:10 pm
Reply to Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:15 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:11 pm
Reply to Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU BOLEH MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:15 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:12 pm
Reply to Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU BOLEH MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:16 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:14 pm
Reply to Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BRSORAK BELUM MENANG, MASA MUSUH ADA DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:23 pm
Reply to  Anonymous

GILA SASAU SAWAN MEROYAN KE APA NI BETINTA TUA KUTOK PUKIMAK SIAL BENGAP NI?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:24 pm
Reply to  Anonymous

DAN CUBA KITA LIHAT YANG INI PULAK:

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:25 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:21 pm

Reply to Anonymous

DAH KALAH HUJAH, MERADANG, MENCARUT, YER.

AMAT BODOH BANGANG WAK GOMTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:25 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:22 pm
Reply to Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, COBA MENGARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:26 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:24 pm
Reply to Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENGARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:27 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:25 pm
Reply to Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENCARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:28 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:27 pm (yg pertama)
Reply to Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENGARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:28 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
16 February 2021 4:27 pm (yg ke 2)
Reply to Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENCARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Reply

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:31 pm
Reply to  Anonymous

PENYAKIT SASAU SAWAN SEWEL BIOL MEROYAN GILA BABI APAKAH YANG TELAH MENIMPA NENEK TN BETINA TUA KUTOK PUKIMAK BARUA LAHANAT SIAL BANGANG SAMPAI DIA JADI BEGINI?

KESIAN BEKAS MURID SJK NI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:41 pm
Reply to  Anonymous

TERUSKAN MENYALIN KOMEN2 TN TU, DOL.

AMAT BAGUS.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:59 pm
Reply to  Anonymous

TERUSKAN BUAT KOPIPES SERUPA ORANG KENA PENYAKIT SASAU SAWAN SEWEL BIOL MEROYAN GILA BABI TU WAHAI NENEK TN MONYET BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PUKIMAK BARUA LAHANAT SIAL BENGAP BEBAL BANGANG!

KAH KAH KAH.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 February 2021 5:03 pm

DATANG LAGI COVID LAGI POWER NAK CABAR VAKSIN…….. Strain baharu COVID-19 dikesan di UK, sepuluh negara lain – Laporan Rantaian terawal strain baharu COVID-19 itu dikesan pada Disember 2020 dengan kes pertama muncul di UK dan Nigeria. – Gambar hiasan MOSCOW: Satu lagi varian COVID-19 (B.1.525) dikesan di United Kingdom (UK), serta sepuluh negara lain, termasuk Amerika Syarikat (AS) lapor Agensi Berita Sputnik. Menurut penyelidik University of Edinburgh dalam satu laporan pada Isnin, strain baharu telah ditemui melalui pengesanan genom di 11 negara: UK, Nigeria, Denmark, AS, Perancis, Belgium, Sepanyol, Kanada, Australia, Ghana, dan Jordan. Denmark mencatatkan jumlah kes tertinggi… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 February 2021 4:20 pm

PEMBANGKANG YANG DIPENUHI WARLORDS PERLU TUNGGU PRU15 UNTUK DICAMPAK KE LONGKANG……….. Presiden UMNO 22 tahun adakah Dr M juga β€˜warlord’? Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan mempersoalkan kenyataan veteran politik, Tun Daim Zainuddin bahawa parti itu tidak mampu menarik sokongan majoriti rakyat kerana ia sarat dengan β€˜warlord’ atau panglima perang yang beranggapan masih menerajui negara. Memetik FMT, Abdul Rahman berkata, Daim perlu memberikan nama pemimpin UMNO yang dimaksudkan secara spesifik. Malah kata Abdul Rahman beliau juga mahu tahu bagaimana Daim melihat Tun Dr Mahathir Mohamad yang memegang jawatan Presiden UMNO selama 22 tahun sebelum meletakkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:53 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Lega, dah tiada lagi, nenek tua celupar muka toya
Penampilan nenek itu pembaca2 rasa sgt meloya
Kini nenek mulut celupar tu dh lemah tak berdaya
Misi menghalau nenek tua tu Kejora telah berjaya
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:03 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:11 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 4:03 pm,

…’DI SERANG’ …???
(Kalau di sarang ke, di seberang ke, atau di Marang, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:12 pm
Reply to  Anonymous

Ha..ini mula lah cikgu naik hilang sabar nak tengking ni…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:12 pm
Reply to  Anonymous

‘serang’ tu, tompeku nyo di mano auntie TN? Di topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:13 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:13 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol bangang bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:14 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH DOGIL BOBAL KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:15 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK SIAL LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP. BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE NI SEKOR!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:21 pm
Reply to  Anonymous

DAH KALAH HUJAH, MERADANG, MENCARUT, YER.

AMAT BODOH BANGANG WAK GOMTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:20 pm
Reply to  Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, COBA MENGAJAR bm DI BLOG POLITIK.

AMAT BODOH BANGANG WAK GOMTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:16 pm
Reply to  Anonymous

MASA MUSUH MENGENDAP DI SEBELAH NYA.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:33 pm
Reply to  Anonymous

Owh..ada lagi karangan tadika rupanya.
Kah kah kah.

Tak apa, biar cikgu tolong editkan:

DAH KALAH HUJAH, MERADANG, MENGARUT, YER.

AMAT BODOH BANGANG NEK TN MONYET BATANG PISANG NIH.

DAH TAKDA HUJAH, COBA MENGGANGGU ORANG DI BLOG POLITIK.

AMAT BODOH BANGANG NEK TN MONYET BATANG PISANG NIH.

KAH KAH KAH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:34 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh, kalau setakat nak buat karangan tahap tadika atau karangan ala SJK yang serupa taik tu. Tapi, nak mengarang pantun dgn bunyi hujung setiap baris sama & panjang setiap baris sama, hanya yg terpelajar dan bijak bistari saja yang mampu.
Ini ada satu contoh:

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Sian, nek betina kotor tak basuh puki & ponggong
Keadaan dia, spt anjing kurap, tulang digonggong
Asyik saja, dia bagi kat cgu BM itu bola tanggung
Rasa nya hari ini pun nenek awal tutup panggung
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:34 pm
Reply to  Anonymous

ADA LAGI KE KARANGAN TADIKA ATAU KARANGAN BANGANG ALA SJK NEK TN BATANG PISANG BETINA TUA KUTOK PENGOTOR?

BAK MEH SINI NEK, CIKGU NAK TOLONG EDITKAN!

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:52 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Nenek belajar tak tinggi & sekolah dulu pulak SJK
Dh tua ganyut, tk lama nk jumpa mungkar nangkir
Otak dia kecil dan berkarat, tk mampu nak berfikir
Kelibat dia dari blog ini Kejora dah berjaya singkir
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:06 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:36 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 4:03 pm,

…’DI SERANG’ …???…’DI BALUN’…???
(Kalau di sarang ke, di seberang ke, atau di Marang, di Jerlun ke atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:37 pm
Reply to  Anonymous

β€˜serang’ dan ‘balun’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Di topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:39 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol bangang bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO BONGAP!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:52 pm

KAH KAH KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’
Nenek tua kini berduka pilu..air mata berlinangan
Kejora pula amat gembira meraikan kemenangan
Dh tentu ramai di blog ini akn bersorak keriangan
Zunun, Ane Bo Lui, NBR dll pasti bertepuk tangan
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:10 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:41 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 4:10 pm,

…’DI SERANG’ …???…’DI BALUN’…???
(Kalau di sarang ke, atau di Marang, di Jerlun ke atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:42 pm
Reply to  Anonymous

β€˜serang’ dan β€˜balun’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Di topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit atau kek lubang puki omak ekou?

Jonih Molayu colup bobal bongap pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:43 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol bangang bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI KOPALO polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO BONGAP!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:51 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’πŸ’
Sian le nenek serupa anjing kurap menyalak bukit
Takda kerja, dia masuk ke sini, saja nak cari sakit
Itu belum teruk lagi, Kejora baru taji hanya sedikit
Tapi..nampak mcm nek dah tertiarap, tak bangkit
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:11 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU BOLEH MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:49 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 4:11 pm,

…’DI SERANG’ …???…’DI BALUN’…???
(Kalau di sarang ke, atau di Marang, di Jerlun ke atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:50 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI KOPALO polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO BONGAP!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:51 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ
Ckgu Kejora appeared to be very smart & cunning
Pity skunk TN, being whacked from the beginning
Poor TN is as if..getting heavy strokes of canning
In their duel all the while genius Kejora is winning
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:12 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA MENGAKU BOLEH MENANG MASA MUSUH DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:52 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 4:12 pm,

…’DI SERANG’ …???…’DI BALUN’…???
(Kalau di sarang ke, atau di Marang, di Jerlun ke atau di salun ke, ok lah)

Pedoman nahu / tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:52 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol bongap, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI KOPALO polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO BONGAP!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:50 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
We are having auntie TN the girlfriend of Bang Ali
Never wash after peeing..makes he pussy smelly!
Pity her, in this blog, Kejora often whacked & bully
Feeling ashamed, she always leave the blog early
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:22 pm
Reply to  Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, COBA MENGARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:46 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika berkumandang lagi.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:49 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Dah terus hilang bayang kelibat nenek sawan gila
Tak tahan le nenek tu, asyik sja kena sekel kepala
Rasa nya, nenek tu dah tak berani lagi dtg semula
Kini Kejora, Zunun, NBR, Ane blh bermaharaja lela
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:14 pm
Reply to  Anonymous

BERUK TUA WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA BRSORAK BELUM MENANG, MASA MUSUH ADA DI SEBELAH NYA.

MACAM MELAYU DI MELAKA MASA DI SERANG PORTUGIS DI TAHUN 1511. DI BALUN, BERBORAI.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:35 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 4:14 pm,

…’DI SERANG’ …???…’DI BALUN’…???
(Kalau di sarang ke, di seberang ke, atau di Marang, di Jerlun ke, atau di Changlun ke, atau di salun ke, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 5:37 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol bongap, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI KOPALO polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO BONGAP!

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 February 2021 3:24 pm

KALAU PHD4PIG BERANI CABARLAH TOK MUDIM BUBAR PARLIAMEN……….. KEDUA2 DORAEMON DAN ALBONTO DKK……ITU SEBAB ANTI MELAYU ANTI RAJA……… KEDUANYA BERTANGGUNG JAWAB BUAT RAKYAT PAPA KEDANA AKIBAT RINGGIT MERUDUM………. MP2 PHD4PIG PUN RAMAI YANG TAK GUNA….SIJIL PALSU SIJIL BELI DSB……. BANYAKKAN PENUBUHAN PUSAT KUARANTIN BARU BARU SELESAIKAN MASALAH WABAK……. PHD4PIG KUAT MENUDUH TANPA BUKTI…….MP KORANG PUN ADA LANGGAR SOP… β€˜DAP jangan cepat menghukum, siasatan belum selesai’ – Annuar Musa……. β€˜DAP jangan cepat menghukum, siasatan belum selesai’ – Annuar Musa Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa mengingatkan DAP supaya tidak menghukumnya sebelum siasatan polis selesai. Beliau berkata, tindakan menghukum itu sememangnya… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 February 2021 3:19 pm

Heee ha …… Tak lamo layi doh maghe la si bocah bolenggang molenggang gelandangan tu dongan kudo kepang kapcai warno biro. Sejurus habis diyo berucap memasing bersediyo monikah lain warno bucuk wongi samo jo. Ikut jo SOP bodisiplin maso kijo jgn sembang bebyk buek kijo masing2 baik di umah online, di pejabat di gudang di site menurut kemahiran masing2. Ikut ketuwo yg sesuai berperanan yg cakap serupa bikin tekun kijo membuahkan hasil. Masing2 samo berbangga dgn khidmat tulus ikhlas diboyi. Msg2 dah ado pasangan yg mano nak tambah berbini lobeh boleh asal sajo ikuti SOP samo2 bersotia. Kalu kurg cantik… Read more »

images (7).jpeg
Last edited 16 days ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 February 2021 3:15 pm

KEDUA2 DORAEMON DAN ALBONTO DKK……ITU SEBAB ANTI MELAYU ANTI RAJA……… MP2 PHD4PIG PUN RAMAI YANG TAK GUNA….SIJIL PALSU SIJIL BELI DSB……. BANYAKKAN PENUBUHAN PUSAT KUARANTIN BARU BARU SELESAIKAN MASALAH WABAK……. PHD4PIG KUAT MENUDUH TANPA BUKTI…….MP KORANG PUN ADA LANGGAR SOP… β€˜DAP jangan cepat menghukum, siasatan belum selesai’ – Annuar Musa……. β€˜DAP jangan cepat menghukum, siasatan belum selesai’ – Annuar Musa Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa mengingatkan DAP supaya tidak menghukumnya sebelum siasatan polis selesai. Beliau berkata, tindakan menghukum itu sememangnya cara DAP. β€œTak perlu DAP nak menghukum sebelum siasatan kerana itu cara DAP. Biar polis teruskan siasatan tanpa… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:01 pm

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Nampak seperti nenek dh semakin teruk tersadai
Bukan sja hati sakit, tapi malu & maruah tergadai
Itulah akibat org bengap cuba nk berlagak pandai
Usah ler nk beraksi kancil, kalau dah diri tu keldai
🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:24 pm
Reply to  Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENGARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:46 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika kini kembali lagi.

Kah kah kah.

zunnun
zunnun
16 February 2021 1:50 pm

ape kah Moo + hadi dah jadi haiwan babi2 baru terpaksa di tukar kpd pemimpin dari kalangan manusia pula….

setakat Moo + hadi hanya bersifat babi2, #melayu2isle tak mengetahui, bertukar jadi babi2 baru keperluan utk di ganti dgn pemimpin dari kalangan manusia ke?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:59 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGCARUT ATAU MENGARUT.

Menyebut babi2 maka Pukimak lah dia.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:24 pm

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Klau nak beri komen, jgn lah ditulis sembarangan
Tulisan itu sebolehnya biar le yg ada kepentingan
Hormati & usah nk ganggu org punya pandangan
Jgn nk berkomen, klu kalut dgn gunting di tangan
βœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈβœ‚οΈ
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:26 pm
Reply to  Anonymous

usah nk ganggu org punya pandangan”?

Ko duduk di mana?

Takda kebebasan keluarkan pendapat ker di tempat ko tersumbat tuh?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:36 pm
Reply to  Anonymous

Saya rasa Anon 1:26 pm tak faham perkataan ‘ganggu’ dalam pantun Anon 1:24 pm tu.
Let me put it in English, ‘respect and don’t disturb others opinion’.

You can critisize!

Tapi bukan gaya ala samseng seperti, ‘ko mengarut apa ni Dol’ atau ‘ko belajar setakat SRP saja ke mamat’ dll.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

Sama juga dengan soalan, ‘ko duduk di mana’?
Apa perlu soalan itu?

Kalau Anon tu jawab, ‘aku kat rumah ko, dalam bilik ko bersama bini ko!’

Bukankah itu boleh mengundang sengketa?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:47 pm
Reply to  Anonymous

Apasal ko yang yang cakap “bersama bini ko”?

Bukan kah itu melambai sekelan di kepala ko?

Tak faham mentaliti ko nih. Ko budak kecik ker?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:02 pm
Reply to  Anonymous

Tak faham pun soalan β€˜ko duduk di mana’?

Orang lain tahu itu untuk mendapat gambaran mentaliti kamu.

Kalo di ceruk kawasan pendalaman di Kelantan atau Terengganu, faham lah ko kurang luas pandangan, boleh diberi sedikit “allowance” bila membalun.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:41 pm
Reply to  Anonymous

Damn stupid. Can criticize only in flowery language?

Which school you went? SJK?

You reply in the language they write, wakaru? Polite, harsh, direct, etc, etc.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:44 pm
Reply to  Anonymous

Pls clarify what you mean “don’t disturb others opinion’.”

What do you mean “disturb”?

Tell me where you learn about “don’t disturb others opinion’?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:53 pm
Reply to  Anonymous

Anon 1:36/1:41 pm,

Bukan Anon tu, Ainon @ Enon @ Makcik Enon!

Diyo bokaeih murid SJK, memang le BM nyo tu lomah sikit. Kocik-kocik dulu diyo tomboy, bilo dah bosar jadi kasar dan ganaeih macam lolaki.
Mano boleh diyo ado bini!

Contoh ayat yang ekou boyi-an tu, biar den ubah-an sikit bogini:

“Aku duduk tak jauh dongan rumah Bang Ali bopren auntie tu!”

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:56 pm
Reply to  Anonymous

Dah mengarut dah, Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kjolla nih.

Dah tahu dah.

Lama sikit kang dia keluarlah atas nama Kejora Kojolla.

Balun, tibai dan bantai saja lah.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:02 pm
Reply to  Anonymous

Sdr Anon 1:53 pm, memang patutlah ada teguran seperti yang di dalam pantun Anon 1:04 pm tu dalam baris keduanya,
“Klau org kritik komen kita jgn teruk sgt melenting”.

Nampak Anon makcik tu, macam sangat marah melenting. Maka, dia juga patut tahu bagaimana perasaan orang lain apabila komen diganggu.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:08 pm
Reply to  Anonymous

Lantak lah. Siapa mula, balun dulu. Apa dia nak buat lepas itu, dia punya pasal lah..

Melenting ke tidak itu subjective (sila lihat Kamus untuk makna nya).

Soal nya, bila keluar komen atau kata2 yang tidak sesuai, di balun lah.

Kalo ko tak setuju, bincang lah, di mana, apa yang ko tak setuju tuh.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:11 pm
Reply to  Anonymous

But don’t miss the wood for the trees.

Kalo tak faham pepatah BI tuh, jangan segan, kasi tahu lah. Gua pun ada yang tak faham juga lagi.

Kita bertukar fikiran, sesama kasi penerangan.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:12 pm
Reply to  Anonymous

wood = forest

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:30 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 2:08 pm,

…’di balun’ …???
(Kalau di Jerlun ke atau di salun, ok lah)

Pedoman tatabahasa:

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan direnggangkan apabila perkataan itu adalah benda, tempat atau masa, misalnya di rumah, di padang, di Malaysia, di siang hari dll.

Imbuhan β€˜di’ kepada sesuatu perkataan dirapatkan apabila perkataan itu adalah perbuatan, misalnya dimakan, ditibai, diajar dll.

Fahaaaaaaaaammmmmmmmmmm!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:31 pm
Reply to  Anonymous

Ha..ini mula lah cikgu naik hilang sabar nak tengking ni…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:31 pm
Reply to  Anonymous

‘balun’ tu, tompeku nyo di mano auntie TN? Di topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap pukimak bangang ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:32 pm
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan auntie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobobalan auntie tu!

Memang dah sangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN pukimak ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:32 pm
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bahalol bangang bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!
PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINA TUO!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:33 pm
Reply to  Anonymous

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:25 pm
Reply to  Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENCARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:19 pm
Reply to  Anonymous

Oik, tosonyap.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:39 pm
Reply to  Anonymous

Oik, tosonyap auntie TN Botino Tua Kutok Pukimak Lahanat Sial Bongap!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:57 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Sian nenek sasau, dah tua kerepot tapi tak cerdik
Sebabnya, kat sekolah SJK dia telah disalahdidik
Bersarang kepala dia, kena peluru yg Kejora bidik
Dah tu dgn cgu BM pula dia kena tengking herdik
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:09 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Kebodohan pada diri nenek tu, pembaca tak ragu
Dah bodoh bingai, cuba nk kondem, pantun cikgu
Tapi dia tak boleh faham akan perkataan ‘ganggu’
Dek terkantoi malu kini dia diam serupa dgn tugu
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:13 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Kalau takda hujah, kenapalah pula karutan direka
Biarlah tau malu sedikit dan ada rasa tebal muka
Naper masih mcm budak2, klu diri itu tua bangka
Tulis benda karut marut serupa dgn budak tadika
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:27 pm
Reply to  Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENGARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:44 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika kembali lagi.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:06 pm

“Anwar difahamkan telah mempersembahkan surat sokongan serta Akuan Bersumpah atau SD Ahli Parlimen yang didakwa Ketua Pembangkang itu sedia menyokongnya sebagai Perdana Menteri.”

Belum nyata. Ha nya “difahamkan”.

Jika sudah nyata, nak tahu jika SD itu semua sudah disahkan betul oleh Peguam Negara. Atau Ketua Setiausaha Kerajaan.

Kalau semua sudah nyata, bahru lah boleh ada kemungkinan pertukaran Kerajaan.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:17 pm
Reply to  Anonymous

Bukan sikit2 punya cerita – pertukaran Kerajaan, walau pun tak melibatkan parti Pembangkang.

Kalau Pak Sheikh betul2 telah persembahkan SD mereka yang menyokong nya, dan menunjukkan ada majoriti menyokong nya, mesti Peguam Negara dan/atau Ketua Setiausaha Negara mendapatkan pendirin YDP Agong dan mengumumkan nya.

Tapi “cerita 16 September” dah berkali berlaku, tak menjadi. Maka demikianlah drama Pak Sheikh ini.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:49 pm
Reply to  Anonymous

Cubo kita lihat ayat dari auntie TN 1:06 pm ini:

Belum nyata. Ha nya β€œdifahamkan”.

‘Ha nya’…??? Pokataan apo ini?

Ini β€˜ha nya’ ni, bahaso Swahili ke?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:50 pm
Reply to  Anonymous

Polajaran bahaso Molayu untuk auntie TN:

Pokataan β€˜hanya’ tidak boleh dipisahkan jadi β€˜ha nya’ kerana β€˜ha’ tidak boleh ujud jadi perkataan sendiri.

Ia tidak samo dongan koadaan momisah soporti contoh borikut:
Kepadanya => kepada nya
Rambutnya => rambut nya

Contoh ayat sempurna:

Auntie TN β€˜hanya’ tahu gunting bulu pukinya (puki nya) sajo tapi mombasuh pukinya solopaeih diyo koncing, tak pornah pun.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:50 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN tu tosangek lomah dalam bahaso Molayu sobab diyo dulu nyo sokolah SJK.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:51 pm
Reply to  Anonymous

Solain dari ‘hanya’..pokataan2 ini jugo tidak boleh dipisah-an ‘nya’:

Tanya => ta nya (tidak boleh)
Punya => pu nya (tidak boleh)
Nyonya => nyo nya (tidak boleh)

Ini contoh ayat yang diβ€˜salahguno’ pokataan-pokataan itu:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado β€˜Nyo nya’ TN konapo diyo β€˜pu nya’ bulu puki copek panjang.

FAHAAAAAAAAAAMMMMMMMMM!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:52 pm
Reply to  Anonymous

Ini satu lagi contoh ayat pokataan-pokataan itu di’salahguno’:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado β€˜Nyo nya’ TN:
β€œKonapo ekou β€˜pu nya’ bijik kolontit lobih panjang dari ekou β€˜pun ya’ bulu puki?”

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:52 pm
Reply to  Anonymous

Mongejo pun tak botul, nak lagak pandai.

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie, semuo pombaca di blog ini dah tahu kobongapan auntie tu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:53 pm
Reply to  Anonymous

FAHAAAAAAAAAAAAMMMMMMMMMM!!!

HA..NAK KENA TENGKING BERKALI-KALI BARU BOLEH FAHAM KOT!

PUKIMAK LAHANAT PUNYO BOTINO SIAL BONGAP… DAH DOKEK SOBULAN DIAJAR, TAK DAPEK JUGO NAK FAHAM-FAHAM..

JONIH KOLONTIT PANJANG KONCING TAK BASUH NI MEMANG SUSAH NAK MASUK AJAR.

KOCIK-KOCIK TAK NAK MAMPUIH, BILO DAH TUO KOREPOT MONYUSAH-AN ORANG.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 2:58 pm
Reply to  Anonymous

KAH KAH KAH

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Sian nenek sasau, dah tua kerepot tapi tak cerdik
Sebabnya, kat sekolah SJK dia telah disalahdidik
Bersarang kepala dia, kena peluru yg Kejora bidik
Dah tu dgn cgu BM pula dia kena tengking herdik
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:11 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Nampak seperti nenek dh semakin teruk tersadai
Bukan sja hati sakit, tapi malu & maruah tergadai
Itulah akibat org bengap cuba nk berlagak pandai
Usah ler nk beraksi kancil, kalau dah diri tu keldai
🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐🐐
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:26 pm
Reply to  Anonymous

P/S:

Auntie TN 1:06 pm,

Auntie boleh ditorimo kalau auntie buek karangan tontang huruf-huruf ‘Arab atau huruf-huruf hijaiyah, misalnyo:

Huruf alif nya, huruf ba nya, huruf ta nya, huruf sa nya, huruf jim nya, huruf ha nya, huruf kha nya…dsb.

Khusus dalam koadoan ini, ‘ha nya’ boleh ditorimo.

FAHAAAAAAAAAAAAMMMMMMMM!!!

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 3:28 pm
Reply to  Anonymous

PUKIMAK SIAL LAHANAT PUNYO BOTINO TUO KUTOK BONGAP. BOGITU SUSAH DEN NAK MONGAJAR NATE NI SEKOR!

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:27 pm
Reply to  Anonymous

DAH TAKDA HUJAH, MENCARUT.

AMAT BODOH BANGANG WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA NIH.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 4:45 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika kembali lagi.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:04 pm

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Rakan2 usahlah berikan komen kalau tak penting
Klau org kritik komen kita jgn teruk sgt melenting
Jgn berkomen klau kalut dgn cermin dan gunting
Klu ada karangan tadika, bak meh Kejora sunting
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:19 pm
Reply to  Anonymous

You missed the boat, mate. Orang dah nak sampai London, ko masih terkeseng keseng di Rome. Pahal?

Anonymous
Anonymous
16 February 2021 1:37 pm
Reply to  Anonymous

Bodoh membayangkan ko sorang ajer yang boleh beri komen?

Ko masih di abad 20 lagi ker?

trackback
Muhyiddin gagal melonjakkan ekonomi, darurat menakutkan pelabur
16 February 2021 12:23 pm

[…] Sumber : SDC […]

trackback
Pohon Agong panggil Anwar mengadap kali terakhir
16 February 2021 12:12 pm

[…] Sumber : SDC […]

Anonymouse
Anonymouse
16 February 2021 11:59 am

Too many times cry β€œwolf!”…… I’ve got the number…. I’ve got the number…. Agong pun dah tak percaya….