TAK SEMESTINYA UMNO PERLU BERSAMA PH, TAPI DEMI SURVIVALNYA, TARIK SOKONGAN TERHADAP MUHYIDDIN TIDAK HARUS DILENGAHKAN LAGI

Apa yang barangkali menyebabkan UMNO jadi teragak-agak untuk secara rasmi menarik sokongan terhadap Muhyiddin Yassin dan kerajaan PN ialah kerana terkepung dengan slogan “No Anwar No DAP”.

Rasa terkepung itu membuatkan rata-rata beranggapan apabila UMNO menolak Muhyiddin bermakna ia menyokong Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan sedia bersama DAP membentuk sebuah kerajaan baharu.

Sebenarnya, ketakutan UMNO yang keterlaluan terhadap slogan “No Anwar No DAP” itu adalah merupakan sebahagian kejayaan Annuar Musa dan beberapa pihak lain dalam UMNO sendiri yang lebih sayangkan Muhyiddin dan Bersatu berbanding parti mereka sendiri.

Bekerjasama dengan Anwar dan PH hanyalah suatu pilihan, bukan kewajipan bagi UMNO, tetapi harus diingat politik ini tidak rigid, malah Annuar Musa ketika belum beroleh kuasa dulu pun pernah melontarkan pandangan tentang kerjasama UMNO dengan DAP.

Selain itu, politik ini yang penting adalah kuasa dan lihatlah bagaimana Pas yang dalam usahanya mengejar kuasa, telah menjadi parti paling banyak kahwin cerai dengan parti-parti lain.

Pokoknya, selagi Muhyiddin tidak dijatuhkan, Annuar Musa dan mereka yang sekapal dengannya akan terus jadi menteri dan beroleh banyak habuan lain daripada kerajaan, meskipun sebenarnya telah kalah perang dalam PRU 2018 lalu.

Tidak semestinya dengan UMNO menarik sokongan terhadap Muhyiddin bermakna sebuah kerajaan baharu yang ada DAP dan Anwar sebagai Perdana Menterinya akan terbentuk secara automatik.

Kiranya UMNO berpegang dengan pendirian asal iaitu mahu PRU15 diadakan dengan segera, sebenarnya dengan menarik sokongan terhadap Muhyiddin dan kerajaan PN, itu adalah pendekatan paling sesuai dilakukan, walau ketika ini darurat sedang dikuatkuasakan.

Selagi UMNO tidak berani secara rasmi menarik sokongan, selagi itulah PRU15 tidak mungkin diadakan dengan cepat dan Muhyiddin ada kebebasan menentukannya mengikut keselesaannya.

Muhyiddin akan terus berlengah-lengah untuk mengadakan PRU sehingga kedudukan Bersatu dan PN benar-benar diyakini sudah kuat.

Tidak mustahil nantinya darurat akan disambung lagi atau selepas 1 Ogos nanti helah lain pula akan digunakannya.

Yang pasti, meskipun dalam tempoh darurat dan Muhyiddin sendiri selalu bercakap dianya tidak berpolitik dalam tempoh berkenaan atas alasan ingin menumpu untuk melawan Covid19, sebenarnya ketika itulah PN sedang mengukuhkan cengkaman politiknya dengan antaranya membawa Gerakan menyertai gabungan tersebut.

Hakikatnya, ketika orang lain leka atau berjaya dilekakan, di waktu itulah Muhyiddin bermain politik, malah dengan mengadakan pertemuan dengan Presiden Gerakan semalam berhubung kemasukan parti itu ke dalam PN bermakna beliaulah yang pertama menerima keistimewaan kuarantin tiga hari untuk menteri-menteri seperti yang ditandatangani Dr. Adham Baba, walaupun yang membantah peraturan tersebut lebih ramai daripada yang menyokongnya.

Itulah Muhyiddin, seorang yang tidak peduli dengan suara rakyat dan desakan yang tidak memihak kepadanya.

Lebih lama ruang masa terbuka, Muhyiddin akan terus mencari jalan mengukuhkan kedudukan PN dan selepas ini tidak mustahil ada lagi parti-parti lain akan ditariknya untuk bergabung dengan PN.

Atau mungkin, dengan masa yang berlalu itu, UMNO terus dikucar-kacir serta dilemahkan, kalau pun tidak diisytiharkan sebuah parti yang haram atas pelbagai sebab serta hujah perundangan.

Untuk itu, sesuai dengan usul putus hubungan dengan Bersatu sudah diluluskan, UMNO tidak harus bertangguh lagi dalam membuat keputusan menarik sokongannya secara rasmi terhadap Muhyiddin.

Menarik sokongan dan keluar daripada kerajaan ini mesti dilihat sebagai pilihan untuk memastikan survival dan masa depan UMNO semata-mata.

Lebih-lebih lagi, dua Ahli Parlimen UMNO – Ahmad Jazlan Yaakob dan Nazri Aziz sudah pun membuat pengumuman terbuka menarik sokongan terhadap Muhyiddin dan kerajaan PN, selain Tengku Razaleigh Hamzah yang sejak awal tidak mengiktiraf keabsahan Perdana Menteri.

Walaupun dengan tiada sokongan daripada tiga Ahli Parlimen UMNO itu sepatutnya Muhyiddin telah jatuh atau secara moralnya mesti meletak jawatan, tetapi beliau ternyata bukanlah seorang pemimpin yang ada perasaan malu.

Maka, jangan dibiarkan Muhyiddin terus ada keselesaan menentukan bila PRU15 hendak diadakan, sebaliknya UMNO sebagai kelompok Ahli Parlimen terbesar dalam kerajaan PN hendaklah memaksa ke atas Perdana Menteri, sesuai dengan keinginan tersebut yang sudah lama digembar-gemburkan.

Dengan secara rasmi UMNO mengumumkan menarik sokongan dan keluar daripada kerajaan, pilihan yang ada bagi Muhyiddin ialah sama ada meletak jawatan atau memohon pembubaran Parlimen.

Kalau Muhyiddin terus berdegil dengan buat-buat sejuk atas alasan sekarang darurat, tindakan UMNO itu setidak-tidaknya akan menarik perhatian Agong untuk bertindak atau berbuat sesuatu untuk menyelesaikan ketidaktentuan kedudukan kerajaan.

Tambahan lagi, dengan Zahid Hamidi dan Najib Razak lebih berwatak sebagai pembangkang kebelakangan ini, keberadaan UMNO terus dalam kerajaan PN terhampak amat janggal, pelik sekali dan mengelirukan ahli di akar umbi.

Ia lebih pelik daripada watak Annuar Musa yang masih bersama UMNO, cakapnya hari-hari ingin memperjuangkan masa depan UMNO, tetapi yang ingin dikekalkannya sebagai Perdana Menteri ialah Muhyiddin daripada Bersatu. (Shahbudindotcom 12/02/2021)

4.4 12 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 12 February 2021 — 3:45 pm
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Haba2271
Haba2271
13 February 2021 8:37 pm

Nk tanya tulis panjang berjela adakah pemimipin umno ada baca atau mahi dengan pandangan yg tidak logik akal langsung ….baik tulis cadangan utk kuatkan PH dan bagaimana cara nk tingkatkan sokongan pada PH..Tak perlu lah tulis artikel macam ni orang umno pun Tak pakai pun…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 February 2021 8:09 am

ALJUBON PHD4PIG TAK AKAN MAMPU TANGANI WABAK SECARA COMMUNISM SOSIALIST…… Hunger On The Streets Worsens As Lockdowns Hit Home……… With extended partial lockdowns and movement restrictions nationwide, more and more people, especially from the lower-income group, are on the verge of extreme poverty in the urban areas. (FMT) – Unemployment among heads of low-income urban families in Kuala Lumpur’s low-cost flats has doubled, according to the United Nations Children’s Fund (Unicef) report, and one in three adults in these homes remain unemployed. More are going to the streets to survive, as they are unable to pay for roofs over their… Read more »

zunnun
zunnun
13 February 2021 5:09 am

apakah tuhan yg malaun2 & walaun2 pAs sembah, tuhan yg kuat berhelah, berdalih selain kuat mencarut ?

…hinggakan malaun2 & walaun2 pAs yg di ketuai oleh hadi yg makan kini bergaji buta nyatakan dlm keabsahan utk menegak kan kerajaan #melayu2isle mereka ..

ape kah tuhan & fahaman hadi awang masih berpegang kpd tuhan sepertimana di bawa dan di gubal nya dlm ajaran seketul daging babi nya yg membawa kematian2 …

di memali

zunnun
zunnun
13 February 2021 4:49 am

mengape masih ada lagi suara2 yg menyebelahi nik aziz dan menerima bahawa nik aziz jauh berlainan dgn suara2 yg hadi awang

sedangkan kedua2 nya bersuara sama menjual agama dgn berhelah2 dan berdalih2…

perhatikan event leading kpd perpecahan pakatan rakyat dgn nik aziz mengeluarkan kata2 sinis kpd pemimpin2 pkr dan perjumpaan dgn anak nasution tidak semesra terdahulu hinggakan mengatakan pkr itu adik dan perlu mendengar kata pAs sebagai abang nya…

zunnun
zunnun
13 February 2021 4:34 am

betul ke nik aziz se ekor guru ?

taraf guru yg berkata tuhan nya mencarut ?

ape siape yg tuhan sebenar nya, tuhan nya atau emosi tuhan nya ?

nagpe pAs asyik mendewa2 kan nik aziz yg bertuhankan tuhan yg kuat mencarut ?

adakah malaun2 & walaun2 pAs seperti juga hadi awang bertuhan kan tuhan yg menjadikan emosi nya tuan nya…

tuhan nik aziz dan hadi awang abdi kpd emosi nya ke ?

zunnun
zunnun
13 February 2021 4:27 am

dari mana pAs perolehi duit hingga mampu bertanding dgn setiap penjuru negara dgn tiang2 bendera sana sini… tapi kemudian berhelah di mana hadi awang terpaksa menarik balik saman nya ke atas claire dan memohon penyelesaian di luar mahkamah…. ngape hadi awang tiba2 merasakan takut utk meneruskan process tindakan saman nya ke atas claire… sejak sekian lama pAs terima dana2 dari omNo dan nik aziz tidak kecuali sepertimana yg di suarakan oleh abodooh anak nya dlm audio controversy yg pada mula di nafikan dan kemudian mengaku bila ramai saksi2 mengaku hadir mendengar nya… ngape kah hadi awang tiba2 mengaku tapi menafikan… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
13 February 2021 12:22 am

Quote. And Neil has the global connections at the very top, within the 1% and “Above” that constantly feed him information. World leaders call him… regularly. He does not have to call them. That is the aura of the man. That is why he is the AMANAH. Everyone who has shared a moment with Neil knows that he is an adventure story happening in almost every moment. So this brief introduction should give you a better understanding of the true character of the man and why he was unanimously elected as the “AMANAH.” This is typical of Neil, as he… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 February 2021 12:08 am

JIKA PROFESSOR SYIRIK PAGAN DENGAN TUHAN YG ESA DAH TENTU BODOH SUDAHNYA…….. What Happens When Professors Are Lacking In Intellectual Capacity?……….. By Azhar Kurai, New Malaysia Herald The media is integral in shaping public opinion. In the fight to control mainstream media, the winner holds the upper hand in setting the narrative to suit their agenda ~ be it political, cultural, or economical. Although the rise of social media provides alternative outlets, for instance, a single tweet from tech billionaire Elon Musk can make or break the stock market, the importance of mainstream media still can’t be refuted. For the… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 11:43 pm

THE QUOTE THE SWITCH YET TO OPEN. The Ending and the Beginning So we are at a brief pause while things are being organized behind the scenes. The Footsteps of the Amanah have brought us to this point and you must admit that it has been a wild and woolly adventure. It is time to take a deep breath and exhale with a big “PHEW!” We are at the end of one epic journey and the beginning of another. There is another bend in the Yellow Brick Road ahead, so grab some snacks and more popcorn as a new adventure… Read more »

Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
12 February 2021 9:21 pm

there is a saying, when it goin tough, the tough is not goin… maka berkata pemimpin melayu, keistimewaan aku bila mana aku blh hidup dlm dua alam berbeza, dan undang2 berlainan dari kebiasaan rakyat jelata…. maka berkata pemimpin agama, keistimewaan aku bila mana aku mengakibatkan kematian2 dgn fahaman aku, tapi keistimewaan aku bila mana fahaman aku di perlukan utk wacanakan kerajaan dari fahaman sedemikian aku… mungkin bila ada keistimewaan, membunuh itu satu keperluan utk menegakan kepentingan…. ape akan jadi dgn tuhan dan ketuhanan nya, berlaku kejam utk menjayakan ketentuan nya… adakah emosi murka nya lalu menghalau adam dari syurga itu… Read more »

trackback
Umno terkepung dengan slogan propaganda sendiri 'No DAP,No Anwar'
12 February 2021 8:40 pm

[…] Berita penuh : https://shahbudindotcom.net/2021/02/12/tak-semestinya-umno-perlu-bersama-ph-tapi-tinggalkan-pn-harus… […]

Addi
Addi
12 February 2021 8:35 pm

Artikel kamu kebelakangan ini banyak melaga-lagakan pimpinan melayu. Hakikatnya Tak semudah itu umno nak menarik sokongan. Bukan semudah abc. Banyak Hal perlu diberi perhatian. Hanya semata tmy seorang yang Tak ambik peduli keadaan rakyat, bukan bermakna umno juga perlu bersifat begitu.

zunnun
zunnun
12 February 2021 9:10 pm
Reply to  Addi

(1) byak melaga2kan…

(2) pemimpin melayu…

(1) klu rasa hidup itu bukan satu penjenamaan persepsi, baik saja duduk bertapa dlm gua jgn bergaul dgn prejudice & emo manusia

kerana hidup itu membuntukan ketentuan & akibat nya…

(2) ape kah pemimpin melayu satu takrif kekebalan dan keistimewaan yg tidak perlu ada ketentuan & kesan dlm tindakan

zunnun
zunnun
12 February 2021 9:54 pm
Reply to  zunnun

maka sedemikian, script utk pemimpin2 melayu, kulum kepala butuh tak ape asal melayu yg ada keistimewaan….

tapi bila tidak ada keperluan, maka perlu ada ketentuan di bawa ke muka keadilan kerana merompak kekayaan negara kerena ketika berkuasa pemimpin2 melayu ketika itu ada keistimewaan….

pemimpin2 melayu dgn keistimewaan membela babi2 yg blh terbang dgn ke”babi”an mereka ke ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 7:42 pm

Lelaki dalam penjagaan Allah swt Perbezaannya tidak melempar sarung tangannya di hadapan kincir angin, tetapi dia berdiri kuat di hadapan kubu-kubu Illuminati Cabal dan tangga tebing mereka yang tidak suci. Dia memilih dan telah dipilih. Dan jejaknya berada di jalan “pencarian mulia” untuk mencapai apa yang belum pernah dicapai oleh manusia sebelumnya. Ini adalah perjalanan luar biasa yang dia kongsi untuk umat manusia. Kata-kata yang kuat dari ayat-ayat ini menggambarkan seorang lelaki yang bukan romantis khayalan, tetapi juara umat manusia yang berdedikasi bertekad untuk MENANG menghadapi segala kemungkinan.. Impian yang Mustahil Untuk bermimpi, impian yang mustahil Untuk melawan, musuh yang… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 6:28 pm

Heee ha … Aaaa .. May .. mang ea. Tahu. 😁 kih3x

depositphotos_191693294-stock-illustration-american-cowboy-riding-horse-and.jpg
Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:10 pm

Mano poyi auntie? Sambut Tahun Baru Chino jugo kah diyo atau diyo mintak cuti sompona Tahun Baru Chino. Nun kek bawah, Zunnun berkomen dan cikgu Kojora pulak bopantun cinto, tak do pulo diekori dan dicoroca caci oleh auntie tu.

Atau pun auntie sibuk bomekap solek dopan coromin bosamo poralatan gunting dan lipstik macam yang Zunnun kato-an tu?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:26 pm
Reply to  Anonymous

Anon 6:10 pm,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek tu pergi berhari raya, kt rumah rakan2 DAP
Agaknya..dia tumpang bakar mercun & bunga api
Kat sini, nenek hanya dilayan macam kerbau sapi
Dia malu terkantoi, terus udah tosonyap monyopi
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:55 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kena tibai kiri dan kanan nenek jadi letih dan lesu
Nak dilap air mata..dah tak cukup lagi kertas tisu
Nenek dah terus sonyap monyopi diam membisu
Agaknya kini di rumah Bang Ali melempias nafsu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:03 pm
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Nenek dah dekat 90 tahun, tk kan, alahan bunting?
Kini dikutok cela dia tidak lagi melatah melenting
Seperti bagi nenek, blog Budin dah tk lagi penting
Agknya..kt depan cermin, bulu puki sdg digunting
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Elbie Sangup
Elbie Sangup
12 February 2021 4:20 pm

It is pointless suggesting dUMbNO to quit PN because d President who helms dUMbNO now is crippled by his court cases. He’s like a headless chicken! Kalau keluar PN, Muhyi akan memutarkan skru dgn kuat lagi. Kalau tdk keluar, dia akan dilihat Presiden dUMbNO paling lemah dlm sejarah tanahair. In short, he’s a LIABILITY sbb dialah yg menyebabkan dUMdNO tersepit.

Eton
Eton
12 February 2021 4:17 pm

Hi Semua… Gong Xe Fat Chai kepada kawan-kawan berbangsa China di blog Shahbudin (mana tahu kalau2 ada …Tian Chua ka atau Tony Phua ka yang ikut blog ni) Nak komen apa ye…..hmmmmm Ok …macam ni…. Eton rasa Encik Shabudin ni tengah lobi (boleh juga baca CUCUK) pemimpin-pemimpin UMNO supaya keluar meninggalkan PN agar kerajaan Muhyidin merudum jatuh. Jadi kalau kena buat pilihanraya baru, Bersatu tanpa UMNO tentu sukar untuk memenangi pilihanraya. Namun, setelah meninggalkan PN, adakah UMNO bersedia menyertai gabungan PH yang di dalamnya ada PKR, DAP. …? Bukankah ramai juga pemimpin UMNO yang geli-geleman kepada DSAI dan memandang DAP… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 4:38 pm
Reply to  Eton

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
Terpegun betul diri ini, dngan si dara punya kata2
Seperti di hati ini, kuntuman mekar, dtg bertakhta
Milik siapakah nanti, si dara ayu nan manja jelita?
Tidak mahu kah si dara menikmati alam bercinta
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️❤️💙
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 4:39 pm
Reply to  Anonymous

LAGU – MILIK SIAPAKAH GADIS INI
KARAOKE – https://youtu.be/ihAd6UOzpmw
LIRIK –
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
Milik siapakah gadis ini?
Wajah lembut bagaikan sutera
Ingin hatinya aku miliki
Apa ‘kan terdaya?
Adakah ‘kan terdaya?

Milik siapakah hati ini?
Bagai berkurun lama kesepian
Ingin aku mencurahkan kasih
Kepada yang sudi
Adakah ia sudi?

Lama telah kuimpikan
Gadis sepertinya
Mengisi taman hati
Dengan cahaya kasih suci

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 4:39 pm
Reply to  Anonymous

Lama telah kuimpikan
Gadis yang sepertinya
Mengisi taman hati
Dengan cahaya kasih

Siapakah gadis yang kuidam?

Milik siapakah hati ini?
Bagai berkurun lama kesepian
Ingin aku mencurahkan kasih
Kepada yang sudi
Adakah ia sudi?

Lama telah kuimpikan
Gadis sepertinya
Mengisi taman hati
Dengan cahaya kasih suci…
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️♥️💙

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:38 pm
Reply to  Anonymous

Duhai dara impian 💐🤱🌹,

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱🤱
Di blog maya nan syahdu ini, kita telah dipertemu
Kita sama searah..di dalm mengembangkan ilmu
Apakah tertutup dan tiada kekosongan di hati mu
Tidak adakah ruang utk hati ini tumpang bertamu
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️♥️💙
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

zunnun
zunnun
12 February 2021 4:08 pm

no anwar no dAp itu satu rethorik bersifat semasa sj seperti rethorik mua”FUCK”at yg mana malaun2 & walauan2 pAs kini tgh sedap mengangkang dlm kawah pN….

politik satu seni yg tidak ada seteru & kawan yg kekal, hanya bersifat sementara sj….

bila tiba pru 15, free for all antara pH, bN & pN …

ketika itu yg membeza kan mereka, bukan doa2 mustajab temberang hadi awang yg gagal menghentikan penularan covids di malaysia, malah temberang nya membawa tergolek2 yg mati di memali….

tapi, kesedaran rakyat yg merasakan mual & muak dgn kesundalan2 kerjaan #melayu2isle bawakan kpd negara & rakyat jelata…..

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 3:53 pm

UMNO DARI PEMBANGKANG JADI KERAJAAN……TAK GILA KE UMNO BALIK JADI PEMBANGKANG…….. BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG SANGGUP BEESEKONGKOL DENGAN KLEPTOKRAT UMNO KERANA TERDESAK DAN KEMPUNAN MAHU BERKUASA….. SUDAH TENTU KADOK ADA PELAN UNTUK KEKAL BERKUASA…….. KADOK PUN ASALNYA PHD4PIG JADI TAK BOLE HARAP JAGA ISLAM MELAYU…….. Pembela, Ummah kecewa kes Adib masih gagal diselesaikan……… Pertubuhan Pembela Islam (Pembela) menzahirkan rasa kecewa mereka apabila siasatan kematian Muhammad Adib Mohd Kassim masih belum menampakkan sebarang hasil meskipun ia didakwa sudah di peringkat akhir pada Dis tahun lalu. Pengerusi Pembela, Aminuddin Yahaya, berkata tempoh siasatan kematian anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat itu sudah… Read more »

XAnon
XAnon
12 February 2021 2:50 pm

Habis nak bersama siapa? Nampak sangat ko ni nak menghasut