UMNO NAK TUNGGU APA LAGI, KEMASUKAN GERAKAN KE DALAM PN BUKTI DARURAT INI BERMOTIF POLITIK

Tanpa mengambil kira PKP atau darurat dan di sebalik omongan dirinya tidak berpolitik dan hanya ingin menumpukan kepada usaha melawan Covid19, Muhyiddin Yassin sekali lagi membuktikan bermain politik dan keinginan mengekalkan kuasa memang menjadi keutamaannya.

Jika dalam tempoh PKP sebelum ini, beliau mengambil kesempatan mengukuhkan penguasaannya dalam Bersatu dengan memecat semua penentangnya, termasuk Tun Mahathir Mohamad, kini beliau membawa masuk Gerakan pula menyertai PN.

Kemasukan Gerakan ini dilakukan ketika dalam tempoh PKP 2.0 dan darurat dilaksanakan yang konon ia terpaksa dilakukan bertujuan memastikan keberkesanan usaha kerajaan menangani Covid19.

Sementara tiada sebarang usaha yang nampak berkesan dilakukan dalam tempoh darurat ini untuk memerangi Covid19, yang terbukti dilakukan Muhyiddin akhirnya ialah membawa masuk Gerakan menyertai PN di ketika semua pihak lain diserunya memberi tumpuan memerangi wabak penyakit tersebut.

Dengan kemasukan Gerakan ini, PN sekarang dianggotai lima parti – Bersatu, Pas, Star, Sapp dan Gerakan.

Maka, sahih dan terbuktilah sekarang darurat yang dicadangkan Muhyiddin untuk mendapat perkenaan Agong, selain ketika itu keabsahan dan majoritinya kian menghilang, ia hanya untuk menangani darurat politik dalam dirinya.

Berbeza dengan UMNO, bukan anggota PN tetapi bersama menubuhkan kerajaan PN, di sebalik gembar-gembur meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu serta ingin keluar daripadankerajaan, tetapi bertindak macam siput dengan menangguh-nangguhkan keputusan yang mahu dibuat.

Disebabkan memberi tempoh untuk memuktamadkan usul putus hubungan tersebut dalam Perhimpunan Agung UMNO yang sepatutnya 31 Januari lalu, semuanya jadi tersekat kerana dipintas dengan Muhyiddin lebih dulu mendapat perkenan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Untuk itu, tiada ketahuan bila tarikh sebenar Perhimpunan Agung UMNO akan diadakan selepas ini.

Lebih daripada itu, tindakan Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan juga dibuat secara berdikit-dikit seolah-olah selain Tengku Razaleigh Hamzah, Ahmad Jazlan Yaakob dan Nazri Aziz, semua yang lain adalah mereka yang lebih sayangkan jawatan berbanding perjuangan.

Kalau benar sayangkan perjuangan UMNO dan sedar Bersatu ingin membunuh UMNO, mengapa mesti bertangguh-tangguh lagi?

Masuknya Gerakan ke dalam PN ini memperlihatkan Muhyiddin sentiasa memperkemas dan menguatkan kedudukannya untuk menghadapi PRU15 akan datang dan dengan perlahan-lahan cuba mengenepikan UMNO serta BN.

Malah, berbanding BN yang ada empat parti – UMNO, MCA, MIC dan PBRS – PN kini sudah jadi lebih besar lagi kerana memiliki lima parti di dalamnya.

Jika sebelum ini, Muhyiddin mencuri Pas yang sudah bertunang dengan UMNO melalui Muafakat Nasional untuk menjadi anggota sah PN, kini janda BN pula dijadikan milik terbaru PN.

Tidakkah semua ini sebenarnya suatu penghinaan kepada UMNO dan BN?

Terbaru, berdasarkan keterangan di mahkamah semalam yang membuktikan UMNO ada memiliki akaun bank rahsia yang tidak diaudit untuk menerima sumbangan politik, ia mungkin bakal menjadi alasan terbaik untuk pihak kerajaan mengisytiharkan parti itu sebagai tidak sah serta haram.

Selepas ini, kita tidak tahu lagi apa gerakan Muhyiddin seterusnya, tetapi yang pasti beliau tidak akan berdiam diri bersama Azmin Ali dan Hamzah Zainuddin untuk terus merancang sesuatu demi masa depan mereka.

Jika UMNO, khususnya Ahmad Zahid Hamidi selaku Presiden parti itu kekal leka dan terkemut-kemut dalam bertindak, impian UMNO untuk kembali berkuasa, berdasarkan gerakan politik yang dilakukan Muhyiddin sekarang ini, semua itu bolehlah dianggap hanya tinggal angan-angan saja.

Terlihat semua yang dilakukan Muhyiddin secara perlahan-lahan dan satu demi satu ini seperti sudah ada skrip yang memang disiapkan lebih awal lagi.

Masihkah UMNO mahu terhegeh-hegeh lagi bertindak meninggalkan kerajaan PN atau memang sudah takdirnya UMNO akan kena telan dengan Bersatu? (Shahbudindotcom 11/02/2012)

4.1 15 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 11 February 2021 — 8:53 pm
Subscribe
Notify of
guest
168 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 February 2021 6:32 am

KALAU SEMUA AGAMA SAMA PAKAT MASUK ISLAM SEMUA ORANG……….. DAPIG PENUNGGANG AGAMA KRISTIAN DAN SYIAH……. ALBONTO PENUNGGANG AGAMA DENGAN LIBERALISM PLURALISM MAHU RAKYAT MURTAD……. PEJUANG LGBT MAK NYAH DUA ALAM……… PH KERAJAAN GAGAL……PN KERAJAAN PERALIHAN……..GABUNGAN PEJUANG HUDUD LEBIH MANTAP SELEPAS PRU15…….. PEJUANG HUDUD PASTI TERUS RELEVANT………. Why NOT Muhyiddin Yassin?……….. That is the problem. People like me who can think are realistic and pragmatic. People like the Pakatan Harapan bunch are bodoh-sombong. Their mouth moves faster than their brain. They are merely omong kosong saja. Cakap buat sedap mulut, but totally devoid of logic and common sense. Many people ask… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
14 February 2021 6:29 am

DAPIG PENUNGGANG AGAMA KRISTIAN DAN SYIAH……. ALBONTO PENUNGGANG AGAMA DENGAN LIBERALISM PLURALISM MAHU RAKYAT MURTAD……. PEJUANG LGBT MAK NYAH DIA ALAM……… PH KERAJAAN GAGAL……PN KERAJAAN PERALIHAN……..GABUNGAN PEJUANG HUDUD LEBIH MANTAP SELEPAS PRU15…….. PEJUANG HUDUD PASTI TERUS RELEVANT………. Why NOT Muhyiddin Yassin?……….. That is the problem. People like me who can think are realistic and pragmatic. People like the Pakatan Harapan bunch are bodoh-sombong. Their mouth moves faster than their brain. They are merely omong kosong saja. Cakap buat sedap mulut, but totally devoid of logic and common sense. Many people ask me, β€œWhy Muhyiddin Yassin?” These are people who appear… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
14 February 2021 3:20 am

MAHATHIRVSANWARp I
11 Feb 2021 – 11pm

Islam Melayu pasti boleh…semua boleh..korupsi boleh, tunggang, perdagang agama pun boleh,mcam Pas parti Dajjal pimpinan Hadi Ularmaq. Yg melayu2di jabatan imigresen, polis, kakitangan kerajaan pun kuat cekik rasuah, minta rasuah . Syabas kerajaan Melayu Isle… memang kamu ni semua Mak Yeh

khatijah.nuno
khatijah.nuno
14 February 2021 3:14 am

Mvs Anwar : 12 Feb 2021 -1.14pm

Ya lah tu tak perlu buang duit perangi Covid..buang duit masok poket menteri2 PN dan menteri2 Pas Ularmaq, pastu tabor dedak sikit kat kau supaya kau melalak lagi kuat kat blog Budin ni. huhuhu cybertrompah haprak Pas dan PN. Takde class !

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
13 February 2021 12:15 am

KESIAN KLEPTOKRAT UMNO JADI CACING KEPANASAN……….. PUPPET DORAEMON MEMANG MAHU PUKUL UMNO SAMPAI MAMPUS……….. JIKA PROFESSOR SYIRIK PAGAN DENGAN TUHAN YG ESA DAH TENTU BODOH SUDAHNYA…….. What Happens When Professors Are Lacking In Intellectual Capacity?……….. By Azhar Kurai, New Malaysia Herald The media is integral in shaping public opinion. In the fight to control mainstream media, the winner holds the upper hand in setting the narrative to suit their agenda ~ be it political, cultural, or economical. Although the rise of social media provides alternative outlets, for instance, a single tweet from tech billionaire Elon Musk can make or break… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
14 February 2021 3:09 am

Kesian kau hari2 meroyan kutuk DSAi, kutuk PH, kutuk DAP, kutuk PKR, kutuk Umno… yg paling terkutuk sekarang ni adalah Moo, PN, Lobai2 Bangang Pas..

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 4:00 pm

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Nenek bercutikah, tk mari pun menjadi pak pacak
Dia lah yg membuatkan, aksi dekat blog ni rancak
Keadaan blog seperti air laut yg sntiasa berkocak
Tapi, nek udah jadi..mcm telan kapur punya cicak
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 3:50 pm

BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG SANGGUP BEESEKONGKOL DENGAN KLEPTOKRAT UMNO KERANA TERDESAK DAN KEMPUNAN MAHU BERKUASA….. SUDAH TENTU KADOK ADA PELAN UNTUK KEKAL BERKUASA…….. KADOK PUN ASALNYA PHD4PIG JADI TAK BOLE HARAP JAGA ISLAM MELAYU…….. Pembela, Ummah kecewa kes Adib masih gagal diselesaikan……… Pertubuhan Pembela Islam (Pembela) menzahirkan rasa kecewa mereka apabila siasatan kematian Muhammad Adib Mohd Kassim masih belum menampakkan sebarang hasil meskipun ia didakwa sudah di peringkat akhir pada Dis tahun lalu. Pengerusi Pembela, Aminuddin Yahaya, berkata tempoh siasatan kematian anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat itu sudah berlalu terlalu lama namun belum ada tindakan tegas diambil. “Rakyat masih… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
14 February 2021 3:10 am

Kau lah puak2 penyokong Bani Pas pimpinan Hadi Dajjal

XAnon
XAnon
12 February 2021 2:53 pm

Kebelakangan ini kemain budin ni menghasut orang. Nak sangat umno keluar pn kenapa?

Din Remos
Din Remos
12 February 2021 3:12 pm
Reply to  XAnon

Sebabnya…kalau UMNO dengan PPBM campur PAS dan tiga-empat parti lagi bergabung dlm PRU15, alamatnya ada orang akan jadi PM menunggu sampai masuk kubur lah jawabnya….

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:30 pm

PADAN MUKO AUNTIE TN.

DONGAN ZUNNUN DAN ANE BO LUI, TORUK DIYO ASYIK KONO CARUT.

DONGAN DEN NI, DIYO KONO SOKOLAH TORUK TONTANG KOLOMAHAN BM SJK NYO TU.

DONGAN CIKGU KOJORA, DIYO TOKODU TOKOSIPU DEK PANTUN-PANTUN CIKGU TU, LOBIH-LOBIH LAYI PANTUN BI.
PULAK TU, CIKGU TU BALUN DIYO RAPEK SOBAB BOKOMEN GAYO BUDAK TADIKO.

TOGHUIH TOSONYAP SUNYI, KAKU KOLU, BISU MONYOPI.

HAH HA HAA.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:56 pm
Reply to  Anonymous

Anon 2:30 pm,

Kejora rasa, nenek tu pergi ke pejabat pendidikan daerah terdekat untuk mendaftar peperiksaan BM July Paper seperti yang Anon cadangkan itu.

Lepas itu, dia balik rumah dan sibuk dengan perkakasan solek mekapnya seperti yang Zunnun katakan itu, cermin, gunting dan lipstik.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:57 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Kat blog Budin ini, nenek cuba mau jadi penghulu
Tapi bila kena balun kiri kanan, dia terkantoi malu
Kini, nenek terus jadi tosonyap monyopi bisu kelu
Agaknya sedang sibuk gunting puki dia pnya bulu
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:17 pm

Ini ado sodikit polajaran bahaso Molayu tontang ponambahan imbuhan huruf ‘i’ pado pokataan.

Imbuhan ‘i’ dilotak pado bolakang sosuatu pokataan tanpa monambah apo-apo huruf lain!

Contoh:

Marah => marahi
Jejak => jejaki
Naik => naiki
Masuk => masuki

Tapi si bahalol TN botina tuo kutok bokaeih murid SJK tu, tambah pulo huruf. Tengok ni:

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:17 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:07 am
Reply to Anonymous

Ko punya komputer masih rosak, k jadi – maka keluarlah istilah β€œDisobab-an”, dll.

Takda duit nak repair tapi sombong bongkak, tak mahu FUNDME campaign untuk dapekkan duit untuk ko baikki komputer ko.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:18 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:16 am
Reply to Anonymous

Baikki komputer kamu tuh, KEJORA WAK GONTOL BATANG CANGKOL.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:18 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:51 am
Reply to Anonymous

β€œKalau isi monarik pun tapi ponyampai nyo porangai mongalah-an iblis ..”

Betul. Macam kamu.

Baikki komputer kamu, masih lagi k jadi –

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:19 pm
Reply to  Anonymous

Den hanya momotik 3 ‘entry’ diyo jo, tapi ado banyak layi ‘ entry’, somuonyo ditulis-an nyo, ‘baikki’.

Agaknyo kalau botino tuo kutok tu buek karangan, boleh tohasil bogini:

Bang Ali ‘menaikki’ badan nenek TN sebelum ‘memacakki’ dan ‘memasukki’ batang pelirnya ke TN ‘pu nya’ lubang puki. Seterusnya Bang Ali ‘menghentakki’ puki TN bertubi-tubi. TN ‘ha nya’ diam sambil ‘mengayakki’ ponggongnya dan ‘mengoyakki’ dia ‘pu nya’ puki.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 2:19 pm
Reply to  Anonymous

ATAU hasil karangan diyo sobogini:

Bang Ali ‘mengesyakki’ puki nenek TN ‘dijolokki’ nya batang pisang sebab luas sangat. Tapi Bang Ali terus juga ‘merodokki’ lubang puki nek TN dengan batang pelirnya walau pun tahu puki TN ‘ditebukki’ tupai.
TN tak pernah ‘menolakki’ permintaan Bang Ali. Lepas ‘dikongkekki’, nenek TN tidak ‘cebokki’ pun dia ‘pu nya’ puki.

Hah ha haa.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 1:53 pm

SUDAH TENTU KADOK ADA PELAN UNTUK KEKAL BERKUASA…….. KADOK PUN ASALNYA PHD4PIG JADI TAK BOLE HARAP JAGA ISLAM MELAYU…….. Pembela, Ummah kecewa kes Adib masih gagal diselesaikan……… Pertubuhan Pembela Islam (Pembela) menzahirkan rasa kecewa mereka apabila siasatan kematian Muhammad Adib Mohd Kassim masih belum menampakkan sebarang hasil meskipun ia didakwa sudah di peringkat akhir pada Dis tahun lalu. Pengerusi Pembela, Aminuddin Yahaya, berkata tempoh siasatan kematian anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat itu sudah berlalu terlalu lama namun belum ada tindakan tegas diambil. “Rakyat masih tertunggu-tunggu dan tertanya-tanya, manakala pihak keluarga arwah pula semakin tertekan. “Apa yg menghalang pihak polis? Adakah… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 1:14 pm

PN TAK PERLU BUANG DUIT PERANGI COVID……TUBUH PUSAT KUARANTIN BARU BERBANDING SWAB TEST……. BEKALAN OKSIGEN BERBANDING VAKSIN ……………. UK Virus Variant β€˜Likely To Sweep The World’, Warns Scientist………. (Reuters) – The coronavirus variant first found in the British region of Kent is a concern because it could undermine the protection given by vaccines against developing Covid-19, the head of the UK’s genetic surveillance programme said. She also said the variant was dominant in the country and was likely β€œto sweep the world, in all probability”. The coronavirus has killed 2.35 million people and turned normal life upside down for billions,… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
14 February 2021 3:13 am

Ya lah tu tak perlu buang duit perangi Covid..buang duit masok poket menteri2 PN dan menteri2 Pas Ularmaq, pastu tabor dedak sikit kat kau supaya kau melalak lagi kuat kat blog Budin ni. huhuhu cybertrompah haprak Pas dan PN. Takde class !

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:42 pm

SKETSA SORANG CIKGU BISTARI MELAYAN SEORANG BETINA TUA BEKAS MURID SJK:

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:42 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous (TN Monyet SJK)
12 February 2021 12:27 pm
Reply to Anonymous (Cikgu Kejora)

Puki Kejora Wak Gontol Batang Cangkol begitu lueh, batang cangkol bosar boleh masuk.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:43 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous (Cikgu Kejora)
12 February 2021 12:36 pm
Reply to Anonymous (TN Monyet SJK)

Nak tolong edit karang tadika nek:

Puki Betina Tua Nenek TN Monyet Batang Pisang begitu lueh, alu lesung bosar boleh masuk.

Kah kah kah.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:43 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous (Cikgu Kejora)
12 February 2021 12:36 pm
Reply to Anonymous (TN Monyet SJK)

Siapa pun boleh, kalau setakat nak buat karangan tahap tadika atau SJK yg serupa taik tu. Tapi, nak mengarang pantun dgn bunyi hujung setiap baris sama & panjang setiap baris sama, hanya yg terpelajar dan bijak bistari saja yg mampu.
Ini contohnya:

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Nenek munafiq fasiq aqidah dia sudah terpesong
Sampai pergi ke jamban, laptop sentiasa diusung
Lubng puki punya le luas boleh masuk alu lesong
Nak buat pantun dlm BI dia mmg tk tau langsung
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:48 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
We are having auntie TN the girlfriend of Bang Ali
Never wash after peeing..makes he pussy smelly!
Pity her, in this blog, Kejora often whacked & bully
Feeling ashamed, she always leave the blog early
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:48 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
Poor TN tried to be eagle but she’s just a sparrow
Her rusty brain is very small, and as if never grow
To readers, she is like an old broken wheelbarrow
Facing Kejora, she had to endure pain and sorrow
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:49 pm
Reply to  Anonymous

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Kejora is born, to be intelligent, genius, & talented
Unlike idiot auntie TN who is a stupid old bastard
By Kejora, all the while, the lady is being defeated
Because..at SJK, that lady was not well educated
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:48 pm
Reply to  Anonymous

CIKGU BISPUCCI

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:57 pm
Reply to  Anonymous

Otak dah bankrap yer nek?
Tersembam tertiarap yer nek?
Dah jadi anjing kurap yer nek?
Puki busuk mcm skrap yer nek?

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:59 pm
Reply to  Anonymous

Otak dah bankrap yer nek?
Tersembam tertiarap yer nek?
Dah jadi anjing kurap yer nek?
Puki busuk macam skrap yer nek?
Kelentit basah kencing kerap yer nek?

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 12:19 pm

DAH SAH TOK MUDIM PM8……NAK KATA APA LAGI…….CUMA JANGAN LUPA PM9 NANTI HADI………. Why NOT Muhyiddin Yassin?……….. That is the problem. People like me who can think are realistic and pragmatic. People like the Pakatan Harapan bunch are bodoh-sombong. Their mouth moves faster than their brain. They are merely omong kosong saja. Cakap buat sedap mulut, but totally devoid of logic and common sense. Many people ask me, β€œWhy Muhyiddin Yassin?” These are people who appear puzzled as to why I support Muhyiddin Yassin as Prime Minister or PM8. That question can also be asked another way: why NOT Muhyiddin… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:10 pm

OK, got my morning fun and entertainment mmmbalun, mombantai, monibai, molanyak, mombolasah komen2 bodoh biol bobal bongap bingai bangang dari bokeih murid SJK, auntie TN Monyet Batang Pisang botino tuo kutok pongotor tu di sini.

Have a good day, folks!

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:24 pm
Reply to  Anonymous

Kono balun, kono maki Fool, dio pun nak tiru cara kito membalun. Bangsat punyo otak.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:31 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika diteruskan lagi…

Kah kah kah.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 12:09 pm

KLUSTER MAHKAMAH UMNO PUNCA KERUNTUHAN BN…… DORAEMON PUNCA SEGALA TAPI DIA BIJAK BUAT EXIT PLAN…….. KALAU BN TAK MAHU KORBANKAN PEMIMPIN JAWAB NYA KENA GULUNG NANTI PN AMBIL ALIH…… SERONOK LAH DORAEMON PUPPET DIA MENANG……… Gerakan – A Clever Move Or A Decorative Item In PN?……….. (FMT) – Gerakan’s decision to join Perikatan Nasional and the sudden acceptance by the coalition has raised some eyebrows, and political pundits say Gerakan would be a β€œnice decorative item of multiracialism” in what is seen as a Malay-Muslim coalition. They have questioned the timing of the move, though. Political analyst Kenneth Cheng said… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:02 pm

SKETSA LAWAK PAGI JUMAAT::

(Tokoh Badut Lawak:
Si Tua Kutok TN Monyet Batang Pisang)

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:03 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 10:25 am
Reply to Anonymous

Kepala kecik, otak sempit, tak boleh membesar lagi, orang biasa otak nya 30 gm, kamu punya ha nya 100 gm.

Apo nak dikato, selalu mengarut lorr.

Kejora Wak Gontol batang cangkul coba menulis konon nya dia ada geng i sini.

Very debased mentality, otak kebudakan.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:03 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 11:46 am
Reply to Anonymous

Cubo lihat ayat potamo auntie tu:

…orang biasa otak nya 30 gm, kamu punya ha nya 100 gm.

β€˜ha nya’???

Kalau otak nya ke, puki nya ke, kelentit nya ke, ok lah. Ini β€˜ha nya’ ni bahasa Swahili ke?

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:04 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 11:48 am
Reply to Anonymous

Polajaran bahaso Molayu untuk auntie TN:

Pokataan β€˜hanya’ tidak boleh dipisahkan jadi β€˜ha nya’ kerana β€˜ha’ tidak boleh ujud jadi perkataan sendiri.

Ia tidak samo dongan koadaan momisah soporti contoh borikut:
Kepadanya => kepada nya
Rambutnya => rambut nya

Contoh ayat sempurna:

Auntie TN β€˜hanya’ tahu gunting bulu pukinya (puki nya) sajo tapi mombasuh pukinya solopaeih diyo koncing, tak pornah pun.

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:05 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 11:49 am
Reply to Anonymous

Auntie TN tu tosangek lomah dalam bahaso Molayu sobab diyo dulu nyo sokolah SJK.

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:05 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 11:51 am
Reply to Anonymous

Auntie TN,

Solain dari pokataan β€˜hanya’, bogitu juga dongan pokataan-pokataan ini, tidak boleh dipisahkan sukukato β€˜nya’:

Tanya => ta nya (tidak boleh)
Punya => pu nya (tidak boleh)
Nyonya => nyo nya (tidak boleh)

Ini contoh ayat yang diβ€˜salahguno’ pokataan-pokataan itu:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado β€˜Nyo nya’ TN konapo diyo β€˜pu nya’ bulu puki copek panjang.

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:06 pm
Reply to  Anonymous

Anonymous
12 February 2021 11:54 am
Reply to Anonymous

Ini satu lagi contoh ayat pokataan-pokataan itu di’salahguno’:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado β€˜Nyo nya’ TN:
β€œKonapo ekou β€˜pu nya’ bijik kolontit lobih panjang dari ekou β€˜pun ya’ bulu puki?”

Hah ha haa.

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:27 pm
Reply to  Anonymous

Puki Kejora Wak Gontol Batang Cangkol begitu lueh, batang cangkol bosar boleh masuk.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:36 pm
Reply to  Anonymous

Nak tolong edit karang tadika nek:

Puki Betina Tua Nenek TN Monyet Batang Pisang begitu lueh, alu lesung bosar boleh masuk.

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:36 pm
Reply to  Anonymous

Siapa pun boleh, kalau setakat nak buat karangan tahap tadika atau SJK yg serupa taik tu. Tapi, nak mengarang pantun dgn bunyi hujung setiap baris sama & panjang setiap baris sama, hanya yg terpelajar dan bijak bistari saja yg mampu.
Ini contohnya:

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž
Nenek munafiq fasiq aqidah dia sudah terpesong
Sampai pergi ke jamban, laptop sentiasa diusung
Lubng puki punya le luas boleh masuk alu lesong
Nak buat pantun dlm BI dia mmg tk tau langsung
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
12 February 2021 11:59 am

KALAU BN TAK MAHU KORBANKAN PEMIMPIN JAWAB NYA KENA GULUNG NANTI PN AMBIL ALIH…… SERONOK LAH DORAEMON PUPPET DIA MEMANG……… Gerakan – A Clever Move Or A Decorative Item In PN?……….. (FMT) – Gerakan’s decision to join Perikatan Nasional and the sudden acceptance by the coalition has raised some eyebrows, and political pundits say Gerakan would be a β€œnice decorative item of multiracialism” in what is seen as a Malay-Muslim coalition. They have questioned the timing of the move, though. Political analyst Kenneth Cheng said Gerakan president Dominic Lau Hoe Chai had already voiced his intentions to join PN on… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:54 am

OK, got my morning fun and entertainment membalun komen2 yang tak semenggah di sini.

Have a good day, folks,

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

Mombalun ke kono balun, auntie?

Den ‘ta nya’ jo, sobab ‘ha nya’ Pak Kadok yang bosorak bilo diyo ‘pu nya’ kampung togadai.

Haiya..’Nyo nya’ TN…
“I rest my case” ke auntie?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:08 am
Reply to  Anonymous

Little amuses the nuisance, what more the fool.

Yang lain2 tu dia tak faham tapi fool dia faham.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:03 pm
Reply to  Anonymous

Tosonyap dio kono maki Fool.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:26 pm
Reply to  Anonymous

Aik..ada siaran tadika?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 February 2021 8:40 am

I baru logout sehari anjing Jkom pun malas nak buat spam. Macam tuan anjing juga kerja 4jam dan hisap ganja 24/7. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
12 February 2021 9:45 am

byak lagi ke mat2 ketagih dlm #melayu2isle nih ?

selain ketagih dadah masakan dari kawah hadi awang, ketagih dadah ganja pun hingga tanam di rumah pun mereka lakukan…

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:47 am
Reply to  zunnun

Korang jenis tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara hisap candu, berkali kali lebih potent kuasa ketagih atau addiction nya.

Hingga ada berita lacurkan anak bini untuk menampung ketagihan itu.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:27 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika lagi…

Kah kah kah.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:37 am

Den nasihat-an auntie TN bolajar BM bagi fasih dahulu sobolum mari nak tunjuk kopandaian kek sini. Salah satu caro nyo, autie duduki somula poporiksaan molalui ‘July paper exam’.

Bilo nak exam, auntie nanti akan lobih tokun dan bosungguh-sungguh borusuho momporbaiki BM auntie tu.

BM gayo SJK tu ‘ha nya’ lobih momporlihat-an auntie ‘pu nya’ kobobalan dan kobongapan.

Hah ha haa.

zunnun
zunnun
12 February 2021 9:18 am
Reply to  Anonymous

mcm mano nak belajar BM, sedangkan saban hari di rumah asyik membelek2 lubang puki dopan cormin….

dah jadi sawan konon lubang puki yg tercantik dlm negara….

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 9:51 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menyebut puki, maka Pukimak lah dia.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 9:52 am
Reply to  zunnun

Esok kalu ko dapek ko nak jo botuam tepat2 kat tgk puki tu, bukan Auntie ni la sobab baghu bucuk tengit dah konciong merata tak pulak di cebok ea kalu pun diyo berak di pusi ea (di kesat) dgn koteh gulung, mano bogoseh. Tahu … kihkihkih. πŸ€ͺ saba jo la.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 9:49 am
Reply to  Anonymous

Korang jangan bodoh sangat lah, jangan tuju kpd bentuk tapi lihat isi komen2 tuh – don’t go for the form but the substance, Dol.

Korang jenis Melayu di Melaka di tahun 1511, asyik tergamam melihat topi belongkong tentera Portugis hingga kena tembak, berborai perut, tertawan Melaka dek kuasa asing demikian lama.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:24 am
Reply to  Anonymous

Hah ha haa.

Kalaulah poristiwo pagi ini dapek disaksi-an bosamo oleh Kojora dan Din Remos, alangkah soronok nyo.

Dah tontu akan koluar layi bobagai komen lucu monghontam auntie TN botino tuo kutok pongotor tu.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:34 am
Reply to  Anonymous

Kalau ikut pondapek Putra Singgora, Ramly, John Doe, Jigit, Eton, Din Remos, Kojora dan banyak layi den tak dapek ingat, jangan tuju kopado isi tapi kopado adab sopan, porangai dan budi pokorti ponyampai tu.
(Dont go for the substance but the appearance.)

Kalau isi monarik pun tapi ponyampai nyo porangai mongalah-an iblis atau gayo ponyampaian mongalah-an Pak Kadok, orang akan samoado mombonci atau montortawo-an nyo.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:51 am
Reply to  Anonymous

Kalau isi monarik pun tapi ponyampai nyo porangai mongalah-an iblis  ..”

Betul. Macam kamu.

Baikki komputer kamu, masih lagi k jadi –

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:07 am
Reply to  Anonymous

‘Baikki’? Pokataan apo tu auntie? Swahili?

Atau komputer auntie tu, diyo ‘pu nya’ keyboard torlobih huruf ‘k’?

Atau sobab auntie produk sokolah SJK?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:37 am
Reply to  Anonymous

Kamu cheapskate trick buat komen konon nya bukan Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla, juga Din.

Kamu jenis yang pakai banyak nama nak menunjukkan ramai geng kamu pada hal kamu sekor saja tonggang tonggek di sini.

Selalu tonggek sebab di tonggang Bang Ali.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:09 am
Reply to  Anonymous

…sebab ’di tonggang’ Bang Ali…???
(Kalau di pinggang Bang Ali ke, ok lah)

β€˜tonggang’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:11 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo tu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca di blog ini dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:11 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap bingai bangang bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI BATANG polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:12 am
Reply to  Anonymous

Atau pun, bolehlah jugo kalau ayat yang koduo tu bogini:

2) Auntie TN monyapu air liur nyo DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DIKULOM batang polir kokasih nyo itu.

Hah ha haa.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 8:05 am

Ni ha. politik berkisar selama ini. Tahu.

Screenshot_2021-02-09-18-48-15-14.jpg
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 7:36 am

Tak semuwo tahu akhirnya seduniyo topoganjek bo’ok. Yg heboh yg nak diRESETkan asal Covid-19 suruh balik bersatu dgn famili jgn sombong dgn adik beradik apa lagi ibu bapa . ini la diyo sobona nyo … Sireh pulang ke gagang pinang pulang ke tampok, bidok berlalu kiambang bertaup, Wal hasil balik asal, Buang yg keroh ambil yg jernih, hidup bagai aur saling perlu memerlukan itu pasal jgn sombong, semua bangsa menyumbang hanya diri tak tahu arah asik nak tunjuk lagak kecik2 dulu apo tahu menangis nak menetek dah bosa ilmu sedikit nak tongkat duniyo. Tak sedar siapa yg wujudkan keamanan baru… Read more »

Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:55 am

Betul, jgn sombong, tapi kamu menghasut.

Jangan menghasut, melanggar undang2 negara ini, kamu boleh di tuduh di mahkamah dan di penjara.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:13 am
Reply to  Anonymous

…’di tuduh’…???
(Kalau di tempat teduh ke, ok lah)

β€˜tuduh’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:14 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu nyo sokolah SJK tu, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:14 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI BATANG polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:15 am
Reply to  Anonymous

Atau pun, bolehlah jugo kalau ayat koduo tu bogini:

2) Auntie TN monyapu air liur nyo DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DIKULOM batang polir kokasih nyo itu.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:10 am
Reply to  Anonymous

Bukan saja otak ko rosak, ko pemalas pulak, asyik kopipes komen lucah yang lama.

Kesian emak bapak ko kalao depa ada lagi, hancur hati depa ko tak membesar jadi orang yang bertanggung jawab, berakhlak baik.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:07 am
Reply to  Anonymous

Ko punya komputer masih rosak, k jadi – maka keluarlah istilah “Disobab-an”, dll.

Takda duit nak repair tapi sombong bongkak, tak mahu FUNDME campaign untuk dapekkan duit untuk ko baikki komputer ko.

Keadaan komputer ko membayangkan otak ko yang kotor, juga rosak, screw loose, suka mencarut.

Kot tak lama lagi ko akan di panggilkan van Hospital Bahagia Tg Rambutan.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:07 am,

…’baikki’ komputer …???

Pokataan apo tu auntie? Swahili?

Atau komputer auntie tu rosak atau, diyo β€˜pu nya’ keyboard torlobih huruf β€˜k’?

Atau sobab auntie produk sokolah SJK?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:19 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:07 am,

…’di panggilkan’ van…???
(Kalau di Sandakan ke, ok lah)

β€˜panggilkan’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:00 am
Reply to  Anonymous

Jangan bodoh sangat lah, jangan tuju kpd bentuk tapi lihat isi komen2 tuh – don’t go for the form but the substance, Mamat.

Korang jenis yang asyik tergamam melihat topi belongkong tentera Portugis yang menyerang Melaka di tahun 1511 hingga kena tembak, berborai perut, tertawan Melaka dek kuasa asing demikian lama.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:05 am

“yg wujudkan keamanan baru” –

Tahniah kpd semua yang berperanan mewujudkan nya. Sekarang kita mesti jaga, pertahankan untuk selama lama nya.

Betul, semua aktiviti boleh dilakukan, asalkan tidak melanggar undang2.

Kita mesti elakkan berlaku lagi rusuhan kaum spt di 13 Mei 1969 itu. Tiada siapa yang untung, semua nya rugi bila berlaku spt itu.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:14 am
Reply to  Anonymous

jika berlaku …

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 8:18 am

Hidup bagai aur dgn tebing saling memerlukan semua bangsa menyumbang jgn sombong hargailah kebaikan yg cipta dipakai dari semua bangsa teknologi kemodenan sama2 memajukan jgn asik nak mintak sedekah dgn kerajaan …

Tiada siapa boleh majukan diri hanya diri shj kemana arah yg mahu pergi bersyukur dgn apa yg ada diberi percuma Sang maha pencipta segalanya. Memberi lebih mulia daripada meminta/menerima agar diri itu kekal bermaruah. Tahu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 7:35 am

Semuwo ea seduniyo mengadap ini ha. Jeng jeng jeng. Apo pikey singgahsano tu pameran jo ko. Tahu.

Screenshot_2021-02-09-18-50-17-78_6012fa4d4ddec268fc5c7112cbb265e7.jpg
Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:51 am

Kamu Ane bo otak menghasut, perlu dilaporkan kpd pihak berkuasa.

Dalam pada itu, dibalun, ditibai dan dibantai di sini.

Kamu biadab dan kurang ajar, tak dibimbing emak bapak kamu di masa kecil. Sebab depa sibuk sangat, asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:28 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika berulang lagi…

Kah kah kah.

zunnun
zunnun
12 February 2021 7:29 am

dlm byak2 golongan manusia, yg mana dari golongan yg kuat politik mereka, kuat membentuk2 persepsi kpd kaum wanita di sekeliling mereka…. yg jelas, kaun agama, dgn berpakaian khas, mereka2 merasakan dekat dan di sah kan oleh tuhan mereka bahawa mereka di amanahkan jln ke syurga, ;lalu berbagai2 cara amanat/edict yg mereka akan keluarkan utk membolehkan mereka menentukan jln ke syurga yg mereka fahami dan reka……. di malaysia, mereka bersorban berjubah dgn perut memboncek akan mengeluarkan edict2 utk membentuk golongan dan kepercayaan se angkatan mereka…. malaun2 & walaun2 pAs terlebih over sedemikian rupa, malah berjoget2 di jalanan2, berparang berkapak sambil melaung2… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 9:54 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK memperli kaum Melayu dan agama Islam.

Emak bapak nya tak membimbing dia di masa kecil sebab sibuk sangat asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:29 pm
Reply to  Anonymous

Siaran tadika terus berkumandang…

Kah kah kah.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 5:52 am

Ni ha … heeee ..ha .. tak lamo layi maghe si koboi G-men dongan kapcai diyo … jeng jeng jeng .. heee .. ha. mako topoganjek bo’ok semuwo ea soduniyo … ngibut takdo hujan takdo …. totibo muncul jo diyo …. heee …ha. kihkihkih. πŸ€ͺπŸ˜†πŸ˜œπŸ˜‚πŸ€© sabo jo la ko jang. Inilah sobona ea seduniyo diRESETkan segalo niko baik ekonomi di seimbangkan bogitu jugak keamanan topoliharo baghu msg2 dapek bokudo, memantek, memuki dgn soghonok. Yg mano bolom bernikah maso inilah semuwo dapek pilih mano suko semuwo warno … puki kotey bucuk wongi samo jo. Tahu. heee … ha.

cowboys-riding-horse-white-background-260nw-1413833915.jpg
Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:15 am

Bila mencarut, Ane bo adab sopan ini mesti di karutkan sebagai biadab dan kurang ajar, tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil nya.

Komen2 nya yang tak mencarut dibiarkan, ada kebebasan bersuara, the right to dissent in here.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
12 February 2021 6:51 am
Reply to  Anonymous

Ni ha … heee … ha. Tahu. kihkihkih. πŸ€ͺ sabo jo la ko jang.

127692908-young-man-character-of-a-cowboy-wild-west-rider-on-horse-rider-on-a-horse-with-a-weapon-cowboy-man-w.jpg
Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:15 am

Bagus lah ko dah tahu.

Ko pun ada kata Tahu.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:16 am
Reply to  Anonymous

…’di karutkan’…???
(Kalau di Sandakan ke, ok lah)

β€˜karutkan’ tu, tompek nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:16 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie tu dulu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:17 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap dungu, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI BATANG polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:17 am
Reply to  Anonymous

Atau pun, boleh jugo kalau ayat koduo tu dibuek bogini:

2) Auntie TN monyapu air liur nyo DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DIKULOM batang polir kokasih nyo itu.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:16 am
Reply to  Anonymous

Baikki komputer kamu tuh, KEJORA WAK GONTOL BATANG CANGKOL.

Beri nama penuh akaun bank kamu supaya boleh diadakan FUNDME campaign untuk kamu selepas akaun itu di verfikasikan.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:23 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:16 am,

‘Baikki’ komputer …???

Pokataan apo tu auntie? Swahili?

Atau komputer auntie tu rosak atau, diyo β€˜pu nya’ keyboard torlobih huruf β€˜k’?

Atau sobab auntie produk sokolah SJK?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:25 am
Reply to  Anonymous

’di verifikasikan’…???
(Kalau di Valtican City ke, ok lah)

β€˜verifikasikan’ tu, tompek nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:26 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie tu dulu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dalam blog ini dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:27 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap dungu, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK batang polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

anonymous
anonymous
12 February 2021 5:11 am

Nak jadikan kobid penyakit paling membunuh, mudah je.
Tiru macam england: yg mati dlm masa 60 hari selepas diuji +ve kobid akan diklasifikasi sbg kematian kes kobid. Baik punya tongkat sakti – boleh menghapuskan/mengurangkan bilangan kematian lain2 penyakit membunuh.
Tapi england dan us pengikut, kalau pun bukan dajjal.
Toksah terikut2 dgn tipu-helah dajjal, lebih2 lg jika kena ubahsuai perintah agama supaya selari dgn SOP dajjal.
Yg pasti, kadar kesembuhan kobid 99.79%.

anonymous
anonymous
12 February 2021 5:11 am

“RAKYAT MAHU KERAJAAN YANG TAKUT TUHAN LEBIH DARI COVID”
yo la tu….ko ikut yg mana 1?
Agama kata, rapatkan saf. Dajjal kata, jarakkan 1.5 m.

zunnun
zunnun
12 February 2021 2:45 am

adakah tabii malaun2 & walaun2 pAs, dgn berserban berjubah, satu lambang membolehkan nafsu haiwan mereka menengek merata2 …..

zunnun
zunnun
12 February 2021 2:41 am

tapi…

samakah biji puki auntie yg feature dlm blog budin dgn biji2 puki betina2 pAs yg ada di merata2 negara?

…betina2 kaum mereka di jadikan oleh malaun2 & walaun2 sebagai penyedap utk menambah kilang2 puki merata2….

bukan kah itu yg mokhar senik cuba lakukan terhadap eleena?

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:20 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menyebut puki maka Pukimak lah dia.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:46 am
Reply to  zunnun

Hah ha haa.

“biji puki auntie yg feature dlm blog budin”

Mano samo nyo Zunnun!

Den ada dongar sobolum ini, diyo punyo tu panjang. Kato nyo lobih dari soinci. Hitam pulak kato nyo soghupo buah anggur.

Bukan lah den songajo nak buek fitnah atau bawa citor tapi itu yang den lihat dalam sobuah pantun dari cikgu Kojora masa diyo balaeih komen ekou pasal auntie dopan coromin sakti tu. Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 7:47 am
Reply to  Anonymous

Ini ha, den cedok dan bawak sini pantun tu:

Anonymous
10 February 2021 2:58 pm
Reply to Anonymous

Zunnun,

πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
TN sgt sedih keadaan puki dia cermin sakti tegur
Kata cermin: β€œbulu dah putih..banyak yg dh gugur”
β€œBijik kelentit kau hitam, serupa dgn buah anggur”
β€œBibir puki ko, kering kerepot, mcm asam gelugor”
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜…

πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•πŸ–•
Kah kaahh kaaahhhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣🀣

Reply

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:25 am
Reply to  Anonymous

Kepala kecik, otak sempit, tak boleh membesar lagi, orang biasa otak nya 30 gm, kamu punya ha nya 100 gm.

Apo nak dikato, selalu mengarut lorr.

Kejora Wak Gontol batang cangkul coba menulis konon nya dia ada geng i sini.

Very debased mentality, otak kebudakan.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:12 am
Reply to  Anonymous

130 gm

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:46 am
Reply to  Anonymous

Cubo lihat ayat potamo auntie tu:

…orang biasa otak nya 30 gm, kamu punya ha nya 100 gm.

‘ha nya’???

Kalau otak nya ke, puki nya ke, kelentit nya ke, ok lah. Ini ‘ha nya’ ni bahasa Swahili ke?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:48 am
Reply to  Anonymous

Polajaran bahaso Molayu untuk auntie TN:

Pokataan β€˜hanya’ tidak boleh dipisahkan jadi β€˜ha nya’ kerana β€˜ha’ tidak boleh ujud jadi perkataan sendiri.

Ia tidak samo dongan koadaan momisah soporti contoh borikut:
Kepadanya => kepada nya
Rambutnya => rambut nya

Contoh ayat sempurna:

Auntie TN β€˜hanya’ tahu gunting bulu pukinya (puki nya) sajo tapi mombasuh pukinya solopaeih diyo koncing, tak pornah pun.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:49 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN tu tosangek lomah dalam bahaso Molayu sobab diyo dulu nyo sokolah SJK.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:51 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN,

Solain dari pokataan β€˜hanya’, bogitu juga dongan pokataan-pokataan ini, tidak boleh dipisahkan sukukato β€˜nya’:

Tanya => ta nya (tidak boleh)
Punya => pu nya (tidak boleh)
Nyonya => nyo nya (tidak boleh)

Ini contoh ayat yang diβ€˜salahguno’ pokataan-pokataan itu:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado β€˜Nyo nya’ TN konapo diyo β€˜pu nya’ bulu puki copek panjang.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:54 am
Reply to  Anonymous

Ini satu lagi contoh ayat pokataan-pokataan itu di’salahguno’:

Bang Ali ber’ta nya’ kopado ‘Nyo nya’ TN:
“Konapo ekou ‘pu nya’ bijik kolontit lobih panjang dari ekou ‘pun ya’ bulu puki?”

Hah ha haa.

zunnun
zunnun
12 February 2021 2:35 am

ape kah pati pengertian, existential yg di bawa oleh #melayu2isle ? bahawa melayu & isle itu satu penjenamaan yg di akui sah di terima kebenaran nya oleh tuhan semesta…? atau ‘existential’ hanya satu retorik golongan #melayu2 menggunakan, melacurkan & perdagangkan agama utk berkuasa dgn ciri2 ‘stoking fears’ bahawa #melayu2 akan hilang kuasa dan islam akan terhakis tercemar oleh kaum2 lain yg ada dlm negara…? adakah itu satu bentuk penghinaan, satu bentuk mala fide, berniat jahat dgn menggunakan agama utk menghalalkan kepentingan mereka ? tapi hingga kini, tiada petunjuk, tuhan dan malaikat2 nya melantik pAs sebagai custodian kebenaran agama di malaysia… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:29 am
Reply to  zunnun

Menanya / menuduh “melacurkan & perdagangkan agama utk berkuasa” membikin DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini Pukimak lagi.

Biadab dan kurang ajar, tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil, dia melanda landa dan perlu di sekel kepala nya di sini.

Sekel supaya kepala nya terfikir sikit bahawa apa yang di kata nya itu ada lah mnghasut. Perlu pihak berkuasa perhatikan dia dan dia dibalun, ditibai dan dibantai berterusan disini.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:18 am
Reply to  Anonymous

‘di sekel’…???…’di kata’…???
(Kalau di bengkel ke, atau di kereta ke, ok lah)

β€˜sekel’ dan β€˜kata’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:19 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu sokolah SJK tu, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usahlah nak bosusah payah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:20 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI BATANG polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:20 am
Reply to  Anonymous

Atau pun, boleh jugo ayat koduo tu bogini:

2) Auntie TN monyapu air liur nyo DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DIKULOM batang polir kokasih nyo itu.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:31 am
Reply to  Anonymous

“Disobab-an”, ditulis berkali kali begitu.

Baikki komputer kamu tuh, KEJORA WAK GONTOL BATANG CANGKOL.

Beri nama penuh dan butiran akaun bank kamu supaya boleh diadakan FUNDME campaign untuk kamu selepas akaun itu di verfikasikan.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:29 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:31 am,

β€˜Baikki’ komputer …???

Pokataan apo tu auntie? Bahasa Swahili?

Atau komputer auntie tu rosak atau, diyo β€˜pu nya’ keyboard torlobih huruf β€˜k’?

Atau sobab auntie produk sokolah SJK?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

’di verifikasikan’…???
(Kalau di Valtican City ke, atau di Sandakan ke, ok lah)

β€˜verifikasikan’ tu, tompek nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:31 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie tu bobal bongap sobab dulu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dalam blog ini dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:32 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK batang polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

zunnun
zunnun
12 February 2021 12:55 am

jika omNO ada akuan rahsia, ape kah pAs juga ada akuan rahsia mereka ?

kerana, hadi awang terpaksa menarik kes saman nya ke atas Claire kerana Claire mengatakan pAs menerima duit dari omNO..?

ngape hadi awang tarik balik saman nya ke atas claire? adakah hadi awang takut akan di ketahui mereka ada akuan rahsia juga….

zunnun
zunnun
12 February 2021 12:49 am

fahaman #melayu2isle, bila mengadakan “persembahan”…

kriteria berdasarkan Rapatkan Saf utk mengelak kan ruang di gunakan oleh syaitan2…

persoalan yg perlu di tanya….

kini dgn SOP yg di kenakan ketika melakukan “persembahan”, perlu menjarak2 1 meter, ape kah syaitan2 menjauhi ruang 1 meter antara kedua jamaah ?

adakah syaitan takut dgn penularan virus covids ?

betul ke Rapatkan Saf utk mengelakan ruang kpd Syaitan2 ?

syaitan itu berjisim dan berjirim ke ?

hebat no, dalil2 syariat2 yg selama ini yg di reka….

zunnun
zunnun
12 February 2021 12:36 am

adakah kerajaan #melayu2isle akan membawa kehancuran kpd negara bilamana bloomberg memberi unjuran ekonomi negara yg paling teruk jika di bandingkan ketika krisis Asean 1998 terdahulu….

jika sedemikian rupa, ini membawa pengertian, kerajaan #melay2isle akan di jambankan oleh rakyat setaraf najis taik akhir nya….

rasa2 ada kebenaran ke ?

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:33 am
Reply to  zunnun

Lagi bukti DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN the Pukimak ini tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil.

Bahasa yang dipungut nya dari campuran dengan penyangak, penjahat dan gengster itu melekat di kepala hotak nya.

Perlu di balun di tibai dan di bantai berterusan di sini.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:21 am
Reply to  Anonymous

di beri’…???…’di potong’…???…’di kenali’…???
(Kalau di Jeneri ke, atau di Bentong ke, atau di Memali ke, ok lah)

β€˜beri’, β€˜potong’, β€˜kenali’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:21 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu sokolah SJK tu, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang bondorang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:22 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap dungu bangang bengong, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI BATANG polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:23 am
Reply to  Anonymous

Atau pun, bolehlah jugo kalau ayat koduo tu dibuek bogini:

2) Auntie TN monyapu air liur nyo DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DIKULOM batang polir kokasih nyo itu.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:32 am
Reply to  Anonymous

β€œDisobab-an”, ditulis berkali kali begitu.

Baikki komputer kamu tuh, KEJORA WAK GONTOL BATANG CANGKOL.

Beri nama penuh dan butiran akaun bank kamu supaya boleh diadakan FUNDME campaign untuk kamu selepas akaun itu di verfikasikan.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 12:17 pm
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:32 am,

…’di verifikasikan’…???
(Kalau di Valtican ke, atau di pekan ke, atau di Sandakan ke, ok lah)

β€˜verifikasikan’ tu, tompek nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:27 am
Reply to  Anonymous

ERRATA:

…’di balun’…???…’di tibai’…???…’di bantai’…???
(Kalau di Jerlu ke, atau di Mumbai ke, atau di pantai ke, ok lah)

β€˜balun’, β€˜tibai’, β€˜bantai’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

zunnun
zunnun
12 February 2021 12:24 am

alang kah baik nya jika malaun2 & walaun2 pAs asyik mabuk melacurkan fahaman agama mereka, sama2 melacurkan kaum2 betina mereka bersama…

baru seiring ajaran yg mereka bawa, sebati sudah satu kesebatian terbentuk pelacuran yg mereka bawa….

Mohd Suhami
Mohd Suhami
12 February 2021 12:18 am

Padan muka,sokong pengkhianat jatuhkan PH

zunnun
zunnun
12 February 2021 12:18 am

melayu2 yg dagangkan isle dgn dalih2 & helah2 pasti berhasil, seperti juga pelacur yg mengangkang puki mereka, pasti ada pelanggan2 nya…

persoalan nya, sampai bila ?

kan lubang puki ada masa kematangan nya, bagaimana pula dgn malaun2 & walaun2 pAs dgn temberang RUU 355 mereka….

bagaimana pula hudud & HUd HUd pula ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 February 2021 11:07 pm

YES… ISLAM MELAYU PASTI BOLEH……… Syabas anak tempatan bangunkan kereta perisai bertaraf dunia……… Dilengkapi sistem persenjataan moden, HMAV4x4 ini turut memiliki Remote Control Weapon Station (RCWS) yang membolehkannya menembak secara 360 darjah semasa bertempur. – Gambar Astro AWANI SEPANG: Tidak dapat dinafikan, rakyat Malaysia hebat-hebat belaka. Bidang sukan, penyelidikan, kesihatan, teknologi, semua diteroka dan kini nama Malaysia gah di mata dunia. Tidak lama lagi, nama negara kita akan terus mekar selepas anak tempatan membuktikan mereka mampu menghasilkan kenderaan berperisai mobiliti tinggi bertaraf antarabangsa. Mungkin ada benarnya mutiara kata yang berbunyi … perjalanan seribu langkah bermula dengan langkah pertama. Teknologi, ciri… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
14 February 2021 3:19 am

Islam Melayu pasti boleh…semua boleh..korupsi boleh, tunggang, perdagang agama pun boleh,mcam Pas parti Dajjal pimpinan Hadi Ularmaq. Yg melayu2di jabatan imigresen, polis, kakitangan kerajaan pun kuat cekik rasuah, minta rasuah . Syabas kerajaan Melayu Isle… memang kamu ni semua Mak Yeh

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 February 2021 11:00 pm

PARTI HERO HUDUD PASTI TERUS RELEVANT………. DENGAR SAJA HUDUD SEMUA ORANG TAKUT DAN KECUT……..SUDAH TENTU BERJAYA MENCEGAH RASUAH DAN JENAYAH.. ……. SEBAHAGIAN RUU 355 ADALAH HUDUD…….. KAFIR DAN MUNAFIK TIDAK SOKONG HUDUD….. MEREKA MASIH RAMAI……. PAS Jawab Khabar RUU355……. (Suara TV) – PAS tampil menjawab persoalan dibangkitkan berhubung RUU355 yang didakwa sepi selepas parti Islam itu menjadi sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) bahkan memiliki sepenuhnya kuasa politik. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary menegaskan bahawa kerajaan hari ini komited untuk membentangkan RUU355. Beliau turut memperincikan kalendar kronologi perjuangan PAS dalam usaha melaksanakan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 February 2021 10:49 pm

KAFIR DAN MUNAFIK TIDAK SOKONG HUDUD….. MEREKA MASIH RAMAI……. PAS Jawab Khabar RUU355……. (Suara TV) – PAS tampil menjawab persoalan dibangkitkan berhubung RUU355 yang didakwa sepi selepas parti Islam itu menjadi sebahagian daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) bahkan memiliki sepenuhnya kuasa politik. Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary menegaskan bahawa kerajaan hari ini komited untuk membentangkan RUU355. Beliau turut memperincikan kalendar kronologi perjuangan PAS dalam usaha melaksanakan RUU355. β€œPada Ogos 2020 rombakan keanggotaan jawatankuasa teknikal. β€œManakala pada September 2020, Jawatankuasa Teknikal baru tersebut telah mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal untuk meneliti dan membahaskan RUU355… Read more »

Elbie Sangup
Elbie Sangup
11 February 2021 9:00 pm

Wak Jahid is like a castrated eunuch. Dia seolah-olah berorganisme ttp tak mancapai klimaks…hihihihi. SPINELESS president.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:42 am
Reply to  Elbie Sangup

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Istilah castrated eunuch iitu menarik.

Bagi pembaca yang tak faham, di beri penerangan –

Lelaki2 yang bekerja di istana Maharaja Cina di zaman purba memang di potong anu nya bagi menentukan mereka tidak buat hal dengan gundik2 yang begitu ramai di istana dan di kawasan istana yang begitu luas,

Di kenali sebagai eunuch.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 6:43 am
Reply to  Anonymous

Itu fakta sejarah negeri Cina.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:03 am
Reply to  Anonymous

’di beri’…???…’di potong’…???…’di kenali’…???
(Kalau di Jeneri ke, atau di Bentong ke, atau di Memali ke, ok lah)

β€˜beri’, β€˜potong’, β€˜kenali’ tu, tompek2 nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:04 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie dulu sokolah SJK tu, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:04 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap dungu bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI BATANG polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 8:05 am
Reply to  Anonymous

Atau pun, boleh jugo kalau ayat koduo tu bogini:

2) Auntie TN monyapu air liur nyo DI TAKUK kopalo polir Bang Ali sobolum DIKULOM batang polir kokasih nyo itu.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 10:42 am
Reply to  Anonymous

β€œDisobab-an”, ditulis berkali kali begitu.

Baikki komputer kamu tuh, KEJORA WAK GONTOL BATANG CANGKOL.

Beri nama penuh dan butiran akaun bank kamu supaya boleh diadakan FUNDME campaign untuk kamu selepas akaun itu di verfikasikan.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:35 am
Reply to  Anonymous

Auntie TN 10:42 am,

β€˜Baikki’ komputer …???

Pokataan apo tu auntie? Bahasa Swahili ke auntie?

Atau komputer auntie tu rosak atau, diyo β€˜pu nya’ keyboard torlobih huruf β€˜k’?

Atau sobab auntie produk sokolah SJK?

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:35 am
Reply to  Anonymous

…’di verifikasikan’…???
(Kalau di Valtican City ke, atau di Sandakan ke, atau di pekan ke, ok lah)

β€˜verifikasikan’ tu, tompek nyo di mano auntie TN? Dokek topi tolor polir Bang Ali ker atau topi lubang puki ekou kek colah bijik kolontit?

Jonih Molayu colup bobal bongap ni sampai bilo pun tak akan ghoti Molayu!!!

Contoh ayat botul mongguno β€˜di’:

DI KAWASAN topi biji kolontit auntie TN banyak taik palat sobab puki auntie tak pornah DIBASUH solopaeih dio koncing.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:36 am
Reply to  Anonymous

Kalau dah auntie tu bobal bengong sobab dulu sokolah SJK, memanglah auntie tak akan dapek nak sombunyi-an layi kolomahan aintie dalam BM.

Tak usah nak bosusah payah lah nak potahan-an diri lah auntie TN, semuo pombaca dalam blog ini dah tahu!

Memang dah tosangek joleih, dah somakin torang dan nyato yang auntie TN ini dulu nyo sokolah SJK, tak dapek nak disombunyi-an layi!!!

Auntie tu dah sangek tobiaso dongan gayo tulisan BM maso auntie bolajar dokek SJK dulu, tak kan mungkin dapek nak diubah-an layi ponulisan BM gayo SJK tu!!!

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
12 February 2021 11:37 am
Reply to  Anonymous

Disobab-an auntie TN masih jugo bobal bongap bengong bangang, tak boleh nak faham-faham dan tobawo-bawo ponulisan BM caro gayo SJK nyo dahulu tu, den topakso boyi-an lobih banyak layi contoh-contoh ayat caro ponggunaan imbuhan β€˜di’:

1) Bulu-bulu puki auntie TN yang boruban DI TEPI biji kolontitnya sontiaso DICABUT.

2) Auntie TN monyapu air liur nya DI TAKUK batang polir Bang Ali sobolum DILANCAP batang polir kokasih nyo itu.

3) Auntie TN mombubuh KY Jelly DI PUKI nya dahulu sobolum DIJOLOK lubang pukinya itu dongan botol kicap.

Hah ha haa.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 February 2021 8:16 pm

RAKYAT MAHU KERAJAAN YANG TAKUT TUHAN LEBIH DARI COVID…….. HUDUD TANGGUNGJAWAB SETIAP MUSLIM……. Saifuddin Nasution Mengapi-Apikan Isu RUU355….. . (Perak Insights) – Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail mempersoalkan mengapa tiada desakan daripada ahli parlimen PAS berhubung pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, yang dikenali sebagai RUU355. Jelasnya, meskipun sudah setahun menjadi kerajaan, masih tiada kertas kabinet dibentangkan berhubung pelaksanaan pindaan akta tersebut. β€œSetahun sudah menjadi kerajaan. Tiada kertas kabinet untuk melaksanakan RUU355 dibentangkan oleh menteri agama atau menteri undang-undang. Tiada dibentang dalam kabinet bermaksud tiada juga dibentang dalam Parlimen. β€œTiada desakan sekelumit pun di Parlimen oleh 18… Read more »

Anonymous
Anonymous
11 February 2021 7:15 pm

Ha ha ha! Darurat dimana2.
5 penyakit paling membunuhpun sdg hadapi keadaan darurat drpd disingkir oleh covid-19.

Kematian tahunan 2019:

173,746 orang – 1% meningkat berbanding jumlah kematian tahun 2018.

1. Ischaemic Heart Desease: 16,325 kematian – (lk:lebih-kurang) 15%
2. Pneumonia: 13,318 kematian – (lk) 12.2%
3. Cerebrovascular Desease: 8,733 kematian – (lk) 8%
4. Kemalangan Kenderaan: 4,118 kematian – (lk) 3.8%
5. Chronic lower respiratory: 2,620 kematian – (lk) 2.4%

Anonymous
Anonymous
11 February 2021 9:38 pm
Reply to  Anonymous

Khamis, 11 Februari 2021 ABAH KAU MAKIN TEROK ABAH KAU MAKIN TERUK KAH KAH KAH NASIB BAIK ADA KOBID DATANG BANTU KAH KAH KAH PN kerajaan β€˜atrox imperium’ Tokoh wartawan, A Kadir Jasin menyifatkan kerajaan PN sekarang ini sebagai β€œatrox imperium” atau kerajaan yang teruk. β€œAtrox imperium. Itulah kerajaan Perikatan Nasional,” tulis bekas Penasihat Media kepada Perdana Menteri itu. Menurut Kadir, β€œatrox imperium” adalah dalam bahasa Latin yang ertinya kerajaan yang teruk/horrible government. Kadir menulis perkara ini ketika Kementerian Kesihatan diserang teruk akibat dari peraturan kuarantin yang berbeza antara rakyat negara ini. Menteri hanya perlu tiga hari kuarantin sahaja apabila… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
11 February 2021 5:16 pm

UMNO WAJIB SABAR HINGGA BUBAR PARLIAMEN JIKA MAHU TERUS RELEVANT…….. POMPUAN ELOK DUDUK RUMAH JAGA LAKI…….. TIONGKOK DATANG KE TANAH MELAYU DAH BESAR KEPALA…….. MELAYU RAYA PUN JAGA SOP……… Majlis Makan Besar Tahun Baharu Cina Kini Boleh Dihadiri 15 Ahli Keluarga……….. (FMT) – Kerajaan bersetuju membenarkan majlis jamuan makan besar dihadiri seramai 15 ahli keluarga terdekat yang tinggal dalam lingkungan jarak 10KM sepena Sambutan Tahun Baru Cina 11 Feb ini. Kementerian Perpaduan Negara menerusi kenyataan memaklumkan perkara itu setelah dipersetujui Mesyuarat Teknikal Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini yang dipengerusikan Menteri Kanan Pertahanan, Ismail Sabri Yaacob setelah membuat penambahbaikan SOP… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
11 February 2021 5:14 pm

Heee … ha .. jgn lupo. Jeng3x koboi jimen dgn kudo kepang kapcai biru dari hujung kampiong … zam2 ala ka zam … landing time. Tahu. kihkihkih. πŸ˜† saba jo la.

103672721-cowboy-riding-horse-with-rifle-vector-illustration-isolated-on-white-background.jpg
Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
11 February 2021 8:28 pm

Mengapa kamu bodoh sangat, wahai budak kecik.

Kamu membuang masa pembaca saja.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
11 February 2021 8:36 pm
Reply to  Anonymous

Heee ha Jeng jeng jeng. Tahu. kihkihkih. Saba jo la ko jang. πŸ€ͺ

87-877233_cowboy-riding-horse-silhouette.png