ANNUAR MUSA LANGGAR KETETAPAN PARTI, SUDAH BOLEH DIAMBIL TINDAKAN DISIPLIN

Bekas Setiausaha Agung BN, Annuar Musa berkata, beliau tidak akan sesekali berputus asa untuk menyatukan parti-parti Melayu meskipun berdepan kemungkinan dipecat daripada UMNO.

Menteri Wilayah Persekutuan itu menambah, beliau sedar ada pihak mendakwanya cenderung kepada ‘sebuah parti Melayu’ tertentu.

“Saya tidak akan ‘give up’ walau saya dipecat kerana dikatakan pro kepada sebuah parti Melayu.

“Saya istiqamah dengan pendirian bahawa parti saya hanya akan menjadi kuat sekiranya parti saya berupaya bermuafakat dan berkerjasama dengan semua parti Melayu yang lain,” katanya melalui satu hantaran di laman sosialnya.

Walaupun tidak menyebut nama parti berkenaan, semua orang tahu parti Melayu yang dikaitkan dengan Annuar itu adalah Bersatu pimpinan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

Dalam beberapa kenyataannya sebelum ini, Annuar memang terkenal dengan ketegaran pegangannya bahawa UMNO harus bekerjasama dengan Bersatu, selain bersama Pas, jika ingin menang dalam PRU15 akan datang.

Bagi Annuar, UMNO tiada harapan untuk menang jika bersendirian kerana BN yang ditunjanginya kini sudah menjadi semakin kecil dengan hanya ada empat parti saja di dalamnya, berbanding 16 parti pada PRU14 lalu.

“Sebelum kita fikir untuk meletakkan calon Perdana Menteri daripada UMNO, fikirkan dulu sama ada BN boleh menang atau tidak pada PRU akan datang,” katanya dalam sebuah wawancara dua hari lalu.

Begitu pun, di ketika Annuar sehingga hari ini masih mahu berusaha menyatu-padukan parti-parti Melayu, termasuk memastikan UMNO bekerjasama dengan Bersatu dan Pas, UMNO bahagian-bahagian dalam mesyuarat perwakilan pada 1-3 Januari lalu secara majoritinya telah pun meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu.

Keputusan muktamad berhubung usul itu dijadual akan dibawa untuk dibahas dalam Perhimpunan Agung UMNO, 31 Januari lalu bagi menjadikannya sebagai ketetapan parti.

Namun demikian, perhimpunan itu terpaksa ditangguhkan kerana perlaksanaan PKP dan darurat.

Sehingga ini, belum ada tarikh baru bila Perhimpunan Agung UMNO bakal diadakan, tetapi Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan baru-baru ini ada membayangkan kemungkinan ia akan diadakan secara maya jika PKP berlarutan lebih lama.

Dengan tertangguhnya perhimpunan itu, bermakna keputusan untuk memuktamadkan ketetapan berhubung usul putus hubungan dengan Bersatu juga jadi tertunda.

Tetapi, Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi, dalam kenyataan media pada 9 Januari lalu ada menegaskan, MT UMNO yang bermesyuarat pada 6 Januari telah bersetuju untuk putus hubungan dengan Bersatu, sesuai dengan usul yang telah diluluskan oleh UMNO bahagian-bahagian sebelum itu.

Oleh kerana MT adalah badan pembuat keputusan tertinggi parti ketika tiada Perhimpunan Agung UMNO diadakan, bermakna keputusan bersetuju untuk putus hubungan dengan Bersatu yang dibuat pada 6 Januari lalu adalah sah dan terpakai buat masa ini.

Dengan itu, sepatutnya tiada mana-mana pihak dalam UMNO dibenarkan lagi bercakap untuk membawa UMNO bekerjasama dengan Bersatu lantaran ketetapan MT ialah setuju putus hubungan dalam PRU akan datang.

Maka, jika Annuar terus berusaha untuk membawa UMNO bekerjasama dengan parti-parti Melayu lain, termasuk Bersatu, ia adalah suatu tindakan yang salah dan bertentangan dengan ketetapan parti.

Termasuk dengan beberapa kecaman yang dibuatnya secara terbuka terhadap Zahid Hamidi, beliau sebenarnya sudah boleh diambil tindakan disiplin oleh parti.

Apakah Annuar tidak tahu atau tidak sedar tentang kesalahan yang telah dilakukannya?

Tetapi, mengapa pula Annuar ada menyebut tentang kemungkinan dirinya dipecat daripada UMNO?

Tidakkah ia menunjukkan Annuar sedar tentang kesalahan melanggar ketetapan parti yang mungkin telah dilakukannya?

Jika begitu, mengapa beliau masih terus mahu bercakap tentang kerjasama UMNO dengan Bersatu?

Apakah Annuar sebetulnya sedang mencabar Zahid Hamidi dan UMNO agar memecatnya atau beliau memang menunggu untul dipecat agar dengan itu akan memudahkannya menyeberang menyertai Bersatu? (Shahbudindotcom 08/02/2021)

4 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 8 February 2021 — 10:11 pm
Subscribe
Notify of
guest
30 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
9 February 2021 11:47 am

PERCATURAN POLITIK BIASA LAH……ADA MASA MEMANG ADA KETIKA KALAH……YANG PASTI MEMANG PEJUANG HUDUD……… MP PHD4PIG PUN TAK KUARANTIN……… Who Resigned? Mahathir Or The Cabinet?……… P Ramakrishnan, Malaysiakini Tommy Thomas, in his book, My Story: Justice in the Wilderness, had asserted that when Dr Mahathir Mohamad resigned as prime minister on Feb 24, 2020, it was an individual decision. “It must be kept in mind that Tun’s resignation was personal, only as prime minister. The resignation was confined to that office, not the entire government.” He further claimed that when a prime minister resigns, the cabinet usually stays. In other words,… Read more »

zunnun
zunnun
9 February 2021 11:14 am

bila perdana menteri mengangkat sumpah utk mempertahankan perlembagaan, apa kah dgn tiada majoriti yg kerajaan #melay2isle yg mana perdana nya berkawah di dlm nya… apakah dgn 109 kerusi, bila mana yg terakhir, nazri mengumumkan menarik sokongan di depan media, di saksikan oleh kerajaan #melayu2isle, dah menjadikan tanggungjawap perdana menteri & peguam negara utk menasehati singgahsana…. tapi bagaimana pula dgn pendeta ajaran sesat seketul daging babi nya pula, #si hadi awang? kan #hadiawang dh mengangkat sumpah dgn perjanjian nya dgn tuhan, “…alastu bi rabbikum, bala syahidna……” ketika itu #hadiawang itu, seperti yg terkini berserban dan yg berjubah seperti pendeta arab yg… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
9 February 2021 7:26 am

TN KERAP TUKAR NAMA……JADI ANON PULAK TU……MEMANG PENGECUT ORANG NYERR……MAK AYAH TAK AJAR SEBAB MASA DIA BABY ORANG JUMPA DIA KAT TONG SAMPAH………. Who Resigned? Mahathir Or The Cabinet?……… P Ramakrishnan, Malaysiakini Tommy Thomas, in his book, My Story: Justice in the Wilderness, had asserted that when Dr Mahathir Mohamad resigned as prime minister on Feb 24, 2020, it was an individual decision. “It must be kept in mind that Tun’s resignation was personal, only as prime minister. The resignation was confined to that office, not the entire government.” He further claimed that when a prime minister resigns, the cabinet… Read more »

Din Remos
Din Remos
9 February 2021 8:58 am

Nasi sudah jadi bubur. Semua pakat kena main. Tok Det ingat dia akan dicalunkan semula sebagai PM oleh kerajaan campuran, dia salah langkah dan kini mungkin sedang meratapi nasibnya serta menanggung malu kerana diperbodohkan dan dikhianati oleh Din Sembab dan Mat Jubo kesayangannya Si Azmin.
Nuar pula berputih mata kerana tak saba-saba nak jadi PM lalu membiarkan anak2 buahnya asyik mendesak orang tua tu meletak jawatan. Dia dah letak kan…ambiklah….!

zunnun
zunnun
9 February 2021 7:23 am

omNO perlu merawat & hapuskan barah bernama annuar musa, jgn nanti barah jadi tahap 4 lalu omNO tuntus hingga kojol…

tapi, pAs masih menyimpan barah yg di bawa oleh virus seketul daging babi hadi…

bagaimana pula barah #sunyayuktua96 ?

barah yg membawa penyakit sawan babi hingga sentiasa sedarf dan tidak sesekali lupa…

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 7:30 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengarut konon nya ada virus seketul daging babi maka Pukimak lah dia,

Mencaci Hadi dan TDM, dia ini ia lah jenis yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 7:35 am
Reply to  zunnun

Dia sedar tapi segan nak cakap pasal virus seketul daging babi DAP yang menyebabkan Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang tak lama lalu.

Apo nak di kato, pemimpin DAP pun ada yang bergaduh, bertelingkah tak kesudahan hingga Ronnie Liu tersumbat ke tempat jin bertendang, Raub.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 9:03 am
Reply to  Anonymous

Kau tak ada cerita lain ke…asyik Ronnie Liu ke Raub je kau ulang-ulang sampai dah berbulu telinga kami kat sini dengar benda yang sama. Apa “significance”nya pun entah…..Tak ada modal nak tulis benda lain elok diam saja lah bodoh…jangan kau ulang-ulang cerita yang sama bahlol punya mangkok!

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:56 am

Got my morning fun and entertaiment on and out of the tak semenggah comments, walau pun tak banyak komen kali ini.

Have a good day, folks.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:47 am

Bila nampak ajer nama MAHATHIRVSANWARp di sini, blogging mood pun becomes dampened ler.

Kopipes panjang2 entahapekebende. Nak baca pun tak selera.

Orang PAS gamak nya dia. Otak kecik, kepala tak boleh di perah untuk keluarkan komen sendiri, maka meng kopipes lah kerja nya dia.

Buat nohe’ saja dia. Walau pun di maki puccimak nya salah keluarkan dia, emak bapak nya tak bimbing dia adab sopan di masa kecil, tak ikut blogging decorum and decency.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
9 February 2021 6:20 am

ALJUBON LANGGAR DASAR PHD4PIG BILA BERSUBAHAT DENGAN KLEPTOKRAT UMNO PATUT DISINGKIRKAN DARI PH……… HERO HUDUD AKAN DISANJUNG RAKYAT………. PH sendiri tak boleh diharap usahakan RUU355, jawab MP PAS………. Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari berkata Pakatan Harapan (PH) sendiri tidak boleh diharap untuk melaksanakan pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, atau lebih dikenali sebagai RUU355. Ahmad Fadhli berkata demikian mengulas kenyataan Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail semalam yang mempersoalkan mengapa tiada desakan daripada pemimpin PAS berhubung perkara itu. “Pada saya, pertanyaan itu yang ditujukan kepada ahli parlimen PAS sangat ‘valid’ kerana ia sekali gus menunjukkan pengiktirafan… Read more »

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:00 am

Beruk Tua Wak Gontol Kejora Kojolla masuk sini tengah malam, masuk lagi 4:12 pagi. Ha nya 4 jam tidur. Masakan doktor pakar kata kita perlu tidur 7-8 jam untuk kesihatan badan, otak dll.

Maka itu lah sebab nya Wak Gontol tak sihat otak, selalu nak marah ajer, guna bahasa lucah, tak reti blogging decorum and decency, ada penyakit compulsive Obsessive Disorder, COD, asyik nak cakap ajer macam orang gila.

Sebenar nya OCD ada lah satu jenis penyakit otak. Wak Gontol perlu jumpa doktor pakar Psychiatrist bagi rawatan penyakit nya itu.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:05 am
Reply to  Anonymous

Ini ada lah satu pubic service di beri percuma kpd Wak Gontol untuk mengelakkan penyakit nya bertambah buruk hingga membikin dia gila.

Harap dia gunakan nasihat public service ini. Moga2 kurang lah dia mengarut, melalut dan mencarut di sini selepas berubat itu.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 9:07 am
Reply to  Anonymous

Hoi monyet TN….
Orang bangun pagi solat tahajud, zikir sementara menunggu waktu subuh…… kau pula pagi-pagi buta buka blog dan cari pasal dengan orang…kau ni anak gampang yang dipungut dari tong sampah ka dulu….!

Anonymous
Anonymous
8 February 2021 11:37 pm

bila aku terrrrajang ketiga-tiga trio cap bulu ketiaq
tadi,dan tersembam muka mereka betigo kek tahi
lembu,dah pandai pulak buek pantonan kek botino

hah,baru kamu tahu,langit tinggi rendah

kih kih kih

nbr cabott tercirit tahik

zunnun mengengkang lari macam jubo ditusuk kayu mop

Anonymous
Anonymous
8 February 2021 11:39 pm
Reply to  Anonymous

kau tu dah tuo bonko Wak Kejolla oiiii

sedarlah diri

SERAHKAN kan Yati ,Zura dan Farhana pada aku

buek aku buat bini,

AKU SADO DAN PUKULAN PADU!

KIKIKIKIKI

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 4:12 am
Reply to  Anonymous

Lawak..lawak..

Ekou pulak ‘ha nya’ boghani koluar mondabik dado bilo orang lain dah mombuto, ekou ‘pu nya’ porangai sobijik macam mondiang Wak Suman Hindu.

Ekou memang solayak nyo dinobat-an sobagai Maharajo Badut Pak Lawak Blog. Memang susuai bonar kalau ekou diganding-an boraksi dongan polawak badut botino tuo ‘Nyo nya’ TN tu.

Ekou dah tolan ubat? Den ‘ta nya’ jo…

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:17 am
Reply to  Anonymous

HHAHAHHA HOHOHO HIHIHI

WAK GONTOL KEJORA KOJOLLA DI BALUN DI TIBAI DAN DI BANTAI DEK Anonymous
 8 February 2021 11:39 pm

Padan muka. The more the merrier.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:13 am
Reply to  Anonymous

Lihat lah bahasa Wak Gontol yang mirip sakit otak ini nak terajang ttiga orang di sini hampir tengah malam tadi.

Pada hal zunnun itu ada lah geng dia – DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Bile nak menaik sakit otak nya, Wak Gontol tak kira apa. Dia takda kawan, di benci dek semua di sini.

Anonymous
Anonymous
8 February 2021 11:37 pm

Memang itu hajatnya bila “anak musang berbulu ayam”, tak ada yg lain melainkan nak membaham ayam2 dalam reban utk tembolok dan perut sendiri. Bacul lah Presiden dalam reban jika membiarkan “anak musang” mentekedarah sesuka hati tanpa apa2 tindakan.

Oh ya.. Presiden reban tak bertelur. Lupa plak!!!

Anonymous
Anonymous
8 February 2021 11:02 pm

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora peduli apa, Annuar langgar ketetapan parti
Diri begitu hiba & sepi sejak perginya kekasih hati
Mmg lah sehingga kini sukar utk dicari pengganti
Nasib baik terhibur juga, dgn Farhana, Zura & Yati
👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️👩‍⚖️
👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤👩‍🎤
🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💝
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
8 February 2021 11:03 pm
Reply to  Anonymous

😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥😥
Memang diri rasa tertekan bila dilaksanakan PKP
Semua pergerakan, perlu berhati2 & menurut SOP
Dah ler diri, asyik saja dilanda kerinduan dan sepi
Kekasih yg dh pegi pula asyik menjelma di mimpi
💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🥀💐

❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕💌❣️💝
Kah kaahh kaaaahhh kaaaahhhhhh kaaaaahhhhh
😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅

Anonymous
Anonymous
8 February 2021 11:41 pm
Reply to  Anonymous

KEKASIH!

DAH TUO BONGKO KAU TUH!

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 4:21 am
Reply to  Anonymous

Den bolum pornah dongar tuo bongko tapi kalau tuo bongkok macam ekou tu Wak, memang den ado dongar lah. Agak nyo ekou ni sobayo dongan auntie TN tu, dah dokek 90 tahun. Elok bonar lah dikumpul-an, jadi-an satu posatuan puak-puak tuo bangko pomujo atok96.

Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:28 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Kena sebiji lagi Wak Gontol Kejora Kojolla.

Di pukul 11:41 pm

Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:25 am
Reply to  Anonymous

Kejora peduli apa, kata Wak Gontol Kejora Kojolla.

Mana dia peduli apekebende, dia jenis penyangak, penyamun dan gengster.

Silap emak nya beranakkan dia, tak di bimbing emak bapak nya di masa kecil.

Kanak2 lain main guli, seremban, bagai, tapi dia main lastik sejak kecil lagi. Pecah cermin kereta jiran di lastik nya, bermusuh bertahun emak bapak nya dengan jiran nya itu kerana dia.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
8 February 2021 10:43 pm

Ni ha Jeng 3x Tahu. kihkihkih. 🤩

cartoon-cowboy-man-costume-riding-horse-horseman-western-movie-sitting-horseback-saddle-isolated-white-background-162696643.jpg
Anonymous
Anonymous
9 February 2021 6:53 am

Little amuses the nuisance, what more the fool.

Yang lain2 itu Ane bo otak ni tak faham tapi fool tu dia faham.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
9 February 2021 7:03 am
Reply to  Anonymous

Eko kapiaq mano faham. Tahu. kihkihkih, poyi belaja layi. Tahu. 😂
Ni ha … heee ha.

cowboy-riding-horse-with-gun-stock-illustration__k3011137.jpg
Anonymous
Anonymous
9 February 2021 7:17 am

Budak kecik yang suka cowboy nampak Ane bo otak nih.

Woi budak, ko main cowboy di tempat lain lah.

Ini blog orang dewasa.