ABAH, CEPATLAH BLAH…..

Muhyiddin Yassin yang cuba menarik perhatian rakyat dengan mempopularkan panggilan Abah untuk dirinya sejak bergelar Perdana Menteri, adalah sosok paling dibenci dan tidak dikehendaki di Malaysia ketika ini.

Di mana saja ada ruang untuk rakyat bercakap atau meluahkan kata-kata, pasti kita akan dapat mendengar cemuhan, kata nista dan makian terhadapnya.

Jika sejak beberapa bulan sebelum ini ruang komen media sosial Abah sendiri penuh dengan serangan terhadap dirinya, ia kemudian merebak ke laman Facebook Istana Negara di mana luahan tidak puas hati memenuhi satu hantaran berkaitan Muhyiddin yang dimuatkan di situ.

Semua luahan rakyat melalui Facebook Istana Negara itu adalah petunjuk rasa tidak puas hati yang bolehndifahami bertujuan agar Agong dapat berbuat sesuatu mengakhiri kepimpinan Muhyiddin yang dianggap menyusahkan rakyat dan tidak diperlukan lagi.

Semalam pula, sementara lawatannya merentas negara ke Indonesia sudah sedia dipertikai banyak pihak kerana Muhyiddin dilihat tidak menunjukkan teladan yang baik sebagai pemimpin dalam tempoh PKP dan darurat dikuatkuasakan, hantaran Presiden Jokowi mengenai pertemuannya dengan Perdana Menteri itu di Facebook turut sama dipenuhi dengan serangan terhadapnya.

Makna kata, selain Jokowi sendiri, rakyat Indonesia yang mengikuti laman Facebook Presiden Indonesia itu juga tahu sekarang ini bahawa Muhyiddin begitu ditolak dan bukan pemimpin yang disenangi oleh rakyat Malaysia.

Tak malukah Muhyiddin dengan semua ini?

Rentetan itu, andai kata selepas ini Muhyiddin melawat mana-mana negara lain, jika ketua negara yang dilawatinya itu turut memuatkan hantaran mengenai lawatan tersebut, pastilah ia juga bakal dipenuhi komen-komen berbentuk serangan yang sama.

Pokoknya ke mana Muhyiddin pergi dan apa saja dilakukannya sekarang ini, semuanya adalah salah di mata rakyat dan menjadi kebencian belaka.

Tidak pernah mana-mana Perdana Menteri sebelum ini menerima penolakan yang begini ketara hanya dalam tempoh yang singkat iaitu tidak sampai setahun memegang jawatan Perdana Menteri.

Benci rakyat kepada Najib Razak sehingga beliau ditolak jatuh pun tidak seteruk seperti sekarang ini.

Dalam hal ini, tidak perlu didetailkan satu persatu lagi mengapa kebencian dan penolakan rakyat itu, bukan saja cepat meningkat, malah kian membesar hari demi hari.

Semua orang sudah maklum mengenainya, malah Muhyiddin sendiri pasti tahu tentang sebab-sebab penolakan dan kebencian terhadap dirinya itu.

Melihat perkembangan yang ada sekarang, ternampak tidak mungkin lagi benci boleh bertukar menjadi sayang, benci akan terus bertambah benci.

Benci dan rakyat menolak Muhyiddin ketika ini hanya mahukan beliau segera berundur atau meletakkan jawatan.

Kebencian yang ada kini sudah cukup merata sehingga pimpinan parti yang bersama kerajaan sendiri pun tidak henti-henti mengkritik dan membalunnya.

Rakyat pelbagai kategori jangan cerita lagilah bagaimana penolakannya, di merata-rata dan di majoriti dinding media sosial yang berbicara tentang politik, semuanya menunjukkan petanda terang lagi nyata tidak menyokongnya.

Tidak cukup dengan itu, beberapa kajian atau dapatan oleh badan tertentu juga memperlihatkan hal yang sama iaitu Muhyiddin dan kerajaan PN sudah hilang popularnya.

Mendepani semua ini, walaupun kuasa yang terkumpul dalam tangan mungkin mampu melindunginya untuk terus bertahan, berundur dan meletak jawatan adalah pilihan terbaik untuk Abah lakukan.

Melontar janji mengadakan PRU sebaik Covid19 reda bukanlah ubatnya, tambahan lagi menyerahkan nasib kepada pengundi yang sedang marah dan hatinya tengah membara boleh jadi hanya mengundang petaka buat Muhyiddin akhirnya.

Tidakkah jika PN dan Bersatu tidak mampu mengekalkan kuasa nanti, ia lebih memberi malu lagi?

Dengan itu, sesuai dengan majoritinya telah tiada berikutan beberapa Ahli Parlimen sudah menarik sokongan, disertai dengan penolakan dan kebencian rakyat yang makin membesar hari demi hari, berundur dan meletak jawatan bukan saja pilihan terbaik, bahkan hampir tidak dapat dielakkan jika Muhyiddin ada ada rasa tanggungjawab dan perasaan sayang kepada masa depan negara ini.

Negara ini akan hancur dan tak mampu dipulihkan lagi jika Abah terus berdegil ingin mendakap kuasa dengan lebih lama.

Selepas itu, serahkanlah kepada Agong membuat penentuan seterusnya, sesuai dengan Anwar Ibrahim sendiri sudah pun mengutus surat kepada Istana Negara berhubung majoriti yang dimilikinya berserta pihak yang didakwa menyokongnya. (Shahbudindotcom 06/02/2021)

4.6 12 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 6 February 2021 — 12:35 pm
Subscribe
Notify of
guest
34 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
8 February 2021 8:13 pm

DAPIG GUNA TOMMY TOMCAT INEXPERIENCED GOAL KEEPER SUPAYA KES RASUAH TAK MASUK GAWANG……. DAPIG BIJAK TUNGGANG PARTI PEMBERONTAK SYIAH UNTUK HANCURKAN MELAYU……… SEMBURIT LEMBUT TAPI LIWAT GANAS……….PILIHLAH MANA SATU……… DAPIG PENUNGGANG AGAMA KRISTIAN DAN SYIAH……..PAK DAJJAL LIBERALKAN AGAMA SUPAYA LEBIH RAMAI MURTAD……… AKIBAT LEBIH UTAMAKAN SWAB TEST DAN VAKSIN DARI PENUBUHAN PUSAT KUARANTIN BARU…….. Jumlah pesakit Covid-19 meninggal di rumah meningkat…………. Seramai 10 pesakit Covid-19 meninggal dunia di rumah pada minggu lalu sebelum sempat mendapatkan rawatan di hospital. Pesakit paling muda membabitkan seorang gadis berusia 18 tahun yang meninggal dunia sebelum sempat tiba di Hospital Selayang, Selangor. Kematiannya dilapor oleh… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
8 February 2021 8:11 pm

DAPIG BIJAK TUNGGANG PARTI PEMBERONTAK SYIAH UNTUK HANCURKAN MELAYU……… SEMBURIT LEMBUT TAPI LIWAT GANAS……….PILIHLAH MANA SATU……… DAPIG PENUNGGANG AGAMA KRISTIAN DAN SYIAH……..PAK DAJJAL LIBERALKAN AGAMA SUPAYA LEBIH RAMAI MURTAD……… AKIBAT LEBIH UTAMAKAN SWAB TEST DAN VAKSIN DARI PENUBUHAN PUSAT KUARANTIN BARU…….. Jumlah pesakit Covid-19 meninggal di rumah meningkat…………. Seramai 10 pesakit Covid-19 meninggal dunia di rumah pada minggu lalu sebelum sempat mendapatkan rawatan di hospital. Pesakit paling muda membabitkan seorang gadis berusia 18 tahun yang meninggal dunia sebelum sempat tiba di Hospital Selayang, Selangor. Kematiannya dilapor oleh Kementerian Kesihatan dalam statistik harian yang dikeluarkan semalam. Berdasarkan semakan Malaysiakini, seramai 22… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
8 February 2021 7:14 am

PHD4PIG TAK ADA OTAK DOK SOKONG BANDUAN LIWAT……… ALJUBON BAWA POLITIK ASING DAN SIAL……… BAWA LAH USUL HUDUD KE PARLIAMENT TENGOK PHD4PIG SETUJU KE TIDAK…….. DARURAT PH DAN TOK MUDIM AKAN DITOLAK RAKYAT……… Malaysians Of Chinese Ethnicity Now Facing Political Isolation…… It was bound to happen sooner or later. And now, 70 years later, after the idea of the Alliance Party or Parti Perikatan was first mooted in 1951, Malaysians of Chinese ethnicity finally face political isolation. To be fair, the idea to form the Alliance Party did not come from the Malays (meaning Umno) or the Chinese (meaning MCA).… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 February 2021 3:11 am

Repy to Anonymous 5.22pm – 6th Feb 2021

Ooi Babi bengong..cakap tu jgn main tembak aja… DAP ada ahli non chinese dan pemimpin na bukan saja cina, malah melayu, india dan org islam pun. Tpi parti MCA, Gerakan semua ahli nya cina, rasis sama dgn parti umno, semua melayu dan juga yg meyamar melayu (mamak).
Jadi mana logik nya dan dalil kao DAP ni anti Melayu hah! Yg aku tau pemimpin melayu juga yg tipu melayu, untung sejuta(duit korupsi dan duit atas angin) kasi hangpa dedak sorang rm50 atak pun rm ratus2 saja.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 February 2021 2:59 am

To Anonymous 5.22pm – 6hb Feb . Hoi ini komen aku Sbb melayu2 ni ramai yg suka dedak. DAP tolak rasuah dan anti korupsi. Tu yg tak berkenan kat DAP kan. Ooi melayu2 haprak jgn putar belit lah. Sapa tak tahu, semua raky malaysia yg bukan melayu dan bukan islam, malah aku pun tahu melayu2, Bersatu, Pas dan Umno suka korupsi. Asal duit, bantuan, semua free..haram, duit rasuah dari pemimpin melayu isle haraam pun takpa. Dah tak tanya dah..tibai ajer..telan. Bak kata Pas, rezeki tu. Kini Hadi Ularmaq puk*mak minta kaji ungkapan rasuah tu haram, jijik. Patutnya disebut duit saguhati… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
7 February 2021 11:56 am

ALBONTO CEPATLAH BLAH…… JANGAN RISAU PHD4PIG DAN TOK MUDIM AKAN DITOLAK RAKYAT PRU15 NANTI……. PHD4PIG DAN TOK MUDIM MEMANG MUKA TAK MALU………… Mahathir’s Mouth Moves Faster Than His Brain……….. Mahathir and Anwar are a perfect couple. Dua-dua pun kaki tembak. Mahathir says Anwar destroyed Umno with his money politics while Anwar says Mahathir destroyed Malaysia with his corruption, nepotism, cronyism and abuse of power. Tun Dr Mahathir Mohamad’s latest interview with Free Malaysia Today was full of “loaded” questions. In other words, when it comes to Mahathir, you can frame the questions in a certain way if you wish for… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 February 2021 10:02 pm

Selamat kerja macam nak mampuslah Jkom celaka. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 February 2021 10:00 pm

Patutlah Jkom kurang dalam medsos sekarang. Puppet kena serang dalam page Jokowi. Masuk TV Indon lagi. Terpaksa batal main golf dan rogol Nika Gee. Kahkahkah!

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
6 February 2021 9:57 pm

Ni ha … Tahu. Jangan lupo.

bcaa6ee5f911fa4c520aae44b0820fa5.jpg
abahKau
abahKau
6 February 2021 9:55 pm

elok la cepat2 blah.
nak tengok ronggeng atok seterusnya.

Haba2271
Haba2271
6 February 2021 5:48 pm

Penulisan sampah dan cerita dongeng…sudah sudah lah….Tak bosan ke Hari Hari tulis burukkan orang…impak nya tiada..rugikan Masa dan tenaga sahaja tulis panjang lebar sekali

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 5:52 pm
Reply to  Haba2271

Kalau begitu, amat bodoh lah kamu masuk sini.

Dulu sekolah SJK ke?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 February 2021 4:55 pm

Madey si Kitol ada plan dengan Perogol Nika Gee dan Azmin Semburit. Kaki sebelah nak masuk kubur tapi anaknya masih belum lagi selamat. Kena tumpang tui Puppet sendiri. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 5:34 pm

Ada pulak main “tumpang tui” entahapekebendenye.

Nyata bebudak Pembangkang ini masih jalan kengkang. Tak reti apa, main cakap sjer.

Itu pasal depa kalah PRU14. Tak akan menang PRU, tak akan dapat memerintah.

zunnun
zunnun
6 February 2021 4:18 pm

tapi, Muhyi akan blah bila mana penyakit kanser nya ke tahap kritikal….

antara penyakit kanser nya & penyakit serba tidak kena kerajaan #melayu2isle nya….

yg terkemudian itu yg akan ‘resonate’ hancur bila tiba nya, rakyat tertunggu2 campak akan Muhyi & mereka yg bersama nya bila tiba masa nya….

sementara itu, bN & pH yg ada dgn kamu, perkuatkan jentera dan kemaskinikan ke ahlian, jgn pula menerima pakai mereka2 yg bersekongkong dgn kesundalan2 #melayuisle, kesundalan2 mua“FUCK”at dan kesundalan2 #sinyanyuktua96…

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 4:33 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY PLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menyebut FUCK, maka Pukimak lah dia.

DAP selalu FUCK, sekarang Ronnie Liu dah kena FUCK ke Raub, Pahang.

zunnun
zunnun
6 February 2021 4:11 pm

Muhyi tidak akan blah selagi darurat masih berkuat kuasa…

darurat telah menyelamatkan nya utk sementara tapi darurat juga telah menanamkan kerajaan #melayu2 isle ke lembah hlina yg mana rakyat akan menunjukan kehinaan mereka bila tiba masa nya….

zunnun
zunnun
6 February 2021 4:11 pm
Reply to  zunnun

hlina – hina

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 4:36 pm
Reply to  zunnun

Yang di tanam ke lembah hina ia lah DAP DIRTY PLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK dan puak nya.

Di tunjuk Middle Finger, di benci dan di hina berterusan.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 3:11 pm

Nak kena selalu memikir bila jadi pemimpin. Macam Che Det.

Bahru lah rakyat tak bosan. Terutama orang yang lebih muda, Muhyiddin sepatut nya cerga otak nya dan boleh mikirkan itu ini.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 3:29 pm
Reply to  Anonymous

Biasa nya, kalau committed to a cause, banyak lah yang di fikir, banyak lah boleh cakap.

Macam Tun Mahathir. And the Malay cause.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 4:42 pm
Reply to  Anonymous

Cause Atok skang selepas menumbangkan PH yalah menumbangkan PN dan Muhyiddin pulak sehingga pandemik politik dan pandemik ekonomi yg dgn bebani rakyat.

Ini lah agaknya yg diramalkan Fadhil Nor
dulu, Atok akan lihat dan merasa sendiri kesan2 kejahatan yg dia cetuskan.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 4:43 pm
Reply to  Anonymous

Mahathir dakwa kerjasama PAS-UMNO dalam MN tidak akan bertahan February 6, 2021 Bersatu, PAS, dan Umno hanya bersama demi kepentingan politik masing-masing dan jalinan kerjasama mereka didakwa ‘rapuh’ dan akan terurai pada pilihan raya umum akan datang, kata bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad. “Keadaan ini tidak membawa kebaikan kepada negara kerana mereka tidak mempunyai pandangan sama yang betul mengenai cara membangun dan menguruskan negara,” katanya, petik wawancara FMT. “Mereka akan sukar mengagihkan kerusi. Jika tiada persetujuan, perbalahan akan berlaku sesama mereka dan ini tidak baik untuk mereka mahupun negara,” kata Mahathir. Kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin dikatakan ‘goyah’… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 5:12 pm
Reply to  Anonymous

DAP – Depa Angkat Pucci.

Bergaya, ada bahasa Latin tuh.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 February 2021 2:50 am
Reply to  Anonymous

Salah tu..DAP -Depa Ada Pala-Otak. Hangpa ada apa? PN ada apa? Pas ada apa? Ada Pala Utoh ajer .. tu pun penaing memanjang huhuhu

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 5:18 pm
Reply to  Anonymous

Jangan pedulikan kerjasama PAS & Umno dalam MN. Mesti tak jaya punya.

Lagi teruk, kerjasa DAP dengan parti2 lain Pembangkang. Mmana boleh jadi punya. DAP di knali sebagai anti-Melayu, di benci, tak dapat udi banyak di PRU. Parti2 lain tahu.

MCA mesti lah tak kerjasama dengan DAP. Boleh bertaruh, potong gontol sesiiapa antara depa kalau boleh.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 5:22 pm
Reply to  Anonymous

DAP punya nama begitu busuk, sebut ajer nama DAP di mana2 kumpulan yang banyak Melayu, keluar lah muncung panjang.

Non-starter, tak boleh jadi subject of conversation, total rejection by Malays.

Dalam pemikiran amai Melayu DAP anti-Malay. Di propaganda dek MCA lama dulu at the height of their enmity.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 February 2021 2:58 am
Reply to  Anonymous

Sbb melayu2 ni ramai yg suka dedak. DAP tolak rasuah dan anti korupsi. Tu yg tak berkenan kat DAP kan. Ooi melayu2 haprak jgn putar belit lah. Sapa tak tahu, semua raky malaysia yg bukan melayu dan bukan islam, malah aku pun tahu melayu2, Bersatu, Pas dan Umno suka korupsi. Asal duit, bantuan, semua free..haram, duit rasuah dari pemimpin melayu isle haraam pun takpa. Dah tak tanya dah..tibai ajer..telan. Bak kata Pas, rezeki tu. Kini Hadi Ularmaq puk*mak minta kaji ungkapan rasuah tu haram, jijik. Patutnya disebut duit saguhati atau commission. Haha Lobai Hadi suroh halalkan rasuah! tu la Pas… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
8 February 2021 3:10 am
Reply to  Anonymous

Ooi Babi bengong..cakap tu jgn main tembak aja… DAP ada ahli non chinese dan pemimpin na bukan saja cina, malah melayu, india dan org islam pun. Tpi parti MCA, Gerakan semua ahli nya cina, rasis sama dgn parti umno, semua melayu dan juga yg meyamar melayu (mamak).
Jadi mana logik nya dan dalil kao DAP ni anti Melayu hah! Yg aku tau pemimpin melayu juga yg tipu melayu, untung sejuta(duit korupsi dan duit atas angin) kasi hangpa dedak sorang rm50 atak pun rm ratus2 saja.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 5:30 pm
Reply to  Anonymous

Apa2 yang di laku Mahathir ada lah dalam long-term strategy nya. Orang ramai tak tahu.

Anonymous 6 February 2021 4:42 pm otak cetek, fikiran tak mendalam, mana dia tau apa pun.

Mengarut “mengagak” apa Fadhil Nor kata dulu. Baik agak DAP lingkup dan PAS implode.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 3:07 pm

Muhyiddin cuba mempopularkan panggilan Abah untuk dirinya sejak bergelar Perdana Menteri .. paling dibenci dan tidak dikehendaki di Malaysia ketika ini.

Bagus bagus bagus.

Macam budak kecik ajer Muhyiddin itu. Maxam takda modal lain ajer.

Dah bankrap politik nye ke?

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 2:28 pm

Mariah kita sebagai rakyat Malaysia memberitahu Pak Jokowi bahawa Abah kau tiada mempunyai keabsahan untuk menjadi PM yang sah mengikut perlembagaan Malaysia. Mariah kita secara beramai-ramai memberitahu Pak Jokowi, Abah kau tidak layak jadi PM kerana sudah hilang sokongan majoriti ahli MP yang menyokiongnya. Ayuh marilah rakyat Malaysia secara beramai-ramai oergi ke Facebook Presiden Joko Widodo meluahkan peraaaan marah dan geram keatas Abah kau yang tak reti-reti mahu meletakkan jawatan secara terhormat.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 2:40 pm
Reply to  Anonymous

Jangan bodoh lah. Pak Jokowi lebih tahu.

Bukan saja dari berita di media massa. Juga dari Kedutaan nya di KL.

Tambah, dia sendiri boleh menelefon pihak berkenaan. Perhubungan antara dua negara dan dua pemimpin ada lah baik.

Anonymous
Anonymous
6 February 2021 2:54 pm
Reply to  Anonymous

Budak doogool ini amat bodoh. Sengaja nak menykitkan hati dan bawak suasana muram di sini.

Tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil. Depa tiada masa, sentiasa sibuk. Kuat seks, asyik berkongk.k pagi petang siang malam. Mana lah nak bimbing si doogool itu.