SIASATAN POLIS TERHADAP ANWAR TIDAK PATUT BERLAKU

Siasatan polis terhadap Anwar Ibrahim kerana beliau mempersoalkan keabsahan darurat adalah tidak sepatutnya berlaku.

Anwar telah meminta semakan kehakiman untuk melihat adakah pihak eksekutif telah memberikan nasihat yang betul kepada Yang Di-Pertuan Agong, bukan menentang tindakan Yang Di-Pertuan Agong.

Maksudnya tuntutan semakan kehakiman ini dilakukan kepada terhadap eksekutif, bukannya institusi monarki.

Beberapa pemimpin yang lain turut melakukan semakan kehakiman terhadap keadaan darurat yang sedang berlaku.

Perkara ini bukanlah hal yang baharu, PAS juga pernah mempersoal Pengisytiharan Darurat 1977 di Kelantan.

Mahkamah harus dibenarkan untuk mendengar semua hujah berkaitan isu darurat tanpa campur tangan pihak lain.

Menggunakan pihak polis untuk menyiasat dan menekan wakil rakyat yang sedang berkhidmat dan Ketua Pembangkang menjalankan amanah semak dan imbangnya kepada pihak eksekutuf bertentangan dengan prinsip demokrasi.

Hal ini akan tetap berlaku walaupun dalam keadaan darurat.

Disebabkan hal ini, intimidasi terhadapnya tidak sepatutnya berlaku dan harus dikecam.

NIK NAZMI NIK AHMAD

KETUA SETIAUSAHA PENGELOLA KEADILAN

AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA

3 Februari 2021.

Updated: 3 February 2021 — 11:14 pm

54 Comments

Add a Comment
  1. ALBONTO PATUT DIKEMBALIKAN KE TEMPAT ASAL SG BULOH INN…….

    TOK MUDIM TAK BERANI USIK ENAM JAHANAM PHD4PIG………

    Cops To Call Up Tommy Thomas Over Defamation Report……..

    (FMT) – Former attorney-general Tommy Thomas will be called up by the police to have his statement recorded on his recently published memoir “My Story: Justice in the Wilderness”.

    Selangor CID chief Fadzil Ahmat said Thomas would be called to give his statement “as soon as possible” after a police report was lodged against the lawyer over comments made in the book.

    He added that the matter is being probed under Section 500 of the Penal Code for defamation.

    Earlier today, a retired senior legal officer filed a police report against Thomas for allegedly tarnishing his reputation by claiming he was incapable of prosecuting Najib Razak for corruption in the SRC International case.

    Mohamad Hanafiah Zakaria, who retired as director-general of the Judicial and Legal Training Institute in August, urged police to investigate the former attorney-general for criminal defamation.

    Yesterday, Najib Razak had also issued a letter of demand to Thomas for allegedly defaming him in his memoir in connection with the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu in 2006.

    Najib’s lawyer, Muhammad Shafee Abdullah, said his client was seeking an apology, RM10 million in compensation, an immediate public retraction of the statement from the book as well as an undertaking not to repeat the allegations and comments.

  2. Di ulang –

    Hah, tosonyap Anonymous 4 February 2021 7:32 am.

    Padan muka nya, gatal mahu mencaci, tulis komen tak berisi dan menyakit hati.

    Di balun sepuas puas nya hingga dia separuh mati.

    Damn stupid bloke.

  3. Wak Gontol Kejora Kojolla dah mampus. Keluar pulak Ano entahapekenamenye nak menyunddal di sini.

    Dipersilakan. Kalau Wak Gontol boleh mampus, yang lain pun boleh juga.

    Itu belum di sodok Bang Ali di sini.

  4. Siapa itu auntie TN…? Kenapa ramai orang tak sukakan dia…kasian dia….janganlah dikituk warga emas…tak baik.

    1. Takpa Din. Asalkan nama kamu bukan Remorse.

      Kamu orang yang sama dengan Anonymous 4 February 2021 7:32 am di bawah ini, yang suka pakai banyak nama.

      Tak ada jatidiri, tak confidenkan diri sendiri, mesti coba pakai nama lain bagi menarik pembaca.

      Pakai satu nama saja dah di kentotkan pembaca. Enjoy lah kentotan itu.

      1. Reply kepada Din Remos:

        Din barangkali nggak mengenali auntie TN tuh. Emangnya di blog ini, auntie itu tidak disukai ramei pembaca. Wanita warga emas itu dimusuhin sama beberapa pengikut blog yang agak popular dulunya seperti Kejora, Jigit, M vs A, NBR, Zunnun, Eton dan ramei lagi. Ini adalah karna gara-gara auntie tu yang asyik berkomen mencerca orang dan nggak punyai hujah kukuh atau isi pada hujahnya. Modalnya hanyalah ungkapan keanak-anakan seperti ‘kamu sekolah SRP saja ke?’ atau ‘kamu dulu sekolah SJK ke?’ atau ‘tulis BM sajalah Dol’ atau carutan seperti ‘PUKIMAK’ dll. Nenek itu cuba tampilin diri sebagei jagoan, namun kayaknya hanyalah anak bocah sekolah SD aja.

  5. Tadi tosonyap berjam Wak Gontol yang pakai nama Aomouse, sekarang keluar lagi.

    Dibalun ditibai dibantai berterusan, tak larat dia. Di sekel kepala nya berdetus detus di sini, bengkak menggerutu.

    Akan terus di bantai, disekel kepala nya dll selagi dia masuk sini.

  6. Yang ini pun tak kurang lawak:

    Anonymous
    3 February 2021 5:17 pm

    Dah tosonyap monyopi toghuih auntie TN.
    Hah ha ha.

    Reply

    1. zunnun
      3 February 2021 7:43 pm
      Reply to Anonymous

      auntie tn kena asyik mengunting bulu puki dan membelek2 lubang puki depan cermin…

      jgn ganggu….

      Reply

      1. Anonymous
        3 February 2021 11:14 pm
        Reply to zunnun

        Ya kah? Hah ha haa..

        Reply

        1. Little amuses the nuisance, what more the fool.

          Kalau dia tak faham keseluruhan nya, dia faham fool yang di tujukan kpd nya.

      2. Bang Ali tak komplen bulu kamu. Dia huna banyak KY Jelly lah. Takda masalah masuk belakang kamu.

    2. Anonymous  4 February 2021 10:14 am otak kecik.

      Masa berkongk.k, bapak dia tak kena ayak emak dia, bertabur ayak duit, tak masuk banyak ke pucci emak dia.

      Maka bayi yang jadi itu not well-formed – kepala nya kurang otak.

  7. Yang ini lawak:

    Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
    3 February 2021 10:07 pm

    Auntie TN itu good grammar adalah tuhan dia sembah itu pasal bodoh piang kekal abadi bukan Islam patut komen dia yg melalut tapi kata org yg melalut.

    Modal dia hanya jualan tepi jalan bodoh la, pathetic la, otak kecil la, SRP la, apa lagi. Kita kenal melalui komennya bertaraf longkang tempat pembuangan najis.

    Auntie TN. Tahu.

    Last edited 11 hours ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
    Reply

    1. Bodoh punya orang. Amat bodoh.

      Tak tahu grammar, tak mahu mengaku. Sombong bongkak. Kosong dalam otak.

      Komen selalu tak ada isi. Hanya mencaci. Otak kosong, mana boleh ada isi.

    2. Ane bo otak,

      Bgus lah kamu guna BM. Tak guna BI tapi berterabur grammar macam Anonymous 4 February 2021 7:32 am. dan berikut nya.

      Bikin kelakar ajer.

  8. PERUSUH SOSIALIST PATUT DIPENJARAKAN SEMULA……….

    INEXPERIENCED PHD4PIG GOAL KEEPER TO BE SUED TO COURT……..

    Now Ex-AGC Officer Lodges Police Report Against Thomas Over Book……….

    A retired senior legal officer has filed a police report against former attorney-general Tommy Thomas for allegedly tarnishing his reputation by claiming he is incapable of prosecuting Najib Razak for corruption in the SRC International case.

    (FMT) – Mohamad Hanafiah Zakaria, who retired as a senior research officer at the Judicial and Legal Training Institute (ILKAP) in August, urged police to investigate Thomas for criminal defamation.

    In his report lodged at the Cyberjaya police station yesterday evening, Hanafiah said police should investigate Thomas under Section 499 of the Penal Code for also blemishing the reputation of other AGC officers and the image of the chambers.

    He said he was making the report after Thomas had referred to him in his memoir. “My Story: Justice in the Wilderness”, that was made available to the public on Monday.

    Hanafiah said he was in the Judicial and Legal Service for 33 years and held numerous positions and conducted public interest cases up to the Federal Court.

    “Thomas’ allegation that I am incapable of prosecuting high-profile cases like SRC is intended to bring down my reputation,” he said in his report.

    Hanafiah initially led the prosecution team when Najib was charged with corruption in connection with SRC funds, but Thomas later roped in senior lawyers Sulaiman Abdullah and V Sithambaram.

    In July 2019, Hanafiah was moved to ILKAP in Bangi and remained there until his retirement.

    Hanafiah was made solicitor-general III following the restructuring of the Attorney-General’s Chambers in 2018 after Thomas was made attorney-general in June that year.

    He reported directly to Thomas and was responsible for the litigation sector of the civil division, prosecution division and the appellate and trial division.

    All state prosecution director offices reported to him.

    He was in the news in 2018 when he took responsibility for withdrawing the corruption charges against former finance minister Lim Guan Eng and a businesswoman.

    On July 28 last year, the High Court found Najib guilty on seven counts of corruption in the SRC trial. The former prime minister was sentenced to 12 years’ imprisonment and fined RM210 million for abuse of power, criminal breach of trust and money laundering.

    His appeal is now before the Court of Appeal.

    Yesterday, Najib had also issued a letter of demand to Thomas for allegedly defaming him in his memoir in connection with the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu in 2006.

    Najib’s lawyer, Muhammad Shafee Abdullah, said his client was seeking an apology and RM10 million in compensation.

    The notice also called for an immediate and unequivocal public retraction of the statement from the book and an undertaking not to repeat the allegations and comments.

    Najib has given Thomas until Friday to reply, failing which he will institute legal proceedings early next week.

  9. Anonymous 4 February 2021 7:32 am di bawah ini is an accident in birth.

    Bapak nya gelojoh sangat shahwat nya, lupa pasang sampul batang, emak nya dah tak sabor lagi, mana nak jolokkan getah penyekat air duit dalam pucci nya.

    Maka 9 bulan kemudian, keluar lah dia. The unwanted child. Tapi dah keluar, kena bela lah.

    1. Sekarang jadi masalah.

  10. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    Tosonyap Anonymous 4 February 2021 7:32 am, cabut lari gamak nya bila dibalun, di tibai dan dibantai berterusan di sini.

    Macam Wak Gontol Kejora Kojolla dulu. Dia lenyap langsung, pengsan, sesan nafas, kojol gamak nya.

  11. Auntie TN bercutikah hari ini? Komen-komen dari Zunnun tidak diekori dan dicerca-carut lagi! Atau auntie tu kesipuan setelah teruk disekolahkan oleh Ane Bo Lui? Hah ha haa.

    1. Kamu buta ke? Tak reti baca komen ke?

      Atau kamu sengaja nak cari pasal di sini.

      Otak kamu kecik ke? Purata manusia 130 gm berat otak nya. Otak kamu hanya 100 gn ke?

      Jangan tunjuk bodoh sangat ler. Malu. Malu emak bapak kamu juga. Menyocok cara tak betul dulu hingga penyangak macam kamu keluar.

      1. Komen di atas di tuju kpd Anonymous  4 February 2021 7:32 am yang mungkin

        DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

        1. Dia dah malu, tak selalu keluar dengan nama itu lagi sebab sentiasa dibalun ditibai dan dibantai di sini.

    2. Kamu sekolah SJK dulu ker? Tak reti baca, kenalpasti penulis dan nilaikan komen2 di sini.

      Selalu menulis komen coba menyakitkan hati pembaca. Coba, tak berjaya. Pembaca tahu kamu yang bodoh, bangang, takda kerja lain hanya mencaci di sini.

      Caci dengan takda fakta pulak nya. Bertambah lah bodoh bangang kamu.

    3. Anonymous 4 February 2021 7:32 am ini salah emak bapak nya dulu. Berkongk.k hingga keluar dia.

      Tak dibimbing di masa kecil. Salah campuran, selalu berkawan dengan penyangak, penjahat dan gengster. Yang lain pigi sekolah, geng dia main batang peliaq.

      Bergilir, main Bang Ali-style.

    4. Anonymous 4 February 2021 7:32 am one-track minded. Asyik cona mencaci cerca. Pada hal banyak lain boleh di tulis nya pasal tajuk dan isi kandungan blog post Budin.

      Bila tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil, dia tuang sekolah, main lub.ng belakang dengan geng dia. Kena penyakit HIV. Hingga ke tua masih berubat dengan doktor.

      1. Asyik coba ..

    5. Anonymous 4 February 2021 7:32 am ini coba melepaskan geram nya dari di kerah emak nya mencuci pucci nya sejak masa kecil.

      Berterusan hingga dewasa. Emak nya terasa kesedepan, mahu berterusan.

      Maka mana lah dia ada banyak masa bercampur dengan yang lain untuk mengtahui adab sopan. Dapat peluang ajer, dia mengocak lah di blog ini.

    6. Anonymous  4 February 2021 7:32 am ini tidak banyak kawan.

      Boleh lihat dari apa yang dicakap nya di sini bahawa dia tidak disukai kenalan2 yang sebaya dengan nya.

      Kepala nya mereng, pemikiran nya senget. Dulu pakai nama, di balun bertalu talu, malu, sekarang pakai Anonymous

      1. Moral of the story:

        Jangan selalu blogging tak ada isi, hanya mencaci cerca. Kamu dibalun, ditibai, dibantai hingga malu nak pakai nama lagi.

    7. Sebenarnya, Anonymous 4 February 2021 7:32 am itu tak tinggi pelajaran, tak luas pemandangan, katak di bawah tempurung.

      Maka komenn2 nya amat cetek, tak mendalam, tak ada isi, hanya mencaci.

      Maka dibalun, ditibai dan dibantai disini berterusan.

    8. Anonymous 4 February 2021 7:32 am menjadi cheer leader di sini.

      Kalau cheering benda2 yang noble, ada faedah nya.

      Tapi benda2 yang macam tahi di sorakkan nya.

      Amat boodoh, jelek, jijik perbuatan dan tabiat nya.

    9. Anonymous 4 February 2021 7:32 am mesti takda kawan, masuk sini sebab tempat lain di jijikkan orang.

      Di sini pun dia di jijikkan. Kalau Jepun, dia hara kiri, Tapi dia dengar hara kiri saja, dia huru hara.

      Perlahan lahan pergi ke bawah tempurung, diam di sana bersama katak puru.

    10. Hah, tosonyap Anonymous 4 February 2021 7:32 am.

      Padan muka nya, gatal mahu mencaci, tulis komen tak berisi dan menyakit hati.

      Di balun sepuas puas nya hingga dia separuh mati.

      Damn stupid bloke.

      1. Seronok juger nengok auntie TN meroyan dan melatah. Hah ha haa.

        1. Ngaku lah muka kamu dah hitam lebam di balun dengan hujah2 mentahikan kamu.

          Dah tak terjawab, hanya mencaci.

          Dibalun lagi, tak lama lagi memucci. Emak nya.

  12. TAK SEKOR PUN DARI ENAM JAHANAM DUKERJAKAN OLEH TOK MUDIM SI PUPPET DORAEMON……….

    Tommy Thomas Must Be Charged For Breaking The Law………

    AGC office

    1. Amongst the blunders committed by Tun Dr Mahathir Mohamad (Tun) when he was appointed the 7th Prime Minister (PM7), one of the biggest was his choice of the Attorney-General (AG). Against conventional wisdom, Tun appointed Tommy Thomas (TT), a practising lawyer who had no background at all in the civil service, and almost zero knowledge in criminal prosecution as the AG who by the force of the Federal Constitution is also the Public Prosecutor (of course , the AG was appointed by the Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, but the Agong must act on the advice of the Prime Minister who in this case only nominated one name for the post).

    2. Not only does the appointment create unnecessary havoc in the smooth running of the Attorney-General’s Chambers (AGC), it also unforgivingly damages the reputation of the man self-styling himself as the reforming AG, to the point of no return. Truth be told, quite a lot of AGC officers held TT in some regard before he came into office, by virtue of his private practice records.

    3. Unfortunately, the longer TT were serving as the AG, the greater those regards were destroyed, and by the time he left office, there’s almost none. The publication of his memoir just put the final nail in his coffin. It is now clear to the whole world that TT was not only incompetent and out of his depth in performing his functions and duties as the AG, but the book also confirms that he’s dishonourable and treacherous by selling the official and secret information of the State which came into his knowledge when he was the AG, and also by divulging the discussions held with numerous stakeholders in relation to the criminal prosecutions which are still ongoing and yet to be instituted.

    4. During his short tenure, to the surprise of the AGC officers, TT also displayed amazing lack of knowledge on some of the broad legal fields that he as the AG is supposed to supervise and manage. What is even more damaging is, in those instances, rather than accept his limitations, he refused to listen to the advice and opinion given by the learned officers of the AGC, but pressed on with his seemingly “correct” position.

    There’s an instance related to an international matter whereby TT was giving views in contradiction to the opinion of his own expert officers in a meeting before Tun, and unsurprisingly (and surely a bitter pill to TT) Tun agreed with the position taken by the officers rather than the AG!

    5. Now, about his criminal prosecution litigation skills, the less it’s talked about, the better it is for him. In fact, the DPPs were very much relieved when he’s not doing the cross examination of witnesses with them, as the examples shown by him when he’s doing it (in just one case, fortunately, as he’s very busy in “other duties of office”) was even more damaging to the case of the prosecution than the questions posed by the defence counsel! But did he ever admit in the book that he’s hopeless as a prosecutor? Never in this life.

    6. In all honesty, we can actually write a book to illustrate the sheer incompetence of TT as the AG, his inability to handle the enormous task of being not only the number one legal advisor to the Government, but also the head of department of the biggest legal firm in the country and his unfounded prejudice and lack of trust to his own officers in AGC.

    7. The book was just an attempt by TT to salvage his tarnished reputation as the worst ever AG in the history of Malaysia, and to helplessly justify all his actions as the AG. In doing so, he blatantly disregarded the oath of secrecy and pledge of confidentiality that an AG is supposed to uphold to, and which is a direct contravention of the Official Secret Act that he as the former AG should have been very much aware of.

    In conclusion, TT must be charged for breaking the law.

    1. You sound knowledgeable and could be a member of AGC. How about you doing it?

      Get a lawyer – maybe his nemesis – to expose him, maybe even sue him in court, righting wrongs in the process. Feed him with the facts.

  13. Sebaliknya, siasatan polis terhadap Anwar Ibrahim kerana beliau mempersoalkan keabsahan darurat adalah memang sepatutnya berlaku.

    Polis ada kerja mereka. Mereka tahu kerja mereka, dah berdekad menjalankan tugas itu sejak Merdeka. Pendek kata, mereka berpengalaman dalam kerja itu sejak sebelum Merdeka. Dilatih menjalankan kerja2 itu by no less the British colonial masters yang dah beratus tahun pengalamman dalam hal2 kePolisian.

    Mempersoalkan mereka berupa seolah olah menghalang Polis menjalankan tugas mereka.

    1. Awas, Polis boleh ambil tindakan terhadap mereka jika berupa seolah olah menghalang Polis menjalankan tugas mereka.

  14. tiap perjuangan itu perlu pengorbanan,

    jgn pula ada kepentingan yg tersembunyi bersama…

    tapi, mampu kah kita bebas dari nya…

    1. Kamu tanya sebab kamu ada niat lain?

  15. bagus siasatan polis di lakukan terhadap anwar dan rakyat ingin melihat sejauh mana tekanan kpd anwar yg mampu mereka lakukan….

    di sini anwar perlihatkan kepimpinan nya, membuat anwar di lihat martyr…

    seperti mana nelson di afrika selatan ketika memerangi apartheid

    1. Wah, sampai ke Afrika Selatan kamu yer? Ada vodoo ke?

      Tapi setuju bagus siasatan polis dilakukan terhadap anwar. Namun demikian, tak mungkin akan membuat anwar di lihat martyr.

      Anwar sudah ada rekod sebagai Peliwat. Kalau ada rekod jenayah lain, merudum lah politik dia.

      1. Rekod jenayah sebagai Peliwat amat besar padah nya.

        Ini negara Islam, Islam haramkan liwat, Peliwat tak boleh jadi PM negara ini. Nokhtah.

  16. Assalamualaikum. saya mencari rawatan di sekitar Kelantan.sebelum ini saya ada terambil rokok dan makanan pemberian jiran, selepas itu saya terasa sakit dan banyak gangguan berlaku dibahagian dada,perut dan muka.

    Ini email saya : tubuhsatu@gmail.com

    1. Kesian, doakan moga2 sembuh cepat

    2. Tujukan doktor dulu, tahukan sebab sakit itu melalui sains. Rawatan doktor lebih baik dari yang lain.

  17. Dari awal lagi dah duga kenapa malaon mezah ni nak sangat jawatan tu. Itulah senjata malaon ni akn guna ke atas musuh politik tradisi bila mereka terdesak. Boleh siasat dan geledah balaci2 yg buat report tu, ada link dan kabel belaka, Bila, sibebal dapat kuasa, inilah bahananya. Hancus negara kalau spesis bebal dan rakusc macam ni terus pegang kuasa..

    1. Itu pasal kena hati2 bila mengundi. Jangan main ikut suka hati saja.

      Kena tanya sana sini latar belakang calun. Baca banyak2, kaji, bagus ke tak pendirian politik dan peribadi dia.

      1. Pendirian peribadi membayangkan pendirian politik nya. Penyangak peribadinya, penyangak lah politik nya. Cucuk sana, cucuk sini. Ada kemungkinan katak lompat.

        1. Katak lompat susah nak percaya.

          Melainkan dia betul2 tak setuju dengan pendirian parti nya yang dia takda peluang nak kawal.

          Takda upaya nak gulingkan pemimpin penyangak yang ada walau bersama sama dengan yang lain.

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published.