SIASATAN POLIS TERHADAP ANWAR TIDAK PATUT BERLAKU

Siasatan polis terhadap Anwar Ibrahim kerana beliau mempersoalkan keabsahan darurat adalah tidak sepatutnya berlaku.

Anwar telah meminta semakan kehakiman untuk melihat adakah pihak eksekutif telah memberikan nasihat yang betul kepada Yang Di-Pertuan Agong, bukan menentang tindakan Yang Di-Pertuan Agong.

Maksudnya tuntutan semakan kehakiman ini dilakukan kepada terhadap eksekutif, bukannya institusi monarki.

Beberapa pemimpin yang lain turut melakukan semakan kehakiman terhadap keadaan darurat yang sedang berlaku.

Perkara ini bukanlah hal yang baharu, PAS juga pernah mempersoal Pengisytiharan Darurat 1977 di Kelantan.

Mahkamah harus dibenarkan untuk mendengar semua hujah berkaitan isu darurat tanpa campur tangan pihak lain.

Menggunakan pihak polis untuk menyiasat dan menekan wakil rakyat yang sedang berkhidmat dan Ketua Pembangkang menjalankan amanah semak dan imbangnya kepada pihak eksekutuf bertentangan dengan prinsip demokrasi.

Hal ini akan tetap berlaku walaupun dalam keadaan darurat.

Disebabkan hal ini, intimidasi terhadapnya tidak sepatutnya berlaku dan harus dikecam.

NIK NAZMI NIK AHMAD

KETUA SETIAUSAHA PENGELOLA KEADILAN

AHLI PARLIMEN SETIAWANGSA

3 Februari 2021.

3.6 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 3 February 2021 — 11:14 pm
Subscribe
Notify of
guest
54 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
4 February 2021 1:02 pm

ALBONTO PATUT DIKEMBALIKAN KE TEMPAT ASAL SG BULOH INN……. TOK MUDIM TAK BERANI USIK ENAM JAHANAM PHD4PIG……… Cops To Call Up Tommy Thomas Over Defamation Report…….. (FMT) – Former attorney-general Tommy Thomas will be called up by the police to have his statement recorded on his recently published memoir “My Story: Justice in the Wilderness”. Selangor CID chief Fadzil Ahmat said Thomas would be called to give his statement “as soon as possible” after a police report was lodged against the lawyer over comments made in the book. He added that the matter is being probed under Section 500 of… Read more »

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 11:08 am

Di ulang –

Hah, tosonyap Anonymous 4 February 2021 7:32 am.

Padan muka nya, gatal mahu mencaci, tulis komen tak berisi dan menyakit hati.

Di balun sepuas puas nya hingga dia separuh mati.

Damn stupid bloke.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 11:04 am

Wak Gontol Kejora Kojolla dah mampus. Keluar pulak Ano entahapekenamenye nak menyunddal di sini.

Dipersilakan. Kalau Wak Gontol boleh mampus, yang lain pun boleh juga.

Itu belum di sodok Bang Ali di sini.

Din Remos
Din Remos
4 February 2021 10:52 am

Siapa itu auntie TN…? Kenapa ramai orang tak sukakan dia…kasian dia….janganlah dikituk warga emas…tak baik.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:59 am
Reply to  Din Remos

Takpa Din. Asalkan nama kamu bukan Remorse.

Kamu orang yang sama dengan Anonymous 4 February 2021 7:32 am di bawah ini, yang suka pakai banyak nama.

Tak ada jatidiri, tak confidenkan diri sendiri, mesti coba pakai nama lain bagi menarik pembaca.

Pakai satu nama saja dah di kentotkan pembaca. Enjoy lah kentotan itu.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 11:54 am
Reply to  Anonymous

Reply kepada Din Remos: Din barangkali nggak mengenali auntie TN tuh. Emangnya di blog ini, auntie itu tidak disukai ramei pembaca. Wanita warga emas itu dimusuhin sama beberapa pengikut blog yang agak popular dulunya seperti Kejora, Jigit, M vs A, NBR, Zunnun, Eton dan ramei lagi. Ini adalah karna gara-gara auntie tu yang asyik berkomen mencerca orang dan nggak punyai hujah kukuh atau isi pada hujahnya. Modalnya hanyalah ungkapan keanak-anakan seperti ‘kamu sekolah SRP saja ke?’ atau ‘kamu dulu sekolah SJK ke?’ atau ‘tulis BM sajalah Dol’ atau carutan seperti ‘PUKIMAK’ dll. Nenek itu cuba tampilin diri sebagei jagoan, namun… Read more »

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:48 am

Tadi tosonyap berjam Wak Gontol yang pakai nama Aomouse, sekarang keluar lagi.

Dibalun ditibai dibantai berterusan, tak larat dia. Di sekel kepala nya berdetus detus di sini, bengkak menggerutu.

Akan terus di bantai, disekel kepala nya dll selagi dia masuk sini.

trackback
Siasatan polis terhadap Anwar tidak patut berlaku - Nik Nazmi
4 February 2021 10:35 am

[…] Sumber : SDC […]

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:14 am

Yang ini pun tak kurang lawak:

Anonymous
3 February 2021 5:17 pm

Dah tosonyap monyopi toghuih auntie TN.
Hah ha ha.

Reply

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:14 am
Reply to  Anonymous

zunnun
3 February 2021 7:43 pm
Reply to Anonymous

auntie tn kena asyik mengunting bulu puki dan membelek2 lubang puki depan cermin…

jgn ganggu….

Reply

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:15 am
Reply to  Anonymous

Anonymous
3 February 2021 11:14 pm
Reply to zunnun

Ya kah? Hah ha haa..

Reply

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:38 am
Reply to  Anonymous

Little amuses the nuisance, what more the fool.

Kalau dia tak faham keseluruhan nya, dia faham fool yang di tujukan kpd nya.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:37 am
Reply to  Anonymous

Bang Ali tak komplen bulu kamu. Dia huna banyak KY Jelly lah. Takda masalah masuk belakang kamu.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:42 am
Reply to  Anonymous

Anonymous  4 February 2021 10:14 am otak kecik.

Masa berkongk.k, bapak dia tak kena ayak emak dia, bertabur ayak duit, tak masuk banyak ke pucci emak dia.

Maka bayi yang jadi itu not well-formed – kepala nya kurang otak.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:13 am

Yang ini lawak:

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
3 February 2021 10:07 pm

Auntie TN itu good grammar adalah tuhan dia sembah itu pasal bodoh piang kekal abadi bukan Islam patut komen dia yg melalut tapi kata org yg melalut.

Modal dia hanya jualan tepi jalan bodoh la, pathetic la, otak kecil la, SRP la, apa lagi. Kita kenal melalui komennya bertaraf longkang tempat pembuangan najis.

Auntie TN. Tahu.

Last edited 11 hours ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Reply

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:34 am
Reply to  Anonymous

Bodoh punya orang. Amat bodoh.

Tak tahu grammar, tak mahu mengaku. Sombong bongkak. Kosong dalam otak.

Komen selalu tak ada isi. Hanya mencaci. Otak kosong, mana boleh ada isi.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

Ane bo otak,

Bgus lah kamu guna BM. Tak guna BI tapi berterabur grammar macam Anonymous 4 February 2021 7:32 am. dan berikut nya.

Bikin kelakar ajer.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
4 February 2021 9:55 am

PERUSUH SOSIALIST PATUT DIPENJARAKAN SEMULA………. INEXPERIENCED PHD4PIG GOAL KEEPER TO BE SUED TO COURT…….. Now Ex-AGC Officer Lodges Police Report Against Thomas Over Book………. A retired senior legal officer has filed a police report against former attorney-general Tommy Thomas for allegedly tarnishing his reputation by claiming he is incapable of prosecuting Najib Razak for corruption in the SRC International case. (FMT) – Mohamad Hanafiah Zakaria, who retired as a senior research officer at the Judicial and Legal Training Institute (ILKAP) in August, urged police to investigate Thomas for criminal defamation. In his report lodged at the Cyberjaya police station yesterday… Read more »

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:58 am

Anonymous 4 February 2021 7:32 am di bawah ini is an accident in birth.

Bapak nya gelojoh sangat shahwat nya, lupa pasang sampul batang, emak nya dah tak sabor lagi, mana nak jolokkan getah penyekat air duit dalam pucci nya.

Maka 9 bulan kemudian, keluar lah dia. The unwanted child. Tapi dah keluar, kena bela lah.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 9:03 am
Reply to  Anonymous

Sekarang jadi masalah.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:25 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Tosonyap Anonymous 4 February 2021 7:32 am, cabut lari gamak nya bila dibalun, di tibai dan dibantai berterusan di sini.

Macam Wak Gontol Kejora Kojolla dulu. Dia lenyap langsung, pengsan, sesan nafas, kojol gamak nya.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:32 am

Auntie TN bercutikah hari ini? Komen-komen dari Zunnun tidak diekori dan dicerca-carut lagi! Atau auntie tu kesipuan setelah teruk disekolahkan oleh Ane Bo Lui? Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:40 am
Reply to  Anonymous

Kamu buta ke? Tak reti baca komen ke?

Atau kamu sengaja nak cari pasal di sini.

Otak kamu kecik ke? Purata manusia 130 gm berat otak nya. Otak kamu hanya 100 gn ke?

Jangan tunjuk bodoh sangat ler. Malu. Malu emak bapak kamu juga. Menyocok cara tak betul dulu hingga penyangak macam kamu keluar.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:10 am
Reply to  Anonymous

Komen di atas di tuju kpd Anonymous  4 February 2021 7:32 am yang mungkin

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:14 am
Reply to  Anonymous

Dia dah malu, tak selalu keluar dengan nama itu lagi sebab sentiasa dibalun ditibai dan dibantai di sini.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:44 am
Reply to  Anonymous

Kamu sekolah SJK dulu ker? Tak reti baca, kenalpasti penulis dan nilaikan komen2 di sini.

Selalu menulis komen coba menyakitkan hati pembaca. Coba, tak berjaya. Pembaca tahu kamu yang bodoh, bangang, takda kerja lain hanya mencaci di sini.

Caci dengan takda fakta pulak nya. Bertambah lah bodoh bangang kamu.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:48 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 4 February 2021 7:32 am ini salah emak bapak nya dulu. Berkongk.k hingga keluar dia.

Tak dibimbing di masa kecil. Salah campuran, selalu berkawan dengan penyangak, penjahat dan gengster. Yang lain pigi sekolah, geng dia main batang peliaq.

Bergilir, main Bang Ali-style.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:52 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 4 February 2021 7:32 am one-track minded. Asyik cona mencaci cerca. Pada hal banyak lain boleh di tulis nya pasal tajuk dan isi kandungan blog post Budin.

Bila tak dibimbing emak bapak nya di masa kecil, dia tuang sekolah, main lub.ng belakang dengan geng dia. Kena penyakit HIV. Hingga ke tua masih berubat dengan doktor.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:53 am
Reply to  Anonymous

Asyik coba ..

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:59 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 4 February 2021 7:32 am ini coba melepaskan geram nya dari di kerah emak nya mencuci pucci nya sejak masa kecil.

Berterusan hingga dewasa. Emak nya terasa kesedepan, mahu berterusan.

Maka mana lah dia ada banyak masa bercampur dengan yang lain untuk mengtahui adab sopan. Dapat peluang ajer, dia mengocak lah di blog ini.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:04 am
Reply to  Anonymous

Anonymous  4 February 2021 7:32 am ini tidak banyak kawan.

Boleh lihat dari apa yang dicakap nya di sini bahawa dia tidak disukai kenalan2 yang sebaya dengan nya.

Kepala nya mereng, pemikiran nya senget. Dulu pakai nama, di balun bertalu talu, malu, sekarang pakai Anonymous

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:06 am
Reply to  Anonymous

Moral of the story:

Jangan selalu blogging tak ada isi, hanya mencaci cerca. Kamu dibalun, ditibai, dibantai hingga malu nak pakai nama lagi.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:19 am
Reply to  Anonymous

Sebenarnya, Anonymous 4 February 2021 7:32 am itu tak tinggi pelajaran, tak luas pemandangan, katak di bawah tempurung.

Maka komenn2 nya amat cetek, tak mendalam, tak ada isi, hanya mencaci.

Maka dibalun, ditibai dan dibantai disini berterusan.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:33 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 4 February 2021 7:32 am menjadi cheer leader di sini.

Kalau cheering benda2 yang noble, ada faedah nya.

Tapi benda2 yang macam tahi di sorakkan nya.

Amat boodoh, jelek, jijik perbuatan dan tabiat nya.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:36 am
Reply to  Anonymous

Anonymous 4 February 2021 7:32 am mesti takda kawan, masuk sini sebab tempat lain di jijikkan orang.

Di sini pun dia di jijikkan. Kalau Jepun, dia hara kiri, Tapi dia dengar hara kiri saja, dia huru hara.

Perlahan lahan pergi ke bawah tempurung, diam di sana bersama katak puru.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 8:45 am
Reply to  Anonymous

Hah, tosonyap Anonymous 4 February 2021 7:32 am.

Padan muka nya, gatal mahu mencaci, tulis komen tak berisi dan menyakit hati.

Di balun sepuas puas nya hingga dia separuh mati.

Damn stupid bloke.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:16 am
Reply to  Anonymous

Seronok juger nengok auntie TN meroyan dan melatah. Hah ha haa.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 10:53 am
Reply to  Anonymous

Ngaku lah muka kamu dah hitam lebam di balun dengan hujah2 mentahikan kamu.

Dah tak terjawab, hanya mencaci.

Dibalun lagi, tak lama lagi memucci. Emak nya.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
4 February 2021 7:16 am

TAK SEKOR PUN DARI ENAM JAHANAM DUKERJAKAN OLEH TOK MUDIM SI PUPPET DORAEMON………. Tommy Thomas Must Be Charged For Breaking The Law……… AGC office 1. Amongst the blunders committed by Tun Dr Mahathir Mohamad (Tun) when he was appointed the 7th Prime Minister (PM7), one of the biggest was his choice of the Attorney-General (AG). Against conventional wisdom, Tun appointed Tommy Thomas (TT), a practising lawyer who had no background at all in the civil service, and almost zero knowledge in criminal prosecution as the AG who by the force of the Federal Constitution is also the Public Prosecutor (of… Read more »

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:31 am

You sound knowledgeable and could be a member of AGC. How about you doing it?

Get a lawyer – maybe his nemesis – to expose him, maybe even sue him in court, righting wrongs in the process. Feed him with the facts.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 6:37 am

Sebaliknya, siasatan polis terhadap Anwar Ibrahim kerana beliau mempersoalkan keabsahan darurat adalah memang sepatutnya berlaku.

Polis ada kerja mereka. Mereka tahu kerja mereka, dah berdekad menjalankan tugas itu sejak Merdeka. Pendek kata, mereka berpengalaman dalam kerja itu sejak sebelum Merdeka. Dilatih menjalankan kerja2 itu by no less the British colonial masters yang dah beratus tahun pengalamman dalam hal2 kePolisian.

Mempersoalkan mereka berupa seolah olah menghalang Polis menjalankan tugas mereka.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:13 am
Reply to  Anonymous

Awas, Polis boleh ambil tindakan terhadap mereka jika berupa seolah olah menghalang Polis menjalankan tugas mereka.

zunnun
zunnun
4 February 2021 6:18 am

tiap perjuangan itu perlu pengorbanan,

jgn pula ada kepentingan yg tersembunyi bersama…

tapi, mampu kah kita bebas dari nya…

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 7:07 am
Reply to  zunnun

Kamu tanya sebab kamu ada niat lain?

zunnun
zunnun
4 February 2021 6:08 am

bagus siasatan polis di lakukan terhadap anwar dan rakyat ingin melihat sejauh mana tekanan kpd anwar yg mampu mereka lakukan….

di sini anwar perlihatkan kepimpinan nya, membuat anwar di lihat martyr…

seperti mana nelson di afrika selatan ketika memerangi apartheid

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 6:27 am
Reply to  zunnun

Wah, sampai ke Afrika Selatan kamu yer? Ada vodoo ke?

Tapi setuju bagus siasatan polis dilakukan terhadap anwar. Namun demikian, tak mungkin akan membuat anwar di lihat martyr.

Anwar sudah ada rekod sebagai Peliwat. Kalau ada rekod jenayah lain, merudum lah politik dia.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 6:29 am
Reply to  Anonymous

Rekod jenayah sebagai Peliwat amat besar padah nya.

Ini negara Islam, Islam haramkan liwat, Peliwat tak boleh jadi PM negara ini. Nokhtah.

Sahabat
Sahabat
3 February 2021 11:59 pm

Assalamualaikum. saya mencari rawatan di sekitar Kelantan.sebelum ini saya ada terambil rokok dan makanan pemberian jiran, selepas itu saya terasa sakit dan banyak gangguan berlaku dibahagian dada,perut dan muka.

Ini email saya : [email protected]

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 5:30 am
Reply to  Sahabat

Kesian, doakan moga2 sembuh cepat

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 6:15 am
Reply to  Sahabat

Tujukan doktor dulu, tahukan sebab sakit itu melalui sains. Rawatan doktor lebih baik dari yang lain.

Anonymous
Anonymous
3 February 2021 11:49 pm

Dari awal lagi dah duga kenapa malaon mezah ni nak sangat jawatan tu. Itulah senjata malaon ni akn guna ke atas musuh politik tradisi bila mereka terdesak. Boleh siasat dan geledah balaci2 yg buat report tu, ada link dan kabel belaka, Bila, sibebal dapat kuasa, inilah bahananya. Hancus negara kalau spesis bebal dan rakusc macam ni terus pegang kuasa..

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 5:38 am
Reply to  Anonymous

Itu pasal kena hati2 bila mengundi. Jangan main ikut suka hati saja.

Kena tanya sana sini latar belakang calun. Baca banyak2, kaji, bagus ke tak pendirian politik dan peribadi dia.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 6:13 am
Reply to  Anonymous

Pendirian peribadi membayangkan pendirian politik nya. Penyangak peribadinya, penyangak lah politik nya. Cucuk sana, cucuk sini. Ada kemungkinan katak lompat.

Anonymous
Anonymous
4 February 2021 6:20 am
Reply to  Anonymous

Katak lompat susah nak percaya.

Melainkan dia betul2 tak setuju dengan pendirian parti nya yang dia takda peluang nak kawal.

Takda upaya nak gulingkan pemimpin penyangak yang ada walau bersama sama dengan yang lain.