MUHYIDDIN TERBUKTI SEMAKIN DITOLAK, TIDAK LAGI DIYAKINI

Dua tiga hari yang lalu telah muncul tiga dapatan daripada kajian berbeza yang secara jelas memberi gambaran bahawa PN bukan lagi sebuah kerajaan yang diyakini, semakin terhakis sokongan rakyat dan tidak membawa negara menuju kemajuan.

Emir Research yang mana penerajunya, Dr. Rais Hussin yang merupakan bekas pemimpin Bersatu, dalam kajian terbarunya mendapati, majoriti rakyat negara ini hidup dalam keadaan tidak yakin dengan daya maju ekonomi negara dan kemampuan kerajaan memimpin negara ke arah yang betul.

Dalam kajian yang dilakukan pada Disember 2020 terhadap 1,976 responden, lebih daripada 60 peratus menyatakan mereka tidak pasti dan tidak setuju Malaysia berada di landasan yang betul dalam kemampanan hala tuju ekonomi serta kemampuan PN mentadbir negara ini.

Melalui tinjauan bebas oleh portal berita The Malaysian Insight pula, didapati majoriti rakyat tidak berpuas hati dengan kerajaan PN sekarang.

Dalam 5000 yang menyertai undian, 93.9 peratus responden berkata, mereka tidak berpuas hati dengan PN atas pelbagai hujah, termasuk jatuhnya Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah Dunia, barisan Kabinet yang terlampau ramai, keputusan mengadakan perintah darurat dan karenah dwistandard dalam penguatkuasaan SOP Covid19.

Sementara itu, Fitch Solutions yang merupakan cabang firma penyelidikan Fitch Group, menjangkakan prospek ekonomi Malaysia akan terus bertambah buruk pada tahun ini.

Firma itu menjangkakan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia bagi tahun ini akan menurun dari 11.5 peratus kepada 10 peratus dengan menyebut mengenai “penggunaan swasta yang disenyapkan”.

“Pekerjaan dan gaji cenderung sekali lagi berada di bawah tekanan yang kuat, kali ini dengan ruang lingkup sokongan fiskal yang lebih rendah, memandangkan kewangan kerajaan sudah tegang dan hampir dengan had hutang yang meningkat sebanyak 60 peratus dari KDNK,” kata firma penyelidikan itu lagi.

Laporan itu menambah, penurunan pertumbuhan KDNK akan memberi kesan negatif terhadap jumlah dana yang ada yang diperlukan untuk memperkuat sistem penjagaan kesihatan Malaysia.

Berdasarkan tiga dapatan daripada kajian berbeza ini, kesimpulan yang paling mudah difahami ialah PN dan Muhyiddin Yassin terbukti tiada kemampuan untuk terus menerajui negara ini.

Ketidakyakinan rakyat bukan saja bermula dengan pengkhianatan dalam pembentukan PN, malah dalam banyak kegagalan lain, khususnya menangani Covid19.

Bersekali dengan itu, di samping perlaksanaan darurat dan menggantung Parlimen yang dicadangkan Muhyiddin dilihat semata-mata untuk mengelakkan dirinya dijatuhkan, kesan paling ketara dihadapi rakyat akibat daripada pendekatan ala diktator itu ialah kesan ekonomi kepada kehidupan mereka.

Kedegilan untuk berundur dan menampakkan sikap kemaruk kuasa walau sudah menjadi minoriti secara langsung dan tidak langsung telah menyebabkan pelabur dalam dan luar semakin menjauhkan diri

Ketidakmampuan PN dengan jumlah kabinet yang besar, selain kelemahan Muhyiddin dalam mengurus dan melahirkan idea-idea bernas serta luar biasa untuk menangani isu ekonomi, akhirnya rakyatlah yang menjadi mangsanya.

Kenapa rakyat tidak yakin dengan daya maju ekonomi dan kemampuan kerajaan mengurus negara?

Kenapa 93.9 peratus respondon dalam satu kajian tidak berpuas hati dengan PN sebagai kerajaan?

Kenapa sebuah badan penyelidikan berwibawa seperti Fitch Solutions menjangkakan prospek ekonomi akan bertambah buruk lagi?

Semua persoalan diatas tidak lain berpunca hanya daripada satu sebab saja iaitu Muhyiddin.

Muhyiddin seoanjang 11 bulan lepas terbukti telah gagal teruk sebagai Perdana Menteri di mana hanya dalam tempoh yang singkat saja telah menyebabkan kepimpinannya semakin ditolak, tidak diyakini dan tidak diterima lagi oleh rakyat.

Untuk itu, tanpa kompromi, menolak atau membuang Muhyiddin saja satu-satunya jawapan jika ingin lahirnya sebuah kerajaan yang kembali diterima dan diyakini rakyat jelata.

Kecualilah jika rakyat Malaysia ini memang suka hidup sengsara, tiada pekerjaan, tiada perniagaan dan tiada wang dalam poket untuk meneruskan kehidupan, teruskanlah menyokong, memuji dan mengampu Muhyiddin sehingga ke hujung nyawanya. (Shahbudindotcom 02/02/2021)

Updated: 2 February 2021 — 11:45 am

87 Comments

Add a Comment
  1. ALJUBON AKAN DIBENCI OLEH SEMUA RAKYAT……..

    ALBONTO PATUT DIKEMBALIKAN KE TEMPAT ASAL SG BULOH INN…….

    TOK MUDIM TAK BERANI USIK ENAM JAHANAM PHD4PIG………

    Cops To Call Up Tommy Thomas Over Defamation Report……..

    (FMT) – Former attorney-general Tommy Thomas will be called up by the police to have his statement recorded on his recently published memoir “My Story: Justice in the Wilderness”.

    Selangor CID chief Fadzil Ahmat said Thomas would be called to give his statement “as soon as possible” after a police report was lodged against the lawyer over comments made in the book.

    He added that the matter is being probed under Section 500 of the Penal Code for defamation.

    Earlier today, a retired senior legal officer filed a police report against Thomas for allegedly tarnishing his reputation by claiming he was incapable of prosecuting Najib Razak for corruption in the SRC International case.

    Mohamad Hanafiah Zakaria, who retired as director-general of the Judicial and Legal Training Institute in August, urged police to investigate the former attorney-general for criminal defamation.

    Yesterday, Najib Razak had also issued a letter of demand to Thomas for allegedly defaming him in his memoir in connection with the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu in 2006.

    Najib’s lawyer, Muhammad Shafee Abdullah, said his client was seeking an apology, RM10 million in compensation, an immediate public retraction of the statement from the book as well as an undertaking not to repeat the allegations and comments.

  2. Moo not fit to be a PM, tpi tak padan dgn sakit, kanser, Mat Sembap nk juga jadi PM. Siap rasuah dan melobi MP2 PN dgn jawatan. The most incompetent, irresponsible, selfish, greedy PM Msia ever had ! Moo must go! send him back to Pagoh..along with his useless, stupid makan gaji buta 70 MPs are sampah negara! ..semua 70 jahanam ni termasok PM patut dihumban dalam jamban…

  3. TOK MUDIM PUN SEBAHAGIAN PHD4PIG JUGAK…….KENAPA MARAH…… SEMATA2 KERANA ALJUBON TAK BOLEH PUASKAN NAFSU………..

    Pakatan Harapan’s House Of Cards……….

    It was all just a house of cards. Pakatan Harapan’s 20 years of lies was revealed when they were allowed to form the government. They could not deliver what for over 20 years they claimed they were going to do. Then, when they lost the government due to an internal power struggle, they continued with these lies by alleging that Muhyiddin is a backdoor PM and that the government is illegal/unconstitutional.

    For 20 years from 1998 to 2018, the opposition — first Barisan Alternatif, followed by Pakatan Rakyat, and then Pakatan Harapan — kept telling Malaysians how the country should be run and what they will do if or when they come to power.

    It was an elaborate plan built around impressive and wonderful sounding slogans. Accountability. Transparency. Competency. Good governance. Independence of the judiciary. Zero corruption, abuse of power, cronyism and nepotism. Justice. Democracy. Separation of powers.

    Those and more were the catchwords and catchphrases that were bandied about for 20 years. Later, “Zero GST” was added to that list of how Malaysia was going to be turned into a Shangri-La, the land of milk and honey with roads paved in gold.

    How can Anwar be the solution when he is the problem?
    Finally, the opposition was given the chance to run the country. On 9th May 2018, 37% of the registered voters or 5.5 million voters (or 45% of registered voters who turned out to vote) gave Pakatan Harapan the government.

    The balance 6.5 million voters did not vote for Pakatan Harapan, though. Hence, in essence, 55% of the registered voters who turned out to vote (or 63% of the total registered voters) were not with Pakatan Harapan.

    However, Pakatan Harapan’s 5.5 million votes or 45% was in one block (DAP, PKR, PPBM and Amanah) while the balance 6.5 million or 55% was splintered. And that allowed Pakatan Harapan to form the government even with only 45% of the popular votes.

    But when PPBM and some MPs from PKR abandoned Pakatan Harapan, they lost their majority in Parliament. But this was still not enough to bring down the government because Pakatan Harapan could still have ruled as a minority government.

    Mahathir resigned and then blocked the Agong from appointing Dr Wan Azizah as the new PM
    What brought down the government was the fact that Tun Dr Mahathir Mohamad resigned as Prime Minister (and he refused to withdraw his resignation when urged to do so by Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong), and when the Agong wanted to appoint Deputy Prime Minister Dr Wan Azizah Wan Ismail to take over, Mahathir disagreed.

    This left Malaysia without a Prime Minister. The Agong then summoned the 222 Members of Parliament to the Palace (220 MPs went) and when asked, one-by-one, who they wanted as PM, more than 50% named Muhyiddin Yassin.

    Convinced that Muhyiddin commanded the confidence of the majority Members of the House, the Agong swore Muhyiddin in as PM8 on 1st March 2020, as provided for in the Federal Constitution of Malaysia.

    These events have now been confirmed by previous Attorney-General Tommy Thomas in his latest revelation.

    Anwar is a conman and his 20 years propaganda about the so-called “Agenda Reformasi” is just a house of cards
    In short, by his selfish actions and political missteps, Mahathir practically gave the government to Muhyiddin Yassin and Perikatan Nasional. Muhyiddin is not a backdoor Prime Minister and neither is Perikatan Nasional an illegal or unconstitutional government, as what Pakatan Harapan alleges.

    The claim that Pakatan Harapan received the mandate of the voters is a fallacy and a myth. Pakatan Harapan may have won more seats in Parliament — 113 versus 109 — but it did not really receive the mandate, as they claim. Just 45% of the votes is not really a mandate in the real sense of the word.

    And even if 113 seats versus 109 can be translated into a “mandate”, this mandate was lost when Mahathir and his entire government resigned and PPBM plus some PKR MPs abandoned Pakatan Harapan and joined Perikatan Nasional.

    But what is more crucial than debating the issue of mandate, backdoor Prime Minister, illegal or unconstitutional government, etc., is Pakatan Harapan’s delivery and performance when they were in power for 22 months.

    What happened to Pakatan Harapan’s elaborate plan built around those impressive and wonderful sounding slogans? — Accountability. Transparency. Competency. Good governance. Independence of the judiciary. Zero corruption, abuse of power, cronyism and nepotism. Justice. Democracy. Separation of powers.

    Lim Kit Siang and DAP have been lying to Malaysians for 56 years
    Nothing happened. Pakatan Harapan was not able to deliver a single promise from their so-called “Reform Agenda” or “Agenda Reformasi”. Mahathir even admitted that it was impossible to deliver any of those promises as they were made thinking that Pakatan Harapan was never going to win the general election.

    It was all just a house of cards. Pakatan Harapan had been taking Malaysians for a ride for 20 years. And after Mahathir collapsed the government, they continued to take Malaysians for a ride by claiming that Muhyiddin is a backdoor Prime Minister and that the Perikatan Nasional government is an illegal or unconstitutional government.

    And Pakatan Harapan’s so-called mandate of the rakyat was not really a mandate. It was just 45% of the votes and 113 seats versus 109 seats. And even if they wish to claim it was a mandate, that mandate was lost when Mahathir resigned and blocked the Agong from appointing Dr Wan Azizah, and then PPBM and some PKR MPs abandoned Pakatan Harapan.

    It was all just a house of cards. Pakatan Harapan’s 20 years of lies was revealed when they were allowed to form the government. They could not deliver what for over 20 years they claimed they were going to do. Then, when they lost the government due to an internal power struggle, they continued with these lies by alleging that Muhyiddin is a backdoor PM and that the government is illegal/unconstitutional.

    1. Sudah la you..penjilat tegar Moo the Cow and PN.. org Pas la ni..gen hadi the serban bakul bawang…busok memanjang

    1. Megarut dan menghasut mengata “memang suka hidup sengsara,”

      KEPALA BAPAK KAU.

    2. Mengarut juga mengata  Muhyiddin semakin tidak diyakini dan ditolak

      1. Dr M: Malaysia is ruled by a dictator
        By New Straits Times
        January 15, 2021 @ 3:59pm

        Dr M: Malaysia is ruled by a dictator
        Tun Dr Mahathir Mohamad (right) says by declaring an emergency, Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin has bolstered his power. – BERNAMA/File pic
        KUALA LUMPUR: Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said the decision to reject the registration of his new party, Party Pejuang Tanah Air, suggests that the country is ruled by a dictator.

        During an interview with the BFM radio station this morning, Dr Mahathir said by declaring an emergency, Muhyiddin has bolstered his power.

        “Whether it (the decision) is right or wrong, we wouldn’t know, as we are no longer democratic. We are sacrificing democracy in order to give him (Muhyiddin) full power to do what he likes (during the period of the State of Emergency).

        “It is a kind of dictatorship, where people cannot protest or question (a decision).

        “So (it seems like) we are doing away with democracy completely, by using the emergency in order to give Muhyiddin full power without (allowing) anyone to say anything (against it).”

        He also dismissed the “dictator” label that was once given to him for many years, saying: “A dictator rules by decree”.

        “For example, my party (Pejuang) will not be registered, and you cannot question it because there is no way we can appeal. So in that sense, he (Muhyiddin) is a dictator,” Dr Mahathir added.

        The Langkawi Member of Parliament also pointed out that the State of Emergency is unnecessary for a country like Malaysia, where the people are obedient to government’s instructions.

        “Actually, the government has enough power to deal with the Covid-19. It’s not like other countries where people are protesting against the government’s instructions and all that.

        “In Malaysia no, anything that the government says, we do. We don’t protest, we don’t take it to the streets. In (the United States of) America and Germany, people take to the streets, and so they (the governments) require additional power to enforce laws.

        “But in Malaysia, there is no need for that, if we tell the people to do anything, they will do it,” he added.

        Dr. Mahathir is working very hard to head a new Grand Coalition Opposition PH++ to oust and reject Muhyiddin and PN and for him to be nominated as PM9.

        His vote of no confidence against Muhyiddin is pending in Parliament.

        He has also sponsored a court review challenging the Emergency as advised by Muhyiddin to the YDPA.

  4. agama itu membawa maksud persamaan di sisi tuhan

    bukan meninggikan satu kaum dan merendahkan satu kaum yg lain pula, kerana di sisi tuhan, yg membezakan antara mereka bukam kaum dan bangsa tapi keimanan mereka

    kerana tiada siape yg blh mendapik dada mengatakan ibadat mereka sudah di terima tuhan mereka dan syurga itu milik mereka kaum mereka sj…

    ini bibit2 male fide, satu pendustaan2 dan satu penafian2 menggunakan agama utk menghalalkan cara…

    yg ada dlm perlembagaan #bahasa & keistimewaan melayu dan raja2 melayu dan ilam sebagai agama resmi …

    tapi islam yg mcm mana ” tidak di sebut dgn ahli sunnah mau pun jabariah, mutazill dan sebagai nya….

    keistimewaan melayu2 bukan bersifat membawa kpd satu totalitarian bentuk nya, tapi haq2 yg terkandung dlm kanun tanah negeri, equity dan pelajaran

    1. Yeah, macam Melayu dah ditinggalkan demikian lama sebelum Merdeka. Selepas Merdeka pun, Dasar Ekonomi Baru DEB dilaksanakan bermula lama juga selepas Merdeka.

  5. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    NAK BOYITAHU AKHIRNYO SEDUNIYO DIPIMPIN MELAYU KEBERSAMAAN DGN YG LAIN – KEDATANGAN HANYO UTK MENGIMBANGI KUASA SUPAYA REZEKI, KEADILAN DAN KEAMANAN DIKEKALKAN TIADA BEZA SESAMA MANUSIA BERDIRI SAMA TINGGI DUDUK SAMA RENDAH, PADA YG BERUSAHA LEBIH DGN ILMU DAN PENGALAMAN MERAIH LEBIH NAMUN KEKALKAN RUKUN DAMAI DLM PENGAOLAN.

    LENGOK GAYO DITERUSKAN KEPIMPINAN YG SEDIO ADO TIADO CLUE TIADO KEPERLUAN (MASIH AMAN) TIADO SIGNAL HANYO TUNGGU JO LA YG PASTI ANWAR TIDAK MENJADI PM 9 SEBAB MAJORITI MELAYU AKAN MARAH.

    TAHU.

    1. asalkan #sinyanuktua96 tak pe lah…

      lagi nynyuk sana sini bergaduh2…

      1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

        Iyoy kono ingek tiado dulu tiadolah skrg. Eko ni hanyut keduniyoan. Tahu. kihkihkih.

    2. Setuju PASTI ANWAR TIDAK MENJADI PM 9 SEBAB MAJORITI MELAYU AKAN MARAH.

    3. perlembagaan negara tidak tertulis berkehendakan majoriti melayu sedanmgkan majoriti melayu kini berpecah2 dan menjadi bilangan minoriti sj…

      1. mengarut dan menghasut kamu mengata minoriti

    4. amalan democracy tidak berkehendakan majoriti melayu utk memenangi pilihan raya…

      yg democracy perlukan majoriti dari keselurahan rakyat memberi sokongan sesuatu parti atau gagasan

      tapi malayu2 kini kan dah perpecah dan menjadi kaum2 minoriti…

      masih tidur lena lagi ke

    5. majoriti melayu tidak akan marah…

      mana majoriti melayu2 nya? kini parti2 melayu2 perlahan2 menagih pertolongan anwar utk berkuasa…

      bebal kan free tak perlu bayaran

      1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

        Tu pasal bergembira lah dgn kedatangan sdgkan sosok itu tidak tahu awalan hidupnyo … tahu2 kono pimpin seduniyo nasib baik utk persaudaraan sejagat kalu tidak mahu kono maki kono hamun. Ni ha esok suruh nikah jo ado yg tak mahu … nolak tuah namo ea … takdo lah mlm hari bogolisah takdo tompek nak disudukan nak disumbekkan. Tahu. kihkihkih. saba jo la.

  6. #melayu2isle yg mana isle berdasarkan fahaman hadi dan kepentingan perkauman sesuatu kaum semata2 akan hancur dan menampakan kecacat nya…

    kekayaan itu memerlukan sharing wealth dan sharing .responsibility & accoutability….

    bukan sesekali #melayu2 di atas dan kaum2 lain di bawah…

    1. Puak korang bukan saja perkauman dalam stau kaum, juga dalam satu parti politik.

      DAP Ronnie Liu dah dihumban ke Raub, Pahang.

  7. kerajaan Muhyi akan jatuh kerana perisian agama utk perkasakan gagal meletak kan agama sebagai teras kejayaan….

    kerajaan Muhyi akan jatuh berdasarkan perihal ekonomi dan negara dan rakyat terkesan dan tiada upaya utk menjana keperluan ..

    kerajaan Muhyi akan jatuh bila mana permasaalahan penyularkan covids tidak di tangani dgn berkesan seperti mana berlaku dgn Trump yg mengambil sikap ‘lukeworm’ menafikan dan memperkecilkan hingga penyularan covids menjadi isu dlm pilihan raya…

    kerajaan Muhyi akan jatuh bila mana #melayu2 merasakan di pinggirkan lagi teruk dari kerajaan pH yg di pimpin oleh mahathir yg menampak kan bentuk crony capitalisma nya…

    kerajaan Muhyi akan jatuh, bila FDI & DDI tidak memberi peluang pekerjaan dan cukai pendapatan kpd negara….

    kerajaan Muhyi akan jatuh nila kecairan negara yg di ukur dgn kadar ‘money supply’ dlm pasaran amat berkurangan…

  8. JANGAN PERCAYA BUSINESSMEN WAKIL ELITE GLOBAL…….

    COVID-19: Vaksin tetap beri perlindungan walau keberkesanan rendah terhadap mutasi baharu

    WALAUPUN data keberkesanan vaksin dicatatkan lebih rendah apabila diuji terhadap mutasi baharu COVID-19 yang dikesan di Afrika Selatan, namun ia tetap memberikan perlindungan.
    Pakar penyakit berjangkit terkemuka Amerika Syarikat, Dr Anthony Fauci memberi saranan, bagi memastikan vaksin tersebut lebih berkesan, bilangan orang yang divaksin perlu ditingkatkan.
    Bercakap pada Persidangan COVID-19 Persatuan AIDS Sedunia (IAS), Dr Fauci mengakui vaksin COVID-19 yang dibangunkan tidak sempurna namun ia mampu memberi perlindungan bagi mengelak seseorang individu daripada dijangkiti semula virus itu.
    “Keberkesanan vaksin mungkin kurang untuk melawan varian itu, bahkan bukan 100 peratus berkesan. Namun, kita boleh pastikan ia berkesan sekiranya ramai individu divaksin.
    “Vaksin ini mampu beri keberkesanan bagi varian jangkitan sebelum ini. Ia bukanlah sepenuhnya, tetapi boleh dibanggakan,” katanya pada Isnin.
    Terdahulu, beberapa syarikat farmaseutikal melaporkan keberkesanan vaksin mereka berkurangan terhadap mutasi baharu Afrika Selatan, dikenali sebagai B 1.351.
    Novavax menunjukkan hanya 50 peratus keberkesanan di Afrika Selatan berbanding ujian fasa terakhir di United Kingdom iaitu 89.3 peratus.
    Johnson & Johnson pula berpendapat wujud perbezaan keberkesanan vaksin di mana Afrika Selatan hanya menunjukkan 57 peratus berbanding di Amerika Syarikat yang mencatatkan 72 peratus.
    .

  9. DARURAT UNTUK TAMBAH PUSAT KUARANTIN OK JANGAN TAMBAH KOMPAUN SUDAHLAH……….

    Isytihar darurat: Tujuh NGO kemuka saman kepada PM, Kerajaan
    Tindakan itu adalah usaha untuk mendapatkan perisytiharan mahkamah berkenaan tindakan kerajaan yang disifatkan mereka tidak berperlembagaan.

    KUALA LUMPUR: Tujuh badan bukan kerajaan (NGO) memfailkan saman mewakili kepentingan umum terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Malaysia di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hari ini.
    Mereka menegaskan, tindakan itu adalah usaha untuk mendapatkan perisytiharan mahkamah berkenaan tindakan kerajaan yang disifatkan mereka tidak berperlembagaan.
    Ia berkait Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) atau Seksyen 14 Ordinan tersebut yang telah menggantung Parlimen dan Perkara 150(8) Perlembagaan yang mengenepikan bidang kuasa mahkamah.
    “Kami bimbang perisytiharan darurat dan Ordinan Darurat telah menyebabkan Dewan Rakyat dan Dewan Negara tidak dapat memenuhi kewajiban perlembagaan mereka sebagai tempat perbahasan dan pengundian bagi Ordinan Darurat.
    “Kami juga khuatir kesan utama Ordinan Darurat adalah penggantungan Parlimen sedangkan kerajaan, badan kehakiman dan sektor swasta berjalan seperti biasa, dengan terikat dengan peraturan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masih berkuatkuasa.
    “Kami ingin mahkamah mengisytiharkan sekiranya mereka mempunyai kuasa untuk menyemak sebarang percubaan untuk memintas peruntukan perlembagaan yang memerlukan semua undangundang dibawa ke Parlimen terlebih dahulu,” memetik kenyataan bersama yang dikeluarkan hari ini.
    Tujuh NGO tersebut adalah Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0), Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Center for Independent Journalism (CIJ), Aliran, Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH), Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (GERAK) dan Save Rivers.
    Tambah mereka lagi, kerajaan sudah mempunyai kuasa yang mencukupi untuk menangani krisis pandemik COVID-19 dan tiada keperluan untuk menggantung Parlimen melalui Ordinan Darurat.
    “Sebagaimana rakyat Malaysia yang lain, kami amat khuatir dengan kesan buruk pandemik ini – kehilangan nyawa, kerja dan hakisan ekonomi yang sangat teruk.
    “Kestabilan politik adalah diperlukan untuk kerajaan membawa kita keluar dari krisis yang tidak terjangka ini, namun kestabilan tidak boleh dicapai dengan mengorbankan institusi semak dan imbang oleh Parlimen dan badan kehakiman,” kata kenyataan itu.
    Justeru, mereka menegaskan tindakan litigasi tersebut adalah demi kepentingan umum untuk mempertahankan kedaulatan undang-undang dan sistem semak imbang serta untuk mendapatkan keputusan badan kehakiman berkenaan isu-isu terkait Ordinan Darurat.

    1. Bahalu you! penyokong PM Darurat dan Istana Darurat

  10. utk menolak kerajaan pN yg bermula dgn mua”FUCK”at kemudian dgn penjenamaan #melayu2isle, perlu dismantle kecacatan kefahaman agama yg hanya berdasarkan hukum yg di asaskan oleh kepentingan mereka yg mendewa2 muhammad….

    perlu mencari kebenaran yg hurairah simpan dan membawa mati bersama sebahagian yg ada dgn hya….

    islam memerlukan roh utk di hidupkan, dan syariat dan tahhid/tasauf berbentuk pedagogi hnaya jasad semata2 berdasarkan kepentingan2 kerajaan di pimpin bukan dari golongan muqarabun, tapi berkhilaf dgn salasilah dgn ‘ulama’ yg mendukung kerajaan kepimpinan semasa…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

      Menyebut FUCK, maka Pukimak lah dia.

      Jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara ini pun nak cakap syariat dan tahhid/tasauf.

      KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klepto wal Jibo.

      KEPALA ATOK DIA, kata aku yang tak berpangkat.

  11. agama itu bukan kesempadanan hukum2 kerana kerana agama itu haq milik spiritual manusia dgn tuhan nya…

    ini asas keyakinan

    agama yg berdasarkan kesempadanan hukum2 semata dgn tasauf/tauhid yg berbentuk pengajaran pedagogical semata2 bukan makanan utk rohani manusia…

    keROHanian manusia memerlukan mengertian ketuhanan kerana itu yg tuhan perkatakan :

    ” roh itu urusan Aku…”

    maka perlu manusia menyatakan ilmu ketuhanan utk mengenal tuhan dgn mengenal roh yg hidup dan tidak binasa….

    ini asas keyakinan…

    1. Tuhan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ada di pangkap pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

      Maka mengarut lah dia nak cakap pasal roh dsb nya.

  12. agama yg mana muhyi menggunakan dan di bantu oleh mantan muhti wilayah, mufti di utara, dan barisan2 mufti yg bersama nya,se,lain hadi awang & para malaun2 & walaun2 nya

    utk mengasaskan kerajaan #melayu2 islam hanya dgn berdasarkan syariat tidak cukup utk membawa kejayaan sepertimana jatuh nya kerajaan2 kalifah sebelum nya dan kerajaan yg mengaku negara islam yg berpayung di bawah OIC…

    mencurigai usaha perubahan, merdekakan- liberate kekakuan hukum2 kesempadanan syariat, dlm masa yg sama penganut2 nya meletakan rintangan taboo dgn tomahan liberal & pluralisma…..

    dgn pengertian, redefinition, reevaluation, reassessment…

    se rong dgn ilmu2 yg berubah2 memajukan manusia dan tamaddun mereka….

    1. se rong seiring dgn kemajuan ilmu2 yg berubah2 majukan manusia dan tamuddun nya….

    2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK mengarut lagi pasal mufti, khalifah, tomahan liberal & pluralisma dsb nya.

      Dia tentu serong fahaman ilmu2 yang ada.

  13. cukup ke berdasarkan syariat semata2 utk mengtakbir kerajaan #melayu2isle Muhyi dan hadi jenama kan dlm masa yg sama membelakangi sistem democracy yg menjadi tunggang negara…

    No dAp No Anwar berdasarkan #melayu2

    atau

    berdasarkan fahaman islam yg cetek dan sempit ?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK cakap pasal fahaman Islam yang cetek dan sempit, konon nya.

      Dia yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara, apa dia tahu pasal Islam.

      Mengarut tak renti2.

  14. kekakuan, keadaan stale bull yg melanda negara & politik semasa di mulakan dgn cuba menegak daulah kerajaan #mealyu2 isle bermula dgn #melayu2omNo yg ingin kembali berkuasa lalu menggunakan agama yg di anuti pAs di jadikan asas menubuhkan fahaman melayu2islam…

    terkemudian #melayu2pbbm menggunakan asas sedemikian dan mengkianati kerajaan yg mereka sama2 dirikan dgn rakan2 dlm pH melawan salah laku #melayu2omNO lakukan…

    acuan yg sama, menggunakan agama syariat yg amat tandus,lalu mengadakan agama Haqiqat kebenaran Islam…

    persoalan nya, benar ke pengakuan mereka sedangkan agama yg mereka amalkan byak berbentuk assobiyah aradan segala bentuk2 makrifat bagitu asing yg ada dgn mereka…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK penerangan pangkat nya telah di buat dahulu menuduh Melayu menuduh Melayu menggunakan agama syariat yang tandus.

      Sekali lagi Najib Klepto wal Jibo betul bila mengata orang spt ini KEPALA BAPAK DIA.

  15. kemajuan barat dgn bermula renaissance mereka mencabar kekuasaan gereja sebagai asas tamaddun manusia tapi lain pula dgn kaum2 yg bersyariatkan muhamad …

    hanya berdasarkan syariat, membina kemajuan mereka hinggakan kemajuan di barat sering mereka curagai…

    this clash of trust berdasarkan setakat kepercayaan atau keyakinan ?

    tidak kah rukum imam itu mempercayai kitab2 & furqan2 yg ada

    dakah tuhan &* ketuhanan/kenabian muhamad ,membuat kesilapan tidak memberitahu

    hanya percaya quran sj..

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK bodoh bangang tidak tahu bahawa Islam pernah merasa kegemilangan beberapa abad mulai abad 7 hingga 13.

      Memang semua agama menempuhi tempuh2 turun naik, tapi Islam ada pengalaman kegemilangan beratus tahun itu.

  16. cukup kah setakat bersyariat membolehkan manusia mengenal tuhan Nya dan dlm masa yg sama mencurigai kemerdekaan fungsi cognitive manusia mencari rahsia ilmu tuhan dan kesemestaan nya….

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tak akan dapat  rahsia ilmu tuhan dan kesemestaan yang di sebut nya itu.

  17. ape kepincang agama hingga merasakan “alien” curiga dgn ilmu2 yg mengalir menjana tamaddun manusa…

    galileo mempersoalkan kuasa gereja dgn fahaman mereka bahawa bumi di tengah2 alam semesta..

    lalu di jatuhkan bunuh ke atas nya, dan kecuali jua copernicus..

    kini pihak gereja telah utk batalkan ex communicado mereka terhadap galileo & copernicus dan menerima kesalahan kesilapan keputusan gereja

    bagaimna pula zunnun Al misri, Ibnu Arabi dgn wahdatul wujud mereka ?

    bagimana pula dgn hallaj dgn hullul nya ?

    masih sesat ke mereka atau tiada pemimpin yg bersyariat yg mampu utk membenarkan nya ….

    perlu kah ‘unity’ itu bersadarkan pragmatik dgn menerima perbezaan itu satu rahmat semata2…

    1. ..gereja telah utk membatalkan keputusan ex communicado mereka terhadap

    2. Turun naik kegemilangan tiap agama dalam sejarah adalah perkara biasa.

      Observant Jews would instead only pray at the outside wall” of Al Aqsa Mosque –
      
      https://www.aljazeera.com/features/2013/11/13/jews-and-muslims-to-share-al-aqsa-mosque

  18. Ngspe pengertian islam itu berlegar dlm kolam kesempadan syariat dan di jadikan asas dan menyembunyikan rahsia mengenal tuhan, dgn membiarkan mereka mencari akan kebenaran nya…

    hingga pemimpin2 yg memimpin islam ketandusan tuhan & ilmu nya

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (penerangan pangkat nya telah di beri dahulu) menghasut mengata pemimpin2 islam ketandusan tuhan & ilmu nya.

      Dah Pukimak itu, Pukimak lah dia berterusan.

  19. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Ni ha … Koboi jimen dari hujung kampiong dgn kudo kepang kapcai blue color coming Lone Ranger …. nantikan tak lamo layi bersiaran bosa-bosaran seduniyo.

    Jgn lupo ikuti perkembangannyo dari maso ko somoso saing ayahanda Tun.Tahu.

  20. seperti kanak2 yg masih tidak mengerti, ape kah ibu bapa akan menceritakan explicit persetubuhan mereka agar kanak2 jelas memahami nya

    atau berkias2 dgn mereka

    adakah kedua ibu bapa membiarkan kanak2 sendiri mengetahui nya dari pembelajaran hingga “kematangan” mereka

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (penerangan pangkat nya telah di beri dahulu) memanggil annnnnnnak nya melihat bila depa bersetubuh.

      Ini lah jenis Pukimak di dunia ini.

  21. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Totuang Buding,

    Apo sobab seekor 🐷 tonok bersiaran berkeliaran di blog ini nak mengajar Melayu apo Melayu patut buek namo ea tak lain hanya lah yg bernamo Zunnun the puki and the kepala bana
    the pukimak specialist naik pancake tolopeh dari kandiang Wad Songsaro Tg Rambutan.

    Si 🐷 ini hari2 menganj🐕ong jo kijo ea pagi potang siang mlm tolupo nak tolan ubek gilo diyo, siapo yg doket diyo kono jago2 kut dilihat ea dopan diyo sosok yg memberahikan habih diyo sondol ea mcm 🐷 dikonciong ea merato diyangket kaki sobolah diyo mcm 🐕. Ini jo yg diyo komeng bodoh piang selayak dirinyo. Tahu.

  22. Tidak kah awaludin iru makrifatullah…

    awal agama itu mengenal tuhan, mengerti ape oengertian istlah #allah ?

    tidak kah tuhan berkata, ….

    “tudak kah kamu melihat Aku dgn kamu..”

    maka utk mengenal tuhan, perlu mengenal diri dulu….

    tudak kah itu yg muhamad lakukan di dlm gua

    maka persoalan nya, adakah muhamad berjaya menyatakan kenabian nya dgn clarity kpd semua atau hanya kpd mereka2 yg terplih sj

    1. Jangan percaya apa DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK KATA.

      DIA BEDAAH SAJA.

    2. oengertian – pengertian

  23. Adakah syariat muhammad itu menyamai ilmu ketuhanan yg muhamad ada

    atau ilmu syariat itu hanya kesempadan utk pengurusan sesama manusia sj

    1. Yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara takda ilmu, takda KeTuhanan.

      Hanya syiok syiok ikut orang sahaja. Bila terjerumus ke longkang …

  24. adakah mereka2 terkemudian muhamad mempunyai ilmu separa muhamad utk mengerti dan memahami kenabian muhamad….

    kerana ilmu mengenal kenabian muhamad itu muhamad dapat nyatakan setelah karam tenggelam dlm khalwat nya bagitu lama di dlm gua…

  25. Dah berburas lub.ng bont.t DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

    Tosonyap dia. Time for mme to rest.

    Will whack him again as and when he comes in again.

  26. adakah hadi awang mengamalkan amanat sesat nya sabit dgn kebenaran mereka2 yg terkemudian muhamad atau kebenaran kenabian muhammad…

  27. Hah, puas membalun, menibai dan membantai DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU).

    Hingga tosonyap dia. time to rest.

  28. Nampak keadaan seperti auntie TN dah ‘give up’. Tidak terpulun auntie itu untuk ‘counter’ atau cerca-carut komen-komen yang Zunnun berikan.

    1. Mata buta atau kepala gila atau assole kamu sakit dibalun Bang Ali azab sangsara tak sedar TN sudah banyak menulis komen.

      Sakit menjerit gamak nya, kot kali ini pukulan Bang Ali luar biasa. Melelas assole kamu yer?

      1. Anonymous 2 February 2021 1:29 pm ini orang tua. 80an hampir 90an tahun umur. Otak dah tak kuat, tak boleh fokus. Selalu konfius.

        Maka kena balun berdentam dentum lah dia. Takda kesian. Sebab orang tua gatal, mintak dibalun assol nya.

  29. adakah pelembagaan itu pertahankan oleh jawatan perdana menteri yg bersumpah utk pertahan kan nya

    atau pelembagaan itu di biarkan kpd penjawat perdana menteri utk pertahankan nya..?

    adakah yg menjawat nya dan jawatan perdana menteri itu sama, kerana yg menjawat nya manusia, dan jawatan itu amanah yg di pikul nya.

    3 consequentials terbit dari nya…

    (1) yg menjawat > jawatan perdana menteri nya

    (2) yg menjawat < jawatan perdana menteri nya

    (3) yg menjawat = jawatan perdana menteri nya

    1. Kamu yang tak menjawat pertahankan dengan assole kamu.

  30. kebenran islam itu tunggak kerana penafian itu membawa syirik akhir nya

    adakah islam itu bersadarkan kpd muhamad atau bersabitkan kpd kenabian muhamad…?

    1. kebenaran islam…

      bersandarkan kpd muhamad atau bersabit kpd kenabian muhamad

      1. Kebenaran agama kamu mula2 bersabit kpd Confucius, kemudian Tao, kemudian entah siapa di Evangelical Christianity.

        Main sapu ajer ler. Penghabis nya, Bang Ali pun kamu sembah. Di belakang kamu.

        1. Menonggeng.

    2. Apakah keNabian kamu tersangkut di pokok Kayu Ara di tepi rumah kamu?

      Kamu sembah, tonggang tonggek berkali kali tiap hari.

      Pokok itu Nabi ke Tuhan kamu?

  31. 3 consequential variables between attribute & form

    (1) muhamad > kenabian nya

    bila berlaku sedemikian rupa, muhamad tenggelam dan karam dlm ketuhanan dgn bersatu dgn tuhan

    ini yg berlaku dgn israq mikraq nya…

    2) muhamad < kenabian nya

    ini membawa kpd muhamad tengelam dgn nafsu nya meneruskan & melakukan aktiviti manusia nya ….

    berbini2 akan nya

    (3) muhamad = kenabian nya….

    muhamad & kenabian nya kamil-kamil antara mereka berdua., lalu menyatakan kerasulan nya……

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK PANGKAT NYA SUDAH DIBERI PENERANGAN DAHULU.

      Jenis tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara tak ada Nabi.

      Asyik tukar agama nya. Dulu Confius, tukar ke Taoist, tukar lagi ke Evangelical Christianity sekarang entahapekebendenye.

      Free Thinker, kononnya. Otak nya penuh tahi.

  32. ELOK KOMPAUN UTK POLITIKUS DI NAIKKAN BUKAN TAMBAH KESUSAHAN RAKYAT…….. SEBAHAGIAN BESAR WABAK DISUMBANGKAN POLITIKUS PHD4PIG SEPERTI KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….

    Kerajaan disaran naikkan kompaun langgar SOP hingga RM10,000…….

    Kerajaan disaran supaya meningkatkan kadar kompaun terhadap mereka yang ingkar peraturan ataupun operasi standard prosedur (SOP) Covid-19 sehingga RM10,000.

    Peguam, Mohd Khairul Azam Abdul Aziz, berkata bagi sesetengah pihak kadar kompaun sebanyak RM1,000 yang dikenakan ketika ini agak kecil.

    “Ada pihak yang langgar PKP, dia tak kisah langgar PKP kerana jumlah itu kecil bagi mereka…mereka mampu untuk membayarnya.

    “Seperti pengusaha kelab malam, jumlah itu amat kecil buat mereka.

    “Sebab itu saya sarankan supaya mereka didenda dengan jumlah lebih tinggi sehingga RM10,000 dan jika kesalahan berulang boleh mencecah RM50,000,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

    Bagaimanapun katanya, bagi rakyat biasa yang mungkin pertama kali melakukan kesalahan majistret boleh menggunakan kebijaksanaannya untuk mengenakan denda minimum.

    Baru-baru ini, Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata kompaun lebih tinggi dan hukuman lebih berat sedang digubal melalui Ordinan Darurat bagi dikenakan terhadap individu atau syarikat yang melanggar SOP perintah kawalan pergerakan (PKP).

    Katanya, ia susulan masih ramai lagi yang ingkar dan melanggar SOP berkenaan.

    Kelmarin, Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador berpendapat sudah tiba masanya nilai kompaun kerana ingkar dan melanggar SOP PKP dinaikkan susulan peningkatan ketara kes Covid-19 di negara ini.

    Abdul Hamid berkata setiap minggu ribuan saman dikeluarkan pihaknya kepada individu yang ingkar dan melanggar SOP PKP, yang kebanyakannya melibatkan kesalahan tiada penjarakan fizikal.

    Di Singapura hukuman pesalah pertama adalah SG$10,000 (kira-kira RM 30,000), kesalahan kedua SD20,000 (RM60,000).

    Manakala di Korea Selatan kesalahan pertama, denda RM35,000 dan di Indonesia pula, 300 juta rupiah (RM82,343.91).

    Sementara itu, Naib Ketua Pemuda PKR (AMK) Kebangsaan Syed Badli Shah Syed Osman berkata adalah tidak wajar kerajaan mengenakan denda yang lebih tinggi.

    Katanya, PKP dan proklamasi darurat yang diumumkan kerajaan tidak ada sebarang pengumuman pakej bantuan daripada kerajaan.

    “Tak patut…. Sepatutnya kerajaan bantu rakyat terhadap mereka yang terkesan. Bukan tambah beban.

    “Sebaiknya kerajaan kecilkan jumlah kabinet, kompaun para menteri yang langgar SOP dahulu. Semua menteri ni makan gaji buta,” katanya.

    Kalau anda terlepas…

    Petugas barisan depan Covid-19 dakwa alami tekanan, terbeban
    Dalam pada itu, Exco Pemuda Umno Mustafa Shah Abdul Hamid menggesa kerajaan memperkemaskan pelaksanaan SOP ataupun peraturan PKP.

    “Tidak wajar untuk mengenakan denda yang keras kepada rakyat biasa, ketika mana mereka kini dalam kesempitan.

    “Namun, jika membabitkan mereka yang ingkar seperti kelab malam, itu saya sokong jika dikenakan hukuman yang berat,” katanya lagi.

    Sementara itu, Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (Ikhlas), Mohd Ridzuan Abdullah berpendapat tiada keperluan kerajaan meningkatkan kadar kompaun.

    Katanya, tindakan menaikkan kompaun walaupun sehingga RM10,000 tidak akan menyelesaikan masalah yang membelenggu rakyat ketika krisis Covid-19 ini.

  33. adakah segala salasilah yg ada, di tujukan kpd muhamad atau kpd kenabian/kerasulan nya ?

    adakah salasilah ilmu hadith itu berakhir kpd muhammad atau kenabian/kerasulan nya….

    adakah mereka2 yg di sekeling muhamamd memahami dan mereka2 yg terkemudian mempunyai ilmu separa muhamad utk mendampingi kenabian/kerasulan muhamad ?

    hinggakan kebenaran yg di bawa muhamad berupa bibit2 assobiyah arab kebanyakan nya…

    1. Salasilah kamu berasal dari Confius. Selalu confused, tukar kpd Taoism. Asyik berkuntao, tukar lagi kpd Christian Evangelical entahapekebende.

      Kamu takda Nabi. Hanya ada babi. Bela babi, makan babi, sembahyangkan Babi. Bila gian, tak dapat seks, tutuh babi.

  34. kebenaran islam itu satu paramount, jauh sekali dgn pendewaan dan pemujaan buta semata2…

    adakah islam itu bersadarkan kpd muhamad anak aminah atau mengikut kebenaran kenabian yg mengajar muhamad, menyebarkan kerasulan nya…?…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI.

      Dia iri hati tak ada Nabi, ha nya ikut2 saja orang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara. Takda siapa beri penerangan apekebende kpd dia.

  35. adakah kawin bawah umur itu sunah atau satu budaya arab ?

    adakah kenabian muhamad yg berbini2 atau muhamad yg berbini2………

    dgn 14 bini yg muhamad kawini, ape kah 14 bini sentiasa bersama muhamad se tiap masa….

    atau

    muhamad berpisah dan sentiasa bersama 4 sj….

    maka persoalan nya..

    ngape muhamad meninggalkan 8 dari nya? kematian ? penceraian ? jika penceraian kesilapan siape ? adakah kenabian muhamad sama membuat kesilapan ?

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI.

      Kahwinkan anak nya yang berumur 14 tahun. Sebab sudah di songket nya, anak nya komplen tak datang haidz.

  36. semakin hari semakin marah rakyat, mual, & muak dgn kerajaan #mealyu2isle yg tiada satu perancang

    72 menteri dan duta khas, bergaji buta, dan malun2 pAs bak badut dgn jawatan mereka, tiada ilmu dan idea

    kini jelas skarang #melayu2isle hanya satu golongan yg cacat akal hanya utk mengaut gaji buta semata2....

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI.

      Puak nya tak pernah dapat memerintah, tak menang banyak kerusi di PRU.

      Mana nak menang, jenis nya otak kosong, macam zunnun Pukimak nih.

  37. ALJUBON AKAN DITOLAK MASUK LOKAP SEMULA KERANA SEMAKAN KEYAKINAN……..

    LOCKDOWN BOLEH KURANGKAN HANYA 5 HARI……..

    Single Virus Case Sends Australia’s Perth Into Snap Lockdown……

    (NST) – The Australian city of Perth will begin a snap five-day lockdown after a security guard at a quarantine hotel tested positive for Covid-19, authorities announced Sunday.

    Roughly two million residents of the city must stay at home as of Sunday evening, as will those living in the nearby Peel and South West regions.

    A scheduled return of schools on Monday will be delayed, with locals only permitted to leave their homes for exercise, medical care, essential work or to buy food.

    The new rules follow the first case of community transmission in Western Australia state for 10 months, officials said.

    “Our model is to deal with it very, very quickly and harshly… so that we can bring it under control and not have community spread of the virus as you have seen in other countries around the world,” state Premier Mark McGowan said.

    Authorities believe the man contracted the virus from a returning traveller quarantining in a hotel in Australia’s fourth-biggest city.

    The traveller is thought to have picked up a UK variant of the virus believed to be more infectious than Covid-19 strains previously detected in Australia.

    Genomic testing is underway to determine the precise source of the man’s infection, and health officials said he may have visited more than a dozen locations while carrying the virus.

    Cafes, bars and restaurants have been ordered to close, while visits to health facilities are banned and weddings cancelled.

    “What we’re trying to do is have a (short) period of disruption rather than a long period of disruption, and therefore some adverse health outcomes,” McGowan said.

    “We are trying to crush the virus as quickly as we possibly can.”

    The restrictions are the toughest seen in Perth since the early stages of the pandemic, while masks have been made mandatory for the first time.

    Western Australia kept its borders closed for most of 2020, cutting itself off from the rest of the nation but allowing the state to enjoy many months of relative normality.

    The snap lockdown comes three weeks after similar measures were implemented in the eastern city of Brisbane, prompted by a hotel cleaner contracting the variant.

    Those restrictions were quickly lifted when it became clear the virus had not taken hold in the community.

    Australia has fared relatively well during the pandemic, recording just over 28,800 Covid-19 cases and 909 deaths linked to the virus in a population of about 25 million.

  38. kkerajaan #melayu2isle bukan lagi jelas di tolak oleh rakyat jelata, malah rakyat tak sabar2 utk campak kan mereka bila2 masa sj….

    pengkianatan mereka kini berbentuk satu bala penyularan covids hingga rakyat terkesan dgn ekonomi mereka…

    covids amat marah dan mengamok bila ketahui virus amanat sesat hadi cuba mengambil kesempatan dan mengambil precedent dgn kepentingan2 #melayu2isle dari mereka…

    1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK geram kpd rakyat sebab demikian lama tak undikan puak nya supaya menang majoriti maka tak pernah dapat memerintah.

      Maka sekarang mengarut macam2, nak lepaskan geram.

  39. Kalau budak Jkom bekas pegawai Jasa terpaksa menyamar pelacur cerita lucah dalam blog, I rasa memang PNkhianat dikhianat dan disemburit oleh geng sendiri. Padanlah mereka berkhianat dan mengkhianat sampai mampus. Kahkahkah!

    1. BOMBSHELL – IT’S OVER! MALAYSIA PAST THE POINT OF NO RETURN – INCOMPETENT MUHYIDDIN & AZMIN CAN TELL LIES TILL THE COWS COME HOME – BUT FED UP OF THEIR CLUMSY HANDLING OF PANDEMIC & ECONOMY, MALAYSIANS ALL SET TO BOOT THEM OUT – JUST LIKE AMERICANS KICKED OUT TRUMP

      https://www.malaysia-chronicle.com/?p=200987

      1. Quoting Malaysia Chronicle is a joke. A big joke.

        Damn frustrated lot in there, never got anywhere in politics, far from getting a majority in past General Elections.

        They do well only in Erections, as the Japanese pronounce it.

        Then they get horny and whack one another’s assole. You do, I do basis.

        1. Dr M: Malaysia is ruled by a dictator
          By New Straits Times
          January 15, 2021 @ 3:59pm

          Dr M: Malaysia is ruled by a dictator
          Tun Dr Mahathir Mohamad (right) says by declaring an emergency, Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin has bolstered his power. – BERNAMA/File pic
          KUALA LUMPUR: Former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said the decision to reject the registration of his new party, Party Pejuang Tanah Air, suggests that the country is ruled by a dictator.

          During an interview with the BFM radio station this morning, Dr Mahathir said by declaring an emergency, Muhyiddin has bolstered his power.

          “Whether it (the decision) is right or wrong, we wouldn’t know, as we are no longer democratic. We are sacrificing democracy in order to give him (Muhyiddin) full power to do what he likes (during the period of the State of Emergency).

          “It is a kind of dictatorship, where people cannot protest or question (a decision).

          “So (it seems like) we are doing away with democracy completely, by using the emergency in order to give Muhyiddin full power without (allowing) anyone to say anything (against it).”

          He also dismissed the “dictator” label that was once given to him for many years, saying: “A dictator rules by decree”.

          “For example, my party (Pejuang) will not be registered, and you cannot question it because there is no way we can appeal. So in that sense, he (Muhyiddin) is a dictator,” Dr Mahathir added.

          The Langkawi Member of Parliament also pointed out that the State of Emergency is unnecessary for a country like Malaysia, where the people are obedient to government’s instructions.

          “Actually, the government has enough power to deal with the Covid-19. It’s not like other countries where people are protesting against the government’s instructions and all that.

          “In Malaysia no, anything that the government says, we do. We don’t protest, we don’t take it to the streets. In (the United States of) America and Germany, people take to the streets, and so they (the governments) require additional power to enforce laws.

          “But in Malaysia, there is no need for that, if we tell the people to do anything, they will do it,” he added.

          Dr. Mahathir’s Vote of No Confidence to oust the dictator is pending in Parliament at the same time he and his 4 Pejuang cohorts has wrote seeking an appeal to the YDPA repel the Emergency.

          Dr Mahathir has sponsored filing a court review of the Emergency through another key cohort, Khairuddin Abu Hassan against Muhyiddin as PM and the government for wrong and unconstitutional advise as Muhyiddin has lost the constitutional majority mandate to be PM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.