AWAS…MARAHNYA RAKYAT KEPADA MUHYIDDIN KINI LEBIH PARAH BERBANDING NAJIB DULU!!

Petunjuk paling mudah untuk mengetahui atau mengesan sama ada rakyat gembira atau tidak terhadap kerajaan ialah melalui reaksi di media sosial, selain mendengar apa yang anggota masyarakat luahkan dalam perbualan mereka sesama rakan, kenalan atau keluarga.

Melalui media sosial, pengesanan itu boleh diperolehi dengan dua cara iaitu daripada luahan perasaan di akaun masing-masing dan di ruangan komen akaun pemimpin kerajaan, terutamanya Perdana Menteri.

Dalam perbualan di lapangan, cara mengesannya juga terbahagi kepada dua iaitu perbualan secara langsung di tempat-tempat pertemuan biasa seperti kedai makan dan seumpamanya atau perbualan bertulis sesama rakan, keluarga, kawan-kawan sekolah dan jiran-jiran setaman dalam grup Whatsapp, Telegram dan sebagainya.

Dalam kedua-dua kaedah itu – media sosial dan lapangan – jika diperhati bukanlah suatu rahsia lagi bahawa perasaan tidak puas hati dan marahnya rakyat kepada kerajaan sedang memuncak dan di tahap paling tinggi pada waktu ini.

Bahkan, kalau diteliti juga, marahnya rakyat terhadap kerajaan dan Muhyiddin Yassin pada waktu ini lebih parah berbanding kemarahan mereka terhadap BN dan Najib Razak sebelum PRU 2018 lalu.

Dalam akaun media sosial Muhyiddin misalnya, kalau kita rajin meneliti komen-komen yang diluahkan, hampir 95 peratus daripadanya sekarang ini adalah berbentuk kecaman, luahan tak puas hati, marah dan tidak terkecuali maki hamun, tak kira apa sekali pun yang cuba dikongsi oleh Perdana Menteri.

Kadang-kadang posting mengenai makluman perutusan khas yang bakal disampaikan Perdana Menteri pun sarat dengan kebanjiran kata-kata kecaman dan makian.

Ia berbeza berbanding sebelum PRU14 lalu di mana komen-komennya banyak berbentuk sokongan dan pujian serta merangsang perubahan, tetapi kini semuanya telah hilang entah ke mana.

Sebaliknya, media sosial Najib pula sekarang ini yang lebih mendapat sambutan dan pujian atas setiap posting yang dimuatkan bekas Perdana Menteri itu.

Keadaan ini jelas menggambarkan rakyat benar-benar tidak puas hati dan marah terhadap Muhyiddin, bermula dengan pengkhianatannya, kelemahan kepimpinan, kekerapan dengan perutusan khas, tidak benar-benar mendengar suara rakyat, kegagalan menangani Covid19, darurat dan sehinggalah kepada sikapnya yang buat tak tahu terhadap kehilangan majoriti dimilikinya di mana beliau kini dianggap telah derhaka kepada Perlembagaan Negara sendiri.

Dalam keadaan kritikan, kecaman dan makian yang kian membesar itu, para penyokong Muhyiddin nampaknya langsung tidak mampu berbuat apa-apa mempertahankan boss mereka atau kerajaan PN yang sudah senget kedudukannya tika ini.

Setidak-tidaknya, ketika era Najib dulu, ramai juga tentera siber upahan yang sama ada aktif di akuan media sosial masing-masing mempertahankan beliau atau memuji-muji bekas Perdana Menteri itu di ruangan komen setiap kali posting baru dinaikkannya.

Bagaimanapun ketika itu, arus penolakan yang kuat itu akhirnya berjaya membuatkan Najib dan BN dapat ditumbangkan kerana penolakan melalui media sosial dan kemarahan rakyat di lapangan telah bersatu untuk menterjemahkan keinginan bersama mereka melalui peti-peti undi.

Secara mudahnya, semua itu didorong hakikat bahawa majoriti rakyat negara ini ada memiliki akaun media sosial masing-masing di mana ada yang aktif dan sebahagian yang lain hanya suka membaca tulisan di garis masa saja.

Untuk itu, menjana dan merangsang perubahan melalui media sosial tidak dinafikan adalah kaedah yang sangat berkesan sekali.

Sama seperti tulisan di garis masa atau di ruangan komen Muhyiddin yang ketika ini rata-rata berbentuk penolakan dan inginkan beliau segera berambus daripada kerusi Perdana Menteri, perbualan rakyat pelbagai golongan lapangan terbuka dan dalam grup Whatsapp misalnya juga, rata-ratanya terarah ke haluan yang sama.

Di mana saja, lebih mudah kita mendegar atau membaca luahan kemarahan atau tidak puas hati terhadap Muhyiddin berbanding yang menyokong atau memujinya.

Kecuali mereka yang beroleh jawatan, kedudukan atau projek, mencari suara yang memuji Muhyiddin sekarang ini tidak ubah seperti mencari sebutir pertama dalam seguni beras.

Lebih buruk, arus penolakan ternadap Muhyiddin itu turut sama telah merebak kepada hampir semua menteri dan pemimpin-pemimpin kerajaan, terutama mereka yang didapati kuat mengampu dan membodek Perdana Menteri sama ada dengan hujah akal atau dalil agama yang citarasanya diubah mengikut nikmat selera dunia.

Tambahan lagi perangai Muhyiddin yang kaku dan tidak memberi respon terhadap banyak isu di mana beliau asyik-asyik dengan perutusan khas saja, sementara isu-isu lain berkaitan diri dan keluarganya turut muncul satu persatu terbiar tanpa penjelasan, kemarahan rakyat terhadap beliau pada hakikatnya kian meningkat hari demi hari.

Seolah-olahnya, jika esok ada PRU, rakyat sudah tidak sabar lagi mahu mengalahkan Muhyiddin dan semua yang ada dalam kerajaan sekarang ini.

Bagi majoriti rakyat ketika ini, selain kerajaan PN lebih huru hara, tiada hala tuju dan slogan Melayu/Islam hanya laungan manis sebelum beroleh kuasa, Muhyiddin sendiri secara relatifnya lebih teruk berbanding Najib yang sudah dijatuhkan sebelum ini. (Shahbudindotcom 01/02/2021)

Updated: 1 February 2021 — 11:57 am

33 Comments

Add a Comment
 1. HANYA PAS PARTI ZON HIJAU,…..PARTI LAIN ZON MERAH DAN OREN……..

  ALJUBON AKAN DIBENCI OLEH SEMUA RAKYAT……..

  ALBONTO PATUT DIKEMBALIKAN KE TEMPAT ASAL SG BULOH INN…….

  TOK MUDIM TAK BERANI USIK ENAM JAHANAM PHD4PIG………

  Cops To Call Up Tommy Thomas Over Defamation Report……..

  (FMT) – Former attorney-general Tommy Thomas will be called up by the police to have his statement recorded on his recently published memoir “My Story: Justice in the Wilderness”.

  Selangor CID chief Fadzil Ahmat said Thomas would be called to give his statement “as soon as possible” after a police report was lodged against the lawyer over comments made in the book.

  He added that the matter is being probed under Section 500 of the Penal Code for defamation.

  Earlier today, a retired senior legal officer filed a police report against Thomas for allegedly tarnishing his reputation by claiming he was incapable of prosecuting Najib Razak for corruption in the SRC International case.

  Mohamad Hanafiah Zakaria, who retired as director-general of the Judicial and Legal Training Institute in August, urged police to investigate the former attorney-general for criminal defamation.

  Yesterday, Najib Razak had also issued a letter of demand to Thomas for allegedly defaming him in his memoir in connection with the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu in 2006.

  Najib’s lawyer, Muhammad Shafee Abdullah, said his client was seeking an apology, RM10 million in compensation, an immediate public retraction of the statement from the book as well as an undertaking not to repeat the allegations and comments.

 2. MvsA 11.44pm

  Parti Zon Hijau.. parti lumut..dipimpin Ularmak yg bergelumang dgn sifat munafiq. Hadi jadi PM? ntah2 lagi ranap ekonomi negara. Kau ingat negara2 lain baik yg kafir atau negara Islam akan mengalukan2 dan ucap tahniah jika Hadi Serban Bawang tu jdi PM Msia. kah kah kah..jadi PM Budu boleh ler..biar reputbusuk macam budu

 3. PARTI ZON HIJAU AKAN JADI PM 9……..

  WALAU KES DAH TURUN TAPI RAKYAT TETAP JADI SASARAN NAIKKAN KOMPAUN………

  Kes turun, tapi jumlah korban, pesakit di ICU meningkat….

  Sebanyak 3,455 kes Covid-19 direkod hari ini, maklum Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah pada sidang media di Putrajaya hari ini.

  Jangkitan hari ini mencatatkan penurunan berbanding beberapa hari lalu.

  Sementara itu, kes kematian akibat Covid-19 mencatatkan rekod tertinggi hari ini dengan 21 korban.

  “Kes-kes kematian pada hari ini melibatkan 12 kes di Selangor, empat (4) kes di Sabah, masing-masing dua (2) kes di Johor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, dan satu (1) kes di Kedah.

  “Sebanyak 20 kes kematian pada hari ini melibatkan warganegara dan satu (1) kes bukan warganegara.

  “KKM mengucapkan takziah kepada semua ahli keluarga mereka,” kata Dr Noor Hisham.

  Katanya, seramai 327 pesakit sedang dirawat di ICU dengan 145 kes memerlukan bantuan pernafasan.

  Menurut Dr Noor Hisham, Selangor (1,145 kes) dan Johor (708 kes) mendahului negeri lain dengan jangkitan tertinggi tetapi mencatatkan penurunan kes harian.

  Dr Noor Hisham berkata tujuh kluster baru dikesan dengan enam daripadanya merupakan kluster di tempat kerja dan satu melibatkan komuniti.

  Kluster tempat kerja iaitu Jalan Ragum dan Bukit Rahman di Selangor; Parit Jamil Darat (Johor); Tapak Bina Jalan Cheras (Kuala Lumpur), Taman Muhibbah (Pahang) dan Industri Serkam (Melaka), manakala Semarak Bersia di Perak merupakan kluster komuniti.

  Jelasnya, jumlah kluster aktif kini sebanyak 404 dengan 70 daripadanya mencatatkan pertambahan kes baru.

  Kluster-kluster dengan pertambahan kes baru tertinggi pada hari ini adalah Kluster Tapak Bina Jalan Cheras (332 kes), Kluster Jalan Ragum (210 kes), dan Kluster Jalan Seroja (204 kes).

  “Jumlah kumulatif kluster yang tamat kini 434 kluster termasuk empat kluster yang tamat pada hari ini iaitu Kluster Bukit Angkat, Kluster Tapak Bina Bukit Semenyih, Kluster Tapak Bina Kiara dan Kluster Brumas,” katanya.

  Perincian 3,455 kes positif Covid-19 baru:

  Selangor: 1,145 kes

  298 kes daripada kluster-kluster; termasuk 252 kes daripada kluster-kluster baru iaitu Kluster Jalan Ragum dan Kluster Bukit Rahman;
  565 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  Satu (1) kes import dari luar negara;
  281 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Johor: 708 kes

  304 kes daripada kluster-kluster, termasuk 24 kes daripada kluster baru iaitu Kluster Parit Jamil Darat;
  264 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  Satu (1) kes import dari luar negara; dan
  139 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur: 619 kes

  406 kes daripada kluster-kluster, termasuk 332 kes daripada kluster baru iaitu Kluster Tapak Bina Jalan Cheras;
  108 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  Tiga (3) kes import dari luar negara;
  102 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Sabah: 276 kes

  50 kes daripada kluster-kluster sedia ada;
  172 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  54 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Sarawak: 121 kes

  36 kes daripada kluster-kluster sedia ada;
  44 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  41 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Terengganu: 115 kes

  14 kes daripada kluster-kluster sedia ada;
  20 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  81 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Pulau Pinang: 85 kes

  14 kes daripada kluster-kluster sedia ada;
  13 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  58 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Perak: 84 kes

  34 kes daripada kluster-kluster, termasuk empat (4) kes
  daripada kluster baru iaitu Kluster Semarak Bersia;
  26 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  24 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Negeri Sembilan: 79 kes

  Dua (2) kes daripada kluster-kluster sedia ada;
  28 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  49 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Pahang: 63 kes

  26 kes daripada kluster-kluster, termasuk satu (1) kes daripada kluster baru iaitu Kluster Taman Muhibbah;
  26 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  11 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Melaka: 62 kes

  44 kes daripada kluster-kluster; termasuk empat (4) kes daripada kluster baru iaitu Kluster Industri Serkam;
  11 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  Tujuh (7) kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Kedah: 59 kes

  23 kes daripada kluster-kluster sedia ada;
  20 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  16 kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Kelantan: 31 kes

  22 kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  Sembilan (9) kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Wilayah Persekutuan Putrajaya: Enam (6) kes
  Satu (1) kes daripada kluster sedia ada;
  Dua (2) kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19;
  Tiga (3) kes daripada lain-lain saringan Covid-19.
  Wilayah Persekutuan Labuan: Satu (1) kes daripada kluster sedia ada.

  Perlis: Satu (1) kes daripada saringan kontak rapat kes positif Covid-19.

  1. Parti Zon Hijau.. parti lumut..dipimpin Ularmak yg bergelumang dgn sifat munafiq. Hadi jadi PM? ntah2 lagi ranap ekonomi negara. Kau ingat negara2 lain baik yg kafir atau negara Islam akan mengalukan2 dan ucap tahniah jika Hadi Serban Bawang tu jdi PM Msia. kah kah kah..jadi PM Budu boleh ler..biar reputbusuk macam budu

 4. Hadi awang anuti isle dgn bersabitkan muhamad atau kenabian nya

 5. LOCKDOWN BOLEH KURANGKAN HANYA 5 HARI……..

  Single Virus Case Sends Australia’s Perth Into Snap Lockdown……

  (NST) – The Australian city of Perth will begin a snap five-day lockdown after a security guard at a quarantine hotel tested positive for Covid-19, authorities announced Sunday.

  Roughly two million residents of the city must stay at home as of Sunday evening, as will those living in the nearby Peel and South West regions.

  A scheduled return of schools on Monday will be delayed, with locals only permitted to leave their homes for exercise, medical care, essential work or to buy food.

  The new rules follow the first case of community transmission in Western Australia state for 10 months, officials said.

  “Our model is to deal with it very, very quickly and harshly… so that we can bring it under control and not have community spread of the virus as you have seen in other countries around the world,” state Premier Mark McGowan said.

  Authorities believe the man contracted the virus from a returning traveller quarantining in a hotel in Australia’s fourth-biggest city.

  The traveller is thought to have picked up a UK variant of the virus believed to be more infectious than Covid-19 strains previously detected in Australia.

  Genomic testing is underway to determine the precise source of the man’s infection, and health officials said he may have visited more than a dozen locations while carrying the virus.

  Cafes, bars and restaurants have been ordered to close, while visits to health facilities are banned and weddings cancelled.

  “What we’re trying to do is have a (short) period of disruption rather than a long period of disruption, and therefore some adverse health outcomes,” McGowan said.

  “We are trying to crush the virus as quickly as we possibly can.”

  The restrictions are the toughest seen in Perth since the early stages of the pandemic, while masks have been made mandatory for the first time.

  Western Australia kept its borders closed for most of 2020, cutting itself off from the rest of the nation but allowing the state to enjoy many months of relative normality.

  The snap lockdown comes three weeks after similar measures were implemented in the eastern city of Brisbane, prompted by a hotel cleaner contracting the variant.

  Those restrictions were quickly lifted when it became clear the virus had not taken hold in the community.

  Australia has fared relatively well during the pandemic, recording just over 28,800 Covid-19 cases and 909 deaths linked to the virus in a population of about 25 million.

 6. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  The coming of the cowboy G-men riding alone with blue horse brand kapcai to the next height. Tahu.

 7. memoir tommy thomas satu presentive hitam putih bentuk nya, yg tommy thomas ketahui, segala isi kandungan nya tidak kecuali dari tindakan contempt yg membolehkam sesiape utk mengambil tindakan kpd nya….

  dgn jelaa dan terus terang Tommy Thomaa memberitahu, bahawa bagaimana Moo-Mahathir aka #sipesakit kanser-#sinyanyuktua96 sepenuh nya bertanggungjawap pengkianatan2 yg kini membawa parah kpd ekonomi & social order negara….

  maka ini membawa satu persoalan seterus nya…..

  siaps yg menggerakan pengkianat2 yg di lakukan oleh kedua2 nya….?

  satu yg obviius, di dalangi oleh #sipendeta sesat & #sisemburit yg mana mereka berdua merancuni pemikiran #sinyanyuktua96 & #sipesakit kansee membolehkan terus berkuasa

 8. rata2 kini rakyat melihat #melayu2isle perlu di longkangkan dan

  sepertimana gog & mogog terdahulu yg di kurung agar di rhinoland,

  seperti mana kaum2 scythians di kurung oleh dzulkarnain, agar virus zombie mereka tidak membawa penyular keganasan….

  kini, #melayu2isle tidak kecuali sama, #melayu2isle Moo-hadi- assmin akan di #tongsampahkan di penguru timur semenanjung negara, di negara di mana byak pembiakan virus AID yg kini satu penyakit yg biasa di sana

  dgn virus & virus seketul daging babi, sekali gus dapat di kuarantine di sana

  ini membolebkan negara menumpukan perhatian utk menyelesaikan covids yg gagal di tangani oleh puak2 #melayu2isle oleh kerana vurus ajaran sesat mereka lebih berbahaya hingga merangsang covids utk menuntut darurat di di adakan di negara

  maka, sudah masa nya, rakyat sepakat bersedia mesampahkan kerajaan #melayu2isle bila2 masa tiba

  syabas rakyat, kini sedat betape virus hadi awang membawa penyakif sawan gila, seperti mana ibrahim & penyokong2 & #sinyanyuktua96 di jangkiri oleh nya hingga pengkianat itu satu normality sj

 9. LIBERALISM PLURALISM DIANUT PHD4PIG AKIBAT KAN MUNCUL PELBAGAI AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG……….

  Siasatan ‘agama Melayu’ hampir selesai – Ahmad Marzuk……….

  Siasatan terhadap ajaran “agama Melayu” yang dipercayai menyeleweng dibawa seorang wanita bergelar Ibu Yati kini di peringkat akhir, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Marzuk Shaary.

  Katanya siasatan berkenaan dijangka akan dapat diselesaikan dalam masa terdekat.

  Menurut Ahmad Marzuk, siasatan kes tersebut dijalankan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan tindakan lanjut akan diumumkan nanti.

  “Sekiranya siasatan mendapati ada kes penyelewengan (atau) ajaran sesat, Jais akan mengambil tindakan lanjut termasuk proses pendakwaan di mahkamah.

  “Siasatan hampir selesai dan dalam masa terdekat kita akan buat pengumuman,” katanya pada sidang media selepas menyerahkan bantuan Tabung Musaadah Covid-19 Jakim-Yayasan Wakaf Malaysia (YWM) di Hospital Tumpat, Kelantan, hari ini.

  Terdahulu Malaysiakini melaporkan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Nasrudin Hassan meminta umat Islam tidak terpengaruh dengan ajaran ‘agama Melayu’ berkenaan.

  Nasrudin berkata, pihak berkuasa agama Islam sedang menyiasat perkara itu dan bakal mengambil tindakan sewajarnya.

  Kalau anda terlepas…

  ULASAN | ‘Wahyu’ dalam urusan tender kerajaan
  Susulan itu Ibu Yati atau nama sebenarnya Wan Noor Hayati Wan Alias, 41, menafikan dakwaan tersebut. Malah dia memberi tempoh tujuh hari kepada Nasrudin untuk membuat permohonan maaf secara terbuka.

  Ahmad Marzuk juga menggesa orang ramai supaya tidak cepat menghukum mana-mana individu berdasarkan video yang tular di media sosial.

  “Saya menasihatkan orang ramai supaya tidak cepat untuk menghukum seseorang individu berdasarkan video yang tular.

  “Sebaiknya perkara itu perlu diserahkan kepada pihak berkuasa agama untuk menyiasat perkara itu.

  “Ini kerana soal penyelewengan akidah hanya boleh dinilai pihak tertentu, bukannya semua orang boleh tentukan,” katanya yang juga anggota parlimen Pengkalan Chepa.

 10. PN DIGESA UTAMAKAN PENUBUHAN PUSAT KUARANTIN BARU DAN BEKALAN OKSIGEN BERBANDING VAKSIN DAN SWAB TEST………..

  Presiden Brazil didakwa gagal tangani COVID-19, ribuan penduduk protes
  Penunjuk perasaan mengadakan protes dengan mengadakan perarakan kereta di jalanan di Rio de Janeiro, Brazil, 31 Jan, 2021. (Foto AP)
  RIBUAN penduduk Brazil mengadakan protes di Rio de Janeiro, sebagai membantah tindakan Presiden, Jair Bolsonaro dalam menangani pandemik COVID-19 di negara itu.
  Mereka mengadakan perarakan kereta dan motosikal secara besar-besaran di jalan-jalan utama di bandar itu dengan laungan “Bolsonaro out”.
  backup_ads
  Kumpulan itu juga mendakwa kerajaan gagal menguruskan penempatan dan pengagihan vaksin COVID-19.
  Pada masa sama, mereka menyalahkan tindakan kerajaan yang menyebabkan krisis bekalan oksigen kepada pesakit COVID-19 di Amazon, Manaus.

  “Brazil sudah terdesak. Kita sudah lihat apa yang berlaku di Manaus, dan negeri-negeri lain yang berhadapan dengan risiko sama.
  “Kekurangan bantuan oksigen di hospital. Ramai yang mengalami sesak nafas dan perkara itu tidak boleh dibiarkan berterusan,” kata seorang peserta protes, Maria de Albuquerque.
  Presiden Brazil itu turut dijangkiti COVID-19 pada Julai tahun lalu, dan bertegas untuk menolak saranan pakar kesihatan dan saintis bagi mengetatkan kawalan aktiviti sosial serta ekonomi.
  Jelas Bolsonaro, kesan pelaksanaan perintah berkurung adalah lebih teruk daripada pandemik.

 11. HANYA EKONOMI ISLAM TOTAL BOLEH SELESAI KAN MASALAH BUKAN KAPITALIS ATAU SOSIALIST…….

  Lebih 30,000 keluarga di KL berada di bawah garis kemiskinan – Annuar Musa
  Tan Sri Annuar Musa berkata, anggaran jumlah keluarga di bawah garis kemiskinnan itu dikenal pasti di 178 lokaliti di sekitar Kuala Lumpur, terutama membabitkan penghuni Projek Perumahan Rakyat (PPR). – Gambar fail
  PETALING JAYA: Dianggarkan lebih 30,000 keluarga daripada 1.8 juta penduduk di ibu negara memiliki pendapatan di bawah RM2,200 dan berada di bawah garis kemiskinan serta memerlukan bantuan yang sewajarnya.
  Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, jumlah itu dikenal pasti di 178 lokaliti di sekitar Kuala Lumpur, terutama membabitkan penghuni Projek Perumahan Rakyat (PPR).
  backup_ads
  “Di bandar (Kuala Lumpur) golongan ini tidak dapat memenuhi keperluan asas seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal, kami anggap mereka perlu dibantu dengan pelbagai jenis kemudahan dan bantuan selain harus ada perancangan khusus agar mereka tidak ketinggalan,” katanya.
  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengumumkan senarai 335 penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat sempena Sambutan Hari Wilayah Persekutuan 2021, di sini, hari ini.
  Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Rosida Jaafar dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Mahadi Che Ngah.
  Bagaimanapun, bilangan tepat ketua isi rumah yang tergolong di bawah garis kemiskinan tidak dapat dikenal pasti kerana perkara itu diuruskan oleh pelbagai agensi, antaranya Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).
  “Kami percaya ada berlaku pertindihan namun anggaran kami berdasarkan jumlah ketua isi rumah membabitkan 63,000 unit PPR di sekitar ibu negara dengan separuh daripadanya tergolong di bawah garis kemiskinan,” katanya.
  Sementara itu, Annuar berkata, pihaknya akan mengagihkan lebih 5,000 kampit beras seminggu berbanding sasaran asal hanya 3,000 kampit beras dalam tempoh sama kepada golongan memerlukan menerusi program MyBeras@Wilayah berikutan sambutan hangat yang diterima daripada mereka yang memberi sumbangan.
  “Untuk itu, kami menjangkakan 20,000 ke 30,000 kampit beras dalam tempoh sebulan dapat kami sampaikan secara sistematik kepada kumpulan sasar.
  “Sumbangan juga masih lagi terbuka sehingga sekarang malah saya sendiri akan menghubungi rakan-rakan swasta untuk bersama menjayakan program ini. Orang ramai juga boleh menyumbang sekurang-kurangnya RM10 menerusi portal MyInfaq,” katanya.
  Beliau berkata, agihan beras akan dilakukan secara sistematik kepada golongan sasar di setiap zon supaya tiada insiden pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) sewaktu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini.
  Program MyBeras@Wilayah adalah sub program kepada MyFood@Wilayah untuk golongan miskin bandar atau mereka yang hilang mata pencarian ketika PKP dan ia dilancarkan secara virtual oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khas sempena Hari Wilayah Persekutuan 2021, malam tadi.
  – BERNAMA

 12. SUDAH TIBA MASANYA RAKYAT KEMBALI KEPADA EKONOMI ISLAM ADIL DAN IHSAN TANPA RIBA………

  Hari Wilayah: Harga rumah tidak mampu milik, seperti tiada jalan keluar
  Suraya berharap lebih ramai warga Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan mengambil tahu tentang perubahan di kawasan perumahan mereka. – Gambar hiasan
  KUALA LUMPUR: Saban tahun kita meraikan Hari Wilayah, menyingkap segala bentuk pembangunan yang dikecapi di tiga kawasan, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.
  Namun seperti tiada jalan keluar, keadaan harga rumah yang sangat tidak mampu dimiliki terutama di kawasan Kuala Lumpur, semakin meruncing.
  Rumah mampu milik ditakrifkan sebagai rumah yang harganya kurang tiga kali ganda pendapatan isi rumah median tahunan.
  Sebaliknya, harga rumah di Malaysia kini lima kali ganda pendapatan isi rumah median tahunan.

  Menurut Pengarah Kajian Khazanah Research Institute (KRI) Dr Suraya Ismail, purata Kadar Pertumbuhan Tahunan Kompaun (CAGR) bagi pendapatan isi rumah meningkat 3.9 peratus dari 2016 hingga 2019, namun harga rumah untuk tempoh sama hanya turun 0.9 peratus.
  “Saya nampak ada mereka yang cuba beri jalan keluar tetapi dengan menawarkan rumah pada harga berpatutan tetapi keluasan kecil.
  “Ada yang sampai 340 kaki persegi, lebih kecil daripada Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan dipromosi sebagai rumah mampu milik untuk golongan bujang. Ini adalah satu penipuan yang besar.
  “Kita tidak boleh ambil jalan pintas untuk selesaikan soal mampu milik,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.
  Hari Wilayah; harga rumah tidak mampu milik seperti tiada jalan keluar
  Tahap kemampuan memiliki rumah di Wilayah Persekutuan
  Perancangan Bandar
  Suraya berkata, meskipun pemaju berhak membina apa sahaja jenis perumahan di atas tanah milik mereka, namun perancangan bandar itu harus dipikul oleh pihak kerajaan.
  “Kerajaan harus putuskan, contohnya di sesuatu kawasan, oleh kerana penduduknya berpendapatan isi rumah RM3,000, perumahan yang dibina mesti menjurus kepada pendapatan RM3,000.
  “Tetapi kebanyakan rancangan struktur ini tidak diwartakan. Ia hanya tinggal sebagai perancangan dan garis panduan.
  “Ini isu besar. Kita mahu pastikan bandar kita tidak menjadi arena pertaruhan hartanah seperti Hong Kong,” katanya.
  Suraya berkata langkah kawalan boleh dilakukan pihak kerajaan melalui Majlis Perbandaran.
  “Kita perlu pastikan Majlis Perbandaran ada data menunjukkan berapa kemampuan penduduk di sesuatu kawasan.
  “Benda ini senang, data sudah ada di Jabatan Statistik. Ambil data ini, letak di Majlis Bandaraya, supaya apabila pemaju datang dan kata mahu bina rumah RM5 juta sebuah, kita tanya siapa mahu beli rumah ini?
  “(Sebaliknya sekarang) Pemaju terus-menerus pergi ke segmen rumah mewah. Apabila tidak terjual, mereka gesa kerajaan buka pula kepada pembeli asing. Sudah tentu mereka mampu beli kerana mata wang mereka lebih besar.
  “Ini tugas kerajaan untuk pastikan semua penduduk yang membayar cukai dapat kehidupan yang selesa dan kehidupan selesa mesti datang daripada rumah yang selesa,” katanya.
  Ambil pandangan rakyat
  Suraya berkata antara cara terbaik perancangan bandar adalah dengan mengambil kira pandangan penduduk sesuatu kawasan sebelum pembangunan berjalan.
  “Insiatif pembangunan negara kita terlalu ‘top down’, tidak mendapat pandangan rakyat. Kadangkala kita rasa untuk siapa anda bina semua ini? Bukan untuk kegunaan kami.
  “Penduduk juga harus beri pandangan yang baik demi pembangunan kejiranan mereka,” katanya.
  Justeru, Suraya berharap lebih ramai warga Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan mengambil tahu tentang perubahan di kawasan perumahan mereka.
  Ia termasuk mengadakan sesi dialog dan libat urus bersama Majlis Perbandaran supaya amalan demokrasi abad ke-21 diterapkan dalam perancangan bandar.

 13. BAGUSLAH TOK MUDIM TAMBAH LAGI BEBAN RAKYAT YANG SUDAH TERUK TERBEBAN………TUTUP JE KILANG DAN TAPAK BINAAN 10 HARI APA MASALAH……..

  Awas! Tindakan tegas tanpa kompromi selepas 4 Februari
  ISMAIL: Apa hukuman itu, mungkin IGP sendiri akan umum sebab ia melibatkan Ordinan Darurat. – Astro AWANI/Shahir Omar
  KUALA LUMPUR: Tindakan lebih tegas akan diambil tanpa kompromi selepas 4 Febuari ini berikutan peningkatan kes COVID-19.
  Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, nilai kompaun terhadap individu yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) sedang di peringkat perbincangan ketika ini.
  Jelas beliau, perkara itu dijangka diumum oleh Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador dalam masa terdekat.
  “IGP ada menyebut tentang kompaun akan ditambah apabila dibawa ke mahkamah, akan dikenakan hukuman yang lebih berat.

  “Apa hukuman itu, mungkin IGP sendiri akan umum sebab ia melibatkan Ordinan Darurat.
  “Akta sekarang (kompaun) terlalu rendah iaitu RM1,000,” katanya dalam sidang media di sini, pada Isnin.
  Bagaimanapun, Ismail Sabri berkata setakat ini kenaikan nilai kompaun masih belum diputuskan.

 14. PUSAT KUARANTIN SELESA PATUT LEBIH DIUTAMAKAN DARI VAKSIN DAN SWAB TEST………

  ‘AstraZeneca Vaccine Ineffective For Those Over 65’……..

  (NST) – French President Emmanuel Macron said on Friday that AstraZeneca’s coronavirus vaccine appeared not to be effective for people over 65 years of age.

  Speaking to reporters only hours before the European Medicines Agency (EMA) recommended the vaccine for adults of all ages, Macron also questioned Britain’s decision to delay the second dose of Covid vaccines to inoculate more people.

  Macron said there was “very little information” available for the vaccine developed by the British-Swedish company and Oxford University.

  “Today we think that it is quasi-ineffective for people over 65,” he told the reporters, his office confirmed to AFP.

  “What I can tell you officially today is that the early results we have are not encouraging for 60 to 65-year-old people concerning AstraZeneca,” he said.

  Macron said he was awaiting the EMA’s verdict – which came later Friday – and also that of France’s own health authority “because they have the numbers.”

  The French expert decision on the vaccine is expected at the start of next week, according to sources close to the health authority.

  “I don’t have any data, and I don’t have a scientific team of my own to look at the numbers,” Macron acknowledged.

  Addressing the UK’s vaccination strategy of stretching the time between first and second doses in order to give the protection afforded by the first dose to the maximum number of people, Macron said “the objective is not to have the largest possible number of first doses.”

  In an attempt to speed up its vaccine rollout, UK health chiefs have delayed second doses for up to 12 weeks.

  “When you have all the health agencies and the manufacturers who are telling you that for it to work you have to have two injections with a maximum of 28 days between the two, as is the case with Pfizer/BioNTech, and you have countries that have a vaccination strategy of only giving one injection, I am not sure that it’s totally serious,” said Macron.

  “Scientists tell you that we accelerate mutations when you only give one injection because people are less well covered and therefore the virus adapts.

  “We lie to people when we say ‘you are vaccinated’. You have a first dose of a vaccine that is made up of two,” he added.

  Meanwhile, Germany’s vaccine commission on Friday maintained its advice against using AstraZeneca’s coronavirus vaccines on older people.

  “The reason is because there is currently insufficient data on the effectiveness of the vaccines on people above 65 years old,” said the commission known as STIKO.

  The advice by the panel of medical experts will be taken into account by the government as it officially draws up its decree on usage of the vaccine.

  The discussion about the right target age group for the vaccine has compounded controversy surrounding AstraZeneca’s vaccine.

  The European Commission Friday published a redacted version of its contract with the drugs giant, hoping to prove the company had breached a commitment on vaccine deliveries.

  Brussels is furious with the pharmaceuticals company after it warned that it would only be able to deliver a fraction of the doses the EU had been expecting once the vaccine is approved for use in the bloc.

 15. PAS PARTI ZON HIJAU LAYAK JADI PM……..KADOK PUN ZON MERAH……..

  PARTI ZON MERAH SEPERTI UMNO DAN PHD4PIG DAH TENTU DITENDANG RAKYAT PRU15 NANTI……….

  Fake News On Muhyiddin Yassin Debunked………

  This allegation is false (fitnah) and there is no truth to the story. Yet another fake news on Muhyiddin Yassin debunked after the revelation by previous Attorney-General Tommy Thomas about the so-called “backdoor” Prime Minister myth.

  For the last two weeks, a story has been floating around about Prime Minister Muhyiddin Yassin’s alleged involvement in a RM1.2 billion scandal (READ THE VIBES REPORT DATED 12 JANUARY 2021 BELOW). The anti-Muhyiddin cyber-troopers have been going viral with this story.

  Che’GuBard has now debunked this fake news in his Facebook posting (PENDEDAHAN SENSASI HANYA FITNAH), which you can read below, and he has challenged Lokman Noor Adam to provide the evidence to support this allegation.

  Other sources have confirmed that this allegation is false (fitnah) and that there is no truth to the story. Yet another fake news on Muhyiddin Yassin debunked after the revelation by previous Attorney-General Tommy Thomas about the so-called “backdoor” Prime Minister myth.

  ******************************************************************************

  PENDEDAHAN SENSASI HANYA FITNAH
  Che’GuBard Original

  Chairman IRIS adalah kroni Mahathir dan Umno yang buat cip kad pengenalan rakyat Malaysia. Nampaknya bekas MKT Umno yang konon buat pendedahan sensasi kutip maklumat dimana?

  KALAU LOKMAN BERANI dan ADA MAKLUMAT SAHIH, LAPOR LAH SPRM!

  Selain kroni Mahathir dan Umno sebagai Pengerusi IRIS, salah seorang pemegang saham IRIS adalah orang Umno mantan KP Umno Perlis yang Lobak mungkin tak ada pun datanya.

  Ramai yang tertipu dengan fitnah bahawa menantu PM mendapat contract RM1 Billion dibawah Kementerian Dalam Negeri.

  Kampeni yang dapat adalah Iris Corp Bhd. TIDAK ADA kena mengena dengan menantu PM. Menantu PM BUKAN pemegang saham pun, dilantik sebagai pengarah pun TIDAK.

  Sebelum anda percaya dengan fitnah mereka, elok semak dengan SSM. Data ada dalam SSM, mana boleh tipu.

  Menantu PM ada 2 orang, sorang nama Idris, sorang nama Adlan. Tengok lah sendiri dalam SSM tu. Ada ke tidak?

  kalau tak percaya jugak, boleh semak sendiri di https://www.mydata-ssm.com.my/

  Geng makan duit suka tuduh sebab ingat orang lain pun macam dia kan?

  *****************************************************************************

  Iris Corp in talks with govt over RM1.2 bil immigration project
  Sources say IT service provider has received a letter of intent to begin negotiations

  (The Vibes, 12 January 2021) – Iris Corp Bhd has received a letter of intent to begin negotiations with the government over the RM1.2 billion National Integrated Immigration System (NIIS), people familiar with the matter said.

  A source said there had been three days of negotiations last week between Iris, Home Ministry officials as well as S5 Holdings Inc director Syed Mohamad Hafiz Syed Razlan.

  Iris was not available for immediate comment.

  The IT service provider has been a front runner for the NIIS ever since a request for proposal (RFP) was called in 2019, when Tan Sri Muhyiddin Yassin was home minister, after he terminated the project’s predecessor, Sistem Kawalan Imigresen Nasional (SKIN), due to inflated costs.

  Estimates put the cost of the NIIS at about RM1.2 billion, a 66% discount from SKIN’s RM3.5 billion. Prestariang Bhd, which was directly awarded the SKIN contract from the then-Barisan Nasional government in 2017, is suing Putrajaya for RM732.86 million in damages.

  Muhyiddin would go on to become prime minister while his Bersatu colleague, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, took over the Home Ministry portfolio following the change of government in late February last year.

  But the RFP also allows for a consortium of companies to bid for the project. Business publication The Edge, citing sources, had reported on August 24 that Iris had put in a bid through a consortium, with S5 being party to the deal.

  Also, an S5 shareholder has links to Muhyiddin’s son-in-law, Datuk Adlan Berhan. The Vibes had reported that Avocat Sdn Bhd, which is controlled by businessman Lim Beng Guan, has a 3.62% stake in S5. Lim is a director while Adlan, who is married to Muhyiddin’s daughter, Nabilah, is a shareholder of Agathistwo Jia Sdn Bhd.

 16. biasa lah , mana ada manusia yang sempurna , mesti ada kekurangan nye , kita sebagai rakyat yang berbilang kaum , seharus menyokong pemimpin kita agar beliau mampu membawa kita ke nagara yang lebih baik ,

  sekiranya anda ingin mencari sales advisor proton boleh visit link di sini

  https://proton.my/

 17. Incompetent fools.

 18. Budin penyokong tegar Pak Sheikh Nuar. Maka tak hairan lah jika penulisan nya di atas beberapa isu tidak menyebelahi politikus yang lain dari Pak Sheikh.

  1. Persepsi. Banyak kpd persepsi manusia di atas isu itu ini.

   Hingga sekarang, 80 tahun kemudian, pakar2 ekonomi masih belum bersetuju sepenuh nya sebab2 The Great World Depression of the 1930s.

   1. … sebab2 sebenar …

   2. Maka pendapat berikut juga ada lah persepsi, tidak semesti nya fakta –

    arus penolakan ternadap Muhyiddin itu turut sama telah merebak kepada hampir semua menteri dan pemimpin-pemimpin kerajaan”.

    Tiada yang letak jawatan bila tak setuju atau tak sokong yang berkenaan lagi.

    Politikus, bila tak setuju dengan pemimpin, seharus nya letak jawatan. Tunjuk ada perinsip.

 19. Pi lah lu Budin.Semakin bodoh lu

  1. Be fair to Budin lah.

   Nak caci dia, boleh. Tapi kasi fakta, bukti dan penerangan yang munasabah lah.

 20. Pi lsh lu Budin.Penjilat Anwar.

  1. Di ulang:

   Be fair to Budin lah.

   Nak caci dia, boleh. Tapi kasi fakta, bukti dan penerangan yang munasabah lah.

 21. Betapa marahnya rakyat itu spekulasi saja. Apa pun, itu subjective. Melainkan ada poll bagi nya. Dan yang buat poll itu ada kredibiliti.

  1. Dulu Merdeka Centre selalu buat poll. Pengarah nya di katakan kenalan Pak Sheikh. Maka selalu lah poll Merdeka Centre di khuatiri menyebalahi Pak Sheikh.

 22. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Ni ha tgh buek tahi mato. Tahu.

 23. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Mano poyi ea Zunnun si mulut puako si🐷tonok tidak bersiaran layi diyo agak ea tongah sogonok menenggek jo kijo ea spai berbirat pokakeh dikijo ea pagi potang siang mlm. Tahu si🐷 tonok yg bernamo Zunnun. Tahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.