MAHATHIR, MANUSIA YANG TAK BOLEH DIBUAT KAWAN….

Rasanya tidak perlu ditulis lebih lanjut lagi tentang pelbagai pendedahan mengejutkan oleh bekas Peguam Negara, Tommy Thomas berkenaan Tun Mahathir Mohamad, dalam bukunya yang baru diterbitkan, Justice In The Wilderness.

Daripada tindakan meletak jawatan, menolak permintaan Agong agar tidak berbuat demikian, mencadangkan namanya sendiri semula sebagai Perdana Menteri interim, tidak setuju dengan cadangan Agong agar Dr. Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Perdana Menteri ketika itu dilantik sebagai Perdana Menteri sementara, berkomplot dengan UMNO dan Pas mahu membentuk kerajaan perpaduan, menyingkirkan Lim Guan Eng dan Tommy Thomas sendiri sebagai Peguam Negara dalam kerajaan perpaduan yang bakal dibentuknya kerana ingin memenuhi permintaan UMNO dan Pas serta sehinggalah kepada tujuan paling jahat dalam agendanya itu iaitu mengenepi dan memungkiri janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim, gambaran paling tepat ialah Tun Mahathir merupakan seorang manusia yang paling tidak mengenang budi dan buruk sekali akhlak kepimpinannya.

Tun Mahathir, sebaik berkuasa jelas telah lupa segala jasa dan budi baik orang lain terhadapnya, termasuk Anwar dan keluarganya, parti-parti dalam PH dan semua yang menyokong perubahan kerajaan sebelum itu.

Lebih dahsyat, dengan tidak setuju berkenaan keinginan Agong untuk melantik Dr. Wan Azizah sebagai Perdana Menteri sementara bagi memastikan PH kekal sebagai kerajaan, Tun Mahathir bukan saja lupa terhadap kesediaan PH menerimanya ke dalam gabungan itu, bahkan juga tidak menghargai langsung budi baik isteri Anwar itu yang pernah menolak untuk dilantik sebagai Perdana Menteri sebaik kejayaan menumbangkan BN pada 9 Mei 2018 lalu.

Ketika itu, Agong sebelum ini iaitu Sultan Kelantan telah menawarkan untuk melantik Dr. Wan Azizah sebagai Perdana Menteri lantaran baginda beranggapan parti yang sebenarnya menang ialah PKR, tetapi telah ditolak dengan baik oleh Ahli Parlimen Pandan itu kerana beliau berpegang kepada janji bahawa Tun Mahathir adalah calon Perdana Menteri bagi PH.

Kemudian baru-baru ini, tanpa rasa berdosa sedikit pun atas pengkhianatan yang dilakukannya, Tun Mahathir berkata, tidak mustahil suatu hari nanti negara kita akan mempunyai Perdana Menteri wanita yang pertama.

Cissss…bukankah jika beliau tidak membantah hasrat Agong untuk melantik Dr. Wan Azizah, Malaysia sudah pun mencatat sejarah sebagaimana yang disebutnya itu?

Lihatlah betapa dahsyatnya pura-pura seorang yang bernama Tun Mahathir ini.

Setelah hasratnya ingin kembali berkuasa itu tidak tercapai kerana dipintas oleh Muhyiddin Yassin, beliau kemudiannya terus meroyan menagih sokongan PH dan tidak henti-henti menyalahkan Anwar kerana enggan memberi peluang kepadanya menjadi Perdana Menteri hanya selama enam bulan lagi.

Bolehkah kita bayangkan apa jadi ketika ini jika ditakdirkan Anwar setuju dengan permintaan beliau itu?

Hanya satu yang nyata, dengan pelbagai perkara yang terdedah, sama ada ditulis secara terbuka atau melalui percakapan pelbagi pihak lain, tidak terkecual buku Tommy Thomas ini, keputusan Anwar menolak sebarang bentuk kerjasama dengan Tun Mahathir sebenarnya adalah tepat sekali.

Tun Mahathir adalah seorang yang tidak boleh dipercayai bila berjanji, tidak pernah mengenang budi serta jasa orang lain, bahkan secara lebih tepatnya adalah seorang yang tidak boleh dibuat kawan dalam berpolitik.

Politik Tun Mahathir ialah hanya dia saja yang betul dan mesti dia jadi Perdana Menteri, lepas dia, dia lagi dan sampai mati pun tetap mahukan kerusi Perdana Menteri menjadi miliknya.

Dengan kuasa yang dimiliknya, siapa saja yang menjadi kawannya pasti akan dikhianati dan dikencingnya demi memastikan kelangsungannya kepada kemaruk kuasa tidak tergugat.

Sejak dalam UMNO dulu, itulah juga cara permainannya dan dalam semua tindakannya melalukan cantasan politik yang dilakukannya, ada saja orang yang diperguna dan diperalatkannya bagi menampakkan dirinya dilihat suci bersih.

Dalam kes kejatuhan PH ini pun, semuanya juga berpunca daripada permainan yang diatur dan diorkestera olehnya, cuma segala yang dirancangnya tidak berjaya sebagaimana keinginannya.

Kini Tun Mahathir semakin meniti senja sebelum gelap malam datang menjelma menutup tirai kehidupannya, tetapi perlakuan, gerak geri dan nada cakapnya tidak sedikit pun menunjukkan ada penyesalan dan perubahan atas segala pengkhianatan dan tidak mengenang jasa kawan-kawan yang menjadi amalannya selama ini.

Mungkinkah panjang usia yang dikurniakan Tuhan kepadanya semata-mata untuk Yang Maha Esa memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk kian mengenalinya, mana tahu selepas ini ramai lagi yang tahu cerita-cerita di sebalik tabir pengkhianatannya akan turut menulis buku yang sama seperti Tommy Thomas juga? (Shahbudindotcom 31/01/2021)

4.8 16 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 31 January 2021 — 11:02 pm
Subscribe
Notify of
guest
116 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
1 February 2021 2:19 pm

PARTI ZON MERAH SEPERTI UMNO DAN PHD4PIG DAH TENTU DITENDANG RAKYAT PRU15 NANTI………. Fake News On Muhyiddin Yassin Debunked……… This allegation is false (fitnah) and there is no truth to the story. Yet another fake news on Muhyiddin Yassin debunked after the revelation by previous Attorney-General Tommy Thomas about the so-called “backdoor” Prime Minister myth. For the last two weeks, a story has been floating around about Prime Minister Muhyiddin Yassin’s alleged involvement in a RM1.2 billion scandal (READ THE VIBES REPORT DATED 12 JANUARY 2021 BELOW). The anti-Muhyiddin cyber-troopers have been going viral with this story. Che’GuBard has now… Read more »

Irkiz
Irkiz
1 February 2021 12:47 pm

DR Mahathir Mohamad tidak mahu mengusir Zakir Naik walaupun hanya itu yang dikehendaki oleh India, kalau sekiranya ia tidak dapat mengekstradisi pendakwah kontroversi itu, kata bekas Peguam Negara Tommy Thomas.
Dalam buku biografinya yang terbit minggu ini, Thomas berkata pendirian India itu disampaikan kepadanya oleh pesuruhjaya tinggi republik itu dalam satu pertemuan mereka semasa beliau jadi peguam negara.

Irkiz
Irkiz
1 February 2021 12:40 pm

TOMMY THOMAS -PENDEDAHAN BETUL ATAU PEINGINGKARAN ETIKA ATAU AUTA !! Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin, ASalamualaikum dan Salam Sejahtera : 1. Saya perlu tegaskan di awal penulisan ini bahawa saya masih belum berpeluang membaca keseluruhan kandungan buku memoir TOMMY THOMAS – My Story: Justice In The Wilderness, yang saya akan perolehi eok, tetapi saya terpanggil untuk memberi komen awal atas kandungan laporan MALAYSIAKINI 31.01.2021 bertajuk “Agong pernah cadangkan Wan Azizah jadi PM tapi Dr M tak setuju – Thomas” yang memetik antara lain pendapat dan ulasan TOMMY THOMAS berhubung pergolakan tadbir urus negara pada 24.01.2020, iaitu tarikh TUN DR MAHATHIR… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
2 February 2021 12:31 pm
Reply to  Irkiz

c. Yang keduanya, untuk TOMMY THOMAS mengatakan bahawa ” … keputusan untuk melantik Dr Wan Azizah – yang berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri dalam kabinet Mahathir – pasti menjadi keputusan perlembagaan yang betul. … “, juga amat mengejutkan sebagai kenyataan yang datang dari seorang Peguam Negara pada masa itu, sedangkan jika pada hakikatnya PAKATAN HARAPAN sudah hilang majoriti, maka sesiapa sahaja Menteri Kanan, mahupun Timbalan Perdana Menteri, tiada mempunyai HAK untuk terus mentadbir negara dalam kapasiti sebagai Perdana Menteri secara automatik selepas itu, sebab PAKATAN HARAPAN sudahpun HILANG MAJORITI untuk kekal sebagai Kerajaan !! SAYA MINTA PENJELASAN, KALAU Dr Wan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
1 February 2021 11:55 am

KERAJAAN PH DI SABAH YANG TULIN TEBUK ATAP JUGA BERTANGGUNG JAWAB SEBAR COVID SATU NEGARA……… The “Backdoor” Prime Minister Myth Shattered……….. So, it was Mahathir and not Muhyiddin who is at fault. And yet the Pakatan Harapan people are accusing Muhyiddin of “stealing” the government. With this latest revelation by Tommy Thomas, the truth is finally known. And that truth is: Muhyiddin is not a backdoor Prime Minister after all. The truth has finally been revealed. Muhyiddin Yassin is not a backdoor Prime Minister and neither is Perikatan Nasional an illegal government, as Pakatan Harapan has been claiming for the… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
1 February 2021 11:43 am

JASA DORAEMON DAPAT JUGA KORANG PERINTAH NEGARA 22 BULAN…….. Malaysia’s Economic Performance Is Far Better Than What Pakatan Harapan Alleges……. The opposition politicians, plus some from Umno, are accusing Muhyiddin Yassin of all sorts of things. They say Malaysia’s economy is in ruins because of bad policies and management. But that is not what the financial experts say, especially those from the international community. It appears that Malaysia is doing far better than what the critics The Pakatan Harapan spin is that Malaysia is practically bankrupt mainly due to bad economic planning and management. But that is what opposition politicians… Read more »

zunnun
zunnun
1 February 2021 11:09 am

berkata mosses kpd tuhan nya… elohim ape yg di maksudkan dgn ehyeh aser ehyeh? mcm nih je mus, kito berbahasa melayu minang jo la, supaya #melyu2isle blh mengerti sepena dgn loghat mAt hassan yg mewakili ramai golonga #melayu2…. ehyeh aser ehyeh bermaksud, den itu sesiape sajo den mano nyo #sinyayuktua96 keinginan utk menjadi perdana menteri kali ketiga lagi., keinginan itu dlm ilmu den.. #sipesaki kanser keinginan mengkianati utk menjadi perdana menteri, keinginan itu dlm ilmu den #sipendetasesat keinginan menyebarkan kesesatan nya sana sini, keinginan itu dlm ilmu den… tapi bagamana pula autie tn & joyah yg asyik mengawan2 asyik mengangkang… Read more »

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:16 am
Reply to  zunnun

#sinyayuktua96 keinginan utk menjadi perdana menteri kali ketiga lagi., keinginan itu dlm ilmu den..”

Dalam ilmu kamu? Cara kamu cakap dan isi cakap2 kamu di sini menunjukkan kamu takda ilmu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 11:36 am
Reply to  zunnun

Ni jo jawapan ko Zunnun si🐷 lahabau lahanat cilako cilanat o’ang Molako tak bosunat. Tahu. babi ko Zunnun si puako sepanjang hayat ko. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
1 February 2021 10:46 am

Tuan-tuan dan puan-puan di sini….., ada sesapa yang tahu di mana boleh dapat itu buku tulisan Keling Serani Tommy Tomos pasal Keling Kerala tu…?

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:18 am
Reply to  Anonymous

Kamu menghasut mengguna istilah Keling. Pihak berkuasa tentu mengawasi kamu dan kamu akan terus dibalun ditibai dan dibantai disini kerana watak dan pemikiran tak semenggah.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 11:21 am
Reply to  Anonymous

Ko siapo nak balun tibai bantai nak gertak org bagai … hanyalah ko penyangak keyboard Warrior. Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:56 am

Kamu Keyboard shit.

Nak berhujjah, ber discuss pun tak reti.

Macam penyangak, penjahat dan gengster.

Maka inilah contoh membalun menibai dan membantai kamu.

Ada faham? Ngarti? Faham? Wakaru? Maronong?

GublahukdeGook.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 12:07 pm
Reply to  Anonymous

Kiamat nak sampai ko jo heboh dgn ilusi ko dgn dongeng dgn carca-marba ko … tak lamo layi seduniyo mengadap tuhan jadi besok ko tokonang sejarah lampau yg sudah berlalu. Tahu.

trackback
Sikap tidak mengenang budi Tun M makan diri
1 February 2021 10:44 am

[…] Mungkinkah panjang usia yang dikurniakan Tuhan kepadanya semata-mata untuk Yang Maha Esa memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk kian mengenalinya, mana tahu selepas ini ramai lagi yang tahu cerita-cerita di sebalik tabir pengkhianatannya akan turut menulis buku yang sama seperti Tommy Thomas juga – SDC […]

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:50 am

Ni ha dah doyan boyitahu.

Tun nantinya Memanda Menteri sejurus tertabalnya Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi hanya akur sahaja undang2 sedunia dipatuhi. Tahu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 10:40 am

musa alka mosses tercenggang2 tuhan nya berbahsa minang selain berbahasa melayu…

lalu di uji nya tuhan nya dlm bahasa hebrew..

mee ata ?

lalu menyahut tuhan nya dgn berkata…

ehyeh aser ehyeh…

huh,

semua bahasa, tuhan aku blh mengeluarkan kata2…

musa, jika kamu melihat aku berkata dgn bahasa yg lain dari bahasa kamu, jgn pula kao sangsi, itu ketuhanan aku..

tapi ramai dari kalian akan mengatakan tuhan yg bertutur selain dari bahsa mereka, itu tuhan fake sj….

maka tuhan arab kena berhasa arabic, tuhan gentile kena berbahasa aramaic dan latin….

tuhan melayu bagaimano pula tuhan

huh,

ini zunnun yg bertanya..?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:49 am
Reply to  zunnun

Apo ko membebel ni sampaian kena semua faham bukannya kias ko yg boleh saja salah diertikan sbb yg sampaikan sosok 🐷 jadi siapa nak baco sampaikan ko 🐷 lahanat mulut cibai mulut sial mulut puaka ko. Tahu si🐷tonok.

Udin Remos
Udin Remos
1 February 2021 10:39 am

Mana Kak Joyah ni….

Abang Junnun cakap dia bukan tak mahu layan akak….Tapi katenya, orang nama Joyah ni selalunya bergigi jongang. Dia takut nanti kalau dia couple dengan akak, pastu akak kulom dia terkena gigi jongang akak……mahu menjerit dia satu kampong…..

zunnun
zunnun
1 February 2021 10:46 am
Reply to  Udin Remos

laa

tak tahan bau badan #sijoyah, sebati masakan ketualan2 daging babi dari kawah hadi dlm setiap ruang daging nyo, nak kata dio babi, nanti kecik pula hati nyo…

tu lah,

yg asyik mengamalkan ajaran seketl daging babi hadi ngape..?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:55 am
Reply to  zunnun

Ko berdaging 🐷 takdo siapo yg inginkan hanyo puak ko jo mkn sesama sendiri. Tahu si🐷tonok!

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:21 am
Reply to  Udin Remos

Kau nama Remos jongang sebab kulom Bang Ali.

trackback
Panas !!! Mahathir, manusia yang tak boleh dibuat kawan...
1 February 2021 10:30 am

[…] Mungkinkah panjang usia yang dikurniakan Tuhan kepadanya semata-mata untuk Yang Maha Esa memberi peluang kepada semua rakyat Malaysia untuk kian mengenalinya, mana tahu selepas ini ramai lagi yang tahu cerita-cerita di sebalik tabir pengkhianatannya akan turut menulis buku yang sama seperti Tommy Thomas juga – SDC […]

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:33 am

Tun nantinya Memanda Menteri sejurus tertabalnya Junjungan Besar Tuhan Al-Mahdi hanya akur sahaja undang2 sedunia dipatuhi. Tahu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 10:49 am

you mean,

#sinyanuktua96 dgn 4 hulubalang2 yg tak bergigi kini mengemis2 agar pH menerima nya kembali.🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:55 am
Reply to  zunnun

😅🤣😜

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:23 am

Pahal kosong ruang tuh? Tak terjawab ker?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 11:33 am
Reply to  Anonymous

baco dlm handset le dlm monitor mana nampak jawabannya oden dgn Zunnun satu kumbah. Tahu kihkihkih. saba jo la. 🤣

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:59 am

Kumbah itu bahasa Swahili ker?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 12:16 pm
Reply to  Anonymous

Kumbahan ato takongan ato tadahan ato kolam. Tahu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 9:25 am

tuhan dapat di nyatakan …in one’s deep serenity, in deep tranquility, an act made by those apostles and esoterisms ..laid upon with teaching of love, humility and most less in humanity… tuhan nyata ketika ketika ‘matikan’ diri… tuntas, kalas, kojolkan ke”aku”an diri.. berkata nya si musa kpd tuhan Nya, ” boss, aku keinginan melihat kamu..”… laa, kao tak laii (tuhan berbahasa melayu minang kpd musa) mengerti, kan wajah kamu itu wajah aku…? tapi blh kah kao melihat terang wajah terperi kamu itu ? melihat Sifat Aku melalui Diri mu, wajah terperi roh kamu itu…? tapi, musa, bila kao mati, tuntas,… Read more »

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:42 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (penerangan pangkat nya telah di beri dahulu) –

Tuhan nya mengata Kau tonggang tonggekkan lah aku di pangkal pokok Kayu Ara itu, jangan kisahkan sifat aku.

Tuhan nya berkata lagi: Kalau kau nak tapau tahi aku, bawak lah bekas mangkok sia kamu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 9:52 am
Reply to  zunnun

Hoi 🐷 ko nak tunjuk aja Molayu apo patut Molayu buek … Perangai 🐷 ko menyundal jo kijo ea pagi potang siang mlm tak soda diri Molayu boyi keamanan supayo hidup seleso Ko jo seorang takdo otak takdo akal asik mem🐷🐷 sepanjang kehidupan ko. Tahu 🐷 tonok menyondol jo kijo ko. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
1 February 2021 9:07 am

let ‘s take a potshot and ponder, bring back into the memory lanes those years, unable to unforeseen, our despicable, our inept awareness what have become to our nation…. today, in dire state of utter ignorance drowned in pettiness because of skin colors & beliefs.. perhaps god is dead and needs to be resurrected again… after all isn’t it not, we have been creating Gods ever since…… God ‘which’ made provides promissory notes during one’s life time to adhere and comply, A fearsome God, laid down the punishment against those who deviate and astray but few have circumvent and not… Read more »

zunnun
zunnun
1 February 2021 9:29 am
Reply to  zunnun

made

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:48 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (penerangan pangkat nya telah di beri dahulu) said –

“utter ignorance drowned in pettiness because of skin colors & beliefs..” Yes, those who care only about reaping the riches of this country care not about equitable distribution of wealth, etc.

“perhaps god is dead and needs to be resurrected again…” The problem has been that with these blokes. – thinking God is dead, so why bother about equitable relationship etc.

Shit kind.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 9:49 am
Reply to  zunnun

Apo saf yg ko ikut … takdo hanyo mem🐷 sanan sini poyi maghi itu jo kijo ko .. tuhan tahu sudah feel laku dlm bersiaran blog Buding semuwo jadi saksi.

Mano ko si🐷tonok nak sembunyikan diri 🐷ko hidup membangkai sepanjang kehidupan ko. Tahu🐷tonok.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:27 am

Just to be sure – ko menjawab zunnun, innit?

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:26 am
Reply to  zunnun

A fearsome God”?

You must be mad.

zunnun
zunnun
1 February 2021 8:49 am

yg pasti, fahaman agama hadi satu bentuk fahaman yg jauh sesat, gagal dan menyalahi normal2 tata kesusilaan manusia bila mana mereka2 yg di jangkiti, semua berpenyakit sawan babi, mengila2 dgn pengkianatan, pendustaan dan penafian….

hingga sanggup berparang, berkapak, bercangkul selain mok cik2 mengilai2 berjoget2 di jalanaan….

bibit2 tabiat bangkai hidup zombie gelagat mereka….

renungkan jika kesemua #melayu2 di jangkiti virus ajaran sesat seketul daging babi hadi ?

maka perlu selamatkan #melayu2 progressive dari #melayu2isle yg mana mereka kini seperti time bomb bila2 masa meletup, tuntas, kalas, suicidal….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 9:04 am
Reply to  zunnun

Ko lah Zombie manusia 🐷 tak soda diri hari2 menyondol jo kijo ko sepanjang hayat pagi potang siang mlm mem🐷 jo kijo ko hidup bak bangkai bernyawo. Tahu si🐷tonok yg bernamo Zunnun si lahanat kapiaq tegar. Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:07 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH DI BERI PENERANGAN DAHULU).mengarut mengata yg di jangkiti, semua berpenyakit.

Dia yang dijangkit penyakit sawan babi, mengila2 dgn pengkianatan, pendustaan dan penafian….

Komen nya di atas ini ia lah bukti nya. Bedebah dia.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:28 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH DI BERI PENERANGAN DAHULU) dah lama ada virus ajaran sesat.

Jenis yang merusuh di 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan. Depa gunakan SOP Tentera, maka berdentam dentum lah di balun depa yang langgar perintah berkurung.

Termasuk anjing2 depa.

langkasuka
langkasuka
1 February 2021 8:47 am

Perbuatan segelintir manusia yg tak competant menyebabkan negara huru hara dgn msalah convid. Pengkianat merambos la engkau. Rajyat semakin marah

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:30 am
Reply to  langkasuka

Tak mahu sebut siapa dia?

Habis macam mana nak mengatasi atau selesaikan masalah?

zunnun
zunnun
1 February 2021 8:41 am

maka bagaimana susana di mahkamah jika saksi2 di bawa utk mendakwaan terhadap hadi awang kerana keengganan nya memohon maaf… keperluan utk membawa hadi awang ini mungkin di lihat satu prkara yg lucu, oleh kerana hadi sudah pun di daapti bersalah oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dgn fahaman Sesat Extremeist Nya, … maka ape perlu hadi awang utk di bawa dan di dakwa sekali lagi…? mendakwa hadi awang perlu dan mahkamah civil tidak kecuali alain mahkamah syariah, oleh rakyat prihatin utk memastikan virus sesat hadi awang tidak berkeliaran menjangkiti rakyat seperti mana terjangit kpd #sinyanyuktua96, #sipesakit kanser, dan #si si penyamun2 #melayu2… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 9:00 am
Reply to  zunnun

Apo mahkamah yg ko hebohkan pasal ko dah lamo di mahkamah di kandang 🐷 ko sepanjang diri ko bernapeh ko hidup bergelumang dgn najis 🐷 tak soda diri melukut di duniyo Allah taala yg ko tidak benar2 kenali. Tahu si🐷tonok.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:11 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH DI BERI PENERANGAN DAHULU) kena virus DAP yang bikin Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

Maka virus DAP dah sampai ke Raub akan merebak lagi ke seluruh pelusuk negara.

Menyebut FUCK maka Pukimak lah dia.

zunnun
zunnun
1 February 2021 8:33 am

ape kah suasana di mahkamah jika di bawa saksi terhadap pertuduhan kpd penyelewangan ajaran sesat yg hadi bawa hingga terbentuk nya #melayu2isle ?

perlu ada saksi, sunggoh pun utk membawa saksi2 sedemikian satu publicity murahan kpd babi2 belaan hadi, tapi iya amat perlu mengape dan ape sbb nya, saksi2 bertindak dlm kemabukan dan kuat mengawan ….

rakyat perlu di beritahu bagaimana #sinyanyuktua96 & co conspirator nya, #sipesakit kanser sama berlakon setelah di tawan oleh hadi hingga sanggup melakukan kecurangan, pengkianatan & pendustaan terhadap rakan2 yg memberi nya lalaun ketika pru 14….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 8:52 am
Reply to  zunnun

Oiik ko nak mem🐷 lagi ketentuan ketetapan Allah swt sejak azali ko kekal gilo di duniyo terus gilo kekal diakhirat sbb sepanjang kehidupan ko hanyolah mem🐷kan Allah swt pencipta semuwo termasuk diri ko yg mem🐷tonok menyondol jo kijo ko. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:16 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH DI BERI PENERANGAN DAHULU) tak renti2 dengan ajaran sesat DAP.

Babi2 DAP selalu nya tak kisahkan bukti, saksi, dll, hanya mengarut, menuduh liar tanpa bukti. Jenis Bedebah.

Yang berpenyakit kanser masih dihormati tapi yang bergaduh antara pemimpin DAP di buang merata rata, termasuk Ronnie Liu ke Raub, Pahang.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
1 February 2021 8:07 am

YANG DIBENCI ITU YANG DICARI………. PASAL EKONOMI PHD4PIG TAK BOLEH ANGKAT KEPALA……PN JAUH LEBIH BAIK……… Malaysia’s Economic Performance Is Far Better Than What Pakatan Harapan Alleges………… The opposition politicians, plus some from Umno, are accusing Muhyiddin Yassin of all sorts of things. They say Malaysia’s economy is in ruins because of bad policies and management. But that is not what the financial experts say, especially those from the international community. It appears that Malaysia is doing far better than what the critics say. The Pakatan Harapan spin is that Malaysia is practically bankrupt mainly due to bad economic planning and… Read more »

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 7:09 am

Waah, sodap membalun DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH DI BERI PENERANGAN DAHULU).

Got my morning fun and entertainment – on and out of him.

I rest my case.

Have a good day, folks.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:03 am

zunnun ada lah jenis yang selalu tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

Tak salah, ini negara bebas, ada kebebasan menganut apa agama pun asalkan tidak menyongsang atau memperlekehkan agama2 lain yang sedia ada.

Tapi rakyat pun bebas membalun dia bila hujah2 nya tidak betul atau menyentuh sensitivity penganut agama2 lain.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 8:48 am
Reply to  Anonymous

Ko siapo nak hukum o’ang mem🐷 buto pasal ko o’ang kapiaq dah dineraka duniyo membawa jadi gilo di akhirat satu kepastian buat ko si 🐷tonok.

Ko hidup bak bangkai bernyawo walau tak boto gerombolan itu ko sangkokan (mmg salah sangkoan ko) mereka2 didopan saf sanggup bermati-matian bilo memperjuangkan sesuatu hak demi menegakkan hukum.

Tidak mcm ko pengecut bila dtgnya seruan jihad ko akan menyuruk di colah pokok kayu ara di sobolah umah ko. Tak sadar hidup dicolah keamanan disediakan Melayu sepanjang hidup ko mem 🐷 berterusan.

Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
1 February 2021 9:21 am

Kamu sedar ke kamu menjawab kawan bukan lawan?

Kalau sedar, kamu bo lui dah bankrap otak dan wang, nak beli suspender jaga butuh kau pun tak berduit.

Maka butuh kau dihinggap langau, busuk berulat, ke sana sini orang tutup hidung kpd kamu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:06 am
Reply to  Anonymous

Dah tentu ko Cino Koliong Singh ato Molayu sosek lahanat bilo membela Zunnun samo species tak reti bersyukur Molayu sediakan keamanan ko berpelesit sana sini memburukkan kepimpinan Molayu. Ko poyi lah mano2 negara luar tidak akan ko jumpo negara Malaysia penuh dgn kedamaian cuma hati iblis syaitan dajjal duduk bersamo tidak mahu mengaku kenyataan Molayu lah perjuangan keamanan mako tak lamo lagi seduniyo Molayu amankan. Mako hanyo ikut jo undang2 tuhan Molayu seduniyo undang2 dipatuhi baru ko sada Molayu itu apa. Manusia tak soda diri hidup menumpang tak hormat pado Molayu mako ko tak pueh hati silakan tgglkan negaro ini… Read more »

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
1 February 2021 10:28 am

Aku kasi kau peluang –

Tunjukkan bukti “membela zunnun” itu.

Selepas itu aku akan balun, tibai dan bantai kamu sepuas puas nya di sini.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 10:40 am
Reply to  Anonymous

Mudah shj Islam dikembangkan melalui akhlak tutur kata yg mulia itulah bawaan para nabi2 dan rasul termasuk Isa (Jesus) dan Muhammad akhirnya semua sedunia mengadap manusia bergelar Tuhan Al-Mahdi serupa dulu gelaran Tuhan Isa dan Tuhan Muhammad …. itulah PM 9 maka silakan balun … Zunnun dibalun sebab mulut sial dia mencarut sampai para rasul utusan Allah swt pun dicarut jadi jo nak geng sama dia ko pun jadi dajjal serupa dia terang-terangan. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:04 am

Takda bukti “jo nak geng sama dia ko pun jadi dajjal serupa dia terang-terangan.”

Lagi sekali –

Aku kasi kau peluang –

Tunjukkan bukti “membela zunnun” itu. Atau “nak geng sama dia …”

Selepas itu aku akan balun, tibai dan bantai kamu sepuas puas nya di sini.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 11:13 am
Reply to  Anonymous

Mako silakan bantai tibai balun .. apo tak ko taip. mako ko tidak mengenal diri Awaludin makrifatullah. Sebab selama ko hidup ko banggakan diri dgn ilmu sedikit yg ko ada balik lah belaja semulo kecil2 apo ko tahu menangis mintak tetek dah bosa belagak eksyen menunjuk kebodohan ko. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
1 February 2021 11:19 am

laa, dog eats dog…🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 11:28 am
Reply to  zunnun

Geng tobaik ko Zunnun sipuako lagi sekali kasi ko peluang … kalu tak den tibai balun bandai si cilako cilanat o’ang Molako tak bosunat. Nanti ko si🐷 Oden cokau ko oden sunatkan berkali-kali bia sontot pekakeh ko. Tahu silahabau 🐷 Zunnun kekal abadi. Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 11:32 am

Nampak nya Ane bo lui ini otak tak center.

Aku tak akan layan/ jawab dia lagi selepas ini.

(Psssst, hv I said this to him before? If so, never the mind)

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 11:42 am
Reply to  Anonymous

You eat it up with ur own Egoistic with ur knowledge to no where nobody care. U know/Tahu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 2:31 am

lepas nih babi2 tegar #sinyayuktua96 bangkit dgn penafian2, dan tommy thomas di jadikan bahan lepas geram mereka….

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 5:54 am
Reply to  zunnun

Di pukul 2:31 pagi kamu terasa nak membabi?

Ngape tak beri hujah2 tambahan?

Takda hujah dan fakta2?

Kamu nak membabi saja?

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Dah lama dia tak mencarut, gamaknya berdesing telinga selalu dengar komen di atas.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 6:16 am
Reply to  zunnun

Ni ha 🖕jari tgh … ini lah perangai mem🐷jo ko tahu sepanjang hayat ko meng🐕 jing jo ko pandai selain main sabun kepalo utuh ko. Tahu.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 February 2021 2:29 am

Apa pasal Jkom hantar pelacur betul ke blog politik? Kualiti Jkom sekarang memang makin menurun tapi kalau sudah downgrade dari pekerja Jasa jadi pelacur Im speechless. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:20 am

Sedar lah wahai Mamat bahawa kamu adalah pelacur bila berhujjah demikian.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 February 2021 2:26 am

Puppet hilang majoriti pun Saka Kerala boleh sokong darurat dan paling celaka buat swab test positif melampau tanpa sesiapa tahu data mentahnya. Kerajaan Darurat tajaan Madey si Kitol hilang rahmat dan bakal hancur walaupun merompak segunung emas dalam kantung MOF. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:23 am

Menuduh liar saja, jaga2 lah kamu nanti kudis keluar di bibir kamu.

Harap2kan lah kudis kamu tidak bernanah, menjadi tokak, habis bibir kamu sebahagian nya, maka cakap sengau ler kamu.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 February 2021 2:22 am

Tunku dan Tun Musa pesan jangan lantik saka Kerala jadi pemimpin UMNO. Hancur UMNO hancur negara. Siapa dengar nasihat? Kahkahkah!

zunnun
zunnun
1 February 2021 3:04 am

selamo 22 tahun memerintah, byak keburukan nya dari kebaikan…

crony capitalism menjadi2 10 yg di cetuskan oleh #sinyanyuktua96 dgn cadre2 setia nya daim di mof, shamsudin di epu, dan rafidah di miti…

negara bukan bertambah maju separa dgn korea dan thailang, malah dah jadi negara paria lagi teruk dari loas, myanmar dan negara2 di benua afrika…

bila di beri peluang 22 bulan, bukan perpaduan rakayt yg di utama kan, ke sana kemari, dgn tabiat rule-divide nya, baik terhadap omNo tak kecuali juga terhadap pkr….

zunnun
zunnun
1 February 2021 3:05 am
Reply to  zunnun

10 yg di cetus nya oleh….,

11 balik menyembah2 utk mendapatkan bail-out

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 6:00 am
Reply to  zunnun

Mcm 🐷 jo ko boyi input yg ke laut dgn ke 🐷 an feel laku ko. Tahu. 🐷

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:10 am
Reply to  zunnun

Di pukul 3 pagi masih mengarut si zunnun DAP DIRTY OLD MAN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengata “jadi negara paria lagi teruk dari loas, myanmar dan negara2 di benua afrika…” tapi tak sebut bukti2, ukuran2 atau standards yang di guna bagi mengukur nya.

Hanya temberang, mulut celupar nya, keluarkan pendapat yang tidak berasas.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:26 am
Reply to  zunnun

Kamu cakap antara dua bibir saja takda bukti, fakta atau penerangan yang munasabah.

Malangnya bibir kamu ada kudis menanah maka busuk lah setiap kata2 kamu.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Banyak mengaruut di atas ni maka Pukimak lah kamu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 1:33 am

yg paling bahaya kini bukan covids, tapi plague yg di bawa oleh bibit2 kesundalan #melayu2isle oleh virus ajaran seketul daging babi hadi….

covids kini dah ada beberape jenama vaccine, tapi virus ajaran sesat hadi, habis, tuntas, kalas, lingkup #melayu2 di jangkiti dgn penyularan #melayu2isle hadi….

#sinyanyuktua95 bukan saja mengidap selective dementia sawan babi mengejut nya, tapi kini dah mula menjenamakan tabiat babi mengawan2 utk menjadi perdana menteri lagi…

byak sgt #melayu2isle terkena sawan babi, ada yg mengawan imam mhadi, ada yg megawn dajjal dan tak kurang kapir mengapir sana sini….

lingkup #melayu2 dgn penyakit virus ajaran sesat hadi….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 1:37 am
Reply to  zunnun

Apo bebel2 oden lukukan palo ko nanti nak mengaja Molayu apo Molayu patut buek … ko ini kapiak nanti tuhan tunjuk jalan yg mano nak poyi bukan mcm ko sepanjang hidup jadi iblis seytan bangkai bernyawo. Tahu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 1:48 am

psst? psst ! psst …

kawan autie tn kao tgh terkangkang tidur ko ?

kesian, besok memancut darah kotor dari lubang puki nyo….

sober atau lagi membabi sawan lagi ?

joyah & tn bila datang haid, darah berbau hanyir, bak bau babi jo….

apo mereka dan kao kuak ko bau babi, kerano asyik memamah dari kawah ketulan2 daging babi hadi

kesian, #melayu2isle hadi, mcm2 ragam punya kepercayaan…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 1:58 am
Reply to  zunnun

Tu jo la pandai asik nak bertenggek jo kijo ko mcm 🐷 tonok … hidup ini bukan jo menenggek sepanjang maso kono cari jalan mcm nak maju dgn ilmu yg ado.

Ko apo ado … ilmu sosek menyosekkan yg lain … siapo nak ikut ko Zunnun bangkali jembalang antu jin polong langsuir pun tak nak ikut sobab ko nak jadi kopalo pado somuwo tu … tu pasal msg2 jadi iblis seytan msg2 nak jadi ketuwo bergaduh bergocoh sesamo.

Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
1 February 2021 2:12 am

psst ? psst ! psst .

kao babi tegar #sinyanyuktua96 ko?

atau

kao babi tegar #sipendeta sesat hadi ko?

atau

kao babi tegar #sipesakit kanser ko ?

sj tanyo…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 2:30 am
Reply to  zunnun

Itulah kono faham semuwo itu baru semuwo sada kesilapan akhirnya botokan mano yg tak boto bukan mcm ko menyelar setiap kejadian.

Ko tahu ado yg tak boto kono masuk parti poyi cakap dopan o’ang ngamai ateh ponteh ateh mimba baru boto itu pun kono faham apa nak disampaikan sdgkan sampaian ko sendiri tak faham.

Mahu gilo dibuek ea somuwo mcm ko la. Ini dlm blog Budin ko sampaikan brp kerat yg baco kmdn kebykkan tak faham ilmu sewelan ko sampaikan. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
1 February 2021 3:12 am

laa,

dah terkangkang ko ?

kan kao berdua nak jadi kiri kanan nak bedepan, tapi…

autie tn dah lamo terkangkang, darah kotor dah mula memancut keluar dari lubang puki nyo…

tak kan #melayu2isle kuek memboto ?

kuek amok, kuek kapir mengapir kuek mengkinati, kuek menyamun, kuek kaut dedak., kuek berdalih berhelah…

lingkup #melayu2 di jangkiti oleh #melayu2isle…..

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 5:57 am
Reply to  zunnun

Aaa ko 🐷 inilah iblis seytan kono locut (buang) dulu jauh2 sbb akan menjadi virus perosak dlm saf yg bukan mudah nak disusun ambil maso puluhan tahun. Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:39 am
Reply to  zunnun

Babi yang paling besar, huduh dan busuk sekali ia lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA TELAH DI BERI PENERANGAN DAHULU).

Takda berperi kemanusiaan langsung, orang yang mengidap sakit kanser pun di perlekeh nya.

Babi memang tabiat nya menyodok sana sini hingga tersodok razor blade dan koyak bibir nya.

 

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:36 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA TELAH DI BERI PENERANGAN DAHULU) selalu cakap kotor, maka perlu dibalun, ditibai dan dibantai berterusan disini.

Emak bapak nya tak membimbing dia adab sopan di masa kecil nya sebab syik sibuk. Sibuk berkongk.k pagi petang siang malam.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:17 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengarut menuduh ajaran sesat, dementia sawan babi dll, maka Pukimak lah dia.

Orang DAP mahu balun PAS tapi babitkan semua Melayu. Maka tiada maaf bagi nya.

Otak kecik, berat 100 gm manakala purata otak manusia ialah lk 130 gm.

Tak dibimbing adab sopan dek emak bapak nya di masa kecil sebab asyik berkongk.k.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:31 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengarut pasal seketul daging babi nya, maka Pukimak lah dia.

Kamu menghasut mengata “lingkup #melayu2 dgn penyakit virus ajaran sesat hadi….”

Pihak berkuasa di gesa memerhatikan kamu dan mengambil tindakan terhadap kamu di masa sesuai.

zunnun
zunnun
1 February 2021 1:22 am

kini sah dah dgn ape yg di perkatakan oleh Tommy Thomas, tak pernah dlm kepimpinan negara, se orang perdana menteri tak sampai 48 jam letak jawatan, tiba2 dgn keras ingin jadi perdana menteri balik walaupun singgahsana ,mencadangkan agar wan azizah menjawat sebagai perdana menteri sementara… berkata Tommy juga, tak pernah berlaku kpd jutaan pengundi di kianati dgn aksi dari se orang pemimpin dan membenarkan se orang lain melakukan pengkianatan merampas jadi perdana menteri bibit2 consequential scandal ini dah lama di syaki, dan kini sah, nyata, tuntas, #sinyanyuktua95, se orang pengkianat, dan yg merancang pengkianatan…. … bermula dgn kerap bertemuan nya… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 1:33 am
Reply to  zunnun

Apo pasal ko nak boyi poncorahan bukan kijo ko nak tontukan siapo boto siapo tidak. Ini kijo tuhan sampai maso diboyitahu secara lunak dan semuwo tersada silap botokan mano yg tak boto.

Bukan dari o’ang kapiaq mcm ko ni LALANG manusiyo iblis seytan menyalak mcm anjing gilo gonggong tulang tomulang bawak kesanan kesini.

Tahu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 1:37 am

.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
1 February 2021 1:42 am

‘tuhan’ kao tgh tidur lena ko?

sj tanya..?

atau

dah mati, sb hadi awang asyik beratip mentera & menjela2 berdoa tak jugak penyularan covids berkurangan …

sj tanyo, ‘tuhan’ hadi dh mati ko?

hadi sembah ‘tuhan’ berbentuk lembaga ko ?

de nak tanyo, ape jadi dgn imam mahdi ko? tgh nyoyak tidur ko ? imam mahdi ko berbangsa arab ko ?

kesian, #melayu2isle mcm2 ragam pendewan2 mereka….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 1:49 am
Reply to  zunnun

Apo ko boleh buek ko nak boyi poncorahan coghito ko tu ko sendiri tak paham apo layi yg lain bobolit-bolit spai diri ko tobolit.

Nak boyi poncorahan belaja lah dgn TT torang2 disampaikan mcm mano nak gunokan akal ke arah kemuliaan tak mcm ko kapiaq eksyen jo memanjang.

Boyitahu skrg apo hadiah ko dapek nak tunjuk lagak pandai IQ ado EQ ke laut.

Tahu.

zunnun
zunnun
1 February 2021 2:07 am

lingkup negara bila mana #mlayu2 di jangkiti virus sesat hadi yg di bawa oleh #melayu2isle tegar nya…

jgn ulangi ni lagi, ape yg berlaku di memali, jangkitan virus hadi, hingga ibrahim dan pengikut2 nyo jadi bangkai hidup sambil pegang parang, kapak dan cangkul berteriak “allah” ?

den nak tanyo, kao takbir ketika melakukan salah, solat, sembahyang, kao sebot ‘allah’ kao terasa nak berjihad dgn berparang berkapak jugo ko ?

jihad yg besor melawan kapir di luar atau kapir dlm diri…?

dlm diri kao tak ko nyata kapir setiap saat nafas ko nih..?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 2:44 am
Reply to  zunnun

Molayu bogorak dlm pasokan bosa kesemuwonyo skali … dlm kesemuwonyo skali baru yg kapiaq2 bukan sajo dlm negara malah soduniyo sada Malaysia berbagai bangsa berbagai anutan dan budaya boleh damai. Walau kapiaq2 mcm ko ini kurg aja tapi Molayu layan jugak kerenak budak2 ko menyalak berpelesit tanpa memaksa secara kuku besi mcm byk negara luar paksa dokrin menyesatkan mcm ko la. Malaysia dari dulu bebas asal jgn melakukan kesalahan demi perbezaan apa lagi merompak mencuri membunuh secara apa sekali pun bakal di buru pihak berkuasa. Sini skrg yg salah guna kuasa jo yg berleluasa yg duduk di ateh dibawah singgahsana… Read more »

zunnun
zunnun
1 February 2021 4:22 am

bergorak menyamun, bergorak kianat mengkiati, bergorak kauk dedak sana sini, bergorak perdagangkan agama

melayu golongan mana ?

#melayu2isle ko ?

melayu2 progressive tak buek mcm tu…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 5:45 am
Reply to  zunnun

Ko apo tshu … ko cumo tahu semaso jo tapi dari semaso ko somaso lah baru peroleh kebaikan akhirnya sebob musabab segalo hal.

Mano ado terus jo baik kono lalui onak dan duri (o’ang mcm ko ni la) di tapis supayo saf2 yg ado nanti yg dipilih yg tobaik jo sbb species mcm ko ini kono locutkan (buangkan) duluan. Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:52 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA DAH DI BERI PENERANGAN DAHULU) menuduh liar lagi.

Ini lah jenis yang merusuh di 13 Mei 1969. Tentera di arah mengawal keadaan, gunakan SOP Tentera depa, berdentam dentum membalun yang langgar perintah berkurung.

Termasuk anjing2 nya.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:47 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PANGKAT NYA TELAH DI BERI PENERANGAN DAHULU) adalah jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara dengan joss sticks.

BM nya chapchai, dia tak reti bezakan singgahsana dengan istana.

Asyik menuduh, cakap “di syaki” dsb nya, dia yang sebenar nya pengkhianat negara, tak hormatkan Perlembagaan negara, mulut busuk tak renti2 sebab banyak tahi dalam nya.

Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
1 February 2021 12:41 am

Eko ni Budin dapek skali saham nerako coghito melalut sughupo RPK yg tobaik adalah TT habih dihongtam ea semuwo takdo mcm ko boduwo lalang kojab sokong kojab hongtam. Zunnun hongtam semuwo tapi diyo kapey o’ang Molayu selagi Molayu dihongtam ea termasuk yg di singgahsano manusiyo sosat tak soda diri tak reti bosyukur. Ilmu diyo bolaja dijadikan tuhan diyo monyombah tu pasal angkuh sombong eksyen. Apo diyo inget keamanan terbit dgn mudah jo ko. Diyo lah manusiyo iblis seytan berpuro-puro sughupo Budin soghupo RPK. TT byk tip tip diboyi tunjuk ajar mcm mano nak jadi insan yg boguna gunakan akal kearah… Read more »

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
zunnun
zunnun
1 February 2021 2:28 am

laa, kao kuek mengadu ngape yo… psst, kao dah konal syaitan blum? kao sempat tgk aksi2 isis machine gun tawanan mereka dgn mata mereka2 tertutup dan tangan2 di ikat di belakang….? mereka menafikan ketuhanan yg ada pd setiap tawanan yg mereka bunuh… agek nyo ketika ibrahim dan penyokong nya angkat parang, kapak cangkul, menjorit “allah” ..yg nak di bunuh anggota2 keselamatan, buto ko tak nampak ketuhanan bersama mereka…. azazil sama buto jugo, menafikan ketuhanan bersam adam, menafikan ketuhanan bersama nya…. tu sbb dio menjadi ketua kpd semua bentuk2 penafian, pendustaan…. setan itu bila mano dari penafian2 pertama azazil lalu nyata… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 5:51 am
Reply to  zunnun

Itu namo ea ko ini penyalak mcm 🐕 jo ko …. abih ko pikey mudah ko nak boto gerombolan species mcm ko ini maaih ado golongan 🐷 dlm saf bakal menjadi virus perosak kono locut (buang) duluan. Tahu.

Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
1 February 2021 12:30 am

Tetuang Buding,

Apo sobab seekor 🐷 tonok bersiaran berkeliaran di blog ini nak mengajar Melayu apo Melayu patut buek namo ea tak lain hanyalah Zunnun tolopeh dari kandang Wad Sengsara Tg Rambutan.

Si 🐷 ini hari2 menganj🐕ng jo kijo ea pagi potang siang mlm tak mahu nak makan ubek gilo diyo, siapo yg doket diyo kono hati2 takut dilihat dopan diyo sosok yg memberahikan habih di sondol ea mcm 🐷 dikoncing ea sambil angkek sobalah kaki mcm 🐕.

Tahu.

Joyah Wak
Joyah Wak
31 January 2021 11:08 pm

I love you abang Junnun coang

abe Junnun gedebe

zunnun
zunnun
1 February 2021 3:17 am
Reply to  Joyah Wak

joyah Ooi, kao tidur kuek mengangkang ko ? kan lubang puki di masuki lipan…

kot lobam biji puki… 🤣🤣

atau nanti

kao dok syok mengelitis mengosok2 🤣 😂

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 5:54 am
Reply to  zunnun

Tu jo ko pandai mudah toposona/terangsang … memanjek jo kijo ko sebijik 🐷 tonok menyondol jo kijo ko. Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 7:05 am
Reply to  zunnun

Biadab dan kurang ajar amat sangat si DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK nih.

Tak dibimbing adab sopan dek emak bapak nya di masa kecil sebab depa kuat seks, asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

Dia selalu lihat emak bapak nya berkongk.k. Dia selalu lah nampak “lobam biji puki” emak nya.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 7:05 am
Reply to  Anonymous

Itu pasal dia selalu teringat hingga menyebut nya di blog ini.

Joyah Wak
Joyah Wak
31 January 2021 11:07 pm

ini pesan Joyah

abang zunnun jangan kutuk orang Tua 96 tu yerrr

nanti kena TULAH!!!!

abang menonggeng sorang-sorang nanti

alaaaa……

sayang abang Zunnun coangggg..

RASANYA ABANG TENGAH BERANGAN KAN JOYAH TIUUU

hi…hi,,cayang abang Junnun

zunnun
zunnun
1 February 2021 1:11 am
Reply to  Joyah Wak

Joyah Ooi..

kao dah sebati jadi zombie hadi awang ko, virus amanat hadi biso sgt ko ?

biji puki, sebesar guli ko dgn terkesan dgn virus amanat hadi nih…

kao bawak cangkul parang dan kapak jugo ko seperti ibrahim dan penyokong2 nya di memali

pi jumpa tn, dio pandai umpah seranah virus tapi klu mintak tlg dgn geng hisham rais jelebu, #sianubolui, dio blh seru imam mahdi…

apo nak jadi babi belaan hadi, dok asyik mengawan, berpenyakit seperti #sinyanyuktua95 & #sipesakit kanser

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
1 February 2021 1:24 am
Reply to  zunnun

Tu pasal ko tu elok gilo terus mati pun lagi elok gola o’ang mcm2 … ko ini dah torang2 iblis seytan hidup mcm bangkai bernyawo dah sosek nak sosekkan yg lain.

TT totap hormat singgahsano sobona ea dari dulu o’ang akur dan ikut sbb semuwo berasal dari singgahsano tomasuk yg dibawah yg beretika yg berakhlak muliyo jgn kurg ajar baru semuwo saling hormat menghormati dan bertimbang raso.

Tahu.

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 6:56 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN THE PUKIMAK (pangkat sudah di beri penerangan dahulu) asyik mencarut.

Tak dibimbing emak bapak nya pasal adab sopan di masa kecil nya sebab depa sentiasa sibuk. Depa minat seks, berkongk.k pagi petang siang malam.

Joyah Wak
Joyah Wak
31 January 2021 11:05 pm

siang malam,pagi petang abang zunnun kat sini
berak,kencing dan kentut kat sini
abang tak boring ke?
bau busyuk
jom la jumpa Joyah yang begetah ni!!!

Anonymous
Anonymous
1 February 2021 7:00 am
Reply to  Joyah Wak

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (pangkat sudah di beri penerangan dahulu) tak ada kerja lain.

Sudah 80an hampir 90an tahun umur, tidak berperasaan tanggung jawab, tak dibenar anak nya menjaga cucu2 nya pun.

Maka berterabur lah dia di sini pagi petang siang malam.

Menjadi bahan balunan, tibaian dan bantaian berterusan.