DUNGU PUN, DUNGULAH…..

Meskipun telah ditekankan banyak kali dan diulang oleh pelbagai pihak berkali-kali, tetapi masih ramai yang sengaja mendungukan diri sendiri dengan mengatakan tindakan undang-undang beberapa pihak berkaitan darurat adalah penderhakaan kepada Yang Dipertuan Agong.

Selain Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang mewakili PH yang mengambil tindakan undang-undang berkaitan darurat itu, tiga lagi pemimpin PH atas kapasiti mereka sebagai Adun iaitu Salahuddin Ayub, Johari Abdul dan Dr. Aziz Bari turut memfailkan semakan kehakiman atas hal yang sama.

Selain itu, Khairuddin Abu Hasan yang dikaitkan rapat dengan Tun Mahathir Mohamad juga menyaman Perdana Menteri berikutan darurat yang diisytiharkan itu.

Mereka yang sanggup mendungukan diri itu, selain berpendidikan dan golongan bergelar, termasuk pula yang berjawatan menteri dan berjuang atas nama Islam kononnya, sedangkan sebelum ini kelompok merekalah yang sedia berbaring atas jalan kerana membantah tindakan pihak Istana serta pernah menobatkan kerabat lain bagi menggantikan Sultan yang diakui sah kedudukannya.

Demi mempertahankan jawatan dan kedudukan, walau diperolehi melalui pintu belakang, mereka berkenaan sebenarnya hanya ingin terus menikmati laba melalui kedudukan sebagai menteri semata-mata.

Dengan itu, dungu pun, dungulah…asalkan dapat terus jadi menteri.

Dalam semua saman atau tindakan undang-undang yang dikemukakan berkaitan darurat, adalah mudah bagi sesiapa yang pernah bersekolah dan tahu membaca untuk mengetahui serta memahami fakta bahawa tindakan tersebut bukan diambil terhadap Agong.

Dalam saman Anwar dan tiga pemimpin PH, yang disaman ialah Muhyiddin atas kapasitinya sebagai Perdana Menteri kerana memberi nasihat yang dipercayai salah kepada Agong dalam mengisytiharkan darurat, selain berkaitan penggantungan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri ketika darurat dikuatkuasakan.

Khairuddin pula mengemukakan samannya kerana beranggapan kedudukan Perdana Menteri sendiri tidak sah dan tiada keabsahan ketika memberi nasihat kepada Agong berkenaan darurat itu.

Sedemikian itu, adalah sangat jelas dan mudah difahami bahawa tiada sama sekali saman yang dikemukakan itu terhadap Agong atau berkaitan kedudukan baginda.

Haruslah difahami, sesuai dengan amalan Raja Berperlembagaan di mana Agong hanya boleh berbuat sesuatu sebagai ketua negara atas nasihat kerajaan dan Perdana Menteri, bermakna menyaman Perdana Menteri tiada kaitan sama sekali dengan pertikaian terhadap kemuliaan Agong.

Kerajaan dan Perdana Menteri adalah dipilih rakyat melalui pilihanraya dan dengan itu, mempertikaikan nasihat Perdana Menteri dan kerajaan kepada Agong tidak bersalahan dengan undang-undang, malah suatu hak yang dibenarkan.

Kalau rakyat tidak boleh bersuara mempertikaikan kerajaan atau Perdana Menteri, untuk apa pilihanraya setiap lima setahun diadakan?

Menganggap saman kepada Perdana Menteri sebagai menderhaka kepada Agong sebenarnya samalah seperti menyamakan atau cuba meninggi-darjatkan kedudukan Perdana Menteri dengan keistimewaan Agong.

Hanya mereka yang bertuhankan manusia dan percaya rezeki sebagai menteri ditentukan Muhyiddin saja yang sanggup mendewakan Perdana Menteri melebihi apa yang sepatutnya.

Dalam konteks Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, saman yang dikemukakan terhadap beliau adalah sesuatu yang wajar dan tepat kerana terbukti darurat yang dinasihatkannya adalah untuk kepentingan politiknya semata-mata.

Jika semata-mata kerana Covid dan tiada ancaman daripada Anwar yang telah menyembah maklum dan menulis surat kepada Agong untuk mohon mengadap bagi mempersembahkan sokongan majoriti yang dimiliki, ditambah lagi kiranya tiada usul UMNO bahagian-bahagian memutuskan hubungan dengan Bersatu dan tiada juga seorang demi seorang Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan, pastilah darurat dan penggantungan Parlimen ini tidak dicadangkan untuk dilaksanakan.

Tak sekolah pun mudah untuk faham hakikat ini, kecuali mereka yang suka mendungukan dirinya sendiri.

Memang ada banyak negara lain melaksanakan darurat, tetapi mereka melakulannya ketika tiada ancaman terhadap kedudukan Perdana Menteri dan tidak pula Parlimen digantung sama, sebaliknya semata-mata untuk menambahkan keberkesanan membendung Covid19.

Malah, di Italy misalnya, Perdana Menteri yang sedar hilang sokongan majoriti ketika Covid19 melanda telah dengan rela hati meletakkan jawatan, meski beliau bukanlah beragama Islam, jauh sekali merupakan anak ulama dan pandai membaca doa.

Kita sebaliknya, dengan PKP dan darurat lagi, tetapi kes Covid19 tetap kian meningkat setiap hari.

Perdana Menteri dan kerajaan dalam hal ini bukan saja patut disaman dan dibalun tanpa henti, malah wajib diganti. (Shahbudindotcom 29/01/2021)

4.3 14 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 29 January 2021 — 11:04 am
Subscribe
Notify of
guest
28 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
1 February 2021 8:25 am

EX RULER TERIMA NASIHAT SALAH LEPASKAN BANDUAN LIWAT………. RAKYAT MAHU HUDUD SUPAYA JERUNG TAK LEPAS……… JANGAN RISAU PM9 NANTI PARTI DARI ZON HIJAU NAIK ………PAS….. SOSIALIST PERLU GUNA HUJAH KARL MARK……. SOSIALIST TIADA ISU MORAL DAN AKHLAK……SEMUA MAIN SAPU…….. YANG DIBENCI ITU YANG DICARI………. PASAL EKONOMI PHD4PIG TAK BOLEH ANGKAT KEPALA……PN JAUH LEBIH BAIK……… Malaysia’s Economic Performance Is Far Better Than What Pakatan Harapan Alleges………… The opposition politicians, plus some from Umno, are accusing Muhyiddin Yassin of all sorts of things. They say Malaysia’s economy is in ruins because of bad policies and management. But that is not what the… Read more »

zunnun
zunnun
31 January 2021 12:26 pm

hadi awang dah mohon maaf lum apabila majlis fatwa kebangsaan mendapati amanat hadi nya sesat….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
30 January 2021 8:09 am

PHD4PIG BAWA IDEOLOGY LIBERALISM PLURALISM MENYEBABKAN BANYAK AJARAN SESAT MUNCUL…….. Ibu Yati nak saman Yadim, tuntut Nasrudin mohon maaf……… Individu yang dikenali sebagai Ibu Yati memberi tempoh tujuh hari kepada Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim), Nasruddin Hassan untuk membuat permohonan maaf secara terbuka. Ini selepas Nasrudin mendakwa wanita berkenaan atau nama penuhnya Wan Noor Hayati Wan Alias, 41 membawa ajaran sesat dan membawa agama baru. “Saya menafikan semua tohmahan dan fitnah YDP Yadim, Nasrudin Hassan bahawa saya ada mengeluarkan sebarang kenyataan membawa agama baru, agama Melayu dan ajaran Ibu Yati yang jelas tuduhan berniat jahat dan fitnah yang… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
30 January 2021 6:53 am

PHD4PIG PUNCA SEGALA HURU HARA TAPI SALAHKAN PIHAK LAIN……… DARURAT POLITIK NAK HALANG PHD4PIG CETUSKAN PRN SEPERTI SABAH NANTI RAKYAT TAMBAH SENGSARA……… Everything Is Muhyiddin’s Fault……….. Pakatan Harapan leaders as well as some from Umno are blaming Prime Minister Muhyiddin Yassin for everything wrong in Malaysia. The corruption index for Malaysia dropped six points between 2018 and 2019 when Pakatan Harapan was the government. The government’s coffers are empty due to a huge loss of revenue after the GST was abolished in 2018. Foreign Direct Investments (FDI) have dropped 68% compared to just 31% for the rest of the region… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
30 January 2021 5:06 am

Berak duluan. Tahu.

IMG-20210109-WA0017.jpeg
khatijah.nuno
khatijah.nuno
30 January 2021 2:15 am

Pembetulan ejaan **
Biasa lah puak2 parti PNgkhinat dan Tebok Atap..bila tersepit, terus berkuasa,** menidakkan yg tak sehaluan dgn kehendak mereka atau nk “shield” selalu guna isu 3 R, Race, Royal dan Race

khatijah.nuno
khatijah.nuno
30 January 2021 2:12 am

Biasa lah puak2 parti PNgkhinat dan Tebok Atap..bila tersepit, terus berkuasa, menidallan yg tak sehaluan dgn kehendak mereka atau nk “shield” selalu guna isu 3 R, Race, Royal dan Race

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
30 January 2021 12:19 am

MEMANG LEER PH DAN WAJIB DITUKAR MALAH PM 9 DIBERI KEPADA PARTI ZON HIJAU………. MEMANG LAYAK DORAEMON DAN ALBONTO DIGELAR DAJJAL KERANA KEDUANYA PUNCA SAGALA FITNAH…………. Umno 1946, Umno 1988 And Umno 2018 Are Three Different Parties……….. Mahathir, Daim and Anwar destroyed Umno in 1988. Then they destroyed Umno again in 2018. And today a very confused and shellshock Umno is staggering aimlessly with no clear direction and is trying to roar like a lion as if it is still king of the jungle. What most Malays and Malaysians do not comprehend is that Umno 1946, Umno 1988 and Umno… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 10:11 pm

Khas buat Zunnun the gilo kekal abadi. Tahu.

PELATIHAN-MANAJEMEN-PERUBAHAN.jpg
zunnun
zunnun
29 January 2021 9:40 pm

kini hadi awang di bawa ke muka pengadilan kerana menghasut kejadian yg berlaku pd 2016 terhadap Christain & Mubaligh Christain, satu bentuk aspersion kpd integrity kepercayaan Christain hinhha mereka merasak hadi tidak layak memegang jawatan dlm kerajaan…. bagaimana pula dgn jawatan nya dlm kerajaan sedangkan amanat hadi nya di dapati sesat oleh majlis fatwa kebangsaan… seperti trump, kini satu usaha impeachment sedang di lakukan kerana salah laku “incitement’ hingga tercetus peristiwa rusuhan dan pencerohan kpd dewan congress… peristiwa yg tercetus di memali, hadi di pertanggung jawap kan kerana hadi melalui amanat hadi nya yg membawa ‘incitement’ kpd penyokong2 nya… semak… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 9:38 pm

Ni ha garo2 si Zunnun si mulut puako. Tahu.

IMG_20210129_180712_521.jpg
zunnun
zunnun
29 January 2021 9:26 pm

apa kesalahan ajaran seketul daging babi hadi aka amanat hadi sepadan dgn pengkianat si tanggang dgn ibu nya…?

adakah syahid yg hadi declare itu satu bibit pengkianatan

atau

adakah kafir mengapir nya mendahulukan ketentuan dan diri serba suci dan sentiasa tiada pengkianatan..

sedangkan dlm setiap.masa, setengah kpd setengah yg lain sentiasa dlm kejadian dan langkah2 kehidupan

boleh kita cermin yg membalik kan bayangan tidak memerlukan dzlumat kegelapan di belakang…?

terkandung kah kebenaran jika tiada ke bathilan…?

mampu kah kebenaran itu tegak bersendirian ?

zunnun
zunnun
29 January 2021 9:15 pm

dengan rasa yg amat sedih, amat menghayatkan, amat pilu dan amat terharu sambil mengeletar2 utk mengeluarkan kata2… lalu #siibu dgn mengosok2 kan tangan ke kepala nya sambil mendunggak ke atas meminta kpd tuhan nya… “klu benar dia anak yg aku kandung 9 bulan 9 hari, aku lahirkan, aku susu kan dari kecik sampai besar, .tunjukan lah akan balasan kpd anak yg tidak membalas jasa, yg tidak mengaku aku ibu nya, Oh tuhan, kao tunjukan lah, kpd anak yg tidak mengenang jasa..”. terisak2 akan #siibu dgn amat sedih dan hampa…. dgn tiba2 awan menebal lalu ribut kencang membuat air laut bergelora… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 9:13 pm

KITA LANTIK PARTI ZON HIJAU JADI PM 9……… 2020 World Corruption Barometer: Malaysia Dropped Six Rungs During Pakatan Harapan Rule…. (MMO) – Corruption appears to have worsened in Malaysia, according to Transparency International (TI), which placed the country 57th out of 180 countries last year. Malaysia ranked 51st in the international watchdog’s Corruption Perception Index (CPI) in 2019. Its Malaysian outfit, the Malaysian Society for Transparency and Integrity (TI-Malaysia) said the drop in ranking underscores the country’s deteriorating score, from 53 points in 2019 to 51 last year. Countries are scored from zero to 100, with zero being perceived as… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 6:44 pm

Lemari KERAjaang. Garo2 Zunnun the pukimak!

4cdf80be9b01bcb319fc2fcd72cbd834.gif
Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 6:08 pm

At stage garo2 Zunnun the pukimak specialist. Tahu.

IMG_20210129_180657_904.jpg
Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 5:47 pm

Totuang Buding, Apo sobab seekor 🐷 tonok bersiaran berkeliaran di blog ini nak mengajar Melayu apo Melayu patut buek namo ea tak lain hanya lah yg bernamo Zunnun the puki and the kepala bana the pukimak specialist naik pancake tolopeh dari kandiang Wad Songsaro Tg Rambutan. Si 🐷 ini hari2 menganj🐕ong jo kijo ea pagi potang siang mlm tolupo nak tolan ubek gilo diyo, siapo yg doket diyo kono jago2 kut dilihat ea dopan diyo sosok yg memberahikan habih diyo sondol ea mcm 🐷 dikonciong ea merato diyangket kaki sobolah diyo mcm 🐕. Ini jo yg diyo komeng bodoh piang… Read more »

Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Boboy
Boboy
29 January 2021 4:30 pm

Abam Zunnun resah gelisah
kerna digilai oleh kak Joyah

kah kah kahhhh

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 2:26 pm

JANGAN JADIKAN COVID ALASAN UNTUK TUTUP EKONOMI DAN TANGGUHKAN PRU15____________ 220 cedera dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan di Lubnan Penunjuk perasaan bertempur dengan anggota keselamatan di Tripoli, Lubnan, 28 Jan, 2021. REUTERS SEKURANG-kurangnya 220 orang cedera dalam pertempuran antara penunjuk perasaan dan pasukan keselamatan pada Khamis, di daerah Tripoli, utara ibu kota Lubnan, Beirut, lapor AP. Kejadian turut melibatkan satu kematian, iaitu Omar Taibi, 30 tahun, yang dilaporkan ditembak oleh anggota keselamatan dalam tunjuk perasaan yang berterusan sejak Isnin. Kekecewaan timbul di tengah-tengah kemerosotan hidup dan langkah penutupan ketat yang dikenakan bagi mengekang penularan COVID-19, yang telah membuatkan krisis ekonomi… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 2:12 pm

WABAK BERPUNCA DARI JERUNG KAPITALIS YANG EKSPLOITASI TENAGA PEKERJA MURAH…….JUGA BERPUNCA DARI POLITIKUS TERUTAMA PHD4PIG……… Gagal patuh SOP penginapan pekerja, 23 majikan didakwa setakat ini AWANG HASHIM: Setakat ini dalam operasi yang kita jalankan, hampir 80 peratus majikan mematuhi dan menunjukkan tahap pematuhan yang memuaskan. -Gambar fail BUKIT MERTAJAM: Sebanyak 23 majikan telah didakwa di mahkamah kerana gagal mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) yang dipinda pada 2019, sejak dikuatkuasakan pada 1 Sept tahun lepas, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim. Beliau berkata dalam tempoh itu juga, sebanyak 100 operasi penguatkuasaan dijalankan di… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 1:57 pm

NAiKKAN KOMPOUN RAKYAT KERANA SOP TENTU TINDAKAN TIDAK BIJAK……. EX RULER WAS FORCED TO PARDON BUT CONVICTED EX PRISONER ALBONTO BY DORAEMON…….. Were Two Agongs Wrongly Advised By Two Prime Ministers?………. Let us assume that both decisions by the two different Agongs can be challenged in court and the court is empowered to overturn these decisions — meaning both the declaration of the Emergency and Anwar’s pardon are overturned. That would mean the Emergency would end and Anwar will have to go back to jail to complete his sodomy sentence. The two cases — which can be considered as constitutional… Read more »

zunnun
zunnun
29 January 2021 12:02 pm

ex ruler #wasforce to pardon ….

mak aii, ada coup dlm istana dah…

ruler has his head pointed by a gun….

gosh, sampai istana virus hadi cuba memyular, tapi di istana perak singahsana nya tidak beri hadi muka utk menyebarkan virus sesar nya…

kerana raja berilmu dgn perjalanan tariqat nya

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 11:50 am

EX RULER WAS FORCED TO PARDON BUT CONVICTED EX PRISONER ALBONTO BY DORAEMON…….. Were Two Agongs Wrongly Advised By Two Prime Ministers?………. Let us assume that both decisions by the two different Agongs can be challenged in court and the court is empowered to overturn these decisions — meaning both the declaration of the Emergency and Anwar’s pardon are overturned. That would mean the Emergency would end and Anwar will have to go back to jail to complete his sodomy sentence. The two cases — which can be considered as constitutional issues — being brought to court are: 1. Did… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 11:43 am

TOK MUDIM BAZIRKAN DANA RAKYAT UNTUK VAKSIN DAN SARINGAN……PADAHAL HANYA PERLU TEMPAT KUARANTIN SEPERTI R&R…… TOK MUDIM CUBA SELESAIKAN WABAK BERPUNCA DARI PHDAPIG KERANA DIA JUGA DARI BANI YANG SAMA…..NAMUN PASTI GAGAL KERANA KERANA PHD4PIG PUNCA JANGKITAN…….. WABAK BERASAL DARI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……UNTUK ATASI ASINGKAN PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……….. PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN…….. Apa lagi Tok Lebai mahu?………… ZipZap KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak,… Read more »

zunnun
zunnun
29 January 2021 11:09 am

dungu, dungu lah

bodoh piang, piang bodoh, asal masih berkuasa, asal blh kaut dedak melacur agama, asal blh kaut kontrak dan menarah duit rakyat….

tapj ingat2 kerajaan #melayu2isle, bila tersungkur, lubang puki bink akan di geledah berape byak yg di sorok & simpan

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 11:37 am
Reply to  zunnun

Brp lamo dah ko Zunnun panjek belakang mati tu Nun melainkan ko byk pitih bedal imported species pink color sementara perubahan bosa berlaku.

Ato asik sabun umah ko tutuh .. wife complain apo pasa sabun baru lotak dah menipis ghupo ea Zunnun dah kijo spai melecet kulit tu. Tahu.
😂

Last edited 2 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
29 January 2021 11:45 am

den suko menyakat jo

oh yo, dah jumpa mahdi lum ?

ko nak tahu? tahu! tahu ….

mcm mano ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 11:58 am
Reply to  zunnun

Iyoy la … Tahu kat kodai basah. Tahu. 🤣