KESETIAAN MENTERI2 UMNO – KEPADA PARTI ATAU MUHYIDDIN?

Kelompok pemimpin UMNO yang diketahui kuat mempertahankan Muhyiddin Yassin dan mahu parti itu terus bekerjasama dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang ialah mereka yang kini memegang pelbagai jawatan dalam kerajaan.

Mereka itu memegang jawatan menteri, timbalan menteri dan dilantik mengetuai pelbagai GLC.

Di antara mereka itu, ada yang berani bersuara secara terbuka dan ada juga yang hanya memilih menunjukkan sokongan secara diam-diam.

Tetapi, yang nyata mereka itu mahu Muhyiddin terus disokong dan kerajaan PN ini dikekalkan lagi supaya dalam masa yang sama, mereka boleh terus menikmati kedudukan dan jawatan dalam kerajaan.

Baru-baru ini apabila Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan mengutus surat kepada Ahli-Ahli Parlimen parti itu memohon persetujuan mereka untuk menggesa Yang Dipertuan Agong memanggil sidang Parlimen ketika tempoh darurat dikuatkuasakan, dilaporkan tidak sampai 10 orang yang bersetuju dengannya.

Selebihnya daripada 39 Ahli Parlimen UMNO itu, mereka memilih untuk tidak bersetuju kerana bimbang ia memberi persepsi kedudukan Muhyiddin sebagai ketua kerajaan dilihat tidak stabil.

Sudah tentu, mereka yang tidak setuju itu adalah mereka yang mempunyai kedudukan serta jawatan dalam kerajaan.

Jika diperhalusi, penolakan mereka itu adalah sesuatu yang pelik kerana seperti kata Nazri Aziz, keputusan meminta persetujuan itu adalah perkara yang diputuskan oleh Biro Politik UMNO.

Soalnya, bagaimana Ahli Parlimen UMNO boleh tidak setuju dengan perkara yang diputuskan oleh parti sendiri?

Ketika UMNO membuat keputusan memecat Muhyiddin daripada UMNO pada 2016 sebelum ini, mereka yang berada dalam kerajaan sekarang, kalau pun tidak semua, sebahagoan besar daripadanya turut bersetuju dengan tindakan parti pada waktu itu.

Ketika itu, Presiden UMNO adalah Najib Razak.

Hari ini, Muhyiddin yang mereka setuju dipecat dahulu adalah Perdana Menteri melalui partinya, Bersatu manakala UMNO merupakan sebahagian daripada kerajaan sehingga PRU15 akan datang.

Makna kata, bersekali dengan usul yang diluluskan oleh UMNO bahagian-bahagian untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam PRU15, pendirian sebenar UMNO dalam konteks hubungan dengan Bersatu, bukanlah suatu perkara yang rumit untuk mudah difahami.

Tetapi, mengapa masih ada pemimpin UMNO yang mahu lagi meneruskan hubungan dengan Bersatu dalam PRU nanti?

Lebih daripada itu, jika dengan menarik sokongan dan menjatuhkan Muhyiddin boleh menyegerakan PRU15, bukankah ia lebih baik bagi UMNO daripada terus membiarkan Perdana Menteri berada lebih lama di kerusinya?

Kenapakah masih ada Ahli Parlimen UMNO yang menampakkan diri mereka lebih setia kepada Muhyiddin berbanding kesetiaan mereka kepada UMNO?

Di mana kesetiaan mereka sebenarnya – kepada parti atau kepada Muhyiddin yang memberikan mereka jawatan menteri, timbalan menteri dan kedudukan dalam GLC? (Shahbudindotcom 28/01/2021)

Updated: 28 January 2021 — 10:43 pm

70 Comments

Add a Comment
 1. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING….. PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG………

  WABAK BERPUNCA DARI JERUNG KAPITALIS YANG EKSPLOITASI TENAGA PEKERJA MURAH…….JUGA BERPUNCA DARI POLITIKUS TERUTAMA PHD4PIG………

  Gagal patuh SOP penginapan pekerja, 23 majikan didakwa setakat ini
  AWANG HASHIM: Setakat ini dalam operasi yang kita jalankan, hampir 80 peratus majikan mematuhi dan menunjukkan tahap pematuhan yang memuaskan. -Gambar fail
  BUKIT MERTAJAM: Sebanyak 23 majikan telah didakwa di mahkamah kerana gagal mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) yang dipinda pada 2019, sejak dikuatkuasakan pada 1 Sept tahun lepas, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim.
  Beliau berkata dalam tempoh itu juga, sebanyak 100 operasi penguatkuasaan dijalankan di seluruh negara.
  “Setakat ini dalam operasi yang kita jalankan, hampir 80 peratus majikan mematuhi dan menunjukkan tahap pematuhan yang memuaskan,” katanya kepada pemberita selepas menjalankan operasi penguatkuasaan pematuhan Akta 446 di sebuah syarikat pembuatan kasut di kawasan Perindustrian, Bukit Tengah, di sini hari ini.
  Awang berkata kebanyakan majikan yang didakwa itu didapati gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) penginapan pekerja, antaranya menempatkan terlalu ramai pekerja di dalam sebuah bilik.
  “Setiap bilik hanya boleh menempatkan dua orang pekerja, namun dalam tinjauan operasi kebanyakannya dihuni lebih ramai pekerja iaitu enam orang untuk satu bilik, manakala penggunaan bilik air hanya enam orang bagi satu bilik air,” katanya.
  Awang berkata tindakan penguatkuasaan itu akan diperhebat bagi memastikan majikan dan penyedia penginapan berpusat di negara ini mematuhi akta tersebut serta SOP Majlis Keselamatan Negara bagi mengekang penularan COVID-19.
  Sebelum dipinda pada 2019, akta itu hanya mencakupi aspek perumahan dan penginapan pekerja sektor perladangan yang melebihi 20 hektar serta perlombongan, namun kini undang-undang tersebut dikuatkuasakan ke atas semua sektor selain memperuntukan peraturan baharu berhubung standard perumahan dan kemudahan pekerja.
  — BERNAMA

 2. Sultan Melaka percaya fitnah dan dakyah Raja Mandeliar dan Keturunan Kerala si Kitol. Akhirnya Sultan mampus dan zuriatnya pupus jadi marhaen yang hina. Siapa selarang yang percaya Madey si Kitol dan Azmin Semburit? UMNO? Kahkahkah!

  1. Mengata Sultan mampus itu menghasut. Budin di syurkan keluarkan komen bodoh di atas ini. Takut pihak berkuasa mengambil tindakan di atas inisiatif mereka sendiri.

 3. Jkom lembik bergaji mahal buat Rakyat makin menyumpah. Kahkahkah!

  1. Yang di sumpah ia lah kamu. Tiap kali kamu mengarut, kamu di sumpah.

 4. kereta mercedes yg malaun2 pAs beli ada anti virus yg mana ?

  anti virus covids atau mesra vitus ananat hadi…

  membazir wang rakyat sedangkan rakyat terpsksa minum air setaraf kolam najis ..

  1. Bukan saja mengarut tapi juga bodoh si zunnun ini.

   Memalukan prestasi Pembangkang.

 5. TOK MUDIM BAZIRKAN DANA RAKYAT UNTUK VAKSIN DAN SARINGAN……PADAHAL HANYA PERLU TEMPAT KUARANTIN SEPERTI R&R……

  TOK MUDIM CUBA SELESAIKAN WABAK BERPUNCA DARI PHDAPIG KERANA DIA JUGA DARI BANI YANG SAMA…..NAMUN PASTI GAGAL KERANA KERANA PHD4PIG PUNCA JANGKITAN……..

  WABAK BERASAL DARI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH……..

  KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……UNTUK ATASI ASINGKAN PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG………..

  PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN……..

  Apa lagi Tok Lebai mahu?…………
  ZipZap

  KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak, diluah mati bapak.
  Kedudukannya dalam kancah konflik antara UMNO-PPBM, tersepit di tengah-tengah. Serba salah.

  Dituduh macam-macam oleh musuh-musuh politik, dalam usaha untuk merapatkan ukhuwah antara UMNO dan PPBM. Sedangkan masalah yang timbul antara UMNO-PPBM, bukan ditimbulkan oleh PAS. Semuanya angkara sesama mereka sendiri.

  Dalam kata lain, UMNO gagal dalam usaha untuk mentarbiyyah pemimpin-pemimpin dan ahli-ahlinya. Saya tidak kata PAS berjaya sepenuhnya. Tetapi masalah dalam PAS tidaklah seteruk dalam UMNO.

  Sekurang-kurangnya, selepas PRU14, tidak ada wakil rakyat PAS yang melompat, berbanding UMNO. Di sinilah hebatnya tarbiyyah PAS.

  Dalam konflik UMNO-PAS, PAS cuba menjadi orang tengah untuk menyatukan. Dituduh dan dihina macam-macam, terutama Tuan Guru Presiden PAS. Apa lagi yang Tuan Guru mahu dalam hidupnya, seperti juga Almarhum Tuan Guru Nik Aziz?

  Pada hemat saya, antara penyumbang kepada semua masalah ini semua datangnya daripada UMNO.

  UMNO sudah jauh berubah. UMNO tidak lagi seperti UMNO yang seperti ditubuhkan pada zaman dahulu. UMNO sudah lari daripada perjuangan dan landasan asal. Saya mohon maaf jika andaian saya ini salah. Tetapi itulah hakikatnya.

  Saya tidak dapat bayangkan bagaimana UMNO dahulu, pemimpinnya sanggup korbankan diri untuk parti.

  Kini, keadaan sudah jauh berbeza. Ada sebahagian yang sanggup korbankan parti untuk kepentingan diri.

  Apa akan jadi dengan ketuanan agama dan bangsa majoriti Bumiputera yang diperjuangkan selama ini?

  Dalam kekalutan politik negara, tiada siapa boleh menafikan tentang pentingnya menyelamatkan ketuanan agama dan ketuanan Bumiputera. Secara tradisinya ia dipimpin oleh kaum Melayu.

  Begitupun politik Melayu terus dilanda, bukan sahaja dalam cawan serta piring. Bahkan mejanya pun boleh retak.

  Orang Melayu bahkan rakyat Malaysia terjebak dan dijebak untuk menjadi “battle of the king” antara Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim selama lebih 20 tahun.

  Dari BN, PH dan kini PN. Dari gerak gempa politik Melayu, pengalaman dan kemajoritian UMNO sehingga sekarang susah dinafikan. Pasang surutnya itu adat, jika mahu diambil pengajaran untuk peremajaan semula.

  Selepas PRU14 terutamanya, UMNO berada dalam keadaan kedudukan yang paling lemah. Namun, gerak gempa ini seakan beristirahat, apabila Muafakat Nasional (MN) ditubuhkan.

  PAS yang begitu sinonim dengan Tuan Guru Hadi Awang, ikhlas cuba melupakan lukanya yang dalam dan panjang dianaktirikan UMNO yang sedar tidak sedar telah begitu lama menggadai ketuanan Melayu demi mengemis fatamorgana “Ketuanan BN” yang digula-gulakan oleh rakan-rakan parti komponennya.

  Apatah lagi kemunculan Tok Mat yang sejenak menarik sokongan penyokong atas pagar Melayu dan bukan Melayu. Kecuali ultra kiasu dan penjilatnya yang kononnya melihat bangsa dan haknya tiada nilai dalam Islam.

  Dalam masa yang sama Najib Razak yang telah kecundang tetapi mewarisi jiwa besar ayahnya Tun Razak.

  Najib Razak rela untuk tidak memimpin UMNO selepas PRU14. Mungkin beliau telah sedar ‘kesilapan’ yang dilakukan selama ini.

  Begitupun Najib Razak menjadi Lone Ranger Malaya, “Bossku’ yang tidak ubah sepertii watak P.Ramlee yang memburu pembunuh isterinya dalam filem “Enam Jahanam”.

  Akhirnya dengan kesabaran MN, ribut dalam cawan dan piring seakan berlalu, sebaliknya meja PH yang bergegar dek kerana usaha mematahkan kaki meja yang ada Akhirnya, meja utopia PH diruntuhkan oleh sesama mereka sendiri.

  Dalam kekalutan itu muncullah PAS, dipandu jiwa politik kenegaraan Tuan Guru Hadi Awang, berusaha menyatukan wadah politik Melayu dengan jenama yang disebut PN. Masing-masing berjiwa besar. Seolah-olah telah bertaubat. Alhamdulillah

  UMNO yang sejenak melupakan ia sebagai pemegang kerusi terbanyak. PPBM bertindak sebagai elemen penentu dalam memastikan gabungan PN cukup untuk memerintah.

  PAS muncul sebagai “punching bag” abadi politik Melayu, berfungsi menjadi orang tengah berdamai, demi mengurangkan impak pandemik COVID 19 terhadap agama, bangsa dan negara.

  Sejenak fajar perpaduan menyinsing, pemimpin politik Melayu seakan tidak serik, tidak belajar daripada sejarah, seolah-olah hilang pedoman, terpancing kuasa. Sekali lagi, kuasa menjadikan Melayu mudah lupa….alpa…

  Maka, kini ribut melanda semula, cawan, piring, meja dan mungkin rumah pun bakal runtuh berantakan. Oh Malangnya bangsa ini, malang sungguh negara ini. Nampak masalah depan mata, tetapi disebabkan oleh percaturan kuasa. Mudah sangat mereka lupa atau sengaja buat-buat lupa.

  Justeru, sekali lagi PAS adalah “punching bag”, berjaya pun dinista, gagal apatah lagi dicerca. Sedangkan wataknya sekadar orang tengah. Tiada siapa yang mahu tahu, apa yang PAS mahu. Diberi tanggungjawab diambil, dinafikan pun terkebil-kebil.

  UMNO mahu ini, PPBM mahu ini, begitulah perbincangan dan kesudahannya. Yang malu-malu menunjukkan kemahuannya cumalah PAS.

  PAS, khasnya Tuan Guru Hadi Awang adalah pihak yang sedar diri dan sehabis mungkin cuba meraikan kawan sehingga makan hati.

  Atas dasar itu, PAS sentiasa dilihat naif walaupun memainkan peranan yang besar.

  Lebih malang lagi, jentera PAS pun, kadangkala sering hanyut dengan permainan parti kawan dan lawan, seolah-olah gagal mencanangkan watak negarawan presidennya.

  Kecekalan pemimpinnya, Tuan Guru Hadi Awang yang mempunyai pelbagai gagasan besar dari kerajaan perpaduan, kerajaan teknokrat, negara berkebajikan dan lain-lain seolah tidak difahami atau mahu difahami oleh pengikutnya dengan alasan yang hanya Tuhan yang tahu.

  Entah-entah masing-masing sedang mengintai faraidnya.

  Namun, dalam diam dan tenang, Tuan Guru Hadi Awang seolah sayu menyatakan “damailah politik bangsa, damailah demi rakyat yang susah di bawah sana, damailah demi generasi anak muda”. Itulah yang selalu saya dengar dalam wacana demi wacana.

  Tuan Guru berpesan, usah lagi ribut mengejar pangkat dan harta, membilang kerusi dan meja, mencatur siapa yang bakal berkuasa, menghitung kroni mana yang dapat laba.

  Damailah agar kita semua tidak mendapat celaka dari ultra kiasu yang menunggu masa. Dalam renung matanya tentu ada kecewa, puluhan tahun melayari politik negara, “battle of the king”, apa yang dia tidak rasa.

  Tuan Guru sanggup lupakan, peminggiran UMNO terhadap PAS ketika mana berkuasa.

  Bukan mudah untuk Tuan Guru melupakan semua itu, jika tidak ada agama dan negara dalam jiwanya. Tuan Guru Hadi Awang seolah merenung pengikut dan ingin bertanya kepada pengikut, kawan dan lawan, “apa lagi yang kamu mahu?” walaupun ia seolah tidak pernah ditanya dan diendahkan ” Apa yang Tok Guru Mahu”?

  Itulah watak seorang Tuan Guru yang mahukan agama, bangsa dan negara terdaulat di bumi bertuah ini. Malangnya, semua ini tidak dapat dibaca oleh mereka yang gilakan kuasa.

  Katakanlah apapun kepada Tuan Guru, cerca dan nista, saya masih yakin Tuan Guru, masih ikhlas berbanding pemimpin lain. Tok Lebai pasca Marang ini, tidak ada apa lagi dalam kehidupannya, melihat untuk memastikan umat Islam dan Bumiputera kuat sebelum menutup mata.

  Umatku…bangunlah sebelum terlambat. Sebelum nasi menjadi bubur, kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak ada gunanya lagi kerana bubur tidak akan bertukar menjadi nasi.

 6. Darurat sah PM tak sah. Apa sudah jadi penasihat Raja 109? Takut masuk Parlimen sampai lari tak cukup tanah? Kahkahkah!

  1. Takpa, tak masuk tanah korang.

   Kamu takda tanah sekeping pun. Heboh saja di sini kentut pun tak berbunyi.

   Bang Ali sudah neutralize kan.

 7. Sejarah Melaka untuk pengkhianat belajar dari nasib si Kitol keturunan Kerala beragama Islam. Namanya sohor sebab khianat buka pintu belakang pelabuhan Melaka. Azmin Semburit dan Madey si Kitol saka Kerala juga sudah terpahat nama menggantikan si Kitol. Sejarah bukan Lebai yang boleh menipu syaitan. Kahkahkah!

  1. Hebohkan sejarah, mengungkit pluralism keturunan orang2 Malaysia. Menuduh tak sebut bukti, fakta atau penerangan. Cakap kedai kopi saja.

   Tak sedarkan Hang Jebat pun ada tuduhan “Jebat Derhaka” di nama nya dalam sejarah.

   Kamu amat bangsat orang nya.

 8. Celah mana datang majoriti kalau tinggal 109? Madey si Kitol nak backup pun tahu akan gagal. Puppet diarahkan mohon darurat. Kahkahkah!

  1. Tak rentii2 kamu mengarut.

   Cobalah sit back a little, take stock of the situation, and talk based on reality.

   Coffee shop talk takda tempat lah disini.

 9. mengharapkan #sinyanyuktua96 dgn 4 hulubang tak bergigi mereka, akan membuat rakyat menari dgn irama sawan babi zombie semata2..

  mengharapkan #sipesaki kanser akan mendedahkan rakyat dgn kuman2 pengkianat kanser nya

  mengharapkan #sipendeta sesat hadi, ini lagi gila, mereka mentera dan doa2 nya dah sah membawa kematian2 di memali sebelum nya….

  1. Grand coalition should be of PKR, Umno, DAP, GPS

   Political analyst Awang Azman Pawi said the four political parties with the strongest grassroots supporters are PKR, Umno, DAP, and GPS.

   “They are the ones with experience and grassroots support. They know how to handle their grassroots too,” he added.

   He said if these four were to form a grand coalition they could take on Putrajaya easily, and the other “smaller or mosquito” parties will die off.

   Awang Azman also said there is no assurance that Pejuang will win any seats in the next GE, other than Mahathir, as the party is still new.

   As for DAP, some of the members who are grateful to Mahathir for giving them Cabinet posts may still support him but the party may not get support from Chinese voters.

   As for using the Amanah logo, he said the strategy may be a failure as the party still lacks grassroots.

   1. negara akan keluar dari kegawatan dan permasaalah jika pH & omNo/bN mampu mengadakan grand coalition sesama mereka….

    dgn menjauhi #sinyanyuktua96, #sipendeta sesak selain #sipesakit dgn kuman kanser nya…

  2. Jangan harapkan apa2 dari DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Puak nya pun dah tunggang langgang, bergaduh sama sendiri, Ronnie Liu dah terhumban ke Raub, Pahang.

   ini jenis yang merusuh di 13 Mei 1969, di mana Tentera di arah mengawal keadaan, depa balun yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing2 depa..

 10. Mengharapkan kekuatan PKR sendiri untuk melonjakkan DSAI sebagai Perdana Menteri adalah seumpama mengharapkan Rosmah Mansor jadi kurus slim……suatu pekerjaan yang amat sukar!

  Justru itu……justru itu……jalan lain yang terpaksa diambil adalah cuba merosakkan apa-apa rancangan oleh mana-mana pihak yang difikirkan boleh menutup peluang DSAI dari ditabalkan sebagai Perdana Menteri.

  Makanya….penyokong2 DSAI termasuk bloger-bloger upahan akan melakukan kerja-kerja dakyah bagi melaga-lagakan, memecah belah atau mencaci pihak-pihah lawan yang tak sebulu ari dengan mereka.

  Sekarang ini nampaknya majoriti besar MP UMNO enggan menari mengikut rentak gendang yang dipalu Anwar…oleh itu mereka akan dicerca, dipujuk, diperleceh, dikritik dan akhir sekali mungkin dirayu supaya menari mengikut irama PM Menunggu…. Amin

  1. “apa-apa rancangan oleh mana-mana pihak yang difikirkan boleh menutup peluang DSAI dari ditabalkan sebagai Perdana Menteri”

   No way boleh berjaya menutup Walau pun menutup menyumbat adalah speciality Pak Sheikh.

   Melaga lagakan juga dilakukan terhadap Pak Sheikh.

   Betul, majoriti besar MP UMNO enggan menari mengikut rentak gendang Pak Sheikh. Dia Peliwat, dipenjara 2 kali sebab iiwat, depa tahu dia tak boleh jadi PM negara ini.

 11. Kesian pula tengok kualiti Jkom sekarang. Kalau zaman Jibby Jasa boleh juga berbalas hujah 1MDB dan Jho Low Taek anak tokan belaan Madey si Kitol. Ini bayar lebih 70 juta dipotong jadi 30j kerja taraf pelacur tepi jalan jual cerita seks dan ketagih ganja. Kahkahkah!

  1. apo nyo ganja yg di cari sedang kan di memali, yg mabuk parang cangkul kapak hanya perlu baca mentera ajaran sesat hadi blh jadi high…

   bodoh piang dok asyik menagih ganja, bca aje mentera hadi, cepat high, kapak parang cangkul kelihatan mcn ranting kayu je…..

   1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

    Selalu sebut Memali tapi gerun tak berani sebut rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan, drpa guna SOP Tentera, balun yang melanggar perintah berkurung.

    Termasuk anjing2 depa.

 12. Darurat sebab hilang majoriti. Dipecat oleh SU Kerja. Apa lagi kehinaan yang mahu dicapai oleh pengkhianat? Kahkahkah!

  1. persoalan nya, blh ke kerajaan #melayu2isle hadi nasihat singgahsana sedangkan kerajaan #melayu2isle hadi dah tiada kuasa ?

   1. DAP langsung takda kuasa, bergaduh antara depa sendiri, Ronnie Liu dah terhumban ke Raub, Pahang.

 13. Sultan Melaka dulu kuat kerana Bendahara dan Laksamana setia. Muncul si mamak Raja Mandeliar dan si Kerala Kitol maka hancur Melaka menjadi negeri kecil. Kerajaan yang ada sekarang dikhianat keturunan Kerala juga. Parti besar pun hancur menjadi kecil sampai darurat. Kahkahkah!

  1. KEPALA BAPAK KAU, kata Najib Klepto wal Jibo.

   KEPALA ATOK KAU, kata aku yang tak berpangkat.

 14. kerajaan #melayu2islang Moo + hadi kan agama #islang hadi…

  mesti ada tuhan, kasi tolong meh..

  mana hadi mana lia punya tuhan meh…?

  itu hadi guru apa meh ?

  guru sana sini kaki temberang meh..

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK bila mengarut atau mencarut.

   Mempersendakan Tuhan orang Islam, dia mengarut, biadab dan kurang ajar.

   Maka Pukimak lah dia.

 15. kata kunci wabak yg melanda, kerana hadi awang sebagai guru tak mampu berdoa kpd tuhan nya utk membantu…

  hadi guru ape ? guru agama bagaimana ? klu setakat guru sesat dn amanat nya, babi2 asyik ketawa…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Mengata babi2 asyik ketawa… dia mengarut, maka Puimak lah dia.

 16. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……UNTUK ATASI ASINGKAN PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG………..

  PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN……..

  Apa lagi Tok Lebai mahu?…………
  ZipZap

  KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak, diluah mati bapak.
  Kedudukannya dalam kancah konflik antara UMNO-PPBM, tersepit di tengah-tengah. Serba salah.

  Dituduh macam-macam oleh musuh-musuh politik, dalam usaha untuk merapatkan ukhuwah antara UMNO dan PPBM. Sedangkan masalah yang timbul antara UMNO-PPBM, bukan ditimbulkan oleh PAS. Semuanya angkara sesama mereka sendiri.

  Dalam kata lain, UMNO gagal dalam usaha untuk mentarbiyyah pemimpin-pemimpin dan ahli-ahlinya. Saya tidak kata PAS berjaya sepenuhnya. Tetapi masalah dalam PAS tidaklah seteruk dalam UMNO.

  Sekurang-kurangnya, selepas PRU14, tidak ada wakil rakyat PAS yang melompat, berbanding UMNO. Di sinilah hebatnya tarbiyyah PAS.

  Dalam konflik UMNO-PAS, PAS cuba menjadi orang tengah untuk menyatukan. Dituduh dan dihina macam-macam, terutama Tuan Guru Presiden PAS. Apa lagi yang Tuan Guru mahu dalam hidupnya, seperti juga Almarhum Tuan Guru Nik Aziz?

  Pada hemat saya, antara penyumbang kepada semua masalah ini semua datangnya daripada UMNO.

  UMNO sudah jauh berubah. UMNO tidak lagi seperti UMNO yang seperti ditubuhkan pada zaman dahulu. UMNO sudah lari daripada perjuangan dan landasan asal. Saya mohon maaf jika andaian saya ini salah. Tetapi itulah hakikatnya.

  Saya tidak dapat bayangkan bagaimana UMNO dahulu, pemimpinnya sanggup korbankan diri untuk parti.

  Kini, keadaan sudah jauh berbeza. Ada sebahagian yang sanggup korbankan parti untuk kepentingan diri.

  Apa akan jadi dengan ketuanan agama dan bangsa majoriti Bumiputera yang diperjuangkan selama ini?

  Dalam kekalutan politik negara, tiada siapa boleh menafikan tentang pentingnya menyelamatkan ketuanan agama dan ketuanan Bumiputera. Secara tradisinya ia dipimpin oleh kaum Melayu.

  Begitupun politik Melayu terus dilanda, bukan sahaja dalam cawan serta piring. Bahkan mejanya pun boleh retak.

  Orang Melayu bahkan rakyat Malaysia terjebak dan dijebak untuk menjadi “battle of the king” antara Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim selama lebih 20 tahun.

  Dari BN, PH dan kini PN. Dari gerak gempa politik Melayu, pengalaman dan kemajoritian UMNO sehingga sekarang susah dinafikan. Pasang surutnya itu adat, jika mahu diambil pengajaran untuk peremajaan semula.

  Selepas PRU14 terutamanya, UMNO berada dalam keadaan kedudukan yang paling lemah. Namun, gerak gempa ini seakan beristirahat, apabila Muafakat Nasional (MN) ditubuhkan.

  PAS yang begitu sinonim dengan Tuan Guru Hadi Awang, ikhlas cuba melupakan lukanya yang dalam dan panjang dianaktirikan UMNO yang sedar tidak sedar telah begitu lama menggadai ketuanan Melayu demi mengemis fatamorgana “Ketuanan BN” yang digula-gulakan oleh rakan-rakan parti komponennya.

  Apatah lagi kemunculan Tok Mat yang sejenak menarik sokongan penyokong atas pagar Melayu dan bukan Melayu. Kecuali ultra kiasu dan penjilatnya yang kononnya melihat bangsa dan haknya tiada nilai dalam Islam.

  Dalam masa yang sama Najib Razak yang telah kecundang tetapi mewarisi jiwa besar ayahnya Tun Razak.

  Najib Razak rela untuk tidak memimpin UMNO selepas PRU14. Mungkin beliau telah sedar ‘kesilapan’ yang dilakukan selama ini.

  Begitupun Najib Razak menjadi Lone Ranger Malaya, “Bossku’ yang tidak ubah sepertii watak P.Ramlee yang memburu pembunuh isterinya dalam filem “Enam Jahanam”.

  Akhirnya dengan kesabaran MN, ribut dalam cawan dan piring seakan berlalu, sebaliknya meja PH yang bergegar dek kerana usaha mematahkan kaki meja yang ada Akhirnya, meja utopia PH diruntuhkan oleh sesama mereka sendiri.

  Dalam kekalutan itu muncullah PAS, dipandu jiwa politik kenegaraan Tuan Guru Hadi Awang, berusaha menyatukan wadah politik Melayu dengan jenama yang disebut PN. Masing-masing berjiwa besar. Seolah-olah telah bertaubat. Alhamdulillah

  UMNO yang sejenak melupakan ia sebagai pemegang kerusi terbanyak. PPBM bertindak sebagai elemen penentu dalam memastikan gabungan PN cukup untuk memerintah.

  PAS muncul sebagai “punching bag” abadi politik Melayu, berfungsi menjadi orang tengah berdamai, demi mengurangkan impak pandemik COVID 19 terhadap agama, bangsa dan negara.

  Sejenak fajar perpaduan menyinsing, pemimpin politik Melayu seakan tidak serik, tidak belajar daripada sejarah, seolah-olah hilang pedoman, terpancing kuasa. Sekali lagi, kuasa menjadikan Melayu mudah lupa….alpa…

  Maka, kini ribut melanda semula, cawan, piring, meja dan mungkin rumah pun bakal runtuh berantakan. Oh Malangnya bangsa ini, malang sungguh negara ini. Nampak masalah depan mata, tetapi disebabkan oleh percaturan kuasa. Mudah sangat mereka lupa atau sengaja buat-buat lupa.

  Justeru, sekali lagi PAS adalah “punching bag”, berjaya pun dinista, gagal apatah lagi dicerca. Sedangkan wataknya sekadar orang tengah. Tiada siapa yang mahu tahu, apa yang PAS mahu. Diberi tanggungjawab diambil, dinafikan pun terkebil-kebil.

  UMNO mahu ini, PPBM mahu ini, begitulah perbincangan dan kesudahannya. Yang malu-malu menunjukkan kemahuannya cumalah PAS.

  PAS, khasnya Tuan Guru Hadi Awang adalah pihak yang sedar diri dan sehabis mungkin cuba meraikan kawan sehingga makan hati.

  Atas dasar itu, PAS sentiasa dilihat naif walaupun memainkan peranan yang besar.

  Lebih malang lagi, jentera PAS pun, kadangkala sering hanyut dengan permainan parti kawan dan lawan, seolah-olah gagal mencanangkan watak negarawan presidennya.

  Kecekalan pemimpinnya, Tuan Guru Hadi Awang yang mempunyai pelbagai gagasan besar dari kerajaan perpaduan, kerajaan teknokrat, negara berkebajikan dan lain-lain seolah tidak difahami atau mahu difahami oleh pengikutnya dengan alasan yang hanya Tuhan yang tahu.

  Entah-entah masing-masing sedang mengintai faraidnya.

  Namun, dalam diam dan tenang, Tuan Guru Hadi Awang seolah sayu menyatakan “damailah politik bangsa, damailah demi rakyat yang susah di bawah sana, damailah demi generasi anak muda”. Itulah yang selalu saya dengar dalam wacana demi wacana.

  Tuan Guru berpesan, usah lagi ribut mengejar pangkat dan harta, membilang kerusi dan meja, mencatur siapa yang bakal berkuasa, menghitung kroni mana yang dapat laba.

  Damailah agar kita semua tidak mendapat celaka dari ultra kiasu yang menunggu masa. Dalam renung matanya tentu ada kecewa, puluhan tahun melayari politik negara, “battle of the king”, apa yang dia tidak rasa.

  Tuan Guru sanggup lupakan, peminggiran UMNO terhadap PAS ketika mana berkuasa.

  Bukan mudah untuk Tuan Guru melupakan semua itu, jika tidak ada agama dan negara dalam jiwanya. Tuan Guru Hadi Awang seolah merenung pengikut dan ingin bertanya kepada pengikut, kawan dan lawan, “apa lagi yang kamu mahu?” walaupun ia seolah tidak pernah ditanya dan diendahkan ” Apa yang Tok Guru Mahu”?

  Itulah watak seorang Tuan Guru yang mahukan agama, bangsa dan negara terdaulat di bumi bertuah ini. Malangnya, semua ini tidak dapat dibaca oleh mereka yang gilakan kuasa.

  Katakanlah apapun kepada Tuan Guru, cerca dan nista, saya masih yakin Tuan Guru, masih ikhlas berbanding pemimpin lain. Tok Lebai pasca Marang ini, tidak ada apa lagi dalam kehidupannya, melihat untuk memastikan umat Islam dan Bumiputera kuat sebelum menutup mata.

  Umatku…bangunlah sebelum terlambat. Sebelum nasi menjadi bubur, kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak ada gunanya lagi kerana bubur tidak akan bertukar menjadi nasi.

 17. tapi, pN kan ada hadi awang yg sentiasa membacakan mentera, doa2 serta dalil2 utk mengayakan kerajaan #melayu2islang bersama ……

  ape dah jadi ? tuhan dan mati ke ?

  atau tuhan yg di sembah satu penjenamaan bentuk pagan sj…

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK tuhan nya di pokok Kayu Ara yang dia tonggang tonggek di tepi rumah nya..

 18. PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN……..

  Apa lagi Tok Lebai mahu?…………
  ZipZap

  KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak, diluah mati bapak.
  Kedudukannya dalam kancah konflik antara UMNO-PPBM, tersepit di tengah-tengah. Serba salah.

  Dituduh macam-macam oleh musuh-musuh politik, dalam usaha untuk merapatkan ukhuwah antara UMNO dan PPBM. Sedangkan masalah yang timbul antara UMNO-PPBM, bukan ditimbulkan oleh PAS. Semuanya angkara sesama mereka sendiri.

  Dalam kata lain, UMNO gagal dalam usaha untuk mentarbiyyah pemimpin-pemimpin dan ahli-ahlinya. Saya tidak kata PAS berjaya sepenuhnya. Tetapi masalah dalam PAS tidaklah seteruk dalam UMNO.

  Sekurang-kurangnya, selepas PRU14, tidak ada wakil rakyat PAS yang melompat, berbanding UMNO. Di sinilah hebatnya tarbiyyah PAS.

  Dalam konflik UMNO-PAS, PAS cuba menjadi orang tengah untuk menyatukan. Dituduh dan dihina macam-macam, terutama Tuan Guru Presiden PAS. Apa lagi yang Tuan Guru mahu dalam hidupnya, seperti juga Almarhum Tuan Guru Nik Aziz?

  Pada hemat saya, antara penyumbang kepada semua masalah ini semua datangnya daripada UMNO.

  UMNO sudah jauh berubah. UMNO tidak lagi seperti UMNO yang seperti ditubuhkan pada zaman dahulu. UMNO sudah lari daripada perjuangan dan landasan asal. Saya mohon maaf jika andaian saya ini salah. Tetapi itulah hakikatnya.

  Saya tidak dapat bayangkan bagaimana UMNO dahulu, pemimpinnya sanggup korbankan diri untuk parti.

  Kini, keadaan sudah jauh berbeza. Ada sebahagian yang sanggup korbankan parti untuk kepentingan diri.

  Apa akan jadi dengan ketuanan agama dan bangsa majoriti Bumiputera yang diperjuangkan selama ini?

  Dalam kekalutan politik negara, tiada siapa boleh menafikan tentang pentingnya menyelamatkan ketuanan agama dan ketuanan Bumiputera. Secara tradisinya ia dipimpin oleh kaum Melayu.

  Begitupun politik Melayu terus dilanda, bukan sahaja dalam cawan serta piring. Bahkan mejanya pun boleh retak.

  Orang Melayu bahkan rakyat Malaysia terjebak dan dijebak untuk menjadi “battle of the king” antara Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim selama lebih 20 tahun.

  Dari BN, PH dan kini PN. Dari gerak gempa politik Melayu, pengalaman dan kemajoritian UMNO sehingga sekarang susah dinafikan. Pasang surutnya itu adat, jika mahu diambil pengajaran untuk peremajaan semula.

  Selepas PRU14 terutamanya, UMNO berada dalam keadaan kedudukan yang paling lemah. Namun, gerak gempa ini seakan beristirahat, apabila Muafakat Nasional (MN) ditubuhkan.

  PAS yang begitu sinonim dengan Tuan Guru Hadi Awang, ikhlas cuba melupakan lukanya yang dalam dan panjang dianaktirikan UMNO yang sedar tidak sedar telah begitu lama menggadai ketuanan Melayu demi mengemis fatamorgana “Ketuanan BN” yang digula-gulakan oleh rakan-rakan parti komponennya.

  Apatah lagi kemunculan Tok Mat yang sejenak menarik sokongan penyokong atas pagar Melayu dan bukan Melayu. Kecuali ultra kiasu dan penjilatnya yang kononnya melihat bangsa dan haknya tiada nilai dalam Islam.

  Dalam masa yang sama Najib Razak yang telah kecundang tetapi mewarisi jiwa besar ayahnya Tun Razak.

  Najib Razak rela untuk tidak memimpin UMNO selepas PRU14. Mungkin beliau telah sedar ‘kesilapan’ yang dilakukan selama ini.

  Begitupun Najib Razak menjadi Lone Ranger Malaya, “Bossku’ yang tidak ubah sepertii watak P.Ramlee yang memburu pembunuh isterinya dalam filem “Enam Jahanam”.

  Akhirnya dengan kesabaran MN, ribut dalam cawan dan piring seakan berlalu, sebaliknya meja PH yang bergegar dek kerana usaha mematahkan kaki meja yang ada Akhirnya, meja utopia PH diruntuhkan oleh sesama mereka sendiri.

  Dalam kekalutan itu muncullah PAS, dipandu jiwa politik kenegaraan Tuan Guru Hadi Awang, berusaha menyatukan wadah politik Melayu dengan jenama yang disebut PN. Masing-masing berjiwa besar. Seolah-olah telah bertaubat. Alhamdulillah

  UMNO yang sejenak melupakan ia sebagai pemegang kerusi terbanyak. PPBM bertindak sebagai elemen penentu dalam memastikan gabungan PN cukup untuk memerintah.

  PAS muncul sebagai “punching bag” abadi politik Melayu, berfungsi menjadi orang tengah berdamai, demi mengurangkan impak pandemik COVID 19 terhadap agama, bangsa dan negara.

  Sejenak fajar perpaduan menyinsing, pemimpin politik Melayu seakan tidak serik, tidak belajar daripada sejarah, seolah-olah hilang pedoman, terpancing kuasa. Sekali lagi, kuasa menjadikan Melayu mudah lupa….alpa…

  Maka, kini ribut melanda semula, cawan, piring, meja dan mungkin rumah pun bakal runtuh berantakan. Oh Malangnya bangsa ini, malang sungguh negara ini. Nampak masalah depan mata, tetapi disebabkan oleh percaturan kuasa. Mudah sangat mereka lupa atau sengaja buat-buat lupa.

  Justeru, sekali lagi PAS adalah “punching bag”, berjaya pun dinista, gagal apatah lagi dicerca. Sedangkan wataknya sekadar orang tengah. Tiada siapa yang mahu tahu, apa yang PAS mahu. Diberi tanggungjawab diambil, dinafikan pun terkebil-kebil.

  UMNO mahu ini, PPBM mahu ini, begitulah perbincangan dan kesudahannya. Yang malu-malu menunjukkan kemahuannya cumalah PAS.

  PAS, khasnya Tuan Guru Hadi Awang adalah pihak yang sedar diri dan sehabis mungkin cuba meraikan kawan sehingga makan hati.

  Atas dasar itu, PAS sentiasa dilihat naif walaupun memainkan peranan yang besar.

  Lebih malang lagi, jentera PAS pun, kadangkala sering hanyut dengan permainan parti kawan dan lawan, seolah-olah gagal mencanangkan watak negarawan presidennya.

  Kecekalan pemimpinnya, Tuan Guru Hadi Awang yang mempunyai pelbagai gagasan besar dari kerajaan perpaduan, kerajaan teknokrat, negara berkebajikan dan lain-lain seolah tidak difahami atau mahu difahami oleh pengikutnya dengan alasan yang hanya Tuhan yang tahu.

  Entah-entah masing-masing sedang mengintai faraidnya.

  Namun, dalam diam dan tenang, Tuan Guru Hadi Awang seolah sayu menyatakan “damailah politik bangsa, damailah demi rakyat yang susah di bawah sana, damailah demi generasi anak muda”. Itulah yang selalu saya dengar dalam wacana demi wacana.

  Tuan Guru berpesan, usah lagi ribut mengejar pangkat dan harta, membilang kerusi dan meja, mencatur siapa yang bakal berkuasa, menghitung kroni mana yang dapat laba.

  Damailah agar kita semua tidak mendapat celaka dari ultra kiasu yang menunggu masa. Dalam renung matanya tentu ada kecewa, puluhan tahun melayari politik negara, “battle of the king”, apa yang dia tidak rasa.

  Tuan Guru sanggup lupakan, peminggiran UMNO terhadap PAS ketika mana berkuasa.

  Bukan mudah untuk Tuan Guru melupakan semua itu, jika tidak ada agama dan negara dalam jiwanya. Tuan Guru Hadi Awang seolah merenung pengikut dan ingin bertanya kepada pengikut, kawan dan lawan, “apa lagi yang kamu mahu?” walaupun ia seolah tidak pernah ditanya dan diendahkan ” Apa yang Tok Guru Mahu”?

  Itulah watak seorang Tuan Guru yang mahukan agama, bangsa dan negara terdaulat di bumi bertuah ini. Malangnya, semua ini tidak dapat dibaca oleh mereka yang gilakan kuasa.

  Katakanlah apapun kepada Tuan Guru, cerca dan nista, saya masih yakin Tuan Guru, masih ikhlas berbanding pemimpin lain. Tok Lebai pasca Marang ini, tidak ada apa lagi dalam kehidupannya, melihat untuk memastikan umat Islam dan Bumiputera kuat sebelum menutup mata.

  Umatku…bangunlah sebelum terlambat. Sebelum nasi menjadi bubur, kerana sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak ada gunanya lagi kerana bubur tidak akan bertukar menjadi nasi.

 19. Mereka mesti lah berterima kasih kpd Muhyiddin yang memberikan mereka jawatan menteri, timbalan menteri dan kedudukan dalam GLC.

  Dan patuh kpd nya. Takkan nak tendang periuk nasi yang selalu kasi makan. Nak mampuih, bak kata depa yang tahu on which side your bread is buttered.

  Perinsip ke, hape ke, the stark reality is kalau dilucut jawatan, bengkok badan tak dapat makan dsb nya.

  1. Dah jadi Menteri bukan sanggup nak kerja yang lebih rendah taraf nya.

   Bukan senang jadi politikus…

  2. 70 menteri kerje menyokong wak aje. Seronok la duit free. Yg paling terok si jemin. Ilmu ekonomi berniaga lamping pakai buang. Tesco nak tutup. Sony tutup. Hyundai tutup. Wak pagoh nak picit telor dia pon takut. Buat tak tau aje. Malang betui rakyat msia. Adam baba kesana kesini mcm budak autizam aje. Cakap keluar ayak liok. Wak cakap baba melaka tak payah susah2 la. Dok diam2. Biar aje latok hisham ckp hari2. Latok hisham tarak kasi chance. Hari2 kluster sana 4000 sini. Itu baca teks kasila dreber pon boleh ckp. Hayooooo mampoih

   1. Yer ke “70 menteri kerje menyokong wak aje … duit free?

    Mengarut ler kamu. Menuduh secara liar tanpa bukti, fakta atau penerangan pun.

    Mcmm budak kecik.

 20. Mereka yang terpilih bukan setia sebenarnya tetapi mereka pentingkan gaji besar dapat setiap bulan dan menikmati kemewahan. Pendek kata, jaga periuk nasi masing-masing. Rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. Walau bagaimana pun, hanya 3 orang sahaja yang berjiwa jati diri kerana mempunyai prinsip perjuangan parti. Duit dan kuasa sememangnya tidak mengenali sesiapa. Bahkan ia boleh membuat manusia berpaling tadah dalam sekelip mata. Rakyat kini semakin bijak dalam membuat penilaian kepimpinan politik negara dan tidak mudah diperbodohkan atau ‘pak turut’ seperti kepimpinan negara di era dahulu.

  1. duit boleh membikin Najib Kepto wal Jibo songlap berbillion wang rakyat di 1MDB. Bedebah dia.

   Jangan di undi lagi nate’ mcm tuh.

 21. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Perubahan berlaku bulan Jun – Ogos ambil kira PRN Sarawak serentak diadakan.

  “Naratif baharu Malaysia diperlukan dalam tiga tiang utama negara iaitu politik, ekonomi dan sosial, daripada pemerintahan dan akauntabiliti, pendidikan, teknologi, kesihatan dan mobiliti sosial.

  “Tiada ruang untuk politik agama dan perkauman, UNITY perlu menjadi asas kepada reformasi yang perlu dilaksanakan melalui demokrasi yang perlu diwakili semua pihak bertanggungjawab, tua dan muda, bandar dan luar bandar, liberal dan konservatif, dengan sistem pentadbiran berasaskan nilai yang melangkaui agama dan bangsa,” katanya.

  Sehubungan itu, Mohd Shafie berkata, perlu ada gerakan baharu untuk mengisi kekosongan yang disenaraikan.

  “Kita perlu berganjak di luar politik peribadi antara Tun Dr Mahathir Mohammad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  “Kita perlu menggerakkan satu gerakan melibatkan semua rakyat Malaysia menentang orang lama dan golongan elit yang menguasi parti-parti politik untuk memberikan ruang kepada sesiapa sahaja bersuara serta mengembangkan potensi masing-masing,” katanya.

  Tambah beliau, rakyat Malaysia perlu menentukan masa depan sendiri kerana telah melalui tempoh sukar tetapi berbaloi untuk keluar daripada idea lama kepada idea baharu dan segar untuk membina negara Malaysia bagi berdepan dengan era pasca 2020.

  1. Reformasi masih ada lagi ke? Kalau berganjak di luar politik peribadi antara TDM dan Pak Sheikh, lenyaplah reformasi.

   Siapa Mohd Shafie tuh? Senang cakap “perlu menggerakkan satu gerakan melibatkan semua rakyat Malaysia menentang orang lama dan golongan elit yang menguasi parti-parti politik..”

   Berdentam dentum keluar dari 2 bibir.. Kot nanti habuk pun tarak.

   1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Kesudahan mandat berakhir tgh tahun 2023 kmdn membawa seawal 2024 baru berlaku peralihan.

    Scenario nya keadaan ekonomi terjejas hilang pekerjaan tambah dgn penggangguran lepasan U.

    Covid-19 ??? Moga tiada mala petaka semakin membarah.

  2. ini cerita basi…

   babi boleh terbang di buat nya…

   nak bergerak perlu ada, kepimpinan yg di pimpin…

   siape ? Siape ?

   perlu ada wadah utk menadah…

   wadah berpaksikan ape?

   perlu ada kerajaan yg baru utk mengtakbir..

   kerajaan ala #sinyanyuktua96 lagi ke ?

   kerajaan ala #si penyamun2 lagi ke ?

   kerajaan ala #amanat sesat lagi kle ?

   kerajaan di teruskan oleh #pengkianat2 lagi ke ?

   UNity berdasarkan kompromi

   sepertimana GOP merasakan perlu ada UNITY

   tapi white supremist, Neo Con, Neo Nazi, Qanon masih berkeliaran…

   Unity mcm mana jijka #melayu2islang masih sundal menyudal merata..?

   1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Boyi kat Zunnun menyondol jo ko mahir. Tahu …. kihkihkih .. saba jo la.

   2. Siapa? Sudah tentu bukan puak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

    Depa yang paling kuat menyundal merata. Tak cukup dengan Bang Ali, mahu cari lagi.

 22. Dapat dedak bercampur morfin, dah jadi ketagih aka gian. Tak boleh tinggal dah..Yiddin sama ja dgn Najib, kurang lebih Cash Is King juga.

  1. Yer ker? Awat tak beri bukti, fakta ata pun penerangan yang munasabah.
   \
   Tarak itu semua ker?

 23. Dah 2 Tahun Joyah menjanda

  Teringin nak ada teman

  baru tidur ni, “berpenatan dengan faedah”

  emmmmmmhhhhhhhh

  1. huh,

   ..biji puki merah lagi atau dah birat hinggo hilang sensitif nyo 🤣

   1. teransang dengan abang zunnun punya istilah

    tapi Joyah bukannya suka benda lucah

    joyah wanita educated lagi menawan

    1. bila tgh mengerang kesedapan, masih bertaraf educated ko..😃

     1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Zunnun the most educated sex maniac real special fabricate figure by Al-Mighty God that nobody can beat. Specialized in puki and butoh. Tahu. kihkihkih.

      1. He is not fabricated by Almighty God. But came out of the huge pokok Kayu Ara that his parents tonggang tonggek to di tepi rumah nya.

   2. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

    Menyebut puki, maka Pukimak lah dia.

  2. “berpenatan dengan faedah” –

   Jangan berpeluh basah tempat tidur, Joyah.

   Nanti kena selsema pulak.

 24. Camna abang Zunnun?

  nak ke berkenalan ngan Joyah

  1. Tosonyap DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

   Bila ada yang berani, menikus lah dia.

 25. oyah Wak
   28 January 2021 11:58 pm

  Abang Zunnun yang hensem ,manco dan memenuhi selera wanita!
  kenapa tak jawab komen Joyah kat bawah tu
  abang mengecewakan Joyah
  sebab tu,Joyah hantam
  Joyah tahu lerrr abang orang bijak
  bahasa pon tinggi
  harap jangan sombang ngan Joyah
  ‘I love you so much”!
   Reply

  https://shahbudindotcom.net/wp-content/uploads/wpdiscuz/cache/gravatars/e5c316822f042ff8ace5bb329a3815f1.gif
  Joyah Wak
   29 January 2021 12:00 am

   Reply to  Joyah Wak
  Umur Joyah 32
  Janda tanpa anak
  tak ada perasaan ke abang kat Joyah
  emmmmmmhhhhh…suka abang coang!!!
   Reply

  https://shahbudindotcom.net/wp-content/uploads/wpdiscuz/cache/gravatars/e5c316822f042ff8ace5bb329a3815f1.gif
  Joyah Wak
   29 January 2021 12:03 am

   Reply to  Joyah Wak
  Dulu Joyah coba ngorat Abang Kejora 89 tahun
  dia tak laya pon
  macam lerrr dia hebat sangat
  dah tua bangke dia tu
  tapi Joyah rasa abang Zunnun ni dalam 42 tahun kan!
   Reply

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   “Abang Kejora 89 tahun … “

   Good to know yang lain di sini pun berpendapat begitu.

 26. kesetiaan menteri2 omNo mula dgn kepentingan diri mereka…

  kemudian melihat samada pbbm atau omNo yg akan menang antara mereka…

  menteri2 omNo kini ada kelebihan nya, seperti katak2, mereka juga mampu hidup dlm 2 alam dlm masa yg sama..

  ini berlainan dgn pemimpin2 omNo yg tiada menjawat menteri….

  mereka terasing utk bersama alam pbbm, tersekat dgn 1 alam sj, alam omNo yg tiada byak pulangan nya

  menteri2 omNo kini mengamalkan politik lalang, di mana angin tiup, di sini mereka condong bersama..

  bagaimana pula malaun2 & walaun2 pAs pula ?

  mereka kangkang mengangkang dlm 2 alam menunggu alam mana yg lebih hidup selesa

  1. January 28, 2021
   “NOT ‘DERHAKA’ THEN – BUT ‘DERHAKA’ NOW?” TREASONOUS OR NOT, MALAY POLITICAL LAND ABUZZ WITH POISON PEN LETTERS – THIS TIME AGAINST THE KING HIMSELF! WHICH BILLIONAIRE UMNO DESPERADO WOULD HAVE THE POCKETS DEEP ENOUGH TO WIELD SUCH A TWISTED ‘KERIS’: STEER A WIDE BERTH PAKATAN – LEST YOU GET BLAMED IN THE CROSSFIRE TO ESCAPE JAIL!

   https://www.malaysia-chronicle.com/?p=200822

   Hardcore ProUMNO bloggers such as Another Brick in the Wall, Rocky Bru, Life of Annie all has commented on the Steadyaku 3-part strong posting on the Emergency.

   Brick above suggests democracy and Parliament without emergency has to flourish and MCO will handle Covid.

   1. a conflict of interest in the proclamation of darurat, all the way up to to the throne itself ?

    ..the throne is in serious jeopardy, and the person sits on it, must abdicate to give way to the next in line, to ensure sanctity of throne & Parliament is well preserve….

    Raja Perlembagaan itu berbawa pengertian bahawa Singgasan itu perlu di pertahankan bukan sesekali mendewa2 kan, patronizing, yg menjawat nya..di atas nya…

    bagitu juga, jawatan perdana menteri itu yg perlu di pertahankan bukan mendewa2 kan yg mengawat kedudukan jawatan sedemikian…

    bagitu juga pendewaan kpd muhammad anak aminah terlebih2 hingga jadi buta tidak melihat melihat kenabian nya …

    jika benar, dah jadi sundal kerajaan yg ada hingga yg di atas singgahsana tidak kecuali dgn kepentingan…

    hancur negara sebegini rupa…

    1. ..yg mengawat – yg menjawat

     1. ..are well preserved….

    2. This bugger is seditious – menghasut.

     The authorities should take action on him at the suitable time.

     Meanwhile, balun, tibai dan bantai dia di sini.

  2. bagaimana pula malaun2 & walaun2 DAP seperti DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (penerangan pangkat sudah di beri dahulu)?

   Depa menonggeng nonggeng, selepas dibalun, menonggang nonggek akibat pukulan sehebat Bang Ali.

   DAP tak kasi muka kpd sesiapa pun. Ronnie Liu terhumban ke Raub Pahang tak lama yang lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.