AHLI PARLIMEN TEGUR HADI AWANG CERMIN DULU DIRI SENDIRI

Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang ada menulis bagaimana Mencetuskan Keraguan Kerja Syaitan.

Hakikatnya melumpuhkan Parlimen dengan alasan ingin menghadapi Covid-19 merupakan alasan dangkal, kerana pada saat-saat getir seperti ini Parlimen amat diperlukan.

Apabila kurangnya perbincangan dalam kalangan ahli Parlimen, maka syaitan-syaitan akan gemar menghasut ahli politik untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu untuk terus berkuasa – termasuklah menggunakan hujah-hujah yang kelihatan beragama untuk menghalalkan hal-hal yang batil.

Sebelum menuduh syaitan menghasut rakyat Malaysia untuk ragu, adalah lebih baik kita melihat bagaimana keraguan-keraguan ini boleh timbul.

Kerajaan Perikatan Nasional hari telah mengambil keputusan-keputusan yang dilihat aneh dan mampu membawa Malaysia ke belakang.

Contohnya ketika kerajaan secara tiba-tiba mengumumkan darurat yang sudah tentu akan merisaukan pelabur dan menghilangkan fungsi Parlimen.

Kegusaran ini bukan sahaja dikongsi oleh Pakatan Harapan, tapi turut disebut oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Keadaan ini menyebabkan rakyat ragu, adakah semua keputusan-keputusan yang diambil kerajaan ini benar-benar untuk menyelamatkan rakyat, atau mereka ingin menyelamatkan diri akibat kehilangan majoriti?

Apakah dalam hal ini syaitan juga yang perlu dipersalahkan?

Pada penghujung artikel yang ditulis Haji Hadi, beliau menyebutkan anak-anak muda Islam yang tidak mendaftar mengundi adalah kumpulan yang dihasut syaitan.

Sebagai wakil rakyat, tidak manis untuk kita melabel rakyat dengan gelaran sebegini. Sebelum kita menyalahkan anak muda kerana muak dengan politik, adalah lebih baik kita mengambil cermin, dan melihat diri sendiri.

PAS sehingga hari ini masih terkenal sebagai parti politik yang kerap menggunakan hujah-hujah agama secara berlebihan – sehingga satu tahap pernah menjadi ekstrem dengan amalan takfir (mengkafirkan) orang UMNO.

Ini termasuk tidak sembahyang di belakang imam parti lain, tidak makan sembelihan orang UMNO malah bernikah dua kali kerana menganggap tok kadi yang bukan dari PAS sebagai kafir.

Ini bukanlah ajaran sebenar agama Islam.

Namun, kita dapat melihat bagaimana setelah menjadi kerajaan – PAS yang dahulunya berapi-api ingin memperjuangkan RUU355 dan isu arwah Adib, tiba-tiba menjadi bisu.

Ketika rakyat sedang sudah, MB dan exco Kelantan mendapat kereta mewah dan kenaikan gaji yang lumayan, walaupun dengan keadaan negeri tersebut yang masih lagi ketinggalan dari segi ekonomi dan pembangunan.

Bukankah hal-hal seperti ini akan membuatkan orang ‘ragu’ untuk mendaftar sebagai pengundi? Jadi siapa sebenarnya syaitan yang berbisik ke telinga rakyat supaya meragui politik?

Jangan lupa, ketika Pakatan Harapan memerintah, buat pertama kali kita memperkenalkan pendaftaran automatik pengundi selain menurunkan had umur mengundi kepada 18 tahun.

Nasihat saya, fokuslah membina dasar yang akan memberi manfaat kepada rakyat, lebih-lebih lagi Ketika berhadapan dengan pandemik. Berhenti menuduh rakyat hal yang bukan-bukan, mereka memiliki akal dan mata untuk menilai semua perbuatan kita.

NIK NAZMI NIK AHMAD

Ahli Parlimen Setiawangsa, WP.

4.6 17 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 28 January 2021 — 12:33 pm
Subscribe
Notify of
guest
30 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 9:20 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. SYARAT LAYAK JADI DAJJAL MESTI LAH PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2 NYA TPM DAN BAWA FAHAM MENYELEWENG SEPERTI LIBERALISM PLURALISM SECULARISM CAPITALISM SOSIALIST COMMUNISM DLL……. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 2:17 pm

WABAK BERPUNCA DARI PHDAPIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING….. PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI JERUNG KAPITALIS YANG EKSPLOITASI TENAGA PEKERJA MURAH…….JUGA BERPUNCA DARI POLITIKUS TERUTAMA PHD4PIG……… Gagal patuh SOP penginapan pekerja, 23 majikan didakwa setakat ini AWANG HASHIM: Setakat ini dalam operasi yang kita jalankan, hampir 80 peratus majikan mematuhi dan menunjukkan tahap pematuhan yang memuaskan. -Gambar fail BUKIT MERTAJAM: Sebanyak 23 majikan telah didakwa di mahkamah kerana gagal mematuhi Akta Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja 1990 (Akta 446) yang dipinda pada 2019, sejak dikuatkuasakan pada 1… Read more »

Skirt_Man
Skirt_Man
29 January 2021 4:11 pm

Eddy Tolibon dah bawa balik berapa billion FDI negara Arab balik ke kelate untok majukan rakyat sana???? Menteri Tidor BerGaji Buta ker mamat se ekor ni??

zunnun
zunnun
29 January 2021 12:10 pm

kereta2 mercedes yg malaun2 pAs beli srbanyak 17 biji, utk di gunakan ape ?

byak duit kerajaan pAs kelantang atau duit dapat dari mengoda #sinyanyuktua96 cara free.

duit free atau duit rakyat nih ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 11:37 am

TOK MUDIM BAZIRKAN DANA RAKYAT UNTUK VAKSIN DAN SARINGAN……PADAHAL HANYA PERLU TEMPAT KUARANTIN SEPERTI R&R…… TOK MUDIM CUBA SELESAIKAN WABAK BERPUNCA DARI PHDAPIG KERANA DIA JUGA DARI BANI YANG SAMA…..NAMUN PASTI GAGAL KERANA KERANA PHD4PIG PUNCA JANGKITAN…….. WABAK BERASAL DARI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……UNTUK ATASI ASINGKAN PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……….. PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN…….. Apa lagi Tok Lebai mahu?………… ZipZap KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak,… Read more »

zunnun
zunnun
29 January 2021 8:00 am

kata kunci nya, #hadigagal meminta bantuan dari tuhan nya

kan hadi guru, tapi guru ape?

tuhan hadi sembah dah mati ke ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 7:47 am

WABAK BERASAL DARI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……UNTUK ATASI ASINGKAN PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……….. PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN…….. Apa lagi Tok Lebai mahu?………… ZipZap KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak, diluah mati bapak. Kedudukannya dalam kancah konflik antara UMNO-PPBM, tersepit di tengah-tengah. Serba salah. Dituduh macam-macam oleh musuh-musuh politik, dalam usaha untuk merapatkan ukhuwah antara UMNO dan PPBM. Sedangkan masalah yang timbul antara UMNO-PPBM, bukan ditimbulkan oleh… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
29 January 2021 4:37 am

Perubahan berlaku bulan Jun – Ogos ambil kira PRN Sarawak serentak diadakan. “Naratif baharu Malaysia diperlukan dalam tiga tiang utama negara iaitu politik, ekonomi dan sosial, daripada pemerintahan dan akauntabiliti, pendidikan, teknologi, kesihatan dan mobiliti sosial. “Tiada ruang untuk politik agama dan perkauman, UNITY perlu menjadi asas kepada reformasi yang perlu dilaksanakan melalui demokrasi yang perlu diwakili semua pihak bertanggungjawab, tua dan muda, bandar dan luar bandar, liberal dan konservatif, dengan sistem pentadbiran berasaskan nilai yang melangkaui agama dan bangsa,” katanya. Sehubungan itu, Mohd Shafie berkata, perlu ada gerakan baharu untuk mengisi kekosongan yang disenaraikan. “Kita perlu berganjak di luar… Read more »

Joyah Wak
Joyah Wak
28 January 2021 11:58 pm

Abang Zunnun yang hensem ,manco dan memenuhi selera wanita!

kenapa tak jawab komen Joyah kat bawah tu

abang mengecewakan Joyah

sebab tu,Joyah hantam

Joyah tahu lerrr abang orang bijak

bahasa pon tinggi

harap jangan sombang ngan Joyah

‘I love you so much”!

Joyah Wak
Joyah Wak
29 January 2021 12:00 am
Reply to  Joyah Wak

Umur Joyah 32

Janda tanpa anak

tak ada perasaan ke abang kat Joyah

emmmmmmhhhhh…suka abang coang!!!

Joyah Wak
Joyah Wak
29 January 2021 12:03 am
Reply to  Joyah Wak

Dulu Joyah coba ngorat Abang Kejora 89 tahun

dia tak laya pon

macam lerrr dia hebat sangat

dah tua bangke dia tu

tapi Joyah rasa abang Zunnun ni dalam 42 tahun kan!

zunnun
zunnun
29 January 2021 12:26 am
Reply to  Joyah Wak

“I” yg mano ?

,,,,yg byak emosi ko? yg byak prejudice nyo ko ? yg bergelumbang dgn ajaran sesat hadi ko ?

kao love “I” kao lebih dari love tuhan kao ko ? 🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
28 January 2021 10:52 pm

Yg dah tua sini boyi jo yg mudo memeriahkan suasano msg2 semuwo dah faham kadar perubahan berskala besar seduniyo terjadi juwo. Yg tuwo boyi jo nasihat tunjuk agar jgn diulang kesilapan utk meraih masa dopan yg lobih gemilang cormolang berkeliwaulan. Nak buekpo coghito kesah yg lampau .. kadar dlm keliruan berskala bosa masih terwujud sehingga dtgnya keterangan … Aah maso nanti hanyo boyi duwo pilihan pilih yg mano mahu sejak dulu2 pun sudah terwujud positif ato negatif, rajin ato maleh, maju ato mundur, hanya yg cekal yg senantiaso berusaho bakal maju yg tidak buek apo2 tertggl jgn salahkan yg lain.… Read more »

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
28 January 2021 10:55 pm

laa, mano imam mahdi nyo ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
28 January 2021 11:08 pm
Reply to  zunnun

Bolom bersiaran ko jo menceceh. Tahu.

zunnun
zunnun
28 January 2021 11:16 pm

sajo nak menyakat..

dah jumpo mahdi kao lum?

zunnun
zunnun
29 January 2021 12:18 am

antara lubang puki & kepala butuh, yg mano positif negatif nyo,,, antara lubang puki & kepala butuh, yg mano maju mundur nyo… antara lubang puki & kepala butuh, yg mano rajin maleh nyo… jgn pula mengatokan lubang puki & kepala butuk bondo yg obscene samata2 kerana kedua2 nya ada rahsia2 mereka…. walaupun keduo2 nyo alat utk pembiakan satu ketiko nanti cara yg canggih akan mengantikan cara yg sedia ada, ketika itu cara yg memuki memantat di lihat dah obsolute dan primitif jo tapi tak kisah lah, akan cara2 kedua2 nyo, yg pasti cata bagaimano pun akan sentiasa menyatakan kamil-kamil- nyo… Read more »

zunnun
zunnun
28 January 2021 10:31 pm

hadi belajar islang dgn bersalasilah2 ke muhammad anak aminah

zunnun melihat tuhan dlm diri nya mencari2 sifat ketuhanan supaya tuhan mengajar zunnun ilmu2 Nya…

hadi mengucap kpd muhammad anak aminah

zunmun mengucap kpd kenabian muhammad Nya, kesempurnaan yg zunnun miliki bersama

zunnun
zunnun
28 January 2021 10:24 pm

amanat hadi awang sah sesat, tapi ngape hadi awang tak sanggup mohon maaf….

#melayu2islang membawa fahaman agana assobiyah arab bentuk nya

sedangkan islam itu melarang ciri2 asdobiyah kpd bangsa

tapi hadi tak berhenti dgn pendewaan & assobiyah arab sj, kini hadi awang menjenamakan pula assobiyah bangsa #melayu dgn islang nya pula, islang ala assobiyah arab di mutate dgn assobiyah melayu lalu menjadi #melayu2islang akhir nya…

hebat no

zunnun
zunnun
28 January 2021 10:16 pm

hadi awang mendewa muhammad anak amunah lantas asyik menjaja mimpi se orang arab lalu mengatakan itu Nabi Muhammad zunnun melihat kenabian muhammad yg hidup dan tidak binasa seperti mana zuunun melihat kesempurnaan zunnun, tak lain, sifat ketuhanan Nya hadi awang angkat takbir, akan terlintas dlm ingatan “allah” satu lembaga zunnun angkat takbir, zunnun semata2, kerana zunnun itu nama nya, dan nafas zunnun itu nafas nya, hidup zunnun itu kehidupan nya., zunnum bersatu dgn zunnun Nya hadi berserban berjubah utk mengayakan agama assobiyah bentuk nya zunnun hanya memerlukan pakaian utk setakat menutup badan semata2 kerana islam itu bukan pakaian letak nya… Read more »

Joyah Wak
Joyah Wak
28 January 2021 9:45 pm

zunnun
 28 January 2021 4:36 pm

bagaimana pula bila hadi mencerminkan diri depan cermin…
berani kah hadi merenung wajah nya seketika dgn melihat wajah sebenar nya

JAWAPANNYERRR!

hadi awang matanya bercahaya
zunnun matanya merah menyala

hadi awang minum susu
zunnun tonggang beer

hadi awang berjubah dan berkopiah
zunnun berseluar pendek topi koboi

hadi tok guru kat masjid
zunnun pakar rujuk no magnum,kuda dan toto

hadi awang sembahyang subuh
zunnun beselimut masa tu

hadi awang selalu mendoakan kesejahteraan orang
zunnun membabi dan memaki orang

ITULAH CERMIN NYERRRR

kikikikiki

zunnun
zunnun
28 January 2021 4:47 pm

pangkat – “tuan guru haji” satu keterlaluan di beri kpd hadi awang bilamana fahaman amanat hadi nya itu cacat & sesat

memadai dgn panggilan hadi awang sj, selagi fahaman yg hadi anuti & sebar terdahulu hingga tercetus peristiwa berdarah di memali …

hadi sendiri mengaku sesat, salah & cacat

zunnun
zunnun
28 January 2021 4:36 pm

bagaimana pula bila hadi mencerminkan diri depan cermin…

berani kah hadi merenung wajah nya seketika dgn melihat wajah sebenar nya

jgn pula nanti menjerit ketakutan hitam dan mengerikan wajah yg sentiasa byak berhelah, berdalih, pendusta, pengkianat ..

wasabiku na sabiku

itu benar, dan ape yg di lihat itu benar, dan wajah pembalikan dari belakang kaca itu benar…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 January 2021 2:30 pm

Meramaikan pasar malam dan joget live lebih afdhol dan bertabayyun dari meramaikan masjid. Amin Menteri Agama suu. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 January 2021 2:28 pm

Hadi dan Maza ialah 2 ekor ulama jahat atau ulama suu yang disabitkan dalam hadis sahih. Ulama jahat akan sokong makan rasuah berjemaah, 22 kali jackpot dan bertabayyun makan daging import bangkai. Syukur Nabi kita sudah pesan lebih awal. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
28 January 2021 4:42 pm

2 ekor dgn ke”babi”an2 mereka tersendiri…

kedua2 dgn fahaman takfeer , tapi yg satu byak di pengaruhi dgn wahabi

langkasuka
langkasuka
28 January 2021 2:25 pm

Nik nazmi ….. engkau layan orang tua tu silap haribulan engkau pulak jadi sewel. Org sewel

Catatan Minda
Catatan Minda
28 January 2021 1:51 pm

Sebab itu Arwah Nik Aziz selalu protest Hadi pada masa dahulu lagik. Lepas ni kegemilangan PAS kat Kelantan memang habis. UMNO terbaik.

zunnun
zunnun
28 January 2021 1:09 pm

hadi awang kini mengusahan kerajaan perpaduan utk memperkukuhkan #melayu2islang nya dgn mencari perpaduan antara #melayu2 omNo & pbbm agar berjaya…. berkata si moktar senik setelah menodai aleena ketika hakim meminta nya berkata sebelum menjatuhkan hukuman… yg arif, ana akan jadikan aleena isteri sah setelah menebuk & menjilat2 nya…. bagaimana pula dgn hadi awang dgn amanat sesat nya bila di sah kan sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan sebelum nya… hingga tercetus nya peristiwa di memali berdiam diri si hadi awang itu satu bentuk perpaduan lalu membolahkan nya meneruskan menyebar kesesatan… kini hadi awang sekali lagi mengelar mereka2 dgn panggilan syaitan2 setelah… Read more »

Haroun
Haroun
28 January 2021 12:50 pm

BAPAK2 SYAITON SEDANG BERJEMAAH DEMI KUASA.. alangkah bahagia nya……