FDI MEROSOT 68%, PN PERLU BERTANGGUNGJAWAB

1. Kelemahan Perikatan Nasional (PN) dalam mentadbir negara yang sepatutnya sudah memasuki fasa pemulihan ekonomi dilihat semakin memuncak dengan satu demi satu kegagalan yang akhirnya akan menambah derita rakyat. Kerajaan PN seperti kehilangan punca apabila segala perancangan yang dibentangkan tidak menemui hasil bahkan mengundang kemerosotan prestasi ekonomi negara.

2. Tambah membimbangkan apabila kerajaan dilihat lebih gemar bermain politik dengan melakukan pelbagai helah sehinggakan hari ini mereka mula bercakaran sesama sendiri.

3. Proklamasi darurat oleh YAB Perdana Menteri semakin menampakkan langkah politik tempang dan jauh sekali kepada usaha untuk memulihkan ekonomi. Lebih janggal apabila orang kanan YAB Perdana Menteri iaitu YB Dato’ Seri Azmin Ali yang menyatakan bahawa pelaksanaan darurat tidak menjejaskan keyakinan pelabur, hanyalah satu kenyataan yang syok sendiri, tersasar dari realiti dan tidak menjawab persoalan terhadap kegagalan usaha PN pemulihan ekonomi negara.

4. Memetik laporan Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD) bagi tahun 2020 baru-baru ini, Malaysia adalah negara di ASEAN yang mengalami kemerosotan pelaburan langsung asing (FDI) amat ketara iaitu penurunan sebanyak 68 peratus dengan hanya mampu menarik pelaburan sekitar US$2.5 bilion.

5. Sudah pasti penularan wabak COVID-19 akan menjadi alasan utama yang akan digunakan PN bagi menjustifikasi kemerosotan ketara ini, namun ia masih tidak dapat menafikan kegagalan pentadbiran kerajaan kerana negara ASEAN lain masih mampu mengawal kemerosotan yang terlalu ketara dan malah Filipina menunjukkan prestasi yang baik dengan peningkatan FDI sebanyak 29 peratus pada tahun lepas.

6. Ini memberi isyarat jelas bahawa pelabur sudah hilang keyakinan terhadap Malaysia sebagai sebuah destinasi pelaburan yang mampu menarik minat mereka.

7. Bukan itu sahaja, pelabur sedia ada juga sudah mula mengangkat kaki. Contohnya, Syarikat Hyundai yang beribu pejabat di Malaysia bagi kawasan Asia Pasifik yang turut menempatkan Hyundai Training Academy juga akan berpindah ke Indonesia dan awal sebelum itu turut telah mengesahkan pelaburan bernilai $1.55 billion untuk pasaran Indonesia sehingga 2030.

8. Ini sudah pasti memberi tamparan hebat buat Malaysia yang bercita-cita menjadi sebagai hab automotif serantau Asia Tenggara. Kesan terhadap kegagalan menarik pelaburan baru serta mengekalkan pelaburan sedia akan menjurus kepada penyusutan peluang pekerjaan serta peningkatan pembuangan pekerja yang semakin membimbangkan.

9. Selanjutnya, merujuk data melalui Sistem Insuran Pekerjaan (SIP) sahaja telah merekodkan seramai 99,696 orang pekerja diberhentikan sehingga 27 November 2020 walaupun Program Subsidi Upah (PSU) dan Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) telah dilaksanakan oleh kerajaan. Ini adalah petunjuk jelas bahawa perancangan yang direncana kerajaan gagal memberi penyelesaian mengakar yang mana keadaan sebenarnya kian membarah terutamanya apabila negara berhadapan PKP2.0 dan darurat.

10. Oleh itu, kerajaan perlu segera mengambil sikap bertanggungjawab terhadap kegagalan menguruskan ekonomi yang terbukti dengan penurunan FDI antara yang terburuk dalam sejarah dan tidak sekadar bersembunyi disebalik proklamasi darurat, tatkala rakyat semakin teruk dihimpit dengan krisis kehilangan kerja serta peniagaan mereka yang amat terkesan.

Sekian.

AKMAL NASIR

Ahli Parlimen Johor Bahru

Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia

26 Januari 2021.

4.3 6 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 27 January 2021 — 2:26 am
Subscribe
Notify of
guest
90 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
29 January 2021 11:38 am

TOK MUDIM BAZIRKAN DANA RAKYAT UNTUK VAKSIN DAN SARINGAN……PADAHAL HANYA PERLU TEMPAT KUARANTIN SEPERTI R&R…… TOK MUDIM CUBA SELESAIKAN WABAK BERPUNCA DARI PHDAPIG KERANA DIA JUGA DARI BANI YANG SAMA…..NAMUN PASTI GAGAL KERANA KERANA PHD4PIG PUNCA JANGKITAN…….. WABAK BERASAL DARI KEGAGALAN PHD4PIG HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……UNTUK ATASI ASINGKAN PEKERJA ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……….. PN TAK TAHU ARAH NAK SELESAIKAN WABAK……CARI PUNCA DAN SOP UNTUK ITU……PERJUMPAAN LAMA DAN KERAMAIAN PUNCA JANGKITAN…….. Apa lagi Tok Lebai mahu?………… ZipZap KADANGKALA saya cukup simpati dengan kedudukan PAS. Ditelan mati emak,… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:21 pm

Reply to anonymous 6.30am – 28 Jan 2021 DAP memang kerap betul..tak caya baca lah kes2 rasuah, penyelewengan projek, salahguna duit dan kuasa, songlap duit Mara dll oleh umno. DAP dan PKR yg dedahkan dan heret ke mahkamah. Dan byk kes2 saman terhadap parti lawan yg menfitnah Umno, Pas pun DAP yg betul..umno dan PAs kena bayar denda lagi. Apanila Sarawak Report dedahkan kes Pas cekik duit haram dari Najib, Dap juga yg usaha dedahkan lagi. Klu tak betul kenapa Lebai Serban Bakul Bawang tu pi settle luar mahkamah bayaq duit kat SW-Claire tu. huhu.. sudah bersuluh lagi nk cover… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
28 January 2021 7:42 am

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. SYARAT LAYAK JADI DAJJAL MESTI LAH PERNAH JADI PM ATAU SEKURANG2 NYA TPM DAN BAWA FAHAM MENYELEWENG SEPERTI LIBERALISM PLURALISM…….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 6:27 am

Baca sepintas lalu, nampak karutan di sana sini. Sekarang nak baca perinci sikit, dan counter-komen mana yang perlu, bagi menegakkan kebenaran, kepatutan.

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 6:31 am
Reply to  Anonymous

Komen yang panjang2, masih lagi tak minat baca sepenuh nya.

I take the stand of Attention Deficit Disorder on those. hehe

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 7:24 am
Reply to  Anonymous

Nampak nya penuh dengan komen DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Selalu katakan PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT, dia dah kurang buat begitu sekarang.

Harap berterusan begitu. Supaya kurang perlu nya membalun, menibai dan membantai nya di sini.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 11:07 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 10:14 pm

perhaps it time, the people set forth a petition to investigate how Dajjal finds its way into hadi ?

or perhaps

how dajjal in collision with hadi…

or perhaps dajjal is hadi….

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 6:36 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

DIA DAP, MESTI NAK BALUN PAS. PAS PUN BALUN DEPA.

DAN DEPA BALUN DEPA SENDIRI – RONNIE LIU DAH TERHUMBAN KE RAUB, PAHANG TEMPOH HARI.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 10:03 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
27 January 2021 10:54 pm

Kenapa semasa HUGE CORRUPTIONS ICEBERG SKANDAL forex Tong M boleh dikatakan keseluruhan pemimpin di bawah Tong M dan rakyat biasa penyokongnya sangat memusuhi pemimpin DAP dan PAS yang membangkitkannya di parlimen atau dalam setiap ceramah mereka. Skandal ini hanya diletupkan semula apabila Tong M menjadi PM bukan melalui parti semasa huge skandal dahulu.

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 6:49 am
Reply to  Tanpa Nama

Kalau ada bukti kukuh, tentu DAP di sokong.

Atau DAP saman depa ke Mahkamah.

Kot DAP dah terkenal sebagai pengarut, Tukang Komplen tak renti2, orang dah tak pedulikan depa

Kalau begitu, nasib DAP lah.

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 6:53 am
Reply to  Anonymous

Moral of the story: Bila nama dah busuk sangat, apa dikatakan pun rakyat tak heran lagi.

Bila baca, diberi automatic branding – pengarut, pencaci, pembangkang nakkan kerusi..

Tapi ada yang DAP cakap itu betul. DAP perlu re-branding ler. Atau kikiskan imej yang tak semenggah itu.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:20 pm
Reply to  Anonymous

DAP memang kerap betul..tak caya baca lah kes2 rasuah, penyelewengan projek, salahguna duit dan kuasa, songlap duit Mara dll oleh umno. DAP dan PKR yg dedahkan dan heret ke mahkamah. Dan byk kes2 saman terhadap parti lawan yg menfitnah Umno, Pas pun DAP yg betul..umno dan PAs kena bayar denda lagi.

Apanila Sarawak Report dedahkan kes Pas cekik duit haram dari Najib, Dap juga yg usaha dedahkan lagi. Klu tak betul kenapa Lebai Serban Bakul Bawang tu pi settle luar mahkamah bayaq duit kat SW-Claire tu. huhu.. sudah bersuluh lagi nk cover up parti2 PNkhiant kau tu! Poddaahh! Scumbags supporters

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 6:45 am

Amendenye Vibes? Yang mengarut ker?

Panjang lebar MVSAp copy paste komen entah dari mana.

Penuh dengan karutan, tuduhan, takda yang di beri bukti, punca maklumat, atau penerangan pun. Kalau ada, nak juga sekel kepala punca karutan2 itu.

Atau yang di kutuk nya. Yang korap, tak betul politik atau tingkah laku nya mesti dibaun, ditibai dan dibantai disini.

zunnun
zunnun
27 January 2021 7:29 pm

ciri2 bipartisan itu satu ciri pragmatisma, di mana yg di sebelah kiri cuba kompromi dgn yg di sebalah kanan….

ape kah kebenaran itu bersifat sedemikian, kompromi kebenaran utk merelakan kesamaan…

kini hadi awang berkompromi dgn assmin sedangkan malaun2 & walaun2 nya tidak berkompromi dgn anwar pula…

anwar di penjara tapi assmin bebas kerana #sinyanyuktua96 blurr dgn selective dementia nya…..

#si pesakit kanser satu ketika dulu mengatakan, pAs – parti ajaran sesat tapi kini bersetubuh menubuhkan kerajaan #melayu2islang bersama…

ape kah kini #sipesakit kanser mengaku amanat hadi tidak sesat berdasarkan ciri pragmatism utk menyamakan antara mereka berdua…

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 7:16 am
Reply to  zunnun

sedangkan malaun2 & walaun2 nya tidak berkompromi” –

pemimpin2 nya perlu dapatkan mereka berkompromi.

Pujuk, keluarkan surat2 penerangan, adakan seminar, kursus2 bila perlu.

zunnun
zunnun
27 January 2021 6:59 pm

adakah ‘tuhan’ hadi & ‘tuhan’ Moo ‘tuhan’ yug sama.. … eperti mana matahari dgn ‘infinite’ pancaran2 cahaya dari nya, yg terkena pancaran nya berlain kesan rasa Nya pd mereka… tidak asing Ketuhanan Semesta… yg menerima Cahaya Nur Nya berlain2 kesan nya kpd mereka.. dan berlainan ini yg membawa berbagai2 fahaman pula…. cuba perhatikan antara amanat hadi awang jika di bicara dgn fahaman2 takfiri2 yg ada semasa ..dan segala fahaman2 keagamaan yg menbentuk2 fahaman ke semua manusia… ape kah kesemua manusia bukan dari Nya…? atau hadi awang dgn amanat nya mengambil kwsimpulan, fahaman hadi awang yg satu2 nya benar di sisi… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 January 2021 7:18 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengata ‘tuhan’ hadi & ‘tuhan’ Moo itu mengarut. Maka Pukimak lah dia.

zunnun
zunnun
27 January 2021 6:25 pm

penafian yg terbesar di lakukan oleh hadi, bila mana hadi awang menafikan bawaha amanat hadi nya sesuatu yg benar di ‘tuhan’ menyembahan nya…. bila tindakan sedemikian memecah belah kan kedamaian antara #melayu2 dgn ungkapan kapir mengapir nya sana sini kerana ingin menunjukan bahawa ajaran islang nya sah di sisi ‘tuhan’ nya… dari satu kecelakaan kini kpd satu kecelakaan yg amat terbesar pula, kecelakaan yg di bawa bila mana kerajaan yg di pilih rakyat di nodai dgn menebuk2 bumbung atap nya,… tapi yg amat melucukan hadi awang berkunjung ke rumah #sinyanyuktua96 lalu di beri penghormatan, jauh sekali penghormatan doi beri kpd… Read more »

langkasuka
langkasuka
27 January 2021 5:53 pm

Kabinet dapur perlu 70 org chef masak. Tukang makan aje yg ramai. Tukang masak takde yg pakar. Chef jemin apa dia buat sejak rampas dapur. Muka cengai aje. Ekonomi hancus. Adam baba. Menteri level raja lawak. Dah tak boleh jadi menteri minta kosongkan kerusi. Cakap pon tak reti. Zuraida apa engkau buat. Dah rupe sharizat. Elok jual nasi lemak la dkt bkt antarabangsa. Menteri doremon razali. Mana kereta terbang kamu. Nampak sgt benggong. Tengku zafrul. Lagi lawak. Jaga negara mcm jaga bank. Jaga bank senang. Pau aje peminjam. Jaga negara kamu kena pau. Menteri2 lain seronok sakan. Duit masuk. Kerje… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 7:32 pm
Reply to  langkasuka

70 chef utk menjaga kawah ramuan hadi, agar dapat di agih2kan kpd #melayu2islang yg setiap penjuru negara….

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:24 pm
Reply to  langkasuka

Haha.. AKusuka komen yg bagus dan berpuaka. Good comments.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 5:27 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:25 pm

The problem startedswhen Dajjal Hadi and his blind PasPissed Pussy supporters from negeri Budu jadi sebahagian kerajaan PNgkhianat..huhu..

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 5:19 pm

Darurat demi kuasa PM 109. Pelabur lari Rakyat mati. Azmin Semburit jadi Menteri. Madey si Kitol saka ular kowtow sekali lagi. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 5:11 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 4:58 pm

Rogol bini orang sudah, rogol demokrasi sudah. Muhyiddin the Puppet PM. Presiden Parti Ganja ketagih darurat hilang majoriti 109. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 4:50 pm

Kerajaan tak ada majoriti tapi masih gila nak jadi Menteri. Pelabur bukan kaleng-kaleng nak melabur dengan geng Semburit demokrasi. Kahkahkah!

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:27 pm

Takpa depa Pas Hadi Bawang dan walaunta2 bangang kata the best kerajaan sepanjang sejarah politaik Msia..keraja’en Melayu Isle… Pas Makyeh

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 4:40 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 4:38 pm

Pelabur melabur tak guna lubang semburit Azmin. Susah Malaysia kalau ada Menteri cari pelabur guna cara semburit. FDI boleh zero. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 4:34 pm

PM disemburitkan, Presiden disemburitkan, Geng semburit macam Azmin Semburit tahu demokrasi ke? Mesti lalu belakang baru boleh masuk ke? Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 4:33 pm

MAHATHIRVSANWARp 27 January 2021 3:56 pm THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 4:16 pm

kini Dajjal memulakan peranan utk memberi was was kpd pengikut2 nya…

hinggakan vaccine pun Dajjal manipulasikan dgn hukum hakam haram dan halal pula….

tapi, perlu ape vaccine, sedangkan hadi awang kan guru muktabar semasa, doa nya sj blh mematikan covids tapa curiga…

zunnun
zunnun
27 January 2021 4:12 pm

mengape Dajjal terbit dari timur bukan dari barat….

kerana Dajjal akan sentiasa mengikut di mana permulaa matahari mula menerang, ketika mlm, Dajjal tidur nyanyek di alun dgn keenakan malaun2 & walaun2 pAs mengambil gilran2 dgn bini sana sini….

tak susah pun utk membela Dajjal, hanya memerlukan kesedaran2 yg berkepentingan utk melakuan kesesatan

dimana ada kesesatan di situ tegak nya Dajjal meneruskan diri, dah tidak akan mengalah malah memohon maaf…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 4:04 pm

VAKSIN DARI NEGARA YAKJUJ TIRAI BESI ADAKAH BOLEH PERCAYA SEGALA DATA DIKELUARKAN………. COVID-19: EU gesa ketelusan syarikat pembuat vaksin……… KESATUAN Eropah (EU) pada Selasa menggesa ‘ketelusan’ daripada syarikat pengeluar vaksin COVID-19. Pada masa sama, blok itu turut memberi amaran kepada syarikat gergasi farmasi yang membangunkan vaksin itu supaya mematuhi kewajipan kontrak mereka. Ia susulan kelewatan penghantaran vaksin oleh dua syarikat, yang menjejaskan pelancaran program vaksin di beberapa negara anggota EU. Jurucakap EU, Eric Mamer berkata, blok itu telah melabur dalam syarikat-syarikat pembuat vaksin tersebut untuk memastikan bahawa mereka menerima dos vaksin diperlukan secepat mungkin. “Perkataan yang penting di sini ialah:… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 4:03 pm

ape itu Dajjal ?

lembaga hantu atau pontianak bentuk nya ?

atau ketua Jin yg bersemandi sejak bumi mula2 menjelma lalu mengambil tempat terkini di ufuk timur semenanjung negara, di istana marangg trengganu tempat nya…

dgn memulakan dgn membawa kecelakaan dgn peristiwa di memali, kini dajjal telah menawan negara pula membawa covids bersama…

kemusnahan yg akan berterusan se hingga hadi awang mohon maaf maaf kpd rakyat jelata lalu Dajjal menangis2 dgn penyesalan….

adakah hadi awang sanggup memohon maaf kpd rakyat dan negara agar hadi di bebaskan oleh Dajjal yg selama ini hadi bela....

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 4:47 pm
Reply to  zunnun

Oleh FAZLI RADZIJanuary 27, 2021 Orang ramai mengecam Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai reaksi terhadap artikel Presiden Pas itu yang bertajuk “Mencetuskan Keraguan Kerja Syaitan” semalam. Kenyatan Duta Khas Perdana Menteri ke Timur Tengah bertaraf Menteri itu mengundang kecaman bahkan sindiran apabila mengaitkan bisikan syaitan punca ramai anak muda Melayu Islam tidak mendaftar sebagai pengundi. Ibarat menepuk air di dulang, terpercik muka sendiri, Ahli Parlimen Marang itu diserang warganet termasuk menyindir sikap Pas sepanjang tempoh singkat pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH) sebelum ini. Mereka mengutuk Abdul Hadi di ruangan komentar bekas Menteri Besar Terengganu itu yang memuatnaik artikel berserta… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:37 pm
Reply to  Anonymous

YG aku tahu Hadi Bawang lah dan Lobai2 Pas yg selama ni jadi syatian membisik2 , manghasut melayu suaya benci DAP,benciAamanah, benci PKR konon nya kjaan PH bersengkokol bina kerjaan dgn DAP Cina menguasai Parlimen dan Tun M. Isu Icerd pun depa Pas Iblis ni dan sekutu haprak Umno yg hasut (melayu2 bodoh mcam lembu dicucok hidong) pakat turun berduyun2 dari ceruk kampong, felda, negeri2 ekonomi tercorot, negeri2 majoriti melayu rasis- memenuhi dataran merdeka rally, siap hotel, bas express dibayar. sponsor 4-TT, Tr-SHirt , Topi dan Tapau dan Token (duit poket). Punya tak malu, mudah dirasuah, bangang melayu2 ni. I… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 3:56 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 3:52 pm

mengape Dajjal Hadi tersemput2 utk mempertahankan kerajaan #melayu2islang nya …

adakah ‘tuhan’ yg mereka sembah tak ubah berhala bentuk2 nya ?

adakah kenabian muhamad se orang bangsa arab yg hadi mendewa2

adakah #islang yg hadi bawa agama yg terbit hanya 1450 tahun sj ?

agama yg hadi guna utk membentuk amanat sesat nya…?

hinnga tergolek2 mati dek mabuk dgn kesesatan yg hadi bawa…

kesian, #melayu2islang di temberang oleh hadi yg mereka tidak ketahui, dgn bibit2 Dajjal Nya...

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 3:47 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 3:42 pm

The problem starts when Dajjal ala #melayu2islang dgn rakus menebuk atap utk memulakan kerajaan #melayu2islang dan hingga terkini, masih terkial2 tercungkap2 utk mempertahankan kuasa

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 3:38 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 3:18 pm

Walau pun FDI jatuh merundum, tapi cabutan bertuah sport toto, big sweep & magnum bertambah pula….

kerajaan 2melayu2islang byak kutip cukai duit judi utk bayar gaji hadi serta malaunw & walaun2 mereka…

hebat no, dgn berserban & berjubah lebai2 kesana kemati mencari2 peluang utk perluasan perniagaan pula dari asyik perdagangkan ayat2 power semata2…

berkat mentera hadi aka Mahdi walaun2 pAs di setiap penjuru negara….

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:41 pm
Reply to  zunnun

Memang Pas lani pandai perluas perniagaan..ada sykt pelancongan, skkt MLM, mcam2. Klu PN berjaya dijatuhlan i say get rid of all the kelantanese Pas business people & their supporters in KL and Selangor. Balik negeri Budu pi meniaga di situ.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 1:13 pm

Akhirnya semuwo ke syurga kecuali Zunnun the pukimak naik pangkat pencarut terhandal dunia akhirat gilo kekal abadi. “MADEY SAILANG ANWAR” Siapa yang fras menonggeng Anwar tak dapat jadi Perdana Menteri ni…??? Hahahaha……siapa sebenarnya yang bangang…..? Janganlah tuduh semua orang bangang sebab nama Anwar takda ditulis di Loh Mahfoz sebagai Perdana Menteri Malaysia. Yang tertulis di situ cuma Anwar 2 kali masuk penjara sebab meliwat. Jangan tuduh Madey pulak yg tulis semua ni di Loh Mahfoz. Kuasa Madey takat di dunia je, tak sampai di situ bakal saing dgn tuhan menuju alam akhirat. Skrg Madey dah takda power lagi tapi Abam… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 3:02 pm

RESPON: ELOK KUMPULAN TERBUANG BERGABUNG DENGAN PARTI CAP “A”. Saranan bernas dari MSO. Memg itu yg penyokong-penyokong PH harapkan. Biarlah Renegade Bersatu yang terbuang dan anggap diri pejuWANG itu berkolaborasi dgn Amanah. Tak payah dok serang DSAI atau pedulikan PKR lagi sbb dia tak cukup numbers bukan?? Pi lah bergabung antara keduanya dan bina kekuatan sendiri. Tak perlu cari publisiti dgn mengutuk-ngutuk DSAI. Hangpa nak apa? Klau nak lawan PKR pun no hal. Biar jelas musuh nyata ke musuh dlm selimut? ZUS DIN Kumpulan terbuang daripada PPBM yang bersama OT95 yang menamakan puak mereka sebagai “Pejuang” tidak menolak akan menggunakan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 1:10 pm

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN BAPOK LIBERALISM PLURALISM DUIT LESAP RINGGIT MERUDUM RAKYAT JATUH PAPA …….. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 1:04 pm

Tetuan Budin,

Apo sobab seekor 🐷 tonok bersiaran berkeliaran di blog ini nak mengajar Melayu apo Melayu patut buek namo ea tak lain hanya Zunnun tolopeh dari kandang Wad Sengsara Tg Rambutan. Si 🐷 ini hari2 menganj🐕ng jo kijo ea pagi potang siang mlm tak makan ubek gilo diyo, siapo yg doket diyo kono hati2 takut dilihat dopan diyo sosok yg memberahikan habih di sondol ea mcm 🐷 dikoncing ea angkek sobalah kaki mcm 🐕. Tahu

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 1:00 pm

Maso duduk PH ekau main semburit belakang. Maso duduk PN ekau main semburit belakang laie. Bilo maso ekau buek kojo? 70 ekor babi dapek jual maso PKP ado hargo tau. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 12:33 pm

Nielah padah eh pilih wakil pembongak Melayu pembingai Islam. Ekau pilih syurgo dapek darurat. Kok ado laie nak boli jackpot habih dah. Torai bulan dopan yo. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
27 January 2021 12:25 pm

Buek malu yo kek Indon. Malu den. Mano pelabo Timur tongah, Cino tongsan lari nun masuk Indon. Apo nak dikato jang. Kerajaan yang kito ado gagal = fail = tak pass = tak luluih = gred F. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 12:59 pm

Little amuses the nuisance, what more the fool.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 11:58 am

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY….IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…………. Was It Muhyiddin Or Mahathir Who Committed These “Crimes”?……….. Why does The Vibes not reveal this very important fact? Everyone knows Francis Yeoh is Mahathir’s business partner cum proxy and that YTL partly belongs to Mahathir. And yet The Vibes singles out Muhyiddin for attack while not revealing the hidden hands behind the scene. Reading the article by The Vibes (see below) would give the impression that Prime Minister Muhyiddin Yassin is corrupt like hell. But then this… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 11:15 am

Tetuan Budin,

Apo sobab seekor 🐷 tonok bersiaran berkeliaran di blog ini nak mengajar Melayu apo Melayu patut buek namo ea tak lain hanya Zunnun tolopeh dari kandang Wad Sengsara Tg Rambutan. Si 🐷 ini hari2 menganj🐕ng jo kijo ea pagi potang siang mlm tak makan ubek gilo diyo, siapo yg doket diyo kono hati2 takut dilihat dopan diyo sosok yg memberahikan habih di sondol ea mcm 🐷 dikoncing ea angkek sobalah kaki mcm 🐕. Ini aje yg diyo komen bodoh selayaknya diri diyo. Tahu.

zunnun
zunnun
27 January 2021 10:00 am

negara kini bankrupt idea dan bankrupt kerana menteri2 bergaji buta kebanyakan nya…

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 10:09 am
Reply to  zunnun

Kamu menuduh tanpa bukti, fakta atau penerangan yang munasabah.

Macam kamu dikata di sodok dek Bang Ali hingga melelas lub.ng belak.ng kamu.

Tapi kamu jalan mengengkang adalah tanda nya.

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 10:14 am
Reply to  Anonymous

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

mat Baba
mat Baba
27 January 2021 11:26 am
Reply to  zunnun

apa komen bekas perompak ke atas pengkianat. Aku rompak nak tolong melayu. Pengkianat pulak cakap aku kianat sebab nak selamat kan melayu. Dua2 pon bodo. Buat kerje takde pakai otak. Rompak tu bukn sikit. Billion. Kianat sebab nak selamat kan melayu adalah harus. PAS mufti semua kata boleh kianat kawan2. Dosa kecik. Tengok apa dah jadi. Kena pukulan konvid. Terkangkang. Elok2 jadi menteri duduk rumah, main gop, main biji, main sambun, mendoggy, akhirnya kena tanggung.

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 11:35 am
Reply to  mat Baba

Kasi fakta2 lah, Dol. Siapa, bila, di mana, apa dibuat dsb nya.

Jangan menuntut atau menuduh secara liar saja.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
27 January 2021 9:55 am

NEGARA DARURAT BANGKRAP PHD4PIG TELAH RUDUMKAN EKONOMI DITAMBAH LAGI KENYATAAN NAK JATUHKAN PN TENTU PRESTASI TAK MENENTU……… The Constant Talk About A Coup Is Affecting Malaysia’s FDIs……. The constant talk about a coup is affecting the confidence of foreign investors and is hurting FDIs (FMT) – The inflow of foreign direct investments (FDI) into Malaysia dropped by 68% to US$2.5 billion in 2020, according to a United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) report. The UNCTAD said FDI in Southeast Asia decreased by 31% to US$107 billion, with Singapore’s FDI falling by 37% to US$58 billion, Indonesia by 24%… Read more »

anonymous
anonymous
27 January 2021 9:36 am

abah dan kp kkm letak jawatan je laa.
Current lockdown policies are producing devastating effects on short and long-term public health.”
The petition continues: “Keeping these measures in place until a vaccine is available will cause irreparable damage, with the underprivileged disproportionately harmed.”
The document, known as the Great Barrington Declaration, was co-authored by Harvard professor of medicine Dr. Martin Kulldorff, Oxford professor Dr. Sunetra Gupta, and Stanford Medical School professor Dr. Jay Bhattacharya.

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:43 am
Reply to  anonymous

Dr. Sunetra Gupta ada kaitan dengan Dr Sanjay Gupta?

Saja nak tau. Family of doctors kot.

anonymous
anonymous
27 January 2021 8:49 pm
Reply to  Anonymous

kebetulan kot. CNN, tak silap ada 2 orang gupta: sanjay dan lupa sorang lg 🙂

zunnun
zunnun
27 January 2021 9:35 am

jika FDI merosok dgn amat ketara kpd 68% maka ape pula dgn DDI yg ada… sedang syarikat2 ternama di berbadankan di negara yg di senaraikan di bursa saham juga sedang terkesan buka setkat penyularan covids tapi lebih kerana tiada ransangan yg di perluka selain terperangkap dgn “bubble economic trap” sebelum nya…. satu dari pada yg amat nyata, indutri pembinaan, dgn angka unit2 yg masih dlm pegangn, ‘holding cost’ yg di hadapi menghakiskan keupayaan utk memberi cukai pendapatan kpd negara…. indutri perbuatan tidak juga terkecuali, kerana terkesan amat terus dgn lockdown sebelum nya dan kini menghadapi permasaalah buruh yg bergantung besar… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 10:04 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK hanya tahu menghasut, suarakan puak2 di Sarawak menuntut itu ini.

Hanya keluarkan pendapat nya sendiri, menghasut dapatkan autonomi.

Menyamakan white supremacy di US, tak tahu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini kulit kuning atau hitam.

Mengarut, takda justifikasi langsung.

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 10:05 am
Reply to  Anonymous

Penerangan pangkat nya telah di beri di masa lalu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 8:44 am

Tetuan Budin,

Apo sobab seekor 🐷 tonok bersiaran berkeliaran di blog ini nak mengajar Melayu apo Melayu patut buek namo ea tak lain hanya Zunnun tolopeh dari kandang Wad Sengsara Tg Rambutan. Si 🐷 ini hari2 menganj🐕ng jo kijo ea pagi potang siang mlm tak makan ubek gilo diyo, siapo yg doket diyo kono hati2 takut dilihat dopan diyo sosok yg memberahikan habih di sondol ea mcm 🐷 dikoncing ea angkek sobalah kaki mcm 🐕. Tahu.

Last edited 7 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
27 January 2021 8:32 am

tidak perlu melihat ngape hyundai membuka langkah utk berhijrah ke indonesia, kerana perkiraan pemodal kapitalist berdasrkan instinct yg ada, bila Geely dah mula menguasai pasaran di negara dan dgn penduduk yg kecil mnakala negara jiran dgn bilangan penduduk yg bagitu ramai, memberikan mereka pasaran yg lebih besar.. indonesia akan menjadi medan terbaru utk memulakan kereta terjenama tekno tesla selain tekno GPS dan G5 yg kini menguasai segala urusan ekonomi semasa…. tapi #melayu2islang masih lai dgn rethotik kesundalan2 mereka, mabuk dan bangga dgn fahaman agama sesat mereka utk menguasai ‘syurga’ idaman dgn tema2 bentuk2kesundalan sj… ape itu agama yg berbentuk kesundalan2… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:15 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Bodoh bangang tak renti2 dengan rhetorik dan kesundalan menuduh “Melayu2 Islang” nya. Tak ada lain di otak kecil nya. Tak boleh dapat memerintah negara ini.

Tak puas dengan menonggang nonggek dengan joss sticks nya di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya.

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:20 am
Reply to  zunnun

JAHIL DAN JAHATNYA HAJI HADI MEMAHAMI DHARURAT DAN MENYELEWENG TAFSIRAN AL-QURAN DEMI POLITIK.. ULANG SIAR SUPAYA DAPAT MEMBEZAKAN YANG BENAR DAN BATIL W.FAUDZIN Pagi tadi kebetulan Bila aku membaca tulisan Haji Hadi di group whatsapp tentang Dharuat.. aku teringat laporan dari kenyataan Timbalan Presiden UMNO, Dato Mohamad Hassan mengenai Dharurat, Aku keliru yang mana satu Ulama’ dan yang Mana jauh lebih amanah dengan Ilmunya… Disini aku lihat Dato Mohammad Hassan jauh lebih jujur dan Amanah dgn Ilmunya dalam urusan Agama dan Politik.. Ketika Haji Hadi menggunakan Dalil semahunya bagi mempertahankan Dharurat dalam mempertahankan kuasa Politik, Dato Mohammad Hassan telah memberikan… Read more »

zunnun
zunnun
27 January 2021 9:58 am
Reply to  Anonymous

hadi awang ini guru jenis ape ? guru mengajar dalil utk menghalalkan helah agar terus berkuasa … tidak ketahui oleh hadi awang, kebenaran itu kekal sentiasa, kerana Alam ini di tegak kan dgn kebenaran bukan dgn rethotik kepercayan dan kepentingan… satu sifat kebenaran, ia berbentuk perpetuity & continuum sentiasa… dan menjadi cabaran kpd manusian melalui kemanusian mereka utk merangka keinginan agar sentiasa se iring dgn kebenaran yg ada di sekeliling mreka… ini haqiqat Alam… mujaraq mutlak yg mengalir dari perbendaharaan Luf Nya bukan satu pengaliran choas, tapi satu perhiasan dan persembhan yg dynamis dan mempaparkan corak2 yg define … jauh… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 11:11 am
Reply to  zunnun

Zunnun 🐷 tonok hari2 menyondol kijo ea .. Menganj🐕 ng angkek kaki sobolah 🚻 kijo ea. Tahu.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
28 January 2021 9:47 pm
Reply to  Anonymous

Saudara Anonymous 9.20am. Good comemnts. Bernas, padat, tepat ..hujjah Saudara siap dng petikkan hadis2 dan Qura counter si Hadi the 3D Ularmaq Pas- Hadi the PN Dajjal, tonggang Dalil dan sokong Darurat.

zunnun
zunnun
27 January 2021 8:18 am

ada dua pengertian dgn narrative yg di bawa oleh ketua AMK pkr itu… (1) kesan ekonomi dari covids yg tidak di nafikan… (2) kesan daripada kelalaian dan tiada perancangan yg gitu selain keberanian utk melibatkan pembangkang dgn segala tindakan yg di ambil di bawa ke dewan parlimen utk mendapatka pandangan bipartisan pemimpin2 politik yg mewakili rakyat di negara… tapi malang sekali, #melayu2islang akan mempersalahkan permasaalahan covids yg terkesan dan memberi kesam malah di seluruh pejuru bumi…. bila sesuatu permasaalahan yg luar jangkaan dan amat ketara hingga menjejaskan negara dna rakyat nya, satu usaha radical perlu di ambil, memgembeling segla pemikir… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 8:31 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNU THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Asyik menuduh, mengungkit, tiada satu pun cadangan. Kalau Pembangkang yang bertanggung jawab, sepatutnya keluarkan cadangan yang konkrit.

Asyik mencerca “pesakit kanser”. Apa jenis nate’ nih.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 8:34 am
Reply to  zunnun

Zunnun kata wake up call for all utk siapa sdgkan dia tiada saf (pengikut yg mengikut) ternyata ingin mempeleceykan semua agama yg dianggap agama hanyalah doktrin demi kuasa sdgkan apa kuasa yg Zunnun ada hanyalah perangai gilanya bersiaran mengajak org supaya ikut dia yg tidak percaya mewujudan Allah swt yg kekal senantiasa hidup. Sahlah ko Atheist Zunnun sbb tidak percaya keghaiban besok depan mata melihat kesaksian maka ko kata Al-Mahdi itu adalah pengsihir sama semasa Isa dan Muhammad. Tapi Isa disalah anggap dianggap tuhan walhal ketiga-tiga adalah hamba dikedudukan tertinggi … Allah swt tetap unggul tetap maha berkuasa pengerakan terjadi… Read more »

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 8:13 am

Puak Pembangkang memang senang cakap saja. Buka 2 bibir, keluarkan suara, tak kisah sangat apa kata2 yang keluar.

Kadang2 puak dalam parti yang sama, coba meraih undi, juga buat begitu.

Macam lah kerajaan tidak bersikap bertanggungjawab terhadap menguruskan ekonomi.

Tuduh saja, tak beri cadangan. Ini tabiat politikus zaman Tok Kadok.  

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:15 am
Reply to  Anonymous

January 25, 2021
MAHATHIR BLASTS COWARD MPs WHO DARE NOT QUESTION MUHYIDDIN’S EMERGENCY ORDER – EVEN AS ZAHID SABRE-RATTLES ‘UMNO WILL NEVER SURRENDER, BE BULLIED OR BOUGHT’ – YET GOES SILENT ON APPEAL TO AGONG – AS DIVIDED FACTIONS IN UMNO QUARREL & CALCULATE WHETHER IT’S BETTER TO SUPPORT MUHYIDDIN OR WITHDRAW FROM THE PN GOVT

https://www.malaysia-chronicle.com/?p=200651

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:16 am
Reply to  Anonymous

January 26, 2021
2.8 MILLION SET TO LOSE THEIR JOBS – ‘ONE DAY SAY ONE THING’ MUHYIDDIN REGIME HAS ZERO IDEA OF WHAT THEY’RE DOING – AFTER IMPOSING EMERGENCY RULE, HIS CABINET RUSHES TO DENY ‘TOTAL LOCKDOWN’ AFTER FEB 4 – WITH HEALTH DG EVEN HINTING OF RELAXING TO CMCO NEXT MONTH – YET ARE NEW CASES COMING DOWN? AND IF CMCO, WILL ‘POWER-CRAZED’ MUHYIDDIN REALLY RESCIND EMERGENCY ORDER?

https://www.malaysia-chronicle.com/?p=200699

Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:49 am
Reply to  Anonymous

Malaysia Chronicle has been known to be radical, now accusing Muhyiddin “power crazed”.

They have not been right in anything, have they?

Questions only, they have no answers, no suggestions.

Little amuses the nuisance, what more the fool.

Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
27 January 2021 4:44 am

Zunnun kata wake up call for all utk siapa sdgkan dia tiada saf (pengikut yg mengikut) ternyata ingin mempeleceykan semua agama yg dianggap agama hanyalah doktrin demi kuasa sdgkan apa kuasa yg Zunnun ada hanyalah perangai gilanya bersiaran mengajak org supaya ikut dia yg tidak percaya mewujudan Allah swt yg kekal senantiasa hidup. Sahlah ko Atheist Zunnun sbb tidak percaya keghaiban besok depan mata melihat kesaksian maka ko kata Al-Mahdi itu adalah pengsihir sama semasa Isa dan Muhammad. Tapi Isa disalah anggap dianggap tuhan walhal ketiga-tiga adalah hamba dikedudukan tertinggi … Allah swt tetap unggul tetap maha berkuasa pengerakan terjadi… Read more »

Last edited 7 months ago by Ane bo lui bo cak kasey yelek tak mkn no food.
Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:55 am

“disalah anggap dianggap tuhan …”

Mana DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ada Tuhan.

Hanya pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya di tonggang tonggek nya.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 3:13 am

Zunnun pasti menceceh lagi walhal yg membaca semua bukan budak2 dah faham dah sbb musabab terjadi 13 Mei adalah sbb sikap rasis pentaksud yg kebykkan peringkat bawah yg tiada pelajaran menang undi menyerang peribumi. Memali adalah sbb taksub salah taksir amanat dan kandungan amanat tiada kesalahan cuma berkempen menarik golongan kepada Islam ketika itu suasana kekeliruan sekularisme disalah ertikan. Kejab nanti akan terbit Zunnun kalu dia buka kelas pencerahan ini kononnya yg hendak disampaikan hanya babi2 dan anjing2 belaannya yg hadir ato hantu langsuir jembalang pontianak polong saja yg hadir dlm keghaipan. Sebab Zunnun sememangnya gila sbb ilmu yg difahami… Read more »

Last edited 7 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
27 January 2021 9:51 am

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT memang kaki menceceh.

Balun, tibai dan bantai saja lah dia di sini.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
27 January 2021 2:53 am

Zunnun pasti mencecah lagi walhal yg membaca semua bukan budak2 dah faham dah sbb musabab terjadi 13 Mei adalah sbb sikap rasis pentaksud yg kebykkan peringkat bawah yg tiada pelajaran menang undi menyerang peribumi. Memali adalah sbb taksub salah taksir amanat dan kandungan amanat tiada kesalahan cuma berkempen menarik golongan kepada Islam ketika itu suasana kekeliruan sekularisme disalah ertikan. Kejab nanti munculnya Zunnun kalu dia buka kelas pencerahan ini kononnya yg hendak disampaikan hanya babi2 dan anjing2 belaannya yg hadir ato hantu langsuir jembalang pontianak polong saja yg hadir dlm keghaipan. Sebab Zunnun sememangnya gila sbb ilmu yg difahami diamalkan… Read more »

Last edited 7 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
27 January 2021 7:56 am

Setuju.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNU THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Selalu dia mengarut (kadang2 mencarut) dan selalu lah dia bertaraf Pukimak di sini.