JIKA PEMILIHAN SEBELUM PRU15, ZAHID HAMIDI HARUS DIKEKAL ATAU UMNO PERLU PEMIMPIN BARU SEBAGAI PRESIDEN?

Siapa yang harus menerajui UMNO jika pemilihan parti diadakan sebelum tarikh PRU15 diumumkan?

Dengan pelbagai desakan mahukan Ahmad Zahid Hamidi berundur sebagai Presiden UMNO, ia adalah gambaran yang mudah difahami bahawa beliau pasti akan dicabar dalam pemilihan parti yang akan datang ini.

Kiranya PRU15 diadakan sebelum pemilihan UMNO, Ahmad Zahid dengan sendirinya akan terus mengetuai parti dalam PRU15 dan bagaimana pilihanraya dihadapi tentunya tidak lagi menjadi persoalan.

Sebagaimana ketetapan sedia ada, disertai pula usul bahagian-bahagian tentang putus hubungan dengan Bersatu telah diluluskan, bermakna UMNO dalam PRU15 nanti akan betanding tanpa sebarang kerjasama dengan Bersatu dan PN.

Hanya yang belum pasti ialah sama ada Pas mahu terus bermuafakat dengan UMNO atau tidak.

Kiranya Pas memilih untuk bersama Bersatu dalam PN, maka UMNO hanya akan bersama parti komponen dalam BN saja.

Masalah kepimpinan UMNO akan timbul jika pemilihan UMNO perlu diadakan sebelum tarikh PRU15 diumumkan.

Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan sebelum ini ada memberi kenyataan bahawa Ahmad Zahid setuju untuk tidak menangguhkan pemilihan parti 2021 yang dijadualkan sama ada Jun atau Julai depan ini.

Maka, kiranya pemilihan UMNO diadakan sebelum tarikh PRU15 diumumkan, siapakah pemimpin yang harus UMNO pilih untuk menerajui parti itu?

Adakah Ahmad Zahid masih perlu dikekalkan?

Atau pemimpin seperti Mohamad Hasan, Hishammuddin Hussein, Khairy Jamaluddin, Annuar Musa dan seumpamanya perlu dipilih sebagai peneraju baru UMNO?

Dalam hal ini, harus difahami bahawa sejak kalah PRU14 lalu, matlamat dan keinginan tunggal UMNO ialah untuk kembali berkuasa sebagai parti yang dominan dalam pentadbiran negara.

Pendekatan yang difikirkan relevan bagi tujuan itu ialah berbaik dengan Pas atas nama Muafakat Nasional.

Melalui hubungan kerjasama dengan Pas, UMNO berjaya bangkit semula dan diterima rakyat sehingga menang beberapa pilihanraya kecil dengan selesa.

Bagaimanapun, kekuatan dan cerahnya masa depan UMNO mula terjejas apabila ia menyertai kerajaan PN di mana selain Muhyiddin ternampak secara perlahan-lahan “membunuh” parti itu bagi memastikan kedudukan dominan Bersatu dalam pegangan kuasa kerajaan tidak terjejas, Pas juga sedikit demi sedikit dijinakkan untuk lebih memihak kepada Bersatu berbanding UMNO melalui pelbagai tawaran jawatan serta kedudukan.

Dengan keselesaan dan nikmat dunia melalui jawatan dalam kerajaan yang tak pernah terbayangkan untuk dinikmati, meski kalah PRU14 lalu, pendirian Pas ialah mahu mengukuhkan MN bersama UMNO dan di waktu yang sama ingin pula memperkasakan PN bersama Bersatu.

Dengan kata mudah, maksud di sebalik pendirian Pas itu ialah mereka mahu ketiga-tiga parti Melayu – Pas, UMNO dan Bersatu – terus berpakat dan bekerjasama dalam PRU15 dengan mengekalkan lagi Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

Pendirian Pas ini tentu saja bertentangan dengan matlamat UMNO yang mahu kembali berkuasa dan meletakkan pemimpinnya sendiri sebagai Perdana Menteri.

Untuk itu, jika UMNO benar-benar ingin mencapai tujuan asalnya serta mengembalikan maruah parti dengan merebut kembali jawatan Perdana Menteri, pemimpin seperti Zahid Hamidi dan mereka yang sealiran dengannya hendaklah dipilih untuk menerajui UMNO.

Bertanding bersendirian tanpa bantuan Pas, laluan memang agak sukar bagi UMNO dan BN untuk memenangi PRU15 kerana kuasa banyak berpusat dalam genggaman Muhyiddin dan PN.

Tetapi, betapa pun ia sukar, peluang untuk mengembalikan maruah dan menang pilihanraya tetap ada dan terbuka, lebih-lebih lagi jika PRU15 nanti menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara BN, PN dan PH.

Berbeza jika UMNO memilih pemimpin lain yang pro Bersatu, terutama yang duduk sebagai menteri dalam kerajaan sekarang untuk menjadi peneraju barunya, peluang parti itu menebus maruah kekalahan PRU14 lalu boleh dikira terpadam sama sekali.

Pemimpin yang setuju membawa UMNO terus bekerjasama dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang, mereka itu dengan sendirinya sama pemikiran dengan Pas yang setuju Muhyiddin dikekalkan lagi sebagai Perdana Menteri.

Tidak dinafikan bergabungnya UMNO, Pas dan Bersatu dalam sebuah pakatan akan memberi laluan lebih mudah untuk mereka memenangi PRU15, namun dengan setuju mengekalkan lagi Muhyiddin, ia juga bermakna menutup terus peluang UMNO untuk merebut kerusi Perdana Menteri dan mengembalikan semula maruahnya sejak hilang kuasa pada 2018 lalu.

Bersetuju Muhyiddin diberi peluang sepenggal lagi sebagai Perdana Menteri, persoalan utama yang harus difikirkan oleh ahli-ahli UMNO ialah apakah parti selepas itu masih mampu terus hidup atau ia lumpuh buat selama-lamanya, kalau pun tidak dimatikan untuk Bersatu dijadikan penggantinya? (Shahbudindotcom 25/01/2021)

2.9 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 25 January 2021 — 1:00 pm
Subscribe
Notify of
guest
60 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 3:29 pm

JANGAN BIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA LAGI NANTI BANYAK ANAK LUAR NIKAH LAGI KELUAR……… Zahid Hamidi: A President Under Siege….. But is Zahid prepared to fall on his sword for the crime of treason which he committed? Most likely not. In that case, Umno will have to be put to the sword instead. And that can only work in PPBM’s favour. A weakened Umno will make a stronger PPBM. So Umno may have to throw Zahid under the bus to save itself. In the 1995 general election, Barisan Nasional won 65% of the votes and 84% of the seats. Then the… Read more »

zunnun
zunnun
26 January 2021 1:21 pm

hadi awang merasakan majlis fatwa kebangsaan membuat kesilapan mengesahkan bshawa amanat hadi nya sesat….

maka hadi awang tidak perlu mohon maaf

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 12:07 pm

ALBONTO PASTI KEMBALI KE TEMPAT ASAL BAMBOO RIVER INN BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO……… Umno’s Final Act Of Self-Destruction……. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why. The reason is not important. It is the act that matters. And treason will always be treason no matter for what reason the… Read more »

zunnun
zunnun
26 January 2021 9:03 am

hadi awang takut utk memohon maaf kesesatan nya kerana ape ?

atau

hadi awang meresakan amanat nya tidak sesat dan akan meneruskan menyebar nya ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 8:48 am

COVID BAIK UNTUK TOK MUDIM ……. DARURAT BUAT ALBONTO MENGGELUPUR……… Darurat bantu KKM perangi Covid-19 – Noor Hisham…….. – Pengisytiharan darurat untuk memerangi Covid-19 telah membantu Kementerian Kesihatan dalam beberapa segi, menurut Dr Noor Hisham Abdullah. Bercakap dalam taklimat media hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan itu mengatakan bahawa darurat telah membuka lebih banyak jalan yang tidak tersedia di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342). Jelas Noor Hisham, salah satunya adalah membolehkan kerajaan memindahkan doktor dari satu fasiliti ke fasiliti lain mengikut keperluan. “Ordinan ini membantu KKM untuk memperkuatkan lagi Undang-Undang 342. Undang-undang itu mempunyai kelemahannya, kerana… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
26 January 2021 8:06 am

Akhirnya Khas buat Zunnun
sodeh melihat M’sia bercekerama begitu lamo agar lagu sampaian ini membalut luko.

Kecewa lagu dendangan De Hand’s joman waltz menari berpelukan kmdn digantikan lagu Jangan Sedih

Siapo dah lamo tak botuam akan mudah dapek botuam sementara keberadaan Covid-19 bernikah lah berbesan lah semuwo warno mano suko jgn pilih2 pekakehnya samo jo asal ikut SOP. Tahu.

https://youtu.be/u5glO5a-tdk

https://youtu.be/t670hmjAYkQ

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 8:05 am

NAK TAHU PASAL MEMALI TANYA MUSA HITAM……… BN DAN PHD4PIG TAK BOLEH DIHARAP JAGA ISLAM……… Tajuddin mempersoal isu kartel daging import sejak era pentadbiran BN Pemimpin Umno, Tajuddin Abdul Rahman berkata dia telah mempersoalkan isu kartel daging import sejak memegang jawatan timbalan menteri pertanian dan industri asas tani pada era pentadbiran BN. Tajuddin mendakwa kartel daging import sememangnya wujud dan ia membabitkan urus niaga bernilai bilion ringgit. “Kartel daging import memang wujud. Bisnes bernilai billion RM ini dimonopoli oleh beberapa pengimport bukan bumiputera padahal pasaran terbesar adalah Melayu Islam. “Masa saya di kementerian pertanian dulu, saya persoalkan banyak kali dengan… Read more »

zunnun
zunnun
26 January 2021 3:29 am

maka

jika zahid Nya > presidensi NYa, ape akan terjadi

jika zahid Nya < presidensi Nya, ape pula akan terjadi

ape akan berlaku bila mana zahid Nya = presidensi Nya

tak kala itu, omNO parti yg di hormati oleh ahli2 Nya..

kerana

sebelum & sesudah tetap sama..

tapi selama 22 tahun memerintah, #sinyanyuktua96 sama kah sebelum dan sesudah Nya…?

memulakan langkah dgn mengurangkan jurang masa negara agar tidak ketara bila pemain2 saham di hongkong/tokyo mula berniaga,

kini terkial2 tercungkap2 dgn 4 ekor hulubalang pejuang Nya…

dan berterua masa (1)96 Nya masih tercari2 ape kesudahah Nya…

zunnun
zunnun
26 January 2021 3:16 am

zahid dgn jawatan president #melayu2omNO, antara kedua2 nya bak seperti muhammad dgn kenabian nya... tapi jauh sekali #simuhammad melampaui kenabian nya #zahid dgn #presidensi nya, yg mana intan dan yg mana permata…? jgn pula si penyembah2 dan si pendewa2 asyik mengucap diacukan kpd #simuhammad dan buta melihat siape dan ape itu KEnabian Nya kerana #simuhammad Nya & #siKenabian Nya kedua2 Nya-Nya, dlm rumpun kesemestaan Nya… Nya-Nya-Nya berterusan seperti (1) X + (1) Y + (1) (N) + ~ Nya -Nya-Nya berterusan di mana2… Nya yg tidak siape ketuai Nya, kerana Nya itu satu Kegelapan tiada cahaya yg meliputi Nya tapi… Read more »

zunnun
zunnun
26 January 2021 3:01 am

jika pemilihan sebelum pru 15… maka berkata #simiskin, jika dia kaya, dia akan sedekahkan buah2 anggur kepada #simiskin2 lain tiap2 hari, bila #sikaya sedang menguyah2 anggur2 di depn mata nya… kisah sebelum nya.. bagitu juga kata #sinynyuktua96 kepada #simalaun2pAs yg menemui nya utk mendapakan wang royalti utk kelangtang/trengganu, berjanji menyokong dan sentiasa berdiri di belakang nya… tak cukup dgn janji, #situanyanyuk96 di datangi oleh #sipendeta sesat , memperkuatkan lagi sokongan kpd nya… sebelum anwar pH memaksa #sinyanyuktua96 berudur dan memberi laluan seperti di janjikan… tapi lain pula cerita nya bila #simiskin menjadi kaya, begitu juga hilang tak kemana #simalaun2 setelah… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 10:36 pm

KENAPA MANUSIA
SUSAH SEDAR
KINI MEMBAWA
KIAMAT

https://youtu.be/oOU2ci31b5M

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 9:28 pm

ALMAHDI MUNCUL DENGAN SERUAN JIHAD……SERUAN AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR ADALAH TANGGUNGJAWAB MUKMINUN….. Cabar darurat di mahkamah beri persepsi Anwar pentingkan politik, kata penganalisis……….. Seorang penganalisis politik berkata, tindakan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim mahu mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar perisytiharan darurat akan memberi persepsi beliau lebih mementingkan agenda politik berbanding kebajikan rakyat. Bekas ahli akademik dari Universiti Teknologi Malaysia, Azmi Hassan berkata, sehingga kini pembangkang gagal memberi cadangan lebih baik daripada apa yang dilakukan kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin dalam menangani penularan Covid-19. Katanya, pembangkang sekadar mengkritik kerajaan tanpa sebarang cadangan susulan. “Di AS, bila Joe Biden kritik Donald Trump dalam hal… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 9:08 pm

Al-Mahdi adalah PM 9 tiada lagi peperangan hanya pihak berhaluan [email protected]@[email protected] kacau usaha perdamaian di timur tgh berjihad dgn senjata kononnya Islam tulen sepatutnya berjihad kearah kemajuan dan kemakmuran. Yahudi ikut Musa as (Taurat) Kristian ikut Isa as (Injil) kedatangan hanya persaudaraan sejagat. Iluminati (simbol mata satu) dan Freemason (Freedom in picking up good content in attitude in practising a way of life) itulah kiasnya utk Al-Mahdi the last leader jadi pope wakil Ratu Elizebeth akui akur turut berbai’ah (bersetia ini dikiaskan Isa turun dari langit) Al-Mahdi hanya utk persaudaraan sejagat – dajjal hanyalah segala tingkah laku merosakkan after all… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 8:19 pm

Tak seronok kali ini. Komen2 yang panjang2 malas nak baca. Komen2 yang pendek2 asyik menuduh tanpa penerangan dan fakta.

Selamat malam semua.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 7:18 pm

10 bulan disemburit sampai Darurat oleh Saka Kerala, ada Saka Kerala mengadu orang datang minta jatuhkan Puppetnya tak? Ini ular saka putar belit sampai darurat. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 8:08 pm

Amende ko cakap nih?

Menuduh ajer takda penerangan atau fakta pun.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:17 pm

HANYA PEJUANG HUDUD BOLEH DIPERTAHANKAN………. Pertahankan UMNO, bukan pemimpin………… MEMPERTAHANKAN parti lebih penting berbanding mempertahankan seorang pemimpin. Oleh itu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sewajarnya akur dengan gesaan ahli akar umbi agar berundur secara terhormat daripada menerajui parti Melayu itu. Penganalisis Politik, Dr Mohammad Tawfiq Yaakub berkata, taat setia kepada pemimpin juga perlu diletakkan tepat pada masa berbanding kesetiaan membuta tuli yang boleh merosakkan parti yang telah banyak berjasa kepada negara dan orang Melayu. Justeru, katanya, ahli-ahli UMNO tidak boleh hanya membiarkan masa menentukan masa depan parti. “Saya melihat kepimpinan UMNO perlu mempertimbangkan gesaan (Ahmad Zahid berundur… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 7:14 pm

Parti yang bakal disemburit dan dikaburkan oleh Madey si Kitol dan Parti Ganjanya? UMNO atau PAS? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 8:10 pm

Tukang Kelakar Mister Kahkahkah main tekak teki pulak.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 7:10 pm

Parti Ganja Bersatu punya pasal habis bajet 35j masuk Parlimen Pagoh. Parlimen lain disemburitkan dan kabur macam Video Sandakan. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 8:13 pm

Tukang Kelakar Mister Kahkahkah main tuduh liar takda penerangan atau fakta juga lagi.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 6:37 pm

PN HANYA PERLU WUJUDKAN PUSAT KUARANTIN BERKONSEPKAN R&R DAN HOSPITAL UNTUK MEREKA BERISIKO……. Pelaburan asing Malaysia jatuh 68%, Covid-19 tak patut jadi alasan, …… : Pengaliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) Malaysia jatuh 68% ke AS$2.5 bilion pada 2020, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan (UNCTAD). Menurut laporan UNCTAD itu, FDI di Asia Tenggara berkurangan 31% kepada AS$107 bilion, dengan FDI Singapura jatuh 37% kepada AS$58 bilion, Indonesia 24% ke AS$18 bilion dan Vietnam 10% ke AS$14 bilion. Bagaimanapun, katanya, Malaysia melihat kejatuhan ketara FDI sebanyak 68% ke AS$2.5 bilion. Menurut laporan itu, FDI di kebanyakan negara… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 5:30 pm

tapi yg mabuk menyebut2 nya, kan rakan karib nya.. seperti isa pendek & zaid cucu bini ghafar juga ke , akhir nya masing2 dangguo membunuh satu sama lain utk melepAskan diri dari pertuduhan… jika tiada pertuduhan, isa & zaid kamcing sentiasa sehaluan… bagaimana pula #sinyanyuktua96 dgn #sipendeta seketul daging babi pula…. duduk semeja, bermesra setelah #sinyanyuktua96 meluluskan one-off payment 400 juta kpd kelantang berbicara ape pula ? kepentingan #sinyanyuktua96 utk mendapat sokongan dan #sipendeta sesat lain cerita pula, utk islang nya berkuasa dan malaun2 nya sebahagian dari kekuasaan pula… hebat no, lupa akan #sunyanyuktua96 jawatan pM di bantu oleh pH… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 5:42 pm
Reply to  zunnun

Ko memikirkan itulah berjahat dihati utk dajjal bersama tak sedar diri org Melayu beri keamanan ko berpelesit sepanjang hidup ko … ko hanya didunia ko hidup esok jadi gila di akhirat satu kepastian buat ko sbb tiada langsung amalan mulia yg beri menafaat pada yg lain asik mencela Allah swt..

Hanya Zunnun saja esok keluar je rumah pihak polis pastikan wajib pakai T-shirt bertulis Memali dan bertopi 13 Mei selagi tidak gila la biar semua tahu. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
25 January 2021 5:44 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) tak renti2 menjaja seketul daging babi ke sana sini, tak laku, busuk, berulat.

Dia ultra kiasu, tak mahu rugi, maka digoreng nya daging babi itu dengan ulat2 nya, di jamu makan bersama puak nya.

zunnun
zunnun
25 January 2021 5:18 pm

bagaimana puls yg di ertikan Dajjal ?

lembaga atau hantu jembalang ?

jika hantu di mana tempat nya tingga dan jika lembaga ape pula yg di makan ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 5:23 pm
Reply to  zunnun

Hanya Zunnun esok keluar je rumah pihak polis pastikan wajib pakai T-shirt bertulis Memali dan bertopi 13 Mei selagi tidak gila la biar semua tahu. Ko sdg berdajjal la skrg ini dan sebenarnya selama ko hidup. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 5:12 pm

MEMALI RANCANGAN JAHAT DORAEMON DISOKONG KUAT ALBONTO………. ALMAHDI AKAN MUNCUL LEPAS WW3………. PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA…….. Kembalinya Liberal World Order……… 1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam? 2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini,… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 7:27 pm

Al-Mahdi adalah PM 9 tiada lagi peperangan hanya pihak berhaluan [email protected]@[email protected] kacau usaha perdamaian di timur tgh berjihat dgn senjata kononnya Islam tulen sepatutnya berjihat kearah kemakmuran Yahudi ikut Taurat Kristian ikut Injil kedatangan hanya persaudaraan sejagat. Iluminiti (simbol mata satu) dan Freemason (Freedom in picking up good content in attitude in practising a way of life) itulah kiasnya utk Al-Mahdi the last leader jadi pope wakil Ratu Elizebeth akui akur turut berbai’ah (bersetia ini dikiaskan Isa turun dari langit) Al-Mahdi hanya utk persaudaraan sejagat – dajjal hanyalah segala tingkah laku merosakkan after all – all are human being knows… Read more »

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
25 January 2021 4:58 pm

bila Mahdi muncul, adakah dgn kote yg berlalai, dgn serban sebesar sarang tebuan, dgn jubah bak pontianak sundal malam, dgn biji2 tasbih sami hindu dgn leher serba lilitan atau timbul satu kesedaran kerana mendapat bimbingan…. newton asyik memikirkan “the missing” link antara “mass & force” tiba2 terpsndang akan nya epal yg jatuh dari pohon di depan mata…. tidak ketahui nya, Sifat Bimbing Semesta Membuka Kesedaran Nya bagaimana pula moktar senik dgn allena pulA, seperti nasarudin dgn pengat taik dan pengat durian nya, satu ketika pengat2 tersebut berlainan satu ketika kedua2 nya sama sj hadi awang lagi hebat kesedaran nya, sentiasa… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 5:05 pm
Reply to  zunnun

Siapa pengikut ko Zunnun Al-Mahdi nanti semua termasuk ko sekali ikut tapi ko wajib pakai T-shirt bertulis Memali bertopi 13 Mei selagi tidak gila la. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
25 January 2021 5:18 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) nak tahu kote nya besar bak belalai.

Maka dia perlu telanjang dan tonggeng lah. Jangan menjerit bila sakit kepala biawak masuk.

Tak boleh dibandingkan dengan kepala ular sawa. Jauh lebih besar. Biawak, bandingannya.

zunnun
zunnun
25 January 2021 4:41 pm

adakah hadi awang masih mengamalkan kesesatan amanat nya ?

adakah hadi awang berasa menyesal bersalah hingga tercetus nya peristiwa di memali ?

maka jika hadi awang enggan mohon maaf, perlu ada satu semak kan perundangan mana rakyat utk membawa hadi ke muka pengadilan….

masa yg paling sesuai, bila kerajaan #melayu2islang hilang kekuasan pemerintahan mereka…

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 4:54 pm
Reply to  zunnun

Awat dok kopipes komen lama saja?

zunnun
zunnun
25 January 2021 5:06 pm
Reply to  Anonymous

agar dijadikan pengajaran kpd #melayu2islang nya

there is a saying, bila kekerapan di tonjolkan, mula ada perhatian

bila ada perhatian, mula ada keinginan

bila ada keinginan mula ada langkah utk melakukan

tapi

dlm masa yg sama, yg terasa akan mula mengatur langkah dari penafian, kemudian dgn bibit2 intimidasi lalu ugutan akhir dgn keganasan

kan Alam Sentiasa berpakss dlm keduaan..

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 5:37 pm
Reply to  zunnun

Amat bodoh lah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) nak jadikan pengajaran.

Pada hal Kopipes nya tak ada pengajaran pun. Hanya menyatakan takut nya, menggila bayangkan ” intimidasi lalu ugutan akhir dgn keganasan.. “

Kuat rasa guilty complex nya. Begitulah bila DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini asyik sangat menuduh, kurang ajar.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 5:01 pm
Reply to  zunnun

Ko ini paranoid masih kekal racism semua dah tahu dah sbb musabab ko tak payah menceceh pihak berkuasa tahu lah bertindak mengikut keperluan masa ke semasa tapi buat ko ….

Khas buat Zunnun esok keluar je rumah pihak polis pastikan wajib pakai T-shirt bertulis Memali dan bertopi 13 Mei selagi tidak gila la biar semua tahu. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
25 January 2021 4:35 pm

Mahdi ini lembaga hantu atau orang ?

jika Mahdi orang, kote nya besar bak belalai ?

Tapi jika Mahdi itu Kesedaran Faculti Kesedaran

maka, perlu agar manusia menyatakan kesedaran sedemikian

adakah dgn persembahan & pendewaan ?

laa,

Kesedaran Utk membawa perubahan memerlukan keinginan bukan kepentingan

kerana bila mabuk dgn kepentingan, bercangkul berparang dan berkapak dijsdikan amalam…

tapi bsgaimana pula dgn persembahan & pendewaan

maka dalih helah di jadikan bahan perdagangan

zunnun
zunnun
25 January 2021 4:36 pm
Reply to  zunnun

hingga babi pun blh terbang

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 8:22 pm
Reply to  zunnun

zunnun punya babi.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 4:49 pm
Reply to  zunnun

Hanya Zunnun esok keluar je rumah pihak polis pastikan wajib pakai T-shirt bertulis Memali dan bertopi 13 Mei selagi tidak gila la biar semua tahu. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
25 January 2021 5:09 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN PANGKAT NYA SUDAH DI BERI DAHULU) MENANYA MAHDI ITU kote nya besar bak belalai ke?

Dia perlu telanjang, tonggeng bontot nya, kita panggil Bang Ali, maka dia akan tahu macam mana. Di godeh Bang Ali berkali kali.

Melelas, melecet lubang bont.t nya, jalan kengkang seminggu.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 4:31 pm

PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA…….. Kembalinya Liberal World Order……… 1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam? 2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini, Donald Trump. 3. Bagaimana Biden sebagai Presiden Amerika akan mengembalikan semula Liberal… Read more »

Catatan Minda
Catatan Minda
25 January 2021 4:25 pm

Hanya Zahid yang paling berani dan berpendirian tegas boleh membawa hala tuju kegemilangan semula UMNO. Zahid adalah Panglima UMNO.

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 4:45 pm
Reply to  Catatan Minda

Yer ker? Zahid Wak Kromo tu? Yang main hentam kromo ajer tuh?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 4:18 pm

All are Mahdi (Servants) only Al-Mahdi comes himself when time continues to play the role of the leader of all religions of all races is the head of all Mahdi.

Semua adalah Mahdi (Hamba) cuma Al-Mahdi dtg sendiri bila spai masa terus berperanan ketua semua agama semua bangsa adalah ketua semua Mahdi.

zunnun
zunnun
25 January 2021 4:27 pm

All are Attrubutes of A Prime Essence

kurangkan kan msbuk dgn Mahdi, kerana Mahdi itu satu Sifat Membimbing Semata, bukan Sifat Kehidupan, Bukan Sifat Kematian Bukan Sifat Intellect ..

Bagaimama Sifat Membimbing melakukan bimbingan…

bila betlaku kebuntuan

jgn pulak bila berlaku kebuntuan, baea parang, kapak dan cangkul sambil melaung2 #allah kesana kemari

itu Sifat Haiwan, kerana manusia ada kemanusia nya, gunakan ilmu utk membentuk ketinggiam rational 🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 4:36 pm
Reply to  zunnun

Hanya Zunnun esok keluar je rumah pihak polis pastikan wajib pakai T-shirt bertulis Memali dan bertopi 13 Mei selagi tidak gila la biar semua tahu. Tahu.

Last edited 8 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
25 January 2021 4:41 pm
Reply to  zunnun

Yang merusuh hingga bawa anjing di rusuhan kaum 13 Mei 1969 tak buntu. Maka di balun Tentera yang di arah mengawal keadaan.

Berdentam dentum kena depa yang melanggar perintah berkurung. Bersama anjing2 depa.

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 4:51 pm
Reply to  Anonymous

Gamak nya begitu lah yang berlaku. Tentera ada SOP Tentera depa. Dan di jangka ikut SOP itu.

zunnun
zunnun
25 January 2021 4:06 pm

adakah hadi awang masih mengamalkan fahaman extremist kesesatan amanat nya hingga ke hari ini ?

maka satu kepwrluan utk membawa hadi awang ke muka pengadilan utk mengelakan perkara seumpama berulang

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 4:26 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Puak nya mencetuskan rusuhan kaum 13 Mei 1969 dan perlu di bawa kpd pengadilan, seterus nya di hukum.

zunnun
zunnun
25 January 2021 3:53 pm

bN sebelum pru 14 memegang kuasa negara, selain mempunyai dana pilihan raya yg byak tapi gagal pertahankan kekuasaan bila sentiment rakyat bangkit inginkan perubahan

sejak pru 12, keputusan pilihanan raya memberi pembangkang jumlah undi yg bertambah..

adakah pN & bN = Y sebagai kerajaan yg ada, sebagai satu entiti Y berjaya melonjakan dan meninggikan ekonomi, kemampuan, social order negara hinggakan rakyat blh menerima nya seperti belum pru 14 hanya sekadar bergantung kpd rethorik #melayu2islang semata?

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 4:33 pm
Reply to  zunnun

Undi bertambah saja tak cukup, selagi tak menang PRU …

zunnun
zunnun
25 January 2021 3:44 pm

assumption bN + pN memenangi pru 15

perlu ada premise2 nya

berdasarkan #melayu2islang
berdasarkan pencapaian ekonomi
berdasarkan social achievement
berdasarkan kompetative negara

Elbie Sangup
Elbie Sangup
25 January 2021 3:36 pm

Menebus MARUAH? Hal ini tak menjadi persoalan sbb apa yg hendak ditebus kerana dUMbNO has no maruah in d first place. U simply cannot restore something u don’t hv. Sayonara dUMbNO! Hidup TSMY! Sy berharap sangat2 supaya Wak Jahid dikekalkan sbg kepala parti yg tdk ada pengikut utk menjamin pengkebumian dUMdNO….Hehehehe….

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 3:21 pm

PHD4PIG MEMANG HIPOKRIT DAN OPPORTUNIST…….MASA DIA PERINTAH KEDEKUT NAK MAMPUS BILA JADI PEMBANGKANG MINTA KERAJAAN TABUR DUIT…….. Sukarnya Duit Kerajaan Untuk Sampai Kepada Rakyat……… 1) Kalau wang kerajaan begitu mudah untuk diberikan kepada rakyat, kalau 35juta wang kerajaan mudah untuk diperuntukkan membeli tablet kepada jutaan pelajar… tanpa birokrasi, tanpa restriction itu ini… tanpa kreativiti untuk klepet duit kerajaan… sudah tentu para pemimpin berjiwa rakyat zaman PH mentadbir akan curahkan segala wang kerajaan untuk kebajikan rakyat. 2) Siapa tidak kenal YB Bangmat yang berjiwa marhaen, merasai denyut nadi rakyat. Siapa tidak kenal YB Salahuddin yang tersentuh hatinya dengan kesusah rakyat. Siapa… Read more »

Eddy90juta
Eddy90juta
25 January 2021 4:28 pm

Kelate Darool Mercedes….takbeee!!!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 1:27 pm

Hisa-p vape-mudin layak. Boleh jual ahli UMNO pakai timbang kati pada Azmin Semburit. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 2:22 pm

Kamu di jual pun tak laku.

Humban, baling ajer ler.