RAKYAT TIDAK GEMBIRA DENGAN KERAJAAN, IHSAN AGONG BENAR2 DIHARAPKAN

Dalam program Bicara Negarawan bersama Majlis Profesor Negara semalam, Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata, seramai 114 atau 115 Ahli Parlimen telah mengutus surat kepada Yang Dipertuan Agong menyatakan bantahan terhadap darurat yang dilaksanakan kerajaan PN pimpinan Muhyiddin Yassin.

Berdasarkan jumlah tersebut yang disifatkan sudah lebih daripada cukup itu, Anwar memohon Agong untuk mempertimbangkan perkara tersebut dan memanggil sidang Parlimen dengan segera.

“Kalau kita tengok yang mutakhir, seperti juga kenyataan Majlis Profesor Negara (MPN), kita memohon ihsan dan kebijaksanaan Agong untuk menimbang semula, melihat semula, pertama, darurat dan kedua, memanggil sidang Parlimen dalam kadar segera.

“Kita sudah mencecah dalam 114 atau 115 Ahli Parlimen yang menolak usul kerajaan PN pimpinan Muhyiddin. Ini tidak boleh disangkal.

“Adakah jumlah itu cukup? Itu lebih daripada mencukupi,” kata Anwar lagi.

Dalam waktu yang sama, Anwar juga mengulangi kenyataannya sebelum ini bahawa beliau mempunyai sokongan Ahli Parlimen yang cukup untuk membentuk kerajaan baharu.

Namun begitu, katanya, kini hanya menunggu ihsan dan budi bicara Agong untuk beliau menyerahkan maklumat berikutnya kepada baginda.

“Tetapi yang ternyata sekarang dan tidak boleh disangkal adalah jumlah setakat ini yang menolak cadangan PN berkaitan perkara besar seperti darurat dan penggantungan Parlimen, ia ditolak oleh majoriti Ahli Parlimen.

“Sekarang GPS di Sarawak juga sedang membincangkan untuk menolak darurat, saya tak tahu apa keputusannya,” tambah beliau seterusnya.

Berhubung pembentukan kerajaan baharu, Anwar tidak menolak khabar angin yang mengatakan beliau mungkin menjalin kerjasama dengan UMNO.

“Sekarang kita sampai ke tahap di mana kita mempunyai keupayaan, setelah melihat kepada kelemahan dan ketidaktentuan dasar dan kelompok dalam PN, kita mengumpul kekuatan pembangkang dan beberapa elemen dalam kerajaan termasuk UMNO.

“Mereka berasakan negara ini harus diselamatkan. Kalau hendak fikir permusuhan lama, itu tidak ada kesudahannya.

“Tapi keadaan sekarang menuntut kita membuat sesuatu untuk menyelamatkan negara dengan garis dasar yang jelas,” ujarnya.

Dengan hujah kukuh dan meyakinkan daripada Anwar ini, adalah sangat-sangat dipohon agar Agong dapat memperkenankan permohonan majoriti Ahli-Ahli Parlimen yang mahu sidang khas Parlimen itu diadakan segera.

Permohonan majoriti daripada Ahli-Ahli Parlimen yang mewakili kawasan Parlimen masing-masing di seluruh negara itu secara tidak langsung menggambarkan ia adalah juga kehendak majoriti rakyat Malaysia.

Sebagai ketua negara yang adil dan bijaksana serta memahami kedudukan Parlimen sebagai institusi penting dalam sistem demokrasi, Agong tentunya akan diberi limpahan pujian oleh rakyat jika baginda memperkenankan permintaan majoriti Ahli-Ahli Parlimen tersebut.

Dalam keadaan negara tidak stabil, kepimpinan yang lemah, flip-flop dan tiada hala tuju, sementara pilihanraya tidak sesuai untuk diadakan, Parlimen adalah sebaik-baiknya jalan penyelesaian kemelut dalam negara berasaskan suara rakyat, demi rakyat dan untuk rakyat.

Darurat ini secara umumnya tidak diterima baik oleh rakyat kerana tiada huru-hara, tiada rusuhan kaum dan tiada gugatan terhadap ketenteraman serta keselamatan negara, sebaliknya rakyat biasa pun faham ia semata-mata kerana Muhyiddin yang sedang darurat untuk mempertahankan kuasanya yang kian terancam.

Jika Muhyiddin tiada lagi sokongan majoriti, jalan terpuji untuk dipilihnya ialah berundur dan meletakkan jawatan, bukan bergayut kepada bantuan darurat serta berlindung di balik pagar istana.

Istana tidak terlibat dalam politik dan terlalu suci untuk dikotorkan oleh tangan-tangan yang kemaruk untuk mempertahankan kuasa, malah darurat seumpama memberi kuasa tambahan tanpa had kepada seorang Perdana Menteri minoriti untuk bertindak apa saja dan sewenang-wenangnya.

Dengan itu, secara tidak langsung, sidang khas Parlimen, jika diperkenankan oleh Agong, dapat mengelakkan nama istana daripada terus diperguna dan diperalatkan seperti sekarang oleh pihak-pihak pengampu dan berkepentingan, termasuk daripada kelompok yang memperdagangkan agama.

Akhirnya, nama Agong dan Raja-Raja akan terus dapat dijaga dan sentiasa terpelihara.

Apa yang rakyat mahukan, selain kerajaan yang menjaga kebajikan mereka, tidak menindas atau tidak menyusahkan, ialah juga sebuah kerajaan yang keabsahannya tidak dipertikaikan serta memiliki majoriti yang sah.

Ini sudahlah keabsahan serta majoriti dipertikaikan, bab menjaga kepentingan rakyat pula berpilih-pilih serta tidak merata seperti dalam kes pengeluaran KWSP dan moratorium, selain keputusan yang berubah-ubah dalam hal berkaitan persekolahan, penutupan sektor perniagaan dan seumpamanya.

Semua ini mendatangkan kesusahan yang datang sekali dengan Covid19 yang wabaknya terus berpanjangan.

Lebih parah lagi, kerajaan PN ini turut mengamalkan pendekatan “mesti sokong Perdana Menteri” jika seseorang itu mahu menubuhkan sebuah parti politik baru seperti yang dialami oleh Parti Muda yang masih gagal memperolehi kelulusannya sehingga kini.

Dengan itu, melalui pelbagai kesusahan dan ketidaktentuan yang dialami, rakyat sekarang rata-ratanya tidak gembira, tertekan dengan kerajaan dan begitu mendambakan perubahan.

Membenarkan sidang khas Parlimen yang boleh membuka ruang agar darurat dipertimbang semula sambil tidak melihat pimpinan kerajaan terus menyalahgunakan kuasa, seterusnya jika tiada halangan, disusuli pula dengan pertukaran kerajaan, barangkali inilah jalan yang mampu memberikan keceriaan buat rakyat sebelum PRU dibenar diadakan.

Lagi pula, beberapa pakar perlembagaan sendiri tidak ragu-ragu menyatakan bukanlah suatu kesalahan Parlimen dibenar bersidang ketika darurat ini, selain semua negara lain yang mehgisytiharkan darurat ketika Covid19 melanda tidak pula menggantung Parlimen mereka.

Moga Agong benar-benar memahami apa rakyat mahukan tika ini. (Shahbudindotcom 24/01/2021)

4.6 9 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 24 January 2021 — 10:24 pm
Subscribe
Notify of
guest
66 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Halirafi
Halirafi
27 January 2021 10:52 pm

Tulisan hanya bertindak berat sebelah. Tiada jumlah jelas majoriti ahli parlimen yang tidak menyokong PM secara terang-terangan, DSAI hanya mainkan nombor Ahli parlimen yang (mana dia dapat tahu?)menghantar surat kepada DYMM. Mengapakah belanjawan berjaya diluluskan? Maknanya PM masih ada majoriti kerana yang tidak menyokong PM tidak semestinya menyokong DSAI. Saya rasa DSAI bukan fikirkan tentang rakyat dan negara sama seperti tulisan saudara di atas. Apa buktinya rakyat tak gembira dengan kerajaan? Setahu saya Malaysia terlalu banyak membantu rakyatnya berbanding negara lain. Seluruh dunia menghadapi kesan Covit19 dan Malaysia tidak terkecuali. Malah negara-negara maju dunia pun telah gagal dalam menangani kesan… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 4:21 pm

DARURAT CUMA TAK BAGI ALBONTO BUAT HURU HARA …….. KALAU NAMA NUAR KAT BELAKANG ELOK LETAK JAWATAN……… JANGAN BIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA LAGI NANTI BANYAK ANAK LUAR NIKAH LAGI KELUAR……… Zahid Hamidi: A President Under Siege….. But is Zahid prepared to fall on his sword for the crime of treason which he committed? Most likely not. In that case, Umno will have to be put to the sword instead. And that can only work in PPBM’s favour. A weakened Umno will make a stronger PPBM. So Umno may have to throw Zahid under the bus to save itself. In the… Read more »

zunnun
zunnun
26 January 2021 9:05 am

hadi awang merasakan amanat hadi nya tidak sesat maka ngape perlu hadi mohon maaf kpd rakyat jelata…

hadi awang rasakan majlis fatwa kebangsaan membuat kesilapan menyesatkan amanat nya…?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 8:06 am

NAK TAHU PASAL MEMALI TANYA MUSA HITAM……… BN DAN PHD4PIG TAK BOLEH DIHARAP JAGA ISLAM……… Tajuddin mempersoal isu kartel daging import sejak era pentadbiran BN Pemimpin Umno, Tajuddin Abdul Rahman berkata dia telah mempersoalkan isu kartel daging import sejak memegang jawatan timbalan menteri pertanian dan industri asas tani pada era pentadbiran BN. Tajuddin mendakwa kartel daging import sememangnya wujud dan ia membabitkan urus niaga bernilai bilion ringgit. “Kartel daging import memang wujud. Bisnes bernilai billion RM ini dimonopoli oleh beberapa pengimport bukan bumiputera padahal pasaran terbesar adalah Melayu Islam. “Masa saya di kementerian pertanian dulu, saya persoalkan banyak kali dengan… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
26 January 2021 4:22 am

Catatan Minda -25 Jan 2021 :3.54pm

Memang Group pemerintah bacul, khianat, zalim, rasis..sampai 70 menteri..mentekadarah gaji buta! (terutama PasPis PUs) yg betul2 bekerja bole kira dgn jari..yg lain goyang kaki.
Aku minta doa Allah turunkan bala pd mereka yg korup dan khianat ni. takpun sekurang2 sampah2 ni diberi hidayah..

khatijah.nuno
khatijah.nuno
26 January 2021 3:35 am

Sdr MVA 25 Jan 2021 – 4.35pm Woi Cai Tegar Lobai Hadi Serban Bawang..nak bagi tau hang Imam Mahadi dan Nabi Isa akan muncol di akhir zaman bukn saja utk hapuskan Dajjal, Yahudi dan sekutunya Amerika, kuasa2 barat. Malah yg islam munafiq mcam puak Arab Saudi, UAE dan negara2 Arab yg bersahabat dgn Zionist juga termasok yg akan ditentang Imam Mahadi & Nabi Isa A.S. Utk pengetahuan mu wahai waluntit kaum Pas budu bodoh.. the so called moslem whther Ketua negara ka, Imam2ka, Ustaz2 ka mcam Pas msibat hanat ni juga termasok dlm golongan2 Ularmak fasik lagi sesat menyesatkan pengikutnya,… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:20 pm

PHD4PIG HANYA TERDIRI PENGGANAS KOMUNIS PERUSUH SOSIALIST DAN PEMBERONTAK SYIAH………. HANYA PEJUANG HUDUD BOLEH DIPERTAHANKAN………. Pertahankan UMNO, bukan pemimpin………… MEMPERTAHANKAN parti lebih penting berbanding mempertahankan seorang pemimpin. Oleh itu, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sewajarnya akur dengan gesaan ahli akar umbi agar berundur secara terhormat daripada menerajui parti Melayu itu. Penganalisis Politik, Dr Mohammad Tawfiq Yaakub berkata, taat setia kepada pemimpin juga perlu diletakkan tepat pada masa berbanding kesetiaan membuta tuli yang boleh merosakkan parti yang telah banyak berjasa kepada negara dan orang Melayu. Justeru, katanya, ahli-ahli UMNO tidak boleh hanya membiarkan masa menentukan masa depan parti.… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 4:44 pm

hadi awang akan di bawa ke muka keadilan utk di dakwa kerana hingga ke hari ini emggan mohon maaf walaupun sah sesat akan amanat yg di bawa hingga tercetus peristiwa di memali

tujuan utk membawa hadi ke muka keadilan agar mengelak peristiwa sedemikian tidak berulang

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 4:35 pm

ALMAHDI AKAN MUNCUL LEPAS WW3………. PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA…….. Kembalinya Liberal World Order……… 1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam? 2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini, Donald Trump. 3. Bagaimana Biden sebagai Presiden… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 8:48 pm

Al-Mahdi adalah PM 9 tiada lagi peperangan hanya pihak berhaluan [email protected]@[email protected] kacau usaha perdamaian di timur tgh berjihad dgn senjata kononnya Islam tulen sepatutnya berjihad kearah kemajuan dan kemakmuran. Yahudi Musa as (Taurat) Kristian ikut Isa as (Injil) kedatangan hanya persaudaraan sejagat. Iluminati (simbol mata satu) dan Freemason (Freedom in picking up good content in attitude in practising a way of life) itulah kiasnya utk Al-Mahdi the last leader jadi pope wakil Ratu Elizebeth akui akur turut berbai’ah (bersetia ini dikiaskan Isa turun dari langit) Al-Mahdi hanya utk persaudaraan sejagat – dajjal hanyalah segala tingkah laku merosakkan after all –… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
26 January 2021 3:33 am

Woi Cai Tegar Lobai Hadi Serban Bawang..nak bagi tau hang Imam Mahadi dan Nabi Isa akan muncol di akhir zaman bukn saja utk hapuskan Dajjal, Yahudi dan sekutunya Amerika, kuasa2 barat. Malah yg islam munafiq mcam puak Arab Saudi, UAE dan negara2 Arab yg bersahabat dgn Zionist juga termasok yg akan ditentang Imam Mahadi & Nabi Isa A.S. Utk pengetahuan mu wahai waluntit kaum Pas budu bodoh.. the so called moslem whther Ketua negara ka, Imam2ka, Ustaz2 ka mcam Pas msibat hanat ni juga termasok dlm golongan2 Ularmak fasik lagi sesat menyesatkan pengikutnya, pun akan dihapuskan gabungan Imam Mahadi dan… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
25 January 2021 4:17 pm

All are Mahdi (Servants) only Al-Mahdi comes himself when time continues to play the role of the leader of all religions of all races is the head of all Mahdi.

Semua adalah Mahdi (Hamba) cuma Al-Mahdi dtg sendiri bila spai masa terus berperanan ketua semua agama semua bangsa adalah ketua semua Mahdi.

zunnun
zunnun
25 January 2021 4:04 pm

masih kah hadi awang mengamalkan fahaman extremist amanat nya yg mencetuskan peristiwa di memali

maka hadi perlu di bawa ke muka pengadilan utk mengelakan agar peristiwa sedemikian tidak berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 1:57 pm

PHD4PIG MEMANG HIPOKRIT DAN OPPORTUNIST…….MASA DIA PERINTAH KEDEKUT NAK MAMPUS BILA JADI PEMBANGKANG MINTA KERAJAAN TABUR DUIT…….. Sukarnya Duit Kerajaan Untuk Sampai Kepada Rakyat……… 1) Kalau wang kerajaan begitu mudah untuk diberikan kepada rakyat, kalau 35juta wang kerajaan mudah untuk diperuntukkan membeli tablet kepada jutaan pelajar… tanpa birokrasi, tanpa restriction itu ini… tanpa kreativiti untuk klepet duit kerajaan… sudah tentu para pemimpin berjiwa rakyat zaman PH mentadbir akan curahkan segala wang kerajaan untuk kebajikan rakyat. 2) Siapa tidak kenal YB Bangmat yang berjiwa marhaen, merasai denyut nadi rakyat. Siapa tidak kenal YB Salahuddin yang tersentuh hatinya dengan kesusah rakyat. Siapa… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 12:39 pm

Melayu Islam berganja, berdisko dan berdarurat. Take beer! Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 12:37 pm

PPBM dulu hisap dadah dan buat disko dalam rumah. Sekarang sudah maju jadi pengedar ganja dan penasihat darurat. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:58 am

Masih tiada lagi komen yang berisi, bernas.

Masa terbuang mentahikan coretan2 budak kecik menuduh sana menuduh sini, tak ada yang professional langsung.

zunnun
zunnun
25 January 2021 10:59 am

mengape hadi awang mempunyai ciri2 SHILL yg nyata…? kerana, kerap berdalih2 dan berdalil2 dgn nas2 yg meragukan utk menghalalkan ajaran nya, hinggakan peristiwa berdarah di memali tidak mendatangkan penyesalan nya terhadap keluarga2 si mati …. ini kan pula dgn bergaji buta nya sanggup melihat rakyat dlm keaadan sensara lalu bersekongkong pula dgn si pesakit kanser mempertahankan darurat yg mereka berdua bawa mengadap ke singgahsana… megaape tidak melalui parlimen terlebih dahulu mendapatkan consent dan kelulusan dari memberi alasan2 yg mencurigai dan misleading hingga melakukan satu bentuk muslihat utk kepentingan kepentingan utk terus berkuasa sedangkan kerajaan yg di pimpin bersama si pesakit… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:34 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menyebut “kerajaan yg di pimpin bersama si pesakit kanser ..”, maka Pukimak lah dia.

ZUNNUN THE PUKIMAK asyik mengungkit “peristiwa berdarah di memali ” tapi gerun, tak berani sebut yang bergelimpangan di rusuhan kaum 13 Mei 1969. Bersama anjing2 nya.

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:52 am

Bagaimana Hamzah berlagak “samseng’ menggertak Syed Saddiq perihal pendaftaran MUDA benar2 perbuatan jenis “mangkok hayun”. Ini bukti jelas bagaimana menteri PN perkuda penjawat awam dan bertindak ala koboi untuk menekan musuh politik. Malang sekali” mangkok hayun” ini juga Menteri Dalam Negeri. Dari awal perlantikan “mangkok hayun” ni memegang jawatan berkenaan, sudah diduga inilah yang bakal berlaku. Hamzah perlu di siasat dan diadili. Jika ini dibiarkan, membuktikan kerajaan PN memang sebuah kerajaan yang langsung tidak boleh diharap kerana bertindak secara tidak adil dan sepihak demi kepentingan kuasa diri semata2.

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:00 am
Reply to  Anonymous

Tak pernah dengor Menteri Dalam Negeri di siasat hal2 atau kelakuan2 nya yang di bawah Kementerian nya.

Kerja kuat lagi lah, Mat, dapatkan kemenangan di PRU, lantik orang kkamu sebagai Menteri Dalam Negeri, boleh lah siasat.

Siasat kelakuan orang lain. Begitu lah cara masyarakat di dunia.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 12:47 pm
Reply to  Anonymous

Cucu ular kencing hancing. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 12:48 pm
Reply to  Anonymous

Sama kes usul tak percaya ular saka selepas tukar Speaker. Kahkahkah!

khatijah.nuno
khatijah.nuno
26 January 2021 4:03 am
Reply to  Anonymous

Aku rasa lah bila dikataka Dajjal ni tak semesti nya sekor, ia berupa manusia yg punya kuasa, merosakkan manusia2. Dajjal ni ada pengikut2nya yg juga kerja ashik merosakkan saja. Ha pd pendapat aku lah. Kjaan tebok pintu belakang ni pon seolah2 dajjal yg sedang merosakk negara Msia, menghururakan sistem demokrasi, mengsengsarakan rakyat Msia dgn Darurat. Bukan apa, bila rakyat dah susah, takde pilihan terus sokong Abah dan geng tebok atap. Sbb kjaan gula2 kan rakayt dgn Bantuan, tiap kali PKP dikenakan. Skrng Darurat sehingga August..apa tujuan sebenar? supaya rakyat, ekonomi makin merosot. Jdi takde pilihan rakyat, org2 meniaga terpakds tadah… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 10:51 am

PPBM Parti edar ganja pertama Malaysia ketagihan darurat. Bangga mat pet lahir di Malaysia. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:02 am

Kurangkan lah cakap bodoh, Dol.

Kasi bukti atau sekurang kurang nya penerangan.

Supaya kamu tidak dianggap Tukang Karut.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 10:45 am

PPBM Parti edar ganja pertama Malaysia menasihat dalam ketagihan darurat kepada Agong. Bangga mat pet lahir di Malaysia. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:44 am

nbr,

KEPALA BAPAK KAMU, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK KAMU, kata aku yang tak berpangkat.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 10:41 am

Rakyat tolak PPBM parti Melayu Islam pengedar ganja. Saka Kerala punya kerja. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:03 am

Ada bukti? Atau penerangan lanjut?

Jangan mengarut.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 10:22 am

PPBM ahli mat pet dan Presiden perogol bini orang. Agong pula Melayu Islam. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:40 am

Jaga2, jangan kurang ajar dengan kata2 bila menyebut YDP Agong.

Kamu boleh di heret ke Balai Polis, di soal siasat bagi menentukan maksud kamu menghasut dsb nya.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 January 2021 10:20 am

Parti edar ganja pertama Malaysia PPBM menasihat Agong minta darurat. Bangga mat pet lahir di Malaysia. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:46 am

nbr,

KEPALA BAPAK KAMU, kata Najib Klepto wal Jibo.

KEPALA ATOK KAMU, kata aku yang tak berpangkat.

zunnun
zunnun
25 January 2021 10:09 am

siape sebenar SHILL MASTER ketika ini sedang berkuasa..? tak lain, lurking dgn fahaman sesat amanat hadi nya, membentuk #melayu2islang2 hinggakan #sinyanyuktuatua96 teruja menjemput nya bersantap dan memantat di rumah nya… kini #sipesakit kanser iti kecuali juga, memastika hadi awang sentiasa bersama nya lalu di beri jawatan menteri selain duta khas walapun sentiasa bergaji buta semata pun tak ape… merampAs nya dari genggaman #sipenyamun2omNo hingga #sipenyamun2 amat terasa di permainkan oleh #sipendeta… jika negara ingin keamanan dan rakyat sentiasa dlm unifying antara mereka, SHILL MASTER aka #sipendeta perlu di bawa ke muka pengadilan utk di dakwa adakah masih mengamalkan SHILLING NYA… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 9:52 am

Auntie TN cutikah?
Melanda-landa komen Zunnun, tak ada pun follow up cercaan dari auntie tu!

zunnun
zunnun
25 January 2021 11:40 am
Reply to  Anonymous

auntie tn sibuk kangkang puki ngapa tak kamu je yg ambil tempat nya mengangkang di sini

kan anak buah pendeta hadi hebat2 belaka

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:52 am
Reply to  Anonymous

Kamu dah lama tak di sungkit Bang Ali ker?

Bila renyah tak di sungkit, mencerca pulak.

zunnun
zunnun
25 January 2021 9:18 am

seperti yg sedang berlaku di AS, Joe Biden memulakan era presidency nya tapi dlm mas yg sama democrat juga sedang mengemukan impeachment kpd mantan president kerana melakukan bibit2 kesundalan hingga berlaku rusuhan…. maka malaysia juga perlu ambil iktibar, bila mana sejurus kerajaan #melayu2islang jatuh, satu penyiasatan terhadap hadi awang perlu di bawa ke pihak pengadilan agar negara dan rakyat boleh menikmati satu suasana unifying, satu keadaan uniti berbilang kaum… agar fahaman sesat extremist amanat hadi tidak berulang lagi selain mengelakan peristiwa tebuk atap lorong belakang mati di lakukan berdasarkan fahaman extremist2 amanat hadi…. ini kerana hadi awang masih tidak memohon… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:01 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengarut mengata “sejurus kerajaan #melayu2islang jatuh, satu penyiasatan terhadap hadi awang perlu di bawa ke pihak pengadilan agar negara dan rakyat boleh menikmati satu suasana unifying, satu keadaan uniti berbilang kaum…”

Suasana unifying sekarang sukar timbul disebabkan karut mengarut DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 9:14 am

PAK DAJJAL ALBONTO HANYA ADA KEPENTINGAN PERIBADI TAK HABIS2 DENGAN ANGAN2 MAT JENIN DENGAN MAJORITY ZOMBIES……… Surat Untukj Anwar – Darurat utk elak ahli politik bercakaran. Spt yg dikatakan oleh Prof. Shamrahayu…….. Dari dlu lagi parlimen dan DUN memang tempat yg agak panas krn dlm tu mereka kebal undang², jadi main lepas saja. Jgn kan dlm dewan kat luar pun mereka lebih galak lagi bercakaran sghpun itu akn mendedahkan mereka kpd proses undang². Alhamdulillah Negara kita aman dan baik² saja. Klu darurat ni utk elak MP bercakaran, lama dlu jgn kata bercakaran ada juga yg hampir bertumbok…knp PM pd masa… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 8:45 am

mengape kerajaan #melayu2islang sentiasa dlm ketakutan bilamana keperluan bersidang dlm parlimen cuba mereka elk dan sentiasa speaker2 meletakan syarat2 ?

adakah kerana kerajaan #melayu2islang merasakan democracy berparlimen itu satu tidak keserasian dgn kerajaan tebuk atap lorong belakang mati dan sistem yg ada perlu di ganti…?

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:05 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK mengarut lagi menanya “merasakan democracy berparlimen itu satu tidak keserasian dgn kerajaan tebuk atap lorong belakang mati dan sistem yg ada perlu di ganti…?”

DAP asyik menebuk atap, menebuk belakang, bergaduh antara mereka sendiri.

Hingga Ronnie Liu sekarang terhumban ke Raub, Pahang.

zunnun
zunnun
25 January 2021 8:40 am

ini membawa pengertian, adakah kerajaan #melayu2islang masih blh berfungsi sepertimana persoalan nya adakah hadi masih mengamalkan kesesatan fahaman extremist nya hingga kini….

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:09 am
Reply to  zunnun

Yang mengamal fahaman extremist hingga ke hari ini ia lah mereka yang mencetuskan rusuhan kaum di 13 Mei 1969 hingga Tentera di arah mengawal keadaan.

Tentera gunakan SOP Tentera, balun yang melanggar perintah berkurung berdentam dentum, termasuk anjing2 nya.

zunnun
zunnun
25 January 2021 8:38 am

ape isu yg perlu di pertengahkan oleh rakyat ketika ini dgn darurat yg di kuat kuasakan oleh kerajaan #melayu2islang…

keputusan darurat tidak di bincang dlm parlimen
dgn memanggil persidangan tergembar parlimen secara online

dgn sedmikian, satu consensus dapat di persetujui tapi kerajaan #melayu2islang lain pula yg mereka fikirkan, sentiasa dlm ketakutan kerana jika usul darurat tidak di persetujui, maka kerajaan #melyu2islang sah tidak ada majoriti…

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:15 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK bodoh bangang tak sedarkan bahawa keputusan darurat di buat di dalam keadaan genting, mana nak tunggu bincang di Parlimen dll.

Pihak berkuasa ada kuasa mengistihar darurat maka talh di buat.

Mengata “jika usul darurat tidak di persetujui, maka kerajaan #melyu2islang sah tidak ada majoriti…” itu bukan keluar dari otak yang matang, mungkin dari dia punya lubang belakang.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 8:03 am

JANGAN PERSOAL BAPA COVID NEGARA……. POLITIK KADOK MESTI SELAMAT BIAR PUN RAKYAT DERITA…..YANG PENTING KLEPTOKRAT UMNO KUARANTIN KAT BAMBOO RIVER INN……. Ahmad Zahid persoal kewajaran kerajaan isytihar darurat……….. UMNO hari ini mempersoal kewajaran kerajaan mengisytiharkan darurat ketika rakyat berdepan kesukaran dalam hidup susulan penularan COVID-19. Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi turut membangkitkan persoalan bagaimana ada negara lain mampu bebas daripada pandemik itu tanpa perlu mengisytiharkan darurat. Bekas Timbalan Perdana Menteri itu membangkitkan perkara berkenaan dalam Taklimat Darurat Mesyuarat Majlis Presiden Perikatan Nasional (PN) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, petang tadi. “Petang tadi dalam Taklimat Darurat… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:52 am

THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY…..IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG ……… JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara… Read more »

Wau bule
Wau bule
25 January 2021 7:38 am

“Taking to Facebook, Zahid said Umno is neither weak or clueless but knows what it needs to know, stating that the party is aware that it was once defeated through lies and deceits.” Umno masih tidur hadhari yang mereka kononnya difitnah hingga kalah dalam pru14. Mereka lupa ysng menyamun dalam kes 1MDB dag dibuktiksn bersalah. Yang telah disabitkan kesalahan rasuah sudah dibuat. Yang masih didakwa dan dibicara dimahkamah masih berterusan…….inilah keresahan ahlj umno. AI setiap hari, ke hilir ke hulu kata ada majoriti….ini yang buat ahli PKR gemuruh Berfikirlah dalam keadaan realiti, berfakta dan berkebenaran. Jauhilah bersuperficiality dan berhipokrisi. Retorik… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:27 am

yg perlu di utamakan, utk negara mencari kaedah penyelesaian ini, jgn ada bibit2 fahaman takfiri, fahaman extremist agama yg di bawa oleh se ekor pendeta yg mengakibatkan kecelakaan dan kematian2 di memali, supaya dalil2 sumbang nya di acukan dapat di elakan

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:19 am
Reply to  zunnun

fahaman extremist rasis yg di bawa perusuh2 yg mengakibatkan kecelakaan dan kematian2 di rusuhan kaum 13 Mei 1969.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK dan puak nya.

Wau bule
Wau bule
25 January 2021 7:23 am

This is not an issue of rakyat tak gembira, ihsan Agong diharapkan…BS.

This is an issue created by one man who is so crazy for the seat of PM, who thinks the rakyat owe him PM seat, who keeps on telling he has the numbers…..period.

Whilst I have no love for Muhyiddin, I would never accept an ex convict of sodomy as a PM of an Islamic nation, MALAYSIA….minta jauh dari bala Allsh swt

khatijah.nuno
khatijah.nuno
26 January 2021 4:13 am
Reply to  Wau bule

Apa lah kau ni..memang lah klau mana2 politician nak kuasa memerintah. Tentulah kena jadi PM. DSAI bukan nk jadi PM semata2 bangang oi! Dia nak perbetulkan sistem pemerintahan yg telah dinodai Abah (tak cukup noda bini org yg bernama Nika Gee), Covid makin parah sbb bahalul MKN lifted PKPB oct tahun sudah, dibenarkan rentas negeri lagi (klau PKPB dan PKP disambung terus hingga akhir Dec thn sudah. Mmng pandemik takdelah tular terok). Keadaan skrng makin tenat, bukan saja pandemik Covid ABah dan kjaan tebok pintu jamban FAILED ! malah ekonomi pun bertambah parah..apa bagus sgt si menteri Miti tu Mr… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:22 am

maka dgn kepincangan yg menampakan bibit kesundalan2 #melayu2islang, rakyat perlu mencari formula utk keluar dari kemelut kesundalan yg #melayuislang lakukan terhadap negara… dgn kerajaan tebuk atap lorong belakang mati, kini kerajaan minoriti, lalu dlm ketakutan mencari jalan utk menutup pintu oversight democracy melalui darurat yg di perolehi dgn memberi fakta2 yg ‘misleading; kpd singgahsana utk membelakangkan perlimen dan democracy… maka ape yg amat keperluan yg amat ‘pressing’ ketika ini utk mencari penyelesaian kemelut politik eknomi dan penyularan covids bergantung kpd bagaimana pemimpin2 duduk dgn sifat unifying, unity bersama mencari jalan yg berkesan luar kotak dari kaedah yg berdasarkan kesundalan2 politik… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:28 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN THE PUKIMAK (penerangan sudah di beri dahulu) selalu dan banyak keluarkan kentot kemelut, bagai.

Asyik menebuk bontot mcm kegemaran Pak Sheikh, penuh rhetorik “unity berorientasikan pemulihan … berdasarkan kesundalan2 politik kepentingan,,,” entah apekebende nya.

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 10:30 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN THE PUKIMAK (penerangan sudah di beri dahulu) selalu dan banyak keluarkan kentot kemelut, bagai.

Asyik menebuk bontot mcm kegemaran Pak Sheikh, penuh rhetorik “unity berorientasikan pemulihan … berdasarkan kesundalan2 politik kepentingan,,,” entah apekebende nya.

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:04 am

negara kini di landa kriisis bermula dgn kesundalan2 #melayu2islang dgn kepentingn utk berkuasa termakan bibit kesundalan2 #melayu kerana #melayu hilang kuasa ketika pH memerintah.. dari isu yg di reka, tabung hji, kes adib, perundangan antarabangsa mengenai kesamarataan manusia dan salah laku kpd kaum minoriti, hakis hak2 keistimewaan melayu dan raja2, RUU 355, hudud dan sebagai nya…. lalu bangkit #melayu2 utk pertahanan kan nya tiada mereka ketahui itu rethorik kesundalan2 malaun2 pAS utk berkuasa dan melayu2 omnO yg mana pemimpin2 mereka sedang dlm ketakutan.menhadapi pertuduhuan dan perbicaraan… dgn serban, jubab dan laung #islang sana sini kemarok dgn slogan haq2 #melayu2 di… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:00 am

KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah dirakam dan ditularkan melalui YouTube. Mohamaddin mendakwa bahawa kes Covid-19 di Sabah adalah rendah tetapi apabila menjelang… Read more »

Catatan Minda
Catatan Minda
25 January 2021 3:54 am

Asyik bergayut kepada talian hayat darurat serta main nyorok-nyorok di balik pagar istana. Mana aci….

khatijah.nuno
khatijah.nuno
26 January 2021 4:20 am
Reply to  Catatan Minda

Memang Group pemerintah bacul, khianat, zalim, rasis..sampai 70 menteri..mentekadarah gaji buta! (terutama PasPis PUs) yg betul2 bekerja bole kira dgn jari..yg lain goyang kaki.
Aku minta doa Allah turunkan bala pd mereka yg korup dan khianat ni. takpun sekurang2 sampah2 ni diberi hidayah..

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:57 pm

sejurus kerajasn #melayu2islang jatuh, hadi awang akan di hadapkan ke muka. pengandilan supaya rakyat. blh mengetahui sanada hadi masih mengamal fahaman extremist yg mencetus peristiwa berdarah….

di memali

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 11:10 am
Reply to  zunnun

Dan DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK di siasat jika mencetuskan rusuhan kaum 13 Mei 1969.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:53 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:44 pm

bila #melayuislang di beri kuasa, mereka akan meronta2 dan menafikan segala usaha membiarkan perlimen berfungsi kerana bagi mereka, raja berperlembagaan yg menjadi teras fungsi democracy

maka, kerajaan #melayu2islang akan memberi misleading info kpd singgahsana dgn tujuan kepentingan meneruskan kekuasaan mereka…

walaupun, kwrajaan mereka tidak mempunyai majoriti..

kesian, #melayu2islang yg terkial3 tercungkap2 mengeletar2 memerintah negara…

Anonymous
Anonymous
25 January 2021 9:57 am
Reply to  zunnun

Tiak meronta2 tapi sinseng lengan nak sekel kepala DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengata menggeletar memerintah negara itu itu mengarut, maka Pukimak lah dia.