SEGILA-GILA TRUMP PUN TAK ISYTIHAR DARURAT UNTUK KEKAL BERKUASA….

Banyak yang dapat kita pelajari dalam isu peralihan kuasa dari Presiden Donald Trump (Republikan) kepada Presiden Joe Biden (Demokrat) di Amerika Syarikat.

2. Pertama, apabila Trump rasa dia telah kalah, dia tidak isytihat Darurat seluruh Amerika. Dia tidak buat apa yang pemimpin sesetengah republik pisang di Afrika lakukan.

3. Trump yang kelihatan gila-gila itu masih bertindak ikut rule of law. Istilah Rukunegara kita ialah kedaulatan undang-undang. Donald Trump masih menghormati Badan Kehakiman negaranya.Dia cabar keputusan pilihanraya di sesetengah negeri dalam Amerika Syarikat itu di mahkamah undang-undang.

4. Apabila Mahkamah di Amerika Syarikat tolak petisyen Trump yang mencabar keputusan pilihanraya itu, Trump yang berperangai kadang-kadang seperti gedebeh tidak mengisytihar Darurat di seluruh Amerika. Dia tidak menggantung Parlimen Amerika yang terdiri dari dua buah Dewan iaitu Dewan Senate (Dewan Negara) dan Dewan Perwakilan (Dewan Rakyat). Trump tidak lakukan seperti sesetengah pemimpin negara republik pisang di Afrika lakukan apabila kerajaannya hilang majoriti di parlimen dengan mengisytiharkan Darurat dan menggantung Parlimen.

5.Di Amerika Syarikat yang kompleks dan beranika ragam itu, yang kadang-kadang demokrasinya banyak kecacatan; banyak hipokrasi dan double standard, tidak sempurna atau perfect, tetapi ada sesuatu yang ahli undang-undang dan pemikir silam dunia bernama Montisque yang memperkenal doktrin pemisahan kuasa (separation of powers) akan bersetuju, iaitu di dalam hiruk pikuk gelagat membabi buta si Trump itu, prinsip pengasingan kuasa tiga cabang utama kerajaan- Eksekutif, Judiciary (Kehakiman) dan Legislatif (Parlimen) kelihatan terpelihara.

6.Hal seperti di Amerika Syarikat itu tidak berlaku di sesetengah negara republik pisang di Afrika yang apabila kuasanya terancam sedikit, lantas mengisytiharkan Eksekutif berkuasa penuh, Parlimen digantung dan Kehakiman dibenar berfungsi tetapi kuasanya dikasi dengan mengeluarkan dikri Emergency Ordinance yang memansuhkan kuasa Judicial Review atau Semakan Kehakiman mahkamah-mahkamah.

7. Di republik Coca-Cola dan Pepsi Cola Amerika Syarikat itu yang lebih baik sedikit dari negara republik pisang di Afrika, kita bisa melihat ramai hakim-hakim mahkamah agungnya dilantik oleh Trump sepanjang empat tahun dia menjadi Presiden.Hakim-hakim ini ketika membuat keputusan penghakimannya nampaknya mereka berdasarkan kepada fakta dan undang-undang yang sedia ada.Kerana itu petisyen cabaran Trump ke atas keputusan pilihanraya yang tidak memihak kepadanya, satu demi satu ditolak oleh mahkamah-mahkamah agung di beberapa negeri itu. Tidak pula hakim-hakim itu mengikut telunjuk Trump dan menggunapakai maxim: ada ubi; ada batas; ada budi; adalah…yang akan dibalas.Atau maxim yang lebih teruk dipakai di sesetengah negara republik pisang yang korup di Afrika: Engaku tolong aku; aku tolong engkau.

8. Trump yang berlagak Cowboy dalam filem klasik tv hitam putih-Wild Wild West nampaknya masih menghormati Perlembagaan Amerika Syarikat (jika ikut Rukunegara kita keluhuran perlembagaan). Apabila dia nampak Speaker Dewan Perwakilan AS seorang wanita yang bernama Nancy Pelopsi memanggil sidang khas Parlimen untuk memecatnya sebagai Presiden angkara dia dituduh menghasut penyokong-penyokongnya berhimpun, menggempur dan merusuh Bangunan Parlimen AS di Capitol Hill, Trump tidak pula bertindak macam sesetengah negara republik pisang di Afrika yang dalam keadaan sedemikian akan menjatuhkan Speaker parlimen yang ada dan menggantikan dengan Speaker baru orang lantikannya sendiri secara paksa -tanpa proses mengundi dan demokrasi.

9. Seburuk-buruk Trump yang suka main twitter sehingga akhirnya sebagai Presiden sebuah kuasa dunia akaun Twitter nya diharamkan,Trump tidak mengganggu Parlimen AS bersidang. Dia tidak campur tangan hal ehwal operasi Parlimen di negaranya itu (tidak ada jawatan Menteri di Jabatan Presiden bagi Undang-undang dan Parlimen di AS) walaupun dia tahu Dewan Rakyatnya (Dewan Perwakilan) akan memecatnya. Trump tidak buat seperti sesetengah negara republik pisang di Afrika yang akan menggantung Parlimen apabila satu demi satu ahli parlimen blok kerajaannya menarik diri dari menyokongnya.Ada beberapa orang ahli kabinet Trump yang letak jawatan tanda tidak percaya kepada Trump tetapi Trump tidak lekas panik untuk menekan Butang Darurat.Presiden AS ke-45 itu tidak cuba lari-lari dari Usul Tidak Percaya di Parlimen seperti di sesetengah negara republik pisang di Afrika.

10. Walaupun tarikh peralihan kuasa 20 Januari 2021 semakin hampir dan Pandemik Covid-19 di AS semakin memburuk dengan jumlah rakyatnya yang mati beratus ribu orang dan yang positif dijankiti Coronovirus mencapai jutaan angka statstik, Trump yang agak sewel kerana membantah memakai mask atau pelitup muka itu, masih ada masa menggalakkan para saintisnya menghasilkan vaksin secepat mungkin.Trump tidak lakukan apabila dia mulai tenggelam dan hilang kuasa seperti sesetengah pemimpin negara republik pisang di Afrika lakukan, iaitu menggunakan alasan pandemik Covid-19 untuk mengisytiharkan Darurat dan menggantung parlimen untuk membolehkan kerajaan pisang yang minoriti dan tiada majoriti itu terus berada di pucak kuasa.

11. Bandingkanlah apa yang berlaku di republik Coca-Cola dan Pepsi Cola di Benua Amerika yang ditemui Columbus itu dengan sesetengah negara pisang di Benua Afrika seperti Republik Zimbabwe di zaman Robert Mugabe. Kemudian perhatikan pula apa yang sedang berlaku di negara Musang King di Semenanjung Emas dan Bumi Kenyalang serta Gunung Kanabalu di seberang Laut Cina Selatan sekarang ini.

Satira Oleh Hassan Abdul Karim,Ahli Parlimen Pasir Gudang

Jumaat 22 Januari 2021

4.5 10 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 23 January 2021 — 9:35 am
Subscribe
Notify of
guest
114 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
akim
akim
1 February 2021 2:32 pm

mungkin darurat tu cara untuk mengurang pendemik covid-19

tempah kereta anda di

https://proton.my/

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
26 January 2021 11:27 pm

OK LAH TUUUUU DARURAT BARU ALBONTO JADI TAK KERUAN…….NAK JADI PM CARA SENANG…… KALAU JANTAN TUNGGU PRU15…….. HANYA 22 BULAN PHDAPIG PERINTAH NEGARA AJARAN2 SESAT TUMBUH BEGITU BANYAK……… TAK PERLU PN BAZIRKAN DANA RAKYAT UNTUK VAKSIN…….TRUMP DAN BORIS BOLEH SEMBUH DENGAN CEPAT……… UK: Covid-19 Vaccines May Not Work As Well On Variants………. (Blommberg) – The UK’s health minister warned that coronavirus vaccines may be less effective against new variants of the disease, such as those found in South Africa and Brazil, and that stricter border controls are justified. “We don’t know the degree of that,” Matt Hancock said in an… Read more »

fatt004@hacker-One.com
25 January 2021 7:40 pm

webblog ni bakal jadi blog ke 21 yg aku nak godam nanti…yang isytihar darurat tu Agong bukan si midin..si midin cadang je..hampeh nak ckp Trump tu better…walhal dia ikut arahan iluminati je…iluminati tk perlukan dia lagi…ni nak inject HTML ko ni..dah ahli politik msia semua nak kuasa…baik suruh Agong je jadi..

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:47 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:41 am

tindakan yg perlu di ambil sejurus sj kerajaan #melayu2islang jatuh, hadi awang akan di bawa ke muka pengadilan utk rakyat ketahui samada hadi dah menyesal, bersalah dan bertaubat kerana kesundalan2 nya dgn fahaman extremist amanat hadi yg membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:08 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:49 pm

sejurus kerahaan #melayu2islang jatuh, hadi awang akan di hadapkan di muka pengadilan samada hadi bebas dari fahaman extremist yg mencetus peristiwa berdarah…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:43 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 10:33 pm

adakah hadi awang berasa menyesal dan bersalah menganuti fahanan extremist hingga tercetus peritiwa berdarah…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 10:02 pm

NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman acts committed for the purpose of establishing… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 7:57 pm

adakah hadi awang merasa menyesal dgn membawa fahaman extreme hingga berlaku peritiwa berdarah

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 6:17 pm

PHD4PIG BERNADA SOSIALIST BILA JADI PEMBANGKANG DAN BERNADA COMMUNIST BILA JADI KERAJAAN…………. 25 MP Desak Kerajaan Beri Moratorium Pinjaman Menyeluruh… . (Malaysiakini) – Lebih 20 ahli parlimen pembangkang berpendapat kerajaan wajar melaksanakan moratorium pinjaman secara automatik seperti yang berlaku semasa perintah kawalan pergerakan (PKP) kali pertama dulu. Kata mereka langkah itu akan membantu menghilangkan keresahan orang ramai yang berdepan dengan kesan pelaksanaan PKP 2.0 sekarang. Sektor perindustrian kecil dan sederhana (PKS) serta pihak lain yang tidak terjejas pula, kata mereka, bolehlah meneruskan pembayaran pinjaman masing-masing seperti biasa. “Pemberian moratorium secara automatik selama enam bulan ini akan meningkatkan aliran tunai kepada… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 5:40 pm

masih enggan kah hadi awang memohon maaf atas kesesatan agama nya yg membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 4:51 pm

COVID GOOD REASON TO ENFORCE EMERGENCY………. JANGAN BIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA LAGI NANTI LAGI RAMAI MELAYU TUKAR JANTINA…….. Govt ‘Showboating’ On Nur Sajat A Grim Message To Trans People: Activist…………. “While we applaud and welcome this urge for inclusivity by our leaders, it is very clear that at home, we have an ambiguous definition of hate speech, which allows us to cherry-pick whom we want to verbally bully to gain public support.” (The Vibes) – Awam’s Lilian Kok warns that authorities’ harassment of LGBT community will lead to public doing the same Nur Sajat, a transgender celebrity, has been in… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:35 am

hadi awang berani ke memohon maaf kerana kesesatan nya hingga membawa kematian2 …

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:02 am

TANAH BESAR CHINA DAN INDIA MANA ADA NAK BERI MUKA PADA UMAT ISLAM……… Sanusi Akan Kembalikan Cuti Thaipusam Bila Covid-19 Reda, Kata Penyokong Bukan Islam PAS……….. (FMT) – Kumpulan penyokong bukan Islam PAS meminta semua pihak berhenti menghangatkan isu pembatalan cuti peristiwa Thaipusam tahun ini oleh kerajaan Kedah. Ketua Penerangan Dewan Himpunan Pendukung PAS Pusat (DHPP) G Balachandran berkata, keputusan itu bersifat sementara dan cuti berkenaan akan diteruskan pada tahun akan datang sebaik saja wabak Covid-19 reda. “Jangan kita politikan isu ini, tahun-tahun akan datang kalau keadaan pulih sediakala, maka saya percaya ia akan diisytiharkan semula cuti peristiwa di Kedah… Read more »

langkasuka
langkasuka
24 January 2021 11:36 am

Wak pagoh tau dia akan kena humban. Namun kerana malu digelar PM kotey paling pendek maka terpaksa buat kerje kianat. Berapa kali mau kianat. Kerana sayangnya pada jemin bagaikan baby dahagakan puteng, maka sekali lagi mengkianat hatta semua rakyat msia. Apa wak hoi. NGO Jawa di msia malula perangai wak mcm ni.

yob rizab
yob rizab
24 January 2021 10:35 am

wow pm mesia dah gile-gile ker, ato dia geli geleman xtentu hale!

zunnun
zunnun
23 January 2021 5:27 pm

tangkap hadi awang, kerana enggan mohon maaf kpd rakyat dgn kesesatan amanat hadi nya yg membawa kematian2 …
di memali

di kuatiri masih mengamalkan ajaran sesat nya hingga kini

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:45 pm
Reply to  zunnun

Ko yg sesat Zunnun sbb mereka yg ko selarkan bersama tuhan tapi ko bersama iblis dan syaitan. Ko takda apa2 yg nak ko ketengahkan sbb kemahiran ko hanya mencela, mencerca, mengumpat, menfitnah, mengadu domba berpelesit dan segala keburukan dlm simpanan blog Budin ini. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 5:21 pm

PHD4PIG DAH TENTU TAK ADA MASA DEPAN…… PRU15 NANTI PASTI HILANG SEMUA KERUSI……… DAP Kowtowed To Mahathir, Failed To Help Chinese When In Govt, ………. (FMT) – The MCA accused its political nemesis DAP of failing to adequately represent the Chinese community when given the chance to do so, saying it had given in to Malay leaders, especially former prime minister Dr Mahathir Mohamad. Its vice-president, Ti Lian Ker, said MCA had been instrumental in the past in ensuring Chinese values were upheld in government by standing up against the conversion of non-Muslim minors to Muslims and hudud laws, among… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 5:09 pm

antara trump dgn #sinyanyuktua96, siape di antara mereka yg terlebih gila….?

trump naik angin marah kerana jadi president sepenggal sj lalu invite & incite penyokong serah dewsn kongress pula

tapi #sinyanyuktua96 lain. pula, kena hentak meja oleh cucu bini ghafar baba, menagis mengetar merajuk lalu letak jawatan pula…

tapi msmpu kah trump menghalakan
1 juta darah rakyat perancis hingga berperang2 antara kedua buah negara….

siape yg palung gila…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:15 pm
Reply to  zunnun

Tak lamo layi yg pasti ko gila terus ditempatkan di Tg Rambutan.di wad sengsara. Ko bersihkan hati ko baru boleh betulkan org sdgkan diri ko tu bergelumang dgn [email protected] Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 4:14 pm

hadi awang perlu di hadapkan ke mahkamah seperti juga #sinyanyuktua96

yg terdahulu kerana keenggan nya mohon maaf kerana kesesatan yg membawa kematian2…

di memali

yg terkemudian, kerana menyalah guna kuasa dgn meluluskan bail-out anak kesayangan nya….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 4:34 pm
Reply to  zunnun

Siapa nak ikut ko Zunnun feel sebiji iblis syaitan ko pertuhankan yg logik org ikut org yg mulia akhlaknya bukan mcm ko mulut senantiasa busuk bermaksiat, Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 4:42 pm

laa ini lagi bahayo….

Quote

“sebiji mcm iblis setan…”

den nak tanyo, sebolum nih, kao berdamping dgn iblis & syatan dah ko hingga kao memahami mereka…

biar boto 🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 4:48 pm
Reply to  zunnun

Feel iblis syaitan ko tu ko jadi gila ini yg pasti cakap golak sorang2 tak lamo lagi sejurus sekiranya ko masih tidak berubah perangai. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 5:20 pm

dah lah..? dah lah..! dah .

syok den melayan kao nih, terasa ringgan stress dlm sehari dua ….

harap kao, kurang kan mem”bsbi” & sawan gilo asyik mahdi sana sini….

ingat, tiap kali kao merasa nak mengatal dgn mahdi, intai2 klu zunnun ada mendengar nyo..

tapi ada jgn pulak kao melayan budak tn, buat de sj, kerana masih dgn bergigi susu semata2.

pi mandi junub bersihkan diri selepAs bersetubuh dgn kesundalan2 yg telabdi pamerkan. 🤣🤗

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:36 pm
Reply to  zunnun

Ko tetap akan gila akhirnya Zunnun … ini adalah kepastian buat mu … utk selama mana hanya Allah swt je yg tahu. pasal ko tidak mengenal akan Allah swt yg ko sundalkan babikan itu dari bagian dari setiap pergerakan itu. itu sbb sudah dikatakan ko slalu bermaksiat mencela pada Allah swt segala zat dihimpunannya, bertaubatlah sebelum terlambat Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Wau bule
Wau bule
23 January 2021 4:02 pm

Asal bukan AI the ex sodomy convict

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 3:53 pm

SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why. The reason is not important. It is the act that matters. And treason will always… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 2:04 pm

Tajuk semasa kegilaan trump dgn kegilaan darurat #siabah pesakit kanser….

maka, welcome utk mentelaah bibit2 kegilaan…

tapi jgn pula kegilaan dgn kematian2 di memali….

di sbbkan ajaran sesat hadi

masih kapir mrngapir lagi kah hadi dgn malaun2 pAs nya…?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 3:22 pm
Reply to  zunnun

Hidup ko mcm bangkai bernyawa mana reti mana faham yg ko tahu hanya menyelar .. besok dah aman ko masih begini maka sekejab itu ko tidak tahu apa2 sbb dah jadi gila maka padan lah org yg tidak bersyukur itulah hukuman yg ko dapat atas terlampau buruk mulut ko gunakan mencerca Allah taala. Jgn ingat keamanan itu dtg dgn mudah ko kata aah kebetulan je tu … ko ingat Al-Mahdi tu mahu sgt ke menjadi tuhan … pakai otak jgn pakai hati ko yg busuk tu. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 3:50 pm

“Allah Taala”…. Tuhan Yg Berkuasa, Almighty… Allah Maha Berkuasa tapi segala nama2 yg ada yg di jadikan pendewaan & pemujaan membuat Allah hilang kekuasaan nya ke ? Alif Lam Lam Ha…satu pengertian pengertian bahawa Al – The La – Nothingness Ha – Brethen the nohingness of brethen ketiadaan naf kamu.. tapi bila kao asyik menyebut Allah Taala, ape kah Al Mahdi itu juga ada kuasa ? atau Al Mahdi itu Nama Sifat Nya ? ngape pula yg terbawa dgn berkata kao ingat al mahdi itu mahunsgt jadi tuhan ? sedangkan Al Mahdi itu Sifat Tuhan…. biar betul iktiqat yg kao… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 4:17 pm
Reply to  zunnun

Ko perdebat ilmu utk mencela byk bezanya dgn akhlak tuntunan utk menyatuni semua sdgkan yg ko tahu siapakah yg wujudkan keamanan, Perilaku buruk dan baik memain peranan sdgkan apa yg ada pada perilaku ko ketengahkan. Ini semua Allah swt ambil kira … ok lah betul lah apa yg ko jelaskan ini sdgkan ko masih berada wujudnya riak menunjuk kesombongan atas kefahaman ko … Perlu di ulang surga akhirat adalah utk org yg ikhlas bukannya berlagak sombong atas ilmu yg tidak menyelamatkan diri di dunia sampai akhirat sbb tiada wujud tawaduk (merendah diri pada Allah swt) Ko tidak selamat terpulang sekira… Read more »

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 4:31 pm

Kao berdebat ilmu byak dgn nilai moral kemelayuan tapi tiada asas kebenaran nyo

“allah”:kao sama ke dgn “allah” mak ayah kao ?

boto kao? cuba kao duduk dgn #si nyanyuktua96 atau dgn #sipendeta ajaran seketul daging babi, sama tak “allah” antara kamu bertiga…..

dah den kato, baik jual Tahu Soya jo, kerana bicara Al Mahdi & “Allah” sia2 jo…

kao kono berlagak mcm #sinyanyuktua96, konon dgn dahagakan 1 juta rakyat perancis, #sinyanyuktua dapat pengaruhi #melayu2islang…..

dgn bersantap dan memantat dgn hadi awang di rumah nya, #sinyanyuktua96 dapat sokongan dari #sipendeta sesat

tapi malang nya, di kianati oleh nya

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 4:44 pm
Reply to  zunnun

Itulah ko mahir bermaksiat dgn mulut ko tu yg ko heboh2kan walhal akhirnya ko tahu akan kedatangan utk tutup mulut maksiat ko sekali. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:53 pm

selain kesesat amanat hadi dgn kapir mengapir nya, kini kesesatan al mahdi pula yg #melayu2islang bawa…

lembaga ke al mahdi nih seperti lembaga kah kenabian muhammad nih…

bila muhammad mati, kenabian nya mati sekali ke ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 2:02 pm
Reply to  zunnun

Org yg tidak bersyukur menjadi gila akhirnya Zunnun .. ko sdg dan slalu menempahnya. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 2:09 pm

jgn pula tertunggu2 mahdi sedangkan diri terperi sendiri kao asyik menafi2….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 2:22 pm
Reply to  zunnun

Ko pura2 Zunnun kedatangan ini pun ko telah diyakinkan oleh org … ko bakal menerima akibat perbuatan ko yg buruk selama ini. Allah swt itu maha terbaik perhitungan hanya diri sendiri shj boleh selamat bergantung amalan yg ternyata telah byk ko sendakan para nabi dan rasul kirman Allah bukan kehendak sosok tapi ada tujuan … insaflah Zunnun jgn jadi gila pengakhiran hidup ko. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 2:47 pm

rethorik2: sedemikian byak dan merata2 selain peringatan ujutan juga… hinggakan islam divjadikan agama penyembahan &:pendewaan sj…. kurang2kan bibit2 kesundalan kamu belajar membezakan muhammad & yoshua dgn kenabian dan kerasulan mereka…. jsuhi dgn mengata, Nsbi Muhammad perperang berbini2.. amat dhaif fahaman sedemikian rupa, hingga muhammad & kenabian nya sama sj… seperti #sinyanyuktua96:dgn jawatan perdana menteri nya… adakah yg meluluskan bail-out itu #sinyanyuktua96 atau menggunakan jawstan perdsna menteri utk melakukan… bibit2 kesundalam melayu2 bila berkuasa….. menggunakan alasan keustimewaan melayu utk merompak kekayaan negara…. ape kah muhammad sedemikian rupa ke menyslah gunakan kenabian utk meraih kuasa dan kekayaan.. ke”babi”an bentuk ape sedemikian rupa… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 3:13 pm
Reply to  zunnun

Di dunia ko boleh je sebut retorik ke apa ke sdgkan didunia hati ko memanas itulah dajjal khianat tidak suka keamanan yg dijelmakan Melayu maka dari dulu ko dineraka sampai lah ke akhirat ko dineraka menjadi gila kekal selagi tidak akui kebenaran yg telah sdg dan akan Melayu pelayari ke alam selanjutnya … Ko hidup juga di akhirat tapi hati yg panas bergelisah tidak tenang tidak faham apa terjadi sbb sudah gila akibat perbuatan ko sendiri. Ko gelak lah skrg sepuas-puasnya tidak mahu berubah perangai adalah salah sendiri apa lagi ko tidak percaya hukuman sdg berjalan masakan ko sadar diakhirat… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 3:53 pm

dunia kao sama ke dgn dunia #sipendeta hadi ?

dunia kao sama ke dgn #sinyanyuktua96 ?

bila dunia kao kiamat, bumi mana yg hancur ? bumi kao atau Planet Bumi ?

jgn pula mati membangkai, kerana binatang sj mati tinggalkan bangkai

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:02 pm
Reply to  zunnun

Yg pasti tak lamo layi dan di akhirat ko jadi bangkai bernyawa. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:29 pm

pelacur mengangkang puki tak sehina hadi melacurkan agama utk berkuasa…

ngape sedemikian rupa akhlak nya?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 January 2021 1:17 pm

Puppet PM Perogol Nika Gee ada hisap ganja tak hari ini? Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 January 2021 1:09 pm

Seni politik Puppet dan Puppetmaster dilakonkan Perogol Nika Gee dan Madey si Kitol takkan mampu menyamai taraf Trump. Masalahnya politik gaya Trump dikira lowest scum of politicians of Machiavellian. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:14 pm

antara mereka salah satu nya.

The Shill Master….🤣

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 January 2021 1:00 pm

Trump dan Puppet Madey bermula dan berakhir dengan nasib yang sama. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:11 pm

tapi mantan president pAs, fadhil nur pernah berkata

#sinyanyuktua96 akan menghadapi maut selepAs siksaan dari usia tua nya…..

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:32 pm
Reply to  zunnun

Ko hentam Tun ko hentam Pas manusia pura2 ko Zunnun sebenarnya ko hentam pemerintahan Melayu. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:43 pm

pemerintahan melayu ?

adake dlm perlembagaan istilah pemerintahan melayu nih ?

imam mahdi penjenamaan kao ajar atau kao kini tgh high sepAs tunggang air tuak ketulan2 daging babi hadi…

jgn pulak bercangkul berkapak berparang sudah….

tapi, kan itu separa gila trumpist

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:45 pm
Reply to  zunnun

Ko dah akui skrg ternyata ko bukan berbangsa Melayu. Patung lah tuhan ko sebenarnya ko menyembah manusia penuh dgn kepura2an. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 2:00 pm

al mahdi bisikan kpd kao sedemikian ke ? atau bisikan penafian2 yg bersifat setan2…

ngape cepat buat rumusan, kan sedang sedap dgn permainan..

roll- dice, atau merasakan dah tak cukup pengetahuan

cari ilmu yg hidup, kerana ilmu sedemikian seperti lautan ….

tuhan hidup dan jika dah mati, maka perlu kamu hidupkan..

teruskan teruskan teruskan jgn asyik dgn kesimpulan ….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:06 pm
Reply to  zunnun

Dah sohih dah ko tidak selamat sbb ko bakal menjadi gila yg kekal. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:49 pm

bagus, dgn kedatangan geng – jenj jenj jenj al mahdi aka blog TT lagi berseri blog budin nih…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:08 pm
Reply to  zunnun

Ko nak memaki boleh pada sesiapa pun boleh tapi jgn berkait nabi dan rasul apa lagi Allah swt. Akibat pulut santan binasa akibat mulut diri merana. Ingat ini Zunnun.

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:22 pm

memaki ?

dah naik sawan dgn mahdi ke ?

rasul, rasul & allah itu perkataan yg kao di ajar dan kini cuba mengajarkan pula….

cuba2 bezakan muhammad & kenabian/kerasulan Nya…

Jgn asyik peringatkan yg lain tapi diri serba bebal utk memahami nya kerana asyik taksub dgn rethorik mahdi sana sini….

cuba2 kurangkan bibit2 kesundalan yg ada….

belajar dgn membuang toksik kesesatan yg menyesat selama nih

ape nak jadi, hadi dgn kapir mengapir nya, kamu dgn mabuk mahdi sana sini

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:27 pm
Reply to  zunnun

Ko hanya mencela pemerintahan Melayu ini saja buat pengamatan semua org sosok Zunnun ini siapa orgnya. Ko fikir keamanan itu hadir dgn mudah … ko tidak hargai malah ko mencela. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 1:33 pm

pemerintahan melayu ?

mak aii, bibit2 :sundal membelakangi ketuhanan yg ada pd manusia….

ketuhanan itu di ukur dgn bangsa atau manusia dgn kebenaran nya ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:48 pm
Reply to  zunnun

Baiki diri ko Zunnun kalu tidak jadi gila. Akui Allah swt itu siapa selagi ko tidak akui Islam itu agama yg benar neraka lah tempat ko akhirnya gila berpanjangan. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 2:07 pm

baiki diri kamu jgn asyik kesana kemari dgn rethorik mahdi yg jsuh tidak kamu mengerti….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:07 pm
Reply to  zunnun

Ko nak baiki negara sdgkan negara bagi peluang utk ko bermaksiat berpanjangan. Tahu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 12:35 pm

Yang terakhir adalah satu kebebasan autokrasi selagi tidak ada pembunuhan demi perbezaan … petunjuk oleh semua mata saling memandang (untuk memastikan semua baik-baik saja tidak bertengkar seperti anak-anak kecil yang meminta penyusuan) dan merujuk jika tidak ada penyelesaian oleh pemimpin paling tinggi sebagai contoh kepada semua.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:46 pm

laa, kan mahdi pemimpin paling tinggi ko ? 🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 12:53 pm
Reply to  zunnun

Zunnun diakhirat selagi tidak baik akhlaknya seseorang itu akan tidak selamat juga …. Allah swt itu amat terbaik perhitungannya … jgn anggap segala kata nista boleh dihaburkan kepadanya. Ingat ini Zunnun .. jgn permainkan Allah swt segala kejadian ada asbab musababnya … jgn jadi manusia rugi di dunia merugi di akhirat. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 1:06 pm

akhir nyo, nilai moral membatasi nilai2 kebenaran ….

di akhirat, masih kao lagi ke?

akhirat itu bermaksud “akhir” + “pembalasan”…..

bila kojol tiba, berakhir nafas dan jika nafas gagal bersatu dlm keluasan “nufus” yg ada, maka gagal penyatuan dgn roh semesta..

akhir nyo, roh nak ke mana ?

adakah berpanfukan nilai moral atau nilai kebenaran asas pengertian nyo…

kao mabuk dgn absolute morality kamu ke?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:10 pm
Reply to  zunnun

Maknanya ko bukan ahli surga akhirat hanya dunia je ko miliki sedikit saja Zunnun itu pasal ko cela ikut suka ko saja. Diakhirat semua nampak saperti yg skrg ini hanya dipanjangkan usia jadi selama ini sia2 la ko beramal … ko bukan beramal tapi bermaksiat. Agaknya berapa lama ko dikandang Tg Rambutan nanti sbb ko skrg dlm bahaya neraka dunia hingga neraka akhirat ko sdg menempah. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 1:27 pm

tak usah persoalkan syurga sedangkan kebebasan roh masih tidak mengerti..

syurga itu bukan mak bapak kamu punya jauh sekali kepunyaan pendeta hadi…

belajar bebaskan roh agar bersatu dgn roh semesta

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:37 pm
Reply to  zunnun

Sesat fahaman Zunnun jgn ko sebut roh dan ko pun tak tahu roh itu mcm mana … simple je Zunnun dunia akhirat sama saja akan berjumpa ko nanti di akhirat dan ko berkeluh kesah (gila) ato ceria sosok tubuh indah menawan. sekali lagi pencerahan ini ko sebenarnya sesat. Feel laku akhlak itulah yg sebenarnya pedoman baik akhlaknya maka selamat dunia akhirat. Skrg ko cuma diyakinkan org ada sosok terakhir ko melihat ko ikut betul2 dgn akui sebenarnya Islam itu agama yg benar sehingga samada ko selamat ato tidak Allah swt maha terbaik perhitungan sbb di surga hanya org yg ikhlas… Read more »

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 1:49 pm

fahaman al mahdi yg berbentuk seperti muhammad, yoshua tak ke satu kesesatan sedangkan Roh itu sentiasa nya…

bukan kah roh yg akan balik atau jasad koa yg terbang naik ke syurga ?

betul ke

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 3:53 pm
Reply to  zunnun

Ko kata begini maka diakhirat rohnya pada jasad org yg baik2 berakhlak aman berbahagia dan roh nantinya ada juga dijasad Zunnun tidak tahu apa2 hanya gila muka lebam bergelisah dan panas … ko rasakan ini tapi ko tak boleh buat apa2 sbb dah gila hanya org yg kenal ko tahu keadaan ko sengsara. Diceritakan ini pada ko … Ko mana percaya hanya percaya hidup sekali yg skrg ko nikmati tak lama habis2 100 tahun saja kmdn dihidupkan juga selama-lamanya diakhirat tapi gila berpanjangan. Jgn fikir ko tidak dihidupkan tapi hidup juga utk semua yg kenal ko tahu bagaimana keadaan ko… Read more »

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
23 January 2021 12:24 pm

Hari ini auntie TN cutikah?
Tak ada pun komen ekoran, mencerca Zunnun!

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:34 pm
Reply to  Anonymous

Laa

untie tn sedang mengsngkang puki, jap lagi muncul dgn sawan babi nya di sini…

kao tak mampu komen ko, atau tgh gian dgn virus hadi ..

pi, pekena dulu kemudian msri komen style gila babi hadi dgn islang seperti di memali

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 January 2021 1:14 pm
Reply to  Anonymous

Jangan petik nama tu. Lazy boy or girl deserved to die in hell. Semua spoonfeed kena sedia link untuk bukti yang tak pernah dibaca. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:21 pm

ape intipati kegilaan manusia..?

kerana berasaskan kepercayaan mereka ?

kerana taksub dgn fahaman yg memabukan ?

sanggup berparang berkapak bercangkul di memali dan di capitol hill merusuk kerana taksub dgn trump pula….

tidak kecuali di blog budin, kedatangan satu jenis kegilaan mahdi pula..

harap2 jgn memgamuk pulak dgn ugutan2 seperti mana Qnon, Proud Boys & Ku Klux Khan di sana….

mcm2 gilo bila tuhan di jadikan bahan persembshan & pendewaan…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 12:31 pm
Reply to  zunnun

Masa kehadiran kalu masih sihat jgn terus mencela besok semua ucapkan gilo pada ko akhirnya Allah swt makburkan doa ini. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:54 pm

bila sebut “Allah” baik2 jgn syirikan nya kerana burung tiong klu di ajar, cepat jo berteriak bila di bawa upah makanan kpd nyo

jgn pula berteriak ‘allah’ sambil pegang kapak & parang.. ,🤣

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 12:59 pm
Reply to  zunnun

Ko sudah memahami jadi adakah semua org Islam itu memegang kapak dan parang ternyata ko bukannya kalangan hamba yg soleh hanya mencerca kejadian Allah swt dlm buruk ada baiknya … dlm baik ada buruknya dan di akhirat hanya yg baik-baik shj yg selamat sejahtera. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 11:28 am

tapi ada kegilaan trump dgn kegilaan #melayu2islang di malaysia….

trump di anggap messiah oleh kaum white supremust di sana, di sini kini berkokok al mahdi pula….

menunggu kedatangan mahdi hingga alpa, saat kematian menafikan mahdi yg cuba membimbung blk bersama, kerana asyik leka dgn keenakan ketulan2 daging babi yg asyik di mamah selana hidup nya…

yg ini ada pwrsamaan antara trump & hadi awang dgn #melayu2islang nya…..

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 11:41 am
Reply to  zunnun

Sah ko akan jadi gila Zunnun .. ini pemerhatian hamba sbb selama ini dunia ini boleh terus aman dgn hanya kehadiran sosok seorang saja yg ko tahu ko cemohkan yg di tunggu2. Dlm dunia yg besar ini hampir 8 bilion manusia hanya dia seorang asbab akan terjadinya perubahan.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:12 pm

quote

Sah ko akan jadi gilo..

sah dah kao jadi tuhan akhir nyo

hadi awang gilo dgn kapir mengapir nyo kao gilo dgn imam mahdi pula….

#sinyanyuktua96 asyik nyanyuk dgn sawan babi pula….

#melayu2islang mcm serba gilo sama gilo dgn trump jugo

tapi gilo #siabah pensakit kanser lain puls, gilo darurat sentiasa bersama #melayu2islang yg hadi bawa…

di memali, mereka gilo sawan sbb apo ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 12:24 pm
Reply to  zunnun

Akan berjumpa nanti ko di kandang Tg Rambutan. sbbnya ko berpenyakit mengungkit asal segala hal.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:44 pm

bila jumpo mahdi, tanyokan kek dio,

jgn nanti teragak2 pd saat mati, wajah nyo, wajah terperi kamu yg kao asyik menafi2

kerana hadi & $sinyanyuktua96 jo yg kao rasakan wajah bimbingan kao selamo ni

mcm2 gilo, gilo darurat, gilo pengat taik pengat durian, gilo aleena, gilo dedak, gilo sawan babi, gilo mudah lupo, gilo mahdi…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 1:21 pm
Reply to  zunnun

Ko tahu siapa ko tunggu tapi ko mencela … jgn fikir Allah swt tidak hitungkan tindak tanduk ko.Ko gelak lah bebyk sepuas hati ko.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 11:01 am

antara gila trump, dgn gila sawan babi #sinyanyuktua96 mau pun #sipendeta dgn ajaran sesat nya yg akibatkan kematian2 ..

di memali….

mana yg terlebih kegilaan antara mereka…?

sj tanya..

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 11:11 am
Reply to  zunnun

Ko dlm tidak sadar telah menjadi firaun sbbnya mencemoh kejadian alam Allah swt maka ko teruskan cemohan ini akhirnya jadi babi ato asik penyakit sawan babi berterusan.. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 11:19 am

seperti hadi awang dan malaun2 nyo, kao dah jadi saudagar mendagangkan mahdi jugak ke ?

hadi dagang dalil kao dagang mahdi pula..

hebat no

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 11:25 am
Reply to  zunnun

Makan boleh sebarangan … cakap kena dibilas-bilas kelak sendiri menanggong perit balasan dari Allah swt jua. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 11:46 am

balajar menimbah pergertian Alif Lam Lam Ha dulu sebelum menyebut2 mana “Allah” :sana sini…

yg amok di memali dgn kapak, csngkul & parang pun sama juga memjerit2 ‘allah’…

ape kah mereka betul dgn ajaran sesat hadi atau pihak berkuasa yg menyalahi dgn teriakan ‘allah’ mereka…..?

bagaimana pula yg merusuk di mekkah dgn mabuk mahdi mereka…..

berteriak2 “allah’ hingga bersenjata utk lawan kapir ke ?

kao asyik makan ketulan2 daging babi hadi ke ?

zunnun
zunnun
23 January 2021 11:48 am
Reply to  zunnun

menimbah – mengimbas

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:10 pm
Reply to  zunnun

Jadi ko bermaksiat dgn senjata mulut ko tu berparang, berlembing, berpisau, berkapak. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 10:23 am

#siabahkanser yg menakutkan dlm enigma hidup nya, tiada lain,,nama nya di jadikan bahan jenaka kemudian nya….

zunnun
zunnun
23 January 2021 10:18 am

segila2 trump tak sampai meratap2 dgn doa2 kpd tuhan di radio & tv kpd rakyat nya….

#siabahkanser merasakan doa2 yg mustajab kerana maza dah perakui akan nya…

sesama gila ke #siabahkanser & #simupti bebal di utara…?

zunnun
zunnun
23 January 2021 9:54 am

kelakar ulasan nih….

segila trump pun tak kianati ishtiarkan daturat hingga akhir nya sanggup keluar bila masa nya….

segila trump pun tak tutup congress walaupun 400,000 rakyat nya mati & 24 juta mengidapi sakit kerana bencana covids…

mungkin #melayu2islsng Moo + hadi lebih gila dari trump ..

mungkin #melayu2islang Moo & hadi terlebih sawan gila mereka..

sama kah sawan gila Moo + hadi jika di bandingkan dgn sawan babi #sinyanyuktua96 ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 10:03 am
Reply to  zunnun

Skrg carut lah sepuas puas hati ko Zunnun, besok silap gaya mahu ko ditempatkan di Spital Permai ato Tg Rambut. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 10:36 am

ketinggalan zaman budak nih…

cuba2: bezakan antara carut & meme ?

jgn asyik al mahdi sana sini, tapi enggan nystakan al mahdi dlm diri utk bimbing ngapo nih..

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 10:48 am
Reply to  zunnun

Apo hadiah ko dapat Zunnun dlm blog ini semua pelik ko ini berlebih-lebihan tunjuk bodoh … keadilan ada pada semua majoriti yg memahami bicara ko yg tidak habis2 cerita pasal sundal dan babi maka akhirnya ko Allah swt dgn takdirnya nanti ko jadi babi.

Ini yg ko mahukan mako keadilan itu terjadi pada ko …akan org rakamkan gambar ko menjadi babi nanti … sbb bila takdir ko disadarkan baru ditayangkan diri ko jadi babi. Jgn menjauh perangai sesat ko ini Zunnun. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
23 January 2021 10:52 am

Setuju setuju setuju

Sokong sokong sokong

Memang zunnun itu babi

zunnun
zunnun
23 January 2021 10:58 am

mska nya, jgn pulak kao mengelak babi kerana najis nyo, kao menyamakan diri dgn mereka asyik mem”babi” yo dgn al mahdi sana sini sedangkan tuhan dah berikan sifat mahdi nyo kek kao…

kao asyik mengawan babi dgn Imam Mahdi, sbb di ajar Iman Mahdi akan muncul di timur bila dunio kiamat ko?

siape yg mengajar kao asyik mem”babi” yo….

baik2, kok nanti jadi babi saat kematian nanti…

cubo2 hontikan kesundalan al mahdi sana sini klu tak mengerti…

den beri nasihat jo

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 11:05 am
Reply to  zunnun

Peringatan telah pun diberi. ikut suko ko lah … takpo nanti tuhan ziarah ko bilo ko dah betul2 jadi babi akan tuhan snap gambar kito berduwo tuhan sebelah babi ‘zunnun’ buat konang-konangan. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 11:15 am

naik kao beri peringatan kek ke”babi”an yg memabukan dgn muncul mahdi sana sini…

seperti incident di mekkah di mana sekumpulan jemaah mengaku dan menunggu muncul mahdi hingga. membawa kematian2 di sana….

ape kah kematian2 di memali pun sama juo, menunggu mahdi dek mabuk dgn virus amanat hadi…?

zunnun
zunnun
23 January 2021 11:16 am
Reply to  zunnun

naik – baik

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 11:32 am
Reply to  zunnun

Ko seorang ini saja Melayu sesat ke Cino yg mmgmya babi tonok itu pasal suko sgt menyondol ato keling paria tahap tidak reti tidak pernah bersyukur ato Singh babu Singh yg suka cakap pusing2 Tahu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 9:47 am

Tetuan Budin,

Ado info tak bilo maso nyo sang koboi jimen turun dari langit mako boleh bersiaran yg baru … yg skrg yg dok ada ini, menjemukan lah. ko tak jemu2 ke Budin, byk tahun dah coghito yg sama naik pangkat turun pangkat. Tahu.

Mano poyi ea Zunnun kes Najib dah dipindahkan pado kes civil mako tak lamo layi gone kes. Gone kes dlm erti kato dapek pengampunan. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 10:01 am

mana blh paksa, kerana tuhan yg menentukan nya…

maka biarlah tuhan tentukan kes najib, dan mahkamah di tutup sj…..

biarkan kamu semua duduk rumah, biarkan tuhan beri makan dgn malaikat2 nya…..

tuhan kan hamba manusia…

tapi malaun2 pAs berkata, manusia hamba tuhan….

maka salah ke white supremist ikut seperti kaedah sedemikian juga, kulit hitam hamba mereka….

hebat no

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 10:05 am
Reply to  zunnun

Jadi ko Cino hamba pado Melayu ea
Melayu berniago seduniyo sampai akhirat selamanya. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 10:12 am

Jadi #melayuislang tuan kekayaan negara, dan cino menguruskan kekayaan negara ..

betul ke ?

kan konsep ali baba di terima pakai oleh #sinyanyuktua96 kerana #melayu2 mudah lupa..

hebat no

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 10:14 am
Reply to  zunnun

Jadi siapa ketuanya? … skrg ini pun tgh tunggu ketua. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 10:27 am

masih tak faham2 ngape nih…

mana ketua ?

tuhan ke ketua kesundalan manusia ke

atau

manusia membetulkan sesundalan & kepincangan2 tuhan2;mereka..

kan manusia yg cipta tuhan dgn pendewaan & persembahan2 mereka….

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 10:32 am
Reply to  zunnun

Ko faham daerah yg kecil saja … Al-Mahdi itu memahami sebelum Adam as, skrg dan menjauh di alam akhirat … setiap satu2 zaman sebelum kedatangan sehingga diri ko dari kecil sampai skrg dlm poketnya sbb musabab ko jadi begini.

Ko mencemoh iu sbbnya ko tidak memahami keseluruhan hal bawa lah bertenang kelak nanti jadi gila.Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 11:08 am

kao sama sawan dgn trump jugo ko dgn al mahdi sana sini nih…

al mahdi itu Sifat Ketuhanan, tak berbentuk tak binasa dan tak perlu menumpang kehidupan utk hidup…

kerana al mahdi itu Tuhan yg membimbing melalui ketuhanan nya bernama Al Mahdi…

al – the
mahdi – bimbing

kenabian muhammad tak bernentuk tak memuki berbini2 kerana kenabian muhammad itu bukan muhammad tapi ketuhanan tuhan..

faham ko, atau kao syok meneruskan mem”babi”:dgn al mahdi sana sini nih…

hinggo babi blh torbang kao buek nyo

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 11:20 am
Reply to  zunnun

Rasul dan nabi jgn dicemoh jgn disamakan taraf dgn ko manusia yg tiada kelebihan hanya merasa sedikit bodoh sebenarnya bukannya pandai hanya pandai mencemoh … dgn takdirnya keberadaan nabi dan rasul perubahan terjadi kearah kebaikan. Apa ada sosok yg bernama Zunnun hanya mencemoh kejadian Allah swt maka Allah swt yg ko cemoh akan ada juga akibatnya lebih2 lagi pada Sang kekasih pilihan Allah swt. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food