SIAPA BAKAL LAWAN ZAHID HAMIDI? APAKAH PEREBUTAN PRESIDEN UMNO KALI INI ANTARA KLUSTER ‘NO BERSATU DENGAN ‘PRO BERSATU’?

Walaupun setelah Zahid Hamidi baru-baru ini memberi jaminan bahawa pemilihan UMNO akan tetap diadakan pada tahun ini sebagaimana dijadualkan, mengapa masih ada yang mendesaknya agar berundur?

Mengapa mereka tidak mahu menunggu pemilihan UMNO yang dijangka pada bulan Jun atau Julai untuk menjatuhkan beliau?

Adakah mereka yang mengidam jawatan Presiden UMNO masih ada rasa takut untuk berlawan dalam demokrasi terbuka dengannya?

Selepas beberapa Ketua Pemuda UMNO Bahagian membuat desakan secara terbuka agar Zahid Hamidi berundur sebagai Presiden UMNO, hari ini Ketua UMNO Bahagian Paya Besar, Ahmad Tajuddin Sulaiman tampil membuat gesaan yang sama.

Bekas Adun Lepar itu berkata, Zahid Hamidi wajar melepaskan jawatannya itu demi bangsa Melayu, UMNO dan kesetiaan serta kegigihan 3.6 juta ahli yang menganggotai parti tersebut.

Tegasnya lagi, pengunduran itu perlu memandangkan kemelut dalam kepimpinan tertinggi UMNO terus berlarutan tanpa sebarang penyelesaian.

Kata beliau, tindak-tanduk sebahagian Ahli MKT dan Ahli Parlimen yang tidak terarah juga mendedahkan UMNO kepada kehilangan keyakinan orang Melayu yang sangat diperlukan bagi menghadapi PRU15 akan datang.

Maka itu, tambahnya, Zahid Hamidi wajar melepaskan tanggungjawabnya sebagai Presiden UMNO.

Sepatutnya, setelah Zahid Hamidi memberi jaminan pemilihan UMNO 2021 tidak akan ditangguhkan, tiada sesiapa lagi perlu tampil mendesaknya untuk berundur.

Sebaliknya, mereka mesti mula membuat persiapan untuk berlawan dan mengalahkan bekas Timbalan Perdana Menteri itu daripada menerajui UMNO jika benar ingin menyingkirkannya.

Ini kerana, dengan Zahid Hamidi telah memberi jaminan bahawa pemilihan UMNO tidak akan ditangguhkan, ia bermakna beliau akan tetap mempertahankan jawatannya dan sedia berlawan dengan sesiapa saja yang berhajat untuk mengenepikannya.

Meski berdepan kes mahkamah, selagi belum dijatuhkan hukuman bersalah, Zahid Hamidi masih lagi berhak mempertahankan jawatannya.

Dalam waktu yang sama, oleh kerana pemilihan UMNO dijangka hanya beberapa bulan saja lagi iaitu sama ada Jun atau Julai akan datang, di samping wabak Covid19 pada ketika itu boleh jadi sudah mereda dan ramai pula yang telah menerima suntikan vaksin, calon-calon yang ingin bertanding jawatan Presiden UMNO seharusnya sudah pun mula menampilkan diri mereka mulai sekarang.

Siapakah yang berhajat nak berlawan dengan Zahid Hamidi itu?

Adakah Mohamad Hasan, Timbalan Presiden UMNO sekarang?

Adakah Khairy Jamaluddin mahu mencuba sekali lagi setelah kecundang dalam pemilihan 2018 lalu?

Mungkinkah Hishammuddin Hussein pula akan mencuba nasib kali ini?

Apakah Annuar Musa yang lantang mengkritik Zahid Hamidi sejak kebelakangan ini dan merupakan pemimpin UMNO paling pro Bersatu akan turut mencuba nasib menjadi Presiden UMNO agar Muhyiddin Yassin lebih mendapat laluan mudah kekal lagi sebagai Perdana Menteri?

Atau mungkinkan kluster menteri akan bergabung sesama sendiri untuk membentuk satu pasukan yang akan berlawan dengan Zahid Hamidi yang akhirnya berpadu tenaga dengan Mohamad Hasan, lantaran kedua-duanya tiada apa-apa jawatan dalam kerajaan?

Jika itu yang berlaku nanti, apakah pemilihan UMNO kali ini akan menyaksikan pertembungan antara dua kelompok – no Bersatu dengan pro Bersatu? (Shahbudindotcom 22/01/2021)

4.5 8 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 22 January 2021 — 3:07 pm
Subscribe
Notify of
guest
79 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:46 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:45 am

tindakan terhadap hadi awang akan di susuli dgn membawa hadi ke muka pengadilan sejurus kerajaan #melayu2islang jatuh utk rakyat mengetahui samada hadi masih mengamalkan amanat extremist yg sah sesat agar peristiwa berdarah

di memali tidak berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:10 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 12:49 am

amanat hadi sah sesat &: extremist, ape kah hadi dah memohon maaf dan bertaubat

jika tidak maka rakyat perlu hadapkan hadi ke muka pengadilan agar peristiwa berdarah tidak berulangi seperti .

di mamali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:41 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 8:26 pm

adakah hadi awang berasa menyesal membawa fahaman extremist hingga tercetus peristiwa berdarah ….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 6:18 pm

PHD4PIG BERNADA SOSIALIST BILA JADI PEMBANGKANG DAN BERNADA COMMUNIST BILA JADI KERAJAAN…………. 25 MP Desak Kerajaan Beri Moratorium Pinjaman Menyeluruh… . (Malaysiakini) – Lebih 20 ahli parlimen pembangkang berpendapat kerajaan wajar melaksanakan moratorium pinjaman secara automatik seperti yang berlaku semasa perintah kawalan pergerakan (PKP) kali pertama dulu. Kata mereka langkah itu akan membantu menghilangkan keresahan orang ramai yang berdepan dengan kesan pelaksanaan PKP 2.0 sekarang. Sektor perindustrian kecil dan sederhana (PKS) serta pihak lain yang tidak terjejas pula, kata mereka, bolehlah meneruskan pembayaran pinjaman masing-masing seperti biasa. “Pemberian moratorium secara automatik selama enam bulan ini akan meningkatkan aliran tunai kepada… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 5:42 pm

sejurus jatuh nya kerajaan #melsyu2islang, satu usaha gitu akan di lakuksn utk mendakwa hadi awang ke muka pengadilan agar peritiwa memali di berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 5:20 pm

COVID GOOD REASON TO ENFORCE EMERGENCY………. JANGAN BIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA LAGI NANTI LAGI RAMAI MELAYU TUKAR JANTINA…….. Govt ‘Showboating’ On Nur Sajat A Grim Message To Trans People: Activist…………. “While we applaud and welcome this urge for inclusivity by our leaders, it is very clear that at home, we have an ambiguous definition of hate speech, which allows us to cherry-pick whom we want to verbally bully to gain public support.” (The Vibes) – Awam’s Lilian Kok warns that authorities’ harassment of LGBT community will lead to public doing the same Nur Sajat, a transgender celebrity, has been in… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:37 am

tangkap hadi awang kerana keengganan nya memohon maaf hingga membawa kematian2 …

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 5:15 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 4:17 pm

hadi awang perlu di tsngkap jika enggan memohon maaf dgn fahaman sesat amanat hadi nya di kuatiri masih mengsmalkan hingga ke hari ini

yg membawa kemstian2 ….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 3:49 pm

ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why. The reason is not important. It is the act that matters. And treason will always be treason no matter for what reason the treasonous act was… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 8:28 am

ape yg paling keji di sis manusia dgn kemanusian mereka…?

  • the act of betrayal….

melebihi segala bentuk2 keburukan manusia..

annuar musa, hisham, shahidan, azalina akan di hukum oeh perwakilan & grassroot omNO bila tiba masa nya…

bagitu juga kesemestaan tuhan, yg buruk di sisi ketuhanan nya..

memperDUAkan nya,

sama juga ape yg hadi awang.lakukan ketika membentuk kerajaan UG di selangor…

the act of betrayal, kpd pakatan rakyat kerana keinginan merampas negeri terkaya dgn pengkianatan nya…

zunnun
zunnun
23 January 2021 8:30 am
Reply to  zunnun

bagaimana pula dgn #sipesakit kanser Moo dgn pengkianatan nya kpd kerajaan pH yg di bentuk bersama…?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 9:26 am
Reply to  zunnun

Zunnun koka jawatan pengomen setia sehingga Tetuan Budin tutup blognya. Tahu. kihkihkih. Sajo la Nun2

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 9:34 am
Reply to  zunnun

Lihat lah betapa betrayal nya DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK INI.

Orang saki kanser pun boleh dikhianati nya, tak kisah apa.

Jumpa babi hutan dan anjing serigala di hutan, balun DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN ini dulu.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 9:32 am
Reply to  zunnun

The biggest act of betrayal is done by DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Zunnun melakukan the act of betrayal dengan sewenang wenang nya sahaja – willy nally.

Selagi dia boleh mencaci, mengutuk lawan nya, emak dia pun boleh di betray nya. Awas nate’ nih.

Eton
Eton
23 January 2021 8:02 am

Hi Semua…

Lama juga Eton tak masuk ke mari. Tapi bila ada masa, Eton baca juga blog Encik Shah ini. Macam stereotype sikit jadinya.
Sekarang, Eton dah jumpa blog2 lain yang menarik seperti Life of Annie, Sakmongkol AK47. Of course blog orang lama seperti A. Kadir Jassin memang la berisi.
Take care semua.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 8:50 am
Reply to  Eton

Hi Eton.

Dah masuk blog2 itu semua.

Each to his/her own taste.

Enjoy your blogging. Wherever you choose.

Pssssst, mcm mana “stereotype” tuh? Blogs lain tak mcm itu ke?

zunnun
zunnun
23 January 2021 7:38 am

jika covid itu sain bentuk nya, ape kah tuhan asing tidak mengetahui nya… jika asing maka berhenti sj menyembah2 dan memuja2 Nya.. tapi jika tidak asing dan covids dlm ilmu perbendaharan nya, mengape pula doa2 hadi tidak berkesan agat tuhan memakbulkan nya…? tapi hadi awang kan GURU kpd mereka,? adakah hadi awang hanya GURU pembelajaran fahaman bidang ketulan2 daging babi sj ke ? speciality khas utk nya sj… maka bidang covids tidak ketahui akan nya…? tapi pembelajaran ketulan2 daging babi itu membawa pengertian bahawa hadi dan tuhan amat rapat antara mreka berdua ? rapat blh kautim2 ke ? jika blh… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 7:20 am

what is the greatest hypocrisy and superficiality in any form of Man’s Conscious…?

bila mereka mudah lupa ingin menjuarai community..

mudah lupa dgn penbendaharan negara di ambil lalu membantu kpd anak kesayangan nya

adakah mudah lupa atau selective lupa2….?

tidak kah itu ifat #sinyanyuktua96 sentiasa…? mudah lupa dan bersifat selective pula…

#siassmin dgn semburit nya, buat2 blurr saja tapi anwar melompat2 dgn berkata, anwar pukul diri nya sendiri hingga lebam mata….

hebat no

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 8:55 am
Reply to  zunnun

Yer ker?

anwar pukul diri nya sendiri hingga lebam mata?

siapa kata anwar kata begitu?

Wau bulenngy
Wau bulenngy
23 January 2021 6:49 am

Cannot you see majority yang mahu Zahid dan/atau najib dinyah dari Umno kerana mereks berdua ini mahu ex convict of sodomy jadi PM untuk lepaskan mereka berdua dari penjara/kes2 mahkamah mereka?

Pas sememangnya tolak Anwar.
Amanah … ada yang mahu ada yang tolak Anwar

DAP adalah lalang who will protect the chinese’s interest….with or without Anwar

What puzzle me is why Anwar and PH could not work on their own without TDM’s influence if Anwar is SO STRONG?

This is what we called mother of superficiality and hypocrisy

zunnun
zunnun
23 January 2021 7:11 am
Reply to  Wau bulenngy

without #sinyanyuktua96 influence ?

is he still influencing dgn 4 hulubalang nya ….?

another SHILL MASTER in the making ke ?

cukup2 sudah dgn hadi awang sj, tapi tidak kah mereka berDUA yg menjadi SHILL MASTER , satu dgn #islang sesat nya yg membawa kematian2 di memali dan satu dgn #melayu nya yg merasakan dia sj yg tak mudah lupa..

masih ada influence lagi ke #sinyanyuktua96 nih ? atau #sinyanyuktua96 dan para2 taksub nya merasakan #sinyanyuktua96 masih ada kaliber dgn sawan babi nya..?

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 7:50 am
Reply to  zunnun

Jika anda tak boleh buktikan mereka tidak ada kaliber lagi, anda diseliputi sawan babi lah.

zunnun
zunnun
23 January 2021 7:14 am
Reply to  Wau bulenngy

dgn 4 hulubalang pejuan bya cuba meletakan syarat utk meneruskan kuasa, tidak kah itu mother yg kuat memuki kesana kemari melebihi bibit2 superficiality & hypocrisy nih…

sj bertanya…

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 7:52 am
Reply to  zunnun

Kamu punya memuki amat teruk sangat sebab memuki kpd Bang Ali.

sj menuduh

zunnun
zunnun
23 January 2021 6:44 am

adakah pemain2 industri bersama #melayu2islang Moo + hadi utk menjayakan keabsaahan kerajaan yg mereka rampas ? atau byak temberang dgnn pelabur B-B-B sana sini seperti seberang takir at takiri dgn pengumuman nya, dgn pelaburan B-B-B sebaik balik dari turki dan berakhir dgn kontroversi… B-B-B itu bingkai- banggang-bodoh ke? dgn #melayu2islang yg membelakangi parlimen adakah pelabur2 dan pemain2 industri mersa dgn mereka sedangkan legislative itu satu cabang democracy yg amat nyata… di mana pelabur2 dan pemain2 industri utk memegang keyakinan dari pemimpin negara jika asas sistem democracy itu di perlekehkan dan raja saja yg di rujukan oleh segelintir executive yg tidak… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:29 am

Wak Gontol Kejora Kojolla dan si Jig it Jigit dah tak masuk sini lagi.

Kot tak tahan asyik dibalun, ditibai dan dibantai tiap kali depa (dia – 1 orang 2 nama?) masuk sini.

Moral of the story: Jangan mengarut dan menghasut, kamu tidak akan dibalun, ditibai dan dibantai.

Catatan Minda
Catatan Minda
23 January 2021 2:13 am

Dr.Puad pun boleh bertanding Pengerusi UMNO. Tapi Dr. Zahid patut kekal. Kalau nak reform UMNO ikut tren era baru dan boleh menarik minat sokongan golongan muda yang matang baik KJ. Apa apa pun UMNO kena bangun semula teruskan perjuangan politik negara.

zunnun
zunnun
23 January 2021 1:21 am

mana hadi awang The Shill Master…?

sudahkah hadi awang bertaubat dan memohon maaf dgn fahaman amanat sesat nya yg membawa kematian2 ….

di memali

hadi perlu…

mohon maaf kerana dgn sedemikian baru berasa bersalah dan segala kesangsian terjawap bahawa hadi awang tidak mengamalkan ajaran seketul daging babi nya lagi yg membawa kematian2…

di memali

hadi awang The Shill Master…

Mastar..? Mastar ? Mastar.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 5:56 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Mengata “tidak mengamalkan ajaran seketul daging babi nya lagi yg membawa kematian2…di memali itu mengarut.

Maka Pukimak lah dia.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:43 am

ape kah #mealyu2islang Moo + hadi berjaya menguasai #melayu2omNO hanya dgn mempengaruhi MP2 Nya semata2..?

azalina, khairy, annuar musa, shaidah, zahidi, hisham …

mampu ke menghadapi perwalikan ?

dgn hadi mula menujukan sikap celaru nya dgn mua”FUCK”at , suara sumbang dlm omNO mula ,persoalkan ape kah relevant mua”FUCK”at kpd kelangsungan omNo seterus nya…?

maka MP2 yg meletakan keutamaan kpd Moo + hadi, ape kah zahid akan berikan mereka watikah utk menerus bertanding atas tiket omNo menjelang pru 15 ?

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:44 am
Reply to  zunnun

shahidan..

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 5:59 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menyebut FUCK, maka Pukimak lah dia.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:34 am
Reply to  zunnun

Jangan harap lah kamu  zahid tidak akan beri mereka watikah utk menerus bertanding atas tiket omNo menjelang pru 15 ?

Takut yer? Gerun, sebab depa ada pengaruh besar, ramai pengundi.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:37 am

adakah tuhan itu satu lembaga ?

yg mana di katakan tuhan….?

Dzat Nya ?
Sifat Nya ?
Afaal Nya ?
Nama Nya ?

pilih2 lah yg mana yg menyelerakan kalian….

tapi hadi awang melompak memilih nama nya, “allah” dan tidak hairan, setiap bangunana masjid dan surau terdapat replika nama sedemikian terpapar di gantung sebelahan mimbar…

di bukit kecik kuala Trengganu, Satu Replika Besar di Bina dgn bertatakan nama “Allah”….

#melayu2islang hadi mengayakan tuhan dgn nama sj ke ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:19 am
Reply to  zunnun

Ko nak jadi apa Zunnun dah mcm ‘ayah pin’ jer.

zunnun
zunnun
23 January 2021 6:29 am

kamu ‘ayah pin’ sana kemari dgn muhammad & jesus sedangkan mereka berdua itu hanya manusia sj… di sisi tuhan itu, kenabian2 mereka yg mengenal tuhan nya… kurangkan kesundalan bercerita al mahdi jika tidak mengerti pertalian Dzat & Sifat hingga nama nya yg asyik di sembah… “allah ‘ itu ? jgn pula bila sebut “allah” asyik mengingat tuhan asing bertempat di singgahsana kayangan langit yg atas sana hinggakan setiap kali berdoa, mendonggak kepala ke atas pula.. kerana se tiap manusia itu ada lapisan2 langit Nya, kan manusia itu kesempurnaan nya… yg maha sempurna itu akan bertahta di di tempat sempurna kejadian… Read more »

zunnun
zunnun
23 January 2021 7:53 am

cari pengertian Alif Lam Lam Ha seperti mana cari pengertian Alif Lam Ra, Alif Lam Min, Ya Sin...

kerana lautan luas Ilmu Tuhan itu tidak cukup utk di ertikan oleh muhammad dgn syntax bahasa kaum nya ketika itu…

yg tersirat perlu di persuratkan ….

tidak kah itu membawa pengertian biasing civilization nama nya…

taua merasakan parable cukup jadikan asas kepercayaan semata2…?

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:02 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya, maka mana lah di tahu Tuhan.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 8:59 am
Reply to  Anonymous

Dia di sekolah SJK diajar repetition and regurgitating.

Maka dia repeat and regurgitate hingga ke tua ler.

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:22 pm

siape di antara #melayu2islang yg terdahulu di tubuhkan melalui mua#FUCK”at kini di jayakan pula dgn pengkianat2 negara… yg menerajui sebagai “SHILL MASTER”, mengunakan #melayu2 omNO & #melayu2pbbm utk meneruskan kuasa mereka tapi sentiasa kelihatan tidak berupaya dan tidak di depan dlm se tiap seketika… lurking dari belakang dgn agenda2 tersembunyi mereka… mempergunakan agama utk menhalalkan se tiap pergerakan yg di ambil dan di jenamakan mereka…? tak lain, maluan2 pAS yg di ketuai oleh hadi awang dgn fahaman amanat hadi nya, memporak perandakan #melayu2 hingga bergaduh sesama sendiri… tapi mengape #sipenyamun 1MDB & #sinyanyuktua96 amat meminati hadi awang hingga meletakan diri… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:06 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK sebab dia mengambil bahagian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawalkan keadaan.

Depa guna SOP Tentera, gamak nya berdentam dentum di balun depa yang melanggar perintah berkurung, termasuk anjing2 nya.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
22 January 2021 6:00 pm

Hahaha. Kes klasik Keturunan Kerala mampu menipu dengan hati kering. Jangan sampai Melayu kena tipu saka Kerala untuk tahun ke 24. 23 tahun Melayu kena kencing saka Kerala cukuplah. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:08 am

Yang kena kencing itu ia lah yang pakai nama najib bini rosmah dan puak nya. Hingga dia komplen di sini tak renti2. Hancing nya tak hilang tak tahu hingga bila. Kuhkuhkuh.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
22 January 2021 5:35 pm

Pemilihan antara barua saka si Kitol dan pejuang Melayu. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:09 am

Takda pemilihan langsung antara puak kamu. Kuhkuhkuh!

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
22 January 2021 5:08 pm

Tuhan Al-Mahdi nantinya berdoa kepada Allah swt begitu juga Tuhan Muhammad dan Tuhan Isa (Jesus) sbb ketiga-tiga rasul ini hamba dikedudukan yg tertinggi contoh akhlak utk diikuti tetap hamba pada Allah swt cuma bergelar Tuhan utk semua sekalian hamba (kita semua sedunia) ikut sama2 bersetia kepada Allah swt. Nah skrg siapa tuhan siapa Allah swt cuba fikirkan betul2.  Ini maksudnya Trinity yakni 3 daulah/kepimpinan/disertakan keromah bukannya bapa tuhan ibu tuhan anak tuhan. Allah swt itu kekal tunggal dari diri ini 360° global/sekeliling kearah cerkerawala yg tiada hujungnya ianya tiada awal sebelum big bang (rujuk Prof Darwin) skrg ini dan terakhir… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:57 pm

tuhan tidak memerlukan hamba.. tuhan tidak mmemerlukan penyembahan & pendewaan… kerana sedemikian itu satu tatacara mencipta tuhan bentuk nya.. tuhan hanya di kenalai dan di nyatakan melalui ketuhanan Nya…. muhammad & yoshua dan segala mahdi yg di manifestasikan oleh manusia itu tiada lain ketuhanan yg mengenal dan menyatakan tuhan semesta…. tuhan semesta itu satu kegelapan Semesta, Dzat meliputi segala yg ada, the Nothingness of Everything around us and us… nce partaking and encompassing, down to the intricate of every living thing… inertia setiap kehidupan, dan manusia tidak kecuali, conscious, intelligence, emotionless and perpetuity …. a step toward uncovering the inertia… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
22 January 2021 11:51 pm
Reply to  zunnun

Tuhan layan semua yg jahat yg lgbt yg pelacur yg jual agama sebut aja buruk mana org tetap tuhan layan cara manusia biasa takda pilih kasih yg tersedia baik tak payah tuhan layan sbb dah pun terbiasa baik akan kekal baik … jadi yg tersilap jalan inilah yg tuhan tumpu perhatian simply because tuhan itu maha penyayang maha memahami sbb musabab segala hal. Tahu.

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:01 am

jika tuhan layan, maka tuhan membuntukan layanan ke?

pelacur, lgbt, pendeta, lebai2, ilmuan dan sebagai nya yg mengayakan hidup mereka….

semua dlm ilmu nya…

perbendaharan Nya memiliki segala Ilmu khazanah Nya…..

pilih yg mana kalian suka…

tidak ketahui akan najib dgn kerompakan nya bahawa tuhan itu raja Nya…

jika tidak masakan tuhan mengetahui nya…

tapi adakah tuhan memerlukan & melakukan rompakan kerana semua milik nya…

perlu kah Free Will tercari2 bibit2 Freedom Nya..?

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:16 am
Reply to  zunnun

perlu ape tuhan menumpukan prhatian nya kpd yg memerlukan dan membuntukan Nya kerana tiada keupayaan mreka utk mengenal nya…?

batu di campak ke air tenggelam akan nya, kerana di pembaling tahu akan fitrah nya…

tapi jika pembaling inginkan batu itu terapung2 di atas pemukaan air, cari ilmu nya utk menyatakan nya…

create the negative buoyancy needed to make it happen, kerana happening itu ada dlm Perbendaharaan Nya….

pd setiap keadaan cuaca, salinity air, berat batu, malah kesemua variable2 yg meliputi dan kehendak manusia….

pelajari Ilmu nya jgn asyik menyembah2 dan meminta2….

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:30 am
Reply to  zunnun

compassion & mercifulness tatacara dua hala…

compassion yg telah ada dgn kehidupan dari kehidupan Nya..
.
mercifulness itu langkah penyatuan yg di sediakan kpd mereka2 yg mampu menyatakan nya….

terpulang pd kalian utk mengayakan Nya, tapi bila mana compassion & mercifulness seketika2 a mystically interwinding, kerana setiap seketika infinite interwinding’s are unwinding causations creating continuum..

there is a saying, do not get caught at the wrong time and wrong place….

there is also a saying, lady luck present at the right time and right place….

zunnun
zunnun
23 January 2021 12:49 am
Reply to  zunnun

a deja vu…

setiap yg hidup mengalami nya ,,,

setaip yg hidup tak mengerti nya…

setiap yg hidup cepat melupakan nya…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 4:33 am
Reply to  zunnun

Utk Zunnun dikecualikan sbb dah pandai bawa diri asal akhirnya jgn ada diberitakan diketahui Zunnun telah berada di pusat rehabilitasi gara2 berfikiran terlampau berlebih-lebihan.

Tuhan hanya pandu pada yg dirasai patut dipandu kearah cara hidup yg lebih betul terpulang pada yg mahu ikut. Zunnun mahu menyasau gamaknya mahu cakap sorang2 tergelak sorang2 akhirnya … suka hati lah ko Zunnun tuhan pun tak boleh nak nolong. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 6:17 am

jgn pula nanti kamu junaid nya dan zunnun hallaj nya…

pentakbir yg menghukum kerana tidak melihat ketuhanan yg sedang nyata depan nya…

lalu qadir jalani berkata, joka aku ada ketika itu, akan aku sambut hallaj dlm ilmu ku…

maka jgn asyik bercoloteh al mahdi jika tidak mengerti…

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:23 am
Reply to  zunnun

Bodoh lah mengata jangan sebut Al Mahdi jika tak mengerti.

Yang mengerti boleh beri penerangan selepas disebut.

Tapi, bila disebut, jangan sesiapa malu, tersipu sipu. Sebab Al Mahdi ada dalam pengertian Islam.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 7:33 am
Reply to  zunnun

Al-Mahdi hanya insan biasa2 je cuma berbincang utk menafaat bersama, tiada lagi dah yg se mcm fikiran yg ko sendiri faham tapi org lain merasa pelik apa yg ko perkatakan, gamaknya dah mcm ayah pin versi ‘intelektual’ kononnya lah. Tahu. kihkihkih Nun2 apo nak jadi ko ini.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 7:43 am

al mahdi insan biasa atau pengertian pembimbing sifat nya..?

al mahdi itu mahluk atau sifat tuhan semesta..?

tidak kah Sifat Bimbing itu ada pd setiap manusia, satu faculty yg sentiasa membimbing manusia kpd kemanusian mereka..?

sana sini al mahdi? ngape

asing kah al mahdi dgn manusia? cari mana al mahdi? di luar sana atau dlm diri manusia ?

menjual nama al mahdi utk mengelirukan ngape ?

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 9:25 am
Reply to  zunnun

Mengapa mengelirukan?

Lihat saia yang positif dan ambil iktibar dari nya.

Tapi kamu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAY NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT tentulah suka menglirukan.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 9:20 am
Reply to  zunnun

zunnun,

setiap yang hidup seperti kamu mengarut kan nya.

Tak semu buat mcm kamu cakap.

Sedih lah bahwa kamu tidak mengerti nya.

Atau sengaja mencaci nya.

zunnun
zunnun
22 January 2021 4:37 pm

perlu ada usaha setelah kerajaan #melayu2islang hadi jatuh utk membawa hadi di muka keadilan kerana keenggan nya memohon maaf dgn kesesatan fahaman amanat hadi nya yg membawa kematian2…

di memali

ini amat perlu kerana fahaman sedemikian yg membawa polarisi bangsa dan keamaan negara….

fahaman hadi sama dgn fahman white supremacy yg di bawa oleh kerajaan trump di amerika…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:01 am
Reply to  zunnun

Mana boleh paksa Zunnun kejadian berlaku disebabkan tidak memahami akibat atas kegelojohan berpolitik, terpulang pada yg sudah memahami akibat daripada kefahaman yg sempit … hidup sebenarnya mudah cuma ada kelompok yg menunjukkan cara beribadah yg terlampau baik kononnya. Dah tahu baik teruskan lah kebaikan jgn sampai penampilan, pakaian dan bahasa dipaksa pada yg lain. Yg patut adalah terokai lah kemajuan asal boleh bersaing dgn yg lain. Islam itu bukan stagnant ianya ilmu dlm pencarian asal akur kita tetap hamba berbaik-baik jgn berbeza dgn yg lain … manusia tetap manusia jgn ada manusia golongan kasta … boleh ditarafkan ‘golongan’ yg bagai2… Read more »

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 8:04 am

mana blh paksa..?

yg najib dibawa ke muka pengadilan itu bentuk2 ‘paksa’ ke ?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 8:50 am
Reply to  zunnun

Semuwo ea tu hanya tarbiah apo itu amanah … 1mdb ke liwat ke Pas pakai Vellfire naik gaji hanya temberang je maka akhirnya dapek pengampunan buang yg keroh ambil yg jernih …betulkan balik mana yg tidak betul … lagi pun 1mdb berkait ramai pemain termasuk la peguam dan hakim. Ko nak apo Nun apa pengalaman ko yg ko ada … ini je kalu ko mahu sama2 memajukan negara mengikut kesesuaian pengalaman yg ko ada. Ko berseorangan , apa kuasa yg ko ada … hanya menyanyi lagu eeh menceceh menceceh mencecehhh …Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
23 January 2021 8:12 am

bagaiman pula dgn hukuman kpd #siibnu arab pula..

hussein, yazid penjal kepala nya …

galileo di hukum mati oleh pihak gereja…?

joan of ark di bakar kerana kompromi antara raja perancis & raja di england akhir nya..?

adakah kompromi perlu utk Moo + Hadi perlu utk keabsahan kerajaan mereka berdua ?

sedangkan Moo berkata pAs – parti Agama Sesat kini tidak sesat lagi ke kerana memerlukan nya pula..?

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:19 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DIBERI TERDAHULU DARI INI) ASYIK MENGUNGKIT KEMATIAN DI MEMALI.

DIA GERUN, TAK BERANI NAK SEBUT YANG BERGELIMPANGAN DI RUSUHAN KAUM 13 M3I 1969 DIMANA TENTERA DI ARAH MENGAWAL KEADAAN.

DEPA GUNA SOP TENTERA, GAMAK NYA BERDENTAM DENTUM LAH DEPA YANG LANGGAR PERINTAH BERKURUNG. TERMASUK ANJING2 DEPA.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 4:36 pm

SKANDAL JIBENG DUIT DAPAT BALIK TAPI SKANDAL TONG M DAN PAK BONTO SAMPAI RINGGIT MERUDUM DAN DUIT LESAP……….. Malaysia dapat semula RM15.4 bilion tunai, aset 1MDB – Tengku Zafrul Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata sejumlah AS 3.9 billion termasuk aset 1MDB dan jaminan Goldman Sach dipulangkan kepada Malaysia, ia merupakan pemulihan terbesar setakat ini. – Gambar fail KUALA LUMPUR: Malaysia berjaya mendapatkan semula pemulangan aset yang dikaitkan dengan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bernilai RM15.4 bilion (AS$3.9 bil) setakat ini. Menurut Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, antara pemulangan terbesar adalah daripada… Read more »

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 4:21 pm

DORAEMON DIKTATOR……PAK JUB DICKBONTOT….. Siapa Diktator: Tan Sri Muhyiddin Atau Tun Dr Mahathir?…….. Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini mendakwa Tan Sri Muhyiddin Yassin seorang diktator kerana kononnya demokrasi tidak lagi wujud dan rakyat tidak lagi boleh bersuara setelah Proklamasi Darurat memberi beliau kuasa penuh untuk melakukan apa sahaja Diktator adalah pemerintah yang akan memastikan semua kuasa berada dalam tangan beliau, memastikan cabang pemerintahan lain tidak berani melawan kehendak beliau dan memastikan rakyat membisu dengan membuat segala macam peraturan bagi mengawal mereka. Apa sangatlah yang Tan Sri Muhyiddin telah lakukan mengenai Proklamasi Darurat baru-baru ini berbanding apa yang selama ini… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 3:26 pm

Jika Moo, assmin, hamzah, hisham & annuar sanggup keluar duit sekurang2 nya, 1 billion utk membeli ketua2 bahagian & perwakilan..

jika tidak, zahid & najib akan terus & masih berkuasa dlm omNo….

bagi omNo, duit & burit teras hidup mereka….

melayu, agama & raja rethotik semata….

hinggakan krisis perlembagaan, instituisi raja2 di hina & di jadikan bahan jenaka..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 January 2021 10:12 pm
Reply to  zunnun

“Tahukah generasi baru Malaysia bahawa pemindahan kuasa mengisytiharkan Proklamasi Darurat ini telah diluluskan oleh Parlimen dan telah dikuatkuasakan melalui Akta A566 pada 16 Disember 1983 sebelum ditarik balik semula melalui Akta 584 pada 20 Januari 1984?”

Tahukah generasi baru bahawa pada zaman itu BN mempunyai MP melebihi 2/3, sebab itu Parlimen meluluskannya walaupun ditentang kuat oleh pembangkang seperti dari PAS dan parti pembangkang yang lain.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 January 2021 10:19 pm
Reply to  Tanpa Nama

Sorry zunnun actually I reply to MAHATHIRVSANWARp post

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
23 January 2021 5:16 am
Reply to  Tanpa Nama

Zunnun org yg berpusing-pusing abaikan tidak payah sori sbb Zunnun tidak kesah orgnya.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:11 am

Tak payah sori, sebab dia tak layak menerima nya.

zunnun
zunnun
23 January 2021 8:19 am
Reply to  Tanpa Nama

huh, 😅

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 6:14 am
Reply to  Tanpa Nama

Kalau depa dah ada majoriti 2/3, mengapa bodoh korang nak bangkang sangat.

Mintak undi, angkat tangan saja ler, tak payah memenat membikin air liur kering.

Anonymous
Anonymous
23 January 2021 7:59 am
Reply to  Anonymous

hehe