JIKA ZAHID HAMIDI TERLALU LAMBAT BERTINDAK, SEPERTI NAJIB DULU MELAMBAT2KAN TARIKH PRU14, UMNO AKAN KECUNDANG KALI KEDUA

Jika kita perhatikan, salah satu sebab UMNO kalah dan gagal mengekalkan kuasa dalam PRU14 lalu ialah kerana Najib Razak ketika itu agak berlengah-lengah dan lambat membubarkan Parlimen.

Tun Mahathir Mohamad mula menarik sokongan terhadap Najib pada Ogos 2014, beliau keluar UMNO pada Februari 2016, melancarkan gerakan selamatkan Malaysia melalui Deklarasi Rakyat pada Mac 2016, memulakan langkah berbaik dengan Anwar Ibrahim dengan mengunjungi bekas musuh politiknya itu di mahkamah pada September 2016, mengumumkan penubuhan Bersatu pada September 2016 dan diluluskan pendaftarannya pada Januari 2017 serta kemudian mengumumkan pendaftaran PH sebagai gabungan rasmi pembangkang untuk berlawan dengan BN pada Februari 2018.

Bagaimanapun, sehinggalah PRU14 diadakan pada 9 Mei 2018, PH gagal mendapat kelulusan pendaftarannya.

Untuk itu, PH akhirnya membuat keputusan untuk menggunakan logo PKR bagi semua calonnya dalam PRU14.

Hanya apabila PH berjaya memenangi PRU14 menewaskan BN dan Tun Mahathir mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 10 Mei, barulah PH beroleh status pendaftaran yang sah daripada Pendaftar Pertubuhan atau RoS pada 16 Mei 2018.

Berdepan pelbagai masalah untuk mengukuhkan Bersatu selepas ia diluluskan, sementara PH yang sehingga ke detik pembuanfan undi PRU14 gagal didaftarkan, Tun Mahathir selaku Pengerusi PH ketika itu mengatakan, mereka ada cara untuk bertanding dalam pilihanraya sekiranya PH tidak diberi kelulusan.

Ketika itu, sudah timbul ura-ura bahawa PH akan menggunakan logo salah satu parti dalam gabungan tersebut sebagai pilihan agar hanya satu simbol digunakan untuk mengelakkan kekeliruan di kalangan pengundi, selain untuk memperlihatkan kesepakatan menumbangkan BN.

Persetujuan menggunakan logo PKR kemudian diumumkan menjelang saat-saat akhir PRU14 diadakan.

Sebelum persetujuan berkaitan logo itu dicapai, PH turut berdepan masalah lain yang bukan sedikit, terutama dari segi pembahagian kerusi.

Untuk menyelesaikan masalah pembahagian kerusi ketika itu, selain banyak perundingan terpaksa dilakukan oleh Tun Mahathir bersama pemimpin utama PH, beliau juga telah menghantar orang kanannya, Tun Daim Zainuddin untuk berunding dengan Anwar di Penjara Sungai Buloh sebanyak enam kali.

Bagi tujuan tersebut, Tun Daim terpaksa memperbaharui semula lesen gumannya yang telah lama mati lantaran kesibukan sebagai menteri dan menjalankan perniagaan sebelum itu.

Matlamat PH ialah mesti bertembung satu lawan satu antara PH dengan BN, sambil logo yang seragam sebagai kewajipan.

Isu calon Perdana Menteri PH juga turut berdepan masalah sehingga suatu ketika menyebabkan Tun Mahathir merajuk melarikan diri ke London, sebelum kemudiannya dipujuk oleh Nurul Izzah Anwar yang berkunjung ke sana.

Walaupun Pas ketika itu cuba membuat kacau, kononnya ingin menjadi kuasa ketiga dengan bertanding bersendirian, tetapi niat sebenarnya ialah untuk memberi kelebihan kepada BN, kemenangan PRU14 akhirnya memihak kepada PH.

Pendek kata, antara Februari 2016 iaitu ketika Tun Mahathir keluar UMNO sehinggalah 9 Mei 2018, ia adalah detik yang sibuk, penuh ketidaktentuan dan bagai bermain dengan bayang-bayang bagi PH.

Meski disedari ketika itu UMNO dan BN juga berdepan banyak masalah dan sokongan rakyat yang kadangkala mencemaskan, terutama berkaitan skandal 1MDB, salah satu kesilapan besar Najib ialah menangguh-nangguhkan tarikh membubarkan Parlimen sehingga ke penghujung tempoh.

PRU13 pada 2013 diadakan pada 5 Mei dan ini bermakna PRU14 pada 2018 yang diadakan 9 Mei genap-genap tempoh matangnya lima tahun.

Bayangkan jika Najib membubarkan Parlimen pada penghujung 2016 atau 2017 di mana pada ketika itu PH masih bercelaru, pembahagian kerusi belum lagi selesai dan penggunaan satu logo belum dimuktamadkan, pasti sukar sekali untuk BN ditumbangkan.

Tetapi, apabila Najib melewatkan PRU sehingga ke saat akhir tempoh matangnya, ia dengan sendirinya memberi masa kepada PH menyelesaikan semua perkara secara perlahan-lahan dan satu demi satu.

Sekarang, UMNO dan BN sekali berdepan situasi yang hampir sama, walaupun dalam kedaaan sudah kehilangan kuasa.

UMNO secara umummya sedar bahawa Bersatu ingin menelan mereka bagi mengekalkan parti itu di puncak kuasa, seterusnya untuk memastikan Muhyiddin, Geng Hamzah Zainuddin dan Kumpulan Azmin Ali terus dengan jawatan masing-masing selepas PRU akan datang.

Lantaran itu dan demi masa depan UMNO, telah dipersetujui di peringkat bahagian-bahagian baru-baru ini agar dikemukakan usul memutuskan hubungan dengan Bersatu dan seterusnya mendesak PRU diadakan segera.

Usul tersebut disepakati majoriti UMNO bahagian-bahagian dan diluluskan oleh mesyuarat MT pada 6 Januari lalu, tapi kemudian dianjakkan untuk dimuktamadkan dalam Perhimpunan Agung UMNO pada 31 Januari.

Oleh kerana Muhyiddin sedar 31 Januari itu mungkin “tarikh mati” baginya yang mungkin disusuli dengan keputusan Ahli-Ahli Parlimen UMNO keluar daripada kerajaan, dengan bantuan virus Covid19 yang belum hilang, di samping tempoh masa diberikan oleh UMNO untuk menikam, maka bukan setakat PKP dikuatkuasakan, malah darurat turut dilaksanakan.

Sudahnya, Perhimpunan Agung UMNO 31 Januari ini terpaksa ditangguhkan yang membuatkan tindakan untuk memuktamadkan putus hubungan dengan Bersatu dan keluar daripada kerajaan PN jadi tertangguh tanpa ketahuan.

Apakah sebab semua ini berlaku?

Sekali lagi, ia adalah disebabkan UMNO lambat, lembab dan terhegeh-hegeh dalam membuat keputusan untuk putus hubungan dengan Bersatu, menarik sokongan dan keluar daripada kerajaan PN, walaupun sudah berdentum-dentum luahan tidak puas hati dan kecewa terhadap Muhyiddin dilaungkan.

Dengan lambat, perlahan bertindak dan terhegeh-hegeh itu telah memberi ruang dan masa kepada Muhyiddin melakukan tindak balas serta persiapan mempertahankan diri bagi mengekalkan lagi kuasanya.

Bukankah jika selepas majoriti UMNO bahagian-bahagian meluluskan usul putus hubungan dengan Bersatu dalam mesyuaratnya yang diadakan antara 1-3 Januari, MT UMNO pada 6 Januari kemudiannya terus bertindak menarik sokongan dan keluar daripada kerajaan PN, Muhyiddin ketika ini sudah pun tumbang dan masa depan UMNO dengan sendirinya sudah boleh diselamatkan?

Begitu juga, selepas Ahmad Jazlan Yaakob mengumumkan penarikan sokongannya yang kemudian disusuli oleh Nazri Aziz, kenapa selepas itu senyap semuanya?

Kenapa tidak dilakukan secara beramai-ramai atau sekurang-kurangnya lima enam orang Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan?

Seriuskah pemimpin UMNO ini mahu memastikan kelangsungan serta masa depan parti atau masing-masing lebih memikirkan untuk membuncitkan perut sendiri?

Meskipun dalam tempoh PKP dan darurat masih lagi berkuatkuasa, hakikatnya belum terlambat untuk Zahid Hamidi dan pemimpinnya bertindak untuk menyelamatkan masa depan UMNO daripada ditelan oleh Bersatu.

Ruang masih lagi terbuka kerana PKP dan darurat, di sebalik Parlimen digantung dan PRU tidak boleh diadakan, ia bagaimanapun tidak menghalang untuk Muhyiddin daripada dijatuhkan dan sebuah kerajaan baru yang lain ditubuhkan.

Cumanya, Zahid Hamidi harus mengambil iktibar dengan tidak mengulangi sejarah kelambatan bertindak yang dilakukan Najib menjelang PRU14 dahulu kerana jika itu yang dilakukan, UMNO pasti dikecundangkan sekali lagi.

Jika sudah ada ketetapan, keputusan harus dilakukan segera dan secara mengejut, tak kira melalui serangan waktu subuh atau senja.

Yang lebih malang, kalau tewas sekali lagi kali ini yang disebabkan lambat bertindak, UMNO bukan saja tidak mungkin mampu bangkit semula untuk kembali dominan dalam menguasai kerajaan, namanya pun tak mustahil bakal tersimpan di muzium sebagai kenang-kenangan generasi akan datang, bukan lagi merupakan wadah sebuah perjuangan. (Shahbudindotcom 20/01/2021)

5 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 20 January 2021 — 11:26 am
Subscribe
Notify of
guest
35 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 3:22 pm

PHD4PIG MEMANG HIPOKRIT DAN OPPORTUNIST…….MASA DIA PERINTAH KEDEKUT NAK MAMPUS BILA JADI PEMBANGKANG MINTA KERAJAAN TABUR DUIT…….. Sukarnya Duit Kerajaan Untuk Sampai Kepada Rakyat……… 1) Kalau wang kerajaan begitu mudah untuk diberikan kepada rakyat, kalau 35juta wang kerajaan mudah untuk diperuntukkan membeli tablet kepada jutaan pelajar… tanpa birokrasi, tanpa restriction itu ini… tanpa kreativiti untuk klepet duit kerajaan… sudah tentu para pemimpin berjiwa rakyat zaman PH mentadbir akan curahkan segala wang kerajaan untuk kebajikan rakyat. 2) Siapa tidak kenal YB Bangmat yang berjiwa marhaen, merasai denyut nadi rakyat. Siapa tidak kenal YB Salahuddin yang tersentuh hatinya dengan kesusah rakyat. Siapa… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:59 am

hadi awang akan di bawa ke muka pengadilan utk rakyat ketahui samada hadi masih mengamalkan fahaman extremist sesat amanat hadi yg mencetuskan peristiwa berdarah di memali…
kerana hingga kini hadi masih tidak memohon maaf dan menyesal selain menghindar kejadian sedemikan berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:27 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 12:16 am

amanat hadi sah sesat dan fshsman extremist yg mrncetus peristiwa berdarah di memali

ape kah hadi sudah memohon maaf?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:23 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 8:18 pm

adakah hadi awang menyesal dgn menganuti fahaman extremist hingga membawa peristiwa tercetus peritiwa berdarah….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 5:16 pm

COVID GOOD REASON TO ENFORCE EMERGENCY………. JANGAN BIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA LAGI NANTI LAGI RAMAI MELAYU TUKAR JANTINA…….. Govt ‘Showboating’ On Nur Sajat A Grim Message To Trans People: Activist…………. “While we applaud and welcome this urge for inclusivity by our leaders, it is very clear that at home, we have an ambiguous definition of hate speech, which allows us to cherry-pick whom we want to verbally bully to gain public support.” (The Vibes) – Awam’s Lilian Kok warns that authorities’ harassment of LGBT community will lead to public doing the same Nur Sajat, a transgender celebrity, has been in… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:40 am

tangkap hadi awang mkerana keengganan nya memohon maaf hingga membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 4:55 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 3:50 pm

hadi awang perlu di hadapkan mekuka keadilan kerana enggan memohon maaf kerana membawa fahaman ganas yg membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:48 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:12 am

hadi awang penjenamaan dajjal kerana kesesatan amanat nya hingga membawa kematian2 ..

di memali

dah bertaubat ke ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 January 2021 11:34 am

NEGARA BERMASALAH DICETUSKAN OLEH DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON…………DIBELAKANG DAJJAL ILLUMINITY ADALAH DAJJAL FREEMASON………. The Corruption In Umno Perpetuated By Anwar And The RM600 Million Daylight Robbery………… Those who were around back in the 1990s (when Anwar first became the Finance Minister) will remember how he pulled off the RM600 million daylight robbery involving Realmild Sdn Bhd. We often hear DAP, PKR, Tun Dr Mahathir Mohamad, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim, and so many other Pakatan Harapan leaders, talk about how corrupt Umno and the Umno leaders are. Whether that is true or not is debatable because… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 9:00 pm

anwar perlu teruskan permainan number-game, ini akan memberi tekanan terus kpd #melayu2islang berperang sesama sendiri….

curiga antara satu sama yg lain….

biarkan #melayu2islang bercakaran sesama sendiri dan biarkan #sinyanyuktua96 lagi mengawan2 juga….

perkuatkan pH, and bila dari percakaran antara #melayu2islang, akan ada yg datang melutut minta pembelaan

negara perlu di selamatkan dari bibit kesundalan2 penjenamaan #melayuislang

Catatan Minda
Catatan Minda
20 January 2021 6:40 pm

Pak Zahid kalau terhegeh-hegeh lagi… masih tercopot… empayar UMNO akan tenggelam dipengaruhi dek orang lain. Sudah tentu masa akan datang ada kalangan ahli UMNO berpaling tadah dan berubah pendirian. Bertukar rupa. Ayuh. bangun UMNO… berjuang!!! berjuang!!! Elakkan ahli UMNO. menjadi “Sang Kodok”. Dont talk like Parpu Curry.

zunnun
zunnun
20 January 2021 6:55 pm
Reply to  Catatan Minda

pak zahid bukan terhegeh2….

yg zahid & najib nak dari Moo agar dapat ‘pembelaan’ kes mereka dan masa depan omNo di jadikan sandaran….

ini yg sbb suara2 utk zahid berundur sedang di usahakan

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:45 pm
Reply to  zunnun

Mexican Standoff to Moo and PN who is running on emergency mode due to no- majority: 1. Moo gives immunity to Najib dan Zahid, UMNO will uturn Moo dan PN since both fighting for the same turf; no guarantee UMNO will not do a coalition with PH to bring down Moo dan PN; UMNO + PH looks very good for 2/3 majority PRU15 2. Moo doesn’t give immunity to Najib dan Zahid; UMNO crossover and do a coalition with PH bring down Moo dan PN; UMNO + PH looks very good for 2/3 majority PRU15 3. No Mahathir in either… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 8:02 pm
Reply to  Anonymous

this looks kinda like columbia/mexican standoff

between supplier/distfibutor
between the head/the tail

then again between pbbm & omNo both are fighting to be head/the supplier

zunnun
zunnun
20 January 2021 8:23 pm
Reply to  zunnun

Oops

columbian
distributiin

kerajaan #melayu2islang akin to a drug cartel, supplier (pbbm) against end distributor (omNo)

both wanting to exert control

..and the boothlicker, no other, the religious peddler…

perhaps both want a good after life ya

zunnun
zunnun
20 January 2021 8:51 pm
Reply to  Anonymous

coming back to ur clause 2… Moo/shahidah/hisham/annuar musa/zahidi are the prime movers resisting the move unless both Moo & najib agreed hisham will be pm 9 in the making…. (1) here the problem lies, grassroot see hisham will bring about omNo’s demise the current impasse will drag on until Moo ready to call for A Snap Election… ready with the fund, machinery & agreeable seats distribution …. (2) another big problem omNo kinda like a crying baby facing another rampage toddler, pbbm… and pAs the confused & undecisive maid in waitng…. that whar left to the so called #melayu2islang ….… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 1:45 pm

dulu #apemalubosku

kini #SiBodohDengarSini

kesian…

dulu – #mua “FUCK”at
kini – #pN

angkara siape punya kerja nih ?

zunnun
zunnun
20 January 2021 2:00 pm
Reply to  zunnun

Oops

dulu – #mua”FUCK”at
kini – #melayu2islang

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 4:13 pm
Reply to  zunnun

Dulu kamu tonggang tonggek dengan joss sticks sekarang tonggang tonggek FUCKing di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 4:06 pm
Reply to  zunnun

Bagi zunnun, dulu DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK NILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Sekarang ZUNNUN THE PUKIMAK sebab selalu FUCK.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:48 pm
Reply to  zunnun

January 20, 2021 AS THOUGH MALAYSIANS ARE STUPID FOOLS WHO ONLY KNOW HOW TO EAT – AND INVESTORS ARE SUPER MORONS WHO ONLY KNOW HOW TO PAY ‘TEA MONEY’: SHUTTING DOWN PARLIAMENT JUST TO SAVE A COUP PM – WHO ARE THE REAL TRAITORS STABBING MALAYSIA RIGHT THROUGH ITS HEART? An unelected prime minister has no right whatsoever to call for a State of Emergency with the sole purpose of preventing an election and then to threaten to lock up and punish anyone who questions him. If this State of Emergency had been agreed by a majority in Parliament that… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 9:11 pm
Reply to  Anonymous

zafrul is playing to Moo political tunes….

being a banker he knows but being a politician, he is indeed a fool….

with the finance minister been made a fool, #mlayu2islang are no other, breed of fucking fools...

let these fucking fools with their foolish follies, the emergency will further make the people angry ..

let the people decide while at the same time pH must be seen fighting for their causes and their rights……

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 1:38 pm

PHD4PIG HANYA PANDAI MELAGA2 SESAMA PARTI KERAJAAN KERANA TIADA KEKUATAN SENDIRI…….. Will A Snap GE15 Really Solve The Problem?………. Those who think a snap GE15 is going to end up with Pakatan Harapan in collaboration with the anti-Muhyiddin group in Umno winning 135 or 140 Parliament seats are in denial. A snap GE15 will end up with Pakatan Harapan in collaboration with the anti-Muhyiddin group in Umno winning less seats in Parliament than they have now. That is the reality Tun Dr Mahathir Mohamad said he does not understand why Najib Tun Razak needed RM2.6 billion to finance GE13. He… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 1:35 pm

#SiBodohDengarSini

#melayu2islanghadi

#pengatdurianpengattaik

#ajaranseketuldagingbabi

#amanatsesathadi

#semburit

#sinyanyuktua96

#minumairsuamcovidmati

rasakan yg mana hastag yg teramat menarik…?

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 12:15 pm

The key words here are “lambat” and “cabut”

Lambat cabut, ubi bisa jadi kayu
lambat cabut, gigi bisa sakit,
lambat cabut, perempuan bisa ngandung

tapi lohhh…..
di sini kalo UMNO LAMBAT cabut dari PN
alamatnya….
lambat lagi la Brader Anwar bisa jadi PM

kah kah kahhhhh

zunnun
zunnun
20 January 2021 11:54 am

bagus narative nih, patut dapat 5 Stars seperti najib terdahulu, teragak2 utk mengadakan mua”FUCK”at dgn pAs akhir nya berlaku pertandingan 3 penjuru menjelang pru 15, jika zahid lambat bertindak….. pN akan berhadapan dgn bN selain pH juga… sekali lagi pertandingan 3 penjuru…. tapi, ketoka itu, omNo sekuat ketika pru 14 kerana ketika itu, omNo terkesan dgn segolongan pemimpin nya yg menyertai pN . walau bagaimana pun, bN masih kuat utk menghadapi jika pN bertanding di kawasan milik omNo pAs masih menguasai kelantang dan pAs akan kurang kerusi yg di menangi mereka jika berlaku pN vs bN vs pH walaupun hadi… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:49 pm
Reply to  zunnun

Dulu syahid tentang Perlembagaan kafir, sekarang sokong pula? Dulu syahid tentang Perlembagaan kafir, sekarang sokong pula? Oleh: PentadbirJanuary 20, 2021 Share WFAUZDIN NS Mungkin walaun2 pas yg baru nak up tidak tahu sejarah Hadi. Sejarah Hadi dlm tragedi memali ada kaitan dgn amanat Hadi. Apa yg terkandung dlm amanat hadi? Dalam amanat Hadi disebut dengan maksudnya bahawa “Pas menentang Umno adalah kerana Umno mengekalkan perlembagaan penjajah (kafir). Jika mati di dalam menentang Umno itu maka mati syahid”. Ertinya, perlembagaan sekarang ini bagi Pas adalah perlembagaan kapir. Menentangnya adalah jihad dan boleh mati syahid macam Ibrahim Libya di Memali. Itu sejarahnya.… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 9:40 pm
Reply to  Anonymous

ibrahim’s is cursing being misled by hadi piggy dictum…

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
20 January 2021 11:47 am

Darurat Penal code 320 everything with 320 the digits
Pejuang proceeding stop darurat.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
20 January 2021 11:52 am

fani …

childish

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
20 January 2021 11:55 am
Reply to  Anonymous

The clue only God knows the best
Do more search why all with 320 around the globe. Merc and BMW to mention some

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food