AGONG DAN PERLEMBAGAAN

Tamrin Tun Ghafar

Khamis – 21/01/21

( 1 – 22 )

1. Thomas Sowell, seorang Ahli Akademik di salah sebuah Universiti Terkemuka di Amerika Syarikat pernah menyuarakan pendanganya berhubung politik :

” Politics Is The Art

Of Making

Your Self Desires

Seem Like

The National

Interest ”

ATAU

“Politik Adalah

Seni Menjadikan

Kepentingan Diri

Seolah – Olah

Mencerminkan

Ia Adalah Bagi

Kepentingan

Rakyat Dan

Negara”

2. Jika tidak ada sebarang PENAFIAN oleh Pejabat Perdana Menteri atau PMO maka apa yang dikatakan oleh salah seorang pegawai Muhyiddin bahawa Perisytiharaan Darurat itu adalah bagi KEPENTINGAN POLITIK Muhyiddin adalah BENAR.

3. Sebenarnya rakyat sudah LALI dengan sikap PEMBOHONGAN dan PENGECUT Muhyiddin yang membisu dan memekakkan telinga seperti burung kasawari membenamkan kepala ke dalam pasir apabila berhadapan dengan perkara – perkara yang tak boleh dijawab seperti TAKUT MENJAWAB CABARAN SAYA DI MAHKAMAH dalam kes hubungan seks beliau dengan Nika Gee yang ketika itu MASIH bersuami.

4. Sejak RAMPASAN KUASA pada bulan Februari 2020, TIDAK ada satu perancangan ekonomi jangka panjang yang boleh dibanggakan; yang dipersembahkan ialah bantuan jangka pendek atau sementara kepada Makcik Kiah, itu pun telah diperbetulkan oleh Menteri Kewangaannya selain dari bacaan doa bagi menutup KEKOTORAN yang dilakukannya.

5. Kini banyak kilang pembuatan dan industri lain ditutup dan berpindah ke Indonesia menyebabkan jumlah pengangguran meningkat, walaupun Azmin, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengatakan ekonomi negara kukuh dan masih banyak Pelabur Asing (Foreign Direct Investment) datang melabur di sini.

6. Nasihat saya hentikan tabiat membohongi rakyat jika tidak mahu dihumban pada Pilihanraya Umum akan datang.

7. Perlu diulangi lagi bahawa Sistem Pemerintahan Negara yang TELAH DIPERSETUJUI oleh semua pihak dan DIGUNAPAKAI berhubung kedudukan Raja – Raja Melayu sejak MERDEKA 64 tahun lalu:

RAJA

BERPELEMBAGAAN

bukun

RAJA MUTLAK

atau

CONSTITUIONAL

MONARCH

not

ABSOLUTE

MONARCH

8. Dalam lain perkataan PERLEMBAGAAN NEGARA ADALAH SUPREME atau YANG TERATAS SEKALI, justeru semua pihak sama ada rakyat negara ini termasuk orang asing, Agong, Raja-Raja, Perdana Menteri mahu pun penyapu sampah di tepi jalan MESTI dan WAJIB akur dan menghormatinya.

9. Rakyat tidak mempersoalkan kuasa dan tindakan Agong berhubung PERISYTIHARAAN DARURAT yang diumumkan namun ingin mengingatkan SUMPAH yang dilafazkan semasa mengambil alih jawatan Yang Di Pertuan Agong :

” Kami ……ibni …… Yang Di Pertuan Agong Bagi Malaysia BERSUMPAH Dengan Melafazkan

WALLAHI ; WABILLAHI ; WATALLAHI

Maka Dengan Lafaz Ini Berikrarlah Kami Dengan Sesungguhnya Dan Dengan Sebenarnya MENGAKU Akan Taat Setia Pada Menjalankan Dengan ADILnya Pemerintahan Bagi Malaysia Dengan Mengikut Sebagaimana Undang – Undang dan PERLEMBAGAAN Yang Telah DiSah Dan DiMasyhurkan Dan Yang Akan DiSah Dan DiMasyurkan Di Masa Hadapan Ini. Dan Lagi Kami Berikrar Mengaku Dengan Sesungguh Dan Dengan Sebenarnya Memelihara Pada Setiap Masa Agama Islam Dan Berdiri Tetap Di Atas Pemerintahan Yang ADIL Dan Aman Di Dalam Negeri.

10. Sebenarnya rakyat TIDAK MENCABAR tindakan Agong namun ramai berpendapat Perisytiharaan Darurat itu TIDAK bertepatan dengan Perkara 150 (1 ) dan ( 2 ) Perlembagaan.

11. Perkara 150 ( 1 ) –

‘ Jika Yang Di Pertuan Agong berpuas hati bahawa suatu darurat besar SEDANG BERLAKU yang menyebabkan Keselamatan atau Kehidupan Ekonomi, atau Ketenteraman Awam di dalam Persekutuan atau mana – mana bahagiannya terancam , maka YDP Agong BOLEH mengeluarkan suatu Proklamasi Darurat dengan membuat dalamnya suatu Perisytiharan yang bermaksud sedemikian.”

11. Perkara 150 ( 2 ) –

‘ Proklamasi Darurat di bawah Fasal ( 1 ) BOLEH dikeluarkan SEBELUM SEBENARNYA BERLAKU kejadian yang mengancam Keselamatan, atau Kehidupan Ekonomi, atau Ketenteraman Awam di dalam Persekutuan atau mana – mana bahagiannya jika YDP Agong berpuas hati bahawa kejadian sedemikian hampir benar berlaku.

12. Persoalan yang berbangkit ialah:

i. Apakah BOLEH YDP Agong menerimapakai NASIHAT seorang Perdana Menteri yang HILANG sokongan Ahli Parlimen atau Wakil Rakyat?

ii. Amat Penting memahami

PERKARA 43 ( 2 ) ( a ) iaitu :

YDP Agong hendaklah terlebih dahulu melantik sebagai Perdana Menteri untuk mempengurusikan Jemaah Menteri seorang Ahli Dewan Rakyat yang pada HEMATnya mungkin MENDAPAT KEPERCAYAAN MAJORITI Ahli Dewan Rakyat itu.

iii. PERKARA 43 ( 4 ) :

JIKA PERDANA MENTERI TIDAK LAGI MENDAPAT KEPERCAYAAN MAJORITI Ahli Dewan Rakyat, maka Perdana Menteri HENDAKLAH MELETAKKAN JAWATAN Jemaah Menteri melainkan atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh YDP Agong.

iv. Apakah tidak mustahil mengadakan Piliharaya Umum dalam keadaan penuluaran COVID ini boleh MEMBURUKAN keadaan kesihatan seperti yang pernah berlaku sewaktu Pilihanraya Negeri Sabah beberapa bulan lepas.

v. Apakah TIDAK MUSTAHIL Proklamasi Darurat itu SEBENARNYA lebih kepada kepentingan diri Muhyiddin apabila Parlimen dan aktiviti politik digantung sehingga Ogos 2020?

vi. Salahguna kuasa dan rasuah PASTI akan terus meningkat tambah lagi apabila Parlimen digantumg – mereka boleh buat apa sahaja sesuka hati sedangkan rakyat terus ikat perut akibat harga barang makan dan keperluan harian terus MENINGKAT.

13. Muhyiddin SUDAH pun HILANG SOKONGAN DAN KEPERCAYAAN, justeru Agong PERLU

MEMPERTIMBANG SEMULA beliau sebagai Perdana Menteri dan Perisytiharan Darurat.

14. Jika sebelum ini 3 Ahli Parlimen Kerajaan yang telah disahkan POSITIF COVID 19 diarak masuk Parlimen dengan memakai PAKAIAN KHAS ( PPE ) COVID 19 semata – mata untuk mengundi menyokong Kerajaan dan pada masa yang sama semua Ahli Dewan patuh kepada SEMUA syarat yang diperintah termasuk PENGASINGAN diri dengan setiap Ahli Dewan dipisahkan oleh kotak cermin, maka APA PERLUNYA Parlimen digantung?

15. Sebenarnya penggantungan Persidangan Parlimen dilakukan bagi MENGGELAKKAN UNDI TIDAK PERCAYA terhadap Muhyiddin.

16. Ada kemungkinan besar majoriti Perwakilan UMNO AKAN mengundi MENARIK sokongan terhadap Muhyiddin, justeru semua aktiviti politik TIDAK DIBENARKAN.

17. Mengapa Kompleks Beli Belah, Pasaraya dan Tadika boleh dibuka sedangkan Parlimen yang hanya mempunyai 220 Ahli TIDAK DIBENARKAN; bukankah ia satu tindakan yang tak masuk akal?

18. Diharapkan Agong dan Raja – Raja Melayu yang telah memberi persetujuan mengenai Perisytiharan Darurat ini MENIMBANG SEMULA keputusan tersebut, lagi pun ia lebih kepada MENYUSAHKAN rakyat terutama aktiviti ekonomi harian yang bertentangan dengan SYARAT-SYARAT Deklarasi Darurat seperti yang TERMAKTUB dalam Perlembagaan.

19. Kita berbangga Agong dan Raja-Raja Melayu TIDAK BOLEH DIBELI atau TIDAK TERMASUK dalam kalangan ‘Scheme of Things’ yang dilakukan Muhyiddin kepada Ahli-Ahli Parlimen bagi mengukuhkan jawatannya.

20. Kita bersyukur kerana rakyat hari ini masih mencintai dan menghormati Raja – Raja, tidak seperti sejarah Melaka di mana seperti Sultan ditikam mati akibat kezaliman terhadap isteri Megat Seri Rama, Laksamana Bentan yang begitu setia dan berakhir dengan kemarahan,

begitu juga apa yang berlaku terhadap Marie Antionette, Raja Perancis yang terakhir selepas rakyat bertindak ekoran kelaparan berlaku dalam tahun 1793.

21. Adalah lebih sempurna jika Yang Dipertuan Agong bertindak seperti SUMPAH yang dilafazkan dengan MENDENGAR sendiri pandangn Tun Dr. Mahathir Mohamad, Tengku Razaleigh Hamzah dan Anwar Ibrahim kerana mereka ini terlibat secara terus dalam apa yang sedang berlaku; jika tidak bantahan demi bantahan akan berterusan.

22. TERSERAH KEPADA MAJLIS PEGUAM (Bar Council) dan PAKAR-PAKAR PERLEMBAGAAN DUDUK BERSAMA MENGKAJI DAN MENGHANTAR RUMUSAN MEREKA KEPADA YDP AGONG.

Wassalam

Terima Kasih.

5 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 20 January 2021 — 9:07 pm
Subscribe
Notify of
guest
54 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 4:48 pm

MEMALI RANCANGAN JAHAT DORAEMON DISOKONG KUAT ALBONTO………. ALMAHDI AKAN MUNCUL LEPAS WW3………. PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA…….. Kembalinya Liberal World Order……… 1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam? 2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini,… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 7:56 am

hadi awang akan di hadapkan ke muka pengadilan utk rakyat ketahui sejurus jatuh nya kerajaan #melayu2islang supaya peristiwa berdarah di memali tidak berulang lagi kerana ke engganan nya utk memohan maaf kpd rakyat..

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:28 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 12:51 am

amanat hadi sah sesat & extremist…

ape kah hadi dahv bertuabat dan memohon maaf ?

jika hadi enggan, maka hadi mesti di dakwa agar peristiwa berdarah memali tidak berulang…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 10:06 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 8:20 pm

adakah hafi awang berasa menyesal menganuti fahaman extremist hingga tercetus nya peristiwa berdarah ..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 5:13 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:16 am

To Amem 21 Jan 2021 : 5.01am What you story meh? Ni lagi satu pengikut PasPisPuss takpun Bersatu Kutu..bodoh, mewa mcam menteri mu Si Tua Man Ibrahim the Sewer Department tu. Apa kena mengena peristiwa Medan Tainanmen dgn Medan Padang Merdeka di KL. Itu negara Komunis lah bodoh..nk samakan peristiwa kacau bilau dgn yg kat Mesia raja berpelembagaan ni. Tengok dulu kalau umor kau panjang, umur kita panjang klu Mesia jadi negara berPresiden atau negara Komunis..baru kau bole buat bandingan ye. Dah pi masok gua balik..dari gua mana kau keluar ye. Gua Musang, di Kelante tu…kau pergi masok dan jgn… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:02 am

The best articles and comment i read about Malaysian Agong’s executive power. What can be done and what can’t be done..within the Legislation of Raja Perlembagaan mengikut rukun negara ..Taat kepada Raja… (Raja/Sultan adil..disembah.. Raja/Sultan Zalim, tak adil disanggah) … kita sendiri2 faham lah. Bukan saya yg kata . Tpi sejak zaman kesultanan dulu2. Tak percaya cuba pi try tonton balik filem melayu klasik lakonan arwah P.Ramlee dan arwah Noordin Ahmad dlm filem “Hang Tuah”..dialog Hang Jebat…

zunnun
zunnun
22 January 2021 3:52 pm

hadi awang perlu di hadapkan ke mahkamah kerana enggan memohon maaf dgn fahaman amanat sesat nya yg membawa kematian2 …

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:49 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:06 am

Hahaha April Fool belom mai lagi. Hang dah buat mega lawak jenaka ya? Delusional Pas zombie’s salve…Hadi jadi PM9 ?
Alamat lingkop lah Malaysia..ekonomi lagi runtuh..ikot kepala hotak Lobai2 PasPisPus punya undeng2.. yg terikat undeng2 dan dihukum hanya rakyat biasa. Menteri2 Pas kebal undeng2. Tak caya tanya menteri burung Hud2..langgar undang2 kuarantin.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:06 am
Reply to  khatijah.nuno

pembetulan…zombie’s slave

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:11 am

kan hadi awang penjenamaan dajjal dgn kesesatan ajaran sesat nya yg membawa kematian2 ..

di memali

masih dlm penafian2 ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 January 2021 3:13 pm

BILA DUNIA DIKUASAI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ INILAH JADI NYA…….. Enam kluster COVID-19 di Terengganu akibat ketidakpatuhan SOP di tempat kerja Kluster COVID-19 di tempat kerja dan sehingga kini ia telah menular di empat daerah iaitu Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Dungun dan Setiu. – Gambar hiasan KUALA TERENGGANU: Terengganu merekodkan enam kluster COVID-19 yang berpunca daripada ketidakpatuhan prosedur operasi standard (SOP) di tempat kerja, kata Pengarah Kesihatan negeri Dr Nor Azimi Yunus. Beliau berkata terbaru pada 16 Januari lepas, berlaku satu kluster COVID-19 di tempat kerja dan sehingga kini ia telah menular di empat daerah iaitu Kuala Terengganu, Kuala Nerus, Dungun… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:09 am

Halo…you go and see your homestate Kelantan. What’s happening now..banjir, banjir, Terengganung sama, Pahang. Ni semua negeri2 PN. Banjir paling terok dlm sejarah … lagi tiga, 4 tahun nogori ularmak2 tu jdi Venice.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 January 2021 11:29 am

NEGARA BERMASALAH DICETUSKAN OLEH DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON………… The Corruption In Umno Perpetuated By Anwar And The RM600 Million Daylight Robbery………… Those who were around back in the 1990s (when Anwar first became the Finance Minister) will remember how he pulled off the RM600 million daylight robbery involving Realmild Sdn Bhd. We often hear DAP, PKR, Tun Dr Mahathir Mohamad, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim, and so many other Pakatan Harapan leaders, talk about how corrupt Umno and the Umno leaders are. Whether that is true or not is debatable because politics is a game of… Read more »

zunnun
zunnun
21 January 2021 8:30 am

patutkah hai awang di “arak” dan di “telanjang” depan khalayak ramai kerana keengganan nya utk memohon maaf membawa virus extreme takfiri hingga membawa kematian2 …

di memali…

bila di telanjang ape kah hadi awang separa dgn iblis yg sentiasa dlm penafian bahawa muhammad anak aminah dan kenabian itu 2 polar yg berlainan

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:37 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menghasut, mengungkit peristiwa di Memali.

Tapi dia gerun, tak berani sebut yang bergelimpangan di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan no-nonsense SOP Tentera, balun yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing2 nya.

zunnun
zunnun
21 January 2021 8:23 am

asa ape #melayu2islang yg hadi awang cuba menjenamakan tentera zombie nya ?

asa islang nya atau asa melayu nya ?

persoalan nya

… adakah bangsa yg jadi penyelaras agama ?

kesundalan ape bila fahaman sedemikian yg di jadikan asa hingga membawa kpd fahaman assobiyah yg berlawanan dan tidak selari dgn pengertin ISLAM sebenar nya…

adakah islang ajaran seketul daging babi hadi selari dgn ISLAM Semesta….?

hingga membawa kematian2 ..

di memali

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:38 am
Reply to  zunnun

Di ulang:

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menghasut, mengungkit peristiwa di Memali.

Tapi dia gerun, tak berani sebut yang bergelimpangan di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan no-nonsense SOP Tentera, balun yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing2 nya.

zunnun
zunnun
21 January 2021 8:18 am

mengape ajaran sesat amanat hadi dgn tema2 ketulan2 daging babi nya bahaya kpd manusia dgn kemanusian mereka….

yg terang dan jelas nya, ajaran sedemikian rupa membawa kematian2 …

di memali

mengape yg ibrahim mabuk menguyah makanan dari kawah hadi awang ?

adakah kerana sempit ilmu nya atau terlebih over emosi & prejudice Nya…

ilmu ape yg sempit seperti mokar senik mencari2 lubang sempit merata2..

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:40 am
Reply to  zunnun

Di ulang:

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menghasut, mengungkit peristiwa di Memali.

Tapi dia gerun, tak berani sebut yang bergelimpangan di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan no-nonsense SOP Tentera, balun yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing2 nya.

zunnun
zunnun
21 January 2021 8:10 am

renung2kan.. yg mana dulu peraturan Alam ? randomness atau definition… kegelapan atau pencerahan… yg baik atau yg buruk…. tapi di sisi tuhan randomness & definition dlm keSATUan NYa… kegelapan & pencerahan dlm keSATUan Nya… maka jgn tersilap mengatakan BAIK itu akan sentiasa kekal dlm keadaan BAIK, kerana bila berlaku pembaharuan antara BAIK dgn usaha utk memperbaiki BAIK, agar Baik bertambah lebih baik , keengganan Baik bertukar menjadi BURUK memberontak dan lahir satu polar pembaharuan BAIK yg terbaru pula…. sifat BAIK terdahulu mengambil sifat Buruk dan dan lahir sifat terbaru BAIK akhir Nya… process ini berlarutan, dan ini intipati manusia dgn… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:45 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik menghasut dan mengarut.

Memfalsampahkan baik buruk seolah olah dia ada PhD.

Tapi yang dia ada hanya lah PHD – Penyakit Hasad Dengki.

Baik dia di rupa nya tapi busuk di kepala dan hati nya.

zunnun
zunnun
21 January 2021 7:53 am

…..democracy must prevail and be seen prevailing…. tapi baghdadi dgn fahaman takfiri nya mengatakan democracy itu fahaman kapirun…. maka dgn sedemekian mengaku, democracy itu dari perbendaharaan tuhan yg lain pula….. adakah baghdadi dan fahaman takfiri2 yg ada di malaysia mengatakan falsafah yunani pluto/socrates itu bukan memperkasakan tapi melemahkan kemanusian… buta kah mata baghdadi dan amanat hadi bahawa, penafian2 iblis dah menyular masuk merosakan kemanusian manusia dgn pemerimaan mereka….. dlm setiap kerangka ilmu manusia, akan sentiasa ada baik & jahat nya kerana Sifat Aktif Causation itu yg mengerakan Alam Semsta…. ini ketentuan Tuhan dan Kedua2 Sifat Berlawan Nya…. perlu ada Hidup… Read more »

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:08 am
Reply to  zunnun

Makna bukti “baghdadi dgn fahaman takfiri nya mengatakan democracy itu fahaman kapirun….”?

TAK BOLEH DIPERCAYA DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK NILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Bunyi mcm menuduh liar sahaja – Opposition preoccupation.

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:45 am
Reply to  Anonymous

Mana bukti …

Amem
Amem
21 January 2021 7:52 am

Dunia manusia mencari kefahaman sdgkan nikmat surga telah pun ada itulah berbaik-baik … Ini logiknya tak kan ke syurga bila berbalah .. nikmat surga ikhlas memberi lelaki baik pun perempuan … cara tak betul akan neraka maksiat dihebohkan msg2 malu bakal terbitnya tidak puas hati dendam saman dan sebagainya. Yg miskin yg kaya hanya sepinggan nasi yg cerdik baya yg murah asal kenyang tidak sakit apa yg di makan. Nerakalah mereka berdendam tidak nyenyap tido maka bodohlah ia walau berharta. Yg cerdik walau pun miskin mendapat nikmat dari pasangan seiring jalan. Yg bangang suka menunjuk hebat maka org menyampah berkurang… Read more »

Last edited 1 month ago by Amem
zunnun
zunnun
21 January 2021 7:36 am

democracy berparlimen…

lalu di ikuti dgn raja berperlembagaan…..

bagaimana pula dgn

raja berperlembagaan…

lalu di ikuti dgn democracy berparlimen….?

antara ketentuan kedua2 nya, dan tatacara cara kedua2 nya di dahulukan dan di terkemudiankan…

agar dua lautan ini memberi maksud mengelakan melampaui anatara satu sama dgn yg lain….

akan tetapi, akan berlaku di mana kedua2 nya melampui antara kedua2 bila mana pihak2 executive menggunakan kepentingan mereka utk meraih kuasa……

yg amat malang nya bilamana singahsana2 juga merestui kerana sifat prejudice yg terpendam….

amat penting singgahsana melihat raja berperlembagaan itu satu objektif yg mengutamakan fungsi parlimen….

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:16 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK memutar belitkan fakta2 yang sudah demikian lama terbina (established).

Bodoh bangang tak sedarkan bahawa apa2 sistem yang di guna pun ada kelemahan nya.

Menuduh prejudice tapi prejudice terbenam dalam kepala hotak dan hati sanubari nya.

Amem
Amem
21 January 2021 5:01 am

Constitutional monarchy ato apa saja yg dikedudukan tertinggi masih berkuasa Mutlak dgn keadaan semasa hanya gerombolan rakyat masih boleh diuruskan dgn seadanya …. tiada siapa boleh mencabar bakal berdepan juga dgn risiko byk terjadi contoh di Medan Tiananmen peristiwa yg terpaksa dihadapi kematian demi menghentikan kacau bilau walau dianggap zalim.

Last edited 1 month ago by Amem
khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:15 am
Reply to  Amem

What you story meh? Ni lagi satu pengikut PasPisPuss takpun Bersatu Kutu..bodoh, mewa mcam menteri mu Si Tua Man Ibrahim the Sewer Department tu. Apa kena mengena peristiwa Medan Tainanmen dgn Medan Padang Merdeka di KL. Itu negara Komunis lah bodoh..nk samakan peristiwa kacau bilau dgn yg kat Mesia raja berpelembagaan ni. Tengok dulu kalau umor kau panjang, umur kita panjang klu Mesia jadi negara berPresiden atau negara Komunis..baru kau bole buat bandingan ye.
Dah pi masok gua balik..dari gua mana kau keluar ye. Gua Musang, di Kelante tu…kau pergi masok dan jgn keluar2 dah. Thank you. The End

Catatan Minda
Catatan Minda
21 January 2021 1:31 am

Itulah realiti ahli politik di mana keikhlasannya memang tak ada. Fokus semata-mata untuk dapat kuasa dan duit. Kasihan kepada rakyat yang telah diperkotak-katik. Ibarat mencurah air di daun keladi ketika dahulu telah mengundi mereka. Dahlah duit yang diterima gajinya adalah duit rakyat. Rakyat masih sengsara dengan pendapatan tak balik modal dan terbeban hutang-piutang. Baru nak merangkak dah tersungkur balik. Perlu ada pucuk pimpinan baru yang sah ada majoriti mengubah pendekatan baru khususnya kehidupan rakyat dan pandemik Covid 19. Harapan rakyat semoga lahir pendekatan baru oleh pemimpin yang sah ada majoriti tanpa selindung untuk kepentingan diri sendiri dan kuncunya melainkan kepada… Read more »

Last edited 1 month ago by Catatan Minda
zunnun
zunnun
20 January 2021 9:46 pm

absolute monarch vs constitutional monarch

akan ada satu ketika, dimana lautan kedua2 nya di lampaui bukan kerana kepentingan tapi kerana ketentuan….

.

Amem
Amem
20 January 2021 9:44 pm

JENG JENG JENG KIAMATNYA POLITIK HARU BIRU MALAYSIA TAK LAMO LAYI. TAHU.
SIMPLE JE KALU BAIK JENTERANYA BAIKLAH KENDERAAN ITU BERGERAK BEGITU JUGA NEGARA SETIAP ANGGOTA BETUL JALANNYA MAKA LAWASLAH WAWASANNYA. HANYA TUHAN JE YG BOLEH LAKUKAN DGN SETIAP DIBAWAH NYA KEARAH JALAN YG SAMA SEIYA SEKATA. JENG JENG JENG.

Last edited 1 month ago by Amem
Amem
Amem
20 January 2021 9:37 pm

T T Say

“ANWAR JADI PM”

Anwar TIDAK akan menang PRU tanpa bantuan Mahathir. Dah dua kali dia cuba tapi GAGAL. Kali kedua, Anwar menang Semenanjung, tapi langsung lupa tentang Sabah dan Sarawak; menunjukkan “kecerdikan” Anwar.

Orang Sabah & Sarawak menang tak suka Anwar. Sebab tu, Anwar tidak akan menang PRU dan akan menjadi “Perdana Menteri Menunggu” yang terlama didunia.

zunnun
zunnun
20 January 2021 9:47 pm
Reply to  Amem

anwar TIDAK akan menang PRU tanpa bantuan Mahathir….

so you’re playing God here ya….?

Amem
Amem
20 January 2021 9:59 pm
Reply to  zunnun

I just copy paste la Nun ekau ni. Kihkihkihkih.

Last edited 1 month ago by Amem
Anonymous
Anonymous
20 January 2021 10:57 pm
Reply to  Amem

TT aka Tukar Tiub operates at the same level as RPK Manchester, who is the highest bidder? At the moment, TT is contracted to Atok and Azmin Semburit to run down Anwar at all cost.

He was the the Co-Coordinator for Azmin Semburit’s well executed mutiny in PKR that pave the way for Sheraton Move that brought in PN at the expense of PH.

So no rocket science, if TT is rewriting Khalid Jafri’s at the behest of Atok and Azmin.

Amem
Amem
21 January 2021 4:37 am
Reply to  Anonymous

Yg memahami yg mencorakkan bagaimana pengakhiran cerita asal dapat hasil yg boleh ditrima semua org. Malaysia dgn semua negara2 kuasa besar dipihak pemegang amanah dari dulu mmg ada garis panduan agar akhirnya di landasan yg betul dgn perbagai cara demi mencapai matlamatnya menurut kesesuaian keadaan disatu2 negara dunia itulah Illuminati dan Freemason akhirnya diserahkan kepada pembawa amanah.

Last edited 1 month ago by Amem
khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:18 am
Reply to  zunnun

Orang Pas memang..mcam depa tahu nasib dan masa depan. They can predict. Maklumlah org syuga digerenti Hadi Serban Bakul Bawang

Amem
Amem
20 January 2021 9:27 pm

T T Say

“MARI MENGENAL

DARURAT”

Muhyiddin tak cukup korum, Anwar pun belum tentu cukup korum, Nak tak nak kena ada pilihanraya. Virus covid masih berkeliaran. Rakyat dah cukup susah. Setiap hari mengharap dapat bantuan. bukan malas. tapi pilihan terakhir. Jalan terbaik darurat dahulu. Muhyiddin selamat, rakyat selamat. Tim banduan dan Mahkamah pun selamat. SELAMAT JALAN.

zunnun
zunnun
20 January 2021 9:51 pm
Reply to  Amem

Virus Covid masih berkeliaran..

yet at the same time, Virus ketulan2 daging babi hadi juga berkeliaran….

atau kamu dlm penafian ?

ape ibrahim libya mengamok terkena virus covids?..

Amem
Amem
20 January 2021 10:10 pm
Reply to  zunnun

Covid-19 mudah2an back to normal. Allah jo yg tahu.

Anonymous
Anonymous
21 January 2021 8:49 am
Reply to  zunnun

Virus DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK asyik berkeliaran – menghasut, mengungkit peristiwa di Memali dsb nya.

Tapi dia gerun, tak berani sebut yang mengamuk di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan no-nonsense SOP Tentera, balun yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing2 nya.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:24 am
Reply to  Amem

Yg terbaek, takyah lah bubar parlimen and call for fresh election. Kan Raja Berpelembagaan..kena smart and be wise lah. Dah byk kegagalan PM dan PN..contoh Covid, rakyat main susah(lebih susah pd zaman PH dan Najib), pelbaur2 FDI lari, sykt2 besar mcam Hyundai, Google, Tesla angkat kaki dan business ke Singapore dan Indonesia. Takkanlagi nk looked other way and terus sokong PM dan kjaan pintu belakang yg pintu dah terkopak.
So should advised Moo Cancerman to step down lantik lah MP2 lain yg punya majority sokongan utk jadi interim PM hingga kemelut Covid berkurangan dan selamat utk adakan PRU baru

Amem
Amem
20 January 2021 9:25 pm

T T Say

Adakah malaysia kegersangan pemimpin berwibawa? pemimpin kalangan kluster perompak, kluster sontot, kluster pengkhianat sheraton, lain lagi kluster penonggang bangsa dan agama.apa lagi kluster pemimpin yang boleh diharap???

Kalau mahu jadi pemimpin bukanlah jadi seorang pemimpin yang boleh berbuat apa saja kepada undang² dan rakyat tapi jadilah pemimpin yang boleh mengubah undang² dan keperluan sendiri untuk kebaikan rakyat

zunnun
zunnun
20 January 2021 9:53 pm
Reply to  Amem

malaysia kegersangan pemimpin berwibawa….?

atau malaysia mempunyai pemimpin2 yg terlebih wibawa ?

Amem
Amem
20 January 2021 10:08 pm
Reply to  zunnun

Tolobih wibawa itu la yg bercelaru mcm anak ayam kehilangan indoknyo. Apoo nak dibuek’an Allah swt maha hebat penyusunannya utara selatan timur barat last2 kat Mesya diyo berlaboh semuwo ea. Kihkihkihkih.

Last edited 1 month ago by Amem
Amem
Amem
20 January 2021 9:21 pm

T T say

Awaiting moderation

panglimo potaseh commented on

“MUSTAHIL TAK FAHAM –

SULTAN MELAKA

TAK AKAN LANTIK ANWAR”

Abam akan sumpah dgn tepok bantal ..
kalauu malam ni ana jadi PM isok
sebelumm kotey ana berkokok ente akan
jadiii Sultan Off Malacca ..ha tu dia
. .kahkahkah

Last edited 1 month ago by Amem
Anonymous
Anonymous
21 January 2021 9:00 am
Reply to  Amem

Jangan guna istilah Sultan cara mempersendakan nya.

Kamu perlu awasi sensitiviti kaum Melayu yang majoriti di negara ini dan yang mula2 menduduki Gugusan Pulau2 Melayu ini, termasuk Semenanjung Tanah Melayu.

Jangan ulangi kelakuan begitu.

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:32 am
Reply to  Anonymous

Pembetulan…yg tak boleh dipersenda, Islam, Quran, Hadith, Rasul dan Nabi2, alim ulamaq yg sahih (kebanyakkan Lobai2 Pas terutama yg tumpang sekaki jdi kerajaan- tak masok dlm golongan ni)…yg lain tu tak maksum pun..kecuali ketua negara yg betul2 pegang sunnah dan ajaran Islam (bukan yg berlakon gi surau2, kuliah2, mesjid2) tpi bab korupsi, salahguna kuasa oleh kjaan zalim, menteri2 serigala..dibiarkan bermaharaja lela)

khatijah.nuno
khatijah.nuno
23 January 2021 4:27 am
Reply to  Amem

You org Kelante ke, tak pun org Pas. Biasa lah puak ni jenis suka cakap hal2 dlm kain,perkataan lucah, kahwin lebih satu, hanya seks dalam kepala yg dibungkus kopiah dan serban. Hipokrit, maniac !