SELEPAS ZAHIRKAN TAK SETUJU DENGAN DARURAT, UMNO MAHU TUNGGU APA LAGI DALAM KERAJAAN?

Baik secara langsung atau tidak langsung, tindakan Setiausaha Agung UMNO, Ahmad Maslan mengutus surat kepada semua Ahli Parlimen parti itu untuk meminta persetujuan mereka bagi menggesa Yang Dipertuan Agong memanggil sidang khas Parlimen adalah tanda penolakan UMNO terhadap perisytiharan darurat.

Oleh kerana Ahmad Maslan adalah Setiausaha Agung yang tertakluk kepada arahan Presiden UMNO dalam bidang tugasnya, sudah tentu surat yang dihantarnya itu adalah atas arahan Ahmad Zahid Hamidi.

Tidak mungkin Ahmad Maslan berani menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen UMNO dalam isu darurat ini semata-mata atas pertimbangan dirinya sendiri tanpa dipersetujui atau merujuk kepada Zahid Hamidi.

Dengan itu, bolehlah disimpulkan surat kepada Ahli Parlimen yang diutus Ahmad Maslan itu adalah permintaan rasmi daripada UMNO melalui keputusan yang dibuat atau dipersetujui oleh Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO.

Dalam erti kata lain, pendirian UMNO dalam isu darurat ini adalah senada dengan Ahli Parlimen blok pembangkang yang turut tidak setuju dengan perlaksanaannya yang dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos depan.

Bagaimanapun, haruslah difahami bahawa penolakan itu bukan bererti UMNO menolak proklamasi darurat oleh Agong, tetapi cuma menolak nasihat yang diberikan oleh Muhyiddin Yassin dan kerajaan kepada Agong tentang keperluan darurat itu dilaksanakan.

Sebab itulah, persetujuan diminta daripada Ahli-Ahli Parlimen UMNO untuk menggesa Agong memanggil sidang khas Parlimen bagi membincangkan berkenaan darurat tersebut.

Barangkali, sama seperti blok pembangkang, UMNO juga berpendapat, perlaksanaan PKP yang kini dikuatkuasakan ke seluruh negara, kecuali Sarawak, sudah memadai untuk mengawal dan membendung Covid19 tanpa keperluan kepada darurat diisytiharkan.

Darurat diusulkan cadangannya kepada Agong setelah Muhyiddin semakin ditolak dan kian hilang sokongan Ahli-Ahli Parlimen dianggap lebih bersifat politik berbanding untuk mengawal Covid19.

Wujudnya surat Ahmad Maslan kepada Ahli-Ahli Parlimen UMNO itu didedahkan oleh Annuar Musa melalui media sosialnya hari ini sambil menyatakan bahawa beliau tidak setuju dengan permintaan tersebut serta menganggapnya sebagai penderhakaan kepada Agong.

Bekas Setiausaha Agung BN yang dipecat itu turut “menyekolahkan” Ahmad dalam jawapan panjang lebarnya berkaitan darurat dalam konteks Perlembagaan Persekutuan.

Timbalan Speaker Parlimen, Azalina Othman Said turut menolak surat Ahmad Maslan yang menggesa perlunya diadakan sidang khas Parlimen membincangkan isu darurat itu.

Beranggapan bahawa kebarangkalian untuk Agong memanggil sidang khas Parlimen atau membatalkan proklamasi darurat adalah sangat tipis, Azalina berkata, beliau menolak dan tidak bersetuju dengan permintaan yang dipohon oleh Ahmad itu.

Setakat ini, hanya dua Ahli Parlimen berkenaan saja yang menolak surat Ahmad Maslan itu, manakala yang lain-lain belum kedengaran lagi respon mereka.

Apa yang nyata, sebagai rakan kongsi dalam kerajaan PN, walaupun diberi banyak ketidakadilan, tekanan serta pembulian, UMNO ketika ini jelas semakin tidak senada serta berbeza dengan pendirian kerajaan.

Menggesa sidang khas Parlimen ini dilihat langkah susulan UMNO selepas majoriti bahagian-bahagian sebelum ini sepakat meluluskan usul memutuskan hubungan dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang.

Kata putus berhubung usul tersebut dijangka dimuktamadkan dalam Perhimpunan Agung UMNO, 31 Januari ini, tetapi ditangguhkan ke suatu tarikh lain berikutan PKP dan darurat yang sedang dikuatkuasakan.

Lantaran semakin jelas berbeza pendirian dengan kerajaan dan Muhyiddin, apa sebenarnya yang membuatkan UMNO masih tercongok lagi berada dalam kerajaan?

Kenapa tidak terus keluar saja dan jatuhkan Muhyiddin dengan segera?

UMNO mahu tunggu apa lagi? (Shahbudindotcom 19/01/2021)

4 7 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 19 January 2021 — 8:38 pm
Subscribe
Notify of
guest
87 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 3:18 pm

PHD4PIG MEMANG HIPOKRIT DAN OPPORTUNIST…….MASA DIA PERINTAH KEDEKUT NAK MAMPUS BILA JADI PEMBANGKANG MINTA KERAJAAN TABUR DUIT…….. Sukarnya Duit Kerajaan Untuk Sampai Kepada Rakyat……… 1) Kalau wang kerajaan begitu mudah untuk diberikan kepada rakyat, kalau 35juta wang kerajaan mudah untuk diperuntukkan membeli tablet kepada jutaan pelajar… tanpa birokrasi, tanpa restriction itu ini… tanpa kreativiti untuk klepet duit kerajaan… sudah tentu para pemimpin berjiwa rakyat zaman PH mentadbir akan curahkan segala wang kerajaan untuk kebajikan rakyat. 2) Siapa tidak kenal YB Bangmat yang berjiwa marhaen, merasai denyut nadi rakyat. Siapa tidak kenal YB Salahuddin yang tersentuh hatinya dengan kesusah rakyat. Siapa… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 8:02 am

hadi awang perlu di bawa ke muka pengadilan agar rakyat ketahui samada hadi masih mengamalkan ajaran extremist yg sah sesat utk mengelakan peristiwa berdarah di memali tidak berulang lagi….

kerana hingga hari ini, hadi masih tidak memohon maaf atas kesesatan …

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:25 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 12:12 am

amanat hadi datu fahaman extremist, dan adakah hadi sudah memohon maaf ?

jika tidak, maka hadivakan di hadapkan ke muka pengadilan agar dapat menghindar peristiwa berdarah,

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:21 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 5:49 pm

satu semak kan perundangan perlu di usahakan utk mendakwa hadi awang ke muka pengadilan kerana di kuatiri masih mengamalkan ajaran sesat selain mengelak perpecahan umat melayu di tanah air

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 5:15 pm

COVID GOOD REASON TO ENFORCE EMERGENCY………. JANGAN BIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA LAGI NANTI LAGI RAMAI MELAYU TUKAR JANTINA…….. Govt ‘Showboating’ On Nur Sajat A Grim Message To Trans People: Activist…………. “While we applaud and welcome this urge for inclusivity by our leaders, it is very clear that at home, we have an ambiguous definition of hate speech, which allows us to cherry-pick whom we want to verbally bully to gain public support.” (The Vibes) – Awam’s Lilian Kok warns that authorities’ harassment of LGBT community will lead to public doing the same Nur Sajat, a transgender celebrity, has been in… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 11:41 am

tangkap hadi awang kerana ke engganan nya memohon maaf hingga membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 4:56 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 3:48 pm

hadi awang perlu d tangkap jika enggan memohon maaf kerana ajaranm sesat nya menbawa kematian2….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:46 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:14 am

hadi wang penjenamaan dajjal dgn kesesatan amanat nya hingga membawa kematian2….

di memali

hadi awang dah mohon maaf ke ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
21 January 2021 11:36 am

NEGARA BERMASALAH DICETUSKAN OLEH DAJJAL ILLUMINITY DAN DAJJAL FREEMASON…………DIBELAKANG DAJJAL ILLUMINITY ADALAH DAJJAL FREEMASON………. The Corruption In Umno Perpetuated By Anwar And The RM600 Million Daylight Robbery………… Those who were around back in the 1990s (when Anwar first became the Finance Minister) will remember how he pulled off the RM600 million daylight robbery involving Realmild Sdn Bhd. We often hear DAP, PKR, Tun Dr Mahathir Mohamad, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim, and so many other Pakatan Harapan leaders, talk about how corrupt Umno and the Umno leaders are. Whether that is true or not is debatable because… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 11:50 am

Tosonyap wak gontol kejora kojolla

zunnun
zunnun
20 January 2021 11:03 am

ana hadi awang, tak kan makan gaji buta tiap bulan sedangkan rakyat kini sengsara….

hebat #melayu2islang dapat duit buta, islang pun tah kemana….

mokthar senik kini asyik muram diri ngape? masih termenung aleena lagi ke 🤣

mcm2 malaun2 pAs, klu tak duit, burit yg mereka keja sana sini

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 11:06 am
Reply to  zunnun

kamu berburit dgn Bang Ali

zunnun
zunnun
20 January 2021 10:57 am

malaun2 pAs masih mengamalkan ajaran seketul daging babi sejak bersama kerajaan pN yg kini terkial2 & tercungap2 menguruskan negara….

adakah kerana virus amanat sesat hadi, lebai mewa tercari2 tersuluh covids di pembentungan najis mlm hari….

tapi rakyat masih tertunggu, bila hadi awang nak mohon maaf atas kesesatan hingga membawa kematian2..

di memali

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 11:07 am
Reply to  zunnun

Kamu bila nak minta maaf kematian 13 Mei?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 10:35 am

BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG ………… PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya,… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 10:14 am

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💌❣️💙💓💘
Keadaan diri Kejora kini, bgaikan bulan kesiangan
Terasa sgt rindu & sepi hidup masih keseorangan
Si dia pergi, tak sempat nak ikat, tali pertunangan
Terkenangkan detik2 mesra, air mata berlinangan
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌼💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌺
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 11:03 am
Reply to  Anonymous

bagaikan tak reti bahasa

asyik komen luar topik

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 11:04 am
Reply to  Anonymous

hal peribadi

mcm budak kecik

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 9:50 am

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Entah kenapa, blog ni bagai Kejora terkena candu
Dgn tetiba saja di hati ini terbangkit resah & rindu
Mngkin kerna di sini tersimpan kenangan syahdu
Sbb, setahun yg lalu, di sini kasih pernah berpadu
❤️🧡💛💚💙💜🤍♥️💘💝💖💗💓💞💕❣️💕💝💖
🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕🧕

💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻💮💐🌹🥀🌷🌺🌸🏵️🌻🌺
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 9:27 am

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DAHULU) menuduh.

Tapi sekarang aku challenge dia menulis komen2 yang berisi di sini.

Amacam, boleh, berani?

zunnun
zunnun
20 January 2021 8:21 am

Alam ini sentiasa menyatakan ketentuan2 tertentu se iring dgn deklimasi “KUN’ Nya.

maka correspondingly memerlukan “FAYAKUN” yg tertentu juga agar KUN & FAYAKUN se iring dan sekata…

sudah di maklumkan covid itu ketentuan sain, ngape asyik menjela2 doa sana sini….

tapi hingga kini berkesan ke Doa hadi yg mana penyokong tegar nya mengaku taraf Guru….

adakah kerana covids tidak mempedulikan kerana hadi awang seteru mereka yg membiakkan virus yg bertentangan pula….

ape kah virus yg hadi awang biak dan bawa…?

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 9:07 am
Reply to  zunnun

deklimasi “KUN’ Nya?

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DAHULU) tahu apa itu KUN?

Menuduh “asyik menjela2 doa sana sini….”. Tapi dia “asyik menjela jela DOSA disini.”

Virus DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini merebak ke seluruh pelusuk.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 9:21 am
Reply to  Anonymous

Dibalun, ditibai, dibantai keseluruh pelusuk juga hingga nama nya amat busuk.

Takda siapa pedulikan dia melainkan segelintir puak nya saja.

zunnun
zunnun
20 January 2021 7:51 am

mengenali covuds itu dgn sain tapi mengenali virus ajaran seketul daging babi dgn kaedah ape pula..

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 9:11 am
Reply to  zunnun

Kaedah DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DAHULU) ia lah dengan menjaja seketul daging babi.

Tak laku, busuk, berulat, dia ultra kiasu, tak mahu rugi, di goreng nya daging babi itu dengan ulat2 nya, dijamu makan dengan puak nya.

anonymous
anonymous
20 January 2021 7:41 am

jinnun berlagak kunnun kenal brahman. ilmu rt-pcr pun ke laut…KAHKAHKAH kan dah bgtau, ada pelbagai pendapat dan sume dakwa berlandaskan sains. https://www.youtube.com/watch?v=gswH2xgL1j8&feature=emb_logo kata dr zul, jgn kurangkan pengujian PCR, agak serupa dgn WHO yg kata TEST, TEST, TEST. https://www.youtube.com/watch?v=A867t1JbIrs kata toni fauci, hasil ujian melebihi 37 cycle threshold dah tak bermakna. Yg ni pulak kata QUICK OVERVIEW: The lockdowns are based on high levels of COVID cases. “We have so many new cases, we have to lock down.” This claim is based on the diagnostic PCR test. The more tests you do, the more positive results come up. A positive… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 7:39 am

#melayu2islang satu penjenamaan idealist hadi awang yg di popori oleh #melayu2 yg setlrba kecacatan fungsi cognitive mereka gagal melihat bahawa kerangka manusia bukan terletak pd bangsa & bahasa tapi nilai kemanusian mereka…..

#melayu2islang tak ubah penjenamaan pelacur yg memperdangankan tubuh utk keabsahan diri nya…..

tapi pelacur melacurkan diri terpaksa sedangkan #melayu2islang melacurkan agama kerana berebut kuasa….

hebat no

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 9:14 am
Reply to  zunnun

kerangka manusia bukan terletak pd bangsa & bahasa tapi nilai kemanusian mereka…..”

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DAHULU) tidak ada kerangka. Macam amoeba, the lowest form of life scientifically.

The lowest form of being bagi DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:28 am

flip flop (Anon Anjing 🐕)
19 January 2021 11:07 pm

Yang dah cabut namanya Kejora
dulu kuat bertarung,kini lari terkincit porak
orang ke syurga dunia pon sejahtera
Kak Nun menonggeng habok pon tarak

Reply
_____________________________________________________

Anonymous (TN Anjing 🐕)
20 January 2021 6:21 am
Reply to flip flop

Setuju setuju setuju

Sokong sokong sokong

Reply
_____________________________________________________

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:29 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kejora kini menjalani kehidupan yang lebh selesa
Tak mau dia ke sini untuk bergelumang dgn dosa
Kini dgn cara lebih bermanafaat digunakan masa
Terutama, dlm hal beribadah kpd Yang Maha Esa
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲🤲
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:30 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
Kehidupan yang Kejora lalui skrg, jauh lebih indah
Banyak masa, digunakan dgn cara lbih berfaedah
Terutama nya kpd Yng Esa melaksanakan ibadah
Bukanlah mcm Flip Flop & TN anjing haram jadah
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:39 am
Reply to  Anonymous

😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅
🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
Kemunafiqan TN anjing mmg tak dpt nak dihapus
Tak marah pula dia, bila flip flop tak ikut tajuk pos
Bilalah nak insaf ini anjing betina tua nk mampos
Masih lagi biadab, wlau dah putus haid menopos!
👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳👩‍🦳
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhhh kaaaaahhhhh kaaaaahhhhh
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:49 am
Reply to  Anonymous

Hahaha, Wak Gontol Kejora Kojolla mengharap TN di hapus.

Dia tak tahu bahwa TN ada resilience, lenyap sini, masuk sana, sentiasa diberi laluan.

Tapi Wak Gontol Kejora nyaris lagi kojol, lama tak masuk, alih2 timbul lagi.

Bukan nasib sabut tapi pelalut.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:50 am
Reply to  Anonymous

lalut – Carian Umumprpm.dbp.gov.my › Search › k=mela…

melalut. Definisi : lari drpd tajuk atau pokok percakapan (perbualan, perbincangan, dsb) yg asal:

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:30 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

WAK GONTOL kEJORA kOJOLLA TAK BOLEH HIDUP JIKA TAK MASUK SINI.

Dah kena dadah blog ini, cabut sekejap, masuk lagi.

Maka berterusan dibalun, ditibai dan dibantai lah dia.

Membikin rencah, akan terus di belasah, hidup renyah lah dia.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:55 am
Reply to  Anonymous

Tak mau ke sini untuk bergelumang dgn dosa” ..

Tapi masih mengumpat dll mendapat dosa

KEPALA BAPAK DIA, kata Najib Klpeto wal Jibo.

KEPALA ATOK DIA, kata aku yang tiada apa2.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:24 am

Saya hitung di sini, barangkali cuma empat orang saja yang masuk ke blog ini.
Pertama yang bernama Zunnun.
Kedua Si Anonymous yang sering menyangkal dan mencarutkan Zunnun. Dari gaya bahasanya, Flip Flop adalah orang yang sama dengan Anon ini.
Ketiga NajibBiniRosmah
Keempat Anne Bo Lui…

Harap-harap blog ini tidak mati beragan…..dulu blog Shahbudin ini sangat meriah.

zunnun
zunnun
20 January 2021 7:41 am
Reply to  Anonymous

harap harap….

jgn pula kamu mati berangan jijit Ooi

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:41 am
Reply to  zunnun

Hahaha, mati berangan …

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:36 am
Reply to  Anonymous

Kalau tak nak blog ini mati, terus masuk sini dan tulis rencana yang berisi lah, Mamat.

Hanya menuduh mcm kamu buat, bodoh lah jadi nya.

Sedar lah kamu wahai Mamat bahwa beberapa pengkomen yang selalu mengarut tak masuk lagi sebab asyik di balun ditibai dan dibantai karutan nya.

Kamu pun begitu jika kamu terus mengarut. Tak rugi jika kamu cabut..

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 8:39 am
Reply to  Anonymous

Tapi blog ini tak akan mati sebab sudah lama terkenal dan Budin bukan sembarang blogger.

Dia wartawan, penulis terkenal, penyokong tegar Pak Sheikh Nuar, dia mesti teruskan perjuangan nya hingga bila2 selagi dia ada.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 7:08 am

Hah, got my morning fun and entertainment on and out of zunnun the lanun pangkat naik ke Pukimak bila …

I rest my case.

zunnun
zunnun
20 January 2021 6:12 am

muahh

having fun mengajak fundie2 mencorek kebebalan merka pula agar blog budin di warnai dlm bentuk causal seiring dgn alam sekeliling nya….

mana zombie2 masih lelap lagi ke ? 🤣

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:42 am
Reply to  zunnun

Waaaah, DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK … mengaku dia “mengajak” …

Buat2 tak tahu bahwa dia dibalun, ditibai dan dibantai tiap kali dia masuk blog ini, tak tunggu ajak pun.

Otak kecik, manusia biasa 130 gm berat otak nya, dia punya hanya lk 100 gm sahaja. Mana tak asyik mengaku itu ini.

Melalut.

zunnun
zunnun
20 January 2021 6:08 am

ape sebenar kesetan amnat hadi awang dan kecactan yg amat nyata yg di bawa … penghayatan #islang hadi awang berdasarkan satu bentuk pati assobiyah arab semata2 dan bebal tidak dapat membezakan antara muhammad anak aminah dgn kenabian nya…. di blog ini yg amat nyata, se ekor babi tegar hadi kgn ke”babi”an nya mengatakan Nabi Muhammad berperang dlm bulan ramadhan…. maka dgn sedemikian Nabi Muhammad terkencing terberak memuki dan menarah makan juga ke ? kesundalan ape fahaman amanat seketul daging babi tidak mengerti bahawa kekapiran bukan di luar tapi telah lama nyata dlm diri kerana kebebalan nya yg asyik menafikan kebenaran… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:48 am
Reply to  zunnun

Maka mengarut lah si DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

Konon nya “tidak melihat ketuhanan dlm diri nya sendiri…
,mencipta tuhan nya dari penyembahan dan ..”

Pemikiran sebegini timbul hanya dari yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara ditepi rumah nya.

zunnun
zunnun
20 January 2021 5:57 am

#melayu2islang nih yg amat sundal nya #melayu2 Nya atau #islang yg meraka anuti ..?

yg jelas islang yg di anuti di waris dari hadi awang dgn fahaman sesat nya yg membawa kematian2 ..

di memali

yg rakyat ingin melihat, hadi awang dgn rasa menyesal memohon maaf kerana ajaran seketul daging babi nya satu bentuk yg sama dgn baghdadi, berunsur ganas selain kapir mengapir sana sini….

berani kah hadi awang memohon maaf atas kesalahan nya di depan mata rakyat secara umum nya…?

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:52 am
Reply to  zunnun

Tak renti2 DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menyebut kematian di Memali.

Tapi masih gerun, tak berani menyebut kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan, depa gunakan SOP Tentera, gamaknya balun yang langgar perintah berkurung.

Termasuk anjing2 nya.

zunnun
zunnun
20 January 2021 5:52 am

ngape tiba2 tak sampai 22 bulan mereka bercakaran pula…? ngape malaun2 pAs dan #melayu2 omNo mula memakan daging2 sesama mereka? adakah kerana virus seketul daging babi hadi dah menyular hinggakan mereka dah jadi zombie tegar antara mereka… ? atau kekalutan kerana berebut kuasa yg di depan mata yg di bawa oleh pengkianat penjenamaan resurrection ketol & mandeliar pd zaman 2020 pula ..? ketol & mandeliar yg satu dgn tabii kulm #kelapabutuh nya kesana kemari tapi malaun2 pAs dan #melayu2omNo tidak merasakan itu kesalahaan sepertimana yg mereka lenparkan kpd anwar….. dan yg satu dgn menyimpan perasaan utk jadi perdana menteri menikan… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:58 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK SUDAH DI BERI PENERANGAN DAHULU.

Dia amat minat dengan pengat tahi, asyik di sebut nya di sini.

Gamaknya terkilan tak ada kebun durian, timbul rasa geramkan nasib nya, maka di tahikan nya durian itu.

Tapi, bila dapat, dia melulu makan pengat durian – tak kisah di tepi jamban pun.

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 5:43 am

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

MENGAIT SEKETUL DAGING BABI DENGAN ORANG2 ISLAM ITU MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH DIA.

Nampak nya mempertahankan Pak Sheikh Nuar, menghasut Muslimin dan agama Islam. Coba memecah belahkan Melayu dan muslimin.

Jenis yang tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara dengan joss sticks, hati busuk tak terhingga.

zunnun
zunnun
20 January 2021 5:30 am

kekalutan #melayuislang najib + hadi terdahulu mempaparkan satu pendirian dan kepentingan utk bersatu menentang kerajaanpH yg di lantik rakyat lalu menggunakan platform mua”FUCK”at dgn bercirikan #melayu2 & #islang pejenamaan ape pula..? sedangkan #melayu2 omNo menuduh #islang hadi sesat dan menyesatkan selain #melayu2 hadi menuduh #melayu2 omNo kapir dan harbi belaka…. hingga kan pengat taik & pengat durian yg terdahulu berlainan kini dah menjadi sama pula.. tapi mereka alpa kerana bila mereka berdua menjadikan indah itu satu tema kebenaran, maka perlu ada yg buruk .kerana indah & buruk itu tetap akan ujud pd setiap masa… ini hukum Causal Alam dgn keduaan… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 5:50 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK keluarkan hukum hakam macam tahi yang dia makan.

Asyik dengan pengat taik, otak nya dah jam dengan najis, akibat salah bimbingan di masa kecil. Emak bapak nya tidak membimbing nya sebab sentiasa sibuk. Sibuk apa akan diberi tahu bila dia melalut dengan otak tahi nya.

zunnun
zunnun
20 January 2021 5:07 am

ape kekalutan #melayu2islang najib + hadi terdahulu & #melayu2islang Moo + hadi yg terkini terhadap anwar sebenar nya… dari peliwat mereka mencari satu dahyah cerita pula, bahawa anwar pro-cina dAp selain se oranf pro LGBT, libaral dan plural untuk menambah2kan bibit2 spicy kesundalan2 yg mereka bawa…. mereka lakukan perkara sedemikian mengikut script latar kekuasaan politik utk berkuasa dan memperkasakan tabii kesundalan2 ajaran ketul2 daging babi, samun menyamun dan pengkiantan2 berterusan…. kini bilamana bukan lagi anwar & dAp yg mereka rebut kekuasaan, tapi ntara mereka, antara #melayu2 dan antara islang2 pula.. . mengape pulak bila nilai moral dan dogma tertinggi mereka… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 5:56 am
Reply to  zunnun

Kerana dia melalut dengan otak tahi nya, maka diberi tahu bahawa emak bapak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini tidak membimbing nya di masa kecil sebab sibuk sangat, asyik berkongk.k pagi petang siang malam.

Tak sedar bahawa puak nya pun bergaduh antara depa hingga Ronnie Liu terhumban ke Raub, Pahang.

zunnun
zunnun
20 January 2021 4:50 am

#melayu2 yg merasakan absolute nilai moral mereka tinggi selain nilai absolute dogma mereka terlalu tinggi di sisi tuhan yg mereka cipta dgn persembahan2 dan pemujaan yg mereka lakukan, “organised” & persembahkan…….. lalu dgn perasaan sedemikian melihat anwar seorang banduan dan seorang peliwat yg telah menjalani tahanan, perundangan, dan di penjarakan… lalu #melayu2islang hadi dgn bangga merasakan anwar tidak layak di jadikan pemimpin maka perlu di nyahkan – purge dari golongan2 penerimaan nilai akhlak mereka… tapi, ape pula dgn nilai yg mana pemimpin mereka di dapati sesat dan menyesatkan selain membawa kerosakan akidah dan nilai2 kemanusian dgn mengajaran selain menganuti fahaman… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:01 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini selalu menyebut kematian2 di memali.

Dia gerun, tak sanggup nak sebut yang bergelimpangan mati di rusuhan kaum 13 Mei 1959 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan non-nonsense SOP Tentera, gamaknya tembak depa yang melanggar perintah berkurung.

Termasuk anjing2 depa.

Catatan Minda
Catatan Minda
20 January 2021 4:47 am

UMNO kuat sembang kari parpu. Masih terhegeh- hegeh. Tak sangka Bersatu lagi bijak dan berani.

zunnun
zunnun
19 January 2021 11:29 pm

dari mengangkang setelah melakukan mua”FUCK”at dgn omNo ngape malaun2 pAs melompat2 pula dgn pbbm pula utk bersama memperolehi kuasa dan ghadimah dunia…? adakah mengangkang dgn pbbm lebih enak dan mendapti kepuasan dari asyik di “FUCK”at oleh big brother omNO…? tiba2 merasakan tuhan ciptaan mereka sudah perkenanakan doa kejayaan dan membei nikmat pula…. lalu hadi awang merasakan #melayu2islang nya perlu di perluaskan kpd #melayu2pbbm pula…. tapi, betul ke tuhan ciptaan mereka memmakbukan doa2 hadi awang…? kerana Moo amat trtekan dan kerap meminta pertolongan agar hadi awng segera memkinta bantuan tuhan ciptaan nya utk nyahkan covids yg melanda…. maka doa2 di panjangkan… Read more »

zunnun
zunnun
20 January 2021 12:16 am
Reply to  zunnun

memmakbukan – memakbulkan

memkinta – meminta

serntak – serentak

ajuh – jauh

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:07 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Menyebut FUCK, maka Pukimak lah dia.

Dia asyik mengheret menjaja seketul daging babi, tak laku, busuk berulat, dia ultra kiasu, tak mahu rugi, goreng daging itu dengan ulat2 nya, di jamu makan bersama puak nya.

Dia tak mendagang agama, hanya tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara ditepi rumah nya.

zunnun
zunnun
19 January 2021 11:17 pm

hadi awang dulu merasakan #melayu2islang nya hebat di selangor dgn memenangi 15 kerusi dun…

kerana hadi awang merasakan ajaran seketul daging babi nya di terima pakai di selangor lalu cuba melakukan coup utk menubuhkan kerajaan UG pula dgn #melayu2omNO…

betul ke budi bicara nya dgn tuhan yg hadi cipta, hingga akhir nya tersungkur dan tinggal 1 kerusi sj di selangor….

bingkai ke hadi awang atau kebebalan malaun2 nya di selangor hingga tidak mengetahui bahawa dAp & pkr yg byak membantu mereka 15 kerusi utk di menangi nya…

taraf guru atau taraf babi dgn ke”babi”an nya semata2…

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:13 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK mengaku macam2, termasuk mendapatkan PAS kerusi DUN, konon.

Jenis yang asyik tonggang tonggek dengn joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah nya ini memang kuat propaganda. Tapi bila membohong, menipu helah, dia menjadi pendusta dan pelalut negara.

zunnun
zunnun
19 January 2021 11:09 pm

hadi awang ada 2 kilang puki dan 14 ekor jelmaan babi …

ape kah hingga kini, hadi awang dah mampu dan berani memohon maaf kpd rakyat kerana kesesatan agama yg membawa kematian2 ….

di memali

adakah agama yg hadi awang amalkan satu ciptaan menyembah nama “allah” dan mjuhammad anak aminah…?

hebat hadi awang, byak sgt jual temberang ….

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:19 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK MENCARUT DENGAN kilang puki nya.

Asyik menyebut kematian2 di memali, masih lagi gerun tak berani menyebut rusuhan kaum di 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan, depa gunkan no-nonsense SOP Tentera, tembak depa yang langgar perintah berkurung.

Dengan anjing2 depa sekali.

flip flop
flip flop
19 January 2021 11:07 pm

Yang dah cabut namanya Kejora
dulu kuat bertarung,kini lari terkincit porak
orang ke syurga dunia pon sejahtera
Kak Nun menonggeng habok pon tarak

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:21 am
Reply to  flip flop

Setuju setuju setuju

Sokong sokong sokong

zunnun
zunnun
19 January 2021 11:04 pm

adakah hadi awang guru atau pendeta..

adakah hadi awang manjusia atau jelmaan haiwan sj…

jika haiwan, ape kah haiwan yg sesuai utk melambagkn diri nya dgn kesesatan amanat seketul daging babi yg di anuti dan di sebarkan merata2…

haiwan yg hampir dgn ajaran sesat sedmikian tak lain, babi sj….

betul ke..?

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:25 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK amat bodoh menuduh orang Islam dengan seketul daging babi. Tiada siapa yang mahu percaya karutan dia.

Tapi DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini haiwan – babi, sebenar nya – jadi, mana dia tahu berkenaan agama.

zunnun
zunnun
19 January 2021 10:59 pm

#melayu2islang – satu rethorik penyatuan atau bibit2 kesundalan…? kerana tiada istilah sedemikian mengaitkan bangsa dgn agama…? melainkan bangsa tertentu yg sedemikian mengamalkan persembahan yg tidak di amalkan oleh mana bangsa lain di dunia….? adakah istilah #melayu2islang yg hadi jenamakan membawa pengertian bahawa islang khas utk #melayu2 semata2 kerana ajaran seketul daging babi hadi tiada dlm mana2 kerangka islang yg di anuti oleh bangsa lain hanya #melayu3 hadi semata…. hinggakan kematian ibrahim mahmud di jadikan satu syahid oleh babi2 belaan hadi semua… kesundalan ape mati syahid sedangkan bebal tidak mengetahui akan menyaksian antara arash & kursi antara kedua2 nya… babi sampai… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:27 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini asyik menyebut kesundalan.

Sebab dia guilty-complex dengan kesundalan nya bukan sahaja dari segi agama, juga dari segi menyundal dengan Bang Ali.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
19 January 2021 10:58 pm

Beli runcit orang bising. Beli borong 1 percuma 3 juta barulah gaya semburit sebenar. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
19 January 2021 10:56 pm

Kluster Saka semburit nak beli Umno harga borong. Beli Presiden 1 dapat 3 juta undi. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
19 January 2021 8:38 pm

#melayu2omNo ni ada 3 komplot pemikiran…. (1) berfikir dlm kerangka bahawa mereka sebuah legend & relevant sentiasa (2) Berkuasa & Menguasai (3) Parti Terbesar Melayu dlm negara hingga di hina kerana menyalahi kuasa dan di hukum perlahan2 sejak pru 12 dan kehilangan kuasa kerana tiada se orang dari pemimpin mereka yg berani memperbetilkan kesalahan yg memakan diri akhir nya….. kini bila dah twrdungkur, masih dgn penafian2 ke atas bibit2 kesundalan2 pemimpin2 mereka….. maka yg tinggal tak lain, yg merasakan segaka kesalahan dan penentuan yg di rangka kerana fitnah2 pembangkang semata2…. hinggakan kes di mahkamah seperti ape yg trumpist lakukan menafikan… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
19 January 2021 10:27 pm
Reply to  zunnun

Zunnun bagus juga ko beri pencerahan sbb dah lama terperangkap dlm kepompong kekeliruan akibat byk sgt dongengan … manusia sepatutnya mencabar diri sejauh mana kebolehan berpergian jgn takut apa2 pun asal tidak terjebak kejahatan. Mmg ambil masa seawal 2023 baru the real passing baton happening ambil kira semua manusia sedunia membuka mata melihat menjauh kearah mana dunia ini berpergian. Ini utk mengelakkan yg dikatakan topoganjek berok! Biar lah secara menyeluruh dlm persediaan menerima pembaharuan. Setakat ini masih tegar dgn pergelutan politik sesungguhnya masih PN ato Abam Non. (kebanyakkan berfikir disyurga nanti baru bersaudara – kihkihkih – apooo nak dibuek’an penafian… Read more »

Last edited 7 months ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
zunnun
zunnun
19 January 2021 10:48 pm

negara blh menunggu berape lama kepimpinan yg ada berani mengambil perubahan…. tapi adakah dgn menunggu hingga 2023 akan menambahkan permasaalah selain rakyat bertambah dgn kesengsaraan…. bumi akan sentiasa melakukan pembersihan dari sisa2 toksik yg manusia lambakan …. tapi bila bumi melakukan pembersihan adakah manusia sangup berhadapan dgn proses tersebut…. kerana air salinity air lautan itu ukuran selain polar magnetic yg perlu di perbetulkan .. akan berlaku byak kemusnahan bukan kpd bumi tapi kpd penghuni2 nya… apa kah #melayu2islang bersedia menerima pembetulan polar ekonomi dan social order mereka bila di ketepikan oleh masyarakat antarbangsa…. sepertimana yg di hadapi oleh Uganda, Iran,… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 10:50 pm
Reply to  zunnun

kerana air salinity air alut – kerana salinity air laut ..

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:29 am
Reply to  zunnun

Tapi DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK minum air kalut – di longkang di tepi jamban dsb nya.

zunnun
zunnun
19 January 2021 10:29 pm
Reply to  zunnun

memperbetikan – memperbetulkan

twrdungkur – tersungkur

adalah #melayu2omNo – adakah #melayu2omNo

pilitik – politik

flip flop
flip flop
19 January 2021 10:52 pm
Reply to  zunnun

wahai kakak nun,buang masa awak berhujah,
tak kemana,ahli syurga tetap ke syurga
kamu ke jamban jua akhirnya.

ceh

flip flop
flip flop
19 January 2021 10:56 pm
Reply to  flip flop

meroyan lah ko,pagi petang ke malam,

lawak kau ni,

flip flop
flip flop
19 January 2021 10:59 pm
Reply to  flip flop

meroyan bilang nombor

kikikikikiki

Anonymous
Anonymous
20 January 2021 6:31 am
Reply to  flip flop

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ke jamban jua akhirnya.

Juga di jamban dia mula nya.