DESAKAN ZAHID HAMIDI BERUNDUR ADALAH TINDAK BALAS KARTEL MUHYIDDIN UNTUK BERSATU LEBIH MUDAH MENELAN UMNO

Desakan secara tiba-tiba yang muncul agar Zahid Hamidi berundur daripada jawatannya dengan jelas menunjukkan Muhyiddin Yassin dan kartel di sekelilingnya sudah mula bertindak balas terhadap Presiden UMNO itu.

Ia tidak lain adalah disebabkan UMNO telah membuat keputusan melalui usul di peringkat bahagian-bahagian untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu dalam PRU15 akan datang.

Walaupun MT UMNO telah mengambil kata putus bersetuju dengan ketetapan usul tersebut, ia bagaimanapun dipersetujui untuk dimuktamadkan dalam Perhimpunan Agung UMNO atau PAU pada 31 Januari depan.

Sementara menunggu PAU diadakan, dua Ahli Parlimen UMNO, Ahmad Jazlan Yaakob dan Nazri Aziz mengumumkan penarikan sokongan mereka terhadap Muhyiddin, selain sebelum itu, Tengku Razaleigh Hamzah enggan mengiktiraf Presiden Bersatu itu sebagai Perdana Menteri yang sah.

Secara mudahnya, jika tiada ketetapan UMNO memutuskan hubungan dengan Bersatu, pasti tiadalah desakan berundur dilakukan terhadap Zahid Hamidi itu.

Begitu juga, kiranya UMNO bersetuju kekal bersama Bersatu, disertai dengan lapang dada memberikan Geng Hamzah Zainuddin terus bertanding di semua kerusi lompat mereka, sudah tentu tiada juga akan muncul desakan berundur terhadap Zahid Hamidi.

Lebih daripada itu, kiranya UMNO setuju menyokong lagi Muhyiddin kekal sebagai Perdana Menteri, tiadalah sebab darurat dicadang untuk dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos depan.

Memetik kenyataan bekas Setiausaha Agung BN yang dipecat kerana pro Bersatu, Annuar Musa semalam, beliau berkata, keadaan politik yang tidak stabil adalah antara punca kerajaan mencadangkan darurat di seluruh negara kepada Yang Dipertuan Agong.

Keadaan politik yang tidak stabil itu pula, tambahnya, bertembung dengan penularan Covid19 yang semakin meningkat.

Dengan itu, penafian bahawa darurat ini bukan bersifat politik secara langsung telah disangkal oleh Annuar Musa.

Apakah keadaan politik yang tidak stabil itu?

Tidak diragui ia adalah berikutan keputusan UMNO enggan bekerjasama, tidak mahu berkongsi kerusi dengan Bersatu dan tidak sedia lagi mengekalkan Muhyiddin, disusuli beberapa Ahli Parlimen UMNO telah menarik sokongan menjelang kata muktamad diputuskan dalam PAU 31 Januari ini yang mana risiko paling besar daripadanya ialah jatuhnya Ahli Parlimen Pagoh itu sebagai Perdana Menteri.

Makanya, munculnya desakan secara tiba-tiba agar Zahid Hamidi berundur sangat mudah difahami adalah suatu bentuk serangan balas terhadap Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Sangat malang dalam hal ini, di ketika UMNO beriltizam mahu kembali merebut kuasanya yang hilang menjelang PRU akan datang, ada pula segelintir pemimpin sayap Pemuda bahagian-bahagian yang seolah-olah sanggup diperalatkan untuk mengkhianati parti sendiri dan berjuang untuk kepentingan parti lain.

Harus disedari bahawa Zahid Hamidi menang selesa bertanding dalam pemilihan UMNO 2018 lalu dan jika ada pemimpin lain, baik yang kalah atau yang lari daripada perjuangan sebelum ini, tetapi tiba-tiba ingin menguasai kepimpinan UMNO setelah berada dalam kerajaan semula, mereka sepatutnya menunggu pemilihan parti yang dijadual diadakan hujung tahun ini.

Kenapa perlu didesak beliau berundur?

Takutkah untuk bertanding dan bersaing dengan Zahid Hamidi?

Kalau kes mahkamah yang sedang dihadapinya dijadikan alasan, bukankah Zahid Hamidi belum lagi dijatuhi bersalah dan dengan itu beliau tidak harus dianggap telah bersalah sehingga perlu melepaskan jawatannya?

Kalau pun benar mereka yang mendesak Zahid Hamidi berundur itu kerana beranggapan kes mahkamah yang sedang dihadapinya menjejaskan nama UMNO, kenapa mereka tidak berkata apa-apa ketika Bung Mokhtar Radin yang juga sedang berdepan perbicaraan mahkamah, bertanding dalam PRN Sabah dan seterusnya dilantik Timbalan Ketua Menteri tidak lama sebelum ini?

Apa bezanya Bung Mokhtar dengan Zahid Hamidi?

Satu perkara yang harus disedari oleh pemimpin sayap Pemuda UMNO yang ghairah mahu mendesak Zahid Hamidi berundur di mana ia adalah sama dengan kecenderungan sesetengah pemimpin tua dalam parti itu yang terang-terang pro Bersatu, kecenderungan mereka itu bermakna mereka sebenarnya rela dan setuju UMNO ditelan serta dimatikan oleh Bersatu.

Memberi laluan kepada Muhyiddin untuk terus berkuasa lagi, dibantu pula dengan UMNO kemudiannya diambil alih oleh pemimpin yang pro Bersatu, hasrat parti itu untuk kembali berkuasa akan hanya jadi angan-angan saja.

Lebih malang, tidak mustahil selepas itu, UMNO pun hanya tinggal batu nesan sebagai kenang-kenangan perjuangan. (Shahbudindotcom 18/01/2021)

Updated: 18 January 2021 — 8:23 am

85 Comments

Add a Comment
 1. Gaban Z potong dua!

  Zahid Hamidi ni malaon! Malaon degil!

  Terang-terang ada kes mahkamah, kes pecah amanah Yayasan Akalbudi, tetap juga malaon degil tu tak mahu letak jawatan Presiden UMNO!

  Dahlah malaon tu degil, boleh pulak hantar surat sokong Al-Jubori bakal jadi Perdana Menteri ke-9.

  Huru-hara terus UMNO macam diliwat 3 juta jantan gay!

 2. antara dajjal & mahdi, yg man yg antara mereka yg sesuai berkawan dgn hadi …

  ..yg kuat dan kerap berhelah2 dan berdalih2

  sj tanya

 3. PHD4PIG MEMANG HIPOKRIT DAN OPPORTUNIST…….MASA DIA PERINTAH KEDEKUT NAK MAMPUS BILA JADI PEMBANGKANG MINTA KERAJAAN TABUR DUIT……..

  Sukarnya Duit Kerajaan Untuk Sampai Kepada Rakyat………

  1) Kalau wang kerajaan begitu mudah untuk diberikan kepada rakyat, kalau 35juta wang kerajaan mudah untuk diperuntukkan membeli tablet kepada jutaan pelajar… tanpa birokrasi, tanpa restriction itu ini… tanpa kreativiti untuk klepet duit kerajaan… sudah tentu para pemimpin berjiwa rakyat zaman PH mentadbir akan curahkan segala wang kerajaan untuk kebajikan rakyat.

  2) Siapa tidak kenal YB Bangmat yang berjiwa marhaen, merasai denyut nadi rakyat. Siapa tidak kenal YB Salahuddin yang tersentuh hatinya dengan kesusah rakyat. Siapa tidak kenal YB LGE yang kental memperjuangkan nasib rakyat. Siapa tidak kenal YB-YB PH yang… arrghh… terlalu banyak simpati dan empati terhadap rakyat…

  3) Tetapi ketika mereka berkuasa… mereka tak beri pun hasil kekayaan negara kepada rakyat. Yang ada, bantuan BSH yang rebranded daripada BR1M. Yang ada eWallet RM30. Tidak terfikir untuk curahkan bantuan kepada rakyat.

  4) Apabila hilang kuasa, baharulah terngadah. Baharulah menggelupur mengherdik kerajaan PN tidak bantu rakyat. Duit Rm35 juta pergi bazirkan buat dewan mahal. Bukankah lebih baik guna duit tu beli tablet untuk anak-anak sekolah nak belajar online. Contohilah Ustaz Ebit Lew (?). Bahkan ada yang mahu Ustaz Ebit Lew menjadi PM.

  5) Ya, sebenarnya sama sahaja kerajaan PH atau PN. Tidak akan mampu berikan kepada rakyat hasil keyaaan negara dengan mudah. Duit kerajaan ada polisi, ada birokrasi, ada klepetokrasi. Ada polisi ikat perut, ada ‘polisi’ utamakan kroni. Ada ‘polisi’ menjaga sokongan.

  6) Bahkan zaman BN pun tidak mudah nak hamburkan kekayaan negara kepada rakyat secara direct One Off atau Fix Deposit. Nak beri BR1M pun bukan fikiran satu dua malam. Bukan fikiran satu dua orang. Ia melibatkan agensi, jabatan kerajaan…dan paling utama – political will.

  7) Maka kerajaan zaman BN lebih kepada berusaha menyediakan peluang pekerjaan dengan pelbagai cara menarik pelaburan luar masuk. Dengan harapan peluang pekerjaan lebih banyak untuk rakyat dapat manfaat “peralatan menangkap ikan”. Tidak ke mana jika hanya membiarkan rakyat terus bergantung kepada “pemberian ikan”. BR1M hanyalah sebagai meringakan sedikit beban untuk pergi “memancing rezeki”.

  8 ) Tidak pelik pun kerajaan PH dan PN tidak dapat berikan sebanyaknya bantuan secara terus kepada rakyat. Tapi di musim pandemik, kerajaan PN telah banyak bulldoze restriction untuk berikan kepada rakyat secara terus. PENJANA, PERMAI, BPR, bantuan untuk perniagaan kecil etc dibuat secara One Off untuk rakyat – jumlahnya lebih besar berbanding BN dan PH.

  9) Tapi kerajaan PN tidak boleh dabik dada dengan bantuan banyak yang diberi. Tetap tidak boleh sembarangan habiskan duit ke atas jalan yang tidak perlu dikala pandemik dan regresi ekonomi. Tidak juga boleh terus dengan polisi “beri ikan percuma” kepada rakyat. Perlu usahakan “beri peralatan menangkap ikan” dengan cara membuka peluang pekerjaan, peluang ekonomi kepada rakyat. Bahkan kerajaan PN tidak boleh dabik dada memberi “ikan yang rakyat t

 4. hingga terkini hadi awang masih enggan memohon maaf, bertaubat dan menyesal dgn kesesatn amanat hadi nya yg tercetus nya peristiwa berdarah di memali…

  maka hadi akan di bawa ke muka pengadilan utk rakyat ketahui samada hadi masih mengamalkan fahaman extremist ini agar peristiwa seumpama yg berdarah di memali dapat di elakan

 5. JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA……..

  KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID…….

  WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa

  Oleh Dr Mamat Desa

  Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula.

  Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah dirakam dan ditularkan melalui YouTube.

  Mohamaddin mendakwa bahawa kes Covid-19 di Sabah adalah rendah tetapi apabila menjelang PRN Sabah, jumlah kes terus meningkat mendadak.

  Dia juga menyindir pihak KKM, dengan kenyataan bahawa kes Covid-19 juga akan turun mendadak selepas 26 September, setelah tamatnya PRN Sabah.

  Katanya, “Kamu bayangkan apabila menjelang pilihan raya, pandai pula melonjak Covid ini. Sudah 500 pandai naik-naik pula.”

  “Saya yakin dan percaya, kalau 26 (September) ini kita sudah mengundi, saya ingat 27 dan 28 kita sudah (kosong – tiada lagi kes Covid) sihat, kita tiada Covid. Jangan mainkan peranan (sandiwara).”

  Mohamaddin menganggap rekod penularan Covid-19 sebagai satu propaganda kerajaan PN dan KMM yang cuba mengganggu kempen PRN Sabah.

  Malangnya dia gagal merujuk jangkitan wabak tersebut yang menular kerana orang ramai tidak waspada untuk memastikan SOP jarak sosial ketika berinteraksi di tengah-tengah kempen PRN.

  Mungkin Mohamaddin juga mempunyai pepsepsi negatif apabila salah seorang calon BN, Sufian Abdul Karim yang bertanding di DUN Pitas telah disahkan positif dalam ujian saringan jangkitan Covid-19.

  Malahan sebelum itu Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Razlan Rafii dan Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan yang turut berkempen telah disahkan positif Covid-19.

  Kini masih terdapat pemimpin UMNO yang terpaksa melanjutkan keberadaan mereka di Sabah untuk kuarantin diri sebelum pulang ke Semenanjung termasuk DS Najib Tun Razak.

  Isu Covid-19 sememangnya telah menimbulkan kontroversi apabila Shafie mencadangkan kepada TYT Sabah agar DUN dibubarkan.

  Bekas Ketua Menteri Sabah, TS Musa Aman membantah pembubaran DUN Sabah kerana ia membuang masa dan wang serta memudaratkan nyawa rakyat di tengah-tengah pandemik Covid-19 yang masih berleluasa.

  Pastinya tindakan membubarkan DUN Sabah, lantas mengadakan PRN adalah bercanggah dengan saranan Kementerian Kesihatan supaya orang ramai tidak mengadakan aktiviti berkumpulan serta perhimpunan awam.

  Kenyataan TS Musa mempunyai kebenaran kerana PRN Sabah telah membuktikan bahawa Shafie tiada sokongan keseluruhan ADUN, mahupun rakyat. Tidakkah ia membuang masa rakyat?

  Peningkatan kes Covid-19 di Sabah kini diperakui oleh kerajaan PN sebagai menelan kos berganda sebaga

 6. sejurus kerajaan melayu2islang jatuh. hadi awang akan di hadapkan ke muka pengadilan supaya rakyat ingin mengetahui samada hadi masih mengamalkan fahaman extremist yg mencetus peristiwa berdarah.

  di memali

 7. NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP…….

  NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER……….

  Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough……..

  Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism

  B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea.

  The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman acts committed for the purpose of establishing and maintaining domination by one racial group of persons over any other racial group of persons and systematically oppressing them”.

  The report received widespread international media attention and was described as a “watershed” moment. But it was only a watershed moment for B’Tselem, which was using the term “apartheid” for the first time in its three-decade history, and for an international community that is so infatuated with Israeli voices. For Palestinians, none of this is new.

  Dominating Palestinians

  B’Tselem is not the first human rights group to call Israel an apartheid regime. In 2009, Palestinian and South African scholars published a comprehensive report that determined Israel was committing the crime of apartheid. Two Palestinian human rights organisations, Adalah and Al-Haq, were part of this initiative.

  Two former UN special rapporteurs on human rights in Palestine reached a similar conclusion. In 2007, John Dugard determined that “elements of the occupation constitute forms of colonialism and of apartheid”. And, a few years ago, Richard Falk co-authored a report finding that Israel has established “an apartheid regime that oppresses and dominates the Palestinian people as a whole”. The UN secretary-general was quick to distance himself from the report, ordering its removal from the UN website.

  Typical of western racism, Israelis are deemed more reliable and esteemed, and their contributions more valid than those of Palestinians who experience apartheid, colonisation and occupation every day.

  Still, the B’Tselem report is a welcome development. As academic Rafeef Ziadah points out, it comes “in the face of an orchestrated silencing campaign, which attempts to foreclose debate before it even begins. In this sense, it is relevant that an Israeli human rights organisation has stated what Palestinians have been arguing for years”.

  While the use of the apartheid framework in relation to Israel is not new, it is gaining momentum amid the one-state reality. While the occupation paradigm is built on the false assumption of temporariness and sustains a distinction between 1948 and 1967 territories, the apartheid framework recognises that Israel is the effective governing power between the river and the sea, where it enacts a racialised regime.

  Crime against humanity

  Under international law, apartheid is a crime against humanity – and the evidence clearly shows that Israel is an apartheid state. Throughout the territory between the river and the sea, its political and legal systems are all geared towards ensuring Jewish racial supremacy and domination. Amid the Covid-19 pandemic, Israel refused to vaccinate the millions of Palestinians who live under its control, while vaccinating Israelis, including Jewish settlers, in the occupied West Bank.

  But Palestine cannot be understood merely in terms of apartheid, as this offers only a limited and partial understanding of the situation. Israel is a settler-colonial state that is practising both apartheid and permanent occupation.

  The conversation emerging in liberal circuits around apartheid and Palestine fails to recognise settler-colonialism as the overarching structure of the Israeli state. We have seen such dynamics in Peter Beinart’s recent call for one binational state, in which apartheid is acknowledged, but not Zionist/Israeli settler-colonialism.

  Racial domination is treated as a standalone feature of the Israeli state, disconnected from the settler-colonial enterprise in Palestine. Even when apartheid is acknowledged, there is no reckoning with Zionism as a racial ideology and movement.

  B’Tselem’s report is a perfect example of this new approach, which is coming to the forefront of liberal progressive critiques of Israel. The report does not mention colonisation or settler-colonialism even once. Paradoxically, one of B’Tselem’s board members commented: “Change of any kind begins with a proper reading of the reality that one seeks to alter; to look at that reality with open eyes, and to call it by its name.”

  Apparently, to B’Tselem, settler-colonialism is not part of this reality.

  Limited understanding

  The use of apartheid as a sole framework is in line with increasing attempts to limit the understanding of the question of Palestine to rigid legal categories. International law is important, and it should be leveraged to our advantage. But it would be dangerous to let international law alone guide our understanding of the reality in Palestine or the nature of our political claims. The question of Palestine is a political issue, not merely a legal issue.

  True, settler-colonialism is not illegal under international law – but this is not a reason to stake our understanding of Palestine on international law alone. By confining ourselves to international law, we risk talking only about racial domination and ignoring colonial domination. We need to talk about both, and we need to recognise that racial domination and Israeli apartheid are part of, and inseparable from, settler-colonial domination.

  This is not to say that we should abandon the apartheid framework, but rather that we should be cautious of liberal readings of Israeli apartheid. Palestinians were using the apartheid analogy long before it became a crime against humanity. Comparing Palestine with apartheid South Africa has a long, radical history that predates the “recent” discovery of apartheid by some Israelis. Palestinians saw South Africa, like Palestine, as a racial, settler-colonial state, and themselves as part of a larger anti-colonial, anti-imperial and anti-racist global movement.

  Palestinians have been offering political and intellectual analyses on the question of Palestine for decades. But even when Palestinians use apartheid as a framework for analysis, it does not come at the expense of the settler-colonial framework; it supplements it.

  Dismantling settl

 8. adakah hadi awang berasa menyesal menganuti fahaman extremist hingga membawa peristiwa berdarah….

  di memali

 9. LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD……….

  KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA……..

  SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM…….

  ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO……….

  Umno’s Final Act Of Self-Destruction……….

  And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government?

  It really does not matter why. The reason is not important. It is the act that matters. And treason will always be treason no matter for what reason the treasonous act was committed.

  That is the rule of war. And politics is war. Soldiers are taught, yours is not to reason why, yours is to do or die. Hence, to question the command or orders, or to go against and act opposite to the command or orders, is considered an act of mutiny.

  And in war, mutiny attracts the death penalty. You are executed on the battlefield.

  The punishment for mutiny or treason
  That now raises the question of collaborating with the enemy or secretly working with or for the enemy. What then?

  Of course, there are reasons, maybe even valid reasons, as to why Najib Tun Razak and Ahmad Zahid Hamidi sent that letter to His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong swearing support for Anwar Ibrahim to take over as Malaysia’s ninth Prime Minister or PM9.

  But do they not say the road to hell is paved with good intentions? The intentions may have been noble. Nevertheless, you are still on the road to hell. Good intentions cannot turn hell into heaven.

  Umno may have committed the final act of self-destruction after the GE14 fiasco
  And this is the dilemma facing Umno. After 63 years in power (1955-2018) Umno had a rude awakening when it got kicked out of Putrajaya and from a number of states. Nobody on both sides of the political divide saw that coming. In fact, the Special Branch had assured Najib that Barisan Nasional was going to win 135-140 Parliament seats.

  But Umno got defeated on the battlefield. And the aftermath was devastating. There was a witch-hunt and many heads rolled. You may be aware of the cases against Najib, Zahid and a handful of other Umno leaders. Actually, there are hundreds of other cases, which very few know about, because they were quietly and quickly settled out of court.

  So, there are reasons, maybe even valid reasons, as to why Najib and Zahid sent that letter to the Agong swearing support for Anwar to take over as PM9. But that is not really important because, in war, reasons do not matter. Yours is not to reason why, yours is to do or die. Treason is still treason no matter the reason why the treasonous act was committed.

  The launching of Umno on the steps of the Johor Palace in 1946 had a purpose, which may no longer exist
  Umno was not just fighting a war. Umno was fighting for survival. Umno was struggling to try to prove it is still relevant for the future.

  And Umno did not really have much to ‘sell’. It could not dispel the allegations of abuse of power, corruption, money-politics, politics of warlords, warlords becoming millionaires, and millionaires becoming multi-millionaires or billionaires, etc. All Umno had to sell was its perjuangan.

  Malays were urged to close one eye, or even close both eyes, to Umno’s transgressions and misconduct for the sake of the perjuangan. The perjuangan is more important and must rise above whatever wrongdoings Umno may have committed. The end has to justify the means: matlamat perlu menghalalkan cara.

  So, yes, rob the banks if need be, as long as you are Robin Hood and you are merely robbing the rich to feed the poor. After all, was not Robin Hood the hero and not the villain?

  Does Umno now back DAP to take over the government by proxy?
  So, who is the villain then? The villain is DAP, PKR and Pakatan Harapan. By hook or by crook, and by any and all means possible, this villain must be defeated.

  DAP, PKR and Pakatan Harapan are enemies of the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu. First, they took Singapore from the Malays. Then they took Penang. And now they want to take the rest of Malaysia and turn the whole country into a secular republic where Islam is no longer paramount and beer festivals and transgender beauty pageants are state-sponsored.

  Yes, a splendid narrative indeed. Splendid enough to justify the continued support for Umno in spite of all its shortcomings. Do not worry about what is wrong with Umno. Focus on Umno’s perjuangan for the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu and tolerate the shortcomings.

  DAP, PKR and Pakatan Harapan pose clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu. Without Umno as the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu would be wiped out.

  A secret pact revealed that raises the question of Umno’s continued relevance
  And, suddenly, they discover that Umno has entered into a secret pact with DAP, PKR and Pakatan Harapan to topple the PPBM-PAS-BN government and replace it with a DAP-led government and replace Muhyiddin Yassin with a DAP proxy Prime Minister.

  And, suddenly, as well, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a cle

 10. hadi awang perlu di tangkap di kuatiri maih dgn amanat sesat yg membawa kematian2….

  di memali

 11. MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9…….

  THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…….

  Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor……..

  – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa.

  Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada Mac tahun lepas.

  Kata beliau, bela diri merupakan satu mekanisme tindakan yang dilakukan oleh seseorang bagi menguruskan konflik yang berlaku dalam diri.

  “Sigmund Freud, seorang ahli psikologi yang mempelopori pendekatan psikoanalisis menjelaskan bahawa helah bela diri ialah usaha manusia mengaburi niat sebenarnya dalam bertingkahlaku supaya tindakannya merupakan sesuatu yang dapat diterima oleh dirinya sendiri dan masyarakat.

  “Menurut Freud lagi, manusia bermasalah kerana sentiasa terdapatnya pertentangan antara motivasi mereka untuk memenuhi keperluan gerak hati dengan keperluan mengawal diri dalam realiti kehidupan.

  “Mekanisme helah bela diri akan mengawal dan mengurangkan kebimbangan dengan memutarbelitkan realiti melalui pelbagai cara,” ujar beliau.

  Hasbullah yang juga merupakan kaunselor di sebuah institusi pendidikan tinggi (IPT) di Melaka itu menambah lagi, salah satu bentuk helah bela diri ialah rasionalisasi.

  “Seseorang itu akan menggunakan rasionalisasi untuk memberikan alasan yang tidak benar tetapi munasabah kerana tujuannya untuk mengesahkan tindakan atau mempertahankan ego yang tercabar atau mengubati hati yang terluka.

  “Sebagai contoh, seorang pelajar menggunakan helah ini dengan memberitahu ibu bapa bahawa punca mereka tidak lulus peperikasaan adalah kerana soalan susah atau pengajaran guru sukar difahami, walaupun sebenarnya mereka tidak membuat persedian yang mencukupi,” jelas beliau.

  Menurut beliau, berdasarkan kefahaman inilah, mungkin boleh diandaikan bahawa tindakan memproklamasikan darurat ini sememangnya satu proses yang berdasarkan di bawah Perkara 150 (1) Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat berdasarkan situasi Covid-19 yang sedang melanda negara hari ni.

  “Hakikatnya, dari sudut pemerintahan, Proklamasi Darurat Covid-19 tidak akan mengubah bentuk pemerintahan sedia ada. Kerajaan tetap boleh berfungsi seperti biasa kerana perubahan fungsi kerajaan di peringkat kementerian dan negeri tidak diperlukan bagi menangani Covid-19.

  “Sekarang adalah masa untuk semua pihak memberikan kerjasama yang baik bagi membawa negara kembali pulih daripada ancaman Covid-19 yang kembali meruncing.

  “Berpolitik secara matang dan bijaksana harus ditunjukkan kepada rakyat. Ini bukan masa untuk menjaga periuk nasi, kedudukan dan jawatan sesiapa,” kata beliau.

  Tambah beliau lagi, solusi terbaik terhadap permasalahan yang sedang dihadapi amat diperlukan agar kehidupan rakyat kembali harmoni, stabil dan terjamin.

  “Politik tamakkan kuasa, meminta jawatan dan cakap tidak serup

 12. kesesatan hadi awang dgn amalan amanat nya membawa kematian2 …

  di memali

  adakah hadi awang dah bertaubat ?

 13. UMNO PATUT SEGERAKAN PEMILIHAN PEMIMPIN2 BARU………

  UMNO LACURKAN PARTI DEMI KLEPTOKRAT………

  DARURAT UNTUK HALANG POLITIKUS BUAT KACAU SEMENTARA COVID REDA……..

  Keputusan darurat muktamad, tak boleh dicabar di mahkamah……..

  Tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar pengisytiharan darurat adalah bukti kukuh bahawa darurat perlu dikuat kuasakan dengan lebih tegas lagi.

  Difahamkan, langkah itu menyusul selepas Presiden PKR itu menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, membatalkan pengisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Januari ini.

  “Saya sudah mengumumkan hasrat kami untuk merayu kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mempertahankan Perlembagaan dan rakyat daripada penyalahgunaan kuasa amat dahsyat ini.

  “Juga, pasukan undang-undang kami sudah diarah menyiapkan permohonan untuk mencabar perdana menteri dan kerajaan Malaysia atas pengisytiharan darurat yang tidak berasas,” dakwanya.

  Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu juga dilaporkan berkata, pengisytiharan darurat secara semborono dan terdesak, tanpa asas rasional, menyebabkan wujud jurang antara rakyat dan kerajaan.

  Sedangkan umum mengetahui menurut Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan, jelas mengatakan bahawa pengisytiharan darurat adalah atas kepuashatian Agong yang bermakna Seri Paduka boleh menolak nasihat Perdana Menteri sebagaimana yang pernah dibuat pada tahun lalu.

  Justeru, Presiden gerakan Islam, Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Haji Aminuddin Yahaya berkata, ini bermakna segala persepsi yang dicipta seolah-olah Agong mengikut nasihat Perdana Menteri bulat-bulat adalah tidak berasas dan berniat jahat.

  Bahkan, pengisytiharan darurat adalah muktamad dan tidak boleh dicabar menurut Perlembagaan Persekutuan, katanya.

  “Saya yakin, keputusan yang dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong bukanlah sembrono kerana pasti ada banyak pertimbangan yang diambil kira.

  “Kata mereka, kononnya cukup dengan ‘gencatan politik’ sahaja untuk mengawal ketidakstabilan politik di negara kita. Tetapi, lihatlah berapa banyak ‘gencatan politik’ yang telah dibuat dan akhirnya hanya menjadi sandiwara sahaja.

  “Lihatlah juga, sudah diisytihar darurat pun masih sibuk politicking merebut kuasa. Ini bukti darurat adalah perlu dan malah dikuat kuasakan dengan lebih tegas lagi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Sebelum ini, Yang di-Pertuan Agong telah memberi perkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan di seluruh negara sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak COVID-19.

  Seri Paduka Baginda turut memberi perkenan untuk tempoh pelaksanaan darurat ini sehingga 1 Ogos, 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal jika angka kes positif COVID-19 harian dapat dikawal dan diturunkan dengan berkesan.

  Perkenan tersebut diberikan selepas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Kabinet dan mengambil kira rundingan Seri Paduka Baginda dengan Raja-Raja Melayu.

  Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, perkenan darurat itu mengambil kira keselamatan diri rakyat dan kepentingan negara. – ISMAweb

 14. amanat hadi dgn ajaran seketul daging babi nya masih di sebarkan ke oleh malaun2 pAs sana sini hingga membawa kematian2..

  di memali

 15. PRU15 AKAN TENTUKAN NASIB POLITIKUS………

  DARURAT SEKADAR UNTUK TANGGUHKAN PILIHAN RAYA DAN JANGKITAN OLEH POLITIKUS2…….

  Why The Emergency Is Good For The Economy………….

  Foreigner investors actually welcome the declaration of the Emergency. They would even be happy if the Emergency is forever so that there is no political instability and threats of a coup. The Emergency will in the long-term help Malaysia’s economy recover and the Rakyat will be able to see better times again. That is what Pakatan Harapan is not telling you.

  In the 1970s and 1980s, foreign investors chose Singapore and Malaysia as the number one and number two investment destination respectively — Singapore because of its trained workforce and Malaysia because of its political stability. In fact, Rafidah Aziz said so when she was the Trade and Industry Minister (I was there when she said it).

  Indonesia, Philippines, Thailand, Laos, Burma, Cambodia, Vietnam, etc., may be cheaper than Malaysia and Singapore. However, back then, those countries were politically unstable and there was always the threat of coups.

  Foreigners don’t care about the Emergency, they just want political stability
  Eventually, the Vietnam War ended, Indonesia and Philippines saw political stability (of sorts), and the chaos in Thailand, Laos, Burma and Cambodia subsided. In time, Malaysia dropped from number two to number six or seven on the “preferred country” list for foreign investors.

  Are those five or six countries ahead of Malaysia more democratic and allow more freedom and civil liberties? Are all the governments of those countries more democratically elected and do not have military regimes or authoritarian governments? Are all those countries free from corruption and kleptocracy?

  Not quite! Their human rights track record is terrible, worse than Malaysia by far. Corruption is rampant. However, more importantly, their labour force is cheaper and there is some sort of political stability. You will not wake up from sleep one morning and discover that the government has been ousted and there is a regime change.

  Indonesians prefer a booming economy even if an Emergency has to be declared
  Yes, democracy, freedom, human rights, civil liberties, etc., are not important to foreign investors. They will not come to your country to invest because of that. Political stability and a cheap labour force are what matters. And that was what Malaysia offered in the 1970s and 1980s.

  But that changed since the 1998 political turmoil that Anwar Ibrahim triggered. In the meantime, Indonesia, Philippines, Thailand, Laos, Burma, Cambodia, Vietnam, etc., saw the opposite happen. So, foreign investors left Malaysia and went to these other countries.

  The biggest problem with the Covid-19 coronavirus pandemic is not the number of infections or the death rate. It is the backlash to the economy. And millions of Malaysians are suffering financially because of the downturn to the economy. And for Malaysia’s economy to recover, we need foreign investments.

  Political stability and not democracy, human rights and civil liberties is what attracts foreign investments, as China has proven

  But with this constant threat of a coup, ousting of the Prime Minister, etc., foreigner investors are scared and are staying away from Malaysia. And if foreigner investors are staying away and refuse to invest in Malaysia, the economy is never going to recover, and the Rakyat are going to continue to face hardship.

  Foreigner investors actually welcome the declaration of the Emergency. They would even be happy if the Emergency is forever so that there is no political instability and threats of a coup. The Emergency will in the long-term help Malaysia’s economy recover and the Rakyat will be able to see better times again. That is what Pakatan Harapan is not telling you.

 16. Semoga Zahid terus kekal mendaulatkan UMNO. Zahid adalah Panglima UMNO.

 17. rakyat perlu di bebaskan dari virus amanat hadi kerana virus ini bukan sain, tapi virus yg membawa kesesatan takfiri kafir mengair bsana sini hingga membawa kematian2 …

  di memali

 18. PAK JUB GILA KUASA……TOK MUDIM MABUK KUASA……. KLEPTOKRAT UMNO GILA BABI…….

  ______BUKAN ANTI VAKSIN TAPI ANTI PEMBAZIRAN DANA RAKYAT…… GOLONGAN PATUT TERIMA VAKSIN IALAH PEKERJA ASING, POLITIKUS DAN FRONT LINERS……MASYARAKAT HANYA PERLU KUARANTIN………..

  Vaksin COVID-19: KKM ambil maklum laporan susulan kes kematian di Norway
  Autopsi menunjukkan penerima mengalami demam, mual dan cirit-birit yang merupakan kesan advers biasa selepas penerimaan imunisasi. – Gambar fail/REUTER
  KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil maklum laporan dikeluarkan oleh Norwegian Medicines Agency berkenaan susulan laporan kematian 23 individu berusia 80 tahun ke atas di Norway selepas disuntik vaksin COVID-19 buatan Pfizer-BioNTech.
  Berdasarkan kepada laporan awal bertajuk “COVID-19 vaccination associated with adverse drug reactions in elderly people who are frail’, yang dikeluarkan itu pada 15 Januari itu, ia menyebut kes kematian adalah di kalangan penerima warga emas yang uzur, selain mempunyai latar belakang penyakit kronik.
  backup_ads
  “Autopsi menunjukkan penerima mengalami demam, mual dan cirit-birit yang merupakan kesan advers biasa selepas penerimaan imunisasi.
  “Susulan daripada itu, pengemaskinian maklumat pemberian vaksin sedang dilaksanakan bagi mengambil kira faktor usia dan keadaan kesihatan penerima,” jelas Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi satu kenyataan pada Isnin.

  Beliau pada masa sama mendedahkan bahawa pihak Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) juga sedang mendapatkan maklumat terperinci daripada pemegang pendaftaran produk, Pfizer (M) Sdn Bhd.
  “Selain itu, NPRA akan memantau perkembangan isu ini, termasuk tindakan yang diambil oleh badan regulatori antarabangsa yang lain seperti European Medicines Agency (EMA).
  “Untuk makluman, vaksin COVID-19; COMIRNATY Concentrate For Dispersion For Injection keluaran Pfizer-BioNTech telah diberikan pendaftaran bersyarat pada 8 Januari 2021 oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD).
  “Pendaftaran ini diberi agar akses segera kepada vaksin ini diperolehi untuk pencegahan pandemik penyakit COVID-19 yang sedang melanda dunia, termasuk Malaysia.
  “Data efikasi dan keselamatan bagi vaksin ini diperolehi daripada kajian klinikal fasa III yang melibatkan 44,000 orang sukarelawan, yang turut membabitkan golongan yang berumur lebih daripada 75 tahun,” tambahnya.
  Berdasarkan kajian klinikal tersebut, KKM memaklumkan vaksin ini telah menunjukkan 95 peratus keberkesanan dalam mencegah jangkitan COVID-19 yang bergejala apabila diberikan dua dos lengkap dalam selang masa 21 hari.
  “Kajian klinikal menunjukkan kesan advers adalah dalam julat yang boleh diterima dan adalah bersifat sementara.
  ‘KKM sentiasa komited dalam memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan vaksin serta ubat-ubatan yang berdaftar terjamin melalui program pemantauan mutu produk berdaftar dan farmakovigilans.
  “Pihak KKM akan memaklumkan perkembangan terkini kepada orang ramai dari semasa ke semasa,” ujar Dr Adham lagi.
  Sekiranya terdapat kesan advers selepas penggunaan produk vaksin berdaftar, orang ramai boleh melaporkan kesan advers susulan imunisasi ini sama ada melalui profesional kesihatan atau melaporkan terus kepada NPRA melalui laman sesawang, https://npra.gov.my.
  BACA: Hukum ambil vaksin COVID-19 adalah harus – PM
  BACA: Vaksin COVID-19: KKM lakukan penilaian risiko susulan kematian di Norway – Dr Adham

 19. rakyat perlu ketahui, hadi awang kerangka manusia tabiat se ekor babi atau penjenamaan se ekor babi keeana asyik menganuti ajaran seketul daging babi….

  blh beri pencerahan…

  1. satu punya fun bila melihat babi2 belaan hadi bangkit pertahankan amanat seketul daging babi nya 🤣

 20. Wak Gontol Kejora Kojolla dan Jig it Jigit sudah cabut dari blog ini.

  To provide our fun and entertainment, tinggal hanya DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT).

  Mak di teruskan lah membalun, menibai dan membantai dia disini.

 21. PAK JUB YAKIN PRU15 NANTI DAH TENTU PARTI KUNYIT LGBT HILANG KERUSI……ITU SEBAB DAH JADI GILA BABI……..

  Surat rakyat buat Anwar Ibrahim

  YB Datuk Seri Anwar Ibrahim,

  SAYA kecewa apabila membaca berita mengenai memo yang dihantar oleh Datuk Seri kepada semua Ahli Parlimen, memujuk mereka menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon perkenan baginda bagi membatalkan Ordinan Darurat dan menitahkan supaya diadakan sidang Parlimen.

  Persoalannya, adakah sekarang masa yang sesuai untuk tindakan sedemikian, sedangkan langkah paling molek di kompromi adalah ‘gencatan politik’, memberi masa kepada kerajaan sedia ada mengatasi isu kesihatan dan ekonomi yang sedang mengancam.

  Adakah perlu mempersoalkan proklamasi darurat yang diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong dengan tujuan mengekang penularan Covid-19? Adakah Datuk Seri tidak percaya dengan ikhtiar diambil kerajaan selepas mendengar pendapat dan pandangan pakar-pakar berkaitan?

  Apakah Datuk Seri tidak percaya kepada pertimbangan dan kebijaksanaan Seri Paduka? Adakah Datuk Seri lupa titah baginda sebelum ini yang memberi peringatan kepada ahli politik agar menghentikan segala perbalahan sehingga mengganggu tugas pentadbiran negara.

  Baru tiga bulan lalu, Yang di-Pertuan Agong mengingatkan semua Ahli Parlimen bahawa tiada keperluan untuk mereka meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab sehingga menggugat kestabilan kerajaan sedia ada.

  Ketika itu juga, baginda berpendapat tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di Malaysia. Keputusan itu dicapai selepas berbincang dengan Raja-Raja Melayu kerana Seri Paduka dan Raja-Raja melihat kerajaan berjaya menangani wabak Covid-19 dengan berkesan.

  Itu keadaan beberapa bulan lalu, berbeza dengan sekarang apabila gelombang ketiga pandemik menyerang, menyaksikan kes-kes baharu Covid-19 sudah mencecah empat angka dan kes kematian pula direkodkan hampir setiap hari.

  Saya percaya majoriti rakyat menyokong keputusan baginda, begitu juga dengan parti-parti politik utama. Pemimpin dan bekas pemimpin UMNO misalnya, tidak pun menentang, cuma berpesan agar pelaksanaan darurat tidak disalah guna.

  Sebab itu, saya mahu bertanya kepada Datuk Seri, mengapa perlu diajak semua Ahli Parlimen mengutus warkah kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon darurat dibatalkan dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Januari ini?

  Saya tidak mahu menelah, tetapi mungkin ada yang melihat tindakan Datuk Seri itu seperti mahu mengaibkan Seri Paduka, mungkin juga ada yang menganggap ia cubaan melagakan rakyat dengan istana.

  Perlukah diulangi sejarah empat tahun lalu ketika Datuk Seri sering mempersoalkan kewibawaan Sultan Selangor dan institusi Raja dalam menyelesaikan kemelut pelantikan Menteri Besar sehingga darjah kebesaran dikurniakan Istana Selangor kepada Datuk Seri, ditarik balik.

  Adakah tindakan terbaharu tatkala negara sedang berdepan krisis ketika ini kerana mahu merebut kuasa walaupun skripnya berbeza dengan cubaan Datuk Seri menghadap Yang di-Pertuan Agong pada Oktober lalu, mendakwa mendapat cukup sokongan Ahli Dewan Rakyat, tetapi sekadar mengemukakan jumlah tanpa senarai nama mereka untuk mengukuhkan dakwaan itu.

  Adakah Datuk Seri mahu membuktikan sesuatu kepada pihak yang melihat segala usaha Datuk Seri mahu mengisi kerusi Perdana Menteri selama ini, sekadar omongan yang tidak pernah bertukar menjadi realiti?

  Tiada siapa boleh menghalang Datuk Seri daripada terus mencuba, namun harapan saya tidak perlulah diganggu kerajaan sedia ada yang tidaklah seteruk mana. Biarlah kerajaan ‘Melayu ini’ terus mentadbir, menjaga nasib dan kepentingan bangsa serta negara buat sementara sehingga pilihan raya umum tiba.

  Syed Noh Syed Hussain
  Batu Pahat

 22. virus covids itu satu ilmu sain utk mengetahui nya tapi virus amanat hadi berbentuk ilmu sain juga ke atau hanya satu bibit2 kesundalan fahaman takfiri #melayu2islang hadi …

  bisa sgt ke virus amanat hadi hinggi #melayu2islang tergolek2 mati …..

  di memali

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Menanya “bisa sgt ke virus amanat hadi hinggi #melayu2islang tergolek2 mati …di memali” menunjukkan dia mengarut. Maka Pukimak lah dia.

   Dia gerun takut dan tak mahu sebut rusuhan kaum 13 Mei 1969 dimana Tentera diarah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP Tentera, maka bergelimpang lah yang ditembak bila melanggar perintah berkurung, bersama anjing2 depa.

 23. mengape hadi awang takut memohon maaf kesesatan amanat nya hingga membawa kematian2 ……

  di memali

  1. Lebih ramai lagi yang mati di rusuhan kaum 13 Mei 1969 dimana Tentera diarah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP Tentera.

   Maka bergelimpang lah yang ditembak bersama anjing2 depa bila melanggar perintah berkurung,

 24. YANG BERIA2 TOK MUDIM MINAT SANGAT DENGAN DARURAT SEBAB GILA KUASA…..RAJA IKUT PUN KALI KEDUA…..RAJA HANYA IKUT NASIHAT PM……..

  Kesilapan Institusi Raja Raja Melayu Akan Membuka Ruang Kepada Gerakan Subversif Republik Malaysia (GSRM)………..

  Sebelum admin menulis dengan lebih lanjut mengenai tajuk yang sangat sensitif ini, admin mahu menyatakan di sini, admin bukanlah seorang berideologi sosialis yang menentang Institusi Raja Raja Melayu.

  Admin adalah seorang pendokong kuat sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia dan sebagai rakyat Malaysia, admin akan mempertahankan sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia.

  Apa yang mahu admin tuliskan adalah peringatan kepada Institusi Raja Raja Melayu supaya sistem monarki yang wujud di Malaysia ini akan terus kekal dan dapat dipertahankan.

  Titah Al Marhum Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibuddin Shah (Marhum Al-Maghfur-Lah) sewaktu dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang oleh Universiti Sains Malaysia dalam tahun 1980 :

  “Selagi rakyat menaruh kepercayaan terhadap Raja dan menghormati Institusi Raja, selagi itu takhta tidak akan dipindahkan dari istana ke muzium, takhta juga tidak boleh lari daripada hukum ALLAH, hukum yang ditetapkan ke atas seluruh umat manusia tanpa mengira raja atau rakyat.”

  Admin dengan rasa penuh hormat mahu mndedahkan maklumat yang dipercayai sumbernya bahawa terdapat satu gerakan diberi nama Gerakan Subversif Republik Malaysia (GSRM), untuk memindahkan Institusi Raja Raja Melayu di Malaysia dari istana ke muzium yang telah lama disusun oleh satu parti politik dan digerakkan oleh satu parti politik yang lain untuk dilaksanakan.

  16 Julai 2019, laman blog ini ada menyiarkan tulisan yang bertajuk Bahaya Wan Ji Bukan Hanya Hasutan Terhadap Raja Berpelembagaan.

  Tulisan itu mendedahkan, seawal tahun 2011, telah ada satu gerakan tersusun yang didalangi oleh sebuah parti politik untuk menghapuskan Institusi Raja Raja Melayu di Malaysia.

  Bermula dengan memberikan gelaran yang buruk terhadap Raja Raja Melayu dan kemudian membuat provokasi terhadap Raja Raja Melayu supaya dapat membangkitkan kemarahan dan kebencian rakyat terhadap Raja Raja Melayu.

  Matlamat gerakan tersebut adalah supaya Institusi Raja Raja Melayu dapat dihapuskan sama sekali menjelang tahun 2030 dan menukar Malaysia menjadi sebuah negara republik.

  Ketika pentadbiran Pakatan Harapan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkenaan Hal Ehwal Islam ketika itu, Mujahid Yusof, telah melantik Wan Ji untuk terlibat dengan Majlis Dakwah Negara.

  Di sebabkan beberapa kenyataan kontroversi yang Wan Ji keluarkan, beliau telah tidak dibenarkan untuk mengajar di surau dan di masjid.

  Tetapi kini, di bawah pemerintahan Kerajaan Perikatan Nasional, Wan Ji telah dilantik pula sebagai moderator Majlis Dakwah Negara.

  Dengan ideologi yang anti kepada Institusi Raja Raja Melayu, kini Wan Ji dilihat telah mempunyai medium yang lebih besar dan berkesan untuk menyebarkan fahaman beliau.

  Bukan admin menuduh Wan Ji mengambil kesempatan untuk menanamkan doktrin anti Institusi Raja Raja Melayu dengan jawatan moderator Majlis Dakwah Negara tetapi bagi admin, dengan jawatan yang beliau pegang sekarang ini, ianya akan membuka ruang dan peluang yang lebih luas kepada Wan Ji untuk merealisasikan impian beliau untuk menghapuskan Institusi Raja Raja Melayu menjelang 2030.

  Antara titah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, di Konvensyen Memperkukuh Pasak Negara, Ke Arah Wasiat Lebih Tersurat, di Hotel Marriott, Putrajaya :

  “Raja tidak harus rasa tertekan dan tidak semestinya memberikan perkenan jika nasihat yang disembahkan bercanggah dengan tuntutan syarak, menyimpang daripada semangat Perlembagaan, bertentangan dengan keluhuran undang-undang serta melanggar prinsip keadilan sejagat, hingga memungkinkan berlakunya penindasan dan kezaliman”.

  “Apabila Raja dirujuk, Duli-Duli Baginda hendaklah memberikan pandangan secara bebas tanpa perasaan ragu atau pilih kasih dan dalam perkara Raja perlu bertindak atas budi bicara, Duli-Duli Baginda hendaklah menyempurnakannya dengan hikmah dan kebijaksanaan demi membuktikan Raja bersifat arif, adil lagi saksama, sebagai penimbangtaraan yang bebas kepada cabang-cabang legislatif, eksekutif dan kehakiman, demi memastikan terlaksana secara bermakna mekanisme semak dan imbang, sekali gus memperkukuhkan amalan demokrasi yang telus”.

  Baginda juga bertitah dalam majlis yang sama :

  “Raja perlu bijaksana mengaplikasi kuasa budi bicara supaya apa juga ketetapan yang dititahkan akan memberikan sebaik-baik manfaat kepada negara dan warga”.

  “Dalam hasrat merumus ketetapan yang bijaksana, Raja perlu mendapat pandangan seluas dan sedalam mungkin, daripada seramai pihak, merentasi sempadan kaum, sempadan budaya, sempadan politik, daripada dalam dan luar kerajaan, merangkumkan pendapat ulama dan umara, para akademia dan para intelek, warga tua dan warga muda, menganalisis segala fakta secara teliti, halus lagi mendalam, membezakan antara padi dengan antah, antara kaca dengan permata, sebelum mengaplikasikan kuasa budi bicara yang diperuntukkan”.

  “Ketika merumuskan sesuatu keputusan, Raja bergantung kepada fakta dan maklumat yang disembahkan”.

  “Raja tidak berupaya melakukan yang terbaik dan yang paling bijak, jika tidak disembahkan dengan nasihat yang betul dan maklumat yang tepat, jika terus dipagari dengan kepalsuan dan dihiaskan dengan kepura-puraan”.

  “Amatlah penting untuk Raja disembahkan pandangan secara tepat, secara objektif, berlandaskan kebenaran, berteraskan fakta”.

  “Adalah penting untuk barisan yang dipertanggungjawabkan menasihati Raja bersifat ikhlas, arif lagi berilmu, berkata benar, supaya Raja tidak dibuai dalam khayalan dan tidak diulit dengan gurindam kepalsuan”.

  “Pihak-pihak yang memalsukan fakta dan melindungi kebenaran daripada Raja Pemerintah, derhaka sifatnya”.

  Ketika menolak permohonan darurat yang dipohon oleh Muhyiddin kerana bimbang sekiranya Rang Undang Undang Perbekalan 2021 tidak diluluskan dalam Dewan Rakyat pada bulan Oktober 2020 yang lepas, Majlis Raja Raja mengingatkan agar SPB YDP Agung menghalang salah guna kuasa oleh pihak tertentu.

  Ampun tuanku, perkhabaran Muhyiddin dilantik sebagai Perdana Menteri walau pun tidak mempunyai majoriti sokongan Ahli Dewan Rakyat selepas Langkah Sheraton tidak mahu admin kupas di sini, walau pun majoriti rakyat mengetahuinya, namun ketakutan yang menghantui Muhyiddin dalam menghadapi undi tidak percaya dan kelulusan Rang Undang Undang Perbekalan 2021 telah dapat ditafsirkan oleh rakyat Malaysia.

  Keperluan diisytiharkan darurat menjadi tandatanya di kalangan rakyat kerana ianya diisytiharkan sehari selepas Muhyiddin mengumumkan perlaksanaan PKP, PKPB dan PKPP.

  Rakyat menjunjung kasih atas keperihatinan SPB YDP Agung terhadap penularan wabak Covid-19, namun pengistiharan darurat yang dilihat dan ditafsirkan sebagai darurat politik telah mengheret Institusi Raja Raja Melayu ke dalam masaalah politik dan mendatangkan kesan yang sangat buruk, terutamanya terhadap imej Institusi Raja Raja Melayu dan ekonomi negara.

  Mungkin SPB YDP Agung telah diberikan nasihat yang salah hingga mempengaruhi baginda untuk bersetuju dengan pengisytiharan darurat yang diminta dan menurut titah SPB Sultan Perak, bukankah itu derhaka sifatnya.

  Mengimbas kembali ‘road map’ Wan Ji dalam menghapuskan Institusi Raja Raja Melayu, selepas diberikan gelaran yang buruk terhadap Raja Raja Melayu, maka provokasi akan dilakukan supaya kemarahan rakyat terhadap Institusi Raja Raja Melayu dapat diwujudkan.

  Ini akan memberikan ruang yang cukup besar kepada Gerakan Subversif Republik Malaysia untuk mempergiatkan tindakan mereka.

  Bukan admin mahu derhaka terhadap Raja Raja Melayu tetapi kerana sayangkan Institusi Raja Raja Melayu, maka pendedahan ini dibuat.

  Muga Allah SWT mengekalkan kedaulatan Institusi Raja Raja Melayu di Malaysia.

  Amin Ya Rabbal Alamin…
  The Unspinners

 25. #melayu2islang Moo + hadi tidak akan, tidak akan, tidak akan…..

  mampu menguasai pru 15 tanpa mendapat pertolongan omNo…

  tapi, utk penjarakan Zahid/nsjib/mat mazlan akan ambil masa yg menjangkau 2022, terutama Najib…..

  di sini melihatkan terdesak Moo + hadi kerana omNo melihat ini satu percubaan Moo + hadi utk menguasai omNo dgn menggunakan annuar musa/shahidan/hisham/zahidi/khairy….

  1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

   Ni ha Zunnun preparation mmg ambil masa ambil kira kesediaan kesemua negara2 kuasa besar terutama yg kuat Usa, Canada, British, German, France, Uae, Saudi Arabia, Turkey, Pakistan, India, China, South Korea, Japan, Thailand dan Indonesia … lain2 ikut je.

   The issue is not GE15. The issue is whether it is worth risking and sacrificing the lives of thousands of Malaysians to hold a GE just because the PM refuses to drop the court cases of a few politicians. After all, the current government’s term does not end till mid-2023.

   Bila naik je ‘PM 9’ serantau Asean kowtow with no problem.

   Isunya yg tiada perasaan menyangi keluarga menghormati org2 tua dan mengasihi yg muda. Setiap yg buat salah lensa kamera kearah keluarga yg terbabit. Maka bersedialah mereka2 yg tidak merapat dgn famili. Finish and done.

   1. kini kerajaan #melayu#islang Moo + hadi buat pengumuman aid package “Permai” pula dah berjumlah RM 15 B

    mak aii main biliun 2, dulu 250 B, belanjawan 320 B, kini Aid Permai 15 B…

    mumgkin tersangat bebal bangang bingkai, bodoh, maka B–B-B aje sentiasa….

    atau mu gkin kerana asyik mengawan ajaran seketul daging ‘B’abi lalu jadi Sawan ‘B’abi tegar meroyan ‘B’ kesana kemari….

    1. Kamu menjaja seketul daging babi ke sana sini, tak laku, busuk berulat, kamu ultra kiasu, tak mahu rugi, goreng daging itu dengan ulat2 nya sekali, jamu makan bersama puak kamu.

 26. roh ibrahim libya kini tersiksa dan tidak tenang kerana ketika berpisah dgn jasad nya merasakan ajaran seketul daging babi yg di anuti dari ‘guru’ nya bernama hadi gagal utk nya bersatu dgn Roh Semesta ..

  roh ibrahim mahmud akan tenang bilamana hadi awang dgn rendah diri mohon maaf dgn menyebut nama ibrahim mahmud beristifat danembayar ganti rugi kpd sanak saudara nya….

  selagi hadi awang gagal berbuat sedemikian, roh ibrahim akan sentiasa merewan2 meroyan2 dgn kapak, parang dan cangkuk rahib menggangu gugat kesejasteraan roh2 yg di sekeliling nya…

  kesian roh ibrahim, terseksa kerana angkara menganuti ajara. sesat seketul daging babi hadi..

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Dia mengarut mengata roh Ibrahim terseksa – tiada siapa yang tahu – maka Pukimak lah dia.

 27. mengape hadi awang merasakan susah utk mohon maaf bilamana ajaran seketul daging di dapati sesat….

  adakan hadi dah menjadi babi tegar maka akan pertahankan amanat sesat nya hingga mati…

  1. Langsung tiada kemungkinan Hadi menjadi babi sebab dia orang Islam.

   Tapi si Kafir DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK adalah babi – rupa, bentuk dan menyodok mcm babi.

 28. KAPITALIS MEMANG KERJA MEMERAS ……… SOSIALIST PULA BANGKRAP KAN RAKYAT……….PILIH ISLAM SISTEM YANG ADIL……..

  TV Kanada dedah rakaman kamera tersembunyi dari kilang Top Glove……..

  Rakaman kamera tersembunyi daripada pemeriksaan samaran di sebuah kilang Top Glove disiarkan dalam satu laporan televisyen Kanada yang berkata, ia menunjukkan keadaan kerja tidak selamat dan teruk yang disifatkannya “mengejutkan”.

  CBC berkata, program Marketplace menyeludup sebuah kamera ke kilang itu dengan bantuan pekerja Top Glove.

  Rakaman itu menyokong dakwaan pekerja berhubung keadaan kerja tidak selamat serta tempat tinggal yang sesak dan panas.

  Di asrama, menurut stesen televisyen itu, sehingga 25 pekerja tidur di sebuah bilik, selalunya di lantai. Mereka berkongsi sebuah bilik mandi yang digunakan untuk semunya, daripada mandi sehingga membersihkan sayur.

  Ia turut menunjukkan talian pengeluaran, kebanyakannya terdiri daripada pekerja asing, yang sempit dan gagal mematuhi peraturan pencegahan Covid-19.

  Terdapat juga video pekerja melakukan kerja pembaikan elektrik atau mengendalikan bahan kimia tanpa sebarang peralatan keselamatan.

  CBC berkata, sejurus video itu disiarkan, syarikat sarung tangan itu terpaksa menghentikan pengeluarannya susulan penularan Covid-19 yang mencatatkan lebih 6,000 kes.

  Menurut laporan itu, satu video yang diberikan kepada CBC menunjukkan pekerja bersesak dengan sedikit penjarakan fizikal ketika disaring.

  Pekerja di asrama dilihat mandi bersebelahan timbunan sampah.

  CBC turut menemubual 23 pekerja asing dan bekas pekerja asing yang memberitahu pelbagai dakwaan eksploitasi seperti perhambaan hutang, amalan rekruit menipu, penahanan pasport, kerja lebih masa melampau, tempat kerja menindas dan keadaan tempat tinggal menyedihkan.

  “Syarikat tidak peduli (mengenai pekerjanya). Jika kami mengadu kepada pihak berkuasa lebih tinggi, syarikat akan dipaksa menjaga kami,” kata seorang pekerja.

  Sesetengah pekerja berkata, mereka tidak boleh meninggalkan pekerjaan itu walaupun berdepan risiko kesihatan.

  Katanya, mereka mempunyai banyak hutang – sering pinjam dengan peminjam tidak bertanggungjawab – perlu membayar sejumlah besar yuran kepada agensi pekerjaan untuk mendapatkan kerja.

  “Saya tiada pilihan, saya perlu kerja (untuk melangsaikan hutang saya),” seorang pekerja Bangladesh memberitahu program Marketplace. – FMT

 29. Apabila ada suara mendesak presiden parti agar berundur makna nya dalam parti itu sudah berpuak dan berpihak kepada individu tertentu bagi mengambil alih jawatan. 

  Alasan yang diberikan,  Zahid adalah diantara kluster atau warlord (pemimpin berpengaruh) dalam Umno bertanding untuk tentukan siapa berkuasa. Dalam masa yang sama beliau memperalatkan ahli parlimen UMNO baru untuk mengugut Muhyiddin demi jawatan, kuasa dan menyelamatkan diri dari terperangkap dalam penjara. Hasil nya segala keputusan yang dibuat berhubung dengan kerajaan PN tidak konsisten malah berdolak-dalik. Macam orang mabuk. 

  Perbuatan seperti itu adalah bacul, pengecut, jika undi 18 dilaksanakan dalam pilihanraya ke-15, Umno akan dilihat lemah dan pengundi muda akan beralih kepada parti lain khas nya PKR. 

  Dalam keadaan parti UMNO baru dan negara yang terumbang-ambing menghaapi krisis kepimpinan memang ada idea untuk menyingkirkan orang yang lemah digantikan dengan orang yang lebih bertenaga dan berwawasan. Sama seperti rakyat mahu menukarkan Muhyiddin kepada Anwar Ibrahim jadi perdana menteri.

  Pertanyaan…… Apakah hanya Zahid saja yang perlu berundur ?

  Andai kata Zahid berbesar hati untuk melepaskan jawatan presiden parti UMNO Baru, siapa pengganti nya….apakah KJ, atau Mohd. Hassan, atau Annuar Musa, atau siapa ?

  Apakah pengganti Zahid nanti adalah orang yang suci dari segala jenayah rasuah, tidak pandai menipu, mencuri, dan tidak pandai menyembunyikan kan duit rakyat  di pusat kewangan persisiran pantai ?

  Sebenarnya bukan mudah untuk mengubah struktur UMNO baru yang ada sekarang kerana otai sedia ada tidak akan membiarkan diri mereka diperlaku seperti kayu reput. Falasafah perjuangan yang berfokus pada kuasa dan menyamun telah menjadi darah daging. Tiada siapa yang boleh mengajar mereka bagaimana mensucikan diri. Jika suka pada perjuangan mereka, jangan banyak tanya. Patuh saja apa yang diarahkan. Jika nak tunjuk pandai, bersedialah untuk diterajang dari belakang. 

  Pemain politik melihat, Muhyiddin dan macai-macai nya sedang berusaha untuk mengambil alih tampuk pemerintahan parti UMNO Baru supaya dapat ditundukkan pada kehendak PPBM demi menghadapi pilihanraya ke-15. 

  Jika Muhyiddin dan macai-macai nya dapat menguasai pentadbiran parti UMNO baru, ada kemungkinan parti itu tidak lagi gagah seperti 60 tahun yang lalu malah akan diharamkan. Takkan dah lupa, tujuan penubuhan PPBM dulu adalah untuk menggantikan UMNO Baru.

  Kepada Anwar Ibrahim dan PKR, anda adalah harapan rakyat yang susah ketika ini. Berhati-hati dengan musuh politik. Begitu juga dengan ahli parti dan juga rakan kongsi, biarpun tiada yang khianat, tapi sogokan duit dan jawatan boleh mengubah kejujuran seseorang jadi pengkhianat. Akibat nya organisasi akan runtuh lagi.

  Kumpulkan penyokong, pembela rakyat (NGI/ NGO), ahli fikir, dan pakar undang-undang. Berbincang, cari penyelesaian dan tunjukkan kewibawaan bahawa kerajaan PN ini perlu ditumbangkan dengan apa saja cara dan digantikan dengan pentadbiran yang baru.

  LAWAN TERUS LAWAN… LAWAN SEHINGGA PN TUMBANG

 30. PHD4PIG BERSUBAHAT DENGAN BEESEKONGKOL DENGAN KLEPTOKRAT UMNO……….

  KALAU PAK JUB JADI PM TAK PASAL PASAL NEGARA DARURAT BANGKRAP……….

  SELAGI TAK DAPAT JADI PM PAK JUB TAK PUAS HATI………

  Bilalah Nak Habis Melalut Mengarut Anwar Berahim Ni.. Hahaha………

  Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim akan mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar perisytiharan darurat yang disifatkannya tidak berasas.

  Langkah itu menyusul tindakannya menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah membatalkan perisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Jan ini.

  “Saya sudah mengumumkan hasrat kami untuk merayu kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mempertahankan Perlembagaan dan rakyat daripada penyalahgunaan kuasa amat dahsyat ini.

  “Juga, pasukan undang-undang kami sudah diarah menyiapkan permohonan untuk mencabar perdana menteri dan kerajaan Malaysia atas perisytiharan darurat yang tidak berasas,” tulisnya di Facebook.

  Selasa lalu, Agong mengisytiharkan darurat dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos ini atau lebih awal, jika jumlah kes harian Covid-19 dapat dikawal dan dikurangkan dengan berkesan.

  Anwar pada Khamis lalu dilaporkan berkata, surat yang dihantar kepada semua Ahli Parlimen itu perlu disesuaikan mengikut pertimbangan wakil rakyat dan parti masing-masing.

  Beliau mencadangkan semua Ahli Parlimen mengemukakan rayuan itu kepada Agong sebelum Jumaat lalu.

  Hari ini, Anwar berkata, perisytiharan darurat secara semborono dan terdesak, tanpa asas rasional, menyebabkan wujud jurang antara rakyat dan kerajaan.

  Beliau berkata, kepercayaan terhadap Muhyiddin semakin hilang setiap hari seperti yang ditunjukkan beberapa Ahli Parlimen menarik balik sokongan mereka terhadapnya.

  “Bolehkah kepercayaan dirayu walaupun sudah jelas darurat ini tiada kaitan dengan memerangi pandemik berbanding berpaut kepada kuasa yang, kita perlu ingat, dicapai melalui kerajaan pintu belakang tidak sah?

  “Adakah kita harus mempercayai kata-kata individu yang mengkhianati perdana menterinya, partinya (dan gabungannya), serta kepercayaan dan mandat rakyat?” soalnya.

  Katanya, rakyat memerlukan pentadbiran berkesan untuk terus bertahan ketika krisis.

  Presiden PKR itu turut membidas pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang tidak membawa sebarang pemulihan buat negara.

  Ini kerana katanya, apa yang diperlukan rakyat ialah ketelusan dan jaminan semula ketika krisis Covid-19.

  “Bukan apa yang diberikan kerajaan minoriti ini. Bukan pengumuman yang dirancang secara tiba-tiba yang tidak memberikan sebarang kejelasan, tiada perancangan dan tiada simpati terhadap keperluan rakyat.”

 31. mana hadi awangg…

  mana hadi aka pendeta amanat sesat, ngape berdiam diri….

  dari #melayu2omNo di jangkiti virus seketul daging babi dgn dulangg mua”FUCK”at, #sinyanyuktua96 tidak kecuali ketika bersantap memantat di rumah #sinyanyuktua96 kini #siMoo + annuar musa dah mula menampakan ciri2 zombie…..

  jgn biarkan virus ajaran sesat seketul daging babi hari di biarkan menyular sana sini dlm kalangan #melayu2islang yg ada…..

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Kamu mengarut mengata “jgn biarkan virus ajaran sesat seketul daging babi hari di biarkan menyular sana sini” sebab babi haram di antara Muslim.

   Maka Pukimak lah kamu.

 32. dlm ramai2 pemimpin #melayu2islang Moo + hadi, annuar musa yg byak berbicara islang sana sini…..

  adakah annuar musa dah di jangkiti virus ajaran seketul daging babi hadi ?

  ketika perasmian mua”FUCK”at di PWTC, makanan di hidangkan dari kawah masakan hadi ke …..

  hinggakan #melayu2omNo kini parah di jangkit.

  dr hisham kini berkerja keras membendung penyularan covids, tiada ketahui akan nya, pemimpin2 #melayu2islang Moo + hadienyularkan virus2 amanat seketul daging babi hadi kpd setiap lapisan rakyat melalui zombie2 #melayu2islang pula….

  teruk, tuntas, insurrection dan treason kpd sistem democracy parlimen hinggakan parlimen mereka bubarkan pula….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK menyebut FUCK, maka Pukimak lah dia.

   Tak renti2 menjaja seketul daging babi, tak laku, busuk berulat, dia ultra kiasu, tak mahu rugi, digoreng nya daging babi itu dengan ulat2 nya, dijamu makan bersama puak dia.

   Menuduh tanpa bukti atau punca maklumat yang sahih, maka zunnun the Pukimak ada lah alat insurrection dan treason kpd sistem democracy parlimen di negara ini.

 33. ngape hadi awang hingga kini enggan mohon maaf kpd rakyat dan kaum keluarga mereka2 yg di tipu dgn amanat sesat seketul daging nya?

  malaun2 pAs mengatakan ibrahim libta dan penyokong2 nya mati syahid…

  mak aii

  jika mati syahid, ape tema penyaksian nya, sedangkan ajaran seketul babi hadi tidak memberi ape2 panduan mengenai nya selain madah suku-suku seperti #melayu2minang dgn kaum suku2 mereka….

  ngape perlu bersyarat, jgn terus siksa roh2 mereka yg tergolek2 mati ….

  di memali…

  jgn biarkan roh2 mereka terapung2 bak pontianak & langsui sana sini….

  makaun2 pAs perlu bertanggung jawap memaksa hadi awang sujud sawi & mohon maaf….

  jgn lambat, kelak #melayu2islang Moo + hadi yg kini terkial2 tercungkap2 menguruskan negara tidak kecuali akan roh2 mereka tersiksa sebelum jasad mati..

  1. Yang bergelimpangan mati di rusuhan kaum 13 Mei 1969 ramai yang bersama anjing2 nya, di tembak Tentera yang mengguna SOP Tentera bila di arah mengawal keadaan. Takda soal syahid.

   Mereka tidak ada roh bila begitu dan tiada siapa perlu meminta maaf sebab depa melanggar perintah berkurung

 34. laa

  Hadi Awang dah mohon maaf brlum kerana kesesatan Amanat Seketul Daging Babi yg membawa kematian2 di….

  nemali

  1. Kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 antara sebab2 nya ada lah mulut celupar seperti menyebut Amanat Seketul Daging Babi.

   Elakkan lah mulut celupar supaya boleh elakkan berulang 13 Mei 1969 di mana ramai yang bergelimpangan bila Tentera di arah mengawal keadaan dan lakukan SOP Tentera, tembak mereka yang langgar perintah berkurung.

   Termasuk anjing2 mereka yang menyalak mempertahankan tuan nya.

   1. bila Tentera di arah mengawal keadaan dan depa ikut SOP Tentera …

  2. Mahathir’s disregard of his legacy is a dangerous notion
   K. Parkaran – January 18, 2021 8:15 AM

   Mahathir’s memories especially during his first stint as prime minister for 22 years had left a lasting memory in the minds of millions of Malaysians, fortunately on a positive note.

   Many had hoped that he would return to correct some of the bad memories that he had left behind but unfortunately that does not seem to be the case. Some say his legacy from his second term as prime minister is in tatters.

   So are the legacies of most politicians now, who are responsible for the political mess that Malaysia is in. I guess the thought that they will leave behind bitter memories never crossed their minds before they embarked on some dubious political moves.

   Disregarding, or in Mahathir’s words, “not caring” for legacies will lead to hubristic acts without any conscience. This in turn will result in unethical behaviour whether in politics, the private sector or in society.

   If we think of a legacy only as achieving a reputation or leaving a name on a building, or in terms of just financial wealth left behind, that is not it.

   We may choose to work towards being remembered for the right reasons or we may choose to neglect it. But either way, politicians had better know that what they will leave behind is important to our children and grandkids.

   The consequences of human action are inescapable and so too their legacy.

   The most relevant question now is if Mahathir has disregard for his legacy then why does he care if he is honored at No. 14 as the world’s most hated terrorist in the world?

   1. do we seriously think he choose to disregard or silently he is trying to make amend & remedy to his flattering legacy….?

    we love talking to a child/kit but getting a senile old dude #sinyanyuktua96 to tell simple truth, kinda like asking a cow to climb a tree

    1. Hahaha, this child zunnun uses the word :kit” when he meant “kid”.

     Di suruh ghoyak dlm BM, nak ghoyak dlm BI.

     Apo nak dikato … his bloke zunnun refuses to climb a tree.

  3. Ok Tuang Zunnung….

   Tuang Haji Hadi Awang suruh tanye……kalau dia mitok maaf pado rakyat dang menarik balik Amanat lapok tersebut, adakah ianya akang dapat membantu Tuang Haji Anwar naik menjadi PiEng?

   Mukalu dok jadi PiEng nunggu juge…wakpo jadi Bodo….mung ni…Zunnung…….

   1. Hahaha …. Tuang Zunnung …

    Jawab, jange tak jawab, Tuang

   2. laa

    nak minta maaf pun ada,syarat ?

    minta maaf tuu sbb merdekakan roh2 ibrahim libya & yg lain yg tersiksa kerana gagal balik bersatu dgn Roh Semesta …..

    kesian mereka2, dah lah jasad membangkai mati bak binatang jgn pula roh2 mereka meranban2 mcm langsui pontianak pula.

    lagi cepat hadi awang sujud sawi & mohon maaf lagi cepat merdekakan roh2 mereka…

    1. Yang mati di rusuhan kaum 13 Mei 1969 sebab melanggar perintah berkurung, di tembak Tentera yang diarah mengawall keadaan, gamak nya bukan saja membangkai tapi juga membusuk sebab yang lain tak berani keluar mengambil bangkai takut di tembak juga.

     DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK bernasib baik, masih ada lagi sekarang, mulut celupar .

 35. SELAGI TAK DAPAT JADI PM PAK JUB TAK PUAS HATI………

  Bilalah Nak Habis Melalut Mengarut Anwar Berahim Ni.. Hahaha………

  Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim akan mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar perisytiharan darurat yang disifatkannya tidak berasas.

  Langkah itu menyusul tindakannya menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah membatalkan perisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Jan ini.

  “Saya sudah mengumumkan hasrat kami untuk merayu kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mempertahankan Perlembagaan dan rakyat daripada penyalahgunaan kuasa amat dahsyat ini.

  “Juga, pasukan undang-undang kami sudah diarah menyiapkan permohonan untuk mencabar perdana menteri dan kerajaan Malaysia atas perisytiharan darurat yang tidak berasas,” tulisnya di Facebook.

  Selasa lalu, Agong mengisytiharkan darurat dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos ini atau lebih awal, jika jumlah kes harian Covid-19 dapat dikawal dan dikurangkan dengan berkesan.

  Anwar pada Khamis lalu dilaporkan berkata, surat yang dihantar kepada semua Ahli Parlimen itu perlu disesuaikan mengikut pertimbangan wakil rakyat dan parti masing-masing.

  Beliau mencadangkan semua Ahli Parlimen mengemukakan rayuan itu kepada Agong sebelum Jumaat lalu.

  Hari ini, Anwar berkata, perisytiharan darurat secara semborono dan terdesak, tanpa asas rasional, menyebabkan wujud jurang antara rakyat dan kerajaan.

  Beliau berkata, kepercayaan terhadap Muhyiddin semakin hilang setiap hari seperti yang ditunjukkan beberapa Ahli Parlimen menarik balik sokongan mereka terhadapnya.

  “Bolehkah kepercayaan dirayu walaupun sudah jelas darurat ini tiada kaitan dengan memerangi pandemik berbanding berpaut kepada kuasa yang, kita perlu ingat, dicapai melalui kerajaan pintu belakang tidak sah?

  “Adakah kita harus mempercayai kata-kata individu yang mengkhianati perdana menterinya, partinya (dan gabungannya), serta kepercayaan dan mandat rakyat?” soalnya.

  Katanya, rakyat memerlukan pentadbiran berkesan untuk terus bertahan ketika krisis.

  Presiden PKR itu turut membidas pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang tidak membawa sebarang pemulihan buat negara.

  Ini kerana katanya, apa yang diperlukan rakyat ialah ketelusan dan jaminan semula ketika krisis Covid-19.

  “Bukan apa yang diberikan kerajaan minoriti ini. Bukan pengumuman yang dirancang secara tiba-tiba yang tidak memberikan sebarang kejelasan, tiada perancangan dan tiada simpati terhadap keperluan rakyat.”

 36. Semasa pembangkang desak Zahid berundur tak pulak Pemuda desak Zahid..

  Bila Muhyiddin dah sesak nafas boleh pulak bersuara..

  UMNO jangan lupa Azmin. Bukan UMNO saja PKR pun kena jaga. Dapat satu kepala cukup memudahkan kerja Azmin.

  1. Moo sesak nafas kerana kerajaan nya dah haram ke ? illigimate ?

   selalu nya bila di sebut haram, membawa maksud “dosa”…..

   ape dosa kerajaan #melayu2islang Moo + hadi ?

   1. Kebanyakan dosa nya ialah yang di reka DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN (PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT).

    Di tambah2 bagi menyesuaikan kehendak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK.

 37. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Enjoy lagu pemuisi agong Nusantara Ebiet G Ade lagu khas buat sosok dicanai/difabrikasi utk meminpin akhir zaman. Sesungguhnya Allah swt maha terbaik penyusunannya.

  Tidak diketahui olehnya semasa kecil tahu2 meningkat dewasa ditarbiahkan terus dari Allah swt menjadi tuhan penyuluh kealam selanjutnya alam akhirat kekal abadi.

  Bukanlah kemahuannya tapi semata-mata misi kebersamaan bersama mewujudkan keamanan sedunia bersaudara ketahui juga akhirnya diantara kita tiada bezanya menjalani hidup sederhana saling keperihatinan sesama manusia.

  Bila semua aman maka atas kemurahan Allah swt segala mala petaka gempa bumi dan sebagainya mulai menghilang diganti dgn bangkitnya bertemu semula dgn arwah2 terdahulu sesampai sebelum terbitnya pemerintahan permulaan manusia disatukan Adam as. Padanya manusia dikembang-biatkan dikembalikan kepada zuriat darah ketururunannya semua disatukan/dipertemukan/dihimpunkan.

  Dgn rahmat Allah swt semua mendapat nikmat kehidupan dipanjangkan usia berubah wajah dan struktur tubuh badan seusia sebaya cantik2 tampan2 kekal abadi yg tiada penghujung.

  https://youtu.be/duDikCz81y0

  https://youtu.be/2KFeUCOGZ2Y

  Enjoy above the song of the great poet Nusantara Ebiet G Ade, a special song for a figure to be grinded / fabricated to lead the end of time. Indeed, Allah swt is the best in its arrangement.

  Unbeknownst to him when he was a child, he grew up and was raised directly from Allah swt to be the god of extension to the next world, the afterlife is eternal.

  It is not his will but merely the mission of togetherness to create world peace brothers and sisters know also in the end between us there is no difference in living a simple life of mutual concern for fellow human beings.

  When all is safe then due to the generosity of Allah swt all the calamities of the earthquake and so on began to disappear replaced by the resurrection to meet again with the previous spirits until before the emergence of the beginning of human rule united Adam as. To him human beings are bred back to the blood offspring of their descendants all united / reunited / assembled.

  By the grace of Allah swt, all get the blessings of life extended life changes face and body structure the same age as beautiful, handsome, eternal and eternal that has no end.

  1. jgn nanti asyik mengasik dgn ebeit ade ketika sat mati, di datngi dajjal dgn satu pencetus irama dan lyrik menyamai ebeit lalu menarik nafas terakhir dgn nya….

   sj nak tanya, nafaz terakhir itu di lepAs atau di tarik ?

   dah byak melihat saat kematian ?

   ibrahim libya tergolek mati nafaz akhir nya di tarik atau di lepAskan membolehkan nya menyaksikan sebagai saksi ?

   hadi awang bawa ajaran sesat dgn seketul daging babi mengajar malaun2 & babi belaan nya ketika sat mati tarik atau lepAs nafaz terakhir sebagai penyaksian ?

   1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Eko ni Zunnun Ibrahim Libya niat dia betul tapi salah taksir Jihat yg sepatutnya berjuang membasmi kebodohan ketongongan, ketaksuban, kejumudan.

    Sepatutnya berjuang kearah kemajuan ilmu yg memberi menafaat pada manusia sekali gus menolong memajukan diri berhijrah sama2 berganding bahu membasmi kemiskinan.

    Ini hanya akibat politik sempit dialunkan Hj Hadi punyo iqomat apo namo ea Amanat nat nat nat … Doakan aje la. Tahu.

    1. quote

     apo namo ea Amanat nat nat nat…

     hadi awang nih suka dgn politik sempit seperti juga moktar senik asyik mencari lubang sempit…?😂

     malaun2 pAs dan #melayu2islang suka sempit2 je ke?

     1. Kamu yang selalu jumpa Bang Ali patut tahu dia suka yang sempit saja.

      1. Komeng anon 10:44 am ni hok paling bodo. Budok ni dah sunat belung ni…..Bang Ali tu sape….. bengong mung dok kabo pong…bewok budok ni…..

       1. GGGGGGapo tak ghoyyak – betul ke idok selalu jumpo Bang Ali.

        Dahtu dok tanyo dah sunat ke belum. Nampok sangak dio bengo’

   2. sj nak jawab, nafaz terakhir itu di lepAs, tapi, bagi DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT) – di tarik.

    Dengan tali bubut.

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     Nafas zunnun ditarik dengan tali bubut.

    2. Moral of the story –

     Jangan mengarut, kamu tak di karut.

     1. Moral of the story –

      Jangan jadi Pak Pacak polis sentry tak dilantik Budin bila dua orang matang becakap metafor politik manakala seorang pukimak pratadika ketinggalan lemas kerana duk terlampau lama dalam pampers basah mak puki dia tadak masa nak salin.

      1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       orang matang bercakap metafor politik, konon.

       Bila di kutuk, tak defend, tak beri penerangan dengan fakta2 dan punca maklumat yang boleh dipercayai.

       Sebab takda itu semua, hanya menuduh liar saja dengan maklumat dari Bang Ali, kenalan rapat nya.

 38. rakay perlu membuat judicial review utk mendakwa hadi awang kerana keingkaran nya utk memohon maaf setelah amanat hadi nya di dapati sesat oleh majlis fatwa kebangsaan ….

  hingga membawa kematian2 di ….

  memali

  adakah hadi awang rasa menyesl atau masih mengamalkan ajaran sesat seketul daging babi nya sana sini dan yg amat ngeri jika amanat sesat ini di gunakan oleh #melayu2islang menebuk2 atap sana sini…

  1. adakah hadi awang nmerasa menyesal “remorse” ….

  2. Di ulang –

   Menyebut tergolek2 mati di Memali menarik sebutan rusuhan kaum di 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak sesiapa yang langgar perintah berkurung.

   Termasuk anjing2 depa yang menyalak. Bergelimpang lah depa dan anjing2 nya.

   Elakkan lah menyebut Memali sebab itu menarik menyebut 13 Mei 1969.

 39. perlu kah rakyat membuat semak undang2 kerana keingkaran hadi awang memohon maaf dgn amanat sesat ajaran seketul daing babi nya yg mengakibatkan kematian2…

  ...di memali

  1. Kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 bergelimpangan bila Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera.

   Termasuk anjing2 yang menyalak melawan mempertahankan tuan2 depa.

 40. “Bersatu ‘menelan’ Umno”?

  Waah, dah besar Bersatu itu yer.

 41. come pru 15, biar rakyat mengajar #melayu2islang Moo + hadi ape itu democracy agar mereka di ingatkan tidak tebut atap sana sini kerana …

  itu penjenamaan politikus2 #melayu2islang ala jenama tikus sj…

  1. Yang tikus itu ialah puak DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

   Puak nya tak ramai, maka menikus lah selalu.

   Asyik menuduh tebuk atap entahapekebendenye.

   Mengarut.

 42. come pru 15, adakah hadi awang msih menggunakan amanat sesat nya utk hayalkan pengundi2 #melayu2islang nya dgn tiada rasa bersalah utk memohon maaf kpd rakyat jelata kerana mencetuskan incident hingga tergolek2 mati…

  di memali

  1. Menyebut tergolek2 mati di Memali menarik sebutan rusuhan kaum di 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak sesiapa yang langgar perintah berkurung.

   Termasuk anjing2 depa yang menyalak. Bergelimpang lah depa dan anjing2 nya.

   Elakkan lah menyebut Memali sebab itu menarik menyebut 13 Mei 1969.

 43. PHD4PIG KINI MESRA KLEPTOKRAT UMNO……. SEBELUM PRU14 KUTUK HABIS………

  DASAR BUMI HANGUS DAPIG TELAH MUSNAHKAN EKONOMI BUMIPUTRA 70% DENGAN PERALAT PEMBERONTAK SYIAH………

  POLITIK DARURAT NEGARA BANGKRAP PHD4PIG JAUH LEBIH BAHAYA DARI POLITIK COVID………

  PHD4PIG HANYA PANDAI BANGKANG….BAGI CADANGAN HABIS KAN DUIT RAKYAT…….PALING UTAMA KUARANTIN……PERENTAS NEGERI MESTI PAKAI GELANG SUPAYA TIDAK BERKUMPUL……..

  KATA MP | DAP menolak alasan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pengisytiharan darurat baru-baru ini tidak bermotifkan politik tetapi demi menyelamatkan nyawa untuk menguruskan lonjakan Covid-19 baru-baru ini.

  Sekiranya benar, mengapa menggunakan kuasa darurat untuk menggantung parlimen dan Dewan Negeri. Bolehkah penggantungan parlimen menyebabkan Covid-19 hilang secara ajaib?

  Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah tindakan utama untuk membendung penularan Covid-19, dan bukan Darurat.

  Walau bagaimanapun, PKP tidak begitu berjaya seperti sebelumnya kerana amalan antara dua darjat kerajaan. Selanjutnya, meninggalkan 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, terutama ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit Covid-19 adalah salah.

  Pelaksanaan penuh 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, termasuk ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit COVID-19, adalah paling efektif dalam membendung penularan Covid-19.

  Dengan rekod tertinggi 4,029 kes semalam, kerajaan harus berusaha segala upaya dan memberikan sumber dari segi tenaga kerja, peralatan dan dana untuk memulihkan pelaksanaan 3T sepenuhnya.

  Kegagalan untuk melakukannya menimbulkan persoalan mengenai kelemahan menentukan apa yang lebih penting dan bahkan kecekapan barisan Kabinet.

  Tanpa pengawasan parlimen, salah urus Covid-19 oleh barisan Kabinet tidak dapat ditangani. Kontrak perolehan kerajaan yang besar dapat ditandatangani melalui tender rundingan terus tanpa melaksanakan tender terbuka.

  Parlimen tidak lagi menjadi platform bagi mengetengahkan permintaan orang ramai untuk mendapatkan bantuan kewangan, seperti pelanjutan moratorium pinjaman bank secara automatik, pelepasan sewa hingga 50 peratus diskaun untuk semua tempat membeli-belah sepanjang tempoh PKP, pengeluaran sendiri caruman KWSP dan menaikkan bayaran bulan kebajikan kepada RM1,000, termasuk penganggur.

  Sebaliknya, kita telah menyaksikan siri kegagalan kerajaan seperti pada mulanya melarang sektor perniagaan beroperasi seperti industri automotif, optik dan optometri serta kedai dobi, sebelum menukar keputusan tersebut.

  Kerajaan tidak boleh sewenang-wenang mengklasifikasikan perniagaan tertentu sebagai perkhidmatan tidak perlu dan dilarang beroperasi, walaupun mereka mempunyai sedikit atau bebas daripada kes Covid-19.

  Bagaimana darurat dapat membantu menghentikan pemberhentian pekerja, penutupan perniagaan dan kehilangan mata pencarian ekonomi? Rakyat telah memilih ahli parlimen untuk mewakili mereka.

  Penggantungan Parlimen mesti dibatalkan dan fungsi parlimen dipulihkan supaya ahli parlimen dapat menjadi suara rakyat untuk menyampaikan masalah mereka di parlimen. Adalah ironi apabila kerajaan yang tidak dipilih dapat berjalan seperti biasa tetapi bukan ahli parlimen yang dipilih.

 44. setiap pari president mempunyai kuasa utk menanda tangani surat perlantikan ketika mewakili parti dlm mana2 pilihanraya….

  the end game bagi pengkianat2 dlm omNO bila mana President Zahid Hamidi tidak menanda tangani surat perlantikan tersebut dan ini membaw pengertian segelintir pengkianat2 dlm omNO terpaksa bertanding di bawah naung #melayu2islang Moo + hadi….

  1. setiap pari president …setiap parti president

  2. Ada bukti ke, wahai DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Leave a Reply

Your email address will not be published.