KERAJAAN SEMAKIN HILANG WIBAWA DI KETIKA RAKYAT SEDANG DERITA – ANWAR

Rakyat sedang menderita. Perkara yang paling menyayat hati adalah untuk mendengar kenyataan kerajaan bahawa mereka tidak mampu berbuat apa-apa mengenainya.

Inilah yang cuba disampaikan oleh kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini melalui langkah dan rencana yang cukup terdesak.

Sekatan baharu yang diumumkan adalah sangat mengelirukan, dan masing-masing kita akan menderita dengan cara yang tersendiri. Ada sebahagian kita dirundung dengan ketidaktentuan akibat dampak pandemik, namun tidak diberi perhatian secukupnya oleh kerajaan.

Situasi pengangguran, masalah kemiskinan dan kelangsungan hidup cukup memprihatinkan, dan ini adalah antara beban yang akan terus menghantui setiap rakyat.

Ada pula yang terpaksa bertarung dengan persoalan jiwa dan mental. Kegelisahan, kesunyian dan ketakutan membuatkan kita terdedah pada kesan sikap xenofobik dan kemarahan yang menggila.

Kita merindukan untuk berada di samping teman-teman dan ahli keluarga masing-masing. Namun, ada segelintir kita yang terperangkap melebihi dari sekadar terperangkap dari sekatan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), samada penderaan di rumah, pengasingan akibat gejala pembulian siber atau masalah kemiskinan yang semakin memburuk.

Namun, kita tidak harus melupakan mereka yang telah pergi sepanjang tempoh wabak ini. 600 kematian bukan angka yang kecil dan boleh dipandang ringan. Kehidupan kita terganggu selama hampir setahun, dan semestinya ia memberi kesan.

Ramai kita tidak pasti apakah kehidupan kita akan kembali seperti biasa, atau mungkin tidak. Apa akan berlaku sekiranya semua ancaman ini berakhir? Apakah kareer kita akan terkesan? Apakah anak-anak siswa kita mampu bangkit semula dan menyambung pelajaran mereka?

Apakah akan ada sinar di hujung terowong? Kerajaan hari ini seolah tidak mampu memberi sebarang keyakinan, apatah lagi untuk menjanjikan masa depan yang lebih baik untuk semua.

Mesej kesatuan yang dilaung-laungkan melalui perkongsian penderitaan ini tidak akan mampu memulihkan bangsa, tambahan pula dengan kemelut sedahsyat ini.

Kesatuan yang baru harus dipaculkan dan diwujudkan melalui kepimpinan yang kukuh, tatakelola yang baik serta berkesan, dan juga rakyat yang punya keyakinan baru terhadap kerajaan, terhadap ruang dan semangat demokrasi serta keyakinan antara satu dengan yang lain.

Dalam saat kemelut hari ini, apa yang rakyat dambakan adalah sikap ketelusan dan kepastian, bukan apa yang disuap kerajaan minoriti ini.

Pengumuman demi pengumuman yang dibuat seolah tidak ada perancangan awal yang sering tidak jelas, langsung menginjak perasaan rakyat. Sebaliknya, dampak dari semua ini adalah panik dan ketidaktentuan.

Muhyiddin telah meletakkan negara ini dalam lembah percanggahan. PKP menjadi acara tahunan yang sia-sia tanpa sebarang makna dan hasil.

Apa yang kelihatan seolah bersyarat, namun nampaknya semacam akan kekal. Cakap-cakap tentang pemulihan ternyata omong kosong.

Jadinya, kita sekarang ini kembali ke peringkat asal. Mula balik. Ini mengingatkan saya kepada apa yang pernah diungkap Albert Einstein, “adalah sesuatu yang gila untuk mengulangi perkara yang sama sambil mengharapkan hasil yang berbeda”.

Kerajaan pimpinan Muhyiddin hari ini telah meletakkan negara dalam lembah kegilaan.

Apa yang patut kerajaan buat adalah membantu rakyat untuk kembali percaya kepada kemampuan masing-masing, dan cipta kekuatan baru dalam mengharungi kemelut hari ini sebagai bangsa yang bersatu padu.

Malaysia patutnya telah berjaya, apa yang disebut sebagai “flattening the curve” atau melandaikan lekuk dan menjadi antara negara yang berjaya menundukkan COVID-19.

Sebaliknya, kerajaan ini terus menyusah dan membodohkan rakyat. Kerajaan hari ini anggap rakyat seperti kanak-kanak.

Tidak, rakyat di negara inilah yang memungkinkan sebuah tatanan bernama Malaysia.

Sekiranya kerajaan ini tidak mampu percaya pada rakyat dan yakin pada rakyat, bagaimana mungkin mereka harapkan perkara yang sama. Apatah lagi untuk patuh SOP yang sentiasa berubah setiap masa.

Rencana kerajaan mesti terperinci dan konsisten. Rencana yang mesti menggerakkan, yang punya tonggak dan matlamat.

Bila kita sedar akan tanggungjawab masing-masing dalam mencipta masa depan yang lebih baik, maka kita akan jadi saling bertanggungjawab, dan secara tidak langsung kita akan dapaat menjamin kelangsungan cara hidup yang demokratik.

Saat pemerintah hari ini tunggu perubahan untuk muncul, strategi kita mesti ampuh dan bijaksana agar dapat memungkinkan hari esok yang lebih baik.

Pemerintah hari ini minta kita untuk berkorban, tapi belum nampak tanda-tanda yang kerajaan hari ini turut sama bergelut dan bersusah dengan rakyat.

Hari demi hari, kerajaan ini semakin hilang wibawa dan keyakinan semakin payah untuk dipulihkan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Langkah mengisytiharkan darurat tampak terdesak dan melulu, tanpa sebarang asas yang kukuh, langsung melebarkan jurang antara rakyat dan kerajaan. Muhyiddin minta kita percaya dia tatkala kediktatoran beliau semakin menonjol.

Keyakinan terhadap kepimpinan beliau juga semakin merosot tatkala seorang demi seorang Ahli Parlimen menarik sokongan. Apakah kita masih boleh percaya dengan kerajaan hari ini?

Pengisytiharan darurat semacam tidak ada kaitan dengan usaha dan upaya kita untuk melawan dampak wabak, tetapi sebaliknya hanya sebagai wahana untuk terus berpaut pada kuasa dan kedudukan?

Rakyat tidak mudah lupa yang kerajaan hari ini adalah kerajaan pintu belakang. Bolehkah kita percaya seorang individu yang mengkhianati Perdana Menteri-nya pada ketika itu, mengkhianati partinya sendiri, mengkhianati kawan-kawan, dan yang paling dahsyat mengkhianati mandat rakyat? Individu begini yang kita diminta untuk percaya?

Kejelasan dan kepastian adalah langkah pertama dalam mengakui kecuaian. Rakyat kena tahu yang kerajaan mendengar suara mereka dan mengambil perhatian terhadap sebarang isu yang berbangkit.

Kerajaan seharusnya tingkatkan kesedaran yang berasaskan sains, dan menggalakkan perbincangan umum serta menolak sebarang teori konspirasi yang menjurus kepada pembodohan.

Bila komunikasi kita jelas, maka tindakan kita mesti seiring dengan usaha negara dalam melawan ancaman virus, dan seterusnya mengembalikan keyakinan kepada ekonomi kita. Ini bukan kerja mudah, dan tidak ada sesiapa yang boleh melakukannya sendiri.

Namun, apa yang penting pengorbanan kita akan bertambah, tapi hanya dengan tatakelola yang baik serta keyakinan yang mengukuh sahaja kita akan dapat tempuhi badai ini bersama.

Telah saya umumkan baru-baru ini tentang usaha kami dalam merayu kepada KDYMM YDPA untuk mempertahankan Perlembagaan serta rakyat dari salahguna kuasa.

Dan juga, pasukan peguam telah ditugaskan untuk menyiapkan permohonan untuk mencabar langkah Pengisytiharan Darurat yang dibuat oleh kerajaan Muhyiddin.

Saya menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia agar jangan putus asa. Negara ini negara yang istimewa, punya pelbagai kaum dan agama, dan saya yakin ini adalah ciri yang terbaik yang kita ada.

Teruskan tingkatkan disiplin diri dengan patuhi SOP, pakai pelitup muka dengn betul, jaga jarak masing-masing serta kerap basuh tangan. Jika tidak ada keperluan, jangan keluar rumah.

Jaga kesihatan masing-masing supaya dapat kita redakan sedikit sistem kesihatan kita dan beri sedikit ruang untuk wira-wira kita di barisan hadapan untuk bernafas.

Sikap mulia begini adalah yang paling mudah untuk praktikkan, dan ia secara tidak langsung akan menguatkan komitmen kita dalam mencari jalan keluar dari kemelut ini.

Saya menggesa kita semua untuk tingkatkan peranan masing-masing dan kerajaan harus bekerja lebih untuk kembalikan keyakinan. Rakyat sedang menderita.

Saya mendoakan kita jangan putus asa dan terus berusaha. Pengajaran dari tahun lalu itu sangat penting, dan jadikan ia sebagai dorongan untuk jadi lebih baik tidak hanya untuk diri sendiri namun untuk semua juga.

ANWAR IBRAHIM

17 Januari 2021

5 4 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 17 January 2021 — 2:23 pm
Subscribe
Notify of
guest
99 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
zunnun
zunnun
26 January 2021 11:48 pm

satu semak kan perundangan perlu di ambil utk memastikan samada hadi awang masih mengamalkan amanat sesat yg tercetuskan peristiwa ..

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 4:53 pm

MEMALI RANCANGAN JAHAT DORAEMON DISOKONG KUAT ALBONTO………. ALMAHDI AKAN MUNCUL LEPAS WW3………. PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA…….. Kembalinya Liberal World Order……… 1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam? 2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini,… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 8:15 am

adakah hadi awang masih mengamalkan fahaman extremist ajaran sesat amanat hadi nya hingga kini…?

maka utk mengetahui nya, hadi akan di bawa ke muka pengadilan supaya peristiwa berdarah di memali tidk berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:21 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 12:20 am

amanat hadi sah sesat dan berfahaman extremist

sudah kah hadi memohon maaf ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 11:18 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 8:14 pm

adakah hadi aeang berasa menyesal menganuti fahaman extremist hingga tercetus nya peristiwa berdarah ….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 4:30 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 4:04 pm

hadi awang perlu di tangkap di kuatiri masih mengamalkan amanat sesat nya yg membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:43 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:21 am

sudah kah hadi awang memohon maaf kerana kesesatan nya yg membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 10:28 am

BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG ………… PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya,… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
20 January 2021 3:17 am

Miss Z 18 Jan 2021 – 8.17am

Hingga Sekarang ni pun puak2 bahalol ni masih Zombie..membabi buta aja walaq pd Imam serban Besar si Hadi Wang tu.. Hadi sokong geng kartel penyamun, perasuah, tebok atap pun, pengikut2 masih ratib2, anggok2 waima Pas dan Hadi di landasan yg betul. Parti Ajaran Sesat dan pemimpin aka Duta Timur Tengah makan gaji Buta ! Haram tau..

khatijah.nuno
khatijah.nuno
20 January 2021 3:08 am

Ho JUB 19 Jan 2021 – 9.27am
Fark jub hang lah bangang ! Hari2 nyanyi lagu Jub. Muka hang pun tgk mcam muka jub juga. tersembuih bibir mcam jub hang . Otak jub, hati jub..nanti mati ntah2 muka kau pun bertukar jadi bentuk jub hang.

zunnun
zunnun
19 January 2021 2:48 pm

hadi awang masih kah meneruskan kesesatan amanat ajaran sektul daging babi nya yg mebawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 9:27 am

PAK JUB HANYA BERWIBAWA DI KALANGAN BANDUAN……… PRU15 AKAN TENTUKAN NASIB POLITIKUS……… DARURAT SEKADAR UNTUK TANGGUHKAN PILIHAN RAYA DAN JANGKITAN OLEH POLITIKUS2……. Why The Emergency Is Good For The Economy…………. Foreigner investors actually welcome the declaration of the Emergency. They would even be happy if the Emergency is forever so that there is no political instability and threats of a coup. The Emergency will in the long-term help Malaysia’s economy recover and the Rakyat will be able to see better times again. That is what Pakatan Harapan is not telling you. In the 1970s and 1980s, foreign investors chose Singapore… Read more »

khatijah.nuno
khatijah.nuno
20 January 2021 3:07 am

Fark jub hang lah bangang ! Hari2 nyanyi lagu Jub. Muka hang pun tgk mcam muka jub juga. tersembuih bibir mcam jub hang . Otak jub, hati jub..nanti mati ntah2 muka kau pun bertukar jadi bentuk jub hang.

Catatan Minda
Catatan Minda
19 January 2021 5:28 am

Sudah sampai masanya bukan sembang kari cap ayam.

zunnun
zunnun
19 January 2021 12:44 am

sedangkan abuya memohon maaf dgn kesesatan aurat muhammadiah, ngape hadi awang ingkar memohon maaf dgn kesesatan amanat hadi berdasarkan ajaran sesat seketul daging babi….?

adakah hadi awang se ekor babi ?

khatijah.nuno
khatijah.nuno
20 January 2021 3:09 am
Reply to  zunnun

Sbb Hadi ni ingat dia Ulamaq hebat, Nabi org2 Pas la katakan..

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
18 January 2021 10:01 pm

BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG RAMAI YANG SESAT LAGI PEMYESAT……… PAK JUB GILA KUASA……TOK MUDIM MABUK KUASA……. KLEPTOKRAT UMNO GILA BABI……. ______BUKAN ANTI VAKSIN TAPI ANTI PEMBAZIRAN DANA RAKYAT…… GOLONGAN PATUT TERIMA VAKSIN IALAH PEKERJA ASING, POLITIKUS DAN FRONT LINERS……MASYARAKAT HANYA PERLU KUARANTIN……….. Vaksin COVID-19: KKM ambil maklum laporan susulan kes kematian di Norway Autopsi menunjukkan penerima mengalami demam, mual dan cirit-birit yang merupakan kesan advers biasa selepas penerimaan imunisasi. – Gambar fail/REUTE KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil maklum laporan dikeluarkan oleh Norwegian Medicines Agency berkenaan susulan laporan kematian 23 individu berusia 80 tahun ke atas di Norway selepas… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 7:46 pm

ngape hadi awang takut memohon maaf keatas kesesatan amanat ajaran seketul daging babi yg membawa kematian2 ….

di memali ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
18 January 2021 6:12 pm

JIKA DIBIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA HABIS GADIS KEHILANGAN DARA SEBELUM KAHWIN…….. PAK JUB YAKIN PRU15 NANTI DAH TENTU PARTI KUNYIT LGBT HILANG KERUSI……ITU SEBAB DAH JADI GILA BABI…….. Surat rakyat buat Anwar Ibrahim YB Datuk Seri Anwar Ibrahim, SAYA kecewa apabila membaca berita mengenai memo yang dihantar oleh Datuk Seri kepada semua Ahli Parlimen, memujuk mereka menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon perkenan baginda bagi membatalkan Ordinan Darurat dan menitahkan supaya diadakan sidang Parlimen. Persoalannya, adakah sekarang masa yang sesuai untuk tindakan sedemikian, sedangkan langkah paling molek di kompromi adalah ‘gencatan politik’, memberi masa kepada kerajaan sedia ada… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 4:10 pm

ngape hadi awang terkial2 menjenamakan #melayu2islang nya terkini ?

mampu kah hadi awang berdoa agar tuhan makbulkan doa nya utk membasmi covids sedangkan hadi awang bergelumang dgn virus sesat ajaran seketul daging babi…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
18 January 2021 3:51 pm

KALAU DIBIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA HABIS GADIS KEHILANGAN SEBELUM KAHWIN……….. YANG BERIA2 TOK MUDIM MINAT SANGAT DENGAN DARURAT SEBAB GILA KUASA…..RAJA IKUT PUN KALI KEDUA…..RAJA HANYA IKUT NASIHAT PM…….. Kesilapan Institusi Raja Raja Melayu Akan Membuka Ruang Kepada Gerakan Subversif Republik Malaysia (GSRM)……….. Sebelum admin menulis dengan lebih lanjut mengenai tajuk yang sangat sensitif ini, admin mahu menyatakan di sini, admin bukanlah seorang berideologi sosialis yang menentang Institusi Raja Raja Melayu. Admin adalah seorang pendokong kuat sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia dan sebagai rakyat Malaysia, admin akan mempertahankan sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia. Apa yang mahu admin tuliskan adalah peringatan… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 3:02 pm

ape jadi bila jadi awang memgulum #kepala bawah #siassmin.

adakah virus seketul daging babi akan menyebabkan assmin lagi teruja mengulum sana sini….

be dame sure what you ask from hadi…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
18 January 2021 11:57 am

KALAU PAK JUB JADI PM TAK PASAL PASAL NEGARA DARURAT BANGKRAP………. SELAGI TAK DAPAT JADI PM PAK JUB TAK PUAS HATI……… Bilalah Nak Habis Melalut Mengarut Anwar Berahim Ni.. Hahaha……… Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim akan mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar perisytiharan darurat yang disifatkannya tidak berasas. Langkah itu menyusul tindakannya menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah membatalkan perisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Jan ini. “Saya sudah mengumumkan hasrat kami untuk merayu kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mempertahankan Perlembagaan dan rakyat daripada penyalahgunaan kuasa amat dahsyat ini. “Juga, pasukan undang-undang… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 9:35 am

ngape hadi awang ingkar utk memohon maaf atas kesesatan amanat nya berdasarkan ajaran seketul daging babi yg membawa kematian2 ..

di memali

zunnun
zunnun
18 January 2021 9:34 am

hadi awang sah pembawa kuman virus amanat sesat nya kpd rakyat…

adakah hadi awang masih mengamalkan ajaran seketul daging abi nya dgn penjenamaan terbaru #melayu2islang nya…

minta pencerahan…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
18 January 2021 9:10 am

JIKA DIBIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA PESTA SEKS BEBAS MERATA……. PHD4PIG KINI MESRA KLEPTOKRAT UMNO……. SEBELUM PRU14 KUTUK HABIS……… DASAR BUMI HANGUS DAPIG TELAH MUSNAHKAN EKONOMI BUMIPUTRA 70% DENGAN PERALAT PEMBERONTAK SYIAH……… POLITIK DARURAT NEGARA BANGKRAP PHD4PIG JAUH LEBIH BAHAYA DARI POLITIK COVID……… PHD4PIG HANYA PANDAI BANGKANG….BAGI CADANGAN HABIS KAN DUIT RAKYAT…….PALING UTAMA KUARANTIN……PERENTAS NEGERI MESTI PAKAI GELANG SUPAYA TIDAK BERKUMPUL…….. KATA MP | DAP menolak alasan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pengisytiharan darurat baru-baru ini tidak bermotifkan politik tetapi demi menyelamatkan nyawa untuk menguruskan lonjakan Covid-19 baru-baru ini. Sekiranya benar, mengapa menggunakan kuasa… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 8:48 am

jika Bill Barr, AG yg di lantik trump di Peringkat Federal sanggup meletakan jawatan kerana merasakan ‘conviction’ nya sebagai AG ada kah AG di negara terkini yg di lantik oleh kerajaan #melayu2islang Moo + hadi akan berbuat sedemikian kerana melangar ‘conviction’ nya membiarkan kerajaan #melayu2islang Moo + hadi berkuasa dgn ada majoriti….

adakah separa adik nya juga #siartharun kaki syok LGBT sanggup melangar ‘conviction’ nya juga…?

zunnun
zunnun
18 January 2021 8:21 am

ape kah ada alternative lain selain terjerumus dgn penjenamaan #melayu2islang yg Moo & hadi yg di jadikan asas kelangsungan negara dgn amanat hadi ?

ini kerana rakyat ingin tahu, adakah hadi sudah bebas dari virus seketul daging babi nya utk menjawat menteri dan duta khas yg Moo beri…

antara virus covids dan virus takfiri, yg mana lebih deadly ?

tidak fahaman takfiri itu bibit2 extremist yg membawa keganasan hingga membawa kematian ….

di memali

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:53 am
Reply to  zunnun

Yang tak faham perlunya kurang menuduh tanpa bukti atau penerangan yang boleh diterima perlu jangan asyik menyebut pergaduhan di Memali.

Sebab boleh mengeluarkan reaksi menyebut rusuhan kaum di 13 Mei 1969 dimana Tentera diarah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak sesiapa yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing depa.

zunnun
zunnun
18 January 2021 8:17 am

negara mampu bergerak jajaran yg rational dan kemajuan akan tetapi mampu kh negara bebas dgn virus zombie hadi awang kerana ajaran seketul daging babi hadi telah membuat penyokong2 nya di memali berubah jadi zombie…

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:59 am
Reply to  zunnun

Yang tidak makan babi tak jadi zombie di rusuhan kaum 13 Mei 1969 sebab Tentera di arah mengawal keadaan dan depa ikut SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak sesiapa yang langgar perintah berkurung.

Termasuk anjing2 depa.

zunnun
zunnun
18 January 2021 8:14 am

negara kini berhadapan dgn cabaran “home grown extremist” dlm bentuk #melayu2islang hadi dgn kafir mengafir sana sini..

persoalan terkini oleh rakyat jelata, ape kah hadi awang sudah memohon maaf ke atas kesesatan ajarn sektul daging babi aka amanat hadi nya yg membawa kematian….

di memali

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 9:05 am
Reply to  zunnun

Kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 lebih dari di Memali. Tentera di arah mengawal rusuhan kaum itu dan depa ikut SOP Tentera, tembak siapa yang langgar Perintah berkurung, termasuk anjing2 depa.

Perlu jangan sebut Memali dan 13 Mei itu secara rambang kerana boleh menimbulkan perasaan tak semenggah dan mengeruhkan suasana aman antara rakyat.

zunnun
zunnun
18 January 2021 7:54 am

hadi awang dah memohon maaf kpd rakyat jelata dgn kesesatan amalan ajaran amanat hadi nya membawa kematian2 ..

di memali ?

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 9:06 am
Reply to  zunnun

Di ulang –

Perlu jangan sebut Memali dan 13 Mei itu secara rambang kerana boleh menimbulkan perasaan tak semenggah dan mengeruhkan suasana aman antara rakyat.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
18 January 2021 7:51 am

PHD4PIG HANYA PANDAI BANGKANG….BAGI CADANGAN HABIS KAN DUIT RAKYAT…….PALING UTAMA KUARANTIN……PERENTAS NEGERI MESTI PAKAI GELANG SUPAYA TIDAK BERKUMPUL…….. KATA MP | DAP menolak alasan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pengisytiharan darurat baru-baru ini tidak bermotifkan politik tetapi demi menyelamatkan nyawa untuk menguruskan lonjakan Covid-19 baru-baru ini. Sekiranya benar, mengapa menggunakan kuasa darurat untuk menggantung parlimen dan Dewan Negeri. Bolehkah penggantungan parlimen menyebabkan Covid-19 hilang secara ajaib? Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah tindakan utama untuk membendung penularan Covid-19, dan bukan Darurat. Walau bagaimanapun, PKP tidak begitu berjaya seperti sebelumnya kerana amalan antara dua darjat… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 7:45 am

betul ke berkesan kerajaan #melayu2islang Moo + hadi dgn dakwah islang mereka berdasarkan ajaran seketul daging babi hadi aka amanat hadi ?

hingga kini, hadi awang masih enggan mohon maaf kerana kesesatan fahaman seketul daging babi nya membawa kematian2…

..di memaliAnonymous
Anonymous
18 January 2021 9:08 am
Reply to  zunnun

Di ulang –

Perlu jangan sebut peristiwa Memali dan 13 Mei 1969 itu secara rambang kerana boleh menimbulkan perasaan tak semenggah dan mengeruhkan suasana aman antara rakyat.

zunnun
zunnun
18 January 2021 7:43 am

rakyat di negara ketika ini memerlukan ape sebenar nya? adakah mereka memelukan #melayu2islang yg Moo & hadi anuti di pertengahkan oleh mereka utk meneruskan kuasa…?

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:09 am

Biar saintis debat (berdasarkan fakta) di kalangan mereka, sape yg betul… Along those lines, it seems like a good idea to point out that a new peer reviewed study out of Stanford is questioning the effectiveness of lockdowns and stay-at-home orders (which it calls NPIs, or non-pharmaceutical interventions) to combat Covid-19. The study’s lead author is an associate professor in the Department of Medicine at Stanford. The study, co-authored by Dr. Eran Bendavid, Professor John P.A. Ioannidis, Christopher Oh, and Jay Bhattacharya, studied the effects of NPIs in 10 different countries, including England, France, Germany and Italy. And, when all was said and… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 7:40 am
Reply to  Anonymous

oeh yg sedemikian, politikus berdasarkan ape pula yg di pergunakan utk perkuatkan hujah mereka…?

akan tetapi, Negara China melakukan Lockdown Yg agak menyeluruh pd rakyat mereka hingga kan dapat membentung penyularan covids dgn berkesan nya..

malah vaccine yg mereka hasilkan lebih menjalani ujian 2 daripada pfizer dan di perakui oleh brazil & indonesia

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 9:19 am
Reply to  zunnun

Adakah depa share maklumat vaccine dll itu dengan dunia luar?

WHO perlu menentukan nya.

Jika tidak perlu dibalun, ditibai dan dibantai di media massa, blogs dll berteruan.

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 9:19 am
Reply to  Anonymous

berterusan

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 9:16 am
Reply to  Anonymous

Bagus lah kalian bincangkan perkara ini.

Kita di Malaysia mesti gunakan apa yang telah dikaji, diuji dan dipastikan selamat bagi manusia menggunakan nya.

Berdoalah kita penyakit yang dikatakan takda ubat itu akan dapat dikawal secepat mungkin dan sentiasa.

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:09 am

Mahkamah di Portugal kata TIDAK.
In the eyes of this court, then, a positive test does not correspond to a Covid case. The two most important reasons for this, said the judges, are that, “the test’s reliability depends on the number of cycles used’’ and that “the test’s reliability depends on the viral load present.’’ In other words, there are simply too many unknowns surrounding PCR testing.
https://www.rt.com/op-ed/507937-covid-pcr-test-fail/

zunnun
zunnun
18 January 2021 7:51 am
Reply to  Anonymous

manusia akhir nya akan hidup bersama covids sepertimana manusia dapat hidup dgn virus SARS, H1N1 dan ebola selain nipah juga…

tapi, mampu kah manusia hidup bersama dgn virus seketul daging babi aka amanat hadi hingga jadi zombie bercangkul, berparang & berkapak sana sini..?

the pettiness of religious extremists far outweighed the rationality of ordinary being…

maka perlu kah manusia menjadi unordinary separa zombie ?
berserban, berjubah dgn perut membuyuk2 ke sana kemari…?

khatijah.nuno
khatijah.nuno
20 January 2021 3:15 am
Reply to  zunnun

Sekarang ni pun puak2 bahalo ni masih Zombie..membabi buta aja walaq pd Imam serban Besar si Hadi Wang tu.. Hadi sokong geng kartel penyamun, perasuah, tebok atap pun, pengikut2 masih ratib2, anggok2 waima Pas dan Hadi di landasan yg betul. Parti Ajaran Sesat dan pemimpin aka Duta Timur Tengah makan gaji Buta ! Haram tau..

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:08 am

MELANDA LANDA SEJAK PETANG SEMALAM HINGGA PUKUL 3 PAGI INI DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MNGARUT ATAU MENCARUT.

MENYEBUT AMANAT SEKETUL DAGING BABI ITU ADALAH MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH DIA.

SEKARANG KOMEN2 DIA AKAN DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI DI SINI.

zunnun
zunnun
18 January 2021 3:14 am

ape akan jadi bila teras kelangsungan negara di asaskan dgn

democracy berparlimen dan raja berpelembagaan

di cemari dgn menukar polar keabsahan nya dgn membelakangi yg pertama dan mengutamakan yg kedua pula…?

ini kah normality #melayu2islang Moo + hadi akan jenamakan utk terus berkuasa…?

adakah ini kayangan slogan islang memerintah yg di laungkan oleh hadi melalui amanat sesat ajaran seketul daging abi nya hingga memabukan golongan nya di….

memali…?

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:16 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK selalu menyebut Memali.

Tapi dia gerun, tak berani sebut rusuhan kaum di 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera terhadap depa yang melanggar Perintah Berkurung dan bergelimpangan yang mati, termasuk anjing2 depa.

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini jahat, asyik mahu timbulkan peristiwa yang menggerunkan, maka di sekel kepala dia di sini tiap kali dia buat begitu.

zunnun
zunnun
18 January 2021 3:07 am

there are so much hatred #melayu2islang yg di bawa oleh amanat sesat hadi dgn berjaya merusuk masuk dlm kerajaan Moo kerana memerlukan mereka utk memberikan Moo majoriti…

adakah #melayu2islang hadi di asaskan keistimewaan yg termaktub dlm perlembagaan mengenai keistimewaan melayu hinggakan #melayu2islang hadi menyalah gunakan nya utk menebuk2 atap sana sini selain membelakangi democracy & parlimen yg di dirikan…?

adakah kesesatan amanat hadi dah di jadikan asas utk melakukan hatred dan membelakngi democracy dan menutamakan pemerintahan caliph dgn raja berpelembagaan semata2..?

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:23 am
Reply to  zunnun

English grammar berterabur (“there are so much hatred”), begiitu lah jeniis lepasan sekolah SJK si zunnun the Pukimak yang suka mengungkit isu2 yang tak wajar di buat.

Takda modal lain, asyik menyebut tebuk atap kepala hotak dia.

Menuduh orang melakukan hatred tapi dia sendiri yang buat begitu – menyoal pemerintahan raja berperlembagaan.

Perlu dibalun, ditibai dan dibantai berterusan disini.

zunnun
zunnun
18 January 2021 2:40 am

ape kah kekuatan dan keabsahan #melayu2islang Moo + hadi selain dgn bibit2 keundalan #si Moo mendapatkan ibu ayah nya di kubur lepas di nobatkan jawatan prdna menteri negara selain di perkukuhkan dgn fahaman ajaran sesat amanat hadi dgn sokongan malaun2 mereka…? mereka optimistik, yakin bahawa tema #melayu2islang yg di bawa dapat menyelesaikan permasaalahan semasa….. bahawa doa2 mustajab hadi aka pendeta terbesar #melayu2islang akan di makburkan oleh tuhan pagan yg mereka reka dan bina ? akan di rahmati dgn kenabian muhammad yg berbangsa berserban berjubah dan berbini2… betul ke kenabian muhammad itu bersrban berjubah berbini2 hinggakan doa hadi di ketawakan oleh… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:30 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) menuduh “tuhan pagan yg mereka reka dan bina”.

Ini lah jenis yang tonggang tonggek di pangkal kayu pokok Kayu Ara di tepi rumah nya dengan joss sticks, tapi tak mengaku menyembah Tuhan mereka, konon nya ikut2 saja “tradisi” sejak nenek moyang dia.

Binatang zunnun ini menghasut Muslimin dan agama Islam, persoalka Nabi Muhammad. Dia perli diambil tindakan oleh pihak berkuasa, sementara itu ditibai dan dibantai berterusan disini.

zunnun
zunnun
18 January 2021 2:26 am

manusia dgn dunia yg mereka kini bina sedang melihat amerika syarikat satu bibit kesundalan kerana selama ini menjuarai democarcy tapi presdient yg ada menafikan proses democracy yg mereka jadikan beacon kpd setiap penjuru dunia persepsi manusia….

bagaimana dgn kerajaan #melayu2islang Moo + hadi ?

sepeti trump yg asyik menafikan proses democracy, kerajaan #melayu2islang Moo + hadi masih mabuk lagi dgn amanat sesat hadi membelakangkan democracy berparlimen dlm masa yg sama “misled singgahsana yg mereka masih ada majoriti..?

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:36 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PsUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mengarut persoalkan demokrasi dan majioriti tapi tak ambil tindakan mengikut peraturan dan undang2 yang ada.

zunnun
zunnun
18 January 2021 2:18 am

dgn permasalah yg mengejutan rakyat menghadapi penyularkan yg melibatkan di negara dan seluruh manusia di bumi… dan compounded dgn permasaalahan ekonomi semasa dan tahun2 yg mendatang dari nya…. ape kah acuan politik partisan yg di amalkan oleh pemimpin2 semasa perlu berubah utk mendatangan kan kematangan dan kemajuan negara dari tahap rational nya…. adakah bibit kesundalan2 kerajaan #melayuislang Moo + hadi dgn amalan fahaman amanat hadi masih di tahap penafian sepanjang hari sedang kan kerajaan yg ada tidak berani utk balik ke parlimen mendapatkan keabsahan mereka…. adakah kesundalan2 sedemikian sama dgn trump yg asyik dlm penafian kecundang kpd biden dan menggunakan… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:39 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) menuduh dan menyoal itu ini tapi tak kasi bukti atau fakta dengan peneragangan dan rujukan.

Hanya membebel macam Nenek Tua. Dah membuang tebiat, gamaknya.

zunnun
zunnun
18 January 2021 1:59 am

is our constitution been stress tested ? adakah perlembagaan negara di uji dgn keabsahan utk berdiri teguh dgn realiti semasa…? penularan covids terkini satu phenomena “unchartered water” buka sj mengakibatkan kesihatan rakyat jelata tapi kesan ketara nya pd kelandsungan ekonomi rakyat dan negara…. maka, adakah perlembagaan yg ada perlu di beri tambahan kpd nya utk memperkasakan kelestarian negara ? kelestarian bukan mengikut acuan yg sedai ada antara democracy berparlimen dan raja perlembagaan yg sedia ada…? ape yg tidak kelihatan di sini di mana, politik semasa yg mengambil precedence setiap langkah dari kelangsungan rakyat jelata…? tidak kah rakyat itu yg menujudkan… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 7:58 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mengarut menyoal is our Constitution stress-tested entahapekebende.

Dia tidak sedarkan Perlembagaan negara telah di bincang dan diluluskan di Parlimen di masa Merdeka dan di penubuhan Malaysia.

Hanya menuduh seperti biasa, tidak ada bukti atau alasan yang boleh diterima.

Bak kata bebudak, nak heboh saja.

Sibuk ada faedah, heboh yillek faedah.

zunnun
zunnun
18 January 2021 1:20 am

jika perpisahan antara motive keinginan darurat vs keputusan darurat yg di luluskan oleh singgasana satu “fine line separation” sepertimana nya satu “fine line separation antara masih sedar dan tidak sedar lalu tertidur…. membawa satu bentuk assumption yg kita selalu meletakan nya sebagai “kotak hitam” yg sering di sebut sebagai ambiguity… tapi tidak kah ambiguity ini blh di terokai dgn ape peritiwa yg membawa kpd keputusan2 yg di ambil dan di luluskan antara kedua2 bidang kuasa yg ada…? kerana fine line yg kita saban hari hadapi kerap kita buat satu penerimaan normality dlm hidup seharian kita…. kerana fine line separation antara… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:02 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS)  mengarut lagi dengan fine line separation, black box, ambiguity entahapekebendenye.

Dia selalu hilang ingatan lalu tertidur masa menulis komen disini pun.

Bila demikian, mengaruut lah dia.

zunnun
zunnun
18 January 2021 12:52 am

darurat yg di kini di kuatkuasakan oleh kerajaan melayu2islang Moo + hadi adakah satu keuntungan kpd rakyat atau satu keuntungan kpd prophesy Moo + hadi ?

kerana prophecy Moo + hadi cuba mempaparkan satu keuntungan kpd rakyat utk menyelamatkan mereka dari penyularan yg kini menyular dgn kadar tinggi….

keuntungan kpd rakyat kerana menyelamatkan mereka dari mati….

bgaimana pula mkeuntungan prophecy Moo + hadi utk meneruskan kekuasaan mereka dgn kehilangan kerusi majoriti ?

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:08 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS)  coba mengelirukan rakyat menanya keuntungan darurat.

Menuduh “penyularan yg kini menyular dgn kadar tinggi…” entahapekebende .tak diterangkan nya.

Intoxicated dengan istilah “menyular” nnak coba impress pembaca hingga di ulang nya dalam phrasa yang sama. Tanda ketandusan otak nya.

zunnun
zunnun
18 January 2021 12:40 am

kesalahan yg amat nyata oleh penyokong2 trump bilamana mereka teransang oleh mainan inner circle trump dan trump sendiri utk menyerang capitol hill… dgn tindakan sedemikian rupa, maka tidak susah utk democrate & pelosi menggunakan nya bukan sj mengecam tapi yg amat memalukan menyingkir sitting president trump sekali… tapi bagaimana pula dgn tindakan Sheraton hingga terguling nya kerajaan yg di pilih rakyat ? tidak lain, bila mana #sinyanyuktua96 dgn tindakan unilateral nya tanpa beruding dgn presidential council yg menaikan dan memberi nya kepercayaan utk menyandang jawatan perdana menteri sunggohpun singgahsana ketika itu menjemput WAWI utk menyandang nya.. ini membolehkan singgahsana utk… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:21 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) di lewat malam coba kaitkan keadaan Donaldo Trumpo dengan keadaan disini.

Mana boleh, Mamat? Bodo bertambah bila menanya “adakah kerajaan yg ada terkini telah jadi kerajaan yg illigitimate ?”

Tak fikirkan langsung bahawa ada Peguam Ngara dengan setaf pakar2 guaman berpuluh yang sentiasa mengkaji keadaan dan mengelakkan illigitimacy.

Dol ini tak sebut pun jika dia loyar.

zunnun
zunnun
17 January 2021 11:43 pm

ape yg paling utama dlm keluruhan manusia dgn kemanusian mereka…? menegakan kebenaran dan memperkasakan alam…. kerana alam itu satu kehidupan dan segala persalah lakuan yg manusia ambil seperti meludah terpercik ke muka sendiri…. kita merosakan eco system alam, alam akan perbetulkan nya dgn cleansing” nya tersendiri, … ngape air laut itu masin…? kerana setiap perubahan akn mengugat “latent heat of evaporation” nya, dan bilaman kurang salinity nya, akan menyebabkan kadar evaporation naik tinggi, dan awan akan menjadi dgn kadar lagu membawa puting beliung yg mengugat kesejasteraan manusia…. its a tic -tac-toe antara manusia dgn alam sekeliling nya… tapi, ngape pula… Read more »

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:26 am
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mengarut dengan menyebut generalities.

Nak coba impress pembaca dia tahu banyak tapi tak ada hujjah berdasarkan fakta, hanya tuduhan dan soalan.

Lagi tanda ketandusan otak nya.

zunnun
zunnun
17 January 2021 5:48 pm

omputih ada mengatkan, jika hendak menawan lawan biar di hidangkan ketika dlm keadaan sejuk.dan kelaparan…

jgn sesekali di hidangkan dlm keadaan panas, kerana ketika itu semua sedang dlm kepanasan dan kekenyangan….

tapi omputih mana yg berkata sedemikian…

Anonymous
Anonymous
17 January 2021 6:59 pm
Reply to  zunnun

Fine line antara mencabar langkah2 pengisytiharan darurat dan mencabar kuasa YDPA isytihar darurat kerana kuasa YDPA tak boleh dicabar mengikut constitution. Pendapat ini telah yg disuarakan oleh MP PKR Hassan Karim, seorang Peguam. Yg dicabar langkah2 PM yg memberi nasihat sebelum YDPA buat keputusan pengisytiharan: 1. Doctrine dirty hands kerana tiada majoriti sbg PM utk memberi nasihat menjadikan nasihat yang salah constitutionally 2. Kriteria darurat sehingga gantung Parlimen tidak dipenuhi. Malah tanpa kriteria dipenuhi dilihat seolah rampas kuasa “power grab” bila tiada majoriti dan beri remedi tidak adil dan tidak constitutional utk kekal kuasa 3. Bila gantung Parlimen terserlah mala… Read more »

zunnun
zunnun
17 January 2021 11:23 pm
Reply to  Anonymous

..kerana kuasa singgahsana tidak boleh di cabar…? the basis of governing is based on democracy berparlimen & raja berpelembangan… jika democracy berparlimen blh di cabar mengape raja berparlimen tidak blh di cabar pula… jika sesuatu permasaalah berbangkit dgn legislature yg telah mendapat majoriti dlm palimen kemudian terdapat kecacatan oleh kerana fakta2 yg terbaru yg memberi nya satu bentuk redundancy, tidak kah kemudia parlimen akan bahaskan perubahan dan remedy….. jika perkara sedemikian berlaku, ngape tidak juga berkehendakan satu langkah utk mempersoalkan tindakan yg telah di putuskan oleh pihak singgahsana… absolute power corrupt & absoluteness itu bentuk2 mayhem kpd kelansungan manusia dgn… Read more »

zunnun
zunnun
18 January 2021 12:18 am
Reply to  zunnun

Oops

raja berparlimen – raja berpelembagaan

Anonymous
Anonymous
18 January 2021 8:29 am
Reply to  zunnun

Lagi tanda2 DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mencoba impress pembaca dengan soalan2 yang membayangkan dia pandai, konon.

Konon saja, relaitinya takda.