KERAJAAN SEMAKIN HILANG WIBAWA DI KETIKA RAKYAT SEDANG DERITA – ANWAR

Rakyat sedang menderita. Perkara yang paling menyayat hati adalah untuk mendengar kenyataan kerajaan bahawa mereka tidak mampu berbuat apa-apa mengenainya.

Inilah yang cuba disampaikan oleh kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini melalui langkah dan rencana yang cukup terdesak.

Sekatan baharu yang diumumkan adalah sangat mengelirukan, dan masing-masing kita akan menderita dengan cara yang tersendiri. Ada sebahagian kita dirundung dengan ketidaktentuan akibat dampak pandemik, namun tidak diberi perhatian secukupnya oleh kerajaan.

Situasi pengangguran, masalah kemiskinan dan kelangsungan hidup cukup memprihatinkan, dan ini adalah antara beban yang akan terus menghantui setiap rakyat.

Ada pula yang terpaksa bertarung dengan persoalan jiwa dan mental. Kegelisahan, kesunyian dan ketakutan membuatkan kita terdedah pada kesan sikap xenofobik dan kemarahan yang menggila.

Kita merindukan untuk berada di samping teman-teman dan ahli keluarga masing-masing. Namun, ada segelintir kita yang terperangkap melebihi dari sekadar terperangkap dari sekatan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), samada penderaan di rumah, pengasingan akibat gejala pembulian siber atau masalah kemiskinan yang semakin memburuk.

Namun, kita tidak harus melupakan mereka yang telah pergi sepanjang tempoh wabak ini. 600 kematian bukan angka yang kecil dan boleh dipandang ringan. Kehidupan kita terganggu selama hampir setahun, dan semestinya ia memberi kesan.

Ramai kita tidak pasti apakah kehidupan kita akan kembali seperti biasa, atau mungkin tidak. Apa akan berlaku sekiranya semua ancaman ini berakhir? Apakah kareer kita akan terkesan? Apakah anak-anak siswa kita mampu bangkit semula dan menyambung pelajaran mereka?

Apakah akan ada sinar di hujung terowong? Kerajaan hari ini seolah tidak mampu memberi sebarang keyakinan, apatah lagi untuk menjanjikan masa depan yang lebih baik untuk semua.

Mesej kesatuan yang dilaung-laungkan melalui perkongsian penderitaan ini tidak akan mampu memulihkan bangsa, tambahan pula dengan kemelut sedahsyat ini.

Kesatuan yang baru harus dipaculkan dan diwujudkan melalui kepimpinan yang kukuh, tatakelola yang baik serta berkesan, dan juga rakyat yang punya keyakinan baru terhadap kerajaan, terhadap ruang dan semangat demokrasi serta keyakinan antara satu dengan yang lain.

Dalam saat kemelut hari ini, apa yang rakyat dambakan adalah sikap ketelusan dan kepastian, bukan apa yang disuap kerajaan minoriti ini.

Pengumuman demi pengumuman yang dibuat seolah tidak ada perancangan awal yang sering tidak jelas, langsung menginjak perasaan rakyat. Sebaliknya, dampak dari semua ini adalah panik dan ketidaktentuan.

Muhyiddin telah meletakkan negara ini dalam lembah percanggahan. PKP menjadi acara tahunan yang sia-sia tanpa sebarang makna dan hasil.

Apa yang kelihatan seolah bersyarat, namun nampaknya semacam akan kekal. Cakap-cakap tentang pemulihan ternyata omong kosong.

Jadinya, kita sekarang ini kembali ke peringkat asal. Mula balik. Ini mengingatkan saya kepada apa yang pernah diungkap Albert Einstein, “adalah sesuatu yang gila untuk mengulangi perkara yang sama sambil mengharapkan hasil yang berbeda”.

Kerajaan pimpinan Muhyiddin hari ini telah meletakkan negara dalam lembah kegilaan.

Apa yang patut kerajaan buat adalah membantu rakyat untuk kembali percaya kepada kemampuan masing-masing, dan cipta kekuatan baru dalam mengharungi kemelut hari ini sebagai bangsa yang bersatu padu.

Malaysia patutnya telah berjaya, apa yang disebut sebagai “flattening the curve” atau melandaikan lekuk dan menjadi antara negara yang berjaya menundukkan COVID-19.

Sebaliknya, kerajaan ini terus menyusah dan membodohkan rakyat. Kerajaan hari ini anggap rakyat seperti kanak-kanak.

Tidak, rakyat di negara inilah yang memungkinkan sebuah tatanan bernama Malaysia.

Sekiranya kerajaan ini tidak mampu percaya pada rakyat dan yakin pada rakyat, bagaimana mungkin mereka harapkan perkara yang sama. Apatah lagi untuk patuh SOP yang sentiasa berubah setiap masa.

Rencana kerajaan mesti terperinci dan konsisten. Rencana yang mesti menggerakkan, yang punya tonggak dan matlamat.

Bila kita sedar akan tanggungjawab masing-masing dalam mencipta masa depan yang lebih baik, maka kita akan jadi saling bertanggungjawab, dan secara tidak langsung kita akan dapaat menjamin kelangsungan cara hidup yang demokratik.

Saat pemerintah hari ini tunggu perubahan untuk muncul, strategi kita mesti ampuh dan bijaksana agar dapat memungkinkan hari esok yang lebih baik.

Pemerintah hari ini minta kita untuk berkorban, tapi belum nampak tanda-tanda yang kerajaan hari ini turut sama bergelut dan bersusah dengan rakyat.

Hari demi hari, kerajaan ini semakin hilang wibawa dan keyakinan semakin payah untuk dipulihkan di bawah kepimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Langkah mengisytiharkan darurat tampak terdesak dan melulu, tanpa sebarang asas yang kukuh, langsung melebarkan jurang antara rakyat dan kerajaan. Muhyiddin minta kita percaya dia tatkala kediktatoran beliau semakin menonjol.

Keyakinan terhadap kepimpinan beliau juga semakin merosot tatkala seorang demi seorang Ahli Parlimen menarik sokongan. Apakah kita masih boleh percaya dengan kerajaan hari ini?

Pengisytiharan darurat semacam tidak ada kaitan dengan usaha dan upaya kita untuk melawan dampak wabak, tetapi sebaliknya hanya sebagai wahana untuk terus berpaut pada kuasa dan kedudukan?

Rakyat tidak mudah lupa yang kerajaan hari ini adalah kerajaan pintu belakang. Bolehkah kita percaya seorang individu yang mengkhianati Perdana Menteri-nya pada ketika itu, mengkhianati partinya sendiri, mengkhianati kawan-kawan, dan yang paling dahsyat mengkhianati mandat rakyat? Individu begini yang kita diminta untuk percaya?

Kejelasan dan kepastian adalah langkah pertama dalam mengakui kecuaian. Rakyat kena tahu yang kerajaan mendengar suara mereka dan mengambil perhatian terhadap sebarang isu yang berbangkit.

Kerajaan seharusnya tingkatkan kesedaran yang berasaskan sains, dan menggalakkan perbincangan umum serta menolak sebarang teori konspirasi yang menjurus kepada pembodohan.

Bila komunikasi kita jelas, maka tindakan kita mesti seiring dengan usaha negara dalam melawan ancaman virus, dan seterusnya mengembalikan keyakinan kepada ekonomi kita. Ini bukan kerja mudah, dan tidak ada sesiapa yang boleh melakukannya sendiri.

Namun, apa yang penting pengorbanan kita akan bertambah, tapi hanya dengan tatakelola yang baik serta keyakinan yang mengukuh sahaja kita akan dapat tempuhi badai ini bersama.

Telah saya umumkan baru-baru ini tentang usaha kami dalam merayu kepada KDYMM YDPA untuk mempertahankan Perlembagaan serta rakyat dari salahguna kuasa.

Dan juga, pasukan peguam telah ditugaskan untuk menyiapkan permohonan untuk mencabar langkah Pengisytiharan Darurat yang dibuat oleh kerajaan Muhyiddin.

Saya menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia agar jangan putus asa. Negara ini negara yang istimewa, punya pelbagai kaum dan agama, dan saya yakin ini adalah ciri yang terbaik yang kita ada.

Teruskan tingkatkan disiplin diri dengan patuhi SOP, pakai pelitup muka dengn betul, jaga jarak masing-masing serta kerap basuh tangan. Jika tidak ada keperluan, jangan keluar rumah.

Jaga kesihatan masing-masing supaya dapat kita redakan sedikit sistem kesihatan kita dan beri sedikit ruang untuk wira-wira kita di barisan hadapan untuk bernafas.

Sikap mulia begini adalah yang paling mudah untuk praktikkan, dan ia secara tidak langsung akan menguatkan komitmen kita dalam mencari jalan keluar dari kemelut ini.

Saya menggesa kita semua untuk tingkatkan peranan masing-masing dan kerajaan harus bekerja lebih untuk kembalikan keyakinan. Rakyat sedang menderita.

Saya mendoakan kita jangan putus asa dan terus berusaha. Pengajaran dari tahun lalu itu sangat penting, dan jadikan ia sebagai dorongan untuk jadi lebih baik tidak hanya untuk diri sendiri namun untuk semua juga.

ANWAR IBRAHIM

17 Januari 2021

Updated: 17 January 2021 — 2:23 pm

99 Comments

Add a Comment
 1. satu semak kan perundangan perlu di ambil utk memastikan samada hadi awang masih mengamalkan amanat sesat yg tercetuskan peristiwa ..

  di memali

 2. MEMALI RANCANGAN JAHAT DORAEMON DISOKONG KUAT ALBONTO……….

  ALMAHDI AKAN MUNCUL LEPAS WW3……….

  PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA……..

  Kembalinya Liberal World Order………

  1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam?

  2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini, Donald Trump.

  3. Bagaimana Biden sebagai Presiden Amerika akan mengembalikan semula Liberal World Order? Jawapannya adalah dengan menstruktur kembali ekonomi politik Amerika sebagai ‘negara besar dan kuat’ (strong, maximal state); analisis manifesto ekonomi dan politik Biden memberi petunjuk jawapan kepada persoalan ini.

  4. Sebagaimana digariskan para sarjana, Amerika memerlukan sumber ekonomi yang besar bagi mewujudkan Liberal World Order yang stabil untuk menjamin kepentingan strategik dan sekutunya.

  5. Sebagai contoh, Amerika dahulu memenangi Perang Dingin kerana sumbangan ekonominya kepada NATO dan Pelan Marshall di Eropah Barat jauh mengatasi keupayaan ekonomi blok Pakatan Warsaw pimpinan Kesatuan Soviet.

  6. Fareed Zakaria dalam karya beliau ‘From Wealth to Power’ terbitan Princeton University Press memperincikan empat indikator negara kuat iaitu autonomi negara (state autonomy), skop tanggungjawab negara (state scope), keupayaan negara mengekstrak sumber (state’s ability to extract wealth), dan kesepaduan negara (state cohesion).

  7. Ringkasnya, negara yang berautonomi tinggi, memiliki skop tanggungjawab yang luas, berkeinginan (dan mampu) mengekstrak sumber dalam skala besar, dan bersepadu adalah lebih kuat dan berkuasa. Jauh berbeza dengan negara yang berautonomi rendah, memiliki skop tanggungjawab sempit, tidak berkeinginan mengekstrak sumber dalam skala besar, dan tidak bersepadu.

  8. Dari perspektif geopolitik dan geostrategi, keempat-empat komponen kuasa negara ini cukup penting untuk Biden mengembalikan semula Liberal World Order di mana Fareed Zakaria mengajukan bahawa ‘sesebuah negara hanya mampu untuk meluaskan kepentingan politik mereka ke luar negara apabila terdapat peningkatan relatif kuasa negaranya’.

  9. Biden sejak sekian lama berikrar untuk mengembalikan dominasi Amerika dalam blok Barat iaitu NATO, memulihkan hubungan dengan Jerman dan Perancis, serta menyertai semula institusi antarabangsa lain seperti UNESCO dan WHO. Aspirasi ini dicerminkan dalam manifesto dasar ekonomi domestik Biden yang menjanjikan stimulus fiskal dan keutamaan menaikkan cukai korporat.

  10. Antara perubahan yang beliau janjikan adalah menaikkan gaji minimum, menaikkan cukai korporat kepada sekitar 28 peratus, meluaskan skim insurans kesihatan awam, mengurangkan harga ubat dengan kemungkinan membenarkan ubat import, pemansuhan hutang pendidikan, menaikkan kredit cukai pusat penjagaan dan asuhan anak, serta pelaburan dalam teknologi tenaga hijau.

  11. Dengan rekod sebagai Naib Presiden ketika pentadbiran Barrack Obama, Biden turut menjanjikan dasar pertanian, perdagangan, dan pengangkutan yang hampir serupa seperti bekas ketua beliau itu yang antaranya termasuklah insentif ‘net-zero emissions’ dalam sektor pertanian, menggalakkan makanan tempatan, capaian jalur lebar di luar bandar, peningkatan eksport pertanian, serta pelan infrastruktur bernilai $1.3 trilion.

  12. Pastinya kesemua data ini bakal dianalisis dengan mendalam dari semasa ke semasa oleh para pelabur saham serta pengurus kewangan bukan sahaja di AS, bahkan juga di negara kita.

  13. Realiti ini terbukti apabila ramai ‘sifu saham’ berkongsi panduan mengenai sektor-sektor yang dijangka menerima pulangan positif melalui perubahan dasar Biden nanti. Malah, ada laman sesawang yang sudah pun menyenaraikan saham-saham yang menerima manfaat di kemuncak pilihan raya Presiden AS antara Biden dan Trump sejak tahun 2020 yang lalu.

  14. Antara yang terus menjadi perhatian adalah impak kemenangan Biden ke atas syarikat-syarikat tenaga hijau serta mesra alam sekitar di samping impak kepada syarikat tenaga tradisi seperti Exxon dan Chevron untuk tempoh empat tahun mendatang.

  15. Namun begitu, manifesto Biden membayangkan kemungkinan trend kenaikan harga minyak seperti mana era Obama. Jika Obama dahulu lancarkan perang ke atas Syria dan Libya, Biden juga menunjukkan kecenderungan serupa di Asia Barat dengan menyokong Perang Iraq. Paling kritikal dalam dasar Biden nanti terhadap seteru utama AS di pentas antarabangsa saat ini: China.

  16. Meskipun Biden dahulu penyokong kuat perjanjian TPPA yang kini dikenali sebagai CPTPP atau TPP-11 yang turut melibatkan negara kita, namun sentimen politik semasa di Amerika menyukarkan sebarang kemungkinan untuk Biden kembali menyertai TPP-11 selepas Trump menarik diri daripada perjanjian berkenaan.

  17. Gambaran awal tentang dasar Biden terhadap China di Laut China Selatan pula boleh dibaca bukan sahaja melalui ucapan beliau sendiri, bahkan juga melalui kenyataan serta pendirian beberapa individu kepercayaan beliau yang dijangka bakal dilantik dalam pentadbiran nanti.

  18. Antara posisi lantikan Biden yang kritikal dalam mencorakkan hala tuju dasar ketenteraan beliau terhadap China kelak pastilah jawatan Setiausaha Pertahanan. Saat ini, beberapa nama sedang dipertimbangkan, termasuklah Michele Flournoy yang menerima sokongan kuat para penggubal undang-undang Demokrat.

  19. Flournoy terkenal dengan pendirian permusuhan terhadap China: dalam tulisan beliau di jurnal Foreign Affairs, beliau berpendirian bahawa AS seharusnya meningkatkan keupayaan untuk “menenggelamkan kesemua kapal tentera China di Laut China Selatan dalam tempoh 72 jam”.

  20. Pendirian tegas Flourney ini turut dikongsi calon Setiausaha Negara Biden, iaitu Antony Blinken yang berpendirian bahawa AS sememangnya perlu mengenakan sekatan terhadap China susulan tingkah laku autoritariannya di Hong Kong.

  21. Bakal Penasihat Keselamatan Nasional Biden pula iaitu Jake Sullivan turut secara terbuka menyeru supaya lebih banyak sumber diperuntukkan kepada pakatan ketenteraan AS bersama negara-negara sekutu yang lain di Laut China Selatan.

  22. Kemuncaknya, Joe Biden sendiri mengulangi tiga perkara yang bakal beliau lakukan bersama-sama sekutu AS: “memberi tekanan, mengasingkan, dan menghukum China”.

  23. Saat ini, kehadiran tentera AS di rantau Laut China Selatan – di bawah perhatian Philip Davidson, komander US Indo-Pacific Command – sememangnya menunjukkan pola peningkatan. Untuk tahun 2020 ini sahaja, di sebalik pandemik COVID-19, AS telah menjalankan lebih 83 latihan ketenteraan dengan 18 negara berbeza di Indo-Pasifik dengan slogan ‘Free and Open Indo-Pacific’.

  24. Paling signifikan tentulah latihan Malabar yang baru sahaja tamat pada 20 November lalu yang melibatkan AS, India, dan Jepun, di mana dalam edisi ke-24 tahun ini ia telah turut disertai Australia – pertama kali sejak tahun 2007, sekali gus melengkapkan ‘Pakatan Quad’ yang diketuai AS.

  25. Jika India ialah sekutu AS di Lautan Hindi, Jepun pula ialah sekutu AS di Laut China Timur, manakala Australia pula kini tampil sebagai sekutu kuat AS di Laut China Selatan.

  26. Prospek Biden tambah menarik dengan kehadiran sekutu lama AS pada tahun ini, iaitu UK. Perdana Menteri Boris Johnson pada bulan lalu mengumumkan peruntukan tambahan 16.5 bilion Pound Sterling kepada tentera UK, terbesar sejak Perang Dingin.

  27. Malah, tentera laut British dijangka akan mengerahkan kapal pengangkut pesawat terbaru mereka, HMS Queen Elizabeth yang kini diperkuatkan pesawat pejuang F-35 buatan AS ke wilayah Timur Jauh, termasuklah kemungkinan ke Laut China Selatan.

  28. Selain itu, Setiausaha Tentera Laut AS iaitu Kenneth Braithwaite turut menyeru supaya Armada Pertama AS diaktifkan kembali selepas empat dekad ia dihentikan operasi. Untuk rekod, Armada Pertama ini beroperasi di wilayah Pasifik Barat khususnya Selat Melaka, Lautan Hindi, dan juga lautan Asia Tenggara, hingga Utara Australia.

  29. Rancangan ini jelas sekali bertujuan untuk mengukuhkan kehadiran AS di Indo-Pasifik, khususnya di Laut China Selatan. Hal ini demikian kerana beban ini sekarang ditanggung Armada Ketujuh AS yang berpusat di Jepun – sekali gus mengurangkan konsentrasi kehadiran AS di kedua-dua Laut China Timur dan Laut China Selatan dalam keadaan China saban hari semakin meningkatkan cengkaman strategik mereka di wilayah ini secara serentak.

  30. Berdasarkan ucapan para pegawai yang bakal dilantik dalam pentadbiran Biden, serta perkembangan negara-negara sekutu AS seperti Australia, UK, Jepun, dan India, kita boleh menjangka bahawa AS akan meneruskan dasar peningkatan kehadiran armada tentera mereka di Laut China Selatan; namun ia belum menjamin kemampuan AS untuk menewaskan China dalam tempoh 72 jam seperti mana yang diharapkan calon Setiausaha Pertahanan Biden.

  31. Bagaimana pula dengan nasib Dunia Islam di bawah Biden nanti? Adakah akan ada pulangan positif atau dividen keamanan seperti mana impak kemenangan beliau dalam sektor saham yang tertentu?

  32. Seperti mana analisis impak manifesto dasar Biden boleh memberi petunjuk naik turun sektor saham tertentu, begitu juga dengan manifesto dasar luar beliau boleh dikaji untuk mendapatkan jangkaan konflik, perang, dan keamanan di Dunia Islam.

  33. Saat ini, terdapat beberapa negara yang menjadi fokus utama seluruh umat Islam iaitu Palestin, Yaman, Syria, dan juga Iran.

  34. Dalam isu penjajahan Palestin, meskipun Biden berpendirian menolak usaha Zionis Israel untuk mengilhak wilayah Tebing Barat Palestin, beliau masih menyokong kuat rejim tersebut dengan menolak seruan badan yang dikenali sebagai ‘Boycott, Divestment, and Sanctions’ (BDS) kononnya atas dasar ‘anti-semitik’.

  35. Malah, beliau juga secara terbuka menyokong tindakan negara-negara Arab yang menormalisasi hubungan diplomatik dengan rejim Zionis tersebut seperti UAE, Bahrain, Sudan, dan Maghribi.

  36. Dalam isu Perang Yaman, Biden sejak sekian lama mengkritik campur tangan Arab Saudi di sana serta berjanji akan menarik balik sokongan AS terhadap perang tersebut. Secara khusus, Biden bahkan memberi isyarat untuk mempertimbangkan semula penjualan senjata kepada Arab Saudi, berbeza dengan Trump sebelum ini.

  37. Namun begitu, disebabkan Perang Yaman ini adalah begitu rumit – melibatkan Arab Saudi dan sekutunya, UAE dan proksinya di Selatan, serta Houthi dengan Iran – maka tindakan Biden mengurangkan campur tangan AS di sana tidak akan dengan serta-merta menamat

 3. adakah hadi awang masih mengamalkan fahaman extremist ajaran sesat amanat hadi nya hingga kini…?

  maka utk mengetahui nya, hadi akan di bawa ke muka pengadilan supaya peristiwa berdarah di memali tidk berulang lagi

 4. JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA……..

  KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID…….

  WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa

  Oleh Dr Mamat Desa

  Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula.

  Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah dirakam dan ditularkan melalui YouTube.

  Mohamaddin mendakwa bahawa kes Covid-19 di Sabah adalah rendah tetapi apabila menjelang PRN Sabah, jumlah kes terus meningkat mendadak.

  Dia juga menyindir pihak KKM, dengan kenyataan bahawa kes Covid-19 juga akan turun mendadak selepas 26 September, setelah tamatnya PRN Sabah.

  Katanya, “Kamu bayangkan apabila menjelang pilihan raya, pandai pula melonjak Covid ini. Sudah 500 pandai naik-naik pula.”

  “Saya yakin dan percaya, kalau 26 (September) ini kita sudah mengundi, saya ingat 27 dan 28 kita sudah (kosong – tiada lagi kes Covid) sihat, kita tiada Covid. Jangan mainkan peranan (sandiwara).”

  Mohamaddin menganggap rekod penularan Covid-19 sebagai satu propaganda kerajaan PN dan KMM yang cuba mengganggu kempen PRN Sabah.

  Malangnya dia gagal merujuk jangkitan wabak tersebut yang menular kerana orang ramai tidak waspada untuk memastikan SOP jarak sosial ketika berinteraksi di tengah-tengah kempen PRN.

  Mungkin Mohamaddin juga mempunyai pepsepsi negatif apabila salah seorang calon BN, Sufian Abdul Karim yang bertanding di DUN Pitas telah disahkan positif dalam ujian saringan jangkitan Covid-19.

  Malahan sebelum itu Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Razlan Rafii dan Ketua Penerangan UMNO, Shahril Sufian Hamdan yang turut berkempen telah disahkan positif Covid-19.

  Kini masih terdapat pemimpin UMNO yang terpaksa melanjutkan keberadaan mereka di Sabah untuk kuarantin diri sebelum pulang ke Semenanjung termasuk DS Najib Tun Razak.

  Isu Covid-19 sememangnya telah menimbulkan kontroversi apabila Shafie mencadangkan kepada TYT Sabah agar DUN dibubarkan.

  Bekas Ketua Menteri Sabah, TS Musa Aman membantah pembubaran DUN Sabah kerana ia membuang masa dan wang serta memudaratkan nyawa rakyat di tengah-tengah pandemik Covid-19 yang masih berleluasa.

  Pastinya tindakan membubarkan DUN Sabah, lantas mengadakan PRN adalah bercanggah dengan saranan Kementerian Kesihatan supaya orang ramai tidak mengadakan aktiviti berkumpulan serta perhimpunan awam.

  Kenyataan TS Musa mempunyai kebenaran kerana PRN Sabah telah membuktikan bahawa Shafie tiada sokongan keseluruhan ADUN, mahupun rakyat. Tidakkah ia membuang masa rakyat?

  Peningkatan kes Covid-19 di Sabah kini diperakui oleh kerajaan PN sebagai menelan kos berganda sebagaimana kenyataan Menteri Kesihatan, Datuk Takiyuddin Hassan, apabila proses sanitasi, kuarantin, perubatan

 5. amanat hadi sah sesat dan berfahaman extremist

  sudah kah hadi memohon maaf ?

 6. NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP…….

  NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER……….

  Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough……..

  Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism

  B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea.

  The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman acts committed for the purpose of establishing and maintaining domination by one racial group of persons over any other racial group of persons and systematically oppressing them”.

  The report received widespread international media attention and was described as a “watershed” moment. But it was only a watershed moment for B’Tselem, which was using the term “apartheid” for the first time in its three-decade history, and for an international community that is so infatuated with Israeli voices. For Palestinians, none of this is new.

  Dominating Palestinians

  B’Tselem is not the first human rights group to call Israel an apartheid regime. In 2009, Palestinian and South African scholars published a comprehensive report that determined Israel was committing the crime of apartheid. Two Palestinian human rights organisations, Adalah and Al-Haq, were part of this initiative.

  Two former UN special rapporteurs on human rights in Palestine reached a similar conclusion. In 2007, John Dugard determined that “elements of the occupation constitute forms of colonialism and of apartheid”. And, a few years ago, Richard Falk co-authored a report finding that Israel has established “an apartheid regime that oppresses and dominates the Palestinian people as a whole”. The UN secretary-general was quick to distance himself from the report, ordering its removal from the UN website.

  Typical of western racism, Israelis are deemed more reliable and esteemed, and their contributions more valid than those of Palestinians who experience apartheid, colonisation and occupation every day.

  Still, the B’Tselem report is a welcome development. As academic Rafeef Ziadah points out, it comes “in the face of an orchestrated silencing campaign, which attempts to foreclose debate before it even begins. In this sense, it is relevant that an Israeli human rights organisation has stated what Palestinians have been arguing for years”.

  While the use of the apartheid framework in relation to Israel is not new, it is gaining momentum amid the one-state reality. While the occupation paradigm is built on the false assumption of temporariness and sustains a distinction between 1948 and 1967 territories, the apartheid framework recognises that Israel is the effective governing power between the river and the sea, where it enacts a racialised regime.

  Crime against humanity

  Under international law, apartheid is a crime against humanity – and the evidence clearly shows that Israel is an apartheid state. Throughout the territory between the river and the sea, its political and legal systems are all geared towards ensuring Jewish racial supremacy and domination. Amid the Covid-19 pandemic, Israel refused to vaccinate the millions of Palestinians who live under its control, while vaccinating Israelis, including Jewish settlers, in the occupied West Bank.

  But Palestine cannot be understood merely in terms of apartheid, as this offers only a limited and partial understanding of the situation. Israel is a settler-colonial state that is practising both apartheid and permanent occupation.

  The conversation emerging in liberal circuits around apartheid and Palestine fails to recognise settler-colonialism as the overarching structure of the Israeli state. We have seen such dynamics in Peter Beinart’s recent call for one binational state, in which apartheid is acknowledged, but not Zionist/Israeli settler-colonialism.

  Racial domination is treated as a standalone feature of the Israeli state, disconnected from the settler-colonial enterprise in Palestine. Even when apartheid is acknowledged, there is no reckoning with Zionism as a racial ideology and movement.

  B’Tselem’s report is a perfect example of this new approach, which is coming to the forefront of liberal progressive critiques of Israel. The report does not mention colonisation or settler-colonialism even once. Paradoxically, one of B’Tselem’s board members commented: “Change of any kind begins with a proper reading of the reality that one seeks to alter; to look at that reality with open eyes, and to call it by its name.”

  Apparently, to B’Tselem, settler-colonialism is not part of this reality.

  Limited understanding

  The use of apartheid as a sole framework is in line with increasing attempts to limit the understanding of the question of Palestine to rigid legal categories. International law is important, and it should be leveraged to our advantage. But it would be dangerous to let international law alone guide our understanding of the reality in Palestine or the nature of our political claims. The question of Palestine is a political issue, not merely a legal issue.

  True, settler-colonialism is not illegal under international law – but this is not a reason to stake our understanding of Palestine on international law alone. By confining ourselves to international law, we risk talking only about racial domination and ignoring colonial domination. We need to talk about both, and we need to recognise that racial domination and Israeli apartheid are part of, and inseparable from, settler-colonial domination.

  This is not to say that we should abandon the apartheid framework, but rather that we should be cautious of liberal readings of Israeli apartheid. Palestinians were using the apartheid analogy long before it became a crime against humanity. Comparing Palestine with apartheid South Africa has a long, radical history that predates the “recent” discovery of apartheid by some Israelis. Palestinians saw South Africa, like Palestine, as a racial, settler-colonial state, and themselves as part of a larger anti-colonial, anti-imperial and anti-racist global movement.

  Palestinians have been offering political and intellectual analyses on the que

 7. adakah hadi aeang berasa menyesal menganuti fahaman extremist hingga tercetus nya peristiwa berdarah ….

  di memali

 8. LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD……….

  KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA……..

  SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM…….

  ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO……….

  Umno’s Final Act Of Self-Destruction……….

  And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government?

  It really does not matter why. The reason is not important. It is the act that matters. And treason will always be treason no matter for what reason the treasonous act was committed.

  That is the rule of war. And politics is war. Soldiers are taught, yours is not to reason why, yours is to do or die. Hence, to question the command or orders, or to go against and act opposite to the command or orders, is considered an act of mutiny.

  And in war, mutiny attracts the death penalty. You are executed on the battlefield.

  The punishment for mutiny or treason
  That now raises the question of collaborating with the enemy or secretly working with or for the enemy. What then?

  Of course, there are reasons, maybe even valid reasons, as to why Najib Tun Razak and Ahmad Zahid Hamidi sent that letter to His Majesty Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong swearing support for Anwar Ibrahim to take over as Malaysia’s ninth Prime Minister or PM9.

  But do they not say the road to hell is paved with good intentions? The intentions may have been noble. Nevertheless, you are still on the road to hell. Good intentions cannot turn hell into heaven.

  Umno may have committed the final act of self-destruction after the GE14 fiasco
  And this is the dilemma facing Umno. After 63 years in power (1955-2018) Umno had a rude awakening when it got kicked out of Putrajaya and from a number of states. Nobody on both sides of the political divide saw that coming. In fact, the Special Branch had assured Najib that Barisan Nasional was going to win 135-140 Parliament seats.

  But Umno got defeated on the battlefield. And the aftermath was devastating. There was a witch-hunt and many heads rolled. You may be aware of the cases against Najib, Zahid and a handful of other Umno leaders. Actually, there are hundreds of other cases, which very few know about, because they were quietly and quickly settled out of court.

  So, there are reasons, maybe even valid reasons, as to why Najib and Zahid sent that letter to the Agong swearing support for Anwar to take over as PM9. But that is not really important because, in war, reasons do not matter. Yours is not to reason why, yours is to do or die. Treason is still treason no matter the reason why the treasonous act was committed.

  The launching of Umno on the steps of the Johor Palace in 1946 had a purpose, which may no longer exist
  Umno was not just fighting a war. Umno was fighting for survival. Umno was struggling to try to prove it is still relevant for the future.

  And Umno did not really have much to ‘sell’. It could not dispel the allegations of abuse of power, corruption, money-politics, politics of warlords, warlords becoming millionaires, and millionaires becoming multi-millionaires or billionaires, etc. All Umno had to sell was its perjuangan.

  Malays were urged to close one eye, or even close both eyes, to Umno’s transgressions and misconduct for the sake of the perjuangan. The perjuangan is more important and must rise above whatever wrongdoings Umno may have committed. The end has to justify the means: matlamat perlu menghalalkan cara.

  So, yes, rob the banks if need be, as long as you are Robin Hood and you are merely robbing the rich to feed the poor. After all, was not Robin Hood the hero and not the villain?

  Does Umno now back DAP to take over the government by proxy?
  So, who is the villain then? The villain is DAP, PKR and Pakatan Harapan. By hook or by crook, and by any and all means possible, this villain must be defeated.

  DAP, PKR and Pakatan Harapan are enemies of the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu. First, they took Singapore from the Malays. Then they took Penang. And now they want to take the rest of Malaysia and turn the whole country into a secular republic where Islam is no longer paramount and beer festivals and transgender beauty pageants are state-sponsored.

  Yes, a splendid narrative indeed. Splendid enough to justify the continued support for Umno in spite of all its shortcomings. Do not worry about what is wrong with Umno. Focus on Umno’s perjuangan for the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu and tolerate the shortcomings.

  DAP, PKR and Pakatan Harapan pose clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu. Without Umno as the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu would be wiped out.

  A secret pact revealed that raises the question of Umno’s continued relevance
  And, suddenly, they discover that Umno has entered into a secret pact with DAP, PKR and Pakatan Harapan to topple the PPBM-PAS-BN government and replace it with a DAP-led government and replace Muhyiddin Yassin with a DAP proxy Prime Minister.

  And, suddenly, as well, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Mala

 9. hadi awang perlu di tangkap di kuatiri masih mengamalkan amanat sesat nya yg membawa kematian2…

  di memali

 10. MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9…….

  THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG…….

  Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor……..

  – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa.

  Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada Mac tahun lepas.

  Kata beliau, bela diri merupakan satu mekanisme tindakan yang dilakukan oleh seseorang bagi menguruskan konflik yang berlaku dalam diri.

  “Sigmund Freud, seorang ahli psikologi yang mempelopori pendekatan psikoanalisis menjelaskan bahawa helah bela diri ialah usaha manusia mengaburi niat sebenarnya dalam bertingkahlaku supaya tindakannya merupakan sesuatu yang dapat diterima oleh dirinya sendiri dan masyarakat.

  “Menurut Freud lagi, manusia bermasalah kerana sentiasa terdapatnya pertentangan antara motivasi mereka untuk memenuhi keperluan gerak hati dengan keperluan mengawal diri dalam realiti kehidupan.

  “Mekanisme helah bela diri akan mengawal dan mengurangkan kebimbangan dengan memutarbelitkan realiti melalui pelbagai cara,” ujar beliau.

  Hasbullah yang juga merupakan kaunselor di sebuah institusi pendidikan tinggi (IPT) di Melaka itu menambah lagi, salah satu bentuk helah bela diri ialah rasionalisasi.

  “Seseorang itu akan menggunakan rasionalisasi untuk memberikan alasan yang tidak benar tetapi munasabah kerana tujuannya untuk mengesahkan tindakan atau mempertahankan ego yang tercabar atau mengubati hati yang terluka.

  “Sebagai contoh, seorang pelajar menggunakan helah ini dengan memberitahu ibu bapa bahawa punca mereka tidak lulus peperikasaan adalah kerana soalan susah atau pengajaran guru sukar difahami, walaupun sebenarnya mereka tidak membuat persedian yang mencukupi,” jelas beliau.

  Menurut beliau, berdasarkan kefahaman inilah, mungkin boleh diandaikan bahawa tindakan memproklamasikan darurat ini sememangnya satu proses yang berdasarkan di bawah Perkara 150 (1) Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan Yang di-Pertuan Agong mengisytiharkan darurat berdasarkan situasi Covid-19 yang sedang melanda negara hari ni.

  “Hakikatnya, dari sudut pemerintahan, Proklamasi Darurat Covid-19 tidak akan mengubah bentuk pemerintahan sedia ada. Kerajaan tetap boleh berfungsi seperti biasa kerana perubahan fungsi kerajaan di peringkat kementerian dan negeri tidak diperlukan bagi menangani Covid-19.

  “Sekarang adalah masa untuk semua pihak memberikan kerjasama yang baik bagi membawa negara kembali pulih daripada ancaman Covid-19 yang kembali meruncing.

  “Berpolitik secara matang dan bijaksana harus ditunjukkan kepada rakyat. Ini bukan masa untuk menjaga periuk nasi, kedudukan dan jawatan sesiapa,” kata beliau.

  Tambah beliau lagi, solusi terbaik terhadap permasalahan yang sedang dihadapi amat diperlukan agar kehidupan rakyat kembali harmoni, stabil dan terjamin.

  “Politik tamakkan kuasa, meminta jawatan dan cakap tidak serupa bikin harus dihentikan segera,” kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily, pagi ta

 11. sudah kah hadi awang memohon maaf kerana kesesatan nya yg membawa kematian2…

  di memali

 12. BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG …………

  PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT……

  MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON…….

  Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai……..
  by1Media.

  Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya, pada 7 Mei 2008 bagi merundingkan mengenai bayaran ex gratia tersebut.

  Tun Salleh Abas waktu itu bertegas tidak akan menerima sebarang bayaran melainkan ia disertai oleh permohonan maaf daripada Tun Dr Mahathir Mohamad yang beliau sifatkan bertanggungjawab penuh ke atas pemecatan beliau atau, jika ini tidak dapat dilakukan, oleh penubuhan suruhanjaya bebas bagi mengkaji keabsahan pemecatan beliau dengan menyebut bahawa jika bukti baru diperlukan oleh kerajaan beliau sedia menyerahkan satu bukti yang beliau tidak pernah keluarkan demi menjaga hati pihak tertentu.

  Ketegasan ini Tun Salleh Abas tunjukkan dalam satu surat rasmi peguam beliau menyebabkan Menteri Undang-Undang waktu itu merasa teramat marah sekali serta langsung tidak mahu melayan lagi sebarang permintaan daripada pihak Tun Salleh Abas serta mengharamkan mana-mana pegawai beliau daripada bertemu beliau, tetapi larangan ini saya tidak patuhi dalam mana saya senyap-senyap menemui dan memujuk beliau supaya menerima sahaja bayaran ex gratia tersebut kerana itulah yang terbaik boleh dilakukan waktu itu.

  Alhamdulillah, Tun Salleh Abas akhirnya lembut hati dan bersetuju menerima bayaran ex gratia tersebut selain bersetuju memujuk lima rakan atau waris rakan beliau yang lain, iaitu Datuk George Seah, Tan Sri Wan Suleiman Pawan Teh, Tan Sri Azmi Kamaruddin, Tan Sri Wan Hamzah Mohd Salleh dan Tan Sri Eusoffe Abdoolcader, untuk turut menerima bayaran ex gratia tersebut yang menggembirakan Menteri Undang-Undang yang akhirnya turun padang dan pergi sendiri ke kediaman mereka untuk menyampaikannya.

  Tun Dr Mahathir Mohamad, dalam pada itu, berang dengan bayaran ex gratia tersebut dan secara tiba-tiba sahaja mendedahkan kepada dunia melalui blog beliau, Che Det, pada 6 Jun 2008 bahawa pemecatan Tun Salleh Abas sebenarnya bukan berpunca daripada beliau, tetapi adalah berpunca daripada Yang di-Pertuan Agong, Almarhum Sultan Iskandar, yang tidak puas hati atas tindakan Tun Salleh Abas mengadu kepada Baginda dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda.

  Dakwa Tun Dr Mahathir Mohamad, di dalam salah satu daripada mesyuarat mingguan beliau dengan Almarhum Sultan Iskandar, Baginda telah menyatakan ketidak puasan hati Baginda terhadap tindakan Tun Salleh Abas mengadu kepada Baginda dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda (selain satu aduan lain mengenai serangan Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap badan kehakiman) dan meminta beliau menyingkir Tun Salleh Abas daripada jawatan Ketua Hakim Negara.

  Fakta-fakta yang ada ialah penggantungan jawatan Tun Salleh Abas (26 Mei 1988) berlaku tiga hari selepas beliau mengarahkan kes rayuan pengharaman UMNO didengar oleh koram penuh Mahkamah Agung (23 Mei 1988), pembatalan arahan Tun Salleh Abas di dalam kes rayuan pengharaman UMNO dibuat hari sama dengan penggantungan jawatan beliau (26 Mei 1988), dan Tun Dr Mahathir Mohamad sendiri menyebut kepada beliau mengenai pendirian berat sebelah beliau dalam kes rayuan pengharaman UMNO (27 Mei 1988).

  Begitupun, Tun Dr Mahathir Mohamad, di dalam tulisan beliau ini dan di dalam memoir beliau, menafikan bahawa pemecatan Tun Salleh Abas adalah berpunca daripada ketidak puasan hati beliau terhadap tindakan Tun Salleh Abas mengarahkan kes rayuan pengharaman UMNO didengar oleh koram penuh Mahkamah Agung di samping menegaskan bahawa ia adalah berpunca daripada ketidak puasan hati Almarhum Sultan Iskandar terhadap aduan Tun Salleh Abas berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda.

  Saya sendiri banyak kali menanyakan Tun Salleh Abas mengenai surat beliau kepada Almarhum Sultan Iskandar dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda tetapi beliau berkali-kali juga menafikannya, manakala Tun Dr Mahathir Mohamad pula, walaupun menyebut di dalam memoir beliau bahawa beliau sedia bersumpah dengan menjunjung al-Qur’an bahawa surat inilah yang menjadi punca pemecatan Tun Salleh Abas, tidak pula pernah menunaikan sumpah ini walaupun dicabar.

  Pemergian Tun Salleh Abas hari ini segera mengingatkan saya mengenai pengharapan beliau agar Tun Dr Mahathir Mohamad memohon maaf kepada beliau kerana memecat beliau dan agar ditubuhkan suruhanjaya bebas bagi mengkaji keabsahan pemecatan beliau tetapi, mengenali Tun Dr Mahathir Mohamad, adalah hampir mustahil untuk kita mengharapkan beliau berbuat demikian menjadikan satu cara lain perlu difikirkan bagi membersihkan dengan sepenuhnya nama beliau, termasuk kemungkinan penubuhan suruhanjaya bebas.

  Pada 26 Julai 2008, Panel Tokoh-Tokoh Terkemuka Untuk Mengkaji Semula Krisis Badan Kehakiman 1988 Di Malaysia merumuskan: “Bukan sahaja Tun Salleh tidak bersalah sedikit pun dan tiada sebarang tuduhan terhadapnya mempunyai asas, tetapi sebenarnya Tun Salleh telah menjalankan kewajipan perlembagaannya untuk menjunjung dan melindungi doktrin pemisahan kuasa dan kedaulatan undang-undang demi kepentingan negara yang lebih besar. Kesimpulan yang tidak dapat dielakkan, ialah pemecatan Tun Salleh adalah non est.”

  Begitupun, perlu diingat bahawa Panel Tokoh-Tokoh Terkemuka yang dipengerusikan oleh Bekas Ketua Hakim Negara India, Hakim (Bersara) Mr. J.S. Verma serta dianggotai oleh Hakim (Bersara) Mr. Fakhruddin G Ebrahim, Dr. Pn. Asma Jahangir, Tan Sri Dato’ Dr. Abdul Aziz Abdul Rahman, Mr. Gordon Hughes dan Dato’ W.S.W. (Bill) Davidson adalah ditubuhkan bukan atas inisiatif pihak kerajaan, tetapi atas inisiatif Majlis Peguam Malaysia, Persatuan Peguam Antarabangsa, Lawasia dan Transparency International-Malaysia.

  Agak penting juga ialah pembersihan nama Tun Salleh Abas ini akan membawa bersamanya pembersihan nama Almarhum Sultan Iskandar sebagai dalang pemecatan beliau, apa lagi bila asas yang sering digunakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk memalitkan nama Almarhum Sultan Iskandar kelihatan terlalu dangkal, iaitu kerana Baginda kononnya tidak berpuas hati dengan tindakan Tun Salleh Abas mengadu kepada Baginda dan Raja-Raja Melayu lain berkenaan bunyi bising kerana kerja-kerja baikpulih di Istana Baginda.

  Sebab itulah, bila Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi dakwaan ini di dalam memoir beliau, seorang penulis, Ahmad Lufti Othman, menyebut di dalam rencana beliau bertajuk “Menyanggah Memoir Mahathir” pada 8 Mac 2011 bahawa: “Jelas ia satu pembohongan. Kalaupun Agong murka dengan Tun Salleh atas alasan peribadi, Perdana Menteri bertanggungjawab menasihati Baginda bahawa kes sekecil itu l

 13. Miss Z 18 Jan 2021 – 8.17am

  Hingga Sekarang ni pun puak2 bahalol ni masih Zombie..membabi buta aja walaq pd Imam serban Besar si Hadi Wang tu.. Hadi sokong geng kartel penyamun, perasuah, tebok atap pun, pengikut2 masih ratib2, anggok2 waima Pas dan Hadi di landasan yg betul. Parti Ajaran Sesat dan pemimpin aka Duta Timur Tengah makan gaji Buta ! Haram tau..

 14. Ho JUB 19 Jan 2021 – 9.27am
  Fark jub hang lah bangang ! Hari2 nyanyi lagu Jub. Muka hang pun tgk mcam muka jub juga. tersembuih bibir mcam jub hang . Otak jub, hati jub..nanti mati ntah2 muka kau pun bertukar jadi bentuk jub hang.

 15. hadi awang masih kah meneruskan kesesatan amanat ajaran sektul daging babi nya yg mebawa kematian2…

  di memali

 16. PAK JUB HANYA BERWIBAWA DI KALANGAN BANDUAN………

  PRU15 AKAN TENTUKAN NASIB POLITIKUS………

  DARURAT SEKADAR UNTUK TANGGUHKAN PILIHAN RAYA DAN JANGKITAN OLEH POLITIKUS2…….

  Why The Emergency Is Good For The Economy………….

  Foreigner investors actually welcome the declaration of the Emergency. They would even be happy if the Emergency is forever so that there is no political instability and threats of a coup. The Emergency will in the long-term help Malaysia’s economy recover and the Rakyat will be able to see better times again. That is what Pakatan Harapan is not telling you.

  In the 1970s and 1980s, foreign investors chose Singapore and Malaysia as the number one and number two investment destination respectively — Singapore because of its trained workforce and Malaysia because of its political stability. In fact, Rafidah Aziz said so when she was the Trade and Industry Minister (I was there when she said it).

  Indonesia, Philippines, Thailand, Laos, Burma, Cambodia, Vietnam, etc., may be cheaper than Malaysia and Singapore. However, back then, those countries were politically unstable and there was always the threat of coups.

  Foreigners don’t care about the Emergency, they just want political stability
  Eventually, the Vietnam War ended, Indonesia and Philippines saw political stability (of sorts), and the chaos in Thailand, Laos, Burma and Cambodia subsided. In time, Malaysia dropped from number two to number six or seven on the “preferred country” list for foreign investors.

  Are those five or six countries ahead of Malaysia more democratic and allow more freedom and civil liberties? Are all the governments of those countries more democratically elected and do not have military regimes or authoritarian governments? Are all those countries free from corruption and kleptocracy?

  Not quite! Their human rights track record is terrible, worse than Malaysia by far. Corruption is rampant. However, more importantly, their labour force is cheaper and there is some sort of political stability. You will not wake up from sleep one morning and discover that the government has been ousted and there is a regime change.

  Indonesians prefer a booming economy even if an Emergency has to be declared
  Yes, democracy, freedom, human rights, civil liberties, etc., are not important to foreign investors. They will not come to your country to invest because of that. Political stability and a cheap labour force are what matters. And that was what Malaysia offered in the 1970s and 1980s.

  But that changed since the 1998 political turmoil that Anwar Ibrahim triggered. In the meantime, Indonesia, Philippines, Thailand, Laos, Burma, Cambodia, Vietnam, etc., saw the opposite happen. So, foreign investors left Malaysia and went to these other countries.

  The biggest problem with the Covid-19 coronavirus pandemic is not the number of infections or the death rate. It is the backlash to the economy. And millions of Malaysians are suffering financially because of the downturn to the economy. And for Malaysia’s economy to recover, we need foreign investments.

  Political stability and not democracy, human rights and civil liberties is what attracts foreign investments, as China has proven

  But with this constant threat of a coup, ousting of the Prime Minister, etc., foreigner investors are scared and are staying away from Malaysia. And if foreigner investors are staying away and refuse to invest in Malaysia, the economy is never going to recover, and the Rakyat are going to continue to face hardship.

  Foreigner investors actually welcome the declaration of the Emergency. They would even be happy if the Emergency is forever so that there is no political instability and threats of a coup. The Emergency will in the long-term help Malaysia’s economy recover and the Rakyat will be able to see better times again. That is what Pakatan Harapan is not telling you.

  1. Fark jub hang lah bangang ! Hari2 nyanyi lagu Jub. Muka hang pun tgk mcam muka jub juga. tersembuih bibir mcam jub hang . Otak jub, hati jub..nanti mati ntah2 muka kau pun bertukar jadi bentuk jub hang.

 17. Sudah sampai masanya bukan sembang kari cap ayam.

 18. sedangkan abuya memohon maaf dgn kesesatan aurat muhammadiah, ngape hadi awang ingkar memohon maaf dgn kesesatan amanat hadi berdasarkan ajaran sesat seketul daging babi….?

  adakah hadi awang se ekor babi ?

  1. Sbb Hadi ni ingat dia Ulamaq hebat, Nabi org2 Pas la katakan..

 19. BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG RAMAI YANG SESAT LAGI PEMYESAT………

  PAK JUB GILA KUASA……TOK MUDIM MABUK KUASA……. KLEPTOKRAT UMNO GILA BABI…….

  ______BUKAN ANTI VAKSIN TAPI ANTI PEMBAZIRAN DANA RAKYAT…… GOLONGAN PATUT TERIMA VAKSIN IALAH PEKERJA ASING, POLITIKUS DAN FRONT LINERS……MASYARAKAT HANYA PERLU KUARANTIN………..

  Vaksin COVID-19: KKM ambil maklum laporan susulan kes kematian di Norway
  Autopsi menunjukkan penerima mengalami demam, mual dan cirit-birit yang merupakan kesan advers biasa selepas penerimaan imunisasi. – Gambar fail/REUTE
  KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengambil maklum laporan dikeluarkan oleh Norwegian Medicines Agency berkenaan susulan laporan kematian 23 individu berusia 80 tahun ke atas di Norway selepas disuntik vaksin COVID-19 buatan Pfizer-BioNTech.
  Berdasarkan kepada laporan awal bertajuk “COVID-19 vaccination associated with adverse drug reactions in elderly people who are frail’, yang dikeluarkan itu pada 15 Januari itu, ia menyebut kes kematian adalah di kalangan penerima warga emas yang uzur, selain mempunyai latar belakang penyakit kronik.
  backup_ads
  “Autopsi menunjukkan penerima mengalami demam, mual dan cirit-birit yang merupakan kesan advers biasa selepas penerimaan imunisasi.
  “Susulan daripada itu, pengemaskinian maklumat pemberian vaksin sedang dilaksanakan bagi mengambil kira faktor usia dan keadaan kesihatan penerima,” jelas Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menerusi satu kenyataan pada Isnin.

  Beliau pada masa sama mendedahkan bahawa pihak Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) juga sedang mendapatkan maklumat terperinci daripada pemegang pendaftaran produk, Pfizer (M) Sdn Bhd.
  “Selain itu, NPRA akan memantau perkembangan isu ini, termasuk tindakan yang diambil oleh badan regulatori antarabangsa yang lain seperti European Medicines Agency (EMA).
  “Untuk makluman, vaksin COVID-19; COMIRNATY Concentrate For Dispersion For Injection keluaran Pfizer-BioNTech telah diberikan pendaftaran bersyarat pada 8 Januari 2021 oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD).
  “Pendaftaran ini diberi agar akses segera kepada vaksin ini diperolehi untuk pencegahan pandemik penyakit COVID-19 yang sedang melanda dunia, termasuk Malaysia.
  “Data efikasi dan keselamatan bagi vaksin ini diperolehi daripada kajian klinikal fasa III yang melibatkan 44,000 orang sukarelawan, yang turut membabitkan golongan yang berumur lebih daripada 75 tahun,” tambahnya.
  Berdasarkan kajian klinikal tersebut, KKM memaklumkan vaksin ini telah menunjukkan 95 peratus keberkesanan dalam mencegah jangkitan COVID-19 yang bergejala apabila diberikan dua dos lengkap dalam selang masa 21 hari.
  “Kajian klinikal menunjukkan kesan advers adalah dalam julat yang boleh diterima dan adalah bersifat sementara.
  ‘KKM sentiasa komited dalam memastikan kualiti, keselamatan dan keberkesanan vaksin serta ubat-ubatan yang berdaftar terjamin melalui program pemantauan mutu produk berdaftar dan farmakovigilans.
  “Pihak KKM akan memaklumkan perkembangan terkini kepada orang ramai dari semasa ke semasa,” ujar Dr Adham lagi.
  Sekiranya terdapat kesan advers selepas penggunaan produk vaksin berdaftar, orang ramai boleh melaporkan kesan advers susulan imunisasi ini sama ada melalui profesional kesihatan atau melaporkan terus kepada NPRA melalui laman sesawang, https://npra.gov.my.
  BACA: Hukum ambil vaksin COVID-19 adalah harus – PM
  BACA: Vaksin COVID-19: KKM lakukan penilaian risiko susulan kematian di Norway – Dr Adham

 20. ngape hadi awang takut memohon maaf keatas kesesatan amanat ajaran seketul daging babi yg membawa kematian2 ….

  di memali ?

 21. JIKA DIBIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA HABIS GADIS KEHILANGAN DARA SEBELUM KAHWIN……..

  PAK JUB YAKIN PRU15 NANTI DAH TENTU PARTI KUNYIT LGBT HILANG KERUSI……ITU SEBAB DAH JADI GILA BABI……..

  Surat rakyat buat Anwar Ibrahim

  YB Datuk Seri Anwar Ibrahim,

  SAYA kecewa apabila membaca berita mengenai memo yang dihantar oleh Datuk Seri kepada semua Ahli Parlimen, memujuk mereka menulis surat kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon perkenan baginda bagi membatalkan Ordinan Darurat dan menitahkan supaya diadakan sidang Parlimen.

  Persoalannya, adakah sekarang masa yang sesuai untuk tindakan sedemikian, sedangkan langkah paling molek di kompromi adalah ‘gencatan politik’, memberi masa kepada kerajaan sedia ada mengatasi isu kesihatan dan ekonomi yang sedang mengancam.

  Adakah perlu mempersoalkan proklamasi darurat yang diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong dengan tujuan mengekang penularan Covid-19? Adakah Datuk Seri tidak percaya dengan ikhtiar diambil kerajaan selepas mendengar pendapat dan pandangan pakar-pakar berkaitan?

  Apakah Datuk Seri tidak percaya kepada pertimbangan dan kebijaksanaan Seri Paduka? Adakah Datuk Seri lupa titah baginda sebelum ini yang memberi peringatan kepada ahli politik agar menghentikan segala perbalahan sehingga mengganggu tugas pentadbiran negara.

  Baru tiga bulan lalu, Yang di-Pertuan Agong mengingatkan semua Ahli Parlimen bahawa tiada keperluan untuk mereka meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab sehingga menggugat kestabilan kerajaan sedia ada.

  Ketika itu juga, baginda berpendapat tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di Malaysia. Keputusan itu dicapai selepas berbincang dengan Raja-Raja Melayu kerana Seri Paduka dan Raja-Raja melihat kerajaan berjaya menangani wabak Covid-19 dengan berkesan.

  Itu keadaan beberapa bulan lalu, berbeza dengan sekarang apabila gelombang ketiga pandemik menyerang, menyaksikan kes-kes baharu Covid-19 sudah mencecah empat angka dan kes kematian pula direkodkan hampir setiap hari.

  Saya percaya majoriti rakyat menyokong keputusan baginda, begitu juga dengan parti-parti politik utama. Pemimpin dan bekas pemimpin UMNO misalnya, tidak pun menentang, cuma berpesan agar pelaksanaan darurat tidak disalah guna.

  Sebab itu, saya mahu bertanya kepada Datuk Seri, mengapa perlu diajak semua Ahli Parlimen mengutus warkah kepada Yang di-Pertuan Agong bagi memohon darurat dibatalkan dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Januari ini?

  Saya tidak mahu menelah, tetapi mungkin ada yang melihat tindakan Datuk Seri itu seperti mahu mengaibkan Seri Paduka, mungkin juga ada yang menganggap ia cubaan melagakan rakyat dengan istana.

  Perlukah diulangi sejarah empat tahun lalu ketika Datuk Seri sering mempersoalkan kewibawaan Sultan Selangor dan institusi Raja dalam menyelesaikan kemelut pelantikan Menteri Besar sehingga darjah kebesaran dikurniakan Istana Selangor kepada Datuk Seri, ditarik balik.

  Adakah tindakan terbaharu tatkala negara sedang berdepan krisis ketika ini kerana mahu merebut kuasa walaupun skripnya berbeza dengan cubaan Datuk Seri menghadap Yang di-Pertuan Agong pada Oktober lalu, mendakwa mendapat cukup sokongan Ahli Dewan Rakyat, tetapi sekadar mengemukakan jumlah tanpa senarai nama mereka untuk mengukuhkan dakwaan itu.

  Adakah Datuk Seri mahu membuktikan sesuatu kepada pihak yang melihat segala usaha Datuk Seri mahu mengisi kerusi Perdana Menteri selama ini, sekadar omongan yang tidak pernah bertukar menjadi realiti?

  Tiada siapa boleh menghalang Datuk Seri daripada terus mencuba, namun harapan saya tidak perlulah diganggu kerajaan sedia ada yang tidaklah seteruk mana. Biarlah kerajaan ‘Melayu ini’ terus mentadbir, menjaga nasib dan kepentingan bangsa serta negara buat sementara sehingga pilihan raya umum tiba.

  Syed Noh Syed Hussain
  Batu Pahat

 22. ngape hadi awang terkial2 menjenamakan #melayu2islang nya terkini ?

  mampu kah hadi awang berdoa agar tuhan makbulkan doa nya utk membasmi covids sedangkan hadi awang bergelumang dgn virus sesat ajaran seketul daging babi…

 23. KALAU DIBIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA HABIS GADIS KEHILANGAN SEBELUM KAHWIN………..

  YANG BERIA2 TOK MUDIM MINAT SANGAT DENGAN DARURAT SEBAB GILA KUASA…..RAJA IKUT PUN KALI KEDUA…..RAJA HANYA IKUT NASIHAT PM……..

  Kesilapan Institusi Raja Raja Melayu Akan Membuka Ruang Kepada Gerakan Subversif Republik Malaysia (GSRM)………..

  Sebelum admin menulis dengan lebih lanjut mengenai tajuk yang sangat sensitif ini, admin mahu menyatakan di sini, admin bukanlah seorang berideologi sosialis yang menentang Institusi Raja Raja Melayu.

  Admin adalah seorang pendokong kuat sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia dan sebagai rakyat Malaysia, admin akan mempertahankan sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia.

  Apa yang mahu admin tuliskan adalah peringatan kepada Institusi Raja Raja Melayu supaya sistem monarki yang wujud di Malaysia ini akan terus kekal dan dapat dipertahankan.

  Titah Al Marhum Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibuddin Shah (Marhum Al-Maghfur-Lah) sewaktu dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang oleh Universiti Sains Malaysia dalam tahun 1980 :

  “Selagi rakyat menaruh kepercayaan terhadap Raja dan menghormati Institusi Raja, selagi itu takhta tidak akan dipindahkan dari istana ke muzium, takhta juga tidak boleh lari daripada hukum ALLAH, hukum yang ditetapkan ke atas seluruh umat manusia tanpa mengira raja atau rakyat.”

  Admin dengan rasa penuh hormat mahu mndedahkan maklumat yang dipercayai sumbernya bahawa terdapat satu gerakan diberi nama Gerakan Subversif Republik Malaysia (GSRM), untuk memindahkan Institusi Raja Raja Melayu di Malaysia dari istana ke muzium yang telah lama disusun oleh satu parti politik dan digerakkan oleh satu parti politik yang lain untuk dilaksanakan.

  16 Julai 2019, laman blog ini ada menyiarkan tulisan yang bertajuk Bahaya Wan Ji Bukan Hanya Hasutan Terhadap Raja Berpelembagaan.

  Tulisan itu mendedahkan, seawal tahun 2011, telah ada satu gerakan tersusun yang didalangi oleh sebuah parti politik untuk menghapuskan Institusi Raja Raja Melayu di Malaysia.

  Bermula dengan memberikan gelaran yang buruk terhadap Raja Raja Melayu dan kemudian membuat provokasi terhadap Raja Raja Melayu supaya dapat membangkitkan kemarahan dan kebencian rakyat terhadap Raja Raja Melayu.

  Matlamat gerakan tersebut adalah supaya Institusi Raja Raja Melayu dapat dihapuskan sama sekali menjelang tahun 2030 dan menukar Malaysia menjadi sebuah negara republik.

  Ketika pentadbiran Pakatan Harapan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkenaan Hal Ehwal Islam ketika itu, Mujahid Yusof, telah melantik Wan Ji untuk terlibat dengan Majlis Dakwah Negara.

  Di sebabkan beberapa kenyataan kontroversi yang Wan Ji keluarkan, beliau telah tidak dibenarkan untuk mengajar di surau dan di masjid.

  Tetapi kini, di bawah pemerintahan Kerajaan Perikatan Nasional, Wan Ji telah dilantik pula sebagai moderator Majlis Dakwah Negara.

  Dengan ideologi yang anti kepada Institusi Raja Raja Melayu, kini Wan Ji dilihat telah mempunyai medium yang lebih besar dan berkesan untuk menyebarkan fahaman beliau.

  Bukan admin menuduh Wan Ji mengambil kesempatan untuk menanamkan doktrin anti Institusi Raja Raja Melayu dengan jawatan moderator Majlis Dakwah Negara tetapi bagi admin, dengan jawatan yang beliau pegang sekarang ini, ianya akan membuka ruang dan peluang yang lebih luas kepada Wan Ji untuk merealisasikan impian beliau untuk menghapuskan Institusi Raja Raja Melayu menjelang 2030.

  Antara titah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, di Konvensyen Memperkukuh Pasak Negara, Ke Arah Wasiat Lebih Tersurat, di Hotel Marriott, Putrajaya :

  “Raja tidak harus rasa tertekan dan tidak semestinya memberikan perkenan jika nasihat yang disembahkan bercanggah dengan tuntutan syarak, menyimpang daripada semangat Perlembagaan, bertentangan dengan keluhuran undang-undang serta melanggar prinsip keadilan sejagat, hingga memungkinkan berlakunya penindasan dan kezaliman”.

  “Apabila Raja dirujuk, Duli-Duli Baginda hendaklah memberikan pandangan secara bebas tanpa perasaan ragu atau pilih kasih dan dalam perkara Raja perlu bertindak atas budi bicara, Duli-Duli Baginda hendaklah menyempurnakannya dengan hikmah dan kebijaksanaan demi membuktikan Raja bersifat arif, adil lagi saksama, sebagai penimbangtaraan yang bebas kepada cabang-cabang legislatif, eksekutif dan kehakiman, demi memastikan terlaksana secara bermakna mekanisme semak dan imbang, sekali gus memperkukuhkan amalan demokrasi yang telus”.

  Baginda juga bertitah dalam majlis yang sama :

  “Raja perlu bijaksana mengaplikasi kuasa budi bicara supaya apa juga ketetapan yang dititahkan akan memberikan sebaik-baik manfaat kepada negara dan warga”.

  “Dalam hasrat merumus ketetapan yang bijaksana, Raja perlu mendapat pandangan seluas dan sedalam mungkin, daripada seramai pihak, merentasi sempadan kaum, sempadan budaya, sempadan politik, daripada dalam dan luar kerajaan, merangkumkan pendapat ulama dan umara, para akademia dan para intelek, warga tua dan warga muda, menganalisis segala fakta secara teliti, halus lagi mendalam, membezakan antara padi dengan antah, antara kaca dengan permata, sebelum mengaplikasikan kuasa budi bicara yang diperuntukkan”.

  “Ketika merumuskan sesuatu keputusan, Raja bergantung kepada fakta dan maklumat yang disembahkan”.

  “Raja tidak berupaya melakukan yang terbaik dan yang paling bijak, jika tidak disembahkan dengan nasihat yang betul dan maklumat yang tepat, jika terus dipagari dengan kepalsuan dan dihiaskan dengan kepura-puraan”.

  “Amatlah penting untuk Raja disembahkan pandangan secara tepat, secara objektif, berlandaskan kebenaran, berteraskan fakta”.

  “Adalah penting untuk barisan yang dipertanggungjawabkan menasihati Raja bersifat ikhlas, arif lagi berilmu, berkata benar, supaya Raja tidak dibuai dalam khayalan dan tidak diulit dengan gurindam kepalsuan”.

  “Pihak-pihak yang memalsukan fakta dan melindungi kebenaran daripada Raja Pemerintah, derhaka sifatnya”.

  Ketika menolak permohonan darurat yang dipohon oleh Muhyiddin kerana bimbang sekiranya Rang Undang Undang Perbekalan 2021 tidak diluluskan dalam Dewan Rakyat pada bulan Oktober 2020 yang lepas, Majlis Raja Raja mengingatkan agar SPB YDP Agung menghalang salah guna kuasa oleh pihak tertentu.

  Ampun tuanku, perkhabaran Muhyiddin dilantik sebagai Perdana Menteri walau pun tidak mempunyai majoriti sokongan Ahli Dewan Rakyat selepas Langkah Sheraton tidak mahu admin kupas di sini, walau pun majoriti rakyat mengetahuinya, namun ketakutan yang menghantui Muhyiddin dalam menghadapi undi tidak percaya dan kelulusan Rang Undang Undang Perbekalan 2021 telah dapat ditafsirkan oleh rakyat Malaysia.

  Keperluan diisytiharkan darurat menjadi tandatanya di kalangan rakyat kerana ianya diisytiharkan sehari selepas Muhyiddin mengumumkan perlaksanaan PKP, PKPB dan PKPP.

  Rakyat menjunjung kasih atas keperihatinan SPB YDP Agung terhadap penularan wabak Covid-19, namun pengistiharan darurat yang dilihat dan ditafsirkan sebagai darurat politik telah mengheret Institusi Raja Raja Melayu ke dalam masaalah politik dan mendatangkan kesan yang sangat buruk, terutamanya terhadap imej Institusi Raja Raja Melayu dan ekonomi negara.

  Mungkin SPB YDP Agung telah diberikan nasihat yang salah hingga mempengaruhi baginda untuk bersetuju dengan pengisytiharan darurat yang diminta dan menurut titah SPB Sultan Perak, bukankah itu derhaka sifatnya.

  Mengimbas kembali ‘road map’ Wan Ji dalam menghapuskan Institusi Raja Raja Melayu, selepas diberikan gelaran yang buruk terhadap Raja Raja Melayu, maka provokasi akan dilakukan supaya kemarahan rakyat terhadap Institusi Raja Raja Melayu dapat diwujudkan.

  Ini akan memberikan ruang yang cukup besar kepada Gerakan Subversif Republik Malaysia untuk mempergiatkan tindakan mereka.

  Bukan admin mahu derhaka terhadap Raja Raja Melayu tetapi kerana sayangkan Institusi Raja Raja Melayu, maka pendedahan ini dibuat.

  Muga Allah SWT mengekalkan kedaulatan Institusi Raja Raja Melayu di Malaysia.

  Amin Ya Rabbal Alamin…
  The Unspinners

 24. ape jadi bila jadi awang memgulum #kepala bawah #siassmin.

  adakah virus seketul daging babi akan menyebabkan assmin lagi teruja mengulum sana sini….

  be dame sure what you ask from hadi…

 25. KALAU PAK JUB JADI PM TAK PASAL PASAL NEGARA DARURAT BANGKRAP……….

  SELAGI TAK DAPAT JADI PM PAK JUB TAK PUAS HATI………

  Bilalah Nak Habis Melalut Mengarut Anwar Berahim Ni.. Hahaha………

  Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim akan mengambil tindakan undang-undang bagi mencabar perisytiharan darurat yang disifatkannya tidak berasas.

  Langkah itu menyusul tindakannya menghantar surat kepada semua Ahli Parlimen dalam usaha merayu Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah membatalkan perisytiharan darurat dan sidang Parlimen diadakan sebelum 31 Jan ini.

  “Saya sudah mengumumkan hasrat kami untuk merayu kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mempertahankan Perlembagaan dan rakyat daripada penyalahgunaan kuasa amat dahsyat ini.

  “Juga, pasukan undang-undang kami sudah diarah menyiapkan permohonan untuk mencabar perdana menteri dan kerajaan Malaysia atas perisytiharan darurat yang tidak berasas,” tulisnya di Facebook.

  Selasa lalu, Agong mengisytiharkan darurat dikuatkuasakan sehingga 1 Ogos ini atau lebih awal, jika jumlah kes harian Covid-19 dapat dikawal dan dikurangkan dengan berkesan.

  Anwar pada Khamis lalu dilaporkan berkata, surat yang dihantar kepada semua Ahli Parlimen itu perlu disesuaikan mengikut pertimbangan wakil rakyat dan parti masing-masing.

  Beliau mencadangkan semua Ahli Parlimen mengemukakan rayuan itu kepada Agong sebelum Jumaat lalu.

  Hari ini, Anwar berkata, perisytiharan darurat secara semborono dan terdesak, tanpa asas rasional, menyebabkan wujud jurang antara rakyat dan kerajaan.

  Beliau berkata, kepercayaan terhadap Muhyiddin semakin hilang setiap hari seperti yang ditunjukkan beberapa Ahli Parlimen menarik balik sokongan mereka terhadapnya.

  “Bolehkah kepercayaan dirayu walaupun sudah jelas darurat ini tiada kaitan dengan memerangi pandemik berbanding berpaut kepada kuasa yang, kita perlu ingat, dicapai melalui kerajaan pintu belakang tidak sah?

  “Adakah kita harus mempercayai kata-kata individu yang mengkhianati perdana menterinya, partinya (dan gabungannya), serta kepercayaan dan mandat rakyat?” soalnya.

  Katanya, rakyat memerlukan pentadbiran berkesan untuk terus bertahan ketika krisis.

  Presiden PKR itu turut membidas pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) yang tidak membawa sebarang pemulihan buat negara.

  Ini kerana katanya, apa yang diperlukan rakyat ialah ketelusan dan jaminan semula ketika krisis Covid-19.

  “Bukan apa yang diberikan kerajaan minoriti ini. Bukan pengumuman yang dirancang secara tiba-tiba yang tidak memberikan sebarang kejelasan, tiada perancangan dan tiada simpati terhadap keperluan rakyat.”

 26. ngape hadi awang ingkar utk memohon maaf atas kesesatan amanat nya berdasarkan ajaran seketul daging babi yg membawa kematian2 ..

  di memali

 27. hadi awang sah pembawa kuman virus amanat sesat nya kpd rakyat…

  adakah hadi awang masih mengamalkan ajaran seketul daging abi nya dgn penjenamaan terbaru #melayu2islang nya…

  minta pencerahan…

 28. JIKA DIBIARKAN PHD4PIG PERINTAH NEGARA PESTA SEKS BEBAS MERATA…….

  PHD4PIG KINI MESRA KLEPTOKRAT UMNO……. SEBELUM PRU14 KUTUK HABIS………

  DASAR BUMI HANGUS DAPIG TELAH MUSNAHKAN EKONOMI BUMIPUTRA 70% DENGAN PERALAT PEMBERONTAK SYIAH………

  POLITIK DARURAT NEGARA BANGKRAP PHD4PIG JAUH LEBIH BAHAYA DARI POLITIK COVID………

  PHD4PIG HANYA PANDAI BANGKANG….BAGI CADANGAN HABIS KAN DUIT RAKYAT…….PALING UTAMA KUARANTIN……PERENTAS NEGERI MESTI PAKAI GELANG SUPAYA TIDAK BERKUMPUL……..

  KATA MP | DAP menolak alasan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pengisytiharan darurat baru-baru ini tidak bermotifkan politik tetapi demi menyelamatkan nyawa untuk menguruskan lonjakan Covid-19 baru-baru ini.

  Sekiranya benar, mengapa menggunakan kuasa darurat untuk menggantung parlimen dan Dewan Negeri. Bolehkah penggantungan parlimen menyebabkan Covid-19 hilang secara ajaib?

  Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah tindakan utama untuk membendung penularan Covid-19, dan bukan Darurat.

  Walau bagaimanapun, PKP tidak begitu berjaya seperti sebelumnya kerana amalan antara dua darjat kerajaan. Selanjutnya, meninggalkan 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, terutama ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit Covid-19 adalah salah.

  Pelaksanaan penuh 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, termasuk ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit COVID-19, adalah paling efektif dalam membendung penularan Covid-19.

  Dengan rekod tertinggi 4,029 kes semalam, kerajaan harus berusaha segala upaya dan memberikan sumber dari segi tenaga kerja, peralatan dan dana untuk memulihkan pelaksanaan 3T sepenuhnya.

  Kegagalan untuk melakukannya menimbulkan persoalan mengenai kelemahan menentukan apa yang lebih penting dan bahkan kecekapan barisan Kabinet.

  Tanpa pengawasan parlimen, salah urus Covid-19 oleh barisan Kabinet tidak dapat ditangani. Kontrak perolehan kerajaan yang besar dapat ditandatangani melalui tender rundingan terus tanpa melaksanakan tender terbuka.

  Parlimen tidak lagi menjadi platform bagi mengetengahkan permintaan orang ramai untuk mendapatkan bantuan kewangan, seperti pelanjutan moratorium pinjaman bank secara automatik, pelepasan sewa hingga 50 peratus diskaun untuk semua tempat membeli-belah sepanjang tempoh PKP, pengeluaran sendiri caruman KWSP dan menaikkan bayaran bulan kebajikan kepada RM1,000, termasuk penganggur.

  Sebaliknya, kita telah menyaksikan siri kegagalan kerajaan seperti pada mulanya melarang sektor perniagaan beroperasi seperti industri automotif, optik dan optometri serta kedai dobi, sebelum menukar keputusan tersebut.

  Kerajaan tidak boleh sewenang-wenang mengklasifikasikan perniagaan tertentu sebagai perkhidmatan tidak perlu dan dilarang beroperasi, walaupun mereka mempunyai sedikit atau bebas daripada kes Covid-19.

  Bagaimana darurat dapat membantu menghentikan pemberhentian pekerja, penutupan perniagaan dan kehilangan mata pencarian ekonomi? Rakyat telah memilih ahli parlimen untuk mewakili mereka.

  Penggantungan Parlimen mesti dibatalkan dan fungsi parlimen dipulihkan supaya ahli parlimen dapat menjadi suara rakyat untuk menyampaikan masalah mereka di parlimen. Adalah ironi apabila kerajaan yang tidak dipilih dapat berjalan seperti biasa tetapi bukan ahli parlimen yang dipilih.

 29. jika Bill Barr, AG yg di lantik trump di Peringkat Federal sanggup meletakan jawatan kerana merasakan ‘conviction’ nya sebagai AG ada kah AG di negara terkini yg di lantik oleh kerajaan #melayu2islang Moo + hadi akan berbuat sedemikian kerana melangar ‘conviction’ nya membiarkan kerajaan #melayu2islang Moo + hadi berkuasa dgn ada majoriti….

  adakah separa adik nya juga #siartharun kaki syok LGBT sanggup melangar ‘conviction’ nya juga…?

 30. ape kah ada alternative lain selain terjerumus dgn penjenamaan #melayu2islang yg Moo & hadi yg di jadikan asas kelangsungan negara dgn amanat hadi ?

  ini kerana rakyat ingin tahu, adakah hadi sudah bebas dari virus seketul daging babi nya utk menjawat menteri dan duta khas yg Moo beri…

  antara virus covids dan virus takfiri, yg mana lebih deadly ?

  tidak fahaman takfiri itu bibit2 extremist yg membawa keganasan hingga membawa kematian ….

  di memali

  1. Yang tak faham perlunya kurang menuduh tanpa bukti atau penerangan yang boleh diterima perlu jangan asyik menyebut pergaduhan di Memali.

   Sebab boleh mengeluarkan reaksi menyebut rusuhan kaum di 13 Mei 1969 dimana Tentera diarah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak sesiapa yang langgar perintah berkurung, termasuk anjing depa.

 31. negara mampu bergerak jajaran yg rational dan kemajuan akan tetapi mampu kh negara bebas dgn virus zombie hadi awang kerana ajaran seketul daging babi hadi telah membuat penyokong2 nya di memali berubah jadi zombie…

  1. Yang tidak makan babi tak jadi zombie di rusuhan kaum 13 Mei 1969 sebab Tentera di arah mengawal keadaan dan depa ikut SOP (Standard Operating Procedure) Tentera, tembak sesiapa yang langgar perintah berkurung.

   Termasuk anjing2 depa.

 32. negara kini berhadapan dgn cabaran “home grown extremist” dlm bentuk #melayu2islang hadi dgn kafir mengafir sana sini..

  persoalan terkini oleh rakyat jelata, ape kah hadi awang sudah memohon maaf ke atas kesesatan ajarn sektul daging babi aka amanat hadi nya yg membawa kematian….

  di memali

  1. Kematian di rusuhan kaum 13 Mei 1969 lebih dari di Memali. Tentera di arah mengawal rusuhan kaum itu dan depa ikut SOP Tentera, tembak siapa yang langgar Perintah berkurung, termasuk anjing2 depa.

   Perlu jangan sebut Memali dan 13 Mei itu secara rambang kerana boleh menimbulkan perasaan tak semenggah dan mengeruhkan suasana aman antara rakyat.

 33. hadi awang dah memohon maaf kpd rakyat jelata dgn kesesatan amalan ajaran amanat hadi nya membawa kematian2 ..

  di memali ?

  1. Di ulang –

   Perlu jangan sebut Memali dan 13 Mei itu secara rambang kerana boleh menimbulkan perasaan tak semenggah dan mengeruhkan suasana aman antara rakyat.

 34. PHD4PIG HANYA PANDAI BANGKANG….BAGI CADANGAN HABIS KAN DUIT RAKYAT…….PALING UTAMA KUARANTIN……PERENTAS NEGERI MESTI PAKAI GELANG SUPAYA TIDAK BERKUMPUL……..

  KATA MP | DAP menolak alasan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan bahawa pengisytiharan darurat baru-baru ini tidak bermotifkan politik tetapi demi menyelamatkan nyawa untuk menguruskan lonjakan Covid-19 baru-baru ini.

  Sekiranya benar, mengapa menggunakan kuasa darurat untuk menggantung parlimen dan Dewan Negeri. Bolehkah penggantungan parlimen menyebabkan Covid-19 hilang secara ajaib?

  Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) adalah tindakan utama untuk membendung penularan Covid-19, dan bukan Darurat.

  Walau bagaimanapun, PKP tidak begitu berjaya seperti sebelumnya kerana amalan antara dua darjat kerajaan. Selanjutnya, meninggalkan 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, terutama ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit Covid-19 adalah salah.

  Pelaksanaan penuh 3T – saringan, pengesanan dan rawatan, termasuk ujian saringan penuh untuk semua kontak rapat pesakit COVID-19, adalah paling efektif dalam membendung penularan Covid-19.

  Dengan rekod tertinggi 4,029 kes semalam, kerajaan harus berusaha segala upaya dan memberikan sumber dari segi tenaga kerja, peralatan dan dana untuk memulihkan pelaksanaan 3T sepenuhnya.

  Kegagalan untuk melakukannya menimbulkan persoalan mengenai kelemahan menentukan apa yang lebih penting dan bahkan kecekapan barisan Kabinet.

  Tanpa pengawasan parlimen, salah urus Covid-19 oleh barisan Kabinet tidak dapat ditangani. Kontrak perolehan kerajaan yang besar dapat ditandatangani melalui tender rundingan terus tanpa melaksanakan tender terbuka.

  Parlimen tidak lagi menjadi platform bagi mengetengahkan permintaan orang ramai untuk mendapatkan bantuan kewangan, seperti pelanjutan moratorium pinjaman bank secara automatik, pelepasan sewa hingga 50 peratus diskaun untuk semua tempat membeli-belah sepanjang tempoh PKP, pengeluaran sendiri caruman KWSP dan menaikkan bayaran bulan kebajikan kepada RM1,000, termasuk penganggur.

  Sebaliknya, kita telah menyaksikan siri kegagalan kerajaan seperti pada mulanya melarang sektor perniagaan beroperasi seperti industri automotif, optik dan optometri serta kedai dobi, sebelum menukar keputusan tersebut.

  Kerajaan tidak boleh sewenang-wenang mengklasifikasikan perniagaan tertentu sebagai perkhidmatan tidak perlu dan dilarang beroperasi, walaupun mereka mempunyai sedikit atau bebas daripada kes Covid-19.

  Bagaimana darurat dapat membantu menghentikan pemberhentian pekerja, penutupan perniagaan dan kehilangan mata pencarian ekonomi? Rakyat telah memilih ahli parlimen untuk mewakili mereka.

  Penggantungan Parlimen mesti dibatalkan dan fungsi parlimen dipulihkan supaya ahli parlimen dapat menjadi suara rakyat untuk menyampaikan masalah mereka di parlimen. Adalah ironi apabila kerajaan yang tidak dipilih dapat berjalan seperti biasa tetapi bukan ahli parlimen yang dipilih.

 35. betul ke berkesan kerajaan #melayu2islang Moo + hadi dgn dakwah islang mereka berdasarkan ajaran seketul daging babi hadi aka amanat hadi ?

  hingga kini, hadi awang masih enggan mohon maaf kerana kesesatan fahaman seketul daging babi nya membawa kematian2…

  ..di memali

  

  1. Di ulang –

   Perlu jangan sebut peristiwa Memali dan 13 Mei 1969 itu secara rambang kerana boleh menimbulkan perasaan tak semenggah dan mengeruhkan suasana aman antara rakyat.

 36. rakyat di negara ketika ini memerlukan ape sebenar nya? adakah mereka memelukan #melayu2islang yg Moo & hadi anuti di pertengahkan oleh mereka utk meneruskan kuasa…?

 37. Biar saintis debat (berdasarkan fakta) di kalangan mereka, sape yg betul…
  Along those lines, it seems like a good idea to point out that a new peer reviewed study out of Stanford is questioning the effectiveness of lockdowns and stay-at-home orders (which it calls NPIs, or non-pharmaceutical interventions) to combat Covid-19. The study’s lead author is an associate professor in the Department of Medicine at Stanford.
  The study, co-authored by Dr. Eran Bendavid, Professor John P.A. Ioannidis, Christopher Oh, and Jay Bhattacharya, studied the effects of NPIs in 10 different countries, including England, France, Germany and Italy.
  And, when all was said and done, it concluded that: “In summary, we fail to find strong evidence supporting a role for more restrictive NPIs in the control of COVID in early 2020.”
  In fact, the study found  “no clear, significant beneficial effect of more restrictive NPIs on case growth in any country.”
  https://www.zerohedge.com/markets/stanford-peer-reviewed-study-did-not-find-evidence-lockdowns-were-effective-stopping-covid

  1. oeh yg sedemikian, politikus berdasarkan ape pula yg di pergunakan utk perkuatkan hujah mereka…?

   akan tetapi, Negara China melakukan Lockdown Yg agak menyeluruh pd rakyat mereka hingga kan dapat membentung penyularan covids dgn berkesan nya..

   malah vaccine yg mereka hasilkan lebih menjalani ujian 2 daripada pfizer dan di perakui oleh brazil & indonesia

   1. Adakah depa share maklumat vaccine dll itu dengan dunia luar?

    WHO perlu menentukan nya.

    Jika tidak perlu dibalun, ditibai dan dibantai di media massa, blogs dll berteruan.

    1. berterusan

  2. Bagus lah kalian bincangkan perkara ini.

   Kita di Malaysia mesti gunakan apa yang telah dikaji, diuji dan dipastikan selamat bagi manusia menggunakan nya.

   Berdoalah kita penyakit yang dikatakan takda ubat itu akan dapat dikawal secepat mungkin dan sentiasa.

 38. Mahkamah di Portugal kata TIDAK.
  In the eyes of this court, then, a positive test does not correspond to a Covid case. The two most important reasons for this, said the judges, are that, “the test’s reliability depends on the number of cycles used’’ and that “the test’s reliability depends on the viral load present.’’ In other words, there are simply too many unknowns surrounding PCR testing.
  https://www.rt.com/op-ed/507937-covid-pcr-test-fail/

  1. manusia akhir nya akan hidup bersama covids sepertimana manusia dapat hidup dgn virus SARS, H1N1 dan ebola selain nipah juga…

   tapi, mampu kah manusia hidup bersama dgn virus seketul daging babi aka amanat hadi hingga jadi zombie bercangkul, berparang & berkapak sana sini..?

   the pettiness of religious extremists far outweighed the rationality of ordinary being…

   maka perlu kah manusia menjadi unordinary separa zombie ?
   berserban, berjubah dgn perut membuyuk2 ke sana kemari…?

   1. Sekarang ni pun puak2 bahalo ni masih Zombie..membabi buta aja walaq pd Imam serban Besar si Hadi Wang tu.. Hadi sokong geng kartel penyamun, perasuah, tebok atap pun, pengikut2 masih ratib2, anggok2 waima Pas dan Hadi di landasan yg betul. Parti Ajaran Sesat dan pemimpin aka Duta Timur Tengah makan gaji Buta ! Haram tau..

 39. MELANDA LANDA SEJAK PETANG SEMALAM HINGGA PUKUL 3 PAGI INI DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA MNGARUT ATAU MENCARUT.

  MENYEBUT AMANAT SEKETUL DAGING BABI ITU ADALAH MENGARUT, MAKA PUKIMAK LAH DIA.

  SEKARANG KOMEN2 DIA AKAN DIBALUN, DITIBAI DAN DIBANTAI DI SINI.

 40. ape akan jadi bila teras kelangsungan negara di asaskan dgn

  democracy berparlimen dan raja berpelembagaan

  di cemari dgn menukar polar keabsahan nya dgn membelakangi yg pertama dan mengutamakan yg kedua pula…?

  ini kah normality #melayu2islang Moo + hadi akan jenamakan utk terus berkuasa…?

  adakah ini kayangan slogan islang memerintah yg di laungkan oleh hadi melalui amanat sesat ajaran seketul daging abi nya hingga memabukan golongan nya di….

  memali…?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN PANGKAT NAIK KE PUKIMAK selalu menyebut Memali.

   Tapi dia gerun, tak berani sebut rusuhan kaum di 13 Mei 1969 di mana Tentera di arah mengawal keadaan dan depa gunakan SOP (Standard Operating Procedure) Tentera terhadap depa yang melanggar Perintah Berkurung dan bergelimpangan yang mati, termasuk anjing2 depa.

   DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK ini jahat, asyik mahu timbulkan peristiwa yang menggerunkan, maka di sekel kepala dia di sini tiap kali dia buat begitu.

 41. there are so much hatred #melayu2islang yg di bawa oleh amanat sesat hadi dgn berjaya merusuk masuk dlm kerajaan Moo kerana memerlukan mereka utk memberikan Moo majoriti…

  adakah #melayu2islang hadi di asaskan keistimewaan yg termaktub dlm perlembagaan mengenai keistimewaan melayu hinggakan #melayu2islang hadi menyalah gunakan nya utk menebuk2 atap sana sini selain membelakangi democracy & parlimen yg di dirikan…?

  adakah kesesatan amanat hadi dah di jadikan asas utk melakukan hatred dan membelakngi democracy dan menutamakan pemerintahan caliph dgn raja berpelembagaan semata2..?

  1. English grammar berterabur (“there are so much hatred”), begiitu lah jeniis lepasan sekolah SJK si zunnun the Pukimak yang suka mengungkit isu2 yang tak wajar di buat.

   Takda modal lain, asyik menyebut tebuk atap kepala hotak dia.

   Menuduh orang melakukan hatred tapi dia sendiri yang buat begitu – menyoal pemerintahan raja berperlembagaan.

   Perlu dibalun, ditibai dan dibantai berterusan disini.

 42. ape kah kekuatan dan keabsahan #melayu2islang Moo + hadi selain dgn bibit2 keundalan #si Moo mendapatkan ibu ayah nya di kubur lepas di nobatkan jawatan prdna menteri negara

  selain di perkukuhkan dgn fahaman ajaran sesat amanat hadi dgn sokongan malaun2 mereka…?

  mereka optimistik, yakin bahawa tema #melayu2islang yg di bawa dapat menyelesaikan permasaalahan semasa…..

  bahawa doa2 mustajab hadi aka pendeta terbesar #melayu2islang akan di makburkan oleh tuhan pagan yg mereka reka dan bina ?

  akan di rahmati dgn kenabian muhammad yg berbangsa berserban berjubah dan berbini2…

  betul ke kenabian muhammad itu bersrban berjubah berbini2 hinggakan doa hadi di ketawakan oleh virus covids ?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) menuduh “tuhan pagan yg mereka reka dan bina”.

   Ini lah jenis yang tonggang tonggek di pangkal kayu pokok Kayu Ara di tepi rumah nya dengan joss sticks, tapi tak mengaku menyembah Tuhan mereka, konon nya ikut2 saja “tradisi” sejak nenek moyang dia.

   Binatang zunnun ini menghasut Muslimin dan agama Islam, persoalka Nabi Muhammad. Dia perli diambil tindakan oleh pihak berkuasa, sementara itu ditibai dan dibantai berterusan disini.

 43. manusia dgn dunia yg mereka kini bina sedang melihat amerika syarikat satu bibit kesundalan kerana selama ini menjuarai democarcy tapi presdient yg ada menafikan proses democracy yg mereka jadikan beacon kpd setiap penjuru dunia persepsi manusia….

  bagaimana dgn kerajaan #melayu2islang Moo + hadi ?

  sepeti trump yg asyik menafikan proses democracy, kerajaan #melayu2islang Moo + hadi masih mabuk lagi dgn amanat sesat hadi membelakangkan democracy berparlimen dlm masa yg sama “misled singgahsana yg mereka masih ada majoriti..?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PsUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mengarut persoalkan demokrasi dan majioriti tapi tak ambil tindakan mengikut peraturan dan undang2 yang ada.

 44. dgn permasalah yg mengejutan rakyat menghadapi penyularkan yg melibatkan di negara dan seluruh manusia di bumi…

  dan compounded dgn permasaalahan ekonomi semasa dan tahun2 yg mendatang dari nya….

  ape kah acuan politik partisan yg di amalkan oleh pemimpin2 semasa perlu berubah utk mendatangan kan kematangan dan kemajuan negara dari tahap rational nya….

  adakah bibit kesundalan2 kerajaan #melayuislang Moo + hadi dgn amalan fahaman amanat hadi masih di tahap penafian sepanjang hari sedang kan kerajaan yg ada tidak berani utk balik ke parlimen mendapatkan keabsahan mereka….

  adakah kesundalan2 sedemikian sama dgn trump yg asyik dlm penafian kecundang kpd biden dan menggunakan babi2 taksub nya menyerang capital hill sepertimana babi2 belaan hadi menebuk2 atap parlimen utk berkuasa…?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) menuduh dan menyoal itu ini tapi tak kasi bukti atau fakta dengan peneragangan dan rujukan.

   Hanya membebel macam Nenek Tua. Dah membuang tebiat, gamaknya.

 45. is our constitution been stress tested ?

  adakah perlembagaan negara di uji dgn keabsahan utk berdiri teguh dgn realiti semasa…?

  penularan covids terkini satu phenomena “unchartered water” buka sj mengakibatkan kesihatan rakyat jelata tapi kesan ketara nya pd kelandsungan ekonomi rakyat dan negara….

  maka, adakah perlembagaan yg ada perlu di beri tambahan kpd nya utk memperkasakan kelestarian negara ?

  kelestarian bukan mengikut acuan yg sedai ada antara democracy berparlimen dan raja perlembagaan yg sedia ada…?

  ape yg tidak kelihatan di sini di mana, politik semasa yg mengambil precedence setiap langkah dari kelangsungan rakyat jelata…?

  tidak kah rakyat itu yg menujudkan negara..?

  atau

  kepimpinan itu yg dominate kelangsungan negara…?

  atau perlembgaan itu yg mengikat kedua2 nya…?

  tapi dgn keadaan semasa yg memerlukan bentuk2 tindakan “urgency” utk membawa keluar permasaalah penyularan dan kesan eknomi kpd rakyat dan negara, membawa kpd mengertian keperluan kepimpinan yg kuat, decisive & menguasai ….

  juah sekali yg di tampilakan oleh kerajaan #melayuislang Moo + Hadi san sini dgn kesesatan ajaran seketul daging yg mereka bawa….?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mengarut menyoal is our Constitution stress-tested entahapekebende.

   Dia tidak sedarkan Perlembagaan negara telah di bincang dan diluluskan di Parlimen di masa Merdeka dan di penubuhan Malaysia.

   Hanya menuduh seperti biasa, tidak ada bukti atau alasan yang boleh diterima.

   Bak kata bebudak, nak heboh saja.

   Sibuk ada faedah, heboh yillek faedah.

 46. jika perpisahan antara motive keinginan darurat vs keputusan darurat yg di luluskan oleh singgasana satu “fine line separation”

  sepertimana nya satu “fine line separation antara masih sedar dan tidak sedar lalu tertidur….

  membawa satu bentuk assumption yg kita selalu meletakan nya sebagai “kotak hitam” yg sering di sebut sebagai ambiguity…

  tapi tidak kah ambiguity ini blh di terokai dgn ape peritiwa yg membawa kpd keputusan2 yg di ambil dan di luluskan antara kedua2 bidang kuasa yg ada…?

  kerana fine line yg kita saban hari hadapi kerap kita buat satu penerimaan normality dlm hidup seharian kita….

  kerana fine line separation antara masih terjaga dan hilang ingatn lalu tertidur itu terdapat satu sedaran Alam yg amat luas bentuk nya….

  satu transient yg mana jasad shut down, tapi kesedaran kita melayari deep into our unconsciousness….

  … melihat sendiri jasad sedang tidak sedar diri….

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS)  mengarut lagi dengan fine line separation, black box, ambiguity entahapekebendenye.

   Dia selalu hilang ingatan lalu tertidur masa menulis komen disini pun.

   Bila demikian, mengaruut lah dia.

 47. darurat yg di kini di kuatkuasakan oleh kerajaan melayu2islang Moo + hadi adakah satu keuntungan kpd rakyat atau satu keuntungan kpd prophesy Moo + hadi ?

  kerana prophecy Moo + hadi cuba mempaparkan satu keuntungan kpd rakyat utk menyelamatkan mereka dari penyularan yg kini menyular dgn kadar tinggi….

  keuntungan kpd rakyat kerana menyelamatkan mereka dari mati….

  bgaimana pula mkeuntungan prophecy Moo + hadi utk meneruskan kekuasaan mereka dgn kehilangan kerusi majoriti ?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS)  coba mengelirukan rakyat menanya keuntungan darurat.

   Menuduh “penyularan yg kini menyular dgn kadar tinggi…” entahapekebende .tak diterangkan nya.

   Intoxicated dengan istilah “menyular” nnak coba impress pembaca hingga di ulang nya dalam phrasa yang sama. Tanda ketandusan otak nya.

 48. kesalahan yg amat nyata oleh penyokong2 trump bilamana mereka teransang oleh mainan inner circle trump dan trump sendiri utk menyerang capitol hill…

  dgn tindakan sedemikian rupa, maka tidak susah utk democrate & pelosi menggunakan nya bukan sj mengecam tapi yg amat memalukan menyingkir sitting president trump sekali…

  tapi

  bagaimana pula dgn tindakan Sheraton hingga terguling nya kerajaan yg di pilih rakyat ?

  tidak lain, bila mana #sinyanyuktua96 dgn tindakan unilateral nya tanpa beruding dgn presidential council yg menaikan dan memberi nya kepercayaan utk menyandang jawatan perdana menteri sunggohpun singgahsana ketika itu menjemput WAWI utk menyandang nya..

  ini membolehkan singgahsana utk menggunakan kuasa nya selari dgn raja perlembagaan utk membuat keputusan…

  bagiamana pula dgn kerajaan #melayu2islang Moo + hadi dgn menggunakan alasan lalu menyembahkan nya kpd singgahsana pula sedangkan dlm ketika itu, kerjaan nya telah tiada kerana hilang sokongan majoriti….?

  ngape tidak singgahsana persoalakan “the crux of the issue” kelestarian dan keabsahan kerajaan yg ada ketika mengadap kpd nya..? adakah kerajaan yg ada terkini telah jadi kerajaan yg illigitimate ?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) di lewat malam coba kaitkan keadaan Donaldo Trumpo dengan keadaan disini.

   Mana boleh, Mamat? Bodo bertambah bila menanya “adakah kerajaan yg ada terkini telah jadi kerajaan yg illigitimate ?”

   Tak fikirkan langsung bahawa ada Peguam Ngara dengan setaf pakar2 guaman berpuluh yang sentiasa mengkaji keadaan dan mengelakkan illigitimacy.

   Dol ini tak sebut pun jika dia loyar.

 49. ape yg paling utama dlm keluruhan manusia dgn kemanusian mereka…?

  menegakan kebenaran dan memperkasakan alam….

  kerana alam itu satu kehidupan dan segala persalah lakuan yg manusia ambil seperti meludah terpercik ke muka sendiri….

  kita merosakan eco system alam, alam akan perbetulkan nya dgn cleansing” nya tersendiri, …

  ngape air laut itu masin…? kerana setiap perubahan akn mengugat “latent heat of evaporation” nya, dan bilaman kurang salinity nya, akan menyebabkan kadar evaporation naik tinggi, dan awan akan menjadi dgn kadar lagu membawa puting beliung yg mengugat kesejasteraan manusia….

  its a tic -tac-toe antara manusia dgn alam sekeliling nya…

  tapi, ngape pula kelangsungan manusia berteraskan kpd hukum2 mereka sendiri berasakan “divinity” kpd peraturan dan hukum yg di tetapkan hingga membawa kpd kekakuan dan redundancy dan remedy….?

  divinity membawa kpd limit of “treason” yg di di gunakan utk menegarkan kepentingan…?

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mengarut dengan menyebut generalities.

   Nak coba impress pembaca dia tahu banyak tapi tak ada hujjah berdasarkan fakta, hanya tuduhan dan soalan.

   Lagi tanda ketandusan otak nya.

 50. omputih ada mengatkan, jika hendak menawan lawan biar di hidangkan ketika dlm keadaan sejuk.dan kelaparan…

  jgn sesekali di hidangkan dlm keadaan panas, kerana ketika itu semua sedang dlm kepanasan dan kekenyangan….

  tapi omputih mana yg berkata sedemikian…

  1. Fine line antara mencabar langkah2 pengisytiharan darurat dan mencabar kuasa YDPA isytihar darurat kerana kuasa YDPA tak boleh dicabar mengikut constitution.

   Pendapat ini telah yg disuarakan oleh MP PKR Hassan Karim, seorang Peguam.

   Yg dicabar langkah2 PM yg memberi nasihat sebelum YDPA buat keputusan pengisytiharan:

   1. Doctrine dirty hands kerana tiada majoriti sbg PM utk memberi nasihat menjadikan nasihat yang salah constitutionally

   2. Kriteria darurat sehingga gantung Parlimen tidak dipenuhi. Malah tanpa kriteria dipenuhi dilihat seolah rampas kuasa “power grab” bila tiada majoriti dan beri remedi tidak adil dan tidak constitutional utk kekal kuasa

   3. Bila gantung Parlimen terserlah mala fide utk rampas kuasa “power grab” bila tiada majoriti dan beri remedi tidak adil dan tidak constitutional utk kekal kuasa itu

   4. Constitution sbg undang2 tertinggi negara mesti memberi precedent kpd pertahankan demokrasi, pertahankan hak2 rakyat yg mengundi MP2 utk amalkan demokrasi dan tidak memberi precedent dan legitimasi kpd rampasan kuasa “power grab”.

   5. Pengisytiharan YDPA mengenai darurat utk mentadbir pengurusan pandemik Covid tidak menyebut mengantungkan Parlimen, amalan demokrasi dan hak2 MP yang diundi rakyat. Hanya pengumuman PM yg gantung Parlimen.

   6. Byk Negara lain tidak declare darurat utk urus pandemik Covid. Yg declare darurat hanya darurat kesihatan, tiada yg gantung Parlimen dan demokrasi.

   1. ..kerana kuasa singgahsana tidak boleh di cabar…?

    the basis of governing is based on

    democracy berparlimen & raja berpelembangan…

    jika democracy berparlimen blh di cabar mengape raja berparlimen tidak blh di cabar pula…

    jika sesuatu permasaalah berbangkit dgn legislature yg telah mendapat majoriti dlm palimen kemudian terdapat kecacatan oleh kerana fakta2 yg terbaru yg memberi nya satu bentuk redundancy, tidak kah kemudia parlimen akan bahaskan perubahan dan remedy…..

    jika perkara sedemikian berlaku, ngape tidak juga berkehendakan satu langkah utk mempersoalkan tindakan yg telah di putuskan oleh pihak singgahsana…

    absolute power corrupt & absoluteness itu bentuk2 mayhem kpd kelansungan manusia dgn kemanusian nya…..

    Is God Absolute ?

    atau manusia masih tidak memahami ketuhanan..?

    is dictum absolute ?

    atau manusia tidak memahami akan hukum kelansungan nya mengikut zaman….

    1. Oops

     raja berparlimen – raja berpelembagaan

    2. Lagi tanda2 DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) mencoba impress pembaca dengan soalan2 yang membayangkan dia pandai, konon.

     Konon saja, relaitinya takda.

 51. siape yg mendukong kerakaan #melayu2islam Moo + hadi ketika ini ?

  dgn 109 mp sudah menjadi kerajaan yg hilang majoriti….

  tapi, adakah pembangkang melebihi jumlah kerusi kerajaan #melayu2islang Moo + hadi ?

  adakah pH mendapat sokongan kerusi dari #sinyanyuktua96 & penyamun2 #melayu2omNo?

  jika masih lagi tidak mendpatkan jumlah melebihi 109 Moo + hadi yg beraskan krajaan ajaran seketul daging babi yg serba sesat,….

  maka Moo + hadi akan teus menerus dgn bibit2 kesundalan mereka….

  maka rakyat jelata di hadapkan oleh kerajaan #melayu2islang Moo + hadi dgn kesundalan2 mereka selain dgn pembangkang yg tidak mampu bersatu utk melebihi 109 yg Moo + hadi perolehi…

  satu penderitaan selain satu tatapan penjenakaan

  1. DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE PUKIMAK (PENERANGAN SUDAH DI BERI DI ATAS) masih berterusan dengan soalan2 saja, takda fakta atau hujah yang boleh di terima.

   Bila menyebut seketul daging babi, maka bodo lah hujah2 nya.

   No spiak. Simply bodo …

 52. terbaik dari DSAI.

  1. sabar bang. boleh cetus krisis perlembagaan.
   langkah lebih mesra rakyat, bincang dgn kkm: +v ujian RT-PCR bermakna telah dijangkiti virus covid ke?

 53. Demi terus Darurat Parti Puppet Boboy Madey mahu buka kluster baru. Takziah kluster baru politik Covid19. PN no majority, no responsibility, no future. Kahkahkah!

  1. Little amuses the nuisance, what more the fool.

 54. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

  Dajjal itu yg mengagungkan dunia riak sombong dgn kemewahan kemasyhuran bergaya jadi kaum wanita kalah dgn ini tapi kaum lelaki kalah dgn kaum wanita semuanya hiasan sementara. Sejurus dtgnya Al-Mahdi kaum wanita lah yg byk ikut Al-Mahdi sbb Al-Mahdi amat memahami wanita dan menghormati wanita dgn mereka manusia berkembang lagi mudah bernikah dgn apa saja warna asal baik2 saja. Begitu doang bertapa murahnya Allah swt menyusun demi kelangsungan hidup.

  The Antichrist is the one who glorifies the world of arrogant ripples with the luxury of stylish fame so that women lose with this but men lose with women all temporary decorations. Immediately after the arrival of Al-Mahdi, women are the ones who follow Al-Mahdi because Al-Mahdi is very understanding of women and respects women with them, human beings are growing and it is easy to get married to any color of any kind. So please pray that Allah swt arranges for the sake of survival.

  Dgr lagu khas buatnya. Tahu.
  Do hear special songs for him. You Know.

  https://youtu.be/psk3IlKCTb0

  https://youtu.be/2KFeUCOGZ2Y

  1. dajjal itu bukan hantu jembalang…

   dfjjal itu ke”aku”an kita yg akhir nya mengambil satu bentuk penafian….

   dajjal akan menjelma pd setiap saat kematian manusia, dtg nya d sambut dgn penantian se tiap kita dgn panafian2 yg kita bentuk utk membina dunia kita ……

   penafian2 yg menafikan ketika hidup tidak mengaku menumpang kehidupan tuhan yg maha esa….

   jika asyik dgn kecarian tajwid yg sempurna, akan datang akan nya dgn bacaan dgn tajwid yg mempersona….

   jika asyik dgn ebiet ade, dajjal akan dtg merupai abiet mendendangkan lagu….

   jka asyik memuki memantat sana sani seperti mana moktar senik dajjal tak teragak2 merupai aleena utk mnghiburkan nya…

   jika asyik merasakn jawatan perdan amenteri ha milik #sinyanyuktua96, maka dajjal akan menaikan darjat #sinyanyuktua96 dgn keinginan nya….

   jika asyik dgn ajaran seketul daging babi, tak susah akan dajjal mendatangi hadi awang, dgn serban jubah arab yg mana hadi awang merasakn itu Nabi Muhammad….

   maka be careful what we are asking……….

   cuba2 renungkan wajah terperi kita sebelum mati, itu wajah ketuhana yg sentiasa bersama kita….

   1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

    Ilusi je tu kalu berubah angkoh maka termakan lah hasutan dajjal itulah sekeping hati kalu baik maka baiklah kalu jahat maka jahatlah ia. Manusia terperangkap kearah dajjal sbb tidak puas hati dgn reaksi org sekelilingnya.

    Maka itulah tuhan dajjal yg telah dia pertuhankan gagal lah ia tidak dapat dikawal jemala lelangit kepalanya.

    The illusion that if change to arrogant, then the incitement of the dajjal is eaten, that is a piece of the heart if it is good, then it is good if it is evil, then it is evil. Man is trapped towards the dajjal so he is not satisfied with the reaction of those around him.

    So that is the god of the antichrist that he has deified failed, he can not be controlled by the palate of his head.

    Dgr lagu ini. Tahu.
    Do hear this song. You Know.

    https://youtu.be/fWksZQaAuTY

    1. don’ let anyone tell u who you’re instead u tell everyone who you’re…

     tapi, siape sebenar nya kamu…?

     1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

      Ketetapan tetap ketetapan asal berubah dunia ini akhirnya bersaudara. Ini janji Allah swt melalui kiriman yg beransur-ansur jgn dicemburui kedudukan ini maka terperangkap lagi di wilayah dajjal.

      The permanent decree of the original decree changed this world finally brothers. This is the promise of Allah swt through the gradual delivery, do not be jealous of this position, then be trapped again in the territory of the antichrist.

      Dgr lagu ini. Tahu.
      Do hear this song. You Know.

      https://youtu.be/kPmaseAH6Sw

      1. gosh…

       kinda akin trump promises to d white supremist and they want presidential pardon from the Jan 6 riot….

       what did God promise to human..?

       heaven & hell ? redemption and resurrection ? 

       1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

        Apabila petunjuk hanya menyebutkan apa salahnya melakukan apa yang betul atau tetap positif ke depan ada mekanisme untuk memperbaiki ke arah mata dengan mata saling memandang. Tetap tenang di hati adalah syurga tetap marah di hati adalah neraka sekarang dan akhirat tanpa akhir.

        Dajjal adalah pengetahuan lama iaitu hanya nilai negatif. Setelah muncul berlaku mengambil alih semua pemerintahan semuanya kembali normal. Orang yang diam tidak mahu memainkan peranan tidak akan pernah berubah tidak akan mengejarnya untuk berubah tetapi setiap orang mesti memainkan peranan tidak ada yang percuma. Secara beransur-ansur menuju akhirat mereka yang masih berkelakuan buruk akhirnya menjadi gila tidak tahu apa yang berlaku tinggal bersendirian di Pusat Pemulihan. Itu semua akhirnya dan tidak tahu berapa lama kembali bersatu dengan keluarga.

        Apa yang sudah berlaku sekarang adalah keadaan yang sama kerana watak sendiri menjadi gila dan ada yang menyihir oleh orang lain sejak pada masa ini, sebelum saat ini dan di akhirat satu-satunya perbezaan dengan kehidupan yang lebih lama tanpa akhir.

        When leads just mention only what wrong doing what right doing or stay positive value way forward there’s mechanism to fix towards goodness eyes by eyes look one another. Stay cool in a heart is heaven stay anger in a heart is hell now and hereafter with no end.

        Dajjal is old knowledge ie only negative value. Once emerges taking place take over all government everything back to normal. The one stay idle don’t want to play a role will never change none will chase him/her for a changing but everybody must play some role nothing is free. Gradually towards hereafter those still in bad character at last become crazy doesn’t know what happening stay alone in the Rehabilitation Center. That all at last and doesn’t know what the time back to normal unite with family.

        What already happened now is same situation some because ownself character become crazy and some bewitch by others since at present, before this moment and in the hereafter the only difference with longer life with no end.

        Dgr lagu ini. Tahu.
        Do hear this song. You Know.

        https://youtu.be/7zmVmnhK7To

        1. good…

         quote

         “salah melakukan ape yg betul atau tetap positif ke hadapan ….”

         mak y tinggal ke belakang itu akhir nya satu kesempadanan & pelajaran…

         who decide right or wrong ?

         1. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

          All of us agreed decide what right what wrong for most cases governments from peoples for peoples.

          1. Bahasa Inggeris berterabur, ghoyyak BM saja lah, Mat.

           Tak mengharu perasaan pembaca dan mungkin depa boleh setuju dengan apa hang kata.

          2. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

           Grammar tak penting asal faham isinya. Org Jepun sehabok omputih pun tak faham baca dan cakap … maju menjauh ke depan. Org Melayu timing je lebih mcm awaklah masih duduk bawah tempurung besi.

           Begitu jelas sudah diterangkan awak tidak terharu menerima … Allah swt itu maha pengampun pengasih lagi penyayang amat memahami keterbatasan kefahaman manusia hanya manusia saja jadi dajjal bertindak zalim tiada dibakar api yg menyala-nyala di neraka hanya api yg terbakar dihati. Habis2 didunia dan akhirat menjadi gila semada didunia terus ke akhirat samada kekal ato sadar semula bergantung kepada nisbah kesalahan.

           Baca buku Mizanul kubra byk dijelaskan balasan dari timbangan amalan baik mahu pun jahat … Itu pasal jgn terjebak salah sehingga melakukan kezaliman semuanya berawal dari hati. Tahu.

          3. Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food

           Kan ada dua bahasa Melayu keutamaan diterjemahkan bukan utk org yg berlagak membaca hanya pada yg mahu mencari kebenaran beragama sdg kefahaman agama ko memahami kearah kewujudan diri … itu pasal grammar hal budak2 pun ko utamakan sepatutnya isi kandungan utk difahami tidak pula dipaksa menerima … bila komen tidak betul dan tahu dah reaksi feel laku si tukang komen ini … ko selama ini eksyen apo hadiah ko dapat hanyalah org kiri kanan meluat tingkah laku kebudak2an. Dah tua tapi perangai budak2 masih menebal. Tahu.

 55. adakah rakyat menderita atau rakyat kini sedang terhibur dgn jenaka politik semasa…?

  1. Pernah kah saudara dengar kata-kata…

   Ketawa dalam tangisan ?

   1. betul2..

    tapi bagimana dgn tangisan dlm ketawa….?

  2. Bertekak teki ke mikame nih?

Leave a Reply

Your email address will not be published.