APA NAK DIKATA, INILAH PM YANG BANYAK MENYUSAHKAN RAKYAT JELATA….

Perlaksanaan PKP 2.0 yang kemudian disusuli dengan perintah darurat sehingga 1 Ogos depan, selain menampakkan kegagalan Muhyiddin Yassin semakin di depan mata, rungutan dan rasa tidak puas hati rakyat pula boleh dikata hampir merata.

Bagi darurat, walaupun dihujahkan ia untuk menangani Covid19, realitinya ia lebih menampakkan untuk mengelakkan Muhyiddin daripada dijatuhkan.

Bukan lagi satu rahsia, cadangan darurat itu dikemukakan Muhyiddin kepada Yang Dipertuan Agong selepas seorang demi seorang Ahli Parlimen UMNO menarik sokongan terhadapnya serta menjelang UMNO mahu memuktamadkan putus hubungan dengan Bersatu dalam Perhimpunan Agungnya 31 Januari depan.

Sebelum darurat dilaksanakan, Najib Razak ada mengingatkan Muhyiddin kiranya perintah itu dipohon sekali lagi oleh Muhyiddin, ia tidak lain adalah bertujuan agar kerajaan PN terus kekal berkuasa.

Di samping terbukti permohonan darurat buat kali kedua dipohon oleh Muhyiddin, setelah kali pertama dulu ia ditolak, Najib juga mendedahkan hanya Malaysia satu-satunya negara dalam dunia yang menguatkuasakan darurat ketika Covid19 bersekali dengan penggantungan Parlimen.

Dengan itu, maksud politik di sebaliknya tidak perlu disangkal lagi dan pilihan terhormat bagi pemimpin yang hilang sokongan sepatutnya meletakkan jawatan, bukan mencadangkan kepada Agong agar darurat dikuatkuasakan.

Dalam hal ini, keterdesakan Muhyiddin mahu mengekalkan kuasa sehingga mengusulkan perlaksanaan darurat turut membuatkan Tun Mahathir Mohamad menggelarnya sebagai diktator.

Jika Tun Mahathir yang sebelum ini kerap digelar diktator telah menggelar Muhyiddin sebagai diktator, maka hampir 99 peratus benarlah hakikat itu.

Ini kerana hanya diktator kenal dengan pemimpin lain yang ada ciri-ciri diktator seperti yang pernah dikaitkan dengan dirinya.

Dalam perlaksanaan PKP 2.0 pula, di sebalik difahami ianya bertujuan membendung Covid19, peraturan yang dilihat berpilih-pilih turut sama menyerlahkan kegagalan Muhyiddin membela rakyat, terutama golongan B40.

Sementara gedung dan pasaraya besar, kedai perabot IKEA serta kedai barang kemas Habib Jewel, seperti dinyatakan Najib dalam laman sosialnya boleh terus dibuka, sedangkan ia bukan perniagaan barangan keperluan, banyak perniagaan kecil lain atau kaedah meniaga untuk golongan B40 mencari wang seperti pasar malam, tidak dibenarkan membuka perniagaan sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Ini menimbulkan pertanyaan, golongan mana sebrnarnya yang menjadi keutamaan Muhyiddin untuk dibelanya – tauke besar yang sedia kaya raya atau rakyat marhaen yang kais pagi makan pagi sebagai sumber pendapatan mereka?

Kalau pun mereka hendak disuruh duduk di rumah, setidak-tidaknya sediakanlah bantuan kewangan yang sewajarnya dalam tempoh tidak boleh menjalankan perniagaan sekarang ini.

Di waktu yang sama, kedai makan dan restoran yang hanya dibenarkan meniaga sehingga jam 8.00 malam juga benar-benar menyekat pintu rezeki sebahagian lagi golongan B40.

Selain banyak restoran dilaporkan hilang pendapatan hampir 80 peratus kerana peraturan itu yang disertai larangan makan di kedai, kerajaan haruslah sedar bahawa ramai golongan B40 menjalankan perniagaan bermula pada waktu petang sebagai sumber rezeki seperti menjual burger, char kuew tiaw, sate dan sebagainya.

Restoran-restoran tomyam juga biasanya dibuka bermula pada waktu petang.

Dengan itu, jika pukul 8.00 malam sudah diarah tutup kedai, berapa lama dan bagaimana mereka mahu mencari rezeki?

Lagi pula, bagi kebanyakan orang Islam, waktu mereka membeli makanan untuk dibawa pulang bagi makan malam ialah selepas selesai menunaikan solat maghrib.

Maka, kenapa Muhyiddin, sebagai anak ulama, tidak boleh berfikir untuk melanjutkan tempoh perniagaan kedai makan, restoran, menjual burger, char kuew tiaw, sate dan sebagainya sekurang-kurangnya sehingga jam 10.00 malam?

Dalam tempoh darurat dan PKP 2.0 ini juga, kegagalan Muhyiddin tambah berganda dengan laporan beberapa syarikat antarabangsa besar seperti Toyota, Hyundai, Amazon, LG, pembuat bateri CATL bakal memindahkan pelaburan mereka hampir RM100 bilion ke Indonesia.

Tidak sukar menelah pindahnya semua syarikat besar itu adalah disebabkan ketidakyakinan mereka terhadap kepimpinan Muhyiddin, kestabilan politik negara dan kerajaan PN yang diterajuinya.

Kehilangan pelabur-pelabur tersebut bukan saja menjejaskan pendapatan negara, malah menyebabkan beribu-ribu rakyat hilang pekerjaan dan ini tidak mustahil mendorong ramai antara kita menyeberang ke Indonesia mencari kerja sepertimana mereka sekarang ini mencari rezeki ke negara kita.

Sebab itu, lagi lama beliau bertahan dengan kerapuhan kuasanya sekarang, bukan bertambah baik keadaan negara ini, bahkan akan memburuk dengan ekonomi bertambah malap, rakyat sukar mencari rezeki dan ramai yang hilang pekerjaan.

Pun begitu, Malaysia ini agak bertuah kerana mempunyai Agong sebagai ketua negara yang baik, merendah diri, cakna kepada rakyat terutama jika ada malapetaka melanda, nak diharapkan Muhyiddin, beliau boleh dikata tidak berguna apa-apa untuk memberi kesejahteraan kepada kita semua.

Sewaktu PKP 1.0 dahulu di mana beliau sering menyebut hanya ingin menjaga rakyat dan tidak mengutamakan politik, sebaliknya ketika itu jugalah beliau memecat dan menyingkirkan semua musuh-musuh politiknya dengan cara yang keras dan tidak memberi muka.

Di ketika PKP 2.0 dan darurat ini pula, hanya setelah dua hari berlalu, beliau jugalah yang pertama sekali mempengerusikan mesyuarat politik PN Johor, sambil membuat beberapa perlantikan untuk mengukuhkan kedudukan gabungan tersebut.

Dengan selalu cakap tak serupa bikin, disertai dengan deretan kegagalan dan lebih banyak membawa kesusahan daripada kesenangan kepada rakyat, termasuk mencadangkan darurat ketika sokongan terhadapnya makin tiada, Muhyiddin dengan ini adalah Perdana Menteri terburuk dalam sejarah negara. (Shahbudindotcom 16/01/2021)

4 18 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 January 2021 — 9:32 am
Subscribe
Notify of
guest
76 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 5:10 pm

MEMALI RANCANGAN JAHAT DORAEMON DISOKONG KUAT ALBONTO………. ALMAHDI AKAN MUNCUL LEPAS WW3………. PAX AMERICANA SUDAH LAST COUNT DOWN…… TOWARDS WW3 TO PAX JUDAICA…….. Kembalinya Liberal World Order……… 1. Terkini Joe Biden baru sahaja mengangkat sumpah sebagai Presiden Amerika Syarikat yang ke-46. Beliau jelas akan mengembalikan ‘Liberal World Order’ dengan Amerika mengetuai semula pakatan Barat seperti NATO yang diabaikan di bawah Trump. Apakah baik-buruk pelantikan Biden ini kepada ekonomi, pasaran saham, perdagangan, Laut China Selatan, dan Dunia Islam? 2. Pastinya peristiwa ini bakal memberi impak besar dalam arena politik dan ekonomi antarabangsa kerana Biden menjanjikan perubahan signifikan berbanding Presiden sebelum ini,… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 3:57 pm

adakah hadi awang masih mengamalkan kesesatan amanat nya ?

maka perlu satu semak kan perundangan utk membawa hadi ke mahkamah utk di bucara utk mengelak peristiwa di memali berulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 3:18 pm

PHD4PIG MEMANG HIPOKRIT DAN OPPORTUNIST…….MASA DIA PERINTAH KEDEKUT NAK MAMPUS BILA JADI PEMBANGKANG MINTA KERAJAAN TABUR DUIT…….. Sukarnya Duit Kerajaan Untuk Sampai Kepada Rakyat……… 1) Kalau wang kerajaan begitu mudah untuk diberikan kepada rakyat, kalau 35juta wang kerajaan mudah untuk diperuntukkan membeli tablet kepada jutaan pelajar… tanpa birokrasi, tanpa restriction itu ini… tanpa kreativiti untuk klepet duit kerajaan… sudah tentu para pemimpin berjiwa rakyat zaman PH mentadbir akan curahkan segala wang kerajaan untuk kebajikan rakyat. 2) Siapa tidak kenal YB Bangmat yang berjiwa marhaen, merasai denyut nadi rakyat. Siapa tidak kenal YB Salahuddin yang tersentuh hatinya dengan kesusah rakyat. Siapa… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 9:00 am

amanat hadi sah sesat dan fahaman extremist tapi hingga kini hadi awng masih tidak memohon maaf kpd rakyat dan negara….

maka utk mengelakan peristiwa berdarah di memali berulang maka hadi akan di bawa ke muka pengailan utk rakyat ketahui samada hadi masih mengamalkan ajaran sesat amanat hadi…

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
25 January 2021 7:17 am

JANGAN RISAU SEMUA ORANG ADA COVID……PN TAK PERLU BAZIRKAN DANA RAKYAT …..HANYA TUMPUKAN MEREKA YANG BERISIKO SAHAJA…….. KATA KUNCI UNTUK WABAK ADALAH ASING…… PENDATANG ASING DAN POLITIK ASING PHD4PIG……… WABAK BERPUNCA DARI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ PHD4PIG GAGAL HALANG KLUSTER TABLIGH DAN SABAH…….. RAKYAT PERLU BELAJAR HIDUP DENGAN COVID……. WABAK COVID-19 DI SABAH HANYALAH SANDIWARa Oleh Dr Mamat Desa Pemimpin kontroversi Warisan, Mohamaddin Ketapi yang menganggap tragedi serangan militan Sulu di Lahad Datu pada 2013 sebagai sandiwara ATM/PDRM ‘berperang dengan anjing dan ayam’, terkini menganggap pandemik Covid-19 pula sebagai sandiwara PRN pula. Kenyataannya yang penuh prasangka dan dangkal itu telah… Read more »

zunnun
zunnun
25 January 2021 12:24 am

amanat hadi sah sesat dan extremist, maka adakah hadi dah bertaubat dan memohon maaf ?

jika hadi enggan, maka hadi perlu di bawa ke muka keadilan…

supaya peristiwa berdarah di memali tidak betulang lagi

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
24 January 2021 10:13 pm

NEGARA TIDAK PERLUKAN BANDUAN RETORIK JADI MP……. NEGARA MAKJUJ YANG AKAN KUASAI DUNIA DALAM NEW WORLD ORDER………. Why Calling Israel An Apartheid State Is Not Enough…….. Report from B’Tselem highlighting Israel’s apartheid character is a welcome development, but this finding cannot be divorced from the state’s oppressive settler-colonialism B’Tselem, a leading human rights group in Israel, recently released a report concluding that Israel is an apartheid state, with a regime of Jewish supremacy stretching from the Jordan River to the Mediterranean Sea. The report found that Israel meets the definition of apartheid under international law, which defines apartheid as “inhuman… Read more »

zunnun
zunnun
24 January 2021 8:02 pm

adakah hadi awang berasa menyesal anuti fahaman extremist hingga membawa peristiwa berdarah ….

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
23 January 2021 4:27 pm

LIBERALISM PLURALISM PHD4PIG AKAN BAWA MELAYU MURTAD………. KORANG SEDAP KUTUK…..SEKALI KENA COVID BARU PADAN MUKA…….. SETAKAT INI BELUM ADA SALAH GUNA KUASA DARURAT OLEH TOK MUDIM……. ELOK SANGAT PHD4PIG PERGI MAMPUS SELAMANYA BERSAMA KLEPTOKRAT UMNO………. Umno’s Final Act Of Self-Destruction………. And, suddenly, the relevance of Umno is put to question. Was not Umno the benteng perjuangan against DAP, PKR and Pakatan Harapan, who posed a clear and present danger to the Malays, Islam, Bahasa Malaysia and the Raja-Raja Melayu? How then can Umno oust the “Malay” government and replace it with a DAP-led government? It really does not matter why.… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 4:09 pm

hadi awang perlu di tangkap jika enggan memohon maaf kerana di kuatiri masih membawa fahaman sesat amanat nya yg membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
22 January 2021 2:40 pm

MEME. LAA TOK MUDIM TAHU HAYAT TAK PANJANG UNTUK PM8……HADI SETIA MENANTI UNTUK PM9……. THE PROBLEMS STARTED WHEN DAJJAL ILLUMINITY AND DAJJAL FREEMASON UNITED TO DEVALUATE RINGGIT TERRIBLY……IT WAS ONLY THE TIP OF HUGE CORRUPTIONS ICEBERG……. Pembangkang Tolak Proklamasi Darurat, Helah Bela Diri – Kaunselor…….. – Pihak pembangkang yang masih membuat bising dan tidak bersetuju dengan Proklamasi Darurat oleh Yang di-Pertuan Agong disifatkan sebagai pihak-pihak yang menggunakan helah bela diri, kata seorang Kaunselor berdaftar, Mohamad Hasbullah Mustafa. Menurut Hasbullah, tindakan mereka sebenarnya adalah untuk memujuk diri sendiri dengan kekecewaan yang sedang mereka alami akibat peralihan pentadbiran negara secara sah pada… Read more »

zunnun
zunnun
22 January 2021 10:25 am

adakah mulut hadi awang di kelukan kerfana enggan bertaubat membawa ajaran sesat yg membawa kematian2

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
20 January 2021 9:22 am

BAWAH PHD4PIG RAMAI PEMBAWA AJARAN SESAT DAN MENYELEWENG ………… PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya,… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 2:56 pm

mengapa ibrahim libya mabuk hingga sanggup berparang, cangkul & kapak mempertahankan kesesatan ajaran seketul daging babi…?

adakah virus ajaran amanat sesat hadi lagi bisa dari covids hingga membawa kematian2…

di memali

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
19 January 2021 1:05 pm

ELOK SANGAT PENDATANG ASING PULANG KE NEGARA MEREKA…….. PHDAPIG PEMUJA SYAITAN……22 BULAN NEGARA JAHANAM…….. MANA YANG DI ATAS ELOK DICANTAS……BIAR TUMBUH TUNAS BARU……. PENCEROBOH CINA KAWAL TANAH CEROBOH SEPERTI MILIK ‘BAPAK’ MEREKA Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan 204 pekebun durian Musang King yang menceroboh tanah kerajaan negeri di Raub Pahang atas dua sebab iaitu notis pengosongan yang dikeluarkan oleh pentadbir tanah dan ia bukanlah satu keputusan atau tindakan yang boleh disemak di mahkamah. Rujuk pautan: https://www.1media.my/2020/12/isu-tanah-durian-musang-king-raub.html 2. Namun, ramai terkejut apabila video tularan Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), melalui hasil tinjauan mereka memaklumkan, mendapati setiap penjuru masuk sekitar kawasan tersebut dikawal… Read more »

zunnun
zunnun
19 January 2021 12:49 am

hadi awang bertangung jawap dgn kematian2 di memali yg membawa ajaran sesat amanat hadi nya….

sudah kah hadi awang memohon maaf ?

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
17 January 2021 7:27 am

PAK JUB PALING BANYAK SUSAHKAN RAKYAT…… MASALAH2 BESAR NEGARA BERPUNCA DARI DORAEMON……. Pemergian Tun Salleh Abas: Kezaliman Yang Belum Terbela Dan Pengharapan Yang Belum Tertunai…….. by1Media. Masih saya ingat lagi bagaimana, setelah Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri mengumumkan di JW Marriott Hotel, Kuala Lumpur, pada 17 April 2008 bahawa Kerajaan Malaysia akan memberi bayaran ex gratia kepada Tun Salleh Abas atas pemecatan beliau sebagai Ketua Hakim Negara oleh pentadbiran zaman Tun Dr Mahathir Mohamad pada 8 Ogos 1988, saya telah menemui Tun Salleh Abas di Hilton Hotel, Petaling Jaya, pada 7 Mei 2008 bagi merundingkan mengenai bayaran ex… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 8:41 pm

Blogger AntiPH, Life of Aannie questioning why pretend need for MCO and Emergency when Covid is not total lockdown and vaccine is coming. Well, no need rocket science to tell Aannie, emergency is for loss of majority politics and vaccine due after March 2021 is for Covid. January 16, 2021 WHAT TYPE OF LOUSY MCO IS THIS! CITIZENS HAMMER MUHYIDDIN – AS ‘LAX & DOUBLE-STANDARDS’ LOCKDOWN FAIL TO ASSURE THE PEOPLE HIS REGIME CAN CONTROL COVID-19 DESPITE IMPOSING ‘EMERGENCY RULE’ – ‘OFFICES & BUSINESSES, EVEN IKEA & HABIB JEWELS, STILL OPEN’ – ONLY CANNOT DINE-IN, MUST ‘BUNGKUS’ – YET FAMILY… Read more »

zunnun
zunnun
16 January 2021 9:24 pm
Reply to  Anonymous

laa,

hadi awang jual agama utk mendapat keuntungan dunia…

yg ini #sianniee jual politik sambil menaja bitcon…

aduh aduh….

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 7:28 pm

Kalau blogger penjilat Saka semburit yang bocorkan Dewan mewah Pagoh alamat isu tak ke mana. Jangan iri hati pada Pagoh kaya masa darurat. Mat Kerala pesan, you cannot conquer you join them. Then you semburit ikut belakang. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
16 January 2021 9:37 pm

kini segla apparatus kerajaan #melyu2islam Moo + hadi “is breached” dgn pegawai2 yg dah meluat dgn bibit2 kesundalan mereka….

ini membawa pencerahan bahawa #melayu2omNo dan hilang pertimbangan dlm kerajaan #melayu2islam Moo + hadi…

zunnun
zunnun
16 January 2021 5:46 pm

mahathir bapak serba sawan negara
najib bapak kleptocrat negara
muhyi bapak serba tercungkap2 negara

hadi awang bapak perdagangkan agama

3 in 1 mcm Minuman Serba Instant terkini pula…..

kesian, di mana #melayu2 yg ada utk mencari perlindungan akhir nya….

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:41 pm

Tak tahu ayat / perkataan yang mana satu kena sekatan Censorship Budin.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:42 pm
Reply to  Anonymous

Tak diberitahu, lantak lah.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 5:04 pm

Siapa bocor harga Dewan mewah Pagoh? Siapa yang guna duit cukai tanpa rasa malu dalam masa Darurat untuk kepentingan diri? Soalan mana yang akan menjadi isu? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:18 pm

Kamu jenis yang tak guna langsung di dunia ini. Di Mlaysia pun.

Menuduh secara liar tanpa bukti atau penerangan pun.

Semua nya bohong, tipu helah kamu. Itu pasal tak ada punca maklumat pun.

Makna nya hanya keluar dari otak kotor kamu. Rekaan kamu saja.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:28 pm
Reply to  Anonymous

Dia biasa buat begitu sebab tak dibimbing emak bapak kamu sejak kecil.

Depa sibuk sangat pagi petang siang malam. Sibuk pasal apa akan diberitahu dalam masa berikutan.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:33 pm
Reply to  Anonymous

Testing, testing …

tak dibimbing emak bapak kamu sejak kecil.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:35 pm
Reply to  Anonymous

Depa sibuk sangat pagi petang siang malam. Sibuk pasal apa akan diberitahu dalam masa berikutan.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:37 pm
Reply to  Anonymous

Dia biasa buat begitu sebab tak dibimbing emak bapak kamu sejak kecil.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:34 pm
Reply to  Anonymous

Testing, testing …

Depa sibuk sangat pagi petang siang malam. Sibuk pasal apa akan diberitahu dalam masa berikutan.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 6:28 pm

Yg start viral Surat Moo lulus Projek Dewan Mewah Pagoh pakai duit duit rakyat dalam keadaan pandemik dan darurat yalah blogger pro Atok96 sendiri kerana Atok96 tak puas hati dgn Moo dan PN khianati dia.

Bila dah viral, MP2 PH dari Johor keluarkan statement mintak MP Paloh sendiri jawab isu ini kerana isu salah guna kuasa PM.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 6:37 pm
Reply to  Anonymous

Besau dan mewah beno Dewan Orang Ramai harga RM35.5 juta itu, Atok96 jadi PM7 22 bulan Kerajaan PH tak dang nak buat Projek Dewan Mewah diLangkawi. Bengang pengundi Langkawi tadak projek masyuk diLangkawi kerana Atok sibuk berpolitik nak tumbangkan PH.

zunnun
zunnun
16 January 2021 6:34 pm

siape yg bocorkan dewan serbaguna 35 juta di pagoh…

mak aii, 35 juta dewan serba guna dgn peruntukan jabatan perdana menteri….

mesti di mulakan selewat2 nya 1bh Mac 2021….

dlm keadaan rakyat tgh sengsara…?

#melayu2islam Moo + hadi lagi hebat dari najib & zahid akhir nya…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 4:58 pm

Rakyat sudah mula persoalkan kelumpuhan Parlimen Malaysia berbanding sektor lain yang masih bebas dalam Darurat. Puppet Madey si Kitol wajar gelabah 35.5 juta. Kahkahkah!

zunnun
zunnun
16 January 2021 4:50 pm

cuba2 renungkan siape yg merancang bibit2 kesundalan kerajaan #melyu2islam Moo + hadi … teruja sgt agar singgasana isyhtiar darurat ke seluruh negara sedangkan negara2 yg berhadapan dgn penyularan covids jauh lebih besar dari malaysia tidak buat sedemikian hingga mengantungkan parlimen…. dgn perancangan di mulakn dgn menasihati singgahsana kemudian singgahsana ishytiarkan darurat ……. untuk ape sebenar nya…? ape kah #melayu2islam Moo + hadi merasakan sistem berparlimen satu ancaman kpd negara atau membahayakan mereka ? ini kah pembelajaraan #melayu2islam dgn mentera2 ajaran seketul daging yg di jadikan SOP oleh Moo + hadi utk teus berkuasa….. singgahsana hanya perlu bertanya kpd Moo +… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:58 pm
Reply to  zunnun

Kamu menghasut, menuduh tanpa bukti atau penerangan lanjut pun.

Jenis yang selalu tonggang tonggek di pangkal pokok Kayu Ara selalu begitu.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 4:36 pm

Al fatihah arwah Tun. Zaman Arwah Tun Ketua Hakim buat kali pertama Malaysia dapat PM Cina Ling Liong Sik. Ada Saka Kerala kerja tutup lampu dan tipu undi pemilihan. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:46 pm

Yer ker? Dah masukkan ke dalam buku sejarah?

Kot melenting ahli2 persatuan2 sejarah negara nih terkam kamu.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 7:00 pm

Patutlah mung jadi macang budok skema. Mesti sejaroh mung dapat A plus triple H berkat buku teks yang ada. Kahkahkah!

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 4:26 pm

Tuhan Al-Mahdi nantinya berdoa kepada Allah swt begitu juga Tuhan Muhammad dan Tuhan Isa (Jesus) sbb ketiga-tiga rasul ini hamba dikedudukan yg tertinggi contoh akhlak utk diikuti tetap hamba pada Allah swt cuma bergelar Tuhan utk semua sekalian hamba (kita semua sedunia) ikut sama2 bersetia kepada Allah swt. Nah skrg siapa tuhan siapa Allah swt cuba fikirkan betul2.  Ini maksudnya Trinity yakni 3 daulah/kepimpinan/disertakan keromah bukannya bapa tuhan ibu tuhan anak tuhan. Allah swt itu kekal tunggal dari diri ini 360° global/sekeliling kearah cerkerawala yg tiada hujungnya ianya tiada awal sebelum big bang (rujuk Prof Darwin) skrg ini dan terakhir… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:49 pm

Perlu check dengan Jabatan Agama jika apa yang di kata di atas nih betul.

Bunyi serabuk ajer. Nak baca pun malas.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 6:28 pm
Reply to  Anonymous

Ko mana faham kalu dah faham dari bacaan tapi tidak pada hakikatnya. Pegawai tertinggi dijabatan agama pun akui kefahaman ini … itu pasal Allah swt kirim satu persatu utk kesesuaian suasana kalu tidak byk tukang karut mcm awak lah. Tahu.

zunnun
zunnun
16 January 2021 5:11 pm

siape sebenar tuhan al mahdi, muhammad anak aminah dan yoshua anak mariam…? trinity _ Triangle of Essence, Attributes & Faculty 3 daulah – Dzat, Sifat & keupayaan . ape yg di Apex Nya ? renung2kan….. cuba structure Equilateral Triangle, kemudian dgn geometry sedemikian, setiap 4 permukaan triangle tersebut, ada pula bulatan dan titik tengah setiap bulatan jika di salurkan cahaya bertemu di satu “Centre” ….. dari centre ini terpancar cahaya ke Apex Nya….. Trinity ini cuba memperkasakan geometry Bulatan yg mana terdapat Infinite Recurrence ……. keadah ini yg mana di pertengahkan utk mendapat satu Bentuk Infinite Yg Mampu Menyatakan Kesan… Read more »

Catatan Minda
Catatan Minda
16 January 2021 4:25 pm

Mungkin nak dapatkan pencen kenalah genap setahun. Pencen tu dahlah banyak jika tak jadik lagi PM atau Menteri selepas 1 Ogos. Untung ada Darurat walau kerajaan tidak sah lagi terajui negara tapi dapat laba pencen percuma. Kasihan rakyat hidup menderita.. wahai rakyat ingatlah jangan pangkah undi pemimpin seperti ini..ibarat kacang lupakan kulitnya.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:52 pm
Reply to  Catatan Minda

Ada kacang makan kulitnya sendiri.

Bila sekim nya tak jalan, habis duit punah di sana sini.

zunnun
zunnun
16 January 2021 1:57 pm

bagus jika rakyat mencadangkan resolusi piawan pengiktiraf kpd Muhyidin pula selepAs rakyat memberi jolokan terbaru kpd mahathir….

“bapa #sinyanyuktua96 tersohor negara.”

cadangan gelaran utk Moo akan Muhyidin….

“bapa pengkianat negara..”

“bapa paling bebal negara..”

“bapa darurat negara…”

“bapa covids negara…”

“bapa temberang negara…”

“bapa terkial2 negara..”

“bapa tercungkap2 negara…”

“bapa mencari ibu bapa nya di dlm kubur ”

“bapa takut kpd parlimen & democracy ..”

“bapa pemabuk tegar termakan ketul daging babi hadi …”

bagaimana pula gelaran utk hadi awng pula…?

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:09 pm
Reply to  zunnun

Kamu bapa kelentit besar.

Macam di cakap di bawah nih.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 4:40 pm
Reply to  zunnun

Bapa Puppet Madey si Kitol
Bapa Perogol Nika Gee
Bapa Perutusan Khas Malaysia
Kahkahkah!

zunnun
zunnun
16 January 2021 6:01 pm

bapak pembaca mentera doa2 di seluruh negara….

tapi ngape #siMoo mencari ibu bapak nya hingga ke kubur ?

dah membangkai, masih ibu bapak nya lagi ke ?

wajah nya, wajah siape ?

zunnun
zunnun
16 January 2021 1:44 pm

sebelum nya ada pM yg terlebih nyanyuk melapaskan jawatan kerana merajuk…..

sebelum si nyanyuk ada pM kaki klepeto”cracy” dan mempunyai suami besar nafsu melebihi biji puki …

seblum itu ada pula pM yg kaki stim tidur merata2…

kini lain pula, pM opportunist dari pengkianat nya di bantu dgn malaun2 pAs dan #melayu2omNo gagal mengambil kesempatan kerana #siMoo mahir ilmu pengkianatan berlainan dgn #melayu2omNO yg mahir samun menyamun mereka….

ape pula kemahiran malaun2 pAs? kan ajaran seketul daging babi membawa pergertian jual agama utk mendapatkan ghadimah dunia…..

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:08 pm
Reply to  zunnun

Biji puki kamu besar ke? Tak cukup dengan suami ke? Mau Bang Ali pulak ke.

Kamu selalu cakap seketul daging babi sebab kamu jenis yang tonggang tonggek dengan joss sticks di pangkal pokok Kayu Ara di tepi rumah kamu ke?

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:12 pm
Reply to  zunnun

DAP DIRTY OLD MAN ZUNNUN THE LANUN, PANGKAT NAIK KE PUKIMAK BILA DIA MENGARUT ATAU MENCARUT.

Macam2 dia mengarut di komen di atas nih, maka Pukimak lah dia.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 January 2021 12:54 pm

PHD4PIG SUKA MENUDUH TANPA BUKTI TABIAT SEMULAJADI BANI DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ…….. PEMBELA sahut pengisytiharan darurat penuh taat………. 1. KAMI daripada Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Wanita Islam atau Wanita PEMBELA amat bersetuju dan menyokong penuh perisytiharan darurat bawah Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, dengan memperkenan tempoh pelaksanaan sehingga 1 Ogos 2021 atau sehingga suatu tarikh yang lebih awal, jika angka kes pandemik COVID-19 lebih positif dalam usaha mengekang penularannya daripada merebak luas dan merbahayakan nyawa rakyat Malaysia. 2. Kami juga dari Wanita PEMBELA menyeru rakyat terutamanya kaum wanita agar jangan mudah terpedaya dengan dakyah daripada… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 12:38 pm

Abah – Bapa Kehancuran Negara Oh ya jangan terkejut Abah kau akan memperkenalkan semula GST diwaktu kerajaan kehilangan sumber dana yang banyak akibat PKP dan darurat politik. Bersiap sedia hadapi segala kemungkinan. Jika GST boleh diperkenalkan semula, tidak mustahil Abah kau tidak teragak-agak melaksanakannya. Ada sesiapa yang boleh menghalang perlaksanaan semula GST? Kadar GST yang akan dikenakan pasti lebih tinggi kurang-kurang 8%. Kalau takde GST mana nak cari duit bayar gaji Menteri yang 1 sen tak guna. Kàlau takde GST mana àda duit bagi dedak kat walaun cybertrooper. Selepas tu semua rakyat Malaysia kena Gasak Sampai Tumbang. Bertambah miskin dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 1:48 pm
Reply to  Anonymous

Prospek berhadapan dgn cukai GST lagi dan Moody rating terendah ‘C’? POWERED BY COVID-19, EXACERBATED BY INCOMPTENT MUHYIDDIN & CO: RECESSION, BANKRUPTCY, JOBLESSNESS – A VICIOUS CIRCLE LOOMS Recession, bankruptcy, joblessness: A vicious circle looms PETALING JAYA: The country is expected to experience recession until the second quarter of this year due to the movement control order (MCO), said an economist, who believes the government has to re-implement the loan moratorium to prevent bankruptcies. Yeah Kim Leng said the latest MCO is expected to slow down consumer spending, with wholesale, retail, tourism, production and export being hit the most since… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 12:24 pm

Saka semburit mahu darurat bila kejatuhan sudah tidak dapat dihalang. Bala Covid dijadikan rahmat kepada pengkhianat. Rakyat sudah bijak baca politik Saka semburit. Saka semburit boleh lari sampai lubang kubur. Rakyat tetap kejar untuk rampas hak mereka balik. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:05 pm

Kau dah kena semburit ke? Mahu darurat juga ke? Sedap di semburit ke?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 January 2021 12:17 pm

Perogol Nika Gee puppet Madey si Kitol tak peduli rakyat kena Covid atau mati lapar. Yang penting kroni saka dan kluster semburit kaya raya sampai keturunan terakhir. Macam Kaisar Russia zaman dulu. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:03 pm

Pendapat kau ker?

Tak kisah.

Kau tak penting, tak di peduli sesiapa.

MAHATHIRVSANWARp
MAHATHIRVSANWARp
16 January 2021 11:38 am

BUDIN SEBENARNYA TAK PUAS HATI SELAGI DAJJAL FREEMASON TAK NAIK JADI PM……… UMMAT ISLAM AKHIR ZAMAN MULA IKUT SUNNAH DAJJAL YAKJUJ MAKJUJ……… Darurat, Terus Bekerja Untuk Rakyat…………. Idris Hj Ahmad Naib Presiden PAS 1.Walau pun darurat, semua ahli PAS terutama wakil rakyat mesti terus bekerja untuk santuni rakyat. 2.Bantu mereka ditimpa musibah banjir samaada tenaga atau wang. 3.Santuni orang susah di tempat masing-masing. 4.Biar kita yang ziarah mereka, jangan biarkan mereka mencari kita. Ini sudah menyusahkan mereka. Kerana mereka terpaksa meninggalkan urusan harian mereka. 5.Permudahkan urusan rakyat yg memerlukan bantuan yang disediakan oleh kerajaan seperti cara mengisi borang dalam talian.… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 11:02 am

Budin penyokong tegar Pak Sheikh Nuar. Tentu lah dia nak promosikan Pak Sheikh dan demosikan Yiddin.

Tapi Pak Sheikh ada rekod penjara 2 kali. Sebab meliwat. Dia Peliwat, tak boleh jadi Perdana Menteri negara ini. Ini negara Islam. Islam haramkan liwat.

Pak Sheikh tak boleh jadi PM negara ini, nokhtah.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 10:55 am

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Budin pun dah terikut puak Pembangkang murahan yang celupar mulut nya, menuduh “, INILAH PM YANG BANYAK MENYUSAHKAN RAKYAT JELATA…
Sori to say but bunyi macam yang pegang sepanduk di tepi jalan membaling pemadam api apekebende yang ada di tangan nya.
.

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 11:15 am
Reply to  Anonymous

Dr Mahathir gelar Muhyiddin ‘diktator’
Kamles Kumar
Kamles Kumar
Dikemas kini 1 hari yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jan 2021 9:59AM · 0 Komen

Lebih Lagi
A

Permohonan darurat diusulkan kerajaan PN di bawah pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong pada Selasa lalu. – Gambar fail The Malaysian Insight, 15 Januari, 2021.

MUHYIDDIN Yassin seorang diktator kerana menguatkuasakan darurat supaya beliau boleh terus berkuasa, kata Dr Mahathir Mohamad.

Bekas perdana menteri itu berkata Muhyiddin terdesak mengekalkan kuasanya hingga menyebabkan beliau memilih darurat untuk menangani pandemik Covid-19, walaupun sudah pun melaksanakan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:01 pm
Reply to  Anonymous

Dictator + Dictator = Dictator

Wau Bule
Wau Bule
16 January 2021 10:10 am

alhamdulillah…..anwar would never be PM.

BUT PM in Chasing ….. yes till kingdom comes

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 11:50 am
Reply to  Wau Bule

1. delusional /dɪˈluːʒ(ə)n(ə)l/ Learn to pronounce adjective characterized by or holding idiosyncratic beliefs or impressions that are contradicted by reality or rational argument, typically as a symptom of mental disorder. “hospitalization for schizophrenia and delusional paranoia” based on or having faulty judgement; mistaken. “their delusional belief in the project’s merits never wavers” 2. The former prime minister Mahathir, openly admitted during today’s interview that due to the size of Pejuang, which has yet to be registered as an official political party after its bid to do so was rejected by the Registrar of Societies last week, it would not be… Read more »

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 2:42 pm
Reply to  Anonymous

Don’t be surprised Tun to be Memanda Menteri to the highest king of all kings in the world. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:00 pm

Yer ker?

Kamu Ahlul Nujum dari mana?

Ahlul bahlul ker?

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 4:15 pm
Reply to  Anonymous

Ko bukan Melayu mano ko tahu ilmu laduni. Kalu ko Melayu pasti Melayu murtad. Melayu jenis eksyen agong2kan diri tak sadau tiap2 hari ngadap pokok berak kencing merata-rata. Sendiri dah bahlol tak sadau diri nak mengatakan org bahlol. Tahu.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
16 January 2021 4:43 pm

Ilmu laduni? Missed baca earlier on.

Apasal pulak menuduh “Melayu jenis eksyen agong2kan diri tak sadau tiap2 hari ngadap pokok berak kencing merata-rata.”

Hahaha, kalau kau tengok aku buat gitu, mesti kau seronok nak tengok hari2. Kena charge fees lah.

Hehe

Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:07 pm
Reply to  Anonymous

Dia sudah peringkat delusional, jaga2 bila berurusan dengan dia.

Di blogs pun dia boleh melompat lompat mcm kera.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 6:30 pm
Reply to  Anonymous

Tahu pulak mengaku berak kencing merata-rata depan pokok. Tahu.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 6:59 pm
Reply to  Anonymous

.

Last edited 1 month ago by Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Anonymous
Anonymous
16 January 2021 5:03 pm
Reply to  Anonymous

Delusional is the prerogative of Opposition fellas.

The frustrated ones don’t care what, simply say a lot of nonsense.

Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
Ane bo lui bo cak kase yilek tak mkn no food
16 January 2021 6:36 pm
Reply to  Anonymous

Besok melopong jo ko depan TV media diserata dunia … mano ko poyi tuhan senantiasa bersiaran live di alih bahasa pada semua bahasa menurut negara yg tuhan itu singgah/lawati… hanya pada yg tidak capai ilmu laduni yg tidak di ajar di mana2 madrasah mahu pun universiti … inilah pelajaran terus dari Allah swt … pada yg dah faham akan terasa dialah sebaris kedudukan dgn tuhan kefahamannya … baru tahu rupa2nya ilmu yg ko ada tidak setanding dgn yg telah memahaminya.Tahu.